8 март - разговори, не рози

Отбелязване на 8 март от кюрдски жени 

© Stringer/turkey, Reuters

Отбелязване на 8 март от кюрдски жени През март 1969 година, адвокатката Силвия Робъртс, член на Националната организация на жените в Америка, внася в съда първото дело за случай на дискриминация, основана на пола. Силвия се позовава на чл. Седми от Акта за граждански права, който забранява дискриминацията на работното място, основана на раса, цвят на кожата, пол, религия и национална принадлежност. Силвия представлява Лорена Уикс – секретарка, която получава по-малко заплащане, отколкото ѝ се полага, поради съществуващото тогава законово ограничение жени да вдигат повече от 13 килограма докато са на работа. Уикс влиза в съда със своята пишеща машина, която ѝ се налагало почти всеки ден да мести. Оказва се, че машината тежи повече от 13 килограма и Уикс и Робъртс печелят делото – няколко седмици по-късно, съдът отсъжда, че ограничението за жени нарушава член Седми на Акта за граждански права.


Доста по-рано във времето, на 8 март 1857 година (макар и не потвърдена датата), в Ню Йорк, работнички от шивашката и текстилна индустрия излизат на първия масов протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане, на които жените са подложени. И макар и полицията да атакува и разпръсва шествието, две години по-късно жените създават своя първи работнически синдикат.


Още по-рано във времето, през 1791 година, Олимипия дьо Гуж публикува във Франция
"Декларация за правата на жената и гражданката от женски пол"


в която се противопоставя на мъжката доминация и липсата на равенство между мъже и жени. През 1793 година, Олимпия е провъзгласена за "контрареволюционерка и "неистинска" жена" и публично екзекутирана на гилотината. Около 50 години по-късно, през 1841 година, в България е създадено първото светско училище за момичета. Още над половин век по-късно, отново в България, през 1901 година, е основан Български женски съюз, а също и за първи път жени са допуснати в днешния Софийски университет "Св. Климент Охридски", тогава именуван Висше училище в София. Сякаш малко известен факт е, че първият курс от студентки започва обучението си 13 години по-късно от първия курс от студенти.


На жените винаги се е налагало да се борят за своите права, независимо в коя държава и в кой исторически период се намират.


Как стоят нещата днес? Има ли икономическо, социално и политическо равенство между мъжете и жените в България,Европа, света? Постигнал ли е своята мечта феминизмът - тази така непозната и неразбирана, отричана и мразена и от двата пола идеология? Защото


феминизмът е нито повече, нито по-малко именно това – равенство и свобода


А 8 март, Международният ден на жените, е чудесен повод да поговорим за неравнопоставеността и за проблемите, пред които жените по света са изправени. 8 март не е ден за купуване на рози, парфюми и други подаръци – нека не изпразваме празника от съдържание. Не ни е нужен специален ден, в който да показваме любовта и уважението към майките, приятелките, съпругите и дъщерите си.


Но ни е нужен ден, в който мъжете и жените открито да поговорят за


домашното насилие, за изнасилването, за дискриминацията, за сексизма, за феминизацията на бедността и най-вече за това, че неравнопоставеността на жените не е само женски проблем. Това е проблем на цялото ни общество, на цялото човечество. 


Днес, години по-късно след гореизброените борби за равенство, жените в България все още получават средно 13% по-ниско заплащане за един и същи труд, който извършват с мъжете (в Европа – средно 16%). Днес, жените все още често биват питани при интервю за работа планират ли да станат майки в скоро време, без и двете страни в разговора да осъзнават, че това е полова дискриминация. Днес, феминизацията на бедността, нископлатените розови сектори и липсата на жените в най-високоплатения сектор, какъвто е ИКТ, е все по-сериозен проблем.


Днес, по света, момичета биват прострелвани заради желанието си да ходят на училище (и слава Богу, че Малала Юсуфзай въпреки всичко е жива и здрава). И днес, въпреки наличието на закони, всяка четвърта жена в България и всяка пета в Европа е жертва на насилие – физическо, психическо, икономическо, сексуално. Много жени и мъже и днес не осъзнават, че


бракът не значи "ти си ми жена, ще правиш каквото искам"


и не е повод и оправдание за изнасилване. 


Днес е 8 март. Нека отбележим празника с признание не само към тези, които обичаме, но и към тези, на които дължим своите права. Това, че днес в България жените гласуваме, образоваме се, свободни сме да избираме своя професионален и личен път, не е даденост, а резултат от нечия дълга борба. За нас остава да продължим да се борим със стереотипите, с насилието, с липсата на жени в бизнеса и политиката, с липсата им при взимането на решения. 


Днес, на 8 март, е чудесен повод да попитаме: "Защо историята все още е само неговата история (history = his story)? Защо всички тези жени, на които дължим своите права, липсват от учебниците? Докога жените ще са от другата страна на историята? Къде са ролевите модели на нашите дъщери? Къде са Ана Карима, Екатерина Каравелова, Анастасия Димитрова, Йорданка Филаретова, Димитрана Иванова, Евгения Марс, Яна Язова и много други?" 


Днес е чудесен ден самите ние да станем нечий ролеви модел. Честит празник!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Докога жените ще са от другата страна на историята? Къде са ролевите модели на нашите дъщери? Къде са Ана Карима, Екатерина Каравелова, Анастасия Димитрова, Йорданка Филаретова, Димитрана Иванова, Евгения Марс, Яна Язова и много други?" Правилно питане.Честит празник на всички дами.

 2. 2 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ми то , историята по принцип се пише от победителите и се засекретява за 50 години.
  След 50 години , изчезват истините.Проблемът,не е само за липсата на жените в нея.

 3. 3 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Защо не виждам в статията името на деятелката на социалистическия интернационал - Клара Цеткин, която, цитирам Уикипедия:
  "е организатор на първия Международен ден на жената на 8 март 1911, идеята за който представя в Копенхаген."
  Все пак - за да е ясно откъде идва.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Весело

  Честит празник на най-прекрасното божие творение !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Що не виждам и Цола Драгойчева? Тя не се ли бореше за свобода ?
  За свободата на жените да са кранистки, , на половин надница.

 6. 6 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  8ми март е празник, който е антитолерантен и не съответства ан еврроатлантическите ценности!
  Нал жената и мъжа са равни? Що има празник на жената?
  Все едно да има празник на нециганина или на хетеросексуалния човек.
  Голямо оплитане в тези ценности, трябва да се синхронизират

  Долу евроатлантическите ценности!
 7. 7 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#4:"EREBUS"]Честит празник на най-прекрасното божие творение ! [/quote]

  Благодаря ,но явно нещата трябва да си дойдат на мястото и божииите творения да се честват на 25 март.

 8. 8 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия."

  Ужас! Пак Путин!Пак злите комунисти! Знаех си, че е заговор!

  Долу евроатлантическите ценности!
 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В природата винаги цари относително равновесие. Ако някъде се наруши, се получават нежелани негативни явления, но вследствие тях равновесието бързо се възстановява. Така е с женската половина на света. Според мен като интелектуална даденост тя е напълно равностойна на мъжката половина. Исторически погледнато, в развитието на човечеството жените са играли много решаваща роля-и като управляващи, и като любовници, и като революционери...Просто две еднакви половини-женска и мъжка. Не знам как и дали тоя ден е празник на запад, при нас соца го окепази. Аз си спомням женските списания на мама, за 8 март на корицата винаги слагаха Цола Драгойчева или някоя рускиня, все се говореше за ударнички и как да им следваме примера и тем подобни. Нито веднъж не се обясни неполитически как е възникнал празникът. Всичко беше плод на усилията на международния пролетариат. Нека празникът да го има, празнувайте жени и бъдете обичани.

 10. 10 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Българките искат преди всичко да имат празник , а от правата си не се интересуват за съжаление ...
  Честит празник жени , надявам се мъжкия стрийптиз довечера да ви удовлетвори ! Оказа се , че такава атракция се предлага в близо 1/5 от кръчмите на 8 март ! И после животът продължава .

 11. 11 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сова":

  Явно е голяма каша в главата ти за ценностите.
  Ценностите са общочовешки , и Божии и там има празници и на жената и на мъжа.

 12. 12 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "rorikabc":

  хахаха- Елена Лагадинова беше шефката на КБЖ. /Комитет на Българските Жени/
  Гаден номер си е "Денят на колежката" да се падне неработен!

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 13. 13 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Днес, жените все още често биват питани при интервю за работа планират ли да станат майки в скоро време, без и двете страни в разговора да осъзнават, че това е полова дискриминация."

  Не е никаква дискриминация, камо ли полова! Хората питат: смятате ли да отсъствате от работното си място по някакваи причини.В крайна сметка-ще бачкаме ли или всеки втори ден ще отсъстваме?

  Долу евроатлантическите ценности!
 14. 14 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#9:"man_un"] Нито веднъж не се обясни неполитически как е възникнал празникът. [/quote]

  И тук политическите мнения се удостояват с подкрепа. А истината е че 8-ми март е празник на работещата жена.
  За нейните права.
  Иначе +++ за ролята на жената майка, съпруга ,която е оказвала влияние върху мъжкия свят.

 15. 15 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"man_un"]Според мен като интелектуална даденост тя е напълно равностойна на мъжката половина. [/quote]
  Опасявам се, че в науката и особено математиката повечето научни работници и открития са от мъже.
  Но жената превъзхожда мъжа в емоционално отношение.
  И нека се намажа аз, че да не ми се обидят: човеците били предимно интелектуални, а ангелите-емоционални

  Долу евроатлантическите ценности!
 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Честит празник на всички дами!
  Пожелавам ви да стареете като катедрали, а не като галоши.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 701 Весело

  Честит празник на всички колежки от форума и редакцията на Дневник!

 18. 18 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Честит празник!
  "ЖЕНИ, НЕДЕЙТЕ НИВГА ОСТАРЯВА!
  БЪДЕТЕ КАТО ЛИПОВИЯ ЦВЯТ. мАКАР ЧЕ В ЮЛИ ОЩЕ ПРЕЦЪФТЯВА -
  ГОДИНИ ПАЗИ СВОЯ АРОМАТ."

 19. 19 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Как може да се изпразни нещо празно? За съжаление, 8 март у нас отдавна се е превърнал в кръчмарско-банкетаджийско събитие, повод за поредната скъпа прическа или рокля и бум в продажбите на търговците на цветя. И ще си бъде празник, т.е. ден без съдържание дотогава, докато жените сами продължават да се възприемат главно като майки и домакини, а не като личности.

 20. 20 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3281 Весело

  Дами, бъдете здрави, щастливи, обичани, ценени и амбициозни всеки един ден през годината! ))

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 21. 21 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Хм , а защо "забравиха" Карла Цеткин !?

  "Много жени и мъже и днес не осъзнават, че
  бракът не значи "ти си ми жена, ще правиш каквото искам"

  -Мисля ,че жените не могат да искат от жените "ще правиш каквото искам " ,те могат да искат само от мъжете това ,и второ това е "Балканския девиз на много мъже " -иначе ще се считат че не са мъже "

  С праздником , млиые дамы !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 22. 22 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#19] от "murttle":

  И още: днес жените освен подарък и цвете очакват и почерпка
  А аз винаги съм си мислел, че който има празник черпи, а гостите идват с цветя и евентуално подаръци.
  Явно не съм със остарели разбирания, не съм наясно с евроатлантическите ценности...

  Долу евроатлантическите ценности!
 23. 23 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Честит Празник на всички Дами !!!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И аз съм привърженик празникът на жената и майката да се празнува на 25 март,Благовещение!
  Снощи попаднах на един прекрасен филм по БНТ - "Изворът на жените" с румънски режисьор и мног колоритен международен състав и това ме наведе на мисълта,че 8-ми март също има смисъл и днес да се празнува.
  Така че,мили жени,Честит 8-ми март!Мили мъже,моля,не удряйте жена дори и със цвете,покажете и че без тях светът и животът няма да са толкова прекрасни,дори нямаше да ви има!

  Tony
 25. 25 Профил на gast
  gast
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Честит празник на всички дами във форума!

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Не празнувам 8-ми март защото той не е празник, а ден на борба.
  За какво - статията обяснява много добре. Клара Цеткин точно това е и предложила в 1911 г. - ден за защита правата на жените, а не праз-ник на жените. Пък после комунистическото лицемерие го превърнал в празник за да не се говори повече за правата.
  Впрочем същото се отнася и до 1-ви май.
  Поздравявам майка ми и жена ми на 25-ти март - Благовещение.

 27. 27 Профил на lowec
  lowec
  Рейтинг: 387 Весело

  [quote#24:"Free person"]Мили мъже,моля,не удряйте жена дори и със цвете, [/quote]
  А само със саксията.
  До коментар [#24] от "Free person":

 28. 28 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 612 Весело

  Благодаря за чудесните пожелания на всички колеги и колежки от форума !!!
  Малко стихове, за проявеното внимание !

  За две ръце

  За две ръце, протегнати насреща,
  земята бих докрая извървял.
  За две очи, като звезди горещи,
  аз цялата си топлина бих дал.

  За две слова, от мене вдъхновени,
  най-хубавите думи бих редил.
  За две сълзи, изплакани за мене,
  аз всички океани бих изпил.

  Как малко исках аз - по зрънце само,
  по капка от далечен, чакан дъжд.
  А ти дойде като небе голяма
  и всичко ми донесе изведнъж.

  Донесе ми от ветрове заръка,
  пожари звездни, за да не тъжа,
  от мъка - песен, а от песен - мъка,
  и аз не зная как ще издържа

  при тая среща - ранна или късна,
  при тоя огън - древен или нов.
  Ако сърцето ми сега се пръсне,
  едно помни - било е от любов.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#11] от "rorikabc":

  Майките имат празник на 25 март /Благовещение/ , а бабите на Бабинден.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#26] от "Един препатил":

  ++++++Точно!

 31. 31 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Желая на нежната част от форума много красиви мигове и усмивки!
  Обещавам днес да не слагам минуси

 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#13] от "Сова":
  "Не е никаква дискриминация, камо ли полова! Хората питат: смятате ли да отсъствате от работното си място по някакваи причини.В крайна сметка-ще бачкаме ли или всеки втори ден ще отсъстваме? "

  По същата логика на мъжете трябва да се задава въпросът - употребявате ли алкохол?

  Само че много малко работодатели го правят, освен ако носът на интервюирания не е с патладжанови отенъци.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Но ни е нужен ден, в който мъжете и жените открито да поговорят за... дискриминацията, за сексизма, за феминизацията на бедността и... неравнопоставеността"
  Само с един ден в годината проблемът няма да се реши.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сова":

  Вярно, че са повече мъже. И мога да ти кажа причината - тя съвсем не е, че мъжете превъзхождат интелектуално жените.

  До началото на 20в образование се е полагало само на мъжете, а само допреди 50-60 години на жените се гледа (а дори и днес) като на домакини - представи си жената да каже: "Ми днес не ми се готви, щото имам вдъхновение да доказвам теорема". И ако готвенето може и да се зареже, то няма как да зарежеш детето, щото днес имаш блестяща идея, която искаш да провериш... да не говорим за абсурда да си позволиш да мислиш единствено за работата си.

 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И няколко цифри за образованието, икономическото и финансовото положение на жените от развитите държави:
  - Във Франция 58 % от лекарите под 35 години са жени;
  - В САЩ безработицата при жените е 8,6 % срещу 11,2% при мъжете;
  - Американските под 30 години печелят с 8 % повече от мъжете на същата възраст;
  Според The еconomiste през 2011 година в американските университети жените са били с 2, 6 милиона повече от мъжете.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK