Обратната страна на Победата

Обратната страна на Победата

© kremlin.ru"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"

Ако времето можеше да се разреже на тънки слоеве, а съдържанието му да се фиксира, то случващото се в днешна Русия определено би се побрало в един безкраен стоп-кадър – на тоталната пропаганда на "победата", която до 9 май т.г. трябва да втъче всичко в Деня на Победата (от Крим до Берлин). Конкретните времена, дати и обстоятелства според стратезите на Путиновата пропаганда не са чак от такова значение.


Важна е "тоталната мобилизация" на населението в една нова Студена война.


Важно е Русия, страната на "народа победител", да заживее изцяло с апотеоза на войната, в неудържими изблици на постоянно разпалваната национална гордост чрез противопоставянето на "свои" и "чужди" и най-вече в заклеймяването на всяко инакомислие. При това не само на живите, но и на мъртвите. Как иначе да си обясним факта, че руски националисти с оранжево-черни георгиевски ленти поругаха импровизирания мемориал в памет на Борис Немцов на моста срещу Кремъл, че се и снимаха за спомен, без властта да ги пипне с пръст? Явно войната с врага не приключва с неговото унищожение и това правило е част от новите измерения на "патриотизма по руски".
Русия е отделна цивилизация, евразийството е маркер за непринадлежност към западния свят и неговите ценности, обича да повтаря проф. Александър Дугин, стратегът на новия руски национализъм, чиято приливна вълна, изглежда, вече всява опасения даже в Кремъл. Ала няма избор – това е цената на днешното руското сцепление.


Ето защо на 17 март, на заседанието на организационния комитет "Победа", което се проведе в Кремъл, Владимир Путин очерта следните задачи пред Русия в предстоящите дни до Деня на победата:


- Русия на всяка цена трябва да отстои ролята си на страна победителка, с всички произтичащи от това международно-правни последствия.


- Тя трябва да се опази от историческите спекулации в геополитическите игри, от опитите да се вложат в главите на милиони хора, и най-вече на младежта, съвършено опасни тенденции и извратени представи за историята. 


- "Победата" е не само тържество, а огромна просветителска и информационна задача на национално и международно равнище.


Забележително в "битката за историята", подета днес от Путин, е, че Русия търси да си възвърне някогашното величие не през настоящето, а тъкмо през употребите на миналото, използвайки "Победата" на СССР във Втората световна война като златно ключе към нова световна политическа роля.


И обратното, всеки прочит на историята на "Победата", разминаващ се дори малко с парадигмата на някогашната съветска историография, възприета от днешната руска пропаганда, се възприема като живо "извращение", идеологическа диверсия от страна на "Америка и най-агресивното ядро на Евросъюза", както заяви на срещата на споменатия организационен комитет руският външен министър Сергей Лавров.


Затова Кремъл болезнено реагира на всеки отказ на европейски и световни лидери да заемат места на Червения площад по време на "руския апотез", 70 години по-късно.


Най-пълно на честванията ще бъде представена Азия – Китай, Индия, Монголия, Виетнам и Северна Корея.


Европейският съюз се въздържа – без Чехия, Словакия, Гърция и Кипър. Българският президент Росен Плевнелиев е сред държавни глави, които не искат да присъстват на парада с участието на "вежливи войници" от кримската кампания и така да легитимират имперските амбиции на Русия. За сметка на това Югозападните Балкани ще бъдат представени в пълен състав – Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, както и Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина.


Особено болезнена за Русия е негативната реакция към Деня на победата в рамките на бившия Съветски съюз. Всъщност само три държави от СНД са приели да вземат участия в юбилейните тържества – Беларус, Киргизия и Армения.


И всичко това при условие, че днешна Русия не щади ресурси и средства, за да организира едва ли не нова "битка за Берлин" на 9 май, мобилизирайки за целта 78 653 военнослужещи и огромен брой военна техника.


Обратната страна на Победата

© Reuters


Ала най-важната битка за Владимир Путин е да овладее сърцата и умовете на масите вътре в страната, докарвайки руския народ едва ли не в екстаз от "Победата". И това трябва да стане по два начина – чрез мащабни военни зрелища и тотална пропаганда.


За целта се изтупва от праха целият идеологически резерв от съветско време – филми, песни за войната, а в руските училища отново започват да се изучават сталински класики като "Повест за истинския човек" на Борис Полевой и "Млада гвардия" на Александър Фадеев.


Огромната руска земя трябва да заживее с предстоящата фаза на "Победата", за да не си задава други болезнени въпроси – за тежката икономическа ситуация в страната, за конфликта с Украйна или за политическата изолация на Русия.


Категорично забранени са всякакви "безсрамни изводи", всяващи съмнения, накратко  онова, което Путин нарича "исторически извращения". А то включва най-простичките исторически въпроси "как", "защо" или "колко" са били жертвите, през какво се е минало, кои са "белите" или "тъмните" петна в т.нар. Велика отечествена война, изобщо каква е била цената на "Победата".


В Русия биха приети законови поправки, сурово инкриминиращи всеки опит за историческо "разномислие" по ключови аспекти от националната история. Вече няма как да се издават "спорни трудове" на чуждестранни историци, а монографии на търсещи истината руски историци се издават в Украйна или Прибалтика, като се разпространяват полулегално на руска територия.


Сигурно някои ще си кажат: Какво чак толкова? Чак такива ли страшни тайни могат да крият събития, случили се преди 70 години?


Ето някои примери. 


1. Можеше ли 9 май да настъпи в началото на март?


Една от най-строго пазените тайни в съветската, а и в днешната официална руска историография е как точно се стига до щурма на Берлин. Тоест могло ли е да се сложи край на войната поне два месеца по-рано, с цената на много по-малко жертви?


А историческата истина е следната. Още през януари 1945 г. пада Варшава, така че пътят към Берлин е открит. Днес не само западните, но и немалко руски историци признават – Берлин е могъл да бъде превзет още в края на февруари или в началото на март 1945 г.


Маршал Жуков пише в нецензурираното издание на спомените си (публикувано в годините на Елцин): "Противникът разполагаше с ограничени сили и отбраната му бе слаба." За да се тръгне към Берлин, на Първи украински фронт е била необходима още една допълнителна армия. Сталин обещава да помисли, но отговор няма. След време и Сталин казва на маршалите си да не разчитат на допълнителни подкрепления.


През 60-те години в тази връзка се разразява исторически спор, бързо потушен от идеолозите. Маршал Чуйков настоява: "За превземането на Берлин в края на февруари имахме достатъчно сили. Кой ни задържа – противникът или командването? Двата и половина месеца отдих, които дадохме на противника, му дадоха възможност да се подготви за отбраната на Берлин." Ръководителят на Главно политическо управление на съветската армия Епишев обаче заявява: "Не трябва да очерняме историята си. Иначе няма да има с какво да възпитаваме младежта."


Все едно слушаме Владимир Путин с днешна дата.


А истината е, че между 4 и 11 февруари 1945 г. се провежда Ялтенската конференция, на която се обсъжда статуквото в следвоенна Европа, окупационните зони в Германия и новите политически разделения. Сталин изобщо не вярва на западните си съюзници и нарежда на армията на Рокосовски да направи завой, като вместо да тръгне към Берлин, задържи на всяка цена Източна Прусия.


Добитото в Ялта явно е било по-важно от падането на Берлин. Така Вермахтът през април укрепва отбраната си и щурмът на Берлин ще се извършва с цената на огромни жертви.


Един от идеолозите на "перестройката" – Александър Яковлев, изкарал цялата война на фронта, горчиво споделя в началото на 90-те години: "Воювахме все така – "напред, в атака. Ако загинат много хора – значи пълководецът е герой. А ако им е съхранил живота – значи е страхливец!"


Такива горчиви истини в днешна Русия обаче се преследват от закона.


2. Вълната от изнасилвания и мародерство


През юли 1945 г. в Конгреса на САЩ  се провеждат слушания по повод на масовите изнасилвания на територията на Германия от страна на съюзническите съветски войски.


Тема, която продължава да бъде табу не само в съветско време, но и в днешна Русия, въпреки плахите опити на руски историци и писатели да открехнат завесата за случилото се от началото на февруари до края на 1945 г.


Войната срутва преградата, зад която десетилетия живеят съветските хора. Те са израснали с убеждението, че в европейските страни е като в СССР, дори е още по-лошо – цари глад, работниците непрекъснато стачкуват, както им се внушава от съветската пропаганда. Озовавайки се в Европа, те виждат жизнен стандарт в пъти по-висок от този в СССР преди войната. Писателят Виктор Астафиев споделя: "Майчице мила… Във всеки дом има бетониран двор, кахлена печка, всичко е чисто и  прибрано, добитъкът е добре гледан. Има бял хляб, какъвто и в мирно време не сме виждали." Всичко това допълнително озлобява съветските войниците, които крещят на немците, че докато у тях, в колхозите, майките с децата буквално умират от глад, те се тъпчат охолно…


Сляпото отчаяние, а не само отмъщението за зверствата на нацистите, поражда грабеж и насилие. В руския език се появява думата "барахолики", равна на мародери. В пропагандата и агитацията обаче преобладава темата за отмъщението. Писателят Иля Еренбург пише в статията си "Към Берлин": "Ще бесим!"


Още през първите месеци на 1945 г. случаите на изнасилвания в Източна Прусия са почти поголовни. Жените се възприемат като "жив трофей".


Червената армия, смятаща себе си за "освободител на Европа" от "нацистката чума", започва да действа така, сякаш е отвъд моралните критерии за добро и зло. А жителите на половин Европа – не само победените немци, но и централно- и източноевропейците, с ужас съзират първите признаци на задаващата се нова и не по-малко безжалостна диктатура.


В документалния си бестселър "Падането на Берлин" (2002), изграден въз основа на сериозно проучване на съветските архиви, британският историк Антъни Бийвър говори за масови насилия от страна на съветски войници над жени на всякаква възраст – от 11-12 годишни до 80-годишни. Най-стъписващото е, че обект на масови изнасилвания стават и 13-14-годишни момичета от Полша, Беларус и Украйна, мобилизирани като работна ръка в Германия. Подробна информация за това има и в архивите, и в непубликувани документи като дневниците на писателя Василий Гросман. Нима подобни примери като цитираното от Антъни Бийвър не са в основата на истеричното нежелание на днешната Путинова пропаганда да се разкаже цялата истина за "Победата".


А тя е такава, каквато е. И в нея радостта от краха на Хитлер съседства с ужаса на милиони европейци, озовали се под ботуша на Сталин.


Руският писател Даниил Гранин свидетелства в едно интервю: "Насилвахме, без да се стесняваме. Така беше, защо да мълчим и да си взимаме грях на душата."


В Източна Прусия по онова време е арестуван млад капитан, който впоследствие ще стане писател, ще получи Нобелова награда, но никога "не ще живее според лъжата". Неговото име е Александър Солженицин. Осъден е за антисъветски изказвания и текстове, сред които и поемата "Пруски нощи". Ето откъс от нея в мой превод:


Малката дъщеря на матрака


е мъртва.


Колко ли много са били върху него –


взвод, а може би рота?


Югославският комунист и бъдещ дисидент Милован Джилас разказва в книгата си "Разговори със Сталин" (1961), че вождът и съветските военноначалници не само не са забранявали, но и са поощрявали изнасилванията, смятайки, че те повдигат духа на армията. След протест за изнасилвания на югославска територия Сталин избухва: "Как не можете да разберете войника, изминал хиляди километри през кръв, огън и смърт, който иска да се позабавлява с жена или да си вземе за спомен някакво украшение?"


В резултат от което имаме покъртителни свидетелства като тези редове във военните дневници на немския писател Ернст Юнгер: "Озовах се сред група бежанци, която си пробиваше път от Източна Прусия и Померания на запад. Там имаше една четиридесетгодишна майка с дъщеря си, двама мъже и момче, търсещо родителите си. Тези хора разказваха, че по време на бягството си нощували в изоставени сеновали, където всяка вечер са появявали руснаците. Жените се заривали в сламата, но войниците ги намирали, ровейки с вилите. Или пък използвали дечицата, които тичали при жените. Майката разказа как, за да спаси дъщеря си, дала да я изнасилят вместо нея. "Изнасилиха ме пет пъти, преди да мина през Елба." На което един от мъжете, с вид на гимназиален учител или чиновник, допълни. "Изнасилиха жена ми три пъти, преди да я изгубя завинаги."
Беседата предизвика у мен ужас, дори не толкова със съдържанието си, колкото със спокойствието, с което всичко това се разказваше. Имах усещането, че се намирам сред духовете на мъртви, разказващи какво им се е случило приживе. Рушат се последните табута."


Неслучайно следвоенното поколение германки нарича Мемориала на незнайния съветски воин в Берлин "Паметник на незнайния насилник", което едва ли е укрепило комунистическия режим в ГДР.


Съветските танкове дотолкова били претъпкани с откраднати вещи, че трудно можели да водят бойни действия. Официално на всеки войник е разрешено да изпрати у дома "трофеен колет" до 10 килограма, при офицерите тези пратки са десеторно по-големи, а по-старшите офицери, да не говорим за генералите, изнасят плячка с цели вагони.


3. Падането на Берлин


През нощта на 16 април започва щурмът на Берлин. Маршал Жуков неистово бърза, не иска да бъде изпреварен от армията на маршал Конев, но най-важното е да не го предварят американците. И жертвите за него нямат значение.


250 000 убити  – такава е цената на "берлинската операция" на Жуков. Всеки ден от битката за Берлин отнема живота на 15 712 съветски войници – най-висок брой жертви във Втората световна война. Така в първата седмица след войната в Русия пристигат четвърт милион ковчези.


Такава е финалната цена на "Победата", ала тя трудно се вписва в разказа за "величието на войната", който сплотява днешната Путинова Русия с нейния "националистически сюрреализъм".


И където, уви, според точното наблюдение на британския журналист Питър Померанцев се стига дотам, че почти "нищо не е истинно, но всичко е възможно".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  Много хубава статия от в.Култура, за която ви благодаря. Добре ги е наредил чичко Тони Николов, съвсем правилно говори в духа на евроатлантическите ценности.
  Надявам се скоро да публикувате и някоя статия на чичко Калин Янакиев, че отдавна не съм чел нещо негово

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Любопитно

  Тооолкова голяма статия за тоооолкова срината страна Защо ви е да се занимавате с умрелия гигант ако чак пък толкоз е умрял? Авторът явно не си дава сметка какво би било положението по европата ако не беше платена тая цена, за която говори.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1411 Весело

  Мъй за ценой не пастаим!

  Ще пастаите, ще пастаите....

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  "Майчице мила… Във всеки дом има бетониран двор, кахлена печка, всичко е чисто и прибрано, добитъкът е добре гледан. Има бял хляб, какъвто и в мирно време не сме виждали".
  Така и ще си останете,водени от Путин.На вас ви стига да имате водка.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Е, той Берлин е можел да бъде превзет още през есента на 44-та, когато РККА достига германската граница. Вместо това чичко Сталин решава да си направи разходка из Балканите. Той самият до своята смърт, никога не е празнувал на този ден, защото за него това не е било "Победа" и ясно е съзнавал, че СССР е обречен...

 6. 6 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На този фон Русия се стяга за война и чака повод.

  Коментирам платено.
 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  - Тя трябва да се опази от историческите спекулации в геополитическите игри, от опитите да се вложат в главите на милиони хора, и най-вече на младежта, съвършено опасни тенденции и извратени представи за историята.
  ......................
  Демек истината да продължава да бъде премълчавана.
  Това което Русия успя да втълпи на българите в периода от 1944 до сега, за себе си, е нещо като нагладен урок по манипулация и пропаганда.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  А да не би някой да е отнел титлата на Русия на "страна-победител"? Не. А какви може да са произтичашите от това последствия? А какви трябва да са последствията за загуба от първата световна война

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#8] от "stanislavdi":
  А да не би някой да е отнел титлата на Русия на "страна-победител"?
  ...............
  Победила е коалиция от 60 държави, една от които е Русия.
  Все едно някой да каже, че не "Реал" или "Барса" са били едикойси, а Роналдо и Меси.
  Освен това, държавата, която Коалицията е победила я няма вече от над 70 г., малко смешно е да се правят паради за нещо, което отдавна е приключило.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Добре написано и достоверно. Точно и ясно

 11. 11 Профил на it
  it
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Германски и съветски войници по време на военен парад станал символ на германско-съветската бойна дружба

  http://www.bg.truthaboutcamps.eu/__data/assets/image/0019/5752/10-Sojusz-niemiecko-sowiecki.jpg

 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Трети украински фрон, който окупира България също войниците са подложили на масово изнасилване българките.
  Дори Героги Димитров и Васил Коларов (национални предатели), също като Двилас пишат на Сталин за издевателствата, но ...
  Така че тепърва има да научаваме за изтъпленията на руснаците през Втората световна война, включително над българския народ.

  Червената армия е позор

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Тъй като поне известните официални източници мълчат, трудно е (поне на мен) да кажа дали е било точно така или не , но от моите възрастни роднини знам, че немските войски, минаващи през България са оставили доста добро впечатление с поведението и съвсем друго са оставили руските.
  При положение, че нито едните или другите са водили военни действия тук, това е показателно и в подкрепа на това което току що прочетохме.
  А що се отнася до качествата на Сталин като върховнокомандващ, мисля че и между риснаците не са много тези, които да не знаят колко неподходящ, неподготвен и вреден за държавата е бил и да свързват с неговото име победата над Германия.
  Но др.Путин, който очевидно обърка историческото време, върви по неговите стъпки - да се надяваме, че не му остава много за да стигне до логичния край.

 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Какво ни казва и тази статия:
  Историята се пише от победителите ...., независимо от цената на победата, а победата, за Русия, е най -доброто пропагандно средство за сплотяване редиците на инъче невежата, оскотяла и поради това лесно манипулириуемата маса от руснаците.
  Та те така - напред към миналото.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всеки ден , независимо от студ или сняг , германците излизаха навън и се миеха , бръснеха, перяха ..
  Дойдоха руснаците и ни напълниха с ..въшки ...)
  Спомени на българи ...:

  BIG AL
 16. 16 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Русия е прекалено голяма и натоварена с много вътрешни проблеми, за да има някаква консолидация на обществото се връщат към 2 -та световна война и предприемат тези авантюри в Украйна, като обвиняват за несгодите си външния враг.

 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И още по- рано , Тони , можеше да свърши войната ...
  Руснаците СТОЯХА около 6 месеца ПРЕД ВАРШАВА !! Вътре даже бушуваше въстание ..
  Но завладяването на чужди държави , територии- е по-важно за сталин ..
  Третият му Украйнски фронт - тръгва 'надолу" - към Румъния , България , Югославия - за да завладява,....
  Не за да прави избори и УСТАНОВЯВА ДЕМОКРАЦИЯ , каквато сме ИМАЛИ , - а за да ПОСТАВИ на власт своите агенти - агентите на болшевиките ..
  И война на България обявява и т.н...
  И нито един българин не загива на Източния фронт , но над 30000 загиват в битки с ОТСТЪПВАЩИТЕ германци от Гърция ...И над 50 000 ранени , осакатени за цял живот ...

  BIG AL
 18. 18 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чудесна статия.
  Ясно е защо тези неща се крият в Русия, но е срамно в европейска България да се премълчават, а който ги разгласява да се обявява за национален предател, защото бил русофоб!

 19. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "Официално на всеки войник е разрешено да изпрати у дома "трофеен колет" до 10 килограма, при офицерите тези пратки са десеторно по-големи, а по-старшите офицери, да не говорим за генералите, изнасят плячка с цели вагони."
  ===================
  Документирано е какво е изнесъл самият Жуков. Няколко вагона (!) с всякаква покъщина, килими, завеси, полилеи, кожи, часовници, злато и сребри и т.н. Той пръв е минавал и отбелязвал какво е негово и никой друг, под страх от разтрел, не е имал право да мародерства там, където неговия знак е стоял. Неговата алчност за вещи стига до там че се разглежда по партийна линия и той е порицан, не за мародерството разбира се, а за това че е прекалил.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 20. 20 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 761 Неутрално

  "Майчице мила… Във всеки дом има бетониран двор, кахлена печка, всичко е чисто и прибрано, добитъкът е добре гледан. Има бял хляб, какъвто и в мирно време не сме виждали."
  =============
  В България, руснаците също са слисани от факта че всичките селяни били "кулаци" - т.е. всеки си имал къща, нива, добитък и т.н.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4136 Неутрално

  До коментар [#20] от "Magen David":

  И то два пъти - през 1877-78 и после през 44та...

  Но разни рубладжии се прекланят пред СССР, че ни направил "развита индустриална" държава.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  [quote#15:"BIG AL"]Дойдоха руснаците и ни напълниха с ..въшки [/quote]
  Погично. С какъвто се събереш, такъв ставаш. Когато се събереш с въшкар, ще хванеш въшки. Другариата много държи пак да хванем въшки.

  Gunter glieben glauchen globen
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  [quote#23:"Blood Red Skies"]Погично[/quote]
  Логично

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Никой не отрича героизма и жертвите на руснаците, но защо Русия не си признае, че ВСВ започна с пакта Рибентроп-Молотов?

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3047 Неутрално

  Важно е Русия, страната на "народа победител", да заживее изцяло с апотеоза на войната, в неудържими изблици на постоянно разпалваната национална гордост чрез противопоставянето на "свои" и "чужди" и най-вече в заклеймяването на всяко инакомислие."Това е важно.Трябва руския народ да знае,че Русия не може да произвежда автомобили,хладилници,бръснарски принадлежности,фотоапарати,телевизори и продукти от високите технологии,защото запада начело със САЩ им пречат.На алкохолизирания руски народ му се обяснява,че вината за това не е в управлението на Русия,а на друго място.

 27. 27 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Много добро описание на Империята на злото.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  Русия даде близо 30 милиона жертви , много от които напълно безсмислени в сражения за престиж без тактическо значение.
  Резултата е на лице и до днес.
  Тази гигантска хетакомба днес служи на кагебиста отново като идеологическо оръжие.

  klimentm
 29. 29 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Това е последния път в историята, когато едно племе, неграмотно и диво, бедно и безправно унищожава цивилизации, които са много по-развити от него само и единствено защото се е наплодило в милионен порядък.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 30. 30 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Весело

  История за Знамето на победата над Райхстага и ... няколко часовника

  #killwhitey
 31. 31 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  <За сметка на това Югозападните Балкани ще бъдат представени в пълен състав – Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, както и Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина.>

  И всичките са кандидатки за ЕС. Аз се питам, за какво са ни още проруски рубладжииски държави в ЕС. Македония например трябва да види ЕС само когато всичките и граждани поединично влезнат на ЕС, ставайки граждани или на България, или на Албания, или на Гърция.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Изключително полезен текст на Тони Николов. Време да се разказват истините за руския поход в Европа. Все още има наши сънародници, които помнят как Трети Украйнски фронт е преминал през окупирана България. Баща ми бил счетоводител в спиртната фабрика на гр. Фердинанд. Разказвал ми е спомени за немски офицери, които като клиенти плащали изключително точно всяка поръчка. Но, когато в града пристигнали руснаците, всичко било разграбено и опустошено за два дни.

 34. 34 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#31] от "bawarec":
  В Македония няма руска пета колона за разлика от България. Явно руснаците са им обещали нещо за да набъбне малко оредялата бройка. И да не забравяме,че западните съюзници само преди няколко години не оказаха достатъчно натиск на Гърция и България да не блокират членството на Македония в макар че страната отговаряше на всички условия....Някои работи много бързо се забравят.

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Много добър текст на Тони Николов. Страна, която си затваря очите за истинската история,живее днешния ден в илюзии, и няма как да има по-добро бъдеще...Настъпването на едни същи мотики от руските управляващи и търпящото ги общество ще продължава....

 36. 36 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#31] от "bawarec":
  Още когато бе отказано членство на Македония в НАТО,благодарение на директната гръцка и малко по-прикрита българска "подкрепа", известни анализатори коментираха,че това облагодетелства единствено руската политика на Балканите и буквално подбутва страната в ръцете на Пут*ин. За радост това не се случи,но днес при определени ситуации македонското правителство,явно не вижда причина за 100% съгласие с някои от основните съюзници в алианса...

 37. 37 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#25:"mrx10354190"]Никой не отрича героизма и жертвите на руснаците, но защо Русия не си признае, че ВСВ започна с пакта Рибентроп-Молотов?[/quote]

  ...а нападението на СССР от Хитлер на 22.06.1941-ва - търпеливо и усърдно подготвяно от Сталин още от 1936-1938-ма, та до самото нападение.
  За сега историците отказват да признаят (официално) ролята на "Операция Буря", не защото не вярват, а защото единственият източник (Игор Бунич) не е потвърден от друг независим източник. Има много косвени доказателства, разбира се, но цялата истина се крие в секретните архиви на КГБ. Някой ден (дай Боже да е скоро) те ще бъдат достояние на цялото човечество и вероятно ще потвърдят описаното от Бунич.

 38. 38 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#36:"thepirineagle"]Още когато бе отказано членство на Македония в НАТО,благодарение на директната гръцка и малко по-прикрита българска "подкрепа", [/quote]
  Можеше да дообясните защо и беше отказано членството, а на Албания не и беше отказано. В края на 20 в. е малко късно да се повтаря възраждането на Гърция като наследник на древна Гърция и на България като наследник на средновековна България. И то с измислената теза за наследник на Древна Македония и с отричането на българските корени на македонското население и език. И ето ти проблем с комшиите. АКо македонските правителства се откажат от кражба на история, няма никой да им пречи. А като играят контра на ЕС и то точно сега, когато той води прикрита война с Русия, е меко казано глупаво. Освен ако целта им е точно тази. Да отложат максимално приемане в ЕС, за да им се доизгради нацията. Дали албанците ще чакат, особено след приемане на Албания в ЕС, ми се струва доста невероятно.

 39. 39 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…
  Взе на мама златните пендари
  и украл часовниците стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.
  После изнасили какa Сия
  и изпил ни всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал чичо във главата!
  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая алчна сила.
  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и съйр и папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!
  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…
  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята!

 40. 40 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Историята е страшна. Потресен съм. Още повече съм потресен от предаванията на Германската телевизия за Първата Световна война. Уж цивилизованите германци и французи избиват 17 милиона войници. Газови атаки с поне 4 вида газ, германски цепелини хвърлят бомби над Англия, подводници потопяват кораби всякакви. Направо се чудя какво разбират тези народи под балканизация? Кога на Балканите е имало подобни безчовечни масови касапници?

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Истината трябва да се казва, повтаря и да се публикува.
  Браво, отличнен анали.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ние живяхме в онези времена,в които Победата се възприемаша за ПоБеда. Имаше и лозунг " 20 победни години " , но се превърна в "20 по-бедни години",после в 25...,30...и така до 45 ....МИсля,че този виц беше спечелил едната утешителна награда от 10 г в конкурса на радио Свободна Европа " Златната решетка"

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Изказвания на реалистично мислещите руски историци как е постигната победата във ВСВ: "Завалили трупами".

  Заповед на Жуков: "Солдатов не жалеть, бабы еще нарожают".

  Из спомените на баща ми на село: "Минаха немците, млади усмихнати момчета и продължиха на изток. Дойдоха руснаците, с ватенки, намръщени, злобни, разквартиртируваха ги извън селото и им забраниха да влизат в него. На другият ден обесиха двама за опит да влязат и крадат". Баща ми както всички военни беше член на БКП, трудно е да бъде заподозрян в прозападни настроения.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  [quote#25:"mrx10354190"]Никой не отрича героизма и жертвите на руснаците[/quote]
  Когато отзад стоят загранотряды /полковете на НКВД със заповед да разстрелват всеки който отстъпи/, когато преди атака ти раздават по 100гр водка трудно е да се говори за героизъм. А за жертвите да, имало ги е и то много. Но интересно защо само смъртта на руснаците е героична и се възвеличава а за немците се премълчава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#1] от "Реформиран Соросоид":

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  А нещо съществено имате ли да кажете?

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Типичен пропаганден текст. И кого обвиняват за воденето на хибридна война? Ами престанете да го правите!
  Руснаците си имат някакъв юбилей и си го празнуват, както те си знаят. Тяхна си работа, нали бяха победители. Ние нямаме причина и повод за празнуване. Бяхме победени и националната ни идея погромена. Неприсъствието на президента ни на парада щеше да е основателно, ако не беше демонстративно.

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  ВИИ Карл Маркс

  Владимир Илич Улянов "Ленин".
  От 1918... до 2015... все така.

  До коментар [#8] от "stanislavdi":

  А да не би някой да е отнел титлата на Русия
  на "страна-победител"?

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Ленин на секи кв. км

  Русия не е СССР. Защо да й се подволява да присвоява чужди заслуги (или се самоинкриминира) с лъжа?

  Домакини на нацисткия пакт били Сталин, Молотов и
  Политбюрото на ЦК на Компартията на СССР, Москва.

  Рибентроп пристигнал в Кремъл, драснал подпис
  върху политбюрото и си заминал.

  Джугашвили Сталин бил грузинец, а не руснак.

  Затова за Сталин няма място на трибуната на Мавзолея,
  както и вътре. За Парада на 9 май Грузия изобщо не е канена.

  До коментар [#25] от "mrx10354190":

  Никой не отрича героизма и жертвите на руснаците, но

  защо Русия не си признае, че ВСВ започна с пакта Рибентроп-Молотов?

 50. 50 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нашенска хибридна манипулация.

 51. 51 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#33:"yorddj"]Разказвал ми е спомени за немски офицери, които като клиенти плащали изключително точно всяка поръчка. [/quote]
  Германците са имали търговски договори със Съветска Русия и до края на 1941 са доставяли договорените изделия. Руснаците до 1994 г. плащат мижавите 2,5 млрд долара по договора заем-наем за доставките на оръжие и продоволствие от началото на войната до края й на стойност почти 11 млрд. долара.

 52. 52 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#43:"chuggun"]Авторът когато е писал статията или е бил пиян или е пил газ. [/quote]
  Целта на самия Чърчил е не да победи Германия, а да я разруши. Англичаните и французите пък са искали да я превърнат в земеделска страна. Англичаните, историческите врагове на Франция, ги присламчват на страната на победителите по милост. Генщабът на Германия е допуснал огромна грешка като е спрял таковата армия Гудериан на няколко километра от Дюнкерк като по този начина е дал възможност на Чърчил да прибере една 320-340 хилядна арми (от която 120 хил. френски войници) с всички корита, които са могли да се държат над водата - вкл. малки рибарски лодки. Тогава Изтокът не би предствлявал особен проблем за Вермахта.

 53. 53 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#11] от "it":

  " Германски и съветски войници,по време на съвместен парад ..."


  Прави ли ти впечатление,че руския Ванка с фуражката има изражение на олигофрен ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  във Втората световна война правителствата победиха народите, затова диктаторите имат повод да празнуват

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 55. 55 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#12] от "ironhorse":

  Да, също са изяли и кокошките и прасетата и са изпили ракията и виното. А и са задигнали часовниците

 56. 56 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#15] от "BIG AL":

  А ти знаеш ли откъде идва лафът "изпаднал германец"?

 57. 57 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#25] от "mrx10354190":

  А, признава го - започва със сделките на Даладие и Чембърлейн с Хитлер, тотално пренебрегнали руското предложение за съюз преди това

 58. 58 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#29] от "iak":

  Германците и Римската империя ли?

 59. 59 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#47] от "judjuk":


  До коментар [#50] от "Ернесто":

  Добре бе, хайде кажете кой от изброените факти не е верен?
  Договорката м/у Германия и СССР за подялба на Полша, с което е даден официалния старт на ВСВ - лъжа ли е?

  Масовите разстрели на НКВД в окупирана Полша - лъжа ли са?

  Предаването на цели армии заедно с командирите в началото на войната с Германия - лъжа ли е?

  Огромните безсмислени жертви - лъжа ли са?

  Заградителните отряди на НКВД - лъжа ли са?

  Чакането на червената армия пред Варшава - лъжа ли е?

  Масовите изнасилвания и мародерство в страните през които е минала червената армия - лъжа ли са?

  Избиването и прогонването на ЦЯЛОТО население на източна Прусия - лъжа ли е?

  Прикриването на всичко гореизброено - лъжа ли е?

  Тава, че споменаването на горните факти в Русия е обявено за престъпление - лъжа ли е?

  Ще имате ли наглостта да заявите, че всичко това е лъжа?

 60. 60 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#38] от "bawarec":
  1. Интересно как прилагането на двойни стандарти изглежда приемливо за 14 човека,които са Ви сложили + и нито един в целия форум не е видял нищо нередно в коментара Ви....
  2. България може да носи името на тюркски каганат / т.н. Първа българска държава / и на средновековната държава на Асеневци / т.н. Втора българска държава /, Гърция да се нарича Елада. А Македония не може да се нарича така както самите македонци наричат себе си и страната си,така ли? Дори и българските изследователи,които приемат, че местното население е българско, признават че "местните българи и власи се наричат помежду си македонци"/ по Васил Кънчов от края на XIX в./
  3. Македония заложи дори специален член в конституцията си,че никога не може да има каквито и да било териториални претенции към който и да било от съседите си. Съмнявам се България и Гърция да имат подобни неща във върховния си закон.
  4. Интересна е тезата,че днес в България може официално да се твърди,че българите са потомци на "булгар" от времето на Аспарух,на древните траки, на индо-ирански племена,на Александър Македонски / според Божо Димитров / и каквото друго се сетите, а никой в Македония не може "ъ" да каже за своя произход,освен това което му разрешат от София и Атина. И разбира се, това според Вас е "основателна" причина през 21-ви век да откажеш на една държава членство в НАТО или ЕС...
  5. Тезата,че някои от управляващите в Скопие не иска РМ да се присъедини час по скоро към Алианса или ЕС, е смехотворна. Правят всичко възможно / като изключим корупцията/,но ако сменят името на държавата ще бъдат пометени на следващите избори.
  6. Гражданите на Македония и днес при желание / и пари / получават българско гражданство, и албанско съответно / без пари /
  7. Аз лично също смятам за грешка македонското присъствие на 9 май на Червения площад тази година, но не виждам в контекста на Балканските водевили и простотии как мнозина във форума ги осъждат за решението им......

 61. 61 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 216 Неутрално

  А Меркел ще ходи да се покланя на паметника на незнайния съветски воин...

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  ЗА ЕВРОПА е трудно да се отговори, но България щеше да е цветуща държава с втори език не руския, а немски.
  Другото е плод на фантазни и популистки мисли стимулирани от хронично болни, спечени и грънясали с времето, комуноидни мозъци, периферни и централни нервни системи.

 64. 64 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#63] от "convince":

  защо си мислиш, че щеше да има българия? то и ние ако бяхме останали в османската империя вероятно нямаше да сме българия, но щяхме да сме един приятен вилает, развита турска провинция или зона от турция, най-близо до европа, най-посещавани от туристи, със силни морски курорти (а не тия клоаки сега), добри пътища, силна икономика и какво ли още не. Така де - не е сигурно какво щеше да стане, но ако беше хубаво нямаше да се празнува и до сега денят на европа (щото нали знаеш, че 9 май не се празнува само в русия? )

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 65. 65 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#60] от "thepirineagle":

  Т.нар. "Македония", днес се упрвлява от сърбофили и комуноиди пар-екс-еланз, това са лица, обожаващи комунистите, Тито и режима на полусвобода, упражняван от него според Ялтенските споразумения.
  Това е привлекателното, а не горнилото и усилията на ВМРО да обедини един народ, разделен от Имперска Русия нарочно и по съвместителство договорено с Османската Висока Порта, още през фаталната за българската диаспора тук на Балканите през 1878 г.
  РОССИЯССССР ВИНАГИ И ВСЯКОГА е гледала на България и българите като на свои васали.

 66. 66 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 693 Весело

  Руската победа най-голямата на света, руското джудже най-голямото на света, руският боклук най-големият на света...да не съм забравил нещо?

 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#62:"B52"]Неслучайно следвоенното поколение германки нарича Мемориала на незнайния съветски воин в Берлин "Паметник на незнайния насилник",[/quote]

  Spiegel: Американски войници през 1945 г. са изнасилили 190 000 германки
  Изданието цитира нова книга, в която са събрани данни от църковните архиви


  Широко е разпространена представата, че американските войници в следвоенна Германия станали всеобщи любимци и се държали достойно. Германското списание Spiegel обаче оповести излязлата на 8 март книга на историчката Мириам Гебхардт, в която се твърди, че войници от американската армия са изнасилили хиляди германки в края на Втората световна война. Списанието подробно разказва конкретен случай през март 1945 г. в Шпрендлинген, в село близо до река Рейн. Тогава зверски са изнасилени майката Катарина и нейната 18-годишна дъщеря Шарлот.

  До неотдавна в групови изнасилвания са обвинявани само съветски войници в източната част на Германия. Истината се оказва доста по-различна и очертава зверското лице на войната.

  В края на войната около 1,6 милиона американски военнослужещи навлизат дълбоко в територията на Райха и се срещат на Елба с настъпващите части на Съветската армия. В САЩ с гордост наричат своите войници „най-великото поколение” (greatest generation). И у немците се създава позитивен образ за окупаторите: напети войници раздават дъвки на децата и предизвикват възторг у немските девойки с помощта на джаза и найлоновите чорапи.

  Мириам Гебхардт обаче подлага на съмнение разпространената версия за ролята на Америка в следвоенната история на Германия.

  Данни от католическия архив

  В изследването си Гебхардт отделя специално внимание на изнасилените свои сънароднички от американски войници. Тя твърди, че до 1955 г., когато Германия отново придобива суверенитет, обект на сексуални посегателства са станали около 190 хиляди германки, като преобладаващо те са извършвани преди и непосредствено след края на войната.

  Авторката основно подкрепя своите твърдения със стотиците сведения, които събират баварските свещеници през лятото на 1945 г. Архиепископът на Мюнхен помолил католическите свещенослужители да събират информацията за придвижването на съюзническите войски и преди няколко години архиепископството публикувало извадки от своя архив.

  Например свещеник Михаел Мерксмюлер от село Рамзау, разположено не далеч от Берхтесгаден, на 20 юли 1945 г. е записал: „Изнасилени са осем девойки и жени, някои пред очите на своите родители.”

  Отец Андреас Вайнганд от малкото селце Хааг на Ампер, разположено северно от мястото на сегашното мюнхенско летище, записва на 25 юли 1945 г.:”Най-печалното нещо по време на придвижването – три изнасилвания. Тяхна жертва станаха една омъжена жена, една самотна и една девойка на 16,5 г. Тези изнасилвания бяха извършени от много пияни американци.”

  Отец Алоис Шимл от Моосбург записва на 1 август 1945 г.: „По заповед на военните власти списък на обитателите с указване на тяхната възраст трябваше да бъде окачен на всеки дом. Не е трудно да се познае резултатът от тази заповед... 17 девойки и жени бяха откарани в болница – те бяха изнасилени веднъж или няколко пъти.”

  Фантазии в стил мачо

  Тези сведения заставят Гебхардт да сравни поведението на американските военни с ексцесиите от подобен род, извършени от войниците на Червената армия в източната половина на страната, където жестокостта, груповите изнасилвания и грабежите се явяват основна характеристика на съветската окупация в съзнанието на хората.

  Гебхардт обаче твърди, че извършените изнасилвания в Горна Бавария показват, че ситуацията в това отношение не се различава съществено от юга и запада на Германия.

  Тя също така счита, че по това време действали и сходни мотиви. Както и военнослужещите от Червената армия, така и американските войници са поразени от извършените престъпления от немците. Те се ожесточавали от безсмислената съпротива на германците, която водела до излишни жертви. В добавка били вбесени от заможния начин на живот в страната. И последно: американската пропаганда разпространява идеята, че немкините се отнасят с интерес към американските войници, което подхранва различни фантазии в стил мачо.

  След скандала в иракския затвор Абу Гариб и други военни престъпления, мнозина военни историци започнаха да гледат все по-критично на поведението на американските военни преди края на Втората световна война и началния следвоенен период.

  Проведените през последните години изследвания хвърлят светлина върху инциденти с участието на американски войници. Става дума за ограбване на черкви, разстрел на италиански граждани, убийство на немски военнопленници, а така също изнасилване на жени при навлизане на територията на Франция.

  Независимо от наличието на подобни факти, американците продължават да са считани незаслужено като много по-дисциплинирани в сравнение с войниците на Червената армия и френските военни. Именно на тези неверни представи Гебхардт хвърля предизвикателство.

  На основата на какви факти все пак историкът Гебхардт идва до извода за шокиращите цифри – 190 хиляди изнасилвания?

  Достатъчно ли са доказателствата?

  Общата сума не е резултат от старателни изследвания в архивите на страната, защото те липсват. Това е по-скоро екстраполация. Гебхардт изхожда от статистиката, че онези 5% „деца на войната”, родени от неомъжени жени в Западна Германия и в Западен Берлин през 1945-а и близките няколко години, са резултат от изнасилвания, защото след това ражданията от самотни жени рязко намаляват. Това са 1900 деца от американски бащи. Гебхардт приема също, че средно на 100 случая на изнасилване се пада едно раждане. Така се получава числото 190 000, което е твърде хипотетично.

  Американският професор по криминалистика Робърт Лилли прави своя оценка, изучавайки случаите за изнасилване, които са разследвани от американски военни съдии. Към ноември 1945 г. документирано са извършени 11 хиляди сериозни престъпления от сексуален характер. Естествено е много повече, особено преди края на войната, изобщо да не са регистрирани.

  Гебхардт е права в едно отношение: прекалено дълго в историческите изследвания доминиращо положение заемаше идеята, че е малко вероятно американски войници да извършват изнасилвания, защото гладните немски жени сами искали да легнат с тях.

  Даже да се счете за малко вероятно, че американците са извършили 190 хиляди сексуални престъпления, трябва да се признае, че по отношение на следвоенните жертви на изнасилвания (несъмнено масов феномен в края на Втората световна война) не съществува „никаква култура на паметта, никакво обществено признание, да не говорим за извинение” от страна на насилниците, подчертава Гебхардт. И сега, 70 г. след края на Втората световна война, няма основания да се счита, че ситуацията в това отношение може да се промени в близко време.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  За да приключим с нещо, трябва първо да го разрушим, а ако е толкова важно за икономиката и политиката ни, да го възстановим вече от позициите на равнопоставеноста и съвремените международни норми на ООН.
  Затова долу натрапниците, задържали нарочно развитието на България за да я ползват като най-долна проститутка, икономически експлоатирана и политически популистки склонявана да проституира.

 69. 69 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Бойкотът на Запада на Деня на Победата е подигравка с историята

  Отказът на сегашните лидери на САЩ и техните европейски „дружки“ да присъстват на парада в чест на Деня на Победата в Москва е подигравка с историята, илюстрираща тенденцията към волната интерпретация на Запада на историческите факти, казва американския журналисти Уейн Мадсен.

  По негово мнение, решението на по-голямата част от страните-членки на НАТО да игнорират поканата на Кремъл логично изтича от общата тенденция на западните политици към създаването на образа на „изолираната Русия“. Такава тенденция доби въплъщение не само в информационното поле, на ниво официалната риторика на правителствата, но и на ниво реална политика. Така, експертът обръща внимание на скорошните заявление на бившия глава на военното разузнаване на Чехия Андор Шандор за „шпионаж“ от страна на руските дипломати в Прага. Това, че медиите предават тази „информация“, журналистът счита, че е свързано с опитите да се окаже натиск над чешкия президент Милош Земан, който се отклони от „западния консенсус“ по повод бойкота на празничните мероприятия в Москва.

  Уейн Мадсен отбелязва, че представители на опозицията в Чехия вече заявиха намерението си да блокират в парламента пътуването на Земан до Москва. Натиска от страна на отделни депутати на Европарламента се оказва и на президента на Сърбия Томислав Николич – сърбинът, който също заяви за плановете си да вземе участие в мероприятията посветени на Деня на Победата, го грозят усложнения по въпроса за потенциалното членство на Сърбия в ЕС.

  „Докато Обама и приятелите му в НАТО отказват да отидат в Москва, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, който поиска изплащане на репарации от Германия, смята да се присъедини към Земан на Червения площад, въпреки бойкота на алианса. Лидерите на Испания, Норвегия, Словакия и Холандия също може да отидат напук на НАТО“, отбелязва американският журналист.

  На фона на призивите към бойкот на мероприятията в чест на Деня на Победата, пише Мадсен, в прибалтийските страни се провеждат редица мероприятия в чест на хората, подозирани във връзка с нацистите. Така, в столицата на Латвия, която се присъедини към бойкота, от 1991 година ежегодно се провежда парад в чест на Латишския доброволчески легион на СС, а в Литва всяка година се почита паметта на колаборациониста Юозас Амбразявичюс (Бразайтис), под чието ръководство литовското правителство взело решение за създаването на концлагер на територията на прибалтийската държава.

  „Президентът на Европейския съвет Доналд Туск и президентът на Полша Бронислав Коморовски се присъединиха към опитите на своите прибалтийски колеги да изключат Русия от историята на Втората световна война. Оказвайки натиск на представителите на Южна Корея, Япония, България и Австрия с цел да бъдат убедени да се откажат от визитата си в Москва, лидерите на НАТО се подиграват с историята. Подобни действия много напомнят на бойкота на Запада на Олимпийските игри в Москва, който се оказа политически безплоден“, заключи американският журналист.

  http://www.fbr.bg/read.php?n=22390

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 70. 70 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#67] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  БАРСЕЛУНО, ти като спесиалист по изнасилванията, как мислиш дали би било да става по някакъв дивашки начин от отвратителен нечистоплътник с крадени трофейни часовници по пет на всяка ръка(виж снимката на побиващия съветското знаме на Райхстага) или от американец, който би ти подарил букет цветя, чорапи от найлон и грамофонна плоча с запис на любима музика...?

 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#69] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  СССРОССИЯ ако не беше проблем за себеси като икономически и политически неуправляем модел, нямаше да бъде и проблем за Европа и целия Свят днес.

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  НЯКОЯ държава, може да бъде управлявана популистки дълго, но никоя много дълго.
  Това е закон!

 73. 73 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Тони Николов окончателно се срина като някакъв "журналист". Идеята на пасквилчето му е "най добре да нямаше победа". Добре че не завършва със "Зиг Х.....".

 74. 74 Профил на evolyucioner
  evolyucioner
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#49] от "dnevnikar":

  А защо не се сетиш за Чембърлейн с неговото "Аз ви донесох мир", размахвайки някакъв лист без физическо съдържание

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#47] от "judjuk":

  СССРОССИЯ не са единствените победители във ВСВ.
  ЛЪЖИТЕ и популизма на ПУТИН са безпочвени и смешни.

  Без помоща на САЩ и съюзниците, те нямаше да са победители, защото Япония щеше да вземе Сибир и цялата североизточна част на неуправляемата територия днес.

 76. 76 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 492 Неутрално

  така гледам Барселинка пак е изкарала документи с неясен произход и т.н. и ни засипва с тях.....а това най кефи
  Общата сума не е резултат от старателни изследвания в архивите на страната, защото те липсват. Това е по-скоро екстраполация. Гебхардт изхожда от статистиката, че онези 5% „деца на войната”, родени от неомъжени жени в Западна Германия и в Западен Берлин през 1945-а и близките няколко години, са резултат от изнасилвания, защото след това ражданията от самотни жени рязко намаляват. Това са 1900 деца от американски бащи. Гебхардт приема също, че средно на 100 случая на изнасилване се пада едно раждане. Така се получава числото 190 000, което е твърде хипотетично.


  1900 предполагаеми стават 190 000!!!

 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#64] от "bludniq_sin":

  НЕ Е ВЪПРОСА дали България, щеше и дали нямаше да я има, а защо съществува по този начин днес.
  Това е генералния въпрос!
  Ние и до днес сме вилает на СССРОССИЯ. Много недоразвит и популистки подвластен.
  Ексик ти и на "свободата", идва ни прекалено в повече, много скъпо ни струва, такава каквато я знаем тази"свобода", унищожена и потъпкана до днес от войника размахал шпагина и повел към власта едни продажни селяндури.
  За справка виж скулптурата на един паметник по-висок от Алма матер в София, близо до Орлов мост.

 78. 78 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  [quote#77:"convince"] защо съществува по този начин днес. [/quote]
  защото такава сме си я направили НИЕ! Никой друг не ни е виновен! Ние сме най-големият проблем на тая държава - ние нейните граждани!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 79. 79 Профил на evolyucioner
  evolyucioner
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Проблемът за англосаксонския ареал е , че Русия бе започнала да се възражда, а тези които са избили най-много мирно население след германците през втората световна война /бомбардировки на Хирошима, Нагасаки, Токио, Дрезден, Берлин, дори София след като е вече в коалицията и дефакто не е воювала на фронта с никого, освен окупационни функции/ , тези юнаци не обичат равностойни партньори, а послушни клакьори.
  Така че след като САЩ празнуват на 4-ти юли това, че престават да бъдат колония, защо руснаците да не празнуват това, че престават да се съобразяват с чужди интереси?
  Или пак ще е караме на двойни стандарти и ще представяме за велико дело това, че разни мижитурки не отишли на рожденния ден на съседа си?

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3760 Неутрално

  [quote#67:"Barcelina #Je suis la libertad"]Германското списание Spiegel обаче оповести излязлата на 8 март книга на историчката Мириам Гебхардт, в която се твърди, че войници от американската армия са изнасилили хиляди германки в края на Втората световна война. Списанието подробно разказва конкретен случай през март 1945 г. в Шпрендлинген, в село близо до река Рейн. Тогава зверски са изнасилени майката Катарина и нейната 18-годишна дъщеря Шарлот. [/quote]
  Да, за да бъде по-обективен Шпигел подробно разказва за един конкретен случай. Вероятно подробно.
  Интересно е статията дали е поместена в броя със снимката на Меркел пред Партенона, или преди?

 81. 81 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Все пак , ако Рузвелт и Чърчил са героите на ВСВ , те са допуснали огромна стратегическа грешка , не само защото са предоставили източна Европа като военна плячка на "съюзника-победител , т.е. за сътрудничеството във войната и победата е платено със нашите съдби. Но ако са били уморени от военни действия и не са желаели конфронтация с доскорошния съюзник ,те са заложили бъдещето и на собствените си народи , защото сега светът се изправя пред грозящата опасност от следваща мащабна война. А мисля , че щом сталин е действал експанзионистически , някой е трябвало да го постави на мястото му.САЩ вече са притежавали атомно оръжие и дори без да бъде използвано ,са можели да се държат по-твърдо!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  [quote#69:"Barcelina #Je suis la libertad"]Бойкотът на Запада на Деня на Победата е подигравка с историята [/quote]
  Не, не си разбрала. Това е подигравка с Путлер и ясен знак за отношението на света към новия Хитлер, който е заплаха не само за Украйна, а и за Европа и целия свят.

 84. 84 Профил на evolyucioner
  evolyucioner
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#81] от "the_axel":

  Когато с чужди ръце се опитваш да вадиш кестени от огъня, има вариант да те замерят с горяща главня. Така че твоите хора от ВОВ са получили това, за което са имали потенциал. Останалото са мечти и илюзии...

 85. 85 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 858 Разстроено

  Чета коментарите под тази статия и се чудя - защо всъщност се обвиняват руснаците че водели пропагандна война ? Ами тук (а и под почти всички статии в които дори бегло се споменава Русия) едва ли повече от 3-4 души пишат по някой коментар в полза на руснаците, а срещу тях има десетки коментиращи със стотици коментари.
  Не че имам нещо против, но кой всъщност води войната ?
  И в крайна сметка с какво ще стане по-добър животът ни сега ако докажем че съветската армия там нещо воювала 4 години (мнооого некадърно наистина), но решаващ за разгрома на Германия е бил десантът в Нормандия. То промиването на мозъци е стигнало такова ниво, че младите даже и в Русия започват да вярват в това твърдение, за у нас да не говорим !
  После се чудим защо в Русия политиците засилили махалото в обратната посока. Ами дайте да си спомним какво стана с Германия след разгрома и унизителния мир след Първата световна война - кой дойде тогава на власт, и дали пък случайно желанието за реванш не беше причината германският народ да го подкрепя.

 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#78] от "bludniq_sin":

  Ама ние не сме "граждани", това понятие ни е много чуждо и неразбираемо, защото сме най-вече поданици от селски произход.
  Граждани в България, колкото и да е чудно, щото то и градове не е имало тогава има от началото на 20 век до 9.9.1944 година, после не!

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#85] от "nigel":

  НЕ МОЖЕ държава подтискана от съседи с претенции за колониални възможности, ресурси и потенциали да решават съдбата на своя съседка в своя полза.
  Това е причината за експанзията на нацизма в Германия, нямаща нищо общо с териториалните и налудни интереси на една СССР,която е вече унищожена насилствено от диви репресии и комунизъм до дъно вече около 20 години.

 88. 88 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#86] от "convince":

  хубу - населението!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 89. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  ПОЛИТИЧЕСКИТЕ интереси на Германия и СССРОСИЯ съвпадат, но те решават да премерт сили в един налуден военен експеримент, но света избира да помогне на погрешната страна, както изглежда днес.
  Колкото и парадоксално и неверно да ни изглежда.

 90. 90 Профил на Martin Kralev
  Martin Kralev
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#25] от "mrx10354190":

  Не си прав.
  Пакта е правилно да се нарича пакта Молотов -Рибентроп.
  Поканата е от Руска страна и те са гости.
  Чети Суворов. Добре го е обяснил.

 91. 91 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#76:"bobbyperu"]така гледам Барселинка пак е изкарала документи с неясен произход [/quote]

  [quote#67:"Barcelina #Je suis la libertad"]Изданието цитира нова книга, в която са събрани данни от църковните архиви [/quote]

  [quote#67:"Barcelina #Je suis la libertad"]излязлата на 8 март книга на историчката Мириам Гебхардт, в която се твърди, че войници от американската армия са изнасилили хиляди германки в края на Втората световна война.[/quote]

  Намери книгата, прочети я, виж данните и ги опровергай с факти, щом не си съгласен с изнесеното.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 92. 92 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#15:"BIG AL"]Дойдоха руснаците и ни напълниха с ..въшки ...)
  Спомени на българи ...:[/quote]
  Баба ми разправяше: Оср@ха градините в селото и наоколо...

 93. 93 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Ами Венче какво да чета .....то този абзац стига да разбера що за книга и "научност " иде реч:

  Общата сума не е резултат от старателни изследвания в архивите на страната, защото те липсват. Това е по-скоро екстраполация. Гебхардт изхожда от статистиката, че онези 5% „деца на войната”, родени от неомъжени жени в Западна Германия и в Западен Берлин през 1945-а и близките няколко години, са резултат от изнасилвания, защото след това ражданията от самотни жени рязко намаляват. Това са 1900 деца от американски бащи. Гебхардт приема също, че средно на 100 случая на изнасилване се пада едно раждане. Така се получава числото 190 000, което е твърде хипотетично.

 94. 94 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 367 Неутрално

  БРАВО на автора. В статията дори са смекчени някой от руските "геройства"

 95. 95 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#92] от "marker":
  Спомен от леля ми и баба ми за идването на германците и идването на руснаците.Те са живели не далеч от Сточна гара Пловдив в къща с двор чешма на двора: Един ден се почукало на вратата и един военен(с непозната униформа) с преводач я питал: Госпожо,може ли с войниците да се измием на чешмата?
  Баба им разрешила,а майка ми и леля ми си седяли в хола. След години баба слуша лъч и викове от двора и какво да види,голи руснаци се пръскат на чешмата и се гонели,а началника им цъфнал на вратата и влязъл направо да вземе нещо за пиене и ядене.Бабата прибрала щерките в избата. Та има известна разлика ...

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 96. 96 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "EU defender":

  Ама не само стоят, ами и дишат. Толкова силно и равномерно, че ми минава през ум за нова ден на победата. Сега нека отпразнуват 9-ти. Но да питам батето Тони дали знае що съветски хорица избиха, изнасилиха и унизиха немските фашисти? Апропо - защо ли не споменува, че за този ден на победата гинаха и англичани и американци, които, главно от въздуха, избиха десетки хиляди немци? Та, Тончо, свали си капаците, чоджум и погледни нещата в тяхната мащабност и истинност. Иначе такива статийки чет нямат...

 97. 97 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#92] от "marker":

  И като плъпнаха..."Баба ми разправяше: Оср@ха градините в селото и наоколо...". Де да бяха построили нужните места - нямаше да е така. Но питай гърците какво правеха българските войници в окупирана Гърция! Лесно е да се преразказват приказки "от Тони", но какво му е било на оня, дето е горял и издумал:"О, свещена простота!"?

 98. 98 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Простете тъпия въпрос, но защо Денят на Победата е 09.05 ???

 99. 99 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#79] от "evolyucioner":

  Е, даже много исках да го кажа така, но Вие ме изпреварихте. Двойният аршин винаги повече боли...ама мнозината тук не го знаят. И "плеснат с ръце, па се прегърнат, и с песни фръкнат те в небесата, хвърчат и пеят, дорде осъмнат..." и се събудят. Но не от тътена на Тончовите приумици, а от "гърма на победите"!

 100. 100 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  За мен "победата" се изчерпва с ей тази снимка:
  http://s.ipernity.com/T/L/z.gif

  Оттам нататък не виждам смисъл да се коментира.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK