Драматичен избор

Румяна Бъчварова

© Юлия Лазарова

Румяна Бъчварова"Дневник" препечатва анализа от блога на политолога Огнян Минчев със съгласието на автора


Номинирането на вицепремиера Румяна Бъчварова за нов министър на вътрешните работи е новина, която предполага много внимателна оценка – особено в контекста на предстоящите местни избори през есента. Бъчварова е един от интелигентните политици на върха на партия ГЕРБ и нейна е заслугата за търпеливото и успешно изграждане на настоящата управляваща коалиция. Това е добра предпоставка за успех и в новото й поприще в МВР. Същевременно е известно, че тя е външен човек по отношение на системата на вътрешните работи и на службите за сигурност като цяло. Нейното назначение идва в период, когато не просто системата за сигурност и правосъдие трябва да бъде реформирана. От определена гледна точка дълбоката кадрова и оперативна криза в МВР застрашава не само нормалното функциониране на обществото и държавата, но може да се превърне и в основен фактор за необратим
крах на българската държава.


По време на управлението на Орешарски корпоративно-търговската групировка начело с политическото си крило – ДПС, постави верни свои апаратчици начело на всички звена по пирамидата на МВР – от горе до долу.


Битката, която се води днес
е за съхраняването на тези хора с оперативния им потенциал по места, за да бъдат обезпечени от структурите на МВР масираните криминални акции за купуване на гласове и контролиране на вота не само на традиционно закрепостените към ДПС общности на българските турци и други мюсюлмани, но и на мнозинството ромски общности в страната. На парламентарните избори от 5 октомври 2014 г. ДПС успя да купи и контролира над 50 на сто от ромските гласове в тези области на страната, където партията има традиционно много малко присъствие. Местните избори са изключително удобна платформа за драматично разширяване на контрола върху ромските общности чрез систематични престъпни действия за купуване на гласове чрез корупционно рекрутиране на ромските лидери.


Статистически гласовете се отчитат община по община и новата експанзия на ДПС няма толкова пряко да бие на очи. Криминалният контрол върху ромските общности не може да се случи в масови измерения без "разсейването" на районните поделения на МВР като минимум и без активното им ангажиране в криминалните дейности на ДПС като максимум, ако бъдат запазени кадрите на Сарая по пирамидата на вътрешното министерство.


Вече нееднократно сме обсъждали реалната опасност от цялостна дегенерация на демократичния политически процес в случай на кооптиране на мнозинството ромски гласове в авторитарната йерархия на контрол от страна на ДПС. Това ще породи съвършено ново политическо деление на българското общество между концентриран в ръцете на ДПС етнически вот, от една страна, и разпръснат между конкуриращи се партии български етнически вот, от друга. На мястото на идеологическото деление ляво – дясно ще получим


разделение от босненски – кипърски – ливански тип


с всички неизбежни последствия за дестабилизация и конфликтна етнизация на българската държава в услуга на външни и недоброжелателни сили.


Геополитическите измерения на този проблем далеч надхвърлят проклятието на масираното корумпиране на българската национална политика чрез непрекъснатото набъбване във властта на ДПС през последните 15 години. България граничи с две възраждащи се и нарастващо арогантни империи – Русия и Турция, които биха желали да видят не само България, но и обединена Европа отслабени и поставени на колене. Инсценирането на системен етнически конфликт на фона на разгромена от системна корупция и деинституционализация българска държава ще бъде удачно продължение на стратегията за обезкръвяване на България чрез мародерския корупционен преход през последния четвърт век, за който са отговорни и всички български партии, но на първо място политическите крила на посткомунистическата олигархия – БСП и ДПС.


БСП днес все повече отпада от списъка на надеждни инструменти за българска национална дестабилизация, но


ДПС е в по-добра форма от всякога


След спирането на "Южен поток" и фалита на КТБ бе наложително оттеглянето на ДПС от властовата коалиция с "Атака" и БСП, но второто правителство на Борисов позволи Сарая да се отърве с лека уплаха от поредния разгром на българската държава при Орешарски, за който ключов принос имат точно днешните спорни фигури начело на службите за сигурност, БНБ и финансовите агенции.


Ако правителството – и преди всичко МВР начело с Румяна Бъчварова, не гарантират законността и реда на местните избори, ако не бъде сложена бариера пред стратегическите цели на ДПС за криминално завоюване на ромските общности, ние ще се изправим пред неизбежността на една всеобща национална катастрофа, от която българската държава или никога няма да се възстанови, или ще се възстанови в качество на осакатен териториално и институционално безволев апендикс на границата на Европа, Евразия и Близкия изток.


Драматизмът на този императив – отстраняване на корпоративно-търговския апарат от контрола му върху МВР и държавата като цяло, далеч надхвърля коалиционните игри по въпроса дали ГЕРБ ще остане на власт в рамките на настоящата коалиция или в негласна коалиция с ДПС. Ако на Сарая му се позволи да направи още крачка–две в съсипването на България – няма да има голямо значение кой ще управлява остатъка на българската държава оттук нататък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Явно за ББ е важно на поста да е негов човек, професионализма и желанието за реформи нямат значение.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Въпросът е не дали ще изберат сега Бъчварова а кой гласят след нея?Колкото по-зле се справи по-добре.Май се задава фигурата на Делян

 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Оги-нцето цяла статия написал и ни дума за РБ и как ги изклатиха? Взеха им МВР-то , но Радан бил доволен, че Писанчев си заминава?!?

  Ахахахаха, голем вица!

 4. 4 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Елате в 18:30 на обичайносто място, за да настояваме България да бъде изчистена от дпс-арската посткомунистическа мафия !

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Неутрално
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2082 Любопитно

  'Битката, която се води днес е за съхраняването на тези хора с оперативния им потенциал по места, за да бъдат обезпечени от структурите на МВР масираните криминални акции ..."

  айде, пОсмали драмата... каква битка с тея дървени мечове дето сами си ги изгласувахте бе... битка се била водела... между клоуни

 7. 7 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Още, още кофи, кофи дайте! Минчев от сто кладенеца вода вади, за да оправдае новата Румяна Желева в българската политка, и аргументацията му пак си остава гола вода.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 8. 8 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Много добър анализ на Минчев!

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Не вярвам че Бъчварова ще е добър министър, нито че ще изгонят Писанчев.

  klimentm
 10. 10 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Да изчакаме малко преди да раздаваме оценки и за Бъчварова.
  Лакмуса е поведението на ДПС от тук на татък.
  От поведението им и взала и извън нея по ПИК , МИГ и други "медии" ще се оценят най- добре действията на Борисов.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 11. 11 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  И Чък Норис да стане шеф на МВР, нищо няма да се промени. Проблемът е едно ниво по-нагоре. Проблемът е, че Баце не става за министър председател. Които и да са министри, докато Баце е начело нито реформи ще има, нито ДПС ще бъде лишено от властови ресурс, нито моделът КОЙ ще бъде деконструиран.
  Оставка Баце, не ставаш!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Толкова много думи и нищо за "бруталния натиск, на който е подложена България" от страна на Кремъл. Малко съм разочарован този път. Имаше как някак си и Путин да се уйдурдиса с малко фантазия в параграфа за "Южен поток".

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  [quote#0:"*"]Ако на Сарая му се позволи да направи още крачка – две в съсипването на България – няма да има голямо значение кой ще управлява остатъка на българската държава от тук нататък.[/quote]

  Така е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Много е черен този сценарий,който го очертава Огнян Минчев,когото го уважавам много.А ако добавим и руската 5-та колона у нас,направо е ужасяващо!

  Tony
 15. 15 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "България граничи с две възраждащи се и нарастващо арогантни империи – Русия и Турция, които биха желали да видят не само България, но и обединена Европа отслабени и поставени на колене"

  Леле, прибери си верисиите, който там ги даваш. Хайде за Русия вече е наложената успешно в съзнанието ни опорната точка, но това, че и Турция искала да види "не само България, но и обединена Европа отслабени и поставени на колене" е нещо ново. С интерес ще следим и следващите разкрития на професора.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 16. 16 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Минчев както винаги гледа няколко хода напред. Респект! А заглъхването на България е закономерно и почти неизбежно след 70 годишното и брулене и 25 годишно тотално разграбване от комунягите, които като всеки паразит, умират малко след гостоприемника, от когото смучат...

 17. 17 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма дори намек, че модела Борисов или "КОЙ" може да си отиде. Така европейски тип държава няма да видим. Бутафорията си продължава.

 18. 18 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#10:"нуцо"]Да изчакаме малко преди да раздаваме оценки и за Бъчварова.
  Лакмуса е поведението на ДПС от тук на татък[/quote]

  Пак ли да чакаме? То вече не сламка, с греда ще ти извадят очите, че Бостан мачкат чаршафите, а Радан им свети, а такива като тебе отново ще се намерят да посъветват: "да изчакаме", "да не прибързваме", "дай лакмус да му сложим".

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Любопитно

  [quote#11:"Pray for BG!"]Оставка Баце, не ставаш[/quote]
  А кой става?

 20. 20 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5760 Неутрално

  [quote#18:"Жупел"]Пак ли да чакаме? [/quote]
  А такива като тебе едвам издържат да дойде новото правителство на Орешарски.

 21. 21 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1181 Весело

  Имаше една приказка за царят, който се интересувал кога народа ще започне да се превива от смях... , май започваме

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Бъчварова може и да може,но няма да е скоро.А дотогава?

 23. 23 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Минчев е пич! Казва си нещата ясно!

  Happy face says, adios !
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това момиче не ми харесва тролчета...! Вучката беше кекав - малко натиск и клекна. Усещам че ще имам проблеми с новия министър. Започнал съм вече да фабрикувам факти ( много материал имам та ще се забавя), но скоро ще имаме "доказателства" изобличаващи Бъчварова. Аз почвам да я страхувам, а вие бълвайте по форумите и телевизиите че службите ми трябват!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#10:"нуцо"]Да изчакаме малко преди да раздаваме оценки и за Бъчварова.[/quote]
  От досегашното и поведение не съм останал за нея с впечатлението за борбена личност способна да прокарва радикални реформи. Обратното, по-скоро е умел преговарящ и добър парламентьор. Т.е., логичният извод е, че статуквото ще бъде запазено, ще поговорят поговорят и ще се спазарят.

  С някои дребни отстъпки, примерно "Даваме ви Писанчев и Лозанов но заместниците им да са наши хора". Или пък да си затварят очите какво се прави по места, каквито насоки дава Огнян Минчев.

  Още когато се съставяше правителството аз си дадох критерият дали ще има реформа в МВР. А той беше, ще върнат ли уволненият още в първите седмици на Олигарски началник на МВР Варна, човекът който разби схемата на Данчо Ментата за купуване на повече от 10,000 цигански гласа във Варна. Е, не съм чул това да е станало. Нито тези които той хвана да са осъдени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Весело

  Ха! Ледът се пропуква! За толкова години не съм срещал подобно смело изказване за ДПС ООД.

 28. 28 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#2] от "xalikarans":

  Не се задава, тя си е тук. И понеже е толкова голяма, всички си мислят, че го няма.

 29. 29 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#23:"Р. Дражев"]Минчев е пич! Казва си нещата ясно! [/quote]

  Пич, та дрънка. Нали е глашатай на властта, ето пак спусна опорна точка за герберите - имало било добра предпоставка за успех на Бъчварова и в новото й поприще в МВР. Защо? Защото било интелигентна и била сглобила това Квазимодо на власт - мутромилиционери, декадентстващи стъргачи на жълтите павета с етикетче "Реформатори", патриотари-ченгесари и политически трупове-азбукари. Та за има няма 4-5 месеца този Франкенщайн излиза и влиза от един скандал в друг, гледа ден да мине друг дойде, та докато лихвите са ниски да лапа, колкото може повече. И като няма какво да и се притури на Бъчварова за добродетел, Минчев почва да смуче от сочните си пръсти. А ние си го знаем, че от там може да се измучат все едни и същи неща.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 30. 30 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално  Вучков изглежда наистина почтен човек и експерт, и на тоя фон работата му впечатлява, сравнена с тази на Цветанов. Но да се твърди, че по негово време за тия 4 месеца в МВР са се случили реформи, е силно преувеличено.
  Беше приета, с активното участие на Вучков, поправка в Закона за МВР, която върна старото положение - гл. секретар на МВР да се назначава от президента по предложение на правителството, и ГДБОП да се премести от ДАНС в МВР.
  И само толкова. А проблемите са много по-широки.

  1. От 10 години се говори за приемане на единен закон, който да регламентира дейността на всички служби, но нищо в тая посока и сега не се случи.
  2. Няма никакво решение и действие за съкращаване на раздутия чиновнически апарат в МВР.
  3. Няма никакво решение и действие за увеличаване на пенсионната възраст и намаляване на абсурдните социални придобивки на служителите на МВР, вкл. и получаване на 20 заплати накуп при пенсиониране или напускане на системата.
  4. Няма никакво решение за оптимизация и намаляване на броя на различните служби, дирекции, агенции и пр., много от които с припокриващи се функции.

  Та къде е реформата в МВР, която уж ГЕРБ били правили?
 31. 31 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  "На парламентарните избори от 5 октомври 2014 г. ДПС успя да купи и контролира над 50 на сто от ромските гласове в тези области на страната, където партията има традиционно много малко присъствие."

  В българската конституция ясно е записано, че образованието до 16 годипна възраст е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  Ако в закона за училишното образование се въведе степен "задължително", подобно на начално, основно и средно, и се промени законодателството, така че да се изисква представяне на документ за завършено задължително образование ( т.е. до 16 години), за да се регистрира един избирател (и за да няма нарушение на Конституцията), много от проблемите с купуване на цигански гласове ще изчезнат. Защото много от тях нямат завършено това образование до 16-годипна възраст. Тогава и влиянието на ДПС ще бъде значително по-малко. Иска се малко смелост и законодателна инициатива.

 32. 32 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Битката, която се води днес

  е за съхраняването на тези хора с оперативния им потенциал по места, за да бъдат обезпечени от структурите на МВР масираните криминални акции за купуване на гласове и контролиране на вота не само на традиционно закрепостените към ДПС общности на българските турци и други мюсюлмани, но и на мнозинството ромски общности в страната.

  ######

  На луди ли се правим за убийствата, наркотрафика, контрабандата?

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 33. 33 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално
 34. 34 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#3:"diegos"]Оги-нцето цяла статия написал и ни дума за РБ и как ги изклатиха? Взеха им МВР-то [/quote]
  Ти да не бъркаш нещо Бакалов с Вучков, а?
  Вучков си е човек от ГЕРБ, приет и одобрен от тях.

 35. 35 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Ако на Сарая му се позволи да направи още крачка–две в съсипването на България – няма да има голямо значение кой ще управлява остатъка на българската държава оттук нататък"

  То и към момента май няма, за съжаление

 36. 36 Профил на hairsuz
  hairsuz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#34] от "choss":

  Вучков действително беше "от ГЕРБ", но хич не се вписваше в тази милиционерско-феодална партия. Много по-интелигентен и сериозен човек е от масата гербаджии и още от самото начало беше ясно, че няма дълго да се задържи там. Въпросът е как въобще се е съгласил да влезе в управлението, според мен отговорът се крие в желанието все пак да помогне съотв. да замазва глупостите Цветанови. Тъй или иначе, ГЕРБ само може да съжаляват, че го губят; Вучков отгоре на всичко няма да остане и депутат, ще си гледа живота, вероятно ще се върне и към академичните си занимания. Които, разбира се, са доста по-смислено нещо от политиката, поне тази в България.

 37. 37 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Инсценирането на системен етнически конфликт..."

  Защо в некорумпирани и не деинституционализирани държави не се "инсценират" етнически конфликти, а? Може би, защото те не се инсценират и в корумпирани и деинституционализирани държави, а са просто естествен симптом на краха на една държава. И съшо, КОЙ? КОЙ? Кой унищожи институциите в държавата между 2009-2013 с едноличното си хаотично управление и Кой? ги доунощожава в коалиция сега, а? Май този КОЙ не е само онзи КОЙ? А?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Кой, както иска да охка и ахка, да се възторгва, да превъзнася и в блогове да снася. Това нито със сантиметър не променя очевадния факт - държавата е разгромена. Няма армия, няма вътрешно министерство, няма разузнаване - вътрешно и външно, бандитите вилнеят, ден подир ден ни наобикалят "доброжелатели", офшорките и големи външни "инвеститори" изнасят последните стотинки от страната, идиотите се бият в Народното събрание, в което няма и помен от народ, кормчията е с тежки психо-проблеми, току виж един крякащ пудел от "Дондуков" обяви война на руснаците, икономиката е в ръцете на лолобриджиди, всички са за реформи, а лижат задника на генералисимуса.
  Еба ти държавата!

 39. 39 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Г-жа Бъчварова ми харесва! Стабилна и дипломатична.
  Ще й бъде трудно, но й пожелавам успех!

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Любопитно

  ВИЗИЯ 2020

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Сериозно апокалиптичен анализ.

  Само, не се разбра къде е изборът.
  Веселин вече е вън. Румяна - (по) навътре.

  Женствено Лице, интелигентно и културно
  (неопитно в бранша - като Фандъкова в нейния).

  За МВР - както си е.
  За ББ - както го знаем,
  За Сарая и т.н.д.

  РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК?

  ЕВРОПЕЙСКИ КОРИДОРИ???

  Нямат шанс срещу патоци??
  Руско-турски ни неволи...

  # ОСТАВКА, Служебно Правителство, РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК и НОВИ ИЗБОРИ!

  "Драматичен избор

  От Огнян Минчев"

 41. 41 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#25:"oporna_to4ka"]Да се внушава: Бъчварова не ми харесва. Борисов сбърка като я номинира. Сега е ваш ред тролчета, изроди мои.. [/quote]

 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1116 Разстроено

  От гледна точка на жител на регион,в който всичко започва с ГЕРБ и завършва с ГЕРБ,този материал ми звучи перфектно глупаво и нахално.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Че има много рискове пред страната съм съгласен, но да направиш връзката - Бъчварова-МВР-избори-слаб контрол и като резултат.. не е ясно какво - ПЪЛНА ИЗБОРНА ПОБЕДА на ДПС - да ме извини г-н Минчев, съвсем честно заявявам, че много го уважам, ама тук нещо е попресилил нещата.
  Аз, като човек с по-ограничено въображение, нямам нужда от такива сложни конструкции, за мен са напълно достатъчни подкупените и забогатели по меко казано странен начин висши съдии, съдебни началници и повече и по-малко главни прокурори. На мен са ми достатъчни и спящите красивици от ДАНС, които спейки ( или може би не спейки, а прибирайки си кесаревото) проспаха 4 млрд само от КТБ, за другите вероятно ще разберем по-късно, като видим КОЙ ще налапа активите на КТБ.
  И една БНБ ми стига, дето има ли я, няма ли я, май единствения начин, да сме една идея по-спокойни е не валутния борд, а само ако станем пълноправен член на евр-зоната, дотогава, все ще си треперим.
  Та ако тези и други по-дребни на пръв поглед, но не по-малко важни въпроси, като образование, редуциране на ВУЗ-вете, здравеопазване и редуциране броя на болниците ( дето никнат като гъби след дъжд), пък и нещо да се подбри в митници, НАП и разни други крадливи места, все ми се струва, че тогава може да се заемем с изчисляване на шансовете на ДПС да се засили и... не знам какво точно след това да стане, може би да се сбъдне някой от кошмарите на Воленчо и да станем (отново) турски вилает или (пак отново) руска губерния, в зависимост, коя от двете тенденции вземе връх.

 44. 44 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ... хм, ама че локум... и ни е поднесен, та да ни подлсАди т'ва назначение...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  [quote#16:"Коки"]А заглъхването на България е закономерно и почти неизбежно след 70 годишното и брулене и 25 годишно тотално разграбване от комунягите,[/quote]

  Почти с всичко съм съгласен, освен със "заглъхването". Какво значи заглъхване и има ли в историята държава, която да е вървяла само напред и нагоре.
  По някакви, обикновено много на брой и достатъчно комплексни причини, държавите и нациите минават през различни фази - развиване/упрепване и отслабване/упадък.
  В по новата история няма примери на тотално изчезване, като например Рим, да не говорим за Атлантида, за която само чуваме и четем различни легенди.
  Но в наши дни, даже и когато държавата търпи тежък крах, хората си остават и си живеят пом същите места и даже имат съвсем нормални възможности за проява на своите национални особености.
  А предвид качеството на нашата държава, особено последните 70-на години, но и доста от предишните, едно позаглъхване , поне според мен, няма да е голяма загуба не само за човечеството, но и за самите българи.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Весело

  АОНСУ

  Ами КОЙ ще ви прави социологическите анализи
  тогава?

  До коментар [#45] от "tsvetko_51":

  А заглъхването на България е закономерно и почти неизбежно след 70 годишното и брулене и 25 годишно тотално разграбване от комунягите,- цитат на коментар #16 от “Коки”

  Почти с всичко съм съгласен, освен със "заглъхването".
  Какво значи заглъхване и има ли в историята държава, която да е вървяла само напред и нагоре.

  По някакви, обикновено много на брой и достатъчно комплексни причини, държавите и нациите минават през различни фази - развиване/упрепване и отслабване/упадък.

  В по новата история няма примери на тотално изчезване, като например Рим, да не говорим за Атлантида, за която само чуваме и четем различни легенди.

  Но в наши дни, даже и когато държавата търпи тежък крах, хората си остават и си живеят пом същите места и даже имат съвсем нормални възможности за проява на своите национални особености.

  А предвид качеството на нашата държава,
  особено последните 70-на години,
  но и доста от предишните, едно позаглъхване ,

  поне според мен, няма да е голяма загуба не само за човечеството, но и за самите българи.

 47. 47 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 454 Неутрално

  [quote#15:"Жупел"]но това, че и Турция искала да види "не само България, но и обединена Европа отслабени и поставени на колене" е нещо ново. С интерес ще следим и следващите разкрития на професора[/quote]
  Иронията е излишна. Точно така е. Мотото на Ердоган е, че като не го искат в ЕС, той ще направи всичко за да вреди на ЕС. Когато го избраха за президент, неговите поддръжници го сравняваха със Сюлейман Великолепни и го възхвалява като покорителят на Европа.

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#46] от "dnevnikar":

  Все ще се намери някой "Червен Кольо" за тази работа, макар че ако няма или е заглъхнала държавта, на кой ще му пука за тези анализи.
  Доколкото съм чувал, тревата (си) расте и виното (си ) става в бъчвите не съгласно социологичните проучвания, а според времето ( слънце или дъжд), почвата (постна или тлъстичка) и ръчичките, другото е от лукавия.

 49. 49 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Минчев в едно нещо може би е прав...Част от структурите на МВР по време на изборите работят за ДПС,но премълчава ,че по голямата част от тези структури работеха за ГЕРБ.Не случайно Цветанов при изборните си визити по градовете РУ на МВР ги превръщаше в предизборни щабове.Факт който не може да се отрече.Всеки един жител на по малък град го е виждал с очите си това

 50. 50 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Бъчварова има вид на сериозна и интелигентна жена. Но, какво може да търси такъв човек в най-близкото обкръжение на БъБъ? Вариантите са два. Или външния вид заблуждава, или и тя е обикновенна гербъва клиентелистка, драпаща за кариера и облаги. Ако, ме опровергае и започне чаканите реформи в МВР с уволнението на комуноидите, ще се извиня публично.

 51. 51 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Трябва тази вечер да се отиде и да се протестира,ДПС искат на всека цена да се запазят ключовите постове гл. сек Лазаров и шеф на данс писанчев,поне до местните избори,за да си купуват гласове,властови позиции и да си въртят мафиотските далавери. ОСТАВКА!!!Да изхвърлим ДПС от местните структури,и от Парламента по късно.

 52. 52 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#16] от "Коки":

  Гледа само напред... Защото не може да си завърти раменния пояс. Дотолкова е натъпкан с ненавист - като родопска каба-гайда на поляна!

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това драма ли е? Пфу, в турските сапунки драмите са по-убедителни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Малко хиперболизира въпросният анализ, макар и да напипва вярни и болезнени теми.

  @)----,--'--
 55. 55 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Стана ясно, че скоро "кадърните дялани камъни" и пенсионери от ДС ще си останат за още дълго на ключови позиции в милата ни татковина.

  майтапа
 56. 56 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Задължителното гласуване решава част от проблема и основателната тревога на господин Минчев...тогава ДПС ще бъдат на прага за влизане в парламент и позициите им в изпълнителната власт силно ще намалеят...

 57. 57 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 927 Любопитно

  "Бъчварова е един от интелигентните политици на върха на партия ГЕРБ"

  това някаква шега ли е "интелигентни политици в герб",минчев взе здраво да издиша напоследък

 58. 58 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Униформите в полицията ще станат роклите, вместо кобур дамска чантичка задължително пълна с червила, мокри кърпички и дезодорант.

 59. 59 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  МВР - жена
  Президент на България - жена
  Президент на САЩ жената на Клинтън
  Ето как Бойко се обгради отвсякъде с жени.

 60. 60 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Г-жа Бъчварова е логичен избор, ако целта е тя да е фигурант, а друг да управлява МВР.
  Какви реформи? Не е ли време вече да се събудите: никой се натиска да прави реформи. Дори реформаторите, и на тях им хареса да се търкалят във властта.

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  [quote#26:"Fred"]Още когато се съставяше правителството аз си дадох критерият дали ще има реформа в МВР. А той беше, ще върнат ли уволненият още в първите седмици на Олигарски началник на МВР Варна, човекът който разби схемата на Данчо Ментата за купуване на повече от 10,000 цигански гласа във Варна. Е, не съм чул това да е станало. Нито тези които той хвана да са осъдени.[/quote]
  Мдаа, добър ориентир!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  РБъчварова трябва да осигури превес на ГЕРБ в"махалата", на местните избори ... Госпожата може и трябва да успее ...
  Иначе, стратегическата Й депеша остава - при този Парламент и с това Правителство - Реформа няма да има ...
  След това, всички ни очаква - нов "кръг на място"...

 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fred":

  По-често мий ръцете си, но продължавай ...++++++++++++++...

 64. 64 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#4:"Сашо"]

  Елате в 18:30 на обичайносто място, за да настояваме България да бъде изчистена от дпс-арската посткомунистическа мафия ![/quote]
  Ти пък какъв се явяваш бе,смешник?
  Че даже не са те и изтрили,май си по темата с такава обява.И колко се събрахте?33?

 65. 65 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#26:"Fred"]Още когато се съставяше правителството аз си дадох критерият дали ще има реформа в МВР. А той беше, ще върнат ли уволненият още в първите седмици на Олигарски началник на МВР Варна, човекът който разби схемата на Данчо Ментата за купуване на повече от 10,000 цигански гласа във Варна. Е, не съм чул това да е станало. Нито тези които той хвана да са осъдени. [/quote]
  Много си прав.Йовчев го махна заради Ментата,а до ден днешен с кадровата политика се занимава Лазаров.Ще видим,и аз ще следя какво ще стане.

 66. 66 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Интелигентен и точен анализ на Минчев!
  Мисля, че Р.Бъчварова би се справила много добре с МВР. Може и да греша. Но и пожелавам успешно справяне с разчистването на Авгиевите обори!

 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Анализа на г-н Минчев е изключително точен,както обикновено ! Като изключим мурзилкаша като второ качество човешки материал се питам : Защо другите са против Бъчварова ? Защо блъскат минуси и скудоумия ? В сравнение с всички " големи специалисти и доказани професионалисти " от БСП търкали преди това бюра и кресла,Бъчварова си е направо изстрел в десятката ! Не ме интересува нейната квалификация и специалност,а желанието и за реформи ! Ако го има и започне промените,винаги може да разполага с екип от специалисти-юристи и да доведе нещата на едно друго,съвършено различно ниво . На кой не му е ясно,че именно големите професионалисти ни докараха до това дередже в продължение на 25 години и искат и за в бъдеще да продължават ?! Кой разумен човек не би се съгласил да го управлява един министър,който допуска някой грешки и се учи в движение,а не доказан професионал-мръсник и агент на ДС ? Доволни ли сте от главния прокурор - доказан юрист ? Доволни ли сте от КС,ВСС,съд и прокуратура,всичките юристи,но и доказани ченгета ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#25] от "oporna_to4ka":

  " ... аз почвам да я страхувам "
  Р. Бъчварова


  Няма страшно,тя вече си е поръчала една циганка да и бае от уроки ... А и ти, все пак я страхувай по-малко, де ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Румяна Бъчварова няма резюме, за да бъде вътрешен министър. За разлика от един Вучков. Преди да влезе във властта, е била шеф на агенция за социологическо проучване и експерт- социолог. Като зам-министър може да се справи с функциите, защото там по-скоро има широки правомощия и задължения, свързани с координация на работата на различни министерства и административен надзор. Но за министър на вътрешните работи наистина се иска познаване на нещата и експертност. Тя не няма тези качества, а реалните функции ще изпълнава Бойко Борисов. Това е и целта на занятието - овладяване на МВР за лични, лидерски цели, а не за реформи. ББ никога не е бил човек на реформите, за да очакваме нещо от него.

 70. 70 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Какви реформи са нужни в МВР?

  1. Приемане на закон, който да регламентира дейността на всички служби, свързани със сигурността - нещо, за което се говори от поне 7-8 години.

  2. Съкращаване на раздутия чиновнически апарат в МВР.

  3. Увеличаване на пенсионната възраст и намаляване на абсурдните социални придобивки на служителите на МВР, вкл. и получаване на 20 заплати накуп при пенсиониране или напускане на системата.

  4. Оптимизация на структурата и намаляване на броя на различните служби, дирекции, агенции и пр., много от които с припокриващи се функции.

  5. Въвеждане повсеместно на конкурсното начало.

  Ако някой си мисли, че ББ или Румяна Бъчварова ще направят такива реформи, значи е много наивен.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Кандидатурата на Бъчварова означава, че Борисов губи позиции и сред своите. На ББ му е все по-трудно да имитира реформи и прозападни позиции и същевременно да се стреми да запази статуквото и да не прекъсва връзките си с Москва. Такова шизофренно раздвоение доведе до падането му от власт през 2013 г. Борисов си остава вариант Б на червената мафия, когато трябва да се вземат непопулярни мерки и да се имитира прозападно поведение.

 72. 72 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#43:"tsvetko_51"]може би да се сбъдне някой от кошмарите на Воленчо и да станем (отново) турски вилает или (пак отново) руска губерния, в зависимост, коя от двете тенденции вземе връх. [/quote]
  Не бой му се Цветко, едните ще ни подпрат от север, а другите от юг и каквото остане от нази тук!!!!

 73. 73 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Ей нямаме угода-прие оставката на стария министър,защото искаше смяна на двамата от гнилите ябълки Лазаров и Писанчев,сложи нов и маха Лазаров и Писанчев,за да не помислим че зависи от тях.Не можеше ли просто да махне двете гнили ябълки и да остави стария министър,щом те така и така са били за махане.Не е ли твърде инфантилно така да показваш кой кара влака.

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Весело

  АОНСУ

  Затова ли е анализаторът нагнетява етническо напрежение,
  а за "арогантност" от страна на Русия и Турция
  споменава не пренебрежително, но... отгоре-отгоре?

  До коментар [#67] от "niksan1":

  Анализа на г-н Минчев е изключително точен,
  както обикновено !

  Като изключим мурзилкаша като второ качество човешки материал...

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  МОЧА

  Данчето Фандъкова.
  Учителница совецкому языку.

  Доня Кунева.
  БКП СДС НДСВ ЕК ДБГ РБ ГЕРБ
  Зам. прима на Прима дона.

  Мултак Рашидов.
  БКП МОЧА ГЕРБ МОЧА ГЕРБ.

  Лидер Сидер "Атаката"
  Анти и най-вече Про "Альошата".

  До коментар [#67] от "niksan1":

  Анализа на г-н Минчев е изключително точен,както обикновено ! Като изключим мурзилкаша като второ качество човешки материал се питам :

  Защо другите са против Бъчварова ? Защо блъскат минуси и скудоумия ? В сравнение с всички " големи специалисти и доказани професионалисти " от БСП търкали преди това бюра и кресла,Бъчварова си е направо изстрел в десятката....................

 76. 76 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#1:"today"]Явно за ББ е важно на поста да е негов човек, професионализма и желанието за реформи нямат значение.[/quote]
  Професионализъм - в бизнеса! В политиката - лоялност, респект пред закона и морала и т.н.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 77. 77 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 548 Любопитно

  Трудно ми е да повярвам, че един високо компетентен и премерен по природа Вучков хвърля оставката си така непремерено точно тогава, когато у нас е пристигнал такъв високопоставен гост като шефът на ФБР. Мисля, че неговият саможервен акт е съвсем осъзнат и има посланието на ЗНАК към партньорите на БГ, че у Борисов липсва достатъчно воля за реформиране на статуквото ! Достоен ход на достоен човек - нещо, което се среща толкова рядкопо тези географски ширини ! Браво !

 78. 78 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Анализът е добър, но с демонизирането на ДПС малко се преиграва. Най-голямата опасност за България днес идва от рубладжийските партии като БСП и Атака, които могат да поставят под въпрос евроатлантическата ни ориентация и да обслужват враждебната към нас руска политика. И в много по-малка степен от ДПС. Всяка партия на нейно място, която държи години наред "златната акция" би се изкушила да разширява влиянието си. Да не забравяме все пак, че именно те свалиха управлението на Орешарски и подкрепиха в ключови моменти сегашния кабинет (без тях той нямаше сега да съществува), за разлика от недоразуменията ПФ и АБВ.
  Тъй че ако извървят пътя си на освобождаване от олигархичните зависимости до край, могат да се окажат доста надежден партньор (е, поне малко повече от някои от сегашните).

 79. 79 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Весело

  Борисов, Борисов, похаби кадърната Бъчварова!
  Ще стане новата Румяна Желева!
  Но, нищо, социоложки - много!
  Ние сме народ от политици и безработни социолози, останалите са роми!

 80. 80 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#11] от "Pray for BG!":

  Само и единствено Германския модел на тотална деацификация /декомунизация на обществото ,Лустрация на повече от 800 хил.комунистически и агентурни престъпници за срок от мин.35 год.,Национализация на всичките им богатства и активи -Евростат посочва тези богатства :повече от 100 милиарда долара и Народен съд по Германски модел,схеми и обхват.Всички други празнословия са от ЛУКАВИЯ.

 81. 81 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#16:"Коки"]А заглъхването на България е закономерно и почти неизбежно след 70 годишното и брулене и 25 годишно тотално разграбване от комунягите[/quote]
  45 години комунистите, а след това още 25 години комунягите. И почти нищо не остана от България.

  The legend continues.
 82. 82 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#80:"adenauer"]Народен съд по Германски модел,схеми и обхват[/quote]
  За всички, Не само за комунистите, но и за комунягите.

  The legend continues.
 83. 83 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Г-н Минчев, първо трябва да се изринат комунистическите обори. Има два начина - германският модел за лустрация и чилийският модел на Пиночет. Все пак имаме избор. Останалото е наивитет по детски, че нещо може да се промени с поредния комунистически ешалон на власт.
  В момента управлява ГЕРБ, които имат същият генезис както БСП, но поне не лъжат хората че са социалисти.
  БСП и ГЕРБ са крила на едно и също комунистическо-мутренско политическо тяло. Искам само малко да допълня за главата (поне видимата) на това злокобно тяло. Първо Борисов не е политик. Елементарна мутра, с мутренско поведение, физиономия и съответната култура... Образованието му е като на шестокласник, а възпитанието му каруцарско, да ме извинят почтените каруцари. Напълно подходящ за обезвереното и доведено до просяшка тояга население на една съсипана от комунизма и посткомунизма страна.
  След като комунистите ликвидираха цвета на българската нация след Девети септември 1944 година, техните синчета, шофьори и борчета довършиха това, което беше останало тук таме като интелигенция и мислещи хора. Да ме извинят онези форумци, които показват гражданска позиция и не се страхуват да я изразяват.

  Пазете се от доносника vesolr
 84. 84 Профил на bitdefender
  bitdefender
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Отново яка кака около бацето. Калинка?

  The legend continues.
 85. 85 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 580 Неутрално

  [quote#78:"ambros"]Анализът е добър, но с демонизирането на ДПС малко се преиграва. Най-голямата опасност за България днес идва от рубладжийските партии като БСП и Атака, които могат да поставят под въпрос евроатлантическата ни ориентация и да обслужват враждебната към нас руска политика.[/quote]

  По същество са различни. Едните разчитат на "идеалите" на електорат състоящ се от хора изпаднали от реформите. Много от тях доведени до отчаяние и носени от носталгия по миналото. Не малка група, но ограничена. Другите разчитат на овладяване на държавата с икономически лостове. Много по-единни, организирани и безскрупулни. При тях няма идеали, има набавяне на средства чрез източване на бюджета и установяване на монопол. Дори за електората си нямат грижа - за 25 години нищо не направиха да се замести тютюнът с друг поминък. Единствено подкрепяха субсидиите, защото те се връщат при тях, а електоратът стои зависим.

  Като култура и поведение ДПС са не по-малко опасни от петата колона, но съм напълно съгласен, че и двете практикуват другарски капитализъм с феодални елементи. Всъщност, затова и толкова години бяха в коалиция. Култура вредна и пагубна за България.

 86. 86 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  единствения коментар може да бъде : избор на редактора

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 87. 87 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Сложи си негов послушен човек на ключовото място....
  До кога ше го търпим?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 88. 88 Профил на zp4290
  zp4290
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Изключителен анализ на Минчев. По времето на Орешарски на ключови постове в МВР бяха назначени хора на ДПС. Бяха назначени от хора, които преди това съветваха ББ и ръководеха кабинета на Плевньо. Сега ще ги махнем и започваме втори сезон. Гениално!

 89. 89 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#83] от "GreenEyes":
  Абсолютно точно и правилно казаното от вас.Има два пътя за справяне с комунистическата чума и комунягите.Единия е даден от американците ,но изпълнен от германците в собствената си държава под диктовката на американците .Това всъщност е заповед на американското командуване от април 1945 год.,а другия е меката формула на братята Кастро и ЧЕ.И понеже Германския опит е цивилизования ,но проведен с германска педантичност и организираност .Така ,че като членове на ЕС ,този опит ще изчисти по мирен начин комунистическите и агентурни изроди от властта за дълъг период от време.В този модел има и още едно предимство :Германците имат опита и волята да ликвидират всяка комунистическа наченка в обществото си и са непремирими и нетърпими към комунягите и агентите от ЩАЗИ по собствен опит.затова само иединствено Германския опит и практика в изграждането на ново общество без комунетата и доносниците от ДС ще спаси България.Нищо друго !..По форумите има много глупотевини и ДРЪН-ДРЪН ,но това е от ЛУКАВИЯ т.е .от комунягите и доносниците на ДС.или от наивници и политически неграмотни люде.

 90. 90 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#70] от "kirsner":
  Не изгониш ли комунягите от власта за един дълъг период от време и не им ли вземеш всичките ,ама всичките пари чрез насилствена експроприация и Национализация ,то надежда за нещо ново всяка оставете.Това ,което предлагате може да стане в едно цивилизовано общество.А България е дива и варварска страна ,която се владее и управлява от още по -големи диваци и варвари от тези познати от историята.Затова американците са го измислили ,а организацията и изпълненито са дадени на германците.По-добри от тях няма в методичността и организираността .Голяма държава с велик и мнго способен народ!.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK