Газови турски вълнения

След среща с турския президент Ердоган в началото на декември 2014г. Путин обяви, че "Южен поток" няма да се строи и от тогава новата тема е т.нар. "Турски поток" - преминаването на преноса на газ през южната държава

© Reuters

След среща с турския президент Ердоган в началото на декември 2014г. Путин обяви, че "Южен поток" няма да се строи и от тогава новата тема е т.нар. "Турски поток" - преминаването на преноса на газ през южната държаваГоляма тревога обхванала някои, че България не била взела участие в една среща на 7 април в Будапеща на няколко страни, които се били събрали да обсъждат бъдещето на газопровода "Турски поток". "Видяхте ли!", "Аз нали ви казвах!" и "Пак ни подминаха!" бяха преобладаващите тревожни прозрения.  


България наистина изолира себе си от енергийните пазари и мрежи в Югоизточна Европа, но това няма нищо общо с "Турски" или с който и да било друг вариант на "Южен поток".


България се самоизолира главно с това, че не създава енергиен пазар
- както газов, така и електрически, както национален, така и регионален.


България упорито отказва да поеме пазарна и регионална инициатива. Но дали пазар се гради с тръби? Или с кабели? Не. Пазар се гради със закони, които гарантират конкуренция и с регулатор, който се занимава с това, с което енергийният регулатор трябва да се занимава – постоянно да отстранява пречките пред развитието на пазара.


"Турски поток" най-вероятно няма да бъде построен. Ако бъде построен, България ще има само полза от него, защото липсата на пазарна логика на проекта ще доведе до свръхпредлагане и възможно падане на цената.


Смята се, че Турция е заобиколена от 70% от известните в света газови и нефтени залежи. Русия много искаше да избегне турското трасе, за да не трябва да се занимава с


турското нежелание да увеличава зависимостта си от руски газ


Сега обаче "Газпром" ще трябва да опита да мине през Турция. Оттам ще минат и доставките от Азербайджан. Както вървят нещата с Иран, скоро към Турция може да тръгне и ирански газ (а Иран е страната с най-големи газови залежи в света). Газ от Северен Ирак може също скоро да потегли към Турция. Залежите в Източното Средиземноморие са също значителни.


Тръби и газ ще има. Капацитетът на терминалите за втечнен газ в Западна Европа, в Турция и в Гърция и сега стои в най-добрия случай запълнен наполовина. (Неизползваният капацитет на терминалите за втечнен газ е приблизително равен на газа, който ЕС внася от Русия.)


Онова обаче, което в крайна сметка има значение е цената на газа, която потребителите плащат. Дали газът ще идва през Турски или Аржентински поток няма особено значение.


За да свали цената на газа в страната,
правителството трябва да ускори всички проекти


които могат да помогнат на създаването на газов пазар и най-вече да създаде условия, в които пазарът да се развива сам (защото не е редно правителството да създава самия пазар). Това са най-вече интерконекторите със съседни страни.


Ако правителството и българският бизнес имат малко повече самочувствие може да се разходят до Виена, Букурещ, Анкара, Загреб, Тунис, Алжир, Баку и да видят какво още може да се направи. Не е да няма какво.


Украйна например намали цената си със 100 долара на 1000 кубически метра. Направи го по един много прост начин, макар и с трагично закъснение. Украйна не си построи още една тръба до Русия, а


просто престана да внася газ от Русия


Тогава Газпром сам предложи да намалят цената. Това е пазарен урок от първи клас. Ако има повече, струва по-малко.


Литва инсталира плаващ терминал за втечнен газ. Още преди да бъде завършен терминала, Литва договори отстъпка от 20% за доставките си от Газпром. Когато Италия даде да се разбере, че смята да води сериозни разговри за алтернативни доставки за газ, включително и втечнен газ, Газпром намали цената на газа за Италия с 30%, за да намали риска от конкуренция.


Цената на газа, или на каквото и да било, не пада защото до теб е дошла тръба, път или камион, а защото има избор и търговия. Колкото и тръби да си построим, цената ще е все висока, ако нямаме избор.


Затова газопроводните сбирки на съседите сами по себе си не бива да ни притесняват.


България обаче трябва да направи две неща


И да ги направи амбициозно, дори агресивно.


Първо, ние трябва да използваме всички лостове на член на Европейския съюз, за да не бъдат допускани никакви изключение от конкурентните правила на Третия енергиен пакет (този, с чието спазване Газпром не можа да се примири). Тогава колкото повече турски потоци бъдат построени, толкова по-добре, независимо дали минават или не през България.


Второ, правителството трябва


брутално да разчисти всеки опит за забавяне на изграждането на газови интерконектори


които биха могли да осигурят различни източници на газ. Години наред интерконекторите, които могат да осигурят кризисни или постоянни пазарни алтернативни доставки, се блокират с дребни бюрократични пръчки в колелата на иначе лесни за реализация проекти.


Накрая, нека да не забравяме, че за България газът е маргинален източник на енергия и представлява само около 10-12% от енергийното и потребление. Малко вероятно е този дял да се увеличи. Газът е скъп и неконкурентоспособен спрямо други енергийни източници, особено за отопление. Употребата на газ в Европа спада, а потенциалните източници са много. Срещата в Будапеща няма ни най-малко да промени тази тенденция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Гневно

  "България упорито отказва да поеме пазарна и регионална инициатива."

  Не България, а руската агентура, която ни управлява. Сами сме си виновни, че ги търпим.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 2. 2 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Яка статия! Правилно!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 887 Весело

  Ех, каква пропагандна статия! Не разбрахте ли? Братския източноправославен славянски газ е единствен по рода си и най-добър в света! Всичко друго са соросоидни манипулации на американските илюминати!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#1:"Сашо"]Не България, а руската агентура, която ни управлява. Сами сме си виновни, че ги търпим.[/quote]


  Много правилно! Докато не я изметем тая руска зган, нищо в България няма да е наред!

  Имало едно време ссср...
 5. 5 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бла-бла-бла, разочарован съм защото авторът може повече.

  И разбира се, се пропуска най-важното. Азерският газ няма да е по-евтин от руския, също както иранския. Конкретно за азерския има вече приети транспортни цени от турския регулатор за ТАНАП, които го оскъпяват и при тези нива е по-скъп от руския, който купуваме в момента.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Яка статия, наистина ... и всички, които ореваха орталъка как било ужасно, че ни няма в Будапеща, са едни тъжни петоколонници !
  Примерите на Украйна и Литва са НЕЗАОБИКОЛИМИ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Това че в България потреблението на газ е толкова ниско само показва колко бедна и недоразвита страна сме все още...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Весело

  До коментар [#3] от "majorman - Чао, Гоце!":
  Най правилната газ е руската газ.

 9. 9 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Боже, колко слаба статия.
  Ще рече - всички тези западняци, дето са се събрали да обсъждат са глупаци, а ние Бай Ганьовците сме умните :)
  А да, сетих се. Те обсъждат как заедно да си направят тръба, която да ги свърже с турското хъбче. Нас очевидно ни няма в схемата - ако искаме газ, да си дръпнем един маркуч за наша сметка до Турция.
  Особено ме изкефи как автора настоява за стриктното спазване на Третия Енергиен Пакет. Сигурен съм, че турците баш за този пакет ша помислят най-напред, чак после за келепира.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 10. 10 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Не зная кой измисля тези неща в България, но лъжите се предават от уста на уста, хората ги цитират и накря всички започват да им вярват. Най-лошото е, че отговорни хора, като министри, за които се предполага че имат съветници, изобщо не са запознати с нещата и самите те разпространяват лъжите.
  Господина, написал тази статия, не беше лошо да прочете докладите на комисията за енергетика на ЕС - CEER и да пише конкретни неща. Да пише статия, като се обляга на разпространяваните неистини е меко казано несериозно.

 11. 11 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Украйна не си построи още една тръба до Русия, а

  просто престана да внася газ от Русия"

  Глупости на таркалета. Всичкия газ, който Киев внася, дали от Изток дали от Запад, е все руски. На Москва не ѝ пука дали си взема парите директно от Киев или през Словакия, стига да ѝ се плаща.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  "Дали газът ще идва през Турски или Аржентински поток няма особено значение"

  Верно ли ???!! Еми, да си купуваме газ от Аржентина тогава

 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Руската пропаганда и българските и подлоги трудно преглъщат неосъществената далавера с Ю. пАток.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1131 Весело

  [quote#5:"Жупел"]И разбира се, се пропуска най-важното. [/quote]

  Не, другарю, вие пропускате най-важното, което е следното: има ли избор на доставчици, цените ПАДАТ.
  Абсолютно нищо не ни пречи пак да си внасяме газ от Русия, но на цена без "братска добавка"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на kaiser_soze
  kaiser_soze
  Рейтинг: 388 Весело

  Разкошна статия. А лафовете на рубладжиите са досущ като тези в "речник на рубладжията". Ще се дообогати...

  http://petatakolona.com/rechnik/

  Петата Колона на Русия: http://petatakolona.com
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Изключително ясна, достъпна и добра статия! Поздрави за Юлиян Попов- напипал е точният пулс на проблема! Надявам се за в бъдеще да четем именно такива статии, а не статии предимно за проблемите на бежанците/ незаконните мигранти от трети държави в България или за поредното престъпление, извършено от руски граждани в България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#11] от "Жупел":

  Капацитете на тръбите от Русия за Украйна е над 160 милиарда кубика годишно. "Нова" тръба не им е нужна. Съществуващите тръби не се запълват. През Украйна минават само около 50 милиарда кубика годишно. И тенденцията е, нищо да не минава от там.

 18. 18 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Ма особено пък Украйна е страшно НЕЗАОБИКОЛИМ пример. Заобикалят ги чак през Турция. Заедно с тях и нас.
  Сега да им благодарм, че ще загубим маса пари от транзита, и ще потрошим още повече за нова тръба до турция.
  Абе, някой може ли да каже - като спре транзита на газ през Украйнс, нашите тръби можем ли да си ги изкопаме и да си нсправим от тях връзка с Турция?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 19. 19 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1131 Весело

  Под тази статия ще има пълна мобилизация на путлерофилите.
  Следобедът ще е забавен..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 20. 20 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-реалната и близка алтернатива на руския газ е в Румъния, нещо, който авторът съвсем е пропуснал. Там активно се разработват газовите находища, наскоро имаше голяма газова сделка с голям чужд финасов инвеститор (новина, отново подмината аристократично от Дневник, който иначе не пропуска обилно да ни разкаже за руските тролове и хакери). До две години Румъния ще се превърне в нетен газов износител, интеконкторът до там е готов, само компресорната станция трябва да си направят, за да почнат да изнасят.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 21. 21 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#15] от "kaiser_soze":
  Много добър линк! С Ваше позволение, ще си го копирам в архива и ако някоя мурзилка пак ми вдигне кръвното и нервите, вместо да обяснявам юридическите аспекти на един проблем, просто ще цитирам линкът и част от неговото съдържание Честно казано, уморих се по 100 пъти да копирам моето правно становище, което е в архива ми, за руската нападателна война в Украйна...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 22 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Всеки грамотен търговец знае, че само конкуренцията може да свали цената. Докато доставяме само от Газпром, дали през Украйна или през Черно море, ще гледаме по-ниски цени през крив макарон.

 23. 23 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#19] от "pag":

  Когато започнете да правите разлика между политика и бизнес, може и да тръгнете в позитивна посока.

 24. 24 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И не на последно място - България трябва да търси собствени източници на газ, включително и шистов.
  Тогава вече ще имаме истинска независимост!

 25. 25 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 997 Весело

  Турци изпускат газове от вълнение.

 26. 26 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 366 Любопитно

  Пет пари не давам за турските вълнения. Интересува ме, защо масово са тръгнали по градовете да набират доброволци войници ???

  Да живее България и българският народ.
 27. 27 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Русия си има изградени тръби още от съветско време и те са през Украйна. И хранилища и всичко. И то за два пъти по - голям обем от сега използвания. Война се води ,но газа през Украйна за ЕС си тече..... И руснаците си прибират парите. Южен ,Турски и прочие потоци са само кьорфишек...... Натиск за ЕС да омиротворява идиотите, които сега управляват Украйна. А газът си течели тече....

  Р.S. Събрали се моля ви се мишочите от Гърция , Македония, Сърбия и Унгария дето нямат пет лева на цяло да прекарват тръба през най големия планински пущинак на Балканите газ да прекарват. Путин си прави майтап с тях , ама те толкова ли са да не казвам какво......

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "pag":

  [quote#14:"pag"]Не, другарю, вие пропускате най-важното, което е следното: има ли избор на доставчици, цените ПАДАТ. [/quote]

  Не, другарю, това е мит че цените падат. Една лъжа, като се повтори много пъти не става истина. Христоматиен пример са и Турция, и Гърция. И двете имат терминали за втечнен газ, Анкара има и ирански газ, е цената на руския газ и за двете е по-висок от този за България.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#24] от "echooo":

  Може да търси и злато за да си купува каквото си иска.
  Тези неща не стават така. Търсиш и намираш. В Европа все още никой не е успял с шистов газ. Поляците, дето най-много говореха, напълно се провалиха. Всички, които се бяха впуснали да добиват шистов газ в Полша се изнесоха.
  Но като цяло, има поле за проучвания в България, но това е много скъпо мероприятие и за момента няма да стане.

 31. 31 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Чудесна статия
  Браво на Юлиан Попов!
  А проблемът на България бяха и продължават да са руските подлоги, като Доган и Първанов, както и като целокуптоно БСП (комунисти)

 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1131 Весело

  [quote#18:"Саранди Говедаров"]Абе, някой може ли да каже[/quote]

  Абе да ви кажа - може. Може да има интерконектори към Румъния (която вече е нетен износител на газ, всъщност от две години се работи, само заради малка корупцийка "избраха' некадърна фирма, която най-сетне изгониха през декември м.г.), към Гърция (то транзитен газопровод има, срещу дребни пари може да стане реверсивен), към Турция (до прословутия виртуален путлеров хъб - не повече от стотина километра. Даже вече се прави........
  И стига с тоя рев за пропуснатите приходи, че нещо бъркате транзитни такси с комисионни.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Добре и с умерен тон написана статия засягаща не толкова е политически проблем. При сегашното си КГБ ръководство недоимперията Русия гледа на тръбопроводите си като средство за силно политическо влияние и това го наблюдавахме при истерията около проучванията за шистов газ, същите хора и среди бяха задействани и при тъпия и ненужен референдум за АЕЦ Белене, както казва Ю. Латинина - "Кремл хочт Европу на трубу вертет". Този вид московска агресия е лесно победим при чисто търговски подход към проблема - смяна на направлението на доставките. Москва плаща с парите получавани от свръхцените при продажбите да си купува чиновници и политици, които да блокират подобни проекти, нашата работа е тези купени човечета да бъдат изгонени от работа!

 34. 34 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  За тази среща прочетох статия в http://www.kommersant.ru/doc/2703855 издание на Газпром медия. В самата статия се посочват пречките пред изграждането на газопровод по руски правила. Дори се прави извод, че най-вероятно ЕК ще блокира опитите за изграждане по същите причини, поради които възпрепятстваше и Южен поток.
  [quote#5:"Жупел"] авторът може повече.
  [/quote]
  А ти можеш ли повече?
  Цените се определят от търсенето и предлагането. През 90-те, когато Русия продаваше газа за 80 дол за 1000м³, Туркменистан искаше да транспортира свой газ през Русия на 30 дол. за 1000м³. Сега цените са три-четири пъти по-високи, а разходите едва ли са нараснали с толкова.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 35. 35 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Сега да анализираме как вкарването на различни видове газ в Турция ще свали цената за България.
  Не беше ли така - Турция купува газта за своя сметка и я препродава за своя сметка.
  Турците ще имат избор и ще свалят цените. Ние след 2019 няма да имаме избор. Тогава нашата 100%-ова зависимост от Русия ще се превърне в 100%-ова зависимост от Турция.
  И се очаква, че Турците ще ни жалят?! Едвс ли:) Поне докато не стане готов тръбопроводът от Аржентина...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Авторът всъщност не казва нищо. Явно не е компетентен по въпроса. Аз когато не разбирам, мълча или питам. В момента цените падат, защото такава е волята на пазара, а не на различни субекти. Турски поток го нарекоха турски, защото минава в турски териториални води и ще захранва Истанбул. Но Путин даде да се разбере, че отклонение за Варна ще има, ако Б-я пожелае. Но Путин каза още нещо важно, газа ще стигне до източния бряг и оттам ЕС да си го транспортира, където и както си иска. А ЕС няма да даде пари за газопровод нито през Б-я, нито през Гърция, македония........ Решението предстои.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  [quote#20:"Жупел"]интеконкторът до там е готов[/quote]

  Не е готов. Изпълнителите ги изгониха заради некадърност миналия декември, сега тече нов търг. Ако всичко мине нормално, до края на годината може да заработи с малък капацитет. Ако се договорим с румънците да построят компресорна станция около Гюргево, ще можем да покриваме поне половината консумация от там.

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#30] от "dissident":

  Както може да стане за Румъния, така може да стане и за България. Ако, разбира се, не пречат разни пети колони....

 40. 40 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#39] от "echooo":

  Ако ставаха така тези неща, както може да стане в Румъния така може да стане и в Швейцария, или навсякъде по света.
  Румъния има нефтени и газови находища и се разработват от много години. Първата рафинерия в света е построена в Румъния.
  Ако имаше находища и в България, щяха да бъдат разработени много отдавна, преди да се появят каквито и да е колони.
  Събудете се и се отърсете от тези мании.

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  Много яка статия. Усещам как мурзилките ще завият от яд и вкупом ще се метнат на амбразурата за Путина!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  [quote#0:"Юлиан Попов"]"Турски поток" най-вероятно няма да бъде построен.[/quote]

  За да коментираме турския поток, би трябвало да сме запознати с някои параметри на газта и това как е устроен газовия пазара на ЕС.

  Както е известно, природният газ е смес от газове, образувани в земята от анаеробно разграждане на органични вещества. При нормални условия (101,325 кПа и 0 ° C) Природният газ е само в газообразно състояние.
  Той може да бъде в кристално състояние на хидрати природен газ.
  По-голямата част от природния газ е метан - 70-99%.
  В химическия състав може също да включва по-тежки въглеводороди - метан хомолози http://de.wikipedia.org/wiki/Homologe_Reihe, като етан, пропан и бутан.

  В състава на природната газ се съдържат примеси, азот и въглероден диоксид.
  Поради различните химически състави от различни източници се прави разлика между High-Gas и Low-Gas.

  High-Gas е висококалорична природна газ и концентрация на метан от 87-99%.
  Колкото по-висока концентрация на метан и следователно по-ниска концентрация на примеси от азот и въглероден диоксид, по-високо енергийно съдържание на природната газ. Калоричност на High-Gas е в рамките на 10-11 кВтч / m³. По-високата им калоричност потвърждава по-високото качество на този вид газ.

  Low-Gas пък е калорична природна газ със съдържание на метан от не повече от 87%.
  Концентрацията на примес в газта е по-висока, отколкото при High-Gas, и калоричността на горивото в диапазона 8-9 кВтч/m³

  Предвид непропорционалното ценообразуването на двата вида природна газ, в зависимост от калоричността им, може да се направи извод, (а и съответните изчисления потвърждават!), че използването на High-Gas е много по-ефективна за енергоемките предприятия и се радва на голямо търсене.

  Основно High-Gas местоположения са главно в Русия и Северно море. Страни като Норвегия и Дания.

  Останалите източници на добив на природна газ в ЕУ, са изключително Low-Gas.

  В допълнение, производството от тези източници, бързо намаляват поради изчерпване.

  Най-нискокачественото Low-Gas производство се намира на територията на Германия.

  Ситуацията с високоактивни източници на газ в Западна Европа също е неясна, тъй като и тук се наблюдава тенденция на намаляване на производството поради изчерпване леснодостъпни депозити.
  Добив на твърди отлагания е много неизгоден, защото стойносттта на тази газ надвишава цената на руската природна High-Gas.
  Beispiel: Азербайджанската газ надвишава руската цена с около 25%. А залежите на Норвегия и Дания НЕ покриват дори 35% от нуждите на целия ЕУ.

  Твърдението на Юлиан Попов, че турският поток е без бъдеще, са неоснователни и съответно НЕВЕРНИ.

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#5] от "Жупел":
  "И разбира се, се пропуска най-важното. Азерският газ няма да е по-евтин от руския..."

  Остава да ми обясниш как словашкият газ се получи по-ефтин за Украйна. И не е важно дали е словашки или руски, важно е, че е газ.

  подпис
 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Весело

  До коментар [#37] от "rorrim":
  "..не разбират, че България е под контрола на Вашингтон.."

  Дали точно това не се харесва на българите след като хиляди заминават да живеят в САЩ. А техните земи са къде къде повече под контрола на Вашитгтон.

  подпис
 45. 45 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":

  Ще ти повярвам, че не е готов. До последно Булгартрансгаз твърдеше, че ще бъде въведен в експлоатация през първото тримесечие на 2014 г. Може да има забавяено, но е достатъчно напреднал. Така или иначе това, което казвам остава валидно - Румъния са най-реалната алтернатива за диверсификация, нещо, което за този текст (може би защото Турция е поставена в центъра) остава неизвестно.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 46. 46 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#15] от "kaiser_soze":
  Хаххаа-великолепен речник...Ще си го запазя

 47. 47 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Дано задунайците да прочетат тази статия!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 388 Неутрално

  По време на войната Берлин и Москва са били газифицирани а ние сме се топлили с фашкии.Има да ги гоним години в газификацията,защото сега токът в България е скъп

 50. 50 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#44:"Иван К"]Дали точно това не се харесва на българите след като хиляди заминават да живеят в САЩ. А техните земи са къде къде повече под контрола на Вашитгтон. [/quote]
  На българиТЕ? Смятам, че доста високомерно подхождаш. Аз съм българин, на когото не се харесва. ТЕ-то замина в кофата.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 51. 51 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  [quote#0:"Юлиан Попов"]Първо, ние трябва да използваме всички лостове на член на Европейския съюз, за да не бъдат допускани никакви изключение от конкурентните правила на Третия енергиен пакет (този, с чието спазване Газпром не можа да се примири).[/quote]
  Буквално се размазах от смях!
  Какъв трети пакет се сънува от уважамия журналист?
  Нали не искаме газпромова газ?
  Пък и Газпром 2016 преустановява пренос през Украйна по пайплайн Дружба!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Затова е тоя турски поток.


  ПС:Мислех си, че само участниците във форума са неосведомени

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 52. 52 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#43] от "Иван К":

  [quote#43:"Иван К"]Остава да ми обясниш как словашкият газ се получи по-ефтин за Украйна. [/quote]

  Ще ти обясня за "еФтиния" словашки газ, когато ти ми обясниш кога Словакия е започнала до добива газ.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 53. 53 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1131 Весело

  [quote#29:"Жупел"]Не, другарю, това е мит че цените падат.[/quote]

  Смешки пишете, другарю, цената за краен потребител в Турция е 333 долара за 1000 кубика, а у нас - почти 400 долара.
  Що така?

  Колкото до цените на маляките - и там има само един доставчик, и там яко се краде, та затова........

  Знанието е сила, информацията - власт
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#42] от "«Эхo»": Да бяхте направили причинно следствена връзка между това какво е природният газ и защо [quote#42:"«Эхo»"]Ситуацията с високоактивни източници на газ в Западна Европа също е неясна[/quote]...Как така "ситуацията е неясна", а вече има правна рамка на енергийният съюз на ЕС, в която се дават ясни насоки какви са 1вите стъпки за намаляване на енергийната зависимост на държавите от източна Европа, зависими над 80% от вноса на руски природен газ? Никъде не слагате Иран в сметките, а само преди 6 месеца ОФИЦИАЛНО ЕК предложи на Иран да съдейства за прекратяване на санкциите срещу него в замяна на износ на ирански природен газ за ЕС....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Как стоят нещата в действителност.
  Дали ще се строи или не "Турски поток" си е межди Русия и Турция. Проектира се да е от 4 тръби по 16 млрд кубика. Тръбите се полагат една по една. В момента Турция внася от Русия чрез Син поток 14 млрд кубика годишно (капацитета му е 16) и през Украйна 12 млрд кубика. Една тръба от "Турски поток" ще се поеме само от Турция. Дали ще добавят още. ще зависи от това дали ще има други клиенти.
  В момента Европа внася годишно около 100 млрд кубика газ от Русия. Общият капацитет на терминалите за втечнен газ е 185.84 млрд кубика годишно. Натоварват се около 25%. Най-много терминали има Испания, с общ капацитет 61 млрд кубика - натоварени около 22%.
  Терминала на гърците е с капацитет 5.2 млдр кубика и е натоварен 13.2%. По необяснима причина, гърците предпочитат да внасят газ от Русия, вместо да ползват струващият им над 2млд евро терминал.

 56. 56 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 946 Любопитно

  "брутално да разчисти всеки опит за забавяне на изграждането на газови интерконектори"
  ... бих казал да разчисти и русолюбската рубладжииска агентура, която саботира българските национални интереси!

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Гневно

  [quote#51:"«Эхo»"]Какъв трети пакет се сънува от уважамия журналист? [/quote] Третият енергиен пакет е във вид на три ЕС газови директиви и е част от вътрешното законодателство на Р. България, чужденецо! А сега ми напиши, че по-добре от мен познаваш съдържанието му, за да ти се изсмея- руснак ще ми пише за ЕС вторично законодателство; право на ЕС и какво правни задължения за държавите- членове на ЕС създава нормативният акт, наречен директива на ЕС! Когато написах, че сте нагли, не го писах случайно! В рф, във вашите юф не учите дисциплината "Право на ЕС", защото не сте държава- член на ЕС,но в България тази дисциплина се изучава в нашите юф от 1993-1994г.!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#54] от "logika":

  ЕУ си прави сметката без УСА.
  УСА искат всички ресурси под свои контрол.

  Пример е Либия, която ни даваше евтина нефт и газ, а преди 4 години започна да изнася само за УСА и Китай

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 59. 59 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#53] от "pag":
  [quote#53:"pag"]Смешки пишете, другарю, цената за краен потребител в Турция [/quote]

  Смешките вие ги пишете, другарю. Защото под тази статия сме се събрали за да коментираме цените на входа на системата, а не надценките, които си слага местното газопреносно дружество. Ако не схващате каква е разликата, значи сте дремал на парийното събрание, и сега изпадате в комични ситуации.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 60. 60 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "dissident":

  Все пак се работи по въпроса!

  http://www.segabg.com/article.php?id=614735

 61. 61 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#11] от "Жупел":

  Не е вярно, защото цената за Украйна беше много по-висока. За това вече не купуват непосредствено, а от запада. Пак руски газ, но Путин остана с пръст в уста...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#58:"«Эхo»"]ЕУ си прави сметката без УСА.
  УСА искат всички ресурси под свои контрол. [/quote]
  С руски тролски дрънканици не ми се занимава. Ако и когато напишете нещо, което да подкрепите със текстове от закони, тогава се обръщайте към мен. Или най- добре- дайте насам ваш руски юрист, за да го питам дали в руската му диплома за висше юридическо образование, издадена от руско уни, съществува оценка от изпит по дисциплината "Право на ЕС". Ако излъже , ще го разоблича. За мен сте твърде ниска топка.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  До коментар [#57] от "logika":


  Логиката ти е съвершено чужда!


  Погледни на картата, къде свършва Турския Поток!

  Ако ЕУ иска руска газ, то тя е длъжна сама да си изгради пайплайн от Турция, по която да си вкарва руската газ. Сама да си определя количествата на подаваната руска газ и тн и тн

  Тааааа, за какъв трети пакет бълнуваш?

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 64. 64 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#60] от "echooo":

  Аз работя в тази сфера от десетки години дори съм проучвал в хасковско. Проучвало се е много отдавна. Вярно е че сега технологията е на много по-високо ниво, но все пак, не трябва да таите голями надежди.

 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#63:"«Эхo»"]Логиката ти е съвершено чужда! [/quote]
  Да ,де- и за това в офлайн живота аз съм български адвокат в САК от 16 години, а Вие сте руски платен трол Животът поставя всеки на точното му място...Лек ден!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  [quote#45:"Жупел"]Ще ти повярвам, че не е готов. [/quote]

  Спокойно можеш да ми вярваш, намесен съм професионално в този строеж.

  Знанието е сила, информацията - власт
 67. 67 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен и изцяло приветствам този подход. Не мога да разбера Русофилите, които през цялото време мрънкат за Руски интереси. Аз живея в България и единственото което ме интересува са нашите интереси. А и Руските не са точно Путиновите. Отивам дори по далеч - слава богу че тръбата няма да минава през нас - поне малко да се подреже Руската родна мафия и поне малко да се намали Руската зависимост, че 45 години й се ненагледахме.

 68. 68 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хибридната война продължава с пълна сила.
  Например автора съвсем удобно пропуска, чè цената на газта пада в световен мащаб основно и главно поради една съвсем проста истина - защото следва цената на петрола на борсите. И поради други причини, разбира се.
  И съвсем удобно се премълчава, колко ще загубим от транзитни такси за пренос през нашата територия от сегашния газопровод и от Южен поток.
  Вместо това, се твърди, чè турския поток нямало да бъде построен. Което е толкова вярно, колкото и , че ще бъде построен.
  А това: "Дали газът ще идва през Турски или Аржентински поток няма особено значение.", е толкова несериозно, че просто не бива да се коментира.
  За да не изпаднем на нивото на автора....

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Обичайно Юлиан Попов е силен, особено в такъв вид статии и станах фен веднага на последния абзац:

  "Второ, правителството трябва

  брутално да разчисти всеки опит за забавяне на изграждането на газови интерконектори"

  Всичко друго е от лукавия.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  От Изток трудно се печели,така че със или без някакъв Източен Паток няма голямо значение!Цялата ни търговия и печалби идват от Запада !Ако ЕС и РФ се разберат може да се мисли за някакъв нов газопровод,но явно нещата не вървят натам!

 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Който се интересува какво е Трети енергиен пакет на ЕС, да чете:
  1. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM-PRESS+20080616FCS31737+0+DOC+XML+V0//BG
  2. http://www.urutchev.eu/bg/press/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%A3%D1%80%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82.105
  "...1.1.3. Правила за компании извън ЕС Законодателният пакет съдържа разпоредби, които да предотвратят контрола над преносните системи или над техните собственици от компании извън ЕС, докато те не гарантират, че отговарят на определени условия. С други думи, националните регулатори могат да откажат сертифициране на оператор на преносна система, контролиран от „лице или лица от трета държава“, ако:
  компанията не отговаря на изискванията за разделяне на собствеността;
  нейното навлизане на европейския енергиен пазар представлява риск за сигурността на доставките на енергия за ЕС.
  Държавите членки ще разполагат с три години и половина, за да приложат разпоредбите, отнасящи се до компании извън ЕС..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 446 Неутрално

  <<Години наред интерконекторите, които могат да осигурят кризисни или постоянни пазарни алтернативни доставки, се блокират с дребни бюрократични пръчки в колелата на иначе лесни за реализация проекти.>>
  Не се ли дължи това на едни парични потоци, които текат около газовите трасета от изток на запад и някои политици и чиновници са закачени на тези потоци със задача точно газовите връзки с комшиите да не се случат?

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#68:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Вместо това, се твърди, чè турския поток нямало да бъде построен. [/quote] Моля- посочете какво трябва да се твърди, когато все още една бъдеща сделка е на ниво "преддоговорни отношения" и не съществува подписан договор между страните по бъдещата сделка, с който се уреждат търговските им права и задължения? Ако твърдите, че съществува подписан ДОГОВОР за доставка на руски природен газ за турция чрез "турски поток", просто я публикувайте! След като участниците в нея са рф и турция, би следвало този договор да съществува поне на тези два езика...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  Досущ като радините...

  Свобода за Надежда Савченко!
 78. 78 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#76:"logika"]Моля- посочете какво трябва да се твърди, когато все още една бъдеща сделка е на ниво "преддоговорни отношения" и не съществува подписан договор между страните по бъдещата сделка, с който се уреждат търговските им права и задължения? [/quote]Много е просто - нищо не трябва да се твърди.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 79. 79 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Турция има и един друг голям проблем, отново подминат в Юлиян (всъщност този текст е по-скоро нещо като свободно съчинение по опорни точки). Голяма част от електрическите мощности в Труция (близо 50%) са на база природен газ. Активно опитват да диверсифицират с атомни централи но тук проблемитът, е че пак руснаци правят първата им атомна и от тях зависи кога ще е готова. После Танап (с малко участие на БП) се прави основно от азари и турци и също върви с голямо забавяне. Руснаците много бързо могат да започнат Турски поток, защото ЮП беше в много напреднала фаза, и сега ресурсите бързо могат да се пренасочат. От там нататук динамиката на турската икономика ще определи, колко бързо Турция ще се съгласи да реализира в пълен размер Турски поток. Миналата година потреблението на електричество бе 4% при забавен растеж от под 3%. Ако растежът отново тръгне нагоре, Турция ще има нужда от газ, а Москва са единствените, които са готови бързо да им го дадат.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 80. 80 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#76] от "logika":
  Питайте автора.
  След като прочèтете статията

 81. 81 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николай Колев":
  [quote#34:"Николай Колев"]авторът може повече.
  - цитат на коментар #5 от “Жупел”

  А ти можеш ли повече? [/quote]

  Мога, разбира се. Имаш свободата да прочетеш всичко, което съм написал под тази статия и да се убедиш сам. Като ти гледам нивото, дори и малко да закачиш от мен, все ще е от полза.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#80] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Няма нужда да питам автора, а статията съм я прочела. Вие разгледайте това - интересно е...
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:273:0005:0017:BG:PDF
  РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 984/2013 НА КОМИСИЯТА
  от 14 октомври 2013 година за установяване на Мрежов кодекс относно механизмите за разпределение на капацитет в
  газопреносни системи и за допълнение на Регламент (ЕО) № 715/2009 на Европейския парламент и на Съвета (текст от значение за ЕИП) Член 28 Влизане в сила
  Настоящият регламент влиза в сила на двадесетия ден след
  публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.
  Без да се засяга член 6, параграф 1, буква а), настоящият
  регламент се прилага от 1 ноември 2015 г. Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко във всички държави членки.
  Съставено в Брюксел на 14 октомври 2013 година.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Реално като ги видиш на картата е очебийно ясно откъде минава планираният от Путин нов южен поток.

  Но ако си изградим интерконекторите с Гърция, Сърбия и Румъния напълно го обезсмисляме. Путин може да строи излишна инфраструктура или просто да си спести парите и да терминира тръбата във Варна/Бургас и да ползва вътрешната мрежа на Бг/ЕС. Може и да транзитира през Турция и да терминира на границата с Гърция ако мисли че ще му е по-лесно.

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#83:"Skydiver"]или просто да си спести парите и да терминира тръбата във Варна/Бургас и да ползва вътрешната мрежа на Бг/ЕС.[/quote] Не - не може. Ако можеше, до сега да го е направил..Все още България НЕ Е руска задунайска губерния и путлер НЕ МОЖЕ да прави каквото си иска в Р. България и на българска територия.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 86 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Юлиян Попов не казва, че Газпром вече не е зависим от регулациите на Третия енергиен пакет, след като спря "Южен поток".
  България остава тотално на сухо!
  Колко струват призивите за строителство на интерконектори, когато циганите спокойно могат да започнат да вадят тръбите на сегашната транзитна газопреносна мрежа на България, защото транзитът през България ще е нула.
  Турският поток ще бъде построен и ще замести Южен поток, което означава, че Турция измества тотално България от транзита на газ.
  Защо Ю.Попов не пише, че Русия в края на 2019 год. ще спре транзита на газ за Европа през Украйна, което се потвърждава и от тоталната липса на интерес на западни инвестиции в украинската газово преносна мрежа.

 86. 87 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  [quote#81:"Жупел"]Мога, разбира се. Имаш свободата да прочетеш всичко, което съм написал под тази статия и да се убедиш сам. Като ти гледам нивото, дори и малко да закачиш от мен, все ще е от полза. [/quote]
  Кое да прочета? Това:

  [quote#29:"Жупел"]И двете имат терминали за втечнен газ, Анкара има и ирански газ, е цената на руския газ и за двете е по-висок от този за България. [/quote]
  Или това: http://ikonomika.org/wp-content/uploads/gprg-h12012.jpg , за да видя цените на газа
  -България 501 дол
  - Гърция 476 дол
  -Турция 406 дол.
  Та за нивото викаш...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 87. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#85] от "Величка Маринова":
  Г-жо, много често публикувам Вашият сайт и Вашите материали за Третият енергиен пакет на ЕС. Те са отлично издържани и за това за мен са христоматиен пример за достъпно обяснение на една нелека и сложна материя.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 89 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Колев":

  В миналото живееш драги, в миналото. Освен за 2012 може и за 2010 и за 1995 да извадиш графика. Аз ти казват нивото ти е ниско, ти бързаш да докажеш, че съм прав.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 89. 90 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  Тези прословути интерконектори.
  Всички жилища в махалата са свързани с водопроводни тръби чрез "интерконектори".
  Наскоро разбрах, че и бирената фабрика е свързана чрез "интерконектор" към същата система. Откогато разбрах това, всеки ден, когато отварям крана, с надежда очаквам да потече бира.

 90. 91 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  ''Капацитетът на терминалите за втечнен газ в Западна Европа, в Турция и в Гърция....''

  В Гърция тъкмо приключи увеличаването на капацитета на съоражението в Ревитуса от 130.000 m3 на 225.000 m3 !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 91. 92 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  България Драва да се свърже със всички съседни страни, което е и връзка с европейската мрежа. Всичко останало са щуротии.

  chavo64
 92. 93 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#91] от "EREBUS":

  Цитираш капацитет на втечнен газ. Когато се ре-газифицира е 5.2 млрд кубика.

 93. 94 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Весело

  Трябва де, не Драва. Де криви пръстчета и "умно" таблетче де!

  chavo64
 94. 95 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#93] от "dissident":

  Да.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 95. 96 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3105 Весело

  До коментар [#89] от "Жупел":
  ОК, стой там където си. Чуждите заблуди не ме впечатляват. Можеш да си продължиш автогенните тренировки, щом са ти ги препоръчали.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 96. 97 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "скоро към Турция може да тръгне и ирански газ (а Иран е страната с най-големи газови залежи в света)."

  Юлиане, Юлиане .... Можело било да тръгне ирански газ към Турция. За твое сведение иранският газ е тръгнал към Турция от 2001 насам и от тогава не е спирал въпреки санкциите срещу Техеран дори.
  И после Иран НЕ е страната с най-големи газови залежи в света.
  В едно изречение две фактологически грешки, после си седнал да даваш акъл за "газовите вълнения" ...

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 97. 98 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  [quote#86:"magistrat"]Защо Ю.Попов не пише, че Русия в края на 2019 год. ще спре транзита на газ за Европа през Украйна[/quote]
  Защото ще стигне до други изводи и няма как да не спомене, че по нареждане на Маккейн България спря ЮП и накра така Путин да измести изцяло рута на пайплайна

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 98. 99 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 482 Весело

  [quote#97:"Жупел"]И после Иран НЕ е страната с най-големи газови залежи в света[/quote]
  На второ място е по залежи на газ след Русия, но Иран, както и Катар, НЕ разполагат с High Calorific Gas.
  Тяхната газ е Low Calorific Gas


  Reserven in Milliarden Kubikmeter (2010)
  [1] Rang Land Reserven Anteil in % Kumulation in %
  1. Russland 47.578 24,8 24,8
  2. Iran 30.065 15,6 40,4
  3. Katar 25.322 13,2 53,6
  4. Turkmenistan 8.030 4,2 57,8
  5. Saudi-Arabien 7.794 4,1 61,9
  6. USA 7.717 4,0 65,9
  7. VAE 6.031 3,1 69,0
  8. Nigeria 5.292 2,8 71,8
  9. Venezuela 5.199 2,7 74,5
  10. Algerien 4.503 2,3 76,8
  11. Kasachstan 3.250 1,7 78,5
  12. Irak 3.168 1,6 80,1
  13. Indonesien 3.068 1,6 81,7
  14. Australien 2.920 1,5 83,2
  15. China 2.808 1,5 84,7
  16. Malaysia 2.397 1,2 85,9
  17. Ägypten 2.185 1,1 87,0
  18. Norwegen 2.069 1,1 88,1
  19. Aserbaidschan 1.880 1,0 89,1
  20. Kuwait 1.784 0,9 90,0
  ...
  48. Deutschland 146 0,1
  Welt 192.115 100,0

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 99. 100 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  До коментар [#58] от "«Эхo»":

  Щото руската газ не политически инструмент, така ли?
  Най независимата газ в в света ?

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK