Сънят на разума ражда чудовища

Сънят на разума ражда чудовища

© Цветелина Белутова, КапиталОт недрата на българския народ се надига някакъв носталгичен патриотизъм, което не е никак добра новина. Особено в съчетание с битовия фашизъм, от време на време припламващ изпод велите въгленчета на българската ксенофобия.


Да съберем следните факти от последната година:


- На трети март истински впечатляващо множество старозагорци, без да са видимо организирани от някого, маршируват в прослава на националния празник. Кога е било това за последен път – в такива размери?
- Тази година датата 3 март очевидно даде сила на проруските настроения; никакви трезви разсъждения по темата (например, че руската окупация след 1878 година ни е струвала цената на 32 тона злато днес) не стигнаха до недрата народни.


- По същото време от изследване разбрахме, че българите имат проблем с членството в НАТО, но нямат проблем с братските чувства към Русия. Знам, че изследването е на агенция, която напоследък никак не познава; а и зададените въпроси са доста явно насочени в определена посока. Но все пак общите разпределения изглеждат близо до реалността.


- Миналата година, пак от демоскопско проучване бяхме осведомени, че над половината от българите си искат бай Тошо и неговия социализъм – и никакви факти относно неговия провал (като например описаната, в края на 1989 година, лично от Петър Младенов стопанска катастрофа) не бяха чути от народа.


- Между излизането на това изследване и старозагорския марш от 3 март т.г. не само значима част от народа, но и ред негови политически партии се ориентираха срещу "Запада" и по посоката на Кремъл. И представиха това като патриотизъм. Наскоро виден водещ от държавното радио нарече "пета колона", служеща на "западните си господари" всички радетели за това, България да стане "нормална западна страна" (каквато беше заявката на старта на "прехода"). Грейналият лик на Мая Манолова на фона на знамена на "Атака" подпечата това положение с цветен образ.


- А малко преди това 17-годишно приятелско дете ми разказа, как в неговата елитна гимназия съучениците му обяснявали, как всеки, който е против Цеко Миневите писти и лифтове е "зелен" и следователно – национален предател. В елитна гимназия. На пъпа на европейската столица София.


Гледайки деградацията на нравите в Русия, която се върна във времената на Иван Грозни със скоростта на светлината, би трябвало да се обезпокоим. Рухването в мрака, в който всеки различен е предател и става легитимна мишена за ликвидиране от възмутени патриоти – това може да се случи за месеци. А за да не се случва – за това са били необходими десетки поколения въздържание на страстите и просвещение на умовете.


Как стигнахме дотук? Огнян Минчев даде някакво обяснение, миналата година, според което са виновни "десните", тъй като в калабалъка на 90-те години оставили темата "патриотизъм" безпризорна, идентифицирайки себе си по-скоро като космополитни европейци. Това е част от обяснението. Друга част е масивният натиск на руските "политтехнолози" върху българското общество и политика, произвел като резултат трансформирането както на "новите", така и на "старите" леви в прости рупори на путинската пропаганда.


Нямаме обаче обяснение за това, как се оказахме


на една крачка от национална катастрофа в съзнанието:


от сливането в едно на "патриот", "Русия", "Путин", "християнство", "Тодор Живков", "социализма", на подновеното убеждение, че "американците" са хищни империалисти, както и на растящото всенародно подозрение, че "европейците" май наистина имат меки китки.


Предлагам обяснение – като хипотеза, разбира се, подлежаща на критична проверка.


Живеем в здрача на епохата на Просвещението. Този освободителен импулс, тази светлина, разпръскваща мрака на невежеството и слагаща белезници на човешката жестокост – това потъва в сумрак. Светлината гасне и на освободеното от нейното присъствие място настъпва мракът. Критичният разум е заливан от страсти – както животински, така и фундаменталистки. Индивидът – носител на всички права и свободи, субектът на цялото право и цялата политика, е на свой ред заливан от ръмжащи тълпи. Образованието се превръща в насъскване, а публичното говорене пръска омраза из цялото общество – като цирей, пукнал се навътре и пръснал заразата си из меките тъкани на тялото.


В някаква степен – от ИДИЛ, Боко Харам и Путин, та до Орбан, Фараж и американското "Чаено парти" – тези процеси текат по целия свят. Заразата се развива както в "народа", така и в неговия (на теория) просветен елит.


В България сме свидетели на същото. С угасването на светлината на Просвещението, и сред народа, и сред елита се възраждат онези демони, които Просветителите бяха успели да натикат в клетка и да държат под ключ. У нас това е особено лесно, тъй като


проектът на Просвещението никога не е бил достатъчно вкоренен


Да започнем с елита – не с онова сборище от самодоволни измамници и гротескни палячовци, което броди из съответните "елитни" предавания на масовите телевизии, а с онези, които според проекта на Просвещението вкарват разума в обществените дела, като например интелигенцията и държавниците.


Прави впечатление (винаги е правело впечатление), че този български елит никога не е успявал да се обособи от "народа" по онзи не-обиден за обикновените хора начин, по който това става "на Запад". Там народните маси не са ти обидени, че си "над" тях, защото имаш легитимната причина да си там: или си аристократ (Англия); или си се напънал да се сдобиеш със съответното образование (Англия, Германия и особено Франция); или си се издигнал като Фон Мюнхаузен, дърпайки се нагоре за косата си (Америка). Затова "там" елитът се чувства на мястото си. Осъзнава, че има както просветителски, така и ръководни функции и отговорности. И ги изпълнява уверено, в същото време набирайки нови членове "отдолу", за да не изпадне в състоянието на кръвосмесено кралско семейство.


У нас обаче не е така. Просветителският и управленският елит не се чувстват добре в кожата си, защото страдат от остра липса на легитимност в собствените си очи. Няма общоприети пътеки за издигане; и затова стигналият "горе" не развива съответната идентичност. А оттук следват поне три пагубни практики, несъвместими с основното задължение на елита (т.е. да пази манталитета и практиките на Просвещението).


Първата е – постоянният стремеж за демонстрирането на "народност"


"Може да съм се издигнал", гласи тази позиция, "но оставам народен човек". Затова елитът пие много, изказва се нецензурно на публични места и делегитимира както грамотността, така и самата идея, че за да се "издигнеш" са необходими усилия, полагани системно в продължение на дълго време.


Просто си представя, че така живее "народът"; и се стреми да го имитира. Това лишава елита от онова състояние на ума и волята, което е пригодно за управлението и ръководенето на едно общество. Излага го на изкушението да действа не на основата на разума и отговорността, а – на основата на прищявката и лекомислието.


В най-тежките случаи стремежът за сливане с "народа" се съчетава със стремежа за отделяне от него, което дава като резултат разтварянето на съответния човек в някаква общност, схващаща себе си като фундаменталистка - т.е. като изключваща принадлежността на своите членове към някакви други общности и, напротив, схващаща другите общности като вражески, с които трябва да се воюва. Че такава беше принадлежността към общността на "комунистите", това вече стана ясно за публиката. Днес обаче подобни общности, населени с хора, които би трябвало да стоят обособени, като автентичен елит, са много повече. Сещаме се, например, за интелектуалците, схващащи себе си като "православни", както и за онези, които се хвалят, че им става лошо, ако излязат извън центъра на София. "Новите леви", "младите консерватори", "либертарианците" са все от тази поредица – на индивиди, неспособни да понесат отделеността на елитното си битие и затова разтварящи се в общности, градени върху фундаменталистки основи.


За партийните кланове няма нужда да говорим. "Партизанската" употреба на властта е от същата поредица – "нашите" да вземат всичко от "врага".


Втората пагубна практика е –


стремежът да се играят роли


След като не знаеш, кой си, изпадаш в постоянното изкушение да нахлузваш върху себе си различни маски и дрехи, за да изиграеш някаква роля (премиер, писател, професор и пр.). Но тъй като ти нямаш автентичното разбиране за функцията, която се опитваш да изиграеш чрез поемането на съответната роля, резултатът е самодейност или, в най-добрия случай – маскарад. Ролята остава вън от теб и резултат няма.


Третата пагубна практика е –


чувството за недосегаемост


("Хванал съм дедо Господ за шлифера"). Тъй като заемането на позиция в елита като правило е внезапно и непредсказуемо (поради липсата, в обществото, на утъпкани и всепризнати пътеки на легитимно издигане), често пъти издигналият се схваща себе си като, буквално, припознат от Всевишния. Цял живот си е бил мижитурка, но изведнъж Онзи го е припознал и издигнал нагоре, където му е мястото. Безобразията не закъсняват, независимо за това, дали говорим за хора, поели ролята на просветители или за такива, които са се оказали в ролята на ръководители на обществото.


Всички тези пагубни практики на нашия елит създават благоприятна почва за това, негови членове и групи членове постепенно да се ориентират към "патриотизъм" от фундаменталистки, антимодерен и анти-просвещенски вид. Който в крайна сметка се подрежда в редичката на по-"чистите" модели, задвижващи мрака срещу Просвещението, като моделите на Путин или на ИДИЛ.


Положението с "народа" е аналогично. Неуспял да интернализира нагласите, свързани с просветата, критичния разум и автономността на индивида, "народът" също се чувства крайно неуютно в света на Просвещението. Буквално не намира себе си в него – не вижда своята идентичност в модерния свят. Ако обаче нямаш идентичност (не знаеш, кой си), е доста лесно да се обърнеш срещу света (т.е. на модерността), който не ти е предоставил идентичност. Обявяваш "американците" за враг и започваш да търсиш идентичност другаде – т.е. не в просветата, в равенството, в солидарността или в свободата на индивида.


А наоколо вече бродят амбулантни търговци, предлагащи идентичности, които са лесни за поемане, тъй като са колективистични. Не е нужно да стоиш сам на краката си и да преценяваш нещата със собствения си разум. По-лесно е да се гмурнеш в някаква орда от себеподобни, които нито са измъчвани от съмнения, нито стискат зъби заради постоянно полагани усилия.


И точно тук причакват силите на мрака – на онази смес от религия, патриотизъм, носталгия по някакъв загубен рай (за едни – преди 1989 година, за други – преди 1939 година) и ксенофобия, които днес се предлагат на всеки ъгъл. Най-пресният вариант на тази смес е и най-лесният: да се разтворим в братското, православно и славянско руско море и всичко ще ни е наред. И най-вече – ще сме патриоти, защото ще сме против гадните американци.


Кой е виновен? Елитът, разбира се. Той е винаги виновен в подобни ситуации. В случая: защото не успя да предложи на обществото някакви нови постижения, на основата на които то да гради някаква гордост, водеща до модерна идентичност. Затова "народът" гледа назад. Там именно търси основания за гордост и отговор на въпроса "Кой съм".


Какво следва оттук насетне?


В последните години сред "елита" (да го наречем по-просто – "образованото малцинство") се появиха модерни, просвещенчески настроени групи хора. Това бе голяма част от протестиращите "умни и красиви", това е и някаква част от хората, застанали зад Реформаторския блок. В близките години трябва да се направи така, че именно те да започнат да доминират "елитното" пространство. Иде реч, разбира се, не само за прословутите реформи, но и за най-важната такава – в образованието, където дефектите както на "народа", така и на елита са видими по най-брутален начин. И произвеждат най-бруталните резултати.


Искаме или не, намираме се в хипотезата "модернизаторски елит, дърпащ напред съпротивляващо се не-модерно общество". Добрата новина е, че това е класическа формула на модернизация, добре изследвана и с отдавна известни плюсове, минуси, потенциали и рискове. Лошата новина е, че формирането на наистина действен подобен елит ще отнеме време, дори при най-добро стечение на обстоятелствата.


А междувременно самото Просвещение, самата модерност са подложени на решителна атака от силите на мрака. Докато се натуткаме да се модернизираме, може и да потънем.


И оттук – всички политически партии, образователни институции, държавни учреждения и медии са длъжни да надмогнат описаните горе дефекти и да се посветят на формирането на действена среда, способна както на устойчиво модернизиращо усилие, така и на решителен отпор срещу силите на мрака, били те путинистки, религиозни или националистически.


Знам, че в момента това звучи утопично – особено по отношение на партиите (името им е легион), които напоследък играят ролята на съюзници на мрака. Но в крайна сметка това е поведението, отговорно към бъдещето на нацията. Все някой и все някога ще трябва да свърши тази работа. А във всички партии, институции и учреждения, убеден съм, има почтени, отговорни и съвременни хора, които биха могли да започнат да вършат тази работа.


Защото, ако у нас мракът помете Просвещението, точно тези хора ще го отнесат от триумфиращите победители. Както се казва, няма да бъдат сред първата вълна разстреляни на стадиона (тази чест е запазена за нас, зелено-октоподните, грантово-интелектуалски, безбожно-апостатни, толерастко-либерастки, отцеругателски и майкопродавателски соросоиди). Но ще бъдат във втората.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 567 Весело

  И кво са трябваме да вярваме на американците за да сме умни ли?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  "... над половината от българите си искат бай Тошо и неговия социализъм..."

  И го обявиха за личност на ХХ век.

  В същото проучване за събитие на ХХ век бе провъзгласен "славният Девети", а за изобретение на ХХ век ... чушкопекът.

  Такава нация просто е ОБРЕЧЕНА да догонва бедните и разкъсвани от конфликти африкански държави по уреденост и качество на живота.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  Много несръчен опит на Е.Дайнов да подмени реалността със собствените си конструкции.
  По ред на номерата.
  Цитирам автора:
  "- На трети март истински впечатляващо множество старозагорци, без да са видимо организирани от някого, маршируват в прослава на националния празник. Кога е било това за последен път – в такива размери?"
  Ами,било е,душа
  Било е винаги,когато Община,Държава,Партия или каквото и да е там с ресурси са решили да организират публична дунанма.Хаир за фукарата един вид.
  Въпросното шествие си е ЧИСТА ПРОБА ОБЩИНСКО МЕРОПРИЯТИЕ,което кой знае защо СВЕНЛИВО ПРЕМЪЛЧАВА авторът.
  Ето и НОВИНАТА,отразена подобаващо по медиите.
  "Стара Загора. Въвежда се промяна на движението във връзка с организирано шествие, съобщиха от пресцентъра на общината."
  След това,цитирам пак автора.
  "- Тази година датата 3 март очевидно даде сила на проруските настроения"
  НЕ Е ДАТАТА тази,която "даде сила" на проруските настроения.
  ХИБРИДНАТА ИНФОРМАЦИОННА ВОЙНА
  ЩЕДРО ФИНАНСИРАНА ОТ КРЕМЪЛ
  ДАВА СИЛИТЕ НА ПРОРУСКИТЕ НАСТРОЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ
  И Руските Путински Депутати МАРШИРУВАЩИ С ВОЛЕН СИДОРОВ И АТАКА
  искат ДА ПРИДАДАТ ИЛЮЗИЯТА И УСЕЩАНЕТО ЗА
  "ПРОРУСКИ УСЕЩАНИЯ" в българското общество.
  ЗАЩО г-н Дайнов УМИШЛЕНО ПРЕМЪЛЧАВА ОЧЕВАДНОТО ?!?!
  И още и още и още.......
  Отегчително обстойна статия,
  мъчеща се да внуши ,че носталгията по СЪВЕТИЗМА видите ли е нещо,родено от само себе си
  НЕ Е, г-н Дайнов.
  НЕ Е.
  ТОВА Е ЦЕЛТА НА НЕО СЪВЕТСКАТА РУСКА ПРОПАГАДНА.
  ЦЕЛ, налагана в България С МНОГО ПАРИ
  С МНОГО ПРИСЛУГА
  И С МНОГО УПОРИТА И ЦЕЛЕНАСОЧЕНА РАБОТА.
  Ако искаш наистина да стигнеш до същността на нещата
  тръгни именно по тази ОЧЕВАДНА И НАТРАПВАЩА СЕ И НА СЛЕПИТЕ ВЕЧЕ ПИСТА......

 4. 4 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Дайнов, Дайнов... Живеем в епохата на пост-модерна, което ти си пропуснал да забележиш. Трябва да се чете повече актуална философска литература, вместо да съставяш описи на прилагателни и определения в лексикона на себеподобните. .

 5. 5 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 491 Неутрално

  [quote#1:"Няма дясно в България"]И кво са трябваме да вярваме на американците за да сме умни ли?[/quote]

  Блажени са вярващите, особено ако блажат от "вярванията си", if you know what I mean

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  И ще допълня,
  Въпросните СОЦ - ИЗСЛЕДВАНИЯ
  също са ЧАСТ ОТ ХИБРИДНАТА ИНФОРМАЦИОННА ВОЙНА
  СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ.
  Не е тайна КАК, С КАКВИ ПАРИ, И ОТ КОГО
  се поръчва СОЦИОЛОГИЧЕСКАТА ПРОПАГАНДА
  МАСКИРАНА като "ИЗСЛЕДВАНИЯ"
  Не е тайна,че ПРОЦЕНТИТЕ на това,което в Б-я иска да мине за "социология" се използват КАТО ПРОПАГАНДА
  И СЕ МАНИПУЛИРАТ ВЕЧЕ НЕПРИКРИТО И БЕЗ СВЯН
  Да се цитират подобни ПОРЪЧКОВИ ПРОЦЕНТИ
  БЕЗ ДА СЕ КОМЕНТИРАТ и подложат на съмнение
  вече не е дори невежество
  А СЪУЧАСТИЕ В ПРОПАГАНДАТА ИЗВЪРШВАНА С ТЯХ

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":
  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Колега, винаги с интерес чета саркастичните ти коментари и се възхищавам на точните ти попадения; досега практически не ми се е случвало да не се съглася с теб.

  Мисля, че този път си донякъде несправедлив към Дайнов, който не отрича наличието на враждебна намеса в българския политически живот, а просто подчертава изключителната ПОДАТЛИВОСТ на нашенския социум към подобна намеса.

  Само това - и нищо друго - съм се опитал да кажа и аз в краткия си пост № 2.

  Едва ли щеше да има мошеници, ако нямаше будали.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Какво следва оттук насетне?"
  една малка за щастие част обречена на дайнов , инджев , минчев ... обиращи всеки ден мандрата "медии". останалите сме ЕС за което вуду "шамана " не споменава нищо .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "От недрата на българския народ се надига някакъв носталгичен патриотизъм, което не е никак добра новина. Особено в съчетание с битовия фашизъм, от време навреме припламващ изпод велите въгленчета на българската ксенофобия.".....Ай моля ти се Дайнов- обиждаш ме! Да си имаме уважението! Аз ако не мога да баламосам балъка с най - разни врели - некипели, да ги съскам да се мразят едни други кой?? Кой кой КОЙ? Кънев и Борисов ли? Не ставай смешен! (Хич не е добре за нас тролчета из****мои в държавата да е спокойно и нормално, да се работи и да се правят полезни за обществото и държавата неща. Знаете какво трябва да е - лудо и въртоглаво. Само така мога да избудалкам балъка да ми даде достъп до общите пари хи хи )

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Дайнов пак се е разфантазирал. А това, че споменава обективни истини като това ,че Путин и путинофилите са свине - това нищо не променя.

  Да не говорим ,че човек , който ми е обяснявал ,че Станишев и Орешарски били новото, модерно европейско лице на България трудно ще приема за искрен по тази тема...

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Щях да се подпиша под всяка дума на проф. Дайнов ако той и неговия "зелен" просветителски елит не бяха участвали по толкова маниакален начин в кампаниите срещу шистовия газ и ГМО. Оставайки глухи за всякакви разумни аргументи, грийн-генчовците така и не осъзнаха, че по този примитивен начин наливат вода във воденицата на дълбинното почвеничество, антиамериканизма и православно единение. След констатирането на неоспорими факти можехме да чуем поне някакво разкаяние. Но не. Вървим напред през просото. Какво, ако не пълно невежество е да сложиш Боко Харам до Tea Party!?

 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Докато не направим така, че властта (с други думи, силата на закона) да защитава усилията на обикновения, незащитим човек от кърджалиите, всички останали усилия (образование, нови партии, модерни политики) ще бъдат безрезултатни.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2232 Весело

  "Сънят на разума ражда чудовища" и ги "въплъщава" в политическите партии на шизофренната ни "реалност"!
  Моля, събудете ме!

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И аз се чудя често на глупавия анти-американизъм, присъщ на нашите щатни патриоти и по съвместителство путинофили. Надеждата, че Просвещението ще оправи хаоса в главите им, е нулева.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#13] от "batzdravo":


  [quote#13:"batzdravo"]Моля, събудете ме![/quote]
  Упойките на моите тролове държат здраво. Може и да не се събудиш хи хи

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  от "дискусията" чия е Европа Дайнов го чета на принципа на "отвори-виж-че-е-дайнов-затвори".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#5] от "Некъф ужас, некъф ат":

  Продуцентите взимат добри проценти

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Амин
  Мислили ли сте да станете проповедник
  Много ще ви отива да пищите срещу световната неправда от някой амвон

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Всичко ще се промени със смяна на поколенията г-н Дайнов.Разбира се това ще стане когато започне да се учи в историята не само меда но и жилото на матушката,когато се учи за зверствата на комунистическите банди след 9 септември 1944.Когато в училище има урок за славния български генерал Иван Колев и неговите думи-"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!".И е трепал руския нашественик за свободна Добруджа.Когато започнат да се изучават българските революционери и тяхното отношение към Русия.Ако искаме да променим мисленето,ще го променим с четене.С митинги и контра митинги няма да стане.

 21. 21 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Кой е виновен? Елитът, рабира се.."

  Само Дайнов трябва да добави, че става въпрос за елит създаден и доминиран от руската "пета колона" /наричана още задкулисие, сили на мрака, паралелна власт, КОЙ и т.н./. Зависим и послушен елит във всички сфери на обществото - политика, икономика, съдебна власт, култура, медии... Елит, който очевидно взима участие в хибридната война обявена на ЕС и България.

 22. 22 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 418 Неутрално

  +++

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 744 Неутрално

  " ... Няма общоприети пътеки за издигане; и затова стигналият "горе" не развива съответната идентичност. А оттук следват поне три пагубни практики ..."

  Статията е основана върху това грешно допускане. А истината е съвсем друга: българският проблем е че има ЕДНА-ЕДИНСТВЕНА пътека за издигане - политическата. Академиците не стават политици, но политиците стават доктори и академици. Ако следите новините, то Ви е ясно за какво говоря.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Г-н Дайнов пропуска основно обстоятелство - интелигенцията може и да е била в първите редици на борците за Просвещение през 90-те- но отдавна мина в другия лагер
  Принципно всяка интелигенция има два избора - да живее от властта която ще купува картините-оперите- пиесите-авторското кино-научните произведения- или да живее от някаква форма на пазар - тоест и друга публика да купува
  Нашата живя с властта - сетне реши да пробва с пазара - и сега вече окончателно реши- пак с властта Иска си държавната издръжка- пардон политика и подкрепа- във всичко
  Дори свободните медии отдавна не се простират според пазара си
  Сега интелигенцията е начело на всеки поход срещу либерализма и пазара - маскирайки го като отвращение от комерсиализацията и борба за истински стойности С изключение на НГО-интелигентите-работата им е да проповядват либерализъм - и в това няма лошо
  Всичко това е опасно и българският дребен собственик наистина ще го разбере скоро Но да се твърди че интелигенцията е част от решението- а не от проблема - е заблуда

 26. 26 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Просвещение???Просвещението и вдъхновените от него "просветени" , т.нар. илюминати извършиха кървавата френска революция и измислиха и вкараха в действие машина за рязане на глави - гилотината. Явно между "просветените" и ИДИЛ има голяма доза на съвпадение в методите - рязане на глави на конвейер. И всичко това горната особа прославя като голямо постижение на цивилизацията???

  ZeroOne
 27. 27 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Този свят, когото Дайнов анализира, и в който той и цялата публична класа си изкарва един на друг хляба, е очевидно безинтересен за 72% от населението с право на глас. Негласуващи и принудително гласуващи. Това, че е гласовит е присъщо му качество, правещо го забележим. Хаха днес даже не е нужно да си подвижен и видим за да си четим.
  И пак Дневник е близо до реалния свят. За Дайнов и Дичев вече се съмнявам. Или по-скоро са в "След 55".

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Наваксваме от времето на 45-годишния комунизъм,когато времето беше спряло.Иначе досега щяхме да изживеем детските си болести.

 29. 29 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 979 Весело

  [quote#1:"Няма дясно в България"]И кво са трябваме да вярваме на американците за да сме умни ли?[/quote]

  Не бе, човек. Просто не ни трябват предразсъдъци. Част от тях са обобщенията от тип "американците" (всичките). Между впрочем, Дайнов не е споменал "чаеното парти" с любов.

 30. 30 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Скриха историята от нас редовите българи,изопачиха фактите,смилаха и ни даваха да знаем само онова,което е угодно на тях и издигнаха в култ личности,които им служеха за щит срещу доволството,непоклатимостта и обезпечението,които получаваха незаслужено.Така създадоха новите кланове по политическа принадлежност и верноподаничество,не почиващи на никакви смислени идеали и патриотиизъм,а келепирщина.интелигенцията вкараха в кошари,а народа-е,за него,каквото остане от господарските трапези.И така Дайнов,как да се активира тази наша интелигенция,като тя много бързо се приорентира в новите обстоятелства,а народа/парен каша духа/нямаше как да повярва в демокрацията като от опит знаеше,че чорбаджиите-изедници са едни и същи!А има люде,които са истински патриоти и могат да поведат народа,но тях ги разстрелват чрез мощната медийна пропаганда още в зародиш.ии това ще е така,докато такива хора не получат силна подкрепа отдолу-масите да излезат и отхвърлят оковите от непрекъснато сменящите се кръвопийци народни.

 31. 31 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Дайнов не е първият, който говори за тези неща (края на епохата на Просвещението). Други го обясняват с естествена цикличност в общественото съзнание и стигат до къде по-мрачни изводи - настъпване на нови "тъмни векове" и пр. Сигурно има доза истина, но не е толкова просто. Според мен, наистина сме на прага огромни напромени, но не е задължително те да ни върнат в някакво мракобесие. Търсенето на идентичност, за която говори Дайнов, в такива кризисни периоди наистина е болезнено и не всичко върви гладко. Лесните решения - връщане към миналото, обособявне на фундаменталистки общности, заменящи личната идентичност - наистина изкушават много хора. Не е задължително обаче, точно те да доминират общественото развитие. Вярвам, че бъдещето не е строго предопределено. Вярвам в човечеството. Винаги е имало свестни, непредубедени, талантливи, човеколюбиви индивиди, които теглят напред и увличат обезверената маса, давайки и надежда, а не враг, за формиране на идентичност. Не винаги са във формалната власт.

 32. 32 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Като оставим настрана типичния за автора досаден стил "Бъркоч", има едно, според мен, наистина много вярно наблюдение в текста, върху което трябва сериозно да се замислим:

  този български елит никога не е успявал да се обособи от "народа" по онзи не-обиден за обикновените хора начин, по който това става "на Запад"

 33. 33 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "На трети март истински впечатляващо множество старозагорци, без да са видимо организирани от някого, маршируват в прослава на националния празник. " - и КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ ТУК, Дайнов??!!! че хората имат НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ ЛИ?! Да си чул за СТАРОЗАГОРСКОТО КЛАНЕ, извършено от отстъпващата турска АРМИЯ през 1878 - избити са 15 хиляди българи?!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 34. 34 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Човешкото общество е минало през различни периоди-ренесанс, реформация, реставрация, възраждане, сега просвещение...някои са продължили дълги периоди, други по-кратки. Сигурно и за тия години, дето ги минахме, и тия, живот и здраве, дето ще ги изживеем, някой ден историците ще лепнат подходящ етикет. Дано заживеем по-добре. Иначе всичко е локуми, ама не ми се разтягат.

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  В моите очи есето на г-н Дайнов е не особено сполучлив опит, да се изгради една модерна и/или актуализирана (и не съвсем) "Оптимистична теория за нашия народ" и дори не само българския, но и някои тенденции в европейските и/или най-малко народите обект на Просвещението/
  Е , поне според мен малко куца доказателствения материал и разбира в такива опити няма нищо лошо, освен да речем обобщенията, поне до доказване на противното.
  Да разгледаме дори само този цитат:

  "Искаме или не, намираме се в хипотезата "модернизаторски елит, дърпащ напред съпротивляващо се не-модерно общество". Добрата новина е, че това е класическа формула на модернизация, добре изследвана и с отдавна известни плюсове, минуси, потенциали и рискове. Лошата новина е, че формирането на наистина действен подобен елит ще отнеме време, дори при най-добро стечение на обстоятелствата."

  Бих попитал кога, при какви исторически обстоятелства и в кои политически или географски райони, нещата не са случвали по описания, действително времеотнемащ начин и извън упоменатите рискове.
  Че това си е най естествения път на развитие, съпровождан от съвсем нормални периоди на регрес, има цели векове наричани "тъмни, безпросветни.." и с какви ли не други имена, докато не узреят тиквите на достатъчен брой хора от някаква общност, след което стават някакви по-хубави неща за всички и т.н., вероятно докато свят съществува.
  Така че, ние да няма какво да чакаме, ами да си искаме нашето, да помагаме или пречим на елита, такъв какъвто е, в зависимост дали ( според нас де) считаме посоката за правилна или не и...като в олимпийския принцип, по-добрите да победят.
  Разбирам, че няма нищо олимпийско в разните петоколонни формации, че ресурса им е огромен, но все пак, за зло или добро ( второто разбира се), сме членове на ЕС и НАТО, които разполагат с още по-голям ресурс и ако ние самите не се предадем, няма как те да вземат връх.
  Така че, да оставим този доста оплаквачески тон, ами да си гледаме работата, да натискаме колкото повече, толкова по-добре политиците и..няма как да станат нещата и без малко търпение все пак.

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#31] от "zg":


  [quote#31:"zg"]Дайнов не е първият, който говори за тези неща (края на епохата на Просвещението). Други го обясняват с естествена цикличност в общественото съзнание и стигат до къде по-мрачни изводи - настъпване на нови "тъмни векове" и пр. Сигурно има доза истина, но не е толкова просто. Според мен, наистина сме на прага огромни напромени, но не е задължително те да ни върнат в някакво мракобесие. [/quote]

  Пълна подкрепа за тезата, ако не вярвате прочетете мнението ми по-горе.
  По принцип не съм и не мога да се съглася с тези, от типа как нещата вървят от зле на по-зле и всички са маскари, което не значи че всичко е ОК, или те, управляващите са идеални.
  Но без обобщения и само конкретно, онова голямото, историческото си идва и си отива и дори забравя да ни попита.

 37. 37 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 840 Неутрално

  В България няма истински политически или какъвто и да е друг елит ,вместо това имаме имитация на елит ,който обаче е толкова фарсов и фалшив че почти никой не го взема на сериозно .На фасадната демокрация ,фалшивият елит и приляга ,а народът затъпява със всеки изминат ден ,което пък е добре дошло за всички националисти и популисти които се възползват от невежеството и отчачнието на хората

 38. 38 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този псевдонационализъм и мечти за нспускане на ЕС, бялнове по Бай Ви Тодар и т.н. се дължат на висока консумация на нискокачествен алкохол (съотносим с качественото измерение на описания патриотизъм) съчетана с рядка мисловна дейност. Както се казваше в едно съчинения на дете в 4 клас - мозъка е много чувствителен орган, затова не се използва от много хора.
  А вечния довод за СПОКОЙСТВИЕТО едно време (не смеят да кажат СВОБОДА, че ще им се смеят) - и едно прасе е спокойно и нахранено, поне до коледа....

  www.soundcloud.com/x2805
 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#27] от "Bulgerman":


  [quote#27:"Bulgerman"]Този свят, когото Дайнов анализира, и в който той и цялата публична класа си изкарва един на друг хляба, е очевидно безинтересен за 72% от населението с право на глас. [/quote]

  Посочили сте много приятелски процент, освен ако не е на базата на част от гласуващите. Според моето далеч не най-компетентно мнение, нормално е т.н. елит( в истинския му смисъл) да е доста тънка прослойка от всяко общество, буквално няколко процента, следвано от също не голяма но все пак достатъчно развита част от хора, които освен някакви експертни качества имат или проявяват интерес към обществените процеси и обичайната маса, която все едно каква кола кара или не кара никаква, но се носи по течението и е хранителна среда за всякакви измами, в това число и обществено-политически.
  И това дали назад във времето или в наши дни, дали в Европа или у нас, е нещо като статукво, като коефициент, в стойността на който много малки промени, могат да доведат до значителни обществено-политически и социални такива. Това до голяма степен прави борбата " за всяка душа" доста ожесточена , но и няма как да бъде по друг начин.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":


  [quote#2:"Norman Granz"]"... над половината от българите си искат бай Тошо и неговия социализъм..."

  И го обявиха за личност на ХХ век.

  В същото проучване за събитие на ХХ век бе провъзгласен "славният Девети", а за изобретение на ХХ век ... чушкопекът.

  Такава нация просто е ОБРЕЧЕНА да догонва..... [/quote]

  Не може да се съглася с подобно обобщение и/или подобна дългосрочна прогноза - нацията се затрива и след 20-30 или 50 години ще стане еди какво си.
  Обърнете внимание, че за един БВП дето хвърлят боб всеки месец, ту ни наплашват как никакъв го няма, ту ни обнадеждават и говорим за хоризонт от няколко месеца до година-две.
  Какво остава за такива неща, като социално и обществено развитие - да си помислим, че действително тези 25 години ни се видяха дълги и по-лошото с много слаб резултат.
  Но само ако си помислим къде в какво бяхме преди тези 25 години и имаше ли дори и най-слаб проблясък или тенденция, която да ни подскаже, че днес ще бъдем членове на ЕС и НАТО.
  Така че има от какво да сме силно недоволни и не по-малко важно е да се борим и съпротивляваме срещу най-вече петата колона и нашите родни мафиоти, но и е малко рано да се отписваме.

 41. 41 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1043 Разстроено

  Прост народ - слаба държава.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 42. 42 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Живеем в здрача на епохата на Просвещението. Този освободителен импулс, тази светлина, разпръскваща мрака на невежеството и слагаща белезници на човешката жестокост – това потъва в сумрак. Светлината гасне и на освободеното от нейното присъствие място настъпва мракът. "

  Същата тази епоха роди убийци, като Робеспиер и Дантон, Ленин, Сталин, Хитлер и всичките техни последователи, избили десетки милиони хора в целия свят. И с присъщото си нахалство, ми твърдят, че времето преди "Великата Френска Революция е било "мрачно невежество". Сигурно и св. св. Кирил и Методий и учениците им са част от това "мрачно невежество".

 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Намирам анализа на Дайнов за отличен.
  Проблемът е, че у нас са малко хората, които четат критично, повечето са с предварителни постулати, монтирани в главите им и всяко мислене и разсъждаване минава за вредно.
  Четете, информирайте се и мислете със собствените си глави, а не с тези на стадото.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Размерите на руската пропаганда са плашещи вече. Има дори хора с висше образование които им вярват. Така, че както трябва да се опиташ да накараш баба си да не гласува за БСП, така трябва да обясняваш на тези които се информират от жълти сайтове как сибирската империя ги лъже. След циганизацията, руската пропаганда е най-опасното нещо за българите като народ.

 45. 45 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  описаното от дайнов е латентен проблем който пречи на България и нацията да се развива нормално от 44-та досега

  вярно е също и организираната от ДС лоботомия на по слабоумните от българите което усложнява допълнително нещата

  хубавото е че ченгетата (били те от КГБ или ДС) са достатъчно прости за да не знаят един от основните физини закони по който функционира нашия свят, а именно:"всяко действие поражда обратно по посока и равно по сила противодействие"

  и така натягането вече до скъсване на положението от страна на КГБ (и съответно ДС) ги лиши именно от най-силното им оръжие - да действат подмолно и партизански

  както КГБ (на които путин е само една пионка) се разкри пред света с действията си в Украйна, така и агентурата им в България се "обозначи" ... в разгара на събитията в Украйна обаче ние имахме европейските избори които показаха че именно проруските политически субекти са големите губещи от тях

  в следващата една година с удоболствие ще гледам как се сриват "имперските" мераци на КГБ-то и как се отърваваме от руската агентура и слугите им в България...

  ...поради неумолимия ход на историята и истината, но и защото "с нами Бог" !!!

 46. 46 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  "Тази година датата 3 март очевидно даде сила на проруските настроения; никакви трезви разсъждения по темата (например, че руската окупация след 1878 година ни е струвала цената на 32 тона злато днес) не стигнаха до недрата народни."

  Не е точно така, все повече българи разбират коварната роля на Русия в българската история и ако нещо не достига, това е почтеността и патриотизма на политиците ни. Защото едва ли бихме приели, че Волния, Местан, Доган, Станишев, Гоце, Миков, Корнелия, Мая, Дърева, Волгин и т.н. са представители на българския народ.

  Пазете се от доносника vesolr
 47. 47 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 654 Весело

  Няма по-добър "допинг" за "носталгичния патриотизъм", "битовия фашизъм" и "българската ксенофобия" от подобни пишман-елитарни укорителни жалейки като горното писание Дайново.

  Впрочем, самият Дайнов, с дежурните си излишни вметки за джин тоника си (разбирай - не съм селтик да ви пия гроздовите продукти), евъргрийн-комсомолско-уж-хулиганския си стайлинг и речник, притчите за забиващия като Цепелин Бойко и цялата си биография по маршрута Лондон-по-времето-на-тате и АОНСУ, напълно се вписва в собственото си описание за (псевдо)елит:

  "Затова елитът пие много, изказва се нецензурно на публични места и делегитимира както грамотността, така и самата идея, че за да се "издигнеш" са необходими усилия, полагани системно в продължение на дълго време."

 48. 48 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дведесет и пет години говорим за изграждане на правова европейска държава, а върхът на наште достижения е моделът Борисов. Говорим за Европа , а живеем в общество наподобаващо Олигархичният модел в Русия. Това показва, че Дайновският елит няма никакъв интерес да изгради правова европейска държава, защото иска да краде, което е възможно именно при мутренскоолигархичната организация на живот властваща в страната.

 49. 49 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Съгласен съм с всяка една дума. Освен това Дайнов се е престарал с апокалиптичните сценарии. Страната ни е част от НАТО и ЕС и това е необратимо. Само да си представим какво би станало, ако излезем от ЕС и влезем в така наречения евразийски съюз. Нима на някого ще му хареса и ще приеме връщането на визовия режим и невъзможността да пътуваме свободно, а децата ни да учат в престижни вузове? Ами загубата на пазари, митата, масовите фалити на фирми, които са експортно ориентирани, със съответните последици...? Това е абсурден сценарий. Между другото всички, които са мобилизирани да хвалят Путин и матушката и желаят неистово да попаднем в задушаващата му прегръдка, да вземат малко да се замислят за тези неща.

 50. 50 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Проблемите са много, и всякакви, включително:
  1/ До ден днешен не е известна на обществото ИСТИНАТА за отношенията и ролята на Русия и СССР в нашата история;
  2/ До ден днешен също така не е известна истинската история на БКП;
  3/ Нито пък за 45-те години "социализъм".
  Какво да очакваме от народа, който знае само това, с което е облъчван десетки години ?!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 51. 51 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Апокалипсис сега!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Апокалипсисът апокалиптичен
 52. 52 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Къде намери интелигенция, бе Дайнов? Тия, дето се възхищават на дедото на Кабаева, тях ли ще ги броим за интелигенция?

 53. 53 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#4] от "venelingeologia":

  Всъщност не, пост-модернизма, според редица източници, завърши някъде в началото на века. Сега живеем в епохата на хипер-модернизма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Аз си мисля че Просвещението у нас съвсем не се е състояло, дори не е и започвало. Носталгията по миналото у нас идва от невъзможноста да сътворим добро настояще. Българинът наистина се подава на патриотарски внушения но е безчувствен към наистина идеологически такива.

  klimentm
 55. 55 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  [quote#30:"matera"]Скриха историята от нас редовите българи,изопачиха фактите,смилаха и ни даваха да знаем само онова,което е угодно на тях[/quote]
  Или с други думи, подчиниха българската история на идеологията и то онази, кояти ни наредиха да приемем от Москва. А намеси ли се идеология, работата става лоша, тя убива и патриотизма и демокрацията и свободата на човека. Идеологията е облеклото на системата, плюс разбира се, одеколона и пудрата. Човек трябва да е скаран с нормалната логика, за да приеме идеологията насериозно. В крайна сметка използването на идеологически принципи, от времето на английската работническа класа 1843 - 45 г. (Маркс и Енгелс), за живота на българските селяни сто години по-късно е толкова голяма идиотщина, колкото би било ако един природоизследовател се опита да обясни живота на гаргите чрез живота на слоновете.

  Пазете се от доносника vesolr
 56. 56 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  Дайнов, много философстване за нещо очевидно си направил. Почти всеки аргумент ти е верен. За изводите ... може да се спори. За изхода през образованието сам си го казваш - утопия.
  Нещата са много по-прости: Елит се става С ПАРИ. МНОГО ПАРИ!
  Не с образование. С ПАРИ, ИМОТИ, ДАЛАВЕРИ....
  ЛЪЖЕШ, МАМИШ, КРАДЕШ и си БИЗНЕСМЕН и НАШ ЧОВЕК. С ОТВОРЕН ПЪТ В ПОЛИТИКАТА.
  Ако си образован и морален, ти си ПРОГРАМИРАН АУТСАЙДЕР!
  Това са реалностите у нас, Дайнов! И не само.
  Това е идентитетът на нашия елит.
  Апропо прав си, за този идентитет се погрижиха доста велики сили през последното столетие. Те си търсеха продажници и ИМ СЕ ОТПЛАЩАХА с МНОГО ПАРИ И ВЛАСТ.
  ИДЕНТИТЕТЪТ НА СЛУГИНАЖА!
  Както става и сега. С поредната велика сила.
  А с приказките за реформаторските и прочие протестни сили вече съвсем директно си минал на пропаганда. Обикновена! Неизбежна пропаганда. Заклинанията за богатите, образовани, плащащи си сметките, умни красиви и морални СА поредното създаване на образец за идентичност. Създаван впрочем пак на принципа "НАСЪСКВАНЕ СРЕЩУ ДРУГИЯ". Но това пак няма да е елит в просветителски план.
  Защото в по-голямата си част този "елит" е С КУПЕНИ ДИПЛОМИ! Или просто ПОДАРЕНИ ДИПЛОМИ! И отново с ЛЪЖА, МАМЕНЕ И КРАЖБА!
  Трябват нови ТИНК-ТАНКОВЕ, Дайнов!
  И ИДЕОЛОГИЯ НА НОРМАЛНОСТТА!
  ИДЕОЛОГИЯТА НА БОГАТАША, МРАЗЕЩ БЕДНЯКА И ПЛЯЧКОСВАЩ ВСИЧКО върви към проваляне!
  Дайнов!
  !

 57. 57 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#33:"Търпана"]извършено от отстъпващата турска АРМИЯ през 1878 - избити са 15 хиляди българи?![/quote]

  Единствената неточност на коментара Ви е думата "отстъпващата". Клането е извършено от настъпващите главорези на Сюлейман паша. В началото на юли 1877 г. Стара Загора е била освободена, но на 19 юли с.г. турските войски атакуват града, отбраняван от руски войски и български опълченци. Защитниците на Стара Загора са четирикратно по-малко и се изтеглят, водейки ожесточени улични боеве. Част от населението успява да напусне града, но останалите в града българи са изклани от турците, а градът е изгорен. Тази битка е бойно кръщение на българското опълчение след нея руси и българи заемат отбранителна позиция на Шипченския проход. Следва епопеята, в която българските опълченци доказват боеспособността си и която решава съдбата на войната - Сюлейман паша не успява да премине Балкана и да се притече на помощ на обсадения Осман паша в Плевен, който по-късно се предава.

  Не виждам нищо лошо в голям български флаг, който да се носи! Смущаващото е, че на митинги на "български" партии се развяват руски знамена и такива на непризнати от никого квазидържавни образувания, които по същността си са терористични организации, от това трябваше да притеснява авторът!

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 58. 58 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Омръзна ми от писанията, съжденията и заключенията на Дайнов. Не смятам да чета поредните му глупости

 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Уважаеми, С интерес чата постовете Ви. Споделям част от гледната Ви точка относно този материал и изводите изложени от Вас.
  Само ще цитирам покойния си баща:
  "Докато има овце ще има и овчари да ги стрижат".
  Според мен ключовото в материала на г-н Дайнов е Просвещението и загубата на ценностите, които го съпътстват.
  Наивитета и вярата в добрия цар, господар, президент, премиер, безкритичността. Загубата на способност да си задаваме въпроси и да търсим отговори на тях.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 60. 60 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Страхотна статия, както винаги. За съжление от нея виждам единствено табелата за летище София.

 61. 61 Профил на Велко Мавриков
  Велко Мавриков
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хареса ми гледната точка на автора. Само дето нито той, нито нито някой друг досега е успял да аргументира отговора на едно мъничко въпросче:
  Имат ли право хората да споменават с добро времена в държавата, през които новородените деца в България за една година са били над 163 хиляди (1975г, сравнимо с под 65 хиляди 2014)?

  P.S. Преди да бъда дамгосан като комунист да споделя само, че Герги Марков ми е любим писател

  Цветанов, Манчев, Бисеров, Василева, Фидосова, Илиева и Масларова благодарят на министър Иванов за добрата работа
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тази година датата 3 март очевидно даде сила на проруските настроения;
  -----------

  Тю ...., мисли си Дайнов, колко щеше да е хуваво да нямаше 3 март, и да сме си сега в Турция ...., ей мечти....

 64. 64 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Много е писал Дайнов, но не е казал най-важното. Хората се обърнаха на изток, защото през тези 25 години обедняха, бяха излъгани. Западът погледна пренебрежително на България и въпреки създадените благоприятни условия за бизнес така и не се осмели да вдигне няколко крупни завода, така както направи в други държави, членки на бившия СИВ, с което щеше да ни спечели. Наистина ЕС отпуска някакви средства, но те се стопяват по веригата, потъват в нечии частни джобове, вследствие на което не се забелязва материализирането им на ползу роду. В интерес на истината има и няколко изключения - построяването на 7-8 отсечке от магистралите, довършването на метрото, започнатото още по татово време. Реконструирани бяха редица сгради, паметници, църкви, екологични пътеки в планините. Но това не е никак много на фона на отпуснатите средства. Да не говорим, че типично производствените инвестиции почти отсъстват.

  Хората са недоволни, защото пред очите им бяха продадени редица иначе добре работещи предприятия на безценица, много от тези предприятия впоследствие бяха умишлено фалирани.

  Недоволни са, защото няколко иначе печеливши предприятия бяха дадени при неблагоприятни условия на концесия на чужди фирми и сега печалбите от тяхната дейност отлитат от България. Благодарение на една от концесиите от България са излезли 100 тона злато, не е ясно още колко тонове други редки метали.

  Хората са недоволни заради ширещата се престъпност, ненаказаността на големите престъпници, недоволни са от наркоманизирането на близо 300 000 млади българи.

  Недоволни са, защото множество организации защитават интересите на малцинствата, докато тези на българите все по-често се пренебрегват.

  Така че Дайнов изобщо да не се чуди (ситият на гладния не вярва) защо българите поглеждат на Изток, въпреки упоритата и яростна медийна обработка.

 65. 65 Профил на lenilaf
  lenilaf
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Разбира се, Западът е виновен, че не е вдигнал няколко крупни завода в най-корумпираната държава на континента.

 66. 66 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поредният словоблудствен онанинзъм - отражение на хаоса в главата на "изпадналия в постоянно изкушение да играе ролята на професор от НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ (наследник на най-мракобесното комунистическо висше училище НА ЦК НА БКП -АОНСУ). Псевдопрофесорът Дайнов (син на виден номенклатурчик) живее с убедеността, че е критерий на истината и пророк на хуманизма и на илюминазираното Възраждане. Дайнов се опитва да подмени Бог като критерий за истина, а това е непосилно тежка задача за всеки човек, още по-вече, за политкоректен ветропоказател като автора на статията. Хората сами могат да изберат дали да бъдат "грантово-интелектуалски, безбожно-апостатни, толерастко-либерастки, отцеругателски и майкопродавателски соросоиди". Или пък да имат страх Божи и да постъпват, както изискват моралните императиви на 10-те Божи заповеди. Но Дайнов е много далече от тях...понеже е фетишизирал собственото си горделиво его и компотът от различни полузнания в главата си....

 67. 67 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#64:"faraon"]Хората се обърнаха на изток, защото през тези 25 години обедняха[/quote]

  Дайно би каал така(според опорните точки): Не е важно че си беден, важно е че си свободен !

  и това с апломб, стил и хвалипръц се казва. за по-голям ефект

 68. 68 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Дайнов, в тезите ти има една много погрешна предпоставка! Западният "елит" не е константна величина! Точно обратно - високата динамика, с която неговите членове се сменят(често и бързо тези които са горе слизат долу, а тези, които са долу, се качват горе), е нещо, което се приема за съвсем нормално и размива елитарните граници на западното общество. И това е заложено в природата на западната демокрация - никога няма абсолютно най-силни. Дори в покерът(типично по американски) най-силната ръка - кент флош роял, не е абсолютно силна: ако другият играч държи каре от обикновени, невзрачни седмици, те бият флош рояла. Обратно - консервативно закрепостените елитарни граници в обществото са все по-ярко изразени колкото по на Изток се отива, та докато се стигне до Индия с фиксираното там кастово разделение.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 69. 69 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#67] от "Евразиеца":
  Ах колко елегантна опорна точица! Хората били станали по-бедни в сравнение с времето на Т. Живков...
  Ако бяхме останали в плен на социализЪма, сега по разбити улици все още щяха да се търкалят раздрънкани таралясници като Москвич и Лада, все още токът щеше да спира през два часа, а водата през два дни, все още щяхме да се редим на опашка за банани по Нова Година, а през останалото време на годината празните витрини на магазините напомнят за мизерията на казармената икономика... Да изреждам ли още?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 70. 70 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Аз все си мисля, че донякъде и двамата с Дайнов сте прави. Не знам дали събитието в Стара Загора е било организирано, но ми се струва, че за да е успешна хибридната война, водена от Москва, трябва и подходяща "почва", която да поеме подадените опорни точки - и тук Дайнов мисля е много прав - ние разговора относно истинската роля на Русия и СССР за развитието - или липса на такова - в България го имаме в домашен кръг със "старите" всяко лято, когато сме си там... Което е много интересно - онзи ден говорих с един словак тук, и бях изумен, когато чух много от нашенските "теории" за империалистическия САЩ, нацистите в Киев, и Брюкселския нов СИВ...

  Хибридната война не се води само у нас... май...

 71. 71 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Самото име говори!
  И разбира се размива понятието -елит!
  Койе българския елит!
  Той има старовремското от комунизма-обикновените хора с по високо образование и занимаващи с изкуство!
  Те отдавна не са фактор в политическия и икономически живот!
  Елита е прослойката ,която определя бъдещето на държавата!
  И той ,като част от тази прослойка е и част от този елит!
  Следователно е с активна роля по прикриване и обезпечаване на нови кражби-сега 16 милиарда!
  Всичко друго е без значение от тук нататък с неговите увъртания!

 72. 72 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Дайнов има добри попадения, но и много срамни моменти. Личи му от 100 километра, че е враг на отвореното общество и иска да бъде лидер и да командори народа. Не става така, г-н Дайнов, дори и да се мислите за модерен Платон.

  На скрит комунист либертарианците му виновни, дето единствени се опитват да освободят народа малко от срастването мафия-държава.

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#64:"faraon"]Хората се обърнаха на изток, защото през тези 25 години обедняха, бяха излъгани. [/quote]

  Обедняха некадърниците и мързеливите, защото вече няма "гарантирана рабога за всеки", дори да не умее нищо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#70:"xhi13317223"]говорих с един словак тук, и бях изумен, когато чух много от нашенските "теории" за империалистическия САЩ, нацистите в Киев, и Брюкселския нов СИВ...[/quote]

  Във всяка лъжа слагаш малко истина, това е рецептата за успешна пропаганда.
  САЩ имат глобални интереси и мачкат дори съюзниците си. Впрочем Русия също го прави.
  В Киев има и нацисти и се наложи някои да бъдат отстреляни. В Русия също, но важното е другите да се оплюят.
  ЕС с тия квоти и ограничения, особено за ново присъединените страни, се отдалечава от пазарната икономика. До СИВ е далеко, но тенденцията е плашеща.

  Eddie lives... somewhere in time!
 75. 75 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Най лошото за хората е да се подават на директни идеологически внушения, без да помислят самостоятелно. Мързела да прочетеш, да се пообразоваш ........... Понеже троловете и мурзилките са супер активни, се получава това затлачване на съзнанието на на хората. Кой им е виновен?! Само Дневник и още няколко издания не са достатъчни, при инвазията на пеевските издания.

  chavo64
 76. 76 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#73:"Norman Granz"]Обедняха некадърниците и мързеливите[/quote]

  ...а забогатяха престъпниците и мошениците, назначени от партията за милионери...

  Eddie lives... somewhere in time!
 77. 77 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#73:"Norman Granz"]Обедняха некадърниците и мързеливите, защото вече няма "гарантирана рабога за всеки", дори да не умее нищо. [/quote]

  Не само те. Аз имам приятели и познати, които са много интелигентни и добри специалисти, но не успяха да се адаптират след промените. За което не мога да ги упреквам, това е донякъде до характер и нагласа. А някои се пропиха още през студентските години, при това един от най-интелигентните. До 89-та година вземаха някакви заплати и вегетираха, но след това пропаднаха. Да не говорим, че все още в България да си намериш добра работа трябват връзки, особено в провинцията. Но в основата на всичко това са 45-те години комунизъм, който деформира хората.

 78. 78 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Уважаеми г-н Дайнов,
  чел съм хубави и полезни анализи от вас, но този е ужасно слаб.
  Всички се стремим да дадем обяснение на ставащото в БГ и колкото повече мнения, толкова по-добре.
  На Вашето внимание предлагам моето мнение, което има икономическа основа, а не политико-психологиечската Ви обосновка.
  Всеки БГ гражданин притежава парче земя.
  Понеже това е плодородна земя и българинът е селянин / в най-добрия смисъл на думата/ по душа и по възпитание, В БЪЛГАРИЯ НЯМА, НЕ Е ИМАЛО И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ГЛАД.
  Т.е. българинът има екзистенц минимум: да яде и да пие алкохол колкото поиска, да има прасе и кокшка в двора И ДА БИСТРИ ПОЛИТИКАТА ДО БЕЗКРАЙ....

  Доказателство за това е днешното оцеляване на милион пенсионери, безкрайното крадене от народа / от махленските бандити до всички видове чиновници/ на което не се вижда края...

  Така българинът става независим, самовлюбен и безконтролен...
  "Он че ми кае шо да праим"....това си е една от най-важните максими, управляващи поведението ни... Това обяснява заобикалянето на елементарни правила на човешкото поведение.

  От позицията на безконтролен човек, като добавим липсата на култура и нарастващата вече 30 -40 години простотия /може и да са повече/ стигаме до ксенофоба, псевдопатриота и прочее...

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Любопитно

  Ленин на секи кв. км

  Просвещението роди култове и фараони.

  Маркса... Енгелса роди... и войни за мир дори.
  За Мира войни.

  Обърнаха? Забегнаха на изток!

  По-точно:
  Get back to where once belonged.
  Back to USSR (2).

  .......
  1989 Путин
  ........ Депардьо...
  ........ Сноудън ...
  2014 Янукович
  ........

  До коментар [#64] от "faraon":

  Много е писал Дайнов, но не е казал най-важното. Хората се обърнаха на изток, защото през тези 25 години обедняха, бяха излъгани.

 80. 80 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#1] от "Няма дясно в България":
  Не. Не трябва да вярваш на когото и да било. Най-малко на "благодетел", който предлага лесно решение на всичките проблеми на всеки един.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 81. 81 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#80] от "Gopeто":

  Не използвах точната дума исках да кажа трябва ли да слушаме американците за да сме добре.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 82. 82 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дайнов пише - руската окупация след 1878 година ни е струвала цената на 32 тона злато днес
  Не бях чувал такава простотия, явно е изперкал срещу заплащане.

 83. 83 Профил на tolbuhin
  tolbuhin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ода на Невежеството припознало се като Разум на Просвещението.

 84. 84 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Въпреки уважението ми към Дайнов, написаното е боза!
  Объркани са причини със следствия! На повечето места елитът трябваше да е в кавички, а и да е ясно какво е определението му за елит! Това последното, масово не го разбират и журналистите!
  Според мен, до сега, българското общество не е в състояние да излъчи елит и по тази причина е жертва на властолюбци - крадци!
  Причината е в незрялостта на обществото, което дълго време е живяло в демагогия, лъжи и диктатура! И все още не може да се отърси от този стереотип!
  Но, до като обществото узрява бавно, мошениците не чакат, узурпираха властта с демагогия и създадоха псевдо демократични закони в своя полза!
  Освен това, в продължение на много години, българския народ учи една крива история за себе си, което се поддържа от същите тези партии! За това и не може да изгради силна мотивация за промяна!
  В този процес участват много активно и медиите!
  За това все още сме в кофите!
  Но краят наближава!
  Средството е изборния закон, не може да се разчита на тези "елити"!

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 86. 86 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#85:"voltaire"] Виж, на фронтиера на битката между доброто ("запада" и т.н. ) и злото (Путин и т.н. ) само какви недоразумения битуват като Немцов (Аллах да го привестства) и Каспаров (гениален шахматист и удивително малоумен политик), в сравнение с които членовете на бившите политбюра изглеждат като расови [/quote]


  Мда, идиотите като Жириновски, както и цялата путинска гмеж са си направо расови интелектуалци И КОЙ ТВЪРДИ ТОВА - НЯКОЙ ИДИОТ ПУТИНОФИЛ, КАТО ТЯХ САМИТЕ! КРАСТАВИТЕ МАГАРЕТА ПРЕЗ ДЕВЕТ БАИРА СЕ ПОДУШВАТЕ, РУБЛАДЖИЙСКИТЕ - И НА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ВЕРСТИ РАЗСТОЯНИЕ

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 87. 87 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  ..''например, че руската окупация след 1878 година ни е струвала цената на 32 тона злато днес) не стигнаха до недрата народни...''
  Евгени Дайнов греши. На 32 тона злато са оценени загубите и разходите на руската армия по времето на войната. В Санстефанският договор тази сума е предявена за плащане от България на Русия. Наречена е, забележете ''ОКОПАЦИОНЕН НАЛОГ''. За освобождение няма нито дума в документа. Златото е платено в следващите две години. Цената на руската окупация е неизброимо по висока. Плащаме я и днес. 88. 88 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Имам 4-5 автобиографии на Кемал Ататюрк на 3 различни езика. Много интересен момент от кариерата му е битката с гърците на р. Сакария през 1921 г. Фронтът е над 30 километра. Ясно е, че гърците ще направят главен удар на някаква малка ширина. Войниците му са от кол и въже, основно оцелели от разбитата от французите султанска армия в Сирия. Затова неговата заповед гласяла да не удържат фронта на всяка цена, но задължително отстъпващите да потърсят другите бягащи около тях и без да чакат нареждане, да закърпят втори фронт. Нещата се развиват точно по този начин - на мястото на главния удар фронтът се огъва, но не се пропуква. След 22 дена боеве снабдяването на гърците издъхва. Останалото е известно от историята.

  Моят призив към 5-те % образовани българи е точно този - търсете себеподобните си навсякъде - те веднага бият на очи и закърпвайте на място фронта срещу останалата паплач...

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 89. 89 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#87] от "yorddj":

  Еми да, при тая вихреща се русофобия се вижда, че руснаците са се хабили напразно, да не бяха били път. Сега щяхме да имаме по-осезаемо турско присъствие, може би щяхме да сме малко по-добре икономически. Другото предимство е, че щяхме да си говорим на турски език.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 91. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Дайнов има талант да оплеска дори критиката към нещо, което цаслужава критика.
  Относно заглавието на статията, заигравката с афоризъм на известен (бая по-известен от Дайнов) човек, ами ако поумуваме, ще стигнем до извода, че не всеки сън ражда чудовища, нито съня на всеки разум го прави, освен ако разумът не е увреден... или самият той е чудовищен.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 92. 92 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "abdelhaqq":

  Как така ше говориш върху професора бееее!

 93. 93 Профил на ttrree
  ttrree
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Затова елитът пие много, изказва се нецензурно на публични места и делегитимира както грамотността, така и самата идея, че за да се "издигнеш" са необходими усилия, полагани системно в продължение на дълго време."
  Много верно наблюдение, което описва същността на живковисткия потомствен псевдоелит, чийто христоматиен представител е и самият г-н Дайнов. Този псевдоелит владее напълно цялата икономическа, политическа, медийна и интелектуална власт в България и именно заради него страната е в тотална криза във всеки един сектор на социалния живот. Не може този живковистки псеводелит да иска да се сдобие с някаква легитимност сега - след дъжд качулка, особено след като общественото мнение вече го презира до степен на непоносимост!
  Този елите е и винаги ще остане нелегитимен, първо, защото е заченат в закононарушение, корупция и репресии, второ, защото е създал икономическата си власт след промените благодарение на отново на репресии и престъпления, и трето, защото сега се опитва да овековечи своето доминиращо положение дори с цената на физическото унищожение на останалата част от населението на държавата.

 94. 94 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  [quote#4:"venelingeologia"]Дайнов, Дайнов... Живеем в епохата на пост-модерна, което ти си пропуснал да забележиш. Трябва да се чете повече актуална философска литература,[/quote]
  Според немалко автори, например Тери Игълтън, но не само, постодернизмът приключи с установяването на полюсите на религиозния фундаментализъм и светските ценности от началото не века насам.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 95. 95 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Слава тебе, Дайнов - Хлонг хлайф за британската Корона и за президента на демократичния Земен рай - САЩ ...
  Става ли тъй и ако Да, дали стига ??? ...
  Мерси, помощта ни за теб е, "за хей тъй и похвала" ...

 96. 96 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#87] от "yorddj":

  Утвърждаването на Държавност струва пари, Друже ...
  Руските семейства с вдовици от войната, кой да ги подпомогне ?
  Недостиг на ресурс е основната причина за "сдържаността" на Русия, а "викторианството" е юношеството на империализма...
  Днес, за един кирлив хпреход сме нефелни, а тогава е ставало дума да градим Царство, без "Цариград" ...
  Безплатни обяди няма и нека не тиражираме глупости ...

 97. 97 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  [quote#96:"dimko"]Утвърждаването на Държавност струва пари, Друже ...
  Руските семейства с вдовици от войната, кой да ги подпомогне ? [/quote]
  Съгласна, макар да се съмнявам, че руските вдовици са получили нещо. Но ако ще гледаме на събитията от 1878 пазарно, да не наричаме Русия освободителка. Доставчик, по вашата логика, би било по-правилно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 98. 98 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#97] от "7777":

  Разсъждаваш като врачански търговец на конски фураж за руснаците край Плевен - командирът на всички прославяни от народа ни руски генерали, Генерал Зотов с огромно огорчение ги е нарекъл, "жиды" ...
  Какво повече, Колега, те са били връстници на Стефанаки Савов - дядото на хлегендарния ни политик Стефан Савов от Враца, който "проигра" несъстоялото се там въстание ...

 99. 99 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Дрън-дрън. Всеки с акъла си.

 100. 100 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#1] от "Няма дясно в България":

  Колко си умен си личи!
  Има един елементарен въпрос който чака отговора си:
  Като сте толкова умни, защо сте толкова бедни?
  Къде са ви Нобеловите лауреати, къде ви е приноса в съвременната цивилизация?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK