Вековна традиция: Духът на събарянето и незачитането на законите

Вековна традиция: Духът на събарянето и незачитането на законите


"Дневник" препечатва статията от блога на Аспарух Панов с разрешението на автора. Заглавието е на редакцията, оригиналното е "Политическите пороци на обществото преди 100 години и днес"


Интересувам се от стари книги и последната ми придобивка е една тънка книжка от 32 страници, издадена през 1887 г. и озаглавена: "Партиите в България. Напомняне на някои уроци из народната ни история и посочване на няколко вредителни пороци" Автор е А. С. Цанов (1842 – 1933), богата творческа личност, която е малко позната в българската историография.


Пълните му имена са Андрей Стоев Цанов. Роден е в Равнище, Орханийско (Ботевградско) в семейство на абаджия. През 1860 г. постъпва в американското протестантско училище в Пловдив, а след завършването му е учител в него. От 1868 до 1871 г. изучава астрономия, анатомия, физиология и богословски науки в Ню Йорк. След завръщането си в продължение на 25 години е учител в протестантското училище в Самоков, където участва и в създаването на Българското евангелско дружество през 1875 г. и е протестантски пастор.
А. С. Цанов е народен представител в I и II Обикновено Народно събрание (1879 – 1880). През 1914 г. пътува до САЩ, където държи речи в подкрепа на българската кауза. Известен е преди всичко със своите литературни творби, преводаческа дейност и със списването на няколко евангелистки списания.


Написан само девет години след Освобождението, анализът на автора звучи, сякаш е писан днес. Предлагам цитат от уводната глава на книгата. Променен е само правописът. Всичко друго е непокътнато, дори и препинателните знаци:


"Но партиите имат и злата си страна. Когато те стават средство за постижението на користолюбиви и тщеславни цели; когато партизаните се подбуждават от властолюбие, сребролюбие, завист, отмъстителност и други подобни; когато те турят частните си интереси, недоразумения, и инати в обществените работи, и ся стараят да препятствуват на това или онова народно дело, защото не ся върши от тях или тяхната партия; когато партизаните действуват тъй или инак главно защото си пресмятат че по този начин те ще ся облажат или от повечко левове или от чиновничество и слава; когато духовете ся раздражават до там щото някои партизани, за да постигнат целта си, са готови да употребят и най народоубийствени и най непростителни средства, – въ всички такива случаи партиите са съсипителни и народоубийствени. Те са холерата и чумата за народните дела, за народното благоденствие и за народната свобода и независимост. За съжаление и оплаквание е онзи народ, който няма поне до толкоз родолюбиви синове, които сегиз тогиз да забравят частните си интереси пред народните, и които да не намесват частните си разправии в общонародните дела, и то в минути най-критически за народното съществувание. Такива партии са съсипвали много народи и царства."


Най-интересната част (глава VII) от книгата е озаглавена "Няколко вредителни пороци". Авторът е систематизирал и анализирал осем партийни порока, от които съм избрал да ви представя със съкращения най-впечатляващите пет от тях:


1. "Един от тези особени пороци е духът на събарянето. Когато една партия прави едно нещо, друга партия се старае да го разваля. Дали то е добре или зле извършено, не прави почти никаква разлика; някои от противната партия ще се стараят по всякакъв начин да го представят с черни краски, и ще работят да го развалят. Те не могат да го търпят, не за друго, но защото не е извършено от тях и от тяхната партия."


2. "Друг недостатък у нас е този, дето сме много готови да опозоряваме един другиго. Не само че не искаме да ся почитаме, но сме силно наклонни да ся черним и опозоряваме по всякакъв начин и дори с измислювание на лъжи, на ляво и на дясно, и то даже пред чужденци. Слушайте разговорите ни, четете критиките в книжнината ни, и не ви трябват повече доказателства. Колко души между нас могат да ся посочат с авторитет, неуплескани?"


3. "Друга вредителна черта у нас е търсението вънкашна намеса в народните ни работи. Една партия се стреми да свали друга от властта, да земе управлението на държавните работи в ръцете си, но като не може лесно да сполучи това чрез законни и народни сили и средства, тя се обръща към някои вънкашни сили, към консули, посланици, или правителства, и търси тяхната подпорка, тяхното намесвание въ вътрешното управление на държавните работи. … Истинно просветените народи броят такова едно поведение за едно от най-големите престъпления."


4. "Незачитането на законите тоже е един недостатък… Но което е още поскръбно е това, че законите често се не зачитат от самите онези, които са ги правили, и от онези които са поставени да бдят върху изпълнението им. Но нека ся не забравя че законът е добър в очите на народа до когато той ся прилага еднакво и безпристрастно на всички граждани без разлика на положението, мнението и състоянието им. Почне ли той да ся прилага различно на разни человеци, стане ли той и майка и мащеха, злоупотребили го служащият от партизанство, капризии и ненависти срещу тогози и оногози; тогава такъв закон губи силата си и уважението си. Тогава народът почне да мисли, че законите не са друго, освен средство, чрез което някои задружни людие и съзаклятници само скубят массата на народът. Всякой ще се съгласи че това е убийствено и за правителството и за народът."


5. "Партизанството в книжнината ни. Обърнете внимание как въобще се критикуват от нашите критици някои български съчинения и преводи; прегледайте добре какви учебници понякога ся въвождат в учебните ни заведения и какви ся изхвърлят; влезте в някои наши книжарници, и вижте какви книги понякога се турят на първо място за препоръчвание на купувачите, и какви книги са почти скрити; вижте как са настроени партизаните даже в такива от съчиненията си, които партизанство не носят, – земете тези и други подобни неща въ внимание, и вие не можете да не ся убедите в тая скръбна истина, че партизанството, лицеприятието, пристрастието или личното неразположение към тогози и оногози страшно повреждат народната книжнина."


Предполагам, че ако сте стигнали до тук в четенето на статията, сте силно впечатлени поне от две неща – от модерното мислене на автора Андрей С. Цанов, който преди повече от сто години анализира въпроси на политическата и гражданската култура и прави изводи за връзката между партийната политика, върховенството на закона и проблемите на гражданското общество, въпреки че тогава терминологията е друга. Очевидно годините, прекарани в САЩ, са оказали огромно влияние върху неговата личност и възгледи.


И второто, което е наистина поразително, това е сходството, да не кажа съвпадението между "политическите пороци" на обществото преди повече от век и актуалните ни днес проблеми на политическата и обществена среда, в която живеем. Проблеми, които след седемгодишно членство в ЕС, изглеждат точно толкова нерешими, колкото са били и седем години след създаването на Третото българско царство…


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Вижда се с голо око, никакви промени, соцът ни върна в 19в. Отчайващо.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Весело

  Ами народа си е същият, политиците също...

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Адмирации за г-н Панов!
  Според мен, най-интелигентният народен представител, който България е имала през последните 25 години.

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  съвсем спокойно мога да кажа, че са хората в народното събрание и голяма част от администрацията законите не важат. ако случайно спазват някои, то е защото са благоволили в даден момент да са алтруисти (ако знаят какво значи това). както и за голямата част от по-заможните българи. и като се замисля, за една не малка част от най-бедните също, направо се чудя за кого въобще ги има.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Много добра статия !
  От древните години до днес проблемите свързани с власта са едни и същи.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  За съжаление тези "вредителни пороци" не са само българско изобретение. Срещат се и в утвърдени демокрации като САЩ, Франция и Великобритания. Това не ги извинява, а показва, че донякъде са елемент от система, която разчита на конкуренцията между партиите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  Поклон,

  Човешки Индивиди.

  "Не" на партизанските интриги.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Почти същите за политическата култура на българина са и бележките на Тодор Икономов от същото време. Всичко това е така, но е много декларативно и оплакваческо и може само да посее съмнение в представителната демокрация. Много по-интересни са наблюденията на Димитър Маринов, един от бащите на Търновската конституция, който смята, че партизанщината и изпортената демокрация у нас идав от нарушаването на принципа на разделение на властите и сливането на законодателна и изпълнителна власт.

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  Така е.

  В началото на миналия век кое-що са подценявали
  "обратната страна на медала":

  Анти Конкуренцията.
  Анти Демокрацията.

  Модела

  "Един фараон държи Една партия държи много държави".
  "Eдин фюрер държи Една партия държи много нации".

  все "модерни"... излагации

  До коментар [#6] от "stein":

  За съжаление тези "вредителни пороци" не са само българско изобретение. Срещат се и в утвърдени демокрации като САЩ, Франция и Великобритания. Това не ги извинява,

  а показва, че донякъде са елемент от система, която разчита на конкуренцията между партиите.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Ето един пасаж-"Един от тези особени пороци е духът на събарянето. Когато една партия прави едно нещо, друга партия се старае да го разваля. Дали то е добре или зле извършено, не прави почти никаква разлика; някои от противната партия ще се стараят по всякакъв начин да го представят с черни краски, и ще работят да го развалят. Те не могат да го търпят, не за друго, но защото не е извършено от тях и от тяхната партия."-Ако пишеше -2015 година,щяхме ли да се усъмним в достоверността на написаното?Аз поне,не.

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "...и създаде Бог човека по свой образ." Така пише в Библията, но явно има някаква грешка. Или някаква връзка се е скъсала. Или просто чудеса няма. Нагледал съм се и съм се наслушал на хора които се прецакват, поругават и даже проклинат. Щом се съберат няколка души на едно място, започват да злословят срещу някого, който отсъства. Но това трябва да се приеме за нормално. Просто да избираме най-интелигентните хора, които да приемат перфектни закони. Калпавите закони въобще не влизат в сила.

 12. 12 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  "За съжаление и оплаквание е онзи народ, който няма поне до толкоз родолюбиви синове, които сегиз тогиз да забравят частните си интереси пред народните, и които да не намесват частните си разправии в общонародните дела, и то в минути най-критически за народното съществувание."

  Това трябва да се напише с големи букви на всяка депутатска банка, а "родолюбивите синове" да го повтарят по 100 пъти всяка сутрин. Обърнаха парламента на сборище от разлаяни кучета, устремени към един вече оглозган кокал, а законите на удобни за тях дрешки, с които да се облагодетелстват по всички възможни начини.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Нашият "принос" е в петата колона ... няма такава другаде !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Разстроено

  "' Истината и лъжата вече са трудно различими, автентичният документ на мига обраства с предположения, които омаловажават стойността му, а политическите изявления са придружени от тълкувания, които поставят казаното под съмнение. Българите са все по-объркани и несигурни, нездравият скептицизъм процъфтява и разяжда малкото останали сили и надежди на гражданите, окончателно ги отчуждава от собствената им държава. '' Държава, управлявана от слухове, става неуправляема . Дойче Веле

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Признавам , че е чиста случайност факта че скоро прочетох въпросната книга. Факт е че има, между другото и в цял свят някаква повтаряемост на ситуациите и поведението на партиите, но особено когато става дума за нелицеприятната им страна, да обявяваме това за едва ли не традиция...просто не съм съгласен.
  Имало е тогава прости и разбира се далеч не безкористни хора, които са виждали поле за личен просперитет в партийната система на страната, има ги и днес и остава въпроса това е ли традиция или елементарна, за съжаление повтаряща се грешка на нас, хората които доста често избираме.

 16. 16 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Добър анализ за времето си, актуален и в наши дни. Но всеки интелигентен човек наблюдавайки процесите в политиката и общестото ни, би си извадил подобни изводи. Аз стигнах до заключение напоследък, че ние сме обречени като народ и държава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#8] от "spiegel":


  [quote#8:"spiegel"]Всичко това е така, но е много декларативно и оплакваческо и може само да посее съмнение в представителната демокрация. Много по-интересни са наблюденията на Димитър Маринов, един от бащите на Търновската конституция, който смята, че партизанщината и изпортената демокрация у нас идав от нарушаването на принципа на разделение на властите и [/quote]

  Причините са комплексни, както е прието да се казва, но аз например, бих предложил, да обявим или да се опитаме да направим традиции и не малкото положителни неща, които са се случили тогава и макар не толкова често както ни се иска се случват и днес.

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Първо искам да споделя, че съм напълно съгласен с автора и актуалноста на проблема и в наши дни. Вероятно защото е бил в щатите и е видял неща, които, ако беше сега наш съвременник, щеше да разбере, че още не са дошли у нас, сто и кусур години по-късно. Каква обаче е основната ми мисъл. Хубаво са изброени тия пороци на политиката ни оттогава, но исках да прочета мнение защо е така. След Освобождението по-голямата партийна върхушка се образува от бивши поборници, опълченци и борци за свобода. Вероятно така е трябвало. Но дали не е било и лоша насока за развитие на политиката ни като се има предвид дългият застой на обществото вследствие робството. Сякаш дълго таената енергия за свободна изява се е отприщила в мирна България, а когато дойде висока вълна, тя прави повече поразии. Май същото стана и след 10 ноем. 89г.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Неутрално

  "И второто, което е наистина поразително, това е сходството, да не кажа съвпадението между "политическите пороци" на обществото преди повече от век и актуалните ни днес проблеми на политическата и обществена среда, в която живеем."

  Абсолютно вярно и точно! За съжаление нашият политически живот не е мръднал въобще от 1885 г.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да ся уплескваме е не само характерна черта за политиците ни, но и общонациона характернос. За съжаление нас времето и грешките ни не ни носят поуки. Затуй все оплескани си одиме.

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Ако не бях прочела, че книгата е издадена през 1887г. щях да си помисля, че е писана за съвременните ни партии и политици. Така добре им пасват описанията, особено в онези 5 точки, че човек остава с впечатление, че политическия ни живот и манталитета на политиците ни са замръзнали във времето от преди 128г и не са помръднали нито на сантиметърче от тогава.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  [quote#18:"man_un"]Хубаво са изброени тия пороци на политиката ни оттогава, но исках да прочета мнение защо е така.[/quote]


  Поантата тук не са пороците на политиката ни тогава, а факта, че и в момента - 128г. по-късно, се забелязват същите пороци, тоест нищо ново не е научено и възприето, нищо не се е променило в положителна посока.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#2:"Р. Дражев"]Ами народа си е същият, политиците също... [/quote]

  ++++++++++++++++++++

  Най-точния коментар! Какъвто народа - такива и политиците! И, щом народът не еволюира, няма как да го направят и избираните от него политици.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Написан само девет години след Освобождението, анализът на автора звучи, сякаш е писан днес."

  Колко пъти вече съм чувал тази фраза. А причината е проста - преходът в БГ свърши и държавата се върна към естественото си равновесно състояние. Държава от третия свят с пред-модерна икономика, елит и население. Експериментите свършиха.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Една партия се стреми да свали друга от властта, да земе управлението на държавните работи в ръцете си, но като не може лесно да сполучи това чрез законни и народни сили и средства, тя се обръща към някои вънкашни сили, към консули, посланици, или правителства, и търси тяхната подпорка, тяхното намесвание въ вътрешното управление на държавните работи."

  Хохохохохо!! Кой? Кой? Кой разчиташе на заподноевропейските ни партньори да го върне и крепи на власт!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Общо взето, описание на най-големите ценности на Вожда и Учителя на умните и красивите - майсторът по политически партизанлък на територията. Да живей!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#18] от "man_un":

  Не всеки революционер, с пълно уважение, е добър в градежа. Най-често е обратно.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 28. 28 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#25] от "fortunes":

  А кой разчита на североизточните си покровители?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 29. 29 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#28] от "Алф":

  Радвам се, че си съгласен с мен. Лошите разчитат на един външен покровител, Добрите на друг. И се менкат във властта и държавата прогресира! Да живей Вожда!

 30. 30 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  По-скоро за пореден път се върнахме към изходния пункт. Така е при всяка голяма промяна - старият елит си отива, за добро или лошо. Идват нови правила на поведение, нови хора, които си казват "а сега ние" и започва рушене и в общ план, но и на съдби. А новите искат до постигнат за себе си това, което не са могли и което идва за няколко поколения, сега, за броени дни и месеци.

  В 20в няколко пъти губихме приемственост, предполагам чак следващите поколения ще видят нормалност у нас. Ако не спираме да работим за това.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Неутрално

  До коментар [#30] от "Алф":

  Виж Алф, за съжаление в българската политика почти напълно липсва каквато и да е приемственост. Това е една от причините поради, които сме толкова зле като държава... докато в областта на политическата партизанщина. Не случайно, авторът на тази книга толкова много ползва думата партизанщина... супер актуален термин и до днес.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ?Предполагам, че ако сте стигнали до тук в четенето на статията, сте силно впечатлени поне от две неща – от модерното мислене на автора Андрей С. Цанов, който преди повече от сто години анализира въпроси на политическата и гражданската култура и прави изводи за връзката между партийната политика, върховенството на закона и проблемите на гражданското общество, въпреки че тогава терминологията е друга. ?

  Виждаме на какво са ни научили годините на съветската окупация. Забравили сме и това дето сме го знаели!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK