Кой подклажда опасния огън в Бесарабия?

Украинският депутат Антон Киссе обиколи в началото на месеца за 3 дни шест района в Бесарабия, където живеят хиляди етнически българи.

Украинският депутат Антон Киссе обиколи в началото на месеца за 3 дни шест района в Бесарабия, където живеят хиляди етнически българи.Асоциацията на българите в Украйна и гагаузкото национално-културно общество "Бирлик" определиха като провокация съобщенията в одески медии за заседания на "Народна Рада на Бесарабия" и че те имат нещо общо с това. Официалното им обръщение бе цитирано от местната информационна агенция "Контекст-Причерноморие"и е публикувано на интернет сайта на украинския депутат от български произход Антон Киссе, който е председател на Асоциацията на българите в Украйна.
Предлагаме ви по този повод коментар на журналиста Драгомир Иванов, публикуван във "Фейсбук":


През ноември миналата година украинската аналитична група "Да Винчи" публикува кратък доклад, в който се говори за опасността от създаване на "Бесарабска народна република" в Одеска област. Според текста от едва 4 страници все по-често циркулират информации, че е възможно формирането на незаконна сепаратистка организация в южните части на региона, която да се опита да вземе властта в интерес на Русия. Освен това се обсъждал вариант "БНР" (наричана също и "Република Буджак") да разпростре влиянието си и върху Молдова, което да засили дестабилизацията и на двете страни, попадащи, разбира се, в зоната на активен интерес на Кремъл.


В документа директно се твърди, че
Москва разчита на активизация на сепаратизма в районите
с компактно българско население (Болградски, Измаилски и т.н.)


и че въздейства на местните етнически политически лидери. Спекулира се, че акцентът пада върху изграждане на независима Гагаузия, която да претендира за части от Молдова и Украйна. Посочва се, че Гагаузия - автономното териториално образувание в състава на Молдова - днес е основен център на кремълските дейности в района, и се припомня, че на референдума през февруари 2014 г. (непризнат от властите в Кишинев) 98% от гагаузките жители са гласували за интеграция в Евразийския митнически съюз. Проруските сепаратистки амбиции се подкрепяли от функционери като гагаузкия водач (башкан) Михаил Формузал, кмета на столицата Комрат Николай Дудогло и украинския депутат Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна.


В случай на дестабилизация на региона и създаване на "БНР" Русия ще постигне няколко неща: ще получи нова гореща точка в Украйна и Молдова, което ще отмени всички въпроси за бъдещата евроинтеграция на двете държави, като ги сведе просто до нуждата от решаване на конфликта; ще има повод за размразяване на конфликта в Приднестровието и за отслабване на Румъния (най-последователния съюзник на САЩ в района), ще се сдобие с първата непризната република на украинска територия, организирана по етнически признак (което в случай на борба със сепаратистите ще бъде изтълкувано от руската пропаганда в контекста на междунационален конфликт); ще отреже Украйна от достъпа до дунавските пристанища и ще даде възможност за откриване на втори фронт срещу Украйна и настъпление срещу Одеса. В по-дългосрочен план един широкомащабен конфликт там ще разшири и броя на играчите, а страни като България и Турция ще бъдат принудени да заемат по-активна позиция, заключават авторите от "Да Винчи".


У нас почти никой не обърна внимание на доклада, с изключение на два-три маргинални сайта. Представители на българите в Украйна обаче побързаха да се дистанцират от твърденията и хипотезите в него. "Много добре знам настроенията на хората в Бесарабия и мога напълно отговорно да заявя, че никой не разглежда възможността за създаване на някаква автономия, "република", кралство или някакво друго виртуално териториално образувание. Моите земляци са прагматични и много трудолюбиви хора, исторически стремящи се към съзидание и мирен, стабилен живот. Тук винаги са уважавали властта, дори и да не са съгласни вътрешно с действията ѝ. Бесарабия е Украйна и друг вариант няма!", коментира в началото на декември споменатият Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и депутат от Опозиционния блок във Върховната Рада в Киев, бивш парламентарист от Партията на регионите на предишния президент Виктор Янукович.


Добре, нека е така. Нямаме повод да се съмняваме в думите на г-н Киссе. Нека въпросният доклад наистина да е провокация и "резултат от изборното поражение на няколко несъстояли се политици, които още по време на кампанията се опитваха да плащат избирателите с разкази, че в региона може да възникне втори Донбас" (както обяснява на сайта си украинско-българският политик).


Да видим обаче какво се случва само 5 месеца по-късно.


На 6 април, този понеделник,


в Одеса беше създадена "Народна Рада на Бесарабия" 


от представители на 7 ключови бесарабски общности (българската, гагаузката, руската, украинската, циганската, молдовската и полската). Местните медии съобщават, че са присъствали около 100 делегата, членове на общински съвети, общественици, журналисти. Според лидера на "Народната Рада" и председател на Съюза на приднестровците в Украйна Дмитрий Затуливетер "нашата мисия е нашите народи да бъдат достойно представени в политическия и икономическия живот на Украйна, а нашите общини трябва да влияят на решенията, засягащи нашия край". На официалната страница на самопровъзгласилия се парламент е цитиран и манифест, в който се казва: "Ние сме патриоти на нашия край и от нас зависи бъдещето му. Народната Рада е нова форма на самоорганизация на бесарабците. Всички ще чуят нашия глас. Нашите действия ще бъдат оценени от хората и историците. Всеки ден на Народната Рада на Бесарабия ще бъде ден на борба и постижения".


По-нататък в програмата се посочва, че действията на народното събрание се основават на съществуващото законодателство и конституцията на Украйна. Но изрично се отбелязва, че организацията няма да допусне членството на Украйна в ЕС и НАТО. "В случай на влизане на Украйна в НАТО, ние си запазваме правото на самоопределение на Бесарабия", пишат инициаторите.


Сега да обърнем внимание на чуждестранните гости. В учредителната сбирка в Одеса са участвали лидерът на младежкото крило на българската партия "Атака" Светослав Пройнов, лидерът на партията "Молдовски патриоти" Михиал Гарбуз, бившият молдовски депутат Григорий Петренко и др. А пред делегатите били прочетени поздравителни адреси от гагаузкия башкан Формузал, от българския депутат Велизар Енчев и от шефката на българския "Европейски комуникационен център" Евгения Велкова. Последната структура е представена на страницата на "Народната Рада" и като "партньор по проекта". Въпросният "Европейски комуникационен център" е регистриран още през 2003 г. в София като ООД, а днес е ЕООД с адрес в кв. "Симеоново".


Колкото и да не ни се иска да проявяваме недоброжелателност, не могат да се спестят няколко детайла и възникващите от тях въпроси.


Самозваното народно събрание обединява
отявлени проруски личности и организации


Такъв е, на първо място, Съюзът на приднестровците на Украйна, основан от 45-годишния идеолог на приднестровската партия "Прорыв" Дмитрий Соин. Бивш служител на структурите за сигурност в непризнатата отцепническа молдовска република (в периода 1993-2007 г.), той се издига и до шеф на тамошния Отдела за защита на конституцията. През 2007 г. молдовските власти го обявяват за международно издирване за убийството на двама души през 1994 г. От 2008 г. функционира и като помощник на депутата от кремълската партия "Единна Русия" в Руската Дума Валерий Богомолов, но през 2013 г. бяга от Приднестровието, като обвинява властите в политическо преследване. Заселва се в Одеса, където основава и Съюза на приднестровците. Проруска е и партията "Молдовски патриоти", за "Атака" няма какво да говорим.


Освен всичко друго, сайтът на "Народната Рада на Бесарабия" е регистриран в Москва.


По всички правила на съспенса още в самия ден на основаването беше родена и "гореща новина", която още повече да нажежи страстите. Българският пратеник Пройнов се оплака, че бил нападнат в Одеса. "Пристигнах в Одеса, за да подкрепя нашите бесарабски другари в стремежа им да се обединят в тази тежка ситуация. Когато дойдох в хотела, бях атакуван от двама мъже", разказа младежкият председател на "Атака" пред сайта "Таймер" (http://timer-odessa.net/…/v_odesse_pobili_politika_iz_bolga…). Да предположим все пак, че г-н Пройнов действително е ясно разпознаваем в Одеса, влиятелен международен политик и наистина представлява заплаха за "хунтата" в Киев. Съвсем логично може да се очаква в следващите дни (ако това вече не е факт) да се вдигне вой за това нападение, което несъмнено ще бъде приписано на вилнеещите в Украйна "фашисти" и "бЕндеровци", без които не минава нито една новинарска рубрика на прокремълските медии.


Още нещо съвсем случайно: в деня на създаването на бесарабския народен парламент Волен Сидеров разтръби, че в края на май САЩ ще започнат на украинска земя война с Русия.


Добре, но кой в крайна сметка подклажда войната и разпалва опасен сепаратизъм? "Атака", в компания с В. Енчев и други пишман патриоти наливат масло в един и без друго сложен и изпълнен с изключително големи рискове конфликт, само за да угодят на поръчителите си в Кремъл. Защо точно сега назря "нуждата" от създаване на поредния отцепнически "народен" проект? И не бяха ли тъкмо "народните съвети" и "народните губернатори" подбудителите на кървавите събития в Донецк и Луганск? Каква е необходимостта, а и задачите пред тази организация, която вижда смисъла си като "всеки ден на борба и постижения" и предотвратяване на евроатлантическото членство на Украйна? И кого обслужва всичко това? (Повече от ясно е - властимащите в Москва).


Щом нашенските рубло-патриоти са толкова загрижени за етническото самоопределение на българите зад граница, защо не инициират например "Народна Рада" и на българите в анексирания от Русия Крим? Защо не се ангажират също толкова ревностно и с правата и независимостта на наследниците на Хан Кубрат от някогашните Волжка България и Стара Велика България - на територията на днешните руски републики Татарстан и Кабардино-Балкария? И дали биха били съгласни, ако, да речем, в Търговище или Кърджали изведнъж се пръкнат подобни "Народни Меджилиси"?


Украйна е многоетническа държава със сложни политически, обществени, икономически, а не на последно място и културни наслоения, проблеми, противоречия. И без друго тя си има достатъчно регионални противопоставяния и трябва да се справя с дългогодишни битки между различни центрове на власт и местни амбиции (Киев, Харков, Днепропетровск, Донбас, Одеса, Лвов... отдавна всеки от тях иска повече самостоятелност). Но в момента Украйна се бори за оцеляването си като единен държавен организъм, с всичките си кусури, залитания, грешки и заблуди - захапана от външен агресор и разяждана от подклаждани отвън метастази. И е жалко, че някой иска да вкара в тази гадна война и украинските граждани от български произход (които са над 200 хиляди).


Дребните политическо-парични интереси няма как да оправдаят
танца с факли край бензиностанция


който освен това не се играе и особено умело. Но пламне ли още по-голям пожар, въвлече ли се и Молдова в него, загинат ли (не дай, Боже) и българи, няма да са виновни тогаз нито американците, нито жидомасоните, западните империалисти, гейропейци и прочее таласъми, творения на медийните машинарии на Кремъл. А преди всичко вината ще падне върху неговите (задунайски) храненици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Весело

  джуджето,бъргър кинг и ес .

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Затова и имат страх от киевската хунта, държаща се от Десен Сектор и Свобода.
  Цитат:
  "Украйна е многоетническа държава със сложни политически, обществени, икономически, а не на последно място и културни наслоения, проблеми, противоречия."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Масква, ама не река, ами Кремльовска.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  няма да са виновни тогаз нито американците
  ===================================
  Щото ако не са американските пари и танкове как точно ще протече "интеграцията" към "евроатлантизма"?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Поне е добре да е ясно българите на какво мнение са а не да слушаме брътвежите на бялата Златка

  15.02.1989 - 07.02.2018
 7. 7 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "Каишков - Гласът на Америка":


  Ко речи ????

 8. 8 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Източния огняр хвърля съчки и поддържа огъня на напрежението !

 9. 9 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  Интересно пратеникът на Воленчо на какви разноски е пътувал и не трябва ли Същият да отговори чии го дири там?
  Следващите емисари на русото чудо сигурно ще са при ИДИЛ...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 10. 10 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Крайно време е националистическите партии да се забранят!

  Happy face says, adios !
 11. 11 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Колко е удобно да имаш външен враг. Може да оправдаваш всичките си грешки от некадърност с него. Путин не е чак толкова добър политик, че да може да управлява неруските малцинства в Украйна.

 12. 12 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 516 Весело

  Дайте логически да проследим тази инфо, че Москва разчита на сепаратизма в регионите.
  Какво печели Москва от сепаратизма?
  Реално?

  На Москва и трябва цяла Украйна в Таможния, а не воюващи помежду си региони. И освен това, когато американците загубят съвсем интерес към Украйна като инструмент за разплаване на война с Русия, за да махнат Путин от президентския стол, мизерията ще се възстановява от Русия.
  Затова Русия няма никакъв интерес от разплаване на регионални конфликти на Украйна

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Най-лошото е че след това, няма да има повече места за руския цирк. И тогава вероятно ще посегне на нато. Въпросът е как ще реагира малокалибрения комлексар когато бъде изритан бързо и унизително от натовска територия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Анализът е много смислен и коректен!
  За разлика от пелтеченето на повечето от коментиращите.

  Самият факт, че този антон киссе е бил от партията на янукович е повече от показателен! А пък факта, че въпреки това(че е част от партията на янукович) е бил преизбран в Радата, показва, че изборите миналата година в Украйна са демократични!

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Покрай сухото, лесно гори и суровото, Авторе - трупай Опит ...

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#13] от "Karelson-забранен да посещава Алкашия Путин Акбар!":

  Това отговаря ли на въпросите ти?

  www.klassa.bg/news/Read/article/250227_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

  Апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 516 Весело

  Същите бели конци са използвани за тая ENTE, както при тъврдението, че руска армия настъпва в Донбас от май 2014


  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Не виждам никаква разлика между бандитските действия на Коминтерна и сегашните на путин.
  Рашизма си е чист национал социализъм на 21 век.
  Фашиста викат "дръжте фашиста!"

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Който нападна Грузия. И който пълзи - учтиво - срещу Украйна.

  Свобода за Надежда Савченко!
 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  "Кой подклажда опасния огън в Бесарабия?"
  Сложете и едно# пред Кой, та да стане още по-забавно.
  Значи, Нюланд може да носи курабийки, а Велизар Енчев не можело да пише писма.
  "Украйна е многоетническа държава със сложни политически, обществени, икономически, а не на последно място и културни наслоения, проблеми, противоречия...."
  Т'ва сега ли се разбра от автора?
  А преди година, когато пожарcj припламваше все още в Донецк и Луганск, но беше ъзможно да се угаси, ама не с танкове и БТР а с разговориq авторът знаеше за тази украинска особеност?
  Другари, играят вашата игра, с вашите карти, по вашите правила, а вие сте възмутени...
  Цинично е някак, мисля, това възмущение.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Днеска Рада, утре Република!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#17] от "«Эхo»":

  Не Ви ли е срам да използвате тази картинка като аватарченце?

  Свобода за Надежда Савченко!
 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  "В учредителната сбирка в Одеса са участвали лидерът на младежкото крило на българската партия "Атака" Светослав Пройнов, лидерът на партията "Молдовски патриоти" Михиал Гарбуз, бившият молдовски депутат Григорий Петренко и др. А пред делегатите били прочетени поздравителни адреси от гагаузкия башкан Формузал, от българския депутат Велизар Енчев и от шефката на българския "Европейски комуникационен център" Евгения Велкова."

  бе тея дс мекеренца в какво се опитват да ни забъркат да му се не види?

 24. 24 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Наистина българите в Украйна са дълбоки русофили. Имам фейсбук приятели оттам и са по-железни канчета от родните ни.

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Весело

  е карай, поне изяснихме откъде цъфна "българската Сириза"

 26. 26 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#22] от "heatseeker":

  Защо да ме е срам?

  Нито лъжа, че съм учил политически науки в УСА и съм се върнал в България за да имам тъмно и мизернобъдеще, нито крада идеите на радиото да развявам русофобска пропаганда

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 27. 27 Профил на murphy_68
  murphy_68
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само не можах да разбера какво е мнението на въпросния писар за тамошните българи?

 28. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Освен рашистите няма кой друг да прави такива подли номера.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Нямаше никакви проблеми в Украйна преди т. н. интеграция с ЕС и НАТО. Дотогава едва ли някой се е сещал каква точно е националната му идентичност. Ясно е, че много хора там, както и тук нещат НАТО и ЕС. Защо? Ето това е въпросът. Нека всеки сам си отговори на този въпрос, да не каже, че някой му е повлиял. Но след като това е факт, нека бъдем демократични. Тези за НАТО и ЕС да ходят при тях, или да организират свои общности под тяхното знаме. А тези дето не искат, да бъдат оставени на мира. Щото явно нямат намерение да се предават. САЩ и НАТО награбиха огромна територия и нито имат ресурс да се справят, нито дори знаят точно какво става в тази територия.

 31. 31 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Путин знае много добре, че постигне ли се спокойствие в Украйна ще води война на Червения площад. Прави всичко да изнесе проблемите извън Русия. Толкова е прозрачна глуповата му политика, че чак е срамно несериозна. ЕС/НАТО настойчиво ще парират всички опити на Кремъл да мачка волята на бившите страни-васали на Русия да са свободни и модерни. Нямате шанс г-н Путин. Упадъчна, псевдо-имперска политика то преди два века не върви днес. Съсипахте страната си, но ще си платите. Руснаците няма да търпят вечно алибито за кражбите на кремълската клептокрация.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#10] от "Р. Дражев":

  Ами забрната на политипески партии, различни от правилната е добре позната практика от не далечното ни минало!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#30] от "judjuk":

  Ще ви се някак си да не се оспорва руската фантазия да управлява съдбата и интегритета на страните граничещи с нея. Ако е вярно това, което сте изписал България днес нямаше да съществува.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 34. 34 Профил на kaiser_soze
  kaiser_soze
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Руслямска държава облагородява. Следват Молдова и Прибалтийските републики.
  http://petatakolona.com/ruslyamska-darzhava/

  Петата Колона на Русия: http://petatakolona.com
 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#31] от "Bulgerman":

  Ура другари!

  Не видях никаква мисъл в коментара ви. Само лозунги!
  Това вече не се купува.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 516 Весело

  [quote#31:"Bulgerman"]ще води война на Червения площад [/quote]
  При рейтинг от 80 и нагоре процента?


  Сивите клетки, колега, сивите клетки мърдайте, а не пръстите !

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Любопитно

  Хм ...
  И как това се съчетава с публикуваното само преди няколко часа в Дневник: http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/07/2508552_odeskite_bulgari_protestirat_sreshtu_suobshteniia_che/
  И в което същият този депутат Киссе отрича категорично някакъв сепаратизъм?

  И въобще ... този регион е подконтролен на Коломойски.
  Ама журналистът Иванов гък не е обелил по въпроса.
  А трябваше ...
  Специалист май, ама не дотам ... Или не му се вписва в картинката?
  Защото помним какво се случи миналата година в Одеса.
  Пък сега ... цяла Рада под носа на Коломойски, не го бръснат за слива? Или с негово ОК? Ама тогаз защо не е споменат?
  Мъка, мъкаааа!

 38. 38 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#10:"Р. Дражев"]Крайно време е националистическите партии да се забранят! [/quote]

  Проблемът не е толкова в това, че Атака е националистическа партия, а че е руско-националистическа. Въпросът е защо конкретно отговорните държавни служби спят, докато агенти като Сидеров и Енчев необезпокоявани работят срещу българската национална доктрина, в интерес на чужда държава, сама вече ясно позиционирала се като наш противник?!

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#30] от "judjuk":
  До коментар [#33] от "Bulgerman":

  Чете бе хора! Четете!

  Пееди 1989 та стабдарта на живлт в Украйна е бил по-висол от средния за империята. През 2012 та е двойно по нисък.

  НАТО и Русия имат вина до толкова до колкото корумпираха тази държава в благородно съревнование. Къде бляха украинците през това време?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#36] от "«Эхo»":

  Този рейтинг е единствено и само заради нападението срещу Украйна. Ако не я беше запалил войната, сега тя наистина щеше да бъде наистина на Червения площад.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  [quote#33:"Bulgerman"]Ще ви се някак си да не се оспорва руската фантазия да управлява съдбата и интегритета на страните граничещи с нея.[/quote]
  Русия няма как да не разглежда поведението на съседните си държави. Но го прави от гледна точка на собствената си сигурност. Не става дума обаче за интеграция с Русия, а със САЩ и НАТО. И които го искат, нека да го правят. Но насилието срещу тези, които не искат да го правят, не е оправдано. И не е невинно.

 42. 42 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#35:"tribiri"]Не видях никаква мисъл в коментара ви.[/quote]
  Не съм и очаквал да видите. То се иска можене, мислене, морал, меми и т.н. Не се измъчвайте. Четете и се опитвайте да възприемете. Старите ви файлове са скрап.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 43. 43 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#39] от "tribiri":

  [quote#39:"tribiri"]Чете бе хора! Четете!

  Пееди 1989 та стабдарта на живлт в Украйна е бил по-висол от средния за империята. [/quote]

  Да видим дали ще стане с картинка: http://antifashist.com/images/newjx/listovka-25092014.jpg
  Тук още се борят за незалежност.
  След 23 години незалежност - перемога.
  Гражданска война и стандарт като в Африка.
  Це премога, но "Всему виной москаль!" .

  Ecrasez l’infâme
 44. 44 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Но в момента Украйна се бори за оцеляването си като единен държавен организъм...[/quote]

  Как няма да се бори?! Когато неонациста и издирвания от Интерпол Дмитрий Ярош от “Десен сектор“ е назначен за виш военен съветник с одобрението на бившия сладкар Вальцмам.

  http://www.infowars.com/ukraines-neo-nazi-leader-becomes-top-military-adviser/

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Имам само един въпрос- ако българската етническа общност действително се чувства БЪЛГАРСКА, защо не иска присъединяване към Р. България, а към рф? Мисля, че ако всеки си отговори на този въпрос, ще му стане ясно колко е "българска" "българската' общност в Украйна.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 930 Любопитно

  Покрай войната в Украйна поне цъфнаха наяве всички пут*ински подлоги-от Донбас през Молдова,България,Гърция до Унгария и Чехия...
  Западните съюзници на евразийството също избуяха в цялата си прелест - от испанските левичари през Льо Пен до британските нацисти и ксенофоби...
  Щом и кафяво-червен интернационал си направиха в града на Аврора Днес поне са на открито - съответно наполовина по-малко опасни...

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И още нещо- познавам 2 момичета от българската общност - бесарабски българки, които са дошли в България, следваха в СУ, почти нямаха акцент при говора и следваха и работиха едновременно като продавачки в магазин в "Иван Вазов". Те бяха избрали сами!!!! да дойдат в България, въпреки, че са били абсолютно наясно с нашите вътрешнополитически проблеми. Момичетата си завършиха висшето образование, мисля даже, че едната от тях е семейна- с едно дете, и продължават да си живеят в България/ София. Ето ТЕЗИ момичета действително са от българската общност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Добре, но кой в крайна сметка подклажда войната и разпалва опасен сепаратизъм? "
  хубавото на демокрацията е , че когато покори еверест , си гради нов еверест . още по хубаво е че винаги има длъжни да платят новия връх

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#43] от "Graf":

  Много сложно бе Графе!

  Хайде да приемем, че не си разчитал някой от широката публика да разбере, какво си линквал!

  Кучето на Павлов! Русия - лошо. НАТО - добро! Банан - добро! Шамар - лошо!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#39:"tribiri"] Къде бляха украинците през това време? [/quote]

  Ами бляха. По-крадливо племе в Европата няма! Е задигнали не 1 (един), ами 5 (пет) самолета на индийците!

  http://www.zerohedge.com/news/2015-04-03/ukraine-loses-five-indian-airplanes-shake-secret-service-army-underway

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#51] от "Müller":

  Те да бяха само тези самолети! Какво стана с онази прекрасница с плитката!?
  Интересно защо и нейните далавери някак си така им бЕгат у лево на нашите разбирачи. Ако отворим архивите ще извадим маса разкъсани ризи от топ коментаторите по темата!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#12] от "«Эхo»":

  Напротив,на Русия не и трябва силна Украина и граница с ЕС!!Щото цялото пропаднало племе ще се изнесе от ко..ната!

 54. 54 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тук разни незначителни разбирачи се упражняват да унижават Украйна. Недостойно поведение. Фактите, обаче са други:

  Путин капитулира в Минск. Вижда се ясно. Спазари Донбас срещу ниски стойности на рублата и нефта, но поне стабилни. И от тогава е пас. Както винаги, прецакани са напомпаните му съюзници-мародери. Обичайна московска практика. Няма техен съюзник, когото не са предали, като видят дебелия и им се спре краденето.

  Даже и Наталия го е разбрала и е напуснала центъра на лъжата. Самонаетите путинкантропи, обаче не се отказват. До последен дъх. Так нада.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 55. 55 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#43] от "Graf":

  Малко ни затруднявате с новоматерния си език. Учете чужди езици, напр. български, щом ви се общува с хора от по-добрия свят. И се постарайте, като не ви се живее в Матушката да се интегрирате в демократичната среда от, която си мечтаете да сте част. Не ни пробутвайте евтина пропаганда, моля.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 56. 56 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Пропагандата му е като на фашист,напада чужда държава като фашист,поведението му е като на фашист.Значи трябва да е фашист.
  Какво толкова има за чудене,не знам.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Дребните политическо-парични интереси няма как да оправдаят танца с факли край бензиностанция".
  Сидеров и В.Енчев затова не се замислят.Те имат задача,за която им плащат и не се интересуват кой край ще пламне.Руските мекерета ,маскирани като български патриоти,са най-гнусното нещо в политическия живот на България.


 58. 58 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Мурзилките явно са инструктирани да следят ооределени теми и да пляскат опорни точки, смесени с някакви пилу-истини, за заблуждение на случайно четящ. Внимавайте да не се задавите с рублите, другари, че никой не обича предателите, дори този дето им подхвърля подаянията. Гадни, долни тролченца руски, заслужаваме си ви, че ви търпим да забърквате простотии и сеете разделение в Европа, вместо да ви начупим каските. Русия, ако си пазеше интереса, нямаше да експандира територията си с анекс на друга, суверенна теритофия, за която лично кремълския гном е подписал гарнции! Мамашата ви ще се самоизяде от вътре, щото не може да расте безкрайно и тогава мурзилки гадни, света ще ви се стори тесен, ще ви гонят всички, на които сте направили мизерия, а няма да има къде да се скриете. Чакам този момент с нетърпение, тогава ще ви слушам как се оправдавате, нещастни имбецили.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 59. 59 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Накратко, две от партиите в Бг парламента са готови да продадат и майките си за няколко копейки. В парламент от осем партии можеше да е и по-зле...

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "Р. Дражев": ≪Крайно време е националистическите партии да се забранят!≫

  Интересно, по какво тогава в тази област, създаването и съществуването на различни политически партии с различни политически цели, сегашната западна демокрация принципно ще се различава от фалиралия вече комунистически тоталитаризъм? И нима национализмът се приравнява с нацизма? И ако да, на какво основание?

 62. 62 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1195 Разстроено

  И до там ли стигнаха вее..

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Накратко, господ да ни пази от русофилските българи от териториите на бившия СССР!

 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#55] от "Bulgerman":
  [quote#55:"Bulgerman"]Малко ни затруднявате с новоматерния си език. Учете чужди езици, напр. български[/quote]

  Мисля, затруднението ви е на съвсем друго ниво, та не е малко, а много.

  [quote#55:"Bulgerman"]И се постарайте, като не ви се живее в Матушката да се интегрирате в демократичната среда от, която си мечтаете да сте част. [/quote]
  Да помогнем първо с пунктуацията.
  Изречението, може би, трябва да има някакъв такъв вид: "И се постарайте, като не ви се живее в Матушката,(тук се слага запетайка, щото имате вметнат израз), да се интегрирате в демократичната среда,(тук също, щото запетайката стои пред предлога) от(,а тази запетайка, дето се мота зад предлога, се маха) която си мечтаете да сте част.
  Учете езици, бих казал, но първо учете.

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#61] от "glog":

  Повече прилики, отколкото разлики!

  Happy face says, adios !
 66. 66 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#47] от "logika":

  А българска общност, която иска българска автономия там не е българска общност?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 67. 67 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Има ли компактно малцинство в дадена държава по нейните граници рано или късно се отцепва.При нас в България е късмет защото край границата сТурция има 100000 турци а в Делиормана окло300000 турци далече от турската граница.Затова в Украйна в граничните райони ще продължават опитите за независими райони,още повече че тези малцинства са подклаждани от Унгария,Молдова и Русия

 68. 68 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#40] от "8th_ball":

  Не е така.
  Янките се опитаха да запалят Черв. площад дек. 2011 и май 2012, но не успяха. Затова прибегнаха до помощно им средство - украйна.

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 69. 69 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#67:"chuggun"]При нас в България е късмет[/quote]
  Не е късмет, а янките засега не им трябва дестабилизиран военен конфликт в България. Тръгнете ли да се разделяте с американския алианс или евромечтата, започва гражданска война за отцепване на турсконаселените райони, заедно с помаците.

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 70. 70 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#12] от "«Эхo»":
  "На Москва и трябва цяла Украйна в Таможния, а не воюващи помежду си региони."

  Като не се получи с цяла Украйна нека поне воюват регионите.

  подпис
 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Много унизително е участието на Атака. Както ромите рушат авторитета на българите с кражбите си в Европа така и Атака ни излага по света. Напоследък Атака не е много активна в парламерта. Сега разбирам защо - те са преминали към световната политика.

  подпис
 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Връщам се на намалената активност на Атака в България. Мисля, че България вече не е централна задача възложена от Путин на Сидеров. Ако е така съм много доволен, защото Путин отклонява от нас най-важният си ресурс "предателите".

  подпис
 73. 73 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#70] от "Иван К":

  Ще се получи с цяла Украйна. Затова се грижат янките и техните слуги-олигарсите

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 74. 74 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Любопитно

  [quote#20:"Graf"]А преди година, когато пожарcj припламваше все още в Донецк и Луганск, но беше ъзможно да се угаси,[/quote]
  Другарю Граф, как да угасиш пожар, като от северноазиатската бензиностанция постоянно наливат бензин в него?

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 75. 75 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#69] от "«Эхo»":

  А трябва ли да се разделяме с Евро мечтата?

 76. 76 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#12] от "«Эхo»":

  ++++++++++++++++++

  Много си прав, ама американската пропаганда не разчита на здравия разум, а на неговата липса.

 77. 77 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Аз се питам, къде са нашите проевропейски и пронатовски политици, които поддържат контакти с българското население в Украйна и Молдавия, та са оставили това на Москва и Волен Сидеров. И не е ли крайно време да се основе министерство на външните българи, които са 4-5 милиона и допринасят 20% от БВП.

 78. 78 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#12] от "«Эхo»":

  Глупости. Прочетете пак точките, нещо ви е убягнало.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 79. 79 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#23] от "extraCACA":

  Да им се поиска отговорност на руските мекерета. Надявам се нашите сънародници в Бесарабия да са по-умни от атакистите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 80. 80 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#30] от "judjuk":

  Нямаше, защото Путин искаше по тихо да ги притегли към себе си, а като видя дебелия започна война.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 81. 81 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иван К":

  Да си ги прибира направо

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 82. 82 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  [quote#80:"Алф"]Нямаше, защото Путин искаше по тихо да ги притегли към себе си, а като видя дебелия започна война.[/quote]

  Моля бъдете коректен. Първо имаше майданска пролет.

 83. 83 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В т.н. държава Украйна стават тъжни неща,защото загиват хора и ще продължават да загиват. Тука се пишат смехории от центаци,/ изживяващи се като богоизбрани оценители на процеси в света/в чиито глави освен двойни стандарти и вехти клишета друго няма...

 84. 84 Профил на sasebo111
  sasebo111
  Рейтинг: 0 Весело

  Да бе Хунтата мирно седяла, не би чудо видяла .... казват по нашия край.......

 85. 85 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#77:"bawarec"]Аз се питам, къде са нашите проевропейски и пронатовски политици, които поддържат контакти с българското население в Украйна и Молдавия, та са оставили това на Москва и Волен Сидеров[/quote]

  Щот не са пробългарски. Статията, която не дочетох, е отврат. Така да си плюеш ти на народността и само за чуждите интереси да мислиш.

 86. 86 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До автора.

  Малко е да се каже, че съм отвратен.

 87. 87 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Това въобще не биваше да го отварям, да си портя аз настроението по Великден. Да ви прощава Господ.

 88. 88 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#16] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Абе друго си е ,да си ни боцка Рассеята!Нали чайник?Руския чайник,най големия и най чугунения чайник в вселената!Ндаа,ама не тичкате къде Магадан,а на запад,в гейропата със фашистки кинти в кормачето,а не с рубли!

 89. 89 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#44] от "Müller":

  Хе хе,Мулее р,я кажи къде го издирва Интерпол тоз Ярош!?Дет ни показваш тея сайтчета,списвани и спонсорирани от чекисти,въобще не ни правят впечатления!!Ако са от Остин, Тексас!

 90. 90 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#89] от "Plamen Shopov":

  Товариш Пламен, вече няколко пъти, да не казвам всеки път се налага да ви обяснявам допълнително. Надявам се, че все още ви е свободен Интернета там в Украйна?!

  Та ето ви и страницата на Интерпол за издирването на YAROSH, DMITRIY... и следавщия път четете!

  http://www.interpol.int/notice/search/wanted/2014-16549

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK