Защитени ли сме от расистките изказвания на депутатите?

В края на миналата година от трибуната на Народното събрание съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че ромите са "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".

© Юлия Лазарова

В края на миналата година от трибуната на Народното събрание съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че ромите са "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".Препубликуваме коментара на Бойко Боев от профила му във "Фейсбук" с негово позволение. Той е  консултант по медийно право в Лондон. Акцентите са на "Дневник". 


Във вторник (7 април) група жени протестираха срещу расистки изрази на депутата Валери Симеонов в негово изказване от трибуната на Народното събрание в края на миналата година. Дали наистина конкретните изказвания на Симеонов са били допустими за един депутат и дали са в нарушение на законите, аз не мога да кажа, тъй като не познавам фактите. Но мога да сравня законите и парламентарните правила в България и Великобритания и да направя следното заключение:


Българските депутати могат спокойно да си служат с езика на омразата за политически цели, защото е малка вероятността да бъдат наказани за расистки изказвания.
Преди да представя своите наблюдение искам да кажа защо расисткият език на депутатите не трябва да се толерира:


Първо, както вчера припомни една от протестиращите жени, според Конституцията депутатите ни са депутати на целия народ. Ако те говорят срещу една част от населението, значи те не действат съгласно конституцията;


Второ, болезнено е за всеки да бъде приравняван към определена група, на която се преписват негативни качества. Това мога да го кажа като българин, който живее в страна, където някои политици и медии виждат в българските мигранти заплаха, а не виждат такава заплаха в италианските или испанските такива; 


Трето, расистките изказвания на политиците водят до етнически конфликти. Това знаем не само от далечни на България страни, но и от съседите.


Защо съм на мнение, че българските депутати могат спокойно да правят расистки изказвания?


1. Няма ясни забрани за расистки изказвания на депутатите.


Правилникът за дейността на Народното събрание съдържа една шепа етични правила и нито едно от тях не забранява да се говори срещу ромите като цяло или срещу турците, или, която и да е друга група. За разлика, етичните правила на британските парламентаристи - Code of Conduct of House of Commons - са над 50 страници и в тях изрично е посочено, че депутатите спазват законите срещу дискриминацията. Логично е да се запитате защо, въпреки многовековната си парламентарна история, британските депутати имат повече правила от депутатите на страна като България с много скромен парламентарен опит? Много просто – там където има върховенство на закона, има правила. Когато няма правила се стига до произвол.


Българските депутати могат да бъдат укорени, че за разлика от британските си колеги, не са наясно, че има опасност от расистко говорене и риск за обществения мир от него, и не са задължени да бъдат внимателни какво и как говорят. Те са игнорирали тази опасност, приемайки месец след проблематичните изказвания на Валери Симеонов новите парламентарни правила, които не съдържат задължение да не се дискриминира от трибуната на Народното събрание.


2. Няма ясни и конкретни правила как трябва Парламентът да отреагира в случаи на расистки изказвания


Това е вторият проблем. За да го илюстрирам, ще спомена, че дори в сегашния си скромен вид Правилникът на Народното събрание задължава народните представители да се отнасят с дължимото уважение към гражданите. Тъй като расистки изказвания са проява на неуважение към определени групи от населението, тогава би следвало да очакваме председателят на Народното събрание да реагира, ако депутат говори от трибуната срещу цяла група от населението. Факт е, че това не стана в случая с Валери Симеонов. Дори след това парламентът не отреагира. Защо?


Аз погледнах правилата на парламента и тези на комисията, отговаряща за парламентарната етика. Мнението ми е, че отново има малко разпоредби за това как трябва да се действа при нарушения и че те не са ясни. Например, няма изрично правомощие как трябва да отреагира председателят на Народното събрание при изразяване на неуважение към определени групи и каква санкция може да наложи в тези случаи. Няма и правила и принципи, на базата, на които етичната комисия към парламента трябва да разглежда жалбите срещу расистка реч. Съгласете се, че няма как да очакваме действия от депутатите, след като те самите не са предвидили правила за действие.


За сравнение, Британската камара на общините - долната камара на двукамарния Парламента - има не един, а два органа, които следят дали депутатите спазват етичните си правила и детайлни процедурни правила за разглеждане на жалби. От обема на процедурните правила ще получите идея - докато правилата на Етичната комисия за разглеждане на жалби срещу български депутати са три страници, британските са тринадесет страници.


Какво трябва да бъде направено, за да няма расистки изказвания в парламента?


Най-голямото предизвикателство, според мен, е да бъде накаран парламентът да отреагира срещу расистки изказвания. Казвам това, защото не мисля, че при сегашната прокуратура е възможно да се очаква тя да бъде задействана и да има искане от Главния прокурор – както Конституцията изисква – за сваляне на имунитет на депутат за подобни изказвания. Трябва политическите партии и самият парламент да се защитят от подобни изказвания, защото те накърняват репутацията им. Президентът, правителството и медиите също не трябва да толерират расистките изказвания. Защото става въпрос не само за репутацията на Парламента, но и за ценностите, с които искаме да бъдем припознати като държава и народ, и за възпитанието на младите българи.


Днес (сряда, 8 април - бел.ред.) е Международният ден на ромите. Приемам го като ден на малцинствата, защото също принадлежа към малцинство – българите в Англия. Щом искаме да ни третират добре като българи в чужбина, трябва да обръщаме внимание на езика, с който говорим за проблемите, свързани с малцинствата в България. Трябва също да искаме от депутатите да внимават какви ги говорят от трибуната на най-важната институция на страната.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8250 Неутрално

  Едва ли само политкоректният език на депутатите ще промени фактите на етническите/ а не расовите ?/ разлики в обществото.

  [email protected]
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки"

  Не, всъщност ромите да прекрасни същества, работливи, чисти и приветливи, добри съседи....

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2245 Весело

  Чувствам се защитена не само защото съм бяла и православна българка, а защото 90% от така наречените изказвания на така наречените депутати са лишени от смисъл и съдържание, често неграмотни празнословия.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 4. 4 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма да е зле този "консултант по медийно право в Лондон" първо да разбере ЗА КАКВО ИЗОБщО ГОВОРИ!!! Т.е. - да излезе от кабинета си в Лондон, и да дойде да се поразходи из някоя циганска махала в България. За предпочитане - вечер. После да си пише пак.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Оф, аман...

  (настроение оттегчено)

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки"
  ************************

  Кое от това не е вярно?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Те ако не са политиците няма да има и войни.

 9. 9 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#4:"Търпана"]ЗА КАКВО ИЗОБщО ГОВОРИ!!! [/quote]

  Много ми е интересно, вие как виждате решаването на този въпрос?

  Предлагате да черпим опит от третият райх?

 10. 10 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Чувствали се обидени от изрази като "циганска работа". Ами и аз се чувствам обиден от изрази като "българска работа" (отново използван с негативна конотация), но БХК няма да го вземе предвид.

 11. 11 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#9:"destino"]Много ми е интересно, вие как виждате решаването на този въпрос?
  [/quote]
  Предлагам да се СПАЗВА ЗАКОНА, уважаеми господине/госпожо!!! А сега ЦИГАНИТЕ БИЯТ ПОЛИЦАИ И ТРОшАТ ПАТРУЛКИ - и НИЩО!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 12. 12 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ...Проблема е ,че някой не можеш да ги разбереш - дали защитават българите или искат да облекат униформи и да ни вкарат всички " в правия път"...

 13. 13 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  ............Във вторник (7 април) група жени протестираха срещу расистки изрази на депутата Валери Симеонов....................

  Аз видях няколко недоволни циганки.
  Това, което Валери Симевеонов каза е ПЪЛНАТА истина.
  Циганската престъпност е в пъти повече от всяка друга и това е БЕЗСПОРЕН факт.
  Раждането на безброй циганета наистина е професия при циганите.
  Първо оборете с факти Симеонов и после вадете тежката артилерия наричана за краткост ваше мнение.


  Когато се пише за такива проблеми журналистите можете лесно да заобиколите "езика на омразата".
  Съвет 1.
  Питайте циганките КАКВО образование имат и после проверете дали не ви лъжат в съответното училище. Така хем ще може да обясните, че са циганки, хем няма да трябва да го пишете.

  Сега малко личен опит в решаването на циганския проблем.
  Трябва да му внушиш на циганина, че е мъртъв, ако му мине през овчия мозък идеята да вреди на теб или на семейството ти.

  Личен опит. Миналото лято малкия ми син ми звъни по телефона, че голям циганин го гонил.
  Намерих циганина за около 5 минути. Успя да избяга, защото да стигна с бягане 20 годишен циганин не мога, а с металната тръба, която носех просто не го уцелих.

  Въпреки това циганина си платил. Спипали го няколко шестокласници в центъра на Шумен до МВР точно и го спукали от бой.

  Ето така се решава циганският проблем.
  Циганин от думи НЕ разбира.
  Циганин от затвор не разбира.
  Разбира само от бой.

  Не е красиво, поста ще трябва да се изтрие, защото съдържа............ и т. н. щуротии, които измислихте през 2011-та, но това е истината. Това е и решението на циганския въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Пак повтаряме едни и същи неща по хиляда пъти: един етнос не може да бъде проблем за държавата, проблем е поведението на неговите представители.
  Защо медиите се занимават само с един етнос, а другите са сякаш невидими и неразличими в обществото? Защото не създават проблеми.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  [quote#9:"destino"]Предлагате да черпим опит от третият райх? [/quote]
  Не! Депортация. Кой от където е! А родените в държави в Европа, от където са му родителите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#10] от "blaf":


  [quote#10:"blaf"]Чувствали се обидени от изрази като "циганска работа". Ами и аз се чувствам обиден от изрази като "българска работа"[/quote]
  Не съм виждал циганин дето иска да му викат ром.
  Не им пречи.
  И израза "циганска работа" го ползват те самите.
  Когато бях за пръв път при тях преди милион години и един каза това не се сдържах и се засмях. Циганина спокойно ме светна, че това е в реда на нещата точно както и
  [quote#10:"blaf"]"българска работа" (отново използван с негативна конотация),[/quote]
  Та не е там драмата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  ..............Най-голямото предизвикателство, според мен, е да бъде накаран парламентът да отреагира срещу расистки изказвания...............

  Не трябва да се прави това авторче.

  ............Международният ден на ромите. Приемам го като ден на малцинствата, защото също принадлежа към малцинство – българите в Англия................

  Като си в България разходи се вечер в циганска махала.
  Конкретно. В пазарджишката, пловдивската и софийската.

  На повечето места сме си решили проблемите с циганията лесно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Дневник и ДПС в най-голяма степен бранят циганите в тая държава.

 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#7] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  До коментар [#2] от "EU defender":

  "не е вярно" това да гледаме на индивида на колективистичен признак по класов, етнически и друг признак, дори индивида да е необразован циганин.

  Причините голяма част от циганите да биват третирани като стадо е в политиците и в техните авери-тартори сред циганите, които държат в пълно подчинение и то приучили да искат съвсем малко подаяния повечето цигани. Ако не беше толкова доходоносно в България да си депутат и кмет, щеше да има много повече интегрирани цигани.

 20. 20 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  брей, големи европейци станахте всичките, след като по чисто политически причини ни приеха 2007-ма, когато БСП и Станишко ежедневно сриваха всичко постигнато за предните 10 години!

  Кой откъдето е!?

  Какво стана с изконната европейска ценност свобода на придвижване на хора и капитали?

 21. 21 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Щом искаме да ни третират добре като българи в чужбина, трябва да обръщаме внимание на езика, с който говорим за проблемите, свързани с малцинствата в България. Трябва също да искаме от депутатите да внимават какви ги говорят от трибуната на най-важната институция на страната."
  ------------------------------------------------------------

  Или, не прави това, което не искаш да бъде направено на теб !

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 22. 22 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен (путлер капут)":

  това е точно така, някакво бебе като врещеше в трамвая баба му (цигани) му каза стига си правил цигански работи пред хората. Прекалената политкоректност не е решението, просто според мен е смешно да делим хората. Едно бебе циганче би израснало напълно способен човек, ако не е подложено на насилие и малтретирано от първата си секунда живот от свои и чужди.

  А с приказките кой откъде много десни си се показват като фашаги.

 23. 23 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен (путлер капут)":

  Съгласен съм, че не е там драмата...

 24. 24 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Смърди на БХК

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#11:"Търпана"]А сега ЦИГАНИТЕ БИЯТ ПОЛИЦАИ И ТРОшАТ ПАТРУЛКИ - и НИЩО!!! [/quote]
  И не само това. Млатят и доктори.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 27. 27 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ПФ засега не върши нищо смислено,само внася нови дози омраза и разделение в бездруго отровеното българско общество.То ако се преборвало ДПС с джафкане,досега Болен да е ''поел кормилото на държавата''(цитатът негов,ха-ха).

 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе изказванията ли са проблем или ДЕЛАТА?
  По дефиниция политиците са вредни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Симеонов е трябвало да се изкаже рязко, спазвайки един приличен език. Можел е да осъди нетърпимите прояви и престъпното поведение на голяма част от циганите и без да използва долнопробни изрази. С приказките си принизява Народното събрание. Нямам му доверие, изказването му прилича на постановка, целяща да злоупотреби със справедливото възмущение на хората и да го изкара плод на ксенофобски настроения. И ето излиза Бойко от Лондон и изкарва, че не лекарите са жертви на циганската ненавист към образованите и българите изобщо, а циганите са жертви на "езика на омразата".
  Пък финалът кърти мивки, любопитно дали авторът е заставал срещу ксенофобската противобългарска кампания във Великобритания, или я смята за справедливо възмездие за нашето отношение към циганите. Ами, г-н Боев, не ща да издържам здрави и прави хора, на които не им се учи и работи, вие им пращайте пари от Англия.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#18] от "sam_vimes":

  Все по-често си задавам въпроса защо това е така.
  Че е така, така е, но каква им е изгодата ми е интересно?

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Милиони европейски пари се пръснаха,за ромско включване,културно приобщаване и от цялата работа спечелиха няколко цигански тартора,като Цветелин Кънчев и Бат Сали.Не стават и не искат,насила можеш да вземеш,насила не можеш да дадеш.За ум и разум става въпрос,не за пари.Пари те няма да откажат.

 34. 34 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#32] от "klatikurti":

  Спонсорите зад Океана търсят местни "негри", които да са онеправдани, сегрегирани и т.н. Съответно се подема линия на френетични опити да се внуши вина на "белия" човек ( в нашия случай българина), че той е виновен за съдбата на "негрите" (разбирай циганите). Това кулминира в откровено расистки прояви, като напр. безплатни стажове и курсове по нещо за "негрите", като "белите" нямат тази привилегия.
  Като цяло, схемата е - намираш относително грамотни млади/ на средна възраст хора с леви/либерални/зелени убеждения, развързваш кесията и налагаш медийна политика. Дневник е като хъфингтън пост - посетете сайта и ще видите още на титулната страница black voices, gay voices, статии срещу религията, срещу християндемократичните ценности, за марихуана, аборти, против всеки неудобен за американската външна политика (преди години Кадафи, после Башар Асад, сега Путин и Иран) и тн. На какво ви напомня това описание?

 35. 35 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Още един адепт на цензурата и забраната на свободата на съвестта този път не по комунистически , а по мъгляво либерастки уж като борба срещу расизма и интернациналния мултикултурализъм, все марксическо-болшевишки измишльотини с цел да държат народите под властта на Златния мамон.

  ZeroOne
 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  [quote#22:"ungeheuer"]А с приказките кой откъде много десни си се показват като фашаги.[/quote]
  Не смесвай циганите с мюсюлманския проблем! "Кой от където е" се отнася за мюсюлманите приходи от чужди на Европа държави! Тези, които искат да разрушат Европа, за да си направят тяхна кочина!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6872 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Сложих ти + защото смятам че коментара ти е "весел" .

 38. 38 Профил на vustata
  vustata
  Рейтинг: 13 Неутрално

  И защо този вид мислене вирее сред обществото - че циганите ще ги оправим с бой и изселване. Огледайте се, затворите са пълни с роми. Комунистите преди 15 години се опитаха да го решат този проблем по същият начин и до къде стигнаха? До никъде!

  Някой да помни апартейда в Южна Африка преди години или както някой спомена Хитлер по горе? Те също не можаха, да го решат проблема колкото и радикални да бяха.

  Всички бивши колониални държави са го решили по много елегантен начин. Впрегнали са ги на работа, дават им права, дават им помощи и тн. все социални решения. Или някой може би си мисли, че примерно едни британци винаги са били толкова за опазване на правата на малцинствата както са в момента? Преди точно 40 години да кажеш негър в ефир си е било нещо нормално.

  destino е напълно прав/а, как някой очаква циганите да спазват закона като ние не го правим?

  Изобщо някой дава ли си сметка че дори след 5-10 години да станем една просперираща икономика, в България ще почнат да прийждат: Индийци, Китайци, всякакви араби, чернокожи и тн. И тях ли ще ги мразим така? Или направо на границата да ги връщаме?

 39. 39 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Сигурно и аз съм расист.

  Пътувах с влак от Русе до Букурещ. Заради румънските идиотизми (влакът не пътува от Гюргево по пряката жп линия за Букурещ ами минава през едно село Виделе, с което разстоянието се удължава и цената съотетно расте..

  Платик си скъп билет (няма ефтини от Русе до Букурещ), но на мястот ми си седше един румънски циганин, на който българският кондуктор не му иска билет.

  -- Защо не искаш билета на тоя?

  -- Ами човек трябва да си се прибере в къщи!

  -- Ако аз кажа, че съм румънски циганин и на мен ли няма да ми искаш билет?

  Кондукторът не ми обърна внимание. Циганинът си плати нещо на румънския кондуктор (това там е честа практика) и си слезе спокойно на Виделе!

  АКО НЯКОЙ Е ВИДЯЛ КОНТРОЛЬОРИ ДА ГЛОБЯВАТ ЦИГАНИ ИЛИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИЦАИ ДА БИЯТ ЦИГАНИ НЕКА ДА СЕ ОБАДИ!

 40. 40 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#25:"destino"]Състоянието на циганският проблем, не е причина, а е следствие на нихилизма и несъстоятелността на българското общество и политиците които избира.

  То бива един народ да е опростял, но българският бие всички рекорди.[/quote]

  По-точно не би могло да бъде казано.

  BohrMottelson
 41. 41 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#25] от "destino":
  Абсолютно заставам зад постинга ти,за съжаление дори и във форумите на Дневник, при мнозинството се отключва някаква първосигналност при определени ключови думи и мисленето заминава в кошчето. Прави впечатление и тоталното неразбиране на начина на мислене и ценностите в ЕС, неразбиране на това какво и защо е казал определени неща авторът в статията.....

 42. 42 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Оохх, тя каузата на В.Симеонов си е правилна, даже е жизнено важна за България. Обаче е необходимо, по-прикрито да го прави. За предпочитане е да оставя Каракачанката да коментира, че е по прибран в изразите. Иначе, ако много силен шум се вдига, промените по тая "кауза" ще бъдат спъвани от вън. Действай Валери, ама по-подмолно бе брачед. Да минат промените гладко.

 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Безобразното говорене е заради самото говорене. Това което ни казва Симеонов си го знаем. За да се задвижи решаването на този проблем трябва да се предлагат изпълними решения.

  подпис
 44. 44 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Интергирането на ромите е същото като заместването на тютюна с друг поминък. ДПС претендира да знае решенията и тях трябва да държим отговорни.

  подпис
 45. 45 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Всеки който "защищава" малцинствените права на ромите трябва да се роразходи в Сливен, град Левски, Омуртаг или дори Плевен.
  След опознавателния тур майката ще му се разплаче, както се казва. Ще види какви елементи газят земята, за която дедите ни са проливали кръвта си. И да не дигат пара за т.н. турци (демек бъргари мохамедани). След цигансикте квартали минете през селата в Родопите и ще видите каква е разликата - в родопите хората са добри, в маалата съществата са диви, зли и нагли.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 46. 46 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Аз расистки изказвания не съм чул.Расите са три-европеидна,монголоидна и негроидна/някои учени отделят и четвърта раса-индианската/.Българите и циганите принадлежат към европеидната раса така че не виждам нищо расистко.Друг е въпросът,че някои хора живеят като скотове-не плащат данъци и основното им препитание са престъпленията.Аз такива хора няма как да уважавам и не смятам,че имам нещо общо с тях.

 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Миналото лято ходих по работа в едно българско село през юли месец.Беше сряда и пред кметството бяха насядали около 50 циганина и чакаха за социални помощи.Повечето от тях бяха на възраст от 20 до 40 години и във видимо добро здраве.Подхванах разговор и ги попитах защо не работят,а те естествено ми отговориха,че нямали работа.Попитах ги защо не се занимават със земеделие като наоколо беше пълно с пустеещи земи.Този път не ми отговориха и разговоря спря.Говорих и с магазинера в един хранителен магазин.той ми каза,че най-много оборот имал ,когато циганите получавали социалните си помощи.И най-много продавал бира,ракията не вървяла толкова ,защото циганите купували домашна ракия.

 48. 48 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Наясно съм, че зад безчинствата на циганите стоят български политици, които си затварят очите за това в замяна на изборната им лоялност.
  Кое е причина и кое следствие?
  Дали това, че някакви хора недоволстват от разни безобразия с не дотам изискан речник /'езикът на омразата' / или самите безобразия?!Това, че авторът използва термина 'расизъм' показва явната му неадекватност, неграмотност и поръчкова пристрастност.
  Защо?
  Елементарно: в България има етнически малцинства, но не и компактни и значими расови малцинства.
  В България всички етнически малцинства са от една раса - индо-европейска.
  И да оставим настрана терминологията. Ясно е, че става въпрос за етноси. Явно авторът папагалства от менторите си при които наистина има расизъм.
  Нека кажем следното: в България ИМА проблем с етническа група, която е носител на ред негативни обществени изяви. И ако авторът отрича тази реалност, то в никакъв случай НЕ спомага за толерантност и търпимост в държавата. Заравянето на главите ни в пясъка няма да оправи нещата, а ще ги влоши.
  Интересно, какъв 'език на любовта' ни предлага авторът за да формулираме фактическото положение с циганите/ромите или както и ще да ги нарича?!
  Как да кажем любовно, примерно, че циганската престъпност е дошла в повече на много от останалите български граждани?

 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Ако се вгледаме в статията, поне за мен аргументите на автора са лишени от доказателствена стойност. Не знам колко страници са техните етични документи, но Фараж, не само не беше осъден/наказан или там каквото ги правят за неетични изказвания, ами дори направи партия, която съответства в някаква степен на Атака или ПФ. Та къде точно се вижда разликата между нас и тях по отношение на депутатската етика аз не разбрах.
  С това не искам да кажа че поддържам подобни изказвания и се присъединявам към няколкото изказани по-горе разумни мнения, че обобщенията на каквато и основа да са направени - етническа, религиозна и т.н. са най-малкото неверни и освен това, те "сплотяват" нападнатите, не решават по никакъв начин проблемите, обратно просто ги задълбочават.
  И понеже няма и не може да има решения от типа - изселване или не знам какво си, а ла Хитлер, остава искаме или не, заради нашия си живот и съжителстване да бъдат интегрирани.
  И остава пак нашия избор - да го направим по трудния или по лесния начин - мисля че дори от нашия форум се вижда, че ще е по трудния, но все пак това е нашия ежедневен избор.

 50. 50 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Валери добре е щрихирал днешната "картинка" по тази тема, но тя ще стане и по-зацапана, защото самият ни модел на "общуване" я диктува, по опит от САЩ - историята ...
  Ще стигнем американците по този въпрос, но след 300 години - подобно на техните афроамериканци от миналото, циганите у нас имат "свобода" да живеят сред нас, но преди всичко, вън от обществото, което ние измисляме "за себе" ...
  Моделът ни на Общество и Държава е тежко сбъркан и ромския им проблем е само един от многото пред всички нас ...

 51. 51 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А защитени ли сме от абсурдните опити за налагане на цензура? Или само "Шарли Ебдо" имат право да се гаврят с всеки? Омръзна ми от тази лицемерна "политическа коректност".

 52. 52 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Цялата мара в дАржавата втасала, тия ме занимават с "расистките изказвания на депутатите"! Да, като 25 години няма икономически растеж, като има над 1,5 млн СТРУКТУРНА безработица, хората ще гледат зле на всеки който може да заеме тяхното работно място!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 53. 53 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки"

  Не знам за цивилизована страна, в която след подобно изказване този човек щеше да остане депутат. А коментиралите отдолу, леви и десни, показват нагледно защо България не е цивилизована страна.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  Съгласна съм с автора.
  Не може хем да искаме да сме в ЕС, хем да спазваме само тези правила, които са ни удобни.
  Имме още път за изминаване, но си трябва време, промяната в мисленето на хората е най-трудна.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  I'm totally in dismayed by what Mr. V.S said in regard of the Roma' population. In any other civilized country perhaps he no longer would be able to carry his obligations in the nation' the most high place. Unfortunately, there are person of interest ', who constantly is dividing citizens. That's what from, the fears are among thee. And on the other hand, there are those politicians who capitalize s on those fears of 'uncertainty'. United we withstand the storms, divided we perish.

  I refuse to fear in my homeland. Period.

 56. 56 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#53] от "stupid_american":

  Къде ти е свободата на словото бе лицемер???

 57. 57 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Англичаните не са расисти на думи, но на ДЕЛО!!! На дело техни хора подържаха системата на апартейд в Южна Африка. А колониалниалната политика на най- голямата колониална държава в света? Великобритания няма вечни приятели, а вечни интереси. Ако някой се е учил и възприемал от някогашната Велика Римска Империя и може спокойно да бъде смятан за неин приемник и наследник, това е Великабритания. Те не подържат робството,но робство и днес съществува макар и в замаскирана форма. Политиката на Великобритания се характеризира най вече с подлост и лицемерие. Защо там не е в обръщение еврото? Европейци са, но само дотолкова, доколкото им е изгодно. Българската наивност, доброта и толерантност, а донякъде и отчуждеността от управлението на държавата (500 години турско робство) са създали идеални условия у нас, в България, да се обособят групи от хора на етническа, расова и религиозна основа, които открито застават срещу НАС, ЕТНИЧЕСКИТЕ от памтивека българи. Стига се дори дотам, че да се чувстваме притеснени, комплексирани в СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА. Когато отидем в някоя ислямска държава и се опитаме да кажем, че в нашата страна това и онова е по- добре организирано, НИ СЕ ОТГОВАРЯ: " ТОВА СИ Е ТЯХНАТА ДЪРЖАВА И ТЕ РЕШАВАТ КОЕ КАК ДА СИ ГО ОРГАНИЗИРАТ". НАМА ДА ТЪРПЯ НАКОИ ТЪ-РИ ДА МИ ДАВАТ ПРИМЕРИ С ТАЗИ ИЛИ ОНАЗИ ДЪРЖАВА, ЗАЩОТО ТАМ! тАМ! НЕ ДОПУСКАТ НИКОЙ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА ГИ СЪВЕТВА! Аз съм убеден антирасист и затова няма да допусна в моята държава, в държавата на дедите ми някой да се опитва да ме тероризира, ограбва, да застрашава живота ми, имота ми и интересите на държавата ми, да подготвя под носа ми новото ми заробване и то точно чрез групи и партии изградени точно на етническа, верска и расова основа!

 58. 58 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#56] от "ex_alex_ks":


  [quote#56:"ex_alex_ks"]Къде ти е свободата на словото бе лицемер???[/quote]

  Свободата на словото си е налице. Именно това имах предвид, като казах, че коментарите показват защо не сме цивилизована страна. Защото именно обществото "цензурира" такива като Симеонов. Когато обществото цензурира, това, в същината си, не е цензура. Просто разминаване в стандартите между огромното мнозинство и шепа маргинали. Никой няма да го съди, никой няма да го затваря в затвор. Просто никой няма да го уважава, това имах предвид. Така ще му свърши и политическата кариера.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 59. 59 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#58] от "stupid_american":

  [quote#58:"stupid_american"]Когато обществото цензурира, това, в същината си, не е цензура. Просто разминаване в стандартите между огромното мнозинство и шепа маргинали.[/quote]

  Хахахахахахахахахахаха.....

  "Шепата маргинали" са тези, които са реалната движеща сила и създателите на всичко ценно и смислено в едно общество. Масата е тази, която не може да движи нищо, а самата тя се насочва, съгласно манипулацията на друга шепа кукловоди. Масата е тази, под чиито одобрителни възгласи е бил разпънат Исус Христос, а вместо Него е освободен един разбойник и убиец - Варава. Масата е тази, която поради идиотизъм и простотия изби най-светлите умове на Франция в края на 18 век, като Антоан Лавоазие. Масата е тази, която с одобрението си даде цялата власт в ръцете на Адолф Хитлер. Масата е тази, която ВИНАГИ ГРЕШИ.
  Ако беше чувал за разни личности, като Хосе Ортега-и-Гасет или Николай Бердяев и беше чел нещо от тях, щеше да разбираш, какви невероятни глупости си написал.
  Най-големият порок на демокрацията е това, че тя третира обществото, като аритметичен сбор от равностойни единици, без да отчита по никакъв начин тяхната индивидуалност, способности и полезност за околните. В реалността обаче хората не са еднакви и не са еднакво полезни за обществото и всеобщото избирателно право е най-големият абсурд. Правото да избираш би трябвало да бъде носене на отговорност, а далече не всички хора са в състояние да носят отговорност дори за самите себе си. Избирателното право е нещо, което би трябвало да се заслужи, а не да се пада по право, след навършване на пълнолетие.

  А това, че Цензурата не била цензура...просто нямам думи. Вземи поне да почетеш малко Джордж Оруел. Пробвай първо с "Фермата на животните" и после с "1984", белким нещо ти влезе в главата

 60. 60 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#59] от "ex_alex_ks":

  Не всичко, което е различно от мисленето на масата е положително. Ще ти дам простичък пример - масата смята, че да убиваш не е добре. Но има шепа маргинали, които смятат, че да се убива е нещо хубаво, или поне че могат да го правят. Огромната ти грешка е, че в арогантността си и желанието си да покажеш, че и ти си чел някаква литература, смесваш концепции гьотере. Обществените стандарти няма как да дойдат от нещо различно, освен от масата. Иначе няма да са обществени стандарти. Дори и да се намери пророк, новатор, или както щеш го наречи прогресивен човек, то няма начин неговата сила да не се реализира чрез постепенното привличане на масата.

  А относно цензурата - цензурата представлява проблем само когато идва от правителството. Ако нещо идва от обществото, то очевидно не е цензура.

  А, и още нещо: ще ти покажа защо говориш глупости нагледно - относно циганите, МАСАТА българи имат твоето отношение. По твоята логика,
  [quote#59:"ex_alex_ks"]Масата е тази, която ВИНАГИ ГРЕШИ. [/quote]
  Значи...хм, време е да смениш мнението си, или просто ... грешиш

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 61. 61 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#60] от "stupid_american":

  [quote#60:"stupid_american"]масата смята, че да убиваш не е добре. Но има шепа маргинали, които смятат, че да се убива е нещо хубаво, или поне че могат да го правят. [/quote]

  Масата нищо не смята. Масата "смята" това, което й се внушава. Нима масата е виждала проблем в масовите убийства, извършвани след Френската революция? Нима масата е смятала, че убиването и мачкането на евреите в Нацистка Германия е нещо лошо. Да не забравяме, че тогава са си купували абажури и книги с подвързия от човешка кожа. Нима за масата е било проблем да се мие със сапун, произведен от човешка мас?

  [quote#60:"stupid_american"]А относно цензурата - цензурата представлява проблем само когато идва от правителството.[/quote]

  Цензурата и в двата случая идва от правителството. Първоят път е пряко, а вторият път е непряко, когато чрез манипулации и мозъчна промивка на масата се внушава, че трябва да цензурира едно или друго нещо.

  Давам и конкретен пример. В западните общества много упорито се внушава, че несъгласието с "политически коректният език" е форма на дискриминация и расизъм. На Запад имаш голям проблем, ако се изкажеш срещу претенциите на агресивни извратеняци, като Кончита Вурст или употребиш думи, като негър. В същото време няма никакъв проблем да се гавриш с духовността на хората.
  За лицемерния Запад убийствата на пишман-карикатуристите от "Шарли Ебдо" беше драмата на годината. Тогава цял свят се втурна да декларира "Аз съм Шарли". Куцо, кьопаво и сакато хукна да се доказва, колко е толерантно и свободолюбиво.
  Не забелязах обаче подобна реакция, когато в Кения ислямистите нахлуха в един университет и започнаха да убиват един по един студентите и преподавателите, които са християни. Там бяха убиха над 150 души? Къде е реакцията на шумния иначе лицемер - Джордж Клуни? Къде бяха западните политици, да спретнат един марш по улиците в Европа? Къде го Първия негър на държавата от Белия дом?

  Къде сте бе лицемери? Къде ви е "толерантността"?

 62. 62 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "ex_alex_ks":

  Ама умело замълча по най-важния въпрос - защо бе, пиленце, масата в БГ смята, че циганите са такива, каквито ги описва Валери Симеонов, и ти барабар с тях? М?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 63. 63 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#62] от "stupid_american":

  Почти всеки се сблъсква с проблемите с циганите и вижда, че това, което казва Валери Симеонов в общи линиии е точно така. Масата обаче не реагира адекватно и сама не е в състояние да реши който и да било проблем.

 64. 64 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#63] от "ex_alex_ks":

  Ама признаваш, че масата смята като теб, нали?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 65. 65 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#64] от "stupid_american":

  Престани да изместваш въпроса по толкова глупав и елементарен начин. Масата също така смята, че планетата Земя има сферична форма и се върти около Слънцето. Следва ли да оспорвам това схващане, които има масата (но което не се дължи на постижения на масите) ?

 66. 66 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#65] от "ex_alex_ks":

  Ами тогава не извеждай "правила" като:
  [quote#59:"ex_alex_ks"]Масата е тази, която ВИНАГИ ГРЕШИ. [/quote]

  Благодаря. Мисля, че спорът приключи.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 67. 67 Профил на ex_alex_ks
  ex_alex_ks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#66] от "stupid_american":

  Не е приключил. Масата винаги греши, когато "избира". Случая с циганите не е съотносим. Защо замлъкна за лицемерната толерастия и оправдаването на цензурата, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK