Защо седeмте самураи са само трима в България

Защо седeмте самураи са само трима в България

© Красимир ЮскеселиевПрепечатваме текста "Великобритания печели от изтичането на мозъци от Източна Европа" на Иван Кръстев от портал "Култура" - оригиналът на статията е публикуван в британския вестник "Гардиън". Акцентите и заглавието са на "Дневник".


В България е популярен следният виц. Трима българи, облечени в традиционни японски носии и въоръжени с мечове, се разхождат по улиците на София. Спира ги един минувач и ги пита какви са и какво правят:


"Ние сме Седемте самураи и искаме да превърнем тази страна в по-добро място за живеене", отговорят те.
"Но защо сте само трима?"


"А, другите четирима отидоха да работят в чужбина."


Влиянието на емиграцията от Източна Европа върху Великобритания стана повод за разгорещени дебати през последните години. Но тези спорове често пренебрегват степента, в която миграцията променя обществата, откъдето идват тези имигранти. Наскоро вестник "24 часа" изчисли, че за последните 23 години страната са напуснали 3 милиона българи – което е драматична демографска промяна за страна с население от малко над 7 млн. души.


Това непознаване на проблема води до няколко повърхностни заключения. Едното е предположението, че емигрантите са предимно хора, които биха останали без работа в собствената си страна: миграцията им позволява да си намерят работа, с която след това подпомагат близките си у дома и по този начин подобряват цялостната макроикономическа ситуация в Източна Европа.


Но реалността е много по-сложна. Отварянето на границите е едновременно най-доброто и най-лошото, което се случи на българското общество след падането на Берлинската стена. "Мога да обичам само това, което съм свободен да напусна", написа източногерманският дисидент Волф Бирман през 70-те години. В продължение на близо половин век от българите се очакваше да обичат една страна, която те нямаха свободата да напуснат и затова те приветстваха отварянето на границите. Но откакто границите бяха отворени, се появи един друг въпрос:


как може да промениш една страна, която мечтаеш да напуснеш?


Масовата емиграция на хора предимно на възраст между 25 и 50 години оказа драматично влияние върху българската икономика и нейната политическа система. Бизнесът се оплаква от недостиг на квалифицирана работна ръка. Здравната система в България е лишена от квалифицирани медицински сестри, които могат да печелят няколко пъти повече, като се грижат за някое семейство в Лондон, отколкото като работят нископлатена работа в някоя местна болница. Повечето от най-добрите абитуриенти в България не кандидатстват в български университети, като по този начин ги лишават от своя талант – в момента българите са втората най-голяма студентска общност в Германия след китайците. И макар повечето от тези, които отиват да учат в чужбина, да планират да се върнат, осъществяването на този план често се оказва по-трудно от очакваното. Хората, които напускат родната си страна в период на съзряване, е по-вероятно да не притежават социалните мрежи, които могат да ги привлекат след това обратно. А и когато се върнат, често те са посрещани далеч не толкова топло, колкото очакват – далеч от очите означава далеч от сърцето. В България завръщането у дома често се асоциира с провала на това да постигнеш нещо голямо по широкия свят.


Другото повърхностно допускане за миграцията от Източна Европа е, че тя превръща страни като България в по-либерални държави. Според този аргумент животът в мултикултурни общества като Великобритания отваря очите на милиони българи.


Достатъчно е обаче само да прочетете няколко блога или постингите във фейсбук на мнозина българи, които живеят в чужбина, за да осъзнаете колко лесно гладните източноевропейски имигранти могат да се превърнат в ксенофоби с антиимигрантски настроения, когато става дума за това как България трябва да се отнася към чужденците.


В най-лошия случай може да се твърди, че масовата емиграция е сред основните причини през последните години България да бъде управлявана от погрешни хора. Несъмнено талантливите се възползваха от отварянето на границите, но от това


спечелиха поне още две групи: лошите политици от Източна Европа и ксенофобските партии от Западна Европа


В класическата си книга "Изход, глас и лоялност" американският социолог Алберт Хиршман описва две стратегии, които хората изработват за справяне с институциите, които не работят добре. Хората имат възможност за "изход" – като гласуват с краката си и така дадат израз на недоволството си, намирайки си работа на друго място, или пък като изказват на глас опасенията си и така избират да се борят за реформа отвътре.


Хиршман е наясно, че в повечето случаи изходът предизвиква натиск за промяна, но той също така посочва, че "тези, които държат властта в един монопол, биха имали интерес от създаването на ограничени възможности за изход на онези, които могат да изкажат недоволство". Изходът може да доведе до реформа, но при определени условия той може да се превърне в голямо препятствие пред реформирането на обществото.


Масовите антиправителствени протести, които се случиха в България през 2013 г., са съвършено отражение на този парадокс: протестиращите скандираха "Не искаме да емигрираме", ала накрая някои от тях направиха точно това – защото


сега е по-лесно да заминете за Германия, отколкото да превърнете България в държава, подобна на Германия


А когато най-активните и критични граждани напуснат страната, самураите, които остават да се борят за промяна, са само трима. И като се има предвид настоящото равнище на корупция и лошо управление в България, те съвсем не са достатъчни.


Дали тогава британските призиви за ограничаване на свободата на движение няма да се превърнат в скрита благословия за страните от Източна Европа? Не и веднага. Миналата година едно изследване, посветено на 25-та годишнината от падането на Берлинската стена, се опита да измери какво обществото смята, че е спечелило и какво е загубило от посткомунистическия преход.


Резултатите бяха шокиращи за много политици: въпреки че голямото мнозинство от българите продължава да подкрепя членството на страната в ЕС, мнозина са склонни да виждат изминалите две десетилетия като провал, а не като успех.


Те виждат приемането на своята страна в Европа през призмата на деиндустриализацията, нарастващото социално неравенство и корумпираните елити. Но свободата на движение беше посочена като един от безспорните успехи за последните 25 години. Това е едно от нещата, които карат много хора все още да вярват, че ЕС има бъдеще. А това изправя лидерите на Европа пред дилема: ограничаването на свободата на движение може да спомогне Великобритания да остане в ЕС, но излага на опасност да лиши от легитимност този проект в очите на новите страни-членки.

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ако свободата на движение е единственото положително нещо от влизането ни в ЕС, то действително хората има защо да са недоволни.

 2. 2 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Навън, завръщането на наши абсолвенти в родината се счита за "непрестижно" решение ...
  Въпросът към всички тук е един, Защо ??? ...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1421 Весело

  Да, за робовладелците без роби в България изглежда. Един милион роби избягаха вече!

  „сега е по-лесно да заминете за Германия, отколкото да превърнете България в държава, подобна на Германия“

  Ето това е разковничето. Германия се е изграждала поне 5 поколения при неприкосновенна частна собственост. България всеки 50 години унищожава интелигенцията си и започва от нулата. Как да я превърнеш в Германия, без да погубиш децата си. Просто няма как!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3426 Неутрално

  Да, ама на Бойко Борисов не му пука въобще за такива неща...! По-важното за ГЕРБ е да се крепят децата и внуците на червената номенклатура във властта...! Останалите - да се оправят, кой както може!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  [quote#4:"vxa15365434"]България всеки 50 години унищожава интелигенцията си и започва от нулата.[/quote]
  Не е точно така. Княжество България си има малко или много вече изградена интелигенция от преди това. Единствено комунистите й отрязват главата след 1944 и я заменят с тяхната "интелигенция", която все още се е запънала на вратата.

 8. 8 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Защо седeмте самураи са само трима в България"

  И сам войнът е войн ... През средновековието българия е била с население колкото Германия . Сега сме 10 пъти по-малко , и десет пъти по-бедни .

  Виновни сме си само ние .

 9. 9 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yard":

  Кажи го на Алеко Константинов , Дебелянов , Въпцаров , Смирненски .

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Едно нещо пропусна автора - Западът си затвори очите пред разпилщолването на Путин и рублофилите! затвориха си очите пред дивашката агресия в Грузия по време на Олимпийските игри в Пекин, затвориха си очите пред съборения полски самолет с цялото полско правителство, правеха се на малоумни с дивашките злоупотреби с АЕЦ Белене и Ю.П., малоумната Меркел отиде на парада на 9.05.2010г. в Москва, за да повдига акциите на Путлера, и едва като събориха малоазийския самолет и разпиляването на половин Украйна малко се поосъзнаха- аджеба какво става с този Путин? А ако не са руско-ченгесарския холдинг ТИМ, и дивите кражби на руски фирми у нас (Лукойл-Нефтохим, БТ, офшорната Виваком, офшорните хотели, КТБ), БВП спокойно би се увеличил с поне 20%.

 11. 11 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  [quote#9:"xyha"]
  Кажи го на Алеко Константинов , Дебелянов , Въпцаров , Смирненски . [/quote]
  Е какво, хвърляш произволно някакви имена. Тук говорим за "унищожаване на интелигенцията и започване от нулата", което само комунистите са правили веднага след като взимат властта през 40-те. Преди това такова нещо се е случило на България при завладяването й от османците.
  А иначе: Алеко е случайно убит през 1890-те, Дебелянов е убит през Първата световна война на фронта, Смирненски умира от туберколоза през 20те, а Вапцаров е убит през 42. Къде тук виждаш това, за което говорим? Аман.

 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#10] от "historama":

  Значи, какво казваш - че за неуспеха на България като държава и неспособността и да задържи хората, е виновен... Путин?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1220 Весело

  -"Мозъците" предпочитат да се бъзикат с тях в чужбина, вместо да го правят у нас! Най-вече става дума за пари !

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yard":

  Не е точно така. България няма никаква, ама никаква интелигенция. И няма как да има. Изостанала .... Нищо лошо! Случва се и причината е изостаналата Отоманска империя.
  днес минах покрай паметника на Гутенберг - 1430 година печата Библията. в България Софроний през 19 век преписва на ръка творението на Паисий! за индустрия - няма такава. Но това не унижава България! Със всеки може да се случи! Българинът поставен на правилното място изобретява компютъра! горе главата!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 17. 17 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Верни констации на автора, но все пак от него очакваме повече - каква е причината за масовата емиграция в сравнение с другите източноевропейски страни, как да забавим или преустановим негативните процеси?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yard":

  Едно и също е , но с различни имиена .

  Няма голяма разлика от това да умреш на фронта или от глад заради тъпата политика на монархията , или да умреш в затвора заради тъпата политика на партията .

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Весело

  [quote#8:"xyha"]И сам войнът е войн[/quote]
  Ние сме страна на самураи.
  Самураите на Балканите.
  Най-напред бяхме белгийците на Балканите, след това прусаците на Балканите, а сега сме самураите.
  Може би един ден ще бъдем българите на Балканите.
  Като истински самураи и ние не работим нищо.
  Предпочитаме през цялото време да се бием.
  Българският самурай се бие само в гърдите.
  И се размножава чрез делене.
  И противопоставяне.
  Той дава не обет, а обед за служба.
  Българският самурай е верен не на дадената дума, а на този, който дава думата.
  Той е винаги от страната на изгряващото слънце.
  И никога от страната на залязващото.
  Конят на българския самурай е троянски, любимото му оръжие е чадър, а ветрилото му прави априлски вятър.
  http://chitanka.info/text/7434-bylgarskijat-samuraj

 21. 21 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Безкрайнитя поплак, че много хора напускат страната аз определям с думите на поета: "Смешен плач".


 22. 22 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Защо българите емигрират? Заради отплатата за свършена работа. Времената на евтините работници някой ден трябва да приключат. Няма как в свободния европейски пазар, 1000 души да се изживяват като робовладелци. Радостно е че 'емигрантите' си харчат парите в големите градове и те заедно с курортите са единственото подобрение от тоталитарните години. 'Емигранти' го слагам в кавички, защото в ЕС всеки има право да работи във всеки един град. Тези дни е повечето големи градове са по-лесни за достигане отколкото дестинации като София - Варна или Видин-Бургас.

 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  В ЕРАТА на глобалното човешко общество, на плнетарните вариации на проблеми и промени, когато пътуването зад Атлантика стана равно на времетраенето на пътуването от София до Варна, вече няма значение къде си, а с кого си, кой си и какво правиш.
  Другото са психонагласи от преди век.

 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  България ще я има, дори и други да живеят в нея, но за да искат това трябва да бъде желано място за пребиваване, а не отблъскващо гето на кланово неграмотни озурпатори на ресурси, блага и човешки труд.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  "Бизнесът се оплаква от недостиг на квалифицирана работна ръка."

  На примитивен бизнес не му трябва квалифицирана работна ръка. А тези които са напреднали в технологиите имат пари да наемат квалифицирани. Когато не намират сами си ги създават. Проблемът е, че са голяма рядкост. Аз не съм чул да се оплакват.

 26. 26 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Друг е въпроса, че за доизкусуриш обкръжението трябва да си оставил поколения способни да го направят, тъй като това изисква години и милиони часове на всеотдайност, образователно- трудова и материално-ресурсна, която трябва да се познава как реагира на обработка детайлно. Да се гледа на това като на непрекъсваем процес, по никакви причини, дори и форсмажорни.

 27. 27 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 518 Любопитно

  границите, дори и географските, са ограничение
  затова свободата на движение няма алтернатива.
  капсулирането на хората в български проблеми,
  привличането им по темата помощ за майка българия
  е ново ограничение, а свободата е достъп до пътуване,
  учене, разнообразни хора и различни идеи.
  размяната на генетичен материал също не е географски
  или национално или расово ограничена

  krastitel
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Весело

  Едни самураи бегат на Запад,
  други на Север, трети Изток...

  Демокрация.

  До коментар [#13] от "Гарван":

  Интересно защо аджаба самолетът на снимката е на Аерофлот?

 29. 29 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Добрата новина е, български политолог има и възможност и самочувствие да публикува в авторитетен британски вестник. Статията е предназначена за аудиторията му. Не се случва всеки ден. Казва да мислят по на едро. Критична е и опитва да им каже, че не живеят в собствената си черупка. Колко е правдива ще видим на изборите на 5-ти май.

  Не виждам основание за паника от свободното движение на евро-българите. Човек е устроен да върви по най-малкото съпротивление. Защо да се мъчи с местния политически фолклор, като Германия е достъпна и уредена. И на мен ми липсват демократичните избиратели, заминали из Европа, но е само технически въпрос на електронното и задължително гласуване.

  Новият свят и новата Европа са място на свободна изява и процесите няма да зависят нито от Кръстев, нито от Фарадж, нито от Борисов. Зависят от всички нас - европейците.

  Navigare Necesse Est
 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Има една нова тенденция - много млади специалисти, например от областта на ИТ, се връщат в България и си намират добре платена работа.

 31. 31 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Трябва да сме свободни да се предвижваме по целия свят. И да можем да работим навсякъде, или поне в Европа. Единствената бариера може да е езикова. Не отворените граници са ни проблема. Щото И Никитъ Василев и Милен Велчев се върнаха от САЩ и УК. А да и Дянков.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 32. 32 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  [quote#30:"stein"]Има една нова тенденция - много млади специалисти, например от областта на ИТ, се връщат в България и си намират добре платена работа.[/quote]

  Аз работя в ИТ бранша и нещо не ч виждам тази тенденция. По-скоро виждам точно обратната посока.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 33. 33 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Оно което си требе, си требе..повечето от развитите страни в Европа през годините са емигрирали по различни причини на вече в САЩ,но това не им е попречило на един по късен етап да се развият и станат нормални и проспериращи държави.Няма как да стане номера с прескачането на някои стадии на развитието/това вече сме го пробвали през комунизма/.Ние сме само от няколко години член на ЕС и искаме да настигнем другите...е няма как дастане..хората са казали :Бързай бавно..а също :Бавно ,но славно и като се има предвид,че сме в балканския регион,където от векове манталитета е тип яваш,яваш няма какво да се учудваме,че сме по бавни/тук роля играе и Източната Братска Гравитация,но това е друга тема!

 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На мястото на Кръстев не бих цитирал тези 100 масово протестиращи. Може 20-30 от тях да са емигрирали, но за това си има други причини.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За заминаването на децата са виновни бащи и майки, баби и дядовци. Толкова години се лъжеха по популисти и комунисти на избори, че не оставиха избор на децата си.

  chavo64
 36. 36 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#5] от "wallenstein":

  То на такива като тебе им пука само някой като им спре бахура.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 37. 37 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво /16/! Но има един малък проблем,свиването на Българската популация /броят на етническо "чистото"българско население ,доколкото го има.../ ,може да доведе до намалявне на генетичното разнообразие на Хомо сапиенс-а ни.,а от там и до оглупяване и физическо изтощаване /малформации/ на българските Граждани...Защото,много съжелявам ,но не забелязвам много голяма активност сред останалите етноси ,живеещи в България, да искат да се "мешат" /чистостфат-размножават / с Нас, коренните Българи :циганите,турците,"Бежанците" и др. са се капсоловали вътре в своите микро Общества ,независимо,че това поведение не е здравословно и за Техните раси...Спомням че,че имах един съученик от град Сливен ,който като Лекар,беше избрал за обект на изследване, за защита на научната степен "Доктор на ..." , ЦИГАНСКАТА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ , по повод появилото се странно поведение сред младото циганско население : "ДА СЕ ПРЕСТРАСТЯВАТ КЪМ ДИШАНЕ НА АЦЕТОНОВО ЛЕПИЛО" ...И когато след сътветното проучване,научни изследвания ,и "Симулационен компютърен модел",бил напревен сензационният,шокиращ извод: " СТЕПЕННТА КЪМ ПРЕСТРАСТЯВАНЕ КЪМ ДИШАНЕ НА АЦЕТОНОВО ЛЕПИЛО ,Е ПРАВО ПРОПОРЦИОНАЛНА НА СТЕПЕНТА НА РОДСТВОТО МЕЖДУ РОДИТЕЛИТЕ НА ИЗСЛЕДВАНИТЕ МЛАДИ ЦИГАНИ ,т.е. колкото в по-близки роднински връзки са майката и бащата по между си /Братовчеди са/, толкова децата им са с по-голяма зависимост /"тегловните коефициенти"/:ДНК-анализът показъл,и близки/подобни малформации /дефекти в ДНК/,както и съответните им генетично онаследени болести :физически и психически обременрности ..Следователно,ако и Българската етническа Общност не желае да преживее драмата и трагедията на Циганската общност в България, ще трябва , "част по скоро" да си намерим "някой" /??/ друг "свеж" Етнос ,желаещ да стане ДОНОР НА БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПЕИДНА РАСА : взаимно да си обновим ДНК-наследствеността....Апропо, Господин Уинсън Чърчил, в своите Мемоари, имал подобни опасения, относно Британката Нация , и е предложил Британците да се "кръстосат" с жизнените и здрави "Африканци",с цел да "освежат" Нацията ...

 38. 38 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#31] от "biss Mark":

  Никито Василев и Милен Велчев никога не са били емигранти. Просто са били командировани навън за трупане на подходяща биография.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бива си я статията. Намекнатитеризводи куцат, но поне констатациите са на място, повечето.

  Колкота до "избитата интелигенция", хайде стига жалейки за царепочитателите, с нищо не се различаваха от партийните подлоги след девети септември, с нищо не се различават и от днешната интелигенстваща сган. Отделните изключения само подчертават унилото правило.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 40. 40 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#19:"xyha"]тъпата политика на монархията[/quote]
  Тъпата политика на монархията, заради която умира Дебелянов е българската мечта за обединение. Явно си закърмен с комунистичесикте приказки за фашистката монархия. Да, политическите решения на тогавашният елит са грешни, но са подчинени на една силна национална идея.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Новина ли е или не... добра или не... верно е.

  В авторитетен американски вестник,
  в авторитетен британски и
  в авторитетен български.

  Възможността и самочувствието са на Путин.

  Американското списание Time обяви Путин
  за най-влиятелната личност планетата.

  Влиятелната обява май даже беше преди
  Олимпиадата в Сочи,блицкрига в Украйна
  и Победен парад в Крым.

  До коментар [#29] от "Schopenberg":

  Добрата новина е, български политолог има и

  възможност и самочувствие да публикува
  в авторитетен британски вестник.

 42. 42 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  До коментар [#20] от "тулса":

  Боже, колко вярно. Чак срам хваща...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 43. 43 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#33:"adam1966"] и като се има предвид,че сме в балканския регион[/quote]
  И, че ни заобикалят само проблемни държави, освен Румъния горе-долу, какво да се случи. Сърбия с тъпата ѝ комунистическа криза ни лиши от пряк контакт с развитите страни. Плъзнаха съмнителни гърци, мръсните руски врътки и местната ДС шайка.

  Но според традицията всеки виц да има варианти предлагам по- добрия според мен:
  Вървят си трима самураи. Селянин ги пита "Кои сте вие?".
  - Седемте самураи.
  - Защо сте трима?
  - Емии......, нема хора.

  Navigare Necesse Est
 44. 44 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много, много абстрактно и повърхностно-емоционално от Иван Кръстев!
  Без конкретика!
  Става дума за България, все пак...
  След 25 години икономически геноцид, накъде?
  От стихийното торнадо по времето на ФД, през банковото ограбване при ЖВ, хищното обезкостяване при ИК, нагушването на помазаните при СС и ССт... та до днес - царството на калинките с ББ...
  България няма как да стане Германия, защото е пълна с българи!
  Мечтата на българина никога не е била да работи като германец!
  Мечтата на българина е някой да му даде Солунската митница, или поне да открадне новата кофа от герана!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 45. 45 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#38] от "rex":

  + + +
  Студентчетата на издръжка на "фамилията" , управляващи паричките на тате, НЕ са емигранти.

  .
 46. 46 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 687 Неутрално
 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#1] от "wallenstein":

  Прав сте! Ако не единственото, то поне от малкото безспорни преимущества на членството в ЕС.

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#44] от "The Core":

  Предполагам сте българин, който е споделил оценка за себе си. Не ви прави чест. Българите имаме безброй достойнства. Също и недостатъци. Един от тях е да не се харесваме. А примери да се харесваме са безброй. Само малко трябва да започнем да се ценим.
  Слушам радио, докато пиша и веднага предлагам да се възхитите на музиканта Мишо Йосифов. Хахаха. Take it easy pls.

  Navigare Necesse Est
 49. 49 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 616 Разстроено

  [quote#30:"stein"]Има една нова тенденция - много млади специалисти, например от областта на ИТ, се връщат в България и си намират добре платена работа.[/quote]

  И като трябва да си запишат детето в училище, започват да съжаляват.

 50. 50 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#41:"dnevnikar"]Time обяви Путин
  за най-влиятелната личност планетата. [/quote]
  Да ти кажа, обикновено най-влиятелното събитие за годината ея някой ураган, а някое наводнение... аби все неприятни неща.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 51. 51 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това и бе целта на псевдо преврата направен от самата БКП да изгони по будните и прогресивните от страната за да може да си присвой всичко създадено от народа през 45 годишното и управление.Само че се получи обратния ефект защото напусналите бяха в по голямата си част специалисти в почти всички области и сега се вижда как такива липсват а новите които стават не остават в страната.Малко са тези които са учили в чужбина и се връщат защото те имат гръб в родината и капитал и бързо могат да се издигнат с родителската подкрепа а онези истинските те търсят трудния път да пробият и доста от тях успяват защото нашия народ е свикнал да се бори с трудностите и да побеждава.Така че рано или късно тази гадна комунистическа паплач ще оттече и тогава ще се възродим.Много се чудя как под византийско и турско робство сме успявали да си стъпим на краката а сега не можем да се отървем от червената смрат.Да се направи гласуването за чужденците с електронен подпис и тогава ще видим дали тази воня ще тегне над родината ни.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Как се променя манталитета на хората.След Освобождението много българи са получили образование в Западна Европа и до един са се върнали да работят за Отечеството си.Довели съпруги-германки,австриики и всякакви други и те ги последвали в България.Затова сме дръпнали за 20-30 години, а сега сме все последни.Няма кой да тегли напред нацията,няма ги младите образовани българи.Дори и тези,които все още са тук гледат към терминал 2.

 53. 53 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Еми прав е Иван Кръстев! Най-лошото е, че мурзилките не разбраха #кой е Мики Маус и в резултат от седем самураи емигрираха четири. Е, питам аз, с трима можеш ли да пребориш комунизма, за да победи демокрацията? Само един Янчо наш знае...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#19] от "xyha":

  Има огромна разлика между това един поет-доброволец да умре на фронта през световната война и пред това цървулите, които вземат властта, да го екзекутират защото не е цървул.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето бе кръстев - човека се бори, пробива в кеймбридж, обаче в софия му се лендзят....
  И това след 20 години самурайски "преход" и промени ....
  (не знам до колко е автентично, но е показателно ...)

  не че съм спечелил нещо от публкациите в нейчър, но...


  "....българинът е заминал в Лондон, след като бил уведомен, че не е достоен за докторант на СУ и кандидатствал в Кеймбридж. Историята на Златин удари рекорд по посещаемост в www.trud.bg - до 21 часа я бяха прочели над 122 000 души.

  След като приели българина в Обединеното кралство, той изпратил мейл до преподавателите, които го скъсали в София. В отговор получил мейл с адреса на професор Русчев, който го праща да мие чинии във Великобритания. Историята предизвика вчера лавина от коментари в социалните мрежи, както и сред колегите от другите медии.

  Във фейсбук бе създадена група "Да поздравим професор Русчев", която само до обяд бе събрала над 1000 последователи. Участниците изпращаха поздравителни съобщения на мейла на професора, имаше идеи студентите масово да мият чинии. Мнозина споделяха подобни на Златин проблеми в опитите си за академично израстване. Други пишеха, че Златин трябва да е благодарен на СУ, защото оттам са го амбицирали да продължи напред.
  Днес професорът отново не вдигаше телефона си.
  "

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4668257

 57. 57 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Странно е един апологет на отворените общества, на глобализацията и на свободния човек да дири причините за пропадането на България именно в емиграцията. Тя е следствие на това, че мнозинството от народа е баят матрял и пресъздава себе си във всяка една свинщина на родна земя, включително политическият елит е рожба на андрешковците, а не обратното. Онези 15-20% читави българи, които не желаят да съжителстват в кочината, съвсем естествено се отяха навън, като процесът на отвращение продължава. Разочарованият протестър може би най-накрая ще проумее, че или взима съдбата си в свои ръце по украински, или напуска блатото, или се примирява с родния "уют".

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  От гледна точка на свободни пазар България не се нуждае от квалифицирана работна ръка, както твърди Кръстев. Работодателите винаги ще се оплакват, че им липсват квалифицирани кадри, но у нас нивото на безработица е такова, че е очевидно - България се нуждае от капитали, които да създават работни места. Липсата на работодатели е основният проблем на кретащата икономика, но те не идват заради отвратителната среда - правова, социална, политическа и нравствена.

 59. 59 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Българио, умирай трудно ! (на чист македонски : пукни со зор !) дай хард за по про светнатите

  veni vidi fugi
 60. 60 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#9] от "xyha":

  Вапцаров се пише с А, а не с ъ.

 61. 61 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#16] от "vxa15365434":

  преписването е резултат на забраната на църквата да се преписват свещените текстове. същото важи и за мюсюлманите. само евреите в османската империя нямат верска забрана за печатане и първата еврейска печатна книга в истанбул е 10-на години след гутенберговата. проучете малко въпроса преди да коментирате отвисоко.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Господин Кръстев, хубава е статията ви, но добре щеше да е с вариант и за България, т.е. да е малко по-конкретна! Може би дори с някое име, или имена? Напомня ми на времето от 1990г., когато за всичко бе виновен ТоталитаризЪма, и се забравяше местната му форма на КомунизЪм. На стартовата линия от 1990г. ние бяхме дори в по-добра позиция от Полша и Румъния. Какво толкова се случи у нас, че почти 3 млн се изселиха, и поне в Източна България заместващите ги идват все от бившия СССР?
  Изселиха се, или ги изгониха?

 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Весело

  Roman Shop Wallstreet

  Вървят си три матряла...
  Селянин ги пита: "По колко вървите?".

  До коментар [#43] от "Schopenberg":

  Но според традицията всеки виц да има варианти предлагам по- добрия според мен:

  Вървят си трима самураи. Селянин ги пита "Кои сте вие?".
  - Седемте самураи.
  - Защо сте трима?
  - Емии......, нема хора.

 64. 64 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#1:"wallenstein"]Ако свободата на движение е единственото положително нещо от влизането ни в ЕС, то действително хората има защо да са недоволни. [/quote]
  Ако недоволните не могат да преценят кого допуснаха да застане на челната редица на държавата, значи си заслужават живота, който имат.

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ЕВРОПА

  Прав сте.

  Другарят самурай Кръстев е на хранилка в Масква, Виена, Лондон и Щатско, та му лесно.

  Партията самураи праи.

  Много генерал, но малко квалифициран
  за ЕС и НАТО (като за ссср си е ОК).

  Идеята в левичарския Гардиън е, че видите ли,
  Великобританският капитализъм изсмуква соковете, соци или соца на Източна Европа.

  Но забравя за "пост" тоталитарната номенклатурна метастаза
  в цялата (БГ) държава: в партии начело все така с БКП,
  в съдебната система, в медии, в държавна администрация, в големи и средни стопански предприятия, в армия саботирана против интеграция в НАТО.
  Забравя за тоталния саботаж срещу интеграция в ЕС и Шенген, срещу нормална правна и конкурентна икономическа среда, в която нормални инвеститори, фирми
  и квалифицирани кадри, местни и чужди, да са добре дошли.

  До коментар [#58] от "Lemmy":

  От гледна точка на свободни пазар България не се нуждае от квалифицирана работна ръка, както твърди Кръстев.

  Работодателите винаги ще се оплакват, че им липсват квалифицирани кадри, но у нас нивото на безработица е такова, че е очевидно - България се нуждае от капитали, които да създават работни места.

  Липсата на работодатели е основният проблем на кретащата икономика, но те не идват заради отвратителната среда - правова, социална, политическа и нравствена.

  "Препечатваме текста "Великобритания печели от изтичането на мозъци от Източна Европа" на Иван Кръстев от портал "Култура" - оригиналът на статията е публикуван
  в британския вестник "Гардиън". Акцентите и заглавието са на "Дневник"."

 66. 66 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#62] от "shumkar":
  Това намек ли е ,че руснаците би изселват, за да дойдат те тук.
  Не знаех ,че нямат земя и че са фермери.
  А аз все си мислех ,че заплахата идва от юг-ислямистите!
  Но си знам ,че ислямистите отиват на запад.
  А до 50% имат още десетина години.
  И за това нямат шанс пред джипсетата.
  Кое ли ще се случи?

 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Любопитно

  WWW

  Великобританският в. "Гардиън" печели от изтичане на мозъци от Източна Европа!

  Съучастници:

  в. Култура
  в. Дневник

  Източна Европа

  "Препечатваме текста "Великобритания печели от изтичането на мозъци от Източна Европа"
  на Иван Кръстев
  от портал "Култура"
  - оригиналът на статията е публикуван
  в британския вестник "Гардиън".
  Акцентите и заглавието са на "Дневник"."

 68. 68 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#65] от "dnevnikar":
  има един въпрос.
  Как да станем ЕВРОПЕЙЦИ??????
  Ако им приемем законите, ще с и докараме ли техните заплати!
  Щом имаме еднакви закони , би следвало да е така.
  Ама не е така. Защото българина не е германец!
  Може ли да го направим германец!!
  Не можем.
  Ами тогава каква Европа сънувате!
  Хората още не слезли от дървото, ще правят компютри.
  Защо чехите или словаците си остават в техните държави да работят , а Б-я повечето от половината , да поемат пътя на имигранството!
  Кръстев много добре знае това ,защото той обслужва псевдоелита ни.
  За това в стил от старите идеологически обработки , прехвърля вината в нищото!
  Виновен няма.
  То е не е необходимо да се търси ,ако нещо се е изменило.
  А всичко си е като преди- неспособен български елит. Ялов-само яде/краде/ .

 69. 69 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#58] от "Lemmy":
  Колко сме весели българите!
  Ще влезем в пазар за пари!
  Нали така най-проста може да се каже за ЕС.
  Голям пазар.
  И сега да видим ние какво ще пазарим и какво ще продаваме!
  Щели сме да правим печеливш терен Б-я!
  Евтина работник ,евтини материали , инфраструктура,
  Идват чуждите пари , и ни осигуряват високодоходни работи!
  Това стана като комунизма-все идва ,ама не е пристигнал.
  Тогава беше виновен запада ,сега е виновен изтока!
  Все друг ни е виновен.
  Поне ако не сме ние виновни-да обвиним нашите велможи!
  Ето това и правя и аз!
  Не съм аз виновен-друг е виновен!!
  ха ха ха

 70. 70 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#65] от "dnevnikar":

  И ти си прав. В левичарския "Гардиън" Кръстев е събрал чутовните 21 коментара, та не си заслужава ние тук да му чепкаме творението. Да го оставим на зелените чорапи - те теглят политолога у лево и към матушка им.

 71. 71 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 952 Гневно

  [quote#19:"xyha"]Няма голяма разлика от това да умреш на фронта[/quote]

  Екзюпери умира точно така - по време на боен полет, и Франция ли си е унищожавала тогава интелигенцията?
  Много глупаво изказване, единственото целенасочено ликвидиране на интелигенция, превърнато в държавна политика, е станало при идването на комунистическите бандити на власт и в годините на тази власт!

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 72. 72 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Всичко, казано в статията, е напълно вярно. Но не е пълно. Защото не се казва нищо за пряката чисто икономическа загуба за държавата на средствата, хвърлени за отглеждането на детето до достигането на възрастта, когато то трябва да върне на обществото това, което дотогава обществото му е давало в аванс, както и за неговото образование. Не е казано нищо и за това, че така от държавата изтича (а това означава, че тя обеднява) не само готова квалифицирана работна ръка, която отива да работи за преуспяването на други общества и народи, не само готови за употреба мозъци, но и ценен генетичен материал. Защото емигрират основно не само най-знаещите и най-можещите, но и най-даровитите, най-предприемчивите и най-деятелните. Изтича навън най-ценния генетичен материал, което води до обедняване на народа и държавата не само във финансово-икономическо, но и в генетично отношение. А тези, които не са такива, като нашите роми например, ги връщат да стоят в своите държави-резервати. Резервати-донори.

  Но ако авторът се позамисли малко, той ще види, че на практика самият той е един от липсващите четирима самурай. Защото дори когато е в България, той работи за националните интереси на други държави, но преди всичко за интересите на наднационалните корпорации в САЩ и в ЕС. И то работи в посока да агитира тримата все още работещи за България самураи да отидат в чужбина или в домашни условия да започнат да работят за чужди национални и наднационални интереси. Дотолкова, че след като разкрива на незнаещите част от причините за превръщането на бедните държави в мозъчни и в генетични донори на Запада, все пак се тревожи, да не би глупавите западни държавници да вземат, че да затворят кранчетата за изцеждането на всичко ценно, което имат такива държави, като България, и по този начин да прекъснат един толкова изгоден за Запада и за неговият бизнеселит процес на обогатяване.

  Апропó, това дава част от обяснението на факта, защо САЩ и ЕС така твърдо отстояват правото на Украйна и на украинците да станат част от ЕС и подобно на България и на българите да станат такива донори за Запада.

  Масовата емиграция в такива условия, като българските, е нещо като преяждането след продължително гладуване. Само че гладуване и преяждане не с храна, а с един вид свобода на действие: Свободата да емигрираш. Което и в двата случая може да се окаже съдбоносно за човека, който (за обществото, което) преяжда.

 73. 73 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  ,Бизнесът се оплаква от недостиг на квалифицирана работна ръка.'

  Не личи с тези мижави заплати, които дават.

 74. 74 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "beroe": ≪Верни констатации на автора, но все пак от него очакваме повече - каква е причината за масовата емиграция в сравнение с другите източноевропейски страни, как да забавим или преустановим негативните процеси?≫

  Нямаме никакви основания за подобни очаквания. Защото Иван Кръстев е всъщност един от четирите липсващи самураи, който идеологически е емигрирал на страната на тези, които имат интерес този процес да продължи.
  á è ѝ ò „” –

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Весело

  WWW

  "Вихри враждебни над нас са завили"

  Над националната конкуренция не е само над България.
  Страдат Франция, САЩ и много други.

  Русия привлече звезди като Депардьо... Сноуден... Дянков...
  Привлекателна остава за самураите Сидеров, Калфин, Миков...

  Диктаторът Ким е привлечен - за Парада на 9.5 в Москва.

  Путин привлече и Кръстев на официална вечеря.
  Засега няма новини за официален job offer.

  Има риск от изтичане на кадър.

  Лабораторията в Драгалевци за управляване на рискове
  мълчи по въпроса.

  До коментар [#72] от "glog":

  Но ако авторът се позамисли малко, той ще види, че на практика самият той е един от липсващите четирима самурай.

  Защото дори когато е в България, той работи за националните интереси на други държави, но преди всичко за интересите на наднационалните корпорации в САЩ и в ЕС.

  И то работи в посока да агитира тримата все още работещи за България самураи да отидат в чужбина или в домашни условия да започнат да работят за чужди национални и наднационални интереси.

 76. 76 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#21] от "Един препатил":

  бе на мен не ми е чак толкова смешно. нивото, общото, зверски пада. освен всички друг проблеми, които имиграцията създава, някак си е интелектуално пусто.

 77. 77 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#29] от "Schopenberg":

  а лошата новина е, че все още се впечатлават хора, че българин е публикувал в английски вестник.

 78. 78 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#52] от "rosiraycheva50._":

  как пък знаете, че всички са се върнали? и друго - тогава са заминавали най-заможните да учат, те не са имали проблеми като се върнат. вкл. със заплащане, училища за децата социална среда и т.н.

 79. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3735 Любопитно

  Кантора "рога и копита" Ltd.

  Несправедливо е само на Великобритания се вменява вина
  за изтичане на мозъци и капитали от Източна Европа.

  Източна Европа е самодостатъчна в това отношение.

  Забравя се за миграция на капитали барабар с преуспял банкер в Београд, покрай затъване в неликвидност на КТБ.

  Чак след това са замесени Лондон... парижки потайности... и
  хипотезата за азийски союз.

  "Ситуацията около LIC33 все повече напомня "Рога и копита"
  Пиер Луврие призна само за руска съпруга, но не и за връзки с Малофеев, а френски полковник с фалшив адрес в посолството пое контрола на "Дунарит“"

  Колкото повече информация постъпва за неизвестната допреди седмица компания LIC33, която обяви закупуването на БТК и още пет компании на банкера Цветан Василев, толкова повече ситуацията заприличва на знаменитото предприятие "Рога и копита" (пълното наименование – "Черноморско отделение на Арабтовската кантора по заготовка на рога и копита" - фирма-еднодневка, основана от Остап Бендер в романа "Златният телец".

  ...

  http://www.mediapool.bg/situatsiyata-okolo-lic33-vse-poveche-napomnya-roga-i-kopita-news232101.html

 80. 80 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#66:"Ilia Iliev"]Не знаех ,че нямат земя и че са фермери.[/quote]
  Но знаят, че в България има евросубсидии.

 81. 81 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#79] от "dnevnikar":

  Да не се окаже, че в България няма нито едно ма-а-алко по-голямо предприятие, което да не е поне в 1/3 руско? И ако случайно няма такова, се превзема на абордаж (справка сагата със синдиците в местното предприятие на "Белведере" Франция - "Катаржина Естейт".

 82. 82 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  От такива мрънкачи като теб положението не се оправя. Все някой Ви бил виновен, всички си хванаха куфарите и избягаха, останахме шепа хора, които да се борим с простащината. Много е лесно да коментираш като си наизустил даден текст.

 83. 83 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Проблемът на Европа с неевропейците-имигранти е в пъти по-важен от проблема с вътре-общностната миграция.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 84. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#61] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Книгата на Паисий Хилендарски История Славяно-Болгарская не е све.ен текст, а опит за написване на истори.ски текст. Тя не е Светото Писание. Посо.ете ми пе.атница в България в онези години, която да работи!
  Не ви укорявам, но малко да прекарате в Западна Европа би Ви отрезвило.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  [quote#82:"antoan_vasileva"]Все някой Ви бил виновен, всички си хванаха куфарите и избягаха, останахме шепа хора, които да се борим с простащината. [/quote]
  Не разбирам какво не ти хареса в постинга ми? Че споменавам за путинщината от последните 10 години? Или че свързвам опростачването с масовото навлизане на руски пари у нас ли? Или затова, че се съмнявам, че всичко офшорно, независимо дали седалището е в Кипър или в Люксембург си е само руско?

 86. 86 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Основната причина за всичко е липсата на пазарен опит от страна на хората които приватизираха. Пример- Хладилния Завод в София и Братя Василеви. Пет години след като го купиха спряха производството и продадоха всички машини на Иран. Сега там е Бизнес Парк - офиси Така спря хладилното производство в България. Има една германска фирма в Пловдив, но тя си изнася печалбата. Такива примери има стотици.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 87. 87 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#8:"xyha"]И сам войнът е войн ... През средновековието българия е била с население колкото Германия . Сега сме 10 пъти по-малко , и десет пъти по-бедни .
  [/quote]

  Първо няма как през Средновековието която и да е държава (поне в Европа) да е наброявала 90 милиона. А и не си ли се замислял за две предпоставки: 5 века османско владичество, а след това колко стотици хиляди българи остават извън пределите на родината си, заради несправедливите орязвания на територия (цяла Северна Гърция до Беломорието, Македонско, Западните покрайнини, Северна Добруджа...)?

 88. 88 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В същност целия този казус и проблем има много лесно решение, което обаче не се нрави на политиците в Европа. ЕС, като съюз трябва да премине в следващия си етап на развитие, а именно тотоална централизация на европейско ниво. Докато хората в затрупаната с кредити Гърция, например, взимат минимална пенсия от по 400 евро, а в България е по 120 лв., няма как да няма емиграция. Отделно, че самото евро като валута изобщо не кореспондира с благата произвеждани от националните икономики на страните - членки. Къде се вика - добре, че е Германия да държи силна икономиката си - иначе целия съюз щеше да е леж. Това обаче не може да продължава вечно. Страните трябва да се откажат от по-голяма част от суверенитета си. Да стане като в САЩ. Тогава може и да имаме истинска промяна, тогава може и наистина всички страни от ЕС да започнат да изравняват рязко страндарта си на живот...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 89. 89 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 662 Неутрално


  [quote#13:"Гарван"]Интересно защо аджаба самолетът на снимката е на Аерофлот?[/quote]

  Поглед в бъдещето

 90. 90 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Самураите са трима и са тук поради липса на други възможности - нямат пари за самолет или не знаят чужд език!
  Допускам, че единият може и да е глупав и да си мисли, че нещо в България може да се промени или пък да вярва на някоя партия!

 91. 91 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#58:"Lemmy"]но те не идват заради отвратителната среда - правова, социална, политическа и нравствена. [/quote]
  ++++++С една дума - комунистическа! Освен, че се оплакват от липса на квалифицирани кадри, които да им работят ангария, напоследък комуноидните ни "бизнесмени" се оплакват, че няма кой да им купи продукцията, няма кой да им "почива" по бетонните коптори на лай.оморието....Има една максима, която смятам за подходяща: "Колкото по-зле, толкова по-добре!" Не мислите ли?

 92. 92 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Много добър анализ, на основата на който обаче могат да се направят много по- съществени и полезни изводи от колкото да се напише че "ограничаването на свободата на движение може да спомогне Великобритания да остане в ЕС, но излага на опасност да лиши от легитимност този проект в очите на новите страни-членки". А и, страхувам се, това заключение изобщо не може да"трогне" англичаните; просто няма как да ги трогне.

 93. 93 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#12] от "Barcelina #Je suis la libertad":


  [quote#12:"Barcelina #Je suis la libertad"]начи, какво казваш - че за неуспеха на България като държава и неспособността и да задържи хората, е виновен... Путин? [/quote]

  А какво да кажем, не е ли путин, като нарицателно има виновния за неуспехите през тези 25 години, за кражбите и разпределянето на националните богатства не според възможностите и качествата на индивидите, а по партийни, прочее мафиотски квоти.
  Все пак имаме с какво да сравняваме, виждаме как изглежда и какъв е стандарта в Чехия, Полша и други събратя по историческа съдба, но видимата разлика между нашия и техния живот не е ли право-пропорциаялна на "близостта" на доста от нашите политически формации с руските и в последните 10-на години директно путинови формации и политики.
  И след като организации като БСП,ДПС и напоследък и Атака са управлявали 70% от тези 25 години, на кого да "благодарим" за не съвсем завидното дередже на страната.

 94. 94 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#17] от "beroe":

  Хайде и ти сега, каква била причината за масовата емиграция - ами масовата ченгеджийница тук, съчетана с послушна прокуратура и съд, плюс ненаказуеми, некомпетентни и нагли държавни служители и властимащи, които законно ограбват гражданите.

  Напускащите страната може и да не формулират точно с тези думи проблема, но отровната среда, създадена и поддържана за удобство на шепа #$%^*, е съвсем ясна причина.

  За решението на проблема се сещаш и сам.

 95. 95 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#45] от "enero":

  ...са, са. Като вземат диплома и намерят работа/съпруг/съпруга и си родят децата там, пък и свикнат с хубавото, защо да се връщат?
  Много хора заминават точно заради децата си, защото тук не виждат бъдеще за тях. Непрекъснато отвсякъде ни заливат с лоши новини. Една седмица само човек да гледа новини и ще реши да се махне, ако е млад.

 96. 96 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#64] от "shumkar":

  така е, но кой друг? сума ти народ се изреди. - "Емии......, нема хора." Нямаме капацитет. Тия, дето могат, не искат или не ги допускат. Например Илиян Василев би бил добър премиер, ако пожелае, оценили сме го, ще го подкрепим. Но се появяват нови като Бареков. Къде са смелите и умни мъже в тая държава?

 97. 97 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#86] от "vxa15365434":

  Е какъв опит у Брат Василев? Той беше журналист в Париж. Но пък сега се води бизнесмен, явно се е понаучил.

 98. 98 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#93] от "tsvetko_51":
  Абсолютно! Червената некадърна за друго освен кражби, номенклатура,грижливо отгледана от КГБ, продължава да убива остатъците от държавност и нормалност в България. И да източват колосални средства на "изток" / образно,но и често буквално /. Който не разбира това,значи въобще няма идея за реалностите и причинно-следствените връзки в страната.....

 99. 99 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 283 Неутрално

  предпоследният и
  последният абзац казват:
  аз съм на заплата към пропагандната
  армия на путин и задачата ми е да
  плюя перфидно европа и да
  създавам колебания у просветените,
  но доверчиви сънародници.
  както направи любен гоцев със симеон.
  оперативни мероприятия от любянка
  седемсте и осемдесте.

 100. 100 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#94] от "tily_lily":

  Безспорно всеки от нас има обяснение за случващото се и идея какво да правим. Но Иван Кръстев мисля, че беше в някаква класация на световните лидери или мислители. Затова е редно не само да ни съобщава фактите и последствията , които добре знаем.
  Освен това, той би трябвало да познава добре условията и в другите източноевропейски страни и да обясни защо само при нас този проблем е най-голям. Даже и да сме наясно /особено за ролята на Русия у нас/ добре е да се чуе от такъм анализатор, като Иван Кръстев. Малко провокативно, но стига са ни замотавали със "задкулиие", "сили на мрака", " паралелна власт" и т.н. Време е да ги принудим да назоват нещата с истинските им имена- например руска пета колона, КГБ и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK