"Тя е виновна"

"Тя е виновна"

© "Маргиналия""Дневник" препечатва текста от сайта "Маргиналия".

В широкия център на София има магазин за цветя с оригиналното име "Тя е виновна". Всеки път, когато минавам покрай него, се чудя – какво ли е искал да каже авторът, кръстил цветарницата? Какви ли асоциации е очаквал, че ще предизвиква табелата у клиенти и минувачи? Може би "виновна" е природата, създала толкова красиви цветя? Лично аз си представям (не съм "виновна" за асоциациите си, нали?) унили мъже, купуващи букети на жените с чувство на яд, че са длъжни да го правят. На Осми март и не само. Или мъже, които се извиняват на жените си за поредния скандал с цветя, но дълбоко в себе си знаят, че "тя е виновна".


А може би кръстникът или кръстницата на магазина изпитва особено чувство на почит към Вирджиния Улф. В романа "Госпожа Далауей" на Улф (преведен на български и като "Мисис Далауей") има сцена, в която госпожа Далауей отива в цветарница. Докато разглежда съдържанието на вазите, автомобил се блъска в магазина и предизвиква силен шум. Цветарката госпожица Пим спонтанно се усмихва "извинително, с букет секирчета в ръце, като че ли самата тя е виновна за тези автомобили, за тези автомобилни гуми". Да се извиняваш за нещо, което не си направил, е възможно, ако у теб е дълбоко вкоренено чувството на вина.
Името на цветарницата "Тя е виновна" ме навежда на мисли за жената и вината


Разсъждавам как жените са били държани виновни за неща, чиято отговорност не е единствено тяхна.


В края на 30-те години на миналия век Иван Хаджийски публикува студията си "Моралната философия на българина от новото време". В нея той анализира разпадането на задругата. Задругата е преходна семейна форма – между съжителството на целия род и семейството само от родители и деца, каквото го познаваме днес. Хаджийски полемизира с изследователя Димитър Маринов, според когото за разпадането на задругата са виновни жените, конкретно снахите, които насъсквали мъжете си: "Ако се отделиме настрана бре, мъжо, ще си бъдем добре; заколиме пиленце, ще си го изядеме дваминка: на тебе кълчица, на мене кълчица, а сега и крак не можем да докачим."


Защо обаче пилешкото бутче толкова се е усладило на жените точно в определен период, а не, да кажем, два века по-рано? Хаджийски аргументира, че задругата се е разпаднала не защото жените са искали да ядат кълка: "Не е чудно, че прости хора винаги сочат жената съпруга като причина за разпадане на задругата, за отделянето на женен син от баща му, за скарване на двама братя или приятели, за разделяне на съдружници. Чудно е обаче, когато това "cherchez la femme" се сочи като научно положение. Всъщност разпадането на задругата, стопанското и морално разкъсване на семейството, на едно сдружение са обществени, стопански процеси. Но за да се осъществят, тези процеси трябва, разбира се, да минат през волята, морала и душата на хората." По-трудно е обаче да се опитаме да разберем социалните процеси, отколкото да търсим причината на повърхността.


Дали Иван Хаджийски си е представял, че близо век по-късно в България не много по-различни схващания ще претендират за научност? Имам предвид убеждението, че жените са виновни за намаляването на раждаемостта и за проблемите със застаряващото население. Особено образованите жени, които са егоистични, инфантилни и не искат да раждат. И това не ви го казва баба ви, а най-сериозно го твърдят социални учени. И не се смята за дикриминационно, защото дори правозащитници го споделят вдъхновено.


Ако имате неблагоразумието като мен на възраст около 40 години не само да не искате да имате деца, а публично да отстоявате убеждението си, че да нямаш деца може да е легитимен избор,


ще ви се изсипят вербална агресия и омраза, каквито трудно сте можели да си представите


Преди няколко години съвсем между другото споменах в личния си блог, че намирам живота си за достатъчно пълноценен и без деца. Публикацията ми беше препечатана от електронна медия, в която коментиращите читатели положиха особени усилия, за да ме засегнат. Вместо да се засегна обаче, систематизирах коментарите и включих анализа в текст за сборник. Изкушавам се да цитирам от текста си някои нещата, които "научих" за себе си:


- от отдавна не съм правила "кекс"
- със сигурност ще поискам да имам свои деца, но ще бъде късно
- ще правя опити да забременея ин витро и така ще се окажа в тежест на държавния бюджет
- на стари години ще родя "презадоволено и разлигавено дете", с което ще влоша нацията "не само количествено, но и качествено"
- аз съм курва, която живее при майка си и баба си и си купува плазмен телевизор на кредит
- мразя мъжете, но мразя и жените
- аз съм грозна и приличам на гюлетласкачка


Не е страшно, че някакви форумни тролове са наприказвали такива работи по мой адрес. Страшното е, когато социално легитимната гледна точка делегитимира


правото на жената да взема решение дали да бъде майка


Още по-страшно е, че родителството се смята за отговорност единствено на жената – така, както за разпадането на задругата виновницата е обичащата пилешки кълки снаха. Най-страшното е, когато легитимен почти до свещеност аргумент за необходимостта да бъдеш родител е… потребността на социалната система.


Човекът ли трябва да съществува заради обществото, или обществото заради човека? Нека поставя въпроса по друг, по-нагледен начин. Как би се почувствало вашето дете, ако разбере, че сте го направили не за да го обичате, а за да се борите с демографската криза и застаряващото население?


Освен това, каква е гаранцията, че ако имам три деца, колкото е нужно, за да допринеса за положителен прираст на населението, децата ми ще бъдат "икономически изгодни"? Какво ще стане, ако едното ми дете стане беден човек на изкуството без постоянни доходи, второто е с увреждания и не може да работи, а третото емигрира? Или ако и трите емигрират?


Имам ли моралното право да предопределя децата си да имат занятия, с които да пълнят държавния бюджет?


Да, вярно е, че в съвременния свят хората с по-високо образование нерядко са склонни да отлагат правенето на деца, а понякога изобщо не стигат до него. Това е така, защото модерният човек, за разлика от традиционния, не свежда житейските си перспективи до биологичното си възпроизводство. Модерният човек знае, че има и други начини на себеосъществяване, на това да бъдеш личност. Знаят го жените, които са получили достъп до образование, кариера, различни варианти за прекарване на свободното време и други форми на реализация, които първоначално изобщо не ги е имало, поне за огромната част от хората, а след това са били привилегия само за мъжете. Но го знаят и мъжете, които също не бързат със създаването на семейство и правенето на деца.


И все пак, какво да правим със застаряването на населението и ниската раждаемост, ще бъдете прави да попитате.


Когато говорим за демографска криза, обикновено изхождаме от няколко скрити предпоставки. Приемаме, че е важно и ценно да ражда по-образованата и по-богата част от населението, тоест именно тази, която е в най-малка степен мотивирана да го прави. Приемаме също така, че трябва да се множат етническите българи. Ромите не са етнически българи, много от тях са с ниско образование и бедни. Бедните и необразовани роми не виждат други възможности за себеосъществяването си освен биологичното си възпроизводство. Това, че те раждат, се приема за по-голям грях дори от нераждането на образованите етнически българи. А най-демонизиран е образът на малолетната ромска майка.


Българките са виновни, че раждат късно, а ромките – че раждат рано


Сред българските националисти е особено популярна идеята за кастрация на ромите.


Защо? Ромите не са ли също български граждани? Защо да е проблем, че раждат? Заради ниското образование и безработицата, ще кажат мнозина. Щом образованието на ромите е ниско, трябва да се направи всичко възможно, за да стане то по-високо. За да имат и те други биографични шансове и възможности за осъществяване, перспективи за работа и да пълнят бюджета с данъците си. Но по-лесно е да се опитваш да ограничаваш раждаемостта, като орязваш детски помощи, отколкото да положиш усилие да предоставиш качествено образование за всички и да се опиташ да премахнеш сегрегацията.


Съществува поне още един вариант за ограничаване на проблема с ниската раждаемост и застаряващото население, за който не само България, но и голяма част от западния свят, основно Европа, не иска да чуе. Става дума за миграцията. Има страни, чиито образовани граждани създават все по-малко деца. Има и чужденци, които искат да живеят и да работят в тези страни. И, съответно, да плащат данъците си в тях. Има и хора, които бягат от войни и преследване. Те също искат да се устроят в някоя мирна страна и да работят в нея.


За да бъде миграцията решение обаче, приемащото общество трябва да се дефинира по нов начин. Да приеме, че вече няма да бъде етнически и културно монолитно. Да направи възможното да предостави на чужденците образование, защото то е едно от най-важните условия за социално включване. А не както прави сега България – да иска високи такси за образованието на децата на чужденците, които идват да работят тук, и да поставя децата-бежанци в ситуация на образователен абсурд.


Макар да не се вижда на пръв поглед, често пъти зад обвиненията към жените, че не раждат, и заради тях няма да има пари за пенсии за застаряващото население,


се крие стремежът към етническа, расова и културна чистота


Алтернативните модели – на стимулиране на етническите малцинства и на миграцията – съвсем не са безпроблемни, разбира се. Но не са и невъзможни. Основният проблем с тях е, че не изглеждат легитимни на масовото съзнание.


А кое изглежда легитимно? Легитимно е да изискваш от жената да има деца в името на обществото. А, ако си жена, която е във фертилна възраст, но още няма деца, легитимно е да искаш да имаш. В наши дни много жени не могат да намерят решение за себе си кога и как да имат дете, особено ако нямат партньор. Но докато възнамеряват да имат, отлагайки, не са изложени на това агресивно неприемане, на което биха били, ако заявят, че не искат да имат деца.


Аз обаче няма да се чувствам виновна като госпожица Пим от романа на Вирджиния Улф в цветарския магазин. Наясно съм, че не аз съм предизвикала "катастрофата", и не смятам да се извинявам за нея.


Напоследък една приятелка спомена за "безсмисления празник" Осми март. Осми март е безсмислен по начина, по който сме свикнали да се празнува – с букети, банкети и почерпки. Но, отвъд и преди това, тази дата символизира борбата на жените за равни права. И от нас зависи с какъв смисъл ще я изпълним.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1412 Весело

  Е, мноУ феминизъм, мноУ нещо се върти из главата на авторката!
  Айде чести ви празник на стругарките, тъкачките и кранистките...
  Жените отдавна не са "слабия пол", а все искат да ги приемат за такъв...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Абсолютно подкрепям правото на избор, за всеки!

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Дневник" препечатва текста от сайта "Маргиналия".

  Личи си.

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Да, наистина в последните години 8-ми март стана повече ден на колежката, отколкото на жената до нас. Късмет е, че поне тази година е в почивен ден. И просто този ден стана повече материален, отколкото трябва да бъде в своята истинска същност!
  Честит празник, дами!

 5. 5 Профил на h2s
  h2s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Защо? Ромите не са ли също български граждани? Защо да е проблем, че раждат?"
  Убиецът от Горна Оряховица, за петте си години на свобода от 1993-та насам е направил пет. Едно от тях вече има три, две са с по две. Кой знае колко други наследници са на път. Ако някой твърди, че това не е проблем - дъската му хлопа.

 6. 6 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Подкрепям!
  Честит празник, дами :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 7. 7 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Колко болка прочетох в тези редове от жена която иска да бъде и съпруга и майка.
  Да предположим че нямаусловия в България за това.
  Добре, а защо в Германия дето има условия , пак е същото?
  И за да разведря обстановката ще кажа и друга интерпретация за името на цветарницата.
  Да, тя е "виновна" че мисля за нея с нежност и се отбивам в цветарницата за красиво цвете.

 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Така и не схванах идеята ... да не обвиняваме жените ?
  Не ми минава през ум, и за какво по-точно ... не разбирам ХОРАТА, които не искат дете /не заради "възпроизводството", а заради удоволствието да ти се случва това велико нещо/, както и не разбирам тези, които правят деца, без да знаят защо.
  ОК, мъжете и жените са различни биологично, но са Ин и Ян ... който не го разбира, негова си работа ... но неразбиращи има в изобилие и от двата пола ...
  А, и "8-ми март е ден на мама"

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  За повечето "защо" отдавна съм си дала един отговор и досега не съм измислила друг - защото сме балканци, все още недоразвити, затънали в еснафщина. За "патриотите", които ще рипнат на квалификацията "недоразвити", ще обясня: на 9.9 развитието ни беше възпрепятствано чрез избиване цвета на нацията, чрез емиграцията на тези, които не успяха да избият и чрез смачкването на тези, които не успяха да избият или да емигрират.
  След 10.11. също емигрираха доста от просветените хора.
  Ами това е. Жънем, това което посяха източните ни освободители, а много от нас им помагаха с хъс - от продажност и от злоба и завист към цивилизования различен.
  И още нещо - абсолютно подкрепям правото на избор на всеки.

 10. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  [quote#8:"роджър"]А, и "8-ми март е ден на мама"[/quote]
  Не, за християните денят на мама от векове е 25 март - Благовещение.
  Другото за благозвучие можен да го кръстим ден за борба на жените за равни права.

 11. 11 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#8:"роджър"]Така и не схванах идеята ... да не обвиняваме жените ?
  Не ми минава през ум, и за какво по-точно [/quote]

  Така е. Не е дадено от Бог да се разбират. Дадено им е да живеят заедно.Да са като огъня иледа, като светлината и мрака. Единство на противоположностите.
  Мили дами .Честит ни празник. Да са ни живи и здрави мъжете.Така се стекоха обстоятелствата че цял живот работих с мъже.Щастливки са българските жени. Никога не им се налага да молят за любов.Вярно не знаят как да си поискат , правят го глупаво,но от тези глупости се раждат деца.
  Какво да кажат , рускините с пияните си мъже, немкините с работохолиците си. Усмихнете се на празника.
  Усмихнат ден !

 12. 12 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Разсъждавам как жените са били държани виновни за неща, чиято отговорност не е единствено тяхна."

  Повече с изумление, отколкото с ужас установих на свой собствен гръб колко дълбоко е вкоренен този тип мислене, дори и у хора, за които никога не съм допускала, че са негови носители.

  За авторката Светла Енчева много +++, не само за горния цитат, а изобщо.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Тъкмо търсех къде да поздравя милата част от обществото с може би единственият ден в който им отделяме вниманието и уважението което заслужават и ето ти тема.

  Така че Честит празник мили дами, бъдете все така красиви, умни и добри защото честно си признавам, без вас ние уж силната част на човечеството /някои нахално претендират дори за умната/ сме загубени!

  Съвсем честно ви го казвам, просто се разтрепервам като си помисля за общество където вас примерно ви няма. Ами ние ще се изпотрепем помежду си още в първата му година. Ако някой не вярва да си спомни казармата в която е бил. Впрочем сега и казарма няма а жалко, доста житейски уроци могат да се научат там. Естествено ако човек има глава на раменете а пък на тези години обикновено я има но е празна.

  Да, отплеснах се и за малко щях да забравя най-важното. А то е, мило момиче което си написала това, дано не го мислиш наистина. Усещам в написаното болка, огорчение и дори агресия към светът който ти ги е причинил. Само съвет от човек доста по-възрастен от теб, не си го изкарвай върху неродените си деца, не се отказвай от тях за да си отмъстиш на обществото което ти е причинило това.

  Защото ще дойде ден и ще плачеш с кървави сълзи от самотата, от желанието да си имаш дете което да обичаш и да му даваш цялата си любов, да знаеш че нещо остава след теб, да не се чувстваш виновна пред поколенията преди теб чиято нишка безвъзвратно прекъсваш но уви, няма да можеш, природата си има закони. Наистина те моля, помисли върху това което ти казвам.

  А иначе, отново до всички дами, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК и си представете, че на всяка от вас съм подарил по едно цвете.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 14. 14 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#4:"paf"]Да, наистина в последните години 8-ми март стана повече ден на колежката, отколкото на жената до нас. [/quote]

  Мисля, че още по соца това си беше най-вече денят на коуежката, другарката в училище и големите служебни банкети.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 15. 15 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поздравления за авторката, и честит празник на всички дами!

  Be3Al2(Si6O18)
 16. 16 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#12:"doneva_a"]Повече с изумление, отколкото с ужас установих на свой собствен гръб колко дълбоко е вкоренен този тип мислене, дори и у хора, за които никога не съм допускала, че са негови носители. [/quote]

  Така е . Но правата по принцип, са в ръцете на носителя на тези права. Имаш ги ,но трябва да ги отстояваш,независимо от мисленето на мъжете в случая. Да ги отстояваш с достойнство, а не с примирение,не с хленч, не с хитрини, не с изисквания, не с борба. .

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9118 Неутрално

  8 Март при соца си беше поредния повод да се направи банкет.Съпругата с колегите,съпругът с колежките.

 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Да имаш или не деца е личен избор. Не е редно да е спонсориран от държавата "бизнес", като при някои цигани. Излишно е също да се превръща в "морално задължение", както често се опитват да го представят.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  АЗ те разбрах веднага, ти не искаш да пълниш с нещастници родилните домове, детските градини, училищата, университетите, казармите, цеховете и фабриките, болниците, старческите домове, хосписите и накрая гробищата с едни наистина много големи и непоправимо наказани да бъдат нещастници.

 20. 20 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#7:"rorikabc"]Колко болка прочетох в тези редове от жена която иска да бъде и съпруга и майка. [/quote]

  Всъщност това е едно от нещата, които има предвид авторката. Съжалението като автоматична реакция на нейния избор и на смелостта и спокойствието да говори за него. Съчувствието, убедеността, че всеки друг знае точно какво чувства и я съжалява за нейната нереализираност. Убеждението, че другите са по-наясно с вътрешния й живот и борбите там, отколкото тя самата.

  А колко жени, които са майки и съпруги, са си признавали дори пред самите себе си, че не са щастливи и че тези роли не са залог за пълноценен живот и радост от него?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  ПО ПРИЦИП И ПРЕЗУМПЦИЯ - "ева" е виновна за всичко!

 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fred":

  Няма нужда от такива сълзливи тиради, внушаващи обреченост, защото личните драми незасягат обществата, а точно обратното.

  За никакво прекъсване на тенденции плод на анормални общества немогат да се отразят така на личния живот, защото и най-големите обществени трагедии са преодолими, затова живота на планетата съществува и продължава.
  Доколото личното засяга обществото, то е с временен и не дотам значим характер само за отделни, които винаги се заместват от по-приспособими към условията.
  Затова мавзолеите и паметниците биват рушени и поругавани, а не личния живот на живелите в условия налагащи тази или онази догма обявявана за непогрешима.
  Въпреки релативната връзка.

 23. 23 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ЖАЛКО

  Интересно как ще разсъждава авторката когато навърши, да речем, 70 и остане съвсем сама на света.
  Разбира се, че дали да имаш деца или не, е личен избор. Но не бива да забравяме, че човекът не е сам, а е обществено създание - той не може да живее и съществува без обществото и естествено, фактически има задължения към него, едно от които (фундаментално) е и обсъжданото по-горе (дали да имаш деца или не). Нещо повече - това задължение е най-важното, без него обществото ЩЕ ЗАГИНЕ, задно с всички свои членове. Това задължение влиза в един пакет от правила, които не подлежат на логическо доказване (защото са плод от десетки хиляди години човешки опит) и се наричат МОРАЛНИ ПРИНЦИПИ (граждански и/или религиозни). Интересното е, че те постояно са подлагани на съмнение от новите поколения и ВИНАГИ отново и отново хората се връщат към тях. В този смисъл древните морални принципи са НЕПОКЛАТИМИ, не случайно в християнството те имат божествен смисъл.
  В този аспект са смешни и жалки опитите на авторката да оборва Създателя. А иначе винаги в процеса на развитието на човешкото общество е имало индивиди, които са давали повече, както и такива които са давали по-малко, да не говорим за групи, от чието съществуване не е имало почти НИКАКВА полза за обществото....
  А иначе по въпроса за морала могат да се чуят всякакви тези, включително и такива като на авторката, близки до тези на на т. нар. „феминистки“.Не случайно навремето Ницше бил казал: „Когато няма Бог всичко е възможно“
  На всички ни е ясно, че живеем във време на морален упадък. От историята е ясно, че такива периоди е имало немалко.Почти винаги те предшестват епохи на упадъки и почти задължително – войни и катастрофи. Интересно е, че много често тези периоди са зъвършек на епохи на продължителен мир (относително казано – човешката история не познава относително мирни периоди с продължителност повече от 80 -120 години) и обществено благополучие и процъфтяване, подем на производството, търговията и технологиите. Такива епохи на благополучие създават у хората измамната представа, че винаги ще бъде така, че нещата вечно ще вървят към по-добро и че те, хората могат да се грижат само за себе си и да не се интересуват от обществените проблеми, с други думи да смятат, че личното им благополучие зависи само и единствено от тях и няма нищо общо с благополучието на обществото около тях…

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  [quote#22:"convince"]защото личните драми незасягат обществата, а точно обратното.[/quote]
  С такава философия са пращали милионите да копаят Беломорканал. "Какво тук значи някаква си личност...". Май че любим поет ви е Вапцаров. С такава философия от вас би станало добър изпълнител при Жуков "Солдатов не жалеть, бабы еще нарожают".

  Точно това пренебрежение към човешката личност е характерно за комунистическата идеология, за нея човекът с индивидуалната му съдба е някакво си дребно винтче, какво значение има то пред Великото Бъдеще което сме се заели да строим. Впрочем и при робовладелското общество е характерно същото презрение към отделният човек. Как са завършили тези системи добре знаем.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 25. 25 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Собственикът на цветарницата явно е фен на Т.Стораро и песента му"Тя е виновна".

  Прозаично обяснение!

  Авторката се е отплеснала и развила цяла драма !

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred":

  Сатрапи ще я има винаги, но и личния избор също ще съществува като алтернатива.
  Деца можеш да имаш или не, но родители винаги.
  Не можем да плачем за неродените, а да пренебрегнем съществуването на мизрерия и нищета под носа ни.

  Човешкият род няма да изчезне , защото някой е избрал да не ражда, понеже други хиляди са избрали противното, за да продължим към естественият свършек, вървейки ден след ден към него гърбом, вперили очи назад в миналото си, защото поглеждайки напредизвърнали глава, невиждаме нищо освен собствените си безпочвени фантазии.

 27. 27 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Чета че трябвало да се приеме закон, според който жените трябвало да бъдат наравно с мъжете във всичко. Хубаво, но кой ще ражда и отглежда деца? Феминистките веднага ще подскочат, еснаф, дебил, побърканяк... Простата истина обаче е, че едно дете иска грижи, които никой друг, освен мама не може да му даде. Имам 4 годишен син. Мама ходи на работа от 8 до 7 вечерта. Като се прибере единственото, което може да направи е да се изкъпе, да хапне и да си легне. Е, малчугана е поне една година назад от връстниците си. Ще кажете, ама ти за какво си? Ами хубаво, но не сте прави. Таткото се опитва, прави колкото и каквото може. Малкият знае само татко, татко. Но не е достатъчно.
  Скромното ми мнение е, че трябва да се престане с това лицемерие. На жените трябва да бъдат създадени условия да могат, ако искат разбира се, между 20-та и 30-та си година да родят и отгледат 2 или 3 деца. Моментното състояние е форма на геноцид спрямо децата.

 28. 28 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Мдам, децата са скъпо удоволствие. Абсолютно са неизгодни икономически. Освен това отнемат ужасно много време и усилия. Откъдето и да го погледнеш е по-добре да се угаждаш на себе си, а не на накакво дребно, досадно ревящо същество. Освен ако нямаш вътрешна потребност от това.

 29. 29 Профил на sonchik
  sonchik
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Николай Диловски
  На въпроса "защо живееш?" много, при това образовани хора, нямат отговор... Дълбоко уважавам тези от познатите ми, които поне си го задават. Те си личат по това, че се радват да участват в този велик празник - живота! На този празник сме дошли не защото сме пожелали или заслужили, а по Нечие БЛАГОВОЛЕНИЕ! И би било грозно и неблагодарно от наша страна да празнуваме с нечистите одежди на завистта, егоизма и гордостта, а не с белите - на любовта и смирението...

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  С първата част на статията съм напълно съгласна. Това дали да се омъжиш, да имаш деца или да правиш кариера е въпрос на личен избор. Това в повечето случаи. Но може да се случи и така, че жената да не срещне подходящ партньор или пък да поеме грижата за възрастни родители и да пропусне подходящата възраст за семейство и деца. Случаи - много и най-различни, не е наша работа да съдим другите, нямаме такова право.
  Но категорично не съм съгласна, че насърчаването на размножаването на непродуктивните слоеве ще донесе полза на обществото, защото манталитетът за живот за сметка на обществото без да се работи се предава и на децата. Толкова много пари се хвърлят за интеграция без особен резултат.
  Усилията на държавата трябва да се насочат към работещите бедни, те да бъдат подпомогнати.
  Интегрирането на имигранти с различна култура е тежка задача, с която даже и развитите страни не са успели да се справят задоволително.

 31. 31 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Докато самовлюбени нарциси се наумуват, то сиганите (нашите български съграждани) си лудуват
  Екзистенциалните оплаквания на авторката са наистина хубав начин да блесне на 8 март Надявам се да е получила удовлетворение, че е натрила носа на ксенофоби и етно-еснафи, които видите ли, не искали да издържат търтеи! Ха-ха!
  Абсолютно съгласен съм с нея!
  Личния избор си е свещено право.
  Само, НЕ мога да разбера, защо една част от обществото трябва да работи за да се размножава друга . Или ние нямам право на личен избор? Това, че дамата няма подобни размножителни инстинкти наистина си е нейно право, което аз уважавам. И пак НЕ мога да разбера, защо обаче иска да го вмени и на останалите?!
  Някак си, ами не е много толерантно, нали?
  Само за протокола: на господа сиганите изобщо не им пука, че са 'български граждани'. Даже и не го подозират.

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2047 Разстроено

  България - единствената държава на Земята, с население по-малко отколкото през 1950-та година...
  После нямало било демографска катастрофа...
  И все пак - деца се правят и отглеждат от двама...
  И първата Божия заповед, дадена на човека ПРЕДИ ГРЕХОПАДЕНИЕТО е "Плодете се и се размножавайте!" - и е дадена не само на Ева, а в множествено число!

 33. 33 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#27] от "znayko84":

  Кой трябва да ги създаде тези условия за жените? Не трябва ли да е именно таткото на децата (т.е. във вашия случай ти)?

 34. 34 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Най-тъжното в тази статия е, че авторката никога няма да разбере каква радост носят децата.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 35. 35 Профил на Кирил Маликов
  Кирил Маликов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Разбира се, че Тя е виновна! Както и Той. Във всички малки фрагменти, изпъстрящи живота, всяко едно решение или мнение при ширещите се интелектуални и емоционални различия е повод за възникване на "нечия вина". Това е изборът, който се случва всяка една секунда. И начин на по-слабия, по-ограничения да изхвърли отговорността си върху - да, основно върху жена. Като я направи виновна. Авторката е направила невероятно добър опит да "покаже ср..ден пръст" на същите тези обвинители и слабаци, без да слиза до нивото им. Респект. Само това е начинът.

 36. 36 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#23] от "Уточнител": А какво мислят 70 годишните майки на 3 деца, които не се сещат изобщо за тях? България както е пълна с изоставени деца, така е "богата" с изоставени възрастни хора, които не получават никакво внимание и грижи от децата си.

 37. 37 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 821 Неутрално

  ''... Това, че те раждат, се приема за по-голям грях дори от нераждането на образованите българки...''
  Г-жо, Ваше суверенно право е да искате или не деца. Но, мое , като дългогодишен данъкоплатец е да искам от родителите сами да си отглеждат и възпитават децата. Не да ги трапосат на държавата, или всъщност на мен. Обществото е настръхнало срещу дебилното поведение на почти всички цигани, които раждат по 5 - 6, и повече отрочета с единствената цел да им взимат детските. Да оправдават безотговорността си с липса на средства и родови обичаи. Домовете за сираци са препълнени с мургавички момчета и момичета, които храним и обличаме ние, българите, само защото истинските им родители имали традиции и много стриктно, ама много ги спазвали. Ужас!

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  [quote#30:"pamela"]С първата част на статията съм напълно съгласна. Това дали да се омъжиш, да имаш деца или да правиш кариера е въпрос на личен избор.[/quote]
  Не само с първата, а с част от тезите на автора (авторката) съм съгласен, но доста силния феминистичен аромат, честно казано ми идва малко в повече.
  По отношение на опита на различните държави, в т.ч. и на нашата, да влияе на семейното планиране (или не планиране) на броя на децата чрез материално стимулиране, не ми изглежда ненормално, дори напротив.
  Иначе , дали някой ще ражда или не си е наистина негова работа и предложениоето за заместването чрез имиграция е съвсем нормален и разумен начин, особено ако се прилага правилно и последователно.
  Та нали имаме цяла една държава, САЩ, която се е създала на този принцип и при това, дали случайно или не, все още е №1 в икономическо, но и в образователно отношение и е с най-високите постижения в важни технологични и научни области.
  Е, в този смисъл ксенофобията си е откровена глупост, която може и да върши работа на няКОй да влезе в парламента или на няКОЙ друг да управлява не малка държава като Русия, но тези факти не говорят добре за тези, които позволяват това да се случва и за тези, които използват такива прийоми.
  Но в наши дни, дори и в България, да не говорим за по-добре развитите в социално отношение държави, феминизма поне според мен, е доста силно демоде.

 39. 39 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Обърканите мисли на една объркана жена. Това е моето мнение. Явно това е човек, който живее само и единствено за себе си.

 40. 40 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#27] от "znayko84":

  Абсолютно точно!!!!!! +++++++

 41. 41 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#29] от "sonchik":

  ++++++++

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 873 Неутрално

  боже, колко много думи за прикриване на една проста себичност зад говоренето за "равни права".

  сега сигурно трябва да се почувствам като космат мизогинен балканец, само защото имам деца.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#13:"Fred"]Да, отплеснах се и за малко щях да забравя най-важното. А то е, мило момиче което си написала това, дано не го мислиш наистина. Усещам в написаното болка, огорчение и дори агресия към светът който ти ги е причинил. Само съвет от човек доста по-възрастен от теб, не си го изкарвай върху неродените си деца, не се отказвай от тях за да си отмъстиш на обществото което ти е причинило това. [/quote]

  Типичен случай на избождане на очи вместо изписване на вежди. То момичето ти казва едно, а ти, прикрит зад някаква фалшива загриженост, в общи линии и казваш, че не й вярваш и че не може решението й да не ражде да не е резултат от някакъв проблем.

  До коментар [#13] от "Fred":

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 44. 44 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#43] от "stupid_american":

  Както обикновенно. ЛГБТ - симпатизантите винаги застават в подкрепа на всички антисемейни каузи.

 45. 45 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#44] от "ex_alex_ks":

  [quote#44:"ex_alex_ks"]Както обикновенно. ЛГБТ - симпатизантите винаги застават в подкрепа на всички антисемейни каузи.[/quote]
  Разбира се. С това уточнение, че не съм против семйството, но не искам да ми налагат семейството като някакъв социален модел или ориентир, с който всички хора трябва да съпбраяват житието си. Както сам виждате, преди десетилетия дебатът е бил и за "задругата". Вероятно по-консервативно настроените елементи са съзирали в разпадането на задругата голямо зло. Както и в гласуването на жените. Но, както виждате, светът все още се върти

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 46. 46 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Авторката е открила, че в интернет има троли, и си мисли, че е била нападната по полов признак. Не, тролът мрази всеки, който има позиция и смелост да отстоява мнението или избора си.

 47. 47 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не изпадайте в крайности. Ние сме общност от индивиди, които ако не са щастливи с живота си поотделно, няма как да бъдат полезни в общността.
  Раждането на детето не е всичко, много по-важно е възпитанието, семейната среда, обучението му. Когато един зрял човек осъзнае, че иска да насочи ресурсите в друга посока, а не възпитание и отглеждане на деца, значи добре е обмислил целите, желанията и възможностите си.
  В същото време мога да изразя респект към родителите, които в неблагоприятно за семеен живот работно време се стараят да са до семейството и децата си. Много трябва да се промени в България, за да се създаде една благоприятна среда за създаване на семейство.

 48. 48 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#45] от "stupid_american":

  Доброто семейство е това, което изгражда здравото общество. Обори ме ако можеш.

 49. 49 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#33] от "Penka Ivanova":

  И да затворя жената у нас да гледа деца до живот или какво? Обществото, г-жо, обществото. Защото в днешното общество една жена не може да отгледа дете/деца и после дори да има елементарната сигурност, че ще се върне на работното си място. И дори да се върне й намаляват заплатата, защото видите ли не била допринесла за работодателя. Не може да си тръгне по-рано, защото видите ли ощетявала работодателя.
  Затова казвам, че на жената трябва да бъде създадена възможност в тази фертилна възраст да роди и отгледа две или повече деца. У нас нещата са така сложени, че в 90 процента от случаите и двамата родители трябва да работят, за да може семейството да си позволи що годе някакъв приличен стандарт на живот. Аз примерно мога да си позволя да издържам семейството само с мояа заплата. Но дали това винаги ще е така? И дори да е така трябва ли на жената, която иска да бъде майка да се отказва възможността за работа, кариерно израстване и т.н.?

 50. 50 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#48] от "ex_alex_ks":

  [quote#48:"ex_alex_ks"]Доброто семейство е това, което изгражда здравото общество. Обори ме ако можеш.[/quote]

  Ами най-напред трябва ти да подкрепиш с някакви аргументи твърднието си. Засега е само голо твърдение.
  Само мога да кажа, че ще ти е трудно, понеже в здравите общества разводите са много по-често срещано явление, отколкото в нездравите. Както и гей-браковете, осиновяването на деца от гей-двойки, феминизмът - все "тръни" в очите на традиционалистите. Така че, към момента съм по-склонен да заключа, че здравото общество се изгражда от много други и различни фактори, отколкото от "доброто семейство".

  Разбира се, вероятността критериите ни за "здраво общество" вероятно се разминават. Аз гледам към обществата, към които повечето хора по света са се насочили и искат да са техни членове. Говоря за напредничавите общества, като САЩ, ВБ, Скандинавските страни, Германия, Франция, да изредя водещите страни.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "znayko84":

  Еми да де, ама ако си мислиш, че чрез осъждането на феминизма (което правиш в първия си коментар) ще постигнеш напредък в борбата за това жените да имат нормално майчинство, без това да им пречи на кариерата, според мен се лъжеш. Именно чрез изравняване на правата на жените и мъжете ще се постигне напредък относно този точно проблем.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#49] от "znayko84":

  Нещо не ти разбрах мъката на теб...
  Можеш и сам да издържаш семейството си и жена ти да не работи. Тя обаче работи (и от първия ти коментар става ясно, че няма никакво време за детето). Ти имаш време за детето, но явно не се справяш добре, щом казваш, че детето изостава от връстниците си. Тези връстници на детето ти, кой ги отглежда? Не са ли същите като вас преуморени майки и бащи, поставени в същата като вашата ситуация (а дори и по-зле, защото при много семейства доходите само на единия не стигат за издържане на семейството и там майката работи не заради кариерата си, а за оцеляване).
  Въпрос на приоритети е при вас и тези приоритети се определят не от обществото, което уж пресирало майките да работят по 11ч на ден, а от двамата родители.
  Уточнявам, че горното го пиша като работещ родител, за да няма нападки как ни е лесно на нас домакините.

 53. 53 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#50] от "stupid_american":

  Напълно оправдаваш ника си.

  Ето как се е развивало българското общество, при запазени вяра и семейни ценности, създаващи здрави и сплотени семейства:
  Българският народ след 1878 г. успява да излъчи такива народни представители, че още през 1879 г. да бъде приета Търновската конституция, която доста превъзхожда днешната и е била наистина модерна за времето си. Само ДЕСЕТ години след Освобождението - през 1888 г. в България е създаден Софийският университет "Св. Климент Охридски". Освен дареното от братята Евлоги и Христо Георгиеви, изграждането на Алма Матер е превърнато в истинско всенародно дело. През 1885 г., напук на Великите сили, България успява да извоюва сама Съединението на княжество България и Източна Румелия. Същата година успешно защитава своята териториална цялост в Сръбско-българската война. През този период се поставят основите на българската държавност след пет века прекъсване. Създадена е новата българска наука. За много кратко време се появяват и първите български професори (получили образованието си в България). България спечелва своята независимост през 1908 г. След това се съвзема от тежките последици от три поредни войни 1912, 1913 и Първата световна война. Само за 20 години - от 1919 до 1939 г., след три войни, вътрешна нестабилност, активно провокирана от СССР (1923 г., 1925 г.), след Голямата депресия, започнала през 1929 г., към 1939 г. нашата страна достига ниво на развитие, за което гърците са могли само да ни завиждат (нищо, че са от страната на "победителите" във войните.
  Ако населението на България през 1887 г. е било само 3 154 375 души., то през 1946 г. то вече е 7 029 349. Това е повече от двукратно увеличение.

  Днес при цялата тази "модерност", се намираме в състояние на демографски колапс.
  Искаш ли да сравним образованието днес и образованието, което са получили баба ми и дядо ми?

 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#53] от "ex_alex_ks":

  Това е било преди повече от век. Мисля, че само това е достатъчно за да направи твърдението ти за задължителната причинно следствена връзка между семейство и здраво общество доста несъстоятелно. Неслучайно споменах гласуването на жените. По същата логика можеш да твърдиш, че това, че жените не са имали право на глас, също е допринесло за прогреса на България по онова време. А защо не и други различия в обществено-политически аспект, примерно монархията. Да се сравнява светът преди 100 и кусур години със сегашния и да се "изписват" същите рецепти като тогава ми се вижда доста нелепо, честно казано.


  [quote#53:"ex_alex_ks"]Напълно оправдаваш ника си. [/quote]
  Прекрасен аргумент. Безспорно направи експозето ти много по-силно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#54:"stupid_american"]Това е било преди повече от век. Мисля, че само това е достатъчно за да направи твърдението ти за задължителната причинно следствена връзка между семейство и здраво общество доста несъстоятелно. [/quote]

  Моля???? Точно анализът в исторически план показва най-добре нещата. Какви хора са се раждали в тогавашните семейства и какво възпитание са получавали и какви се раждат днес и с какво възпитание са. Дали днешното общество би било способно да преживее тогавашните тежки времена, свързани с войни и световни кризи. Днес един по-силен дъжд и един сняг са в състояние да ни съсипят.

 56. 56 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#54] от "stupid_american":

  Нека сравним - кои са били тогавашните "Строители на съвременна България" и кои са те днес? Какво са оставили тогава и какво оставят днес? Май се получават все неприятни сравнения.
  Нека сравним периодите 1919 - 1939 г. с 1995 - 2015 г. И последно уточнение. За периода 1945 - 1995 година, България не е участвала реално в нито една война и нито една война не се е случвала на българска територия.

 57. 57 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#55] от "ex_alex_ks":

  [quote#55:"ex_alex_ks"] Точно анализът в исторически план показва най-добре нещата.[/quote]
  Аз анализ не виждам. Виждам изреждане на постижения, но причинно-следствената връзка между тях и семейството не е обяснена по никакъв начин.
  Добре, да върнем и монархията тогава? Да върнем и негласуването на жените? В крайна сметка и тва го е имало по онова време.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 58. 58 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#52] от "Penka Ivanova":

  Ами може и да не са. Може да работят нещо друго. Може да си работят вкъщи. Може въобще да не работят. Може мъжете им да си ги държат домакини. Всякакви варианти са възможни. А феминизмът е 100 лицемерие. Ако искаш да подобриш положението на жената - дай и истинско право на избор. А не да се чуди майка ли да става, кариера ли да гони. Това са неща, които могат да бъдат съчетани съвсем нормално, ако нормативната уредба и нравите в обществото са други. Примерно на работодателите трябва да се обясни, че децата се преоритет пред техните печалби и те са длъжни да пускат жените по-рано в определен период от живота им и да не им намалят заплатата след майчинство, да речем. А закон за това еди колко си процента от персонала да са жени е меко казано налудничав. Ами ако няма подходящи?

 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 873 Неутрално

  [quote#58:"znayko84"]Ако искаш да подобриш положението на жената - дай и истинско право на избор.[/quote]

  ми те левичарите са го казали: истинското право на избор на жените ще бъде дадено от разработчиците на изкуствени матки. следващата стъпка е анаболни мускули.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60 Профил на an.elica
  an.elica
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дете-Родител-Прародител...
  В прекия смисъл на тези думи аз като дете исках да съм отдадена на любимите си извънкласни занимания и това ме правеше сигурна ,че знам какво искам да постигна в живота, попълвах лексикони единствено и само , за да съм като всички мои връстнички,само защото писането ми доставяше удоволствие.
  Като-разяснителната нужна дума Родител се старая да съм разбираща и ценяща интересите на поколението в което растат моите синове и да ги мотивирам да не се отказват от личните си предпочитания,само за да получат нечие одобрение.Често се случва да им разказвам на тяхната възраст аз как съм виждала живота,но без скрити помисли,че трябва да са като мен,а за да са отворени за приятелски разговори и да знаят,че мнението на родителя помага за техните решения и действия.
  Смятам,че за всяко отношение АЗ и Тя са важни не родителските страни,а личния избор.

 61. 61 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да, жените имат пръст в това, че без тях не може да се възпроизведе човешкия род. Веднъж осъзнал този съкрушителен факт, мъжът никога не престава да се страхува ...че значимостта му е нищожна и неистово започва да търси наини да я увеличи.
  Еех, философии, а другият важен въпрос невъзприемчивостта за съчувствие, взаимопомощ, взаимопризнание за ценност на човешкото същество извън семейството или родствените му свързаности.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 62. 62 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 687 Неутрално

  ТУК ЦЪКА БОМБА ПО-ОПАСНА И ОТ АТОМНАТА
  Досега Левичарството, подстрекавано от Марксизма инспирираше войни между класите. Сега Политкоректорите* се опитват да започнат война между половете…Едва ли може да съществува по-отвратително и по-опасно престъпление, насочено в самата Светая светих на човешката същност – отношенията между Мъжа и Жената. Между другото това е върховната мечта на неомарксизма – да се разбие отвътре буржоазният морал и самата буржоазна държава с помощта на „експлоатираните групи и малцинства“
  ___________________________________
  *рожба на идеите, издигнати от късния ревизионист на марксизма Маркузе, който постулира през 60-те години, че работническата класа вече не е революционната сила, която ще разгроми капитализма, и че щафетата трябва да се поеме от експлоатираните групи и малцинства: ЖЕНИТЕ, хомосексуалистите, емигрантите, религиозните малцинства и т.н.. Идеята е първоначално да се съсипе буржоазния морал, което пък автоматично ще предизвика рухването на експлоататорския капиталистически строй

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK