Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

© ReutersЖурналистът Григорий Ревзин написа през миналата седмица един от най-емоционалните коментари по повод разстрела на Борис Немцов. Мрачните внушения от статията "Новото време" в блога му се срещаха и в други анализи за перспективата пред Русия след политическото убийство, войнстващата пропаганда и кръвопролитието в съседна Украйна. Заглавието и акцентите са на "Дневник".


В класическото изкуство има популярна тема, наречена vanitas. Тя е посветена на размислите за суетата и тленността на всичко съществуващо, като се предава чрез изобразяване на череп, карнавални маски или развалини - неща, които помагат да свикнеш с мисълта за смъртта.


Но за посткласическите времена такава функция може да изпълни четенето на стари вестници.
Преглеждах машинално наши вестници от юли 1914г. в търсене на това как е отразено убийството на Жан Жорес. Той е бил френски политик и пацифист, застрелян в кафене седмица преди да избухне Първата световна война. Нищо няма да ви просветне от тази аналогия - убили го и толкова, убиецът бил оправдан като патриот, укрепващ националния дух, а след 20 години го разстреляли испанските републиканци за шпионаж в полза на франкистите.


Встрани от тази статия попаднах на репортаж за дебатите по повод планирането на Световното изложение в Москва. Има "за" и "против", излагат се аргументи, предлага се да има селскостопанска и техническа секции... всичко са измислили хората. И дори във връзка с войната размишляват, че понеже към 1917г. тя вече ще е приключила, би било много добре на изложението да покажем как и другите, и ние ще изглеждаме след нея.


Всичко това много напомня на кокошка, на която току-що са отсекли главата и тя продължава да се мята насам-натам. Само че всичко е наопаки - главата мисли, след като вече са я отсекли. Войната вече е факт, но никой не мисли за нея. Няма как по-добре да се убеди човек в суетата на мислите от това да следи как те минават през една вече отсечена глава.


Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

© Reuters


Немцов, Салиери и "Первый канал"


Смъртта на Немцов е някак си красива. Вървиш си млад и силен сред градски пейзаж като за пощенска картичка - мост, река, Кремъл, Червеният площад, църквата, а до теб е невероятна красавица - и това е последният ти миг. А не като Сталин - да лежиш на пода в собствената си урина и повръщано и половин ден да чакаш някой от робите да се реши да влезе и да те пренесе на дивана, за да доумреш там.


Немцов можеше да има различна съдба - да наследи Елцин - но, явно, друго му е било писано. Помните ли как в самото начало на стихотворната драма на Пушкин Моцарт казва на Салиери: "Представи си... кой, кой?/ Дори може да съм аз, но малко по-млад/ Влюбен - не много, а леко/ с красавица или приятел - може и с теб/ Весел съм и. изведнъж... гробовно видение.../ Слушай сега!". И Салиери слуша и казва: "Моцарт, ти си бог и сам не го знаеш". Неволно завиждаш.


А този, който го е убил... Очевидно е за всички, че е е човек с фантазия, с вкус към ефекта. Както и да убиеш Немцов, все ще е забележимо и трябва кураж за тази работа. Но не - направено е на фона на Кремъл, до полицаите, пред камерите на Федералната служба за охрана, пред очите на следящите го агенти. Така го е измислил, че да го гръмнат шикозно и да избягат с бяла кола.


Сякаш снимат "Сибирският бръснар" - и с всички служби е съгласувано, всички печати и подписи са събрани, който трябва е написал резолюция: в Деня на вежливите целени човечета в 23:15 ченгетата да не мърдат, белите коли по улиците "Илинка" и "Варварка" да не се проверяват, ФСО да не гледа в камерите, следящите да изостанат да се полюбуват на кремълските звезди, отговорността за координирането да се възложи на...


Така че и на последния глупак да е ясно - не работят аматьори, това не е частна поръчка. Нещо като полоният за Литвиненко, само че в епохата, когато главният атрибут на държавността се оказа не ядреният потенциал, а телевизионният "Первый канал".


Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

© Reuters


Убийство, изгода и полудяване


Александър Морозов забеляза, че това убийство е изгодно за всички - и на Путин, и на Порошенко, и на Държавния департамент на САЩ, и на Донецката народна република, и на протестиралите срещу Путин с бели лентички, и на Антимайдан, и на ястребите, и на гълъбите... Изобщо на всички, защото всеки от тях го тълкува като демонстрация на силата си. Силата да убиваш, както си искаш, или силата да събираш всички, които не искат да живеят така - няма значение, важното е, че е сила. Морозов правилно отбелязва всичко това и тази е причината да са безсмислени размислите "кому е изгодно".


Изгодно е за всички. Но това е игра на рязко изостряне, така че всеки да полудее. Нещо като снайперистите на Майдана, стреляли и по полицаите, и по протестиращите, за да се поразсънят малко, нещо много вяло мърдат насам натам.


А интересно защо трябва нещо да се изостря? Боингът, рухването на рублата, рейтингът "боклук", санкциите, изолираната страна, хилядите загинали в Донбас... Едва 50-60 хиляди излязоха на траурното шествие в Москва. Като че ли не се вижда нужда да изостряш нещо. Но този, който е подредил всичко това, не мисли така. Напротив, по неговите мерки огънят само съска и дими, но не се разпалва. Трябва малко бензин да му плиснем. И му плисна.


Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

© Reuters


И няма път назад


Знаете ли, през последната година имаше усещане, че всичко някак си може да се върне назад. Да се спре безсмисленото избиване в Украйна, където няма какво да правим, да се договорим някак си със Запада, икономиката да започне да се оправя, Крим... е, някак си ще се закрепи този въпрос - има прецеденти и със Северен Кипър и Макао - сложно е, но не е невъзможно.


Най-умните, хуманистите, икономистите, политолозите - цяла година разобличаваха, негодуваха, настояваха, но все сякаш само дават съвети. Един вид, да се спрем и осъзнаем вече е почти невъзможно, но чакайте аз да ви кажа как все пак би могло да се намери изход. Зад всичко, случило се в тази проклета година, там някъде просветваше вълшебната далнина на възстановяване на нормалното състояние.


А убийството... Това е нещо такова, че край, няма път назад. Имало един човек и край - повече няма да отиде в редакцията на "Ехото на Москва", няма да призове на митинг, няма да се види с приятели на гости, няма повече да се усмихне, никога няма да прекоси този проклет мост.


Това, което се задава, е общо взето ясно.


Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

© Reuters


На траурното шествие имаше много хора и лицата им красиви, умни... но нямаше ярост.


В Париж на марша в защита на Сharlie Hebdo имаше ярост, а тук - опустошеност. Както пееше Александър Вертински преди почти 100 години "... и си тръгнахме по домовете тихичко да говорим, че е време да се сложи край на това безобразие, защото и без това скоро ще започнем да гладуваме".


(Бел. ред. Текстът е от изключително популярната песен "Това, което съм длъжен да кажа", написана и изпълнена от Вертински през 1917г. след болшевишката революция по повод разгрома на московските кадети, защитавали властта на Временното правителство. След артилерийския обстрел на Кремъл те договарят капитулацията си, но при разоръжаването им из Москва много от тях са разстреляни. По повод техните отряди се ражда терминът "бяла гвардия". През 1995 г. на мястото на гробището, където са положени, е поставен малък паметник с надпис "Юнкери.Ние загинахме за нашата и за вашата свобода". Песента на Вертински става антивоенен символ в бившия СССР и Русия, включително за войните в Афганистан и Чечения. На 20 февруари 2014 г. популярният руски бард Борис Гребеншчиков от групата "Аквариум" я изпълнява по повод гибелта в същия този ден на протестиращите на Майдана. По-късно той казва, че е забравил тази песен и не е искал да си я спомня, но се налага.)Това, което се задава


Имаме навярно 100 000 много модерни, много знаещи хора, които добре разбират как трябва да се постъпи, но са напълно лишени от вяра, че нещо може да се направи. Имаме хиляди богати хора, те всеки ден губят по 100 000 долара, могат да направят големи неща, но нищо не правят. Никой от тях не дойде на траурния марш. Може да си говорят помежду си, че онзи вече се държи като маниак, опрял бръснач в гърлото ти и цялата страна е негов заложник. Но никой даже не започва да обмисля как да спаси тази страна. Те страдат от паралич на волята поради страх за парите си.


А този, който е убил Немцов, не просто го е ликвидирал унило. Не, той е проявил креативност, изнася ни шоу. У него има зрелище, фантазия, бъдещото го опиянява и привлича.


Случайност е, че през 1917г. е победил именно Ленин. Можеше да победят левите есери, анархистите... не е важно. Важното е, че консолидацията на обществото е станала в тази точка, на това равнище на ценности, на което пияните матроси се сливат с градските лумпени. И днес не е важно как ще се наричат силите, които идат - този вариант на национализъм, кагебейците, патриотичните рокери, доброволците от Донбас, вежливите хора - всичко това е едно и също. Това е консолидация на маниаците с бръсначи в ръце.


И те не се консолидират около Путин. Този водовъртеж ще погълне Путин. Той получи ултиматум.


Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

© Reuters


Да кажеш, че държавата няма нищо общо, след като всичко бе извършено точно по този начин, е все едно да твърдиш, че Литвиненко сам си е отгледал полоний в епруветка. Не, или заедно с нас си гръмнал Немцов и ще ни прикриеш, или ще ти се наложи с борба да опитваш да се закрепиш на клатещият се стол и в крайна сметка мястото ти е на бунището. А ако ни прикриеш, то пак ще свършиш на бунището, защото повече не си ни нужен, след като си ни прикрил.


Не знам дали той е почувствал смъртоносното убождане, или не, но не си представям как може да се измъкне от всичко това.


А и вече не ми е интересно.


Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

© Reuters


Краят на нормалните времена


През 2012г. Борис Акунин написа, че исторически Путин е обречен. Да, но историята е нещо доста дълго. Исторически е обречен и този, който е убил Немцов, нищо няма да им се получи, след тях ще остане разорена страна и хаос, от който наново ще трябва да се измъкваме. Но това е само в исторически план, а в реалността се потапяме всички заедно и не се вижда нито една сила, която би могла да противодейства на това.


Само едни момчета, наливащи бензин в огъня. Край, с нормалния свят вече е приключено. Ние по инерция доживяваме отсечката преди началото на други времена.


И това е интересното, защото не е ясно как - аз, ти, ние - ще го преживеем.


То е като да се окажеш пред Големия терор, пред блокадата на Ленинград, в Париж в навечерието на окупацията - не знаеш какво ще се роди от теб. Може да станеш човекоядец, палач, да те ликвидират, да оцелееш и да се питаш защо си оцелял. Сега си представяш защо ще оцелееш, но в действителност ще бъде съвсем, съвсем различно.


Впрочем, всичко това са само мисли в една отрязана кокоша глава. И ще бъде странно да бъдат препрочитани след като се е случило всичко - стрелбата по улиците на Москва, горящите сгради, краят на Путин, новите нравствени уроди в Кремъл.


Подобни текстове се пишат, за да заговори реалността, за да не се повтаря повече, но вече не е ясно как да избегнем повторението. А когато всичко се случи, ще изглежда странно колко много стари мисли и инерция е имало и няма да им се вярва, че всичко е започнало с разстрела на Немцов.


А то започна.


Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (183)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  И няма път назад
  ---------------------------------------------
  Ами няма !
  Русия вече е качена на шейната
  И лети уверено НАДОЛУ......

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  "Размисли за бъдещето на Русия в една отрязана кокоша глава"
  Що за заглавие и словосъчетание - Русия и отрязана кокоша глава - при това глава не е отрязана? Отрязани глави е имало по време на Френската революция - на Робеспиер, на Лавоазие и много други. Но на никой във Франция не му е дошла на ума да напише статия със заглавие: "Размисли за бъдещето на Франция в една отрязана кокоша глава"! Аз не смятам, че главата на Немцов е "кокоша" и не приемам заглавието на статията, въпреки че някои го считат за оригинално. Считам, че на този човек, макар и посмъртно, трябва да се отдаде уважение, така както на Ян Хус, който изгорял на кладата!!!!!

 3. 3 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Няма какво да се размишлява. Русия се срина и единствената възможност на Путлер, е война. САЩ постигна своето! Лошото е, че нашите земи ще се използват за бойно поле и нище ще намажем, както намазаха украинците.

  Да живее България и българският народ.
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако колегите в Кремъл успеят да наложат ограничение върху интернет и свободата на словото ( като мярка против " цветни ревалюции" руския балък никога няма да се отърве от дяволския вирус*, или поне епидемията ще има доволен за тях брой заболели хи хи
  дяволски вирус - коварен щам, при който заразения става въртоглав, и на черното казва бяло. Трудно (почти невъзможно) лечим.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Missyng Mai Kittie
  Missyng Mai Kittie
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Епидеиксис на едно убийство? Само в руската преса, на доста хора там им е превъртяла шайбата. Сега остава и да му ръкопляскаме на путин, че е поръчал убийството.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  [quote#3:"Massive atack"]
  Няма какво да се размишлява. Русия се срина и единствената възможност на Путлер, е война. [/quote]

  Русия ще се срине когато, когато мужиците почнат да вият от глад, а водката стане недостижима. Когато децата им започнат да реват от глад и мизерия. Когато обикновенния руснак разбере, че няма какво да губи, защото всичко му е отнето а и светлината в тунела намаля и е пред изгасване.И врага изчезне! Тогава, ще потърси равносметка от Кремъл!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  Не, или заедно с нас си гръмнал Немцов и ще ни прикриеш, или ще ти се наложи с борба да опитваш да се закрепиш на клатещият се стол и в крайна сметка мястото ти е на бунището.Путин си знае,че ще е на бунището,всеки диктатор отива там.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  "... с всички служби е съгласувано, всички печати и подписи са събрани, който трябва е написал резолюция: в Деня на вежливите целени човечета в 23:15 ченгетата да не мърдат, белите коли по улиците "Илинка" и "Варварка" да не се проверяват, ФСО да не гледа в камерите, следящите да изостанат да се полюбуват на кремълските звезди, отговорността за координирането да се възложи на..."

  Само глупак може да си мисли, че убийството не е разпоредено от най-висшите ешелони на държавната власт.

  Дали лично от Путин или ПРЕЗ ГЛАВАТА МУ - няма особено голямо значение. И в единия, и в другия случай е зле за Путин.

  Айде някоя мурзилка да ме опровергае, но с разумни доводи, не с обичайните идиотщини.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Прочете ли статията или трябва да се отчетеш с написано ?
  Или не можа да е рабереш?
  Немцов не е главата, а Русия (руснаците) е отрязаната глава, която не го разбира

 10. 10 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Александър Солженицин:
  "Всеки, който веднъж е провъзгласил насилието за свой метод, неумолимо трябва да избере лъжата за свой принцип."

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 11. 11 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Да кажеш, че държавата няма нищо общо, след като всичко бе извършено точно по този начин, е все едно да твърдиш, че Литвиненко сам си е отгледал полоний в епруветка."

  Много точно сравнение.

 12. 12 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "А ако ни прикриеш, то пак ще свършиш на бунището, защото повече не си ни нужен, след като си ни прикрил."

  Аркадий и Борис Стругацки:
  "Там, където тържествува сивотата, на власт винаги идват черните."

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 13. 13 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 566 Неутрално

  1917: пияните матроси се сливат с градските лумпени.
  2014: национализъм, кагебейците, патриотичните рокери, доброволците от Донбас, вежливите хора

  True, true.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 14. 14 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Един от задържаните за убийството е направил самопризнания - убил е Немцов заради демонстрирана от него ненавист към мюсюлманите и тяхната вяра.

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И този молодец мъчи да измъкне "чудо", от първите му три дни ...

 16. 16 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Прекрасна статия! Уви нито Путин, нито обкръжението му ще се трогнат. Те, вероятно, с присъщата си арогантност и насмешка гледат на прогнозираните резултати. "Патриотизмът" който води страната им в ада им е много по-ценен и скъп. Мислите ли, че тези дето имаха две войни с Чечня, сепарираха Приднестровието, избиха хиляди в Украйна, анексираха Крим, създадоха Гулаг, убиха генерал Луков, за да могат на погребението му да взривят Божият храм и да избият елита на една нация, тия дето вкараха войски в Чехия и Унгария, в името на някакви си политически химери, тези които снабдяваха с оръжие човекоядците в Африка, ще се разкаят и ще спрат?! Това са хора продали душите си на дявола. Там няма мърдане.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#14:"Отнесен"]Един от задържаните за убийството е направил самопризнания[/quote]

  Гы-гы, и все поверили...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тъжна и безпощадно точна статия. И написана прекрасно. Което поне дава някакъв смисъл в безверието.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Гневно

  Пак повтарям думите на Кадиров:
  "Докато Путин е на власт, ще правя каквото си поискам!"

  https://slon.ru/posts/49142

  Виновник за избуяването на омразата е малкото човече в Кремъл!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Чудесно написано.
  Лошото е, че е и вярно.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 21 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#6:"citoplast"]Тогава, ще потърси равносметка от Кремъл![/quote]
  Нищо няма да търси.

 22. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#14] от "Отнесен":

  е направил самопризнания
  -------------------------------
  Естествено.
  Всеизвестни са Немцовите карикатури на Мохамед......
  Друг освен пияните мужици там и красножопите петоколонници тук едва ли ще му обърне внимание......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 23 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Много силна статия! Изключително жалко е, наистина, че през 1917г., Русия изтегли късата клечка с Ленин, вместо левите есери....... Сега светът щеше да е много по-красив........

 24. 24 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  През 2012г. Борис Акунин написа, че исторически Путин е обречен.
  ================================
  Маркс пък написа че капитализмът е обречен още през 1848 г. По полека с пророчествата.

 25. 25 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1514 Весело

  "И няма път назад

  Знаете ли, през последната година имаше усещане, че всичко някак си може да се върне назад."

  Вече не. И това е най-хубавото. нацистка Русия има само един изход - този на нацистка германия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 26. 26 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#24:"Каишков - Гласът на Америка"]През 2012г. Борис Акунин написа, че исторически Путин е обречен.
  ================================
  Маркс пък написа че капитализмът е обречен още през 1848 г. По полека с пророчествата. [/quote]

  Путин вечно ли ще живее или планират да го преместят при Ленин? Един вече го местиха там, после го изхвърлиха.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 984 Неутрално

  [quote#1:"Hawaii"]Русия вече е качена на шейната
  И лети уверено НАДОЛУ[/quote]
  Русия е "частен" случай. Всички се правят на ударени, като да не забелязват, че на шейната е качен целият свят - "уверено" и "надолу".

 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Любопитно

  До коментар [#26] от "G-man":

  Не пожелавам смъртта на когото и да е, но на кой ли ден след смъртта на кремълския великан ще се решат да я оповестят?

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 882 Любопитно

  До коментар [#27] от "Мърмор":


  [quote#27:"Мърмор"]че на шейната е качен целият свят[/quote]

  Дай връзка!

  Как се отрязява потъването на Русия на Китай; Япония; Ю.Корея или пък даже на Саудитска Арабия!

  Да разлая троловете!!
 30. 30 Профил на Кирил Маликов
  Кирил Маликов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статията е написана точно с този ум, ,начетеност, сарказъм, асоциативност и размах на мисълта, присъщи на истинските интелектуалци, които така ужасно липсват в българския интелектуализъм (с изключение разбира се на няколко, броящи се на пръсти, човека). Смея да твърдя, че тази сила на духа и мисълта, станала емблема на западната журналистика се е запазила, макар и в миниатюра, в Русия. Но в България....
  Кокошата глава сме ние - влакът вече я е отсякъл, "Аннушка уже пролила масло", но тя пак си прави късогледите планове за утрешния ден...

 31. 31 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1866 Разстроено

  Григорий Ревзин добре пише. Твърде добре. Не искам обаче да му повярвам. Прогнозата, че путин отвря вратата за нещо още по-страшно като управление е по-зле от апокалипсис. Това вече ще е самият ад. Трябва ли наистина да се мине през всичко това?

 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#6] от "citoplast":


  [quote#6:"citoplast"]Тогава, ще потърси равносметка от Кремъл![/quote]
  Не вярвам да чакат чак до юли тази година.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#28] от "lone_wolf":

  Обикновено отнема седмица, две докато не изберат следващия "папа" (в двата смисъла на "папа".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс имени Ленина

  Забележителна мысла

  Не знаем как е в оригинала, но така преведен Соложеницин
  звучи едва ли не като Ленин ръкомахащ с манифест и каскет.
  Проповядващ насилие и лъжи в реч за масите:
  "Направихме първата крачка. Да направим и втората!".

  Да опитаме... по-кротко

  "На всеки, който е провъзгласил насилието за свой метод, му се налага да лъже."

  До коментар [#10] от "G-man":

  Александър Солженицин:

  "Всеки, който веднъж е провъзгласил насилието за свой метод,
  неумолимо трябва да избере
  лъжата за свой принцип."

 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ей сега ще кажат, че и тоя е русофоб. А човекът просто го боли за родината си.

  chavo64
 37. 37 Профил на desval
  desval
  Рейтинг: 409 Неутрално

  страхотна статия, анализ, прогноза.

  ще ми се да имаме и ние някой, който да вижда нещата в дълбочина...

 38. 38 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Нещо пак не схващам. Какво ни обяснява този човек. Миналото си е минало. Обаче руския народ подкрепяПутин.... Защото с кожата си усеща , че ако властта вземат таека наречените демократи тя ще се разпадне. Тази гигантска суровинна база пипнат ли я западните копании жална им майка.... Загубяг ли военна си сила Русия ще я разпокъсат на парчета. Руснаците били такива , били онакива...Още от Иван Грозни страдат от собствените си управници. Руснаците със глад и страдания не можеш уплаши. Когато Хитлер нападна Франция и наближи Париж французите го обявиха за свободен град и избягаха ...... Англичаните бягаха през Ламанша с рибарски лодки и го обявиха за голяма победа. Ние българите независимо и освободени от руснаците сме прозападно насочени и нищо ,че ни смятат с румънците за европейските цигани се стремими към ЕВропа. Че и вече поне формално сме в нея. Но не мога да отрека на руснаците да си отстояват държавата, богатствата и да си правят живота както си искат....никой насила не може да те накара да купиш и един барал нефт и газ дори за една запалка.

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  Безизходица
  Безизходица
  Безизходица

  Такова е посланието на... начетения... кокоши ум... за Русия и пр.
  Паралелна реалност, мъченическа, с много истина.

  Но винаги е имало има и друга.

  Живот, дори в Русия.
  Живот на Запад.
  Живот на Изток.
  Живот на Юг.

  Умните, начетени и асоциативни понаизбягаха от ссср2...
  във всички възможни посоки.

  София, Вяра, Надежда, Любов.

  Апропо, жертви и мъченичество е култура атавистична,
  но битува и след Новия завет.

  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска етика

  До коментар [#30] от "Кирил Маликов":

  Статията е написана точно с този ум, ,начетеност, сарказъм, асоциативност и размах на мисълта, присъщи на истинските интелектуалци,

  които така ужасно липсват в българския интелектуализъм (с изключение разбира се на няколко, броящи се на пръсти, човека).

  Смея да твърдя, че тази сила на духа и мисълта...

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "Край, с нормалния свят вече е приключено. Ние по инерция доживяваме отсечката преди началото на други времена."

  Реквием за една държава!
  Държавата на службите,на Путин,на крайния национализъм,на антинормалните.

 41. 41 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко мъка....
  Бог е дал на Русия много богатства и малко ум....

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#26:"G-man"]Путин вечно ли ще живее или планират да го преместят при Ленин? Един вече го местиха там, после го изхвърлиха.[/quote]
  Аз пък искам да си ги събират всички при Ленин. Ще стане като спалня в общежитие.

  California Über Alles
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ

  Този начетен почитател на сила е и неграмотен лумпен нихилист.

  Доколкото разбахме, главните опорни точки в публикацията са две:

  всички сили по света имат интерес в Русия точно така да става ;
  пак някакви силоваци ще управляват Русия.

  Неграмотно е от гледна точка на Световна Цивилизация
  и на всеизвестни исторически факти.

  През 1917 Християнска царска Русия не е победена просто от (германския агент) Улянов 2 "Ленин",
  а от интернационална Антитеистическа Марксистка Комунистическа партия... на "Сталин" също... на Улянов 1 и пр и пр.
  От конспиративна "Интер" национал-социалистическа партия, също.

  Тоталитарна "интер" нацистка партия - спонсор по-късно и съюзник на хитлеристка Германия 1933-1945.

  Поробила Източна Европа и страни в Азия до 1989... че и още.

  Публикацията е рашистка проповед на силовашка безизходица, прогноза за същото и размиване на вина по цялата планета.

  Проповед угодна за неосъветския или нацистки режим в Кремъл, който отрича или омаловажава масови престъпления на бившия СССР преди, през и след ВСВ,

  и кощунствено смесва за днешна употреба бившата Християнска царска Русия, с неин антипод: бившият СССР.

  Като социалният БКП БСП АБВ министър Калфин в Москва:
  пропагандиращ същия тип гавра и кощунствено смесване:

  на паметници за събития от 19 век (от войни на Християнска царска Русия за "придобивки" и освобождениe от Османска окупация) и "паметници" на тоталитарна чужда и враждебна държава, която планирала и започнала през 1939 с хитлеристка Германия ВСВ (СССР), а през 1944 непредизвикано обявила
  война на България и наложила тоталитарна диктатура
  по подобие на чуждата и за Русия диктатура на КПСС.

  Четете "Фашизмът", за престъпни тоталитарни социализми,
  от бившия президент на Република България д-р Желю Желев.

  Долу нацизма.
  Демокрация за Русия.

  Демокрация за Европа и т.н.

  # ЛУСТРАЦИЯ на държавите от тоталитарни кадри.

  "Случайност е, че през 1917г. е победил именно Ленин.
  Можеше да победят левите есери, анархистите... не е важно.

  Важното е, че консолидацията на обществото е станала в тази точка, на това равнище на ценности, на което пияните матроси се сливат с градските лумпени.

  И днес не е важно как ще се наричат силите, които идат..."

 45. 45 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Весело

  [quote#38:"1_bulgarin"]Но не мога да отрека на руснаците да си отстояват държавата, богатствата и да си правят живота както си искат....никой насила не може да те накара да купиш и един барал нефт и газ дори за една запалка.[/quote]
  Браво, много си прав. Нека да си отстояват държавата и богатствата. Единствено искам аз (и доста като мен) руснаците да не протягат ръце за чужди държави и богатства: Литва, Латвия, Естония, 1/2 Полша (с Хитлер), 1/3 Европа (с нас барабар), Чехословакия, Афганистан, 1/2 Виетнам, 1/2 Корея и т.н. - до Крим вкл.
  Ако си стоят там - ще им четем умните книги, ще се възхищаваме на техните театър, балет, кино и Айвазовски (да кажем) и ще се обичаме навеки.
  Нали?

  Поздрави
 46. 46 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Русия е сама. Тя няма приятели.
  Големи и влиятелни приятели няма??? (Китай изобщо не е приятел на русия - т'ва за мурзилочките)
  Обратен път няма и не може да има. Това е все едно да върнеш лавината на върха???
  Никой не го е страх от русия, дори и България, дори и заради ядрените ракети, дори ...
  Русия няма какво да предложи на света. Няма икономика, не и остана изкуство и култура. Спорт също.
  Русия е само една голяма държава. С природни ресурси, нещо като Нигерия, но със сняг.

  За тях (руснаците) важи поговорката: Който каквото си направи, никой друг не може да му го направи.
  Честито.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 47. 47 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Русия е много болна. Опасно и заразно болна. Не сме ние, които ще й помогнем. И друг път се е прераждала и сега ще си пусне кръв и героично ще започне от Нулата.

  Важното е да е надеждно изолирана от нас и останалия нормален свят.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  Аналогиите с времената на Коба са очевидни, не мислех че в 21 век подобно нещо е възможно, но в Русия явно няма невъзможни неща. Народ който не е научил нищо от жестоката си история на насилие и терор, не може да има по добра съдба.

  klimentm
 49. 49 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Размисли за бъдещето на Русия..."

  Да размишляваш за бъдещето на Русия е точно толкова безпредметно, колкото да обмисляш перспективите Митраизмът да се превърне в световна религия.

  Свобода за Надежда Савченко!
 50. 50 Профил на evolyucioner
  evolyucioner
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Празноглави брътвежи! По тая логика Луканов някога трябва да го е гръмнал Клинтън

 51. 51 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Силен текст. Текст - предупреждение. За жалост, много от предупреждаваните не четат. Те си знаят. Русия е най. Др. Пути е най. Смърт на капитализма. В САЩ бият негрите. В ЕС са някъквиасти.

 52. 52 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Според автора Русия си отива. Трябва да внимаваме да не ни повлече със себе си.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "1_bulgarin":


  [quote#38:"1_bulgarin"] таека наречените демократи тя ще се разпадне. Тази гигантска суровинна база пипнат ли я западните копании жална им майка..[/quote]
  Че те отдавна са в Сибир.
  Не знаеше ли?

  Рашката технология не може да вади блага от земята на трудно достъпните места и затова са дали на концесия Сибир.
  Бритиш петролиум има заровени над 100 милиарда долара там. Сега са замразени за да не получава Путлер пари от добива.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#16] от "barel":
  +++++++++++!

 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#52] от "bawarec":

  Русия наистина си отива, но няма шанс да ни повлече към дъното.
  Скъсахме връзката с...това нещо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Статията на Гр. Ревзин ми допадна! Иска ми се да не е прав в констатацията си за опустошеност на гражданите, както и за консолидацията на маниаците с бръсначи в ръце.
  Вяра в това ми дават плакатите с лика на Немцов и надписа "Борись!" - "Бори се!"

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 59. 59 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Текста е хубав и за всеобщо съжаление верен, и не по-малко страшно е да си представим до къде може да се стигне по този път, с последствия далеч не само за Русия.
  Може все пак да сме извадили не най-късата клечка и някой да спре/премахне/замени и т,н, Путин, най-вече сред неговите приближени и губещи от неговата идиотска политика, но и това може да доведе до пълен разпад на Русия и в бъркотията, докато се ситуира следващия "нов' ред, може и да се окаже че е късно и е започнала например една европейска война.
  Трудно е да се предсказва, но няма и някакви малко от малко реалистични надежди за изход от ситуацията - за съжаление всички ние ще сме не само свидетели, но вероятно и потърпевши.

 60. 60 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#26] от "G-man":
  Не, Пути няма да живее вечно. Но, и Ленин, Сталин, Брежнев и те не бяха вечни. Големият въпрос е защо след смърта на един тиранин в Русия неизменно се издига нов? В много случаи, още по-страшен. Каква е тази общественна система, която позволява на върха да се изкачват подобни индивиди. Или, ПО-ЛОШО каква е тази общественна система, която от може би нормални хора, заели отговорни постове прави маниаци? Отговорът е елементарен. Всяко човешко същество поставено в условията на безконтролна, всесилана и неограничена от време и средства валаст го превръща рано или късно в тиранин. Това е и големият проблем в Русия. С други думи, ако обществото не промени системата си, след Пути ще дойде Мути!

 61. 61 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Стигнах до 8-я ред.
  Не обичам да ме ориентират. Това вече сме го живяли в едно друго време и жалките напъни да ме връщат пак Там, са достойни за съжаление.


  Stupid people make me sick
 62. 62 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#38:"1_bulgarin"]ако властта вземат .... демократи тя ще се разпадне. Тази гигантска суровинна база пипнат ли я западните копании жална им майка.... Загубяг ли военна си сила Русия ще я разпокъсат на парчета[/quote]ХАХА осовна "опорна точка" на фашизираната путлерова клика, опасна и за света и за нас.
  1. Ако суровините се експлоатират от ефективни икономически и високо-технологични компании ще се подобри и икономиката и живота в Русия. Ще се намали корупцията, фирмите ще наемат по-кадърните руснаци ще им плащат добре - ще намалее и изтичане на мозъци. Ще има пример
  2. По силната икономика дава и военна сила

 63. 63 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 737 Весело

  [quote#28:"lone_wolf"]на кой ли ден след смъртта на кремълския великан ще се решат да я оповестят?[/quote]

  Може би никога. Ще инсталират двойник или дори робот - с тази ботоксова физиономия няма да е много трудно. А може вече и да се е случило! Как ще разберем?

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  "Не знам дали той е почувствал смъртоносното убождане, или не, но не си представям как може да се измъкне от всичко това.

  А и вече не ми е интересно."

  А на много хора не им са интересни разсъжденията в посока на една единствена версия - главореза Путин . За това говори и факта , че в Русия , по сметките на самия автор , има 100 хиляди много модерни , много знаещи хора но чудно защо не вземат в ръцете си съдбата на страната си . Имало много богати хора , които губели по 100 хиляди на ден , и не правели нищо да спрат загубите си . Ами много е вероятно тези не са глуповати за да изпуснат питомното , за да гонят дивото . А защо на автора вече не му е интересно ? Ами може би защото вече си е получил хонорара за статията . И между дрегото се е убедил че сто и двеста хиляди противници на политиката на Путин , едва ли могат да надделеят над милионите негови подръжници . Просто липсва критичната маса , която може да промени нещата . Трябват много статии от този род . Но които трябва и да достигнат до хората и да бъдат възприето като необходимост . Едва ли ще стане .

 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#61:"Хакуна Матата !"]Стигнах до 8-я ред.
  Не обичам да ме ориентират.[/quote]

  Продължи и нататък .За да си затвърдиш мнението накрая и да се съгласиш с автора ." Вече не ми е интересно."

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#8:"Norman Granz"]Само глупак може да си мисли, че убийството не е разпоредено от най-висшите ешелони на държавната власт. [/quote]

  Само глупак може да мисли , че убийството е разпоредено от висшите ешелони на държавната власт, без да има нито едно доказателство за това . И да разчитат на шамански заклинания , по примера на Йоло Денев и Тангра , по гадания на отрязани кокоши глави , да я докарат до криза в рейтинга на Путин . Е, остава Москва да почне да вярва на сълзи . Крокодилски .

 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#60:"yorddj"]. Всяко човешко същество поставено в условията на безконтролна, всесилана и неограничена от време и средства валаст го превръща рано или късно в тиранин.[/quote]

  А КОЙ го поставя това невинно човешко същество в подобни условия ? Дали не тези , дето поставят и у нас индивиди , които после ви казват весело - Дръжте ме за ...шлифера .И дали само за някоидържави е привилегия да си отглеждат диктатори? А и що е диктатор ? .

 68. 68 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#66] от "papyre":

  Ако беше само Немцов - да се съгласи човек с тебе.
  Ама станаха доста: Литвиненко, Березовски, Политковская......
  Може и глупаци да сме, но не чак толкова големи!

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#68:"kalcho_krivija"]Ако беше само Немцов - да се съгласи човек с тебе.
  Ама станаха доста: Литвиненко, Березовски, Политковская....[/quote]

  Ами направи така - в поста ми поставяй последователно имената на тези , които споменаваш . Нещо ще се промени ли ? Ами няма . Ще казваш същото , което казваш за Немцов . Ако си честен , разбира се . Също както за прословутия български чадър . Хората направиха писателски кариери с тезата за него , а англичаните си мълчат по въпроса . Доказателства ? ами един журналист си прави пътека в литературата . Жълтичката. А колкото до глупак - малък , голям , все си е глупак . Все едно да кажеш малко или много за бременна жена .

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  Чужбинската мразилка забравя, че точно антикапиталистически мародери, "Ленин", "Сталин" и компания, "експроприирали" Руската империя и нефтодобивна и преработвателна промишленост там на братята Нобел и др.

  Преди, през и след ВСВ Кремъл раздели Германия и Европа,
  а не обратно.

  Точейки лиги за повече още преди август 1939:
  за "господство" над Великобритания и световно".

  Защо и днес никой не се натиска да дели Германия
  и ако някой има такива налудничави планове,
  това е най-вече Кремъл?

  Малко в Грузия... малко в Молдова... много в източна Украйна...

  Голяма "радост" за милиони руснаци, че на власт е олигархическа клика.

  След Олимпиадата в Сочи... Крымнаш... май друго няма да има... за дълго време. "Кокошият" анализ натам... сочи.

  До коментар [#62] от "bgpatriot":

  ако властта вземат .... демократи тя ще се разпадне. Тази гигантска суровинна база пипнат ли я западните копании жална им майка.... Загубяг ли военна си сила Русия ще я разпокъсат на парчета
  - цитат на коментар #38 от “1_bulgarin”

  ХАХА осовна "опорна точка" на фашизираната путлерова клика, опасна и за света и за нас.

  1. Ако суровините се експлоатират от ефективни икономически и високо-технологични компании ще се подобри и икономиката и живота в Русия. Ще се намали корупцията, фирмите ще наемат по-кадърните руснаци ще им плащат добре - ще намалее и изтичане на мозъци. Ще има пример

  2. По силната икономика дава и военна сила

 71. 71 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Приятели, днес попаднах на много интересен клип. Масовото зомбиране на руснаците от кремълската пропагандна машина е в пълен ход. Населението се мобилизира по всякакви начини. Двама младежи в началото признават, че са ги пратили на митинга на "Антимайдан" от университета им, че не знаят изобщо защо са там и развяват плакати със снимка на човек, който дори не наят кой е. Разбира се, носят и тениски с лика на "бащицата"...Ето истината за 86-те процента на Путин. Колкото повече гледам клипчета от Русия, толкова повече се убеждавам, че тия хора не са мръднали от времето на КПСС. Обществена мобилизация от страна на правителството, ведомствен натиск по политически проблеми...всичко това е немислимо за една цивилизована страна.

  https://www.youtube.com/watch?v=qAeaTr4y5_U

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 72. 72 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#69] от "papyre":

  След толкова много убийства (няма да ги изреждам и се абстрахирам от писаното за тях), само на много голям глупак няма да му светне лампичката!
  Аз не претендирам, че съм много умен. Само ми светва лампичката!

 73. 73 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#71:"stupid_american"]Колкото повече гледам клипчета от Русия, толкова повече се убеждавам, че тия хора не са мръднали от времето на КПСС. [/quote]
  Е, нищо ново - в Русия здравите сили пак победиха здравия разум.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 74. 74 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#73] от "G-man":

  Честно казано, аз съвсем сериозно си мислех, че окачествяването на управлението на Путин като тоталитаризъм е малко или много преувеличено. Но с тези видеа, които гледам напоследък, виждам, че става дума за тотална пропаганда. Наистина положението е много, много зле. Но какво ли да очакваме от страна, в която мавзолеят на Ленин все още седи на центъра на столицата...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 75. 75 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 299 Неутрално

  "Консолидация на хората с бръсначи в ръце . . ." Странно ,но този вид консолидация ми прилича на т.н. "ислямска държава". Забележително ,но и необяснимо за мене е едновременното появяване на две сходни по своята абсурност явления.

 76. 76 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#42] от "авторът":

  + + + + +

 77. 77 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Изключителен, разтърсващ коментар на Гр.Ревзин!
  Човек остава безмълвен. Но няма как мислите му да не надигнат гняв и ярост срещу безумието.
  Опомнете се, руснаци !

 78. 78 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 857 Весело

  [quote#16:"barel"] убиха генерал Луков, за да могат на погребението му да взривят Божият храм и да избият елита на една нация,[/quote]
  Генерал Луков е убит през 1943 г. През коя година беше взривена катедралата „Света Неделя“ ?
  Някой май е ходил да пуши в часовете по история

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс имени Ленина
  1848-2015

  Борис Елцин
  (промоциран като президент "Освободител" на Русия),
  го назначи в условия на т.нар. Демокрация,
  но веднъж апаратчик... за двайсетина години,
  закостеня... пожизнено.

  С точно такава опасност се пребори Никита Сергеевич Хрущев,
  когато през 1953 разгроми култа към личността на
  прякора "Сталин".

  До коментар [#67] от "papyre":

  Всяко човешко същество поставено в условията на безконтролна, всесилана и неограничена от време и средства валаст го превръща рано или късно в тиранин.

  - цитат на коментар #60 от “yorddj”

  А КОЙ го поставя това невинно човешко същество
  в подобни условия ?

 80. 80 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това не е първата добра статия от руснак за Русия и народа и. Когато човек вижда ясно, нищо не може да го спре да сподели болката си. Дано не стане по-лошо, но ме съмнява. Твърде далеч започна да отива работата

 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Тази страна и този народ са безнадеждни. По-страшно е дори от времето при Сталин, там е имало терор, безмилостно са разстрелвали дори за само една дума на несъгласие, разбираемо е че са мълчали или дори подкрепяли, инстинкт за самосъхранение.

  А сега уж имат правото да казват каквото си искат а някак си са изпразнени и опустошени, единици са тези които разбират какво става и се съпротивляват. Останалите са паднали толкова ниско, че дори се радват на това как ги откъсват от цивилизованият свят и ги зомбират.

  Само за 25г олигархичен капитализъм успяха да направят това което комунизмът не успя за 80г, убиха духът в руският народ. Тактиката "Пусни свестните да се махнат и ще остане само покорното стадо" е страшна, трябва да го имаме това в предвид.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 259 Неутрално

  В Русия през последните 400 години не е имало един нормален, човешки ден. Вечен зверилник - крепостничество, революция, комунизъм, грабеж и хаос и пак грабеж. Интересно какво друго очаквате?

 83. 83 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Олга Шорина даде разрешение-разсекрети доклада на Немцов да се публикува . За който първоначално беше обявено, че е в компютара на Немцов и ще бъде публикуван в деня на протеста.

  В доклада на Немцов са изложени фактите-доказателствата за участието-намесата на Русия в гражданската война в Украйна.

  http://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2015/03/Nemcov_004.jpg

  В последствие се оказа, че доклада се състои от един лист хартия А4 и няколко реда написани на ръка. За които агенция Reuters не може да потвърди автентичността.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  До коментар [#81] от "Fred":

  Същото каза и руска журналистка присъствала на траурния марш. Никой не е извикал гневно, никой не е протестирал против ставащото , преобладавали са чувства на обреченост , премирение и безизходица .

  klimentm
 85. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2676 Весело

  [quote#82:"atk57379412"]В Русия през последните 400 години не е имало един нормален, човешки ден.[/quote]От това което помня ... 70 години си бяха съвсем човешки, после 10 години упадък и сега пак са напред и нагоре. Можем само да им завиждаме.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2676 Весело

  [quote#57:"Росен (путлер капут)"]Русия наистина си отива, но няма шанс да ни повлече към дъното. Скъсахме връзката с...това нещо.[/quote]И като как бе Росене скъса връзката с това нещо Русия ... взе България на гръб и я занесе до Калифорния ли? Ще ти се ! Стига майтапи ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#85] от "dark'star":


  [quote#85:"dark'star"]70 години си бяха съвсем човешки[/quote]

  А ха ха ха. Бая им пораснаха акциите на ревизионистите откакто Путя впрегна пропагандната машина да работи на пълни обороти и откакто интернета стана основно средство за информиране. Вече Народният съд в България според тях стана справедлив антифашистки орган, България - развита индустриална държава, а сега и в СССР, където беше най-зле безспорно, комунизмът се превърна в "човешки". Явно комунистите надушиха отдавна, че интернет е медия, в която можеш всякакви лъжи да изсипеш и пак ще ти се размине. Пробват - ако мине, мине...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 88. 88 Профил на eli.quinn
  eli.quinn
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много поетично и красиво го е написал автора.....

  Само не мога да разбера - на никого ли не му прави впечатление, че човек, който се страхува за живота си и "очаква" всеки момент да му се случи нещо, не е взел никакви мерки за безопасност - да се скатае някъде, да се огради с гардове, бронирани коли...

 89. 89 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Тази статия е перфектна за медия извън Русия и реално показва какво чете "запада" и колко е далече от това, което става в Русия. Реално Немцов да се сравнява с Жан Жорес е толкова тъпо, колкото когато на Левски и Ботев нашите тъпи идеолози приписваха комунистически идеали. Не случайно и такива хора като Немцов имат подкрепата в два-три града, Москва, Питер и тук-там. Не може олицетворението на режима на Елцин, да е алтернатива. Все едно, някой от обкръжението на Жан Виденов да е алтернатива за нас. Няма как да стане. Може би единствено Рейгън схвана, как трябва да се бори с Русия, не знам защото нямаше "елитно" образование или просто по-добре усещаше хората, но фактите са такива. Тази тъпотия с Украйна, сплотява руснаците а не обратното. Отделно, след година -две като Украйна съвсем фалира, Путин няма да спре да я дава за пример. Това е руската реалност и искаме, не искаме трябва да се съобразяваме. За да се нормализира един тоталитарен режим, трябва не да се ограничават хората да пътуват, да получават стоки, а точно обратното те трябва да пътуват, да виждат, да могат да сравняват и главата им да узрее, но кой мисли за хората.

 90. 90 Профил на klati_mi_se
  klati_mi_se
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ех, Русия, Русия...

  Колко много тъга!

 91. 91 Профил на h2s
  h2s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сегашният Путин бил внук на готвача на Сталин?
  Няма случайни събития... Не, няма...

 92. 92 Профил на Просто десен!
  Просто десен!
  Рейтинг: 8 Гневно

  Аз пък,ще изругая публично
  Доц.Иво христов!Путински защитнико!Да ти ....куче в устата.Сигурно можеше и по-точно,но наистина не обичам ругатните.
  ПС Покрита с рубли глава,плюнки не я ловят..

 93. 93 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Не е бил, той Е внук на сталиновия готвач. Прочее , готвачите не са ли едни от най верните хора на диктаторите? Досещате се защо нали?

 94. 94 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#89] от "stoiank":


  [quote#89:"stoiank"]За да се нормализира един тоталитарен режим, трябва не да се ограничават хората да пътуват, да получават стоки, а точно обратното те трябва да пътуват, да виждат, да могат да сравняват и главата им да узрее,[/quote]

  Спокойно, те ще ги гледат нещата по интернет. А и в крайна сметка никой не ограничава нормалните руснаци да пътуват.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 95. 95 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 607 Неутрално

  [quote#66:"papyre"]Само глупак може да мисли , че убийството е разпоредено от висшите ешелони на държавната власт, без да има нито едно доказателство за това .[/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++

  Някои хора могат и мислят. Други могат, но не искат да мислят. Трети искат, но не могат. Или фактите такива каквито са .

  Stupid people make me sick
 96. 96 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "... и си тръгнахме по домовете тихичко да говорим, че е време да се сложи край на това безобразие, защото и без това скоро ще започнем да гладуваме".

  потресаващо

 97. 97 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#95] от "Хакуна Матата !":

  Ох, тебе пък кой те е оторизирал да решаваш кой може да мисли и кой не може. Към всяко свое мнение пришиваш и дежурното уточнение, че ти мислиш така, щото много мислиш. Нека някой друг, освен теб ти даде такова признание. За твое голямо съжаление, си един от посредствените тук и повтаряш единствено кремълските мантри. Не, че ще го разбереш, но е доста жалка амплитудата между самочувствието и възможностите ти.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 99. 99 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#6] от "citoplast":

  Оптимист сте уважаеми
  Тогава ще се появи някой ленин, качен на бронирания автомобил, с каскет в ръка и ще ги поведе на щурм на Кремъл, за да започне той да издава декрети ...
  Преди 1917 година Русия оставя на света плеяда колоси на литературата, музиката, изкуствата.
  Какво ще остави ако горния сценарий се осъществи?
  Според мен една изпепелена планета, на която след около 50 милиона години може да се появи разумен живот...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 100. 100 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#10] от "G-man":
  До коментар [#12] от "G-man":

  В пост № 99 не съм съвсем прав. Ще останат тези произведения... дали ще има кой да ги прочете и чуе...
  Идват ми едни много мрачни мисли...
  Нещо такова:
  http://chitanka.info/text/1772/25#textstart
  Тогава автоматите може да четат Цветаева, Бродски, Стругацки... дали ще има кой да ги чуе

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK