Ехо от есетата на Джордж Оруел

Джордж Оруел

© Associated Press

Джордж Оруел"Когато прочетох за първи път "1984", почувствувах, че Оруел е живял сред нас – в България, в Съветския съюз, че познава добре сградата край Лъвовия мост, че е участвувал в гласуване на резолюция за заклеймяване на Солженицин…" Това пише Георги Марков в есето си, прочетено по "Дойче веле" през 70-те години на ХХ в. През януари тази година се навършиха 65 години от смъртта на Джордж Оруел. Порталът "Култура" публикува това есе за първи път с разрешението на © г-н Любен Марков, "Дневник" го препечатва с разрешение от редакцията. Акцентите са на "Дневник". 


Има нещо общо между голямата книга и голямата любов. Човек непрестанно се стреми към тях и колкото пъти да се повтарят едни и същи мигове, те винаги изглеждат различни. Може би тъкмо това е голямото в тях – желанието човек да премине през тях отново и отново. Защото всяко ново преминаване носи нови открития, може би не толкова по отношение на книгата или любовта, колкото по отношение на себе си. Някой беше казал, че голямото произведение на изкуството е живо същество, със свое постоянно вътрешно развитие. Мисля, че това трябва да е доста вярно, защото при всяко доближаване нам се струва, че нещо се е променило, за да ни разкрие нова непозната страна, за да ни дари с ново чувство за проникновение и усет за нова мъдрост.


Есетата на Джордж Оруел прочетох веднага след като за първи път книгите му попаднаха в ръцете ми. Прочетох ги след "Животинската ферма" и "1984" — две книги, които аз смятам за настолни четива. Три са според мен
моралните достойнства на творчеството на Оруел, които му придават такава огромна сила — смелост, истинност и проницателност


Достойнства, които липсват в цели днешни национални литератури и в творчествата на мнозина отделни автори. Дори в свободния свят днес литературата някак се огъна пред истината, загуби смелостта си, започна да прилича малко на дипломация, малко на флирт, доста на търговия. Конформизмът на Запад и опортюнизмът на Изток придадоха на литературата външността на стара и грозна проститутка, която се стреми да задоволи желанията — на Запад на търговците, на Изток — на диктаторите. И сред такава действителност човек извръща очи и търси упование назад, било в класиците, било в апостоли на истината, какъвто безспорно беше Джордж Оруел. Защото, както би могло да се каже на изразителен български: "Оруел не цепеше басма никому!" Нито на комунисти, нито на фашисти, нито на тъпи марксистки фанатици, нито на разплути капиталистически циници. Той не гледаше на живота от позициите на някакви догми, а от позициите на самия живот. Критерий за живота е неговата жизненост, както критерий за смъртта е нейната безвъзвратност. Оруел живя кратко, но бурно и пълноценно. Той нямаше привилегията да се уригва от преяждане или препиване в някой клуб на тоталитарен съюз на писателите, а беше стражар в Бирма, келнер и физически работник в Париж, би се в Испания на страната на републиката и кръстоса собствената си страна, за да измъкне на бял свят от дъната на мините истината за трагедията на миньорите. Той — възпитаникът на Итън, имперското училище за министър-председатели.


Затова другото важно качество на неговите творби е тяхната плътна житейска достоверност. Никой друг в наше време


не е създал по-вярна, макар и алегорична картина на СССР от тази, която той нарисува в "Животинската ферма"


Никой друг не е прозрял така дълбоко в същността на тоталитаризма, както Оруел в "1984". Когато прочетох тази книга за първи път, почувствувах, че Оруел е живял сред нас — в България, в Съветския съюз, че познава добре сградата край Лъвовия мост или тази на булевард "Столетов" 21, че е участвувал в гласуване на резолюция за заклеймяване на Солженицин (петминутката на омразата) или сервилно е ръкопляскал на някой вожд (Големия брат). В действителност Оруел никога не е бил в Източна Европа, защото умря, преди тя да се оформи като онова, което представлява днес.


В наше време "Животинската ферма" и "1984" са класически книги, които са познати на почти всеки грамотен човек по света извън комунистическите страни. Оруел вероятно е писателят, който никой потиснически режим по света не би допуснал никога. Това е гордият, непримиримият бунтовник срещу нечовешката лъжа, върху която са изградени тези режими.


Колкото и възторжено да е мнението ми за художествената проза на Джордж Оруел, осмелявам се да поставя есетата му наравно и дори по-високо от нея. Струва ми се, че това е форма, измислена и създадена за него. Вън от рамките на фабулата ние откриваме внушителната непосредственост на остро критично съзнание и, бих казал, някаква настъпателна човечност. Всичко, за което Джордж Оруел е писал между 1938 и 1949 г., е невероятно валидно за нашето време, за нашите проблеми, за нашите алтернативи. Писателите от тридесетте или четиридесетте години по правило някак се отдалечиха от света на ядрената мощ и на идеологическото безумие. Оруел е от малцината, които не само се приближиха, но явно ще ни съпътствуват докрай.


Есето "Вътре в кита", което той писа през 1940 година по повод романа на Хенри Милър "Тропик на рака", представлява един от най-проникновените анализи в съвременната литература. Да попаднеш вътре в кита, когато си в морето, значи да намериш чувство за сигурност, значи да не те е страх от никакви бури и никакви вълнения, да си плуваш кротко и сладко, защитен от сигурността на огромното животно, без да знаеш накъде те води то, къде отиваш. Посоката не е важна, светът отвън не е важен, важна е твоята топла сигурност. И човек разбира, че вече толкова години след смъртта на Оруел за много хора по света, а в това число и доста писатели, смисълът на всичко е да си 


намерят някой огромен и мощен кит, да се настанят в него с всичко, което им трябва


(казват, че вътре можеш да караш кола и да гледаш цветна телевизия), и да си плуват така, скъсали всякакви връзки с онова, което остава отвън.


В това есе Оруел подробно разглежда състоянието на предвоенна Европа и вълненията сред интелектуалците. Той остро подиграва двете вълни млади интелектуалци — едните втурнали се към комунизма, а другите към католицизма. Неговото обяснение е, че прегръщането на кое да е от двете модни учения привлекателно опростява света. И той прави прекия паралел:


"Бог — Сталин. Дяволът — Хитлер. Раят — Москва. Адът — Берлин. Всички празнини са запълнени."


Той посочва безотговорния флирт на левите интелектуалци с Москва и тяхното престъпно одобрение на Сталиновите чистки. В това биене по гърдите и скандиране на комунистически лозунги той открива антиинтелигентност, огромна суета, мудност и душевна празнота. Когато разни западни поети пишат поеми за пролята кръв, Оруел открива, че в действителност революционните поклонници на кръвопреливането изобщо не са видели през живота си убит човек.


Върху фона на това идейно-политическо онаниране Оруел разглежда състоянието на европейската литература на трийсетте години. Много искам да цитирам този пасаж на моите някогашни колеги, български писатели. Превеждам го буквално:


"Общо погледнато, литературната история на трийсетте години изглежда да защитава мнението, че по-добре е писателят да не се бърка в политиката. Понеже всеки писател, който приеме изцяло или отчасти дисциплината на една политическа партия, по-рано или по-късно е изправен пред алтернативата: "Или върви в крак, или си затваряй устата." Разбира се, възможно е да вървиш в крак и пак да пишеш — по модата. Всеки марксист много лесно може да ви докаже, че "буржоазната" свобода на словото е една илюзия. Но след като той ви докаже това, остава психологическият факт, че без тази "буржоазна" свобода творческата енергия се изпарява. В бъдеще може да бъде създадена тоталитарна литература, но тя ще бъде нещо съвсем различно от това, което ние си представяме.


Литературата, която ние знаем, е нещо индивидуално, изискващо умствена честност и минимална цензура. И това даже е по-вярно за прозата, отколкото за поезията… Ортодоксалната атмосфера винаги уврежда на прозата и преди всичко е напълно съсипваща за романа — тази най-анархистична форма на литература. Колко добри католици са били добри романисти? Дори шепата от тях, които човек би могъл да намери, са били лоши католици. Защото РОМАНЪТ Е ПРОТЕСТАНТСКА ФОРМА НА ИЗКУСТВО, той е продукт само на свободния ум, на автономния индивид. През никое десетилетие от последните 150 години ние не сме имали такава бедна проза, както през трийсетте години на нашия век. Комунистите и прокомунистите имаха монопол върху литературните списания и критика. Беше време на етикети, лозунги и увъртане… Беше невъзможно да се пишат добри романи в такава атмосфера. Добрите романи не са писани от нагаждачи, нито пък от хора, които съзнават своята собствена неортодоксалност.


Добрите романи са написани от ХОРА, КОИТО НЕ СЕ СТРАХУВАТ."


Това е точен цитат от Джордж Оруел. И, струва ми се, той обяснява в голяма степен не само лошите романи на неговото време, но и лошите романи, писани днес в цяла Източна Европа. Всичко най-хубаво, което днес има в съвременната българска литература, по дефиниция е СМЕЛО и ПРОТЕСТИРАЩО. На света още няма създаден голям подмазвачески, раболепен, блюдолизнически роман!


Друго голямо есе, чието съдържание има пряка връзка с нашето време, е озаглавено "Спъването на литературата".


"Враговете на интелектуалната свобода — казва Джордж Оруел — винаги се опитват да защитават своята кауза като апел за дисциплина против индивидуализма. Въпросът "истина против лъжа" се държи колкото се може по-далече. Комунисти и католици са напълно подобни, когато смятат, че техният противник не може да бъде нито честен, нито интелигентен… В комунистическата литература атаката срещу интелектуалната свобода обикновено се маскира чрез цяло словоизлияние за «дребнобуржоазен индивидуализъм"… Преди 15 години човек трябваше да защитава свободата на интелекта против консерватори, против католици, против фашисти. Днес човек трябва да я защитава против комунистите…"


По-нататък Оруел разглежда организирането на лъжата и лъженето като основен елемент на тоталитарната или комунистическата държава, като недекларирана конституционна повеля. Той се спира на обяснението, което мнозина като мен добре познават, че "истината би могла да бъде използувана от врага".


"Организираната лъжа, практикувана от тоталитарните режими, не е нещо временно, а е неделима част от самия тоталитаризъм. Лъжа, която ще продължи дори когато концентрационните лагери бъдат закрити и Държавна сигурност разтурена."


И Джордж Оруел анализира


пълната противопоставеност на изкуство и тоталитаризъм, на литература и диктаторски режим


Обратно, той смята, че науката би могла доста добре да се спогоди с тоталитаризма. В края на краищата връзката между науката и живота не е така решаваща, както връзката между изкуството и живота.


Не е нужно човек да губи много време, за да търси примери. Те са навсякъде и за съжаление България днес ни предлага изобилие от тях. Режим като днешния в България може да асфалтира пътищата, може да увеличи броя на тракторите, може да раздаде на хората хладилници и прахосмукачки (макар че и това е проблем), вероятно може (с огромни усилия) да уреди снабдяването, но НЕ МОЖЕ по никакъв начин да създаде истинска литература. Всеки, който си прави някакви илюзии, е или глупак, или лъжец. Малкото, с което някои днешни български писатели биха могли да се гордеят, е само онова, което те са успели да прокарат извън рамките на режима.


"Едно общество — заявява Оруел в това есе от 1945 г. — става тоталитарно, когато неговата структура стане изкуствена, когато управляващата класа загуби правото си да управлява, но продължава да се крепи на власт чрез сила и измама. Такова общество, без значение колко дълго може да просъществува, никога не може да си позволи да бъде толерантно или интелектуално стабилно. То никога не ще позволи истинско възпроизвеждане на фактите, нито пък емоционалната откровеност, която литературното творчество изисква."


И есето завършва със знаменателно предупреждение:


"Въображението, като някои диви животни, не може да живее в клетка. И всеки писател или журналист, който отрича този факт, по същество се стреми към своето собствено унищожение."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Кой - "Дродж" ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Направо Дрожд.
  До коментар [#1] от "zdravass":

 3. 3 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Оруел е фундаменталист ,
  в добрия смисъл !

  без да е с ореола на Мъдрец....
  дефинициите му са всеобщи , всевалидни
  --------
  спр. "Синдромът Дъниънг - Крюгер" ,
  законите на Карло Чипола..
  ............
  винаги ще има такива като Оруел........
  и винаги ще има "прототипи" на Дъниънг/Крюгер и Карло Чипола

 4. 4 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Дрозд

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Георги Марков и Оруел трябва да се изучават в училище.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  ''Режим като днешния в България може да асфалтира пътищата, може да увеличи броя на тракторите, може да раздаде на хората хладилници и прахосмукачки...'' Това Георги Марков го е писал отдавна , а защо ли ми звучи като репортаж от 2015?

  [email protected]
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  "Добрите романи са написани от ХОРА, КОИТО НЕ СЕ СТРАХУВАТ."
  Затова са толкова малко.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#5] от "apollo":

  Прав сте, само че не се сещам кой е подготвен да ги преподава.

  [email protected]
 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  точно това би трябвало за всеки "режим" да е възможно, макар че за оня е върховното постижение

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  о, почакай. асфалт. предполагам имаш изграден условен рефлекс.

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Организираната лъжа, практикувана от тоталитарните режими, не е нещо временно, а е неделима част от самия тоталитаризъм".....Наблюдаваме някаква еволюция в БГ-то. По модерно в днешно време е да се избудалка обществото за да лепнат крадците властта за бързо да се открадне каквото може. Щото да държиш властта с лъжи при наличие на свобода на словото и интернет комуникациите с тоталитарни методи е почти невъзможно (сигурно и Путин ще я изтърве).

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Оруел вероятно е писателят, който никой потиснически режим по света не би допуснал никога. Това е гордият, непримиримият бунтовник срещу нечовешката лъжа, върху която са изградени тези режими."Така е.

 13. 13 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1009 Весело
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  След някоя и друга бомба, и "демокрациите" започнаха да подслушват и следят без съдебно разпореждане. Така, превантивно! А всеобщия контрол и следене са в основата на "1984" от Оруел.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Оруел е велик!

  Обърнал е внимание на тоталното следене по цял свят, тъй характерно дори в момента, за пренаписване на историята и сменяне на стари статии в излезли преди години вестници!

  А Сноудън ни разкри малка част от истината, пророкувана от Оруел!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 16. 16 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Разстроено

  [quote#11:"oporna_to4ka"]Щото да държиш властта с лъжи при наличие на свобода на словото и интернет комуникациите с тоталитарни методи е почти невъзможно[/quote]

  Прав сте, ама това важи за САЩ и Европейския съюз, не си затваряйте очите за истината, изричайки полвинчати истини!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 17. 17 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#5:"apollo"]Георги Марков и Оруел трябва да се изучават в училище. [/quote]

  На Марков трябва да се изучават всички писания, дори тези, дето са неудобни на сегашните властници! Само пълното му творчество дава реална представа за човека Марков!

  И спомага да се разбере кой го уби с чадъра и защо!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#10] от "rldkfl":

  Какъв асфалт,какви дупки по асфалта си мислите?Шофьор ли сте?
  Георги Марков визира,че властта се ограничава в разпореждане с битовизмите, а духовната свобода е индивидуална и властта не е в състояние да я контролира....Колкото и да се старае.

  [email protected]
 19. 19 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1115 Весело

  Голяма работа е Дродж Орел.н

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Весело

  Когато прочетох за първи път "1984", почувствувах, че Оруел е живял сред нас – в България
  ________________
  Оруел всъщност предсказва до къде може да доведе доброто намерение на глобалната демократура за свят под пълен контрол. Разкритията на Сноудън и компаниите провеждащи НЛП за корпоративните секти дадоха много признаци ,че фантастиката отдавна е реалност в западния свят.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#17] от "такованка $-джия":
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Организираната лъжа, практикувана от тоталитарните режими, не е нещо временно, а е неделима част от самия тоталитаризъм. Лъжа, която ще продължи дори когато концентрационните лагери бъдат закрити и Държавна сигурност разтурена."
  Каква прозорливост само!
  Защото лъжата от Тошово време продължава и до днес.
  Как няма, когато дори и за нашия "премиер" Тошо е ментор, патрон и кумир.

 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако го беше прочел днешно време, то щеше да мисли, че Оруел е живял в днешното време и общество, доминирано от неолиберални, неоконсервативни, либертански и северноатлантически тинк-танкове, спонсорирани от вашингтонската Олигархия, в което общество всички вярват в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.

  Есенциата е, че попаднахме от трън на глог.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "ppopov_67":

  Лъжата, лицемерието, двойният морал днес са в пъти по-големи. Дори днес не са в състояние да си признаят тоталния провал на 15.09.2008 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  [quote#11:"oporna_to4ka"]Щото да държиш властта с лъжи при наличие на свобода на словото и интернет комуникациите с тоталитарни методи е почти невъзможно (сигурно и Путин ще я изтърве). [/quote]
  Неолиберализма е устроен така ,че интелигенцията постоянно да гледа умно и да говори начетено в сутрешния блок а това е успокоително за простолюдието! Самото съществуване на Путин е важно за нас за да оправдаваме всички харчове за защита от неговата агресия . Питал ли си се защо САЩ 56 години сидържат Фидел Кастро като бостанско плашило ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  +

  В борбата си за физическо оцеляване в комерсалния дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец, т.н. Неолиберализъм, хората тука нямат време и средства за размисъл, култура и душевна храна. Смазани от разюзданото анархокапиталистическо ежедневие, те предават това и на поколенията си, в резултат на което неграмотността се завърна на високи нива от до 1944 година, образованието е тотална катастрофа и кумирите станаха неграмотници като Борисов и Цветанов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 27. 27 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Оруел не е писал романа си за Източна Европа или за социалистическия лагер, съдържанието на "1984" е универсално послание към човечеството да не допуска практики на ТОТАЛНО ПОДСЛУШВАНЕ и сменяне на ИСТОРИЧЕСКИ ИСТИНИ!

  Дребнаво е да се ограничава романът му само за соц.лагера, и това го правят бившите комуняги, дето сега са в първите редици на новите "варвари"!

  Свободата на личността и неговата частна сфера имт по-голяма цена отколкото са интересите на ПАРТОКРАЦИИТЕ, злоупотребяващи с дадените им от демокрацията права да управляват страните!

  Не ставайте ситно карирани, гледайте по-широко на света!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 28. 28 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Весело

  Има ли винени дрожди?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#26] от "socialen":
  Чудесно за заключение , Оруел е велик пророк!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#15] от "такованка $-джия":

  ,,А Сноудън ни разкри малка част от истината, пророкувана от Оруел! ,,

  А защо сноудън се скри в путинова Русия?
  А защо няма сноудън който да разкрие част от истината за сегашна русия?
  Или за вас, руските тролове, е важно да покажете гнилите ябълки на западната демокрация

 31. 31 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Няма да ги преподават, достатъчно е да се четат!

  Happy face says, adios !
 32. 32 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#30:"сидер"]А защо сноудън се скри в путинова Русия? [/quote]

  Може би защото Русия сега играе ролята на Свободен свят?

  Ами защо не го приютиха Германия, Франция, Италия или да речем България? Понеже тук "оруелщината" е взела застрашителни размери!

  Всички ги е страх от Голям Брадър, нъл тъй?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 33. 33 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Има два предговора към 1984 - на Волен Сидеров и на проф. И. Дичев. Като цяло на Сидеров е много по-добър (да хора, не винаги е бил луд руски предател) и в него има една много добра фраза:
  Много пидаха за да се сбъднат. Оруел писа много за да не се сбъдне.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 34. 34 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Романът "1984" на Дж. Оруел има много общо с романа "Мы" на Евгени Замятин. "Мы" е написан през 1920 г.

  The best way out is always through Robert Frost
 35. 35 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#34] от "Realistka":

  И Айн Ранд също има не по-лоша антиутопия - Химн, мисля писана 1934г....

 36. 36 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#35] от "Митев":
  Ами те и двамата (Замятин и Айн Ранд) са живели в СССР и имат лични впечатления!
  Не съм чела "Химн", но купих си "Атлас изправя рамене", ама не ми потръгна четенето. Твърде възторжена ода... на капитализма.

  The best way out is always through Robert Frost
 37. 37 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Радостно е, че текстовете на Георги Марков продължават да бъдат публикувани, още по-радостно ще бъде, ако някой млад човек ги прочете и вникне в тях. Прави впечатление, че Дневник особено усърдно ги предлага за прочит по време на големите църковни празници. Форумистите, разбира се, незабавно лапват въдицата и започват студената война чрез надпревара в оригиналниченето на много ниско ниво. И дотук във форума никак не липсват спрежения на Путин, Евразийския съюз, Обама, Сноудън, Борисов, Цветанов, Кастро, Живков, неолиберализма, Дънинг, Крюгер и какво ли още не!

  Абе братя българи, приличате ми на най-изпечени комуняги и подлоги на комунягите, които 25 години след деветосептемврийския преврат през 1970г. се докарваха за най-големи борци срещу капитализма и продължаваха да громят фашизма. Спрете се, няма смисъл от тази пяна по устите ви!

 38. 38 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#36] от "Realistka":

  Аз съм изчел всичко от тази авторка и съм възторжен почитател на нейния утопичен капитализъм. Все пак приятно е човек да си помечтае. Но разбирам и всеки, който не е фен на това. Затова обаче смело ще ти препоръчам нейния силно антикомунистически роман "Ние, живите". Химн можеш да го пропуснеш, нищо ново няма да научиш от него

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митев":
  Поздрави. Най-после дискусия между хора които са прочели и обсъждат по конкретната тема. Моля Реалистка за извинение че пропуснах да я включа в "отговор".

 40. 40 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#39] от "daskal1":

  Благодаря, Даскале! Поздрави и от мен!

 41. 41 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#39] от "daskal1":

  Не се безпокойте! Разбирам, че не го правите, за да ме засегнете! Те нещата си личат...
  Поздрави!

  The best way out is always through Robert Frost
 42. 42 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#38] от "Митев":
  [quote#38:"Митев"]ще ти препоръчам нейния силно антикомунистически роман "Ние, живите". Химн можеш да го пропуснеш, нищо ново няма да научиш от него
  [/quote]
  Ще го потърся...предполагам още да го има в "Българки книжици".


  The best way out is always through Robert Frost
 43. 43 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#42:"Realistka"]"Българки книжици". [/quote]
  "Български книжици"

  The best way out is always through Robert Frost
 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Уви, и той не е предвидил съвременният ни ад и най-авторитарен режим.

 45. 45 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Цитат от статията горе: В действителност Оруел никога не е бил в Източна Европа, защото умря, преди тя да се оформи като онова, което представлява днес.
  -------------------------------------------------------

  Излиза, че Оруел е писал "1984" за западните общества? И там интересът на държавата да знае кой какво мисли явно е бил доста голям!

  Ако Оруел сега може да види какво следене пада по интернет в САЩ ще се почувства откривател!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 46. 46 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#5] от "apollo":

  И двамата се изучават в училище, но не българско. В България май има само 3-4 училища, които дават тази възможност.

  Дъщеря ми завърши ИБ-програма и там изучаваха Оруел в часовете по английска литература, а като свободно избираем предмет взе българска литература - там имаше включени възможни за изучаване в програмата Задочните репортажи на Георги Марков в раздела "Публицистика". Да призная, аз й съставих списъка с български автори, като за публицистика много се колебаех между Алеко и Марков, но сметнах, че от Марков ще научи доста за периода на социализъм.

 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "Додо":

  адибас.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#17] от "такованка $-джия":

  хаха ха хах

  Правилно, не сте вие, комунистите...
  Сигурно Иван Костов го е убил... или НАТО

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 49. 49 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#46] от "luda_krava":

  А от Алеко ще научи всичко за България и българина... Добре, че не съставяте списъци и за други ученици...

  Не виждам база за каквото и да е сравнение между двамата автори.. По-скоро, едва ли сте чели нещо от Марков за да мислите, че трябва да се изучава...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 50. 50 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Прекрасно есе на Марков. А Оруел е велик автор, но и още по велик пророк. Ние живеем в романите му и бъдещето принадлежи на тоталитарните държави. За мое огромно съжаление...Научния прогрес се обръща срещу нас все повече и ни обезличава в рамките на всесилната държава.

  Демократ за силна България
 51. 51 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#49] от "Johnnie":

  Не особено уважаеми, страхувам се, че Ви е затруднително да схващате писмен текст. Ще ви го обясня еднозначно - трябва да се избере един от двамата, не може и двамата, за съжаление.

  Хмм, а какво Ви дава основание да предположите, че едва ли съм чела нещо от Марков? Впрочем не ми отговаряйте, няма нужда.

 52. 52 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 650 Неутрално

  И аз исках още в края на 89г. "Задочните репортажи за България" в милионен тираж, ама ...
  Преди няколко години разбрах, че в Русия по настояване на сегашният президент, Солженицин, двамата са големите фенове един на друг, е включен в учебната програма. И какво от това. Като си помисля, че със сегашните знания, за този дето е отворен за тях и ги търси още в първата глава на "Под игото" при внимателен прочит се разбиват на мига няколко легенди за характера на турското робство.
  Вижте реакциите на интелигентните тролове-пут.инофили под тази статия. Познават добре творчеството и на Оруел и на Георги Марков. Ама какво от това. Както дяволът чете евангелието ни интерпретират "усвоеното".

 53. 53 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#5:"apollo"]Георги Марков и Оруел трябва да се изучават в училище. [/quote]
  Да трябва, но няма Кой да ги включи в програмата, а иначе мераклии да правят реформи с лопата да ги ринеш!!!!

 54. 54 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#22:"ppopov_67"]"Организираната лъжа, практикувана от тоталитарните режими, не е нещо временно, а е неделима част от самия тоталитаризъм. [/quote]
  И така една лъжа повторена 1000 пъти се превръща в истина, а за хората които ги мързи да мислят се грижат рекламите по TV !!!

 55. 55 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Един голям писател написал чудесно есе за друг голям пусател.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 56 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1009 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK