Комунистическата цензура - от писмата до некролога

Комунистическата цензура - от писмата до некролога

© Николай НиколовДа владее пропагандата и да контролира печата, книгоиздаването... дори историческите документи - с това се заема "народната власт" в началото на 50-те години на миналия век. Макар цензурата да е явление, което не е свързано само с комунистическите режими, с овладяването на властта от БКП тя се разпростира навсякъде.


В строя на институциите, които трябва да се борят на "идеологическия фронт", се нарежда Главната дирекция на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения   (Главлит). Тя е създадена изцяло по съветски образец, а съветски специалист е поканен, за да сложи дейността на правилна основа.


Десетилетия наред тази структура е обвита в
секретност и мистичност,
както подобава на комунистическата цензура


Главлит е абревиатура на цензурата в Съветския съюз, просъществувала от 1922 г. до 1990 г., която контролира печатните произведения и опазването на държавната тайна в средствата за масова информация. В началото на 50-те години, когато във властта в България са руски възпитаници начело с Вълко Червенков, се пристъпва към създаване на структура със същите цели и име.


На 8 август 1952 г. е създаден проектът. В него като основни врагове на новия строй са посочени национализмът, шовинизмът, расизмът, космополитизмът, реформизмът, анархизмът, троцкизмът /и в по-новите му разновидности – титовщината, трайчокостовщината/.


Затова е наложително народната демокрация "да има в системата на своите държавни органи свой СПЕЦИАЛЕН ОРГАН, който със своите СПЕЦИФИЧНИ методи и средства ЕФИКАСНО ДА ПОМАГА на партията и Народната власт в тяхната борба и дейност на идеологическия и културен фронт на соиалистическото строителство".


Така с Постановление П-984 от 20 декември 1952 г. Министерският съвет създава Главно управление по въпросите на литературата и издателствата - Главлит. За председател е назначена Елена Гаврилова - бивша партизанка и приятелка на Вълко Червенвков. Управлението е с подразделения в провинцията, пълномощници при издателствата, редакциите на ежедневните и периодичните издания, печатниците, радиоразпръсквателните организации и всички други културно-пропагандни институти.


Първата задача е да осъществява всички видове политико-идеологически и икономически контрол над печата и печатните произведения, радиоразпръскването, театрите и цирковете, изобразителните изкуства, библиотеките, музеите и всички други културно-пропагандни средства и институти. Другата важна задача е да осуетява разгласа на държавната тайна, както и да контролира внасянето и изнасянето на чужда литература.


Управлението е организирано


изцяло по съветски образец


точно са възпроизведени отделите на първообраза. Самият факт, че остава дори в официалните документи със съветската абревиатура (която не отговаря на българското му наименование), говори за абсолютно дословното пренасяне на съветския опит.


Първоначално контролът е ограничен до най-важните издания, постепенно обаче създадената машина обхваща почти цялата медийна сфера. Непрекъснато се разширява обхватът на изданията, сферите на разпространение – библиотеки, книжарници, печатници, антикварни магазини, радиовъзли, музеи и т.н. Докато се стига и в 1955 г. до назначаване на хоноруван пълномощник при централните софийски гробища, заради няколко случаи с отпечатването на некролози, скандализирали властите.


Институционално Главлит е организиран в най-добрите традиции на конспиративния жанр и в строга секретност. Като всяка бюрократична структура с неясни правомощия започва да се разраства с бързи темпове. В СССР започва с 86 души и достига над 6 000 души, а в българския случай започва с малка група верни проверени партийни кадри и за 3-4 години от съществуването си надхвърля 100 човека. Постепенно се сдобива със сграда, увеличава се и имуществото му – дори придобива вили за отдих в тогавашния гр. Сталин /Варна/.


Сътрудниците работят в пълна секретност, като всеки главлитовец разполага със собствено бюро с ключ, на което стои единствено списъкът с държавните тайни и е задължен никога да не оставя документи на бюрото си без надзор, а в края на работния ден всички ненужни документи се унищожават като се изгарят в специален кош под контрола на определен човек. Въвеждат се и нощни дежурства. Централният отдел контролира и цял апарат в провинцията.


Основната дейност на всички е "Да се охранява държавната тайна" – по списък и по преценка. В нито една печатница не се приемат материали без параф от Главлит.


Списъкът на въпросите, представляващи държавна тайна, е забранен за публикуване. На 25 листа е изредено всичко, което се забранява да се възпроизвежда, цитира или повтаря в открития печат, в другите видове печатни произведения и по радиото. Забранено е публикуване на данни, които се съдържат в списъка, макар да са били публикувани по-рано. Изключения се допускат само за сведения, влезли в официалните документи.


Забраните за публикуване


засягат всички области на стопанския, културния, икономическия, политическия живот: Например:


- Данни за инфекциозни болести


- Статистика за смъртността


- За хранителни отравяния


- Производствени злополуки 


- Сведения за произведени дознания и следствия и за закрити съдебни процеси


- За погранични инциденти 


- За големи катастрофи, аварии и пожари в транспорта, промишлеността и строителството


- За всякакви видове произшествия в страната


- Сведения за съдържанието на работата на Главлит!


Направена е и уговорката, че списъкът не е в състояние да обхване всички въпроси, каквито могат да възникнат в практическата работа. Затова политредакторът от Главлит в редакциите, издателствата и пр. трябва в отделни случаи да взема сам решения. Тази лична преценка, извън списъка, се оказва най-проблематична. Появява се тенденция почти всичко да се превръща в държавна тайна, забелязва се  престараване - т. нар. вмешателства.


Затова се разработват конкретни казуси, които се разпращат по провинцията. Например случай на публикация за проведено състезание по спортна стрелба всъщност косвено съобщава за наличието на стрелбище край с. Горна Малина. В друг случай публикуваната информация "Изпълнявайки обещанието по призива на 25-те челни предприятия само за май и юни миньорите от рудник "Кладница" увеличиха производителността на труда с 54% и реализираха 500 хил. лв. икономии" – в. "Народна младеж", 26 юли 1955. дава възможност да се разкрие себестойността на тон въглища, "което ние ревниво пазим".


Една от основните дейности е рецензирането и спирането на произведения от списъка със забранена литература, както и извън него. Решението на Главлит може да бъде изземване на книгата и поставянето й в секретния фонд или оставянето й по библиотеките, но без да се препоръчва на читателите.


Цензурирани са произведения на "свои" автори като Стефан Цвайг, Лев Толстой (някои разкази)


в съветската практика е забраняван дори труд на Маркс


Една от най-важните задачи на Главлит е и контролиране на всичко, което идва от чужбина – писма, колети. Поддържан е и списък на хората, получаващи модни чуждестранни журнали, медицински и други научни списания, както и книги от чужбина.


Главлит е разформирован след Априлския пленум на БКП през 1956 г. като членовете му не са оставени на улицата, а са разпределени на няколко групи по други институции – петима отиват в група за консултации при БТА; седмина към пощите, осмина към министерство на културата.


Списъкът с държавните тайни е разпратен по редакциите, а функциите на контрол са иззети от Държавна сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  "Забраните за публикуване

  засягат всички области на стопанския, културния, икономическия, политическия живот: Например:

  - Данни за инфекциозни болести

  - Статистика за смъртността

  - За хранителни отравяния

  - Производствени злополуки

  - Сведения за произведени дознания и следствия и за закрити съдебни процеси

  - За погранични инциденти

  - За големи катастрофи, аварии и пожари в транспорта, промишлеността и строителството

  - За всякакви видове произшествия в страната

  - Сведения за съдържанието на работата на Главлит!

  Затова троловете постоянно тръбят, че катастрофите и престъпността са се увеличили с идването на демокрацията! Преди просто са ги криели!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  Почти същите правила съществуват и днес в Русия!
  Личноста на Путин е непрекосновена!

  klimentm
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Комунисти без цензура не могат да управляват. Още на другият ден след като завладяха Крим изключиха украинската телевизия. Пак там сега изключиха и татарската телевизия. Понеже в България вече не могат да го правят ни изпращат армия от тролове за да ни покажат колко лоша е да няма цензура.

  подпис
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Да владее пропагандата и да контролира печата, книгоиздаването... дори историческите документи - с това се заема "народната власт" в началото на 50-те години на миналия век. Макар цензурата да е явление, което не е свързано само с комунистическите режими, с овладяването на властта от БКП тя се разпростира навсякъде."
  Да се внушава : " Агитация и пропаганда" се саморазпусна още в далечната 1990г. и специалистите в баламосването не се занимават с тази долна работа . Изобщо няма кой да изнасилва фактите, разума и съзнанието на гражданите с манипулации вече 25 години."! Мятайте димки тролчета из****мои! Да ошашавим балъка!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Весело

  Моят племенник докато беше на 3-4 години и когато вечер по телевизията показваха въртящ се глобус в началото на "Света и у нас" веднага се провикваше: "Тодор Живков". Детето си мислеше, че глобусът се нарича Тодор Живков

  подпис
 6. 6 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 650 Гневно

  По "онова време", ако някъде станеше убийство или някакъв тежък инцидент, знаеха само живеещите в района. По никакъв начин не се съобщаваше в медиите. Затова сега на някои им се струва, че тогава е нямало битова престъпност.

  Това е положението...
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Предполагам, че "скандалните некролози" са съдържали кръст вместо петолъчка, а ако е имало и някой ред от сорта на "царство ти небесно" или "Господ да успокои душата ти", тогава нещата са станали съвсем напечени...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Весело

  Същите "правила" са валидни и днес, но с много повече финес, все пак учениците надминават учителите си!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Разстроено

  И сега аз, като преживял всичко това, как да си спомням с някакви симпатии за това време?
  И милиционерския терор си спомням...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  И за каатасторфите, и за престъпността има обяснение:

  - по-малко катастрофи, защото поради финансовия и икономическия терор имаше по-малко превозни средства;

  - престъпността: ами ние живеехме в постоянен страх за Белене, Ловеч, камъни...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  Нямаше вълнения в Унгария и Чехословакия,нямаше съветски войски там,американците не кацнаха на Луната,нямаше Чернобил,не знаехме и какви всъщност се случи наистина и по време на полета на първия наш космонавт,в България всъщност тази цензура продължи чак до 1990година.

  klimentm
 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Главлит е разформирован след Априлския пленум на БКП през 1956 г. [/quote]

  Може и да е било така, но по разните ведомства са останали разните им функционери със същите задължения и права. Приятел ми разказа тези дни за първата му работа, след като завършил икономика, ей тамо през ранните 70те години:Бил нещо като "идеологически редактор" в едно предприятие което печатало...ПОЩЕНСКИ картички Не само български, а и такива по поръчка от чужбина, за Египет с пирамидите, например.

  Та той трябвало да проверява дали няма нещо съмнително/забранено (от идеологична гледна точка) в предложеният за печат (и вече одобрен от друга, художествена, коисия). Питам го-еми к;во си проверявал, каак си си оправдавал заплатата?

  Ами (казва той) пристигам на работа към 9 (някъде в центъра, срещу Руската църква), чета вестници и пия кафе до 12, после обядвам в стола, и запрашвам за някъде, ама казвам "по работа"! И това за 65 лв/месец. След година и кусур напуснал, щото искал да хойка и по чужбина, и с връзки си намерил друга работа.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Оппаааа, lapsus digitii:

  да се чете "катастрофите".

  Съжалявам...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#9] от "дедо Андро":

  И нека да припомним на по-младите, че
  дори и Иван Вазов беше обявен за шовинист,
  а "Край Босфора шум се вдига" беше забранена
  песен до началото на 70-те години.
  Химнът на Кирил и Методи се пееше с променен
  текст.
  А в "Де е България" и до ден днешен се пропуска стиха за Македония.


 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  И после "1984" бил антиутопия. Антиутопия е бил за Запада, за нас си беше реалност, ние го живяхме това.
  Това за цензурирането на Маркс хич не ме учудва. Ето един цитат от 1853 година:
  Ако славянското население на днешна България достигне когато и да е господство в страната, тогава поради същата нужда, както в Сърбия, ще възникне и в неговата среда антируска прогресивна партия, каквато неизбежно се е зараждала всеки път, когато някоя част от Турция е оставала полунезависима. — "Ню-Йорк трибюн",
  Да спомена и за прекръстването на техни си комунистически герои. Например Йорданка Николова. Тя е била съпруга на Георги Чанков, един от съратниците на Живков, заедно с Антон Югов при смяната на Вълко Червенков през 56-а. Впоследствие Живков се отървава от двамата и Чанкова става Николова. Тя си е Николова по баща, но е женена за Чанков и умира като такава Чанкова.
  Подобни случаи не са един и два.
  По повод Маркс някъде вече бях казал, че и Путин един ден ще бъде обявен за соросоид.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  И после нека някой да отрече, ЧЕ ВСИЧКИТЕ ЗЛИНИ ЗА НЕЩАСТНАТА НИ РОДИНА ИДВАТ ОТ РУСИЯ.

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Цензура или опити за цензура,автоцензура има навсякъде,но при диктатурите те са издигнати в норма.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  "Управлението е организирано ... изцяло по съветски образец..."

  Enough said.

  Затова България бе обезобразена, смачкана, унижена, ограбена, населението й превърнато в стадо, почвата и водите й отровени, плодовете на земята й изнесени за съветската пустош, домовете й напълнени със съветски боклуци, пътищата й окапани от съветско масло на съветските картери на съветските й автомобили...

  Затова я управляваха Хомо Совиетикуси, които я докараха до просешка тояга.

  И затова тези същите, или техните деца/внуци толкова ненавиждат всичко нормално, цивилизовано, западно, та сега се молят по някакъв начин Путин да ги присламчи към китайския еднопартиен juggernaut с надеждата пак да докопат нагайката.

  Само дето няма да стане.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  [quote#15:"Николай Колев"]И после "1984" бил антиутопия. Антиутопия е бил за Запада, за нас си беше реалност, ние го живяхме това. [/quote]

  Неотдавна едно разпалено комуне ми обясняваше, че "1984" всъщност отразявала ... западната действителност, не съветската.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Така беше, така беше. Навсякъде беше така и в Америка беше така, ама кой ти придирва?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"Николай Колев"]По повод Маркс някъде вече бях казал, че и Путин един ден ще бъде обявен за соросоид.[/quote]

  Вторият е прекалено тъп, за да е "соросоид", за сметка на това е много злобен.

 24. 24 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Днес не е така - всичко е положено в раздела "Медийна политика" на всеки проекти в публичното пространство - примери, бол ...
  Където да надзърнеш - Хибридиада, че и артисва ...

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Колко ще продължава проституирането с термина "комунизъм"?
  Точният израз е ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  "И после нека някой да отрече, ЧЕ ВСИЧКИТЕ ЗЛИНИ ЗА НЕЩАСТНАТА НИ РОДИНА ИДВАТ ОТ РУСИЯ."

  Коментираната в статията злина несъмнено иде от там. И още много освен нея.
  Ноооо...''много'' не е ''ВСИЧКО''.
  Нека любезниятният автор на # 16 благоволи да обясни руските заслуги за падането ни под турско ''присъствие'' в края на XIV век..
  И след като ВСИЧКИТЕ ни злини идват от Русия значи ли това примерно че от комшуларите на югоизток не е дошла НИКОЯ злина за нещастната ни родина?

 27. 27 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#2:"klimentm"]Почти същите правила съществуват и днес в Русия! [/quote]

  Съществуваха съответните отедели и у нас, НЯКОЛКО ГОДИНИ СЛЕД 10 НОЕМВРИ. Казвам го, защото съм жив свидетел. При първата ми командировка в чужбина (в СССР, каква ирония само), трябваше да се подписвам, че изнасяните материали (чисто научна тематика), не представляват държавна тайна. По-нататък тези неща ги разкараха и за следващата командировка (Франция), такива абсурди нямаше. Казвам ги тези неща, за да не си мислят хората, че такива изродени практики са нещо изключително присъщо на комунистическия режим и не могат да се върнат под една или друга форма. Страшно много зависи от управляващата администрация и рецидиви в последните години отново има. Имам предвид цялата тази сложна система за така наречената "класифицирана информация". Не съм против системата за опазване на такава информация, но практиката показва до какви абсурди довежда, поради тенденциозно използване от зависими и морално нечистоплътни хора.

 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Комунизмът беше и си остава най-престъпният режим в историята на човечеството. Дори режимите в Германия и Италия си бяха бебета-аматьори в сравнение със съветските изроди.
  Нашите форумни комунета мой още не са се събудили. Или пък не са получили още опорните точки от руското посолство? Много ще ми бъде интересно да чуя тяхната (руската) интерпретация на гореописаните факти. Какво ще обяснят за цензурата, с какви аргументи ще се борят да закрият слънцето с пръст. Или за пореден път ще използват стратегията "а вие защо биете негрите", изтъркана до блясък вече.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Забраните за публикуване 

  засягат всички области на стопанския, културния, икономическия, политическия живот: Например:

  - Данни за инфекциозни болести
  ..."
  Разрешени за публикуване бяха само хубави, положителни новини.
  Това беше и една от причините социализмът да завърши в пропастта.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Весело

  [quote#27:"zg"]Казвам ги тези неща, за да не си мислят хората, че такива изродени практики са нещо изключително присъщо на комунистическия режим и не могат да се върнат под една или друга форма. Страшно много зависи от управляващата администрация и рецидиви в последните години отново има. [/quote]
  Точно по тази причина написах моя пост №31 !
  Статията на Нурие е вярна, но неактуална и тенденциозна, създавайки впечатление, че само Съветската/Комунистическата цензура е била нещо порочно!
  [quote#27:"zg"]При първата ми командировка в чужбина (в СССР, каква ирония само), трябваше да се подписвам, че изнасяните материали (чисто научна тематика), не представляват държавна тайна.[/quote]И аз съм подписвал...

 33. 33 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#19] от "Norman Granz":
  [quote#19:"Norman Granz"]Неотдавна едно разпалено комуне ми обясняваше, че "1984" всъщност отразявала ... западната действителност, не съветската. [/quote]
  Не, че нещо, ама Асандж и Сноудън го доказаха и показаха на практика..., четвърт век след като няма вече "съветска действителност"!
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "Николай Теллалов":

  хахаха

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#26:"marrad"]след като ВСИЧКИТЕ ни злини идват от Русия значи ли това примерно че от комшуларите на югоизток не е дошла НИКОЯ злина за нещастната ни родина? [/quote]
  Как да ти кажа - въпрос на паралакс!
  Нямам нищо против етническата принадлежност на авторката, никой не си избира етноса, но от някаква етническа гордост Нурие би могла да напише, че Османското владичество е било от полза за БГ етнос!
  Наистина, като се поразровим в историята, едни от най-кадърните везири са били славяни/българи, приели исляма и минали на "царска служба" при двора на Падишаха!
  По този начин:
  - БГ генофонд се е запазил и разпространил сред османската аристокрация. Колко само жени и деца е имал един везир, а?.Това първо;
  - Познавайки особеностите на БГ етнос, тези везири по същество са налагали закони, запазващи ни от асимилиране и потурчване. Изискването е било да си плащаме данъците и на практика не са правени сериозни опити да ни асимилират! Дори е имало цели области, където турците не са имали право да нощуват, а БГ "рая" е имала право да носи оръжие. Това второ.
  ***
  Въобще не съм апологет на Османската Империя, но искам да подчертая, че ВСИЧКО в историята може да се тълкува по различен начин - в зависимост от гледната точка!

 36. 36 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#33:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Не, че нещо, ама Асандж (...) го доказаха и показаха на практика[/quote]

  Какво по-точно е доказал Асанж? Той показа на света крадени грами между Вашингтон и посолствата. В тези грами американските посланици ясно и точно описват реалистичната политическа картина във всяка държава. САЩ не са използвали нито скрити камери, нито са цензурирали пресата в приемащите държави. Или да казват на бялото черно, както правеха комунистите? Всеизвестен факт е, че през комунизма всеки искаше да излезе извън България, но по националните медии тръбяха единствено как народът бил щастлив в собствената си държава (затвор). Ако американците бяха такива, щяха да пишат "Станишев и Първанов са умели политици, благонадеждни... Но не пишеха подобни дивотии, а директно разкриваха как двете подлоги се предлагаха по всякакъв начин на руснаците в щета за българските интереси. Не беше ли така? Ето това ти разкри Асанж и нищо друго, което ти си въобразяваш.
  Колкото до Сноудън - всеизвестен факт е, че след 11 септември американците затегнаха контрола върху службите. Абсолютно сигурен съм, че и сега има подобни неизвестни ведомства, които следят опасните елементи. Но какво ми пука, след като нито съм терорист, нито престъпник. Дори да живеех в Америка и мъже в черни костюми да слухтяха около мен, аз съм невинен до доказване на противното. Ти също. Всички. Сноудън разкри точно това - службите подслушват граждани. Но службите дали цензурират медиите? В тази статия пише, че комунягите мощно са цензурирали. В САЩ медиите са свободни. Друга теория да измислиш? Някоя нова хрумка от Позитано?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 37. 37 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  За комунистическата цензура в съчетание с родната простотия мога да споделя как е бил цензуриран класик от начлото на 18 век. Дълго време по соца бяха преведени само първите две части на Пътешествията на Гъливер. Трета и четвърта част, макар и преведени от Цветан Стоянов, са били отрязани при издаването. Който е чел книгата, знае защо. В тези две части, особено в последната, се разпознава социалистическата реалност в лицето на яхусите, описана по ужасяващо живописен начин. Във втората част (при великаните) пък е описано как Гъливер се опитва да прескочи едно л...о и пада в него. Това също било изхвърлено от цензурата тогава. Говоря за изданието от края на 60-те години.
  Като говоря за тази книга, не мога да не спомена и Булгаков с неговото "Кучешко сърце", в което виждаме как яхусите (здравите сили) взимат властта и се хвърлят да унищожават благородната част от народа.

 38. 38 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ами затова сме на това дередже. Такъв Глав не е имало нито в Чехия, нито Сърбия, Румъния и останалите. Никъде съветската пропаганда не е била така мракобесна , както в България, никъде управляващите не са били руски подметки както нашите. Примери има много и във външната политика, и в икономиката и търговията/ напр. ГДР не внасяха Москвич 408 поради тромавия двигател, само 412/, Унгария през 70-те започна производство на дънки и джинси с вносни материали и т.н.

 39. 39 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  [quote#33:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]четвърт век след като няма вече "съветска действителност"! [/quote]
  А, не, съветската действителност е само поредният нюанс на действителността, в която руснаците живеят и само която явно имат способност да сътворят. Същината е постоянна. Може би само Александър II е имал някакви шансове да започне истинско приобщаване на страната към цивилизацията, но много "далновидно" са го премахнали.
  Та сегашната действитленост си е същата, но леко ашладисана, за да оцелее в същността си.

 40. 40 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До #25, Теллалов, с любов!...
  Да, верно!
  Комунизмът беше в Камбоджа, по времето на Пол Пот!
  Или в СССР, по времето на "ГУЛАГ"
  Или в България, когато бутаха 17 годишният младеж с дълъг прът от "Черната скала"!
  Особено много обичам потомственият комунизъм.
  Как каза един от тях в последните години? "Предава се като ...."

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  """ . Главлит е разформирован след Априлския пленум на БКП през 1956 г. като членовете му не са оставени на улицата,. ."""
  ==================

  Казвал съм го и друг път , но сега тук му е баш мястото !
  По времето на Т.Ж. най-многобройните партийни апарати бяха в така наречените отдели АП -=- АГИТАЦИЯ и ПРОПАГАНДА !
  Не напразно именно и завеждащия този отдел АП към ЦК на БКП дълги години бе втория човек след Т.Ж. !
  Казвам го , защото именно те налагаха власт и контрол над всичко което се публикува , както и върху художествените произведения като книги , картини , скулптури , театрални постановки и др.подобни ! ! !
  Така че цензурата бе повсеместна и след 1956-та !
  И още по-отвратително бе
  АВТОЦЕНЗУРАТА наложена от страха ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#40] от "nonsens2":

  Като искаш да пишеш до някой форумец не се пише така:
  [quote#40:"nonsens2"]До #25, Теллалов, с любов!... [/quote]
  , а кликваш с мишката върху думичката ""Отговор"" под аватарчето
  Така и системата му съобщава в личния му профил , че има писание до него.
  А така само случайно ще ти бъде прочетено писмото
  Приятни събота и неделя от дядо Владо

  В Е С Е Л О !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#42:"Чардо"]Така че цензурата бе повсеместна и след 1956-та ! [/quote]

  Чардо, написано е в последното изречение от статията:
  Списъкът с държавните тайни е разпратен по редакциите, [quote#0:"Статията"]а функциите на контрол са иззети от Държавна сигурност." [/quote]

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "judjuk":


  [quote#20:"judjuk"]Така беше, така беше. Навсякъде беше така и в Америка беше така, ама кой ти придирва?[/quote]

  Ето един от най-долните прийоми на комунистическите лъжци - да лъжат, че в Америка било "същото". Затва всички бягаха от нас при тях, щото е било същото.
  Поне едно нещо е хубаво - вече нямате дебелокожието да отричате, че у нас е било така. А това, че ще продължавате да хвърляте кал по Америка е просто продукт на аргументативната ви безпомощност.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "judjuk":


  [quote#20:"judjuk"]Така беше, така беше. Навсякъде беше така и в Америка беше така, ама кой ти придирва?[/quote]

  Аз придирвам. Айде дай да видим с конкретни примери.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 50. 50 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  [quote#19:"Norman Granz"]Неотдавна едно разпалено комуне ми обясняваше...[/quote]
  Разговори/спорове с тях са безполезни, макар понякога и аз да се забавлявам. В тези спорове човек рядко, даже никога няма да научи нещо. Липсват аргументи, а те са заместени от предъвквани тези от комунистическата пропаганда през годините.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 51. 51 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#36:"Lou"]Какво по-точно е доказал Асанж? Той показа на света крадени грами между Вашингтон и посолствата. В тези грами американските посланици ясно и точно описват реалистичната политическа картина във всяка държава. [/quote]

  На психопатът-наслилник Асанж много му се искаше да придаде смисъл на подмолната си, но в същината си безмислена дейност, затова почна да тръби колко "революционен" е материалът му Collateral Murder, където съвсем целенасочено правеше пресилен анализ на случая, коментирайки как военните в случая нарочно търсели да убиват цивилни и тем подобни. Успя да раздуе случая чрез мрежата анти-американски, путинистки тролове до именно удобната им степен - в която скромно интелектуално хорица с непремерен интерес към политката, четат за някакъв "скандал", вярват в някакъв "скандал", само чрез преразказът на трети лица. Оттам, целият фишек "Уикилийкс" мина по същата схема. Де факто, освен пресиления случай, който споменах, там няма никакви революционни разкрития, има още 5-6 "неудобни" факта за американската администрация, каквито е нормално да има при операции от този мащаб. Само че, на нашите тролове им е спуснато да скандират "Уикилийкс, уикилийкс"...Те са по скандирането, знаем си ги. Но ако ги питаме кво толкоз има в тия Уикилийкс, едва ли конкретно знаят.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 52. 52 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#36:"Lou"]Сноудън разкри точно това - службите подслушват граждани.[/quote]

  Да. И подслушват абсолютно безконтролно. Без контрол върху събраната информация - също. Тази същата би могла да се използва по всякакъв начин, включително за рекет -политически или финансов. За подслушването на съюзниците (без кавички, да, това са инстиски съюзници) да не говорим. Сноудън разкри държава в държавата, която заплашваше да срине не само отношенията с тези съюзници, но и да се превърне в единствената истинска власт. Беше изключително полезен. ЗА ЗАПАДА. Защото отчасти спомогна това не се случи. Всички приказки, че това се правело навсякъде и е нормално са мръсен цинизъм. Западът е морален лидер в човешката цивилизация именно защото не е такъв.

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3439 Неутрално

  [quote#47:"stupid_american"]Ето един от най-долните прийоми на комунистическите лъжци - да лъжат, че в Америка било "същото".[/quote]

  И сами не си вярват, но there's no harm in trying...

  Интересно защо и двамата внуци на КГБ генерала Любен Гоцев живеят в Америка, която Сноудън разобличи, а не в братска Русия, където Сноудън получи политическо убежище...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#52] от "zg":


  [quote#52:"zg"]Тази същата би могла да се използва по всякакъв начин, включително за рекет -политически или финансов.[/quote]

  Много, много трудно - ето това е, което никой не ви обяснява. Ако подслушаното не е свързано с националната сигурност, то няма как да мине в съда. С други думи, ако ти уреждаш наркосделка и само това е доказателството, няма кой съдия да го приеми. Така че, това са отново спекулации. Сноудъновите "разкрития" са като асанжовите. А за шпионажната част - там пък не виждам какъв е проблемът. Както викаше един харвардски професор, по-бих се изнанадал, ако не са подслушвали други държави.

  И действително, много ми се ще да видя как някои от нашите "правозащитници" биха постъпили, ако България имаше технологическата и логистична възможност да подслушва чужди държавни глави и да ги слуша какво си говорят за нас. Щяха да пледират да се откажем, щото не е етично ли...?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "Чардо":

  Благодаря.

 56. 56 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1126 Весело

  [quote#54:"stupid_american"]Много, много трудно - ето това е, което никой не ви обяснява. Ако подслушаното не е свързано с националната сигурност, то няма как да мине в съда.[/quote]

  А защо трябва да мине в съда, бе, наивник? Не може ли просто да се намекне, че ще излезе в пресата някаква гадна привичка или постъпка на някой си, за да клекне? И бъди така добър, когато се опитваш да поучваш и да "обясняваш", да помислиш със собственото си мислило. Нали така?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#56] от "zg":

  Няма как да мине в пресата - лицето, което подава информацията ще се подложи на голям риск.

  В крайна сметка, преди да ме наречете "наивник", може ли да ми кажете някой конкретно случай, който визирате?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 59. 59 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#56] от "zg":

  Проблемът ви е, че са ви внушили, че това се прави с някаква оруелова цел за следене на хората. Всъщност, целта не е да се вадят кирливи ризи. Човекът, подслушваш другия, няма никакъв интерес да го изнудва. Не познавате американците просто.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  ...."Да владее пропагандата и да контролира печата, книгоиздаването... дори историческите документи - с това се заема "народната власт" в началото на 50-те години на миналия век"....

  Сега поне има хора които още си спомнят онова време. А сегашното нема да има кой да си го спомня, щото всеки бега..

  К'ва е файдата от много вестници като с най-голем тираж са 4-5, демек малко повече от при соца. Сега у тез 4-5 пише едно и също, а при соца единия пишеше за партията, втория за младежта, третия - неаме спомени... хихихихи.... мутродемокрация

 63. 63 Профил на Bulletproof
  Bulletproof
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Ignorance is bliss, дет се вика - блажени са невежите. Режимът няма как да съществува, без да дезинформира - трябва всичко да изглежда розово, за да не провокира хората да мислят правилно ли е така да се управлява и живее.
  Радвам се, че съм дете на прехода и нямам никакви мои спомени от комунизма и че няма как да носталгизирам по цялата тая простотия. С нетърпение чакам да минат още 20ина годинки и решенията да се взимат от хора, които мислят като мен и са живели като мен. Съчувствам на всички вас, които са преживели режима :D
  Относно Америка по това време: нещата изобщо не са същите. От началото на 40те години до 70те години американците процъфтяват. Периодът се нарича "great compression", "голямото изравняване" и се характеризира с изравняване на доходите и бум на производството. Това е може би най-силният период на американците - по-голяма част от тях са средна класа и са щастливи. 80те години и при тях започват да се прецакват нещата, но влиянието на този период остава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  най-обикновена шматка съм
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1126 Весело

  [quote#58:"stupid_american"]Няма как да мине в пресата - лицето, което подава информацията ще се подложи на голям риск. [/quote]

  В пресата може да го подхвърли който и да е. Включително от анонимен сигнал. И понеже си много настоятелен за оправдаването на подобни свинщини ще ти дам и още един пример - търгуване с информация от лично или бизнес естество, без дори подслушваният да знае или да се изнася в пресата. Даже това с кого се е срещал, без съдържанието на разговорите (те могат да се продават на конкурентите и на части) вече си е доста доходоносно - как мислиш, наивник? И това ли не е възможно? Какъв случай искаш да визирам? Нали стана ясно, че това не е съдебен процес? Който е н@ебан мислислиш, че ще се похвали? А?

 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#64] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Хич няма да ти минавам в обяснителен режим - ако не можеш да разбереш защо в същината си това от статията няма нищо общо с Хъкълбери Фин, вероятно е прекалено късно да ти се обяснява каквото и да било.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#65] от "zg":

  Искам да визираш конкретен случай, който се е състоял. Не хипотетичен. Засега не ти се удава. Мисля, че нямаш нищо конкретно. Нямаш факти, сори.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Интересни времена да били. Добре че не съм бил роден.

 72. 72 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "Забравила съм си червената шапчица":


  [quote#63:"Забравила съм си червената шапчица"]С нетърпение чакам да минат още 20ина годинки и решенията да се взимат от хора, които мислят като мен и са живели като мен. Съчувствам на всички вас, които са преживели режима [/quote]

  За съжаление, кремълоидите са се заели сериозно със задачата да опростачат и хората, които не са "преживели" режима. Кремълоидната пропаганда води до тотално изглупяване. Не може да пробутваш години наред лъжи за истини и обектът да остане незасегнат базисно. Просто убиват на хората стандартите за добро и зло, справедливо и несправедливо, истина и лъжа. Видно е, че дори когато понякога не можа да се скрие дадена истина, като например цензурата по времето на комунизма, кремълоидите са наляли достатъчно лъжи и манипулации в роговете на подопечните тролове, за да могат последните да вярват, че навсякъде било същото, така или иначе. Това е последният, но много устойчив пристан на кремълоидите: контраатаката.

  И вижте- най-голямата злина в случая не е еднократното изсипване на некоректна информация. По-опасното е базисното опростачване на кремълоидите, както е видно и от коментарите тук. В крайна сметка те ежедневно са облъчвани с цинизъм и човекомразие. Нищо не е свято, нищо не е чисто - така им се говори, за да могат авоторите на тази "зараза" да си вършат сравнително безпрепятствено бакиите, като например навлизането в чужди държави, тотализирането на населението в Русия и т.н. Както виждате, кремълоидите смятат и двете последните за нормални, щото...и в САЩ било същото.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 73. 73 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Разстроено

  "тогавашния гр. Сталин /Варна/"

  Повръща ми се!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 74. 74 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По време на земетресението от Вранча през 1977г измежду паникьосаните граждани ,тичащи по улиците на Русе двама младежи видяли милиционер и го попитали какво следва да правят при създалата се ситуация.Милиционерът се замислил и отговорил : - момчета , не е тайна, че стана земетресение . . . По време на социализма не ставаха катастрофи , наводнения и всякакви стихийни бедствия ,гражданите трябваше да строят щастливо светлия социализъм и трябваше да са щастливо неведоми относно бедствията , които ги сполетяват! Справедливостта обаче изисква да кажа , че впоследствие по националното радио съобщиха ,че е имало земетресение , но щетите са ограничени и. . .най-важното - производственият процес в заводите не е спрял! В Свищов тогава загинаха много хора , не помня точния брой .

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Полезна Публикация

  уточнение

  Съветски специалист е натрапен от много много по-рано.

  Молодецът на Масква: син на Коминтерна, а после и Председател, кандидат, после и диктатор, Георгий Михайлович Димитров.

  Според официалната и неофициална историография на БКП,
  младият Димитров започнал работа София като словослагател.

  През 1923, като Московски подстрекател.

  Пристигнали с Коларов, позорно агитирали за антидържавен преврат (неуспешен) и избягали.

  Изглежда такива събития "вдъхновили" Хитлер да напише Майн Кампф и... да опожари Райхстага.

  Димитров бил сред несправедливо набедените за пожара Интернационал социалисти, но словосложил нацизма на мястото му и геройски се прибрал в Москва.

  От там направлявал социалистически Коминтерновски афери в Царство България и чакал безопасен момент за да бъде парашутиран като официален диктатор (1947).

  # ЛУСТРАЦИЯ !

  "В строя на институциите, които трябва да се борят на "идеологическия фронт", се нарежда Главната дирекция на издателствата, полиграфическата промишленост и търговията с печатни произведения (Главлит).

  Тя е създадена изцяло по съветски образец,
  а съветски специалист е поканен, за да сложи дейността на правилна основа."

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#14:"Един препатил"]"Край Босфора шум се вдига" беше забранена
  песен до началото на 70-те години[/quote]

  Това пък защо?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 78. 78 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#71:"Дончо"]Интересни времена да били. Добре че не съм бил роден.[/quote]
  Наистина не си загубил!
  Простотиите бяха неимоверни!
  Но бяха някак си "вулгарни", първични - лесно се различаваха от по-интелигентните хора!
  Сега ни/ви "работят" много по-изтънчено!
  Промивката на мозъци е неимоверно по-добра от преди полвин век!

 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Баба ми, Бог да я прости,
  беше над 80 годишна , когато получваше едно на ТРИ писма от Канада / "македонски" : /- и като евентуален агент на ЦРУ - всичките бяха нескопосно отваряни и залепвани отново :))

  BIG AL
 80. 80 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!
  ЛУСТРАЦИЯ!!!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 81. 81 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В Путинова русия тия времена се връщат, ако изобщо са си заминавали. Все пак да не забравяме, че мумията на Ленин още седи на центъра на Москва - не знам след този факт има ли нужда изобщо да разсъждаваме за каква страна говорим. Но вижте и това - в 2:20 става якото. Митинг, уж организиран от неправителствена организация, пък предаван пряко по Русия 1 и всеки оратор не пропуска да пропагандира как без Вечния лидер са загубени:

  https://www.youtube.com/watch?v=1XkVHsu_2QA

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 82. 82 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По-горе някой спомена и автоцензурата .Според мене тя погуби много таланти, повече от самата цензура ! Това направи българската литература и журналистика по време на социализма сива , скучна и отегчаваща.Единици са авторите , които въпреки ограниченията са успели да създадат стойностни произведения. На българската естрадна музика и се разреши да съществува , но без да заема идеи от "западната упадъчна естрада".Можеше да се заема от съветската ,но тя беше толкова тъпа , че никой не се поблазни от възможността.

 83. 83 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#78] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Сега ни/ви "работят" много по-изтънчено!
  Промивката на мозъци е неимоверно по..)
  ...............
  Комунист, обикновено НЕ прави РАЗЛИКА - между СКРИВАНЕ , елиминиране, не казване , потулване на ФАКТ - станал в реалния живот , от.....
  сегашното - ФАКТИТЕ са налице - получваш ИНФОРМАЦИЯ за тях - всякаква - а анализа, тълкуването, обмислянето на този ФАКТ известен на ВСИЧКИ , се
  оставя на ВСЕКИ САМ да го ..тълкува ...и разбира , както си иска :)
  Телевизии, радия, НЕТ, писма , телефонни разговори и т.н..)
  Едно е да криеш ФАКТА , случката , събитието,
  а съвсем ДРУГО е - да го тълкуваш , осмиляш, анализираш и т.н..
  ЗАЩО тази проста РАЗЛИКА - не ви е ясна ???
  Хахахаааааааа.......
  Комунистите КРИЕХА ФАКТИТЕ , събитията , явленията , - станали по света :)) Преиначаваха ги, в най- добрия случай - като Путин сега :) И като нямаш друг източник - а САМО този на ПУТИН , например- вече си манипулиран :)
  СЕГА - кой ги крие ??? В цивилизования свят ???
  Напротив, конкурират се ПЪРВИ да ти го ..съобщят !!! , другариии..)

  BIG AL
 84. 84 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#82] от "the_axel":

  Ма тва дето го описваш не е пример за автоцензура, а за баш цензура.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  "На 8 август 1952 г. е създаден проектът Главлит. В него като основни врагове на новия строй са посочени национализмът, шовинизмът, расизмът..."

  Горния цитат е изключително важен от гледна точка на истоеическата истина! Важен е за наивните и невежи хора, които слагат знак на равенство между комунизмът и нацизмът. Както се вижда от цитата, НЯМА такова равенство и никога не е имало! Защото в основите на нацистката идеология седят именно радикалния и краен национализъм, седи още радикалния расизъм, както и шовинизмът... а, това както се вижда пак от статията са явления (национализъм, расизъм и шовинизъм) с които този комунистически орган на цензурата се бори и ограничава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#71] от "Дончо":

  Интересни времена да били. Добре че не съм бил роден.:
  .............
  Не съжалявй ..
  Вече можеше 9/10 от саитаджийте ТУК , да са опандизени и 5- 6 само , съветски мурзилки - да ти обясняват НЕЩО - под зоркия поглед на неко другаре ....Всеки ден :))

  BIG AL
 87. 87 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#80:"Хитрата сврака - с двата крака!"]ЛУСТРАЦИЯ!!!!! [/quote]

  Късно е, либе...За съжаление веднага след падането на комунизма, комундерите бяха прекалено много и силни в БГ, интелигенцията - раздвоена, страхлива и покварена.

  За каква лустрация може да говорим днес, като половината българи са облъчени, че през соца не било толкова зле. Е, да - и в Америка било същото.

  Предполагам, че ако се беше стигнало до лустрация, можеше наистина да стане някоя гражданска война. Със сигурност трябваше повече смелост, но ... трудно е, когато са те тъпкали 45 години разни простаци и не знаеш дали ще получиш подкрепа от някого. Не, че е оправдание де.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#85] от "Иво":

  [quote#85:"Иво"]национализмът, шовинизмът, расизмът[/quote]

  Зависи доколко обявяването на въпросните е било де факто и де юре, първо; и второ - какво точно са означавали тези термини в тогавашния контекст.

  Щото и сега според кремълоидите легитимната власт в Киев е "фашистка" хунта. По онова време, дано не бъркам събитията, вероятно "националисти" и "шовинисти" са били българите, противници на това да се пишат по паспорт македонци.

  Мисълта ми е, че приликите между двата строя си остават базисни, просто терминологиите са различни. Не бързай толкоз да защитаваш любимия ком.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 90. 90 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#68] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Това е за нашенските демократи и либерасти, да се замислят.:)
  ...............
  Хахахахахаааа.
  Няма спор !! Нашият социалистически строй беше "НАЙ_човеколюбивия с лагерите, най- прогресивният, модерният ,
  ЕДИНСТВЕН бъдещ строй - комунизАма, още от другарите ленин и сталин - така са ..казали ...))
  Такова ВЕЧНО човеколюбие се вихреше :)
  А си казал НЕЩО_ а ....Белене...)))
  Граждански права ли ?? Стачки ли ?? Непозволен вестник ли ??? Бягане през граница , ли ???
  Аааа...а.а...аа , искал си да УЧИШ в Англия или Германия ли !!???
  Хахахаааа..а.аааааа....
  И избори, свободни си искал ?? И опозиция да има, ли !!???
  Я, там ,този агент на империализАма - да се вземат ..мерки :)

  BIG AL
 91. 91 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#83:"BIG AL"]СЕГА - кой ги крие ??? В цивилизования свят ???[/quote]
  Ами може би тези "цензори", дето редактират "Хъкълбери Фин"! В USA! Невероятно, но факт!!!
  Искаха дори да забранят книгата - накрая с двеста зора допуснаха "компромис", думата негър навсякъде да се замени с "афро... не знам си къф"!
  Сякаш така се говорили преди 150 години в Америка?!? Саюъл Клемънс(Марк Твен) сигурно се е преметнал в гроба?
  Това ако не е промиване на мозъци... рахат оолсун?

 92. 92 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До по- младите :
  Пазете си свободата !! Тя не е даденост !! И не вие дадена ДОБРОВОЛНО от съветските агенти !!
  Няма идеални общества или държави , но НАШЕТО беше "развит"" ФЕОДАЛИЗЪМ и дано никога не се върне..
  Днес, сега - не бихте го живяли и един месец ..:
  Затова споменавайте майките на мурзилките , руските агенти, червените ..зеленчуци ..) ....
  И внимавайте да не ви върнат ПАК в стадото- под ръководството на ,,съветските другари ...
  Че тогава ще оцените наново ...ДЕМОКРАЦИЯТА и дано не е късно :))

  BIG AL
 93. 93 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#91] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":


  [quote#91:"Рудолф Сикорски – Exzellenz"]Саюъл Клемънс(Марк Твен) сигурно се е преметнал в гроба?[/quote]

  Айде остави амриканците да имаме по-добра представа за това кое е американско и кое не, и кой би се преметнал в гроба, и си гледай балканските дела. Както каза внучката на Астрид Линдгрен, баба ми със сигурност щеше да е съгласна да се промени текста. Така че...не се меси там дето не ти е работата. На теб ти е много лесно да вадиш дебелашки умозаключения, но когато тази книга се обсъжда в клас с черни деца, вероятно не е чак толкова простичко вече, а? То, горе-долу, по тази възможност за оценяне на комплексността на ситуацията си личат прогресивните хора.

  П.П. Никой сериозно не искал да забранява Хъкълбери Фин в Америка. (казвам го, щото може да е имало и някои маргинали, които и това са изказали на глас, та да не се хванеш за тях де). Става дума за изваждане от учебната програма. Има огромна разлика. Поредната некоректна информация, но ... свобода на словото, а в твоя случай - на словоблудството.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 94. 94 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  [quote#85:"Иво"]това както се вижда пак от статията са явления (национализъм, расизъм и шовинизъм) с които този комунистически орган на цензурата се бори и ограничава. [/quote]
  Ако се замислиш, ще видиш, че тук се крие и разковничето - "Защо еврейците мразят Сталин повече от Хитлер?"
  И двамата диктатори са ги карали да РАБОТЯТ, като единият е пращал "търтеите" от този етнос "за сапун", а другият - в ГУЛаг!
  Но Хитлер, унищожавайки ги, автоматично ги превръща в очите на останалите народи в "мъченици", а Сталин, стараейки се да ги превъзпита наред с ВСИЧКИ националности в СССР ги прави РАВНИ с останалите хора!
  Как ти се струва, за един човек, възпитаван че е "богоизбран" кое е по-зле и "по-унизително" в междунационален аспект:
  -да те направят "мъченик", сиреч нещо РАЗЛИЧНО(като БОГОИЗБРАНОСТТА) или
  -да те направят равен с другите хора?

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#36:"Lou"]В САЩ медиите са свободни.[/quote]

  How the US Propaganda System Works

  By Lawrence Davidson

  https://consortiumnews.com/2014/05/09/how-the-us-propaganda-system-works/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Хм, не мога да кажа че не е интересно написаното, но в рамките на документално-информативния стил. Най-вече с поредното доказателство как се е крила информацията за престъпленията / инцидентите.

  Не е споменато първенството на България в едно отношение спроямо цензурата на СССР - че след първоначлните години на дивия тоталитаризъм, институционализираната цензура в лицето на Главлит съвсем умишлено бива изместена от механизмите за много по-страшната автоцензура. Това явление Марков описва брилиянтно в репортажите си като показва колко по-ефективно е то от всякаква цензура. И как автоцензурата е въведена във всичките сфери на човешко общуване.

 99. 99 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 847 Неутрално


  До коментар [#36] от "Lou":

  Така е отчасти, относно медиите в Америка. Зависи кой какво разбира от свобода. Защото мижитурството е над всеки 'строй', и съм убеден че не мислите, че в Амеркика няма такива, които да жертват обществения интерес за сметка на личния, както навсякъде. Такива лакеи са свободни само, доколкото получават ресурси от благодетелите си, били те институция, икономически кръгове или личности. Тоест, за "свобода" при тези условия не може да става дума.

  Свободни ли са мас-медиите там да говорят за културата на ренесанса например, по еднакъв начин по който обсъждат Лейди Гага и ни я бутат в лицето? Не много, защото това не води до мигновен "растеж" на рейтинга, печалбата, както би направило едно реалити шоу. А ако го правят, то трябва да бъдат безнадежно конформистки в представянето си, за да се хареса на колкото се може повече хора. Това свобода ли е, кажете ми? Въпреки, че безпорно по-добре от липсата на дори и такава в тоталитарна България от миналото.

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  [quote#49:"stupid_american"]Аз придирвам. Айде дай да видим с конкретни примери.[/quote]
  Та беше период на лов на вещици. Ти, ако си малък и не знаеш, питай баща си. По отношение на вещиците инквизицията провеждаше процедура. Дълга история. Ама защо ли те занимавам. За тебе е по-добре да угаждаш на мечтите си . И по-лесно ще ти е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK