Операция "БГ корона"

На възпоменателна служба за жертвите на комунизма в "Св. Александър Невски" през януари присъстваха Симеон Сакскобургготски и съпругата му

© Юлия Лазарова

На възпоменателна служба за жертвите на комунизма в "Св. Александър Невски" през януари присъстваха Симеон Сакскобургготски и съпругата му"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Неписан закон в политиката е, че във време на идеен (ресурсен) упадък на преден план излизат употребите на историята. Явно въображението на полит-инженери и пиар-технолози основно се простира дотам символно да потребят историята, тъй като не виждат откъде другаде да дойде пълнеж (баласт) за поизпразнената политическа черупка на проектите им.


Ала в историята също има неписани правила. Сред тях е и следното:
горко на оногова, който тръгва да върши реставрации


предприемайки един и същ, вече проигран ход. Който се съмнява, да си спомни как Наполеон прискърбно свършва дните си на остров "Света Елена".


В политическите дебюти, както и в шахмата, точното възпроизводство на ходове е безспорно стратегия. Но на финала – в "ендшпила" – нещата рязко се променят. Това е времето на уникални стратегии, когато дори най-обикновена пешка може да матира царя и той да бъде катурнат на шахматната дъска с отлетяла встрани корона.


Казвам го като пряк коментар на декларацията на стотина "общественици и интелектуалци", обявили се за "връщането на цар Симеон II в политиката и неговия бъдещ принос за развитието на съвременна България".


Декларацията би трябвало да е римейк на една друга такава, писана преди 20 години, когато Симеон Сакскобургготски за първи път се завърна от Мадрид и подготви завръщането си  на българската политическа сцена.


Но в реалния живот, за разлика от приказките, нещата никога не се преповтарят и не са пак същите.


Второ, "ходът с царя" – от символичното разпалване на очакванията през 1996 г. до завръщането с обещанията за 800 дни през 2001 г. – вече е изигран и изконсумиран и то дотам, че не остана баласт дори за отъпкването на пътечка в двореца "Врана".


И, трето, ако някой се съмнява в горните две твърдения, нека се поразходи до някогашната царска политическа централа на ул. "Врабча" 23. Сега там е действащата централа на АБВ (като парламентарно представена сила), а в градинката, на по цигара, Румен Петков инструктира новия партиен актив от бивши социалисти. Спомен за "царя-премиер" има само на фасадата, където най-горе все още се мъдри жълтият надпис НДСВ (каквото и да означава това – свобода и възход, смях и възмущение, или пък Симеон Втори).


Тази страница от българската история е вече прелистена, иде ред и внимателно да бъде прочетена.


И все пак си струва да се замислим каква е възможната цел, която си поставят тези стотина човека, наскоро сложили подпис под своя манифест "за Царя".  Там откриваме имената на историци като академик Георги Марков и проф. Андрей Пантев, политици като Мехмед Дикме, Станимир Илчев, проф. Огнян Герджиков и Минчо Спасов, спортисти и лица, гравитирали в едно или друго около НДСВ.


Нов "царски римейк"?


Едва ли.


Символен жест в подкрепа на Симеон Сакскобургготски, за да си задържи "царските имоти", които по силата на съдебни решения се стапят от ден на ден?


Може би.


Или някаква друга цел, която би трябвало да произтича от подобно "обръщение към нацията"?


Единствената конкретна идея, лансирана от авторите на манифеста е създаването на доста странна "институция", наричана "Българска корона".


Казвам "странна", защото по конституция – не само днешната, но и даже по Търновската – такава "институция" няма. И никога не е имало.


Следователно тя тепърва ще се създава, ще бъде пълнена с фактическо и символно съдържание.


А споменатата по-горе декларация е само "ход с пешката" в някакъв "царски гамбит".


Въпросите изникват оттук насетне.


Що за "институция" е "Българска корона"


с какво ще се занимава тя и как ще се опази от онези антицарски настроени люде, които, както е записано в декларацията, били като "въглен – ако не те изгори, ще те изцапа".


Явно навлизаме в "царството на метафорите".


Ето защо, за да не затънем съвсем в тресавищата на историческото въображение, би трябвало да удържим анализа си на две нива – фактическо и символно – спрямо феномен като "Българска корона".


Затова ще започна с най-простичкото фактическо питане.


А къде е българската царска корона?


Не питам за личности – тоест за г-н Симеон Сакскобургготски, който, като всеки български гражданин в пенсионна възраст има право на отдих и вероятно пребивава в някоя от резиденциите си. Питам за самия артефакт – за т. нар. българската корона.


Тя къде е?


Не е ли логично, щом има институция "Българска корона", да има и реална "царска корона"?


Има ли и имало ли е въобще такава корона? И ако има, къде е тя? В трезора на БНБ? В Националния исторически музей? Може ли някой да ни я покаже, дори на снимка?


Не се заяждам на дребно, просто питам. Щом правиш публичен, макар и символен жест, би трябвало да си наясно с неговото съдържание, дори да копираш някакъв чужд опит.


Далеч съм от мисълта да оприлича авторите на "царския манифест" на търсачи на несметни царски съкровища, зарити нейде в земята. Макар че една подобна телевизионна игра – "Намерете короната на българските владетели" – сериозно би повишила рейтинга на начинанието.


Това в кръга на шегата.


Въпросът за българската царска корона – поне в исторически план – обаче е сериозен.


Аз смятам, че такава няма.


Авторите на "царския манифест" вероятно смятат друго. И ако си направят труда да прочетат тези редове, вероятно, подсмихвайки се иронично, ще извърнат взор към портрета на Симеон Сакскобургготски – в рамка или на настолен календар – подарен им с автограф.


Аз обаче продължавам да твърдя, че този техен аргумент има същата "институционална стойност" , ако решат оттук-насетне да провеждат сбирките си в някой ресторант с фирмата "Българска корона", където точат от чешкото пиво "Корона" и сервират "царски кебапчета". Човек е в правото си да прекарва времето си по забавен за него начин, въпросът е, че от това не произтича нищо в правния свят.


Българска царска корона просто не съществува. Такава няма не само в трезорите на БНБ и в НИМ, тя никога не е съществувала от възстановяването на Третото българско царство, което в символен план подсказва неговата


крехка монархичност


И паралелът с "унгарската света корона" или "Короната на свети Стефан" е направо смехотворен. Впрочем в Унгария също има спорове дали този сакрален символ на унгарската държавност (Короната на всички унгарски земи, включващи освен днешната територия още Трансилвания, Воеводина и Банат) е тъкмо короната на св. Ищван I от 1000 г., а не е нейна средновековна реплика, но да не влизаме в исторически подробности.


Разликата между Унгария и България е, че там Корона има, ето защо е вписана като символ в преамбюла на новата унгарска конституция от 2011 г.


В България, с риск да стана досаден, пак повтарям,


"българска корона" няма


Малкият Симеончо никога не е бил коронясван (не ми се навлиза в спорове била ли е изобщо спазена Търновската конституция при избора на неговите регенти, а оттам и на възцаряването му). Борис III набързо заема престола след абдикацията на Фердинанд на 3 октомври 1918 г. в разгара на националната катастрофа. Повече от убеден съм, че той не е имал корона (няма такава снимка!). И ако някой от 99-те подписали се не е наясно с този факт, не е зле да се обърне към двамата техни историци – те би трябвало да са по-наясно.


Проф. Пантев, като ревностен стожер на т. нар. народен съд, би трябвало да си спомня, че в протоколите на Първия състав, съдил регенти, министри и царски съветници, този въпрос нееднократно е бил поставян. И всеки път отговорът на придворните е бил един и същ: никога не е имало царска корона.


А защо, сигурно ще се зачудят дори най-ревностните царски привърженици? Ами да попитат Симеон Сакскобургготски. Той би трябвало да е най-наясно с българските царски символи.


Владетелската суета на неговия дядо Фердинанд е добре известна, така че малко вероятно е той да е решил да пощади държавното съкровище от този неминуем разход. Едва ли. На една картичка от 1912 г., с която разполагам, Фердинанд I-ий, цар на българите, е изобразен като византийски василевс – с корона, скиптър и златотъкана одежда, като в подножието на трона му се изправят два лъва, изплезили страховити езици. Символна романтика? Да, коствала обаче на България, заради августейшите мечти за коронация в цариградската базилика "Света София", рухването на българския национален проект и "престъпното безумие", довело до Междусъюзническата война на 16 юни 1913 г.


Това е първият символен проект "Българска корона", приключил, за да сме съвсем точни, на 3 октомври  1918 г., когато Фердинанд абдикира и напуска страната с влака от гара Казичене, за да не се върне никога повече. По-точно тръгва си с цялото опаковано имущество на двореца, където вероятно е била и "българската корона" от картините, предвидена за коронацията му като византийски василевс. Къде е тя, никой не знае, а и да бе попаднала в ръцете на внука-наследник, най-вероятно щеше да я сполети съдбата на разпродадените на търг Фердинандови ордени. И като навлязохме в съдбата на фактическата "българска корона", изкушавам се да разкажа още една покъртителна история – този път свързана с короната на българските царици.


Къде е "всенародний дар" – диадемата на българските царици?


Защото, ако е вярно, че няма царска "българска корона", то същото не е вярно по отношение на короната на цариците.


По инициатива на Стефан Стамболов за сватбата на княгиня Мария Луиза Пармска с княз Фердинанд на 8 април 1893 г. цяла България събира "волни пожертвувания", за да връчи на младоженката "царствен венец" след 500-годишно прекъсване. Набраната сума е колосална за времето си – 200 000 златни лева. Впрочем горе-долу такава е стойността на паметника на Цар Освободител пред парламента.


Начело на инициативния комитет застава съпругата на тогавашния всесилен управник на България – Поликсени Стамболова. В хода на събирането на средствата става ясно, че не достига близо една трета. Тогава Стамболов разпорежда да удържат пари от всяка чиновническа и учителска заплата. В автобиографичния си разказ "Котлето на дядо Вълчан" (1895) етнографът Васил Кънчов, тогава селски учител, описва патилата на един обикновен човек по набирането на този "всенародний дар". Стражарите плъзват да събират по лев от къща, което е много в тогавашната немотия. В селския дом на дядо Вълчан, който по това време работи на къра, стражарят не открива друго, освен едно котле с царевица и решава да го прибере заради "дълга към царщината". Завърналият се дядо Вълчан обаче влиза в схватка със стражаря, убива го с тояга и отива в затвора, където намира смъртта си.


Втори образ на "царската корона"


за който също не трябва да забравяме.


Тежка е била цената на този "всенародний дар", изработен от прочут виенски бижутер на базата на семейни скъпоценности на разорила се бурбонска принцеса. В направата на диадемата от стилизирани лилии са били използвани брилянти, изумруди и рубини, които е трябвало да преливат в цветовете на българския трикольор, на държавния символ на новото отечество на всяка българската царица. Виенският бижутер демонстрирал още едно невероятно умение: българската "царска диадема" е могла чрез манипулация да се разпадне на брошки и аграфи (закопчалки).


Тук е редно да уточня, че Фердинанд отнася със себе си "всенародния дар", но го предоставя за сватбата на Йоана Савойска с Борис III на 25 октомври 1930 г. в Асизи.


За последен път диадемата на "българските царици" изниква на сватбата на Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита през 1962 г. Днес тази историческа реликва не е в нито един български музей. Мълвата е, че е била разпределена като наследство между децата в царското семейство.


Поредна метафора за съдбата на "българската корона".


Интересно дали новосформираната "институция" няма да отправи питане за скъпоплатения "всенароден дар" и той да заеме подобаващото си място в НИМ, където за момента се съхранява само сватбената рокля на княгиня Калина.


Унгарският пример


И накрая, да се върнем към унгарския паралел, споменат от инициаторите на  "Българска корона".


Интересно какъв е той?


Последният известен наследник на австроунгарския престол бе Ото фон Хабсбург – истински европеец, човек с безспорен принос за интеграцията на Централна и Източна Европа в общия европейски дом.


Ала за разлика от Симеон Сакскобургготски, той още през 1961 г. официално обяви, че няма никакви претенции към властта в Австрия, съответно и към Унгария. С тази своя решимост Ото фон Хабсбург наистина се превърна в един от символите на Европа и неслучайно бе стожер на паневропейска идея. Спомням си, че в едно интервю, дадено в България, той мъдро обясни защо човек като него не е нито монархист, нито републиканец, а само европеец.


И още една важна разлика. През 2005 г. в лекция, изнесена в университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон, Ото фон Хабсбург заяви: "Най-големият проблем за Европа е властта на Путин в Русия. Путин открито заявява своите намерения. Хитлер постъпваше по същия начин. Такива хора не си хвърлят думите на вятъра. Може да се стигне до катастрофа, ако останалият свят не реагира на съществуващата опасност".


А какво казва по същия повод Симеон Сакскобургготски? В интервю от 16 март т.г. той призовава: "Да не обръщаме гръб на Русия само защото сме в НАТО".


Мисля, че това сравнение прави нещата "безпощадно ясни", както би казал Александър Блок.


И за какво тогава е цялата тази операция "БГ Корона", освен за евентуалното задържане на "царските имоти"?


С оглед на италианските корени по майка на Симеон Сакскобургготски ще си позволя да отговоря с една максима от "Гепардът" на Джузепе ди Лампедуза: "Целта е да изглежда, че ще се промени всичко, за да не се промени нищо".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (244)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Дедо Симо си остава, евтин имотен измамник!
  Да видим, докъде ще му позволят да си разиграва мършавата кранта!

  Happy face says, adios !
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Хайде, храченето да почне сега!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Попитаха го един път селяните от Софийско, дето той устройваше трескаво комитети:
  - Бай Василе! Когато се освободи България, кого ще си турим цар?
  - Ако се бием с турците само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство - отговори Левски навъсено.

  Иван Вазов - "Немили-недраги"

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Вижте,КОИ са таваришчи са наритани на амбразурата
  да ни поднасят притоплените мантри за "царя"
  И ЩЕ ВИДИТЕ ЗАД ТЯХ РУСИЯ
  И РУБЛИТЕ Й

 6. 6 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Хубавото на дедо цар е, че се матира сам. А още по-хубаво е, че отряза доверието освен към себе си и към кандидат царчетата...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Крадлив дедо пак ли ще го вадят от нафталина?

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  [quote#4:"majorman - Чао, Гоце!"]- Ако се бием с турците само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. [/quote]
  Вземам повод от тези исторически думи на Апостола
  и ще попитам,макар и през Форума
  подписалите "депутацията" към "царя"
  Другарки и другари,
  Таваришчи,
  За какъв ви е,да си имате "цар",бре
  Вие и сега си имате СУЛТАН В МОСКВА
  На когото се кланяте и комуто слугувате

 9. 9 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 845 Любопитно

  За лансираната нова роля на дедо трябва ли държавата да дава пари? Ако не, какво пречи и сега да изпълнява?
  По време на забрана на сеч на гори дали трябва да се подпомага дедо?

  Миша
 10. 10 Профил на it
  it
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Е, чак пък корона. За едни дърва става въпрос...

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Историята обикновено се повтаря като фарс, а на 100-те интелектуалци ще кажа ,че в политиката се връща с избори.С подписи не става!

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#9] от "Миша":

  Е там е гвоздеят.Нещо като второ президенство със съответните пари

 13. 13 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Фердинанд ни е достатъчен, наследниците му каквото и да правят не могат да изкупят вината му.

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Опитът да се спечели шахматната партия само с царя и никакъв друг полезен материал е смехотворен. Дори най-мощната шахматна компютърна програма ще бъде матирана за секунди. Проблемът е, че царят се движи само с едно квадратче. Твърде слаб е, за да се противопостави дори на офицера и коня.

  Симеон е бита карта на българската политическа сцена. Всичките му избиратели сета принадлежат на герберите. Дори да се върне, неговата партия няма да влезе в парламента. Това ще бъде едно огромно фиаско. Точно заради това самият цар няма да се върне - той няма желание да бъде унижаван на тази преклонна възраст. Всеки трезвомислещ помни неговото интервю години преди да се върне, в което обясняваше как нямало да си иска имотите, нямал амбиции за това и онова. И когато се върна - първата му работа бяха имотите. Ако това не е слонска лъжа, здраве му кажи.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хи хи...помните ли го тролчета как мигаше с очички а ха хаа...по голям тарикат в баламосването излезе и от Сергей Дмитриевич! Нека се върне в БГ - политиката - Кобурга е наше момче!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  И още една важна разлика. През 2005 г. в лекция, изнесена в университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон, Ото фон Хабсбург заяви: "Най-големият проблем за Европа е властта на Путин в Русия. Путин открито заявява своите намерения. Хитлер постъпваше по същия начин. Такива хора не си хвърлят думите на вятъра. Може да се стигне до катастрофа, ако останалият свят не реагира на съществуващата опасност".

  А какво казва по същия повод Симеон Сакскобургготски? В интервю от 16 март т.г. той призовава: "Да не обръщаме гръб на Русия само защото сме в НАТО".

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1556 Разстроено

  Преди години бях по- млад и по- наивен и бях респектиран от НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО.......И как не като го ПОГЛЕДНЕШ .....като ИКОНА.......За съжаление който докопа власта в тази бедна изстрадала ДЪРЖАВИЦА - гледа да ОПРАВИ ПЪРВО СЕБЕ СИ......то не бяха царските ИМОТИ , то не бяха ГОРИТЕ , ама ВРЪТКАТА С ДЪЛГА на подопечния му МИНИСТЪР - миленчо и краси катеффф ми дойде в ПОВЕЧЕ......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  [quote#14:"Lou"]Всеки трезвомислещ помни неговото интервю години преди да се върне, в което обясняваше как нямало да си иска имотите, нямал амбиции за това и онова. И когато се върна - първата му работа бяха имотите.[/quote]

  Да помним го. Де да беше само тази лъжа. В него винаги ме изумявало умението да говори за морал, като за външна категория - отнасяща се за другите. Той самият, разбира се, не подлежи на обсъждане - източник на самия морал. Предполагам, че за да си такъв дегенерат си има и обективни причини. Не всички аристократи са такива, но на него явно му се отразило генетично родословието. Поколения наред кръвосмешения. Все са си някакви братовчеди.

 19. 19 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Дедо показа колко не може! Дедо показа че може да лъже/справки интервюто на К. Кеворкян за имотите/!

 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Преди да си отиде от тоя свят, баба, която доживя демокрацията, няколко пъти подхвърля сърдито: да питат Цола Драгойчева какво направи с царската корона. Като оставим настрана конспирациите, крадци има сред всички слоеве на обществото-и сред бедните, и сред богатите.

 21. 21 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 551 Неутрално

  офф аман от тия царе и царедворци. Това с Фердинанд обаче МА УБИ! Ей точно това е проклятието на Кобургите - огромната мания за власт. За тях София е само СТЪПАЛЦЕ по пътя към Константинопол и Византийската империя. А българите сме едно пушечно месо за болните им амбиции.

 22. 22 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  Абе защо не докарат направо Тутанкамон? Вярно, че Тут няма корона, ама поне за ковчег няма да се набутваме.
  А, да, вярно, понеже Тут все пак се е запазил в хилядолетията едва ли египетските власти биха го предоставили с такава охота както испански ни предоставиха Кобурга.
  П. П. Нема такъв резил. Ама ако все пак си го изберем втори път (което не е невъзможно), да го питат откога да почваме да броим 800-те дни, че нещо се объркахме. 'Що вода изтече от тогава, а още не сме "се оправили", мааму стара!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 23. 23 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  "Царят", който се съюзи с комунистите и ДПС...
  Няма нужда.

 24. 24 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#20] от "man_un":

  Баба ти, лека й пръст, каза ли ти за КОЯ корона да пита? За тая на Симеон или за тази на Асеневци, защото аз поне не се сещам някой патриарх да е короновал Кобургите. Може и да се лъжа, ама надали. 'Щото то и за цар да станеш си има процедура. Докато не я спазиш си си просто един княз. Ама пуста история, кой да я чете внимателно?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Дядо цар, както казваше тате /бог да го прости/ е "изгонен" със пет вагона злато, такива са били тогавашните слухове...

 26. 26 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  за едни цар, за други шут!

 27. 27 Профил на query
  query
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Царят", който произнесе вдъхновено слово/приветствие на конгреса на убийците на чичо му и душмани на семейството му, комунистите от БСП...
  Няма нужда.

 28. 28 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":
  Не е необходимо на всяка цена да се говорят глупости, може и да се мъчи понякога

  Все по-хубаво става :)
 29. 29 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Така и не успях да си отговоря на въпроса дали Симеон е най-нечистоплътният или най-силно мразещият българите от всички политици в новата ни история. Или и двете заедно. Голямо разочарование.

  https://goo.gl/8NG90J
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "Р. Дражев":

  Да ви попитам саамо на колко оценявате парк Врана, който царя подари на София.

  Дали пък вместо да се занимава с дърводобив, не можеше да шитне няколко хиляд парцелчета в едно от най- атрактивните места на София!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#1] от "Р. Дражев":

  Никак не беше евтин.
  Да припомним някоко миионни сделки:
  БТК
  ЕРП - ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН
  Банка ДСК
  Дунав мост 2
  Инфраструктура на Дунав мост 2

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Приятел, май си на три бири!

  Happy face says, adios !
 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#28] от "rkirov":

  Проблемът е, че това би значело пълно онемяване!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на stoqn8386
  stoqn8386
  Рейтинг: 388 Гневно

  кракът му да не стъпва в българия повече

 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#33] от "Р. Дражев":

  Не не съм! Просто освен, че мога да пиша, мога и да чета.

  Сигурно ще ми дадете линк, с който да ми докажете, че не съм прав! Може би ама надали!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  Царя беше докаран от комунистите за да бие Иван Костов на изборите (евала на гения, който се е сетил за това). Но след двата парламента, в които хората на НДСВ имаха участие, едва ли има съзнателен човек, който би гласувал доверие на тази партийка.
  И аз напоследък имам усещането, че се прави опит да се рестартира проекта НДСВ, но смятам, че този проект отдавна е на бунището на историята.

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  "Историята се повтаря винаги два пъти - първият път като драма, вторият - като фарс".

  Карл Маркс

  Интересно, а като какво се повтаря история, която още първия път си е била фарс? 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Весело

  До коментар [#30] от "tribiri":
  До коментар [#36] от "tribiri":
  До коментар [#34] от "tribiri":

  Монархокомунизмът е едно от най-странните явления в най-новата българска история и безспорен световен политически парадокс.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#39] от "Blood Red Skies":

  А Роналд Рейгън е враг номер едно на Тутраканската селищна система!

  Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено! За какво са ни мозъците като можем чудесно да се оправяме с лозунги!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Разстроено

  До коментар [#21] от "nando":

  Жалко, че те е убил толкова малък тоя Фердинанд. Иначе, като порастнеш, щеше да разбереш, че той си е избрал титлата цар, демек цезар, на българите и е нормално да си слага на главата същото нещо като колегата си от Константинопол. Щеше да видиш, че и поповете ходят с калимявки всичките, а не с фуражки, а старшините пък са всичките с фуражки, и толкова други чудеса щеше да откриеш...

 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#41:"petiav"]Еех, ако българските интелктуалци със същия хъс громяха и мутрите на власт...[/quote]
  Няма ненаказано добро. Виждам как удобничко лицемерите принизават успехите на правителството на негово Величество. Именно от онова време са големите пари, препълнили държавната ни хазна. И..да не забравя: "Трябва почтеност във всичко". Дано някой се сети кой го каза, защото точно това ни липсва сега...

 44. 44 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#39] от "Blood Red Skies":

  И..как така па точно при Царя растежът беше в граници, непознати дотогава, а и досега? Или пак ше излезете с номера, че "времето" било такова, а? Ц..ц..ц..храни куче, да те лае))))

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":


  [quote#0:"статията"] Там откриваме имената на историци като академик Георги Марков и проф. Андрей Пантев[/quote] Аз като прочетох тези две имена:първия агент на ДС иАндрей Пантев-твърд съветофил,и ми стана ясно.Другото е пълнеж.Само Малкия Мук остана да се включи.Явно ДС са в паника,защото последния им клонинг-Бареков се спомина,без да свърши нищо.Вече клонинги не минават...

 46. 46 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 540 Весело

  където точат от чешкото пиво "Корона" и сервират "царски кебапчета"

  С автора съм долу горе съгласен..., но една малка неточност в текста "Корона" все пак мисля е мексиканска по произход, ако е имал предвид световноизвестния бренд.

 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#38] от "Един препатил":

  Като злоупотреба с историческото невежество на зрителите ...

 48. 48 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Списванката на автора е една жалка, подмолна и много подла атака срещу законния престолонаследник на България!

  "Симеон Сакскобургготски, който, като всеки български гражданин в пенсионна възраст има право на отдих и вероятно пребивава в някоя от резиденциите си."

  В това и много други изречения авторът внушава обиди и унизителни заключения за Царя - че е дърт, видиш ли, и че е богат - има резиденции, отделно си търси бащинията у нас - що дворци са това... пледирайки към типичните за българина ЗАВИСТ и НЕНАВИСТ. И ПРЕЗРЕНИЕ.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 49. 49 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#36] от "tribiri":

  Приятел, има леля гугъл! Да подкрепим образУванието...

  Happy face says, adios !
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Парк врана едно от най-атрактивните места в София? Ти знаеш ли въобще къде се намира?
  Освен това, ще чакам да ми обясниш как се строи на територия, която по устройствен план е парк
  Единствената причина да даде на СО парка е, че Врана е паметник на културата и собственикът съответно има задължението да го поддържа в оригиналния му вид. Освен че не може да строи има и много разходи по поддръжката - за това и бързо бързо го даде на СО за "ползване срещу поддръжка"

  Този иначе толкова симпатичен младеж

 52. 52 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Най-откровена враждебност, зле прикрита!

  Изпитвам погнуса!!!

  Защото "референдумът" за Република или за Монархия съвпада по време със също толкова "законният" "Народен" съд - България е окупирана от Червената армия на СССР. Та, ако ще си говорим за законност... също толкова "законен" беше и "референдумът" в Крим, окупиран от "вежливите хора" на Путиновата Рус!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сиянието на Мрака":

  Растежът беше въпреки "царя", а на заради него. Основният му "принос" беше безпрецедентната кражба чрез превалутирането на външния дълг от $ в € за 1 млрд. от Милен Велчев.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Защо имам гадното усещане, че деди се опитва посредством тази порнография да вкара някое от дечицата в схемата от далавери, която разбира толкова добре?!
  От всичко най-много ме притеснява електората и борбата му за "последно 10"! След подходящата пропаганда сакскобурготски може да се пласира спокойно на мястото на Дудука - мераклии да пускат бюлетина, "пък после да видим какво ще стане", тук никога нямада липсват!

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#43:"Сиянието на Мрака"]"Трябва почтеност във всичко". Дано някой се сети кой го каза, защото точно това ни липсва сега... [/quote]

  В нашенския политически живот това е хронична липса. Обаче едно е да е предизвестена ("Аз съм прост и вие сте прости", а друго е да дойде като шок за стотиците хиляди българи, посрещнали Симеон като бяла лястовица. На Орлов мост възрастните буквално плачеха от радост... С майка ми - пламенна монархистка - не си говорихме целия юли 2001-ва, защото по някаква случайност се запознах отблизо с Велчев, Искров, Василев и Качакова и много неща ми се изясниха дни преди изборите.


  [quote#41:"petiav"]Няма лошо - давайте, форумци. нека плюенето започне /и не свършва/ сега! [/quote]
  Не е плюене, огорчение е. И няма да свърши скоро.

  https://goo.gl/8NG90J
 56. 56 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "Valeria":

  Хубаво. Но той не само е говорел. Виждам резултати, които са несъмнени? Инвестижиите по негово време надхвърлят двадесет милиарда? Това го е нямало никога, а и сега не виждам как ще се случи с тия мафиоти, дошли на власт единствено да крадат, а на всичкото отгоре са и архинекадърни. Не се заяждам. Симеон Трети остави в хазната над 10-12 милиарда суха пара, само от чуждите инвестиции. Кой друг го е сторил? Никой. останалото, както казват е хорска злоба, завист и суета...

 57. 57 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Една много силна и всеобхватна статия на Тони Николов ! Браво ! А за дедо Симо най-му приляга определението " евтин боклук,продукт на КГБ " и моля модераторите да не ме наказват .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 58. 58 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#41] от "petiav":

  Някаква хкауза, може ...

 59. 59 Профил на Simeon Borissov
  Simeon Borissov
  Рейтинг: 420 Разстроено
 60. 60 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#57:"niksan1"]А за дедо Симо най-му приляга определението " евтин боклук,продукт на КГБ [/quote]
  И..как така ти текна тая умна мисла? Значи, хем ти оставя невиждано количество мангизи, хем си недоволен? Я обясни, че някак не се връзва нещо тука логиката ти

 61. 61 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#56] от "Сиянието на Мрака":

  В картоиграчески термини е абсурдно да съпоставяме бриджа с играта на "магаре" (днешната). Естествено че дойде с престижа си, а и моментът беше обнадеждаващ за инвеститорите, такъв един предприсъединителен В крайна сметка, обаче, се оказа че и колодата за бридж с позлатени ръбове ни я раздадоха от същите служби, които сега държат другата, с магарето. На мен ми омръзна да играем с белязани в червено карти, затова ме е яд, а не от "злоба, завист и суета".

  https://goo.gl/8NG90J
 62. 62 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#61:"Valeria"]На мен ми омръзна да играем с белязани в червено карти[/quote]
  Аз също съм на такова мнение. Но в случая виждам несправедливо, умишлено премълчаване на истината. Не може някой да ти анонсира "седем без коз" и след като си свали картите, яиждаш, че играта е начертана. От теб се иска само да не сбъркаш в "разиграването".. Да, но ти бъркаш и после изливаш гнева си на анонсиращия

 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Симеон доказа, че е марионетка на Русия в играта и за разрушаване на българската държавност.

 64. 64 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#63] от "antonio_vivaldi":

  Двоен агент е, човече - в Ленгли не са играли табла с него ...

 65. 65 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "Blood Red Skies":

  Е, това е наистина опорна точка. Пак повтарям - няма ли някой да каже поне едно "мерси" за десетината милиарда подарък на българите? Това, "въпреки" много ми мяза на Дянкова "криза", която все му беше виновна за неуспешното водене на икономиката. С няколко хода Орешарски постигна след него цели 2% растеж? Е, свалиха Орешарски и ко стана? Моментално слязохме почти до нулата по този показател? Що тъй? Сега кой или какво ще носи вината? А за "кражбата"..някак май няма да излезе вярна сметката, не мислиш ли, въпросът е много спорен

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#26] от "хм":

  " За едни цар,за други шут "


  А за мене - престъпен слуга на КГБ,който,обаче не забравя и да граби !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#17] от "kesh":

  Те нали Димитров, Колров, Червенков, Югов, Живков и цялата плеада пладнешки разбойници от обкръжението им, като Цоло, Мако, Пеко, Дако, Тано, Цола, Гъдю, Пондьо и т. н. незапомнени простаци, умствени недоносци и крайно мозъчно и интелгентно ограничени съветски блюдолизци и национални продажни марионетки - клали, бесели, изселвали, репресирали, лъгали и мазали повече от половин век, са без корони.
  Какво те е еня за някаква несъществуваща.
  Бъди щастлив с съществуването си и погледни смърта на идеала си в очите.
  Няма страшно, веднъж се мре!

 69. 69 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 390 Неутрално

  някой го беше казал най-добре: т.н. цар е крал

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Сакскобурготски сам се отказа от титлата Цар,когато стана министър председател/прецедент в световната история/.Сега да му създаваме институция,за да го назначим на държавна работа и да му плащаме самолетните билети е най-голямата глупост.

 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#61] от "Valeria":

  Валерио, не усещаш ли как "социализмът" и специфичния "български национален характеров ген", създадоха една отровна смес, която преизпълнила телесата и мозъчните пространства на подобните на теб съучастници.

  Това не е мазохизъм, а някакво жилаво хронично заболяване, което е непознато никъде другаде по света.
  Тази смес създава дивата отрова, която не убива, а измъчва отровения докато е биологично съществуващ.
  Жалко за такава нация, никога неразбрала, че е такава, че я има, въпреки внушенията.

  Защото за тези хора думата "Гражданин" е мръсна и непочтенна дума.
  Произнасяна винаги и днес, с чуства и мисли за подигравка като много срамна и гнуслива!

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#55] от "Valeria":

  НИМА не ти е ясно, че сме претъпкани с лъжи, варени в казана на социализма, който изврати нормите за нормалност или не.

  И не е царят виновен, защото той дойде да бъде наше огледало.
  Няма как да имаме очаквания за нещо, за което нито сме готови, нито имаме условия за това, които винаги са създавани от друг, а не от нас.
  Още от 1878 година.

 73. 73 Профил на Ivailo Vasilev
  Ivailo Vasilev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Абе вие лудили сте да иската да реставрирате в политиката Кобурга мръсния комарджия дето нямаше пари та продаде на дядо си ордените да закърпи положението .И този неграмотен дивак освен да се храни с много прибори и да говори няколко езика нищо друго не разбира защото не е учил никаде освен в едно кадетско училище. И този негодник дето е вземал от Българската държава долари за издръжката си по решение на сатрапа Георги Димитров се изтапанил в Александър Невски на служба на жертвите на комунистите. А той вземал пари от техните убийци да си живее безгрижно живота като агент на КГБ. Долу Кобурга Симеон да му се отнеме всичко на този негодник.

  Bati
 74. 74 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#71] от "convince":

  Човек, пак се изразяваш като спортната министърка...
  Да, прекалено изявени индивидуалисти сме, за да се осмислим като "граждани", но това е колкото вредно, толкова и полезно - отровата, която не ни убива ни прави по-силни (ако изобщо съм разчела правилно мисълта ти).

  https://goo.gl/8NG90J
 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сиянието на Мрака":


  " Ц-ц-ц храни куче,да те лае "


  Ако правилно съм те разбрал,крадлив дедо ни е хранил,а днес ние не сме му благодарни ... Ако наистина това си искал да кажеш, бих ти отговорил по начин,по които ще получа бан за една година ! " Негово Величество " ?! Боже,колко идиоти и олигофрени на един адрес !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#48] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  " И ПРЕЗРЕНИЕ "


  Боя се,че четеш мисли ...! Как прочете мнението ми за теб ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 79. 79 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  [quote#1:"Р. Дражев"]Дедо Симо си остава, евтин имотен измамник! [/quote]
  На половината Рила и куп дворци евтино ли му казваш

 80. 80 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Царят - комунист?!

  Няма нужда.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 81. 81 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#79:"slonsco"]На половината Рила и куп дворци[/quote]
  Сега, ако пренесеш тези думи за имотите на Кралското семейство, как би изглеждало?

 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#74] от "Valeria":

  Не, не ни прави отровата по-силни, а по-болни, нали се виждаш самата...

  Виж и другите, които неразбират монархизма като институция за обединение, а не за противопоставяне.
  Най-добре е да имаме Цар като Ивайло - свинарят, който е бил аргатин.
  Човек от народа, масажист, охранител, пожарникар или в краен случай печатарски работник, който нито може да чете, камо ли да пише многотомни съчинения.

 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  МНОГО Е ВАЖНО също и може би най-важно, Царят ни да няма имоти, най-добре никакви!

 84. 84 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#72] от "convince":

  Стига бе, що за нихилизъм?
  Симеон бил дошъл да ни бъде огледало... стига сме си вменявали вини за какво ли не. Дойде да компенсира дефицити и не успя. Не нас трябваше да отразява, а да отрази към нас всичко онова, което не ни е достигало половин век, че и преди това. Колективно погледнато бяхме наивници да гледаме на него като на естакада (над онези 45 години), но тайните служби правилно заложиха на поданическите сентименти.

  Не забравяй, че Симеон се върна като премиер на изключително компрометиран впоследствие кабинет. Ако бяхме възстановили монархическата институция, можеше и да послужи като обединител.


  https://goo.gl/8NG90J
 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  А уж благородството задължавало?!

  klimentm
 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#61] от "Valeria":

  От влианието на отровата за която стана дума, изглежда всички са забравили как действат институциите.
  Друг е въпроса, че те нарочно не действат, за да останат същите
  съветско-руски кагебучни и да се ползват от определените в момента.
  Никой не е в състояние да се пребори със собствените си демони, а да разчита на друг да ги унищожи е направо абсурд.

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#84] от "Valeria":

  То хубаво така, ама нали забравяш, че не сме "граждани" и мразим тези хора атавистично.
  Можехме много, но не го направихме, щото сме отровени от лъжите на характеровия си ген + социализма, обляти със отявлен съветизъм и комунопопулизъм, която действа паралитично на мозъка.

 88. 88 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#86] от "convince":

  Животът е прекалено кратък, за да го прекарваш в борба с демони. Вместо това гледай да ги опитомиш

  Ти сериозно ли мислиш, че съвременната геополитическа карта е разграничена по цветове и сме в източна или западна сфера на влияние?

  https://goo.gl/8NG90J
 89. 89 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#54] от "2.5":

  " ... да вкара някое от дечицата в системата от далавери,която разбира толкова добре "


  Крадлив Симо е просто един неудачник,които не разбира от никакви системи ! По времето на неговото премиерстване,указанията идваха от Лондон от т.н. " принц " Кирил и се претворяваха в дела от " юпитата " Милен Велчев и Николай Василев,докато в същото време Симо беше един параван,който събираше погледите върху себе си,а в същото време двете " юпита ", особено Велчев,правеха ОГРОМНИ далавери за наша сметка ! Ако в България функционираше нормална съдебна система - бедна ми е фантазията,кой и за колко щеше да търка наровете,не изключвам и до животни присъди !
  Кога ще ги стигнем румънците ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#88] от "Valeria":

  Не аз, а българската нация го прави това, не само го мисли.
  То тя последното не го може, но действа така по инерция, като сомнабули...
  От отровата е!

 92. 92 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#87:"convince"]забравяш, че не сме "граждани" и мразим тези хора атавистично. [/quote]

  Нали точно това казвам и аз - в качеството си на граждани роптаем, но ако бяхме поданици, щяхме да се гордеем/идентифицираме с него. А то какво? Недомаслена история се получи. Дойде като цар, остана като министър-председател, тръгна си като чужд гражданин, взел каквото успял. От тук колективното чувство за обида (и то без да намесваме политическия елемент - комунетата, с които се беше обградил)

  https://goo.gl/8NG90J
 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#92] от "Valeria":

  КОНСТИТУЦИЯТА неможе да се променя лесно, а цялото КДС/КГБ съветско-българско е на крак и до днес.
  Затова РБ, Костов и Кънев не отидоха на погребението на Желев.

 94. 94 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#83:"convince"]Царят ни да няма имоти, най-добре никакви![/quote]
  Тъй, разбира се..
  Май немаме у себе сили и злоба,
  даже и в двайсет и първи век,
  да прогоним от себе си роба
  да назовем се.. свободен човек!

 95. 95 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#93:"convince"]Затова РБ, Костов и Кънев не отидоха на погребението на Желев.[/quote]
  Верно ли?....Неам думи. Това е направо скандално.

 96. 96 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#90:"convince"] Я прочети коментарите, ами две трети са на отровени. Това са хронично болни хора нуждаещи се от системно лечение.... [/quote]

  Мисля, че приемаш прекалено сериозно нещата. Повечето колеги във форума заемат пресилени позиции по всякакви въпроси, за да върви лафа

  От съседна статия: скандинавците, заемащи челни места в класациите за най-щастливи нации са водещи и по употребата на антидепресанти, а българите и гърците (както винаги, най-най-нещастните) са от най-слабо употребяващите ги. Така че, не се впрягай толкова. Много мрънкаме, но сме житейски мъдър народ

  https://goo.gl/8NG90J
 97. 97 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#96:"Valeria"] а българите и гърците (както винаги, най-най-нещастните) са от най-слабо употребяващите ги.[/quote]
  Море, нека малко са опаричими, да моем си купуваме дрога, па скивай дал ше сни нещастни))))

 98. 98 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#97] от "Сиянието на Мрака":

  Направо един-два декара в Сандански може да си купим колективно форумистите, па да го засеем и плевим на смени. Те тогава вече ще ударим в земята всички други форуми по земните кълбета

  https://goo.gl/8NG90J
 99. 99 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#60] от "Сиянието на Мрака":

  " И ... как така ти текна тая умна мисла ? "


  Обяснявам :
  Симо беше докаран в България,защото само той,с неговата биография на мъченик и изгнаник беше в състояние ( тогава ) да спре един втори мандат на ОДС,след като основните играчи на ДС- БСП и ДПС,бяха безсилни да го сторят . Не съм юрист,но знам,че в древното римско право се цитира въпроса : " Кому е изгодно ? " По времето на ОДС,премиера Иван Костов ( не съм му фен ) се опитваше да продаде българския телеком за 2 милиарда евро,а Симо го продаде за ... 250 милиона ?!?! Известно е,че телекома е купен от австрийската фирма " Вивавенчърс ", но всеки интелегентен българин се пита,дали зад тази фирма не стоят КГБ - ДС . Да напомням ли за разиграването на външния дълг на България,като на рулетка от Милен Велчев и кои печелиха от тази сделка ? А договора с португалката фирма за построяването на автомагистрали ? А Лидия Шулева можеше ли да подпише с ЧЕЗ,без разрешението на Симои и без обяснението кой стои зад ЧЕЗ ?
  Ето защо беше докаран на власт Симо и ми кажи кои си напълниха гушите от неговото премиерстване ?!
  Лека нощ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 100. 100 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сиянието на Мрака":

  " Какво точно имаш наиспредвит ..."

  Прочети моя коментар 99 !

  Отново - лека нощ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK