Възможно ли е връщането на смъртното наказание в България

Възможно ли е връщането на смъртното наказание в България

© Анелия НиколоваМиналата седмица, дни след убийството на студентката Вероника Здравкова, във Велико Търново беше открита национална подписка за референдум за връщане на смъртното наказание. Организаторите й трябва да съберат 500 хил. подписа, за да я внесат в парламента и да поискат депутатите да се произнесат дали да се проведе допитване. Пак миналата седмица коалицията "Патриотичен фронт" настоя да започне широка обществена дискусия по темата. 


"Дневник" публикува статията на Александър Димитров, студент по право в Нотингамския университет, като част от дебатите "за" или "против" възстановяването на смъртните присъди. Авторът подчертава, че статията е написана изцяло от правна гледна точка и не коментира останалите многобройни практически пречки пред връщането на смъртната присъда в България. Заглавието е на редакцията. 


Началото на подписката за връщане на смъртното наказание в българското законодателство и призивът за обществена дискусия повдигат въпроса какъв би бил ефектът на евентуална законодателна промяна в тази посока. 

Екзекуцията е най-тежката наказателна мярка в България до 10 декември 1998 г., когато Народното събрание приема промени в Наказателния кодекс, отменящи този тип присъди. Де факто обаче преустановяването на тази практика датира от 20 юли 1990 г. когато правителството на Андрей Луканов приема мораториум върху смъртното наказание В България. Последната присъда е изпълнена на 4 ноември 1989 г. – едва няколко дни преди датата, смятана за начало на демократичния процес у нас.

Оттогава до днес България претърпява


значителни промени във външнополитически план,
които биха могли да окажат влияние върху решението за евентуално връщане на смъртното наказание. В основната си част това са съображения, свързани със защитата на основните човешки права. 


Членство в евросъюза

Основните права в правовата рамка на Европейския съюз са гарантирани от Хартата на основните права на общността. Член 2 от този документ гарантира на гражданите правото на живот, като ал. 2 изрично споменава, че никой не може да бъде осъден на смърт, нито екзекутиран.


Съществува ли възможност Хартата да бъде заобиколена или пренебрегната и да се извърши законодателна промяна?


По принцип нищо не пречи на Народното събрание да обнародва каквито закони сметне за правилно и няма процедурна пречка това да се случи и с подобна промяна в НК. От друга страна, след присъединяването на България към ЕС българската съдебна система, която е отговорна за изпълнението на законите в страната, се задължава да поставя задължаващи правни актове на съюза (основополагащи договори, съдебни прецеденти, регламенти и неизпълнени директиви) над националните закони, обявявайки последните за нищожни. Това е потвърдено и от чл.5(4) от конституцията. 


Тъй като от 1 декември 2009 г. Хартата на основните права на ЕС е със статут на основополагащ договор, тя би имала превъзходство над националните ни закони пред който и да е български съд, правейки издаването на смъртна присъда невъзможно. 


В случай че български съдии допуснат грешка и издадат такова наказание, въпросът може да бъде отнесен до съда в Люксембург, който е върховна инстанция в рамките на евросъюза и може да променя решенията на националните съдилища.

Членство в Съвета на Европа

От 1992 г. насам България е член на Съвета на Европа, организация, която също има висш правен документ, ратифициран от всички страни членки – Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).


Протокол №13 от конвенцията се отнася изрично до премахването на смъртното наказание при всички обстоятелства. Поради правния статут на ЕКПЧ и имайки предвид разпоредбите на конституцията, българските съдилища ще трябва да вземат предвид върховенството на международния договор и няма как да издадат смъртна присъда.


Интересно е да се отбележи, че съдът в Страсбург, към който могат да се отправят жалби за нарушаване на гарантирани от конвенцията права, няма силата да обявява национални закони за нищожни или да променя решенията на български съд. Единствената компенсация, която може да бъде присъдена на евентуална жертва, е паричната.

За финал бихме могли да заключим, че външнополитическите ангажименти, които България е поела, правят невъзможно издаването на смъртна присъда от българските съдебни органи. А дори футуристично да приемам, че това се случи, съществуват външни механизми за отмяната ѝ, както и за компенсация на осъдените.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Все си мисля, че винаги може да се допусне грешка и да бъде екзекутиран човек, който по-късно да се окаже невине. Иначе има изверги, които заслужават такова наказание!

 2. 2 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 519 Разстроено

  Естествено че НЕ!

  Ние не сме Минск или Евразия! Ние не сме янки... НИЕ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 3. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2139 Неутрално
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "Да, съгласен съм. Мнозина сред живите заслужават смърт. А някои сред мъртвите заслужават живот. Можеш ли да им го върнеш Фродо? Тогава не бързай да си играеш със смъртни присъди. Защото и най-мъдрите не виждат всички нишки на съдбата."

  Гандалф

  TAKE THE RED PILL!
 5. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Не бойте се, като почне войната ще се убиваме без съд и присъди. Още малко има до сгромолясването на толерасткия рай. После се отварят портите на ада, пътят до който знаем с какви намерения е постлан.

  Мачкай климатичния чейндж!
 6. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 769 Неутрално

  И какво се постига със смъртна присъда?Това е отърване от мъките по хубаво присъда от 70 години да чука камъни и това е.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 7. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Връщането на смъртното наказание е невъзможно, но политическата култура на българина е много ниска - подвежда се по всякакви популисти.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 9 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 963 Неутрално

  ... кратко и ясно - НЕ... нЕма значение, дали сме у ЕС или не...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 9. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#7] от "Няма дясно в България":

  Прав си, напълно си прав, но в хуманния Запад каторгата е забранена.

  Мачкай климатичния чейндж!
 10. 11 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Глупости, не е възможно, това е тъп популизъм и запълване на страниците.

 11. 12 Профил на Aldebaran De Tauro
  Aldebaran De Tauro
  Рейтинг: 217 Неутрално

  То си е в сила. Само за жертвите на престъпниците, обаче....

 12. 13 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Никой няма право да отнема човешки живот

  I shave with Occam's razor
 13. 14 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Няма как да върнем смъртното наказание колкото и да ни се иска , но не е честно да храним и издържаме убийците до живот .Затова е по добре да се гласува закон роднините да си ги хранят и да плащат за затвора .

 14. 15 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не. Категорично.
  Друг е въпросът, че хиляди са "за убиване".

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 15. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Възможно е. На тоя свят всичко е възможно освен едно. Да вземем пример от цивилизованите страни, където има такова нещо. Намалява ли процентът на престъпления? Ще одобри ли ЕС тая крайна мярка и няма ли да ни ръчне с реформата в СС?

 16. 17 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нека да няма смъртно наказание. Но осъдените да работят поне за издръжката си докато са затворници...Не да "лежат" пред телевизори, компютри, телефони и допуск до "сексуални стаи"...Трябва много здраво да осмислят наказанието си - да не им идва на ум за ново престъпление като излязат на свобода.....

 17. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Аз съм против смъртна присъда!

  Tony
 18. 19 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Аз лично съм ЗА. От икономическа гледан точка, какъв е смисъла да храним някой до живот? Тук чета, че издръжката е около 600лв. на месец. 7200 лв. на година. Някой ще каже хората не са телета, е да ама повечето са убили именно за пари и то за доста по-малко от това. Щял да се поправи... какъв е стимула да се поправиш след като ти отнемат над 10г. (или до живот)? И откъде са сигурни, че ще успее да се поправи? А това с отърваването от мъките не е точно така, няма ли да е по-лесно да знаеш, че тоя човек вече не е сред нас и всеки да си продължи живота спокойно, че има един убиец по-малко? Колко човека ще тръгнат да убиват, ако знаят, че това се наказва със смърт? Та тук дори на пиян шофьор дават условна... Трябва по-строги закони, това че си бил пиян не те оправдава, когато си почнал да пиеш, ти ясно си осъзнавал, че си с кола и трябва да се прибереш евентуално.
  А слугите на чужди държави? Това не е ли държавна измяна? А корупцията? Ти крадеш пари от държавата и примерно тия пари вместо да отиват за нещо по-ползотворно, те са отишли в нечии джобове. А ако тия пари са можели да отидат за лекарства? Ясно, че тук за корупция няма никой осъден, но ако започнат да убиват за корупция в големи размери, определено имаме шанс.
  И така след 10-тина години и около 5000-10000 легални убийства, можем да го премахнем, ако има видимо подобрение в цялата ситуация.

 19. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Смъртната присъда е примитивно отмъщение.Всички ,които искат смъртна присъда, никога не биха убили човек.

 20. 21 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Понякога е полезно да дробим сола на тема.. колко дявола могат да се съберат на върха на една игла...така се изпуска парата !Изгубения живот не може да се възстанови с цената на друг живот.Няма разлика в броя на извършените убийства по време на опцията за смъртна присъда в наказателния кодекс и сега когато няма такава опция !Всеки разумен човек може да прецени каква е ползата от смъртното наказание !

 21. 22 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Не. Не може. И не трябва. Изобщо се съмнявам в целесъобразността на подобен материал. Независимо от започналата подписка. Дискусия вече е водена. Излишно е отново да се привеждат аргументи "за" и "против". В цвилизованата общност от държави, на която принадлежим, аргументите "против" са с по-голяма тежест. Този етап го минахме.

 22. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  До коментар [#22] от "zg":

  По вашата логика САЩ са нецивилизована държава?

  Мачкай климатичния чейндж!
 23. 24 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#23:"Bulgarische Motoren Werke"]По вашата логика САЩ са нецивилизована държава?[/quote]

  Ясно съм написъл общността на цивилизовани държави, на която принадлежим. Това е ЕС, не е САЩ. Впрочем, в последните 7-8 години някои щати престанаха да изпълняват смъртни присъди. Предполагам, че ти е известно. Дали това ще стане и на федерално ниво предстои да видим. Тенденцията за намаляване на привържениците на смъртното наказание е отчетлива дори на това ниво. Заяждането ти е безсмислено. А ако си привърженик на "чаеното парти", смятай че мнението ти изобщо не ме интересува.

 24. 25 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Дълбоко съжалявам хората, които мечтаят за смъртни присъди. За мен те са или изостанали в развитието си, или социопати. Признавам, че ако аз бях родител на убитото дете, най-вероятно нямаше да се сдържа в желанието си за отмъщение. Но обществото е точно затова, да налага общи норми. Жаждата за мъст и кръвожадност никого не е довела до добро.
  И, бих искала да чуя мнението на привържениците на смъртното наказание по въпроса за съдебните грешки. Наскоро пак имаше случай на несправедливо осъден на смърт човек.

 25. 26 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#7] от "Няма дясно в България":

  Нямат право да го накарат да чука камъни. Само да стои в затвора

 26. 27 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#25] от "murttle":

  Значи приемаш присъдата на Брейвик в Норвегия, който уби 77 човека?

 27. 28 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Смъртното наказание е един много евтин вариант за наказание. Иначе трябва престъпника да го храниш, обличаш и да му осигуряваш медицинска помощ докато е жив

 28. 29 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Проблема не е толкова дали има или не смъртно наказание, а дали системата действа съгласно закона.
  Като му сложат присъда до живот без право на обжалване, дали наистина ще лежи до живот или ще му сложат 3 за 2 дни ако работи и дали няма да го пуснат на 10тата година за "добро поведение".
  Та ако има разяснителна програма какво значи до живот при строг режим (рядко излизане от килията и само сам, което си е по-лошо от смърт) и че такива присъди се издават в такива и такива случаи - това може да бъде еквивалентно възпиращо.
  До марино777:
  Смъртните присъди също не излизат много ефтино (можете да проверите американски уебсайтове по въпроса). Чукането на камъни също не е ефтино заради задължителните охранителни мерки.

 29. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стятията е боза. Оправданието, че "Европа не давала" е жалко и смешно.
  Въпреки това, три въпроса към привържениците на смъртната присъда:
  1) сигурни ли сте, че няма да има куп съдебни грешки при сегашните тип и състояние на правосъдието с извинение в България? Включително вие самите, лично, да се окажете засегнати, някой съдия като бившя премиер Димитър Попов да ви окачи на бесилата за "превишена самоотбрана" срещу мутра с връзки?
  2) сигурни ли сте, че няма само бедняците да отнасят смърно наказание, докато връзкарите и богаташте ще се измъкват, както се измъкват редовно и сега от всякакви присъди?
  3) сигурни ли сте, че веднъж допуснато, това наказание няма да се разпростре върху други ДЕЯНИЯ като няпример обида на президента или премиера?

  Изобщо, може ли да се говори за правосъдие, когато народът нито избира съдиите, нито ратифицира приеманите от недосегаеми престъпници закони, нито притежава оръжие (притежават го мутрите, които трепят хора по моловете, притежават го началниците на мутрите, притежават го политиците и бизнесмените, чийто бизнес и чиято политика сами по себе си са за смъртна присъда)?
  Освен това, причините, които тласкат хората да вършат дивотии, нима ще изчезнат с връщане на екзекуциите?

  Интересно ми е също така, дали човек, който иска връщането на непопрвимото, би бил готов лично да екзекутира осъдения?
  Или пък, ако е противник на смъртното наказание, как би реагирал, ако бъде убит негов близък?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 30. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#17] ти откъде знаеш, че не работят за издръжката си? Половината от изработеното, а им дават минимална заплата, се прибира от затворническото началство, тъкмо за "издръжка". Друг е въпросът, че и за зятворниците няма достатъчно работа, те се надпреварват да получат такава, защото така си намаляват фактическото време на "излежаване", което реално изобщо не е лежане. Поинтересувай се малко какво наистина става в затворите.
  Има и още нещо: миналата година над 1500 души с влезли в сила присъди си чакаха реда да ги приберат, понеже няма място, претъпкано е. Тази година вече са 2000 чакащи. А когато има предсрочно освободждаване, пускат всеки, вредил се в списъка, без значение какво е извършл и колко му остава.
  Та и в затворите е бардак, както "на свобода".
  Мислете защо.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 31. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Първо смъртното наказание не е съвместимо с правото на Европейския съюз и Съвета на Европа и въобще не е необходимо да се дискутира.Второ доживотния затвор без замяна осигурява частна и обща превенция в същата степен,като смъртното наказание. Трето неличието на смъртното наказание е пречка за екстрадиране и накрая осъдения на доживотен затвор без замяна може в даден момент да посочи съучастници и поръчители и да свидетелства срещу тях,докато екзекутираният не може.

 32. 33 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Не може ли просто да осъдим политиците на "прехода"?
  Ще има далеч по-добър ефект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK