Бързооборотната журналистика

Архивна снимка на пилота Лубиц

© Reuters

Архивна снимка на пилота ЛубицВъзмущението за снимката от профила на "Лубиц" във "Фейсбук" е добре забравено старо. Забрави се как в началото на 2014 г. "авторитетна" медия публикува снимката на "Иван" и го обяви за убиец на 20-годишна жена. Оказва се, че подобни практики не са само местен феномен, а сериозен проблем пред съвременните медии в глобален мащаб.


Кой "Лубиц"?


Седмица след трагедията с пътническия самолет на нискотарифната компания на "Луфтханза" стана известно, че медии са разпространили снимката на швейцарец, който имал същото име като втория пилот - Андреас Лубиц, сочен за виновник за катастрофата (друг проблем е произнасянето на присъдата предварително). Снимката била "взета" от "Туитър".
Тази снимка обаче била на Андреас Гюнтер Лубиц, който живее в Берн и няма нищо общо с авиацията. Швейцарското издание "20 минути" пише, че Андреас Гюнтер бил информиран от приятели за разпространената от медиите негова снимка. И бил учуден, че журналистите по света са се подвели.


Друг е въпросът защо германската компания "Луфтханза" не публикува информация за своя служител, включително и негова снимка. Защо, докато френската прокуратура разгласи името на "втория пилот", германските медии дълго време не го споменаваха до официалната позиция на местните разследващи и пресконференцията на ръководството на авиокомпанията. Става въпрос за стандарти.


Нашенски практики


В началото на миналата година МВР обявява, че е задържан убиецът на 20-годишната студентка Хюлия Маджар. Той се казвал Иван Костадинов. "Разследващи журналисти" решават да разкрият самоличността му и правят бърз преглед на приятелите на Маджар в профила й във "Фейсбук". Откритият "Иван" (неин съученик) вече е с потвърдена в медиите присъда. "Ето го убиеца на Хюлия", гласи заглавие. А всъщност се оказва, че този "Иван" не е търсеният "Иван Тодоров".


По време на делото в съда през март 2014 г. "авторитетна" медия пише за обвиняемия Иван Тодоров, че въпреки желанието му да остане анонимен за медиите един вестник успял да се сдобие с негова снимка.


Същата "авторитетна" медия припомня как снимка на съученика на момичето е била публикувана от медии, тиражирана във "Фейсбук" и дори показана по телевизии. "Оказва се, че първоначалната информация е погрешна, а момчето, чийто образ е разпространен, няма нищо общо със случая. Шокираният Иван Костадинов, чиято снимка обиколи медиите за минути, побърза да разясни, че няма нищо с жестокото убийство" - това е заключението.


А за последиците за "осъдения" от медията Иван Костадинов – нито дума. Ефектите си остават за него, семейството и близките му.


На бързи обороти


За кратко време социалните мрежи се превърнаха в лаборатория за общественото мнение. Там се "раждат" новини, променят се политически решения, задават се обществени теми (като кърменето в моловете например). Традиционните медии излизат със заглавия и отразяват вълненията на потребителите във "Фейбук" и "Туитър".


Дебатите за личния живот и за това дали "публичният профил", снимките и статусите на потребителите могат да бъдат използвани от медиите без разрешение обаче продължават да бъдат актуални. Множество медии "бъркат" в личните профили на жертви на престъпления и катастрофи без никакви задръжки, напротив – това продава. А и какво е това некрофилско любопитство?


Извънредните ситуации привличат вниманието и информацията се превръща в необходимост за ориентиране в обстановката. Паника, страхове и надежди излизат на повърхността. Тогава отговорността на журналистиката за трезво отразяване на събитията е основна професионална норма, а не пожелание. Оказва се обаче, че сензацията е водещо начало. Принципът на съвременната журналистика "Винаги първи", липсата на морални ориентири и всеобщо признати етични стандарти нанасят тежки поражения при отразяване на бедствия, аварии и кризи. Въпросът е има ли край?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Оборотомерът на журналистите винаги е бил в сектора на лютеницата, само и само да са първи, да качат тиража, ида си вземат комисионните!

  Имало едно време ссср...
 2. 2 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 225 Весело

  По-добре винаги акуратни, отколкото винаги първи.

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Странното е,че Луфтханза не е опровергала веднага снимката на втория пилот.Верно е,че двамата Андреас Лубиз си приличат,но има и разлики!

  Tony
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Освен "винаги първи', не може да се мине и без максимално черни краски, драми и ако е приложимо и нещо ужасяващо. И на принципа на Мечо Пух, "колкото повече, толкова повече".
  Но за това освен недобросъвестните медии, голяма вина имат небрежните и излишно доверчиви потребители на предлаганата информация.
  Такива медии и такива явления, могат и според мен и трябва да бъдат "лекувани" от нас, потребителите, с едно и също и доста ефективно лекарство. Не ги купуваме и те си "отиват".
  Достатъчно е една две да пострадат по подобен начин и няма как останалите да не се замислят.
  Ще кажете, че не става - моля да си спомните, какво се случи с БТВ, когато не отразяваше нормално и обективно еко-протестите през 2012 на Орлов мост. В края на краищата, всички те живеят благодарение на рекламите и едва ли някой рекламодател, ще си хвърля парите за непрочетени или не гледани реклами. Така че избора си е наш.
  А за конкретния пример с Иван или въпросния швейцарец, все си мисля че един граждански иск, би довел до не лошо обезщетение - аз лично не бих пропуснал подобна възможност.

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Затова трябва здрав съд. Освен това си спомням коментарите под статията, когато се появи снимка на уж пилота - няколко форумци се надпреварваха да обясняват как от снимката си личало, че е нестабилен .. това още веднъж доказва две неща - каква сила имат медиите и колко добре може да се манипулира едно общество и второ - какви овце са хората и как приемат за чиста монета едва ли не всичко, което се напише/покаже в медиите .. и ако след този показателен случай тези същите не се замислят и не започнат да гледат/четат малко по-критично .. ще си останат същите овчици, заради които се възмущаваме, че чрез техните гласове сме с тези правителства и следователно на това дередже.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Социалните мрежи са клюкарници ,а журналистите ,които вадят информация от там са клюкари.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  До коментар [#5] от "bludniq_sin":

  Имаше един коментар ,че момчето изглежда симпатично и няколко контра коментари ,как масовите убийци се прикриват и изглеждат симпатични.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Който и да е Лубиц,няма го вече,ама завлече със себе си още 150 човека.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Не е проблем, че са сбъркали...! Случва се на всеки! Проблема е, че след като са разбрали и видяли грешката си не следва нищо! Елементарното възпитание изисква някакво извинение!
  Още по-големия проблем е, че журналистите свикват с тази мисъл и за тях става едва ли не нещо нормално да очернят някого и после с лекота да го захвърлят, все едно нищо не е станало...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  99% от журналистиката днес е булевардна. Прикрити зад кьорфишека "Свободна преса" не жалят методи и средства, за да увеличават тиража, печалбата и рендитите на притежаващата ги Олигархия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "... отговорността на журналистиката за трезво отразяване на събитията е основна професионална норма, а не пожелание.'
  То в днешно време много хора напират да са журналисти.Всяка чалгаджиика се изявява като водеща.Запада професията,защото това е призвание.

 12. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  не се съмнявам, но ясно си спомням няколко коментара (малко ме мързи да ги търся) как имало нещо налудничаво в погледа и нещо от сорта .. не мога да ги възпроизведа дословно но в този дух бяха.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 13. 13 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Отделно - .. пак говоря без конкретни факти, но ако някой се интересува може да седне и да намери инфор относно това, че има няколко случая през последните 5-10 г. в които медии обявяват предварително заподозрени лица за извършването на престъпления за виновни, правят интервюта с тях, по време на които репортерите бяха преднамерени и субективни като ги прекъсваха, не ги изслушваха и им задаваха некоректни въпроси (с вграден в тях отговор). Та до колкото си спомням имаше в последствие няколко случая на самоубийства на тези заподозрени, а в последствие се оказваше, че вината не е била тяхна (т.е става въпрос за непреодолима сила, понеже едното май беше пътнотранспортно произшествие, а за другото май беше, че друг е извършителя или нещо такова ..) Дори когато няма дакива последици трагични за набедените, аз нито съм чул, нито съм прочел опровержение от дадена медия или извинение .. ето и случая с полицайката от благоевград, която цялата държава се надпреварваше да плюе и обявява за изрод за уж разсъбличането и гаврата с една благоевградска мома, а в последствие се оказа, че такова нещо не е имало, а момата си е измислила заради там нейни си притеснения и мотиви (татко да не и се кара, да не се разбере, че е била в компанията на криминално проявени и тн..)

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 14. 14 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#10] от "socialen":

  Бих казала, че журналистиката в голямата си част е жълта с оттенъци на кафявото, което се среща върху памперсите.
  Димитър Подвързачов беше дал определение за журналист "механична машина, пусни му идея, вържи му заплата и завърти ръчката".

 15. 15 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 669 Гневно

  Добре е повече журналисти да изгледат този филм
  http://zamunda.net/details.php?id=431940&hit=1

  А и вие се замислете от къде си проверявате информацията и не споделихте ли също снимката на "пилота"

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 16. 16 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1269 Весело

  [quote#2:"seth"]По-добре винаги акуратни, отколкото винаги първи.[/quote]

  Като Дневник, нали

 17. 17 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 237 Неутрално

  „Друг е въпросът защо германската компания "Луфтханза" не публикува информация за своя служител, включително и негова снимка“
  Дрън-дрън! И защо трябва да публикува, че и снимка да слага? За да се включи в жълто-кафявия (канален) поток, ли? За да задоволява долнопробното любопитство - „хората имат право да знаят“. За да съсипят и родителите и роднините на един, вероятно, болен човек. Страшна полза за обществото! Махленските клюкарки ще има да си чешат езиците. Това стана нивото на „журналистиката“. Първи да се заровят и изкарат личните мръсотийки.

 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Е, последо...КОЙ е този по-горе на снимката.???? И немските медии и досега публикуват същата снимка.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  До коментар [#18] от "Кремена":

  Този по-горе илюстрира как бързата медийна кучка слепи ги ражда. "Дневник" ни дава истинския Лубиц, а обърканата снимка, изкопана от Туитър е тази:

  http://2.bp.blogspot.com/-x6xiQYaFf2I/VRTwz2Et3uI/AAAAAAABq4w/lftdYl95uho/s1600/Andreas%2BGunter%2BLubitz.jpg

  Но той и Брендо беше изчезнал безследно, потвърдено от 3 независими изтоичника.

 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#19:"Lemmy"]
  Но той и Брендо беше изчезнал безследно, потвърдено от 3 независими изтоичника. [/quote]
  А не е ли изчезнал?
  Благодаря за снимката. Не съм участник в Туитър и не бях я виждала...горкият швейцарец!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  По света подобни приоми са приоритет на жълтата преса. У нас в този цвят се ''обагри'' цялата гилдия. Ама, какво да правят хората, след като духовните потребности на българина са да чете за проститутки, мутри, убийства и гейистории или да съпреживява в ''реалити'' пред екрана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK