Вълкът в страната на овцете с ниски стандарти

Джордън Белфорт, по-известен като "Вълка от Уолстрийт" в София

© Анелия Николова

Джордън Белфорт, по-известен като "Вълка от Уолстрийт" в СофияПубликуваме текста на Андрей Любенов от платформата Medium.com с позволението на автора. Акцентите са на редакцията.


Вълка от Уолстрийт идва в България!


С такива заглавия преди няколко месеца бе съобщена новината, че Джордан Белфорт, легендарният измамник от лигата на измамниците, ще изнесе семинар и в нашата държава. О! Значи тук има някаква далавера — този човек идва неслучайно и ще ни отвори очите за големите пари. Със сигурност така са си помислили много хора, за които личността на Белфорт е станала известна покрай касовия филм на Мартин Скорсезе.
Без да обръщат внимание, че Белфорт е предприемач, фалирал няколко пъти, стартирал десетки бизнеси и консултирал стотици компании, повечето хора се фокусираха върху тъмните петна от историята на този човек. Да, той е осъден, фалирал и има да плаща има-няма стотина милиона долара обезщетения. Но със сигурност е интересен и има на какво да ни научи.


Обучението на Джордан Белфорт беше насочено към хората, които продават. Тоест — към всички. Защото всеки е продавач и всеки сключва сделки. Всеки ден, с всякакви хора.


Дали продаваме убежденията си, дали управляваме хора, дали договаряме заплатата си — всичко около нас е търговия.


Белфорт е разработил система за продажби, която нарича "директна линия за продажби". С нея той обикаля света, прави семинари, консултира и обучава. Самата система е подредил и измислил, когато е бил в безизходица — с шепа нескопосани хлапета, натоварени със сложната задача да комуникират с най-богатия 1% американци. Че и да им продават акции на нелепи компании, за които не са и чували.


В залата имаше доста хора, които очакваха, че Джордан Белфорт ще представи някакъв магически трик, нещо, с което да кажем "хоп" и да се събудим богати. Предполагам, че са останали доста разочаровани. Причината — човекът каза, че успехът идва с труд. При това трудът далеч не е достатъчен.


F*ck. Ще трябва да се работи. Къде останаха пачките, безгрижните партита и оргии от филма…


Истината е, че Джордан Белфорт е истински вълк, а залата бе пълна с овце. Той има добър продукт — поне така изглежда, и го продава по изключително невероятен начин. Страхотна презентация, емоция, контакт с аудиторията, точно структурирано изпълнение. Още от първата минута той грабна присъстващите и ги поведе по собствената си директна линия за продажби. И всички, или поне всички, с които размених мнение, с удоволствие тръгнаха по линията и се движеха по нея през целия ден.


Без да се спирам на директната линия за продажби, на мен лично най-много ми допадна лесното групиране на хората — "Има два типа хора", каза Белфорт. "Хора на резултатите и хора на оправданията". Защото хората на оправданията са много, обикновено са и много шумни. Срещаме ги навсякъде и можем да ги познаем по негласния им девиз: дай ми решение и аз веднага ще му намеря проблем.


През целия ден Джордан Белфорт поставяше в центъра на презентацията си комуникацията като най-важно умение за успешната продажба. Подчертавам — не единствено, а най-важно. Защото, както каза той, не винаги най-добрите са тези, които получават повишение.


Нагоре вървят онези, които могат да комуникират и да показват своята стойност.


И все пак — всичко това звучи много утопично. Всеки може да е успешен, а не просто обикновен човек. Но аз се замислих, замислете се и вие — какво всъщност ви пречи да сте добри в това, което правите? С 99% сигурност посочвам — стандартът. Задоволявате се с ниско качество и очаквате останалите да са доволни от ниското качество, което им предлагате. Има ли логика? Всякакви сравнения и с тези, които ни управляват и техните стандарти, са съвсем уместни. Както и с овчата малодушност, с която ги приемаме — и управляващите, и стандартите.


За да станеш добър в работата си, трябва да имаш нагласа. "Когато сте на работа, мислете като предприемачи, мислете така, сякаш бизнесът е ваш", препоръчва Белфорт. Това е в основата на мисловния апарат на успешните хора. Така се върви напред и се трупат опит, познание и експертиза. Как кореспондира това с класическите за България "Да бе да, ще им работя на тия", "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя", "учи, за да не работиш"? Никак.


Може би затова от семинара има и разочаровани. Защото тука е така, биха казали те —


успяват измамниците, а този Вълк е измамил и най-големите измамници. Значи е дошъл да ни научи как да ги измамим и ние.


Вероятно именно нагласата, че Белфорт е измамник и ще излезе, за да представи измамите си, поляризира силно настроенията около него. Социалните мрежи бяха залети от коментари, главно на хора, които не присъстваха на събитието, че Вълка от Уолстрийт е престъпник, говори глупости и единствената му цел е да прибере парите и да си тръгне. Мошеник и измамник — та ние си имаме достатъчно такива тук и всеки ден се учим от тях.


Само че не е точно така. Белфорт е предприемач, при това доказан. В момента, в който прегазва закона, той влиза в полезрението на властите. Осъден е и има да връща много пари. Малка или голяма — присъдата му е такава, каквито са законите в САЩ. Излежава си наказанието, излиза и започва да работи, за да живее отново добре. И да върне 110 млн. долара на ужилените инвеститори.


Голямото престъпление на Белфорт е търговия със свързани лица, последвана от изнасяне на парите в Швейцария. Да превъртим лентата и да сменим перспективата — в България също има борса, също има регулатори, наблизо е и Швейцария. Практиката на капиталовия ни пазар показва, че търговията със свързани лица никак не е нещо екзотично. Компании, банки, застрахователи и пенсионни фондове са оплетени в сложна конструкция, а надзорът никак не се трогва.


Ако говорим за ужилени акционери, без никакви внушения, само ще спомена КТБ, БТК, Меком, Холдинг Пътища, Мостстрой, Зърнени храни, Енергони. Няколко практики също не са за изпускане — увеличение на капитала под условие, сделки със свързани лица, изваждане на печеливши услуги към външни компании, промяна на ръководни органи без общо събрание, без търгово към акционерите. Дори съм сигурен, че имаме "предприемачи", които смело могат да се състезават с Белфорт на база постигнати резултати от финансови измами.


Някак не се сещам за български "предприемач" минал по пътя на Джордан Белфорт


Може би и нашите юнаци имат добри качества и могат да тръгнат от нулата, но правораздавателните органи не им дават този шанс да стартират начисто.


Казано накратко, всеки можеше да вземе от Белфорт това, което пожелае.


Това е отличителната черта на добрите презентатори. Онези, които се борят и истински се стремят да реализират мечтите си, получиха потвърждение, че са на прав път. Както и малко съвети как да бъдат по-добри. Онези, които бяха дошли да си докажат, че Белфорт говори празни приказки, си го доказаха. Основно с аргументите "това не е приложимо в България" и "този изобщо не разбира от моя бизнес". Тези, които очакваха да подобрят уменията си да продават, със сигурност са останали доволни.


Казано още по-накратко:


"The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can’t achieve it."


Така че, f*ck — запретвайте ръкавите и си гонете целите. И би било жалко, ако чакате да чуете това от Джордан Белфорт, защото ако вие и вашият живот не сте си достатъчна причина да се задействате, нищо няма да може да ви задейства.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Обучението на Джордан Белфорт беше насочено към хората, които продават. Тоест — към всички. Защото всеки е продавач и всеки сключва сделки. Всеки ден, с всякакви хора.Ами то без това не може да има пълноценен живот.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Любопитно

  Интересно по колко са платили овцете за да чуят вълка?

 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Но със сигурност е интересен и има на какво да ни научи.
  ...............
  Кого ще учи тоя, ДС-елита?
  На какво? Та той може само да им изплакне краката и повие в копринена кърпа.
  Белфорт идва у нас както чирака при башмайстора, неговите шмекерлъци са невинни игрички в сравнение с ма9аба и резултатноста на тези, играни от ДС.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Вълкът" е такъв не защото се е родил вълк, а заради мястото където е. Филмът доказваше точно това и той не беше акцентиран върху човека, а върху системата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Какъв вълк е тоя смешник бе. Той вместо да млъкне и да отиде в едни сараи да си плати да му изчете лекции един мноооого по-успял и сериозен вълк-сокол дошъл тука на краставичари краставици да продава. Каква ирония...този който казва че за да продадеш нещо трябва да убедиш хората че се нуждаят от него е дошъл да продава уж знания и ги убеждава че се нуждаятот тия знания и ако има кой да му се върже действително е овца.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Този е осъден и има да връща, колко е далече от НАЩЕ вълци на които не само не отнета стотинка ами и имат документ за НЕВИНОВНОСТ, ... от съда.
  Къде е той, къде са наЩе.
  А Цветан Василев пише учебник в Белград.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Дали продаваме убежденията си, дали управляваме хора, дали договаряме заплатата си — всичко около нас е търговия.".....Търговия, търговия, ама колко да е търговия?! Да внимаваме да не губим човешката мярка, пък с търговията и парите лесно ще се оправим. Щото човещината като се загуби....много грозна картинка- парите няма да оправят положението сетне.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Напълно съм съгласен с:

  "Когато сте на работа, мислете като предприемачи, мислете така, сякаш бизнесът е ваш"

  но при едно условие - че работите за умни хора.

  the devil is in the data
 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#6] от "442":
  Ми, у нас ловците в гората са вълци преоблечени като горски: магистрати, дс бизнеселити, парламентаните кибици, и др. чиновнеска сволач. Другите вълци, голите, ходят по улиците и вършат черната работа, мокри и сухи поръчки, пласмент на дрога, зарибяване тип застраховки и др.
  Току хванат някой пинчерчи, боядисат му козината на сива и ни го представят като вълк: ау, вижта на кого хванахме. А Бисеров и сестри Галеви, Маргини и пр. си припичат сланините на Карибите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Съветите му биха били приложими в нормална държава. В страната на БКП, агентите на ДС и ченгетата на всеки километър, това са напълно неприложими и безмислени неща.

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#7:"oporna_to4ka"], търговия, ама колко да е търговия?! Да внимаваме да не губим човешката мярка, пък с търговията и парите лесно ще се оправим. Щото човещината като се загуби....много грозна картинка- парите няма да оправят положението сетне.[/quote]
  Браво колега! С няколко думи изказа и моята философия за живота. Има неща, които не са за продан и не бива да са предмет на сделка. За каквато и да е цена!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ще потвърдя казаното от автора. Мнозинството от българския елит е на мнението, че те като шефове и собственици са на този свят за да се забавляват, а не да работят. А на Запад се очаква, че шефът може да свърши работата на всеки свой подчинен.
  Как са се изменили нещата. Едно време мотото на българите е било, че трудът краси човека, а мързелът го грози.

 13. 13 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  По-голямата част от нашите работодатели считат, че няма нужда да се плащат осигуровки или не в пълния им размер. И също решават да плащат колкото да си жив. На подобен дерибей не би работил никой все едно фирмата е негова. А иначе не съм сигурен, че уменията на господина са приложими у нас - всъщност правилата в Америка и Западна Европа са много различни. Вероятно не ги познава, но е хубаво, че в обиколките на подобни лектори не ни подминават. Иначе има поне 5-6 по-хубави неща, в които човек да си вложи парите, вместо за вход за семинара. Но вкусове всякакви.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  "Някак не се сещам за български "предприемач" минал по пътя на Джордан Белфорт".
  Те у нас прокурори и съдии не се сещат,че какво остава за гражданите.

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Весело

  Ако бях присъствал,сигурно щях да се засрамя от себе си.Подозирам за какво става въпрос,знам че ми липсва,но пък :"Да живее предприемачеството!".

 16. 16 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Само в България такива хора се издигат на пиедестал.

 17. 17 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Един боклук сасипал сумати и хора изнася лекции и ние му се радваме.

 18. 18 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Когато става въпрос за нашите доморасли "бизнесмени", никога не трябва да се изпускат кавичките.

  ZeroOne
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Гневно

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  "Вълкът" е такъв не защото се е родил вълк, а заради мястото където е. Филмът доказваше точно това и той не беше акцентиран върху човека, а върху системата. ,,

  Иваноов, ако тази система беше останала в България,България нямаше да бъде най бедната страна в Европа. И ти сигурно щеше да ми дишаш праха, защото в тази система такива като тебе стават слухари на нейната структура на сигурност. Защото там няма хора с купени дипломи като твоята. Така че не обвинявай системата, състезателната система, каквато е системата на свободния капитал си е най добрата система. И тя се доказа като срути системата на плановия капитал, каквато беше комунистическата система

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Любопитно

  До коментар [#14] от "rosiraycheva50._":

  "Някак не се сещам за български "предприемач" минал по пътя на Джордан Белфорт".

  Като за начало мога да ти посоча Буров. И ако беше останала тази система в България, сега нямаше да сме най бедната страна в Европа. И заплатата на Българският работник щеше да бъде една от най високите

 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Весело

  Този е дошъл точно на време, за да види как се правят ударите. Е, изтърва пирамидите, ама поне ще види как се източват 4,3 милиарда от 7 милиона население и валута в борд. Който му се струва малко, да си сметне съотношението спрямо населението на САЩ 320 милиона човека...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И аз съм от тези които не са присъствали на презентацията, но смело мога да потвърдя, че познавам много от типа хора които винаги са готови да открият начин как нещо НЕ може да стане.
  Между другото хора с подобна нагласа се срещат и доста често в различните форуми и затова никак не съм изненадан че в социалните мрежи има подобна "колективна" реакция.
  Но освен добри съвети от типа, гледай на работата като на лично твой бизнес, за да успееш, факт е че за успеха трябват и някои "дребни" подробности, като експертни качества и образование, работя и търпение ( нещо много дефицитно, даже и при щангистите) и разни подобни неща.
  Защото колкото и добре да комуникираш, ако не владееш темата, нищо няма да се получи.

 23. 23 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":
  [quote#4:"др. Иванов"] Филмът доказваше точно това и той не беше акцентиран върху човека, а върху системата.[/quote]

  Точно така. И тази система осъди вълка. Северно-азиатската щеше да му издигне паметник.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 24. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Виждал съм хора да ръкопляскат на какво ли не.После не обичат да си спомнят за това.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "bawarec":


  [quote#12:"bawarec"]Как са се изменили нещата. Едно време мотото на българите е било, че трудът краси човека, а мързелът го грози.[/quote]

  Това, да ми прости Господ, някак много изкуствено ми звучи, освен това ако искаме да сме по-близо до темата на статията, поне според мен става дума за работа, но с много висока ефективност, с огромно КПД ( е, както лектора го е показал на ръба и отвъд закона), а не просто да си работиш. Защото и у нас казват: "Залудо работи, залудо не стой", но честно, на мен не ми харесва.

 26. 26 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#2:"hodounski"]Интересно по колко са платили овцете за да чуят вълка? [/quote]

  Около 700-800 лв. е билетчето.

  http://thewolfofwallstreet.net/#prices

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":


  [quote#4:"др. Иванов"]"Вълкът" е такъв не защото се е родил вълк, а заради мястото където е. Филмът доказваше точно това и той не беше акцентиран върху човека, а върху системата.[/quote]

  И какво излиза според вашата теза, че у нас освен овчици ( е преди 89-а де) друго не е расло и да се чуди човек от къде се пръкнаха толкова много, толкова бързо и чак токова лоши вълци, при това както и да си боядисват козинката, червеното все избива отгоре.
  Извинявам се, сетих се - от лошата система.

 28. 28 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Какъв предприемач може да е този Белфорт, след като всичките му схеми са доказано незаконни.

  По тази логика авторът може да седне да възхвалява и дистрибуторите на контрабандни цигари.

 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  очевидно има законен начин да печелиш с уменията си дори за такива хора

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Още преди да прочета, че авторът е бил в залата, усетих, че е от олекналите с 700 кинта, за да бъдат "мотивирани" : )))

  I had a dream, Joe
 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Любопитно

  ,,Дали продаваме убежденията си, дали управляваме хора, дали договаряме заплатата си — всичко около нас е търговия.,,

  Дали продаваме убежденията си. Ми то висшата комунистическа номенклатура най бързо си продаде убежденията. И от върли защитници на комунизма станаха едни от най лошите капиталисти.
  Дали управляваме хора. Ми то висшата комунисическа номенклатура все още както едно време управлява хора като им дава най ниските заплати. Но ще дойде ден когато тях ще управляват и то с желязна тояга.
  Дали договаряме заплатата си. Ми къде по белия свят обикновения работник може да договори заплатата си. Дори и във виртуалния свят на НЕТ-а заплати не се договарят, а се дават. Мина това време на договарянето на надницата. А че всичко около нас е търговия, не откриваме ние колелото, те Финикийците са го открили, и истинското, и финикийските знаци

 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ослик, суслик, паукан":

  е поне ще си възстанови някой лев с хонорара от статията.
  може пък и дневник да са платили билетчето

  Birds of a feather flock together.
 33. 33 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Вълкът в страната на овцете с ниски стандарти.........

  Този,ако беше се родил тука щеше да си остане овца,ама нейсе...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 34. 34 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това дето прави този човек, винаги влиза в амплоата на престъпниците.
  За да печели пари, всеки престъпник пише книга, изнася лекции и поучава, разбира се срещу пари.
  Интересно е, кой от България му плаща?

 35. 35 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#34] от "dissident":

  овцете

  Birds of a feather flock together.
 36. 36 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много интересно е, че са се намерили хора, които са отишли да му слушат простотиите. И още по-интересно е: Какво са се надявали да научат?
  Всичко това, говори много лошо за България. Защо не се намери някой да покани наистина преуспял и спазваш закони и правила бизнесмен? Като Warren Buffett, Bill Gates, Richard Branson. Все преуспяли бизнесмени със собствени сили.

 37. 37 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#25:"tsvetko_51"]поне според мен става дума за работа, но с много висока ефективност, с огромно КПД [/quote]
  За да постигне човек такова КПД, е било нужно да се учи и тренира маса време. Да не говорим, че за да стигне до позиция, която да му позволява да развие това КПД, си е скъсал задника от работа. Така, че нека не мислим от крайната точка, а да си представим процеса, който води до нея. Защото за да извървиш пътя за нъжни такива делови качества и трудови навици, които у нашия назначен елит рядко се срещат.
  Кой щеше да отиде да му слуша доклада, ако докладчикът не е извървял пътя за който писах по-горе.

 38. 38 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#25:"tsvetko_51"]поне според мен става дума за работа, но с много висока ефективност, с огромно КПД [/quote]
  Социалистът казва "Аз работя",капиталистът казва "Аз продавам".И тъй като поне на това земно кълбо няма друг обществено-политически строй освен капитализмът,мисля че не са си загубили времето тези,които са присъствали.Въпреки че идеи трудно се предават.

 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Както беше казал друг известен юдей - Бендер "Измъкването или задигането на парите варира в зависимост от обстоятелствата. Лично аз имам четиристотин сравнително честни начина за измъкване."

  Маменето на биржата е традиционен древен юдейски начин на прехрана. Ето например какво пише в книжката "Киев , юдейска метрополия. История" :

  "Биржата беше изкусителна за всеки, който вярваше, че може да вложи 10 рубли и ги умножи на 20, или 50 , както Шолем Алейхем описва във фиктивните си писма между Менахем - Мендл и жена му Шейне - Шейндл. След като преждеупоменатият не успял да направи състояние в Одеса, той заминал за Йехупец (Киев) да купува и продава малки късчета хартия на биржата... През 1900 г полицейският началник издал заповед да се разгонват тълпите юдейски брокери от тротоарите пред биржата. Преди Първата световна война 12% от родителите на децата в юдейското училище са записали като професия "брокер", а статия в юдейската газета Хайнт говори за 3.000 брокера, живеещи в Киев... Във фейлетон в Киевско слово от 1895 авторът описва юдеи, направили пачки от измама на невинни хора на биржата, които после се правят на образовани и възпитани членове на средната класа.."

  https://books.google.bg/books?id=vai6PUVzeGgC&pg=PA118&lpg=PA118&dq=jews+at+stock+exchange+pictures&source=bl&ots=iLhMfUU6SB&sig=DDUnrAnuZoh8dRYNSXPAfF0j7iE&hl=bg&sa=X&ei=884nVa7OEsvQ7Aay_4Fg&ved=0CEQQ6AEwCg#v=onepage&q=jews%20at%20stock%20exchange%20pictures&f=false

 40. 40 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#38] от "vjacho":

  Да не забравяме,че присъствалите са купувачи,а организаторът е продавач.Има го сюжетът в един стар виц,където милиционер купува семки от ябълка,с цел поумняване.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 41. 41 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 435 Весело

  [quote#2:"hodounski"]Интересно по колко са платили овцете за да чуят вълка?[/quote]
  оФцете винаги плащат...колкото им кажат

  най-продаваните книги в света са две:

  1 - как да станем богати за един месец
  2- как да станем щастливи вечно
  ----------
  докато има оФце - ще има и продавачи
  на илюзии ,като този хитрец

 42. 42 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "Ако говорим за ужилени акционери, без никакви внушения, само ще спомена КТБ, БТК, Меком, Холдинг Пътища, Мостстрой, Зърнени храни, Енергони. "

  Нека добавим и Булгартабак на Пеевски, както и решението на Върховния административен съд, което узаконява кражбата.

  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/03/12/2490541_niama_da_ima_turgovo_predlojenie_za_bulgartabak/

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#2:"hodounski"]Интересно по колко са платили овцете за да чуят вълка? [/quote]
  Никак не е случайно ,че продаването на книги за "успешно забогатяване" е голям бизнес ! Накрая се оказа ,че всички работят от отмаляване а накрая финансовите пънкари сами решават кого финансират и кого да заличат !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Лузър, дължащ милиони, продал вонливата си философия на десетки лузъри, взели кредити за да си платят билетчето. Колко мотивиращо! Само как не разбрахте че не ви е продал успешна житейска философия, ами трейнинг за 700 лв.?

 45. 45 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Не виждам проблем с решението на хората за какво да си дават парите. И аз не бих отишъл, като цяло не бих отишъл на нито един "мотивационен" семинар, но много хора го правят и това не ги прави тъпи. В България трябва да се развие предприемаческа култура, събития, семинари, срещи. Сигурен съм, че една част от българските предприемачи биха се радвали да се срещат с хора, които също искат да стартират бизнес и търсят насоки/съвети. И малко по-малко се заражда такава среда и в България, засега в София. Задача на хората(студентите, според мен, най-вече) е да оказват натиск за развитието й.

 46. 46 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  [quote#3:"СДС"]Кого ще учи тоя, ДС-елита?
  На какво? Та той може само да им изплакне краката и повие в копринена кърпа. [/quote]
  Дали пък е така? Та ДС елитът е мафията, кланът и пр. Те са успешни именно и само заради това. Белфорт е несравнимо по-способен от тях, защото е бандитствал сам, без да има държава-мафия зад гърба си.

 47. 47 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този не знае къде е попаднал. Но пък ще спечели някакви пари от това-какво му пука !?

 48. 48 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Това,което този е правил не се различава много от това,което правят ало измамниците с далаверата лагери и филтри и тия,дето обикалят и набутват чудодейни добавки,прахосмукачки,тенджери и подобни.Несъставомерна измама,за разлика от предишната.Но година и половина пандиз за десетки милиони резултат не е лоша сделка.

 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  До коментар [#45] от "m_todorov":

  Проблема е,че не е обявен като мотивационен семинар

 50. 50 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Както винаги българската завист и глупост е безгранична и затова бих искал да изясня на форумчетата на Дневник някои факти от живота на Белфорт:

  Белфорт е този ,който е започнал от един гараж и се преборил с Big 5 investments banks по закона Glass-Steagal Law от 1936.
  Белфорт ли е най-големия престъпник на Wallstreet?
  Някой замислил се е защото няма такива като Белфорт днес.
  1.Да Белфорт организираше оргии за персонала и плащаше със своите собствени пари.
  В днешно време едни директори на фалирали компании,които бяха получили държавна помощ,защото бяха в технически фалит си организират оргии за самите себе си и плащат с държавни пари!
  2.Да,Белфорт ощети много инвеститори и сега ги компенсира само,че от своите собствени пари!
  В днешно време едни банкери фалираха цели държави,а щетите ги поеха данъкоплатците!!
  3.Да ,Белфорт беше признат за виновен и отиде в затвора.
  В днешно време същите тези банкери се задоволиха само с подаване на оставки.
  Нещата никога не само само бели или само черни.Прекалено елементарно е!
  Защото Белфорт може и да не е безгрешен,но не и най-големия престъпник.
  Белфорт извървя своя път,а други още се спотайват невредими.

 51. 51 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#19:"сидер"] Така че не обвинявай системата, състезателната система, каквато е системата на свободния капитал си е най добрата система. И тя се доказа като срути системата на плановия капитал, каквато беше комунистическата система[/quote] Добре де, ние сега нали сме в най-добрата система – на свободния капитал – защо за 25 години от 9 милиона останахме 7 милиона, от които 2,5 милиона в чужбина и само 4,5 милиона в България и сме с икономика по-лоша от тази на бананова република. Ако това е хубава система – здраве му кажи?! Иначе си прав, че новата система срути плановата комунистическа икономика, която беше по-лоша от западната, но беше работеща икономика, а новата система какво изгради на нейно място – нищо, нула. В крайна сметка какво спечелихме от новата система, като пак ни управляват комунистите, дори най-крайните, като ББ. Равносметката е по-лоша от трагична – срутихме комунистическата икономика без да я заменим с друга, а не съборихме комунизма, което беше основната цел на прехода. Ще ти дам и друг пример, обратен на нашия – Китай нали е комунистическа държава с планова икономика, а е на второ място в света след САЩ?! Значи въпросът се свежда до хората, а не до системата. Ако ни управляват тези сегашните, ще бъдем все по-зле дори при най-добрата система на вселената, а с едно правителство на Атака ще бъдем много добре даже с планова икономика, която в същност не се отрича дори от Запада, лошото беше, че се прилагаше от комунистите, които ги видяхме вече, че са кръгла нула и при планова, и при пазарна икономика. Какво повече да чакаме от тях, освен пълен крах на България?!

 52. 52 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Ей сега вече държавата ще се оправи.

 53. 53 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#36:"dissident"] Защо не се намери някой да покани наистина преуспял и спазваш закони и правила бизнесмен?

  Като Warren Buffett, Bill Gates, Richard Branson. Все преуспяли бизнесмени със собствени сили.[/quote]

  такива като Уорън Бъфет имат висок хонорар!
  последната му "цена" беше 3 МЛН долара , Само за да обядваш с него

  а за лекция.....сигурно Х 50 пъти...

  Джордан Белфорд е много по-евтин за "лекция"
  а и племето няма нужда от Истината

  племето иска да ръкорляска

 54. 54 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#46] от "Мондиана":
  ++++++

 55. 55 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  [quote#6:"442"]Къде е той, къде са наЩе.
  А Цветан Василев пише учебник в Белград. [/quote]
  Цветан Василев е един прецакан и обран акционер, изигран доста грубиянски от нашата мафия, която си има държава, както твърди Миша Глени в книгата си "Мафията"...

 56. 56 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#36] от "dissident":
  Казваш преуспели бизнесмени-

  Richard Branson-баща му е един от най-известните адвокати в Лондон,дядо му е съдия във Върховния Съд на Великобритания!

  Само да ти кажа Бъфет е син на сенатор,Белфорт син на обикновен счетоводител.

  Бъфет е инвеститор,Белфорт е брокер!Разликата е огромна.
  Бъфет не тръгна срещу големите банки,Белфорт им вземаше бизнеса!

 57. 57 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#10] от "general_patton":

  "Има два типа хора", каза Белфорт. "Хора на резултатите и хора на оправданията".

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 58. 58 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#57] от "роджър":

  В НРБ има 2 типа хора- такива от нашите, и такива, които не са. Ти явно си от първите.

 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Весело

  Имаше един виц:
  Организира се семинар на тема "Как да спечелим 100 000 долара за половин час".
  Излиза водещият и пита:
  "Колко платихте за участие в семинара?"
  "100 долара", му отговарят.
  "Колко души сте в залата?"
  "1000."
  "Е, семинарът приключи..."

 60. 60 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#58] от "general_patton":

  Колкото и да ти е странно, твоето правило може би важи при обществените поръчки, но колкото и да ти е странно, има и друг бизнес ... други оправдания ?
  И генерал Патън надали се е чудил как да се оправдава ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 61. 61 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#60] от "роджър":

  Къде си чул да се оправдавам. Аз казвам как е положението в държавата. Иначе лично аз се оправям чудесно, но просто искам да живея в нормална държава, където има ясни правила и те се спазват. Говоря за всички сфери на икономиката, живота и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK