Приказка за Кратуната, Сандала и Цицата

Приказка за Кратуната, Сандала и Цицата

© montypython.comВъв филма "Животът на Брайън" на едни от най-великите сатирици от последния половин век, "Монти Пайтън", полудяла от религиозен възторг тълпа преследва въпросния Брайън, след като погрешно го е взела за новия пророк. Тълпата носи една кратуна, която набеденият месия е изпуснал, а в бързината той загубва и единия си сандал. Тълпата се спира възторжена, защото това е Знак, който Той им дава. Започват да спорят дали трябва да си събуят и те единия сандал, както и дали е точно сандал или обувка.


Междувременно жената, която носи кратуната, започва да агитира всички да не гледат обувката-сандал, а да следват кратуната. След все по-ожесточена препирня, която стига почти до физическа разправа тълпата логично се разделя на две – половината се устремяват след сандала, другата половина – след кратуната.


"Монти Пайтън" са известни с това, че преувеличават до размери на гротеска привидно обикновени ситуации и с това постигат силно комичния си ефект. Какво ли биха направили, ако присъстваха на някои от "горещите" дебати, бушуващи в нашето прохождащо гражданско общество, което буквално до вчера не съществуваше?
Вероятно точно защото е на възрастта на кърмаче, така да се каже,


гражданското ни общество не знае как да се държи, в какво има смисъл да си инвестира времето и енергията


и в какво – не. Другата причина, вероятно, е прозрачната, но ужасно успешна стратегия на нашите така наречени управници от последните десетилетия – "разделяй и владей". Това не е похват измислен от тях, но те се справят перфектно с неговото практическо приложение. Както и да е, за друго говорим.


За това: да гледаш и слушаш хора, които никога не са имали нищо общо с кърменето (ако не броим годините, в които са ползвали услугите му), как изразяват разпенено гневни и крайни позиции срещу това кой къде кърми, е най-малкото уморително.


Страстите са се нажежили до крайност, всички медии бушуват от коментари, темата се е разпростряла из офиси, форуми, градинки, магазини, всеки обсъжда, дава мнение, псува, съветва.


От другата страна войнстващи майки кърмачки посрещат стрелите с гола гръд, готови да загинат в неравната борба, което, разбира се, е тяхно право (все пак става въпрос за това да си нахранят децата, нали), но в същото време засилва още повече страстите на противниците.


Толкова ли си нямаме работа и нещо друго, с което да си играем? Толкова ли сме елементарни, че можем на практика


в истинския живот да постигнем по-голяма гротеска и от измислената?


Толкова ли сме дребни, че не можем да си дадем сметка за едно просто правило – всеки нов признак, по който се разделим, е добре дошъл за всички, на които им е неудобно да има истинско гражданско общество?


И последен въпрос: ти, който четеш това, какво ще последваш – сандала или кратуната?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3188 Весело

  На БГмамите им липсва внимание , БХК си намери кауза /стига са защитавали роми / и готово...Виртуална война. Животът не е в клюкарника ,нито в мола, просто има много скучаещи хора.

 2. 2 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Понеже статията пита "толкова ли сме дребни", първият коментар уверено и ефективно заявява: "Да, толкова сме дребни".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  България, къде е нашия change we can believe in?
 3. 3 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 506 Неутрално
 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Подкрепям изразеното в статията мнение, но за съжаление, струва ми, отделянето на цяла статия, която да разкрие дребнавостта на проблема само допълва празнословието от последните вече 2 седмици.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Целта е прозрачна за неучаствалите в подобни дебати, макар и малко на брой по нашите земи. А, участниците трудно ще я разберат, но от факта, че са много се определя битието на ВСИЧКИ.

 6. 6 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 743 Неутрално

  И последен въпрос: ти, който четеш това, какво ще последваш – сандала или кратуната?

  - кратуната /сандалите трябва да са чифт/.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 7. 7 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Страстите са се нажежили до крайност, всички медии бушуват от коментари, темата се е разпростряла из офиси, форуми, градинки, магазини, всеки обсъжда, дава мнение, псува, съветва"

  Нямам такова впечатление.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  И последен въпрос: ти, който четеш това, какво ще последваш – сандала или кратуната?

  - Цицата!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 929 Неутрално

  "гражданското ни общество не знае как да се държи, в какво има смисъл да си инвестира времето и енергията"

  точно обратното - липсата на дебат би говорила по-зле за състоянието на гражданското общество отколкото сегашния дебат, дори и да имаме забележки към нивото на което се води.

  Истината ни прави свободни.
 10. 10 Профил на Izida
  Izida
  Рейтинг: 655 Весело

  [quote#0:"Дневник"] да гледаш и слушаш хора, които никога не са имали нищо общо с кърменето (ако не броим годините, в които са ползвали услугите му), как изразяват разпенено гневни и крайни позиции срещу това кой къде кърми, е най-малкото уморително.[/quote]
  Тогава защо позволяваме непушачите да се бъркат в проблема с пушенето? Докато всички (почти) сме сукали като малки, много хора изобщо не са пробвали да пушат

 11. 11 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#10] от "Izida":
  Хахахаха! АбсолютноПо този критерий, ако изведем докрай, ако не си бил депутат не може да обсъждаш парламента,ако не си бил президент,банкер,в армията,пилот,полицай,гей,пенсионер......

 12. 12 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#9] от "Forrest Gump":
  Точно! И най-лошият дебат в обществото е признак на гражданско общество и за предпочитане от наложеното мълчание в не-свободните общества, самокапсулирането,игнорирането.....

 13. 13 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За сандала не знам.
  Но повечето цървули следват кратуната.

 14. 14 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#13:"b.pavlov"]За сандала не знам.
  Но повечето цървули следват кратуната. [/quote]
  а

  [quote#8:"virtual brain"]Цицата! [/quote]
  КОЙ я следва?

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1373 Весело

  Кратунката, тя трябва да се пази.
  Старите български семейства спели заедно през зимата в една соба, за да пестят дърва. Натъркаляни по двойки на земята, били завити с дълга шарена черга. Над главите им окачен котел с вода, а до него кратунка да си гребнеш като ожъднееш. В семейството се случил младоженец, който чакал всички да заспят, че да се гушнат с булката. Тъкмо свършили, и старейшината на рода се събудил жаден. Посегнал в тъмното да търси кратунката и хванал зетя за чепа. Надигнал се разлютен и изругал:
  -Аз колко пъти съм ви казвал да не остаяте кратунката у котела...

 16. 16 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#10] от "Izida":

  Ъ? При кърмене се изпуска задушлив дим и миризма? Мисля, че не го правите както трябва...

  България, къде е нашия change we can believe in?
 17. 17 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Истината е, че се обединяваме по-често във война, а за мен единственото обединение, което си заслужава е единение за общата ни сила, идваща през заедността и обичта-от сърцето.

 18. 18 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Слаба ракия. Направо парцуца. Дайте да дадете, за да станем единни! И да изградим едно гражданско общество за чудо и приказ! Само че когато една държава е нещо като разграден двор в село без кучета, в която един човек ограбва в буквалния смисъл на тази дума същата тази държавата с около 5% от нейния брутен годишен национален доход, а нейните управляващи вместо бързи мерки в продължение на много месеци се моткат, за да дадат възможност грабежът да продължи, да се говори за единно гражданско общество е просто смешно. А когато гражданските НПО-та, които трябва да са за гражданското общество това, която е маята за хляба, яростно защитават правáта на престъпниците и на кучетата, но мълчат като неми, когато престъпниците и кучетата нарушават правáта на обикновените хора от народа, като ги ограбват, убиват или изхапват до смърт, истинско гражданско общество ще бъде изградено чак на свети Макавий, на куково лято или когато цъфнат налъмите.

  България е най-бедна в рамките на ЕС. И за това са виновни не само предишните, от преди 25 години, но и сегашните ни управляващи. Защото сега една огромна част от народа живее в бедност, болести, глад и мизерия. А който познава историята и сегашното положение на планетата, би трябвало да се е досетил, че вътрешните раздори в обществото възникват почти задължително там, където някаква значителна част от обществото живее в бедност, фактическо безправие и мизерия в съседства с непомерно богатство и ненаказани престъпления.

  А в сегашна България нещата са точно такива. В такова общество гражданското единство е невъзможно, а ако все пак бъде изградено, бързо отива на кино от шест до пет. Така че който иска нормално, изправно функциониращо гражданско общество, вместо към народа, който няма никаква вина за това, да се обърне кам елита. Защото само той може да създаде условията за изграждането на такова общество.

  Сега в България такива условия няма.

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  за гражданско общество са нужни преди всичко граждани и не на последно място общество.

  отказвам да ме причисляват към сбирщината червенократунести цървули с каскети, както и към тъмнозелени крадливи субекти, както и към национал-социалисти с психични отклонения, както и към ...

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  ДЕЦАТА, особено ,чийто родители смятат, че са граждани и биха искали нещо подобно от тях, като статус, би трябвало да положат усилия като ги възпитат и образоват като такива.
  Щом много дълго не се получава, значи не сме общество, а още по-малко граждани.

  Пример на страна следваща теоритично възгледи за хармония, но практически непостигаща нищо, защото никога не е имала икономическа възможност за тази дейност, а се е заела да следва популистки само и единствено престъпници, лъжци и пладнешки разбойници обещаващи му желаното по СССР образец.

  Недоверието към другата вещ, ако предната е кратуноследването, е също неприемливо, защото липсата на опит и поколенческо прекъсване, няма как да ни отправи с един сандал по дългия , трънлив и каменист път на едно капиталистическо развитие, защото никога такива хора тук не е имало, а ако са били някакви наченки, то те са били изкоренявани и премахвани в зачатък, пак по съветски анормални идеи и съвети, което е много по-лесно отколкото да бъдат съхранени и отглеждани, поради страх от загуба на вносния чифт сандали, от който е останал, както се разбра само един и то трофеен.

  За такова само 137 годишно развиваща се съвокупност от индивиди, даже, че става дума за това е нещо, което може да се сметне за наченки на организирано мислене.

 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#18] от "glog":

  Нали се разбрахме, че в страната никога не е имало елит, достоен за това понятие в истинския смисъл, а само наченки, които са ликвидирани много бързо и ефикасно от неелита, поради анормални разбирания и недоверие, пълна липса на морал и вяра в бъдещето.
  Племето е оцеляло през 750 годишни робства и измекярлък, само и единствено на недоверието в другите и с нищо друго... и с право!

 22. 22 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#19] от "хм":

  Правилно съм те разбрал, затова и постнах #21...
  Хубу си се подредил, като и подир другите!

 23. 23 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#12] от "thepirineagle":

  Много и завиждаме понякога на Северна Корея, някак ни е близка до сърцата и душевноста , май...
  Може и така да се оцелява, на ръба, хем даже минаваме за общество, даже и организирано.
  Путин днес също мисли така, даже и си вярва!

 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#17] от "evolutionary":

  КОЙТО е изпълнен с недоверие, той неможе и е неспособен да обича не само нещо или някой, ами и самия себеси, та от там и невъзможноста да се организира обществено, а само индивидуално.
  Дотолкова му стигат силите, колкото да се укрие някъде, да се сниши докато го отмине бурята. /по съветите на човека от народа Живков/

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4507 Неутрално

  И не може ли да се упражняваме? Да загряваме до като чакаме големия въпрос да поникне?

  klimentm
 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3906 Любопитно
 27. 27 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3906 Весело

  Примерът на пионерите пушачи е достатъчен за всички.

  Виждате на какво са заприличали...

  До коментар [#10] от "Izida":

  Тогава защо позволяваме непушачите да се бъркат в проблема с пушенето? Докато всички (почти) сме сукали като малки,

  много хора изобщо не са пробвали да пушат

 28. 28 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Позволявам си да споделя едно неортодоксално мнение: Ако катастрофата във Франция беше станала няколко дена по-рано не бихме и чули за проблема с кърменето. Тази тема биде "активизирана" всъщност за да отвлече вниманието от "случката" в мола във Варна... за да не се замислят хората върху проблема, как е възможно да бъдат убивани хора просто ей-така... А като бонус това отнема и обществена енергия от въпроса, как така някои банкери и работодателите им в Кремъл успяха да национализират загубите си и да приватизират печалбите... Сори, ама в България хората са мноооого податливи на манипулации...

 29. 29 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Ей голям кахър с това кърмене. Колко още статия посветени на изкуствения проблем ще трябва да прочетем.

 30. 30 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 723 Неутрално

  няма нужда от социална сатира.
  това е да биеш паднал човек.
  гражданската "енергия" не се "инвестира".
  гражданското общество се самокалява,
  чрез волята си за да бъде свободно.

 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#28] от "minusm":

  абе стига с това ...в България хората са....
  хората сме всички. това да не ти е
  аквариум с рибки, които гледаш как се задушават.
  всички сме част от България.
  не гледайте отстрани с престорено снизхождение.
  това е малодушие и себичност.

 32. 32 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  На много хора им липсват БКП, ДКМС, партийните секретари, ППО, дори и ДС...
  Трудно им е, не знаят какво да мислят!
  А как да мислят - хич!
  Трябва да им се обяснява....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 33. 33 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  А защо не се чува нищо за нещастника, когото пребиха в мола?!
  За това трябва да се вдига шум!

 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Оф, и днес ли ще кърмим публично? Аман бе, не ви ли писна все едно и също да ни набивате в главите? Има обратния ефект, да ви кажа...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  За това: да гледаш и слушаш хора, които никога не са имали нищо общо с кърменето (ако не броим годините, в които са ползвали услугите му)
  _______________________________________
  И авторът не споменава дали е кърмен и как му се е отразило на психиката.Може би няма точна информация,или пък я пази за себе си.Все тая.
  Въобще нямаше да чета,ако знаех,че за това е отворил дума в този си Анализ.А наче,разбира се че е отвратен от мелодрамата с цицата в мола,но пък държи да претопли стара манджа с умнотиите си.Оттам и трябва да се досетим сами,че най-вероятно е кърмен,няма как такива красиви думи и сравнения да напише "рано отбито бебенце".
  И като съм отворил дума вече по темата и аз,на тези кърмачки,показващи от най-съкровени чувства мазните си цици по моловете и го считат за геройство,им препоръчвам да се замислят какво е да се бръснат всяка сутрин тези,които не могат да кърмят.Ето още една важна обществена тема.Можем и протестче да организираме по нея.Що не.

 36. 36 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всяка майка може да кърми детето си където намери за добре. Всички "моралисти" в този момент могат да гледат в другата посока. Няма проблем.

 37. 37 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#36:"dutch"]Всички "моралисти" в този момент могат да гледат в другата посока[/quote]
  Не.От утре тръгваме с превръзки на очите за по-голяма сигурност.

 38. 38 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 573 Гневно

  Аре стига сте дъвкали глупости, бе!
  От един частен случай изписахте мегабайти глупости!
  Как пък никога на жена ми или на някого когото познавам не са правили забележка къде кърми?

  Ето ви една история по темата. Четете преди да са ме баннали:

  Лорд Харингтън чете вестника си в мол, а наоколо врява.
  - Какъв е този шум наоколо, Джейкъбс?
  - Майки-кърмачки, сър
  - И какво искат?
  - Искат да си кърмят бебетата в мола, сър.
  - И кой им забранява, Джейкъбс?
  - Никой, сър.
  - Тогава защо крещят?
  - Тъпи патки, сър.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  "И последен въпрос: ти, който четеш това, какво ще последваш – сандала или кратуната?"

  Елементарно ,ако съм прост, ще последвам кратуната - от солидарност към едната част от Гражданското общество . Ако съм бос - ще последвам сандала - с 50 % надежда да се обуя. Надежда на другата половина на същото това общество . Което по същество няма значение , защото това общество отговаря едновременно и на двата признака . И е въпрос на случайност след какво ще тръгнат . Важното е да вървят след нещо , за да си заслужат определението ГРАЖДАНСКО .
  П П След автора няма нужда да се тръгва - хонорара е похарчен в аванс . .

 40. 40 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Изобщо не е глупав и излишен дебата. Само така се избистрят ценности, правила и практики. Авторът на статията да не би да не участва в глупави разговори, да не си губи времето пред ТВ и да поддържа абсолютно хармонични отношения с всички хора около себе си. Глупаво било - ами не участвай. Защо е пишеш тази статия? Да се покажеш извисен? Да изкараш някой лев?
  И на мен не ми е приятно инженери и юристи да коментират народопсихологията, но и през ум не ми е минавало да ги упреквам.

  Никола Йорданов
 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  [quote#35:"ret"],на тези кърмачки,показващи от най-съкровени чувства мазните си цици по моловете и го считат за геройство,им препоръчвам да се замислят какво е да се бръснат всяка сутрин тези,които не могат да кърмят.[/quote]

  И какво му е , мислиш , на Елтън Джон ?

 42. 42 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  "И последен въпрос: ти, който четеш това, какво ще последваш – сандала или кратуната?"
  За съжаление няма какво да се следва. Страшното е, че на практика няма.

 43. 43 Профил на angel4o
  angel4o
  Рейтинг: 8 Весело

  "И последен въпрос: ти, който четеш това, какво ще последваш – сандала или кратуната?"

  Да !!

 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Два пъти четох и се опитвах да разбера, проумея защо е написан текста.
  Мисля, че вдянах:
  Авторът се дразни, че някакви хора обсъждат нещо, което според него е маловажно.
  На Авторът му се иска и държи хората (по възможност повече или най-добре всички) да обсъждат теми които той счита за важни и е компетентен.
  Извод:
  Авторът е глупав, малко нахален и ще трябва да му запомня името и отбягвам в бъдеще да не си губя времето.

 45. 45 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 443 Весело

  Все пак, единия атрибут е познат на селското общество. Другият си е просто "резанки" по подобаващо на авторовия напън за всеобхватност монти пайтънски дух. Поне по трънски.
  Чакам следващия трактат по темата за да реша.

  От идиоти отговор не чакам
 46. 46 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 443 Весело

  Пропуснах: Цицата е Дневник

  От идиоти отговор не чакам
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  Кратуни какво да последват,освен кратуна.

 48. 48 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Приказка за Кратуната, Сандала и Цицата"
  Ахахаха! Сакам да чуя приказката за "Кратуната и Пицата")))))

 49. 49 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Невероятно глупава "статия". Вместо да се справи с проблема, който посочва, се повлича в подхранването му.
  Нищо лошо няма в това обществото да се "пали" по "дребни", ежедневни проблеми. Нищо лошо няма в това хората да имат и да изразяват позиция по всичко, което е част от живота ни. И да - кърменето на обществено място е незначителна подробност, докато не се появи един тъпунгер, псевдоморалист, който да си въобрази, че може да го забрани. Този проблем е една от многото страни на медала, който виси на вратовете ни, докато си живуркаме. Друга страна на същия медал е убийството на човека в МОЛ-а. Както не трябва да сме безразлични към едното, така не трябва да сме безразлични и към другото.
  Никой с нищо не отвлича вниманието ни! Проблемът на обществото ни е, че трудно се справя с мисленето по множество проблеми и е склонно да неглижира един за сметка на друг, който изглежда малко по-"горещ". Да не говорим, че сме царе на "това не ме засяга и следователно е пълна глупост".
  Всички ни засяга правото на майките да нахранят децата си навсякъде, когато това е необходимо. Всички ни засяга и правото на човек да се разхожда на обществено място без да бъде гонен и бит заради каквито и да са дискриминационни принципи. Всички ни засягат правата на инвалидите, пенсионерите, пешеходците и земеделците. Докато не разберем това и докато не сме способни да ги защитаваме заедно, все "ще ни отвличат вниманието"...

 50. 50 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 450 Весело

  Тя, България, вече втори мандат следва кратуната! Е, вярно, че дрънчи на кухо, но очевидно, е в тон с тия, които я следват!

 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#21] от "convince": ≪Нали се разбрахме, че в страната никога не е имало елит, достоен за това понятие в истинския смисъл, .....≫

  Сonvince, не зная с кого и за какво сте се разбрали, но това не съм аз. Аз пиша само това, което мога да докажа, а не неща, които пишат, казват или по някакъв друг начин разпространяват другите. Това е. Такъв съм си.

  Но ти не си прав. Нашият елит може да е глупав, некадърен, тъп, крадлив и лъжлив, но притежава власт, пари и влияние и управлява държавата. Затова е елит, макар и не такъв, какъвто би трябвало да бъде.

 52. 52 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  А за какво предлагате да си чешем устата ? Снегът спря , опънаха жиците , свлачищата се разчистват .До наводненията има време. Йемен е далече , в Украйна временно мируват, КТБ го окрадоха допълнително.
  Бойко нещо приказваше за телета и овце . Той ги разбира тия работи. Президента няма да коментираме че ще ни изтрият. Остава цицата .

 53. 53 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#51] от "glog":

  Разбирам, че условията създадени на 5.9.1944 година са отговаряли на разбиранията ти и са създали един твърде дълго липсващ "елит", заместващ един "неелит", подобен според теб на днешния, към който трябва да се поставят исканията на обществото ли?
  Сигурно знаеш, че условия се създават нарочно и с цел, а не защото някой е решил да съсипе държавноста по свое и най-вече по съветско усмотрение за зониране на влияния, както не е било до преди фаталната горепосочена дата.

  Не може да употребяваме думата "елит" където не е подходящо, защото я изпразваме от смисъл и съдържание.
  Има други думи за тази цел и те са например, като анормално управление, престъпна шайка, следовници на свои и чужди интереси, марионетки и т. н.

  Днешното управление е резултат на предишното, свързано е с него и няма как да се избави от студената му хишническа сянка на тотална експлоатация, икономически малоумия и зависимости от една дива севризточна страна, нагло разпростряла първичните си инстинкти върху територията на България и нейната нация.

  Резултатите са налице и надежда за обръщане към "елити" които съществуват само за самите себеси смятам за тврде наивно и безмислено.
  Затова статията призовава да вземем нещата в ръце, а не да ги оставим в "елитарни" такива, защото те вече бяха там.
  Цели 50 години безрезултатно.

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#53] от "convince": ≪Разбирам, че условията създадени на 5.9.1944 година са отговаряли на разбиранията ти ...≫

  Ако ТОВА си разбрал, значи нищо не си разбрал.

 55. 55 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  първо, не мисля, че темата е дребна. отношението на обществото към храненето на бебета не е чак толкова маловажен въпрос. второ, дебатът показва толкова много неща за нашето развитие, най-вече отношението към чуждите права, но и ужасаващо ниското ниво на разговор, типичната българска грубост, която не се влияе от образованието, крайност на мненията и възприемането на собственото мнение като единственото меродавно.

 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#54] от "glog":

  Тогава може би си съгласен, че държава управлявана вече 70 година първо от "елит" на комуносъветски" подлоги и блюдолизци, а в последните 25 от техните низходящи комуноидни подопечни, неможе да бъде държава управлявана от лица с етикет "елити".
  Това е нещо невъзможно и непонятно, но хората по света са толерантни и проявяват едно безгранично разбиране и търпение, защотоп наблюдават от страни едни сухи напъни на мозъчно увредени девианти, които за съживеещите представляват око не опасност, то една огромна и тотална тегоба.

 57. 57 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK