Да спрегнем "нося отговорност" правилно

Да спрегнем "нося отговорност" правилно

© Асен ТоневДвадесет и пет години след началото на демократичния процес в България и осем от европейското ни членство обществото ни живее с чувство на обреченост – корупционни практики във всички сфери на обществения ни живот все по-осезаемо заместват правилата, те станаха нормата в административния, политическия, та дори и в образователния процес. Виновни няма, проблемите се решават през медии и с частни договорки за сметка на обществения интерес.


Ежедневното безсилно убеждение за несправедливост травмира тежко българското общество, лишавайки ни от усещането за перспектива и развитие. Системното преживяване на несъответствие между това, което намираме за добро и правдиво, и това, което реално се случва в държавата отблъсква и обезверява хората. Мъчителното примирение, че правда у нас няма дава терен на "малката правда", изражда отношенията помежду ни и деформира изборите, които сме принудени да правим. Липсата на усещане за справедливост в средата ни променя опасно ценностната ни система като общност – тарикатите стават авторитети и модел за подражание и лесните пари, спечелени без непременно съобразяване с морална рамка, стават идеал.


Да бъдеш от "добрите" в тази среда не е капитал
Тази крива норма е фатална за нацията ни, тя обезсърчава инициативата, прокужда талантливите и храни комплекса, че българите не ставаме, че сме "втора ръка". Тя е в основата на самопреживяването ни на нещастни хора. (България е  сред най-нещастните нации  в света – на 123 място от 151 държави според  Световния индекс на щастието на британския научен институт "Ню икъномик фаундейшън", разработен по поръчка на ООН)


Ефектите от тази нагласа са пагубни. Те имат своите проекции в липсата на икономическа инициатива, поставят рискове пред социалния мир, компрометират авторитета на България в международен план, отнемат личната перспектива за пълноценен живот в държавата ни.  


Възстановяването на чувството за справедливост в обществото ни е ключов фактор за оцеляването ни като нация.


Необходима е


пълноценната и почтена професионална работа на съдебната власт


и нейните органи в полза на хората, следваща правилата за справедливост и ред. Тя, за съжаление, е тежко увредена и не ни доставя правдата, която ни е нужна.  Трябва да пристъпим към лечението й веднага, за да можем да започнем да решаваме всички други предизвикателства, пред които е изправено общественото ни развитие.  


Отговорността за това да има правда в нашата държава не е само на политиците. Не е задача на външните ни партньори. Гаранти и отговорни за това да живеем по споделени честни правила сме всички ние, гражданите на България. Всички ние, които плащаме данъци и издържаме държава ни, за да имаме перспективен живот тук, трябва да работим заедно за утвърждаване на справедливостта. Само с обединената ни обществена сила и активно участие промяната може да се осъществи. Време е да изоставим оправданията и прехвърлянето на отговорността, трябва да вземем нещата в свои ръце и наложим справедливостта в живота ни – такава, каквато я разбираме и искаме.


С тази мотивация в MoveBG ( България може) стартирахме


серия от инициативи в подкрепа на планираната правосъдна реформа


Ние се създадохме на вълната на едно гражданско движение срещу корупцията.  Общността ни събира будни млади хора, които носят духа на новото време и заедно работим за утвърждаване на обществени ценности на справедливост,  прозрачност, отговорност, свобода и растеж.  Работим за това да създадем среда в държавата ни, в която всеки да живее със самоуважение и уважение към избора на другите; държава, която дава сигурност и пространство на всеки да реализира мечтите си; държава, в която сме щастливи, а не нещастни, заедно. Това не е възможно без правила, споделяни и следвани от всички за решения,  които не зависят от това кой какви връзки, пари или положение има.  Само тогава ще позволим на доброто да побеждава .


Убедени сме, че правосъдна реформа, която носи устойчива справедливост в обществото, може да се осъществи само с активното участие и съгласието на гражданите.Няма закон, който да помогне без да сме разбрали и избрали доброто за себе си. Иначе, подхранвана от беззаконието, олигархията ще продължи да живее за сметка на все по-нещастните, безсилни и обедняващи българите.


Правосъдната реформа е възможна само с широко гражданско участие и подкрепа


Тя трябва да  излезе от тясно-експертния дебат и да бъде преведена и разбрана от перспектива на ефектите и ползите за живота на всеки от нас, защото измеренията на правдата и неправдата засягат всеки от нас ежедневно. Това е целта на програмата "Право и ред: справедливост в 5 стъпки"  -  чрез обществените инструменти на MoveBG ( България може)  да създадем среда и улесним участието на все повече граждани, които да защитят интересите и възгледите си чрез участие в налагането и изпълнението на една пълноценна правосъдна реформа. 


Чрез мотивирането на активно и масово гражданско включване в дебата за ефективна правосъдна реформа в България целим :

 1. Да допринесем за по-достъпното представяне на проблемите на правосъдната реформа.
  Да съберем максимално участие и консенсус в дискусията за правосъдната реформа и търсене на общи решения в максимално широк интерес.
  Да осигурим изпълнението на една цялостна стратегия и визия за реформата на правосъдната система, включително чрез натиск, ако се налага.
В MoveBG мобилизираме целия ни ресурс, за да се създадат в държавата ни условия за общо решение на предизвикателствата пред правосъдието, защото те определят бъдещето на страната ни. През следващите 5 месеца, започвайки от март, ще погледнем на предизвикателствата пред правосъдието от 5 различни ъгъла: независимостта, управлението, човешките ресурси на съдебната система, ефективността на наказателната политика и защитата на правата на човека. Всеки месец ще разказваме история – реален  казус, който олицетворява съответните проблеми; ще дискутираме по тях  в продължение на две седмици онлайн, след което ще се срещнем на живо в студиото на MoveBG  с реални участници в процеса (експерти, съдии, потърпевши, представители на властта) за дебат в търсене на решенията. Накрая ще обобщим събраните предложения по време на целия цикъл и ще ги разпространим.


Участието на всеки в този период на обсъждане на новите норми е важно и допринася за реалната промяна. То може да е с позиция, въпроси по време на обсъжданията, дори само с like" във facebook или проследяване на дискусиите – на живо или онлайн. Говорете по темата със своите народни представители и приятелите си, използвайте всички демократични механизми , за да подкрепим и осъществим реална справедливост и ред в държавата ни.  Важно е и сега е момента, за да ни има утре! Или, както е казал  Раковски "Нашата свобода от нас зависи!" (*)


Саша Безуханова, основател на MoveBG ( България може). Предстоящо събитие от програмата "Право и ред: справедливост в 5 стъпки", Стъпка първа: "Независим съд и съдебна система" е дискусията "Как да гарантираме независимостта на съда и съдебната система?". Може да се включите в нея на живо или онлайн. Вижте повече на сайта на MoveBG или на страницата на събитието във facebook.


(*) Г. С. Раковски - Позив към българите за въстание, 1862г.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Има едно много елементарно решение :
  Трябва да има награда, и то сериозна за всяко разобличаване на всякакво престъпление или злоупотреба !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 2. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  И каката, авторка на статията, е част от статуквото. Нищо, че това или онова не й харесвало...

 3. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Поредната партийка се пръква

 4. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  Всички виждат ,че съдебната ни система е корумпирана,всички говорят,че нещо трябва да се промени,но никой нищо не прави.Само с говорене този път няма да стане.Трябва да влезе в действие голямата метла.

 5. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Не може да се възрази срещу изложеното и няма как да се случат или поне подобрят нещата, включително и в правосъдието, без нашето участие. То не би трябвало и да се агитираме за това, след като ние, а не някой друг (държавата) плаща заплатите и осигурява (т.е. пак плаща) всички необходими условия (бюро, компютър, телефони, ток, отопление и сума ти други екстри) за да може те, магистратите да работят в наш, а не в неизвестно (понякога и известно) чий интерес.
  Ако се вземем майстор в къщи да ни боядиса стените и не се справя, ще го накажем, най-малкото няма да му платим, а на Цацаров си плащаме и си мълчим, няма логика нали.

 6. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":


  [quote#3:"Хи-хи"]И каката, авторка на статията, е част от статуквото. Нищо, че това или онова не й харесвало...[/quote]

  Според мен, не е редно да гледаме кой е казал/написал нещо, а дали нещото ни пасва, дали е полезно или не е.
  Та в случая, ако с нещо от или с целия текст не сте съгласен - кажете с какво и евентуално (по желание де) защо.
  А дали харесвате или не Безуханова е как да кажа, частен въпрос.

 7. 8 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Този текст или трябва да е с обяснителна бележка ''Платен репортаж'', или да се счита като начало на преизборната агитация, но тогава трябва да дадете думата и на останалите кандидати.

 8. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 966 Неутрално

  [quote#5:"rosiraycheva50._"]Само с говорене този път няма да стане.Трябва да влезе в действие голямата метла. [/quote]

  По-добре да влезе в действие голямата секира. Кактое казал кан Крум на Никифор: "като не щеш мира, на ти секира"!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 10 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Реформата в съдебната система прилича на местенето на гробище - не чакай помощ от вътре!

  В общи линии реформата трябва да стане насилствено и с доста сътресения. Друг начин НЯМА! Към момента няма кой да прояви подобна воля. Всички сме отчаяни и обезверени. А братята ни напускат родината и всеки ден ставаме все по-малко, за сметка на небългарските етноси.

 10. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Не върви на човек сравнително високо в общест. йерархия да дава грешни насоки. Гнилите ябълки в съд. система са следствие и каката трябва да знае това.

 11. 12 Профил на паламарка
  паламарка
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Спрягане на "нося отговорност"

  бъдещо пожелателно - ще си понеса политическата отговорност. разбирай - ще си направя секуро, евентуално

  минало време в сегашното - предишните са виновни!

  минало политическо - здравейте циркаджии!

  сегашно политическо - имам нюх за тези работи

  сегашно опозиционно - това е тоталитаризъм!

  минало прокурорско - на колене, вие сте абсолютен престъпник!

  сегашно прокурорско - ти си го избра

  сегашно банкерско - 'ба ли му мамата къде са парите (на КТБ)

  минало банкерско - оня химик да не се прави на банкер

  минало корупционно - да, всички ми викат мистър 10%, но нямате доказателства

  бъдещо синоптично - какво ще бъде времете утре, ще ви кажем в други ден

  сегашно НР: точно този ваш дефект не се покрива от гаранцията

  сегашно действително - никой не носи никаква отговорност

 12. 13 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Човешкият фактор е в основата на нашия провал. Мисля че от тук трябва да се започне. Време е да се потърси лична отговорност на всички допринесли за пълното разграбване на страната ни и да се създаде гражданска обществена нетърпимост към всички корупционни практики в управлението й. Гражданско общество, това е нещото, което ние си нямаме. Държавата е такава и ще бъде такава, каквато ние си я направим. Всеки народ заслужава управлението си.

 13. 14 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Време е да изоставим оправданията и прехвърлянето на отговорността, трябва да вземем нещата в свои ръце и наложим справедливостта в живота ни – такава, каквато я разбираме и искаме."

  Как го правят румънците: "Преди десетина години дори си въобразявахме, че ги водим с едно рамо. Защо днес им дишаме прахта? Това е въпросът. А отговора няма да ви го каже нито един политик, политолог или сексолог. Защото той е прост, но не е угоден на елита. Е, сега ще го научите. Разликата е, че в Румъния се води реална политическа борба между партии, докато у нас се води битка за кокала между несменяеми властови клики. Тези клики имат един общ принцип - гарван гарвану око не вади. Разликата е в 2 конкретни неща, които там ги има, а тук ги няма:
  1.Реално разделение на властите.
  2.Избирателна система, в която се гласува 100 на сто мажоритарно (друг е въпросът как после се разпределят мандатите)." В.Найденов
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4684128

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 14. 15 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Така че когато дойдат избори мислете как гласувате. За комунягите, които освен да отслабват държавата за да могат да я крадат и продават на руснаците или за някой друг, който би искал да направи нещо различно. Ясно е че няма да стане за една нощ, но поне да има движение в правилна посока, не както беше досега - тъкмо се направи нещо добро и комунягите се връщат обратно на власт. Лошо няма, навсякъде има ляво и дясно, но нашите "леви" са криминални милионери принадлежащи на затвора.

 15. 16 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мисля, че на всички е ясно, че тези пожелания няма как да се случат при положение, че "бащи на нацията" в този момент са Росен Плевнелиев с комсомолската си младост и Бойко Борисов с мутренското си минало.

 16. 17 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Неутрално

  С пожелания нищо няма да се промени в България!
  Би могло, евентуално, да се постигне търсената промяна, обаче само при едно задължително условие, без което успехът е невъзможен:
  Гражданското участие трябва да бъде яростно и да доведе до въвеждане на 100% мажоритарно избиране на всички власти на държавно и областни/общински нива!

 17. 18 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Политическият процес не спира да алармира, че ключа към Реформация у нас е в непроста, Реформа на политическия Модел - спрямо нея, съдебната Реформа е нейна производна ...
  По този, уж "технологичен" въпрос, обществото ни е набутано в особена, наркотична леност - то се държи като кит-самоубиец ...

 18. 19 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 784 Любопитно

  Явно предстои втори опит за парашутиране на авторката в политиката...

  Разходките й с протестите през лятото на 2013-та не сработиха особено и сал с единия дискусионен мегасайт остана.

  Интересно сега какво ли полит-инженерно есе предстои да видим.

 19. 20 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Тя се "пръкна" отдавна. Сега използва конюнктурата на събитията , ще се опита отново да се вмъкне в политическия водевил.

  Be3Al2(Si6O18)
 20. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  "Възстановяването на чувството за справедливост в обществото ни е ключов фактор за оцеляването ни като нация."

  Напълно съм съгласен, ама трудно постижимо, дори почти невъзможно

 21. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3204 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  " И каката авторка на статията е част от статуквото "


  Каката е много,ама много нахална и сигурно си мисли,че ядем доматите с колците ! Излиза,че за да има реформи в съдебната система,едва ли не всички българи трябва да участват ! Тя е регистрирала това MoveBG и са и нужни парички и с тази статия,с това бла,бла иска да привлече вниманието на управляващата върхушка . Желае ли каката да отговори на няколко мой въпроса ? А те са :
  1.Нейният брат има ли нещо общо с ДС ?
  2. Нейният мъж има ли нещо общо с ДС ?
  3. Каква е семейната връзка с Едит Гетова,бивш зам. министър в кабинета " Костов " ?
  4. Нейното шеметно извисяване по върховете,регистрацията и експлоатирането на MoveBG,има ли нещо общо с горните три въпроса ?
  Благодаря !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 23 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Я сложи и една снимка на Станишев, Сидеров и Мая Манолова, та явно са ти идеала.

 23. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Дайте да дадете.

  В Фейсбук се поспрете.
  Пара изпуснете.

  ПАра (не парА) - за реформата.

  Както през 2013та,
  както през 2012та,
  както през 2011та...
  както... все така.

  "Да спрегнем "нося отговорност" правилно"

 24. 25 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  [quote#23:"aralambi"]Я сложи и една снимка на Станишев, Сидеров и Мая Манолова, та явно са ти идеала. [/quote]

  Явно си свикнал с МАНИПУЛАЦИИ, затова го и приканваш да направи такава . Както ги правят твоите идеалисти от снимката .

 25. 26 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 618 Неутрално

  В наше време се извършва една подмяна, резултат на целенасочена самозаблуда.
  Подмяна на личносттите с процеси. Всеки работил в по-голяма компания, еле пък г-жа Безуханова, е наясно с тази подмяна. Основната идея е, че установени правилни процеси за извършването на дадена дейност, прави тази дейност независима от изпълнителите, първите хванати от улицата изпълнители, ще извършат дейността със същия успех, като и хора работили с години.
  Тази подмяна превръща изпълнителя от личност със знания и умения във винтче в системата, което е напълно заменяемо. Заменяемите винтчета не могат да носят отговорност.
  Тази практика се разпространява вертикално. Управленските решения се вземат от бордове, контролирани от други бордове и т.н. където всичко е регламентирано от процеса. Този процес обуславя действията. След като не определяш действията си, то не може да носиш и отговорност.
  Мился си, че това е в основата и на отчайващата липса на лидери в световен мащаб.
  Но накратко - не можеш да искаш от някой да носи отговорност, след като си му отнел възможността за действие.

 26. 27 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Безуханова е достоен човек. Не е била охранителка, не е е била застрахователка. Създала е много работни места в България. Аз бих гласувал за такива като нея. Политици, които нищо друго не са работили, като Сергей Доган и Симеон Кобургготски вече сме виждали. България няма нужда от някакъв висш пилотаж в държавното управление. Само малко почтеност и ще станем страна за завиждане.

 27. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  Между каката и тиквата избирам каката.

 28. 29 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Двадесет и пет години след началото на демократичния процес в България и осем от европейското ни членство обществото ни живее с чувство на обреченост – корупционни практики във всички сфери на обществения ни живот".....Това е така защото едната власт - магистратите, не се влияе от народа, и по тази причина комунизма никога не е напускал прокуратура и съд.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 29. 30 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#28:"historama"]Между каката и тиквата избирам каката.[/quote]
  Бихте ли разяснили кой е "тиквата" многоуважаеми господине, понеже първосигнално читателя се сеща за Станишев, Пеевски, Бареков и Сидеров?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 30. 31 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По принцип всеки търси на баницата мекото и на работата лекото. И, разбира се, търси и някакъв, за предпочитане колкото може по-сладък келепир. Например, да се докопа до върховете на политиката, където политическите покупко-продажби са особено доходни. А кой съм аз, че да оспорвам правото на Саша Безуханова да опита още веднъж да влезе в едрия политически бизнес, където нещата са меки, леки и доходни? МНОГО ДОХОДНИ?!

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 33 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Авторката сериозно ли смята, че съдебната власт е инструмент за осигуряване на справедливост?
  Колко ли наивна трябва да е. Или добре платена.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK