Защо България е бедна

Защо България е бедна

© Георги КожухаровАко един безработен все пак успее да си намери работа, той получава средно само с 18% повече, отколкото ако остане на социални помощи. Това е само една от причините за мизерията, в която затъват все повече българи, отбелязва Георги Папакочев в анализ за "Дойче веле".


Български изследователи въведоха ново определение за мизерията, в която живеят все повече българи - "дълбока бедност". В последното си проучване икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ) установиха, че от този вид бедност, при която хората живеят с под 40 на сто от средния доход, са застрашени близо 700 хиляди българи, сред които 200 хиляди деца и 300 хиляди безработни и икономически неактивни граждани. Това означава, че всеки десети българин е застрашен да изпадне в дълбока бедност. Авторите на изследването са установили също, че ако един безработен все пак си намери работа, той получава средно само с 18 на сто по-висок доход, отколкото ако остане на социални помощи. Това никак не мотивира безработните да си търсят работа, а по-скоро превръща безработицата в алтернатива на заетостта.


Живот на помощи


През януари вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че в цели райони на страната хората разчитат единствено на социални помощи. "Те нямат стимул да работят, защото нетната минимална заплата е твърде ниска. Това не стимулира безработните да си търсят работа", потвърди тенденцията социалният министър. А съвместно изследване на фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения установи, че "въпреки помощта от фондовете на Европейския съюз, социалната и икономическа политика в България не води до желания резултат по отношение на съществено намаляване на бедността и неравенството", както и че "не е постигнат устойчив растеж на икономиката, стимулиране на заетостта, увеличаване на доходите и насърчаване на социалната интеграция".
Гарантирано маргинализиране


"Ние сме дори още по-бедни, отколкото посочват изследователите на ИПИ", казва за "Дойче Веле" икономистът от УНСС проф. Ганчо Ганчев. "Добре известно е, че хората с минимални пенсии, безработните, ромското население, което се издържа главно от детските надбавки - всички те живеят в изключителна нищета и никак не съм сигурен, че терминът "дълбока бедност" отразява истинските размери на трагедията. А тя е пряка последица от водената дясна политика за управление на доходите - плоско данъчно облагане, нисък дял на преразпределение на бюджета и още редица други фактори", допълва професорът от УНСС.


Програмният директор в Институт "Отворено общество" Боян Захариев пояснява на свой ред, че нищетата не се ограничава само до липсата на пари в настоящия момент: "Когато човек е беден, той обикновено е безработен и никой не му внася никакви осигуровки. Това означава, че един ден той няма да има пенсия, а и още сега той е лишен от достъп до здравеопазване, защото не си е платил здравните осигуровки. За да се лекува, той би трябвало да извади от джоба си солидна сума за лекар, а ако се разболее сериозно, ще е принуден да остави болестта да се развива. Въпросният човек е освен това закрепостен на едно място, тъй като няма пари да пътува - дори да има работа за него на по-отдалечено място, той не може да си позволи да пътува дотам, нито пък да наеме жилище наблизо. Децата, които живеят в домакинството на такъв човек, не могат да си позволят неизбежните разходи за образование - за учебници, тетрадки, облекло, зимни обувки, и поради това обикновено отпадат от училище. Така маргинализирането на тази категория хора е почти гарантирано", отбелязва Захариев.


Бедността като даденост


Проф. Ганчо Ганчев обръща внимание и на един друг нерадостен факт: в България вече има немалко хора, за които мизерията се е превърнала в рутинен начин на живот, в нещо като екзистенциална даденост. Причината за появата на тази категория хора е в много ниското равнище на образование, смята професорът: "Когато сте с нулева образованост и дори не можете да четете, вие не сте в състояние да взимате рационални решения, като например да стигнете до извода, че трябва да положите някакви усилия, за да излезете от състоянието на бедност, в което се намирате. От друга страна, ако цял живот сте били беден и родителите ви са били бедни, вие не виждате друга перспектива, освен да се приспособите към същия начин на живот. За да очакваме от тези хора да имат рационално поведение, да имат работа, за да разполагат с повече средства, те трябва да имат някакво адекватно образование. Без този минимум е безсмислено обществото да очаква нещо повече от тях", казва икономистът.


Мизерия в периферията


Според Евростат, България е рекордьорка в ЕС по брой на младежите, които нито учат, нито работят, припомня Боян Захариев: "Този проблем съществува в цялата страна - с изключение на големите градове с развити икономически "хъбове" в централните им части. Той засяга и други възрастови групи, но парадоксалното при младежите е, че от тях се очаква да имат все пак някакво желание за дейност, за живот, да имат стремеж към развитие", казва изследователят от "Отворено общество". Според него причините за това явление трябва да се търсят в прекалено ниските доходи, които няма как да мотивират младите да работят, както и в липсата на необлагаем минимум за най-ниските доходи. И най-сиромашкото заплащане сега се облага със задължителния плосък данък от 10 процента, припомня Захариев и посочва още един съществен за България проблем: липсата на икономически перспективи извън по-големите градове.


Изходът


"Не демографската криза води до бедност, а обратното - бедността води до намаляване на раждаемостта", твърди на свой ред проф. Ганчев. Според него същината на кризата е, че раждаемостта е по-ниска от смъртността. "Ако се инвестират повече средства в здравеопазване и в стимулиране на икономическия растеж, можем да излезем от демографската криза. Това обаче предполага друг икономически климат", убеден е икономистът от УНСС.


Според Боян Захариев, българската бедност е кодирана там, където се наблюдава липса на социални и здравни услуги, на добро образование - тоест, във всички онези райони на България, в които животът се различава коренно от този в централните части на големите градове. "Когато човек навлезе малко повече в провинцията, неизбежно се сблъсква с усещането за упадък - разбити улици и сгради, обща занемареност. На този фон е логично да има хора, които нямат желание да се занимават с каквото и да било. Логично е също така озоваването на Терминал 2 на летището. И докато за хората, решили да напуснат България, това представлява някакъв изход, за страната и нейната икономика тяхното отсъствие не е изход. Като общество трябва да намерим начин да противодействаме на това развитие. Надявам се това да се случи, преди да е станало късно", казва Боян Захариев от "Отворено общество".

Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  1. Загубихме морала си.
  2. Завладяла ни посредствеността.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на beroe
  beroe
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Защото съзнанието определя битието.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  3.Загубихме надеждите си.
  4.Завладяла ни е алчността.

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  При Станишев и царя нямаше бедност. Раждаемостта стигна до 80 хиляди новородени, сега е малко над 60 хил. Конкретно причината за нея финансовия поход, който започна ГЕРБ срещу майките и цялостното спадане на доходите. Заради ГЕРБ не се родиха над 100 хиляди деца. Един средно голям град беше унищожен, защото майките крадели от парите за магистрали.

  Основата за останалата бедност на първо място е ЕС и пълната забрана за стопанска инициатива.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "тя е пряка последица от водената дясна политика за управление на доходите - плоско данъчно облагане, нисък дял на преразпределение на бюджета и още редица други фактори", допълва професорът от УНСС."

  Комунист! Точно плоския данък позволява тия хора да бъдат наемани. И точно ниското преразпределение, което за мен не е достатъчно ниско, защото данъчната тежест в България е средно 44% (за сравнение в Германия е 36%) позволява капиталът да остава в хората.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Много нерадостна картина. Ужасното е, че няма визия за излизане от ситуацията. Политиците ни се интересуват от съвсем други неща, нямащи нищо общо с добруването на страната /уви, всички политици/

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Когато няма справедливост и няма желание управляващия "елит" да я наложи, става анархията, в която живеем. Затова имаме професии като "соц. слаб", "работещ бедняк" и пр.
  А беше просто- връщане на системата до 1944 г. и пълна лустрация.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 404 Неутрално

  не сме бедни, мързеливи, крадливи и "хитри" сме, като Андрешко

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4134 Гневно

  Хайде стига сме винили обикновените хора!
  Вижте какъв проблем за страната излезе след тази продажба за едно евро на Цветан Василев. Той идва не само от затварянето на очите на редица отговорни фактори в държавата, които получават заплата за изпълнение точно на задължения свързани с оопазване сигурността на страната.
  Вижте карикатурата на последната страница на вестник "Сега". Наредили са ги тримата - Цацаров, Искров и Писанчев. И тези личности не можем да ги изринем…..Вместо да бъдат вкарани в затвора за….най-малко нежелание да изпълняват задълженията си…….
  Знаете си кои предприятия е искал да купи този фалшив френски бизнесмен? А кой му е кукловодът?
  Защо сме били бедни!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  [quote#6:"daam"]Политиците ни се интересуват от съвсем други неща, нямащи нищо общо с добруването на страната /уви, всички политици/[/quote]
  Не всички!
  И слава богу!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":
  погледни от смешната страна - богати сме на кръгли идиоти, с имоти на Кафяво море

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4134 Гневно

  "Придобиването на БТК, на военни заводи и други компании от неидентифицирани фирми, чиито собственик не е известен с друго, освен с връзките с лидерите на сепаратистите в Украйна, поставя много сериозни въпроси, каза Кънев. Има пряка заплаха и по отношение възстановяването на средства от част от тези фирми към КТБ…"

  http://www.blitz.bg/news/article/327511

  Войната даже не е само хибридна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Много от националното богатство изтича, най-вече в политически джобове. Политическите партии получават 50 пъти по-големи субсидии отколкото в Германия - около 200 млн. за мандат. България е единствената страна в Европа, в която има отделна структура за охрана на хората във властта, а разходите за охраната са 48 пъти повече от това, което е нормално в Западна Европа. Голяма част от парите, които получаваме от Европа, влизат в джобовете на посредници, а при обществените поръчки корупцията е такава, че се раздават огромни рушвети на определени партии, а поръчките се дават на "наши хора", строи се колкото да изтрае докато се пререже лентата - усвояват се средства (за да не кажат "присвояват", че не звучи добре). Заради дребни комисионни през прехода се раздаде имущество на държавата за жълти стотинки, а селското стопанство се разруши, "уреждат" се разни западни компании на държавна хранилка - американските марици например. Провалят се големи проекти в името на чужди интереси маскирани като "евроатлантически ценности" Издържат се губещи производства, за да се крепят фирми като топлофикация, се закрепостяват хората към тази фирма. Мобилни оператори се гаврят с клиентите си - от време на време им се "обърква" софтуера и си вземат по няколко пъти парите за един месец (едно "объркване" на софтуера или допуснати "грешки" при сметките могат да означават милиони в касата на оператора, защото става дума за милиони клиенти), а защита на потребителя няма. Тук практически няма никакви регулации за правенето на бизнес, което превръща икономическата система в див капитализъм, такъв, какъвто в развитите страни е съществувал преди 200 години - с един закон, на джунглата. И всичко това в крайна сметка се плаща от обикновения човек, който от 25 години обеднява все повече. Докато няма държава, ще сме бедни.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  [quote#12:"Храбър"]Войната даже не е само хибридна! [/quote]
  Всичко това е следствие за едно твърде дълго престъпно бездействие в управлението на държавата!
  Целенасочено бездействие!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#5] от "fta":

  Данъчната тежест е съотношението на данъчните приходи към БВП! И това, което сте напиали е долна лъжа! БГ е с най-ниската данъчна тежест в ЕС.

  Ако лъжете значи преследвате някаква цел. Ако вас са ви излъгали идете на страницата на ЦРУ и си ъпдейтвайте познанията!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  Естествено че има война. Нали военните трябва да си увеличат бюджета!

  Утре ще ви кажат, че ако не си купим подводници ще ни завлдеят северно корейците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Корупция,безхаберие,ниска квалификация,лъжи,кражби и като точка -безнаказаност,води до бедност.

 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 944 Разстроено

  Един от основните проблеми за хората в България (умишлено не ползвам "българите", е пълната неадекватност за реалното място в обществото; какво даваш на това общество, и какво ти дължи обществото.
  Много често чувам: "Аз няма да се хвана за работа, ако ми дават по-малко от..."
  Няма "даване"! Трябва да осъзнаеш, че трудът ти трябва да дава принадена стойност! Никой не те наема от алтруизъм!
  Цели етнически групи считат че е нормално някой да ги храни!
  ЦИГАНИЗАЦИЯТА СРЕД БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС ВЪРВИ В ПЪЛНА ПАРА!
  Младото поколение какви практически умения има?

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#15:"tribiri"]БГ е с най-ниската данъчна тежест в ЕС. [/quote]
  Данъчна тежест за кого? За обикновения гражданин не е така. 95 % от българите пренесени с доходите си в европейска страна, няма да плащат никакъв данък върху доходите си - ще влязат в минимума под който не дължат нищо. За тях данъчната тежест в България е по-голяма, защото тук независимо от малкия размер на дохода дължат 10 %.

 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако хората трябваше да работят колкото им плащат в България работният ден трябваше да е от два часа.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Щото..
  Щото територията е населена с ентусиасти, харесващи лафовете на Боце, с ентусисастки, въздишащи по това повратливо тяло, а този субект ги дарява вече петилетка с магистрали, зали, деЦки градини, площадки и лафове...
  Може да е бедна България, но богатството и е видимо всеки ден по телИвизоро.
  А, да не забравя.
  Поздрави и на Дянков, на ИПИ и на Ран, на Иван Кръстев и другите либерали, либертарианци и радикални капиталисти. Също така на Цвъ, на Влади Горанов, Пеевски, Станишев и Царо, на прокуратурата и съда, на чиновниците от горе до доле и обратно, на Цацаров и на Плевню, на ВСС и журналистиката ни..
  А всички купом можете да благодарите на Луканов и четата му, които ви завещаха, ама по програма - горните.

  ПП
  Ако съм изпущил някои, като Гоце, Моце, Пашата, Крокодила и т.н. да не се сърдят.
  И на тях поздрави.

  Ecrasez l’infâme
 22. 22 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 815 Неутрално

  икономистът от УНСС проф. Ганчо Ганчев. "... А тя е пряка последица от водената дясна политика за управление на доходите - плоско данъчно облагане, нисък дял на преразпределение на бюджета и още редица други фактори"

  Не съм икономист, нито преподавател в УНСС, но удръжките от заплата за работник и работодател са общо около 33%, като добавим и ДДС което се плаща при всяка покупка, излиза че държавата преразпределя почти половината от това което си изработил! Ако това е нисък дял на преразпределение, ще ми е интересно да разбера тогава какъв е нормалния дял на преразпределение според професора?

  Второ ако безработен започнел работа получавал само 18% повече от колкото ако е само на помощи, но най-малкото плаща здравни осигуровки и има достъп до здравната система! Друг е въпроса, че тези хора си мислят, че трябва по презумпция да им е безплатна и когато не са доволни имат право да бият лекаря! Не вярвам и че 10% данък да са основната причина да отказват да започнат работа!
  Според мен основна причина да са трайно безработни е липсата на желание въобще да работят, и образованието което имат или по-точно нямат!
  Само да уточня, говоря за тази част от безработните които се издържат от детски помощи, не за безработните като цяло!

  Прост народ - слаба държава!
 23. 23 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#18:"lone_wolf"]Няма "даване"! Трябва да осъзнаеш, че трудът ти трябва да дава принадена стойност! Никой не те наема от алтруизъм! [/quote]
  Ти пък ако се опитваш да ме убедиш, че в България има пряка зависимост между принадената стойност и заплащането... Тук за определени видове дейности и сектори има някакви обичайно раздавани заплати и никой няма да даде повече, независимо от принадената стойност. Имаше инфраструктурни обекти, на които работеха турски и български работници една и съща работа - на турските се плащаше двойно повече, защото фирмата изпълнител е турска и плаща на турците толкова, колкото е нормално да получават в Турция, а на българите се плащаше по "български стандарти". Така беше и при строителството на Дунав мост-2 - испанските работници за еднаква работа получаваха в пъти повече (става дума за заплата, не за комардировъчни).

 24. 24 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#22:"Гадьо"]Според мен основна причина да са трайно безработни е липсата на желание въобще да работят, и образованието което имат или по-точно нямат! [/quote]


  Защо не направиш фирма, която да търси работници за безбройните празни работни места?
  Може ли да споделиш какъв вид образование трябва в ЕС за да получаваш заплата от 500 лв. или 250Е на месец? Много ми е интересно?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4134 Любопитно

  [quote#16:"tribiri"]Естествено че има война. Нали военните трябва да си увеличат бюджета! [/quote]
  Тази стара комунистическа политика да насъскват прослойките в обществото една срещу друга още ли е в действие?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всичко което можеше да е конкурентно на запада беше или продадено или затворено.Освен всичко друго българите сме блед спомен на това което сме били преди,социализма унищожи морала,сега властва безпределната алчност в съчетание с мързел и некадърност.Всички "демократи" тук са назначени,преди слуги на СССР,сега на ЕССР и на новия голям брат във Вашингтон,оправия няма.

 27. 27 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Като твърдиш нещо го подкрепяй с факти, иначе излиза че само плюеш по някого!

  Според Евростат България се нарежда на 10-то място по тежест на данъчното облагане сред 27-те държави членки на ЕС. Класацията е направена при отнасяне на данъчните приходи към БВП. Според тях България е изземвала 34,4% от БВП под формата на данъци и осигуровки.

  Източник:
  http://download.pomagalo.com/516049/sravnenie+na+danychnata+tejest+v+bylgariya+spryamo+drugi+evropeiiski+strani/

  не ми се търсеше по-подробно!

  Прост народ - слаба държава!
 28. 28 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ..Не демографската криза води до бедност, а обратното - бедността води до намаляване на раждаемостта..

  Аре стига с тая лъжлива мантра...пред очите на всички е точно обратното..
  .Наи- бедни са циганите с 6 -8 деца и 600 лв помощи, безплатно образование и дипломи за 8 клас без да могат да четат..
  .. бедни са и мохамеданите заковани от ДПС за тютюна и също необразовани..
  бедни са и пенсионерите но и заради горното...
  Проблемите са чисто демографски не икономически..

 29. 29 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#15:"tribiri"]БГ е с най-ниската данъчна тежест в ЕС. [/quote]

  Това по телевизора ви го каза лично Боко нали?Тука данъчната тежест е огромна,освен данъци има такси,чиновническо безхаберие,липсва здравеопазване,ама разбира се иначе данъците са ни ниски,що да не са ниски,то въобще не трябва да ги има,като нямаме държава за какво да плащаме?

 30. 30 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#24] от "др. Иванов":

  Най-малкото да можеш да четеш и да пишеш, и да можеш да смяташ (събиране/изваждане и умножение/деление)!
  Работил съм и с такива хора, и по-вероятно е да ти направят повече бели, от колкото да ти свършат някаква работа!

  Прост народ - слаба държава!
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  България е бедна, защото соцът се оказа най-голямата фабрика за генно модифицирани организми, която светът помни.

  България е бедна, защото при соца "нямаше безработица" и всичко беше "безплатно".

  България е бедна, защото българинът бе съветизиран, изсуствено насадени му бяха руските добродетели на правен нихилизъм, социална резигнация, бягство от лична отговорност, готованство, битов алкохолизъм и умишлен саботаж срещу "общото", т.е. ничието.

  Това са пороци, които не могат да бъдат изкоренени за едно поколение. Според теорията на Бжежински, необходимо е да мине ДВА ПЪТИ по-дълъг период от време на нормализация, отколкото е продължила комунистическата власт. Т.е., ако приемем, че България се е управлявала от комунисти 53 години - от 1944 до 1997 - всеки може да си направи сметкака...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  [quote#21:"Graf"]Щото територията е населена с ентусиасти, харесващи лафовете на Боце[/quote]

  А преди Боце - напр. при Жан - България беше заможна, така ли, комуне?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А това Бойко Борисов интересува ли го?
  Знае ли той какво е демогравска политика, икономическа политика!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]При Станишев и царя нямаше бедност. [/quote]

  И при Луканов, и при Жан...

  Ако ще лъжеш, бъди последователен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4134 Неутрално

  [quote#32:"Norman Granz"]А преди Боце - напр. при Жан - България беше заможна, така ли, комуне?[/quote]
  Като почнеш от Г. Димитров, минеш през Червенков, Живков, Луканов, Виденов, Гоце, Станишев, Миков, Гергов, Златев….. Всичките неуморно работещи с "патриотичен" плам за добруването на…..СССР/Русия за сметка на малка България, за насилственото насаждане на чужди на народа ни порядки. Всичките донесли ни "успех" и "благоденствие"!
  И всичките отворили невъзможно големи уста за "грижата" на Партията за народа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  бедноста е следствие от колониалната политика на новите ни ПРИЯТЕЛИ които ни използуват като ПАЗАР за техните стоки.....няма фабрики, няма заводи,няма ПОМИНЪК......от къде да ДОЙДЕ БОГАТСТВОТО.....от далавера......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 37. 37 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  Както казах, ако съм пропуснал някой, да се включва в тарапаната.
  На теб пък благодаря за доброволното участите.

  Ecrasez l’infâme
 38. 38 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Ще потисна любопитството си да разбера точно какви причини е изброил за нашата бедност г-н Папакочев.Просто съм сигурен че е пропуснал най-важната:А именно,че през 1944 год. България е овладяна от една ОПГ/организирана престъпна група/,и се владее от същите до ден днешен.Когато възстановим Търновската Конституция,трябва да помислим кои от актовете на тази организирана престъпна група да признаем,и кои да отпаднат.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  [quote#36:"kesh"]които ни използуват като ПАЗАР за техните стоки...[/quote]

  Тавариш, глад за ЗАПАДНИ стоки в България е имало винаги - спомни си Корекомите. Разликата е, че тогава ги ползваха "правоимащи", а днес всеки магазин е Кореком, т.е. има всичко.

  Какви стоки да купува българинът - нима произвеждаме мобилни телефони или лаптопи? В една конкурентна среда оцелява онова, което хората искат да имат и могат да си го позволят.

  Защо западните колонизатори не закриха фабриката "Горенье" в Словения? Защото произвежда премиум продукт, който може да се купи и в Щатите. Защо западните колонизатори не съсипаха Шкода? Защото се намира в индустриална Чехия, а не в Трънско.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#36] от "kesh":

  Надявам се имате в пред вид, че към подобно определение, трябва да се причислят и руските колонизатори от лук и олио примерно

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 41. 41 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 815 Неутрално


  Хем ни държат бедни, хем ни ползват за пазар! Невероятна логика!

  Колкото до нямането на фабрики и заводи, в момента България произвежда два пъти повече от най-добрата година през комунизма! Справка:

  http://www.tradingeconomics.com/bulgaria/gdp

  Прост народ - слаба държава!
 42. 42 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2744 Весело

  [quote#37:"Graf"]На теб пък благодаря за доброволното участите.[/quote]
  той е доброволец ГРОМИ идеологическите ПРОТИВНИЦИ.....безплатно......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  [quote#41:"Гадьо"]Хем ни държат бедни, хем ни ползват за пазар! Невероятна логика![/quote]

  От комунист логика...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#35] от "Храбър":

  Требе по-отрано.
  Примерно, със стария Кобург. После може да продължите с младия, с Кимон Георгиев - няколко пъти, с Филов и компания, с националноотговорния им капитал и т.н.
  Чак тогава иде Тарабата и други, но и те са част от селото.
  И вие, но вие сте недееспособни.
  В смисъл, че не носите никаква отговорност за нищо.
  Поздрави и за вас от страната Жанжоржия... упссс ... от Батбоция: https://www.youtube.com/watch?v=0oKJk7_AbGE

  Ecrasez l’infâme
 45. 45 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2744 Разстроено

  [quote#39:"Norman Granz"]Какви стоки да купува българинът[/quote]
  затова ни взеха ВОДАТА французите,мариците АМЕРИКАНЦИТЕ,електроразпределението чехи и НЕМЦИ.....за бандитската приватизация за жълти СТОТИНКИ на твоя ПРИЯТЕЛ КОСТОФФФ няма да ГОВОРЯ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 46. 46 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":

  Да, да! Затова 45г, отправна точка за сравнение на соц статистиката беше 1939г. Същата онази " изостанала" България, с Царя най от пред, за която всичките ми дядовци и баби пазеха най-мили спомени.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  От 25 години насам призовавам България да се раздели на ДВЕ:

  В едната част (умишлено не казвам половина) да са онези, които очакват държавата да ги "устройва" на работа, да им "дава" жилище, да им осигури безплатно здравеопазване и образование на децата им и да държи пилетчето за тролея все така по 6 стотинки. Като всеки 5 години купува нови тролеи.

  В другата да сме онези, които можем да платим образованието на децата си, понеже умеем да вършим полезни неща и печелим добри пари. И изобщо не ни интересува колко е билетчето за тролея.

  Да се предвиди ЕДНОКРАТНА възможност за преминаване от едната в другата България, ако случайно на някого не му хареса там, където е. Но без право на връщане назад.

  И да видим как ще изглеждат двете Българии след 20 години. Моето предвиждане е, че като Северна и Южна Корея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ясно е, че в Бг се води умишлена политика на бедност, с помощта и съдействието на Русия разбира се! Освен, че Бг има една от най-високата данъчна тежест в ЕС и най-ниски разходи за труд като % от БВП, най-високи нетни цени на горива и енергоносители важно е да се знае, че на годишна база се крадат над 6млрд лв.
  А най-важното е, че всичко това не е тема за никого!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#46] от "traveler1":

  [quote#46:"traveler1"] за която всичките ми дядовци и баби пазеха най-мили спомени.[/quote]

  Нямам намерение да споря със спомените на бабА ти и дедА ти. Нито с носталгиците по Живков и сие.
  Данните, международните де, са красноречиви. И при бабА ти и дедА ти, и после е все същата.
  Щото и вие сте същите.

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#1:"simval"]1. Загубихме морала си.
  2. Завладяла ни посредствеността. [/quote]
  Пропуснали сте точка 3:
  3. Процесите започнаха на 9.9.

 51. 51 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#44] от "Graf":

  за вас комунделите все едно и също... кадрите решават всичко..
  .. аи стига си изброявал комунистически кавали..знаем ги всичките.. или сложи и себе си че да е честно..

 52. 52 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#13] от "teridan":

  С две думи организирам мафиотски грабеж на всички нива, извършван на всичкото отгоре от некадърници. Иначе и след грабежа все нещо щеше да остане и за нас, обществото в различните му слоеве.

 53. 53 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1422 Весело

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Ааааа сакън! В Другата България ще искат и поне 2 милиона врагове на народа , които им се полагат по право! Това са все пак толерасти , да не са хора я! Иначе кой ще им работи по мините и заводите!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#51] от "lynyrdS":
  [quote#51:"lynyrdS"]аи стига си изброявал комунистически кавали..знаем ги всичките.. или сложи и себе си че да е честно.. [/quote]

  Винаги съм избягвал вашата среда. Знам, че си я знаете, но поканата не се приема.

  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защото войнстващата посредственост победи! Навсякъде на територията! Да живей!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "Храбър":

  Моля Ви, посочете поименно поне петима наши (т. нар.) политици, които са се замислили и задействали, за да решават съдбините на българите и България. Ако обичате (можете)...

 57. 57 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мондиана":

  Забравила си годината, пиленце...

 58. 58 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#49] от "Graf":

  Ами като не ти се спори, трай си!
  А какъв съм на мен ми е ясно. Но на обичам да ме определят персони дето дори не са ме срещали

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 59. 59 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#54] от "Graf":
  Спомних си , Ти беше от средата на кариерно отхвърлените Кръстьо Петковци без синдикат и Андрей Раичевци без философски факултет и Кънчо Гълъповци без социологеческа агенция...

 60. 60 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#57:"Ливон"]Забравила си годината, пиленце... [/quote]
  Годината е ноторно известна за цяла централна и източна Европа - 1944. Сега удовлетворих ли високите изисквания?

 61. 61 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  "И Господ отгоре, през гъстия дим, гледаше на всичко тих, невъзмутим"! Грънчо, само по-ясно показваш кой си - от голямото "добрутро", но без сериозна визия за страната в която си се родил и без рационално покритие. В случая - не толкова различно от продажните ни политици.

 62. 62 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#48] от "gotze":

  "Господи, колко мъка има по тоя свят"! Някои, побутвани от псевдоинтелектуален сърбеж намесват и Русия в причините за нашата затъналост. Не знам дали не им е виновна и настъпващата пролет!?

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  [quote#62:"Ливон"]намесват и Русия в причините за нашата затъналост. [/quote]

  Русия и поддържаните от нея безродници в България са не една от, а ОСНОВНАТА причина за нашата затъналост.

  Преди руската окупация 1944 българският народ е бил съвсем друг, в по-голямата си част.

  А сега...

  [quote#31:"Norman Granz"]българинът бе съветизиран, изсуствено насадени му бяха руските добродетели на правен нихилизъм, социална резигнация, бягство от лична отговорност, готованство, битов алкохолизъм и умишлен саботаж срещу "общото", т.е. ничието. [/quote]

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мондиана":

  А-а-а, това поне го знаете. Сигурно сте го видяла! Възможно е да сте го преживяла емоционално! И то да е оставило траен негативен отпечатък върху съзнанието и начинът Ви на живот! В такъв случай нямам какво да Ви предложа, решете се сама...

 65. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "Ние сме дори още по-бедни, отколкото посочват изследователите на ИПИ", казва за "Дойче Веле" икономистът от УНСС проф. Ганчо Ганчев."

  За толкова са им платили, толкова бедни ни изкарват!
  Лозунгът сега е, че като изкореним корупцията, тутакси ще се замогнем - дали?!
  Последните 25г., на избори българинът винаги е получавал това, което иска. И после какво - излъгАха ни! УдарихА ни в кантара! Каква я мислихме, каква стана! Ами след като толкова време ни минават с един и същи номер, значи толова ни бива... Винаги в края идва неприятния момент на равносметка, когато трябва да си кажем нещата направо и единствената ни алтернатива е да се самозалъгваме. Това поне си го можем!

  I Want To Believe
 66. 66 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#63] от "Norman Granz":

  Предполагам, че си цитираният и описан в цитата българин - отива ти. Такива портрети нямам в кръга от познати, защото става дума за работата ми с висококултурни и образовани хора. А ти си резигнирай, не възразявам!

 67. 67 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Моето скромно мнение е, че сме все още на опашката по доходи в европейско сравнение заради пробити, неефективни, корумпирани администрация и съдебна система. Въпросът за преразпределението на доходите е вторичен. В света има предостатъчно примери за държави и с лява, и с дясна политика по доходите, в които гражданите живеят добре.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 68 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Защо България е бедна ???
  ......
  Толкова е голяма "темата" ,че не ми се започва , даже .
  .Толкова много може да се пише ...Само да маркираме причините - ще трябва цяла "дисертация " ..)
  1.В България , по времето на соца, умишлено бяха смачквани ИНИЦИАТИВНИТЕ предприемачи, хората с нетрадиционно мислене , малцинство във ВСЯКА държава , но влачещи всичко и всеки , и държавата - СЛЕД себе си- напред или назад .. Бяха унищожени , физически или ..психически - "'буржоазните " предприемачи, фабриканти , търговци, предприемачи- ..Въведе се уравниловката - на немислещите- най- добрата почва , основа за ВСЯКА тоталитарна държава ...
  Нямаше как в България да се повят Стив Джобс, Гейтс , Феручио Ламборгини или Енцо Ферари ..
  НИЩО - никакво производство или инициатива - НЕ беше оставена в ръцете на ХОРА - които го ..могат ..
  Партията се грижеше за това ...:

  BIG AL
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  [quote#66:"Ливон"]Предполагам, че си цитираният и описан в цитата българин - отива ти. [/quote]

  Не, червени приятелю.

  Описаният българин е онзи, който се жалва от съдбата си, който твърди, че демокрацията го е направила беден и онеправдан.

  Да си ме чувал някога да кажа такова нещо?

  Опитите ви (на червените тролове) да приписвате на нормалните хора собствените си свойства и склонности показват единствено бедно въображение; а с бедно въображение ще си бъдете бедни и откъм мангизи и всичко останало.

  Хайде, със здраве, предостатъчно внимание ти отделих за един ден, наруших девиза си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Конкретно за България смятам, че изкуственото повишаване на доходите брз съпровождащо увеличаване на производителността е най-бързият път към фалит. За облекчаване на положението на най-бедните ни съграждани подкрепям въвеждане на необлагаем минимум, както и драстично намаляване на ставката ДДС за храни, лекарства и книги

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 71. 71 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Ако съберем Иванов и Graf, които са си взаимно достатъчни всезнайковци, със затихващи функции, ще осъзнаем базата на усещането за бедност. Те са типичен пример за извратена безотговорност към собствената си непригодност в условията на свободния живот, избор и успех.
  В България живеят, работят и лентяйстват различни групи хора, които под една или друга форма си гледат кефа, както те го разбират. Всички българи правят каквото си искат в неограничени размери. Накрая всички са недоволни.
  Особено изброените в статията експерти по евро-клишета.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 72. 72 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#23] от "teridan":

  Ами да се хванат в сектор или работодател, който ще оцени трудът им по-високо!
  1994-та, независимо че получавах тук в България около 3000US$, сметнах че мога да работя за много повече, събрах си багажа, и отидох на един немски контейнеровоз за 5500$/месец. И продължих само "зарубежом", докато достигнах над три пъти стартовата сума.
  Не чаках Моньо да "видя какво ще направи за мене"; нито Станишев ми беше виновен; нито пък Иван Костов! Всеки е най-големия свой враг! Тоя ник "Lone Wolf" не съм си го избрал случайно! Не обвинявам никого, когато имам затруднения; не разчитам на никого!

  Да разлая троловете!!
 73. 73 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  2, След 1989 година , България беше ОБРАНА - ОРГАНИЗИРАНО - няколко пъти ..Това не бяха индивидуални бандити или дори италианската мафия - това беше партията БКП-ДС , с кадрите си ..Вижте сега мултимилионерите им ..САМО техни хора са ..)
  То не бяха банкови кризи, фалити, курс на долара , ИЗТОЧВАНЕ на спестяваниятана хората - всичко това беше ОРГАНИЗИРАНО , от тези, които бяха на власт _БКП . мутрите ..Създадоха си и БАНДИТЕ - СИК, вис и сие - от любенгоцевци - още е жив - които КРИМИНАЛНО да се ГРИЖАТ - НИКОЙ свестен българин - да не преуспее, направи нещо, изпъкне, построи нещо или излезе начело , изобщо- да НЯМА НЕконтролирани хора - от тях , от криминалните руски агенти..
  УБИХА предприемаческия дух на българина , ограбиха го,смачкаха го, изнудваха го, дори го убиваха ..
  НИЩО в икономиката не можеше да стане - без ТЕ да разрешат !!Държаха банките , предприятията, суровините , милицията СЪДЕБНАТА система , търговията - ВСИЧКО !!
  ИЗТОЧВАХА фирмите , фалираха ги ...

  BIG AL
 74. 74 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До # 62 Ливон
  Блажени са глупавите и наивните!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 75. 75 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [
  [quote#63:"Norman Granz"]Русия и поддържаните от нея безродници в България са не една от, а ОСНОВНАТА причина за нашата затъналост. [/quote]
  ++++++++++++++++++++++

 76. 76 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нямахме и НЯМАМЕ съдебна система ..или имахме , но беше старата- червената , подчинената на БКП - те си я бяха създали ..Нямаше ЗАЩИТА за един нов, обикновен и НЕ червен предприемач...Мутрите , създадени от ДС-БКП- обикаляха ..
  А обикновеният гражданин НЯМАШЕ в задния си джоб 'КОЛТ" - а те имаха калашници ...Де факто - те отглеждаха себеподобните си - каквито са били 1944 година ..

  BIG AL
 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Лукановци, любенберовци, виденовци , ДС мутанти - станали собственици на банки - владееха всичко ..
  Всяка инициатива беше обречена на фалит- ако не си от ТЕХНИТЕ ...Но техните - се стремяха само да грабят - трупат ..И се отчитат,разбира се ..
  Криминална червена шайка владееше страната ..
  Нямаше ЛУСТРАЦИЯ - и страхливи водачи на СДС - допълваха картината ..

  BIG AL
 78. 78 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Как да станеш предприемач, да създаваш работни места, производство, нормални финансови отношения , при тези условия ??
  Контрабандата се вихреше - и днес ..Не можаха един свестен митничар да намерят - за толкова години ...
  Нямаше морал , вяра , чест и достойнство- БКП се беше погрижила за това ..
  Селянинът беше откъснат вече от земята си ..Бяха убили собственическото му чувство- и стремеж да се развива и произвежда ...
  И тук , пак повтарям - нямаше я Съдебната система - която да въведе ред в Нова България !!
  Безконтролни олигарси се разпореждаха в държавата . ИЗБИВАХА се помежду си - но Съдът , НЕ ги съдеше !!??Палячовци прокурори си имахме ...И имаме ..
  Държава , я която ЕДИН работещ издържаше един пенсионер и един ученик - трябваше да се мобилизира , но ...не успяхме ..

  BIG AL
 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма преуспяла държава - олигархичен тип - към която ОЩЕ се числим :
  И сега , и днес спорим за ДАНЪЦИ , а 3-4 МИЛИАРДА лева изчезаха от една банка !!??
  Цяло едно младо поколение , даже , беше "възпитано " от мутри, чалга , "примери" за успех - от телевизии и радиа, от внушения и прочие ..
  Няма ред и дисциплина - а когато ОТИДЕ в друга , цивилизована държава - 99% ит българите - СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА И !!! ЗАЩО е ТАКА ???
  У нас умишлено се поддържа бедността и нищетата - за да бъдат КОНТРОЛИРАНИ всички и всеки - стара тактика на комунистите ..Да си смачкан , да няма средна класа , да НЕ си зависим финасово от ТЯХ- това е смърт за комунистите !!Ще загубят властта си - по този начин :
  Подготвиха и поколението си - ТО да ви е шефа , началника , милонера ,фактора , от който да зависите ..ВЕЧНО и доживот ..
  А беше достъчно само 10- 20 души да вИснат по стълбовете в София - да 'съхнат " и другите щяха да знаят какво МОЖЕ да им се случи ..ПРЕВЕНЦИЯ на Закона ,се казва !!!

  BIG AL
 80. 80 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#71] от "Bulgerman":

  [quote#71:"Bulgerman"]Ако съберем Иванов и Graf, които са си взаимно достатъчни всезнайковци, със затихващи функции, ще осъзнаем базата на усещането за бедност. [/quote]

  Да ти помогна и без Иванов.
  Аз, за разлика от вас, не произвеждам Лъчо Мозъка, Фидосова, Цецка от Рабфака и т.н. Усещане за бедност ме обзема само в редките моменти, когато разглеждам форума на Дневник, който пък прелива от "граждани" с претенции.
  Тук 99% сте успели, със собствен бизнес най-малко в Лондон, а неосъзнатите моменти на откровения ви правят още по-забавни.
  Това обаче не ви пречи да си избирате Гоце, Боце, Цецка и Лукарски, Станишев и Местан... А после да рИвете около жълтите си книжки.

  Ecrasez l’infâme
 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  У нас не само образованието е проблем - ромите са друга тема ..НО , какъв специалист- инженер, икономист ,юрист , търси например фандъкова - за общината - със заплата 450- 550 лева ??
  За какво изобщо става дума ??
  Но това е старата , пак , комуно практика : ТИ ще работиш за тези пари , а ние, ние ЩЕ ТЕ УПРАВЛЯВАМЕ - за доста повече :))
  И като ги видиш само - КАК да не емигрираш ??
  За децата на ромите имаше и има стара програма- УЧИШ- майка ти взима детските ..Не учиш- няма детски и социални ..И там е голяма 'темата" ..ЗАЩО няма ОТНЕМАНЕ на децата - от родители , които НЕ се грижат за тях ???Карат ги да просят и в учебно време- обикалят с каруците ???
  ЗАЩО в Америка може , а у нас - никой не си върши тази работа ???

  BIG AL
 82. 82 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пристигат мангизи от ЕС- за икономика, за обучение, образование, иновации, социални програми - и всичко или почти всичко - се КРАДЕ !!! Има ли опандизени "консултанти" и сие лапачи ??? Няма ...
  Колко са кметовете - с фиктивни програми - и НЕ влезли в пандиза ??/
  Изобщо , с две думи - пак неграмотни люде , нефелни , без идеи, корумпирани , без морал - са пак начело на държавата , въпреки "напъните" на Европа- да ни вкара в техния коловоз..
  Олигархична държава ..като видите бентлитата и, последните модели мерцедеси, и сие - и видите ,че на НАП, например , ДАНС или "финансови разузнавания" - на НИКОЙ от тях НЕ им пука , каква държава сме всъщност ???

  BIG AL
 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  "Когато човек навлезе малко повече в провинцията, неизбежно се сблъсква с усещането за упадък - разбити улици и сгради, обща занемареност. "
  Ами какво друго да е.Там почти липсват млади хора,не се раждат деца,пълна безнадеждност.

 84. 84 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В България продължават да се произвеждат хора ,"функционално" неграмотни , с дипломи от фалшиви университети, на хора и специалности - НЕнужни на държавата сега , а и в близко бъдеще ..
  Няма и тук политика ..Искаш да си "звездоброец"- плати си и готово .
  .Искаш да си НУЖЕН на държавата / специалност /- даже и стипендия ще ти дадем :
  Прости истини ..)

  BIG AL
 85. 85 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#19] от "teridan":

  Това въобще не е така. Хайде не 95, но поне 55% от хората наистина не биха плащали ДОД в Германия или Дания, НО всички останали данъци: ДДС, местни данъци и такси, здравни осигуровки, калкулираните в цените мита и фирмени данъци си остават. Така данъчната им тежест не била нула, а просто факторът 10% ДОД би бил нула, но той дори и в България е по-малко от една четвърт от цялата данъчна тежест...

 86. 86 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  Може да се водим и по Моисей, вместо по Бжежински. Моисеевият метод е "обикаляш света, докато и последният, роден в робство, не предаде Богу дух" и тогава правиш новата държава. При тогавашната продължителност на живота 40 години за да се мине разстояние от порядъка на три дена път с камили, са били достатъчни, че никой от живите да не си спомня, как е било в Египет. В новите условия оптимистичният вариант е 70 години след 1989...т.е. някъде в началото на втората половина на 21-ви век евентуално може да има нормализация...щото по Бжежински всъщност директно пропускаме целия век. Но и в двата случая ТРЯБВА да се прекъсне връзката с миналото, а в България това ВСЕ ОЩЕ не е станало!

 87. 87 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Робската психика на бългрина го докара до там - да е беден , в Европа и то в 21- вия ве !!??
  Както казва поета : още носим белезите си по челата ..От турско, през 'социализма и до днес ...Преклонена главица сабя не я сече ...
  И днес , и сега търпим МИЛИАРДИ да изчезват , един от Правец- да ни определя КОЛКО да караме колите си , някакви "малки" милиарди - потънали в Белене, контрабанда , мутри, банки , и..
  забележете СЪДИИ и ПРОКУРОРИ , които са 'независими" , несменяеми - и т.н.- защото НИЩО не зависело и от ТЯХ !!??

  BIG AL
 88. 88 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1223 Весело

  "А тя е пряка последица от водената дясна политика за упРавление" и това го казва отровено общество. Ми дайте да строим комунизма бе другари що го бутнахте? Ясно е че в Лъжария има само комунисти. Само за мислещите ще уточня че причината за бедност не е дясната а лявата политика щото в Мизерия няма дясна политика. Когато има дотации от държавата за избирателите на популистите винаги ще има бедност. Щото колкото по малко на социални толкова повече заети и по високо платени щото няма да има от къде да дойде евтина ръка. Социалната политика води до възпитание на мързела и се нарича welfare trap. Колкото повече се разобличават комунистическите лъжи по- голям шанс има народа

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 89. 89 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Защо България е бедна? Защото е все още ограбвана от Русия. Активно подпомагана в пъклените си планове от български рубладжии на властови позиции, по чиито пръсти полепва част от откраднатите пари. Да унижават България в полза на Русия е код, вписан в майчиното мляко на родните рубладжии. Какво значи за тях народа? Заповедите идват от Кремъл...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 90. 90 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Не демографската криза води до бедност, а обратното - бедността води до намаляване на раждаемостта", твърди на свой ред проф. Ганчев."

  булшит. Що Германия и Япония имат по-ниска раждаемост от България? Не е икономическо. Духовно е.

 91. 91 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Българинът е беден, защото е глупав и мързелив. Това е ясно.

  Въпросът е дали е мързелив защото е глупав, или е глупав, защото е мързелив...

 92. 92 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#89] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Абсолюютни глупости, да ме прощавате...
  Все някой друг ни е виновен.

 93. 93 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#86] от "minusm":

  Моисеевият метод не е за мързеливи.....

 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  Там където кражбата е единствения метод за обогатяване няма проспериращо и нормално общество.

  klimentm
 95. 95 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#80:"Graf"]Тук 99% сте успели, със собствен бизнес най-малко в Лондон, а неосъзнатите моменти на откровения ви правят още по-забавни. Това обаче не ви пречи да си избирате Гоце, Боце, Цецка и Лукарски, Станишев и Местан...[/quote]
  Алооо, слугата на графа, радвай се, че все още ние емигрантите не можем реално да избираме. Твоите приятели, продажните български политици, направиха така, че само турските емигранти да могат да избират. Защото Доган и компания поставиха партията си - ДПС, в услуга на ДС-мафията. Имаш ли представа колко българи живеят на Запад? Имаш ли представа колко от тях биха гласували за Гоце? Аз мога да ти кажа - за Гоце и такива като него тук на Запад биха гласували само децата на бившата номенклатура, които дойдоха да учат и забравиха да се върнат. А те са една шепа безродници. За тях България е рай, само ако е Задунайска губерния. Интересно защо те избягаха от този рай?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 96. 96 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Към BIG AL :Пиши още ! Интересно пишеш. Имаме нужда от просветление.

 97. 97 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#92:"pur6ing"]Все някой друг ни е виновен.[/quote]
  Така е! Още освобождението ни е закърмено... с робство. Не случайно Левски изрича пророческите думи: "Който ни освободи, той и ще ни пороби"
  Вие, уважаеми, имате ли представа за размера на българските капитали, безвъзвратно погълнати от космическата черна дупка Русия? Знаете ли колко репарации са изплатени, знаете ли как е откраднат българския златен резерв, знаете ли как сега руски фирми ограбват България? И всичко започва от една война, която рубладжиите наричат "освободителна". Война, в която руснаците дават само 15 000 жертви, а броят на убитите опълченци е двойно по-голям - 30 000. Това, господине, се нарича да вадиш кестени от огъня с чужди ръце - от освобождението насам и до днес, руските политици считат България за своя подвластна територия.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 98. 98 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#92] от "pur6ing":
  От освобождението насам и до днес, руските политици считат България за своя подвластна територия. Благодарение на продажници като Гоце, Станишев, Миков, Сидеров. Кога Лукойл ще бъде подведена под отговорност за укриване на колосални печалби и неплащане на данъци? Кога национални предатели като Миков и Сидеров ще бъдат подведени под съдебна отговорност? От този момент нататък българинът ще започне да става богат...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 99. 99 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Докато има такова животно като пожизнено изплащане на помощи, така ще е.
  Ако след 6-тия месец помощите се спират, като при това се посочва работа, проблемът няма да тои.
  Така беше едно време из цяла Европа.
  Проблемът с инертността и нежеланието за работа го има и там, само дето стандартът е по-висок. НО с темповете, с които се увеличава паразитиращото население, съвсем скоро, този модел ще трябва се промени. Със катаклизми, или без.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 100. 100 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 225 Гневно

  До коментар [#98] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Е и какво от това.
  Те могат да нисмятат за всякакви, ние-народът - защо се поддаваме и го приемаме това. Що ги избираме, що ги хвалим и им даваме трибуна. Що не ги изтрепем с тръби....
  Щото сме тъпи, много тъпи, като тръба....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK