Защо лявото е в криза

БСП - Бузлуджа 2013

© Красимир Юскеселиев

БСП - Бузлуджа 2013"Дневник" препечатва текста на политолога Даниел Смилов от портала "Култура".


Британският философ Парфит твърди, че лошите аргументи нямат нужда от силен опонент – те се побеждават сами (self-defeating) (Derek Parfit, Reasons and Persons, 1984). Това е и драмата на левицата – и най-вече БСП: тя систематично разчита на аргументи, които подронват собствените й позиции и й затварят вратата към по-широко обществено одобрение. Затова сме се запътили към политическа система, в която доминира една дясна партия и в която десните формации имат значителен превес: те лесно печелят дебатите, дори когато пътьом правят всичко възможно да се изпокарат помежду си. В този смисъл моделът, който се наложи след изборите от миналата есен, е следният: много парламентарен шум и бълбукане по повърхността, но когато се стигне до реални, съдържателни въпроси, накрая обикновено се получава конституционно мнозинство. Поне част от обяснението на този изненадващ феномен е трайното обвързване на БСП с незащитими и самооборващи се тези, обвързане, което доста анализатори обявиха за предсказание за нейния край. И без да се стига до подобен фатализъм, е очевидно, че лявото само се е вкарало в "тупик" (казано на жаргон, който поне русофилите трябва да харесат). Ето как се стигна дотук:


Лявото е русофилско и следователно подкрепя Путин
Има ли някаква смислена причина, поради която лявото (у нас) трябва да е русофилско и путинофилско? Дори повърхностен размисъл е достатъчен човек да се убеди, че Путинова Русия е всичко, срещу което една модерна, а дори и не толкова модерна левица трябва да се бори: олигархичен модел със силен авторитарен уклон. Да, българите в голямото си мнозинство имат силни симпатии към руския народ и са му признателни за освобождението от Османската империя. Това са безспорни факти, но те са безполезни в градежа на смислена лява платформа. Те са съвместими и с десни, и с центристки, и с фашизоидни, а и направо с налудничави политически идеи.


След погрома си на изборите през 2014 г. БСП взе недвусмислено решение да "подсили" идентичността си с кресливо русофилство. Резултатът от това решение е, че разликата между Волен Сидеров и Мая Манолова взе да избледнява, без това да се отразява положително на рейтинга на БСП.


С този си ход столетницата влезе и в открито популистка територия, изоставяйки всякакъв ангажимент да образова и просвещава електората си. Все пак действията на Русия в Украйна – използването на сила за разрешаване на международен спор – противоречат грубо на всичко, зад което каквато и да е левица би трябвало да стои. Този факт убягва на прогресивната лява мисъл, докато тя се разхожда из медиите, закичена с танкистка ушанка и черно-оранжева лентичка.


Може би русофилството е антиамериканизъм? Антиамериканизмът пък е анти-авторитарен и анти-капиталистически и затова е ляв? Това също са много плоски аргументи. Да започнем с анти-авторитаризма. Разбираемо гърците хранят анти-американски чувства, защото САЩ са подкрепяли там военна хунта по време на Студената война. Този аргумент за нас е с обратна сила, обаче – не може да обвините американците, че са подкрепяли нашия тоталитаризъм. Една модерна левица също така не би трябвало да е против капитализма по принцип. Ако е такава, то тя влиза в територията на партии като Атака и става неразличима от тях. Да, нормално е левицата да е срещу неолиберални интерпретации на капитализма като рейгъномиката и тачъризма, да речем. Но да обвинявате днес САЩ на президента Обама в подобни "грехове" е някакво недоразумение. В крайна сметка САЩ се справя (поне досега) с финансовата криза от 2008 г. с подход, който лесно може да бъде описан като класическо кейнсианство: сериозни бюджетни дефицити и публичен дълг, "наливане" на публичен ресурс в икономиката с надежда тя да генерира растеж, нови работни места и постепенно връщане на задълженията. Ако БСП има "лява" интерпретация на капитализма, то тази партия днес би трябвало да е силно про-американска.


Лявото е носталгично


Друг маркер на идентичността на лявата БСП е соц-носталгията. Може ли една левица в демократична държава да разчита на носталгия по тоталитарна политическа система, работеща на принципа на Великия инквизитор – трай си и си мълчи, в замяна на което ще получиш хляб и някои други (в никакъв случай не изобилни) материални блага. Лявата демократична идея е точно обратното на подобна идеология: тя вдъхва вяра на хората заедно и свободно да вземат решения, които са добри за всички, които са базирани на солидарност и загриженост за равенството. В инструментализирането на соц-носталгията БСП никога не заклейми искрено авторитарния (тоталитарния) характер на комунизма в България, произвола на управляващата върхушка, насилието и т.н. Тя дори разпалва и визии за някакъв соц-просперитет, който се оказа илюзорен – през първата половина на 80-те години наистина имаше период, в който като че ли социализмът даваше обещание за материално замогване. Но не трябва да се забравя, че голяма част от одобрението на падането на режима през 89 г. се дължеше на ясното разбиране на хората за безнадеждната изостаналост на комунистическия модел в икономическо отношение. Дължеше се на умората от дефицити на елементарни стоки като тоалетна хартия и олио, например. Всичко това БСП предпочита да премълчи и в този смисъл се превръща в партия, градяща едно измислено минало. Дори и да успее в начинанието си, в което аз не вярвам, не е ясно какво е "лявото" на подобно политическо поведение.


Лявото е антиевропейско


След последните парламентарни избори в Гърция БСП започна да дава сигнали, че ще поеме по пътя на Сириза. Каквото и да означава това, би трябвало да предполага някаква доза "анти-ЕС" позиция. И наистина, леви анализатори и говорители започнаха да иронизират "европейските" ценности, да правят сметки колко сме спечелили от ЕС, а някои направо ни вкараха в Евразийския съюз или поне почнаха да ни вадят от НАТО (което е същото).


Това също е много задънена улица. ЕС е в голяма степен проект и на европейската социал-демокрация от следвоенния период – ключов маркер от идентичността на лявото. В основата си ЕС е идея за споделяне на ключови публични блага: сигурност, достъпни и евтини храни, мобилност, ниски лихви на публично финансиране и т.н. ЕС е модел, при който има сериозен трансфер на блага от центъра към периферията. Големият бум в развитието на Гърция се дължи на два фактора, например: на трансферите от фондовете на ЕС и най-вече на дългия период от ниски лихви, с които Гърция е могла да финансира изграждането на съвременната си социална и икономическа инфраструктура. Проблемът днес там не е, че страната е получила малко от ЕС, а че всъщност е взела повече, отколкото може смислено да усвои и да превърне в действащ, конкурентно-способен бизнес.


Точно затова сме свидетели и на пируетите на лявата Сириза – тя е от тези анти-европейци, които в никакъв случай не биха излезли от ЕС. БСП може да възприеме този подход, но той само ще засили бутафорията на настоящата й позиция.


Лявото е защита на "втората България"


БСП се позиционира като партията на възрастните хора с ниски доходи, тези от селата и малките градове. Това за стратезите на левицата е една "втора България", която ще гласува за БСП и ще я държи в парламента. Точно това, обаче, е и може би най-пагубната заблуда за левицата. Да, такава "втора България" има, но фокусирането само върху нея вкарва БСП в тясна ниша, определена от изборните й резултати през 2014 г. С тази стратегия БСП отстъпва борбата за средния избирател на ГЕРБ и става подобна на ДПС или РБ, които разчитат на нишов електорат: първите – на малцинствата, а вторите – на градската интелигенция и по-високите етажи на средната класа. Заради това отстъпление на БСП вървим към, на практика, еднопартиен модел с множество нишови малки партии.


През 2008 г. БСП и ГЕРБ имаха сходна относителна тежест от около 19% и бяха двете големи партии в системата. Както таблицата (Изследване на Алфа Рисърч, Състояние на обществото, 2008 г.) по-долу показва, те бяха горе-долу еднакво представени в подоходните групи между 50-300 лева доход на член от семейството – а тези групи съставят 73% от избирателите (т.е. – т.нар. "среден избирател").


Защо лявото е в криза

© Дневник


За да има претенции за "голяма", една лява партия трябва да има трайно и сериозно присъствие във всички тези групи. Да, десните ще са малко надпредставени в по-високите доходни групи, а левите – в ниските. Но не може една голяма партия да изостави всички тези средни за страната групи и да се фокусира само върху най-ниските доходи, тези на хората от селата или по-бедните пенсионери. Ако това стане, от 20%, партията ще се свие на 15%, а после на 10% и т.н. (Това е урок не само за левицата. РБ, ако иска сериозно да се противопоставя на ГЕРБ в дясно, е необходимо да излезе от високо-доходната ниша, която за съжаление е доста тясна.) Като цяло илюзия е, че има "втора България", която е "половината" от страната, и която по дефиниция ще гласува за лявото, защото е по-бедна. Партиите, които искат да са големи, спорят в сходни подоходни категории и трябва да предлагат пакети от политики, в които всеки може да види нещо привлекателно. В западна Европа това е станало още с идването на всеобхватната (catch-all) партия през 50-те години на XX век. БСП днес иска да се превърне отново в класова партия, във времена, в които класовата структура е размита и може да гарантира единствено нишово представителство. За да се убедите, помислете върху следната статистика: към 2015 г. 8,5% от българите имат месечен доход на член от семейството над 500 лева.


Лявото е ситуационно


Голямата победа на БСП от последните седмици бе убеждаването на хората, че вземането на 16 млрд. "нов дълг" е нещо лошо. Като оставим настрана фактите – че не става дума за нов дълг, че парите не са взети, а заявени като горна граница за три-годишен период и т.н. – поразителна е повратливостта на левицата в използването на аргументи, достойни за "Чаената партия" в САЩ. Чухме и "заробването на бъдещите поколения", и критики на държавното харчене на публични средства и пр., и пр. Левицата би трябвало, по принцип, да е за поддържане на умерени дефицити (а не за орязване на бюджетни плащания и програми). Но не би, за БСП ситуационната изгода се оказа по-важна и тя се впусна безпроблемно в либертарианска логорея. Очевидно е, че лява идентичност по този начин трудно може да се гради. В заключение, проблемите на БСП като цяло са два. Първият е, че като съберете на едно място пет лоши аргумента, не се получава един добър. Ако това беше възможно, левицата щеше да е на прав път. Второ, изненадваща е учудващата интелектуална немощ на т.нар. "нови леви", които не помагат особено на БСП в ситуацията. Едни от тях яхнаха путинофилията, други гледат към Сириза, трети стягат нов Комунистически интернационал и се прехласват по Тодор Живков: "новото" май е недозабравеното старо. На този фон лявото наистина има остра нужда от носталгия – към Сергей Дмитриевич Станишев от периода преди ерата "Пеевски".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Лявото е в криза заради фундаментално грешната идеология, но на моменти успява да привлече нискообразовани избиратели, след това логично лъсват лъжите и лявото пак пропада. Накратко - ляво винаги ще има, защото винаги има необразовани хора, или дори такива с някакво образование, които не могат да разсъждават успешно дори по елементарни икономически въпроси, и тотално не познават историята.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Защото обичат паричките. А идеологията им други неща говори

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Лявото е в криза навсякъде, защото изостави своята идеология и реши да се прави на "дясно с човешко лице". Това доведе до отстъпление или задържане на позициите и в същия момент на бурно развитие на крайно лявото и крайно "дясно", което всъщност е крайно ляво, а дясно му се слага заради националистическите елементи.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Даниел Смилов просто се прави на всезнайко.
  За нещо неизживяно житейски не може да пише ей така и да си мисли, че е най-,най......
  Голям анализатор, но всъщност слаба ракия.

 5. 5 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Лявото е в криза, защото ако то обещае 100 000 работни места и 1000 лв минимална заплата, винаги ще се намери някой по-ляв, който да обещае 1 000 000 работни места и 2000 лв минимална заплата
  По-кратко не може да се каже

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3325 Весело

  Защото лъжите им хващат все по малко дикиш.

 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  "Лявото е носталгично"

  Вече минаха 26 годин от прехода в пустинята. След още 14, носталгията по робството ще изчезне...

 8. 8 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Абе тоя Даниел Смилов ще се окаже комунист накрая...
  Лявото е вредно за обществото и трябва да бъде изкоренено!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Разстроено

  Лявото е в криза, защото БСП предаде работниците и занаятчиите и се превърна в партия на червената олигархия. В България всички бягат от "ляво" и "социално" = всички са ДЕСНИ ! За това левите хора наритаха БСП !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#1:"today"]Лявото е в криза заради фундаментално грешната идеология, но на моменти успява да привлече нискообразовани избиратели[/quote]

  Абсолютно погрешно. Просто ляво липсва. Отъждествяването на ляво с БСП превърна "ляво" в мръсна дума, не лявата идеология. Колкото до нискообразованите избиратели, те са електорат имено на партии без идеология. Идеологията не е еквивалентна на идеологеми (безсмислени лозунги, целящи да те иденцифицират като ляв или десен). Дясното и то едвам мъждука. Години наред у нас мислещите избиратели гласуват за по-моралното. Не за ляво или дясно. И ако в дясно все още има някаква представителност, в ляво няма. Оттам и ситуацията, в която градската интелигенция гласува за РБ. Няма за кой друг.

 12. 12 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Даниел Смилов бил политолог.
  Какъв е той - независим?
  Пише за тези които му плащат?
  Кой му плаща?
  С чии пари си подстригва брадичката?
  Нека сложи запетая след "политолог" и да напише всичко.

 13. 13 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Движение само наляво е затворен кръг . Движението само надясно също . Смяната на ляво и дясно е зиг-заг . Не може ли от време на време да се движим напред , направо и нагоре ?

 14. 14 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Там е работата, че БСП не са нито леви, нито десни. Те не са нормална партия изобщо. Политическо крило на мощни посткомунистически разбойнически кръгове. Тези кръгове вече наливат пари в други проекти и БСП е обречена. Краят на столетницата е съвсем близо.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Весело

  [quote#7:"palav_nik"]Вече минаха 26 годин от прехода в пустинята. След още 14, носталгията по робството ще изчезне...[/quote] Палачинката се обръща средно на всеки 30 години ... 26 вече минаха. Робството сега може и да свърши по-рано. Вече мирише на барут.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  "Защо лявото е в криза"

  Защото са мошеници, лъжци и крадци. Мафия.

  Темида спаси от затвор сина на прокурор, обвинил Цветанов за подслушванията

  http://www.faktor.bg/obshtestvo/ulicata/40926-temida-spasi-ot-zatvor-sina-na-prokuror-obvinil-tzvetanov-za-podslushvaniyata.html

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1433 Весело

  [quote#9:"др. Иванов"]Винаги ми е било чудно защо най-бедните и прости хора се отъждествяват с дясното и консерватизма?!?[/quote]
  Дедо ми е бил прост колар. Правил и поправял каруци и талиги в селото си. Бачкал от сутрин до мрак, щото имало много работа и поръчки. През 48-ма го вкарали в текезесето, вършил същата работа, ама имал трима началници с каскети, които са с леви възгледи, разбира се. Ами, тази промяна хич не му е харесвала, ма не е имало кой да го пита...

 18. 18 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":


  [quote#15:"dark'star"]Палачинката се обръща средно на всеки 30 години ... 26 вече минаха. Робството сега може и да свърши по-рано. Вече мирише на барут. [/quote]

  Ако нещо ти мирише, другарю, пробвай да се изкъпеш.

  Няма шики-мики.
 19. 19 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#10:"dark'star"]БСП предаде работниците и занаятчиите[/quote]

  Кои са тия занаятчии?

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  [quote#14:"G-man"]БСП е обречена. Краят на столетницата е съвсем близо.[/quote]С евроатлантическото плещене на ръководството на БСП и либерастеещата върхушка със сигурност няма да ги бъде, ама столетницата винаги може да извади старите грамофонни плочи = да оцелее и укрепне.
  Ще преболедува и ще се актуализира бързо.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Една тоталитарна партия преди 1989 и трансформила се се след това в партия на олигарси-комунисти не може да е била и да бъде лява или дясна, или каквато и да било ПОЛИТИЧЕСКА партия.
  Единствното, което се научиха да правят добре е да манипулират общественото мнение неуморно и дори някои от тях и професионално.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на galar
  galar
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Лявото е в криза, защото не е ляво. Защото въведе крайно-десния плосък данък, защото подкрепя членството в НАТО и военщината, защото подкрепя полицейщината, защото подкрепя олигарсите, защото се заиграва с крайно-десни партии като АТАКА и защото се е отказало от основната функция на лявото - да защитава справедливостта, работниците, бедните и да противопоставя прогресивни идеи на консервативните.

  Barcelina: "Еврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна"
 23. 23 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 980 Весело

  [quote#3:"др. Иванов"]Лявото е в криза навсякъде, защото изостави своята идеология и реши да се прави на "дясно с човешко лице".[/quote]

  А, бре, Иванов. Лявото, доколкото е в криза, е заради това, че нормалните хора припознават като негови представители такива като теб. Отблъскващо е. Не разбрах какво му е лошото на "дясното с човешко лице". На "лявото с човешко лице" също. Човешкото те дразни, разбирам. Но точно това плаши хората.

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  [quote#19:"dombi"]Кои са тия занаятчии?[/quote]които се водят безработни, ама лепат плочки и ма'ат баданарки. Дребните собственици и маистори живеещи от собствен труд /като мене/, служители, специалисти - пролетариат.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За какво ляво /и дясно/ говорим? Дилемата ни сега е тоталитаризъм или демокрация. При тоталитаризъм за никакво ляво/дясно не може да се говори, защото всичко е в ръцете на тотала. Да, на тоталитаризма сега му викат "Путинова Русия", та ако нещо е в криза у нас, то е путинизма. Огледайте се, мяра за кризата на путинизма е и в ексхумацията на сакса, активирането на шлема и т.н.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 27. 27 Профил на galar
  galar
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Истинско ляво има в скандинавските страни. Там колкото си по-богат - повече данъци плащаш, както е справедливо. Работната седмица е под 40 часа и същевременно производителността на труда е една от най-високите, там безработните не ровят по кофите, хората не умират без медицинска помощ, защото са бедни или с неправилен цвят на кожата, всички имат достъп до образование и държавата не финансира частните училища, помощите за безработни позволяват нормален живот, мъжете и жените са равни. Военщината и полицейщината са ограничени. Това е лявото.

  Barcelina: "Еврейските унтери са си позволили да се отнасят непочтително срещу висши бели европейци - ей-това не мога да го преглътна"
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  [quote#9:"др. Иванов"]Ако нямаше "ляво" още щяхме да сме в пещерите.[/quote]
  Мнага ми се ще властта са я вземат истински леви и да ти национализират всичката собственост, а тебе да те пратят в Белене като капитало-фашист! А ако някога излезеш, да те сложат портиер на собствените ти имоти с 60 лв. заплата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В дясното няма човешко лице, затова е глупаво да му се подражава.
  Да не говорим, че е смешно да жалим лявото, при положениие, че ПЕС има колкото на предишните два избора, а ЕНП загуби една трета от електората.
  Още по-смешно е да се твърди, че ГЕРБ, дребната комунистическа номенклатура от паланки, села и провинциални градове, са десни. Те са десни, доколкото са обединени около лъжата и грабежа, но като цяло са членове и наследници на членове на БКП.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#24:"dark'star"]Кои са тия занаятчии?- цитат на коментар #19 от “dombi”които се водят безработни, ама лепат плочки и ма'ат баданарки. Дребните собственици и маистори живеещи от собствен труд /като мене/[/quote]

  Значи занаятчии са тарикатите, които работят но не плащат данъци. И източват помощи за безработни. Разбрах!

 32. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#3] от "др. Иванов":

  До коментар [#10] от "dark'star":

  Коментарите ви много ясно потвърждават доколко са заблудени левите, тоталното им неразбиране на реалната ситуация. За да се провежда лява политика трябват пари, а за да има пари трябва дясна политика, която е нещо различно от проповядваното от социалистите, т.е. социалистическите идеи по подразбиране са обречени на провал. Единствения вариант е провеждане на дясна политика, и като се съберат пари да започне да се появява социалния елемент.
  По презумпция социализма в дългосрочен план не може да бъде социален, той оцелява докато може да разполага с чуждите пари, само че никой разумен човек не е склонен постоянно да дава пари за нещо, което става все по-скапано, а накрая и да се гърчи да изплаща дълговете на един фалирал строй.
  Затова в единия строй правят Google, Microsoft, Apple, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline и др. подобни, а в други страни продължават да копаят нефт и газ, и да нападат съседите си, които вече не искат да са роби.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 33 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#30:"др. Иванов"]Още по-смешно е да се твърди, че ГЕРБ, дребната комунистическа номенклатура от паланки, села и провинциални градове, са десни. Те са десни, доколкото са обединени около лъжата и грабежа, но като цяло са членове и наследници на членове на БКП. [/quote]

  +++++++++++++++++++++Точно!

 34. 34 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#17:"palav_nik"]През 48-ма го вкарали в текезесето, вършил същата работа, ама имал трима началници с каскети, които са с леви възгледи[/quote]
  И той вече е взимал 10 пъти по-малко, а тия тримата са взимали по 3 пъти повече от него, защото са назначени от партията, и нищо не правят по цял ден, но взимат големи заплати. Социализъм, какво да го правиш.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#31] от "dombi":

  Ти докога ще се правиш на гламав? Всичко знаеш хитрушо.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Весело

  [quote#32:"today"] За да се провежда лява политика трябват пари[/quote]Доказано има и други начини ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Весело

  [quote#31:"dombi"] работят но не плащат данъци[/quote]Ами намери им работа в държавен завод където всичко се плаща и няма да са безработни О'К

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В България всъщнист никога не е имало ляво в европейски смисъл. Нашата столетница, която изгради у нас путиновия олигархичен модел застана зад новообразувалия се капитал, всички ние знаем как. Възползвайки се от демократичната избирателна система по инерция продължи да се нарича лява и да баламосва пзастарелия електорат къде с популизъм, къде с добре отработена и обработена носталгия по отминалите времена, умело включвайки откровени лъжи, които моментално блесваха след като се доберат до властта. Същевременно успяха и да запазят системата на старата ДС, държейки достатъчно информация, нова и стара като създадоха политици марионетки, много лесно управлявани и контролирани. Тук едва ли става въпрос за русофили, русофоби или американофили или американофоби. Какво значи да обичаш или мразиш цели нации. Абсурдно твърдение, което не докрай вярно нито за едните, нито за другите.Манипулацията е тотална и едните и другите са контролирани от едно и също място, което личи по еднаквото им поведение. С една дума, разделяй и владей. Дай дъвка на раята и спокойно управлявай простолюдието.

 40. 40 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#32:"today"]За да се провежда лява политика трябват пари, а за да има пари трябва дясна политика, [/quote]

  Това кой ти го каза? По-невярно нещо едва ли се върти из дясната пропаганда.
  Би ли обяснил как дясното, чийто фундамент е максимално малко пари в хазната, максимално много в предприемачите, пълни тази хазна и дай поне един пример в цялата човешка история.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ляво, ляво,....колко да е "ляво"? БСП е дегизирало се БКП. Тая маскировка им вършИ 25 години добра работа, ама всяко нещо си има начало и край. Е, слава на Бога, краят вече е близо и се освобождава пространство за наистина лява партия.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 43. 43 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#38:"dark'star"]работят но не плащат данъци- цитат на коментар #31 от “dombi”Ами намери им работа в държавен завод където всичко се плаща и няма да са безработни [/quote]

  Защо трябва да работят непременно в "държавен" завод? Могат да работят в частна фирма, която плаща осигуровки и данъци. Могат да бъдат и самоосигуряващи се. Ерата на държавните заводи свърши преди четвърт век. Събуди се!

 44. 44 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#27] от "galar":

  на тази планета социализъмъ може да съществува само в Скандинавието, защото хората там имат висока степен на самосъзнание и -отговорност и не крадат като за световно.
  С южноамериканци или южноевропейци немоиш построи Социализъма... например докато работниците полагащи нови плочки за тротоар са в обедна почивка иде ганю с кирката, отлепва и ги твари в аудито (принципът "Авантата е чиста печалба!" )

 45. 45 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Защото начело на лявото са корумпирани, крадливи, садистични изроди - Станишев, Вигенин, Р.Петков, Р.Овчаров, Р.Гечев,Г.Първанов, М.Манолова,В.Сидеров.

  Клептоманите на България се събрали да правят ляво

  А пък електоратът им е в криза на съзнанието - кухи, ферментирали носталгични мозъци на бабици и дедаци.

  Да се молим да са в перманентна криза, за да има бъдеще за България.

  The things you own end up owning you
 46. 46 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 582 Любопитно

  Българската левица е родена в грях и е проводник на не български интереси.
  Не е наясно, нито с идеология, нито с икономиката.
  Основно се занимава с пустословие и защитава интересите на собствената си върхушка и "КОЙ".

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 47. 47 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Някъде ми се мярна тия дни нещо от рода "франсетата не правят хубави коли, щото са комунисти." Колкото до нашите, те не са се променили вече 25г. от времето на Нора Ананиева и Клара Маринова. Независимо дали са на власт или опозиция, те винаги са "анти", а не да сътворят нещо за хората. Така се държи сега и Гоце, ако сте го слушали вчера сутрин, за останалите да не говорим, а Мая е върха. Впрочем тя е олицетворение на грешното присъствие, не по своя вина, а защото така и е казано да прави. Такъв беше и Кутев.

 48. 48 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#38] от "dark'star":

  Я напиши имената на няколко държавни предприятия с добра печалба и сериозна пазарна ниша.
  Обратното е много по-лесно.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  На Балканите хората обичат да го дават левичари докато дойде моментът да се плащат данъци казвайки: "Да-бе-да-да-не-съм-луд!"

 50. 50 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тук трябва да се съглася с автора. Не може лява партия, особено в държава с авторитарен лидер като БГ хем да се обявява срещу местния Бащица, хем да защитава Бащицата на друга държава. Но тази шизофренна реакция не е само присъща на "лявата" партия в БГ. Местните либерали и демократи кълнат и проклинат руския Бащица, но застават като едно цяло зад българския Бащица. Това е нивото на политиката в БГ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#27] от "galar":

  Сигурен ли си? Май нещо бъркаш днешната Скандинавия с тази от проблемните 80.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Презумпцията, че само лявото може да защити правата на работниците, бедните, онеправданите и т.н., че само то може да бъде справедливо е тотално сбъркана. А именно това е претенцията на лявото и основната критика към не- лявото: че създава несправедливост и неравенство.
  В същото време лявото при всяко свое управление, където и да е по света успява само да задълбочи несправедливостта и неравенството.
  Единствено при комунизма постигнаха някакъв успех: всички (без най- баш комунистите) бяха еднакво бедни и мизерни, а недоволните просто ги ликвидираха. Това е лявата справедливост- мизерия, разграбване и убийства.

 53. 53 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Всички гореизброени неща показват какво НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛЯВОТО! Лявото трябва да бъде наднационално , анархистично , прогресивистко и демократично - да презира авторитетите , централизацията и властовите институции и да гледа към бъдещето. т.нар. социализъм във СССР беше изначално сбъркан и нямаше нищо общо с него. Култът към определен лидер и държава противоречи изцяло на левите убеждения.

 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Весело

  [quote#48:"Captain Shakespeare"]Я напиши имената на няколко дърбавни предприятия с добра печалба [/quote] ... а ти на няколко частни фирми които не са фактически организирани престъпни групи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1966 Весело

  [quote#45:"petergriffin"]Клептоманите на България се събрали да правят ляво[/quote]В-Ъ-Ъ-Ъ , а у "десно" клептоман няма за илач ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  "Религията е опиум за народа. Няма опиум - дайте нещо друго!" възкликна Дилма Русеф и смръкна чертичка кокакин.

 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Любопитно

  [quote#8:"sam_vimes"]Лявото е вредно за обществото и трябва да бъде изкоренено![/quote]
  Грешка. Трябва да бъде балансирано, а не изкоренено. Изкореняването е ляв метод.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#57] от "gost22":

  По скоро вредно,отколкото полезно.
  Ако завладее свръх дясното,ще имаш максимално осбовеодена икономика с минимални регулации.
  Ако завладее лявото,ще имаш държавен капиталзъм с куп ограничения.
  Сам си направи сметката,кое е по полезно.

 59. 59 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  Как според теб се определят заплатите-От БСП-ето ли ?
  Утре назначаваме правилните бесепари имаме поне 10 хил евро заплати,така ли ?

 60. 60 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  БСП се състои от комунисти-милионери и техните наследници, комунисти-пенсионери и части от техните наследници, водещи офицери и агенти на ДС (сегашни библиотекари), и тук-таме някой циганин, бастисал от ДПС.
  Никаква идеология, единствената идея, която ги сплотява е ВЛАСТ, ПАРИ и носталгия (за пенсионерите)!

 61. 61 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 434 Неутрално

  След 70 години комунизъм е трудно за простия човек (не за разумния), да си отговори на въпроса какво е ляво, респ. дясно.
  "Ляв съм, защото при другаря Т.Ж. ми беше добре" (едва ли му е ясно защо му е било добре). Този "ляв" не е виждал проспериращи държави с успешни леви правителства.
  Десен съм (въпреки, че оцелявам финансово), защото мразя комунистите. Само не уточнява дали в понятието "комунисти" включва и другарите ББ, ЦеЦа, агент Павел, агент Иван .. Най-вероятно не го прави.
  Вземането на 16 млрд заем според автора едва ли не не било болка за умиране. Ами като сте десни, другарю Смилов защо не се замислихте дали не може част от тази сума да дойде от България. Не от рекет на обикновените хора и дребните собственици, а от данъци, получени в резултат на по-висок БВП на човечЕ от населението. Трудно нали. По- лесна е концепцията "да вземем едни пари, без значение как и откъде".
  Тотално объркани критерии. Това е бедата на българския народ.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#38:"dark'star"]Ами намери им работа в държавен завод където всичко се плаща и няма да са безработни[/quote]
  ,,...Във времето на строг режим, заводи, фабрики редим.
  Навсякъде е ред, закон и всеки има хляб и дом.
  Звидяха ни отвред и решиха занапред
  да съсипят таз страна, да не види добрина...,,
  Знаем,Таньо,знаем...ха пийни си илачите,тури цукалото под кревата и удари една следобедна дрямка,белким ти поотмине...

  Homo ludens sum
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 439 Неутрално

  "Защо лявото е в криза"

  1.Защото е псевдоляво, слугуващо на "червени" едри капиталисти-олигарси
  2. Защото предлага да се вземе от училия, работилия, отговорния и да се даде на безотговорния дето живее ден за ден.Става, но е еднократен удар.Като разграбиш магазина утре нали се сещаш, че никой няма да го напълни пак??

  Долу евроатлантическите ценности!
 66. 66 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#8:"sam_vimes"]Лявото е вредно за обществото и трябва да бъде изкоренено! [/quote]
  Недей така бе!Поне един резерват да запазим?

  Долу евроатлантическите ценности!
 67. 67 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#9:"др. Иванов"]Винаги ми е било чудно защо най-бедните и прости хора се отъждествяват с дясното и консерватизма?!? [/quote]
  Прочети Архипелага ГУЛАГ на Солженицин и ще ти стане ясно.
  Книгата разказва не само за лагерите, но и за социално-обшествената организация на болшевишка Русия.

  Долу евроатлантическите ценности!
 68. 68 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#15:"dark'star"]Палачинката се обръща средно на всеки 30 години ... 26 вече минаха. Робството сега може и да свърши по-рано. Вече мирише на барут[/quote]
  Абсолютно.През изминалата година за пръв път се видя ясно, че по мирен път не може да има прогрес-нито съдийско-прокурорската мафия ще се изчисти с мирни средства, нито ограбването на банки може да бъде спряно и предотвратено, нито дупедавството пред новия голям брат.
  Видя се, че не им мигва окото да запалят 47 милионна Украйна, нито да ни изтровят с ГМО чрез Трансатлантическото споразумение.
  Въпросът въобще не е до fail-а на социализма, а на досегашният начин на устройство на обществото в световен мащаб.

  Долу евроатлантическите ценности!
 69. 69 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#27:"galar"]Работната седмица е под 40 часа и същевременно производителността на труда е една от най-високите, там безработните не ровят по кофите, хората не умират без медицинска помощ,[/quote]

  Разликата между лявото и дясното в западна Европа е, кое е по-напред, да произведем благата и да ги разпределим или да разпределим преди да сме ги произвели благата. И от цитата се вижда ясно, че някой се е погрижил да е производителността на труда висока (това са главно десните). Но някой се е погрижил също да не се забравят бедните (това са християнските църкви и левите)
  Къде тук се подреждат главните български партии на леви или десни?

 70. 70 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Весело

  Защото гледа от дясното

 71. 71 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Лявото се загуби, защото "левите" политици неусетно се оказаха с десни разбирания. Видно е, че мнозина от тях забогатяха съмнително, станаха милионери, което отблъсна потенциалните им избиратели.

  Също така във все по-глобализиращия се свят лесно се купуват медии, които промиват мозъци, които умело внушават кой е правилният човек, за когото да се гласува. С парите на поръчителя се правят митинги, протести, бунтове, свалят се правителства.

  Всъщност, светът все повече се отдалечава от истинската демокрация, обществото се обезличава, роботизира. Това е целта на кукловодите.

 72. 72 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Проблемът на социализма е, че идва един момент, в който парите на другите се свършват."
  -Маргарет Татчър

  #KOЙ номинира бокова!
 73. 73 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  Заглавието е сбъркано, а така и текста пада в пълна заблуда ...
  Представите ни за ляво отдавна се нижат "по навик", но ти и в целофан ги опаковаш ??? ...
  Излезем ли от за хей тъй говоренето, лявото у нас е и дясно, докато причината за тази им прилика е повече криминална, отколкото ... "проста" ...
  До тогава, нека обсъждаме "спектъра", като ДПС-либерали ...


 74. 74 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Основният проблем с левандарщината е, че получателите на изработените от другите блага генерално не гледат на това като на спасителен пояс, който успешните са им метнали да се позакрепят що-годе с цел да влязат в релси и да са способни да си джиткат самостоятелно, а като на тяхно свещено право и освен това искат все повече и повече.

  'Достоен живот искам аз' казва левандарина. Е, всеки иска, ама като е на подаяния човек не е редно да има прекалено високи претенции за дефиницията на 'достоен'.

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 75. 75 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Хареса ми израза "Лявото е защита на "втората България", както и да се тълкува, универсално е.

 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  Лявото у нас опира до подаяния.
  Истинската лява социална политика означава вторично преразпределение на благата, което е възможно при високи данъци, респективно в богати държави. За каква социална политика може да се говори при средна РЗ от 400 евро? За някакви жалки подаяния за най-бедните, за което се ангажират допълнително социални работници, които сигурно усвояват половината от тези средства под формата на РЗ, офиси, служебни автомобили и телефони.
  Нема нужда!

 77. 77 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Любопитно

  [quote#9:"др. Иванов"]Винаги ми е било чудно защо най-бедните и прости хора се отъждествяват с дясното и консерватизма?!?[/quote]
  а в България гореспоменатите се отъждествяват с бсп, атака, русия и путин

  чудно, наистина

  #KOЙ номинира бокова!
 78. 78 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#30] от "др. Иванов":

  Съгласен съм с вас по двете сравнения , че националистите са всъщност леви но им се прикачва етикет , че са крайно десни и , че ГЕРБ са лява партия но единственото нещо , което социалистите знаят за парите е това , че искат да ги вземат от другите.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 79. 79 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 446 Неутрално

  "Тупик " не е жаргонна дума, както авторът твърди! Това си е чисто руска дума, означаваща "задънена улица".
  Авторовото недоумение по повод на проруската и пропутинска позиция на уж лявата БСП би се разсеяло, ако беше наясно с някои иначе общоизвестни факти. А щом са общоизвестни, остава съмнението за неискреност, което, ако е вярно, би било достойно за съжаление. А споменатите факти се състоят в следните "подробности":
  1. БСП, както се нарича сега, е старата компартия с някои чисто козметични промени. Не че се "бори за построяването на социализъм и комунизъм" - това и на думи не се споменава! Но тя си е винаги подчинена на Русия и защитава нейните интереси. По съветско време комунистическите движения в света си бяха удобно прикритие на прокарването на руската пропаганда и политика. Така е и днес. Всички марксистки партии продължават да са "убедени"/от финикийските знаци/, че Русия е същата комунистическа сила. Всъщност всички виждат и знаят истината, но за народните тълпи, които пълнят площадните прояви и касите на левите партии вярата в правотата на лидерите им си остава.
  2. Много от лидерите и редовите членове на БСП са полуруснаци по произход. Техните студенти и специализанти, работници в СССР често пъти си водеха рускини и създаваха деца, които на 16год.възраст получаваха паспортите си в съветското посолство. И как няма да са в подкрепа на Русия? Никой не може да им се сърди за това.
  3. Щом има и нова руска диаспора, щом голям процент от собствеността е вече руска, как няма да има купени политици, партии и чиновници, които да работят в полза на Русия?
  4. БСП не е лява, а крайно дясна партия на олигархичния капитал, която се представя за лява. Естествено е, че "лявото" е в криза.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 80. 80 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#71:"faraon"]Всъщност, светът все повече се отдалечава от истинската демокрация, обществото се обезличава, роботизира. Това е целта на кукловодите. [/quote]

  Обаче се потвърждава истината, че демокрацията се превръща в олигархия. Това е теза, изложена още в 1911година! Може да се добави, че се стига и до фактическа монархия. Примери: Кастро в Куба, Ким в Северна Корея, Кадафи в Либия, Асад в Сирия. Пожизнени диктатори е друг вариант - Беларус, Казахстан и прочие.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 81. 81 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#60] от "echooo":

  Точно в десятката! За една нощ забравиха комунизма и станаха капиталисти. И как няма да се отчае тоя народ? На два пъти взеха всичко на хората! Втория път - и надеждата.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 82. 82 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#58] от "kapitalcho":

  Най-полезното е вече направено в добре уредените и стабилни държави на запад от Балканите. Тук няма мъдри и способни да се учат на общополезното политици и бизнесмени. Алчността и ограничеността им са безкрайни и не съзнават, че като погребват народа и страната, погребват и бъдещето си тук. Защото новите господари, които неминуемо ще дойдат, ще ги изринат като боклук. Такива са историческите прецеденти.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 83. 83 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  Истинската цел на тая партия, наричала се с разни имена, винаги е била да вземе властта и богатството и да стане партия на собственици и управници. Според поговорката "Стани от стола, да седна аз!". Затова по времето на "социализма" имаха писани и неписани привилегии.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 84. 84 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#4:"magistrat"]Даниел Смилов просто се прави на всезнайко.
  За нещо неизживяно житейски не може да пише ей така и да си мисли, че е най-,най......
  Голям анализатор, но всъщност слаба ракия.[/quote]
  Статията е построена разбираемо и логично. Посочи грешка, пропуск или причинно следствена слабост. Тогава, може и да кажеш, че е слаба ракия. Без предварителната подготовка думите ти звучат просто като изпускане на въздух... след обилна вечера със смяловски фасул.
  П.П. !Аз също имам резерви към коментарите на Смилов, но трябва да му си признае, че винаги са ясни и аргументирани

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 85. 85 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1422 Весело

  [quote#15:"dark'star"]Палачинката се обръща средно на всеки 30 години ... 26 вече минаха.[/quote]

  Аре, пак че мааме загорела палачинка!...

 86. 86 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  но заглавието е много подвеждащо. трябва да е ""защо БСП е в криза", а не лявото. двете далеч не са идентични. да й кажеш на тази олигархична номенклатурна структура лява партия е направо обидно.

 87. 87 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 865 Неутрално

  БКП никога не е била лява, камо ли "модерна" ... това са платени агенти на ВКПБ/б/, впоследствие на Коминтерна, назначени на власт от Сталин чрез червената армия ... първата им работа е била да ликвидират широките социалисти и земеделците, какво "ляво" ?!
  И да, от 40-те години на Мойсей остават още 15, като за Мишо/Маяма/Кирчо са достатъчни за личната им далаверка, но нищо повече !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 88. 88 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  "разликата между Волен Сидеров и Мая Манолова взе да избледнява, без това да се отразява положително на рейтинга на БСП"

  Тези двамата да вземат, та да се вземат. Ще вдигнат бързо процентите на БСП и Атака. Пък, да се обединят и двете партии, те и без това доста си приличат

 89. 89 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#82] от "Doch!":

  Между нормалните уредени общества и злоупотребите разликата е голяма-ето ти един пример:
  http://www.blitz.bg/news/article/325179
  Бедставаща многодетна майка си купува чанти за 800 паунда.
  И от това нещо се възползват милионни-повечето от терпристите им,са създадени благодарение на социалната им сиситема.
  Значи аз ако не плащам данъци е неморално,но да издържам паразити е нормално-така ли ?

 90. 90 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 922 Неутрално

  БСП не са нито леви, нито десни. Те са тесни. Ще попитате какво значи "тесни"? Много ясно, каквото кажат от Москва.

 91. 91 Профил на favnirold
  favnirold
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И кои са все пак "подронващите" аргументи? Това, че лявото е "русофилско и следователно подкрепя Путин", "носталгично", "антиевропейско" и "ситуационно" не са аргументи на уж лявото, а теза на автора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK