Едно към безкрайност

Георги Марков

© Портал Култура

Георги Марков"Обикаляйки витрините в Лондон, се спрях пред магазин за джобни ножчета. Върху огромно червено кадифе бяха поставени над 200 различни модела джобни ножчета. Помислих си, че това е триумф на критическото мислене." Есето на Георги Марков е прочетено по Дойче веле през 70-те години на ХХ в. Публикува се за първи път. Дневник препечатва текста от портала "Култура".


Вероятно от доста време насам съм загубил така добре познатата на източноевропейските посетители на Запад страст за притежаване и купуване на всевъзможни вещи, които липсват в техните страни. Може би обстоятелството, че бих могъл да имам дадената вещ, стига да си направя труда да отида до магазина, който я продава, се е оказало фатално за желанието ми да я притежавам и ме е излекувало от толкова популярната социалистическа болест. Откровено казано, мразя да ходя по покупки и отивам само когато е крайно необходимо. Предполагам също, че ако възникнеше опасността всички тези вещи да изчезнат, да не се произвеждат повече или пък оскъдните количества да бъдат отправяни за малко, избрано общество – болестта отново ще се появи и аз, като всички други, ще хукна с гладен поглед по магазините.


Фактът, че вещите се произвеждат в обилни количества, че всеки ден се появяват все по-нови и по-интересни и вероятно по-съвършени форми ме пази от подобна купуваческа паника.
Ала въпреки че не желая да купувам, дори когато имам достатъчно средства за това, аз ужасно много обичам да ходя и разглеждам витрините. С риск да бъда наречен филистер, искам да призная, че някои витрини предизвикват у мен почти същото вълнение, което би предизвикала добра художествена изложба. Защото не става въпрос за вещта, а за онова, което стои зад нея, за онова, което е било вложено в нея. Мисля, че има нещо великолепно във витрина, върху която е показана фантастична изобретателност, върху която талантливи ръце сякаш са разкъсали всички нормални представи за граници на формите и са ни поднесли почти приказно разнообразие. Онзи ден гледах витрина с дамски чанти. Един мой приятел, който беше с мене, каза, че за първи път през живота си съжалявал, че не бил жена. И двамата бяхме смаяни, че човешки ръце са могли да вложат толкова изящество и красота в някаква си кожа. Може би пред нас бяха около двайсет нови модела, всеки от които сякаш се състезаваше с другите по привлекателност. Ние си казахме, че трудно биха могли да се намерят по-хубави дамски чанти. Но можете да си представите нашите чувства, когато само след десетина крачки, на същата улица, се озовахме пред друга подобна витрина, също с дамски чанти. И сякаш хората от втория магазин знаеха какво са видели минувачите край първия магазин и се бяха опитали да надминат онова, което ние мислехме, че е самият връх. Вторите чанти бяха много различни от първите, като че хора от друга планета ги бяха създавали, но по красота те въздействаха с не по-малка сила. Като приказката за магарето, умряло между две купи сено, човек би могъл да умре от колебание между двата магазина. Странно или не, една красота се опитваше да надвие друга красота, разбира се пак с красота. Още по-логичното заключение беше, че красотата на едните чанти съществуваше именно защото съществуваше красотата на другите чанти. Тоест, ако единият от магазините го нямаше, почти сигурно производителите, работещи за другия магазин, не биха напрегнали способностите си, за да се домогнат до такова естетическо съвършенство. Пред нас беше полесражение на творци на чанти, които опитвайки се да се надминат един другиго, опитвайки се да отрекатедин другиму принципни идеи и реализиране, бяха стигнали до създаването на равностойни шедьоври. И то за този сезон, за тази мода. Догодина щеше да бъде друго.


И ми дойде на ум, че в една социалистическа страна първият логичен въпрос, който най-естествено би се появил в главата на всеки ръководител, би бил:


"За какво ни е вторият магазин? За какво трябва да отричаме една красота чрез друга красота?".


И те биха ликвидирали втория магазин, с което на практика биха ликвидирали и първия магазин. Тяхната логика би била просто следствие от техните принципи: защо да имаш втори магазин, когато имаш само един работодател, имаш само една партия, имаш само една разрешена философия, избираш винаги едно от едно, няма място за друго. Другото е абсолютно забранено, когато е отрицание на първото.


Пак обикаляйки витрините в Лондон, се спрях пред магазин за джобни ножчета. Върху огромно червено кадифе, вярвате или не, бяха поставени над 200 различни модела джобни ножчета. Не зная как е с другите, но този факт – измислянето и създаването на 200 вида джобни ножчета – ми се видя знаменателно явление само по себе си. Помислих си, че това беше триумф на критическото мислене. Всяко едно от тези ножчета, също както и с чантите, беше израз на известна критика спрямо другите ножчета, тоест то беше предназначено да служи при обстоятелства, при които другите не биха били най-подходящи…


Сигурен съм, че в страна с една партия, един работодател, един вестник и избор едно от едно някой съвсем логично би се провикнал: "За какво трябва да имаме двеста джобни ножчета, когато едно със средни качества би свършило горе-долу същата работа!".


И биха се привели убедителни доказателства затова колко по-лесно е да се произвежда едно ножче и колко по-справедливо би било ако всеки притежаваше едно и също. И отново би била пренебрегната явната истина, че всяко от тези ножчета е критика срещу другите.


Същото смайващо разнообразие, същото богатство на форми, същата изумителна демонстрация на изобретателност, сръчност и вкус се вижда и на безброй други витрини – за копчета или за чинии, за детски играчки или мебели, за обувки или леки коли и т. н. Господи, а какво би могло да се каже за книжарниците! Обичам често да ходя в тези многоетажни книжни градове. Понякога стоя по цял ден само за да прелиствам и прочитам по страница-две от интригуващи заглавия или автори. Струва ми се, че внезапно съм попаднал всред вечния свят, прострял се няколко хиляди години и наситил всяка отделна секунда с нещо различно. Стоят един до друг автори и творби в почти абсурдна разлика помежду им, стоят в някаква гротескна парадоксалност, стоят едновременно и заедно като категорично отрицание един на друг… или може би като утвърждаване един друг…


Станиславски до Сталин, Толстой до Троцки, Кропоткин до Кьостлер, Маркузе до Маркс, Херодот до Хитлер… Стоят произведенията им, така както са ги написали, без съкращения, без специални въведения и унижаващи читателя обяснения. Така е мислел авторът, така е писал, така е отпечатано. Луд или гений, по-голям или по-малък талант, новатор или плагиатор – той е пред вас като себе си. Никой не ви кара да го купувате, нито да го четете, нито да го изучавате, нито да му вярвате. Най-отвратителни криминално-сексуални истории съжителстват с най-възвишена класика, пацифисти стоят редом до апостоли на войната, евтини слугински романчета делят лавиците с префинена интелектуална проза… дузина книги, които превъзнасят Чърчил като велик държавник, и още дузина книги, които изкарват Чърчил по-черен от дявола, политически въжеиграч и световен подлец. Ако се интересувате, можете да прочетете и едните, и другите, за да останете накрая вероятно със свое собствено мнение. Почти всичко създадено на света е придружено със своето отрицание, което пък на свой ред бива отричано.


Мисля си, че това фантастично многообразие на човешката дейност почти се изравнява с многообразието на природата и представлява самата жизненост на живота, вероятно самият му смисъл. И може би тъкмо заради това присъствието на тази изпълнена с безброй цветове безкрайност ме прави щастлив, изпълва ме с напълно спонтанен възторг, защото съм жив свидетел на цялото това богатство – с всичко, което обичам и не обичам, желая и не желая, приемам и не приемам, разбирам и не разбирам.


И пак се сещам за онова, което би било под властта на една партия, при един работодател, при един вестник (макар и с различни имена), при една философия и при избора едно от едно. Може би средновековната власт на църквата е най-добрият пример. Следващият пример е съвременността. Всичко голямо, с което днес се гордеем, цялото възраждане бе родено като бунт срещу властта на едната партия, която умъртвяваше жизнеността на живота в името на някакъв бъдещ рай.


И Данте, и Леонардо, и Микеланджело, и Галилей, и Джордано Бруно по същество бяха бунтовници срещу властта на едната партия. Тази партия, която твърдеше, че земята е плоска и че дъжд вали, когато дядо Боже си мие краката. Същата партия искаше да сведе безкрайността до едно, тоест Бог е всичко, човек е нищо. Затова аз смятам комунистическата партия за пряк наследник на средновековната църква. Защото и тук имаме догми от степента на "земята е плоска", и тук имаме опит да се сведе безкрайността до едно, и Партията е всичко, а човек е нищо. Кръст или петолъчка, църква или партиен дом, милиция или света инквизиция – това са различни думи за почти едни и същи неща. И църквата, и партията искат да заменят цялото това дивно и страшно многообразие на живота, тези мощни приливи и отливи на противоречия, конфликти, драми, поражения и победи, бедствия и триумфи, величие и падение – с какво мислите – с ангелски хор от сладкопойни чучулиги. Всякакъв рай на земята би свел безкрайността до едно, тоест живота до смърт. Църковният рай или комунистическият рай – това в действителност са имената на всеобщата смърт.


Отварям една книга с класически цитати. Отварям я напосоки и случайно попадам на следната мисъл на Бърнард Шоу: "Ако се обвържа с бъдещето, аз обвързвам моята воля. Ако обвържа моята воля, аз удушавам способността си да създавам".


Няколко страници по-нататък цитат от Ницше, от "Тъй рече Заратустра": "Човек трябва да носи в себе си хаос, за да може да роди танцуваща звезда".


И по-нататък – Сервантес: "Всичко създадено трябва да прилича на своя създател".


И човек се пита – ами ако това, което създавате, не прилича на вас, създателя, тогава не се ли обезсмисля създаването? Ако го няма вашето лице, вашият почерк, вашият характер? Ако сте обезличени от живота, който живеете, и инициативата ви е скована от войнстваща догма? Тогава? Сигурен съм, че вие не ще можете да създадете не само двеста вида джобни ножчета, но дори и едно свястно ножче.


Но аз не говоря за три търговски витрини, а за всичко. Идете на театър. Когато отворите вестника, за да изберете представление, което искате да видите – ще ви се завие свят от това, което се играе. Тъй като се играе всичко – от класици до абсурдисти, от моралисти до пълни развратници, от най-десни до най-леви автори – във всевъзможни постановки, от най-традиционни до най-налудни. Веднъж с искрено съжаление казах, че досега май не съм видял Хамлет да се играе само от куче. Може да акламирате постановката, може да си излезете отвратен в първите пет минути – това си е ваша работа, защото всичко си има своята публика. И най-страшното би започнало, ако министър-председателят поискаше да превъзпитава една част от публиката и да я изравнява с друга. Оставете театрите. Отворете вестниците. Аз още не съм срещнал двама кои да е журналисти, които изказвайки се по един и същ въпрос, да са на едно и също мнение. Като че ли първата, най-естествена и най-нормална реакция е хората да се различат в мненията си, така както се различават по природа, по физиономии, по отпечатъците на пръстите. Дори когато стоят на едни и същи идеологически или морални позиции, техните мнения са доста различни. И винаги едното е критика на другото и обратно.


Но не само вестниците, театърът, телевизията, търговията или политиката се явяват в безброй цветове, а просто целият живот, човешките отношения. Никога преди в България не съм наблюдавал такова зашеметяващо богатство на отношения – от такива, на които човек силно се възхищава, до такива, които карат кожата му да настръхне. В огромната си част това са отношения на силни, независими цветове, докато в тоталитарния свят отношенията са горе-долу между сиво и сивичко. Тази сила на отношенията е толкова завладяваща, че няколкото сюжета, с които преди години се гордеех, ми се струват твърде избледнели, доста едноизмерни и искрено казано ми е неудобно да ги покажа в толкова многоизмерен свят.


Колко смешни са тоталитарните управници, когато по повод Белградската конференция се оплакват, че Западът не се интересувал от купуването на тоталитарно изкуство и култура, че били дискриминирани. Та кой би могъл да приеме такива произведения, които са прост наниз от безсмислени думи, които нямат нито цвят, нито лице, нито характер, защото зад тях не стои никой, те не провокират у вас никакво чувство, никакво движение на мисълта, те са просто огледалните повторения на едното, на онова, което представлява избора едно от едно. И освен това на Запад няма закон, който да задължава хората да четат това, което не искат да четат.


И ако тук владее природният принцип за безкрайните възможности, което се вижда в почти равностойната фантазия на всяко поле на човешката дейност, без значение дали е астрономия или поп музика, то в тоталитарния свят владее мъртвият принцип за еднатаединствена възможност. Някога в България, блъскайки се в убийственото еднообразие на разни обществени полета, стигнах до твърде очевидното заключение, че всичко беше на едно и също ниво. Литературата беше точно като снабдяването с месо, което беше точно като обучението в училищата, което беше точно като българските вестници, които бяха точно като футбола, който пък беше точно като академичната работа и т.н. Тоест развитието на всичко беше предопределено от съществуването на неспособната за жизненост догма, от осакатяващата, почти патологична възможност да избираш едно от едно, което практически значи да не избираш нищо. Всичко е неумолимо свързано. Когато човек вижда, че с огромни усилия на Изток са създали едно нещо, в същото време вижда, че тук, на Запад, това нещо съществува в хиляди форми от доста години. Вестниците на Изток от десетилетия вече се задръстват от решения и постановления за раздвижване на творчески сили. Резултатите са равни на нула. Малкото, което е създадено, е елементарна имитация на тукашни неща или просто далечно ехо от преддогматичните времена. Въпросът съвсем не е за професионално умение, за интелигентност или талант, защото в миналото гражданите на тези същите страни оставиха на света най-скъпоценни богатства, създадени в атмосферата на безкрайните възможности.


И истинското, непринудено ново творчество във всички полета ще започне само когато бъде отхвърлена (а по-добре изгорена) жизнено неспособната догма на избора едно от едно.


Всяко истинско творчество започва с отхвърляне.


Другото е имитация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  От дете ми е любим Жоро Марков. Сещам се как слушах негови неща по Свободна Европа-единственият източник на истина по времето на тъмните комунистически времена...

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 2. 2 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Най-добрия! Поклон!
  Задължителни четива за всеки българин http://chitanka.info/person/georgi-markov

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 3. 3 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мда, изборът на "едно от едно" обяснява липсата на нормални критерии у много от днешните 50+ годишни.

 4. 4 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 221 Неутрално

  П.с. Трябва да има начин есетата на Марков да стигнат до най-младата публика.

 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Тръгнах да вадя и постна най-ценното от статията.
  Първи, втори, трети цитати ....
  Отказах се. Всичко се оказа ценно. Просто я прочетете отново цялата статия за да схванете същността на безмислието, безвремието и безтегловието, в което беше изпаднала България, когато всичко беше ЕДНО.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#4] от "gallno":

  Трябва да се изучават в училище!

  "СОФИЙСКОТО МОРЕ
  На спирка „Павлово“ по линята на княжевския трамвай дълги години стоя един голям надпис: „Тук ще бъде пристанище Павлово“. Под надписа беше нарисуван корабоплавателният канал Панчарево-Павлово и бяха означени пристанищата..."
  Георги Марков - Задочни репортажи за България

  Кой от младите знае историята как години наред софиянци са хващали лопатите по график и са копаели море?
  Безумията и претъпленията на комунизма наложен ни от Червената армия трябва да се изучават задължително!
  Ако членовете на "Атака" прочетат по една книга на Георги Марков то Волен Сидеров ще остане сам.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  [quote#5:"нуцо"]Просто я прочетете отново цялата статия за да схванете същността на безмислието, безвремието и безтегловието[/quote]
  "Все по-силно съм убеден, че светът съвсем не се дели на добри и лоши хора, на леви или десни, на вярващи или невярващи, а главното деление, което има значение за нас, е на хора, които могат, и на хора, които не могат. С други думи – на творци и на паразити."

  Днес щеше да е много ценен за България ако МИ-6 го бяха оставили жив !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Лъжеш, както обикновено.
  Убит е от КГБ на рождения ден на комунистическия диктатор Тодор Живков.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Върви да поспиш малко

 11. 11 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "Торбалан":

  Да, в българските училища в страната, но и в неделните училища за децата и внуците на българската общност зад граница. Тези есета по-скоро обединяват българите.

 12. 12 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ето затова са го убили
  и защото това се е чело по Дойче веле
  и хиляди българи са го чули
  (тогава хиляди хора слушаха тази и др. радиостанции на къси вълни)

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Няма да забравя деня ,в който баща ми ми донесе швейцарско ножче от чужбина. А завръщането на някой познат винаги се превръщаше в сбирка ,на която се разказваше всичко от начало до край с най-малки подробности.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#12] от "lilivan":

  В Софияпрес тайно ги печтаха и размножаваха.

 15. 15 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#11] от "gallno":

  Съгласен съм. Аз уча децата си да ги четат и препрочитат, а когато по детски ги мързи им ги четем с майка им.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 16. 16 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Станиславски до Сталин, Толстой до Троцки, Кропоткин до Кьостлер, Маркузе до Маркс, Херодот до Хитлер…
  ----
  Мдаа... а "Майн кампф" била забранена у Москоу

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Страхотен текст! Георги Марков е доста противоречив на места, но забележителен публицист! И толкова увлекателен!

 18. 18 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Творбите на този най-талантлив от втората половина на XX в. автор трябва да станат част от учебната програма в българските училища....Освен великолопен писател е и голям мислител.....

 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Истинска наслада за душата, смачкана от комунизма.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на lilivan
  lilivan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И сега още сме си на същото дередже.
  Защото нищо ново не раждаме. Творчество, интелигентност, талант - къде са? Мижави светлинки, имитация.
  Чалга-култура ни е обзела на всички нива.
  ...а това е следстие на промиването на мозъците поколения наред...
  За мен това е нация в упадък. Духовен, творчески, всякакъв...

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1942 Весело

  [quote#8:"Торбалан"]Лъжеш, както обикновено.
  Убит е от КГБ на рождения ден на комунистическия диктатор Тодор Живков. [/quote]
  Нали беше от ДС с българския чадър? Убийството на Марков си е класическа провокация извършена от британските служби !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Любопитно

  [quote#7:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Днес щеше да е много ценен за България ако МИ-6 го бяха оставили жив ! [/quote]

  Какви ли обременености може да облекчи подобно изказване?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 692 Неутрално

  ВЕЛИК!
  За мен "Белият мерцедес" си остава един от вечните върхове на литературата. Всичките му произведения съм прочел поне по веднъж, плакал сътм понякога но Белият мерцедес просто ме преобръща. Всичко, ама абослютно всичко е казано за време оно с неповторим и ненатрапчив стил. И какво богатство на изразните средства.

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
  Убийството на Марков си е класическа провокация извършена от британските служби !
  .............
  Даваха документален филм за организатора на атентата, италианеца, значи той е ползвал каналите на ДС, митническите канали, за да изнася антики от България на Запад, това му е бил бизнеса. Под пълната протекция на ДС. Днес живее във Виена и се занимава с търговия на картини.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Страхотен текст. Не бях го чел. Поздравление за избора на редакторите.

  chavo64
 26. 26 Профил на winston_smith_ii
  winston_smith_ii
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Създал Бог Ева и я показал на Адам с думите: "Адаме, избери си жена!"
  Това са били първите избори по комунистически образец.

  (Разказвано на времето от злонамерени лица на партийна просвета)

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#7:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Днес щеше да е много ценен за България ако МИ-6 го бяха оставили жив ! [/quote]

  МИ6 им е трябвало сакрална жертва, а Марков е бил добър кандидат за такава.

  Вече се е бил разочаровал донякъде от живота в Лондон, разбрал е, че там известен писател, като в БГ, няма да стане никога. Можел е да стъпи накриво , така че за заложили на сигурно

 30. 30 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Какви комидиоти има, просто не е истина.

 31. 31 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Между другити сценария на убииството на Марков, беше отново изваден за Политковска, почти 30 години по-късно.

  И Марков, и Политковска са убити на рожденни дни - съответно на Тодор ЖИвков, и на Путин.

  Идеята е да се внуши колко са "кървави" Живков , и Путин - не търпят критика, и убива критиците си.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А да убиеш известен критик - това е най-тъпото нещо което може да направи един политик/диктатор/управленец.

  Всеки начинаеш пропагандист знае, че убития критик/противник става МЪЧЕНИК за съратниците на убития.
  Тоест вредата от критика като жив, е с десетки пъти по-малка от тази, като "убит".

  И оттук въпроса , които в книгите на Агата Кристи, е веднага след като пристига Еркюл Поаро на мястото на убииството:

  КОи има полза?

 34. 34 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  [quote#33:"Евразиеца"]А да убиеш известен критик - това е най-тъпото нещо което може да направи един политик/диктатор/управленец. [/quote]

  Ум у заклет комунист? Няма начин.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 35. 35 Профил на block
  block
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
  [quote#7:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Днес щеше да е много ценен за България ако МИ-6 го бяха оставили жив ! [/quote]
  не ви ли е малко, ама поне малко срам от свищините дето ги приказвате? ама честно? поне малко не ви ли пробожда когато изсирате тлъстите си лъжи?

 36. 36 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1830 Разстроено

  До коментар [#6] от "Торбалан":

  За съжаление Волен никога няма да остане сам даже ще са винаги мнозинство.
  Защото изборът винаги е свързан с усилие с борба и колебание.
  А колебанието с несигурност появява се риск.
  Почва да се чувства нуждата от ум и разум и до там.
  А ако изборът е един ни ум ти требе ни разум.
  Па ако и друг го прави вместо теб от туй по лесно здраве.
  Викай със всички Крим наш,България на три морета и Да живей и работата свършена.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 37. 37 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  1. По света има тайни служби.
  2. Тези тайни служби правят мръсни неща в интерес на държавите си - убииства, преврати , диверсии ...
  3. "МАрков убит от комунистическата ДС" е добра пропагандна теза с/у комунистичекса България

  Извод: Марков най-вероятно е убит от западна служба, или ЦРУ или МИ6

  НИкаква полза няма Живков да трепе Марков.
  Едно - само му прави реклама, две - като него има още 100 в ББС.
  /
  ББС спряло ли да говори с/у БГ след 1978 г?
  Не, с МАрков и без Марков, все тая

 38. 38 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#21:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Убийството на Марков си е класическа провокация извършена от британските служби [/quote]

  Това е по теорията за създаване за "сакрални жертви".

  "Убити от режима " които се тачат десетилетия, и им се пеят песни и хвалебствия в тяхна чест, всяка година, на някакви дати.

  Пример: Клуб Политковска

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Гледай, гледай, каква демоклация е била тогава? Публикували всичко, от Хитлер през Сталин и до Шекспир. А защо сега създават министерство на информациято и щитосват руското влияние? Ех Марков, Марков, как се променят нещата? И ти също имаш заслуги.

 40. 40 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#4] от "gallno":

  В твоя подкрепа предлагам Г. Марков да се изучава в часовете по българска литература а и защо да не бъде включен в списъка от автори за държавната матура.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#40:"m_style"]В твоя подкрепа предлагам Г. Марков да се изучава в часовете по българска литература а и защо да не бъде включен в списъка от автори за държавната матура.[/quote]

  Абсолютно съм съгласен, но това няма да стане, докато не изпукат дъртите мухъли в БАН, издателство Просвета, МП и т.н.

  А дотогава никой вече няма да се интересува и от Тодор Живков, и от Георги Марков.

  Колкото съвременната младеж се интересува от Симеон Радев, толкова.

  Изпуснат бе моментът за лустрация, червената плесен се вписа прекрасно в пукнатините и шуплите на демократичната сграда.

  Това е главната заслега на Желю Желев и неговия "мирен преход" - води към небитието.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Георги Марков е единствения досега наш писател, който ни остави написана историята на социализъма. Никой друг, все още, не го е описал като него. Описание на самата система, на комуниста, на натегача, който я крепи, та до обикновения човек. И точно затова го затриха.

 43. 43 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#37] от "Евразиеца":Абе стига си мелил комунистическите си проповеди! Естествено е, че не можеш да разбереш Марков! Мозъкът отдавна е изпит и заменен с микс от чугун и медузи. Преклони се пред големия Българин и не мърси светлата памет за най-значимия български писатетел и есеист през последните 50 години...

 44. 44 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 543 Неутрално
 45. 45 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#37] от "Евразиеца":

  Тъй да....да беше отишъл в Москва да си пише нещата, нямаше да го застигне дългата ръка на МИ-6 и сигурно щеше да е още жив.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 46. 46 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#43:"Nikolai Tsekov"]Естествено е, че не можеш да разбереш Марков! [/quote]

  Май една книга негова четох преди 10- а години, нищо не помня от нея, даже и как се казва. Нещо банално беше, не за помнене.

  Марков е банален май, не че съм го чел, ама Дневник нали публикува от време, на време парчета.

  Резюме: колко е лошо като не си свободен, ама с хиляди думи.
  Познах ли? Да.

 47. 47 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Задължително трябва да се изучава в училище!

  С личности като него можем да се гордеем в мракобесната комунистическа фаза от историята ни! Малцина са СМЕЛИТЕ като него дори и днес. Смели- да казват очевадната истина в очите.

 48. 48 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#1:"InmoInvestments"]Свободна Европа-единственият източник на истина по времето на тъмните комунистически времена...[/quote]
  Хе-хе-хе! Библиотека "Кирил и Методи" беше пълна с източници на истината. В 4-та читалня бяха достъпни списания и вестници от цял свят, пълни с антикомунизъм (ако това смятате за 'истината').
  Някои твърдят : "Те ни забраняваха дори да мислим !"
  Мен ми харесва фразата на един известен философ: "Хората рядко умеят да използват свободата която имат. Например свободата на мисълта. Вместо нея те изискват свободата на словото. Като компенсация." Истината в репортажите на Георги Марков съвсем НЕ Е цялата истина за социалистическа България.
  А и не забравяйте че освен репортажите (писани са в чужбина) той има и други книги с други истини.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 49. 49 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не знам дали Марков ще остане след десетилетия най-добрия писател за годините на комунизма.

  Критиката му е толкова плоска, че с нищо не се различава от хилядите други критици като него - "няма сводоба".
  И? това и баба го знае.

  Къде са му ярките образи, които се помнят?
  Сюжети, нещо характерно, с което да остане?

 50. 50 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#49] от "Евразиеца":

  Ти нали не си я чел бе, как реши че е плоска? Сега на кое от двете твърдения да вярвам? Всъщност, въпросът е по-скоро дали ви е генетично заложено да лъжете безочливо или просто с тези поведенчески модели ви възпитават?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 51. 51 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#50:"Свинчуга"]Ти нали не си я чел бе, как реши че е плоска? [/quote]

  Една четох преди време, ама не помня каква беше.
  ЗАтова е плосък, поне за мен, аи го на - нищо не помня.

  Има книги, които още като дете съм чел, помня и сега препрочтам като имам време - Парграф 22, Златния телец, ... даже Богат-Беден скоро препрочетох набързо

 52. 52 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#51] от "Евразиеца":

  Т.е чел си една преди време и не я помниш, но знаеш че творчеството му е плоско? Странна работа. Другата част от общата представа кой я запълни, работническо дело?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 53. 53 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 790 Неутрално

  [quote#4:"gallno"]Трябва да има начин есетата на Марков да стигнат до най-младата публика. [/quote]
  Има. На сайтът "Читанка" са публикувани "Задочни репортажи за България".

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 54. 54 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#52] от "Свинчуга":

  Е кое е важното от Марков?

  Какво се помни от него, като е толкова добър?
  Коя книга, кои герои?

 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 693 Неутрално

  [quote#49:"Евразиеца"]
  Критиката му е толкова плоска, че с нищо не се различава от хилядите други критици като него - "няма сводоба".
  И? това и баба го знае. [/quote]
  Една пиявица или охлюв(за да не е едно от едно изборът), поставени пред картина на Рембранд или Гоген. Дали ще възприемат нещо? Мисия невъзможна. Най вече, ако не се внимава, ще полазят красотата , оставяки само лигави и вонящи следи.
  Та дори и думата свобода, не успявате да изпишете правилно и с уважение. Отказали сте се да разберете измеренията и.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Предпочитам да не давам оценка на творчеството на Марков, най-малкото извън репортажите не съм чел друго. Точно поради тази причина ми стана интересно как ти успяваш да даваш оценки, при положение че явно си по-малко запознат и от мен. Е?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 57. 57 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За снимка на комунизма - Хайка за вълци.

  Много по-добър писател, запечатъл един период от историята с добър разказ.
  Може да се чете и след десетилетие, защото е добра история, добре разказана, с характерни образи.

  Това остава след време.
  То прави разликата.

 58. 58 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#46] от "Евразиеца": освен простовати комунистически брътвежи нищо не раждаш, бегай при Путя и си евразийствай, като нищо смислено не можеш да кажещ по текста на Марков защо изобщо се обаждаш?? За да ти слушаме селските мисли...

 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ами затова , заради такива есета ,
  ние, НОРМАЛНИТЕ в България , сме такива , каквито сме и сега и днес ...)
  Разбира се ,че ги слушахме ,разбира се, че го УБИХА , заради тях ...

  BIG AL
 60. 60 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 693 Неутрално


  "Мисля си, че това фантастично многообразие на човешката дейност почти се изравнява с многообразието на природата и представлява самата жизненост на живота, вероятно самият му смисъл. И може би тъкмо заради това присъствието на тази изпълнена с безброй цветове безкрайност ме прави щастлив, изпълва ме с напълно спонтанен възторг, защото съм жив свидетел на цялото това богатство – с всичко, което обичам и не обичам, желая и не желая, приемам и не приемам, разбирам и не разбирам."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Мисля си дали Г. Марков преминавайки от другата страна на бариерата, понякого не му се е искало да изразява и собствено мнение? И как се е чувствал, като разбрал, че няма начин? Лоша работа са това парите. Не можеш да се опълчиш на чорбаджията и това е. Колкото пъти съм се опитал, все съм пропадал. Жена проклина, дете реве, ужас!

 62. 62 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До някои рендета тук ..)
  Защо не гледате "Нова" и не слушате "есето" на един дс другар, кръчмар и доносник, сервитьор и домакин на 'Попското " в София - бащата турук на илия павлов ??
  И за дарина , и за децата и- ще ви разкаже - с умиление ..
  На вашето ниво е :)
  Само КАК ни обраха по другарски -- няма нищо да каже :)

  BIG AL
 63. 63 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#54:"Евразиеца"]Е кое е важното от Марков?

  Какво се помни от него, като е толкова добър?
  Коя книга, кои герои? [/quote]
  Тази "свинчуга" няма да ти каже - просто НЕ ЗНАЕ!
  Проблемът е, че и другите "апологети" на Марков не знаят, но го венцеславят само защото някой им е казáл, че Гого е бил антикомунист.(Въпреки, че не знам да е писал нещо антикомунистическо...)
  Аз лично не го харесвам - излишно многословен е. Вярно, че изреченията му са добре конструирани и подредени, но... ДО ТАМ. За елементарни идеи и внушения изразходва цяла страница, че и две... когато може да събере същата мисъл в един ред. Може би има значение и моята способност на много бързо възприемане и схващане на същността - не знам!?! Но ми е отегчителен!

 64. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#22:"simval"]Какви ли обременености може да облекчи подобно изказване? [/quote]
  Нищо не облекчава, човекът си изкарва заплатата. Вместо да коментираме есето, ние се отклоняваме и си губим енергията и времето да опровергаваме твърдение от типа на "слънцето се върти около земята".

 65. 65 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#57:"Евразиеца"]За снимка на комунизма - Хайка за вълци. [/quote]
  Мислиш ли, че опонентите ти по тази тема знаят кой е авторът на "Хайката"?

 66. 66 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#62] от "BIG AL":

  Много точно казано. Щом започна интервюто, се изнесох на компютъра. Преди това ме разсъни смешника от Владая и взех да се питам как ги избират тия събеседници, плащат ли си, какво ли?

 67. 67 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#57:"Евразиеца"]Много по-добър писател, запечатъл един период от историята с добър разказ. [/quote]
  Да, много добър писател. Но защо да противопоставяме Ивайло Петров на Георги Марков. Двамата се допълват и така човек може да си създаде много по-добра представа за престъплението срещу човечеството, наречено комунизъм.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#67:"Мондиана"] Но защо да противопоставяме Ивайло Петров на Георги Марков. Двамата се допълват и така човек може да си създаде много по-добра представа за престъплението срещу човечеството, наречено комунизъм. [/quote]
  Аз затова писах:
  [quote#68:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"] не с общи пожелания и празни приказки[/quote]
  Щото
  "по-добра представа за престъплението срещу човечеството, наречено комунизъм"
  можем да добием и като четем, съпоставим и противопоставим произведенията на
  А. Шикългрубер( Хитлер ) и
  Й. Джугашвили( Сталин )
  - стига да ги схванем и осмислим!

 70. 70 Профил на trifo_pl
  trifo_pl
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#35] от "blockblock":

  "не ви ли е малко, ама поне малко срам от свищините дето ги приказвате? ама честно? поне малко не ви ли пробожда когато изсирате тлъстите си лъжи"

  Остави ги, не търси съвест в промити посткомунистически мозъци. Това са малки човечета които се опитват да принизят до нивото си един от най-великите умове раждани по нашите земи. ПОКЛОН пред Г. Марков.

  ЦацаRatУрааааааааа!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#37:"Евразиеца"]Извод: Марков най-вероятно е убит от западна служба, или ЦРУ или МИ6 [/quote]
  Аз бих заложил на контраразузнаването - МИ 5.
  Но е показателно, че Скотланд Ярд още не разсекретяват делото и не допускат чужди(български) следователи да се запознаят с документите!
  Уж бяха обещали, но нещо си затраяха!

 73. 73 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#70] от "trifo_pl":

  По-велик от например Радой Ралин, или кой?

 74. 74 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#73:"Добрин ВЕЛКОВ"]По-велик от например Радой Ралин, или кой? [/quote]
  Радой Ралин велик ли е?
  И ако е велик, то колко?

 75. 75 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Много наблюдателен човек, способен от малкото, от детайла да направи големи, вярни заключения.
  Удоволствие е да се четат мислите на този ум, облечени в прекрасно слово.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 76. 76 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#74] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":


  [quote#74:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Радой Ралин велик ли е?
  И ако е велик, то колко?[/quote]
  Не знам...търся реперна величина за сравнение на това, което колегата разправя.

 77. 77 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Разстроено

  [quote#75:"Jessika"]Много наблюдателен човек, способен от малкото, от детайла да направи големи, вярни заключения. [/quote]
  Той е подбрал и показал само отрицателното, отблъскващото от соца. При това го разказва с омраза, със злост. Да се учи в гимназиите?! Да, ако има специален предмет ''злостен антикомунизъм".

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 78. 78 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#76:"Добрин ВЕЛКОВ"]Не знам...търся реперна величина за сравнение на това, което колегата разправя. [/quote]
  Разбрах те - въпросът ми беше хипотетичен.
  И мен ми е интересен критерият за "великост", който колегите прилагат.

 79. 79 Профил на trifo_pl
  trifo_pl
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#76] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Понеже си търсиш повод да си оригинален, и ме наричаш "колега" да ти кажа че по-скоро съм колега на Георги Марков от колкото на теб. (той е инженер химик и е работил като такъв преди да започне да пише). И ако случайно си то каква специалност?
  А по отношение на това кой е по-по най темата: дали си прочел някой от романите на Марков или и ти като чукчата дето е писател а не читалел?

  ЦацаRatУрааааааааа!
 80. 80 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Неутрално

  [quote#77:"ХАРИ"]Той е подбрал и показал само отрицателното, отблъскващото от соца.[/quote]
  Според мен показва отблъскващото на (тогава зараждащото се у нас) еснафско-консуматорско общество, в което сега сме се топнали до шията, сакаш сме пропаднали в септичната яма на стар нужник!

 81. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#79] от "trifo_pl":


  [quote#79:"trifo_pl"]и ме наричаш "колега" д[/quote]
  Пишещите в един форум сме колеги. Явно това е трудно за схващане от инженерите-химици, за разлика от инженерите физици. Изравняването на реакциите не винаги е задължително...
  Може би физикохимията е разковничето...

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  [quote#81:"Добрин ВЕЛКОВ"]Пишещите в един форум сме колеги. Явно това е трудно за схващане от инженерите-химици, за разлика от инженерите физици. Изравняването на реакциите не винаги е задължително...
  Може би физикохимията е разковничето... [/quote]
  WOWwwwwwww!
  Това беше велико!!!
  Респект за хумора!
  Съмнявам се, че "колегата - химик" вдена, той е само по "най-великите" неща, но няма значение!

 84. 84 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 692 Неутрално

  И под тази статия за сетен път се убедих, че за простотията на мурзилките няма пропусната спирка. Няма и надежда дори почивен ден да си вземат. Надпреварват се кой по-голяма, при това злостна простотия да изтропа. И как така М6 решава па баш на РД на правешкият диктатор да посегне над Георги Марков. Това е бил подаръкът на ДС с решаващата помощ, има си хас, на КГБ за празника на тж. Последният, четете есето на Писателя за срещирте му с "първият партиен и държавен ръководител" е бил дълбоко наскърбен от това, че Георги Марков зарязва соцрая заради едно емигранство с всичките произтичащи от това последици.
  А конгениалната идея да се противопоставят Георги Марков и Ивайло Петров ми напомня безумният спор на сини и червени фенове. Аспарухов или Стоичков. И в давата случая отговорът е простичък. И двамата.

 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#83] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":


  [quote#83:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Съмнявам се, че "колегата - химик" вдена,[/quote]
  Мислех да му кажа, че инженерите-физици сме чели "Цезиева нощ", ма няма...

 86. 86 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#85:"Добрин ВЕЛКОВ"]Мислех да му кажа, че инженерите-физици сме чели "Цезиева нощ", ма няма... [/quote]
  Там ли беше, дето цяла нощ търсеха една цезиева "жица" на софийското сметище?

 87. 87 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  "В тоталитарния свят владее мъртвият принцип за едната, единствена възможност."

  След това есе, Дневник са просто длъжни не просто да не цензурират, но да насърчат многообразието на мнения и политически позиции, колкото и да се отклоняват от предпочитаната от редакцията линия.

  Дали ще го направят?

  "Другото е имитация"

  https://goo.gl/8NG90J
 88. 88 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  (Сори за тавтологията, много липсва опция редактиране)

  https://goo.gl/8NG90J
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 594 Любопитно

  [quote#84:"kastor"]баш на РД на правешкият диктатор да посегне над Георги Марков. Това е бил подаръкът на ДС с решаващата помощ[/quote]
  Много съмнително. ГМ е починал няколко дена след "убождането". Предполага се че убиецът го е дебнал няколко дни за да го завари сам и в удобен момент на удъра. Тогава?

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 91. 91 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#86] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":


  [quote#86:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Там ли беше, дето цяла нощ търсеха една цезиева "жица"[/quote]
  Мислех, че русата, синеока героиня е по-запомняща се част от сюжетната линия...

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3420 Любопитно

  [quote#16:"Ze Roberto"]Мдаа... а "Майн кампф" била забранена у Москоу [/quote]Не думай!Цензура значи.Още малко и "Втората книга"(Zweites Bich) ще забранят

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3420 Весело

  [quote#85:"Добрин ВЕЛКОВ"]че инженерите-физици сме чели[/quote]Брей..Ще излезем половин колеги

 94. 94 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#93] от "тулса":


  [quote#93:"тулса"]Брей..Ще излезем половин колеги[/quote]
  Половинката е неустойчива ... величина, да речем. При подходящо закръгление, нещата ще си дойдат на мястото...

 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3420 Весело

  До коментар [#94] от "Добрин ВЕЛКОВ":Е, нека да има малка загаТкаС Реалистка сме колеги по образование, но последните 15 години съм далеч от естествените науки и още по далеч от ..нестествените.Има и една единствена,за която някой казал, че докато не почнат да говорят на нейния език,не са науки.

 96. 96 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  [quote#91:"Добрин ВЕЛКОВ"]Мислех, че русата, синеока героиня е по-запомняща се част от сюжетната линия... [/quote]
  Въпрос на приоритет!...

  Може да има у мен нещо циг... опс ромско, въпреки, че съм си чист ариец, та най-много ме е впечатлило "брането" на жица!

 97. 97 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  [quote#94:"Добрин ВЕЛКОВ"]Половинката е неустойчива ... величина, да речем[/quote]
  Три е по-устойчива комбинация!
  Съответно 1/3, въпреки, че не е правилна дроб...
  [quote#95:"тулса"]Има и една единствена,за която някой казал, че докато не почнат да говорят на нейния език,не са науки.[/quote]
  Не е точно наука, а метод.(IMHO)
  Не напразно дедо Нютон е създал цял раздел, та да може да обясни нищо си там от механиката, свързано с моменти и импулси...

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK