Парарелигиозният култ на Русия към победата

Парарелигиозният култ на Русия към победата

© kremlin.ruИма нещо символично в съвпадението  - волно или неволно - между решението на президента Росен Плевнелиев да обяви, че няма да присъства на тържествата по случай Деня на победата в Москва на 9 май и фактът, че това стана в седмицата, когато Русия празнува анексирането на Крим.


Освен това във вторник на президента Владимир Путин докладваха как върви подготовката за парадите и тържествата и той не пропусна за пореден път да каже, че днес "наблюдаваме цинична и неприкрита лъжа, нагло очерняне на цяло поколение хора, отдали практически всичко за тази победа, защитили мира на Земята. (...) действително, езикът ми не може да се обърне да преразкажа тези безсрамни изводи, т.нар. наблюдения, които нямат нищо общо с истината".


Без да посочи кого точно визира, президентът продължи: "Целта им е ясна - да източат силите и моралния авторитет на съвременна Русия, да я лишат от статута на страна победителка с всички произтичащи от това международно-правни последици, да разделят и изпокарат народите, да използват исторически спекулации за геополитически игри. (...) И това изобщо не е безвредно, защото се прави опит да се заложат в главите на милиони хора, преди всичко на младежта, съвършено опасни тенденции и извратени представи за историята. (...) Неприемането на нацизма е в нашите гени и в нашата кръв."
Парарелигиозният култ на Русия към победата

© kremlin.ru


По този повод Андрей Синицин и Николай Епле обърнаха внимание от страниците на московския в. "Ведомости" на това как тържествата по присъединяването на Крим са станали демонстрация как властите в Москва развиват парарелигиозен култ към Победата, какъвто не е имало дори във времената на СССР.


В коментара си "Победата, която винаги е с теб" те казват, че "празнуването на победи в Русия количествено се стреми към безкрайност, а съдържателно - от памет към гордост".


Те също обръщат внимание на стенограмата от заседанието в Кремъл на организационния комитет "Победа" за отбелязване 70 години от победата във Великата Отечествена война. "Владимир Путин не каза и дума за паметта на падналите; главните тезиси засягаха гордостта и величието, социалното подпомагане на ветераните, нуждата от просветителска работа в условията на противодействие от страна на неназовани врагове, стремящи се да преразгледат резултатите от войната... Важен беше и докладът на министъра на отбраната за количествените параметри на военния парад в Деня на победата (бел. ред. - Сергей Шойгу обяви, че числеността на военните на Червения площад ще бъде увеличена с 50% спрямо юбилейния парад от 2010 г. до повече от 15 000 души и почти 200 единици въоръжение, като за парадите в цялата страна и три бивши съветски републики ще бъдат изкарани над 78 00 военни).


Синицин и Епле са забелязали и представената на тази среща екзотична идея на президентския представител в Централния федерален окръг Александър Беглов 9 май да се свърже с... зимната олимпиада и да се организира щафета с Вечния огън. Нещо повече - той директно прави паралел с Благодатния огън, който се носи от Ерусалим за Великден: "Предложихме - и регионите изказват одобрение - да доставим вечния огън от стените на Кремъл не само в градовете, но и буквално във всеки дом. В регионите от вечния огън ще бъдат запалени фенери в местните храмове, за да могат жителите да поставят свещи или да отнесат частица от вечния огън у дома, за да поменат своите близки."


Тук Путин се намеси и обясни, че идеята не е подходяща, защото празникът е светски, и в нея се визират само православните християни, докато в Русия има също много мюсюлмани, юдеи, будисти и т.н. и не е ясно дали изобщо е възможно в техните храмове да се направи нещо подобно.


"В действителност Денят на победата стана в Русия предмет на самостоятелен култ. Той се зароди още при съветската власт, но с важни ограничения. Много важен бе лозунгът "Само война да няма - паметта за ужасите на войната беше толкова ярка за населението, че заличаваше всички останали подробности", пишат двамата коментатори.


Парарелигиозният култ на Русия към победата

© Reuters


В текста им се казва още:


"Лозунгът "Червената армия е най-силна" диалектически допълваше картината, демонстрирайки оръжие пред противниците в студената война и пропагандирайки служба в армията сред младите сънародници. Личното преживяване на 9 май като ден на паметта бе много силно сред гражданите и се поддържаше от политиката на властта на всички равнища.


Днес на първо място е безличната гордост за народа победител. Сакрализирането на самата победа се засили през последните няколко години. В сила влезе наказателна отговорност за реабилитиране на нацизма и административна - за публично неуважение към дните на воинската слава и оскверняването на символите на воинската слава на Русия (бел. ред. - Това са 17 дни в годината, като 6 от тях са свързани с Великата Отечествена война, а седми е Денят на защитниците на Отечеството, но в действителност това е прекръстеният Ден на Червената армия). Но главното, разбира се, е масираната пропаганда за изключителността на Победата, която не допуска каквито и да било размисли за цената, с която тя е спечелена.


Парарелигиозният култ на Русия към победата

© Reuters


Опасността от гражданска парарелигия около Деня на Победата добре беше формулирана през 2011 г. от църковния журналист Сергей Чапнин: Това е култивиране на образа на врага; тотално героизиране на войната, превръщането ѝ в опростена картина и забравяне на войната като трагедия; остро преживяване на засегнатата национална гордост; примитивно (езическо) разбиране за патриотизма; оправдаване с победата на всичко, случило се с Русия през ХХ век и преди всичко на тоталитаризма и лично на Сталин. Днес виждаме, че всички тези предсказания се сбъдват.


Парарелигиозният култ на Русия към победата

© Reuters


Тези движения от памет към символ, от исторически факт към мит днес се допълват с Крим. Връщането на Крим не е просто още една победа, а потвърждение за статута на народ победител. Ако си представим развиването на тази логика в бъдеще, но в перспектива Победата (включваща в себе си всички победи - във Великата Отечествена, в афганистанската, на Олимпиадата от 2014 г., в Украйна и т.н.), ще се превърне в култ извън времето.


Забележете, че във вторник президентът отбеляза, че организационният комитет "Победа" е бил създаден "като действащ инструмент да провеждане на цялостна патриотична работа в страната".


Парарелигиозният култ на Русия към победата

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK