Нов тоталитаризъм

Карикатура на Иван Кутузов от 2010г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от 2010г."Как на фона на тези очевадни престъпления от страна на Владимира Янева и Петьо Еврото стои отказа на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарни производства? Ако това не може да предизвика моментални наказателни действия от страна на държавата срещу ВСС, то какво още е необходимо?"


Читател във форума на "Дневник"


Не, уважаеми читателю, "това" (което те възмущава) не може да предизвика наказателни действия от страна на държавата, защото държавата е част от "това".
С една дума "това" е тоталитаризъм. Не онзи, роден от "една партия, подчинила една държава чрез сливане на трите власти" (по Уикипедия). А роден - първоначално - от един двубой на живот и смърт между двама довчерашни икономически съюзници, зад които стоят необявени икономически нтереси, прераснал междувременно в битка с участие на (също) неназовани икономически субекти за отломъците на КТБ. И в името на победата трите власти се сливат пред очите ни в една.


Събития от последните седмици и месеци потвърждават извода.


Миналия вторник (24 март) се събра парламентарната комисия, която бе създадена с аргумент да изследва "източването на КТБ, довело до фалита й, като най-мащабната финансова измама в новата история на България". Според идеолозите й е "от критично значение да се провери навременността и адекватността в действията на държавните институции, които следва да имат превантивно действие и да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците". Нали забелязвате, че пише "които следва да не допускат", а не пише "които са допуснали". Като отговорни институции са посочени Банковият надзор на БНБ, Комисията за финансов надзор и ДАНС, в която се намира финансовото разузнаване.


Тези, които бяха седнали около масата в комисията да установят "навременността и адекватността" в действията на споменатите институции, са същите властници, които са участвали в изграждането на КТБ като четвъртата системна банка в България чрез съсредоточаването на държавните пари в нея. Ето защо те - политическата власт, не могат да потърсят отговорност от присъствалата лично на масата "най-отговорна институция" в лицето на управителя на БНБ Иван Искров с целия му екип и се оправдават с неприкосновеността на мандата му. Затова управителят на БНБ спокойно може да им заяви, че


документацията за работата на банковия надзор е "банкова и следствена тайна" и се намира в прокуратурата


След което да се изсмее и да си тръгне.


С две думи - отговорните контролни институции - на първо място БНБ и КФН, начело с държавниците са част от проблема и поради това го "решават", елиминирайки своята отговорност. Как?


С единодушно гласуване на извънредни поправки -


най-напред в Закона за банковата несъстоятелност, които са вече в сила и временните синдици влизат в КТБ с правомощието да отправят към съда искове за отмяна на сделки с имущество, включително и с трети лица.


Не намерих нито един специалист по конституционно право, който да потвърди, че няма конституционен проблем в обратното действие на закона.


Нещо повече - специалистите недоумяват какво се очаква да направи гражданският съд (въпросът какво се очаква да направи съдът, е ключът за този коментар, ще се върна на него) в отговор на исковете на временния синдик за отмяна на сделки,


при липсата на ясна дефиниция в закона какво значи "трети лица"


В днешното царство на офшорките третите лица могат ли да бъдат "четвърти", "пети" или "шести"? (В този контекст не трябва ли да се заинтересуваме и от собствеността на "Булгартабак", там няма ли офшорки? Няма ли най-сетне да ни кажат кой е реалният собственик на тютюневия холдинг? Нали правителството говори загрижено за прозрачност на капиталите... На какъв принцип впрочем временните синдици ще избират кои сделки да атакуват и кои не?)


Тези въпроси не се задават, докато микрофоните са насочени към премиера и министрите. Особено първият - за обратното действие на поправките, който бие пряко с конституцията.


Неприличните въпроси се неутрализират с гръмотевичното убеждаване от властта по телевизии и радиа, че "КТБ се източва, активите се разграбват, да спасим парите на държавата". Дори да пропуснем, че този лозунг противоречи на смисъла на специалния надзор в КТБ (от 20 юни 2014), тогава следва въпроса


защо главният прокурор бездейства и не подвежда квесторите под отговорност, щом са допуснали разграбване?


Денят 18 март, когато парламентът спешно и без дебати гласува извънредните промени за временните синдици, съвпадна и с новината, че някой си Луврие, с руска връзка, и неговата компания LIC 33 купила за едно евро дяловете на Василев в БТК, двата военни завода "Дунарит" и "Авионамс", както и мултиплексите НУРТС и "Фърст Диджитъл", плюс пийпълметричната агенция ГАРБ.


Съвпадението надали е случайно. Допускам, че правителството е знаело за плановете на Василев и затова трябваше в спешен ред да влязат временните синдици в банката, за да не допуснат сделката (ако въобще се изисква тяхното съгласие със задна дата), обаче Василев явно ги е изпреварил .


В отговор - бързане и паника. Миналия четвъртък вечер (26 март) - за втори път в рамките на две седмици - след среща на премиера Борисов с "прокурорите и службите", и лично с главния прокурор са написани още едни извънредни поправки - този път в Гражданско-процесуалния /ГПК/ и Наказателно-процесуалния /НПК/ кодекс, с които се възстановява и разширява правото на прокуратурата да атакува пред съда сделки, включително и между частни фирми, ако те са в ущърб на държавния и обществен интерес. А главният прокурор ще може да спира за срок от 3 дни финансовите транзакции, свързани със сключването на сделки, които са в ущърб на публичния интерес и националната сигурност.


След като (и ако) сделката на Василев е вече сключена, очевидно ще се разчита на прокуратурата и съда да я развалят...


Но пък възниква въпросът - кога КТБ и шестте "стратегически" фирми станаха фактор за националната сигурност? Защо не беше одържавена банката през юни 2014? Или - защо не бяха одържавени стратегическите за националната сигурност компании, а оставени да бъдат продадени на "приключенците от LIC 33" (по Трайчо Трайков)? Щом властта сега смята, че конституцията не й пречи да придаде обратно действие на извънредното законодателство, как щеше да й попречи да национализира банката?


Първият от тези въпроси - за бездействието на главния прокурор спрямо ограбването на КТБ през последните 9 месеца - поражда трудно оборимото подозрение, че накрая - може би след години, когато българското съзаклятие КТБ стигне до международните съдилища, ще се окаже, че


днешната олелия за "спасяване на държавните пари" е шум за заглушаване на свирепата битка за овладяване на руините от империята КТБ


Битка, чийто изход го чертаят другаде и на тъмно. А телевизионните кадри с гротескната показност, с която финансовият министър и зам.-главният прокурор ескортират временните синдици до КТБ, и абсурдната тържественост, с която спасяват имуществото на държавата и данъкоплатците, са картини от бездарна пиеса, позната на по-възрастното поколение от един други времена, когато народът се управляваше с пропаганда и агитация. За 25 години той привикна с какво ли не, сетивата закърняха и не реагират на никакъв скандал.


Но нали има главен прокурор и прокуратура, която бди над законността, ще кажете...


Да видим. Документацията по действията на Банковия надзор на БНБ през годините, когато (уж) е проспано раздуването на КТБ до четвърта банка в България, а собственикът й Василев е израствал до "банкер № 1", се намира в прокуратурата, респективно при главния прокурор във връзка с делото срещу бившия шеф на "Банков надзор" (както информира Иван Искров пред комисията). Докъде стигна това разследване и колко време ще продължи - прокуратурата не казва, но се знае, че решава главният прокурор. Нещо повече - имат основание подозренията, че някои дела започват именно, за да се покрие документацията под похлупака на следствената тайна. Пък след години вече няма да има значение - КТБ ще е под пепелта на забравата.


Другото дело - срещу мениджмънта на банката за присвоени 206 млн. лв., разследвано до вчера от скандално прочутия следовател Петъо Петров - Еврото, който с подкрепата на главния прокурор се измъква сух от съдебната система, също е под похлупака на следствената тайна.


Така тайната над действията (или бездействията) на главния прокурор по казуса "БТК" ще остане дотогава, докато той реши. (Някой - извън Искров и Цацаров, да е видял документите на квесторите за дупката от 4 милиарда лева в КТБ?)


Затова е критично важно действията на главния прокурор и на политическата власт да са в пълен синхрон. И както се видя (още на старта на двубоя Пеевски - Василев) действията на главния прокурор са в даже изпреварващ синхрон: Още през септември 2014 Цацаров заяви, че ако се налага, "законът може да се надскочи".


Но нали има Конституционен съд - ще възразите, той ще каже ....


Конституционният съд нищо няма да каже, защото никой няма да го сезира - пълният консенсус между парламентарните партии, главния прокурор и президента "за спасяване от разграбване" включва и този въпрос.


"Но националният омбудсман може да сезира КС, защото извънредните мерки нарушават и чл. 19 от Конституцията за правата на юридическите лица да развиват при еднакви правни условия стопанска дейност", коментира професор по конституционно право.


Не - отвръщам - и омбудсманът няма да сезира КС. (Човекът чака втори мандат).


Така днешният, видимият модел на управление на държавата, приложен по случая КТБ, оборва учебниците по история и Уикипедията: тоталитаризъм е възможен не само при една управляваща тоталитарна партия, а при четири управляващи демократични партии плюс една голяма опозиционна. Много странно е, че професионалните политолози не изследват този любопитен феномен. А пък защо Реформаторският блок, който не е управлявал, когато са се наливали основите на КТБ, приема да бъде част от деструктувния за правовата държава консенсус, е предмет на друг коментар.)


Остава обаче последното препятствие - съдът


Във Върховния административен съд проблем няма. Петчленният състав, в който влезе безпрецедентно лично председателят Георги Колев, и то след като коментира в серия интервюта колко важен е казусът и колко "разбираемо" (оправдано) е бързането на премиера Борисов, ще вземе решението си в закрито заседание тази седмица, но то е неофициално известно, след като днес (понеделник) бяха отхвърлени всички искания на акционерите: отнемането на лиценза ще бъде потвърдено.


И ще се отвори пътят на делото за фалита на банката в Софийския градски съд. Да му мислят съдиите. Премиерът, парламентът, службите за сигурност, ДАНС, главният прокурор се борят за "спасяване на имуществото на данъкоплатците...", гърми телевизорът. Да ги видим сега съдиите за какво се борят...


В този контекст на натиск и заклеймяване на всяка друга гледна точка от "правата линия" по КТБ, и то от най-високия етаж на държавната власт, трябва да очакваме съдиите да съберат кураж да останат с изправени гръбнаци на столовете си, за да осигурят честно и справедливо правосъдие...Как ви се вижда това?!


Това е то, сливането на трите власти. (А що се отнася до четвъртата, медийната, от нея се очаква само да премълчава неприличните въпроси).


Затова употребявам понятието "тоталитаризъм" (и се въздържам да потърся по-точната дума.)


Затова - макар и с тема КТБ, започнах коментара с постинга на читателя, който се отнася и до двете власти - съдебната и политическата, и добавям уточнение: Не, не може да се очакват "наказателни действия от страна на държавата срещу ВСС", каквито и нарушения да върши върховният управляващ орган на съдебната власт в момента и каквито и правомерни действия да отказва да свърши. Защото политическата власт очаква от съдебната да свърши неща, определяни от едни като дълбоко съмнителни откъм тяхната конституционност, от други - направо като прегазващи конституцията. А съмнителните неща се вършат със сговорчивост (пазарлък) със съдебната власт, пък ако ще цената на пазарлъка да е стопиране на всякакви оздравителни промени в съдебната власт от страна на ВСС.


Затова - винаги ще се връщаме към КТБ. Възходът и падението на съзаклятието КТБ не е само банков казус, а мащабно и арогантно предизвикателство пред правовата държава, което ускорено я унищожава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "С една дума "това" е тоталитаризъм."


  Айде бе , сериозно ли ? И от кога е така, че не съм забелязал? Пък до вчера тука се пееха дитерамби във възхвала на Правата линия. Къде отиде тя и КОЙ я изкриви ?

  Stupid people make me sick
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 943 Неутрално

  И все пак, трябва да има нова конституция...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Пропуснах да изкажа благодарността си към П.Владимирова , която за пореден път проявява една много смела и честна гражданска позиция. Благодаря Петя !

  Stupid people make me sick
 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Много шум за нищо,като не го свършат БГ институциите,ще го свършат неумолимите закони на реалността!Никой няма да ни остави ..както не ни оставиха и с казуса за Южен Паток ,няма как оръжейните ни заводи и цялата телекомуникационна инфраструктура да стане собственост на неясен източен субект !

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 798 Неутрално

  С една друга дума - Булгаристан.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Нещо повече - имат основание подозренията, че някои дела започват именно, за да се покрие документацията под похлупака на следствената тайна. Пък след години вече няма да има значение - КТБ ще е под пепелта на забравата."

  Винаги ще си намират вратички! Трябват читави хора, как ще ги намерим..., не знам...трагедия!

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Това е то, сливането на трите власти. (А що се отнася до четвъртата, медийната, от нея се очаква само да премълчава неприличните въпроси).

  И да задава правелните! Не може само да се мълчи!

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално
 10. 10 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  един двубой на живот и смърт между двама довчерашни икономически съюзници, зад които стоят необявени икономически нтереси, прераснал междувременно в битка с участие на (също) неназовани икономически субекти за отломъците на КТБ. И в името на победата трите власти се сливат пред очите ни в една.

  Или казано иначе, невинни няма! Навремето французите отрязаха главата на Краля си, за доста по-малки прегрешения.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Остана ли някой, който да не е разбрал, че трите власти барабар с четвъртата са натопили човки в паницата на КТБ...! И по всичко си личи, че много им се услажда, защото синхрона между всички е много добре организиран и съгласуван!

  Бивш tww09306483.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Петя Владимирова казва в прав текст това,което повечето отдавна усещаме,мнозина в България си мислят,но не се изрича докрай. Мутро-латифундизма на червените метастази са хванали в задушаваща прегръдка обществото и вече не изпитват нужда и от смокиново листо...
  Остава да назрее революционната ситуация - дали отвътре или отвън, подобна нагла мафиотизация обективно винаги бива разчиствана накрая от нещо по-здравословно....

 14. 14 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Страхотна Петя! Браво!
  Но какво правим с проблема, не знам....
  Фактът, че всички в такъв убийствен и безхаберен сговор приеха промените в закона, начинът, по който го сториха - по заповед и истерично, без дори да се замислят, това, че не се намери поне един в парламента, който да се възпротиви, да пробва да организира дискусия....и пр. са все отчайващи неща. В тоталитаризма сме. И тогава беше - както каже Тато. Парламентът като украшение, прокуратурата яко към изпълнителната власт, да им се чудиш защо толкова настояват да се водят, че са в съдебната, а всички мизерници - предвождани от вожда. Това ние си го избрахме. Ние, избирателите. Някои активно, други пасивно, но всички с решителен принос в този отвратителен резултат

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Да, другарката Владимирова владее материята на ниво КТБ, Искров, прокуратура... нов тоталитаризъм, но има и други паралелни реалности.

  Турски поток... ще може да го не бъде... Реанимация на поточни идеи за Александрополус... и Кавала. Сириза играе с ЕС... или с Евразия.

  По-интересно... от Чехия в НАТО... НАТО е в Чехия!

  Номенлатуркия ке падне.

  До коментар [#5] от "adam1966":

  Много шум за нищо,като не го свършат БГ институциите,ще го свършат неумолимите закони на реалността!

  Никой няма да ни остави ..както не ни оставиха и с казуса за Южен Паток ,

  няма как оръжейните ни заводи и цялата телекомуникационна инфраструктура да стане собственост на неясен източен субект !

 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Орешарски спаси едната банка, но за КТБ го плеснаха през ръцете. Защото мафията си беше наумила друго...какво е то, скоро ще се разбере. Нал тъй, Баце

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Най-интересното е,че днес по делото за КТБ ,една съдийка е гласувала с „особено мнение“. Има и свестни съдии.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7650 Неутрално

  "...отговорните контролни институции - на първо място БНБ и КФН, начело с държавниците са част от проблема и поради това го "решават", елиминирайки своята отговорност."
  Къде се е чуло и видяло,някой в България да поема отговорност.

 19. 19 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "...че някой си Луврие, с руска връзка, и неговата компания LIC 33 купила за едно евро дяловете на Василев в БТК, двата военни завода "Дунарит" и "Авионамс", както и мултиплексите НУРТС и "Фърст Диджитъл", плюс пийпълметричната агенция ГАРБ."

  Не е луд, който яде зелника, а който му го е дал.Макар,че тези, които са дали този зелник,сигурно не са толкова луди.

 20. 20 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Аз пък се питам: Как тъй КТБ фалира а от депутатите никой няма "пострадал/ужилен" с изключение на Рашидов и Иван Костов(съпругата му), който не е вече депутат.По всяка вероятност Пеевски е успял да ги информира тайно и лично

 21. 21 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Този тоталитаризъм е от пет години, ако не сте забелязали. Доста медии го обслужват.

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Затова - винаги ще се връщаме към КТБ. Възходът и падението на съзаклятието КТБ не е само банков казус, а мащабно и арогантно предизвикателство пред правовата държава, което ускорено я унищожава.
  ______________
  На римския принцип "кой печели" не е трудно да се проследи кои банки получиха свежи пари на депозит без да плащат никаква лихва ? Кои банки вдигнаха комисионните и промениха договорите без да дават много обяснения!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Това не е тоталитаризъм а "Великият заговор против народа".

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Любопитно

  ,,които следва да имат превантивно действие и да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците". Нали забелязвате, че пише "които следва да не допускат", а не пише "които са допуснали". ,,

  Другарко петя владимирова, вие да не искате комисията да изземва правата на прокуратурата с това ваше: ,,които са допуснали,,.
  Много станахте дето раздавате присъди освен съда

 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Любопитно

  До коментар [#20] от "xalikarans":

  А може и да си трайкат

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Любопитно

  До коментар [#16] от "Сиянието на Мрака":

  ,,Орешарски спаси едната банка,...,,

  И как я спаси?
  - Сигурно извади ено 2,5 млрд. лв от джоба си и ги наля в тази банка.
  -А защо не спаси най напред КТБ, нали в нея бяха парите на държавата според вас.
  -Защото който е истински държавник ще спасява държавните пари а не парите на частниците.
  -Нали така?

 27. 27 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Поздравления за Петя Владимирова- жестока дисекция и в случàя КТБ,и цялото задружно задкулисие,което едва ли не 2 лоени топки
  фасадно се блъскат на боулинг пистата,накрая употребени биват изхвърляни ,а Октоподът разпределя баницата.Народът......къде си народе?

  Tony
 28. 28 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 609 Гневно

  "С една дума "това" е тоталитаризъм."

  Аз на "това" му викам МАФИЯ!!!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2981 Любопитно

  ,,Неприличните въпроси се неутрализират с гръмотевичното убеждаване от властта по телевизии и радиа, че "КТБ се източва, активите се разграбват, да спасим парите на държавата". ...,,

  Ето ви един неприличен въпрос другарко петя владимирова.

  Защо правителството на Орешарски не спаси най напред банка КТБ където са държавните пари, а спаси банка ПИБ където са частните пари.
  Този въпрос го задавам и на позитансике мурзилки тука дето превъзнасят тази манипулация.
  Както виждате говоря с имена и банки, не с това някой си защо.
  Да не говоря, че когато една банка започне да са занимава освен с банкиране и с инвестиции, то тя винаги може да навлезе в блатото с крокодилите инвеститори, които ще си кажат я да видим сега какво можем да отхапнем от тези балъци дето идват при нас

 30. 30 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Браво за статията. Това е истинската задача на добрия журналист. Да поставя въпросите, от които всички ние страдаме.
  Държавата е редно да е наша и защитава нас, а не шибаните си бюрократични структури.
  Чу ли Цацаров?!? Ти си там за да защитаваш Свободата на нас - гражданите. За да не ни се качват корумпетата на главата и крадат данъците ни!!!!

  Navigare Necesse Est
 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Странни разсъждения.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Историческата аналогия на Петя за приноса как няколко партии раждат тоталитаризъм вместо една не е точна.
  Тоталитаризмът у нас се роди от 9 септември с ОФ (Отечествен фронт), в който участваха формациите Политически кръг „Звено“, Българска работническа партия (БКП), Български земеделски народен съюз „Александър Стамболийски“ (Пладне), Българска работническа социалдемократическа партия (обединена), БЗНС Врабча 1, Демократическа партия, Народен блок.
  А големият проблем, който е само загатнат в статията е, че реформирането дори на някаква обществена система (плачът за правосъдието) няма да промени ситуацията. докато не се промени политическата система, която е външно демократична, а скрито - тоталитарна, все едно, че нищо не се е променило.
  Отвън ни натискат за системата на Темида по примера на Италия. И дълбоко бъркат. Защото в Италия съществуваше демокрация, която си имаше мафия, а у нас има мафия, която имитира демокрация.

 33. 33 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  Никакви поздравления ,възхищения и мимикрии покрай някои изказвания на комуняги и доносници на ДС няма да решат проблемите на България.Единственото лечение на тотално пропадналата ни държава е Германския модел на многомащабна декомунизация на управлението и обществото ,ЛУСТРАЦИЯ на повече от 800 хил.комунистически и агентурни престъпници за период от мин.35 год./Евростат/,Национализация и експроприация на всичко ,което са заграбили тези изроди.По данни на Евростат в ръцете на тези погромаджии и пладнешки крадци всичките произлезли от БКП и ДС се намират богатства на стойност повече от 100 милиарда долара.само за периода от 2001 -2011 год.от България са изнесени повече от 46 милиарда Евро-Балкански икономически институт -Любляна.Този ГЕНОЦИД над цяла държава и народ не може да се остави без наказания от НАРОДЕН СЪД по Германски модел и процедури.Никаква милост към тези негодници.Давност не може да има.

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Разстроено

  Няма какво да се добави към казаното от Владимирова, държавата ни е отишла твърде далеч в корупцията, премахването и може да стане само с изключително крути мерки, но за такива няма желание нито у политическата класа нито у обществото !
  Смятам че държавата ще продължи да вегитира по познатия ни вече начин, до кога един Господ знае!

  klimentm
 35. 35 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 783 Неутрално

  С гняв няма да се получи. Това го знам със сигурност.

  Stupid people make me sick
 36. 36 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#34] от "klimentm":

  Един от редките случаи в които съм съгласен почти изцяло с теб. За съжаление, този път си прав.
  Проблема и според мен е в Обществото, което търпи Системата.
  Има лек за това, но в България е трудно да се случи.

  Stupid people make me sick
 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]"Как на фона на тези очевадни престъпления от страна на Владимира Янева и Петьо Еврото стои отказа на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарни производства?[/quote]
  Това хИЧ не ми прилича на тоталитаризъм, а на демократична корупция без край. На анархия. На безнаказаност и безотговорност в демократично превъзнасяне!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  При тоталитаризма има 1 отговорен за всичко-когато нещата не вървят, знаеш кого да обвиниш. Дори и при най-лошия тоталитаризъм, има кого да обвиниш за несполуките. Тук-кажи речи всички са виновни. Кой повече, кой по-малко. И най-нагло си прехвърлят отговорността като малки деца-ама не бях аз, тоя преди/тоя след мен беше.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Към днешна дата няма политическа партия, която да иска и да знае, как България да се превърне в правова държава. А гражданското ни общество тепърва навлиза в младенческата си възраст. Картинката е отчайваща, но все пак от 14.06.2013г. България вече не е същата. Може да е бавно, може да е мъчително, но ще се върви напред.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#29] от "сидер":

  "Защо правителството на Орешарски не спаси най напред банка КТБ където са държавните пари, а спаси банка ПИБ където са частните пари."
  Та правителството на Орешарски беше background-а на атаката срещу КТБ. Забравихте ли, че "правителството пада", ако депесарската свиня не е избрана за контрол на разузнаването!?
  Забравихте ли за Христо Бисеров как го бяха "разболяли" от ДПС, та затова си бил подавал оставката!?
  Вие да не сте от прокурстурата, щото те са такива забраванци!?
  Какво значи "държавни" и "частни" пари? КТП спечели обществена поръчка, поради което големи държавни енергийни дружества държаха оборотните си средства там.
  Какви "държавни" пари е имало в ПИБ освен заплатите на 80% на държаните служители? Да не би грандоманския хотел Темплиер в Банско да е държавен? Или оная туристическа агенция, де остави клиентите си на летището в Бургас, та Баце праща правителствиния сомолет да ги обслужи? Такава е банковата дейност на ПИБ - кредитира пишман-бизнес начинания на "средния ешалон" на властта. Затова е спасявана вече три пъти. И всеки път от комично по-комично я спасяват: Единия път част фискалния резерв бил депозиран за по-висока лихва (1.2%) от "пазарна лихва" на БНБ (0.4%); другия път ЕК била разрешила "държавна помощ" и Чобанов ( депутат от ДПС сега) отма набута държавата с облигационен заем, два пъти по-голям от необходимите средства. Същият номер го играе и Горанов с "мостовия кредит" от 1.5 млрд. евро, пък за депозитите в КТБ са похарчени само един милиард евро.

 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "Допускам, че правителството е знаело за плановете на Василев и затова трябваше в спешен ред да влязат временните синдици в банката, за да не допуснат сделката (ако въобще се изисква тяхното съгласие), обаче Василев явно ги е изпреварил ."

  Ами вместо да допуска, да вземе да го докаже! Иначе статияте се превръща в поредната порция сенилно бръщолевене! Владимирова да беше изпреварила Дачков в Белград и да си беше задала въпросите, вместо сега всички с дружни сили да търсят "несъответствията" в тезите на Василев, удобно заобикаляйки думите му, че повечето сделки на Прокопиев са с държавата?! Самият той досега също се озърта като пр@днал в рейс...

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  "Не, уважаеми читателю, "това" (което те възмущава) не може да предизвика наказателни действия от страна на държавата, защото държавата е част от "това".

  Апцелютно! Аз отдавна разправям, че изходът е Терминал 2, но има уприти хора, които желаят да си тровят живота докато окончателно го отровят.

 43. 43 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  българина е доказано тъп

 44. 44 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Битка, чийто изход го чертаят другаде и на тъмно. А телевизионните кадри с гротескната показност, с която финансовият министър и зам.-главният прокурор ескортират временните синдици до КТБ, и абсурдната тържественост, с която спасяват имуществото на държавата и данъкоплатците, са картини от бездарна пиеса, позната на по-старото поколение от един други времена, когато народът се управляваше с пропаганда и агитация"....Хи хи, агитпроп - а е по силен в момента от "другите времена". Как иначе се идва на власт, след като нищо полезно не си свършил за народа, а само си крал в продължение на два поредни мандата? Малко филми, много внушения и опалаа....Станишев, Пеевски и Сидеров начело на държавата.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 45. 45 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Щракнах едно одобрение на статията (коментар#0) не защото одобрявам написаното, а защото, може би без да иска, с нея авторът поставя за разглеждане един наистина важен проблем: Проблемът за наложеното със закон беззаконие. И за констатацията–признание, че ≪.... видимият модел на управление на държавата, приложен по случая КТБ, оборва учебниците по история и Уикипедията: тоталитаризъм е възможен не само при една управляваща тоталитарна партия, а при четири управляващи демократични партии плюс една голяма опозиционна. Много странно е, че професионалните политолози не изследват този любопитен феномен.≫. Който е напълно верен, ако се изключи твърдението, че този случай оборвал историята. Защото всъщност историята познава и такива случаи, когато при много партии и коалиционно управление все пак е водено диктаторско, терористично или тоталитарно управление. И защото всъщност за това е достатъчно да е изпълнено само едно условие: Всички основни партии в съответната държава да се придържат към една и съща политическа система и да са единни в нейните основополагащи основни принципи. А както всички знаят, в ЕС всички големи партии, както неолибералните, както центристките, така и социалистическите, са основни стожери на политическата система, към която стриктно се придържа цивилизования Запад.

  Възможно е и при още едно условие: Когато всички основни политически партии в една държава са мафиотизирани и босовете на отделните мафиотски групи, подвизаващи се под псевдонима ПАРТИИ, са сключили договор за ненападение, приятелство и сътрудничество, насочен срещу народа на тази държава.

  Така че това, което става през последните малко над две години в България, не само е възможно, но е и естествено. А виж, въпросът защо политолозите са скрили тези възможности на сегашната ни политическа система, е напълно законен и много интересен. Но иска сериозни анализи и доказателства, поради което в рамките на един коментар няма как да бъде разгледан.

  Статията е интересна и с това, че непряко поставя още един много важен проблем – проблемът за узаконеното (създаденото от законите) фактическо беззаконие. Защото именно това фактическо беззаконие, създадено от законите, даде възможност на един човек и една банка да направят това, което направиха Цветан Василев и КТБ. И ако държавата не разполага със законови възможности да спре този продължаващ процес на ограбване на народа чрез законите на държавата, е един от фактите, доказващи, че нашата законова система поражда беззаконие. Защото такава са я създавали парламентите и правителствата от 1997 година до сега.

  Така статията на Петя Владимирова поставя още един въпрос – въпроса: Възможно и допустимо ли е да нарушиш принципите на една пораждаща беззаконие законова система, за да спреш един може би гибелен за държавата процес?

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Любопитно

  Ленин на секи кв. км

  Същото е (между нас казано).
  Суверенът не се е питал едно към едно и едно по едно Кой заслужава.

  Просто му казват:
  Той е слугата.
  Той управлява.
  Той заслужава.
  87% (примерно).

  До коментар [#23] от "xalikarans":

  Това не е тоталитаризъм а "Великият заговор против народа".

 47. 47 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  Интересно, какво мисли авторката за интервюто на Цв. Василев:

  http://glasove.com/interviuta/49772-cvetan-vasilev-pred-glasove-poiskaha-mi-da-prehvyrlq-bezvyzmezdno-aktivi-sled-kato-se-opylchih-predizvikaha-krizata-v-ktb

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 48. 48 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Нефелни приказки на Петя Владимирова във в. Дневник( медия на олигарха Иля Прокопов) с цел да прикрие олигархичния характер на държавата ни, нито обяснява нещата, нито прави нужния извод, нито показва изхода! Ако така ще я карат журналята да правят само описателни констатации, скоро нашата родина ще остане и без кепенците си, дори и като географско петно на картата на Европа. Имаме не обикновена тоталитарна, а олигархична неолиберална диктатура с владеене на „вся власть советом“ от едрия олигархичен финансов корпоративен капитал, с политически модел от партии всички собственост и ръководени от олигарси, с база 1 % от обществото, в чийто ръце се намира целия обществен продукт и неговото разпределение , свързани помежду си като свинските черва с началния капитал получен от едно място- Партията в лицето на последния елит на БКП преобразил се в БСП и добит с пладнешки грабеж над другите от обществото. Всички са участвали в кражбата на държавните пари в КТБ включително и олигарсите на рИформаторите, чийто регистрационен адрес в съда се оказа на адреса на КТБ. Прикривани са от управляващия олигарх в момента ББ, който не иска да изкарат черните ризи на другите олигарси, защото ще му се види и неговото мръсно бельо. Правова държава никога не сме имали в 68 години управление на комунистите( за да я унищожаваме сега, както твърди Петя Владимирова), нито в първата им система-комунистическата, нито и в новата им -неолиберална след 1989 т. Защото в нашето съдебно законодателство никога не са залагани правилата на съвременната правова държава и нейните правни норми. За образец на правова държава и считана за най-развита е тази на европейската социална държава в лицето на най развитите страни и демокрации от северна и средна Европа. В нея са заложени двете разделения- (1) разделение на корпоративните интереси от властта и политиката ,което именно не позволява раждането на олигархия и управлението на държавата от едрия капитал, нито натрупване на начална собственост с ограбване на другите от обществото, това всичко се пресича с главния закон проверка на произхода на капитала на партии и въртящ се бизнеса,(2) разделение на съдебната власт от политическата и поставянето и като надстройка на обществото. Да виждате тези две разделения в нашето съдебно законодателство? НЕ, те никога не са залагани през време на 68 годишното непрекъснато управление на комунистите. Тогава за каква правова държава говори Петя Владимирова? Такава никога не е имало и няма как да бъде унищожавана.
  Изходът не е в Терминал 2 ,а само един , да постъпим така, както постъпи гръцкия народ яхнат от същата неолиберална олигархична диктатура. 99% народ, който си нямаше до сега политическа представителство, си спретна народна партия СИРИЗА, напълни я с 3 милиона членове за кратко време,колкото половината гръцки избиратели и с тях спечели изборите с мнозинство в Парламента. Спретна си и самостоятелно правителство и сега със свое законодателно мнозинство приема закони и гради реформи за пълна смяна на неолиберлалната олигархична система с ликвидиране на финансово корпоративната олигархия и приемане, антиподната на неолибералната система, тази на социалната /правова държава на най´-развитите европейски страни от северна и средна Европа, 6 от които сега управляват ЕС- без олигархия, с голяма средна управляваща класа заемаща 75-85% обществото и градене на социално-справедливо общество.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Любопитно

  Пролетес (но лани) през 2014
  азийска оферта от 15 милиарда евро, долари, динари или денги
  внeсе смут в Европейската (и Западна) Ориентация
  на Европейска Украйна.

  Драсна през на Изток през... гранично... елементът.
  За парад победен вреден. В чест на бившая злина
  анимирана... сега.

  Синхротронно на в Москва - тронно слово в Крым държа президентът.

  Тъй напредна Ю. Патокът.
  Ю. поточно. По на Юг.

  Стана все по-малко скучно
  в зарубежни там и тук.

  Газпром си закон поръча
  в Българския Парламент.

  Ордер даден/"закон" връчен,
  но... победен не бе ден.

  Долетеха Щатски кадри
  от Извънщатния състав!

  Схемата на Ю. патока
  сделаха на пух и прах.

  Рухна банка КТБ
  в неликвидност
  до поне... есента.

  Литна в Турско президентът:
  Тук патокът ще върви.

  По-наюжен и по-турски.
  Важното е да не спи!

  Номенклатурска слава
  да свежее в незабрава.

  До коментар [#26] от "сидер":
  До коментар [#16] от "Сиянието на Мрака":

  ,,Орешарски спаси едната банка,...,,

  И как я спаси?
  - Сигурно извади ено 2,5 млрд. лв от джоба си и ги наля в тази банка.
  -А защо не спаси най напред КТБ, нали в нея бяха парите на държавата според вас.
  -Защото който е истински държавник ще спасява държавните пари а не парите на частниците.
  -Нали така?

 50. 50 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Но нали има главен прокурор и прокуратура, която бди над законността, ще кажете..."
  Главният прокурор, ВАС бдят не над законността, а над статуквото.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 51. 51 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ДОПЪЛНЕНО
  Нефелни приказки на Петя Владимирова във в. Дневник( медия на олигарха Иля Прокопов) с цел да прикрие олигархичния характер на държавата ни, нито обяснява нещата, нито прави нужния извод, нито показва изхода! Ако така ще я карат журналята да правят само описателни констатации, скоро нашата родина ще остане и без кепенците си, дори и като географско петно на картата на Европа.
  Имаме не обикновена тоталитарна, а олигархична неолиберална диктатура с владеене на „вся власть советом“ от едрия олигархичен финансов корпоративен капитал, с политически модел от партии всички собственост и ръководени от олигарси, с база 1 % от обществото, в чийто ръце се намира целия обществен продукт и неговото разпределение , свързани помежду си като свинските черва с началния капитал получен от едно място- Партията в лицето на последния елит на БКП преобразил се в БСП и добит с пладнешки грабеж над другите от обществото.
  Всички са участвали в кражбата на държавните пари в КТБ включително и олигарсите на рИформаторите, чийто регистрационен адрес в съда се оказа на адреса на КТБ. Прикривани са от управляващия олигарх в момента ББ, който не иска да изкара черните ризи на другите олигарси, защото ще му се види и неговото мръсно бельо.
  Правова държава никога не сме имали в 68 години управление на комунистите( за да я унищожаваме сега, както твърди Петя Владимирова), нито в първата им система-комунистическата, нито и в новата им -неолиберална след 1989 т. Защото в нашето съдебно законодателство никога не са залагани правилата на съвременната правова държава и нейните правни норми.
  За образец на правова държава и считана за най-развита е тази на европейската социална държава в лицето на най-развитите страни и демокрации от северна и средна Европа. В нея са заложени двете разделения:
  (1) разделение на корпоративните интереси от властта и политиката( конфликт на интереси) ,което именно не позволява раждането на олигархия и управлението на държавата от едрия капитал, нито натрупване на начална собственост с ограбване на другите от обществото, това всичко се пресича с главния закон "проверка на произхода на капитала на партии и въртящ се бизнеса",
  (2) разделение на съдебната власт от политическата и поставянето и като надстройка на обществото.
  Да виждате тези две разделения в нашето съдебно законодателство? НЕ, те никога не са залагани през време на 68 годишното непрекъснато управление на комунистите.Тогава за каква правова държава говори Петя Владимирова? Такава никога не е имало и няма как да бъде унищожавана.
  Двете разделения не могат едно без друго, приложиш ли едното без да приложиш другото, нищо не работи. По първото разделение имаме някакво нефелно законче за конфликт на интереси прието под натиска на ЕС, но тъй като второто разделение не е заложено и съдебната система се намира под политическа шапка, както беше по време но-комунистическа, няма кой да приложи закона за конфликт на интереси.
  В американската неолиберална държава е приложено второто разделение, но понеже липсва първото, и второто вече слабо работи и цялата им правова държава е с намалящи функции. В Руската неолиберална държава не са приложени и двете разделения, за това там корупцията с парите на данъкоплатците, изнасяни от олигархията навън е мащабна и убийствена. България се движи по модела на Русия, защото олигархията и е свързана от началото си с руската олигархия и ръководена от нея.

  Изходът не е в Терминал 2 ,а само един - да постъпим така, както постъпи гръцкия народ яхнат от същата неолиберална олигархична диктатура.
  99% народ, който си нямаше до сега политическа представителство, си спретна народна партия СИРИЗА, напълни я с 3 милиона членове за кратко време,колкото половината гръцки избиратели и с тях спечели изборите с мнозинство в Парламента.
  Спретна си и самостоятелно правителство и сега със свое законодателно мнозинство приема закони и гради реформи за пълна смяна на неолибералната олигархична система с ликвидиране на финансово корпоративната олигархия и приемане антиподната на неолибералната система- тази на социалната /правова държава на най´-развитите европейски страни от северна и средна Европа, 6 от които сега управляват ЕС- без олигархия, с голяма средна управляваща класа заемаща 75-85% обществото и градене на социално-справедливо общество.
  Дора Апостолова

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 52. 52 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Имаме не обикновена тоталитарна( на една партия, като авторката намеква за ГЕРБ), а олигархична неолиберална диктатура с владеене на „вся власть советом“ от едрия олигархичен финансов корпоративен капитал, с политически модел от партии всички собственост и ръководени от олигарси, с база 1 % от обществото, в чийто ръце се намира целия обществен продукт и неговото разпределение , свързани помежду си като свинските черва с началния капитал получен от едно място- Партията в лицето на последния елит на БКП преобразил се в БСП и добит с пладнешки грабеж над другите от обществото.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 53. 53 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Имаме не обикновена тоталитарна( на една партия, като авторката намеква за ГЕРБ), а олигархична неолиберална диктатура с владеене на „вся власть советом“ от едрия олигархичен финансов корпоративен капитал, с политически модел от партии всички собственост и ръководени от олигарси, с база 1 % от обществото, в чийто ръце се намира целия обществен продукт и неговото разпределение , свързани помежду си като свинските черва с началния капитал получен от едно място- Партията в лицето на последния елит на БКП преобразил се в БСП и добит с пладнешки грабеж над другите от обществото.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 54. 54 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Петя,ти като юрист знаеш,че когато за едни и същи деяния има и административна и наказателна отговорност административната се прекратява.Друг е въпросът,че срещу много наши хора се образуваше наказателна преписка, за да бъдат те пазени,но това е лошото-абсолютната безконтролност на прокуратурата.Даже когато вършат очевидни престъпления те казват-допуснали сме грешка.С това всичко свършва,защото няма кой друг, освен прокуратурата да внесе обвинителен акт в съда.С това всичко започва или по точно свършва преди да е започнало.

 55. 55 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Само лумпените не виждат, че България се ограбва нагло и законно!
  Отново ще кажа, че властта у нас чрез псевдо демокрацията постига това, което Т. Живков постигна чрез диктатурата - присвояването на държавата!
  Може да ви се стори странно, но аз мисля, че това трябва да продължи и да се задълбочи, само така ще се събудим, та белким променим изборната система!

 56. 56 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Избягвам да чета петя Владимирова, но заради заглавието се подведох. Донякъде е права, но пак ни засилва в безмислените поправки, надежди, мечти.
  Единствения изход България да стане държава е да бъде закрита, а ние като население и територия да станем част от Турция, Сърбия или Румъния! Навремето след десетилетия братоубийствени войни българите стават част от Отоманската империя и се възцарява мир и ред!
  Не бързайте с минусите, научете малко факти за този исторически период, а не да четете художествените измислици, които ни набиваха в главите като История!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 57. 57 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#52:"ideyazabulgaria"]Имаме не обикновена тоталитарна ..., а олигархична неолиберална диктатура[/quote]
  До коментар [#52] от "ideyazabulgaria":

  Предпочитам краткото "неофеодализъм", което обединява както "комунизЪма", така и "прехода". /по Валери Найденов: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4665303 / "Нео" щото е на идеологическа, а не на териториална основа. Ако пък е на верска основа, !!! става още по-лошо. Антипода на неофеодализма е демокрацията. Та от Костинброд и през КТБ, според мен, се намираме в инфлексна точка, точка, след която ще се утвърди или неофеодализма, или демокрацията. От нас зависи.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 58. 58 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 759 Неутрално


  Ето как стават нещата в България. Някой си основава банка. Дава високи лихви и привлича депозити. С тях купува някъкви фирми и ги обявява за свои, ама'' тайно'', та никой да не знае чий са. Когато свършват парите, закрива банката и обявява фалит. Вложителите си получават всичките или част от вложените средства от държавата. По точно от гражданите, които нямат нищо общо с банката. А, Някой си, ПРОДЪЛЖАВА ДА Е СОБСТВЕНИК НА КУПЕНИТЕ С ЧУЖДИ ПАРИ ФИРМИ. Държавата си трайка, щото всичко си е по закон. И накрая, Някой си, ще вземе да осъди държавата в Страсбург, щото му е очернила името. И обезщетението пак ще платят гражданите, които нямат нищо общо с банката. Но, за беда имат много общо с държавата. С тази държава

 59. 59 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Страната на аморалните фамилисти ще пребъде във вековете, защото след този ББ ще дойде някой ВВ и само буквите ще са различни...

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Любопитно

  1. Прочетохте ли Поне Веднъж
  Върховният Закон с Непосредствено
  действащи Повели:
  Конституция на Република България?

  2. Опитахте ли Поне Веднъж
  да съобразите и изчислите
  дали се съобразявате
  с Повелите на Върховния Закон?

  3. Как видехте, че "законен" е грабежът неприкрит?

  Съучастник сте участен.

  "Антилумпен", но разкрит

  До коментар [#55] от "dali_da":

  Само лумпените не виждат, че България се ограбва нагло и законно!

 61. 61 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Статиите на Петя Владимирова са сред малкото причини все още да посещавам този сайт.

 62. 62 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 473 Любопитно

  [quote#2:"palav_nik"]И все пак, трябва да има нова конституция...[/quote]

  Не конституцията прави хората, а обратното. Кои достойни люде ще сътворят този нов "основен закон" и как ти се вижда да го спазват, като настоящите се погазват поголовно?

 63. 63 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 473 Весело

  [quote#56:"chichka"]Единствения изход България да стане държава е да бъде закрита[/quote]

  Мнооого хубаво, някой да ни оправи значи, с две думи. Старата песен на нов глас, бягане от отговорност, коленце пред бащицата и дребни хитринки. Е, в момента сме част от ЕС, опитват се "да ни оправят" съвсем искрено, а ние пищим на умряло от обида. Какво повече искаш?

 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Така е, за съжаление.

  Цялата държава е заложник на "тясното място" прокуратура.

  Срещу корупция в държавни власти, банки и монополи
  е необходима квалифицирана и компетентна работа.
  Много работа. Компетентна.

  Не е по силите на граждански групи и т.н.

  Вносни компетентни органи... от Германия... ЕС... НАТО.

  Там е решението на проблема затлачване и задръстване
  на статуквото... В номенклатуркия.

  Също:

  Преки Мажоритарни Избори.

  До коментар [#54] от "dolna4erti4ka":

  Петя,ти като юрист знаеш,че когато за едни и същи деяния има и административна и наказателна отговорност административната се прекратява.Друг е въпросът,че срещу много наши хора се образуваше наказателна преписка, за да бъдат те пазени,но това е лошото-абсолютната безконтролност на прокуратурата.Даже когато вършат очевидни престъпления те казват-допуснали сме грешка.

  С това всичко свършва,защото няма кой друг, освен прокуратурата да внесе обвинителен акт в съда.С това всичко започва или по точно свършва преди да е започнало.

 65. 65 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Браво Петя. Живковизма - 2 е в действие. Преди се казваше , че "Априлската линия е по-права от правата" по подразбиране линията на др. Живков. Сега наново е в пълна сила " Борисовата линия е по-права от правата" с други думи Живков - 2 е в действие. Не се ли промени олигархично -мутринската с-ма на управление и функциониране на държавата, никога няма да имаме еталона Германска или Холанска с-ма на правова държава.

 66. 66 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Може и тоталитаризъм да е, кой знае. Каквото и да е, не се пръкна днес. Довчера го облизвахте. И продължавате да облизвате един идиот, който го олицетворява. Произнесете се кратко: "До стената!" Кой? Това. Онуй. Той. Всички!

 67. 67 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Изходът не е в Терминал 2 ,а само един - да постъпим така, както постъпи гръцкия народ яхнат от същата неолиберална олигархична диктатура. Той преди българите разбра в каква система живее, че с неолибералния олигархичен капитализъм можеш да се бориш не с икономически закончета, а само по ПОЛИТИЧЕСИКИ ПЪТ, с лостовете на реалната европейска демокрация : (1) доброволния избирателен вот( съзнанието), (2) народовластието с формите на пряката демокрация и (3) правовата държава на Европа.
  99% гръцки народ, който си нямаше до сега политическа представителство, си спретна народна партия СИРИЗА, напълни я с 3 милиона членове за кратко време,колкото половината гръцки избиратели и с тях спечели изборите с мнозинство в Парламента.
  Спретна си и самостоятелно правителство и сега със свое законодателно мнозинство приема закони и гради реформи за пълна смяна на неолибералната олигархична система с ликвидиране на финансово корпоративната олигархия и приемане антиподната на неолибералната система- тази на социалната /правова държава на най´-развитите европейски страни от северна и средна Европа, 6 от които сега управляват ЕС- без олигархия, с голяма средна управляваща класа заемаща 75-85% обществото и градене на социално-справедливо общество.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 68. 68 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Пренесен разговор от нашата ФБ стена:
  Hristin Kyuchukov: Г-жо Апостолова , мога ли да не се съглася с определението "олигархична неолиберална диктатура". Ако вникнем в понятията "либерали" и "неолиберали" , ще видим , че те повече прилягат на представителите на борческите групировки /български парадокс/.Политическата върхушка е по-скоро "колонизатори на собствената си държава". Т.е. хора с български произход , които провеждат колонизаторска политика на чужди държави-колонизатори.

  Дора Апостолова: Г-н Kyuchukov , имате право да не се съгласявате, , но вие изхождате само от българската обстановка без да познавате СЪЩНОСТТА на нещата. А аз говоря по принцип и по същност. С мен не се съгласяват само Соровците-ангели пазители на американския неолиберален олигархичен модел на България
  Модела на неолибералния( олигархичен) капитализъм е роден в САЩ в 70-те години и наложен на останалия свят със специална държавна политика. В Европа влезе през 80-те години от две врати- едната отворена от комунистите в бившата съветска система, а другата - през Англия. Възприет е само в държави с липсваща правова държава( бившата комунистическа система) или в държави където правовата държава слабо е работила( страните от Южна Европа, които сега протестират). „Борческите групировки“ ние възприехме от Италия ( с любовта между Берлускони и Борисов). Впрочем, борческите групировки ги роди последния елит на БКП, към който принадлежии Борисов,от него се роди и новата класа на олигарси и мултимилионери, които пък си родиха групировките, за да им пазят гърба. В Италия е същото състояние на нещата като у нас, не се различават много.
  Разликата е в друго, че италианците никога не са живели при комунизъм и се чувстват свободни по дух от българите, бързо се сдружават, в обществото действа обществена взаимопомощ и солидарност( главни принципи на европейската социална държава), създадоха за кратко време най голямата антинеолиберална партия за борба срещу неолибералния капитализъм на Бепе Грило"Чинкуе стеле“(Движение 5 звезди) по подибие на СИРИЗА, напълниха я с 15 милиона членска маса колкото половината италиански избиратели и от сега се знае кой ще бъде победителят в следващите им парламентарни избори догодина.
  Преди Берлускони италианците имаха истинска демокрация и социална държава, 18 годишния неолиберален олигархичен режим на Берлускони унищожи това. Но италианците не са забравили това. Докато българите от ВСВойна до сега никога не са живели в демокрация, комунистите не им позволиха и до сега нямат понатие от демокрация и правова държава.
  Сега българите продължават да се плаща от ДС, да треперят за работното си място от 330 лева заплата. Вместо да се обединяват срещу олигархията си, те гледат да седнат на нейната трапеза и слугинажно я обслужват.
  Разликата между понятията "либерали" и "неолиберали" не е в групировките, а в друго. За разлика от либералите , неолибералите упражняват глобалния пазар( пазарния фундаментализъм) ,който не се среща при либералите и който е главната характерна черта на неолибералния капитализъм, различаващ се коренно от класическия капитализъм, чийто формула Маркс намери в Капитала си и действал само до ВСВойна.
  Либералите в Европа са управляващи до ВСВойна, след това либералния капитализъм се замени със социализирания капитализъм( социализъм, социална държава по теориите на Джон Мейнард Кейнс) и се строеше в двете части на Европа. Либералите залязват и са заменени с левите сили строящи социалната държава- на запад социалистите , на изток-комунистите. След навлизането на неолиберализма в Европа 80-те години той унищожава левите сили -политическите носители на социалната европейска държава и остава единствен да вършее по цяла Европа. Едва преди 3 години се родиха новите леви сили за борба срещу неолибералния капитализъм- СИРИЗА в Гърция, Чинкуе стеле- Италия, Подемос- Испания, отчасти ФИДЕС в Унгария...,( Горе са извадки от моята наука за неолберализма, щетите от него и новите инструменти за борба с него)

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 69. 69 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  Като ми пееш (пишеш, демек), Петя, #КОЙ ли те слуша? ...

 70. 70 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  поредната добре написана но в същото време доста депресираща статия, добре че не съм пилот

 71. 71 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1122 Разстроено

  С една дума: царят е гол!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 72. 72 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Толкова тъжно, обезкуражително, безперспективно и нагло е всичко, което се случва в страната , в частност в съдебната власт. Просто, отдавна е писнало всичко това

 73. 73 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нов,не нов. Изключително по емблематични случаи биха поели по-малко усилия и биха довели до по-голям резултат. Особено в случая с Петьо Еврото, където е ясно, че виновен стана който се опита да направи нещо, а не виновните.

 74. 74 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Статията е абсолютно депресираща и съзнателно написана така, да не дава изход от положението, защото така диктува на авторката РАБОТОДАТЕЛЯТ И-ОЛИГАРХ. Сега олигархията се съгласява на всякакви критики срещу себе си ,единствено не допуска да се дават РЕШЕНИЯ как да бъде премахната. Като нейните приказки масово се леят в българската преса, вся владяна от олигарси подбрали журналистическия състав от послушници по свое подобие и мисъл.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  [quote#57:"Иван55"]Предпочитам краткото "неофеодализъм", [/quote]
  + от мен. Заставам с две ръце зад нова определение.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 510 Гневно

  Изключително точен анализ. Нещата са зле отвъд всякакви граници на раумното и сякаш възможното.
  Народе???

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  в. "Работническо село" сега...
  не е което бя.

  Линията права
  Мулти разклони се
  в под и над зависимости.

  На практика - скри се.
  Чалга извиси се.

  "Сенчеста" война - писаха така,
  тази е била. Пост студена (Втора).

  Нема луд умора.

  До коментар [#65] от "lcj30372597":

  Браво Петя. Живковизма - 2 е в действие. Преди се казваше , че "Априлската линия е по-права от правата" по подразбиране линията на др. Живков.

  Сега наново е в пълна сила " Борисовата линия е по-права от правата" с други думи Живков - 2 е в действие.

  Не се ли промени олигархично -мутринската с-ма на управление и функциониране на държавата, никога няма да имаме

  еталона Германска или Холанска с-ма на правова държава.

 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  Ленин на секи км

  Ще видите обичайния вероломно лицемерен световен капитализм домогващ се за вероломно световно господство.

  пп
  По идеална - от на Маркс,
  Нечувана е диктатура.

  Столетницата под крепи.
  То просто инак... не си струва.

  До коментар [#68] от "ideyazabulgaria":

  Пренесен разговор от нашата ФБ стена:

  Hristin Kyuchukov: Г-жо Апостолова , мога ли да не се съглася с определението "олигархична неолиберална диктатура".

  Ако вникнем в понятията "либерали" и "неолиберали" , ще видим...

 79. 79 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Добре дошли в съвременна Русия. Пак въвеждаме челния руски опит. Остава само Борисов да остане 2-3 мандата на власт и да си направим президентска република.

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  Добре, но мисля че правилната дума е "олиграхически монополизъм" а не "тоталитаризъм".

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Мария Станева
  Мария Станева
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Докато гражданите не изметат мутрите в прокуратурата ,съда и държаното управление надежда няма . И колкото да се снима ББ с Меркел , Юнкер ит.н. в лицето на интелегентните българи ще остане мишок ,който не смее да радруши статуквото.

 83. 83 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  днешната олелия за "спасяване на държавните пари" е шум за заглушаване на свирепата битка за овладяване на руините от империята КТБ

  +++++++++++++
  Буда и Пеевски, под прикритието на държавата и Цацаратурата, се опитват да налапат дебелите филии с мас, които изпадат от КТБ.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 84. 84 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#82:"stanevamaria"]И колкото да се снима ББ с Меркел , Юнкер ит.н. в лицето на интелегентните българи ще остане мишок [/quote]
  ББ се снима с тях,защото българите са го изпратили.Меркел и Юнкер работят с това,което им праща матряла...Колкото и да се фукат герберите,че бил приет в Европа, причината да е приет е ,защото ние го пращаме....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 85. 85 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#76:"red.mary"]Народе???[/quote]
  Вида ли това "Народе??? /со модификация " Народе !!!" ми си повдига.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 86. 86 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Отдавна пиша, че това, което сега става е продължение на комунизма с други средства. Грабежът продължава. В България няма работеща демокрация и пазарна икономика. Това дори не са фасадна демокрация и пазарна икономика, а отявлена ГАВРА с тях. А вие си трайте, гледайте сеир и лапайте мухите щом ви изнася, но ще дойде и вашият ред - ще ви оглозгат като пирани.

 87. 87 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Съжалявам, че го казвам за 20-ти път. В този вестник ме задържат само публикациите на г-жа Владимирова.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 88. 88 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Петя, този път чукаш на отворена врата,
  Виж състава на хкомисията и замисли правото на достъп ...

 89. 89 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  "
  А пък защо Реформаторският блок, който не е управлявал, когато са се наливали основите на КТБ, приема да бъде част от деструктувния за правовата държава консенсус, е предмет на друг коментар
  "

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 90. 90 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1411 Разстроено

  "
  Уикипедията: тоталитаризъм е възможен не само при една управляваща тоталитарна партия, а при четири управляващи демократични партии плюс една голяма опозиционна. Много странно е, че професионалните политолози не изследват този любопитен феномен.
  "

  Скоро си мислех за случая с Цанков камък. Пошумяха, пошумяха и затихна. Какво е обяснението. Ами Доган се е опитал да сплаши с нещо Боко и оня е показал че не се дава. И после са се разбрали. Е, затова още няма вкаран политик в затвора.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 91. 91 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  "В сравнение с буржоазната демокрация тоталитарната държава има редица военни предимства. Тя е агресивна по самата си природа и представлява постоянна заплаха за съседите си.
  Тя може за часове да приведе всичко на военни начала и да извърши нападение. Със своята еднопартийна система, тотална организираност на гражданското общество и монополната идеологическа пропаганда тя представлява военна или полувоенна държава, готова винаги, по всяко време, за война." Ж. Желев
  ........
  Нов тоталитаризъм, друг път, Владимирова.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 92. 92 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хакуна Матата !":

  Матата продажника.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 93. 93 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2100 Весело

  Браво, Петя!
  Щом каракачанките са разлаяни, има смисъл да се вадят кирливите ризи на Мафията! "Спешните" мерки са доказателство за страха, който полека овладява редиците и, и я кара да прави "умни" ходове, в ситуацията на "цугцванг"!

 94. 94 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално

  т 25 години имаме неолиберална диктатура на ЕДРИЯ МАФИОТСКИ НАПРАВЕН ОЛИГАРХИЧЕН КАПИТАЛ без партийни цветова, притежаващ и управляваш всички партии и притежаващ „вся власть советом” в държавата- изпълнителна ,законодателна съдебна, медии, образование. Защо неолиберален? Защото упражнява последния вид на капитализма действащ по света от 30 години, НЕОЛИБЕРАЛНИЯ, характерен с глобалния пазар (на пазарния фундаментализъм), без правила и национални граници на движение на капитала. И това не е характерно само за управляващата партия на Бойко Борисов, както иска да ни втълпи авторката, а за всички партии- управлявали и неуправлявали създадени и управлявани от едрия капитал, той определя поведението им. Той е МАФИОТСКИ, защото е създаден с пладнешки грабеж над другите от обществото. Единствено неолибералната държава( упражняваща модела на неолибералния капитализъм) генерира такъм мафиотски едър капитал, защото неолиберализма по принцип не поддържа демокрацията и правовата държава. Ето защо комунистите от последния елит на БКП създал всички партии, се залюбиха с неолибералния капитализъм и го внесоха след 1989 г, като двете първи партии БСП и СДС създадоха американския икономически план Ран Ът, с него заграбиха и икономиката,с тези капитали създадоха всички партии и продължаха да управляват. Върху новия икономически модел, донесен у нас от плана Ран Ът, се построи и неолиберален обществен модел, по подобие на този в САЩ. За това и „Отворено общество“, което е един от инструментите на американската външна политика за разпространение на модела на неолибералния капитализъм, единствено в Европа е навлязло и стъпило здраво в България, дори се намира в управляваща позиция, ръководи външната и вътрешна политика на България и заедно с политическия елит генерира мащабна корупция и ограбване на обществото.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 95. 95 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално
  [quote#86:"atk57379412"]Отдавна пиша, че това, което сега става е продължение на комунизма с други средства. Грабежът продължава. В България няма работеща демокрация и пазарна икономика. Това дори не са фасадна демокрация и пазарна икономика, а отявлена ГАВРА с тях.[/quote]

  Напълно сте прав/а! След 1989 г комунистите се смениха комунистическата си система с нова- неолиберална( на неолибералния капитализъм) и продължиха да управляват във всички новородени партии със същите методи и прийоми без демокрация. А нямаш ли демокрация, нямаш и правова държава, правовата държава се ражда само там, където има развиваща се демокрация. Без правова държава няма и пазарна икономика. Върховенството на закона е е бастиона на демокрацията и пазарната икономика, то осигурява упражняването на демокрация и отваря вратите пред пазарната икономика. След като 68 години управление на комунистите нямаме помен от демокрация и правова държава, няма да имаме и помен от пазарна икономика, ще сме най пропадналата страна в Европа, вкарана от комунистите в нейната клоака. Докато не свалим комунистите от власт, няма да имаме никакво бъдеще като народ и държава.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 96. 96 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Днес сутринта по нова показаха едно отвратително нагло интервю с Бойко Борисов (той всъщност винаги се държи нагло и арогантно със зрителите когато дава интервюта). Там поне му зададоха въпроса за правото на прокуратурата да се меси в сделките.
  На Радан Кънев не зададоха този въпрос след това.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 97. 97 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално


  [quote#89:"biss Mark"]А пък защо Реформаторският блок, който не е управлявал, когато са се наливали основите на КТБ, приема да бъде част от деструктувния за правовата държава консенсус, е предмет на друг коментар [/quote]

  РБ може да не е участвал в наливане основете на КТБ, но неговите олигарси рамо до рамо с олигархичната двойка на ГЕРБ "ББ и ЦБ"( фифги фифти) и тези на БСП в ограбването на държавните пари въртящи се в КТБ. Не знаете ли, че адреса на регистрация на ДСБ на Костов и РБ се оказа този на КТБ?!

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 98. 98 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 593 Неутрално


  [quote#89:"biss Mark"]А пък защо Реформаторският блок, който не е управлявал, когато са се наливали основите на КТБ, приема да бъде част от деструктувния за правовата държава консенсус, е предмет на друг коментар [/quote]

  РБ може да не е участвал в наливане основете на КТБ, но неговите олигарси рамо до рамо с олигархичната двойка на ГЕРБ "ББ и ЦБ"( фифги фифти) и тези на БСП участваха в ограбването на държавните пари въртящи се в КТБ. Не знаете ли, че адреса на регистрация на ДСБ на Костов и РБ се оказа този на КТБ?!

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 99. 99 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "adenauer":

  Проблемът е: КАК МОЖЕ ДА СТАНЕ!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 100. 100 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#98] от "ideyazabulgaria":

  В съвременна България да направиш партия, значи да имаш одобрението на "Купола" - висшия орган в страната, неупоменат в Конституцията и където и да е другаде. След това идва ред на парите за основаване и вкореняване. А това са много пари. РБ по начало си е направен от хора на БСП и създадени от нея субекти.
  Дори и да искаш да започнеш мъъъъничък бизнес, трябва ти разрешението на неофициални "местни" феодални структури. А има и "застрахователи", рекетьори. Дребният магазин не може да продава каквото и да е, без одобрение и такса. И цените се определят другаде и ако не спазваш инструкциите, идват яки момчета и напомнят...И обратното положение - ако имаш добри връзки, можеш да продаваш без изобщо да издаваш касови бонове и без нито една ревизия. В блока има няколко такива магазина с един собственик!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK