Зверовете, които ни преследват, или някои мисли за тоталната профилактика

Зверовете, които ни преследват, или някои мисли за тоталната профилактика

© Надежда Чипева, КапиталПървият звяр –  Собствените ни инстинкти 


От милиони години в гените ни - или някъде по-дълбоко, е вкоренен инстинктът да се грижим за храната си: непрекъснато да я търсим и като я намерим, да ядем до пресищане, защото утре може и да не намерим. И дори да скрием евентуалния остатък за следващите гладни дни: някога опушен над огнището, днес – в хладилника.


От онова гладно време вероятно сме наследили и лакомията си. Няма нормален човек, който дори и сит, да не погледне с въжделение апетитно представена храна – на картинка, на витрина или просто на трапезата.
А тук някъде идва отликата: днешният цивилизован човек знае, че многото храна е вредна и някъде в съзнанието ни започва борба: милионногодишните ни инстинкти срещу крехка коричка от знания. "Да изям ли още един вреден сандвич (кюфтенце, пастичка) от "ол инклузив" (демек безплатния) бюфет или не?"


По правило инстинктите ни са по-силни и губим борбата.


И неизбежното следствие:


Затлъстяването е едно от най-големите здравни предизвикателства на XXI век. Разпространението му се е утроило в много държави от Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) от 1980 г. насам. Наднорменото тегло ограничава физическата ни дееспособност и причинява психологически проблеми и увеличава риска от сърдечни заболявания, рак и диабет.


Според последни данни в държавите на Европейския съюз свръхтегло имат от 30 до 70% от жителите и 10 до 30% от подрастващите.


- Едно стряскащо число: 60% от децата, които са били с наднормено тегло преди пубертета, ще бъдат със свръхтегло и в началото на живота си като възрастни.


- Една констатация: детското затлъстяване е мощен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, ортопедични проблеми, психични разстройства, неуспехи в училище и ниска самооценка.
(Материали на Световната здравна организация).


А ето и картината у нас. През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи проведе изследване на деца на 7-годишна възраст в първи клас. Установи се, че:


"Честотата на наднормено тегло (вкл. и затлъстяването) сред момчетата е 32.4%  и при момичетата – 28.6%, а нивата на затлъстяване са 15.7% сред момчетата и 12.2% при момичетата.


"Без коментар", е прието да се казва, когато няма какво да се каже.


Вторият – Свръхпроизводството на храни


На фона на гладуващите и недохранени жители на огромни региони в света това звучи цинично.  Но е факт.        


"Глобално, ние произвеждаме повече храна, отколкото е необходима на населението", пише професор Лизелоте Шафер-Елиндер в статия в престижното списание "Бритиш медикал джърнъл". "Субсидираното свръхпроизводство в развитите държави води до излишна консумация и затлъстяване. То на свой ред подкопава селското стопанство в развиващите се страни и така ограничава премахването на глада и бедността."
И обяснява:


"Млечният сектор в ЕС е пример как субсидиите в селското стопанство водят до негативни здравни ефекти в Европа, но и в развиващите се държави. Излишното мляко се превръща в продукти, удобни за съхраняване, и експортните субсидии подпомагат износа му. Това подкопава млечните сектори в много развиващи се държави, които имат важна роля в изкореняването на бедността и недохранването. Излишното масло на свой ред се продава със субсидии на хранителната индустрия, която го превръща в пълни с енергия храни като сладолед и сладкиши, които на свой ред интензифицират епидемиите от затлъстяване в много развиващи се държави."


И не само в тях – виж по-горе, добавям аз.


Това изобилие има и материален израз.


В български супермаркет се наброяват: около 20 марки мляко – прясно и кисело, и минимум 50 вида и разновидности млечни продукти (гауда, грюер, камамбер, маскарпоне, моцарела, пармезан, синьо... и т.н.).


И всички – в блестящи и нерядко остроумни етикети, в удобни за ползване опаковки. И: "Няма такива цени." "Има -  при нас."


Третият – Маркетингът


Неизбежно следствие на свръхпроизводството на храни. Появил се е скромно: "маркетингът е проучване на пазара - за пускане на нов продукт, за утвърждаване позициите на вече съществуваща стока или услуга или за намиране на пазар (купувачи) на вече излязъл на пазара продукт" (според едно старо определение).


Днес "Икономическата надпревара вече не е за това кой ще направи по-добър продукт, с по-ниска себестойност или оригинална дистрибуция, а за това кой ще накара клиента да бъде щастлив и привързан към продукта или марката. Така се създава Клиентски ориентираната стратегия (Customer oriented strategy).(Уикипедия)


В тази "борба за щастието на клиента" са инвестирани много милиарди. Хиляди психолози, социолози, маркетолози, икономисти и още десетки видове професионалисти са ангажирани в изследването на човешката психология, движещите стимули, поведението ни като купувачи и пр. Детайлно са анализирани ролите ни като "инициатор на покупката", "заплащащо лице", "съветник" и пр. Поведението ни в магазина е изследвано по секунди. Изчислено е средно колко време може да изтърпи в магазин примерно "мъж на средна възраст, придружаващ съпругата си", "в кои минути вниманието му е най-интензивно" и трябва да му се поднесе всичко най-интересно за него, "на кои редове от стендовете трябва да се сложат най-атрактивните за него продукти" и т.н. И така – до примерно двадесетата минута, когато всичко му омръзне. Но и за това е помислено.


Преди години в един кът на голям задграничен мол съзрях "Кът за мъжа". А там: вестници и списания,  тютюневи изделия, мъжки дреболийки и място за пушене (епидемията "антитютюн" още не беше се разпространила). Изобщо – всичко необходимо, за да може отегченият съпруг да остави на спокойствие половинката си да продължи пълни количката.


Преувеличавам: смесвам грижата за удобствата на човека с грижата за количествата стоки в количката. А може би и не толкова?


Четвъртият - Рекламата


Сред специалистите отдавна се води спор – дали самият маркетинг не е реклама (старо схващане) и дали рекламата не е последното звено на маркетинга (ново схващане). Това е експертна област, която не засяга нас като потребители. Засяга ни продуктът "реклама". На него са посветени 2.9 милиона научни изследвания (Гугъл Наука).


В книжарниците ни има интересни заглавия: "Биология на купуването – основи на невромаркетинга", "Невропродажби", "Десетте Божи заповеди на рекламата", "Как марките се превръщат в икони", "Маркетингови аспекти и емоционалното пазаруване", "Заразително. Защо нещата добиват популярност", "Наномаркетинг". И още около 130 заглавия.


Ето и интересно предложение от едно от тях:


"... доказали своята ефективност практически съвети и техники, с чиято помощ ще сте наясно какво се случва в мозъка на клиента и ще взаимодействате с него много по-добре от вашите конкуренти."


А има още стотици изследвания: колко пъти дневно, седмично, годишно трябва да се повтори една реклама, докато се постигне желания рефлекс – когато пожелаеш даден продукт, автоматично да издекламираш втълпената ти марка. И да не го пожелаеш – пак да я издекламираш. Има ли нещо сродно с хипнозата? Или с магията – нали и тя била нещо като хипноза?


Моя студентка в провинцията, когато обяснявах нещо за "Спешна помощ", много неочаквано се обади:
          - "Филипс"!
          - ???
          - Ми, на покрива на института "Пирогов" има огромна реклама на "Филипс".
          Асоциативно мислене.


Общо взето, стремежът е да се изследват по възможност най-фините и потайни кътчета на мисленето ни, за да може след това то, мисленето ни, да се насочи към поведение, водещо до покупката. Е, ако това е вярно, можем ли да се наречем "разумни същества, които правят своя независим и рационален избор" (според каноните на пазарната икономика)? Или сме дресирани циркови животинки?


И - нездравословните храни и нездравословното ни хранене


Заливат ни с непрекъснато променяни знания за вредността на храните. Последователно учените алармираха за страхотната вредност на захарта, яйцата, солта, кафето и на още много ежедневно използвани продукти. После твърденията им се смекчиха и накрая май стигнаха до препоръките: "ползвайте ги, ама умерено".


Други нападатели описват вредността на маргарина, кравето масло и слънчогледовото олио например. И пътьом ни дебнат начините на приготвяне: пърженото е по-вредно от печеното, а най-добро е вареното, или пък суровото?


А вредни ли са соята и палмовото масло в редица традиционни продукти или са безобидни (дори полезни) добавки? Някъде отстрани ни дебнат ятата въпроси за ползата и вредността на генномодифицираните продукти.


Основният въпрос като че е производителите на храни наши благодетели ли са, или цинично ни пробутват вредни боклуци.


И как да консумираме – в заведения за бързо или за бавно хранене?


От всяка медия ни атакува информация. И ние я консумираме. И се мъчим да действаме според нея. Ама тя е противоречива. Ами и нашите действия са противоречиви – купуваме, не купуваме, ядем или не, съмняваме се, четем, слушаме и гледаме - и още повече се съмняваме. И все пак купуваме и ядем – виж в началото за инстинкта ни за оцеляване.


Има и още нещо


"По-заслужилото" поколение помним времето, когато в "Наркооп" имаше два вида сирене, два – салам, и хляб "от вчера". И маслини по Нова година. Това време отмина и дойде друго – безспорно много по-добро.


Но то пък постави пред нас необходимостта да мислим. Атакувани сме по няколко линии: инстинктите ни, изобилието на храни, агресивното им предлагане и вредността на част от тях. И срещу тези мощни противници разполагаме само с крехкия си разум.


Кой да ни каже? Как да ни каже? И – защо пък да ни казва?


Милиардни бюджети срещу бедната профилактика


Ако започем от митологията, известна е историята за бога на лечителите Асклепий. Той имал три дъщери: Медитрина, Хигия и Панацея. Прието е, че последните две символизират двете начала на медицината – хигиената (в най-общия й вид) и лечението. Някои източници твърдят, че двете непрекъснато са се карали. Това не може да се провери, но е факт, че две хиляди години по-късно двете основни направления в медицината продължават да се "карат" кое е по-ефективно. Хигиенистите твърдят, че може и трябва да се предпазваме от заболяванията – те даже са определили цяла група от така наречените "предотвратими болести". И  настояват за редица възможни и необходими мерки за това предотвратяване. Лечителите на свой ред се мъчат все по-ефективно да ги лекуват, когато те вече се появят. 


Изглежда обаче, че лечителите доминират. Известно е едно становище на Световната здравна организация, че министерствата на здравеопазването в повечето съвременни държави са се превърнали в министерства на леченията. Или – че "здравеопазване" в съвременните термини или "хигиена" – в митологичните представи, практически няма.


И малък пример на наша почва – приетият бюджет на НЗОК за 2015 година е малко над 3 милиарда лева и е насочен основно към лечебна дейност. Великолепно – даже са малко. А за профилактика? Да приемем, че за нея основно отговаря не касата, а Министерството на здравеопазването. То има общ бюджет за 2015 г. около 370 милиона лева, от които за "Политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве" – близо 64 милиона лева.


3000 милиона лева за лечение, срещу 64 милиона лева за промоция, превенция и контрол на общественото ни здраве!


Панацея или Хигия?


От друга страна, в държавата ни има: Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Министерство на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването с регионални здравни инспекции и Национален център за опазване на общественото здраве и анализи, Българска агенция за безопасност на храните. Всички те имат и определени функции по профилактиката.         


Значи – държавни институции има, експерти има, средства се харчат. Има и неправителствени организации – само на страницата на МЗХ са изброени 28, свързани с основно с производството на хранителни продукти. А има и поне една пряко ориентирана към целта – "Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания". Може би това, което няма, е единна доктрина, визия, стратегия (или друга купешка дума), абе нещо, което да създава, обхваща, синхронизира, регулира, насочва, контролира, командва дори профилактиката на нацията – в нейния най-широк смисъл.


И няма отделно "Министерство на здравите", което да оглави тази "профилактика" и да се грижи за опазване и за укрепване на здравето на здравите хора (трикратното повторение е умишлено). И то да разполага с или поне да ръководи мощен няколкомилиарден бюджет?


И нещо като заключение


Най-общо казано, нужно е се справяме с вътрешните си и с различните външни "зверове". Атаката е през главите към портфейлите ни. Защита има и може и трябва да се усили многократно. Но първо, основно и най-важно:


За здравето си трябва да се научим да мислим сами.


*Авторът проф. Божимир Давидов е икономист и доктор на медицинските науки


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Ехаааааа , хареса ми статията ! Умна е ! Поздрави за автора .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 2. 2 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Колега, нека сега мнение да изкаже и един проЗ доктор.

  Чудесна статия, написана от човек от "старата школа", не ми се сърдете, предполагам, че сте едно поколение преди мене, от хората, които сме научени, че "първо не вреди" и че болните изпитват болка, с която ние сме призвани да се борим, а не са източник на приходи.
  За съжаление, тези времена, когато лекарят беше призван да лекува не само тялото, но и душата на пациента и не само с нож и лекарства, но и с думи, което правеше медицината не просто наука, а изкуство граничещо с магията, безвъзвратно отминаха.
  Маркетинговите технологии за които пишете, обхващат не само търговията с храни, но и с медицински изделия, апаратура и най-вече - с медикаменти.
  Цялата съвременна медицина е подчинена на продажбата им. Половината от рекламите, които ни заливат от телевизора са за медикаменти, а единственият бизнес, който насред тази криза бележи неизменен растеж е търговията с лекарства.
  Понякога изключително агресивен, а в някои случаи, признавам го с болка на сърце, абсолютно безсмислена. Да си спомним само за Тамифлу, ваксините и истерията около свинския грип.
  Тя донякъде е имала своите основания, но това е друга, много интересна история.
  Та, за профилактиката.
  За каква профилактика можем да говорим у нас бе, уважаеми колега?!
  Профилактиката започва със статистиката, а от как у нас влезе на власт този репресивен апарат наречен НЗОК с всичките му метастатзи, статистиката с твърди крачки отиде на кино.
  Колегите и от доболничната и от болничната помощ масово и в огромния брой от случаите пишат измисление диагнози, колкото и за да може касата да им плати, толкова и за да могат да си лекуват пациентите и да им спестят някой лев, за неща. които иначе трябва да плащат.
  Да не говорим че всички без изключение са заринати в толкова безсмислена писмена работа и са глобявани толкова жестоко за липсата на кръстче в някое квадратче, че след няколко години на работа в тоя режим, мозъкът им се изглажда като билярдна топка и единственото, което ги вълнува е да оцелеят между глобяващите и озверелите си пациенти още един ден.
  И изобщо не им е нито до статистики, нито да профилактика.
  Другото малоумие е премахването на училищните лекари.
  Защото те за министерството са чист разход - трябва да им се плащат заплати, без те да могат да генерират какъвто и да било приход от пациенти. Защото няма как да ги накарат да плащат кеш.
  А както вие сам пишете, профилактиката на затлъстяването започва от детска възраст. Но какво значение има това за някого? Такива хора най-напред ще започнат да плащат за хапчета за отслабване, после за хапчета против алергия, после за лекарства срещу диабет, високо кръвно и т.н.
  Ще купуваме нюрофен действащ "право в целта", после медикаменти срещу киселини, а накрая и срещу язва. Защото дикторът казва в скоропоговорка "преди употреба прочетете листовката", но тя сама по себе си предполага, че това са някакви маловажни глупости, които трябва да се пренебрегнат.
  Също хитър треик- законът е спазен, но на клинта е внушено, че там написаните неща са досада без знаечние.
  Звучи изключително цинично, но това е картинката в българското задравеопазване, а за съжаление напоследък и в света - никой от търгуващите със здраве няма изгода хората да са здрави.
  По-добре е да са полуболни, за да могат да купуват лекарства. И да генерират растеж.
  Знам че това звучи едва ли не като поредната теория на конспирацията, но обиколете няколко ДКЦ-та.
  Надявам се тъпите представители на фармацевтични фирми, пред вратите на лекарите, разнасящи листовки и материални стимули, да ви убедят в обратното.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 3. 3 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Народът го е казал по-простичко"гъз глава затрива".

 4. 4 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "За здравето си трябва да се научим да мислим сами."

  Много добре казано, храненето е неизменна част от здравето, както и спорта/физическото натоварване (може и с мотика ) Та не ги подценявайте и ще се чувствате много по-пълноценни.

  От друга страна, няма вредни храни, стига да са в умерени количества Важно е човек да може да се контролира и да не преяжда, все пак сме хора, не животни

  Като стана дума за маркетинг, да не забравяме и този, свързан е "Еко" храните, не по-малко подмолен и объркващ.

 5. 5 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "rapidfire":

  Много вярно. Вместо да мрази "народната" медицина, където лечителите използват успоредно с билколечението и най силния лек - човешката психика, съвременните лекари трябва да се върнат малко към корените. Плацебо ефекта не е нещо, на което да зе надсмиваме.

  chavo64
 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#5] от "chavo64":

  Моя баща с присъщия докторски черен хумор, казва че аз, с присъщатата ми параноя, притежавам отрицателно плацебо - на мен неща с доказан ефект не ми действат защото не им вярвам.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 270 Неутрално

  "За здравето си трябва да се научим да мислим сами."

  Много добре казано, ама никой не го прави. Колкото е по-отдалечен ефектът от едно действие, толкова рискът се усеща като по-малък. Интересна особеност на мозъка, доказана също в проучвания.

  Пример: казвате на един пушач, че с тия 2 кутии дневно след 10 години ще развие хроничен бронхит. Или казвате на един пушач с карцином на белия дроб, че ще умре след 3 месеца, ако не спре да пуши. Кой от двамата ще спре?

  За съжаление никой не може сам да се научи да се грижи за здравето си. Точно това е ролята на профилактиката. Тя трябва да ни научи. А от години профилактиката в България упорито бива затривана.

  Същевременно в Закона за здравето е записано:
  Чл. 2. Опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата чрез прилагане на следните принципи:
  3. приоритет на промоцията на здраве и интегрираната профилактика на болестите;
  4. предотвратяване и намаляване на риска за здравето на гражданите от неблагоприятното въздействие на факторите на жизнената среда;

  Това ако не е лицемерие, не знам какво е!

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Любопитно

  Много харесвам автори на романи, които подробно описват софри или дават рецепти за храни. Ето един обяд в ресторант:
  Аперитив-чаша Дюбоне
  Антре-коктейл от раци
  Основно блюдо-телешки котлети с гъби манатарки и хрупкави бекончета.
  Вино-Бордо
  Десерт-сладолед с фрукти
  Накрая-пура и малък коняк за храносмилане.

 9. 9 Профил на www
  www
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Проф Давидов обикновено пише доста добре но става ясно че тука не е в свои води. По-скоро личи объркване от многото информация за храненето и затова статията прилича на литературно есе. Тя профилактиката е хубаво нещо, но проблема при храните са 3 основно 1) Принципа най-ниска цена - затова ядем боклуци и оттам и последствията2) Липсващият контрол на качеството и безопасността - Агенцията по храните (около 2700 човека) повече се старае да замазва проблемите но това е дълга тема 3) Тоталната липса на знания сред населението. Повечето хора псуват пестицидите, ГМО и соята в саламите, а това изобщо не са проблемите в храните.
  За решенията може да се пише много и темата е необятна. Например има рационални зрънца в скорошната идея за данък "вредни храни" но след прецизно обмисляне какво точно да обложим. Може би най-подходящо е да се почне не от солта, която никой не анализира лабораторно на практика, а от рекламите на храни по медиите - правилото е колкото по -боклучава е тя толкова повече се натяква за нея на консуматорите. Та както казах дълга тема и е по-добре да се пише по-експертно.

 10. 10 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 720 Весело

  [quote#9:"www"]По-скоро личи объркване от многото информация за храненето и затова статията прилича на литературно есе.[/quote]
  Ми, да - то си е есе и то в шеговита форма. Научни изследвания по темата има поне 2 милиона из Нето, има и от наши учени - много. И предупреждения на разните агенции има.
  И понеже повечето хора никога няма да ги прочетат (и не им е работа), е добре е някой да се пошегува по темата.
  Пък току човек се замисли и не си поръча торта - като на снимката в заглавието (много е апетитна, проклетата, нали?).
  Добре е написано - трябват и такива писания.

  Поздрави
 11. 11 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#8] от "man_un":

  Страхотна идея! Ще прескоча само пурата, а конячето ще заместя с 12 годишно

 12. 12 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Много ми хареса частта за Хигия и Панацея. Аз даже имам едно политико-икономическо предложение. Да дават на кметовете повече пари, ако има по-малко заболявания. Така кметът ще има стимул (и е по-близо до хората) да се грижи децата да не затлъстяват, големите да не пият и преяждат, а младите да се пазят от полови болести и нежелани бременности.

  Никола Йорданов
 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Весело

  До коментар [#11] от "georgi_ww":

  Да ти е сладко, приятелю.

 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Крайно време е всички да разберат ,че здравната профилактика е активен ЛИЧЕН процес и отговорност, а не работа само на лекаря или както комунистите бяха регулирали здравеопазването от Семашковски колхозен тип като здравето на индивида беше дело и грижа на Партията да го отремонтира и толкова. Докато се продължава с безличната форма 'дадоха това, не осигуриха онова' тази нация ще е много зле и с физическото и с психичното здраве. Няма как да има ефективна здравна профилактика , ако отделния нашенец не си занесе задника (без извинение) на годишен профилактичен преглед при личния лекар. Аз измислени прегледи не пиша по махването на пациента 'пиши ме ,че съм идвал' . Първо нямам време да го пиша ,че е идвал ,защото само писането на един профилактичен преглед отнема три пъти повече време само като текст,защото трябва да описващ много дейности в този преглед :анамнеза ,статус, антропометрични показатели, жизнени показатели, ЕКГ, изследвания , евентуални консултации -около 40-45 минути минимум, при наличие на навалица с остри заболявания отвън , кой си записал час, кой се изтърсил ей така по гащи. Така,че ако пациентът е активен и иска профилактичен преглед той е със записан час , като се съобразявам и с натовареността и с това дали имам лимит за да му пусна изискуемите изследвания и дейности по профилактиката. А защо не се казва един факт известен на всеки лекар, че последите 10 години НЗОК е залагала и заложила бюджет за профилактика САМО ЗА 50% от осигурените лица. Тоест самите чантаджии се надяват ,че никой няма да мине на профилактичен преглед или в най-лошия случай до половината само ще отидат да харчат парите на прасето -касичка. При всички приказки-дъвки за профилактика всяка година . И никой не носи отговорност за този саботаж на здравната профилактика на самата ‘здравна Каса’ . Важно е там социалистическото планово бюджетно финансиране да не излезе от рамките на финансите на текущата управляваща компартия пък тея дано са живи след 4 години да се довлачат да пуснат пак за нас една бюлетина…

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 720 Весело

  [quote#14:"Dr_Doolittle"] 'дадоха това, не осигуриха онова' тази нация ще е много зле и с физическото и с психичното здраве. Няма как да има ефективна здравна профилактика , ако отделния нашенец не си занесе задника (без извинение) на годишен профилактичен преглед при личния лекар.[/quote]
  Браво докторе - право в целта.
  И никакви извинения. Дъним парцуца, пушим по кутия на ден и вием, че забранявали моля ти се пушенето из кръчмите, плюскаме дивотии като невидяли из Мак Доналдсите и подобни - ама после "ама докторите не ни лекували".
  Мой познат (дърт) от Щатите разправяше: "през 6 месеца ходя на проф. преглед и ми бъркат... къде ли не". Ама - а не съм отишъл, а не мога да се допра до платено от "Медикеър" лечение. А таксата за "платено от джоба" почва от цена на кола на старо до хеликоптер на ново".
  И за проклетата каса си прав, че не знае какво е профилактика - изобщо.
  Та, браво, де....

  Поздрави
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Ма то ако не си и хапваш, за какво да живееш?

 17. 17 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "rapidfire":

  Докторе, нарича се ноцебо (ефект).

 18. 18 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#16] от "judjuk":

  Ми отвреме - навреме да прочетеш някоя книга. Примерно.

 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#17] от "Dante":

  Знам, бе

  Ама нали докторитре отвреме на време трябва да се опитваме и да говорим човешки?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Интересувам се от храненето, което приемам само като средство за оцеляване (ежедневно), а понякога - като форма на удоволствие. Затова прочетох с интерес. Със сигурност е индивидуално, но някак не се съгласих още с първата теза. И аз, и цялото ми семейство сме от оня тип хора, които не могат да се изкушат да хапнат нещо, ако не са гладни (не им се яде) в момента. Дори да ми е най-любимо и труднодостъпно, не мога да го пробвам щом не ми се яде сега. Вероятно това ни изключва от графата "лакоми". Това не значи, че не преяждаме понякога (по нашите стандарти, де, никога не мога да преям като повечето от хората, които познавам).
  Аз считам, че е достатъчно човек да се храни веднъж на ден. С това редовно печеля критики на множество типажи, запалени по редовния, умерен прием на храна. Не си падам. Явно е индивидуално. Еднодневното ми хранене понякога продължава няколко часа... вечер. С това печеля останалите критики - добре било да се закусва, да се спестява вечерята и пр. Аз пък мисля, че е добре, както ти е добре. При мисълта за закуска направо ми се повръща. Душата ми спи. По каква причина устата да мели!? Тя е благодатен проводник на кафето и така до 6-7 вечерта. На множество кафета, де.
  Но боклуци твърдо не бива да се ядат. Така си мисля. Човек не може да сбърка, ако хапне маслини с хубав хляб (не с изкуствен, който само външно прилича на споменатото изделие). И зехтин.
  Нямам регистрирано посещение в Макдоналдс. Освен веднъж в чужбина, когато всичко друго беше затворено. Но и тогава са отказах. Гадно ми замириса и не ядох.
  Колкото по-проста е храната, толкова по-добре, мисля си.
  И много страдам, че няма царевица, която да не е ГМО. Изличена е (истинската царевица) от лицето на земята, а обичах царевичка ...със сол. И сега хапвам понякога, но, сравнявайки я с преди, не мога да се отърва от усещането за ерзац. Може и да си внушавам, ама не ми допада. Обаче детето яде царевица като обезумяло и страдам май по тоя повод. Ама то, милото, се появи след изчезването на царевицата)))

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Браво на автора! Само с едно не съм съгласен. На едно място той казва: ≪От всяка медия ни атакува информация≫. Което не е вярно. По-точно би било да се каже, че ВСЯКА МЕДИЯ НИ МАНИПУЛИРА. А съвсем вярно би било ако си признаем, че в съвременния свят всички са затрупани от идваща от всякъде манипулирана (подвеждаща) информация, която, първо, трябва да ни превърне в непритежаващи собствени мисли роби на едно моделирано от медиите обществено мнение, и второ, да ни накара да изхарчим и последната си стотинка за някакъв лъскав боклук, който може случайно и да не е вреден, но едва ли може да ни е наистина полезен.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#2] от "rapidfire":

  Поздрави докторе за прекрасното и честно мнение. Имал съм и продължавам да имам доста критики към здравеопазването ни но те са към СИСТЕМАТА, не към тези нещастници които тя мачка между зъбните си колела, особено към вас лекарите на ниските нива.

  Честно казано, всеки път когато съм отивал при личната си лекарка съм се учудвал как издържате. Тълпи изнервени чакащи, много човешка болка често и мизерия, аз тази атмосфера буквално физически я чувствам как ме притиска, почвам да медитирам за да се изолирам от нея. Честно, не лъжа.

  И вътре една изтощена лекарка, изцедена да попълва формуляри и полета в справката на компютъра, тя повече нерви и време хвърля да попълва бланките отколкото да разбере и вникне в това което ме боли.

  Направо в регистратура са ги превърнали с тези безкрайни справки, лекаря е някъде далеч назад. Попълва бланката и вече вика следващият защото има норматив за времето за преглед а и опашката чака. Уж всичко на компютър а на практика всичко отново и отново се въвежда на ръка, за всичко се чака на опашка и разнасят документи, сякаш не сме във века на Интернет.

  Наистина хищническа система създадена да те изцеди. Да ме прощават антикомунистите, мисля че сте разбрали какъв съм. Но предишната система при социализмът си беше по-добра, почакам малко на опашката пред кабинета на специалиста но отивам там където трябва, не да ме прехвърлят като топка от кабинет на кабинет. И той достатъчно спокоен за да ме прегледа внимателно и разбере от какво имам нужда.

  И да, сега често е с измислени диагнози и прегледи, с единствената цел да се измъкне някой лев от касата. То си личи кога се интересуват от теб и кога от парите които могат да ти измъкнат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#6:"rapidfire"]притежавам отрицателно плацебо - на мен неща с доказан ефект не ми действат [/quote]
  Ами пробвай с някаква отрова примерно,нали знаеш че минус по минус прави плюс

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#21:"glog"]А съвсем вярно би било ако си признаем, че в съвременния свят всички са затрупани от идваща от всякъде манипулирана (подвеждаща) информация[/quote]
  При нас е цвете, все още не са усвоили "върховете" на занаята пък и беднички сме, нямаме много пари да купуваме. В Америка да знаете какво е, направо са зомбирани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Профилактиката на нацията започва с това да спрат говедата да си сипират колите по тротоарите!

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2050 Любопитно

  До коментар [#2] от "rapidfire":

  В Япония, точно същите пазарни методи водят до противоположен резултат — здраво и дълголетно население. Разковничето е в противопоставяне на едни силни частни интереси, срещу други, също толкова силни частни, но противоположни интереси. Отделно, държавата провежда съвсем евтина и лесна за контрол социална политика в областта на здравеопазването на гражданите си.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  [quote#25:"buiko"]Профилактиката на нацията започва с това да спрат говедата да си сипират колите по тротоарите![/quote]
  Не, профилактиката започва, когато държавата принуди говедата да си платят реално, че са си спрели колата на тротоара. Платят ли си тези говеда, значи държавата функционира и скоро останалите говеда в другите сектори ще си го получат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Нуждите от храна на хората са индивидуални и всеки трябва да намери свой начин на здравословно хранене. Аз например на закуска и обяд изяждам общо една кофичка кисело мляко с мюсли без захар и плодове. На вечеря се храня с храна, приготвена вкъщи, умерено количество. Слава Богу, няма здравословни проблеми.
  А, да! Задължителна физическа активност: 10-15 километра три пъти седмично.
  Профилактични прегледи - всяка година.

 29. 29 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#27] от "gost22":

  Ми то държавата това сме ние! Не е некой друг да речеш

 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За посочените в статията проблеми са виновни единствено гербавите, които не знаят как да управляват държавата от 2009 година насам.. Време е за промяна. Аман от некадърници с големи претенции. Учили, ама недоучили. Диригентът на оркестъра не "маха" просто с пръчицата, както си мислеше досега Бойко..Дааа, не "маха" безцелно, а дирижира, Баце, само дето ти не знаеш как става тая сложна за пожарникарската ти нещастна глава работа

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  [quote#30:"Сиянието на Мрака"]За посочените в статията проблеми са виновни единствено гербавите[/quote]
  Напротив, тази "реформа" от която всички пропищяха я започна СДС под ръководството на Великият Костов. Д-р Илко Семерджиев, на него трябва да "благодариш".

  Парадокс, но пак костовист трябва да я оправя, малко ми отбива от такава комбинация но тя надеждата умира последна, ще почакаме. Така че да не се оплакват сектантите че трудните министерства им дали, да си оправят бакиите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  [quote#30:"Сиянието на Мрака"]които не знаят как да управляват държавата от 2009 година насам.. Време е за промяна. Аман от некадърници с големи претенции. Учили, ама недоучили. [/quote]
  И къде се учи как се управлява държава? В АОНСУ-то ли? Ми видяхме ги и тях — 45 години тотален контрол върху всичко (политическа и икономическа система) и накрая няколко тотални фалита. Сигурно щото са им пречили марсианците... Трол такъв, държава се управлява по-трудно и от фирма, щото хем папото идва от добавена стойност като във фирма, хем "работниците" избират шефа, хем шефа няма къде да изгони калпазаните... отделно дето "бригадите" се прецакват взаимно, както и самите работници помежду си (делят се на много групи по различни критерии)... Знаели били да управляват, ама с обмяна на парите, с държавен курс на долара (краде се от заплатите без хората да усетят), с ЕЩТ (фиксиран доход без да се търси ефективност), яко субсидиране заради его-мераци на вожда, купонни системи и опашки за всичко, с жителство и задължителна работа (да, в зеления паспорт имаше отделни страници за печат къде работиш), та до инфлация и пенсии по 3-4 долара, източен пенсионен фонд, с режим на тока, източване на държавни фирми (това започна още преди демокрацията чрез отклоняване на плащанията в твърда валута), та до днес, когато се сключват неизгодни договори за България и се преразпределя бюджета в полза на кръгове и обръчи...
  Поне да ти плащат добре за лъжите, щото няма начин да си толкова глупав или да си забравил как точно стояха нещата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2050 Любопитно

  [quote#29:"buiko"]Ми то държавата това сме ние! Не е некой друг да речеш [/quote]
  Аз не съм държавата, нито ти, нито никое физическо лице. В договора, за по-кратко едната страна е наречена "държава", а другата "гражданин".
  Ето защо може да си обичаш родината, но да мразиш държавата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#9:"www"]Повечето хора псуват пестицидите, ГМО и соята в саламите, а това изобщо не са проблемите в храните. [/quote]

  Мдаа, явно пестицидите и ГМО са проблем единствено за родителите на деца-аутисти, които ще възлизат на 50% (!) от общия брой новородени към 2025-та година, благодарение на Монсанто и пестицида им Roundup

  http://www.globalresearch.ca/autism-and-the-health-impacts-of-monsanto-glyphosate-roundup-on-children-research-scientist-at-mit/5421901

  https://goo.gl/8NG90J
 35. 35 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Весело

  За здравето си трябва да се научим да мислим сами.
  Заключението е хубаво но има институции който правят всичко "Да мислим сами"-но с тяхна помощ и упътване -- Погледнете статистика на САЩ за на дебелаването им благодарение на Макдо и рекламата от честни и доблесни лобита и манипулацията на селскостопанските продукти и договора за свободна търговия м/у Сащ иЕС който е секретен и недостъпен за просто смъртния европейски консуматор--Та ще видим след 5 год какво ще бъде нашето европеиско тегло

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK