Безсмъртна ли е човешката душа (духовната коалиция)

"Мислителят" на Роден, от изложбата в Националната художествена галерия през 2014 г.

© Георги Кожухаров

"Мислителят" на Роден, от изложбата в Националната художествена галерия през 2014 г."Дневник" публикува днес втората част на статията на Владимир Левчев, в която той разсъждава за вярата, религията, религиозния фундаментализъм и атеизма. В първата част той поставя въпроси на атеистите. Ето някои: Какви доказателства имаме, че няма висш Разум отвъд материалния свят? Какви доказателства имаме, че душата не е безсмъртна?

3. Вярата в безсмъртието на душата, или в съществуването на висш Разум, и религията с нейните ритуали и догми не са непременно едно и също нещо. Можем да отграничим спонтанно вярващия в Духовния свят човек, мистика, от човека, който изповядва някаква колективна вяра. Човек може да вярва в безсмъртието на душата или в отвъдния свят или във висшия Разум, без да е православен християнин, мюсюлманин, юдаист, индуист, будист. 


Задължително трябва също така да направим ясно разграничение между вярващия човек и религиозния фанатик. Истински вярващият човек не може да бъде религиозен фанатик. Истински вярващият християнин е толерантен. Той обича не само ближния си, но и враговете си, както му е казал да прави Исус Христос.


Днес се възражда религиозният фундаментализъм. Ужасни неща се вършат отново в името на старозаветния Бог! (Независимо дали го наричаме Аллах, Йехова или нещо друго – това е същият старозаветен Бог.) Освен че режат глави на невинни хора пред камера, варварите от ИДИЛ унищожават историята. Те например разрушиха древния асирийски град Нимруд, който е бил изключително добре запазен.
"Има много видове глад. Паметта е глад", казва Хадли в "Безкраен празник" на Хемингуей. Паметта на човечеството и без това е като швейцарско сирене. Но тези хора, ислямските терористи от ИДИЛ, явно искат да ни оставят само дупките на сиренето. Те съзнателно работят за края на света.


От глад ли ще загине светът? Или от световна война? Или от екологическа катастрофа? Или от космическа катастрофа? Не, светът по-скоро ще загине от глупост и неграмотност. Апокалипсисът като световна деменция... Не трябва да позволяваме това да се случи!


4. Има обаче не само религиозни фанатици в съвременния свят, но и фанатични атеисти, които се надсмиват над вярващите хора. Това те са приели за своя житейска кауза, за свое верую – да воюват с религията, да я разобличават. Според мен фанатичните атеисти са точно толкова елементарни в мисленето си и опасни хора, колкото и религиозните фанатици.


Фанатичният атеизъм, непоколебимата вяра, че няма нищо друго освен "вечнодвижеща се материя" беше част от комунистическата идеология. Комунистите, както и религиозните фундаменталисти, пращаха хора на смърт заради вярата им. И искаха, с фундаменталистично високомерие, да превъзпитават хората.


За фанатичните атеисти днес, в постмодерния свят, е характерен моралният релативизъм: Няма абсолютно добро и зло! Всеки е прав за себе си! И терористите са прави за себе си. За нас те са терористи, но за своите привърженици са борци за справедливост и мъченици. Не можем да ги съдим! И човекоядците са прави. Да ядат хора е тяхна древна племенна традиция и не можем да ги съдим... Повсеместният морален релативизъм е другото лице на фундаментализма. И двете крайности водят в крайна сметка до разпад на обществото. Водят към края на света.


Ако всеки е прав за себе си и няма абсолютно добро и зло, то тогава се връщаме към "природното състояние", към джунглата, където се води война на всеки срещу всеки. И правото е винаги на страната на по-силния. По-силният изяжда по-слабия. Социалният дарвинизъм и моралният релативизъм водят до разпад на човешкото общество, както и религиозният фундаментализъм.


Защо се въздържаме от престъпления –  защото имаме чувство за морал – за обективен, а не субективен морал – или просто защото ни е страх от закона и го спазваме, за да не бъдем наказани? Как би постъпил моралния релативист, този, който смята, че няма обективно добро и зло, ако знае, че е недосегаем за закона? Ще пожертва ли това, което е добро за него, ако не вярва в обективното добро?


Комунистическата идеология, както и фашистката, също беше основана на морален релативизъм. Класовият враг, или врагът на нацията, може да се убива, лъже, ограбва. Това не е грях! Всеки, който не е "от нашите" , който е наш партиен, класов родов или личен враг, може да бъде унищожаван.


Религията създава и съхранява някакви морални императиви. Само в религиозно-социален смисъл добро и зло съществуват. В природата, в джунглата, няма морал. Има само естествен подбор и постоянна борба за оцеляване.


Но що е морал?


Поне три от десетте Божи заповеди са валидни и днес за всяко общество: "Не убивай!", "Не кради! , "Не лъжесвидетелствай!". Най-общовалидният морален императив е този: Отнасяй се с другите така, както искаш те да се отнасят с теб!


Всички човешки същества имат правото на живот и правото да търсят по свой начин щастието. Без това разбиране съвременният глобален свят не би могъл да съществува в мир, – не би могъл изобщо да съществува... Живей както ти харесва, но ако не пречиш и на другите да живеят както им харесва!


На по-ниско ниво от това, моралните норми наистина са нещо относително. Има страни, в които жените са задължени да носят бурка (фередже) и има страни, в които това им е забранено. Аз смятам, че ако никой не ги задължава, а сами избират, е тяхно лично право да се обличат както искат. (Макар че и терористите и престъпниците крият лицата си и в този случай никой нормален човек не би казал, че това е тяхно право.) В някои култури е нормално хората да ходят голи пред всички. Всеки трябва да има това право поне в собствения си дом – или на нудистки плаж. ( Все пак в повечето страни е забранено да се ходи гол по улицата.)


Но има страни, в които някаква религия с нейните правила и догми е задължителна за всички. Това е диктатура. Има и страни (комунистически), в които религията по принцип се смята за зло и се отрича правото на хората да я практикуват. Това също е диктатура.


Абсолютната политическа коректност, табутата срещу всичко, което би могло да обиди някого, също е диктатура.


Покрай масовото убийство на карикатуристите в "Шарли ебдо" стана популярна една карикатура представляваща празен бял лист с надпис отдолу: "Моля, наслаждавайте се отговорно на тази културно, етнически, религиозно и политически коректна карикатура!"...


Не е приятно да видим, че някой се подиграва с нашите традиции и народност, с нашите религиозни или политически убеждения. Но ако решим да убиваме всеки, който не сe облича (или съблича) както ни харесва, всеки, който не вярва в това, в което ние вярваме, всеки, който осмива нашата култура, народност, религия – това ще бъде края на съвременната цивилизация. Ще се върнем към най-тъмните времена в историята. Някой ти се присмива – ти вадиш пистолет и го застрелваш. После друг те застрелва, просто защото не му харесва глупавата ти усмивка ...


Да убиваш ближните си в името на Бог, това е все едно да убиеш гаджето си от любов. Но католици и протестанти са се клали зверски в името на същия християнски Бог. Християни, мюсюлмани и евреи са се клали и се колят зверски в името на същия старозаветен Бог (наричан ИХВХ, Йехова, или Алллах, или Христос) .


Фалшивите секуларни религии на 20-ти век, комунизмът и фашизмът, също проповядваха идеята, че може да се убиват различните хора ( класовите или народни врагове) – да се убиват хора в името на равенството и братството между хората, да се праща народа на смърт "в името на народа"...


Истинската вяра в Бог, или в човешкия дух, е любов и грижа за ближния. Другото е от Сатаната.


5. Всички религии и политически идеологии предлагат някакъв път към щастието. Целта на човешкия живот е щастието. (Или в най-лошия случай, когато сме много нещастни – целта на живота ни е спасението от нещастието.)


Но какво е щастието?


Най-близкият до ума отговор е, че за всяко човешко същество щастието е нещо различно. Един мечтае за пари, друг за слава или за власт, трети за любов, за спокойствие за себе си или за семейството си. Все пак има достатъчно очевидни примери, че парите и материалните придобивки сами по себе си не ни правят щастливи. Макар че липсата на пари може да ни направи нещастни, наличието им само по себе си не ни прави щастливи.


Ако човек не умира от глад или болест, обикновено се чувства щастлив, когато изпитва споделена любов към друг човек, към децата си, към роднините си, към родината си, към природата. Може да ни направи щастливи чувството, че сме в добро физическо и духовно здраве, че сме в духовна хармония със себе си, с природата, с обществото. Дори ако приемем, че властта или чувството за превъзходство над околните правят някои хора щастливи, това пак са по-скоро субективни усещания, отколкото материални придобивки.


Ако не умираме от глад или болест, парите и материалните придобивки могат да допринесат за щастието ни само доколкото допринасят за постигането на духовните неща, които ни правят щастливи. Парите сами по себе си не ни правят щастливи.


В този смисъл има нещо изначално сбъркано в левичарските политически идеи от миналия век, които могат да се сведат до една постановка: Капиталистическият свят е несправедлив, защото в него има бедни и богати. Богатите живеят на гърба на бедните. Богатите стават все по-богати и пропастта между бедни и богати се увеличава. Всичко ще се оправи, ако бедните станат богати.


Пропастта между бедни и богати определено е голям проблем на съвременния свят. Има хора по света, които умират от глад и живеят в абсолютна мизерия. Други имат възможност да си купят всичко. Дори някои хора могат да си купят политици и политически партии, или цели по-бедни държави ...


Елементарното социално равенство, грижата за бедните и онеправданито в обществото е наложително предварително условие, за да съществува устойчиво демократично общество. Това общо взето е постигнато в европейските страни, където се полагат грижи за бедните и безработните и никой не умира от глад.


Но проблемът на комунистическия идеал за социално равенство и просперитет на обществото е, че това е отново един консуматорски идеал. С какво е различен от капиталистическия? Разликата е само в това, че акцентът се поставя на материалното равенство между хората, а не на свободната личност. За марксиста-атеист материалният просперитет на обществото е върховната цел. Духовните ценности имат второстепенно значение. Изкуството и културата, духовността – това е само някаква "надстройка" над икономическата база на обществото. Важното е всички хора да имат какво да ядат, материалният стандарт на нацията е важен. Значи комунистическият идеал не е много различен от капиталистическия. Той е консуматорски идеал.


От друга страна идеалът на всички религии е радикално различен от консуматорския идеал. По-важни са духовните ценности. При будизма най-ясно се поставя акцент върху индивидуалното човешко щастие. В западните религии – юдаизъм, християнство и ислям – Бог говори по-скоро на целия народ, отколкото на отделния индивид. Но целта отново е духовното спасение на индивида като абсолютно щастие. За интелектуалците също духовните ценности са по-важни.


В този смисъл Папата, Далай Лама, един равин, имам, или православен свещеник имат повече допирни точки помежду си, отколкото различия. Те имат допирни точки и с хората на интелектуалния труд, както и с неправителствените организации, които се борят за екологическа хармония, за защита на човешките права, за подпомагане на бедни и болни, за личен духовен баланс чрез медитация, йога, природосъобразен живот.


Грижата за бедните и страдащите е важна за всички религии. "По-лесно е камилата да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство", казва Христос. Политическото левичарство в Европа има християнска основа, но поставя акцента върху материалното.


Най-добрият начин да се преборим с ислямския фундаментализъм е със средствата на истинския нормален ислям. Борбата трябва да се води от ислямските духовни лидери. Също и християнския, да кажем православен, империализъм и фундаментализъм може да се обуздае най-успешно със средствата на нормалното християнство, което не поставя знак за равенство между Земната и Небесното царство, между политическата власт и религията.


Една световна коалиция на духовността, включваща всички вероизповедания, както и неправителствени организации за човешки права, за грижа за бедните и болните, за екологическо равновесие, или за изкуство и култура – една такава широка коалиция на духовността и хуманността е нужна. Тя би могла да противостои както на крайностите на консуматорското общество, така и на религиозния екстремизъм.


През 18 и 19 век, а дори и до началото на 20 век, масонските ложи, в които са се събирали и общували като братя хора от всякакви класи и вероизповедания, са подпомогнали буржоазните революции. Масонските ложи са допринесли за споделянето на властта между аристокрация и буржоазия във Великобритания, за буржоазните революции във Франция и САЩ, в Латинска Америка, в Италия и Турция. Масони са били Джон Лок, Волтер и Лафайет, Джордж Вашингтон, Симон Боливар, Джузепе Гарибалди, Кемал Ататюрк, Ангел Кънчев и Захари Стоянов. Политическата и религиозна свобода на всеки индивид е била основен принцип на масонското братство в онези времена.


Така и днес една световна


духовна коалиция на религиозни хора и хуманисти


които смятат, че духовното е по-важно от материалното,че разбирателството между хората е по-важно от всички идеологии, би могла да допринесе за истински революционни промени в света.


Трябва да се премести акцента от материалното към духовното.


Три основни постулата на една духовна коалиция биха могли да бъдат:


1.Човешкият живот е по-ценен от всички идеологически и материални ценности.
2. Доховното е по-важно от материалното.
3. Върховна цел на цялото човечество е личното щастие на всеки отделен човек.


Духовната коалиция не трябва да се противопоставя на законите на икономическото развитие и материалното производство. Но акцентът трябва да бъде върху духовното – върху правото на щастие на всички хора, на работещите хора.


Трябва да се помага за справяне с глада и болестите в най-бедните страни. Но в развитите страни и работниците днес са в по-голямата си част хора на интелектуалния труд – дори в завидите – компютърни специалисти, инженери, работници в офиси, изобретатели, интелектуалци. Не е ли това един духовен пролетариат? Трябва да се мисли повече за умовете, които движат икономическия и духовен прогрес на човечеството, отколкото за компаниите и институциите, които ги експлоатират.


Човешкият дух не е просто физиологическа функция на материалното тяло. Той е движещата сила в света.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Прокламация "тюрлю-гювеч" или в стил Котарака Леополд от "Сънчо" - "Ребята, давайте жить дружно!". С подходящата примиреност и отчаяние в гласа, изражението и отпуснатата стойка, разбира се.

  Най-добре да се чете силно на верев, защото всяко едно твърдение в съчетание със следващото оформя алогични двойки, които разсейват вниманието от първото сутрешно кафе.

  А постулатът:

  "2. Доховното [sic] е по-важно от материалното" кърти мивки.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  "2. Доховното е по-важно от материалното."

  Доходното?

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 942 Весело

  Разумът на планетата е константа, а човечеството непрекъснато се увеличава!

 4. 4 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Трябва да препечатат нещо от Шопенхауер , та поне за Великден наште критици да са удовлетворени и да могат да разсъждават и попишат ... Решенията на сайта за български автори са им тегави..
  Ще кажа на дядо поп и той да се постарае повече на празничните слова...Тва прости думи не трябват...туи е модерна дясна градска интелигенция..отсвякъде само висока философия да блика..

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "... Има обаче не само религиозни фанатици в съвременния свят, но и фанатични атеисти, които се надсмиват над вярващите хора. Това те са приели за своя житейска кауза, за свое верую – да воюват с религията, да я разобличават. .." Хайде де- човек ще спре да упражнява професията си и според г-на левчева, основна цел на съществуванието му ще стане "житейската кауза да воюва с религията и да я разобличава"....Г-не левчев, едно въпросче- според Вас, кой ще храни този атеист или Вие имате предвид внуците на АБФК, дс - служителите и висшите дейци на бкп, чиито дядовци доста са се постарали чрез кражби да осигурят отличен живот и на правнуците си?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Мдаа, безмислена псевдоинтелигентска полюцийка. Дано доживея времето, в което вчдържавите ще спрат лицемерно да подкрепят една или друга религия, а в училищата ще се преподава чиста наука и религията няма да намира място там. Срам ме е, като гледам как хора, завършили гимназия, обикалят църквите като овчици. Такива хора сами си търсят своята Ислямска държава. Слава богу, че засега не могат да я намерят по нашите земи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За мен тази статия е спекулативна, не отразява моето лично мнение по въпроса и честно казано, се чудя- няма ли статии на по-високо интелектуално ниво, та се налага препечатването й?! "...2. Доховното е по-важно от материалното..."Е- да де- но по-добре млад, здрав и богат, отколкото беден , болен и стар- нали така?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Статията е много добра, както и почти всичко от Владо Левчев. Само че трябва малко акъл да се прочете и да се осмисли. Форумните комунохуманоидите изпитват неистова омраза към Владо по няколко причини
  1. Владо не е комуне.
  2.Владо не само е свободен човек, а Владо е човек, който се пише добре, бори се за свободата на другите хора и за едно по-нормално общество и редовно разобличава глупостите на комунохуманоидите.
  3. Напук на произхода си Владо съзнателно отказа да стане комунохуманоид. Това последното комунохуманоидите никога няма да му простят, особено по-нисшите, за които основната мечта в живота им е била да се покатерят в комунохуманоидната пирамида на власта колкото се може по-високо и по възможност един ден да се отъркат до другаря Любомир Левчев, бащата на Владо или до подобните му .
  4. Напук на произхода си Владо съзнателно отказа да получи куфарче, да бъде назначен за бизнесмен или пък да стане червен интелектуалец обикалящ обикалящ телевизиите да разпространява и защитава правдата комуноидна.
  5. Владо е интелигентен. Това последното комунохуманоидите най-много го мразят.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 880 Неутрално

  С няколко скромни реда във вестникарска статия. мистър Левчев джуниър отговаря на проблеми, над които хората са си блъскали главите 3 хиляди години - що е душа, що е щастие, що е морал, що е безсмъртие, заемайки едновременно правилна политическа позиция. Вери гууд, мистър Левчев.

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#6] от "Pipilot":

  Религия има откакто свят светува.

  Както и проституция примерно.

  Без да съм вярващ - определям се като агностик - мисля, че религиозно анти-религиозните и повечето жени е добре да обмислят горепосочения факт и да си зададат очевидния въпрос защо аджеба тези неща успяват да просъществуват толкова дълго време, през което цели цивилизации са измирали.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "rex": Сори , но в статията си Вашият "Владо" така и не дава отговор на моят въпрос от коментар № 5. Този човек има ли смислено обяснение кой издържа финансово един атеист, ако атеистът си постави основната житейска цел да разобличава религията и да й се надсмива, като не упражнява никаква професия или занятие/ занаят, които да му дават доходите, с които да се издържа ежемесечно? Покажете ли само един такъв "фанатичен атеист"/ аз съм атеистка/- да видим как се издържа финансово този човек в днешният свят....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Светът ще загине от простотия и невежество и коментарите го доказват.Прав е Левчев.

 13. 13 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#8] от "rex":

  Ако не сте забелязал, повечето коментиращи тук, критикуват текста, а не автора. Г-н Левчев може да е свободен, хуманист и прочее свестен човек, но написаното му е чиста проба тюрлю-гювеч.

  simple mind
 14. 14 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "За фанатичните атеисти днес, в постмодерния свят, е характерен моралният релативизъм: Няма абсолютно добро и зло! Всеки е прав за себе си!"

  Напротив, моралният релативизъм се насажда именно от религиите и техните защитници.
  "Пребиват жени с камъни в част от ислямския свят? Ами те нали в това си вярват, за тях си е морално, дайте да им уважаваме свещените вярвания," казват въпросните защитници. Един атеист никога не би казал подобна глупост.

 15. 15 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Фанатичният атеизъм, непоколебимата вяра, че няма нищо друго освен "вечнодвижеща се материя" беше част от комунистическата идеология"

  Нищо подобно. Комунистическата идеология не е нищо друго, освен квази-религия сама по себе си. И тази религия си има(ше) своите мумии, на които се кланяше, и култ към личността, и всички ирационални заблуди на една истинска теокрация. Единствената причина комунизмът да се противи на религиите е била стремежа да се лиши от конкуренция.
  Сравнете член първи и първата Божия заповед. Просто "Бог" е заменен с партията. Тоталитаризъм.

 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Всичката Мара втасала, всичко ѝ е наред, държавата процъвтява, народът е доволен, затова дайте да си поприказваме ей така, колкото да се намираме на приказка. При това е много поучително когато хора, които са учили за хуманитарна или обществена професия, седнат да ти говорят за ядрена физика, за теорията на относителността или, примерно казано, за тъмната материя, за която единственото, което съвсем сигурно знаем, е, че всъщност за нея нищо не знаем. И че вероятно е тя да е такава измислица, каквато измислица на гениалните физици от преди 1905 година се оказва етерът, който тогава запълвал от край до край безкрайното в шест посоки световно пространство. И на всичко отгоре бил абсолютно неподвижен.

  Промяната в такива теории, които се отнасят за недостъпни преди места и за отдавна минали или за далечни в бъдещето събития и процеси, е повече от естествена. Защото когато е невъзможно прилагането на принципа ОКО ДА ВИДИ, РЪКА ДА ПИПНЕ, а трябва да създаваме хипотези, за да създадем върху тях теория, вероятността да се сбърка не е много далеч от единицата. От стоте процента.

  А има и още една област, където грешките, неволни или нарочни, са почти задължителни. Това е областта на идеологията. На интересите. На обществените науки. Защото според напълно вярното по смисъл, макар и граматично погрешно правило, според което ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА, навсякъде, където може да има някакъв интерес, може да се очаква, че ученият (който също има интереси, които може да постави над научната обективност) неволно, подведен от своето желание, или нарочно, защото така диктуват неговите интереси, да оцени нещата такива, каквито на него му се искат да са, а не такива, каквито те наистина са. Това изкривяване, без да опровергава горното правило, може да бъде постигнато и със заплащане, защото подкупът променя осъзнатите обществени интереси, които определят общественото поведение на човека.интересите, които . А основни области на проява на идеологията са политиката, моралът, изкуството, религията, медиите, обществените науки, всяка покупко-продажба и престъпността.

  Не че темата не е интересна. Но в този вид, в който е предложена, от нея полза няма. Защото темата е прекалено широка за един интернетфорум, а когато човек говори за всичко, той на практика не казва нищо.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "1.Човешкият живот е по-ценен от всички идеологически и материални ценности.
  2. Доховното е по-важно от материалното.
  3. Върховна цел на цялото човечество е личното щастие на всеки отделен човек."
  С първото напълно съм съгласна.
  Второто не е вярно, защото всеки от нас работи да осигури на децата и семейството си условия за добър живот, което включва удволетворяване на потребностите от храна, жилище, както и от образование и култура. Базовите потребености все пак са необходимо условие за нормален човешки живот. Този, който няма достатъчно храна за децата си едва ли може да отдели пари да отиде на театър.
  Третият постулат ми се вижда малко безсмислен. Обществото може да направи достъпни за всеки жилище, храна, здравеопазване, образование, култура, но обществото не може да го направи щастлив. Щастието, поне в повечето случаи (изключвам случаите на болести и смърт), зависи от самия човек, как той гледа на света и какви са му ценностите.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Човешката душа е безсмъртна,а човешката простотия безмерна.

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Към # 16: Този коментар е към първата част на статията, но погрешно е записан тук. Моля да бъда извинен.

 20. 20 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Изключително смислени и прозорливи са разсъжденията на Левчев. Жалко е обаче, че може би малко хора ще си направят труда да прочетат а още по-малко ще вникнат в смисъла на написаното.
  Съгласен съм, че най-важната цел е търсене и постигане на щастието в живота. Има един материален минимум, от който всеки се нуждае, но при хармонично развитие на света и ако нямаше толкова повсеместна алчност това лесно може да се постигне, а от там нататък работата е в духовната сфера (не говоря за религии). Пълно е в света с милионери, които не намират никакъв смисъл в живота си а от друга страна има хора живеещи с абсолютния минимум но успяват да се насладят на всеки миг от живота.
  Жалко е, че в образователната ни система се набляга единствено на създаването на кадри за работа а не се обръща внимание и на духовната страна (отново повтарям, че в духовността не включвам задължително религиите, макар че има доста мъдрост и там).

 21. 21 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2276 Весело

  Това на края, за интелектуалния пролетариат е много ... любопитно.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 22. 22 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":

  Това, че всеки трябва да работи и да осигури базовите потребности не значи, че духовното не е по-важно от материалното.
  Щастието не е само въпрос на лично решение ами е по-скоро съзнателно търсене и развитие и обществото може да помогне, като се запознават хората от ранна възраст с различните системи за постигане на щастие, било то духовни, морални, религиозни или някакви други.

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#8] от "rex":

  ++++++++++++++++++++++

 24. 24 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  +++++++++++++++++++++

 25. 25 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Ааааллеллууя!
  Наринал с лопатата, омешал здраво с гьостерицата и го сварил на бавен огън.
  Обаче си е буламач.
  Не си струваше четенето.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 658 Неутрално

  И така, съществуването на човечеството, според автора, е заплашено от фантатиците , били те религиозни или атеисти. Което е пълен нонсенс. Защото светът е заплашен не от фанатиците, а от студените, неподдаващи се на емоция и на религиозни или антирелигиозни глупости, пресметливи и алчни бизнесмени и политици, които са издигнали в нещо като култ своите собствени материални интереси, и не им пука за материалните интереси на около 90% от населението на планетата. Точно това ни казва фактът, че 1% от най-богатите хора на планетата притежават толкова материални ценности, колкото цялото останало човечество. Че около един милиард от хората имат доход, който не надминава долар за човек на ден, и още около милиард и половина с доход до 2 долара за човек на ден. И за това са виновни не терористите от Алкайда или от ИТИЛ, а политиците и наднационалните корпорации.

  Човешкият живот бил най-ценен от всичко. Защо тогава оставят десятки милиони да мрат като мухи от болести, глад и мизерия? Защо се създават армии и харчат безчетни богатства за оръжия? Нима животът на един престъпник, отнел живота на други хора, е наистина ценен, по-ценен от живота на войниците, които се изпращат на фронта? И по-ценен от живота на неговите жертви? Ами тогава, като е така, защо във великите САЩ все още има смъртно наказание, а у нас не дават и дума да се каже да го възстановим?

  От какво е предизвикан този психичен медиен натиск да станем религиозни и да възприемем изцяло идеологията на управляващата върхушка на САЩ, която понякога, поради недостатъчни професионални възможности на крайните изпълнители, както е тук, е почти смехотворна?

  При това високопоставените инициатори на този идеологически натиск нещо недовиждат. Ако искат да се съгласим с техните идеологически мантри и догми, с рекламираните от тях ценности, е необходимо само да ни покажат, че от това ще имаме някаква полза. Например, престъпността ще бъде унищожена, минималната заплата ще бъде достатъчна за един нормален за съвременния свят живот, а безработицата ще изчезне яко дим. Ще спрем да произвеждаме, продаваме и консумираме ментехраните, които ни разболяват. И така нататък.

  Защото идеологията на човека и неговото обществено поведение са такива, какъвто е неговият живот. А животът в България на мнозинството от гражданите е мизерен. Така че ако искат да харесваме идеологията на елитите на САЩ и на ЕС, трябва така да ни управляват, че да живеем по-добре от преди. За което само свободата, демокрацията и другите прехвалени нематериални ценности не са достатъчни. Трябват и мъни. Защото, както е казал Славейков, БРАТКО, НЯМАШ ЛИ ПАРИ, ТИ СИ ПРОСТ ДИВАНЕ, И СИ ОЩЕ КАКВО ЛИ НЕ.

 27. 27 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  "От глад ли ще загине светът? Или от световна война? Или от екологическа катастрофа? Или от космическа катастрофа? Не, светът по-скоро ще загине от глупост и неграмотност. Апокалипсисът като световна деменция... Не трябва да позволяваме това да се случи! "
  Мисля че г-н Левчев е написал и двете части на това философско есе именно с целта да ни провокира за размисъл по отношение на този зов, призив, предупреждение съдържащи се в по-горния цитат.
  Но..."гроздето е кисело, защото е нависоко" се потвържадава от преобладаващата част коментари.

  "Една световна коалиция на духовността, включваща всички вероизповедания, както и неправителствени организации за човешки права, за грижа за бедните и болните, за екологическо равновесие, или за изкуство и култура – една такава широка коалиция на духовността и хуманността е нужна. Тя би могла да противостои както на крайностите на консуматорското общество, така и на религиозния екстремизъм."
  За да разбере и одобри по-горното, човек трябва задължително да има богат житейски опит и вродено(или придобито вследствие на подходящо образование или самообразование) космополитно отношение към света.
  Още веднъж г-н Левчев, моите почитания за начина по който възприемате света. Имате подкрепата ми. Мисловна и духовна.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Малко объркващо. Либерализъм и малко християнство /някакво/, ей така за цвят. Разнопосочни и объркани мисли.

  " Също и християнския, да кажем православен, империализъм и фундаментализъм може да се обуздае най-успешно със средствата на нормалното християнство"

  Това съвсем не го разбрах. Имало значи православен империализъм, който може да бъде обуздан с християнство.
  Ако имаше православен империализъм конфесионалният състав на Полша, Финландия, Монголия /например/щеше да е друг.
  И как православието, което е християнство може да бъде обуздано с християнство.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  "Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."
  Прав е бил Айнщайн.

 30. 30 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Човешката душа е безсмъртна,докато си жив!
  Бог е създал човека,и е заровил костите на динозаврите в земята,за да изпита нашата вяра когато ги открием!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 31. 31 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Какви доказателства имаме, че няма висш Разум отвъд материалния свят? Какви доказателства имаме, че душата не е безсмъртна?
  ...
  Доказването на съществуване е къде къде по лесна задача от доказването на несъществуване. За несъществуването се изисква да се преброди цялото множество /Вселената/ елемент по елемент и да се докаже, че никой не е от интересуващия ни тип. Доказването, че нещо съществува е относително елементарно-стига да се намери поне един екземпляр.

 32. 32 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  "Ако всеки е прав за себе си и няма абсолютно добро и зло, то тогава се връщаме към "природното състояние", към джунглата, където се води война на всеки срещу всеки. И правото е винаги на страната на по-силния. По-силният изяжда по-слабия. Социалният дарвинизъм и моралният релативизъм водят до разпад на човешкото общество, както и религиозният фундаментализъм."
  ------------------
  Ами това е ествествения ред на нещата. Има разпад и отново възраждане. Кръговрат. Нещо трагично?

  Ако нещо е ествествено и вградено във Вселената, то не е нужно да се полагат усилия да се налага. Например ако беше естествено да не се краде и лъже нямаше да има въобще нужда от специални заповеди и хилядолетни усилия за налагането им!
  Виж, за "учи" и "работи" няма специални заповеди защото те са естествени процеси. Както и няма заповед "яж" или "дишай"

 33. 33 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  "Три основни постулата на една духовна коалиция биха могли да бъдат:

  1.Човешкият живот е по-ценен от всички идеологически и материални ценности.
  2. Доховното е по-важно от материалното.
  3. Върховна цел на цялото човечество е личното щастие на всеки отделен човек. "

  А какво би станало ако събрание на червеите реши:

  Три основни постулата на една духовна коалиция биха могли да бъдат:

  1.Червеевият живот е по-ценен от всички идеологически и материални ценности.
  2. Доховното е по-важно от материалното.
  3. Върховна цел на цялото червейчество е личното щастие на всеки отделен червей.

  А?

 34. 34 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#1:"doneva_a"]А постулатът:

  "2. Доховното [sic] е по-важно от материалното" кърти мивки. [/quote]
  Става малко като в социализЪма:
  За едни приказките на идеологията и развяването на знаменца, а за други привилегиите и охолството!

 35. 35 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#3:"SSmart"]Разумът на планетата е константа, а човечеството непрекъснато се увеличава! [/quote]
  Но и дисперсията не е равномерна

 36. 36 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#15:"persifedron1"]Сравнете член първи и първата Божия заповед. Просто "Бог" е заменен с партията. Тоталитаризъм. [/quote]
  Че то пък света не е демократично устроен!Каквото каже Бог, природният закон-това е !
  Няма избори за архангели и за Господ!

 37. 37 Профил на Зъл морков
  Зъл морков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  [quote#30:"Въшка в колайдера"]Бог е създал човека,и е заровил костите на динозаврите в земята,за да изпита нашата вяра когато ги открием![/quote]
  Ебаси заговора!!!

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  В скоро време и някое соцстихотворение оот Левчев старши

 39. 39 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":

  Институция, която присвоява вярата на хора е религия. Една християнска вяра и много институции или много религии - католическа, православна, протестантска и т.н, така е на практика.

 40. 40 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 711 Любопитно

  И къде авторът е намерил такива "фанатични атеисти", дето са отгоре на всичко и морални релативисти?? Явно го е сърбяла клавиатурата и е решил нещо да напише, пък каквото излезе. Е, резултатът е неграмотна карикатура, но какво пък, Итернет и това ще изтърпи.

 41. 41 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#9] от "Каишков - Гласът на Америка":


  До коментар [#16] от "glog":

  Статията само доказва едно -верността на ефекта Dunning-Kruger -"колкото по-инкомпетентен е един индивид ,по-малко си дава сметка за инкомпетенсията си "игнорансията разбира от вси4ко -от физика и математика,от теология,философия и като симплифицира вси4ко и използва наставни4ески тон -ето и масите от последователи

  Der Steppenwolf
 42. 42 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#1] от "doneva_a":
  Материалното със сигурност кърти мивки по-добре от духовното. Но след като си изкъртим и сменим мивката може би имаме нужда и от нещо друго? Не мислите ли? Или всичко, което ни трябва, за да бъдем щастливи се намира в бакалницата и в магазина за мивки?

 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Добрия човек със и без религия или идеология ще върши добро .
  Лошия човек със и без религия или идеология ще върши зло .
  Но без религия или идеология няма как добрия човек да върши зло

 44. 44 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1634 Весело

  "Какви доказателства имаме, че няма висш Разум отвъд материалния свят? Какви доказателства имаме, че душата не е безсмъртна?" - пита патетично Левчев.

  Ами никакви, Владко, никакви. Проблемът е, че съвършено същите даказателства имаме, че има висш разум и че душата ни е безсмъртна - демек никакви... Това е положението.

  Това че Владко не е наясно с елементарни логически положения е едно на ръка. Той е свободен да вярва в каквото си ще, ама да провъзгласява за морални изроди всички, които не вярват в неговото, е не само глупаво, но и опасно.
  А пък да смяташ, че противоположното на крайното консуматорското общество е религиозният екстремизъм... е доста , хмм... как да го кажа по-учтиво... не особено смислено. Да открешна Владко - един и същи човек може да е едновременно краен консуматор и религизен е ктремист, едното не пречи на другото. "Духовното е по-важно от материалното" е просто смешно - това твърдение не може да се докаже, за съжаление. Не съществува нещо обективно, което да може да измери важността на едното или на другото и да ги сравни, та да каже кое е по-... Всеки човек сам определя кое за него колко е важно, нещо повече, това може да се променя в течение на живота му, отгоре на всичко съотношението на Владо може да не съвпада с моето, а като капак не може да се каже, че неговото съотношение е по-правилно от моето... просто това е ... нерелевантно

 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1634 Весело

  До коментар [#41] от "La Loba (of Wall Street)":

  +++++++++++++++++++++++++++++++

  Именно, именно! Това е много популярно в България!

  Но все пак по-добре, че Дневник е избрал да публикува текст на Левчев, а не на Т.Димова. Този поне се опитва някои неща да приличат на аргументи.

  А всъщност може би редакцията пази Димова за след празниците, нещо като "десерт"

 46. 46 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Но проблемът на комунистическия идеал за социално равенство и просперитет на обществото е, че това е отново един консуматорски идеал. С какво е различен от капиталистическия? Разликата е само в това, че акцентът се поставя на материалното равенство между хората, а не на свободната личност. За марксиста-атеист материалният просперитет на обществото е върховната цел. Духовните ценности имат второстепенно значение. Изкуството и културата, духовността – това е само някаква "надстройка" над икономическата база на обществото. Важното е всички хора да имат какво да ядат, материалният стандарт на нацията е важен. Значи комунистическият идеал не е много различен от капиталистическия. Той е консуматорски идеал."

 47. 47 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 480 Весело

  [quote#42:"dedalus"]Или всичко, което ни трябва, за да бъдем щастливи се намира в бакалницата и в магазина за мивки?[/quote]

  Абсолютно вярно. Елементарни насъщни нужди, без никакви луксове, и останалото е въпрос на любов и вътрешна хармония /което е едно и също/. Ако някой ви дава за пример хора, които могат да са щастливи, без да ползват елементарни стоки и удобства откъм нормално здравословно хранене и елементарен хигиенен лукс, значи иде реч за някаква форма на шизофрения. Ако пък някой не е щастлив, ако има на разположение въпросните благини, значи става дума за силна дисхармония и неразрешени психологически конфликти, без да е задължително да имаме психиатричен проблем.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 48. 48 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Все повече текстовете на Левчев ме удивяват с развитието и израстването си в идеен и духовен план. Преди имаше доста залитания, парадигми и ограничения в пътя на мисълта в нрговите писания. Сега виждам сериозна заявка за усъвършенстване и движение в една космополитна посока, много близка до християнската философия. Дори някои от тезите му са цитати от Христос, без да са посочени, като такива. Това може само да ме радва. На автора - поздрав!

 49. 49 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 480 Весело

  [quote#48:"anarhochristian"]Преди имаше доста залитания, парадигми и ограничения в пътя на мисълта в нрговите писания.[/quote]

  Вярно е. Сега няма никакви ограничения. Нито пък структура, камо ли пък основна мисъл.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 50. 50 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 480 Весело

  ... Може да се хареса само на някого с ник "Анархохристиянин"

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 51. 51 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#39] от "latsy":

  Това не променя факта, че много хора имат НУЖДА от вяра.

  Религията просто запълва тази нужда.

  Точно както много хора имат нужда от храна и Макдоналд запълва тази нужда, без да е най-доброто, което може да се предложи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Не знам дали е безсмъртна човешката душа, но тези плоски баналности едва ли могат да дадат някакъв отговор.

 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  [quote#8:"rex"]Статията е много добра, както и почти всичко от Владо Левчев. Само че трябва малко акъл да се прочете и да се осмисли.[/quote]

  Напротив, статията е натъпкана с очевадни баналности; няма някаква определена теза и аргумент и е напълно безинтересна и ненужна, но за да се разбере това, е необходимо човек да е със средна интелигентност и критичен поглед върху поднесената му инфромация.

 54. 54 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  [quote#10:"Боби Колев"]
  Религия има откакто свят светува.

  Както и проституция примерно.
  .................................................................мисля, че религиозно анти-религиозните и повечето жени е добре да обмислят горепосочения факт[/quote]

  За вечността на проституцията са отговорни доста повече мъжете, отколкото жените.

 55. 55 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#53] от "princess_x":

  Съгласен съм с теб!
  Статията е пълна с клишета и баналности, които галят ухото на под средната интелигентност!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 56. 56 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  "От глад ли ще загине светът? Или от световна война? Или от екологическа катастрофа? Или от космическа катастрофа? Не, светът по-скоро ще загине от глупост и неграмотност. Апокалипсисът като световна деменция... Не трябва да позволяваме това да се случи! "

  Глупаво, неграмотно и късогледо е горното твърдене. Защото дори най-елементарно погледнато: войните, екологическите и космическите катастрофи не са в резултат на глупост или неграмотност, а на алчността, набираща все по-ужасяваща скорост. Може да се приеме, че пак същата тази алчност, която управлява все по-безогледо света, е основната причина и за глупостта и невежеството, които така плашат Левчев.

 57. 57 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#51] от "Боби Колев":

  "Точно както много хора имат нужда от храна и Макдоналд запълва тази нужда"

  Сравнението ти е чудесно! С някои допълнения. МакДоналдс не просто задоволява нуждата на хората от храна. Той им внушава, че имат нужда от храна дори и когато нямат. Освен това, им внушава, че имат нужда не от каква да е храна, а именно от неговата. Предлага им униформени полуфабрикати и ги убеждава, че именно от полуфабрикати имат нужда. Допълнително им внушава, че ако ядат от неговата храна, това ще реши много техни проблеми и станат шастливи. А онези, които не ядат от неговата храна са някакви непълноценни нещастници, не са "куул". Е, това последното, го внушава не особено явно

  Същото правят и религиите. Не случайно Видал беше написал книга "На живо от Голгота" изобразявайки събитията там като голяма рекламна кампания. Рекламата и популизмът са голяма работа. Да предлагаш на хората готови и лесни решения - безценно!

 58. 58 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#56] от "princess_x":

  Извадено от контекст всичко може да изглежда, или умишлено да се представи като глупаво и късогледо. Четете по-внимателно! Основната теза на автора е точно това, което вие казвате: алчността, консуматорския идеал да се печелят повече пари, да са "повишава материалното благосъстояние" е основната причина и за нещастието и невежеството. Казано е и друго: "Елементарното социално равенство, грижата за бедните и онеправданито в обществото е наложително предварително условие, за да съществува устойчиво демократично общество." Но лично за мен, това което ме прави щастлив, не може да се купи ж бакалницата. Не знам как е за вас.

 59. 59 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#47] от "doneva_a":

  "Ако пък някой не е щастлив, ако има на разположение въпросните благини, значи става дума за силна дисхармония и неразрешени психологически конфликти..." Мен лично не ми носят щастие бакалските стоки, а други неща - не знам как е при вас. Моье би сте по-хармоничен и психологически безконфликтен човек от мен А Левчев казва : Макар че липсата на пари може да ни направи нещастни, наличието им само по себе си не ни прави щастливи.

 60. 60 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  До коментар [#58] от "dedalus":

  Контекстът на цитата, който коментирах по-горе е следният:

  "Има много видове глад. Паметта е глад", казва Хадли в "Безкраен празник" на Хемингуей. Паметта на човечеството и без това е като швейцарско сирене. Но тези хора, ислямските терористи от ИДИЛ, явно искат да ни оставят само дупките на сиренето. Те съзнателно работят за края на света.

  От глад ли ще загине светът? Или от световна война? Или от екологическа катастрофа? Или от космическа катастрофа? Не, светът по-скоро ще загине от глупост и неграмотност. Апокалипсисът като световна деменция... Не трябва да позволяваме това да се случи!''

  А именно - Левчев свързва края на света с невежеството и глупостта не на кого да е, а на ислямистите, които 'съзнателно работят за края на света''.

  Има, все пак, едно нещо, което може да ме направи (временно) щастлива, и което може да се купи в (някои) бакалници - висококачествен шоколад.

 61. 61 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#52:"princess_x"]Не знам дали е безсмъртна човешката душа, но тези плоски баналности едва ли могат да дадат някакъв отговор.[/quote]
  +

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 62. 62 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#60] от "princess_x":

  Контекстът на текста, който цитирате като контекст е цялата статия. Материализмът и алчността на съвременното общество водят до невежество и оглупяване. Шоколадът, както и водката, може да ни направят временно щастливи, но ако консумираме тези благинки в постоянна самота, или в атмосфера на злоба и агресия, едва ли ще ни доведат до нещо по-добро от адикция

 63. 63 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Левчев е предложил в навечерието на Великден подходяща тема за размисъл. Дали душата е безсмъртна и важно ли е това?
  Чрез живота и Страданията си на Кръста Той спаси душите ни. Затънали и помрачени от низките човешки страсти и пороци. И изпрати Бог сина си за да спаси човека от него самия. И чрез чудото на Възкресението, даде шанс на онези искащи да живеят благочестиво в смирение и любов към ближния.
  И ако някои от вас виждат в мъдростта на автора само плоски, орелефни или релефни баналности, то проблема си е във вас.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 64. 64 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#51] от "Боби Колев":

  Прави разлика между вяра и институционална религия и това са две различни неща. Вярата винаги запълва вътре в човека. Докато институционалната религия не винаги запълва всеки човек с някаква необходима нужда. Така че има някаква религия по света, която проповядва за нуждата от секс, нямаща нищо общо с вярата.

 65. 65 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#50] от "doneva_a":

  Споко, ползвайки дневник на телефона, току що се докладвах сам на модератора! Може да спиш спокойно!
  А за анархохристиянството или християнанархизма... то се иска нещо повече от Винету, за да се разбере.
  Сега да не вземеш да го раздаваш афектирана. Не е това идеята, а допускането на опцията за рязширяване на кръгозора.

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":
  Авторът на статията едва ли е чувал за пирамидата на Маслоу, но това не му пречи да спретне такъв тюрлю гювеч- както беше писал по-горе някой от съфоруците, че на човек да му стане неприятно да чете цялото му "творение"...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#63] от "Кремена":

  "И ако някои от вас виждат в мъдростта на автора само плоски, орелефни или релефни баналности, то проблема си е във вас."

  Аха, аха. А пък ако някои от вас виждат в текста мъдрост, то проблемът си е във вас...

 68. 68 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#63] от "Кремена":

  Говори им, но за те разберат, трябва да имат очи да видят, уши да чуят и ум да схванат. За влюбения в егото си, вярата в Бога винаги ще е безумна глупост, защото извежда съзнанието на аз-а извън себето и чрез смирението пред непознаваемостта на всеобхватния и абсолютен интелект (Бога), поставя интелекта от състояние на фалшиво, суетно и горделиво псевдо знание на собствената гордост, в състояние на незнание "аз знам, че нищо не знам"(Сократ) и от тази изходна точка го води към непрестанен стремеж, търсене и усъвършенстване. Затова движението е живот (Писмата на мъртвия човек) и затова "Аз съм пътят" (Христос) , а не пейката край пътя.

 69. 69 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#64:"latsy"]Прави разлика между вяра и институционална религия и това са две различни неща. [/quote] Извинете- за мен няма разлика между двете неща. Не виждам смисъл да ги разделям. След като за интегриране в институционализираната религия а приори се изисква вяра, бихте ли обяснили защо един човек трябва да ги разглежда? За да може висшият църковен клир да оправдава така аморалните си , чисто човешки постъпки, въпреки високият морален и етичен стандарт, който изисква неговата религия? За мен е недостойно, аморално и лицемерно подобно поведение, а съм атеистка.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#68:"anarhochristian"]трябва да имат очи да видят, уши да чуят и ум да схванат.[/quote] Еее- проблемът е ,че не ни трябва ум, ни интелект, ни знания, а просто ...вяра в недоказани имагинерни неща

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  [quote#48:"anarhochristian"] Сега виждам сериозна заявка за усъвършенстване и движение в една космополитна посока, много близка до християнската философия.[/quote]
  Всички имате шанс да видите, ако искате и да чуете, ако можете.
  Не погребвайте Човещината в душите си заради банда хайдуци, дето точно това искат. Те имат достатъчно пари и власт но са кухи лейки отвътре. Празно им е и удоволствие за тях да се хранят с омразата и гнева който произвеждат в душите ви. Вие ги храните така. Затова не мразете, а се противопоставяйте като общество и критикувайте властимащите. Неприятно ви е да четете текста на Левчев защото допуснахте гняв и омраза в душите си. И те потъмняха, не понасят светлина. А авторът се опитва да отвори съзнанието ви за нея.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 72. 72 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#5] от "logika":

  Уважаема Логика, коментарът Ви не е много логичен Човек не нужно да "спре да упражнява професията си", ако основна цел на съществуванието му е някаква войнствена религиозна или атеистична кауза. Напротив, за съжаление злобата, омразата, гнева правят хората доста продуктивни.Така че няма нужда някой да храни войнствения атеист, както няма нужда някой да храни войнствения ислямист. Освен това злобата убива апетита Казвате за внуците на АБФК, т.е. "активните борци против фашизма и Капитализма . Тези "активни борци" бяха мотивирани най-често от злоба - да пишат доноси срещу съседи. Вкл. за това, че ходят на черква и се кръстят. Внуците на "активните борци против капитализма" най-често днес са капиталисти. И не им пука много за идеология или религия.

 73. 73 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#70] от "logika":
  Ти омеси ли козунак, боядиса ли яйца? Дано отговорът е не и че няма да отидеш на църква, защото за теб не е празник.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 74. 74 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#71] от "Кремена":

  "Неприятно ви е да 4етете текста....."Неприятно ???не,забавно еОпитвах да разпозная в коя философска школа е формиран този "философ",но сега от поста ви разбрах защo не мога !Ами тои не бил философ а месия !!!носещ светлина ,проникващ в съзнанието и осветяващ пътя на заблудените

  Der Steppenwolf
 75. 75 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "Не пожелавай жената на ближния си..."
  Апропо... няма нищо за агностиците?

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#73] от "Кремена":
  1. Купуваме козунаците от холандската пекарна и за това съжалявам, че тази година нямахме време да изчакаме на опашката
  2. Яйцата се боядисват заради българската традиция, а не заради църковният празник
  3. Разбира се, че не ходя на църква- не съм лицемерка и не се занимавам с модните "тенденции" да ходя на църква, след като съм атеистка.Няма нужда от обвинителен тон- всеки ИМА ПРАВО да бъде атеист или вярващ. След като не принуждавам никого да бъде атеист, изисквам същото отношение и към себе си...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#73:"Кремена"]защото за теб не е празник.[/quote]
  А- защо- празник е - винаги, когато се съберем роднините, е празник. Освен това - времето беше чудесно за разходки по крайбрежната...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#72:"dedalus"]Човек не нужно да "спре да упражнява професията си", ако основна цел на съществуванието му е някаква войнствена религиозна или атеистична кауза. [/quote]Хайде де- че нали основната цел на съществуването на един човек изисква; време, отдаденост, енергия? И от къде човек ще ги вземе, ако работи като наемен служител на 5 дневна работна седмица, по 8 часа, + 1 час до работа сутрин + 1 час обратно вечер? Вие осъзнавате ли какво се изисква , когато става въпрос за ОСНОВНА ЦЕЛ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#72:"dedalus"]Тези "активни борци" бяха мотивирани най-често от злоба - да пишат доноси срещу съседи. [/quote]
  В този ред на мисли- авторът на статията ползвал ли е привилегиите на баща си по времето на соца, особено, когато е бил дете и когато далеч не всички бяха равни и дали ако отговорите отрицателно, това ще бъде вярно? Из уики:"...Любомир Спиридонов Левчев е български поет и писател, функционер на БКП..."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  [quote#76:"logika"]
  2. Яйцата се боядисват заради българската традиция, а не заради църковният празник[/quote]
  Това не е българска, а само християнска традиция.

  [quote#66:"logika"]спретне такъв тюрлю гювеч- както беше писал по-горе някой от съфоруците, че на човек да му стане неприятно да чете цялото му "творение".[/quote]

  [quote#70:"logika"] а просто ...вяра в недоказани имагинерни неща [/quote]
  Ако в тона ми е имало обвинителен нюанс, той е отражение на иронично-обидния контекст в дадените цитати от твои коментари по-горе.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 81. 81 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  [quote#79:"logika"] “dedalus”
  В този ред на мисли- авторът на статията ползвал ли е привилегиите на баща си по времето на соца,[/quote]
  А така, спретнете му едно разследване сега и го стигматизирайте, защото не можете да смелите това, което се опитва да ви каже на всички вяращи само и единствено в рационални, доказуеми неща.
  Трудно ще ми докажеш че обичаш близките си. Опитай, но без баналности от рода на че се грижите един за друг, правите си подаръци и си помагате в трудни мигове. Докажи чувството любов или обич, ако предпочиташ.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#80:"Кремена"]Това не е българска, а само християнска традиция. [/quote] За мен това е българска традиция.
  [quote#80:"Кремена"]той е отражение на иронично-обидния контекст в дадените цитати от твои коментари по-горе. [/quote] Написах много ясно и конкретно- не ходя на църква, тъй като съм атеистка. Нямам познати, които са атеисти, но ходят на църква , защото подражават на видни политици, защото така е модерно или защото искат да ги забележат. Както се забелязва много ясно, не атакувам личността на нито един вярващ, но пък отсреща не виждам същата толерантност, което не говори добре за насрещната страна. Повече нямам какво да кажа по въпроса.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  [quote#78:"logika"] “dedalus”
  Хайде де- че нали основната цел на съществуването на един човек изисква; време, отдаденост, енергия? [/quote]
  Живота не е цел, той е средство да усъвършенстваме духа и интелекта си.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#81:"Кремена"] защото не можете да смелите това, което се опитва да ви каже на всички вяращи само и единствено в рационални, доказуеми неща. [/quote] Е- да де- Вие подценявате интелекта ми и желаете да приема една кашамура като философски трактат - апологетика в защита на християнството, а аз Ви пиша, че нямам намерение да пиша на черното бяло и в никакъв случай не мога да възприема гледната точка на автора на статията за моята гледна точка... Имам право на своята си истина на атеистка, която за мен е точно толкова важна, колкото е Вашата истина на вярващ човек.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  [quote#82:"logika"] #80 от “Кремена”
  За мен това е българска традиция.[/quote]
  Какво значи това за теб е българска традиция? Това е християнска традиция, която е присъща само на тези които вярват във Възкресението Христово. Знам, че ти си по-склонна да приемеш че той е бил някакъв астронавт(така писа под една друга статия) и в известен смисъл имаш право, че той не е от земния свят, а е Пратеник свише. Как е станало, какъв точно е механизмът на зачатието и раждането Му не е толкова съществено. По скоро въпросът е ЗАЩО е дошъл(пратен) на Земята сред човеците. Явно ти си добър и почтен човек и живееш според Божиите заповеди, без да вярваш в Него. Лошо няма. Но знай, че има неща извън видимия хоризонт, за които или имаш усет, или-не. Не е ли подигравателното отношение към вярващия човек признак за ограниченост на интелекта дори на най-високообразования човек?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#81:"Кремена"]Трудно ще ми докажеш че обичаш близките си. [/quote]???? И защо трябва да Ви доказвам това? Според библията бог е пожелал авраам да принесе в жертва синът си. Значи- ако аз не желая същото, не обичам близките си? Изобщо - кой Ви позволява да бърничкате из сферата на личният ми живот? Аз правя ли същото във Вашият живот и ако отговорът е "Не", значи- следващият път ще Ви покажа "зъбите" си, тъй като преминавате една деликатна граница....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#85:"Кремена"]Какво значи това за теб е българска традиция? [/quote]
  1. Това значи, че АЗ И СЕМЕЙСТВОТО МИ възприемаме великден като БЪЛГАРСКА традиция. Това е положението, колкото и да желаете да ме ПРИНУДИТЕ да напиша друго
  2. Пожелавам Ви приятен празник и се чудя- ако наистина сте вярващ човек, какво точно правите в момента и защо Вие не сте със семейството си на Вашата празнична за Вас трапеза, а вместо това се борите с моят атеизъм, без да съм Ви упълномощила за това? Не можете да се борите с моят атеизъм и да го победите, защото атеизъм ми е атрибут и еманация на моята личност, а не просто непознаване на християнската религия. Това е моят ЛИЧЕН осъзнат избор и Вие не можете да го промените, още повече- насила!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 88 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 381 Весело

  Полезно е от време на време да говорим за такива сериозни наглед неща с усмивка. "Sanctity of life", George Carlin:

  https://www.youtube.com/watch?v=3Djohakx_FE

 89. 89 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  [quote#86:"logika"]личният ми живот? Аз правя ли същото във Вашият живот и ако отговорът е "Не", значи- следващият път ще Ви покажа "зъбите" си, тъй като преминавате една деликатна граница.... [/quote]
  Пак успя да ме разсмееш. Извинявай, ако си ме разбрала не съвсем правилно.Нямах намерение да се съмнявам или изобщо да се намесвам в личния ти живот. Но понеже казваш, че вярваш само на неща, които могат да се докажат или са видими, те провокирах с въпроса, как би могла ти(или аз) да докажеш че обичаш някого. Как се обяснява, доказва такова чувство като любовта. И да я отречем ли, щом не е възможно да докажем(научно) съществуването и, камо ли пък да я "видим".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 90. 90 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Татко му нали обичаше Живков?

 91. 91 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  [quote#87:"logika"]ако наистина сте вярващ човек, какво точно правите в момента и защо Вие не сте със семейството си на Вашата празнична за Вас трапеза, а вместо това се борите с моят атеизъм, без да съм Ви упълномощила за това? Не [/quote]
  Наистина ми е приятно да дискутирам с теб. Утре ще пътувам към сина си и семейството му, които са на 200 км. от мен. Боядисах яйца по "бабешки" с лучени обелки и спанак и купих австрийски козунак. Мила, не се боря с твоя или чийто и да е атеизъм. Това само по себе си би било грях. Просто не ми допадна да нападате така човека, само защото не разбирате какво се опитва да ни каже. Това че аз го разбирам, не ме прави по-умна или добра от вас. Просто съм различна. Приятна вечер желая и пак се извинявам, ако съм те засегнала по някакъв начин!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 92. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#89:"Кремена"]Но понеже казваш, че вярваш само на неща, които могат да се докажат или са видими, те провокирах с въпроса, как би могла ти(или аз) да докажеш че обичаш някого. [/quote] Е- във всеки случай, няма да го овържа като жертвено агне и да се опитам да го принеса в жертва на някакво божество- защото един християнин така решил да докаже любовта си към едно божество...Извинявай- но на провокацията отговарям с провокация...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#91:"Кремена"]Просто не ми допадна да нападате така човека, само защото не разбирате какво се опитва да ни каже. [/quote] Вижте- не нападам човека, а просто не приемам мнението му. За мен не е морално синът на властимащ в предишен държавен строй сега да поучава морално и да се изживява като пазител на онова, което в момента е разрешено и законно...Ако беше син на човек, живял и роден на село или ако не беше син на партиен функционер от тоталитарна България, нямаше да ми направи впечатление назидателният му тон, а щях да го възприема като обикновено мнение на един човек. Но случаят не е такъв. Пожелавам Ви и на Вас приятен празник и успешно пътуване утре при децата.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 480 Весело

  Уважаеми атеисти и вярващи,сапиенс се нуждае от вярата,4е животът му има някакъв смисълможе ли тои да понесе един живот без тази вяра?Може ли да се освободи от фикцията си да търси щастието?Може ли да живее без митове и илюзии?Натрупването на познание,помага ли му да не прави все едни и същти грешки?Господар ли е на живота си?Съществува ли Free will?Оторгирането ролята на езика не се ли дължи на надеждата 4е живота му е една книга, която не се е нау4ил да 4ете?........ако религията е спасението за някои и прави живота им поносим- добре,ако вярата в хуманизма науката и прогреса са спасението за други също добреако избере пътя ,да се спаси от вси4ки спасители (нау4ни и религиозни),ако се вклю4а някога във форума отново щe ви кажа как върви експеримента Весели празници на вси4ки,защoто харесва ли или не историята на европеиската култура е свързана с християнството

  Der Steppenwolf
 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4914 Неутрално

  До коментар [#68] от "anarhochristian":

  Какво мислиш за "Феномена човек" и Тейяр дьо Шарден?

  klimentm
 96. 96 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#9] от "Каишков - Гласът на Америка":

  +++++ +++++++++++
  и за съзаление остава неразбран.

 97. 97 Профил на Кирил Маликов
  Кирил Маликов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Достигайки до "фанатичен атеист" открих (за 365-ти път) себе си и изпадайки в сингулярността на самолюбуването, прекратих четенето на тази манджа, подправена с парфюми, паста за зъби и оттенъци на думата "духовен". Благодаря.
  П.С. Все пак дочетох. Вечният спор на "лирици и физици" от гледната точка на нито един от тях.

 98. 98 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#92] от "logika":

  "Е- във всеки случай, няма да го овържа като жертвено агне и да се опитам да го принеса в жертва на някакво божество- защото един християнин така решил да докаже любовта си към едно божество..."
  Яхве казва на Аврам да принесе сина си в жертва -факт. Въпросът е защо го прави. Това е била масовата практика по онова време в почти всички езически религии. Та в момента преди жертвоприношението, Яхве праща овен пред олтара и изрично забранява да се принася човек в жертва. От тогава датира традицията на евреите да се пренася овен или агне в жертва на Бога, и до днес тази традиция съществува чрез курбана. От онзи момент също така, Бог забранява човешките жертвоприношвния, като Богоненавистен акт. Не, че преди това ги е одобрявал, просто не е имало кой да чуе. Това е и момента, в който Бог демонстрира тезата си за ценността на човешкия живот, като основна ценност, неотменима дори пред лицето на богопочитанието. Естествено това за жертвоприношението на Исак е стар атеистичен лаф, основан на пълното неразбиране на горната концепция. А това за християнина Аврам, просто ще го подмина, за да не ставам присмивач. Критиката на християнството изисква по-дълбоки познания, предлагам филмчетата на dark mater 2525 в ютюб, бивш християнин, станал атеист, много интересна за размисъл материя. С удоволствие бих си побеседвал с него, ако имах възможност. 80% от тезите му ги оборвам веднага, за 10% бихме могли да дискутираме и последните 10 % са наистина много сериозни доводи, за които все още нямам обяснение. Но има време.

 99. 99 Профил на ricochetbg
  ricochetbg
  Рейтинг: 218 Неутрално

  "От глад ли ще загине светът? Или от световна война? Или от екологическа катастрофа? Или от космическа катастрофа? Не, светът по-скоро ще загине от глупост и неграмотност."

  Много готино, много ми харесва, наистина хората затъпяват жестоко, а уж живеем в света на високите технологии, но какво от това след като група хора работят за останалите т. нар. консуматори. А пък консуматорите не мислят как се случват нещата, а мислят само за консумацията това е скотско по всякакви параграфи и критерии.

 100. 100 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#95] от "klimentm":

  Един от изразителите на концепцията на постмилениалната есхатология, концепция властваща на християнското мироусещане преди зараждането на "катастофическия" , както го наричам, модел за края на света. В постмилениалния есхатологизъм човечеството надскача антихриста и постепенно става все по-духовно до момента в който е достатъчно духовно за да му бъде позволена срещата с Бога-второто пришествие. В катастрофическата теория, нещата стават все по-зле и накрая се оакват съвсем, когато идва антихриста, става масова война и драма и тогава идва второто пришествие.
  Това което Пиер добавя е еволюционният момент в развитието на материалното, повлияно от развитието на духовното.
  Съгласен съм с него , че науката и вярата не си противоречат, а се допълват. Но по отношение на двете горни водещи християнски концепции следвам максимата, че интелигентният ум на човека от 21 век трябва да е способен да възприема повече от една гледна точка по един и същи въпрос, тоест приемам възможността и за двете. Или още по-точно, готвя се за голямата скръб, за да не ме изненада, но се надявам на по-приятно измъкване от еарианта с мъченичеството. Ама в крайна сметка, каквото Бог е рекъл!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах