Протестът: начин на политическа употреба

От протестите, довели до оставката на кабинета "Орешарски"

© Васил Гарнизов

От протестите, довели до оставката на кабинета "Орешарски"Сто души барабар с реформаторите, след като ГЕРБ изтеглил своите хора от улицата. Така, по нетипичен за него глуповат начин премиерът Бойко Борисов описа от парламентарната трибуна протестите, които в крайна сметка го доведоха отново на власт, с което отвори врата, през която едва ли би желал да премине, защото ще се окаже в склад, пълен с нелицеприятни за него свидетелства, факти и истории.


Протестът: начин на политическа употреба

© Васил Гарнизов


Най-напред, ще му се наложи да опровергава сам себе си. Например, още когато започнаха протестите през юни, Борисов заяви, че е забранил на хората си от ГЕРБ да участват и да организират протести. Но тогава Станишев, Доган, Орешарски и Пеевски изглеждаха още в силата си, а сегашният ни премиер имаше сериозни основания да се опасява от политически реваншизъм.
Обратното, в началото на септември, когато стана ясно, че правителството е изчерпало напълно своята обществена легитимност и облаците над личното му бъдеще взеха да се разсейват, подтикна открито герберски лица като Томислав Дончев и Цецка Цачева да застанат зад зеления плакат, който водеше протеста. Нещо повече, бяха организирани автобуси с гербери от провинцията, които се вляха в протеста и създадоха безредици пред задния вход на парламента.


Това късно втурване на ГЕРБ в събитията изправи протестите пред изпитание, тъй като прогони множество активни граждани, чийто основен страх бе, казано в тогавашни термини, да не бъдат яхнати от която и да е политическа сила. Последва интелигентно и иронично писмо от Самуил Петканов, основател на сайта Неновините, на което Борисов отговори на същия ден, че част от протестиращите са негови симпатизанти, друга част - на Реформаторския блок, както и че и има такива, които изобщо са против която и да е власт.


Тези "части" премериха своята тежест броени дни по-късно, когато протестът се разигра под формата на пародийно празнуване на 9-ти септември. Тогава на улицата отново излязоха хиляди протестиращи, при положение, че протестът вече бе напуснат, както от симпатизантите на ГЕРБ, върху които се бе излял гневът на останалите, така и от значителна част от хората, които имат културно отвращение от Борисов или просто политически несъгласия с него. За добро или зло и едните, и другите повече не се върнаха на улицата и пренесоха своето огорчение в продължаващи до днес безсмислени фейсбук-дебати кой е виновен, кой кого е предал и кой кого е използвал.


Протестът: начин на политическа употреба

© Васил Гарнизов


Всъщност, когато протестите започнаха, основен обект на гнева бяха фигурите на Пеевски, Станишев, Доган и Орешарски, но в много малка степен им отстъпваха атаки срещу Борисов и ГЕРБ, които бяха разпознавани като част от същото задкулисие, което е обсебило държавата. Редом с това, макар и по-рядко можеха да се видят антикапиталистически, антиглобалистки и други класически леви послания на граждани, които също не питаеха особена обич към ГЕРБ и неговия патрон. В средата на лятото левите участници в протеста започнаха леко да отпадат, прогонени от послания като "червени боклуци", "кой не скача е червен" и други класики от началните времена на прехода,


Това доведе и до първото свиване в обема на протестното тяло, което за сметка на това получи по-ясна и по-дясна идеологическа определеност. Гръбнакът на протеста се оформи от стари средни и млади биографични антикомунисти, чийто живот е преминал под знака на разграждането на системата, довело до открадването на държавата. Около една трета от тях симпатизираха на ГЕРБ или просто харесваха Борисов, повече от една трета гравитираха около една или друга формация от сегашния Реформаторски блок (предимно и основно от ДСБ), към една пета бяха съмишленици на "Зелените", а останалите бяха или антипартийно настроени, или фенове на пряката демокрация, или изповядваха разнообразни варианти на анархизма или социални скептицизъм. Мнозина бяха тези, които протестираха просто като граждани, съпротивлявайки се срещу каквито и да е било политически или идеологически етикети.


Накратко, протестът се сви първоначално, когато стана неуютен за разнообразни анти-БСП леви, и втори път, не когато Борисов е "дръпнал" хората си от него, а именно когато неговите хора се втурнаха на улицата по един неподходящ, непремерен и вреден начин.


Точно противоположно бе поведението на Реформаторите от онези дни. Лидерът на ДСБ присъстваще на протеста дискретно, никога начело, без речи и каквито и да е други опити, които биха могли да бъдат разпознати като опити за политическа употреба и злоупотреба с протеста. Зелените лидери като че ли бяха по-видими, но никога не направиха опит да "позеленят", приватизират или екологизират протеста.


Какви са били основанията на едните и другите да постъпят така си е тяхна вътрешно-партийна работа, факт е обаче, че техните съмишленици не можеха да бъдат отличени като групи или знаци в социалното тяло на протеста. Синьото вече бе станало зелено и зеленото – синьо още по времето на протестите срещу закона за изменението и допълнението на закона за горите, които по същество бяха протести и срещу Борисов, мафията и задкулисието. Тогава екологичният протест успя, защото разшири своето послание, разбирайки, че открадването на гората е само част от голямото отвличане на държавата.


В този план, лидерите на зелените и Реформаторите определено се въздържаха от действия, които биха могли да партизират протеста. И вероятно са били тактически прави, според както сочи опита за създаване на нова партия по време и всред редиците на протеста - ДЕОС – която обаче бе бързо изолирана. Нещо повече, дори след дори след победата на протеста, ключовите му лица не влязоха в парламента или в системната политика. И – за да е градацията пълна - част от тях сега са обект на преследване от институции, които са под контрола на същия този премиер или са обект на атака на медии под контрола на онези, срещу които те протестираха.


Да мислим за това като за парадокси на революцията или ирония на историята би било наивно. По-скоро, откраднатата държава си е все още и в голяма степен присвоена, а на оборите на задкулисието тепърва им предстои пролетно разчистване. Това е истинското предизвикателство пред Борисов, а не броят на протестиращите. Малко или много на брой – няма голямо значение. Те могат да му бъдат съюзници, ако се захване най-сетне да работи срещу моделът #КОЙ. Може да ги превърне и в опоненти, ако се грижи твърде явно за интересите на задкулисието.

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1658 Весело

  Така, по нетипичен за него глуповат начин премиерът Бойко Борисов описа от парламентарната трибуна протестите, които в крайна сметка го доведоха отново на власт......".Това ми хареса.

 2. 2 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 572 Любопитно

  "Сто души барабар с реформаторите, след като ГЕРБ изтеглил своите хора от улицата. Така, по нетипичен за него глуповат начин премиерът Бойко Борисов описа от парламентарната трибуна протестите..."
  -----------------------------------

  Всъщност съвсем типичен за него начин, ако някой е изненадан, просто да си свали розовите очила.

 3. 3 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Видяно и през моите очи!
  Алтернатива няма, избираме си едни и същи пребоядисани комунисти...
  Последния знае какво да направи!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 4. 4 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Борисов не може да се бори с КОЙ, защото е част от НЕГО.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Броят ни от ноември 1989г.Колкото и хиляди да сме,все сме малко за милиционерския брояч.Ама е време да проумеят,че държавата е съюз на гражданите с равни права и задължения и никога вече няма да има член 1-ви за господство на една клика над останалите.
  Инак и тези ще отидат за рециклиране.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  В.Гарнизов беше на протеста от начало до край.Много точно описва хронологията.Единствено не съм съгласна ,че боце може да изрине оборите. Боце е част от модела КОЙ. РБ ще катастрофират жестоко ,ако не са го разбрали.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да се внушава : " Петното и Флейтата са обикновени граждани,който се възмущават по площадите от политиците"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Браво, чаках някой аргуентирано да опровергае ББ, който определено направи голям гаф.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 505 Весело

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  Не, че нещо, но понякога изчаквам внушенията ти, но за този път- извинявай!
  Джобен часовник клатят ли ти пре очите?

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 10. 10 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 934 Неутрално

  БъБъ има способността да пренебрегва истината. Може да го прави винаги, когато му поднесат микрофон.

 11. 11 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  "Те могат да му бъдат съюзници, ако се захване най-сетне да работи срещу моделът #КОЙ. Може да ги превърне и в опоненти, ако се грижи твърде явно за интересите на задкулисието."

  Казал си нещо, колкото да го кажеш? Ама разбира се, че част от протестиращите са "опоненти" на Борисов! Пита се в задачката, защо предводителите им са в управлението под негово ръководство. И още нещо, нека опонентите да протестират и сега. Какво им пречи и какво ги спира?

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "dustman":


  [quote#9:"dustman"]Не, че нещо[/quote].....Таковатаа....при мене няма не искам.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":
  Почвам да се плаша от прозрението, че вече са го разбрали, защото не е необходим кой знае колко задълбочен анализ. Въпросът е дали не им се услажда новата роля? Светлини, камери, усмихнати и услужливи журналисти, червени килими в НС, МС и служебни мерцедеси. Имат още малко време да ме опровергаят!

 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ама как го покани Орешарски Петното като представител на протестиращите А? А тролчета....? Излезе, огледа се да покани първия му попаднал протестиращ....не щеш ли Петното на среща а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2986 Весело

  До коментар [#9] от "dustman":

  Цв.Цв.му шепне на ушето.Не усещаш ли цветана на мисълта?

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Любопитно

  #ОСТАВКА!
  #DANSwitme
  #КОЙ?
  #IronMaiden
  #извинисебе!

  Как си позволява така да приказва?

 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Цв.Цв.му шепне на ушето[/quote]
  И аз имах проблеми с Цветанов. Много проблеми - Нагли, Килъри,Брендовци .... все проблеми, та трябваше да тичам с кошницата из прокуратури и съдилища. Ай да се съюзим и да съскаме балъка заедно срещу Цветанов!?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това беше простест на средната класа(колкото и особенна да е тази си дефиниция при нас) и това беше най-красивото в този протест. Не беше от огладнели хора, които са събрали разбираема и лесно контролируема агресия, а беше от нов и добре дошъл феномен в България, а именно гражданското общество. Разбира се именно с агресивните елементи, което е стара тактика между другото, протеста се деформира бързо, но не беше важното това. Това, което ме накара да се радвам за този протест беше, че той беше основно от будни хора. Там се видяха отдавна приетите за изчезнали БЪЛГАРОФИЛИ!

  Бойко Борисов има точно толкова участие в създаването на това будно(макар и все още не достатъчно многобройно) общество, колкото има участие и във формирането на испанската инквизиция. Той тогава дори осъзна, че се случва нещо, което чупи статуквото и сега не знае какво да прави. Вижда как държавата му бяга между пръстите и стиска ли стиска. Стига толкова! България е наша, не тяхна!

  Леко обезчовечен...
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  До коментар [#18] от "Rostislav Rusev":

  ++++++

 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Любопитно

  "По нетипичен за него глуповат начин"-страхотен сарказъм
  Не се ли нагледахме всички на Банкянското слънце и неговите "пожарникарски" салта в името на властта??? Аз изгубих надежда за реформи от правителство в този формат и с този премиер. Прекалено големите компромиси не са политика, а имитация на усилие за реформи или непростим наивитет.....

 21. 21 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Прав си, Гарнизов, но какво от това? Лицето ББ ги плещи същите от години, но даже нормални на вид българи гласуват за него.

 22. 22 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Точно така! Умните и красивите що вувузели надуваха в името на връщането на Вожда, пардон, в името на европейското развитие на БГ, пък Вождът им сега да се отблагодарява с изказване "по нетипичен за него глуповат начин"! Тези работи трябва да се държат скрит, за да се поддържа вярната мантра, пък Вождът така да ги засрами, че и да ги разстрои допълнително щото е действал "по нетипичен за него глуповат начин". Ех, мъка, мъка!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#4] от "bawarec":
  [quote#4:"bawarec"]Борисов не може да се бори с КОЙ, защото е част от НЕГО.[/quote]

  ТОЙ и КОЙ са най-влиятелните и богати хора в държавата!

 24. 24 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1328 Разстроено

  Лошото е че при тази явна лъжа Радан си замълча а после от кумова срама проплака в нета.
  Не винаги мълчанието е злато Радане но с злато се купува мълчание дали е така ти си знаеш.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 25. 25 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Гарнизов минава за интелигентен индивид, но е прекалено ПРЕДразсъдъчен, ПРЕДубеден и користен, за да бъде действително интелигентен. Бил съм негов преподавател и добре познавам и сферата, в която се пробва да бъде специалист, и личностните му качества преди и след втурването му в политиката. Вярно е, че структурите на политическа партия ГЕРБ не участвуваха в началото като реални партийни структури. Но десет пъти по-вярно е, че подавляващата част от активните участници в гражданския протест от първата му вечер и винаги, когато протестът беше наистина масов, представляваха членове и симпатизанти на Бойко Борисов и ГЕРБ. Интелектуални координатори на членовете и симпатизантите на ГЕРБ бяхме аз и докторът по етика Иван Сапунджиев. Това, че една групичка индивиди превзеха публичния образ на протеста, че ние правехме реалните протести, а тази групичка индивиди надничаше от телевизорите, се дължеше на финансираното участие на тези индивиди точно с целта, която постигнаха. Ние се оттеглихме, защото да протестираш зад шарените шорти на Геновия син, за да се показва той по телевизора, си беше живо оскърбление за нормалните граждани. По сходен начин беше присвоена идеята за Референдума - не мина цял ден и "инициаторите" цъфнаха при Бойко Борисов със списък на Инициативен комитет, който уж щял да събира подписи. Ние, активистите на ГЕРБ по цял ден в студа събирахме подписи, а на сутринта пак същите обясняваха по телевизора колко подписа бил събрал този фантомен инициативен комитет. Гарнизов е по-разумно да не се прави на малоумник, а да си кротне на задника.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  "Така, по нетипичен за него глуповат начин премиерът Бойко Борисов описа от парламентарната трибуна протестите, които в крайна сметка го доведоха отново на власт"

  Протестите до нищо не доведаха. Местан свали правителството. Направи го от глупост. Ролята на Борисов беше деструктивна и се състоеше в бламиране на работата на парламента.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  "Лидерът на ДСБ присъстваще на протеста дискретно, никога начело, без речи и каквито и да е други опити, които биха могли да бъдат разпознати като опити за политическа употреба и злоупотреба с протеста."
  Г-н Борисов има какво да научи от Радан Кънев.Но пък той е неуправляем и трудно се учи.

 28. 28 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Аз пък си мислех, че най-голямата група участници на протеста, са такива, които, дори гласували за Борисов на предишни избори, не са негови реални симпатизанти, а хора които считат, че над него МОЖЕ И ТРЯБВА ДА СЕ НАДГРАЖДА. Така както министъра на здравеопазването е едно такова "надграждане" над Борисов, ако мога така да се изразя...

 29. 29 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  "Всъщност, когато протестите започнаха, основен обект на гнева бяха фигурите на Пеевски, Станишев, Доган и Орешарски, но в много малка степен им отстъпваха атаки срещу Борисов и ГЕРБ, които бяха разпознавани като част от същото задкулисие, което е обсебило държавата..." (цитат от статията)


  Точно така беше! Просто няма какво да се добави...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  [quote#0:"статията"]По-скоро, откраднатата държава си е все още и в голяма степен присвоена, а на оборите на задкулисието тепърва им предстои пролетно разчистване. Това е истинското предизвикателство пред Борисов, а не броят на протестиращите. [/quote]
  Което се явява факт с точно обратен знак на театралните кризи изживявани на трибуната на парламента от "бореца срещу статуквото" Борисов.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ... хм, протеста МИ, е мно'о по-голЕм от протеста ТИ... дрЪпайте го тоА протеС за собствена употреба...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#25:"sokrat41"]Гарнизов минава за интелигентен индивид, но е прекалено ПРЕДразсъдъчен, ПРЕДубеден... [/quote]
  ++++ Най-точното определение. Гарнизов действително е свестен и много нива над Дайнов например. Но и той като Петя Владимирова като стане дума за любимото им ДСБ и напълно загубва чувството за реалност. Все пак има останало в него някакво чувство за достойнство, като разбра каква фасада е този Граждански съвет и го напусна.

  Сега конкретно по точките, по възможност кратко и с цитати.

  Първо, това на ББ как бил "изтеглил" симпатизантите на ГЕРБ си е типично изхвърляне в неговият стил "АЗ, АЗ...". Никого не е изтеглил поради простата причина, че никого не е изпратил, гласувалите за ГЕРБ излязоха по собствено желание, възмутени от ставащото в държавата. Защо те напуснаха протестите и защо те се свиха действително до 100 души ще кажа допълнително.

  Сега за заблудите и някъде леките, другаде по-големи манипулации на Гарнизов:

  - Твърдението, че в началото ББ забранил на ГЕРБ да учавства в протестите защото го е било страх от отмъщението на Станишев etc. е манипулативно. Още първият ден Томислав Дончев и още няколко от ГЕРБ бяха на протеста, телевизиите ги показаха и жълтата преса веднага гръмна, че протеста е платен от ГЕРБ и има за цел да го върне на власт.

  За да се предпази от това ББ забрани видни личности да участват в протеста, също помоли да не се използват партийните символи. И да се разберем, никакъв протест не може "да върне" някого на власт. Това го може единствено народа чрез избори.

  [quote#0:"Гарнизов"]...Всъщност, когато протестите започнаха, основен обект на гнева бяха фигурите на Пеевски, Станишев, Доган и Орешарски, но в много малка степен им отстъпваха атаки срещу Борисов и ГЕРБ [/quote]
  Категорично не е вярно. Имаше опити да се пришие към БСП/ДПС/Атака и ББ/ГЕРБ но те не срещаха подкрепа. Това беше очевидна линия на хора като Асен Генов който предизвикателно се разхождаше с такава фланелка. Също на организирана група която целенасочено водеше шествието към централата на ГЕРБ. На друго място подробно съм описал това. Тези опити обаче не срещаха подкрепа от огромното мнозинство от хората, организаторите разбраха това и престанаха. Гарнизов беше длъжен да направи разграничение между пратените групи с плакати и подкрепата която тя срещаха.

  [quote#0:"Гарнизов"]...в началото на септември, когато стана ясно, че правителството е изчерпало напълно своята обществена легитимност и облаците над личното му бъдеще взеха да се разсейват, подтикна открито герберски лица като Томислав Дончев и Цецка Цачева да застанат зад зеления плакат, който водеше протеста. Нещо повече, бяха организирани автобуси с гербери от провинцията, които се вляха в протеста и създадоха безредици пред задния вход на парламента. [/quote]
  Отново манипулация. В началото на септември вече протестите бяха почти напълно изчерпали потенциала си защото хората се убедиха в безплодието на предлаганата от ПМ дълги и безцелни шествия. Редовното "пиене на кафе" и други подобни опити за артистично разнообразяване събираха по 50-60 души пред парламента.

  Тогава по-активната ЧАСТ от ПМ ПОИСКАХА помощ от партиите и ГЕРБ реши да помогне с хора. Искам да уточня, ПМ не са само Асен Генов и хората около него както ни го натрапват телевизиите, имаше и има такива които не одобряват начина и пасивната тактика на протест но той и групата му узурпираха властта в ПМ. Във Фейсбук имаше разгорещени дискусии по този повод, после настъпи разцепване в ПМ поради тази причина и завземането на СУ от несъгласните с Асен Генов.

  Действително имаше атака в задната част на парламента, най-активните бяха именно от ГЕРБ оградата беше бутната и се наложи полицията да прави жива верига.

  Тук вече влизаме в принципен спор с автора, ако той смята, че комунисти се свалят от власт като им се подаряват цветя то аз смятам че става само с павета. 1997г го показа а и последвалият провал на "артистичната" ПМ също го доказа.

  [quote#0:"Гарнизов"]...Това късно втурване на ГЕРБ в събитията изправи протестите пред изпитание, тъй като прогони множество активни граждани, чийто основен страх бе, казано в тогавашни термини, да не бъдат яхнати от която и да е политическа сила. [/quote]
  Абсолютно невярно, точно обратно. След тази макар и несполучлива атака хората повярваха, че все пак ще се прави нещо реално вместо безцелни шествия и викане срещу празният парламент, живнаха и този ден вечерното шествие беше много по-многобройно, около 5-6000 души вместо редовните 200-300. Което веднага беше използвано от Москов да даде ТВ интервю на площадката на Коня използвайки протеста като фон сякаш ДСБ е организирало този протест. Бях там, на 2 метра от него.

  Така че включването на ГЕРБ предизвика надежда в хората че наистина нещо ще се направи. Тезата за "яхване" усърдно се лансираше от БСП/ДПС и медиите на Пеевски за да разколебаят хората и както я използва Гарнизов го поставя в една редица с тях. Непрекъснати опити за яхване имаше но от любимото му ДСБ.

  [quote#0:"Гарнизов"]...Последва интелигентно и иронично писмо от Самуил Петканов [/quote]
  Точно обратното, абсолютно гадно по своят характер и оплюване на ГЕРБ. Хората бяха потресени, във Фейсбук валяха гневни постинги, дори от ПМ си задаваха плахи въпроси "Дали не сбъркахме". Знам го много добре защото това беше единственият път когато прописах във Фейсбук, дотогава само четях.

  ТОВА ПИСМО отдръпна симпатизантите на ГЕРБ, те разбраха че нагло са използвани от ПМ за борба срещу собствената им партия и се махнаха. И преди имаше признаци за това но все се надявахме че ще се преодолее, след писмото стана ясно че няма да стане. Дотогава аз бях всеки ден, след това само почнах да се мяркам като страничен наблюдател, колкото да гледам как от ПМ с безкрайно глупавата си политика водят протеста към загиването му.

  [quote#0:"Гарнизов"]...пародийно празнуване на 9-ти септември. Тогава на улицата отново излязоха хиляди протестиращи [/quote]
  Хайде по полека с надуването на балони. Бях там на стъпалата на ББ да броя, площадчето ПРЕД нея няколко стотин души най-много до 400-500, вечерта да бяха до 1000-1500. Къде са онези километрични шествия от 50-60,000 души които пълнеха Цариградско шосе? А истинското премерване беше когато ДСБ повикаха СВОИТЕ симпатизанти, в градинката пред СУ не бяха повече от 40-50 души.

  [quote#0:"Гарнизов"]...Около една трета от тях симпатизираха на ГЕРБ или просто харесваха Борисов, повече от една трета гравитираха около една или друга формация от сегашния Реформаторски блок (предимно и основно от ДСБ) [/quote]
  Доста пристрастно надуване броят на симпатизантите на ДСБ и намаляване тези на ГЕРБ. Направих си трудът да извадя броят на гласувалите в София за ГЕРБ и ДСБ на изборите 2013г, съвсем скоро до протестите. Резултатите са: за ГЕРБ са гласували 212,433 души а за ДСБ са 43,983. Съотношение почти 5:1 в полза на ГЕРБ.

  Какво иска да ни убеди г-н Гарнизов, че симпатизантите на ГЕРБ са стоели в къщи и безучастно са гледали как искат да унищожат партията им? Тези числа прекрасно показват дълбоката пристрастност на г-н Гарнизов и склонността му да наглася фактите според партийните си пристрастия.

  Спокойно може да се каже, че едно 60% от участващите протестите бяха привърженици на ГЕРБ. Те ги напуснаха когато се убедиха, че ПМ ги използва за борба срещу партията за която са гласували. А също и защото не виждаха резултат от дълбоко погрешната теза на ПМ за безсмислени шествия вместо реална атака срещу институциите.

  [quote#0:"Гарнизов"]...Лидерът на ДСБ присъстваше на протеста дискретно, никога начело, без речи и каквито и да е други опити, които биха могли да бъдат разпознати като опити за политическа употреба и злоупотреба с протеста. [/quote]
  Вярно единствено за личното поведение на Радан. Той присъстваше ще го кажа направо като мижитурка но изглежда това му е личностна характеристика, не е трибун. За сметка на това Москов не изпускаше случаят да даде ТВ интервю използвайки протеста като фон в многолюдните му дни. Иначе в другото време го нямаше.

  Развяваха особено към краят сините знамена на ДСБ, кръгла маса си направи ДСБ давайки ТВ интервюта използвайки палатките като фон. Накратко съвсем планомерно течеше PR акция на ДСБ а същевременно се атакуваше непрекъснато ГЕРБ за опити за яхване.

  Като заключение ще кажа, че г-н Гарнизов не е успял да надмогне партийните си пристрастия и дава деформирана картина макар че като активен участник прекрасно знае истината. Изглежда тъмносините очила не пропускат много от нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#33] от "Fred":Казано накратко : имаше различни групи платени от различни места и протестът изигра ролята на превратче което свали Орешарски за да дойде отново Бойко на власт и да намажат някои от протестърите.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#29:"Rim"]Точно така беше! Просто няма какво да се добави...[/quote]
  Как е било го показват резултатите от изборите. А те са че ГЕРБ отново е първа политическа сила а ДСБ въпреки злостната атака срещу ГЕРБ неспираща през цялото време на протестите пък и след тях едва едва се вмъкна през иглени уши в парламента през задната врата. През задната защото не посмяхте да се явите сами. Колко депутати има ДСБ, 8-10? Сравнете ги с депутатите на ГЕРБ и ще разберете какво са мислели хората.

  Ето отново резултатите от гласуването 2013г, само няколко месеца преди протестите - за ГЕРБ са гласували 212,433 души а за ДСБ са 43,983. Съотношение почти 5:1 в полза на ГЕРБ.

  Това че са пратени петдесетина провокатори с плакати срещу ГЕРБ и ББ нищо не означава, важното е дали имаха подкрепа на хората. А тя определено липсваше.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#34:"ahasver"]протестът изигра ролята на превратче което свали Орешарски [/quote]
  Нищо не свали протестът, той завърши безславно. Обясних защо, заради некадърността и глупостта на хора от ПМ. Орешарски го свали ДПС след кафето на Местан с ББ. Ако не бяха те още щяхте да подсмърчате по жълтите павета гонейки рекорд на Гинес за най-дълъг безплоден протест.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred":

  Напълно съм съгласен. Единственото нещо, което направиха е да убият надеждата на хората, че могат да бъдат чути... И сега се правят някакви измислени протести дето тотално ме убеждават единствено, че народа съвем се е побъркал...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#33:"Fred"]да не бъдат яхнати от която и да е политическа сила. [/quote]
  Доста глупаво твърдение на Гарнизов. В огромната си част участниците в протеста са хора гласували за някоя от партиите, те самите с гласът си дават на тези партии да ги управляват. И то държавата. Как може да са уплашени, че партиите на които искат да дадат властта ще ги "яхнат" на протеста след като те гласуват те да ги "яхнат" като управление на държавата? Или Гарнизов иска да ни убеди, че на протеста са били само негласувалите?

  Значи избирателите на ГЕРБ които самият Гарнизов признава, че ги е имало и всички цифри които дадох показват, че са преобладаващото мнозинство ги е било страх ГЕРБ да не яхне протеста им? Пълен абсурд.

  Това за яхването беше абсолютно ченгесарска манипулация с цел да изолират хората от партиите и така да намалят силата на протеста. И главното, да изолират в максимална степен ГЕРБ от тези протести и така да намалят силата им понеже ГЕРБ беше и остава водещата политическа сила.

  И тази ченгесарска схема охотно беше подкрепена от ДСБ които упорито се бореха срещу ГЕРБ. Не им е за първи път, така и застанаха до БСП на изборите 2013г.

  Ако още от първият ден протестите бяха потърсили и получили помощта на партиите те щяха да бъдат много по-мощни и организирани, с заявената подкрепа на работодателите от КРИБ вероятността за успех беше огромна. Вместо това ПМ и ДСБ хвърлиха цялата си енергия да се борят с ГЕРБ гонейки тясно партийни интереси. Като резултат протеста остана без най-мощният си съюзник и съвсем закономерно се провали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3631 Любопитно

  WWW TV

  Христо Стоичков е световно известен български футболист.

  Бареков, Борисов и Първанов се домогват да достигнат
  нивото на Ицето в овладяване на чужди езици.

  ivo.bg

  Сега, когато е (про)паднал под санитарния минимум на политическото влияние в налазения от него български парламент, Бареков вече е (н)евродепутат, който има нужда от снизхождението, дължимо на всеки (про)паднал.

  На един изпаднал в немилост журналист, който е бил ритан в паднало състояние от него, е лесно да не му отвръща със същото. Елементарна човещина!

  Ето защо напълно се съгласявам, че Бареков този път е настина прав да каже следното:

  “Моят английски е доста по-добър от този на премиера (Борисов- бел. авт.) и Първанов, справям се в Европейския парламент”.

  Това е цитат от интервю на Николай Бареков за БНТ по повод видеоклип с негово интервю за EU Reporter, което предизвика вълна от присмех в интернет. На неразбираем английски език Бареков се опита да обясни какво прави на конференция, свързана с Иран.

  Колкото и да беше комичен английският му, все пак отделни думи и дори няколко словосъчетания можеха да бъдат разбрани от слушателя- стига да се отнесе с разбиране към „европейски политик” Бареков. Борисов и Първанов не могат и толкова. Не биха могли и вода да си поискат в Брюксел, освен от статуята на пикаещото момченце в центъра на града.

  Този път Бареков е напълно прав: неговият смешно нисък праг на възможностите е по-висок от скандално нулевия капацитет в това отношение на двамата най-дълго управлявали България през този век побратими Борисов и Първанов.

  Сред еднооките и глухият е цар.

  Само че Борисов и Първанов още са на власт и затова никой не смее да им се подиграва, както на лесната жертва Бареков.

  Да сте чули някой да повдига въпроса за очевидната непригодност на двамата побратими да представят България пред света от гледна точка на тяхната образованост?  В България има конкурси за какво ли не и с какви ли не изисквания като праг на компетентност за заемания пост. Но за президента Първанов и премиера Борисов, които вече трета петилетка не можаха и не пожелаха да се дообразоват с цел да не излагат България, тези изисквания не важат.  Един пример от днес, на „чист български” език:  На публична среща с германския политик Пьотеринг в София, премиерът Борисов произнесе една от типичните по своята свещена простоватост речи, която става за „Шарли ебдо” като вербален автошарж на един популист с беден речник, невчесани мисли и самочувствие на „народен трибун”.  Борисов на няколко пъти разсмя препълнената с посетители зала в софийския хотел „Шератон”, но не с остроумието си, а с очевидната неадекватност на изказа си: препоръча да се чете предговора на книгата на Пьотеринг; развесели аудиторията с откритието си, че в книгата има „снимки и картинки”; сподели спомени доколко не му е било известно колко хубаво е на Запад по времето на комунизма…

  Този смях в залата, предизвикан от простодушните му излияния, беше спестен в телевизионните репортажи за събитието.

  България без цензура? Напротив!

  ivo.bg

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  Не се карайте.

  Газпром възложи на Орешарския парламент мission impossible.
  Под стара се парламентът.
  Под слугува "закон" мента.

  Но... Сенатор долетя.
  Трима даже, за беда.

  КТБ... Не издържа.

  До коментар [#36] от "Fred":

  протестът изигра ролята на превратче което свали Орешарски
  - цитат на коментар #34 от “ahasver”

  Нищо не свали протестът, той завърши безславно. Обясних защо, заради некадърността и глупостта на хора от ПМ.
  Орешарски го свали ДПС след кафето на Местан с ББ.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Специално протестърите дето ГЕРБ ги караха с бусовете, както и съответните им елементарни античастици които БСП караха с бусовете са платени хюмнета наистина. Твърде жалко че не успяха да колидират и да се приключи с тях, а мани другото, ами и безплатна енергия щеше да произведе въпросната анихилация.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 43. 43 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "yorddj": ≪БъБъ има способността да пренебрегва истината. Може да го прави винаги, когато му поднесат микрофон≫.

  ТАКА Е! НО очевидно Шекспир е бил истински политически гений, когато написва своята ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ. В това число и политиците от РБ, а и коментаторите от породата на политолозите.

 44. 44 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 496 Неутрално

  В заключение какво да кажем? От паническия страх да не бъдат яхнати и обяздени, протестърите заголиха други свои части и получиха съответното третиране. Днес, с променени лица се чудят ква я мислиха, а тя ква стана. Боко може и да не е съвсем прав за точната бройка паважни социопати, но останалото си е точно както беше. С известна тъга трябва да констатираме, че днешното поколение протестиращи се оказаха претенциозни, но баяти до костния мозък. Поколението на техните бащи се справи много по-успешно през студената зима на 96-7-а, а умните и красивите така и не проумяха, че няколко счупени глави и подпален парламент вършат по-добра работа от пърформънси и истерии в мрежата. Най-подире, некадърниците трябва да запаметят, че има три пътя: 1. Или напускаш кочината, 2. Или ставаш украинец на майдана, 3. Или се примиряваш.

 45. 45 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Фред е умен симпатяга... моите почитания! Но и самият Фред лекичко /само?/ се е поддал на имплицитни ПРЕДубеждения с интерпретацията на Кърджалийското кафе... Шефовете на ДПС са подлеци, но не са глупаци... Желателно е да бъде ясно, че резултатът от евроизборите светна червената лампа в алкохолизирания мозък на Доган - с Бойко Борисов и ГЕРБ не можеш да воюваш; продължиш ли дори само месец, свършено е с ДПС... Желателно е също да се изчисти окончателно подхвърлената заблуда, че Станишев бил ходил при Доган с искане да стане министър-председател.... Това е абсолютно подхвърлена лъжа... Станишев БЕШЕ ИЗВИКАН от Доган, за да му каже, че той, Станишев, претърпя пълен провал..., последва превземането на КТБ като за последна стратегическа кражба на Доган и, разбира се, всичко останало...

 46. 46 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  "Всъщност, когато протестите започнаха, основен обект на гнева бяха фигурите на Пеевски, Станишев, Доган и Орешарски, но в много малка степен им отстъпваха атаки срещу Борисов и ГЕРБ"

  Протестите, според мен бяха насочени срещу БСП и ДПС основно и в много малка степен срещу ГЕРБ

 47. 47 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#43] от "glog":
  За Шекспир не знам, но знам, че изпратихме група от хора в НС. Изпратихме ги защото имаха/ май само на думи/ визия и желание да променят комуноидния модел. А. кво се оказа, че били чели Шекспир, и много им харесало ''Така правят всички''.

 48. 48 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Много хубава статия!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Като участник в протестите, при това част от компания и хора, които не бяха "организирани" нито от РБ, нито от ГЕРБ и освен това имам наблюдения върху хората около мен, които не бяха по-различни, смея да кажа че въпросното изказване е 100% невярно.
  Освен невярно, то е и глупаво и напълно неуместно. Ако има и е съвсем нормално да има напрежения в отношенията вътре в коалицията е съвсем неуместно и глупаво да се дискутират от трибуната на НС, още повече от премиера.
  Но..каквото е станало - станало и връщане назад, според мен няма. Мисля си, че и обширното коментиране също едва ли е продуктивно - те, коалиционните партньори, трябва да намерят и намират решението на такъв тип проблеми помежду им.
  И още нещо, според мен, което е важно.
  Би трябвало да знаят и да се досещат, че ако тази коалиция не доведе до видими и значими промени (реформи) поне в част от важните направления, никакви последващи оправдания и търсене на оправдания и опити за прехвърляне на вината за провала на един на друг, няма да ги спасят от нашето "внимание" и отказ от по-нататъшна подкрепа още на първите избори.

 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#40] от "dnevnikar":
  "Но... Сенатор долетя.
  Трима даже, за беда..."


  За теб беда, за мен - не!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Борисов е класически полититически егоист.
  Неговият манталитет е оформен от мутренската среда на историческото му минало. Това са първите му 7 години на растеж.
  С последното си "глуповато изхвърляне" той казва само едно нещо: "Реформаторски, протестърски и всякакви други политически дребосъци, поникнахте и малко пораснахте, покрай мен и защото АЗ позволих това да се случи."
  Следващото МУ предложение ще е да си премерят мускулите на някоя поляна в Банкя......

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3631 Весело

  Споко, всичко е точно.
  Friendly fire.

  До коментар [#50] от "Rim":
  До коментар [#40] от "dnevnikar":

  "Но... Сенатор долетя.
  Трима даже, за беда..."

  За теб беда, за мен - не!

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  [quote#45:"sokrat41"]Шефовете на ДПС са подлеци, но не са глупаци...[/quote]
  Естествено, смятам че там имат прекрасен мозъчен щаб, най-добрият от всичките партии. Че той е впрегнат в служба на мафията е съвсем друга тема но глупаци в никакъв случай няма да ги нарека.
  [quote#45:"sokrat41"]Желателно е да бъде ясно, че резултатът от евроизборите светна червената лампа в алкохолизирания мозък на Доган - с Бойко Борисов и ГЕРБ не можеш да воюваш; продължиш ли дори само месец, свършено е с ДПС... [/quote]
  Не мисля че е точно така макар че има голяма доза истина. Действително се гледаше на евроизборите като на своебразен тест на нагласите на обществото. Те не го и криеха, няколко пъти дори Станишеф го казваше че в зависимост от резултатите от тях ще решава. Пък и личен интерес имаше, трябваше да си спасява кожата в Европарламента.

  Това с което не съм съгласен е, че силата на ГЕРБ е накарала ДПС да отиде на избори. ГЕРБ са силни докато хората виждат в тях надеждата нещо да се направи срещу мафията, ако я изгубят тази надежда те ще се срутят. Електората на ГЕРБ не е нито толкова железен като на ДПС нито толкова верен въпреки провалите като БСП /макар че там вече се пропуква/.

  ИНТЕРЕСА накара ДПС да изостави БСП, не силата на ГЕРБ. Те ясно видяха, че БСП потъва и умно решиха да напуснат навреме лодката. Много правилно, защото както беше тръгнало с евроизолацията със спрените фондове, с изявленията на посланиците от Запада даваха недвусмислени сигнали, че няма да оставят България на Москва. А ДПС държи да е евро ориентирана защото там са парите. Ако сте забелязали само евроатлантическите ценности са им в устата.

  С бомбата КТБ която можеше всеки момент да избухне а и дори да повлече със себе си и другите бяхме на ръбът на катастрофа. И това ако беше станало по време на коалицията БСП/ДПС/Атака то вече на неизбежните избори ГЕРБ щеше да има същото мнозинство като Костов навремето или поне МНОГО повече отколкото сега.

  Затова ДПС и сценаристите от мафията които са зад него решиха навреме да изоставят Станишеф. А не че на кафето ББ е убедил Местан, това кафе е само алегория. Да беше го пил веднага след парламентарните избори 2013г и да видим дали щеше да го убеди.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Много верно.

  Като оценките на президента Росен Плевнелиев
  за Гражданските протести.

  В контраст с "контра" коментари, тролене и "опорни точки"...
  кутевистки, атакистки и т.н.

  До коментар [#18] от "Rostislav Rusev":

  Това беше простест на средната класа(колкото и особенна да е тази си дефиниция при нас) и това беше най-красивото в този протест.

  Не беше от огладнели хора, които са събрали разбираема и лесно контролируема агресия, а беше от нов и добре дошъл феномен в България, а именно гражданското общество.

  Разбира се именно с агресивните елементи, което е стара тактика между другото, протеста се деформира бързо, но не беше важното това.

  Това, което ме накара да се радвам за този протест беше, че той беше основно от будни хора. Там се видяха отдавна приетите за изчезнали БЪЛГАРОФИЛИ!

  Бойко Борисов има точно толкова участие в създаването на това будно(макар и все още не достатъчно многобройно) общество, колкото има участие и във формирането на испанската инквизиция. Той тогава дори осъзна, че се случва нещо, което чупи статуквото и сега не знае какво да прави. Вижда как държавата му бяга между пръстите и стиска ли стиска.
  Стига толкова! България е наша, не тяхна!

 55. 55 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Тъй като месеци наред под прозорците ми минваха дузини с еднакви зурли и тъпани съм абсолютно убеден, че са били организирани и платени "протестиращи".
  Закъснялото признание на Рапона само потвърждава това и показва кой им е плащал. Та затова и нито веднъж те не се сетиха да отидат да "протестират" и пред бърлогата на ГРОБ.
  Така е - лентички, комисионни, партийната каса пръщи - трябва да се използва по предназначение. Като няма избори - за купуване на протести.

 56. 56 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  ...Протестът: начин на политическа употреба...
  Сменете "протестът", например с "бедствието", "зимата", "снегът", "лятната суша", "циганията", "тютюнът", здравеопазване", "демография", "европейски фондове", "европейска комисия", "европейски съюз", "реформа", ..., изобщо, каквото ви хрумне.
  Сменя се предметната област, но почти нищо не се променя в същността на заглавието. Не се променя поради фактът, че употребата в страната обикновено е свързана със злоупотреба.
  И Гарнизов писал, писал, па пропуснал главното, т.е. истината, че правителството на Орешарски беше бутнато от ДПС.

 57. 57 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#44:"zakkwylde"]В заключение какво да кажем? От паническия страх да не бъдат яхнати и обяздени, протестърите заголиха други свои части и получиха съответното третиране.[/quote]
  Са остава Баце да извади и разписките за ХОНОРАРИТЕ от Пашата и ептен ша я увапцаме!!!!

  А иначе прав е Баци, че беха 100 или по точно 30 плюс 70 репортери, снимкаджии и оператори...

 58. 58 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 427 Весело

  [quote#36:"Fred"]Нищо не свали протестът, той завърши безславно. Обясних защо, заради некадърността и глупостта на хора от ПМ. Орешарски го свали ДПС след кафето на Местан с ББ. Ако не бяха те още щяхте да подсмърчате по жълтите павета гонейки рекорд на Гинес за най-дълъг безплоден протест. [/quote]
  ТА ДА СИ ДОЙДЕН НА ДУМАТА, ДЕ......

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3631 Любопитно

  РЕФОРМИ И ЛУСТРАЦИЯ

  още по темата

  "Присвояване" на Граждански Протест:

  "Какви граждани, какви пет лева?"

  Ралица Ковачева, "Редута"*

  http://www.mediapool.bg/kakvi-grazhdani-kakvi-pet-leva-news231654.html

 60. 60 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 821 Неутрално
 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Че ББ приказва често пъти на ангро, особено когато се прави на ядосан пред микрофоните на някаква телевизия, това е вярно. Истината е, че основно протестите се организираха и ръководеха от вече официално известната, но тогава още непозната на широките маси Протестна мрежа. Така че казаното от ББ за летните и есенните протести на 2013-та не е вярно. Но вярно ли е това, което казва Гарнизов?

  Според него именно ББ и ГЕРБ са виновни за намалената сила на протестите, тъй като прогонили хората от тях, защото „… втурването на ГЕРБ в събитията изправи протестите пред изпитание, тъй като прогони множество активни граждани, чийто основен страх бе, казано в тогавашни термини, да не бъдат яхнати от която и да е политическа сила”. Което изобщо не е вярно. Защото ако хората изобщо се плашеха от политизирането на протестите, те изобщо нямаше да отидат на тях. Тъй като те неофициално, но напълно реално, още от самото начало са организирани и ръководени от една политическа сила, която не се е оформила във вид на партия, но която официално се занимава с политика и затова не е партийна, но е политическа сила. А Гарнизов като професионален политолог би трябвало да прави разлика между реална политическа сила и политическа партия, нали?

  Тази политическа сила е ПРОТЕСТНА МРЕЖА (което означава, че тези протести още от началото са били политизирани, а косвено – и партизирани, доколкото ПМ е задкулисната сила, която работи за РБ, основно за ДСБ). А като политическа сила, която води безкомпромисна борба със задкулисието, като начало тя задкулисно участва в зимните протести на 2013-та заедно с БСП срещу ГЕРБ. Тя задкулисно, като някогашното ОФ за БКП, непартийно прави всичко, което може, за да помогне политически на РБ (и особено на ДСБ) да влезе във властта, по възможност като единствена политическа коалиция, която да състави самостоятелно правителство.

  Но въпреки ОГРОМНОТО политическо влияние на ПМ, въпреки помощта на НПО-тата и на идеологическите мозъчни центрове от породата на ИПИ (Институт за пазарна икономика), РБ остана на четвърто място по гласове, като неговата изборна подкрепа от народа е около 3,5 пъти по-малка от тази за неговия вече основен политически противник, ГЕРБ. След което принципните политици от РБ направиха няколко политически салтоморталета, само и само да могат да влязат във властта като патерица на ГЕРБ, докато ПМ продължава задкулисната си политическа борба срещу същия този ГЕРБ. Пример: Разглежданата статия на Гарнизов.

  Но кухите надежди на лидерите на РБ въпреки всичко чрез политическо изнудване да накарат ГЕРБ да управлява така, както те искат, дори ако на ГЕРБ не му се иска, си останаха кухи и неизпълними. Защото ББ разчита на едно нещо: На плаващо мнозинство, което ще го подкрепя, защото иначе още едни предсрочни избори сега могат да срутят цялата политическа система. А и министрите на РБ, като изключим Петър Москов, който наистина се опитва да направи нещо полезно, нито се чуват, нито се виждат. Нещата в Съдебната система на практика си остават нерешени, а и НА върха на икономическата ШИПКА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО. Пък и изобщо нещата с реформите не вървят. По много причини. Но една от тези причини е фактът, че едно многопартийно (около десетина партии и партийки) правителство с един шарен като родопска черга парламент зад себе си няма как да прави УСПЕШНИ ПРИНЦИПНИ РЕФОРМИ. Нито такива, които са наистина необходими на държавата, нито такива, каквито искат ДСБ и ПМ.

  Та така. ББ лъже. А неговите политически противници и врагове манипулират истината. Кой е крив и кой е прав, не знам. Но държавната талига и до днес е там, където беше и преди това: В политическия, а поради това и в икономическия, и в социалния гьол. До новите парламентарни избори няма кой и няма как да я измъкне от там. А както се развиват събитията, перспективата е след това да затъне още по-дълбоко в него. За съжаление.

 62. 62 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#25:"sokrat41"]................ДРЪН-ДРЪН..........[/quote]

  Кви подписи си събирал, бе гербер лъжлив? Подписите ги събираха ранобудни, към които се присламчиха Боцко и Близнашки, когото Боцко изтъпани за председател на инициативния комитет.

  И автора може да я всякакъв, обаче това, което е написал е точно така и аз бях 7 месеца там и съм го видял. А кой на какъв се е правил от протестна мрежа и колко е допринесъл е отделен въпрос.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Верно избива рибата напоследък. Много му скочи самочувствието и има нужда от изтрезняване. Почва да ми прилича на ранният Путин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK