Операция "Спасяване на Владимира Янева", но не само

Владимира Янева и Сотир Цацаров

Владимира Янева и Сотир ЦацаровНа 13 март изтече седемдневният срок, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) би трябвало - в съответствие със Закона за съдебната власт (ЗСВ), да образува дисциплинарно производство по предложението на правосъдния министър Христо Иванов срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева за нарушения по издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в разработка "Червеи".


Вместо ВСС да образува дисциплинарното производство, председателят на Дисциплинарната комисия на съвета Васил Петров (представян в медиите като бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете) предложи да започне обсъждане дали министърът на правосъдието е нарушил Закона за съдебната власт, като е публикувал предложението на сайта на министерството. В закона е казано, че до приключване на дисциплинарното производство не могат да се разгласяват факти и данни от него. Васил Петров беше подкрепен от членове на съвета, известни и с подкрепата си за идеите на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев - Галя Георгиева, Светла Петкова, Румен Боев, Каролина Неделчева.


Въпреки че в прессъобщение още на 5 март Иванов беше съобщил мотивите защо публикува предложението, той обясни и лично пред съвета:
"Поставил съм си за цел - реакцията ми да е проследима от обществото и да води до ясен резултат"


И допълни, че в случая "Янева" изискването за спазване на тайната на дисциплинарното производство не може да се прилага, тъй като тайна практически няма - всички факти от неговото предложение са станали известни с оповестяването в медиите на доклада на Бюрото за контрол на СРС, а предложението му е базирано на този доклад. На 13 март от Брюксел министърът повтори: "Моето предложение се опира на факти, събрани от Бюрото по контрол на СРС. Ако ВСС смята, че има други факти по този казус – то те трябва да бъдат установени в едно дисциплинарно производство."


Припомням, че според доклада на бюрото Владимира Янева е разрешила използването на СРС по четири искания на МВР без ясни мотиви и в нарушение на законоустановения срок за прилагане на средствата - за 300 дни, вместо позволените от закона 180.


Примиряване на позициите на групата от ВСС и министъра естествено беше невъзможно. Той отхвърли искането да бъде свалено предложението му от сайта на министерството. А от заседанието на съвета остана изводът, че дискусията им трябваше да заглуши бездействието на съвета по това предложение.


(За улеснение на читателите: Дисциплинарното производство е различно от наказателното дело срещу магистрат, но двете могат да се водят паралелно. То санкционира за нарушения в изпълнението на професионалните задължения или за действия уронващи престижа на съдебната власт, като санкцията може да бъде забележка, намаляване на заплатата за различен период, понижение, дисциплинарно уволнение. А наказателното производство се завежда само от прокуратурата, когато има данни за престъпление.)


Досега няма прецедент да е поискано образуване на дисциплинарно производство и съветът да е отказал


Това е първият случай. Също на 13 март прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинение на другото обявено за действащо лице в скандала "Червеи" - Тодор Костадинов, бивш шеф на дирекция "Сигурност " в МВР, по-късно служител на ДАНС. Новината също допринесе за заглушаване на прецедента с отказаното дисциплинарно производство, обаче актуализира въпроса


защо Владимира Янева не е привлечена под отговорност


Налага се да припомним по-отдалече.


На 19 февруари ВСС отстрани Янева от председатеския пост на СГС по искане на главния прокурор с лаконичния мотив, че е образувано досъдебно производство за нарушения по разработката "Червеи", което е секретно и поради това съветът не може да бъде информиран за подробности. Това стана в разгара на възмущението на премиера Бойко Борисов и тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков от произвола на МВР и ДАНС, които пробили информационната система на МВР, и се стигнало дотам че не се знаело в чии ръце е попаднала информацията. Премиерът дори препоръча екзотичните 400 години затвор за виновните и назова Владимира Янева като пръв виновник, а ден по-късно от Брюксел оневини шефа на ДАНС и главния секретар на МВР, но не и Янева.


В тази ситуация главният прокурор нямаше как да не реагира. Но как? Образува наказателното дело за  "Червеи" срещу Янева и Костадинов, без да им подвигне обвинение, и похлупакът на секретността хлопна над факти и обстоятелства, за които няма кой друг да се произнесе (в наказателно-правен смисъл) освен  прокуратурата.


Така потъва в мъгла отговорът не само за нарушенията на Янева, но и дали те се отнасят само за СГС или съдебният контрол над специалните средства се е превърнал в параван за произвол. Дори и да бъде повдигнато обвинение срещу Янева, както в петък срещу Костадинов, всички тези въпроси, а те са обществено значими, остават скрити в досъдебното производство, което може да продължи месеци и години според устойчивата традиция на българската прокуратура.


Похлупакът може да бъде отместен само от дисциплинарно производство


предложено с основанията на министъра. Но за да бъде осуетено то, членове на ВСС дори се канели да проверяват (според информация на сайта "Съдебни репортажи") дали са верни изнесените факти в доклада на Бюрото за контрол на СРС, но пък нямало как, тъй като членовете нямат генерален достъп да класифицирана информация.


(От сряда нататък няма да го има и шефът на ДАНС Владимир Писанчев да разреши на най-проминентните членове на ВСС Ясен Тодоров и Галя Георгиева достъп до класифицирана информация, както им беше разрешил миналата година в нарушение на Закона за СРС да прочетат СРС-тата във връзка с Камен Ситнилски, за да помогне на главния прокурор да го извади от ВСС. Сега пак Галя Георгиева и Ясен Тодоров са в редицата на опълченците срещу идеята за дисциплинарното производство срещу Янева.)


Съпротивата е сериозна, защото в хода на дисциплинарно производство във ВСС ще се хвърли светлина върху причини и следствия, но и дали върху Янева е имало външно влияние. Светлина, каквато в досъдебното производство не само е невъзможна, но под предлога на разрешената от закона секретност (извън възможната безкрайност на разследването) става възможно всичко друго, не и осветяване.


Неслучайно дни след временното й остраняване заради разследването Янева подаде и оставка от председателския пост, което се вписва в схемата за покриването на скандала "Червеи".


Отстраняването/напускането/, скатаването от "терена" е очевиден и ефикасен похват за покриване на скандалите на властта


Съвсем неотдавна главният прокурор направи самодискредитиращ опит да "скатае" от сцената прекалено компрометиралия се вече изпълнител на поръчки, подвизаващ се като шеф на Столичното следствие -  Петър Петров (Пепи Еврото), като предложи на ВСС просто да го освободи от съдебната система, но два гласа не достигнаха в гласуването. Вместо да бъде заведено дисциплинарно производство заради действия на следователя, уронили непоправимо престижа на съдебната власт - само едно от всичките подобни е установената от съда провокация към подкуп, извършена от него по делото "Цонев,Сантиров, Попов", което е основание и за наказателна отговорност.


Ако изпълнилият ред "услуги" следовател по най-нашумелите дела срещу бизнесмени, а и по КТБ (забележете, точно на него бе възложено делото за длъжностните престъпления в КТБ!) трябваше да бъде скрит по толкова елементарен начин, къде по значима персона е Владимира Янева. Как да не си струва да бъде покрита с воала на секретно дълготрайно наказателно производство, след което да се завърне в съдебната система, като за целта бъде опазена от дисциплинарното производство, което щеше да направи известни за обществото нарушенията...


Но не само Янева би осветило дисциплинарното дело, а и бездействието на главния прокурор по скандала "Червеи"


Вместо осветяване и изясняване - мигаме с недоумение пред противоречията в реакции, изявления, коментари на премиера и главния прокурор.


Главният прокурор ден след като бе отстранена Янева по негово искане, я оневини с изявлението си, че едва ли не по невнимание е допуснала нарушенията от претрупаност с работа, след които изнесе публицистична реч за умореното от "ченгеджийски скандали" общество. Реч, подобна по стилистика на есеистичния коментар, с който г-н Цацаров неглижира преди време и изчезването на тефтерите на Златанов с инициалите на властта.


Ако един премиер, който е политически фактор, смята, че може да говори каквото му хрумне във всеки момент, то един главен прокурор - не може, защото неговата функция и задължения са други.


Очевидно главният прокурор няма намерения да разплита скандала "Червеи", действията показват вписване на прокуратурата в риториката на премиера... догаждане за неговите цели... спасяване на Писанчев и вече бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров - този е изводът от видимото поведение на прокуратурата. Основната индикация е, че докладът на Бюрото за контрол на СРС за нарушенията по разработката "Червеи" е бил представен на Цацаров още през ноември 2014 и още тогава прокуратурата е образувала проверка за прилагането на СРС.


Защо не са били предприети действия - защо прокуратурата не е образувала и досъдебно произвоство, а го прави едва през февруари?


Ами защото, ако беше го образувала, прокуратурата трябваше да потърси отговорност и от Писанчев (ДАНС) и от Лазаров (МВР). Но как - те са доверени, стараещи се...


Тревожният проблем, заради който пиша този коментар, е друг:


правата на гражданите, които могат да бъдат нарушавани най-безнаказано 


с такъв "съдебен контрол", какъвто упражняват подставените лица на задкулисните фактори в съдебната власт. Най-безнаказано - повтарям го - заради институционалната фикция, в каквато се е превърнала прокуратурата, която в нормалните (правовите) държави е гарантът за върховенството на закона.


Точно този проблем - застрашените права на гражданите заради фиктивното върховенство на закона, ще остане скрит с операцията по спасяването на Владимира Янева.


P.S. А междувременно утихват гръмотевичните възмущения от скандалната сензация "Червеи", за тези 300 дни СРС, а  разбра ли някой какво точно означават тези СРС - дали подслушване /на кого/, дали проследяване /на кого/, дали престъпно изтегляне на информация  /за кого/, или търсене на къртиците, които престъпно изнасят информацията...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Весело
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Гневно

  Тези трябва с щурм да бъдат изхвърлени от офисите им и да бъдат оставени като мръсни котета на улицата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  P.S. А междувременно утихват гръмотевичните възмущения от скандалната сензация за тези 300 дни СРС, а разбра ли някой какво точно означават тези СРС - дали подслушване - на кого, дали проследяване - на кого, дали престъпно изтегляне на информация - за кого, или търсене на къртици, които изнасят информацията...
  ================

  +++++++++++ Трябва да бъдат принудени да дадат отговори на тези въпроси инак загиваме като Държава.

  [quote#2:"Храбър"]Тези трябва с щурм да бъдат изхвърлени от офисите им и да бъдат оставени като мръсни котета на улицата! [/quote]

  ++++++++++++++ Подкрепям.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Когато приятелката на ЦВЦВ беше предложена за назначаване имаше подобна суматоха. Умни хора казваха ,че не става за тая работа , ама Бойко и приятели се наложиха. И понеже глупаците с врмето не поумняват , бъркотията се повтаря.

 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  шопаров дали усеща, че обратното броене и за него тече?

 6. 6 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 641 Гневно

  Петя е великолепна както винаги.
  Но за съжаление за кой ли път аналитичните и слова ще потънат в блатото на поредния безсрамен, нагъл, безотговорен и направо престъпен (с няколко изключения) състав на ВСС.
  Тези номенклатурни изроди действат безогледно като се крият зад бронята на институцията, която всъщност като паразити разяждат отвътре и изцяло обезсмислят. Те действат точно обратно на това за което са избрани.
  ВСС е корупция (не в смисъл на парична, а на най-лошата форма - злоупотреба с влияние) облечена във власт.
  Жалка паплач.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 7. 7 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Гневно

  Не знам как е възможно да се реализира законодателно, но е крайно време/вчера!/, министърът на правосъдието да има повече власт по отношение на прекратяване мандата на главен прокурор. За груби нарушения в работата му. Според мен още от костинбродската афера, та до сега вече червивата такава Цацаров преизпълни плана с гафове, които е крайно време да доведат до предсрочно прекратяване на мандата му.
  Та за какви реформи иначе да се говори?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 8. 8 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 442 Гневно

  Омерзение!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Г-н Петров наясно ли е, с какво се променя публичния Казус на г-жа Янева, след като М-р ХрИванов само е насочил вниманието ми към Него, а не към Нея ??? ...
  В КОЙ свят се биваш, г-н Хмагистрате ??? ...
  Накратко, по този начин не влизай в Пространството ...

 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  За пореден път се питам (риторично) - кой и защо предложи и избра този главен прокурор?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Учудени ЙОК, както биха казали от партията на ДеПеСеевски.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 502 Неутрално

  който ни отърве от тия хорица има голямо черпене от мен

 13. 13 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  [quote#4:"ahasver"]Умни хора казваха ,че не става за тая работа , ама Бойко и приятели се наложиха. [/quote]
  Ти първо виж кой назначава, кой дава поръчките и кой контролира изпълнениеъо им, пък после коментирай!
  Кои са членовете на ВСС, а? И как се купува място там? Сантиров помниш ли?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3813 Неутрално

  [quote#12:"m_todorov"]който ни отърве от тия хорица има голямо черпене от мен[/quote]

  До коментар [#12] от "m_todorov":

  Ще ми носиш ли цигари в затвора?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#7:"Кремена"]Не знам как е възможно да се реализира законодателно, но е крайно време/вчера!/, министърът на правосъдието да има повече власт по отношение на прекратяване мандата на главен прокурор.[/quote]

  +++++++ Подкрепям.
  И този като Искров то и за това сега ще плащаме тези заеми от 16 милиарда, защото няма Прокуратура и един прекрасен ден трябва да им се търси сметка за всичко както в Румъния.
  Никой не е вечен.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Юристчета...аз така им викам. Гнусно племе. Нарочно умни хора им дадоха много власт. Увлякоха се...ще берат ядове.

 17. 17 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#10:"Jessika"]За пореден път се питам (риторично) - кой и защо предложи и избра този главен прокурор?! [/quote]

  Ами #Кой и #Той (по думите на Капон) го избраха. И главния прокурор им се отплаща.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Цацаров вън. Този човек вече се доказа като верен слуга на Де(бе)лянчо. Почти няма съмнение, че повечето главни прокурори са имали треси за дялане, но Цацата направо го показва явно и нагло.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  първенците на съдебната система трябва трескаво да се занимават с вътрешните ремонти и обзавеждане на централния софииски затвор ,защото за много хора ще им трябва по сносни килии ,особено тези ,които са намесени по тези дела ,затова да не се занимават с глупости ,ами да пускат конкурс кой ,къде и в каква килия с южен изглед и рум сървиз

 20. 20 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Владимира Янева била "брошката на ревера" на Сотир Цацаров. Това обяснява случая, струва ми се.

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#15] от "Танас":

  с конституционно мнозинство от 160 гласа

 22. 22 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Щях да кажа бърдак, но не е точната дума. Там може да преживееш и приятни емоции.
  Това е непочистван затлачен български обществен кенеф.
  Единственото решение е булдозера и зариване.

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#21:"ivan ivanov"]

  До коментар [#15] от "Танас":

  с конституционно мнозинство от 160 гласа [/quote]

  Точно тогава ясно ще се види КОЙ е с КОЙ и кои са за реформи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Редно е още на следващото заседание на ВСС да се включи точка в дневния ред, която да гласи "разглеждане на предложението и вземане на решение по предложението на м-ра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство срещу Вл. Янева".
  Сюжетът следва да бъде проследен внимателно от журналисти, които да зададат въпроси на членовете на ВСС. Например - как ще обяснят, че досега няма отказ да образуват дисциплинарно щом е внесено предложение от компетентен орган, в което се твърди нарушение, и не е изтекъл давностният срок; какво е общото между "тайната", на която така истерично държат (аха-аха да повярваме, че министърът я огласил) и дължимото от тях решение по предложението; и най-вече - с кой акъл са хукнали да проверяват какво пишело в доклада. Последното трябва да правят после, когато има образувано производство, за да проверят верни ли са изнесените в предложението твърдения.

 25. 25 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някъде прочетох, че някой употребил "нищожност" на предложението. Ако е вярно и някой от ВСС е изтърсил такава чудовищна глупост, трябва да си ходи незабавно (от ВСС и към небитието), защото ще е ясно, че не е никакъв юрист, да не говорим за "висок професионалист".
  И най-сетне тия от парламента да се замислят как се справя квотата им във ВСС и трябва ли да се запази този орган, който само замита, скатава и енергично покрива разнообразни безобразия.

 26. 26 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  [quote#7:"Кремена"]Не знам как е възможно да се реализира законодателно, но е крайно време/вчера!/, министърът на правосъдието да има повече власт по отношение на прекратяване мандата на главен прокурор. За груби нарушения в работата му.[/quote]

  [quote#15:"Танас"]+++++++ Подкрепям.
  И този като Искров то и за това сега ще плащаме тези заеми от 16 милиарда, защото няма Прокуратура и един прекрасен ден трябва да им се търси сметка за всичко както в Румъния. [/quote]
  1. Дълбоки решителни и бързи реформи в МВР и службите.
  2. Решителна промяна на изборното законодателство.
  1+2 се превръщат в гарант за елиминиране на купения и контролиран вот.
  3. Бързо съставяне и изнасяне на явна програма за конкретна промяна в конституцията, популяризиране на промените и ползите в обществото и търсене на широка публична подкрепа.
  4. Избори за ВНС с конкретна задача за извършване на конкретни промени в конституцията при наличието на широк обществен контрол и натиск.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#26] от "virtual brain":

  Какви са тез общи лафове?

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Около 10000 човека по върховете на държавата са преплетени като свински черва. Няма начин да решиш проблема с мафиотизираната политическа прослойка. Всички се пазят. За 25 години да има, да няма 100-тина "изпържени" дребни черва. Затова се коли цялото прасе, бодлива тел може да се вземе от предвидената за границата, но не останаха танкове и танкисти.

 29. 29 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 502 Весело

  До коментар [#14] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  цигари, пиене, каквото кажеш.

 30. 30 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Дали да не отидем да пушим под прозорците на ВСС докато имат заседание?
  Кога е заседанието?

  ПП: Който куца да си носи бастун!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 31. 31 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  До коментар [#27] от "Добрин ВЕЛКОВ":
  [quote#27:"Добрин ВЕЛКОВ"]Какви са тез общи лафове?[/quote]
  Е как иначе ще се пребориш с институцията Цацаров и недосегаемостта, която му се полага по конституция?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 32. 32 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Не може да се очаква цаца да лови баракуди.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  [quote#3:"Танас"]300 дни СРС, а разбра ли някой какво точно означават тези СРС - дали подслушване - на кого, дали проследяване - на кого, дали престъпно изтегляне на информация - за кого, или търсене на къртици, които изнасят информацията... [/quote]
  ама ти верно , или действително се питаш . математиката е винаги (и до време ) 2+2 . чия дружка е янева , след чие посещение (специално разрешено от прокуратурата ) в сащ , ердоган прие местан , кога последва срутването (грабежа) на ктб и сегашните лагери в герб . и пак питай къде изтече червей

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Гневно

  [quote#22:"костича"]
  Това е непочистван затлачен български обществен кенеф.
  Единственото решение е булдозера и зариване.[/quote]
  ++++
  Дано кабинентът до няколко само месеца направи конкетни УСПЕШНИ стъпки в посока "саниране". Не на панелките. Иначе протестите изригнали по делянчов повод ще им се сторят буфосинхронада...На битово ниво народа го ограбват, бият, изнасилват и газят по пътищата, а от нивото на Темида ненаплюскали се и със затлъстели души и закърняла съвест магистрати демонстрират богоизбраност и безнаказаност. И забравиха че са просто смъртни.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 35. 35 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 530 Гневно

  Гнусно люпило на червени, нагли и крадливи гниди, оплетени като свински черва - цярът е само....катран, перушина и кибрит, няма отърване иначе и си загиваме, докато ни оглозга тая паплач!

 36. 36 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#26] от "virtual brain":

  "министърът на правосъдието да има повече власт по отношение на прекратяване мандата на главен прокурор"

  И като дойде следващия (а той ще дойде, щото туй правителство ще го свалят като стой та гледай) да може да си уволни главния, да си сложи някой цацароподобен ли?

  Реформите в едно общество са бавен процес минаващ през избори.

  Мислиш ли, че в българия има узряло общество при това разпределение на политическите сили? Втора партия (ДПС, защото тя е втората, а не БСП) е мафиотска етническа партия.

  На тази територия вече няма държава. Има няколко мафиотски групировки, които се чудят как да си разпределят не данъците, а милиардите кредити с които е натоварена раята.

  Силови структури отдавна няма, в провинцията няма нито ЕДИН читав полицай, който да се противопостави на очевидните фалшивикации покрай изборите.

  Е, питам аз, от къде да дойде твоята радикална реформа? Кой ще ги гласува тези неща и защо си мислиш, че някой ще (със)/остави подобно мнозинство на власт в наш'та мила родина?

 37. 37 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако не беше непреклонния Вучков, нямаше и до тук да сме. Щото оня е страхливец, а дебелия е капут.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  ВСС е един саботьор.Никакви реформи няма да се случат,докато не го разтурят това мафиотско котило.

 39. 39 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Докато на някой луд не му хрумне да паркира пред ВСС един бус с няколко тона амонал и детонатори със закъснител. В САЩ като дойдоха през 90-те демократите, решиха че фашизоидите от средните щати са им виновни за всички беди - спукаха ги отвсякъде - тормоз, арести, данъчни, операции на DEA с подхвърляне на наркотици и всякакви такива номера. Та на ония накрая им писна и паркираха вана пред федералната сграда със щатските клонове на ФБР, DEA, IRS и т.н. Буквално я сринаха със земята, няколкостотин жертви. Ужасен терористичен акт, много невинни жертви, виновните със смъртни присъди, но след това ги оставиха на мира от страх други луди да не им последват примера.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 40. 40 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Този ВСС не става за нищо. Да му прекратяват мандата, конституционни промени и край! Ако не, нови избори до дупка. Като ще се колим, да се колим. С Местан, Миков и Маминия МаГнУсен няма как да се излезе на глава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#39] от "Свинчуга":

  Виж , много си прав защото явно друга управия няма ама разликата че Америка е заселена с американци а България с покорни овце!

  klimentm
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#36] от "abdul15":

  У нас явно тозпроцес на узряване е съпоставим с Еволюцията?!

  klimentm
 43. 43 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":

  Той винаги е. Политическото съзряване не е съпоставимо с половото нито в България, нито в Ирландия нито в Гърция.

 44. 44 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  А, те лудите са луди навсякъде плюс това тук даже няма смъртно наказание. Рано или късно някой ще изчатка, то винаги става така. После почват интепретациите герой ли бил терорист ли бил, а той пича просто си е луд.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 45. 45 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тук не трябват реформи а уволнения и нови млади хора не опетнени и не преяли с власт.както се маха тумора така и тук трябва да се изхвърлят търтейте на страната.Много лесно може да се и осъдят ако някой направи справка за недвижимите им имоти по света и да се провери какви данъчни декларации са дали.Лесно и просто но няма начин как да се случи тъй като и управляващи и парламент са същите.Можем само да мечтаем че някога ще стане защото докато само пишем нищо няма да се смени,трябва и тоягата да заиграе по гърбините на някой да се сетят че страната не им е бащиния и парите са за всички а не само за шепа первезници.

 46. 46 Профил на jimirino
  jimirino
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#36:"abdul15"]И като дойде следващия (а той ще дойде, щото туй правителство ще го свалят като стой та гледай) да може да си уволни главния, да си сложи някой цацароподобен ли[/quote]

  Да си слага който пожелае, защото първо, след прокуратурата има съд и второ, правителствата падат когато се издънят, за разлика от СССР институцията гл. прокурор.

 47. 47 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Вместо ВСС да образува дисциплинарното производство, председателят на Дисциплинарната комисия на съвета Васил Петров (представян в медиите като бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете)
  _________________________________

  Владимирова,а ти какво си очаквала?Изненадва ли те нещо?
  Както добре се знае,и както е излизало многократно изпод блестящото ти перо,Янева е най-добрата и вярна семейна приятелка на ЦвъЦвъ.Всеизвестно е също,че ЦвъЦвъ и Пеевски са като дупе и гащи и въртят модела #КОЙ като добре смазана машина.Разбира се,че и това си внушавала.Та как смяташ,че ще бутнат Янева?Въобще възможно ли е?А тези две присъди на ЦвъЦвъ,на когото не си споменала името в АНАЛИЗА си(което пък мен ме изненада)не са ли само едно театро с главни герои общите им приятели Прокуратура и Съд?
  Правилно ли разсъждавам,Пети?Да,нали?Знаех си.

 48. 48 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 442 Неутрално


  ВАС потвърди уволнението на съдията от Софийския градски съд Мария Иванова
  Съдът реши спора между ВСС и министър Иванов - нарушаването на тайната на дисциплинарното производство не е основание за отмяна на наказанието

  ВАС не се съгласява и с друг довод на жалбоподателката – че с изнасянето на данни в интернет за проведеното дисциплинарно производство е нарушено правото на справедлив процес. „Нарушаването на забраната по чл. 313, ал. 3 ЗСВ не представлява самостоятелно основание за отмяна на решението на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание. Жалбоподателката не обосновава твърдението си, а от данните по делото не може да се изведе обоснован извод, че с разгласяването на данни за дисцилинарното производство са накърнени нейните права по делото, включително и в съдебното производство. В случая разгласяването няма никакво значение за съставомерността на деянията, а фактическото им извършване и квалифицирането им като дисциплинарни нарушения са изцяло основани на писмени документи, приложени по делото, включително на съдебни актове, съставени и подписани от подведения под дисциплинарна отговорност съдия“, пише в решението на ВАС.

 49. 49 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Горното е от Съдебни репортажи, но след 18 неприети опита да въведа код, за да докажа, че не съм спам робот, отказах се да копирам линка. Може да съм спам, не знам!

 50. 50 Профил на just
  just
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#22] от "костича":

  Да ама когато онзи, мисля че беше чешки художник беше изобразил страната като турска тоалетна имаше голям вой навсякъде. Ми то си е 1:1

 51. 51 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2463 Весело

  До коментар [#47] от "ret":

  Владимирова сигурно току-що е приключила с гледането на "Спасяването на редник Райън". Иначе как щеше да и хрумне великолепното заглавие, под което да добави тези дълбоки разсъждения на тема "не само".
  Аз съм във възторг (сърбят ме ръцете да го напиша с главни букви), например от това:

  "Ами защото, ако беше го образувала, прокуратурата трябваше да потърси отговорност и от Писанчев (ДАНС) и от Лазаров (МВР). Но как - те са доверени, стараещи се..."

  Между редовете се чете, че всъщност прокуратурата НЕ Е образувала т.н. "досъдебно производство" по аферата "Червеи". Това си е новина отвсякъде! Щото ако производството е започнало през февруари тази година, а Лазаров и Писанчев подадоха оставки преди дни, защо пък тези двамата да не са виновни още преди да са станали обвиняеми? Много точен и аналитичен извод!

  Другото, което ме потресе, е изключително ценният послепис:
  "... а разбра ли някой какво точно означават тези СРС - дали подслушване /на кого/, дали проследяване /на кого/, дали престъпно изтегляне на информация /за кого/, или търсене на къртиците, които престъпно изнасят информацията..."

  Очаквам с нетърпение Владимирова да разбере всичко, което я интересува (дано й дадат достъп до класифицирана информация) или ... да ни пусне някой от записите (или друго СРС) от това дело... точно като онези отпреди около две години, които прокуратурата допускаше да "изтичат" в реките от информация за любопитни журналисти ("Костинброд", "Мишо Бирата", "Кокинов на гости при Борисов", "Тефтерите и Златанов" и т.н.) Колко му е! Знаем, че Цацаров е чувствителен и мил човек, а и е лично задължен на П.В. (и на Бареков, разбира се!) - тя му даваше изключително "ценни" журналистически съвети в началото на мандата му.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 52. 52 Профил на neam_dumi
  neam_dumi
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Имам предложение! Дайте чрез дарения да привлечем румънската главна прокурорка само за 6 месеца! Незнам само дали ще има толкова свободни места по затворите!

  neam_dumi
 53. 53 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Нека цитираме класиците по този повод - "ти си го избра..."

 54. 54 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Поздравления за Петя Владимирова - отново безпощадна дисекция!
  Такъв саботаж и отпор срещу реформата в съдебната система и искрено желание да смажат правосъдния министър.Ех,Моника Маковей,напусни ЕП и ЕК,както нашега предложи,просто покажи на какво си способна.Ето,ти вече не си министър отдавна,но младите хора продължиха по твоя път.

  Tony
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 56. 56 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 812 Любопитно

  Петя Владимирова - абсолютен респект!!!! Вие сте изключително смел човек и истински журналист! Искренно! Жалко, че няма повече като Вас в България....
  Този "главен" прокурор и този премиер са опасни за националната сигурност на България,доколкото подобна държава не е някаква юридическа формалност вече.
  Създава се впечатлението за две паралелни правителства в страната,като това с реалния финансово-силов ресурс засега търпи "по-малкия брат" чисто заради международните фактори и паричните потоци от Брюксел. Всъщност какво впечатление- то си е факт!

 57. 57 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 554 Неутрално
 58. 58 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой издигна кандидатурата на Цацаров, кой забрани изслушването на дугите кандидатури в НС, кой беше министър-председател по това време???

 59. 59 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кой издигна кандидатурата на Цацаров, кой забрани изслушването на дугите кандидатури в НС, кой беше министър-председател по това време???

 60. 60 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Правосъдната Ламя ще варди не само много бройните си глави, но и опашатите си действия.Всички проблеми се раздуват, а после се цацацурат и потулят до следващия.......

 61. 61 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Оéвидно е че в България няма главен прокурор и ВСС!
  Въпроса е извънредно положение ли трябва да бъде обявено за да се реши проблема или гражданска война

 62. 62 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Където и да "бръкнеш", из делата на Съдебната система, се разнасят миризмите на нечистоплътни същества! И дори и със сменени дрешки, те пак си носят зловонието на престъпните обвързаности от Авгиевите обори, на Мафията!
  На някои това не им пречи, след като се отдалечат с "гнусливо" стиснато носле, да наругаят смелчагата, решил да започне да чисти клоаката!

 63. 63 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Един министър на правосъдието не може да не знае, че публикуването на мотивите за неговото искане е противозаконно и то със 100% сигурност (както е и станало) ще бъде отхвърлено от съвета. Следователно нишката по "спасяването" на Владимира Янева води директно до министъра Христо Иванов, който е в пряко и, както сам твърди, умишлено нарушение на чл. 313, ал. 3 от Закона за съдебната власт, като поставя ВСС в невъзможност да инициира дисциплинарно производство. Владимира Янева трябва да нагости с домашни сладки протестъра за жеста.

 64. 64 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете
  ======
  Доган асъл го ползва това като разплоден шопар

 65. 65 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  "Вместо ВСС да образува дисциплинарното производство, председателят на Дисциплинарната комисия на съвета Васил Петров (представян в медиите като бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете) ...."

  Това е достатъчно. Докато помия.ите на ДПС кадруват в съдебната система управия няма да има

 66. 66 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Бящата на жената от която свинята има прасе? Бах мааму и прасе?

 67. 67 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#65] от "daam":Оправия няма хич!

 68. 68 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално
 69. 69 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За съжаление болшинството от юнаците са Терсит!

 70. 70 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#69] от "mangiafuoco":

  Терсит поне протестира....

 71. 71 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#69] от "mangiafuoco":

  Терсит поне протестира...

 72. 72 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Браво на Петя Владимирова, страхотен коментар!
  На министър Христо Иванов стана ли му ясно колко прав е Радан Кънев като настоява за тотална оставка на ВСС?
  Или да си промени мнението и да подкрепи своя съмишленик, или да отстъпва мястото на Моника Маковей. В Румъния тя поне доказа, че не се страхува и е "мъжко момиче" по куража да се изправи срещу повсеместната тогава корупция на съседите.
  Но я вижте как сега ни правят за срам с техния огромен скок в правораздаването и разбиване на статуквото "недосегаеми"!

 73. 73 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#5] от "vhv":

  Шопаров е с двата крака в „Червеи“ .Не вярвам да не е знаел.Има интерес да прикрива.

 74. 74 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#30:"The Core"]Дали да не отидем да пушим под прозорците на ВСС докато имат заседание? [/quote]
  ++++++++++
  Крайно време е да се осъзнае, че там е мястото за протести! Но положиха всички сили "протест" да е мръсно понятие, да унищожат енергията за такива действия.
  Ясно е, че политическа воля за генерални промени в съдебната система няма, остава единственият възможен изход - гражданска такава.

 75. 75 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Как се постъпва, ако се открие леговището на многобройно, силно преплетено кълбо с отровни змии?

 76. 76 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Трябва да се разбие прокурорско- ченгеджийската мафия във ВСС ,но въпросът е кой ще то направи.

 77. 77 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 876 Неутрално

  до 75-въпросът е реторичен затова са измислили огнехвъргачките.

 78. 78 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#22:"костича"]Щях да кажа бърдак, но не е точната дума. Там може да преживееш и приятни емоции. [/quote]
  Моля ви, НЕ ОБИЖДАЙТЕ БАРДАЦИТЕ и работещите там. В бардаците всичко е ясно и прозрачно - казват ти кое колко струва, ако не те урежда си тръгваш, ако те урежда - плащаш и потребяваш.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 79. 79 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#51] от "Black Ice":
  Бас държа, че 90 порсента от вайълетките изобщо не вдяват какво пишеш, но ти цъкат майнуси ей тъй - щот си ти

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 80. 80 Профил на brother
  brother
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "Кремена":

  Съгласен, но какво става ако имаш корумпиран министър и свестен главен прокурор...

 81. 81 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#80:"brother"]Съгласен, но какво става ако имаш корумпиран министър и свестен главен прокурор...[/quote]
  Отличен въпрос.
  Време е вденем, че реформа и смяна на системата е невъзможно да се направи,ако нямаш НЕкорумпирани магистрати.
  Просто нямам как.
  Румъния ще я настигнем с ЧЕСТНИ ХОРА-съдии,прокурори,следователи, не с органи,институции, чистки, уволнения,правомощия и прочее алабализми "стани да седнат моите хора."

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 82. 82 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Гневно

  До коментар [#34] от "Кремена":
  Кабинетът да направи правилни стъпки до няколко месеца?!
  Вие разбирате ли каква наивност пишете? Та те управляват вече от 4 месеца и нещо и засега стакуквото от Кой въобще не е помръднало.
  Явно вярвате в чудеса, щом политическите действия в България за две и половина десетилетия (с изключение на два момента) досега не са ви научили на нищо.

 83. 83 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  “представян в медиите като бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете...”

  Този е направо като герой от Ало, Ало!

  I Want To Believe
 84. 84 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#46:"jimirino"]правителствата падат когато се издънят[/quote]

  ...почти. Падат, щото не бяха удобни на кърмачката (ЕС), а не щото се издъниха пред народу, главния е ветропоказател както и една сурия несменяеми чиновници оставащи при всякакви правителства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK