С болка за НГДЕК

Сградата в "Модерно предградие"

© Министерство на културата

Сградата в "Модерно предградие""Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Пред очите ни класическото образование в България бавно се сгромолясва в небитието.


Отново. Изпроводено натам с пълно равнодушие и дори известно злорадство.
На пръв поглед нещата някак странно се повтарят. А уж сме загърбили периода 1948 -1977 г., когато ни управляваха първото поколение "шаячни интелигенти" (по Цветан Стоянов), които с радост удариха брадвата на класическите гимназии. Че как иначе? Какво разните му там "мъртви езици" (латински, че и старогръцки) биха могли да дадат за избуяването на "вечнозеленото дърво на живота" и "светлото бъдеще? Нищо. "Пустоцвет", както бе казал В. И. Ленин, намирисващ на "попщина".


Тъжното е, че и днес във форумите, а и в социалните мрежи присъства, че и се налага горе-долу същата гама от оценки.


А това е повече от тревожен сигнал за състоянието на българското общество.


За тези, които не са наясно със случващото се, ще го обобщя с най-често срещаното в медиите заглавие: "скандал с НГДЕК". Зад това съкращение се крие Националната гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ", едно от най-елитните училища в България, със статут на Национален хуманитарен лицей към СУ "Св. Климент Охридски".


Не става дума за медийни преувеличения: Класическата гимназия, както е по-известна на всички, е в състояние на пълен разпад вследствие на десетилетно безхаберие на Министерството на културата, множество лоши и спорни управленски решения, довели до остър конфликт в преподавателската колегия и което е още по-лошо – до сериозно разделение сред учениците и родителите.


А как се приема това в обществото?


Коментарите най-общо са три вида.


Първо, най-пренебрежителните:


Айде, пак тия с "дъртите езици" ни занимават със себе си. За какви се мислят бе! Люпилня на сноби и парвенюта! Закриване и да ни се махат от главата


Второ, юридически съобразните от неизменните "законници":


Министерството на културата да каже колко излиза обучението на ученик от НГДЕК, кое оправдава двойно по-голямата образователна инвестиция, която би могла да се пренасочи към ученици в проблемните райони в страната. Да не говорим, че ситуацията с двете сгради на Класическата гимназия удвоява тази сума и т.н.


Тоест пак закриване.


Трето, неутрално-незаинтересованите:


Да, някакви там се разправят… Има два лагера – на "Женски пазар" и в "Модерно предградие", държавата е крайно време да се намеси и…


Финалът е същият.


Защо се стигна дотук, какви са причините, изчерпват ли се те с проблемно сключения договор за ремонт на старата сграда на ул. "Баба" (на стойност 2.2 млн. лв. по европейски проект), всичко това си остава на заден план, защото на мнозинството обяснимо не му се вниква в тези "класически сложности".


Веднага искам да уточня, че не принадлежа нито към "единия", нито към "другия" лагер в спора къде да се помещава Класическата гимназия. Пиша тези редове с болката на неин възпитаник от първите випуски, който добре знае какво е мястото на това училище в българската култура, както и какво ще си отиде заедно с него.


А за да обясня накратко защо се стигна дотук, ще започна с един безспорен факт. Класическата гимназия се роди като "сираче" през 1976 г. – с огромен ентусиазъм от страна на учителите и учениците, ала "безприютна". В продължение на години училището бе местено от сграда в сграда и накрая натикано в столичните покрайнини, където постепенно то престана да бъде това, което беше.


Да, Класическата гимназия благодарение на неимоверните усилия на преподавателите съхрани част от някогашната си слава.


Да, винаги се намираха и нови ентусиасти през годините, готови да пътуват часове до "Модерно предградие", за да учат "мъртви езици и култури" вместо банково дело или мениджмънт.


Да, вярно е, че никога не е помръквала надеждата, че един ден НГДЕК ще се върне от заточението си, ако Столичната община в партньорство с Министерството на културата съумее да й предложи друга сграда.


И това не е някакъв "снобски каприз", колкото и министър Вежди Рашидов да се диви на факта как Вазов и Яворов се били формирали далеч от центъра на София. Сам той би могъл да си даде отговор, ако напрегне паметта си, спомняйки си как е дошъл от Хасково в Художествената гимназия (в центъра на София!), колко решаващо е било това за бъдещото му развитие.


Накратко: връщането на Класическата гимназия в историческия център на София има смисъл, за да поднови тя прекъснатите връзки с Алма матер, с големите библиотеки и музеи. И най-вече, за да имат възможността учениците от горните класове – които пишат дипломни работи (по университетски образец) – да бъдат в комуникация с водещи български учени.


Един от най-известните български философи тези дни си спомни, че е ходил само веднъж на защита на дипломна работа в "Модерно предградие", и тъй като пътуването му убило целия следобед, никога вече не повторил тази стъпка.


А и не е само той.


Давам си сметка, че тези проблеми засягат ограничен кръг хора. И че това да има ли, или да няма класическо образование в България, изобщо не е обществена кауза.


Обратното, аргументи срещу него чуваме всеки ден.


Причините също са ясни.


Първо, съществуването на класическо образование накърнява болезнения български егалитаризъм: тези, дето учат латински и старогръцки, май се мислят за нещо повече от останалите. Хайде, стига!


Второ, то накърнява и прословутия български прагматизъм: какво ще ги правят тия древни езици, дето ги учат? Ще си ги чукат по главата! Държавата дава пари залудо…


За успокоение на първите и вторите можем да кажем – спокойно, в момента Класическата гимназия не съществува!


Безконечните митарства, ситуацията на Буриданово магаре между две сгради, налудничавите и безотговорни решения на Министерството на културата, липсата на титулярен директор доведоха до очаквания разпад.


Да, Класическата гимназия вече не съществува!


Над 30 учители подадоха оставки, учениците от дни наред не ходят на училище, никой вече не изучава така омразните на обществото езици.


Няма го класическото образование!


Дали някои вече спят по-спокойно?


Няма го онова място, където още преди да рухне Стената, млади хора се учеха на свобода и хуманитаристика. Няма го вече!


Струва ми се, че Класическата гимназия неслучайно се роди безприютна. На нея й бе отредена ролята на специфичен "социален отдушник", както казваше идеологът Стоян Михайлов, а липсата на сграда винаги подсказваше възможността, че училището може изведнъж да бъде заличено.


В сградата на 12-о училище, където ни бяха сбутали през 80-те години, учехме на счупени чинове, вечно не достигаха стаи. Нали "луксът" на класическите езици предполага семинарни занятия в групи от 7-8 човека. Часовете по философия и физическо, щом го позволяваше времето, се провеждаха в парка, като в Лицея на Аристотел.


Десетилетия наред Класическата гимназия бе местена насам-натам, и то къде ли не.


Постепенно Класическата гимназия от Национален хуманитарен лицей, свързан със Софийския университет, бе сведена до квартално софийско училище.


Министерството на културата изобщо не реагира на този факт.


Докато не се стигна до катастрофата.


Днес самата общност на Класическата гимназия се разпада, няма го онзи фермент, дал толкова випуски от "класици" .


Скандалите отнеха живота на един от най-любимите учители в Класическата – преподавателя по немски Бойко Атанасов.


Онзи ден се простихме с него на опелото в църквата "Св. Седмочисленици".


Наоколо бяха нашите учители – създателите на гимназията, някои от тях немощно поприседнали на столовете преди поклонението.


Наоколо "класици" от различни поколения едвам сдържаха сълзите си.


Дали не си давахме сметка, че сме дошли и на опелото на Класическата?


Не на младостта си, а на онези класически идеали, към които пристъпвахме, докато превеждахме писмата на Сенека. Например този: "Почтеността е възможна само в общност от почтени люде."


А как е възможна почтеността в България?


Това бих искал да попитам министър Вежди Рашидов. Не че разчитам да ми отговори. С това ли иска да го запомнят?


И ще спи ли спокойно?


Само Министерството на културата е упълномощено и може да вземе решение в тази криза.


Какво е решението?


Усвояването на 2.2 млн. лв. по европроект?


Или закриването на Класическата гимназия?


Не знам дали някой има конкретен отговор на тези въпроси.


А и не съм сигурен, че в ситуация, в която Класическата гимназия на практика е затворила врати, тези отговори изобщо имат смисъл.


Казвам го с болка, защото знам какво в момента губи България.


А за "шаячните интелигенти" може би предстои празник – те победиха.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (183)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Инсинуацията е, че НГДЕК не е соц. Ами соц е - от създаването си до днес, макар че допреди 10-15 години имаше добри учители и нелоши ученици. Днес който не е решил, не е вязъл там, а и преподавателите са доста много зле, ако съдим по махленското ниво на дебат, което ни представят. Всякакви опити да се прехвърли вината на някой друг, са нелепи - а и пак показват соц-манталитет, липса на отговорност и нежелание за свобода.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 2. 2 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 519 Любопитно

  Умопомрачителна история. Доста софиянци се изказват пренебрежително за "провинцията", а сега вече гледат с пренебрежение и на собствените си крайни квартали. "...от Хасково в Художествената гимназия (в центъра на София!)", демек ако Рашидов не беше учил баш на пъпа на София нямаше да стане министър, и ако въпросната гимназия не бъде върната на центъра, качеството на обучението в нея ще спадне....

 3. 3 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Малко прекалено ми идва патоса на автора.
  Все едно са изкарали за разстрел всички учители и ученици на Класическата и са дръпнали спусъка...
  Никой не е против училището /най-малкото пък аз, нямам никакъв досег с него/, но воя е смешен, а това :
  =====
  "... за да поднови тя прекъснатите връзки с Алма Матер, с големите библиотеки и музеи. И най-вече, за да имат възможността учениците от горните класове – които пишат дипломни работи (по университетски образец) – да бъдат в комуникация с водещи български учени..."
  ========
  Е, това е странно. Какъв досег е прекъснат, какви пет лева?
  В кой век живеете? Има интернет и един куп други неща, които облекчават писането и комуникацията...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 4. 4 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Разстроено

  О, боже. Известен философ не искал да пътува в плебейски квартал. Заради снобски и псевдоинтелектуални мнения като това на автора казусът се приема с пренебрежение и упреци в снобизъм и напъни за елитарност.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Да имаше поне модерно образование, че като се сгромоляса класическото, да остане модерното. Ама то и модерно няма

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  За разлика от автора аз съм следвал с лица, завършили първите випуски на НГДЕК. И свички до едно бяха деца на номенклатурчици.
  А мястото на гимназията е да си стои в нейната сграда. В "Модерно предградие". Защото ако подходим по критерия за елитността на древните езици, то и модерните езици имат същото основание да искат да са до СУ. Всяка английска, френска, немска, руска или китайска езикова гимназия има абсолютно същото основание за претенции. А може би английската ще иска да е в Лондон? А електротехникумът ще иска да е в двора на НЕК...
  "Смешен плач", както би казал Боте...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 568 Неутрално

  "Накратко: връщането на Класическата гимназия в историческия център на София има смисъл, за да поднови тя прекъснатите връзки с Алма Матер, с големите библиотеки и музеи."

  При цялото ми уважение, до центъра на София има транспорт. Не е в другия край на страната, все пак, в същия град е. Не съм запознат в детайли с казуса, но това не ми се вижда сериозен аргумент за местоположението на училището.

 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  Дискусията е ясна. Даскалиците от НъГъДЕКа искат да минат през магазините след часовете...
  Какво тук значи някакъв учебен процес?!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Животът показва, че амбицията за елитарност и самозабравянето може да са гибелни, независимо дали става въпрос за гимназия, партия, премиер, шофьор или скиор.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Какво ни внушава всъщност авторът на статията?

 11. 11 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Добър текст! Браво!

  Happy face says, adios !
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "които с радост удариха брадвата на класическите гимназии"

  Дори в съседна Сърбия се учи латински /например/ в гимназиите

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "А за "шаячните интелигенти" може би предстои празник – те победиха"

  Те винаги побеждават, уви

 14. 14 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 787 Неутрално

  „Натикани в столичните покрайнини“

  Аре у лево, господин Николов! Стигна с тая снобска мантра за „естественото“ находище на гимназията в центъра. От тоя стремеж към центъра прозира дълбоката селящина, характерна за 99% от хората в тая лъже-държава.

  Апропо, точно в столичните покрайнини, като Слатина, има намерени доста ценни археологически находки, но те чувам никой да търпа за там.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 15. 15 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 800 Неутрално

  От текста и най-вече от коментарите до тука, може спокойно да се каже, че и последната искрица, че нещо добро и позитивно може да се случи в България, е угаснала...Шаячените са навсякъде...от горе до долу.

 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Класическата гимназия се роди като "сираче" през 1976 г.
  ----------------------------------------------------------------------------
  В разцвета на соца......

  И Николов има полу-нахалството / полу-наглостта да ми проповядва срещу шаячната интелигенция ......

  Nihil tam absurde dici potest, quod non dicatur ab aliquo philosophorum.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ами направете два НГДЕКа!

 18. 18 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И въведете старобългарски в повече гимназии. В Гърция всички учат старогръцки (все пак, старобългарски би размазал 99% от учениците с 15те си склонения)

 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  един от малкото пъти, когато не съм съгласен с тони николов.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на ne_bezrazlichen
  ne_bezrazlichen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да живее шаячната интелигенция!
  Тя очевидно окончателно и безвъзвратно е победила, съдете сами по коментарите. Мирисът на немити крака и на чесън е заменен със скъпи снобарски аромати. Простотията обаче е покъртителна, щом в сайта на "Дневник" е възможно да намират място преобладаващи "мнения" от типа на "аре у лево"...
  Тъжна, тъжна Българийо! Какво ти класическо образование, какви ти пет лева като "моем да си слушаме чалгата у чалготеката и да бутаме дваесетачки у пазвата на певачката"...

 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  За пръв път да не съм съгласна с уважавания от мен Тони Николов.
  За съжаление Класическата и преди,и сега е била пренебрегвана и това си има различни причини.Не е добре и децата да бъдат подмятани в различни сгради.Обаче при една реновирана сграда в Модерно предградие защо децата да не учат там,та дори да се смесват с "плебса".

  Tony
 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Абе как по чужбина елитните колежи са дори не на края на града, ами направо извън града, в собствен кампус, вместо да се врат в прашния и претъпкан център, пък тук не искат да са в краен квартал, а в центъра?
  И аз искам да съм в центъра, но скъпо би ми излязло, затова не се оплаквам.
  Коя сграда да ви дадат - да изгонят други ученици, за да наместят вас до Алма Матер, така ли?

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#20] от "ne_bezrazlichen":

  да, само че така не се ли полязиризират неоснователно мненията. който не е съгласен с тони николов, респ. позицията НГДЕК да стои в центъра "близо до културата", излиза чеснов шаячен интелигент.

  чесновото обвинение съм склонен да преглътна, само че не мога да се убедя, че обратната гледна точка не е "чеснова снобария" тоже.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално


  Доколкото съм запознат, истинският проблем на сградата на ул ''Баба'' не е този, че се намира в Модерно Предградие, а че практически няма осигурен безопасен и облагороден подстъп към нея. За да стигнат до сградата учениците се придвижват по тесни и мръсни улици обслужващи жителите на квартала, в непосредствена близост до селски дворове и къщи където се отгледжат и животни. Т.е съществува хазарт за безопасното придвижване на децата. Странно е, че никой от учителите не изтъква този факт.

 25. 25 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НГДЕК беше най-доброто училище в България.
  Преместването на училището в сграда, която преди това се ползваше от Софийския университет - там беше предучилищната педагогика и дефектологията - въобще не накърни статута и качеството на училището!
  НАКЪРНИХА ГО след пенсионирането на директор Гергина Тончева - вече липсваше авторитет,който да брани ценностите на НГДЕК от секви попълзновения.
  НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА УЧИЛИЩЕТО - ВАЖНИ СА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ, ЗАПАЗВАНЕ НА ВИСОКОТО НИВО НА ИЗИСКВАНИЯ.всичко друго са претенции без основание.причината , от десетилетия да липсва интерес към училищата по изкуствата и НГДЕК не е в разположението им.
  Приложните изкуства също бяха преместени ,пък никой н рева

 26. 26 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#24] от "kotrag":

  не е вярно, как до преди ремонта се придвижваха, а след не?

 27. 27 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Какво предвижване цял следобед като сградата е до спирка на метро?!?

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#24] от "kotrag":


  [quote#24:"kotrag"]Доколкото съм запознат, истинският проблем на сградата на ул ''Баба'' не е този, че се намира в Модерно Предградие, а че практически няма осигурен безопасен и облагороден подстъп към нея. За да стигнат до сградата учениците се придвижват по тесни и мръсни улици обслужващи жителите на квартала, в непосредствена близост до селски дворове и къщи където се отгледжат и животни. [/quote]Преди 3 години ги нямаше ли?!И истинския проблем не не това,разбира се.Истинския проблем са апетитите към новоремонтираната сграда.Преди се оплакваха,че имало азбест-махнаха го.Сега Репуц измисли проблем,че щяло да има много роми там.Гледам нов довод вече-не трявбало да се връща НГДЕК във в старата сграда,защото не била близо до СУ!Все едно преди 10 години е била!И няма интернет,та каквото им трябва на ученциците не могат да си го намерят!та те от вкъщи могат да си го намерят,ама от Модерно Предградие не могат!Просто име мераци към новоремонтираната сграда-да я прилапа Репуц със сестрата на Тити Папазов.Затова сега толкова искат НГДЕК да остане в настоящата рушаща се сграда!

 29. 29 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хипотетично:Преместват училището във Велико Търново, в учебни сгради, библиотека, въобще цялостен кампус - кво праим?Там хора не живеят и университет няма, или преподавателите от софийския пътуват само до други университети да четат лекции, до модерното не могат, че дълъг пътя.
  За сведение- метрото стига до училището!

 30. 30 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#26:"ana_ni"]не е вярно, как до преди ремонта се придвижваха, а след не?[/quote]

  Районът е хазартен за деца. Погледнете го на Google Maps и сам ще се уверите.
  Говориме за деца на 14-17 години.
  Освен това съвсем не е вярно и твърдението, че наблизо имало метро и било много ''комуникативно'' мястото.
  Метро има, но то е твърде далеч от сградата на училището.
  Аз лично не бих разрешил на моето дете да посещава училището, впредвид очевидния хазард за сигурността му. Районът е трагедия.
  И други аргументи против ''Баба'' няма. Много странно защо не коментират този факт.

 31. 31 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#27:"hahohehi"]Какво предвижване цял следобед като сградата е до спирка на метро?!?[/quote]

  Не е. Не знам защо се правят тези внушения. Погледнете картата и ще се ориентирате по-добре.

 32. 32 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#28:"yanne"]Преди 3 години ги нямаше ли?[/quote]

  Това, че нещо е било...не е достатъчно добър аргумент, че следва да бъде и в бъдеще. Районът е опасен за деца, с лош достъп и инфраструктура и липса на комуникация. Недоумявам защо там е било построено училище на първо място. Сигурно пак са ''усвоявали'' някакви средства, но този път по време на соца.

 33. 33 Профил на proud_mary
  proud_mary
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Навлизането на мутрите в делата на училището уби духа на Класическата гимназия.

 34. 34 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#29:"ana_ni"]За сведение- метрото стига до училището![/quote]

  Не стига Ана. Невярно сте посочила.
  Всъщност спирката на метрото е много надалеч от училището. Погледнете картата за да се ориентирате по-добре.
  Тази сграда е дисфункционална по една проста причина - няма съответен достъп до нея. А районът е хазартен. Моля уверете се сама.

 35. 35 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Четейки коментарите, категорично смятам че Класическата гимназия трябва да бъде затворена. Тя няма място в такава ниско-културна среда. Забавното е, че коментатирите без изключение се самоопределят като представители на една от двете еснафски прослойки - прагматици или пролетарски егалитаристи. Неизменно нискочели, първо или второ поколение провинциалисти. O simplicitas недейте коментира теми, които никога не можете да схванете. Останете си активни в темите за Бойко, цената на тока, реколтата и всички останали фобофилски итерации на симплистичните си житейски позиции.

  RIP на Класическата гимназия! Тя за жалост е поредния фрагмент от цивилизацията и културата, който си отива от България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Любопитно

  До коментар [#15] от "joro4900":


  [quote#15:"joro4900"]От текста и най-вече от коментарите до тука, може спокойно да се каже, че и последната искрица, че нещо добро и позитивно може да се случи в България, е угаснала...Шаячените са навсякъде...от горе до долу. [/quote]Понеже не искаме новоремнотираната сграда да я прилапа Репуц?!И точно Репуц е шаячна,между другото-второ поколение комунистическа номенклатура е!

 37. 37 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#24] от "kotrag":

  Доколкото съм запознат
  -----------------
  Не си запознат.
  То не беше азбест, то не беше подход, то не беше връзка със СУ...
  А истината е съвсем различна и тривиална.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално
  До коментар [#35] от "DaWolf":


  [quote#35:"DaWolf"]Четейки коментарите, категорично смятам че Класическата гимназия трябва да бъде затворена. Тя няма място в такава ниско-културна среда. З[/quote]Понеже искаме гимназията да е в новоремонтирана сграда,а не в рушашаща се такава?!Та да не би Кеймбридж да е в центъра на Лондон,а МИТ да е в центъра на Бостън?!не се излагайте да пишете глупости в началото на 21-ви век,когато има транспорт и интернет!

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Весело

  До коментар [#32] от "kotrag":


  [quote#32:"kotrag"]Районът е опасен за деца, с лош достъп и инфраструктура и липса на комуникация. [/quote]Мдааа.Знам,знам.виж за частно училище на Репуц няма да е опасен.

 40. 40 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 709 Весело

  До коментар [#30] от "kotrag":

  [quote#30:"kotrag"]Районът е хазартен за деца. [/quote]

  [quote#30:"kotrag"]...впредвид очевидния хазард за сигурността му.[/quote]

  Позволете да уточня най-доброжелателно, че "хазарт" на български език не означава "опасност". А пък дума "хазарД" въобще няма.
  Имайте това "впредвид", ако прецените за уместно.

 41. 41 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#36:"yanne"]Понеже не искаме новоремнотираната сграда да я прилапа Репуц?[/quote]

  Яне, това не е по темата. Кой е този Репуц? Как така ще ''прилапа'' сграда, която е собственост на министерство или на общината (не знам). За това си има закон за собствеността, процедури и т.н. И в крайна сметка, най-важното... Въпросът не е на кого да попречим да не направи...евентуално нещо си... Въпросът е, отговаря ли тази сграда на елементарни изисквания за безопастност. За автосервиз или склад, може би отговорът би бил положителен. За училище (независимо какво, тук не коментираме Класическата гимназия, а по принцип, всяко едно училище), отговорът очевидно е отрицателен. Погледнете картата приятелю и си задайте въпроса, вие лично бихте ли преминавали през улица Баба спокойно надвечер, през зимата. Представете си как от там трябва да преминава (ежедневно) и вашето дете и с ръка на сърцето си отговорете дали това може да бъде училищна сграда въобше.

 42. 42 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#40:"forza"]А пък дума "хазарД" въобще няма.[/quote]

  Благодаря за забележката. Ще се постарая по добре, обещавам.

 43. 43 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#37:"qwertqwert"]Не си запознат. [/quote]

  Ха и няма нужда да съм. Достатъчно е да погледна улица Баба на Google Maps.

 44. 44 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  До коментар [#41] от "kotrag":


  [quote#41:"kotrag"]За училище (независимо какво, тук не коментираме Класическата гимназия, а по принцип, всяко едно училище), отговорът очевидно е отрицателен. [/quote]

  Да се затворят всички училища в крайните квартали, а тези в по-отдалечените, например Ботунец, да се изгорят?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 45. 45 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Много бих искал да отмина самовеличаенето на автора. Покрай хваленето на гимназията и учениците той май хвали себе си. Тези хвалби обаче никак не се връзват със стила на писане и яснота при отстояване на позицията си. Съжалявам, господин Николов, не търся целенасочено да ви засегна, но от стила ви на писане у мен остава впечатление, че Класическата гимназия не е била толкова елитна.
  Тезата ви е ясна - "Класическата гимназия, както е по-известна на всички, е в състояние на пълен разпад."
  В опита си да обясните защо се е стигнало до тук търпите пълен провал. Аз разбрах три причини.
  Първо: "В продължение на години училището бе местено от сграда в сграда и накрая натикано в столичните покрайнини."
  Второ: "съществуването на класическо образование накърнява болезнения български егалитаризъм"
  Трето: "то накърнява и прословутия български прагматизъм"

  Ако трябва да сумирам ви пречи преместването на гимназията и българите. За българите няма да коментирам - щом ви пречат така да е. Що се отнася до "столичните покрайнини" ще спомена само, че Американският колеж е именно в тези "столични покрайнини". Хиляди ученици са ходили и ходят там без помен от мрънкане и проява на егалитаризъм - как може нас да ни пратят там.

  На нито една от тези причини не е направен анализ. Това, че университетески преподаватели не искат да ходат в "столичните покрайнини" говори много повече за преподавателите, а не за покрайнините. Аз самият съм преподавател в СУ и ако знам, че някъде с София ме чакат събрани деца с интереси в моята област нямаше да си позволя да не ходя (и съм ходил).

  За сметка на липсата на аргументи статията прелива от живописни сравнения и цитати. Споменават се Аристотел, Сенека, Буридановото магаре, Яворов, Вазов, Ленин, Стоян Михайлов, Стената, свободата и хуманитаристиката. Съжалявам, натрупването на имена и цитати не замества аргументите. Не сте убедителен, поне мен не можахте да убедите в нищо.

 46. 46 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#39:"yanne"]Репуц [/quote]

  Развеселихте ме. Who/What Репуц is anyway ? Това човек ли е или някаква организация финансирана от Путин ?


 47. 47 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Проблемът не е в мястото на гимназията, а в нейното изпразване от съдържание, но това е валидно за цялото ни образование. Стойностни хора и интелигенция са се раждали и израствали и в най-затънтените краища на България, при това близостта до Националната библиотека не им е липсвала.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 48. 48 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Донякъде се солидаризирам с размислите на Тони Николов, но да се твърди, че отдалечеността на сградата било обуславящо за западането на училището, е несъстоятелно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 49. 49 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "Накратко: връщането на Класическата гимназия в историческия център на София има смисъл, за да поднови тя прекъснатите връзки с Алма матер, с големите библиотеки и музеи. И най-вече, за да имат възможността учениците от горните класове – които пишат дипломни работи (по университетски образец) – да бъдат в комуникация с водещи български учени."
  Пълен смях....

  Един от най-известните български философи тези дни си спомни, че е ходил само веднъж на защита на дипломна работа в "Модерно предградие", и тъй като пътуването му убило целия следобед, никога вече не повторил тази стъпка.

  Миличкия, ще пусна сълза за неговото неудобство....
  Вие на кой свят живеете? Като толкова искат шопските парвенюта да са на "пъпа на Софията" Министерството да им издаде една фактура за 2.2 млн. ремонта. Да си ги платят и да си остават в дупката. Жалко, че тези пари не са изхарчени някъде другаде в БГ, където хората не са толкова нагли.

 50. 50 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#44:"Кирето"]да се изгорят?[/quote]

  Не мисля, че проблема е в ''крайния квартал''. Проследете улица Баба на Google Maps. Вижте и отстоянието на сградата на училището до метрото. Мислено проследете и пътя на децата... по улица Баба. 51. 51 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Честно казано, разбирам желанието им да са в центъра на града. Кой не иска?! Но докато не изтече срокът, с който са обвързани покрай европейското финансиране на ремонта, да си стоят където са. Точка! В крайна сметка, са на 5 мин от станция на метрото.

  Междувременно ще могат да ремонтират и сградата на 13-то, която е в ужасно състояние. А пък като минат петте години (толкова ли бяха?), се местят в нея за да изучават от първа ръка древните култури и професии на Женския пазар в съседство. И ударно да си върнат славата на най-(най-, най-) елитното училище в България. Няма начин да не стане, след като са в центъра, нали? Какво друго му трябва на едно училище...?

 52. 52 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Тъпо!
  Не може всичко да бъде в центъра на София, все пак...

  Ако съответните "интелектуалци" не могат да изпълнят със съдържание сградата, където и да е тя, то едва ли Женският пазар ще им помогне!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 53. 53 Профил на drakonemi
  drakonemi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Такива неща не се гледат на картата, ходи се там, на място и тогава се коментира. Пет минути, максимум седем е ходенето от спирката на метрото до училището в Модерно предградие. Седем минути е от метрото до сградата на Женския пазар. И ако това са ви аргументите - наистина се чудите вече какво да измислите. Колкото до статията, тя повдига много интересния въпрос - как така училище с две сгради в момента е безприютно и убито? Някой да ми посочи пример за друга такова училище? Имам чувството, че в момента кампанията вече не е - искаме да си останем в центъра, защото центърът вече е даден на гимназията, а кампанията е - не искаме да имаме И сградата в модерно, искаме само коптора на пазара и то веднага, а ремонтираната сграда трябва да се изостави и да се даде на друго училище, което естествено, спокойно може а се помещава на това място, защото не е елитно, а ние, елитните, никога няма да се примирим с нещо по-малко от порутен културен паметник на пазара. Какво искат тези хора? За какво е всичкото това хленчене? Как може някой с претенции за елитност да казва неща като например (и то публично) - качествените деца от центъра и некачествените от крайните квартали или още по-лошо, когато плашеха хората с азбест си позволиха пак публично да кажат, че децата на класическата не могат да учат в такава опасна и отровна сграда, затова нека да преместят в нея децата от 33-то училище? Защо просто не млъкнете и не се засрамите? А Дневник, дори нещо да е напечатано във вестник Култура, това не означава, че е нещо, на което автоматично трябва да му се обръща внимание. Точно този текст е от изключително ниско качество и работата на редакторите е да внимават да не допускат глупости на сайта си.

 54. 54 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#51:"Калник"]В крайна сметка, са на 5 мин от станция на метрото. [/quote]

  По-скоро на 25 минути (пеш). И защо непременно трябва в центъра на града да е по-добре. В покрайнините също има отлични места, изцяло реновирани училишни комплекси. Например този в Банкя, който стои полупразен от години а базата е отлична. Аргументът с така нареченото европейско финансиране не е сериозен. Кака Гинка администраторката в министерството едва ли е обещала на колективистите в Брюксел, че точно класическата гимназия ремонтират. Могат да използват сградата като учебен център за студенти или пост дипломна квалификация...или просто да отпишат 2 та милиона и да продадат сградата на местните оператори на автомобилни сервизи. Така всички разходи ще бъдат втзстановени.

 55. 55 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Сградата на ул."Баба" е използвана от СУ по време на соц-а и след изгонването на НГДЕК от училището на ул."Иван Асен" са го преместили там с идеята за временно решение... вече две десетилетия и повече
  Дъщеря ми влезе по най-стандартния начин в НГДЕК (дори там на изпитите изкара по-добри оценки от тези на тестовете за стандартни гимназии, а най-приятен й беше устния изпит, беше впечатлена от доброжелателното отношение на непознатите учители).
  И детето ми с отегчение пътуваше две години от Младост 4 до Модерно предградие с авт.111 - това са час и 40 минути на ден в едната посока! Пътуваше, но нито веднъж не каза: "Мамо, искам да се преместя по-близо, трудно ми е в това училище!" След две години мъки се преместихме и пътят й вече беше наполовина - пак ужасно много за ученичка. Но момичето ми ходеше с желание на училище - колкото и приятели и познати от първите випуски да ми казваха, че нивото изобщо вече не е такова, каквото трябва да бъде Нивото пак беше глави над стандартното гимназиално ниво. И най-важното - в това училище детето ми знаеше, че е уважавана личност от учителите си, можеше да им възрази и да спори с тях във всеки един момент.
  В едно е прав авторът безспорно - това прилича на края на класическото образование у нас
  Дано се намери някой да разрови пепелта и да помогне на феникса... не искам да вярвам, че наистина е края

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 56. 56 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  До коментар [#50] от "kotrag":


  [quote#50:"kotrag"]Проследете улица Баба на Google Maps. Вижте и отстоянието на сградата на училището до метрото[/quote]

  Знам много добре къде е улицата, знам и къде е спирката на метрото.
  Децата ми имат много повече път от станцията на метрото до училището им... и това не им пречи, както и на мен. Макар че и аз се притеснявам за тях когато пътуват, нормално е, а едното е по-малко на възраст от "класиците"...
  Или да въведем почина - всяко училище с метростанция...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 57. 57 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#46] от "kotrag":

  има Гугъл

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 58. 58 Профил на V.Ilieva
  V.Ilieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Живея в квартала отскоро и не разбирам отношението на институциите и хората. Въпреки някои проблеми може да стане чудесно място за живееене стига да не се зарежат нещата да се правят за след 10 години. Улицата от метростанцията до гимназията е в доста окаяно състояние, а около изхода на метрото е страшна кал. Много коли вече паркират там в калта и я разнасят.Осветлението липсваше 2 години, а сега има 1 мижава лампа, която не е никак достатъчна. Същтото е и около гимнацията -кал и липса на осветление на двора. Сега поне ще приключат с канализацията на квартала, нека се довърши и с благоустрояването около метрото и с осветлението. Как искат децата да харесват това грозно отношение на институциите към мястото.... Ако искате снимки ще ви ги прикача. Нека променим отношението си към думата благоустрояване, като се поучим от развитите страни. Първо е инфраструктурата и след това от хората се изисква да си гледат имотите и да се глобяват всички за липсата на достатъчно грижи. Да направим нужното за нашето добро всички, заедно си институциите.

  valq
 59. 59 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#53:"drakonemi"]Такива неща не се гледат на картата, ходи се там, на място и тогава се коментира. Пет минути, максимум седем е ходенето[/quote]

  Бил съм лично там. Поправяха ми автомобила в един сервиз, точно до улицата. На бродягите-автомонтьори им бяха потекли слюнките по малките момиченца, преминаващи по улицата за да стигнат до въпросното училище. Подвиквания, дюдюкания и всички простотии, които разбира се може да си представите. Тази сграда там, не може да бъде училище. Има изначало сбъркана концепция за локацията.

 60. 60 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#56:"Кирето"]Знам много добре къде е улицата, знам и къде е спирката на метрото. [/quote]

  Кире, сам го каза. Улицата е опасна. Не са нужни повече коментари. Ако не бях станал свидетел на отношение, което съм описал по-горе, може би въобще нямаше да коментирам, тъй като не съм пряко или косвено засегнат от спора...

 61. 61 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#60] от "kotrag":

  Малката учи в в центъра, идеалния.
  В началото на есента около училището се подвизаваше някакъв тип с шлифер...полицията взе мерки.
  Е, в центъра е и пак гаранции няма...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 62. 62 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#24] от "kotrag":

  хазарт на български е опасност

 63. 63 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Орлин, учителят им по философия, май е единственият, когото съм чула (по-точно прочела) в общественото пространство да говори за училищен бус, по-добра организация на учебния процес и библиотеката във виртуален вид, за видеоуроци и т.н. Все неща, нормална част от учебния процес в 21 век в другите страни. Това е учителят, който е бил ритан в двора на училището на пазара

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 64. 64 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Ама тогава и например НПМГ да я преместят в центъра. В този претъпкан Лозенец какво да прави. Вярно, близо е до физическия, химическия и математическия факултет, но биологическия факултет е далеч. Всре пак НПМГ е лицей към СУ, защо да не е близо до ректората, до където лесно ще се стига с метро, а не с 2 автобуса и вече без трамвай.

 65. 65 Профил на wonder
  wonder
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#34:"kotrag"]Всъщност спирката на метрото е много надалеч от училището. [/quote]
  Във входа на сградата ли трябва да влиза метрото, за да се брой близо? Явно имаме различни разбирания за близо-далече. 6-7 минути е разстоянието. За 5 години ходене нищо не ми се е случило, никой ром не ме е гонил, нито крава или друго домашно животно (не че разбирам какво им е опасното на животните по дворовете). Честно казано около Женския пазар ми е по-неприятно...
  А защитите на дипломни работи така или иначе се случват в зали на СУ, та професорите не трябва да си губят цели следобеди.
  Много греши който мисли, че проблемът на НГДЕК е локацията. Вътре нещата са гнили...

 66. 66 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Аз пък си мисля, че районът около Женския пазар е доста опасен и опасен ще си остане. Там все повече и повече ще се заселват бежанци и ще стане страшно гето.

 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#3:"Кирето"]Малко прекалено ми идва патоса на автора.[/quote]
  И на мен. И особено това самообявяване за елит. Страшно ме дразни когато някой САМ се определя за елит. Ами направи нещо значимо, от световна класа и ще те признаем че си такъв. А така колкото по-некадърен и ненужен е толкова повече се тупа по гърдите колко е елитарен. И че не го оценяваме защото ние сме прости да ги разбираме такива възвишени и сложни неща. Ама не са прости парите ни които яде.

  Досега ЕДИН пример не видях на някакъв блестящ и на световно равнище възпитаник на тази класическа гимназия, нещо с което да се гордеем. Хайде да не е световно, на местно да е но да е нещо изявено, запомнящо се. Ако някой знае да казва.

  За учителя от Казанлък който в невероятна мизерия създава десетки световни шампиони знам, че възпитаници на нашите математически гимназии редовно печелят световни титли знам, но защо нищо такова няма от тези "класици"? Нещо с което да защитят съществуването си освен собствените си думи колко са елитарни. И ясно чувстващото се презрение към останалите които не са достойни за великолепните им личности.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Гневно

  Да попитам: 1.Защо не е към министерство на образованието? 2.Защо издръжката на ученик е два пъти по-висока, отколкото на простосмъртните ученици - лауреати на световни олимпиади по физика, математика, информатика....какви световни успехи има този "лицей"? 3.Сещате ли се кой е физикът Теодосий Теодосиев? Не? Помагам: доказал, че в сграда с течащ покрив, финансирана със лични средства се случват чудеса? 4.Колко училища в България са привилегировани с ремонт за 2.2 млн. лв. евросредства? Които НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ трябва да платим, за кефа на изперкали червени даскаля и подопечните им "питомци"....
  Не сградата определя нивото, дори обратното - ако сложиш боклук в хубава, нова, топла, чиста, голяма сграда, той ще стане още по-голям боклук, с още по-голямо самочувствие....

 69. 69 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#59] от "kotrag":

  "Подвиквания, дюдюкания и всички простотии, които разбира се може да си представите."

  Ми да. Толкова по- добре си е на женския пазар.

  Ако знаех, че спорът се свежда до това дали елита може да бъде извън центъра, изобщо нямаше да чета статията.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 70. 70 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тоя спор наистина зацикли и излиза от рамките на рационалното. Аз съм външен човек, но познавам много деца от Класическата и съм горе-долу в течение, но не мога да разбера какъв е проблема! Сградата в центъра има само едно предимство - че е в центъра. Иначе е в отвратително състояние, а кварталът не е с нищо по-добър от Модерно предградие, поне обитателите са му същите... Сградата на ул. Баба е ремонтирана, но е наистина далеч като за национална гимназия. Достъпът до нея е много труден от доста квартали на София, а за деца от провинцията - да не говорим. Та лично аз не виждам някакво кой знае колко добро решение... Но сигурно, както винаги, има някаква неразбираема за нас конспирация, иначе защо толкова врява за нищо?

 71. 71 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  у наше село за пръв път чух, че имало Класическа гимназия покрай ИМОТНИТЕ СПОРОВЕ. Преди това бях виждал НГДЕК-възпитаници, но повечето нищо не разбираха от история(просто не я познаваха фактологически и слабо я интерпретираха). Сега проблемът е, че в Модерно предградие БИЛО ДАЛЕЧЕ и това спирало НАУЧНИЯ ПОРИВ НА МЛАДЕЖТА. Ами обединете се с Априловската гимназия в Габрово и ще сте в центъра на България. Ама се съмнявам габровци, че ще ви допуснат да им развалите училището. То тия неща стават с традиция, дух, потекло и ВЪЗВИШЕНИ ДУХОВНИ национални ЧУВСТВА. А не в изнасилени напъни за имоти(пардон старознание)!

 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#53:"drakonemi"]не искаме да имаме И сградата в модерно, искаме само коптора на пазара[/quote]
  Нещата са съвсем прости, Репуц иска да получи тази новата ремонтирана с европейски пари сграда за собствено частно училище. И ровичка останалите настройвайки ги да не се връщат там.

  Лекарството го казах, започват занятията в ремонтираната сграда, който не иска да преподава уволнение който не иска да учи изключване. Така по съвсем естествен път ще се реши проблемът, просто тези които го създават ще бъдат махнати. Виновни са политиците че не искат да са принципни и решителни.

  А пък тези претенциозните да си създадат фондация, съберат пари, купят парцел и построят частна класическа гимназия, ако щат на пъпа на София. След като са толкова ценни и елитни значи за тях няма да е никакъв проблем да намерят спонсори за 50-100 млн лв.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#69:"Dexx"]Ако знаех, че спорът се свежда до това дали елита може да бъде извън центъра[/quote]

  Не иде реч за елит или простолюдие. Нито за класическата гимназия или за всяко друго училище по принцип.
  Това е аргумент, който не по темата.
  Локацията на това училище е основното недоразумение. Налице е опастност за сигурността на децата и това е ясно като бял ден. Господ да ги пази децата. Защото е лишил родителите им от здрав разум, както се илюстрира от болшинството коментари до тук.

 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  И което е най-гаднярско авторът тихичко пробутва тезата, че те тези които не разбирали колко са елитни били соц-субекти, от "шаячната правда". Доста нагло като се има предвид, че лежи точно на гърбът на тези които оплюва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#73:"kotrag"]Налице е опастност за сигурността[/quote]
  Сериозно? Някаква статистика за нападенията над учениците там, вече 20г доколкото разбирам сте там, трябва да има база за сравнение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#72] от "Fred":

  "Репуц иска да получи тази новата ремонтирана с европейски пари."
  Това име се споменава няколко пъти. Признавам си не знам за какво става въпрос, та и аз като някой по-долу да попитам: кой/коя е Репуц, това прякор ли е и какво е общественото положение на този/тази Репуц та да му/й позволи да открадне от държавата току що ремонтирано училище.

 77. 77 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#45:"grajdanin1"]Не сте убедителен, поне мен не можахте да убедите в нищо.[/quote]
  В мен пък успя да затвърди впечатлението, че всички защитаващи оставането на училището в центъра до Женски пазар /каква локация само!/ се водят единствено от собственият си снобизъм. И са с лошо прикривано чувство на надменност спрямо останалите, но то си върви в комплект със снобизма.

  Ще се поразровя да видя откъде ми е известно името на автора, знам го но не помня с добро или лошо. Ако е с добро съжалявам, че така се е изложил.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#76:"grajdanin1"]кой/коя е Репуц[/quote]
  Шеф на училищното настоятелство /родители твърдят че не са я избирали/ и главен лидер на лагера за оставането на Женски пазар.

  Една много гласовита дама, шеф на някаква партия /Християн демократическата/ с крайно мизерни избирателни резултати в РБ, взеха я просто да има повече пътници във файтона пък и името е внушително. Изглежда вече съжаляват защото сега им вдига скандали за субсидията, явно е "бизнес ориентирана".

  Но в името на сложният коалиционен баланс я защитават, изглежда РБ е на нейна страна защото министерството отправи официално запитване за позицията им, те обещаха за понеделник а вече сме четвъртък и за отговор не съм чул.

  Това е накратко историята. Упоритият отказ ДОРИ от това да имат 2 /ДВЕ/ сгради и желанието НЕПРЕМЕННО да не отиват в ремонтираната все повече ме насочва към мисълта, че някой иска тихомълком да приватизира тази ремонтирана сграда. А за да стане това първо класическата трябва да се откаже от нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Mike Dimit
  Mike Dimit
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Снобизма е страшна болест. Неизлечима...

 80. 80 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#73] от "kotrag":

  "Локацията на това училище е основното недоразумение. Налице е опастност за сигурността на децата и това е ясно като бял ден. "
  Леле, горките деца от 70-то основно училище, дето се намира в близост до новата сграда на класическата гимназия в Модерно предградие от време оно - веднага се обадете да информирате родителите. Също се обадете да спрат строежа на нова детска градина в Модерно предградие:
  http://bnr.bg/sofia/post/100523434/izgrajdat-nova-detska-gradina-v-moderno-predgradie
  А най-добре се обадете да дойдат танковете и направо да сринат Модерно предградие. Тези хора дето живеят там не знаят върху каква бомба със закъснител са седнали. Това Факултето ряпа да яде.

 81. 81 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#35] от "DaWolf

  ++++++++++ Излишно е да им напомняте за неща, които те, шаяците, никога не са знаели...„Хора“, които ровят в кочината си и грухтят от удоволствие не се интересуват от цивилизация и култура...

 82. 82 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#76:"grajdanin1"] кой/коя е Репуц,[/quote]
  Една червена госпожа, учила във Франция с народни пари и завърнала се, да управлява....

 83. 83 Профил на ne_bezrazlichen
  ne_bezrazlichen
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не че съм се съмнявал, че и тази дискусия ще бъде тотално опорочена от троловете на МК и кръжеца "О.Й.", но пък и чак такава излагация не бях очаквал. Смешни хорица в смешна държава! Този или тази, дето оплакват "горкия" О.Й., че бил ритан от ученици, да се поинтересуват какво е предизвикало децата да станат агресивни. Минута преди това "философът" с поведение на бандит изблъсква една от майките, осмелила се да му противоречи. Много "класически" подходи поведение, достойно за преподавател в НГДЕК наистина!
  Та, да обобщим: едните лъжат, другите мажат, а третите гледат сеир.
  Прав е Тони Николов, най-добре е да отслужим заупокойна молитва за класическото образование у нас!

 84. 84 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Врякането за "унищожаването" на гимназията наистина е смешен плач. Били в покрайнините, нормално, поне имат (вече) собствена сграда, досега и такава нямаха. Сградите в центъра или отдавна са заети, или са негодни. Могат да се намерят много допълнителни решения и улеснения, като например да се направи хубава улица (или алея?) между станцията на метрото и сградата на училището. На фона на 2.2 млн. изхарчени за ремонта, разходът едва ли ще е толкова голям. Да престанат да хленчат и да се захващат за работа (учене!!!)

 85. 85 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А някой сетил ли се е, че НГДЕК може да има училищен автобус, който да кара децата от далечните квартали право в двора на гимназията? Сигурен съм, че МК няма да възрази и да плаща за такъв автобус, няма да струва много.

 86. 86 Профил на ikoden
  ikoden
  Рейтинг: 443 Неутрално

  От една страна в този форум се говори против простите и неграмотни лумпени, от друга против интелектуалците и елита. Ами сега? Кой остана?

 87. 87 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Като се водят част от СУ що не са в някой от техните сгради?

  да не говорим що празни сгради има БАН.

 88. 88 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 547 Гневно

  Трябва да се подчертае изключителната вина на сегашното ръководство на гимназията за това падение. Сеирджийски скандал заради двете сгради. А че и двете са на отвратителни места, кое от кое по-отрварително, е друга тема.
  Но много чудесни сучилища са на отвратителни места - лицея в Горна Баня, Американския колеж, Втора английска и т.н... Всъщност екипът от преподаватели и добрата организация са най-важното, а тук изглежда да го няма. А ако го има, защо позволява репуц да му е лицето???
  Организиран транспорт /не е много сложно, мисля че и децата в Горна Баня, в лицея имат такъв/ и високо ниво на обучение. В днешно време пространството не е най-важното, има мудъл, има библиотеки онлайн и пр. и пр.

 89. 89 Профил на likonta
  likonta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В Пловдив всички елитни гимназии са в покрайнините,без изключение,а в София при наличието на метро покрайнини е странно понятие.Проблема са хората в случая,защото ако целия колектив беше обединен зад една кауза,каквато и да е тя,проблема щеше да е решен отдавна.Но не!Нали сме българи! Пък и столичани!Като от сериала.

 90. 90 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не разбирам неотстъпчивата позиция на тези, които не желаят да останат в Модерно предградие. Вместо да се търсят оптимални решения и да се направи най-доброто с наличните ресурси, те са твърдо „против“ сградата в Модерно предградие и „за“ сградата до Женския пазар и никакви аргументи не могат да доведат до какъвто и да било диалог.

  На това му се вика инат. Мъкненето на вода от девет кладенеца също не оставя особено добър послевкус.

  Пет години съм се мъкнал от единия край на Пловдив до другия, като пътуването с висенето по спирките, смяната на автобуси и ходенето пеша беше поне час и двайсет минути в посока, а ако се случеше да изпусна автобус на връщане — и до два часа, така че няма начин охотно да се съглася с тезата колко далече е сградата в Модерно предградие.

  Да, може да не е на най-удобното място, но повярвайте ми — съвсем не е на най-неудобното както се опитвате да го изкарате. В по-горните мнения имаше достатъчно предложения за решаване на част от проблемите свързани с оставането в Модерно предградие. Коментар по тях?

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 91. 91 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#83] от "ne_bezrazlichen":

  Яааа, че интересни факти, неизвестни на широката публика излизат наяве, ученици ритат учител като отговор на изхвърлянето на родителка от страна на последния.
  Е, ако такива неща стават в елитната Класическа гимназия напълно съм съгласен с вас и автора на статията - май най-добре да я закриете. Само че, не виждам каква е ролята тук на "болезнения български егалитаризъм", "прословутия български прагматизъм" и "шаячните интелигенти". Излиза, че за закриването на Класическата гимназия те не се необходими. Достатъчно е да съберем на едно място родителите, учителите и учениците от тази гимназия и после ще се наложи да я закриваме поради липса на персонал.
  И, за да не кажете, че страдам от непълноценност и завист ще добавя, че съм завършил езикова гимназия в София в годините, когато бяха само три при това с пълно отличие, но никога и през ум не ми е минавало да смятам, че аз и моите съученици принадлежим по право към някакъв елит - бил той интелектуален, шаячен или какъвто и да е.

 92. 92 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  "В сградата на 12-о училище, където ни бяха сбутали през 80-те години, учехме на счупени чинове, вечно не достигаха стаи. Нали "луксът" на класическите езици предполага семинарни занятия в групи от 7-8 човека. Часовете по философия и физическо, щом го позволяваше времето, се провеждаха в парка, като в Лицея на Аристотел.”

  Много ефектен автогол за автора!
  Имам много добри приятели от НГДЕК тъкмо от това вртеме...
  Какво излиза, реномето на училището беше “бетон”, независимо от оскъдицата?! Сега цялата идея за класическо образование се срина, само благодарение на комунално-битов спор и вой, подклаждан от префърцунените родители!

  I Want To Believe
 93. 93 Профил на kojev
  kojev
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Честно ще си призная, не знам откъде да започна. Темата е толкова основополагаща за обществото , че “воплите” за сградата на НГДЕК, извинявам се за абревиатурата, се топят като лански сняг. Затова ще започна от финала “... те победиха”.
  “...Изведнъж ми дойде наум за една малка скулптурна група, която видях на последната художествена изложба - "Те победиха". Един бивол с широк, масивен корпус на ниски нозе, корпус, в който се таи голяма, неимоверна сила, широко, виторого чело с някаква тежка и апатична, но упорита мисъл. До него - един селянин, опълченец, с широки плещи, с преметната на рамо пушка, с открито, широко чело, на което стои същата тежка, но упорита мисъл. Чувствуваше се една задушевна обич, една безкрайна привързаност между тия две същества, чувствуваха се невидимите връзки на обща, еднаква съдба...”
  Цитирам великия разказ на Йовков паралелно със скулптурната композиция на академик, истински европейски академик, Иван Лазаров, за да открия философския подтекст, който ги е водил при създаване на творбите им. Считам това за основа на спора за егалитаризма и елитаризма, защото смесването и заиграването с понятията води до тюрлюгювеч - не че не е апетитно.
  Адмирации за г-н Николов и неговата гражданска позиция, но ние трябва първо да решим каква образователна програма трябва да възприемем и на каква философска основа да я подчиним - това е “скандалът”. Не искам да влизам в безплодния спор за сградата, което също обаче е от значение. Класическата гимназия не е родена “сираче”, а плод на елитарната феодална философия на бившия тоталитарен режим - тук влизат всички математически, английски, немски и т.н. гимназии. Тази философия е създала Франко, Мусолини - да не ги изброявам всички. Воплите не са и “снобски каприз”, защото ще запитам де е аристокрацията , за да има сноби. Доколкото съм запознат с образователната система в държавните училища в стара Европа, тя е подчинена на философията на егалитаризма. Такава е и във Финландия и се установи, че финландските ученици са спечелили много повече международни награди от нашите елитни математици - не искам да ги подценявам, но много често по байганьовски се хвалим с това. Не отварям и скоба за международните изследвания за грамотност. Но има една много хубава книга на Григорий Петров - “В страната на белите лилии”, и тя потвърждава тази философия.
  Със Сизифов труд малко по малко трябва да се преборим, за да изградим ново поколение, което да се пребори с невежеството и невъзможността за противопоставяне на философията, която масово се изповядва и ни е затлачила съзнанието - проповядват го Конфуций през Макиавели, Хосе Ортега и Гасет с неговите елит и маса и т. н.
  Извинявам се за разхвърлените мисли и съждения, но не е тук мястото да философстваме, защото ще стигнем чак до прагматическите принципи на Чарс Пърс и става страшно, защото няма да стигнем до истината поради малкото килограми познание.
  Ха, със здраве - ракиено време е и в “Карнобат вече бият же.... си!

 94. 94 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  Друго си е близост с Женския пазар , ще се запознаят с древни езици като ромски и е удобно за даскалите да си купуват евтини цигари Центъра си е друго , не е някакво село наречено Модерно предградие

 95. 95 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4719 Весело

  До коментар [#94] от "shileto":

  Така си е!

 96. 96 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  "Тъжното е, че и днес във форумите, а и в социалните мрежи присъства, че и се налага горе-долу същата гама от оценки."

  Навремето, когато с проф. Бакалов, Бог да го прости, обсъждахме бъдещето на Националната гимназия, той ме попита, а как е в САЩ и тогава ме хвана като в небрано лозе. След това се изумих колко добре е уреден въпросът с класическите гимназии, поне в наше село. Веднага го свързах с двама от моите колеги, които преподаваха едновременно в нашия университет и в BLS. Георги им се обади и започнаха да работят по усъвършенствуването на Националната, за съжаление беше твърде късно, ненавременната кончина на моя приятел преъсна възможността за възраждането на това великолепно училище....

  Пазете се от доносника vesolr
 97. 97 Профил на Milena Evlogieva
  Milena Evlogieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Веднага искам да уточня, че не принадлежа нито към "единия", нито към "другия" лагер в спора къде да се помещава Класическата гимназия."
  Нямаше нужда да го уточнявате – сами си направихме изводите, въз основа на „безпристрастните” ви аргументи.

  Жител на квартала съм, откакто съм се родила. Смятам, че местоположението и инфраструктурата му не са по-лоши от тези на повечето крайни (и част от централните) квартали в София, но нямам намерение да убеждавам никого в това. Пътят от спирката на метрото до училището е точно 5-7 минути (проверено) и всички други разтягания на пространствено-времевия континуум са несъстоятелни. Категорично не приемам и аргументите за това колко екстремно опасно е децата де се придвижват вечер из квартала, защото е плебейски. Не ги приемам, защото по никакъв начин не считам тези деца или техните родители за привилегировани. Нима другите родители не се притесняват, когато децата им се прибират от училище вечер през далеч по-плебейски квартали и свърталища на наркомани?!? В крайна сметка въпрос на личен избор е всеки родител да осигури безопасността на детето си, ако реши, че тя е застрашена.
  И всички тези възгласи и протести на фона на тъжната картинка, която представлява 13 ОУ и на още по-тъжната, която представлява районът около Женския пазар. Там обстановката е така възвишена, облагородяваща и окултурена, че на човек да му се доповръща.

 98. 98 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  [quote#93:"kojev"]Темата е толкова основополагаща за обществото , че “воплите” за сградата на НГДЕК, извинявам се за абревиатурата, се топят като лански сняг. [/quote]
  Цялото есе, което си написал ми звучи като призивите на комунистите след Девети да се ликвидира всичко свъзрано с "монархофашизма" и "великобългарския шовинизъм". Може би твоето есе наистина ще хване дикиш в Карнобат, откъдето рабирам, че пишеш или си родом, но това не означава, че трябва да се съобразяваме с него. Класически гимназии (Latin Schools и т.н.) има по целия свят и те се свещичките, които палят интереса и началното познание към античността и всичко свързано с нея.
  Имало ги е и ще ги има знапред, за това не берете грижа....

  Пазете се от доносника vesolr
 99. 99 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#77] от "Fred":

  Само на пръв поглед е встрани от темата това,което ще кажа.
  Събирахме се ние интелектуалците,(разни художници,писатели,музиканти и учени) в една кръчма "Старата къща",която се намираше в центърът на града. Тя наистина се помещаваше в стара,едноетажна къща,а в дворът където лятно време водехме оживени дискусии и запои,растяха стари,големи орехи. Но я бутнаха и на нейно място построиха модерна кооперация. И с това се свърши...!
  Преместихме се в друга кръчма,която забележете също беше в центъра на градът и то близо до "Старата къща",и също така в уютна сграда,но онази радушна,веселяшка атмосфера някак си се редуцира!
  Няма ясни научни обяснения,но е явно,че мястото където живее и работи човек,също оказва влияние върху него. И това не е мое,субективно мнение.

 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#41:"kotrag"]Въпросът е, отговаря ли тази сграда на елементарни изисквания за безопастност.[/quote]
  Ще можете ли да ни обясните с КАКВО точно сградата СЛЕД ремонта е престанала да отговаря на условията за безопасност? Също кои предмети изучавани в класическата гимназия /нарочно я пиша с малки букви защото това заслужава/, та повтарям кои предмети са ви дали архитектурна и строителна квалификация да говорите така безапелационно?

  Повтарям, СЛЕД ремонта, защото десетилетия преди това сте били в тази сграда, тази среда, "селските дворове", транспорта и всичко от което се оплаквате. Май че истината става все по-прозрачна, единственото което се е променило е, че сградата вече е ремонтирана, всичко останало си е същото. И следователно е станала сладка хапка за някой с достатъчно власт.

  Относно простотията да обиждаш народа си наричайки ги простаци няма да говоря, все едно с вирнатият си нос вие няма да го разберете.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK