Как изглежда борбата с "гнилите ябълки" в действията на главния прокурор

 Сотир Цацаров<br />

© Анелия Николова

 Сотир ЦацаровПрепубликуваме статията от сайта "Съдебни репортажи" заради значението на темата за ролята на прокуратурата в реформата на съдебната система и борбата с корупцията. Оригиналното заглавие на текста е "Как изглежда борбата с "гнилите ябълки" в съдебната система в действията на главния прокурор (Или как ехото заглъхва след замитането на следите на Николай Кокинов, Роман Василев, Петьо Петров...)".


В деня, в който встъпи в длъжност, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще бъде гарант за страведливост. Съвсем скоро от това изявление ще се навършат две години и половина или близо 1/3 от мандата на обвинител №1. Време, в което Цацаров имаше няколко повода да покаже как ще се отнася към магистрати, които се оказваха във фокуса на общественото внимание заради съмнителни действия, корупционни скандали и нарушения.


Необходимостта от активни действия на главния прокурор бе продиктувана от натрупаните в продължение на години опасения, че прокуратурата се е превърнала в проводник на политически мотивирани дела, а отделни обвинители – в механизъм за прокарване на икономически интереси.
Тази опасна тенденция бе отбелязана в мониторинговия доклад на Европейската комисия от 2013 г., в който директно се казваше, че Висшият съдебен съвет не е превърнал професионалната етика в свой основен приоритет, а като член по право главният прокурор би могъл да бъде движещ фактор за налагане на дисциплинарни санкции на магистратите. Защото според Закона за съдебната власт главният прокурор има правомощие да възбуди дисциплинарни производства срещу всички прокурори.


Емблемите на прокуратурата


Още от началото на мандата на Цацаров новият главен прокурор имаше повод да покаже нулева толерантност към прокурорите, които уронват престижа на съдебната власт. Само пет месеца след избора му държавното обвинение попадна в най-големия скандал с търговия с влияние, след като в медиите изтече записът от Банкя – приятелски разговор между премиера /тогава бивш/ Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. Разговорът демаскира независимостта на прокуратурата от управляващите, тъй като от него ставаше ясно, че ръководителят на най-важната прокуратура в страната, която разследва лица с имунитет и министри, съветва Найденов как да бъде смачкано дело срещу него, търси подкрепата на настоящия премиер за кадрово повишение и му предава резултатите от предварителната проверка по скандала с мобилното подслушване.


Ефектът от записа бе унищожителен за авторитета на държавното обвинение, но резултатите от скандала бяха далеч от очакванията прокуратурата да изясни всички факти по него и да подведе под отговорност избрания за втори мандат градски прокурор на София. Вместо това проверката на прокуратурата завърши със заключение, че Кокинов, Борисов и Найденов не са извършили престъпление, а


главният прокурор остро се противопостави

на настояванията на Съюза на съдиите и част от членовете на ВСС да бъде извършена пълна проверка на делата в Софийската градска прокуратурата. Цацаров не счете за необходимо и да предложи подалия оставка от ръководния пост Кокинов да бъде преследван дисциплинарно, въпреки очевидното уронване на престижа на съдебната власт.


Месец по-късно, след като стана ясно, че главният прокурор няма да сезира съвета, предложение за образуване на дициплинарно дело срещу градския прокурор бе внесено от петима членове на ВСС – всички, избрани от съдийската квота. Съвсем друг тип решителност за преследване на съгрешилия Кокинов демонстрира главният прокурор малко преди да избухне скандала с разговора от Банкя – тогава Цацаров предложи дисциплинарно наказание за Кокинов за това, че е нарушил принципа на случайно разпределение на делата.


Бездействие към провиненията на прокурори на висши постове


главният прокурор показа и когато стана ясно, че дългогодишният заместник на Кокинов – Роман Василев е поискал разрешение за използване на СРС-та по делото "Цонев, Сантиров, Попов" не от председателя на компетентния съд – Софийския градски съд (СГС), а от Сотир Цацаров, председател на Пловдивския окръжен съд, без да има основание за това. Причините можеха да са само две – или Цацаров беше заблуден от Роман Василев, или беше избран за конкретно разрешение, защото е удобен. Цацаров, вече главен прокурор, съобщи, че става въпрос за първото – беше съобщено, че зам.-градският прокурор на София е заобиколил закона, като го е подвел да подпише необосновано разрешение за използване на СРС-та в качеството му на председател на Окръжния съд в Пловдив.


В искането, подписано от Роман Василев, се съдържаше невярна информация – че един от обвиняемите по разследването Тенчо Попов има намерение да предаде подкуп на територията на Пловдив, макар в действителност разследващите да не са разполагали с информация, че корупционната афера ще се пренесе в окръжния град. Освен това Роман Василев е издал две разпореждания за използване на СРС-та по делото, които, по думите на Цацаров, "не съответстват на нито една хипотеза в закона" – факт, който бе публично оповестен година по-рано, когато в хода на делото пред Софийския градски съд стана ясно, че Василев е подписвал разпореждания за използване на СРС-та вместо вътрешния министър Цветан Цветанов и е мотивирал такива разрешения от името на съда.


На настоятелните въпроси на медиите какво ще предприеме Цацаров каза, че въпросът подлежи "на мислене" и на този етап ще се въздържи от действия спрямо подчинения си, за да не изглеждало "лично". Какво лично има в търсенето на дисциплинарна отговорност от прокурор, който не е спазил закона, не стана ясно. Още на следващия ден обаче над зам.-градския прокурор със спорна репутация светкавично бе разпънат чадър по случая  - мигновена проверка на прокуратурата го оневини изцяло, а главният прокурор продължи да демонстрира доверие към Василев. Мотивите на Софийския апелативен съд по делото обаче сочеха, че действително преценката на председателя на Окръжния съд в Пловдив е била компрометирана заради "фалшивия претекст" в исканията за използване на СРС-та.


А под ръководството на Роман Василев  течаха най-тежките разследвания


- за бюлетините в Костинброд,
-  делото за мобилното подслушване в МВР, насочено срещу Цветанов,
-  разследването за тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.


Светлата кариера на Василев залезе няколко месеца по-късно, в началото на 2014 г., когато под предлог, че желае да развива научна дейност, зам.-градският прокурор бе командирован в Апелативната специализирана прокуратура. Заповедтта за командировката бе подписана от Цацаров, като неофициалната информация гласеше, че обвинител №1 е оттеглил подкрепата си от Василев, който напусна по собствено желание съдебната система на 12 юни – ден след като в медиите се появиха първите индикации, че


прокуратурата се е заела да детронира банкера Цветан Василев


Съвпадението едва ли е случайно – в магистратските среди Роман Василев бе известен с близкото си приятелство с мажоритарния собственик на КТБ. Прокурорът се ползваше с привилегията да притежава кредитна карта от банката, а в отдела, пряко ръководен от Василев, се водеше разследването по делото "Рубин", което в крайна сметка доведе до преразпределението на капиталите на най-големия стъкларски завод на Балканите в дружества, свързани с банкера.


Междувременно разследванията на Роман Василев, започнали шумно и с пресконференции, претърпяваха фиаско или завършваха с повече от скромни обвинения. Така или иначе, Роман Василев напусна съдебната власт, без дисциплинарно наказание, като получи полагащите му се заплати.


Пълна индулгенция и за Петьо Петров


от главния прокурор. Магистрат, свързван с кръговете около ДПС, доскорошен ръководител на Следствения отдел при Софийската градска прокуратура.  Петров оглави столичното следствие през март 2013 г. със заповед на Кокинов, а в ръководения от него отдел се разследваха


- делото "КТБ";
- досъдебното производство срещу бившия ДПС-депутат и зам.-председател на парламента Христо Бисеров;
- делото за пране на пари срещу съсобствениците на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов;
- делото за търговия с влияние срещу Филип Златанов, от което мистериозно изчезнаха основните веществени доказателства – оригиналните тефтери на бившия шеф на КПУКИ.


Никога не бе даде обяснение


защо главният прокурор не поверяваше тези особено важни за държавата дела

на Националната следствена служба, оглавявана от зам.-главен прокурор, а на ръководеното от Петров столично следствие, въпреки твърде спорната и осеяна с тъмни петна кариера на магистрата.


Петров е спасен от прокуратурата, след като на 12 юли 2010 г. в София предизвиква катастрофа, като удря две коли. Пристигналите на място полицаи тествали Петров с дрегер, който показал над 1.2 промила алкохол. Кръвната проба на следователя обаче впоследствие изненадващо установила само 0.2 промила алкохол в кръвта. Софийската районна прокуратурата отказва да образува дело, тъй като по закон такова се образува, ако кръвната проба покаже над 1.2 промила. Става ясно, че разследването е осуетено преди да почне, защото кръвната проба е била взета над четири часа след инцидента, макар че по закон това се прави не по-късно след час. След намеса на ВСС материалите по делото са пратени в Софийската градска прокуратурата за проверка, която потвърждава постановлението. По-късно се намесва и Софийската апелативна прокуратура, която връща преписката на районно ниво и праща материалите и на Инспектората на ВКП. Междувременно изтичат давностните срокове за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров.


Ключов свидетел в съмнителни процеси


Следователят, заедно с настоящия председател на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, бе основен свидетел по процеса срещу бившия шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев, както и по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. По делото срещу Кържев състав на СГС, председателстван от Петя Крънчева, осъди подсъдимия въз основа на показанията на Петров и Тодоров. По второто дело обаче шефът на столичното следствие бе разобличен като извършител на провокация към престъпление, а три съдебни инстанции определиха делото "Цонев, Сантиров, Попов" като емблиматичен пример за провокация към престъпление от орган на държавна власт.


Петров бе ключовият свидетел по процеса, на чиито показания се крепеше обвинителната теза. Окончателното решение на Върховния касационен съд по казуса от началото на годината даде зелена светлина на прокуратурата да разследва действията на Петров по делото и да му повдигне обвинения за провокация към подкуп, но по всичко личи, че поради изтичане на давностните срокове за наказателно преследване в края на март, това няма да се случи. Още по-смущаващо е, че до настоящият момент Цацаров не е внесъл предложение за дисциплинарно наказание на Петров, а дори напротив – опита се да му помогне да напусне системата по модела на Роман Василев с 18 заплати.


Междувременно


проверката на столичното следствие за изчезналите тефтери на Златанов не намери виновни


а ръководителят на отдела Петьо Петров подаде оставка като магистрат на 5 март. Молбата за напускане бе внесена светкавично от Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет като допълнителна точка. Дебатът по оставката на Петров разкри някои детайли за действителните възгледи и намерения на главния прокурор по отношение на хората-проблеми в прокуратурата. Цацаров настоятелно защитаваше тезата, че молбата за напускане трябва да бъде гласувана, въпреки че към този момент ВСС и главният прокурор имаха всички основания да търсят дисциплинарна отговорност на бившия шеф на столичното следствие.


Опитите на отделни членове на съвета да припомнят, че кадровият орган дължи разследване на действията на Петров по делото "Цонев, Сантиров, Попов" дори ядосаха Цацаров, който обвини ВСС в "имиджови измивания". "Ще ме принудите да бъда напълно директен. Прокуратурата има пълния интерес да удовлетвори тази оставка и това лице да не работи в съдебната система", убеждаваше главният прокурор, който изцяло прехвърли отговорността по грижата за етичните нарушения на Петров на съвета, удобно игнорирайки правомощията си да предложи започването на дисциплинарно производство срещу следователя. Само отсъствието на част от членовете на ВСС, гравитиращи около Цацаров, на това заседание осуети безпрепятстваното напускане на Петьо Петров, чиято оставка в крайна сметка не мина.


Под прицела на Цацаров - други магистрати


На фона на тази стройна традиция знакови магистрати, извършили нарушения, да бъдат амнистирани, справка на "Съдебни репортажи" показва, че от началото на мандата на главния прокурор,
Цацаров се е възползвал от правомощията си по Закона за съдебната власт да предлага образуване на дисциплинарни производства срещу 10 магистрати. Все за случаи, които далеч не са имали толкова негативен ефект за авторитета на правосъдието и са далеч от най-наболелия въпрос за решаване в прокуратурата – наличието на зависимости на прокурори и следователи, което е тежка форма на корупция.


Три от предложенията се отнасят до нарушения на случайното разпределение на делата. Едното е срещу бившия апелативен прокурор на София Ангел Илиев (наказан със забележка, а впоследствие повишен във Върховната административна прокуратура), второто е споменатото дисциплинарно дело срещу Кокинов (с наказание забележка), а третото – срещу окръжния прокурор на Ямбол Георги Ханджиев (дисциплинарното производство срещу него е прекратено поради изтичане на давността на нарушенията).


Под прицела на Цацаров е още един административен ръководител – ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, известен като прокурора по делото "Октопод" и с репликата си "Вързахме кънките на Максим Ставийски". Дисциплинарната одисея на Костов започва след информацията за нетърпим работен климат в спецпрокуратурата и откритият му конфликт с Цацаров, след като не бе повишен в конкурса за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.


Предложения за търсене на дисциплинарна отговорност главният прокурор вкарва и срещу трима върховни прокурори. Първото от тях е срещу прокурора от ВКП Емил Сакаджийски заради системно неспазване на сроковете, продължаващо бездействие и неоправдано забавяне на решаването на преписките, заради което Цацаров иска ВСС да му намали заплатата с 10% за половин година (вместо това съветът порицава Сакаджийски). За същото нарушение Цацаров предлага върховния прокурор Максим Колев за понижаване в ранг за две години. Малена Филипова – бившият ръководител на Инспектората към ВКП, е понижена в ранг апелативен прокурор за две години, макар главният прокурор да иска дисциплинарното й уволнение. Още в началото на мандата му, Цацаров извършва ревизия в ИВКП и обявява, че преписките там не са разпределяни на случаен признак, а част от тях са държани с години на трупчета. По-късно стана ясно, че голяма част от прегрешенията на Филипова, оповестени от главния прокурор, не са намерили потвърждение.


За наказания заради необосновано забавяне на разследвания от Цацаров са предложени и няколко следователи от Националната следствена служба – Евстати Попов, Валентина Николова (за които главният прокурор иска намалява не заплатата) и Румен Андреев, за когото е поискане освобождаване от длъжност.


Що се касае до останалите скандали в съдебната власт – по случайното разпределение на делата в Софийския градски съд,


прокуратурата вече няколко месеца държи нездравословна за правосъдието дистанция


Изключение прави изпуснатата неофициална информация, че държавното обвинение е намерило прегрешения на съдия Румяна Ченалова след международния отзвук по казуса "Белведере". Три месеца по-късно прокуратурата не дава индикации действително да разследва поведението на съдийката, която скоростно бе подведена под дисциплинарна отговорност в опит да бъде потушен скандалът с френския посланик.


Същинските проблеми в управлението на Софийския градски съд пък бяха изцяло заглушени от разследването по разработката "Червей", образувано след указания от премиера Бойко Борисов и от светкавичното предложение на главния прокурор Сотир Цацаров за временно отстраняване на Владимира Янева като съдия. Янева не обжалва и си подаде оставката като председател.


Последва познатото заглъхване – Цацаров не предложи вече бившата председателка за дисциплинарно наказание, а ВСС безпрецедентно отказа да образува дисциплинарно дело срещу нея по предложението на правосъдния министър Христо Иванов, по чиято инициатива бяха образувани дисциплинарни дела срещу Янева, Богдана Желявска, Румяна Ченалова и Ивайло Родопски.


Въпреки доказаното бездействие на прокуратурата


да предприема дисциплинарни мерки срещу съмненията за корупционни зависимости в съдебната власт, правителството възприе предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за създаването на поредното звено за разследване на корупцията по високите етажи на властта под негов контрол. Каква ще е неговата ефективност не е трудно да се прогнозира след дългогодишните опити на прокуратурата да постигне резултати с подобни звена, които постигнаха нулев успех.


Коренът на проблема -  "Ти си го избра"


Няма как и да бъде друго, след като общото между Цацаров, Василев, Петров и Кокинов е, че зад възхода на кариерата на всеки от тях стои съмнението за проведен разговор някъде извън ВСС с изобличаващата корупцията реплика "Ти си го избра".


А краят на кариерата им не зависи нито от качеството на работата им, нито от разследванията срещу тях, ако извършат служебно нарушение и дори – престъпление.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Краят на кариерата им зависи от този ,който си ги избра. А той не бърза! Явно са удобни.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Тя цялата прокуратура е една гнила ябълка,проядена отвътре.

 3. 3 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Гневно

  Наречи я ЦАЦАРАТУРА и повече не си цапай клавиатурата!

  Цацаров - човекът, който се опитва да превърне България в Прокурорска република в ЯВНА услуга на мафията!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  [quote#2:"rosiraycheva50._"]Тя цялата прокуратура е една гнила ябълка,проядена отвътре. [/quote]
  ... а те са ЧЕРВЕИ-те.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 585 Любопитно

  ''Как изглежда борбата с "гнилите ябълки" в действията на главния прокурор''

  От наша страна като се погледнен НИКАК !!!!! Та се питам: Кога тази държава ще почне да следи за изпълнението на законите.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Рибата се вмирисва откъм главата, съдебната система - откъм главния прокурор, ВСС, председателите на съдилищата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  Цацаров още издирва камионите и самолетите с двойни дъна и катерушките, брои бюлетини в безсънните си нощи и мечтае да тича по плажа с фигурата на Том Круз...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  От гнили ябълки става или сайдер, или калвадос.
  А от гнил прокурор и чеп за каца не става...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Наречи я ЦАЦАРАТУРА и повече не си цапай клавиатурата! [/quote]


  Даже в ЦАПЦАРАТУРАТА има повече рима!

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Как изглежда борбата с гнилите ябълки? Както влиянието на Луната върху половия живот на кучетата.

 11. 11 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ами всичко ТОВА се превежда на няколко езика и се ИЗПРАЩА в Брюксел ...))
  А отттам ще ни кажат КАК се сменя '"несменяем" главен прокурор :), преди да му е изтекъл мандата ...)))
  Хахахахахаааа......

  BIG AL
 12. 12 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  С откровен престъпник начело на прокуратурата и с премиер,който явно няма желание да влиза в конфликт с него / да не кажем друго /, нищо добро не чака нито съдебната система,нито държавата като цяло.....

 13. 13 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Абсолютен батак,където единствено циганите,наркоманите и поръчаните го отнасят.
  Толкова оплетена в зависимости независимата ни съдебна система,че няма повече накъде.

 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Няма какво да се самозалъгваме вече - главният прокурор Цацаров не спазва законите,професоиналния морал и съ-участва в извършването и прикриването на престъпления. Царят е абсолютно гол! Да си го кажем и да стягаме граждански протести. Нито при това, нито при следващи правителства ще има истински реформи,ако тази личност / за начало / не бъде махната от този пост и разследвана.....

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 585 Любопитно

  Кучета си лаят ,кервана върви......ехееееей ! Не сме мръднали и една крачка напред ! И основната критика на Европейската комисия към България беше за липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност.Висшият съдебен съвет (ВСС) беше сред институциите, които търпят най-сериозни критики в доклада. Казусът "гнили ябълки" се споменаваше директно. Европейската комисия препоръчваше преструктурирането на Висшия съдебен съвет а също така препоръчваше да се засили контролът върху изпълнението на мерките за неотклонение, така че да спрат да изчезват престъпници с влязла в сила присъда- предполагам ,че са имали впредвид бягството на т.нар. "братя Галеви". Друг казус в доклада беше изчезването на тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Бележниците му със записки кой да бъде "ударен" и "оправен" изчезнаха по много съмнителен начин от колата на ''експерт графолог'' преди месеци и все още не са намерени. В България липсва ОРГАН, който да се справи с корупцията. Питам се до кога ????

 17. 17 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Съдебната система -основен виновник за състоянието ,в което се намира държавата ни...и никой не може/не иска да промени това положение....

 18. 18 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Прокуратурата не прави изключение от останалите части на НЕсъдебната ни система. Там всички са се овъртяли като спагети в доматен сос, но за съжаление вкуса и ароматите, които се разнасят около тях са повече от отровни. Както и останалите ''институции'' комуноидите екипираха прокуратурата с верни или зависими от парите им лица. Целта да се замита, прекратява и обезвредява всичко, което може да увреди на голямата далавера - криминалния преход. Работи се повече от успешно, защото няма и няма да има нито един техен кадър, осъден за престъпното си забогатяване. Ето защо, ако някой, някога иска да промени добре работещата червена мъгла, не трябва да прокламира бъдещи реформи, а да изчисти до корен това котило на беззаконие. Убеден съм, че ще стане национален герой.

 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Цацаров, ковмай е най-гнилата ябълка в съдебната система

 20. 20 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 421 Неутрално
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Само си говорим.Реформи няма и не се вижда кога ще има.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#3] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":


  [quote#3:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Цацаров - човекът, който се опитва да превърне България в Прокурорска република в ЯВНА услуга на мафията!!! [/quote]
  Така и единствено бих отбележил, че това вече не е опит, а успешен опит и факт.

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Сега разбрах защо е валирала КТБ!

  Защото Роман Василев имал кредитна карта!

  Хайде стига бе!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#5] от "ytrewq":


  [quote#5:"ytrewq"]От наша страна като се погледнен НИКАК !!!!! Та се питам: Кога тази държава ще почне да следи за изпълнението на законите.[/quote]

  Крайно време е да изискваме спазване на законите и да не оставяме да ни залъгват, че ей сега ще измислят едни много добри закони и всичко ще е по мед и масло.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#12] от "thepirineagle":

  Ами може би трябва да размените ролите. Иначе сте близко до истината.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  Вие някаква друга статия ли четете! Щото в тази го обвиняват в бездействие, а не в превръщане на страната в каквото и да било.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4881 Неутрално

  [quote#22:"tsvetko_51"]единствено бих отбележил, че това вече не е опит, а успешен опит и факт.[/quote]
  А както знаем опитът се наказва с наказанието за довършеното престъпление!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Така или иначе, Роман Василев напусна съдебната власт, без дисциплинарно наказание, като получи полагащите му се заплати.[/quote]

  Не виждам защо на магистратите има се полагат възнаграждения при напускане на системата. За военните и полицаите идеята е, че за нищо друго не стават, та им трябва помощ да се приспособят към реалния живот. Но един прокурор или съдия веднага ще си намери работа и то сигурно много по-доходоносна (поне официално) от магистратската. А то май и офицалното магистратско възнаграждение не е малко.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":


  [quote#26:"tribiri"]Вие някаква друга статия ли четете! Щото в тази го обвиняват в бездействие, а не в превръщане на страната в каквото и да било.[/quote]
  И с бездействията си и със действията си, мафията и/или сиво-черния бизнес си живеят прекрасно и доколкото статията разглежда времето в което Цацаров е началник на прокуратурата, нещата наистина взеха съвсем нелицеприятна посока. Кое не е вярно, историите на Роман Васлиев, или Петров, да не говоримзяа действията и бездействията на Сарафов и Цацаров около сагата КТБ. А и "случайните разпределения към звездата на прокуратурата, Бецова, която също като Ченалова, винаги случайно не намира нищо срещу №10.
  Та кое не е истина или не е известно от чудесното управление на Сотир Цацаров ?

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Не знам как можем да се отървем от този!
  Той е всичко което Гл. прокурор не трябва да е!

  klimentm
 31. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Мартин Христов Гунев-01.11.1990 - 19.02.1992
  Иван Николов Татарчев-17.02.1992 - 21.02.1999
  Никола Филчев Борисов-16.02.1999 - 22.02.2006
  Борис Владимиров Велчев-23.02.2006 - 02.11.2012
  Бойко Найденов-06.11.2012 - 09.01.2013/И. ф. /
  Сотир Стефанов Цацаров-На 21 декември 2012 г. с указ на президента Росен Плевнелиев е назначен за главен прокурор на Република България."
  А тези преди С.С.Цацаров,как бяха като прокурори?Чистеха ли,"гнилите ябълки"?Ясно е,че статията е за сегашния главен прокурор и неговите действия/или бездействия/,но все пак...Не мисля,че нещо ново се случва тук.Само участниците в това нещо са други.И главни и помощници,и всякакви.Въртят се в барабана на тази система и....нищо.Все същото.

 32. 32 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Мръсник е този главен прокурор. Подмолен и кофти тип. За съжаление ни чакат още 4.5 години пълен застой. Няма да видим никакви реформи в правосъдната система, а лошите както винаги ще побеждават.

 33. 33 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Все си мислех, че по лошо от безморалния и безпардонен Филчев, безгласния, безмълвния и зависим Велчев не може да има!

  Ама на има - обобщителен образ - цацаров!

 34. 34 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тази статия не казва нищо ново или неизвестно!
  Но трябва да се запази като обобщена и подредена информация за бъдещия демократичен и справедлив български съд, който един ден ще вкара в затвора сегашния главен прокурор!

 35. 35 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 257 Неутрално

  манифактура+халтура+агентура=цацаратура

 36. 36 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Само на мен ли ми прави впечатление, че в статията липсва най-големия престъпник сред прокурорската мафия - Боби Сарафов.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 37. 37 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Никак не изглежда. Защото не съществува.

 38. 38 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 418 Любопитно

  ако това е прокуратурата ни каква е тогава организираната ни престпност?

 39. 39 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Както борбата му с наднорменото тегло - никак!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK