Квоти по пол, не квоти за поли

Кадър от ревю на "Долче и Габана" - 2010 година

© Reuters

Кадър от ревю на "Долче и Габана" - 2010 годинаПрез 2016 г. Германия въвежда квотния принцип, а именно големите компании трябва да постигнат 30% женско участие в бордовете си, а средните предприятия сами ще определят каква квота за жени ще има в изпълнителните и надзорните съвети. Санкциите при непопълване на квотата остават неясни, но пък новината отново разбуни духовете и у нас.


Враждуващите лагери "за" и "против" квотите започнаха да се замерят със статистики, логически и недотам логически аргументи, с много емоции и предположения. Интересно е да се наблюдава как част от най-върлите противници на квотите, освен че са от мъжки пол, принадлежат на поколение, което именно се е възползвало от приема на квотен принцип в гимназии и университети. С припева "момчетата се развиват по-късно от момичетата" на уста,


образователни институции години наред приемат с по-ниски оценки мъжките си възпитаници
а никой от тях не се и сеща да възрази "искам да ме приемат заради знанията ми, не заради пола ми". Последното се наблюдава като редовен аргумент на жените – "не искам кариерата ми да е продукт на квота и на моя пол". Да, но не. Защото спънките тип "стъклен таван", които жените срещат в кариерния си път, са продукт на пола или по-точно на съществуващите полови стереотипи.


Самият факт, че евентуалното въвеждане на квоти в България се тълкува на нивото "ще вкараме на високи позиции некадърни поли за сметка на квалифицираните мъже", показва дълбокото неразбиране на темата от широката публика и обяснява защо още дълго време ще спорим "за" или "против", вместо да обясняваме "защо трябва да ...". Квотите по пол твърде едностранчиво се приемат само и единствено като квоти за жени. Идеята им реално е да се постигне баланс в сектори, където жените липсват или са слабо представени, както и да се отвори път на мъже в изцяло феминизирани сектори. Също така квотите са просто (временен) инструмент наред със серия мерки и политики, които да се преборят със определени стереотипи и да се постигне равнопоставеност на половете.


Защо тогава и мъже, и жени не приемат или приемат погрешно квотите?


В България самият израз "квоти по пол" е проблематичен поради лингвистични неточности. Да погледнем към 70-те, когато на Запад феминизмът започва да прави разделение между биологичен (sex) и социален (gender) пол, за да може успешно да се бори със стереотипите, свързани със социалните роли на мъжете и жените, и към 90-те, когато в Америка Джудит Бътлър издава своята култова книга Gender Trouble. В нея тя заявява "gender is performance" т.е. полът е социален (и културен) конструкт. В българския език няма отделни думи за биологичен и социален пол, макар и да се води някакъв тесен академичен дебат дали не трябва да се използва разделение "пол/род", а въвеждането на чуждицата "джендър" най-вероятно би внесло още по-голямо объркване. Този лингвистичен проблем сякаш обяснява разбирането на квотите по пол като "квоти за поли" т.е. бърка се социалният с биологичният пол и


вместо да се гледа на жените откъм социалната им роля, те са опредметени до поли


Подобен е проблемът и с неразбирането на феминизма и схващането, че това е борба на радикалните феминистки/феминацитата да завземат властта, да заменят мъжете и подобни широкоразпространени глупости. Да, става дума за власт, за овластяване, за борба – защото историята рядко помни някой да се е отказал от властта доброволно. Но равнопоставеността на половете и въвеждането на квотите отдавна са много повече от феминистка борба, те са въпрос на социален, политически и икономически напредък на обществата. Балансът между жени и мъже в бизнеса, в политиката и в личната сфера само и единствено може да допринесе за развитието ни.


Повече жени в политиката и близък процент представителност на двата пола означава повече gender sensitive политики, т.е. политики, съобразени с нуждите и на мъже, и на жени. Два кратки примера, срещнати от мен в практиката – Законът за защита от домашно насилие е внесен за обсъждане през 2004 г. Тогава в българското Народно събрание има около 30% жени. Подобен процент повече не е достигнат (движим се около 20%), съответно нямаме кой знае какви gender sensitive закони. Втори пример – малък град, годината няма значение; броят жени в общината рязко скача (по изключение). Взимат решение да се сложи осветление не само в центъра на града, но и на много други места. Процентът изнасилвания спада почти двойно.


Повече жени в бизнеса чисто и просто означава повече пари


Компаниите, които имат баланс в управлението, имат средно 35% по-висока печалба от други, в чиито бордове липсват жени. През 2014 г. според изследване на Европейската комисия, ако броят жени в ИКТ (информационните и комуникационните технологии) сектора се изравни с този на мъжете, БВП на Европа ще се увеличи с 9 милиарда евро годишно. Друго изследване (Маккинзи, 2009) пък посочва, че ако се постигне баланс в нивата на заетост между мъжете и жените, безработицата в ЕС ще намалее от 24 на 3 милиона безработни, т.е. използването на пълния потенциал на жените ще покрие 21 милиона работни места в (тогава) 27 страни. Също така преодоляването на стъкления таван, с който жените се сблъскват в научния сектор, най-вероятно ще вдигне броя иновации годишно, а иновациите са с висока добавена стойност. Накратко равнопоставеността вдига конкурентоспособността.


Не на последно място квотите ще променят социалния статус и на мъжете, и на жените. Това включва както


да свикнем с образа на жената управленец, така и с образа на мъжа медицинска сестра


да свикнем и с мисълта, че домашните задължения не са "женска работа", нито би трябвало да има проблем мъжете все по-често да излизат в бащинство. Квотите по пол не просто ще постигнат баланс, но имат потенциал да променят разбирането ни за цели професии. Ако разликата в заплащането между мъжете и жените в България е средно 13% в полза на мъжете, какво би станало, ако повече мъже влязат в учителската професия? Вероятно това би повишило заплатите в сектора поне с 13%. Този факт пък би могъл да доведе едновременно и до по-привлекателен образ на професията, и до по-висока мотивация на самите учители. Неща, от които имаме крещяща нужда.


Изобщо квотите не са мярка, която ще направи от всички жени топ мениджъри и от всички мъже учители. Също така квотите не бива да се възприемат като пречка пред майчинството и обвинение към жени, които не желаят да работят, или към мъже, които искат да се издигат в кариерата. На квотите би трябвало да се гледа като на ускорител за постигане на промяна и равнопоставеност. Нищо повече.


И, разбира се, че само с квоти няма как да стане. Нужни са и много други усилия и мерки, за да се преборим със стереотипите. Нужна е воля. И от двата пола.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 566 Неутрално

  То хубаво. Ама оня ден бях в държавна институция пред комисия от 6 дами. Имаха да решават прост въпрос, който обикновено отнема 5-10 минути. Отне им час и половина. Само една от тях очевидно разбираше какво прави и защо е там. Останалите бяха просто красиви. Как ще елиминираме този ефект с квотния принцип?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От 9 кладенеца вода носят за да си оправдаят нелепи феминистки глупости. Биологичен пол, па социален пол - какво значение има как ще се нарича, нали всичко се свежда до мъж и жена. Това усукване, усложняване, дипломатично увъртане, па лингвистика, па нови термини и чуждици, всичко е от Лукавия. В живота хубавите, здравите и естествените неща са прости, ясни и логични. Щом не можете да го обясните просто, ясно и кратко, а го усуквате, ясна е работата.

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Любопитно

  "Ако разликата в заплащането между мъжете и жените в България е средно 13% в полза на мъжете, какво би станало, ако повече мъже влязат в учителската професия?"
  В училището на сина ми има 5-6 учителя мъже ,децата ги слушат повече ,уроците са им по интересни и най вече синът ми започна да учи по тези предмети с пъти в повече.
  А за въпросът дали да има квоти , някак не искаме да си признаем че на 100% ни управляват жените .Всички наши успехи се дължат на добрите и умните жени в живота ни и обратното не добрата жена може да ти съсипе живота .
  Така че за какви квоти говорим те ни управляват на 101 процента .Ние само си мислим че нещо зависи от нас.

 4. 4 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Новият Завет го е обяснил много добре:

  11. Жената да се учи в безмълвие и пълно покорство.
  12. На жена не позволявам да поучава, нито да господарува над мъж, но заповядвам да бъде в безмълвие.
  13. Защото по-напред биде създаден Адам, а после Ева;
  14. и не Адам биде прелъстен, а жената биде прелъстена и падна в престъпление;
  15. но ще се спаси чрез раждане деца, ако пребъде във вяра, в любов и в светост с целомъдрие.

 5. 5 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако драпат със зъби и нокти за равенство в професиите (но само за директорските позиции), защо не се въведе същото и в спорта? Защо е тази полова сегрегация и полов апартейд спрямо жените, нека се обединят двата пола и да участват в едни и същи отбори и състезания? Лека атлетика, шахмат, силови спортове, отборни спортове - нали не са по-некадърни и глупави от мъжете, нека участват наравно с тех?

 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 946 Неутрално

  30% от жените може би имат добри качества за изпълнение на строго профилирани задачи, за които имат квалификация. Но няма как 30% от жените да имат качества за ръководни длъжности. Там се изисква много повече от тясна специализация в някоя област... Извинете, но повечето жени не могат да вземат адекватно решение, управлявайки автомобила си в градски условия, какво остава да управляват хора и предприятия...

 7. 7 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#4] от "bormashina":

  Някаква мухлясала книга с детски приказки не е аргумент.Още повече че цитатите дето си извадил са толкова аморални,религиозно-лицемерни и глупави.

  Колкото до статията:
  "приема на квотен принцип в гимназии и университети" - когато кандидатствах в университет именно жените се възползваха от квотният принцип (кандидаствах с математика)

  " според изследване на Европейската комисия, ако броят жени в ИКТ сектора се изравни с този на мъжете, БВП на Европа ще се увеличи с 9 милиарда евро годишно."

  Изследване което предполага автоматично свободните места да се запълнят с жени.При този глад в сектора ако се намерят и травестити-марсианци да вършат работа БВП-то пак ще се вдигне. Никой не спира жените да стават програмисти.

  Няма да видим масово мъже мед. сестри защото това малко или много за по-ниско квалицифиран труд . Ниско квалицифираните мъже работата като хамали,фрезисти,миньори,строители и т.н. Ама за фрезисти и миньори неизвестно защо никой не иска равнопоставеност на половете....

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Хората са си го казали-Насила хубост не става.Това с глоби и санкции няма да стане.

 9. 9 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Квотите би следвало да се разглеждат като това, което представляват, а не това, което ни убеждават, че представляват. В случая, те са форма на колективизация по признак пол и като всяка друга колективизация подтискат индивида за сметка на имагинерните права или благо на колектива. Не желая да бъда допускан с предимство в дадена професия, която в съответния момент има "дисбаланс", т.е. не желая да бъда оценяван спрямо пола си, а спрямо реалните си качества като ИНДИВИД и професионалист, а не представител на една или друга колективна форма. Нека не забравяме, че расизмът е колективизация по признак "раса", национализмът е колективизация по признак "национален произход", комунизмът е колективизация по признак "социален произход"... Какъв уродлив "изъм" би била колективизацията по признак "пол" още не знаем, но знаем, че колективизацията подтиска индивида и свободата. В същината си, квотите не само не биха намалили разделениено между половете, а биха го увеличили, защото представляват точно разделение по признак "пол". Отказвам да оценявам хората според пола им, точно както отказвам да ги оценявам според расата или националността им, примерно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 10. 10 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Проблемът не е дали ще е по "пол", по "секс" или по "джендър".
  Проблемът е, че има "квота". После ще се почне - квота за "високите под 170", квота за "по-тъмно зелените", квота за "не толкова хубавите" и т.н.
  Естествено, ще има национална "комисисия" за следне на "квотите", ще се почнат едни дела в съда за "нарушаване на квотите" и т.н.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 11. 11 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Докато се опитват да правят кариера циганките раждат. Каква полза за обществото от това да ни заливат бъдещи негови членове от които ползата е съмнителна докато носителите на добра наследственост се топят?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 12. 12 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 777 Неутрално

  ""Ако разликата в заплащането между мъжете и жените в България е средно 13% в полза на мъжете, какво би станало, ако повече мъже влязат в учителската професия? Вероятно това би повишило заплатите в сектора поне с 13%.""

  Това е глупост и предполагам авторката съзнателно манипулира.
  Всъщност по този начин повече мъже ще работят на по-ниска заплата, което наистина ще изравни нивата на заплащане, но от това никой няма да е доволен - нито мъжете, нито жените им.
  Единствено феминистките-статистици.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 13. 13 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ако амбициите и възможностите им се припокриват, ОК. Само че това е голяма рядкост. Много са дисциплинирани, напористи и безскрупулни. Имат две предимства - къса пола и сълзи.

 14. 14 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vasil Arnaudov":

  Защо мухлясала книга с приказки, нали същите дето скачате за гейовете и жените се борите за толерантност уж и сте против дискриминацията? Ето ти сега ме дискриминираш религиозно като оплюваш моите ценности и разбирания за живота. Значи сте против дискриминацията, но само когато дискриминират (уж) вас феминистките и гейовете, а иначе вие може да дискриминирате всички останали колкото си искате и даже си измисляте и термини за да го оправдаете - "обратна дискриминация", "позитивна дискриминация" или там както го наричате. Това е либералната идея - лицемерие и агресия спрямо различните от вас.

 15. 15 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  [quote#6:"Митев"]30% от жените може би имат добри качества за изпълнение на строго профилирани задачи, за които имат квалификация. Но няма как 30% от жените да имат качества за ръководни длъжности. Там се изисква много повече от тясна специализация в някоя област... Извинете, но повечето жени не могат да вземат адекватно решение, управлявайки автомобила си в градски условия, какво остава да управляват хора и предприятия...[/quote]

  Мъжете са добри специалисти, а жените са добри мениджъри от ниско и средно ниво. За най-високите лидерски позиции обаче им липсва визия за далечното бъдеще.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 16. 16 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#14] от "bormashina":

  Как те дискриминирам??? И трябва ли да се измества темата към религиозни спорове?

  В библията ценностите са спорни - като започнем от възхваляването на баща който е готов да заколи детето си защото чува гласове и стигнем до оправдания на робството защото всяка власт е то бог.

  Определно си заслужава да бдат оплюти.

 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  По тази тема са все още недостатъчни новите изследвания в областта на физиологията на човека - доднешните сочат, че по елхите на бизнеса ще е полезна квота, но само за жени на възраст между 45 и 60 години ...
  Някой от тези изследвания са пред епохални открития ...

 18. 18 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#13] от "vandi":

  И п.. ъъ междукрачие - куп колежки направиха кариера така

 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Много ми е интересно, защо за квоти се реве само в управленческия или политическия сектор? Например, сред миньорите преобладават почти 100% мъжете, не съм чула някоя феминаци да ревне за равнопоставеност и да иска поне 30% женско участие.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Всъщност, в университетите разделението беше на "наборници", "отслужили" и "жени". Балът при наборниците беше с няколко единици по-висок от този при жените, отслужилите мъже традиционно бяха с най-нисък бал. Така че, това което реално се случваше тогава, беше да се дискриминират неотслужилите мъже, за да отидат да отнесат гаврата наречена казарма, за която Сидера и пр. малоумници си дерат ризите, но сами не са ходили.

  Сигурен съм, че авторката е много нясно по този въпрос, но вяно истината не попада сред аргументите и.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  "да свикнем с образа на жената управленец, така и с образа на мъжа медицинска сестра"

  Някой иска да съсипе мъжкото достойнство.

 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Сещам се за един виц:
  В разгара на кризата шефът вика подчинените си - трима мъже и две жени.
  - Колеги бизнесът не върви. За съжаление трябва да освободя един от вас.
  - Ама аз съм циганин - казал първият подчинен.
  - Аз съм бременна в третия месец - казала едната служителка.
  - Аз съм жена и освен това съм самотна майка - казала втората.
  - Аз пък съм гей! - казал другият подчинен.
  Третият мъж се огледал и като видял че примката се затяга решил да се пробва:
  - Тогава аз съм цветнокож!
  Да живее квотния принцип, върховно постижение на комунизма!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Весело

  Не напразно, полът наречен "нежен", е ограничен в някои човешки дейности, преднамерено, с различни мотиви, през различните исторически епохи. Защото, "развяването на полите", предизвиква замайване на главите, при мъжете! Не им стига в къщи, "под чехъл", ами и на работа, заради квота!
  Мили дами, съжалете половинките си! Дайте им равенство, по-демократично е!

 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Мъжете отдавна са готови, да допуснат жените до залите на управителните съвети и до кулоарите на властта.

  Реализиралите се жени са тези, които не са готови, да започнат да издържат семействата си, наместо по-малко успешните си половинки.

 26. 26 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Жените са най-добри в продължението на рода. Няма равни на тях и нямат заместител. Другото както дойде. За тях войни са водили.
  Мили наши майки, жени и дъщери не се подлъгвайте по акъла на някакъв малък процент от жените : изперкали и гръмогласни феминистки, дето искат да обърнат целия свят надолу с главата...и аз не знам защо.

 27. 27 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Весело

  До коментар [#2] от "bormashina":

  Някои неща са по-сложни от други. Нещо сложно като го обясниш твърде опростено, глупаците ще си помислят, че са разбрали, а и по-умните могат да бъдат подведени.

  Но ето го лесно обяснено: когато на едно работно място има поне относително равновесие между броя на жените и мъжете, и на двата пола им е по-приятно да са на работа. Има си и изследвания за това, например на работни места само със жени или само мъже хората по-често си взимат болнични: ето това е нещо, което хората са измерили, ти интерпретирай както си искаш.

  И тъй като това не е някакво ново откритие, в елитните гимназии има квоти за момчета от десетилетия. Или според теб и те трябва да се премахнат и само момичетата да учат езици и науки, а момчетата да стават електротехници, дърводелци и бояджии?

 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Е в България всички постове в управлението на държавата са квотно разпределени на жени - председател на НС, вицепремери, министри и т.н. Ефектът е нулев.

 29. 29 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#5] от "bormashina":

  Защото тук за спорт никой не говори. Става дума как да направим така, че всички (мъже и жени) да работим по-ефективно. Хората, които спортуват за здраве, им е все едно дали играят разделно или заедно. А гледането на професионален спорт е съвсем друго занимание.

 30. 30 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Любопитно

  Наистина ли някой си мисли, че бизнесът, който иска да прави "пари прим", ще държи насила жените извън управлението и така няма да прави повече пари?! Или ако наемането на жени му дава конкурентно предимство, той няма да го направи?!
  Абсурд!
  Всякакви регулации извън пазарния принцип са безсмислени.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 31. 31 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Весело

  До коментар [#4] от "bormashina":

  Добре че се намеси с цитат от Стария Завет. Сигурно ти се иска като в Саудитска Арабия да обявим една книга писана от не се знае точно кой и не се знае точно кога за закон. На това му се вика Шариат, ако не се сещаш.

 32. 32 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#30] от "Mark Twain":

  Трудно е да говорим за пазарен принцип, когато в крайна сметка целта на топ-мениджърите е максимизират своите годишни бонуси, а не дългосрочната печалба на фирмата. Това няма много общо с дискусията за мъже и жени, просто го споменавам, защото позоваването на "пазарния принцип" понякога е твърде опростенческо.

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Весело

  Голяма глупост са това квотите - за дадена работа са необходими определени качества - който ги има - да го вземат - който ги няма - да си търси късмета другаде.
  Защо някой квалифициран мъж трябва да изгори заради въпросната квота, за сметка на неквалифицирана жена?

  Направо да гледат филма "Идиокрация" и да почнат да го прилагат - Кубрат Пулев президент, Азис министър на спорта, чакай забравих за квотата - Ивана финансов министър, Мария министър на МВР, и т.н.

 34. 34 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#19] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Защото, както и да го погледнем, в бъдещето "силовите" професии са обречени на бавно отмиране. Не виждам защо трябва да седим закотвени в едно заминаващо си настояще когато говорим за неща, които формират цялото общество.

 35. 35 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#1] от "znayko84":

  Ами ако бяха трима от тях мъже, по квотния принцип? Или нещо не съм доразбрал?

 36. 36 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Вървим към социализъм, пак.

 37. 37 Профил на yos2014
  yos2014
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нямам представа коя е тази другарка Дерменджиева, но очевидно много и липсват времената на плановата икономика, когато имаше квоти по пол. Също така, аргументите в подкрепа на едно соц хрумване (каквото е въвеждането на квоти за жени в бордовете) с друго подобно (квоти по пол в образованието) е чист цинизъм и е типично за чугунените глави, които така силно се надявахме да изчезнат по естествен път (уви, това както стана ясно няма да се случи).
  Въпросът по тази тема е не дали да има повече жени в бордовете, а по-скоро как стигнахме до там държавата да се меси до такава степен в работите на ЧАСТНИЯ бизнес? Нима това е нормално в условията на пазарна икономика?
  Другото, което не ми е ясно, е как така на фона на всички статистики, че виждаш ли където имало повече жени печалбите били много по-високи, инвеститори и акционери така упорито се отказват от тези печалби, та се налага държавата силово да им ги налага? Много, ама много искам другарката Дерменджиева и всички подкрепящи подобни безумия да обяснят този феномен!

 38. 38 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Замислих се за снимката - жени по гащи, - по какъв начин кореспондира с материала. И дали някой в Дневник не се гъбарка с авторката.

 39. 39 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#37] от "yos2014":

  Като я задъвчете тая "пазарна икономика", разбрали-недоразбрали....

  Пазарната икономика е теория, и една от аксиомите й е, че всички имат пълна информация, и всички вземат оптимални решения основани на тази информация. Нито първото го има на практика, нито второто.

  Иначе така наречения "частен" бизнес, в крайна сметка, не може да съществува без хора с образование и инфраструктура. И докато е така, как да очакваме че обществото, представено от държавните институции, ще дава на "частния" бизнес хора и инфраструктура, без да има никакво право да регулира лакомията (за жалост, безкрайна) на тези, които извличат дивиденти от своя бизнес? Или направо да приватизираме и образование, и пътна мрежа, и заживеем отново като феодали и крепостници?

 40. 40 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#35] от "nocomnet":

  Не знам какво щеше да се случи, ако трима от тях бяха мъже. По простата причина, че за да се случи каквото и да било трябва умерена доза професионализъм. В моя случай такъв очевидно притежаваше една от дамите. Останалите бяха много красиви, но до там. При мъжете този елемент отсъства. Обикновено никой не взема мъж за служител в администрация единствено защото е красив. Може да го назначат, защото е човек на някого, но ако не става при първото сътресение изхвърча. Следователно ефекта липса на професионализъм не може да се бори с квотен принцип. Дори е по-вероятно квотния принцип да закрепи на дадени места безмозъчни създания - жени в общия случай и мъже в частния на феминизирани професии, които не са там защото могат да свършат нещо и то добре, а просто защото са жени или мъже. Подходът определено е грешен.

 41. 41 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За управленските и предприемачески способности на жените може да се съди лесно, като се погледне статистиката на процента жени основали и развили собствен бизнес. Аз лично не знам колко е точно, но виждам, че несравнимо повече в това отношение са мъжете. А това е много точен показател, защото при частната инициатива не може да се говори за полова дискриминация. Там важи простия подбор, ставаш или не. И тук не говорим за това, че мъжете са по-умни или подобни глупости. Просто мъжете са по-агресивни, важно качество по пътя към успеха. Та в този ред на мисли, в и без това отслабващата икономика на Европа, такова изкуствено налагане на квоти ще я отслаби още повече. Лично мнение.

 42. 42 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#40] от "znayko84":

  Да, съгласен. Просто твоят пример нямаше връзка със статията, ми се стори на мен. Ето ти ситуация: Шеф на държавна агенция, одъртяващ, но мераклия. Избира си служителките по красота. Ако имаше квотен принцип, шанса този да е на същата позиция пада, както и възможността да си избира само жени за подчинени.

  Осъзнавам, че това е много опростен начин на мислене, но в крайна сметка, започваме да осъзнаваме, че има някакъв дисбаланс, и в момента в цяла Европа тече дебат какво да се направи. Квотният принцип е само едно от предложенията, но не бива да го отхвърляме "по принцип", без да обмислим всички положителни и отрицателни последствия.

 43. 43 Профил на yos2014
  yos2014
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#39] от "nocomnet":

  Изобщо не искам да влизам в спор пазарна икономика срещу планова, но подкрепям правото на всеки, който иска да живее в условията на втората, да го направи, премествайки се на съответната територия (или гласувайки за съответните партии, които биха променили системата на нашата).

  Все пак от поста разбирам, че според вас държавата се явява нещо като собственик на хората, които частния бизнес се опитва да експлоатира. Също така държавата създава образование и инфраструктура незнайно как, но очевидно не с данъците на нас, работещите в частния сектор....

 44. 44 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#27:"nocomnet"]Но ето го лесно обяснено: когато на едно работно място има поне относително равновесие между броя на жените и мъжете, и на двата пола им е по-приятно да са на работа.[/quote]
  Това са аргументи тип изсмукани от пръстите. По-приятно се работи, да, но не и по-продуктивно. Мен например красивите жени ме разсейват, значи дай да сложим квота за грозни жени за да върви по-добре работата. Колко жени ще има, колко мъже, дали красиви, дали грозни, ниски, дебели, високи, черни, бели - това решение требва да се остави на собствениците или управителите, нека те си преценят кое е добро за фирмата, а не да им се налага насила.
  А това за квотите при ученици - ами ако момчетата се развиват по-бавно, защо да нема квоти за да им се даде равен шанс в живота? Така е направила природата и едно момченце е умствено по-неразвито от едно момиченце на същата възраст, това никой не го отрича. Но за да се приложи същото и при възрастните, значи признаваме че жените са по-глупави, некадърни и недоразвити. Ако приемате че са равни, значи и квотите са излишни. Ако приемате че са по-глупави, тогава защо да се назначават насила и да дърпат икономиката назад? И в двата случая издишате.

 45. 45 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#29:"nocomnet"]Защото тук за спорт никой не говори. Става дума как да направим така, че всички (мъже и жени) да работим по-ефективно.[/quote]
  Още глупости. Професионалният спорт не е ли работа за професионалните спортисти? Ами ето, аз предлагам да се обединят двата пола и да участват заедно в спортните дисциплини, за да може "и на двата пола им е по-приятно да са на работа" и да взимат по-малко болнични.

 46. 46 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vasil Arnaudov":


  [quote#7:"Vasil Arnaudov"]Някаква мухлясала книга с детски приказки не е аргумент.[/quote]

  На теория си прав. На практика обаче, атеистичния запад (в т.ч. БГ) ще се затрием поради фертилитет далеч под устойчивите 2.1. След 50 години атеистите ще са малцинство дори в Европа. Социален подбор.
  Не, не рекламирам религията, просто съм реалист, който вижда че в атеизма е просто поредната религия, издигаща в култ хедонизма. Просветените и отговорните, както винаги са отчайващо малцинство.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 47. 47 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#43] от "yos2014":

  Нищо подобно. Хората са собственици на държавата. А хората като индивиди са склонни към лакомия, особено към пари. Защо е така е дълга тема, но ако погледнем към Западна и особено Северна Европа ще видим, че ако изцяло премахнем страха от глад, или страха от невъзможност да издържаме децата си, то и лакомията малко попресъхва.

 48. 48 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 566 Весело

  Дисбаланс между мъжете и жените има от как свят светува. И никой още не е измислил начина как да направи мъжете и жените равни. Това е като онези нерешими математически задачи. Вместо бюрократите в ЕК да губят своето и на бизнеса време в "измислянето" на топлата вода, да оставят пазара да си регулира нещата. Ако компаниите се нуждаят от повече жени в управлението си, за да успяват и да правят пари, то те ще си ги назначат. Ако ли пък не, то не бива да бъдат карани да го правят. Същото важи и за обществения сектор като цяло.

 49. 49 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Истината е някъде по средата, колеги.
  Нито в затварянето на жените в кухнята, нито в обратната дискриминация. Обществото трябва да достига до такива решение по еволюционен, не по революционен път.

 50. 50 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Весело

  До коментар [#44] от "bormashina":

  Не, не са изсмукани от никъде. Има си публикувани трудове по темата. Ако знаеш английски:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22252527

  например. Има и други публикувани трудове, има си гоогле.

 51. 51 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Подобни квотни простотии са обида за женския пол. Така всяка жена, намираща се в управленска позиция може да бъде основателно критикувана, че е на тази позиция, не защото притежава нужните качества, а защото просто е жена.
  Също така се получава още един парадокс. Когато това феминистко безумие влезе в сила, ще се наложи някои мъже да бъдат уволнявани, защото превишават нужното количество, съобразно квотата и това ще е дискриминация на основа на пола в най-чист вид. Нека някой хомо-феми-активист да ме убеди в обратното.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#51:"ex_alex_ks"]Подобни квотни простотии са обида за женския пол. Така всяка жена, намираща се в управленска позиция може да бъде основателно критикувана, че е на тази позиция, не защото притежава нужните качества, а защото просто е жена.[/quote]

  Като жена не мога да не се съглася с това.
  При такива квоти всяка жена ще бъде обект на съмнение, че назначението й е заради политика, а не заради способностите й.

 54. 54 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Весело

  До коментар [#52] от "bormashina":

  Не ме побърква, развеселява ме. Ето аз например не те наричам обидни думи, а ти го правиш ("либеруга". Кой тук е с по християнски морал?

 55. 55 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  не отричам, че някъде може да има дискриминация срещу способни жени, заради пола им, но политически некоректната истина, е че много малко жени стават за такива позиции заради типичните женски качества (които нямат нищо с физиката, а с психиката). единствените жени които стават за шефове са мъжкарани, тоест психологически са повече мъже отколкото жени. колкото до умствените им способности, как ще коментирате факта, че в шахматът например сред най-добрите 100 играчи в света има 2 (!) жени.

  Истината ни прави свободни.
 56. 56 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#50] от "nocomnet":

  Изсмукано е като аргумент, а дали е верно или не нема никакво значение и не е работа на законодателството да се грижи за това. И ти дадох контрапример с красивите жени които ме разсейват и квота за грозните за да върви още по-добре работата, с което и се обосновах защо смятам аргументът за изсмукан от пръстите и опит да се прикрие реалния мотив за квотите.

 57. 57 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какви квоти, какви глупости?
  Природата е велика и го е измислила и се случва!
  В общия случай, мъжете са по - логични и аналитични, а жените по - практични и емоционални, освен това са и по паметливи, особено в млада възраст!
  Жените, по различен начин, реално успяват да управляват в 90% от семействата! Но в бизнеса обикновено не е така!
  И какво, светът живее!
  Проблемите са други .....

 58. 58 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 319 Весело

  До коментар [#56] от "bormashina":

  Че теб красивите жени те разсейват е ясно: нали си християнин, с християнски ценности

 59. 59 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако е на квотния принцип и за ражданията да ги въведем!

 60. 60 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В нашите условия на безработица квотния принцип може да няма задължителен характер, а да се ползва при нужда в зависимост от кандидатите. В момента единствените сигурни професии, които спазват "правилата"-осигуряване, майчинство, заплати-са учителските и лекарите. Останалите, в т.ч. икономисти и юристи, се реализират в голяма част в частния сектор, а там нещата са други. Да не говорим, че е трудно да се прецени коя е по-добрата част-мъжката или женската.

 61. 61 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Нормално е да има квоти там, където се "дава" нещо... Например, образование. Или места край софрата.

  В работата не ти "дават", а ти трябва да дадеш нещо от себе си. Ако някой заговори за квоти, значи не си мисли за работа, а за софра

 62. 62 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#59] от "peter1946":

  И при назначаване на надзиратели в затворите да го въведем, при миньорите също.

 63. 63 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Всички тези квоти и позитивни дискриминации са безумие и никога не водят до желания резултат.....
  Да не говорим,че поставят под съмнение наистина способните и издигналите се със собствени сили жени/мъже/гейове/черни/бембени и т.н.......

 64. 64 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#3:"lout66"]Така че за какви квоти говорим те ни управляват на 101 процента .Ние само си мислим че нещо зависи от нас. [/quote]
  Лично, искрено и емоционална! -Уважителен мъж!

  Но общата настройка в България, че и европейските страни не е такава! Та за това иде реч, да се промени мисленето на мъжете относно доказаните способности на жените!
  С една дума -духовно извисяване!

 65. 65 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1347 Любопитно

  [quote#34:"nocomnet"]Защото, както и да го погледнем, в бъдещето "силовите" професии са обречени на бавно отмиране. [/quote]

  Колко в бъдещето? Щото, докато има и парченце злато, диаманти, въглища, нефт, газ и други полезни изкопаеми, миньорската професия няма да изчезне. Тоест, говорим за бъдеще след около 200-300 или повече години, не виждам причина сега, в наши дни, в мините или в петролните полета да работят основно мъже, жените какво, те нямат ли способности да работят там, а?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 66. 66 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#38:"cup_of_tea"]Замислих се за снимката - жени по гащи, - по какъв начин кореспондира с материала.[/quote]


  Ако не се лъжа, ревюто, от което е снимката беше посветено на деловите жени (доколко е удачно делова жена да иде на работа със сако и по гащи, е отделен въпрос) та от там и връзката му с темата на статията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 67. 67 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  толкова много коментари за толкова боклукчийски и изкуствено създаден проблем. за да могат едни нпо-та да взимат едни пари .. ааааре марш в гримьорната и оставете нещата да си се случват и джунглата да определя кой е царя на гората и кой не. кой каквото ще да ми разправя - работил съм и имам впечатления от едни от най-големите частни работодатели в сферата на услугите в столицата и страната и мога да се подпиша с двете си ръце че средният мениджмънт е изцяло зает от дами а на високото те клонят и доближават 50%.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 68. 68 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В момента тече кампанията за департаменталните избори във Франция. Това са местни парламенти на всеки от близо стоте департамента, на които е разделен Франция. Изборите са за двойка - мъж и жена. Т.е. гарантира се 50/50 представителство на двата пола. Гласуването е тази и следващата неделя - тези избори, както и за национално събрание са мажоритарни и за избора на кандидат-двойа трябва или на първия тур да вземе над 50% от гласовете, или на втория тур да вземе най-много гласове от допуснатите конкуренти, като се допускат всички, които са събрали гласовете на поне 1/8 от общо регистрираните гласоподаватели на първи тур.

  Жизнь или Life - избор има.
 69. 69 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#32] от "nocomnet":

  Не бъркайте мениджмънта със собствеността. Такива топ "мениджъри" едва ли биха оцелели дълго като "топ".

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 70. 70 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Има страни, където това наистина е проблем. Не считам, че България е една от тях. Най-малкото в близкото минало си имаме добри примери за жени стругари и кранистки ?!?... Отделно в секторът, в който работя е пълно с жени мениджъри на всякакви нива. Не мисля, че изкуственото налагане на някакъв процент квоти е решението, най-малкото е тъпо, защото на много места ще доведе до дискриминация - не, няма да те повишим теб, защото нямаме свободна квота, вместо това ще повишим някоя, която за нищо не става, за да се впишем в изискванията - никоя компания няма да го направи това или ще се държат няколко патки на щат с титла "мениджър" само и само да се вписват в процента. Факт е, че докато пред жените стои дилемата майка или кариера ще съществува неравенство в много сектори и това е обусловено от чисто анатомичните различия, а не от умствените и професионални качества.
  И не пробутвайте квотите в университетите като същото нещо, защото не е. Там трябва да се направи разделение, с цел да не се фенимизират или маскулинизират цели сектори впоследствие и поне при нас е пряко последствие от тъпите приемни изпити, а не от друго. Вижда се, че при там, където приемните изпити не зависят от зубрене, а от решаване на задачи няма проблеми и момчетата се справя наравно или по-добре от момичетата. Но при предметите, където просто трябва да се назубри и възпроизведе някаква тема момичетата имат неравно предимство, което се вижда и в крайните оценки. И това отново е физиологично обусловено, колкото и феминистките да искат да изкарат, че мъже и жени са еднакви. Не, не са, доказано е, че е мозъците на двата пола, макар и еднакви по структура функционират различно и са по-добри или по-лоши в различни сфери. Това не прави единия пол по-добър или по-лош, просто са различни и тези различия трябва да се използват, за да се постигне синергия. Но това трябва да става не на квотен принцип, а на естествено подбиране на най-добрите за съответните позиции - ако това са жени - добре, ако са мъже - пак добре.

 71. 71 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Весело

  Това с равенството е хубаво, ама как да стане, като жените са твърдо против. Те си искат да са дами, мъжът да бъде кавалер, банкер, шофьор, монтьор, бояджия, готвач. Но, задължително да е и съпруг, баща, брат, приятел, любовник и ухажор. И никога да не забравя да обича и майките, бащите и роднините им.

 72. 72 Профил на Nikolay Spasov
  Nikolay Spasov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Оставяйки настрана спора за/против квотите, ако подобно нещо стане масово, общественият натиск за кариера върху жените ще стане още по-силен. Сигурно ще стане едва ли не 'срамно' да си имаш някаква не толкова ангажираща работа и да предпочетеш да си по-скоро майка вместо супер-дупер голямата работа.

  Ще си говорим после за демографски проблеми, застаряване и т.н., ама като се тласка ИЗКУСТВЕНО обществото в определена посока, никой не мисли за такива работи.

 73. 73 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#71] от "yorddj":

  ами точно така. и видяхме докъде се стигна с уравниловката между половете по време на соца - жени с гаечни ключове, крикове и стругове. нагледен пример за социално конструиране на джендъра.

  но не мога да разбера целия напън за социалното конструиране на джендъра - ако джендърът е просто социален конструкт, гейовете са гейове по свой собствен избор и биха могли да се пре-ре-конструират постоянно. а не са биологично гейове. което пък автоматично срутва тезата за пълна детерминираност на сексуалната принадлежност, върху която почиват основни твърдения, свързани с гей правата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 74. 74 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Представителките на нежния пол, пардон - джендър, може наистина да изкарват 13% по-малко от мъжете, но нали харчат и една голяма част от заплатите на мъжете си, така че не виждам какво се оплакват за квоти, то е от единия джоб в другия.
  Но щом толкова им се иска, то и без квоти е възможно жена да стане какъвто си иска мениджър - нека да се трепе и работи до нощите (като впрегне мъжа си да гледа децата, ако е съгласен) пък да напредва в кариерата. Има и такива примери. Колко са щастливи - не знам.

 75. 75 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Предлагам тогава и квоти за задължително попълване с жени на следните сектори:
  - Миньори, боклукосъбирачи, хамали, гробокопачи и прочие.
  Не може само да реват, че жените "директори" били малко, ама броя на жените миньори си е съвсем ок на 0%.
  Предлагам 50% от деловодителките и лелките по разните гишенца да бъдат пратени в мините да копаят въглища, а на тяхно място да се пратят мъже миньори! На квотен принцип!
  Може да въведем и задължително разпределение по населени места! Кви са тия такива - всеки иска в София, никой не иска в циганската махала на Пазарджик! НА КВОТЕН ПРИНЦИП!!!

 76. 76 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Интересна статия. Когато квотите са временна мярка за да се неутрализира ефекта от някаква дискриминация и да се намали неравенството - в тях няма нищо лошо. Световният опит е положителен - САЩ, България по време на "комунизма", Европа в момента по отношение на жените. Проблемът е, че докато квотите за жени няй-вероятно ще се приемат, то квотите за други дискриминирани групи като етнически и религиозни малцинства нямат никакъв шанс в изостаналите расистки рържави.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 77. 77 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Г-жо Дерменджиева, мисленето на българския мАж е средновековно, в голямото си болшинство.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 78. 78 Профил на gucho
  gucho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ОФФФ продължаваме с глупостите... Равноправие, квоти, изравняване и то социално... да не продължавам... Опитвайки се да постигнем подобни обществени състояния, всъщност повече разделяме обществото. Колкото повече е вглъбяването в търсенето на "равенстово" толкова повече са стерилните глупости, които всъщност насаждат разделение по пол, сексуална ориентация, цвят на кожата, религия и т.н... Така се отнема правото на всеки да се бори както намери за добре - без превилегии и без помощи. Няма никакво значение дали си мъж или жена ако искаш да успееш... но ще има ако съществуват квоти за това.

 79. 79 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 738 Весело

  До коментар [#73] от "abdelhaqq":
  Аз предлагам първо да решим нерешимия проблем с жените. С тези необходими създания, които от как свят светува не знаят какво искат, щото винаги се оказва, че са очаквали нещо друго от мъжа. Онова загадъчно нещо, което вече е постигнала някоя приятелка, колежка или съседка. Пък после да мислим за себеподобните с женско самосъзнание. С тях ще е по лесно, защото поне се знае, че искат само едно - мъж.

 80. 80 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страхотен материал, добре написан и без очебийни грешки, което напоследък е рядкост. Браво на авторката за старанието, напълно подкрепям!

 81. 81 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Аха. Ще борим липсата на жени-заварчици с квоти и изведнъж ще се появят супер кадърни кандидати да заемат местата.

 82. 82 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#80] от "zuramode":
  [quote#80:"zuramode"]Страхотен материал, добре написан и без очебийни грешки, което напоследък е рядкост. [/quote]
  сериозно? това какво е:
  [quote#0:"статията"]Ако разликата в заплащането между мъжете и жените в България е средно 13% в полза на мъжете, какво би станало, ако повече мъже влязат в учителската професия? Вероятно това би повишило заплатите в сектора поне с 13%.[/quote] по нашенски му викаме "non sequitur", не знам във вашия край какво разбирате под "без грешки" ...

  http://postclamores.blogspot.com
 83. 83 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#1] от "znayko84":

  То е така в държавната институция. Аз на "Бюрото по труда" като се обаждах преди време за обява за работа на е-трудова борса и те не знаеха за този сайт, че въобще съществува. Отивам на информация, казват ми, че съм объркал отдела. Мисълта ми е, че държавната администрация не работи заради начина на подбор на кандидатите и техния избор. Затова държавата ни е на този хал, заради шуробаджанащината. Промяна може да дойде с промяна в манталитета на нацията, което изглежда направо невъзможно.

 84. 84 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 438 Любопитно

  Що за глупости, по мое мнение това е изключително посредствен "анализ". Но най-много ме шашна цитирането на изследване според което "ако броят жени в ИКТ (информационните и комуникационните технологии) сектора се изравни с този на мъжете, БВП на Европа ще се увеличи с 9 милиарда евро годишно."
  Това е абсолютно нелепо. Първо за коя Европа става дума? Континентална? Евро съюза като цяло или евро зоната? Защото БВП на евро съюза за 2013 година е над 13.1 трилиона евро. 9 милиарда от тази сума представляват по-малко от 0.07%! Та това е в рамките на статистическата грешка.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 85. 85 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#84] от "blurred":
  тази не би могло дори образно да се нарече "анализ", понеже е пълна с логически грешки. ето още един очевиден пример:
  [quote#0:"статията"]Втори пример – малък град, годината няма значение; броят жени в общината рязко скача (по изключение). Взимат решение да се сложи осветление не само в центъра на града, но и на много други места. Процентът изнасилвания спада почти двойно.[/quote]
  отново заключението по никакъв начин не следва изложените предположения. първо – не следва, че повишаването на броя на жените е довело до поставянето на осветление извън центъра и второ – не следва, че поставянето на осветление води до намаляване на процента изнасилванията. да не говорим, че чисто статистически, ако броят жени скочи двойно а броят изнасилвания се запази, то очевидно, че процентно (спрямо населението) броят изнасилвания ще намалява ...!

  http://postclamores.blogspot.com
 86. 86 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#85:"nye"]тази[/quote]
  тази статия*

  http://postclamores.blogspot.com
 87. 87 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Квотите са абсолютни тъпотии! Или ставаш за нещо, или не ставаш! Иначе какво - като има квоти, ще набутат ли жени в автотенекеджийска фирма, или строителна фирма, в която общите работници са наполовина жени?! Ебаси абсурда!

 88. 88 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Откровено казано бих искал първо да видя квоти за роми, а едва след това да се занимаваме със сексуалните мнозинства.
  Трябвя първо да интегрираме частите от обществото които наистина имат нужда от интеграция, а едва след това да се занимаваме с подобни глупости. Жените, за разлика от расовите малцинства, поне получават качествено образование и семейна финансова подкрепа. Не мога да приема че психологическият ефект от няколко подсвирквания по улицата пречи на успеха повече от това да израстнеш в гето, да не завършиш начално образование и от малолетна възраст родителите ти да те насърчават да работиш нискоквалифициран труд, просиш или крадеш.

 89. 89 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Коментарите показват колко сме недорасли и не използваме потенциала на 50% от населението. Сега били прости и неумели жените - ами за какво да стават умели, като така или иначе колкото и да се пъне една жена, кой да е мъж ще има по-висока заплата и ще бъде предпочетен за повишения. Аз съм от поколението, където имаше деление 50% за ученици и кандидат студенти. На следващата година след моето приемане в гимназия, тази квота бе махната и имаше само 1 момче в класа, така че я върнаха обратно, въпреки че съм завършила женска професия и моите 50% мъже съученици не я работят, а един каза, че било срамно мъж да я работи. В университета мен ме приеха специалност, която никого не вълнуваше, защото имах 4.75, а за една от най-желаните тогава специалности мъж беше приет с 3.17 - всичко това защото има квоти. Така че - дали да даваме автоматично приоритет на мъже или да търсим баланс - като в примерите, че жените може да вземат решения, които да са полза за и мъже и жени. В онзи хипотетичен пример с жените, преобладавали в общински съвет и чрез обезопасяване на града намалили изнасилванията на половина - там и мъже са имали полза, нали - намалили са се изнасилванията на техни жени, сестри и дъщери. Западните държави си гонят интереса - финансовия и обществения, а не че западните мъже са лигави или отворени, ако могат да накарат жените да работят, защо пък да не ги използват (употребят) ?

 90. 90 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Може ли авторката да ми цитира източника на информацията си,че компаниите,които имат в бордовете си жени имат 35% по-висока печалба!

 91. 91 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#85:"nye"]не следва, че поставянето на осветление води до намаляване на процента изнасилванията. да не говорим, че чисто статистически, ако броят жени скочи двойно а броят изнасилвания се запази, то очевидно, че процентно (спрямо населението) броят изнасилвания ще намалява ...! [/quote]

  Поставянето на осветление намалява всякаква престъпност, намери си сам статистики в световен мащаб, кой луд ще хаби пари за светене през нощта?

  А вторият ти коментар е умопомрачителен - не става дума, че е намаляло изнасилването на жени - общински съветнички, хаха.

 92. 92 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#91] от "lalleen":
  http://www.crim.cam.ac.uk/people/academic_research/david_farrington/light.pdf
  ето малко статистики. вие статистики за съответния малък град преди и след поставяне на осветление имате ли, контролни групи, нещо?

  втората част от коментара ми е чиста проба математика (на пръсти):
  процент изнасилвания = изнасилвания / брой жени
  ако изнасилванията не се променят, а броят жени расте то е очевидно, че процентът намалява!!!

  http://postclamores.blogspot.com
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#89] от "lalleen":

  Защо все сравнявате ябълки и портокали, образно казано. Приема е университети, при този начин на изпити, трябва да бъде квотен, за да не се допусне феминизация или маскулинизация на цели професионални направления, поради лош входящ контрол. И как става така, че мъжете като цяло влизат в университетите с по-нисък бал, като цяло имат по-нисък успех през следването обаче след това се реализират много по-добре и успешно на пазара на труда? Явно за реализация на пазара на труда са нужни и други качества освен способност за учене. Такива ми ти неща като решителност, издръжливост и реакция при стрес и т.н. Виждал съм какво прави стреса на жените на ръководни позиции - грозна гледка е.

 95. 95 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#70] от "ugi":

  Не съм против естествения подбор, Колега, но все не мога да си обясня, защо познайваме предимно Кума Лиса, а не толкова, Кум Лисан . В научните среди вече се говори, че мисленето при жените на детеродна възраст е зависимо и от втори център, който игнорира проблемите пред първия, без да ги решава ...

 96. 96 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#89:"lalleen"]колко сме недорасли и не използваме потенциала на 50% от населението. [/quote]

  Хората от женски джендър сами са отговорни да използват потенциала си. Не виждам защо трябва да им даваме предимства - достатъчно е да нямат пречки. В момента пречки нямат. Във всички фирми, в които съм работил, не е имало дискриминация, имало е жени и са получавали същите заплати за същата работа.

 97. 97 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#92:"nye"]
  http://www.crim.cam.ac.uk/people/academic_research/david_farrington/light.pdf
  ето малко статистики.[/quote]

  Много добър линк, мерси!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 98. 98 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#1:"znayko84"]Само една от тях очевидно разбираше какво прави и защо е там. Останалите бяха просто красиви. Как ще елиминираме този ефект с квотния принцип? [/quote]
  Знайко, ако държавните позиции започнеха да се заемат от можещи и знаещи хора, а не от красавци--в широкия смисъл на думата--цялата ни държава би се оправила. Направи само едно сравнение между некрасивия Костов и сравнително по-красивия Бареков за постигнатото от тях като държавници.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  [quote#5:"bormashina"]Лека атлетика, шахмат, силови спортове, отборни спортове - нали не са по-некадърни и глупави от мъжете, нека участват наравно с тех?[/quote]
  Съгласна съм. С нетъпение очаквам да видя мъжете художествени гимнастици и шинхронни плувци как ще се справят.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Причислявам се към противниците на квотите. Квоти по пол според мен не трябва да има нито за прием в гимназиите, нито в университетите, нито в последствие. В България връзкарството е много по-голям проблем, отколкото дискриминацията по полов признак. Присъствието на нискоквалифицираното гадже на Лукарски в българската политика е признак именно на утвърдилото се връзкарство, не на подкрепа към жените.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK