Йеменските шиити и Близкоизточният пъзел, или как Иран и "Ислямска държава" печелят

Протест на шиити срещу саудитските въздушни удари

© Reuters

Протест на шиити срещу саудитските въздушни удариПовишеният интерес на Иран към йеменските шиити е ново явление от последните години, когато Техеран се възползва от хаоса в Йемен, за да разшири своето влияние до границите на Саудитска Арабия, с която има отколешни религиозни и политически противоречия. Това се казва в статията на доц. д-р Симеон Евстатиев*. "Дневник" я препечатва, запазвайки изписването на имената, както е направено от автора, от портала "Култура" .


Докато – заинтригувани от разразилия се този месец йеменски конфликт – мнозина все още се питат дали трябва да наричаме провокиралото размириците йеменско шиитско движение "хуси" или "хути", обстановката на Арабския полуостров става нетърпимо объркана. От гледна точка на конкретните събития това се дължи до голяма степен и на предприетите атаки срещу йеменските бунтовници от страна на суннитска коалиция, съставена от десет държави начело със Саудитска Арабия. Фрагментиралият политически процес, сектантските отношения в голяма част от арабските държави и излизането на преден план на ислямистки движения и групировки, дълго спотаявали се в условията на авторитарни режими, усложниха конфигурациите до степен на пълно объркване. Някои водещи западни издания с открита ирония публикуваха схеми на конфликта, в които линиите на съществуващите интереси и съюзи бяха толкова заплетени, пресичащи се и насложени една върху друга, че в крайна сметка нищо не се разбираше.


Суннитските коалиционни нападения, водени от поддържащото традиционно партньорство със Съединените щати Саудитско кралство и свързаните с тях западни политически действия по избора на страна от конфликта, която да бъде подкрепена, задълбочиха рязко противоречивостта на позициите, заемани от Белия дом и неговите ключови съюзници на Запад. Неясни на пръв поглед ходове, ценностно и политическо раздвоение в позициите не само на западните държави, но и на техни ключови регионални съюзници като например Турция, се наблюдават не за първи път в контекста на близкоизточната политика, където още след Втората световна война американските интереси невинаги съвпадат с тези на големите европейски държави. През последните месеци и години този исторически заложен разнобой бе допълнително усложнен и от появата на "Ислямска държава" (ИД), възникнала върху хаоса на религиознополитическите противоборства в Ирак след свалянето на баасисткия диктатор Саддам Хусейн.
Сирийският конфликт и появата на цели региони, подвластни на хаоса, сред които все повече се откроява и Либия, създадоха благоприятна почва не просто за допълнително преначертаване на граници и междуетнически връзки.


ИД вече се изправи срещу целия международен ред, предизвиквайки цялата система


от отношения между суверенни държави, наложила се като принцип след Вестфалския мир (1648). Възникналото квазидържавно и териториално разрастващо се формирование на самообявилия се халиф Абу Бакр ал-Багдади уверено и демонстративно премахна "изкуствените" граници между Сирия и Ирак, възникнали в резултат на европейската колониална политика и договорености между Великите сили от типа на споразумението "Сайкс-Пико" (1916). На път е да се промени значително и конфесионалната карта на Близкия изток. Цели общности като християните и язидите бързо биват заличавани чрез осъществяваните спрямо тях репресии от страна на ИД.


Нерешителност, странни политически съюзи и преосмисляне на позиции, смятани преди за категорични, а понякога и действия в разрез със собствените ценностни ориентации – такъв е за Запада резултатът от дългото пренебрегване на процесите в региона не просто около появата на ИД, но и след очерталия се провал на Арабската пролет. Нееднозначното отношение към сирийския президент Башар ал-Асад е само един от примерите за това. Очертаващата се договорка между САЩ и Иран около ядрената програма на Техеран, с когото Вашингтон има общ враг в лицето на ИД, не само предизвиква оживени дебати в Америка, където голяма част от републиканците смятат, че президентът Барак Обама е по-непосредствена заплаха за американските интереси и от Путин, и от Башар ал-Асад. След победата на Нетаняху на изборите в Израел се изострят и отношенията между сегашната американска администрация и този основен съюзник на Съединените щати в Близкия изток. Същевременно става все по-ясно, че евентуалното търсене на решение за сирийската криза едва ли може да пренебрегне сегашния баасистки режим в Дамаск. Това допълнително усложнява противоречията между заинтересованите страни в конфликта, включително между западни и регионални партньори, сред които Турция е твърдо против ал-Асад.


От друга страна, предизвиканият от шиитските бунтовници йеменски конфликт, където до основната суннитска неправителствена сила "Ал-Каида в Арабския полуостров" вече се забелязва и присъствието на ИД, заплита още повече конфигурацията. Някои американски сатирични предавания вече отбелязаха със сарказъм, че


САЩ и Иран воюват като съюзници в Ирак и Сирия, но са врагове в борбите на Арабския полуостров


Тук Съединените щати не могат да пренебрегнат интересите и партньорството си със Саудитска Арабия и де факто се озовават на страната на силите срещу Иран, подкрепящ йеменските хутити. Ето как междувременно като главни печеливши от повсеместните конфликти в арабския Близък изток все по-ясно се очертават две иначе различни сили – квазидържавното формирование ИД и Ислямска република Иран.


Пряката намеса на западни държави и особено на Съединените щати, предприели удари срещу ИД в Ирак и Сирия, всъщност потвърждава и легитимира сред привържениците й нейния наратив, споделян и от всички останали групировки на съвременното суннитско екстремистко движение: Ал-Каида с нейните разклонения, нигерийската "Боко харам", талибаните и редица други по-малки групировки, действащи в мюсюлманския свят. Според този наратив мюсюлманите суннити са нападнати от "кръстоносците" (доколкото исторически Западът е християнски) посредством формирането на "юдео-християнски алианс", действащ в ислямския свят чрез различни групи местни колаборационисти. В самия Близък изток това положение оправдава воденето на нападателен джихад, определян в разделите за религиозното военно дело на съчиненията по ислямското право като колективно задължение на мюсюлманите (фард ал-кифайа). Същевременно извън мюсюлманския свят, особено на Запад, тази ситуация изисква и воденето на отбранителен джихад, който според ислямското право при нападение над мюсюлманската общност (умма) е индивидуално религиозно задължение (фард ал-айн) на всеки един вярващ.


Местните колаборационисти на Запада в Близкия изток включват разнообразни представители на близкоизточното население и неговите управляващи: светските режими, отхвърлящите (рафида) "правилната" интерпретация на исляма шиити, както и различни групи "неверници", третирани чрез стриктно и буквалистично прилагане на ислямския закон (шариат) съобразно религиозноправната категория, в която съответната общност попада. Така например християните, които са немюсюлмани, но монотеисти и носители на частични от ислямска гледна точка истини, имат различен статут от езичниците язиди. Към местните колаборационисти са причислявани и различни групи светски "номинални" мюсюлмани, откъснали се от "истинския ислям" – такъв, какъвто го разбира това движение въз основа на следваната от него уаххабитска версия на салафитския пуритански реформизъм.


Обект на остра критика от страна на ИД е дори саудитската династия, която твърди, че се придържа тъкмо към "правилния салафитски метод" и дори го разпространява в глобален мащаб с помощта на уаххабитския религиозен естаблишмънт. ИД смята, че Саудитска Арабия практикува "неислямско управление", защото е кралство, а царския тип власт (мулк) е "неправилен" от гледна точка на шариата. Саудитската държава при това е възникнала с британска подкрепа, а в наши дни е допуснала "невернически" американски войски на своя територия, в близост до "двете светини" – Мека и Медина. Според ИД саудитската власт може да спазва шариата в областта на наказателното право, но съвсем не го прилага изцяло във всички области на живота и особено в политическото управление и социалната сфера.


Като "вероотстъпници", заслужаващи полагащото им се според шариата смъртно наказание, често биват третирани например някои по-светски настроени групи, подкрепяли Свободната сирийска армия. Това се аргументира с позицията, че – наместо да водят джихад за връщането на исляма като основа на общественото устройство и политиката чрез налагането на шариата – тези групи искат да свалят един диктатор угнетител (залим) на мюсюлманите като Башар ал-Асад, но за да го заменят с друг тип неислямско, светско управление. Такова управление обаче се осъществява не в името на Бога, както повелява ислямът, а в името на народа – по западен образец.


Едновременно и светски баасистки управник, шиитът алауит Башар ал-Асад, според ИД и останалите суннитски екстремистки групировки, е олицетворение на гнета над мюсюлманите и защото си сътрудничи с Иран. Техеран не само пряко участва в Ирак на страната на шиитите, но продължава да затяга около суннитите обръча си на влияние и чрез пряко поддържане на групировки като ливанската "Партия на Аллах" (Хизбуллах). Ето как в целия близкоизточен пъзел историческата съдба явно е отредила особена роля на йеменските хутити, провокирали и саудитската фобия към шиитски Иран, който Саудитска Арабия възприема като вече настъпващ към нейните граници чрез упражняването на пряко влияние върху йеменските шиити.


Хути или всъщност хутити? Кои са те?


Ако сме последователни спрямо езика си, съобразявайки се и с начина, по който се изписват и произнасят аналогични понятия от арабския език, не може да използваме нито думата "хути", нито също често срещаната "хуси". Според езиковедите, възприетите в българския език общи правила за транскрипция на собствени имена от чужди езици налагат принципа интерденталният беззвучен консонант [θ], отбелязван на английски с th, да се предава с [т], а не със [с], например Αθήνα става Атина, Θάσος става Тасос, а Thames – Темза. При предаването на арабски понятия на български език има логични изключения, които са се наложили чрез избор на звука [с] при предаването на същата съгласна от арабски език, но тези случаи са разбираеми от гледна точка на звуковата хармония. Така например, преданията за думите и делата на пророка Мухаммад (поч. 632) се наричат хадиси, а не "хадити".


В името на йеменското шиитско движение, за което става дума, е необходимо да се добави и суфиксът [-ит] по подобие на думи като суннит, шиит или салафит, или пък суфиксът [-ист] подобно на думи като насърист (последовател на Гамал Абдел Насър), марксист или националист. Тоест, образуването на имена за лица на деятели (Nomina agentis) е възможно и с двата суфикса както при имена, произхождащи от собствени имена, така и в случаите за обозначаване на привъженици на идеологии. Впрочем, панарабските националисти, привърженици на Насър наричаме не "насъри", а "насъристи", говорим за "суннити", а не за "сунни", за "зайдити", а не за "зайди". Ето защо при обозначаването на йеменските шиитски бунтовници не би трябвало да се използват и двете пуснати в оборот наименования: "хути" и "хуси".


В случая "Ансар Аллах" ("Поборниците на Аллах"), широко известни и наричани най-често хутити – на английски език Houthis (от араб. аl-ūthiyyūn, откъдето идва и странното, но бързо навлизане на думите "хути" или "хуси" направо като "хуни" в българските медии) – са ислямско религиознополитическо движение на шиитите зайдити в Йемен. Те имат различна доктрина от тази на шиитите имамити, или дванадесетниците, съставляващи мнозинството от мюсюлманите в Иран. Названието "хутити" идва от името на Хусайн Бадр ад-Дин ал-Хути (или ал-Хуси според другата транскрипция) – зайдитски религиозен водач и бивш член на йеменския парламент, чието движение възприема неговото име след смъртта му през 2004 г. Ето защо изглежда най-уместно наименованието на това йеменско шиитско движение да бъде възприето в българския език именно като "хутити". Освен с течения като салафитите, аналогия е налице с назоваването, например, на религиозноправните школи (мазхаби) в суннитския ислям – ханифити (по името на Абу Ханифа), ханбалити (по името на Ибн Ханбал) и т.н.


Хутитите са шиити зайдити


Зайдитите са една от най-ранните шиитски секти, формирала се през VІІІ в. въз основа на разногласията по въпроса кой да е следващият имам на шиитската общност. Пети имам за мнозинството шиити е синът на четвъртия имам Зайн ал-Абидин (първите трима имами са Али ибн Аби Талиб и неговите синове ал-Хасан и ал-Хусайн) – Мухаммад, наречен ал-Бакир (което според ислямските извори означава "изследващ дълбините на знанието"). Шиитските предания му приписват големи познания в областта на религиозното право и догматиката. При ал-Бакир сред шиитите настъпва разкол. Част от тях, вероятно неудовлетворени от миролюбивостта и пасивността на Мухаммад ал-Бакир, се групират около неговия брат – енергичния Зайд ибн Али, привърженик на решителни действия срещу суннитската династия на Умайядите (661–750).


Впоследствие, при седмия шиитски имам, в общността настъпва ново разцепление – разклоняват се и исмаилитите, често наричани "седемници" – в противовес на "дванадесетниците", каквито са мнозинството мюсюлмани в рамките на имамитския шиизъм, разпространен в днешни страни като Иран и Ирак. Самата религиозна (теологическа) доктрина на зайдизма не се различава особено от тази на суннизма – разграничаващият принцип е свързан с представите на различните разклонения за върховната власт и политиката. Исмаилитите обаче изработват учение, до голяма степен различаващо се от това на основния (дванадесетен) имамитски шиизъм, като въвеждат и още по-висока степен на езотеризъм. В този смисъл религиозната доктрина на зайдитите не е особено близка нито до тази на имамитите (дванадесетници), нито до исмаилизма. С други думи, религиозните доктрини на шиитите в Иран и Йемен се различават значително.


Хутитите и тяхната роля в Близкия изток


Генезисът на хутитското движение ("Ансар Аллах") трябва да се търси през деветдесетте години на ХХ в., когато група студенти (Шабаб ал-Муʼминин – "Вярващи [или правоверни] младежи") развиват дейност чрез летни школи, използвайки модерни технологии, за да разпространяват зайдитския шиизим сред откъсналата се от своите религиозни корени младеж в Северен Йемен. В този смисъл "Ансар Аллах" (широко известни като хутити) са свързани исторически с групировката "Шабаб ал-Муʼминин", в чиято кратка, но драматична история настъпват бързи промени и обрати. Така например, първоначално това младежко движение има мирен характер, но от началото на ХХІ в., особено след англо-американската инвазия в Ирак през 2003 г., се очертава като войнствена шиитска групировка. Тя постепенно започва да си служи с лозунги и действия, наподобяващи тези на ливанската Хизбуллах, повлияна от Иран.


Въпреки някои бързо разпространили се медийни тези всичко това обаче не бива да ни заблуждава, че Иран винаги е бил особено заинтересован от живота на зайдитската общност в Йемен, която в своята хилядолетна история всъщност живее изолирано от основните тенденции в имамитския шиизъм, разпространен в Иран и Ирак. Все пак в доктринално отношение зайдитите наистина са по-близки до суннитите, отколкото до своите шиитски събратя в Иран или Ирак. Повишеният интерес на Иран към хутитите е ново явление от последните години, когато Техеран се възползва от хаоса в Йемен, за да разшири своето влияние до границите на Саудитска Арабия, с която има отколешни религиозни и политически противоречия. Нападението на Саудитска Арабия в Йемен и формирането на широка суннитска коалиция от десет държави, включваща дори неарабския Пакистан, срещу зайдитското движение на хутитите обаче легитимира възможността Иран да вземе курс за разширяване на своето влияние в Арабския полуостров. За тази цел Техеран се възползва от хутитите, към чиято зайдитска религиозна общност до този момент не е имал особен интерес и дори не е познавал особено добре. Обвързването на хутитите с Иран би могло да се окаже част от прегрупиранията в съвременния арабски свят, които нямат свой исторически аналог.


Погледнати в историческа проекция, а не – както обикновено правим – в ретроспекция, шиитите хутити наистина може да се окажат много по-важни, отколкото ни се струва днес. Действията им очевидно провокират или по-скоро катализират едно безпрецедентно развитие на събитията в новата история на арабския свят и исляма. В Близкия изток много отдавна не е имало широкомащабна вътрешноарабска война, в която така силно да са въвлечени, макар и по различен начин, другите два класически политически и културни стожера на ислямския свят – Иран и Турция.


Всички тези събития обаче са свързани с дълготрайни процеси, очертали се в резултат на религиозната и политическата фрагментация в региона, както и на икономическите и геополитически интереси на западните и други глобални сили. В тази констелация има и разминавания между визията на Запада и мнението на местното население. Така например, ако за Запада ИД е възможно най-лошата групировка, много от местните хора в Близкия изток гледат на нея като на "една от лошите" групи, посочвайки, че режими като този на Башар ал-Асад фактически са избили много повече хора. Това засилва неимоверно чувството за безнадежност и безалтернативност – част от дълбокия структурен проблем в Близкия изток.


Заплетеният близкоизточен и вътрешномюсюлмански ребус изглежда все по-трудно решим и за глобалните международни сили. Съединените щати може би за първи път са в такава задънена улица – поне от момента, в който след Втората световна война се нагърбват с подреждането на постколониалното наследство на Великобритания и Франция в Близкия изток, поддържайки тогава баланса на Студената война. При липсата на трайна и устойчива перспектива за потушаването на поредицата от взаимосвързани близкоизточни кризи засега се решават по-скоро ситуационни задачи. Очакванията за последиците от една по-пряка намеса в развитието на близкоизточните кризи, включително и чрез сухопътна военна операция срещу ИД в Ирак и Сирия, би трябвало да се основават и върху ясна идея за местните политически алтернативи във всеки един отделен случай. Но доколкото тези алтернативи са предимно ислямистки, политиката на Съединените щати и Запада ще остане заложник на очерталото се шизофренно раздвоение. Западните държави ще продължат да се люшкат между фактическото поддържане на авторитарното статукво с цел удържането на поне минимална стабилност и досегашната реторика, подкрепяща нов обществен процес по посока на политически плурализъм. На този етап обаче такъв процес е трудно осъществим, ако не и невъзможен.


* Симеон Евстатиев е арабист и ислямовед, доктор по история, доцент по история на арабския свят и исляма в СУ "Св. Климент Охридски", където ръководи Университетския център за изследване на религиите и магистърската програма "Общество и култура на арабския свят". През 2013 г. и 2014 г. работи в Принстънския университет, САЩ. Публикациите му включват десетки научни статии и студии в областта на близкоизточните изследвания и ислямознанието. Автор и съставител на няколко книги, сред които и монографията "Религия и политика в арабския свят: Ислямът в обществото" (изд. "Изток-Запад", 2012).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Разбрах само,че всеки си гледа интереса.Което по принцип си е вярно.

 2. 2 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "...в Америка голяма част от републиканците смятат, че президентът Барак Обама е по-непосредствена заплаха за американските интереси и от Путин, и от Башар ал-Асад."
  =============
  "Дневник" напишете за закона, който вчера приеха единодушно и републиканци и демократи, и който дава на Конгреса право да наложи вето на договорът на Обама с Иран. Не си спомням американски президент да е получавал такава публична плестница за своята провална политика.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 3. 3 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Средновековни мозъци и петрол.

 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кашата в мюсюлманския свят е много мътна, кървава и неразбираема, затова всяко външно вмешателство е еднозначно вредно. Западът е винаги лош за мюсюлманите и подлежи на джихад и унищожение , освен когато ги приема и храни. Пожарът може да се овладее по един начин- когато се изолира от околните негорящи територии. Лошото е, че притокът от емигранти пренася този пожар и е въпрос на време да пламне в собствения ни дом- нещо, което Западът не осъзнава май.

 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "Magen David":
  Да си излъчат по-добри кандидати.
  Обама е голям оратор и с това спечели изборите. Но е трърде ляв и това ще му "изяде главата".

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#5:"Никола Георгиев"]Обама е голям оратор и с това спечели изборите. [/quote]
  Ама с ораторството се свършват неговите положителни качества. Всяко едно нещо, с което се захвана е пълен провал. А да воюва на страната на шийтите срещу сунитите от ИД в Ирак, и същевременно да воюва на страната на сунитите срещу шийтите в Йемен, това наистина не всеки един е способен да забърка. Явно се искат някакви специални качества за това - едновременно да си и ляв и мюсюлманин, и да ръководиш държава, като едновременно с това се опитваш да я разрушиш.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 7. 7 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#2:"Magen David"]Не си спомням американски президент да е получавал такава публична плесТница за своята провална политика.[/quote]

  Ами никой не се е опитвал да се опълчи на еврейското лоби досега, и аз му се чудя на акъла на Обама... то е ясно, че тоя договор с Иран няма да мине...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 8. 8 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#7:"graoveca"]Ами никой не се е опитвал да се опълчи на еврейското лоби досега, и аз му се чудя на акъла на Обама[/quote]
  Това изобщо не е вярно. Не веднъж САЩ са имали антиизраелски президенти. Това лесно можеш да провериш.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 9 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Като тръгнат масово ел автомобилите ще купуваме по 100 - 200 барела на месец петро само за да правим найлонови пликчета.

  Тогава ще видят всички племена там, че интересът им е не да воюват, а да се разбират - дори с цената на нови граници.

 10. 10 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#6] от "Magen David":

  Като сложи саудитите и иранците на масата на преговорите, току виж се свършил ционисткия кеф и произвол в региона. Все пак и двете страни имат общ интерес, който надхвърля по размера си локалното влияние. Гений е Барак Хюсеин и визионер, та затова пищите сичкото юдеи на умряло.

  Hang on tightly, let go lightly
 11. 11 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#8:"Magen David"]Това изобщо не е вярно. Не веднъж САЩ са имали антиизраелски президенти. Това лесно можеш да провериш.[/quote]

  Сигурно, но не ми се говори на тази тема, рискуваме да отидем до световния заговор, а това е ниво до което не трябва да падаме двамата, доколкото мога да преценя...
  Все пак статията на професора горе е за друго... факт е обаче, че докато в близкия изток има хаос, за някои има полза...анализа е дълъг...
  http://musclemecca.com/imported-images/2009/03/middleeast-1.jpg

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 12. 12 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Весело

  [quote#10:"Присмехулник"]Гений е Барак Хюсеин[/quote]
  А той е такъв голям гений, какъвто си и ти ГолЕм познавач си. Нали предсказа краха на Нетаниаху на изборите.
  Бедата на теб и подобните ти е че взимате желаното за делствителност.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 13. 13 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ако някой слезе с въжето на Ислямски Иран в рова, има вероятност да бъде заринат още по надълбоко. Та те повечето са Шиите, затова им харесват други Шиити. В Ирак положеншето е карма кръшкал (50&50). В Турция в мнозинство са Сунии.
  И така Дами и Господа, формулата е много проста относно изявения интерес на Иран към Йеменските си събратя.

 14. 14 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#2] от "Magen David":

  [quote#2:"Magen David"]Не си спомням американски президент да е получавал такава публична плестница за своята провална политика. [/quote]

  Моше, да не си сръбнал нещо за отскок -плесТница, провална


  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4294 Любопитно

  [quote#9:"smart"]Като тръгнат масово ел автомобилите ще купуваме по 100 - 200 барела на месец петро само за да правим найлонови пликчета. [/quote]

  От нефта се синтезират много повече неща от найлонови пликчета. Относно ел. автомобили... надявам се в рамките на нашия живот (поколение) да станем свидетели на тази транспортна революция в която автомобилите с батерии да станат повече от тези в двигатели с вътрешно горене работещи с фосилни горива.... но, не ми се вярва това да стане в скоро бъдеще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4294 Любопитно

  Иначе за статията.... спомняте ли си тази карта и графика пусната от Биби-то в неговия туитър акаунт!?

  https://twitter.com/netanyahu/status/583677734355767296/photo/1

  Според нея Иран извършва "агресия" в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен!? Това е много добър пример какъв лъжец и моше(ник) е този израелски министър председател на Израел! Иран не извършва НИКАКВА агресия в Ирак, Сирия и Ливан! Иран по МОЛБА на самите правителства на тези държави праща военна помощ и военни съветници в борбата срещу истинските агресори в тези държави в лицето на терористите главорези от ИД и фронтът Ал-Нусра! Разбира се за тези терористи израелския премиер не споменава нищо... сигурно, защото те не са агресори според Израел.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4294 Любопитно

  [quote#13:"Nazlim S"]Ако някой слезе с въжето на Ислямски Иран в рова, има вероятност да бъде заринат още по надълбоко. Та те повечето са Шиите, затова им харесват други Шиити. В Ирак положеншето е карма кръшкал (50&50). В Турция в мнозинство са Сунии.[/quote]

  В глобален план шиитите са едва 10-15% от всички мюсюлмани, останалата част са предимно сунити. Единствените държави в които шиитите са мнозинство са Иран, Ирак, Азербайджан и Бахрейн. В гореизброените държави нормално управляват правителства оглавявани от шиити. Само Бахрейн прави изключение, защото там управлява едно мракобесно диктаторско сунитско кралско семейство, което подлага на гонения и дискриминация мнозинството от населението, които са шиити. Абсолютно НОРМАЛНО е Иран да помага на Ирак в борбата на законното иракско правителство срещу терористите сунити от ИД. В Ирак между другото шиитите са 65% от населението на страната, а сунитите едва 30%. Иран разбираемо помага и на шиитите в Ливан и Сирия. В Ливан шиитите са 1/3 от населението на страната (друга 1/3 са сунити и още 1/3 са християни). В Сирия шиитите и алауитите (шиитска секта) са малцинство, но пък там Иран има огромни интереси, защото режима на Асад е един от малкото доказани и дългогодишни приятели и съюзници на Иран. В Йемен шиитите са около 40-45% от цялото население! В последно време обаче те (движението Хути) въстанаха срещу корумпираните им политици, които бяха и са марионетки на СА, като президента Хади. Дълго време тя бяха мачкани и дискриминирани от предишните йеменски правителства управлявани от сунити. В Йемен Иран и СА имат интерес и това е напълно нормално. СА заедно със своите васали от Залива (от Египет до Бахрейн) тръбят, че Иран е бил агресор. Всъщност Иран прави всичко възможно да защити шиитите в Близкия изток, които от десетилетия са тероризирани и дискриминирани от престъпните сунитски диктатори, като Саддам и Салех. Саудитците трябва да се примирят с мисълта, че Близкия изток няма да бъде под техен пълен контрол и че Иран ще продължи да има положително и приятелско влияние със страни като Ирак, Сирия, Ливан, Йемен....

  [quote#13:"Nazlim S"]И така Дами и Господа, формулата е много проста относно изявения интерес на Иран към Йеменските си събратя. [/quote]

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#18] от "херувим":

  аз се зачетох внимателно във фонетичния анализ...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Експериментът на американския избирател с Барак Обама се оказа интелектуална катастрофа. За първи път в своята история САЩ са в морална яма, подозирани за пълзящия хаос из огромни територии, който трудно се подава на разбиране и управление.
  Ако Обама и интелектуалния му кръг се бяха сетили, че САЩ са изградени върху конфенсионалната търпимост и отделянето на конфесиите от държавата, то със сигурност не биха изграждали Ирак върху конфесионален баланс, не биха ползвали услугите на религиозните структури в Сирия, за да решават конюнктурни проблеми, не биха търпяли религиозните диктатури на саудитите, не биха се намесвали в Либия, където радикално-ислямските сили в Бенгази разрушиха държавата, не биха дали мощен гръб на Ислямски братя в Египет, които за малко да превърнат и тази държава в нещо подобно на Сирия, Ирак, Афганистан и Йемен.
  Така се получава, когато си принципен противник на диктатурата на шиитските моли в Иран, а си също толкова принципен съюзник на сунитските диктатори от полуострова.
  Шизофренно, май нарече състоянието авторът.

  Ecrasez l’infâme
 21. 21 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Където има петрол няма вариант мюсюлманите,християните и който се сетите да имат шанс да се разберат....там или има "войни за демокрация",или управлението на въпросната петролна държава е обявено за диктаторско от "демократичните държави",или държавата е социалистическа,или има някакъв режим,който пази със зъби и нокти петрола от домогванията на разни радетели на мира с особено чисти сърца.....
  Кашата в Близкия мюсюлмански изток ще я има,докато не се изчерпят петролните запаси,или докато не се появи равнозначна на "демократичните" държави сила(ядро от държави), която да вземе превес (икономически, военно,валутно), изтласквайки постепенно "демократите" от тази зона на влияние.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 22. 22 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Защо изобщо Западът трябва да се меси? Нека си водят своята Тридесетгодишна война , нека се избиват взаимно различните секти докато им дойде акъла в главите. Някога Европа се обезлюди от подобна война , но никой не се намеси. Извънземните стояха и гледаха сеир. Запада може дори да спечели от една война между Иран и Саудитската монархия. Клиентите са платежоспособни. Имат петрол, а се нуждаят от оръжия. Изобщо старата политика разделяй и владей си е най-добра за тези диваци. Те продължават да се размножават и подивяването е неизбежно. По-добре да се избият помежду си отколкото да плъзнат като скакалци към застаряваща Европа. Европа трябва да престане да приема бежанци от този регион и най-добре е да отдели пари за финансиране на лагери възможно най-близо до родината им в Турция, Мароко и т.н. и т.н.

  Обичам да питам
 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Най-много ме впечатли фактът че, хути първоначално са били мирно младежко движение, но "от началото на ХХІ в., особено след англо-американската инвазия в Ирак през 2003 г., се очертава като войнствена шиитска групировка."

  Поздравления за всички, които допринасят мирните младежки организации да се превръщат във войнстващи.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#19] от "abdelhaqq":
  Съгласен че фонетиката е най-интерсната част на статията. Като имам предвид обикновената му задълбоченост в езика и културата, авторът вероятно няма претенции да бъде политически аналитик от някакъв ранг, исторически също. Иначе бихме видяли една съпоставка на Северен и Южен Йемен, обединението (след разпадането на СССР които играеха в Южен Йемен) през 1994, ролята на Саудитите от 1932 и до днес, причините за съперничеството между Иран и Саудитското Кралство, ролята на Иран в арабския свят при положение че не са арабска държава и т.н.
  Администрацията на Обама се усети че е надлъгана от иранците, активизирали именно влиянието си на територията на Ирак, Сирия, Йемен през последните две-три години, и днес Обама заяви протест, който прозвуча като достя вяло, Иран да координира действията си с правителството на Ирак.
  Безкрайна тема, разбира се.

 25. 25 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 2970 Весело

  До коментар [#21] от "Cherrie:Буда,Цвинокио и Пеевски в затвора":

  Пак най-плоският коментар е твоя. Как пък за 70 г. червените пропагандатори не измислихте нищо ново.

  Gunter glieben glauchen globen
 26. 26 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Magen David":
  ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, ДАВИДЕ!

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Разбрах само,че всеки си гледа интереса.Което по принцип си е вярно. [/quote]
  Ама Симеон Евстатиев казва точно обратното!
  Арабията, и още по-важно - мюсюлманският свят, (че в патакламата са и Египет, и Турция, и Пакистан чак), се тресе и прегрупира фрагментарно, при още недотам изчистени визии и позиции. Може да звучи като "всеки си гони интереса", ама явно още не е стратегическа визия, а по-скоро някакви напъни сред вакуума, който отвори Арабската пролет.
  Що се отнася до Запада, което включва и България, то е такава каша забъркана, в такава шизофрения сме се набутали, че дори интересът не е ясен и всеки кърпи моментни дупки насам-натам колкото да не се сгромоляса съвсем къщурката.
  А тя, къщурката там, не само се клати и се е разбишкала, ами може и да гръмне, доколкото в самата Саудитска Арабия има голямо шиитско мнозинство, сунитските пуристи башка!

 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Както хусите в Иран, така и алуините в Сирия са много далече от иранските шиити. Правилно е отбелязано че Иран всъщност никога не се е интересувал нито от едните, нито от другите. Не съм съгласна че ситуацията е неясна. Всичко си е от ясно по ясно. Борба за регионално надмощие между САрабия и Иран. По скоро объркването е в интересите на тъй да се каже заинтересованите консуматори, които организираха уж контролиран хаос, който всъщност изпуснаха от контрол. Така наречената Арабска пролет трябваше да подмени преялите с власт диктатори и станали доста непослушни напоследък. Но разбира се анализаторите слабо познаващи исляма като религия, както и действителните нагласи на мюсюлманския свят, сериозно подцениха силата на въздействие на религията. Има и доста неточности в горенаписаното, силно повлияни от повсеметната заблуда на измислената опозиция, която била уж светска. Такава няма, въпреки напъните на тетка Хилари, така и не успяха да я сътворят. Ще има още много изненади и объркване. А многото смърт, която се лее надлъж и на шир е само една незначителна подробност.

 29. 29 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ИДИЛ е проект на Мосад и ЦРУ. Ролята му е да направи това, което Израел иска, но не желае да го направи със собствени ръце. ИДИЛ убива и измъчва християни, мюсюлмани и атеисти, но мълчи за Израел, като комунист на разпит...Идеята за халифата на ИДИЛ е кървава фикция, точно като ционизма, комунизма и фашизма. Но всички тези "изми" няма да доведат до хилядолетно царство на "богоизбраните". Просто защото те вече не са богоибрани след като разпънаха Спасителя, а той възкръсна!!!! Христос воскресе!

 30. 30 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Георгиев":

  Едно е сигурно, демократите скоро няма да имат президент.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#29] от "rosko11":

  Лоши хора, особено като се има предвид че Исус е бил един от тях, и то не от просто коляно, а по майчина линия от кралски произход от рода на Давид.Въобще целият комплекс от приемането на мъченическата смърт в името на човечеството и превръщането в идея/символ е доста сложна материя, по-добре да не я превръщаме във вестникарска сензация.
  Ако пък погледнем по-сериозно на проблемите с ИДИЛ/ИД, то вината на ЦРУ би била че са пропуснали етапа в развитието на движението когато все още е би могло да се неутрализира с "малка кръв". В момента ИД са практически теократично-криминална държавна структира срещу която борбата ще е много по-трудна.

 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  [quote#31:"daskal1"] Исус е бил един от тях, и то не от просто коляно, а по майчина линия от кралски произход от рода на Давид[/quote]Не знаех за кралския му произход, но знам че е от фарисеите.Има една интересна книга на Hyam Maccoby,Tha Mytmaker.Paul and the Invention of Critianity.(1986).
  Авторът е учен талмудист и облегнат на познанията си на Талмуда и други равинически трудове,той с учудване открива
  в Новия Завет пасажи, които показвали, че Исус действа и говори в стила и духа на фарисеите(въпреки догмата, че е техен
  противник)Всъщност Павел е създателят на "християнския мит"..

 33. 33 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "тулса":
  Иисус Христос е от царския род на Давид! Вижте, казаното от цитираният от вас учен талмудист, както и на всеки друг, по нищо не се различава от виковете на онези, които са взели участие в осъждането на Христос... Евреите никога не са се съмнявали в историческото съществуване на Иисус като човек, те просто не Го приемат за Христос (Спасител). Те отхвърлят факта, че е Богочовек. И в това им е проблема, защото престават да бъдат богоизбрани...

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  И всъщност какво се случва ? САЩ провокираха "арабска пролет" в Сирия, Либия, свалиха Садам Хюсеин в Ирак /разбира се не намериха оръжия за масово унищожение/ и всички тези държави в момента са раздирани от липса на държавност и възход на ислямистки групировки. Интересно, дали Саудитска Арабия е по-демократична от Сирия или Либия на Кадафи

 35. 35 Профил на done
  done
  Рейтинг: 269 Неутрално

  много е разочароващо и показателно в същото време, че в България не разполагаме с нито един експерт в сферата, засягаща пряко тази проблематика, който да отиде отвъд досадния есеистичен преразказвателен стил и да преодолее желанието си предимно да демонстрира специализирани знания, вместо да ги прилага в услуга на целта на тези знания – критическия анализ. в този смисъл, удивена съм, че този текст е публикуван в раздел "анализи". в него има преразкази на информация, която публиката на "дневник", която се интересува от тези проблеми, съвсем добре познава, както личи дори от форума, а и е лесно достъпна в Уикипедия дори...

  този стил и липсата на ясна и защитена позиция са много типични за автора. следя го внимателно от дълго време, просто защото няма друг, който да е пряко заявяващ се като експерт в полето, всеки път наблягайки върху множеството си научни публикации в рамките на същото. за съжаление, тук не се открива никакъв анализ и никаква критически формулирана и защитена позиция по проблемите. оставам с впечатлението, че повече усилия са хвърлени в това да заобиколи нуждата да изрази ясна позиция, отколкото във формулирането на експертна теза. демонстративната употреба на сложни думи, така любима на голяма част от нашия интелектуален елит, която изобилно срещаме и в този текст на автора, за съжаление не е достатъчна и всъщност не е препоръчителна извън строго академичните дискусии и текстове… това е публично пространство. и макар авторът вероятно да не подозира, публиката умее да различава, че изрази като например „уаххабитска версия на салафитския пуритански реформизъм“ не означават нищо, защото са безсмислена смесица от културно и исторически натоварени понятия, които са несводими едно към друго, съответно биха могли да ни послужат в най-добрия случай като метафори. но все пак претенцията е за публицистичен – хайде не ако за аналитичен - текст, не за художествен такъв. както и че „В тази констелация има и разминавания между визията на Запада и мнението на местното население.“ не обозначава нищо повече от липса на позиция по въпроса, примесена с типичната за европейските и често американските експерти арогантност, която предполага някаква собствено европейска валидна и вярна „визия“ за някого извън Европа и САЩ, която просто не „съвпада“ с „визията“ на „местното население“ – коренните жители ли са това, автохтонното население…. – относно… самото него. крайно време е да се отърсим от това, струва ми се. опасно е.

  за мен е лесно да прочета всеки журналистически анализ в BBC по темата, например, който няма да е направен от „арабист и ислямовед“, а от журналист или политически анализатор, достатъчно смел, за да изрази критична и аналитична позиция и достатъчно образован, за да може да я защити и проследи, при това по начин, разбираем за публика, за която, впрочем, езиковедските прения на българската арабистика са последният проблем на Йемен и – за съжаление – последното решение на проблемите му. но е единственото, с което явно нашите местни експерти разполагат. но въпросът не е в BBC, въпросът е в местната публичност и местната зрялост на публичните ни лица. разочарованието е голямо, не защото Близкият Изток има нужда от мненията на нашите анализатори, а защото политическата ни култура е ниска по въпроси, които са важни и индиректно засягат и нас. би било хубаво лицата зад текстовете да осъзнаят своята отговорност, която не е се съдържа в титли. хората четат тези текстове и разчитат на експертното знание като способно да изказва тези. иначе щяха да си седят в Уикипедия.

 36. 36 Профил на psevdotrol
  psevdotrol
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#10] от "Присмехулник":


  [quote#10:"Присмехулник"]Гений е Барак Хюсеин и визионер[/quote]
  [quote#10:"Присмехулник"]Като сложи саудитите и иранците на масата на преговорите[/quote]
  Ти като си присмехулник, на тебе позволяваш ли да ти се смеят? Как пък поне веднъж не прояви и капчица чувство за хумор, а все някакви баналности и небивалици. . .

 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Драги Авторе,
  Вероятно сам сещаш, че отдавна свърши времето на изписаните с линийка и чертилка, граници между националните държави ... Тази теза включва и карикатурата "Украйна", допусната от СССР, а не просто и според както "винаги" - от класика на съвременния англосаксонски империализъм - Уинстън Чърчил ...

 38. 38 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  статията не е лош опит да се скицира нещичко за Близкия изток, но е доста вътрешно противоречива. Не разбирам защо Вестфарлския мир от 1648 година е бил унищожен от Ислямска държава. Как нещо случило се преди 400 години може да бъде унищожено от едно нищо като ИДИЛ?! Оттук вече авторът прави детински умозаключения и изводи. Плюс това не знам къде в Арабистиката и Историята се учи, че отношенията между суверенните държави се базират на Вестфалския мир?!!! Религиозните войни в Западна Европа засягат основно Протестанския север и Западния и Южен католически свят, но по никакъв начин не виждам как това засяга Османската империя, Русия и въобще целия свят. Това е просто несериозно като заключение. Да не говорим, че повечето съвременни държави тогава дори не са съществували, а политическите идеи са на много различно равнище от периода след Френската революция например(1789).

 39. 39 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Как така и Иран и ИДИЛ печелят??? Това е все едно да кажеш - печелят и Хитлер и СТалин! Няма такова нещо. Ако Саудитска Арабия и Турция са искрени съюзници на САЩ щяха да помогнат на Багдад, за да отблъсне атаката на ИДИЛ. Но подобно нещо не се случва, дори напротив. Така че в тази ситуация как точно Вашингтон може да се намеси. Че ако Барак Обама послуша съвета на Симеон Евстатиев ще се окаже едновременно във война с ИРАН(Русия и Китай, които стоят зад тях), ако свали Асад или се намеси в Йемен. В същото време ще влезе във война със "съюзниците си" Турция, СА и Израел, ако нападне ИДИЛ и освободи Ирак. Това което прави ОБАМА Е ВЪЗМОЖНО най-умното в случая - намаляване на напрежението чрез РАЗОРЪЖАВАНЕ(първо ядрено) и натрупване на доверие между отделните страни(чрез взаимни проверки). Надявам се успоредно с това да работи и по СМЯНА НА ЧИПА на близкоизточния политически и военен елит. ВПРОЧЕМ, какво стана, СА и Израел и още 10 държави нещо се уплашиха да влезят в Йемен, а в същото време искат АМЕРИКАНСКА КРЪВ да проливат, ама на тях самите не им стиска!

 40. 40 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нека варварите се избиват един с друг! Пазете християните и особено православните в Ирак, Сирия, Ливан, Египет и Палестинските територии. Нито за Турция, нито за Саудитска Арабия, нито за Иран ще заплача! Жалкото е, че в Русия не се намери един свестен политик, за да убеди хората си да се съюзят и включат в НАТО и да изхвърлят варварите от Йерусалим и Близкия изток веднъж и завинаги!

 41. 41 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#20:"Graf"]Ако Обама и интелектуалния му кръг се бяха сетили, че САЩ са изградени върху конфенсионалната търпимост и отделянето на конфесиите от държавата, то със сигурност не биха изграждали Ирак върху конфесионален баланс[/quote]

  Графе защо Обама??? Тук вина носят Буш, Тони Блеър, Израел и тн. Това са хората победили Саддам. Обама винаги е бил противник на тази война. Плюс това не знам за какви религиозни баланси говориш, но Ирак беше рекламиран като ДЕМОКРАЦИЯ, която ще служи за пример в Бизток. По-скоро демократично победилите лидери на Ирак, включваха представители на малцинствени религиозни групи, за да не се чувстват "победени"(заради сунита Саддам). Просто на сунититите им палят фитила отвън....

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  Голяма галимация! Западът има голям проблем. Трябва да водят война в близкия изток, а не магат да разберат кой точно е врага. Как се воюва срещу неизвестен враг? Колко по-лесно им е в Украйна! Сега трябват и пари за идеологическо обучение на личния състав. Кой в близкия изток е лошия и кои са по-лоши от него? И кои от лошите са наши лоши? Трудна задача, особено като се има предвид нивото на интелигентност на личния състав. То в Б-я им е по-лесно, или поне така си мислят.

 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#24:"daskal1"]Съгласен че фонетиката е най-интересната част на статията. [/quote]

  написах дълъг коментар за това дали са "хуси" или "хути", но го изтрих, тъй като не е за тук. за жалост, ако и "най-интересната част", тя е твърде ненужно раздута и противоречива. мисля си. за хората, които не разбират от арабска фонетика, е ок, защото те така и така не разбират. но пък ще им изглежда експертно. за другите като мен не е ок, не им изглежда експертно, но пък те са пет души, които ще прочетат статията. и целта на този откъс в "анализа" също, с какво спомага за разбирането на ситуацията в йемен.

  в крайна сметка, на кого му пука за това дали са "хуси", "хусити", "хути" или "хутити".

  по-добре наистина човек да чете чужди анализи.

  колкото до това,

  [quote#24:"daskal1"]авторът вероятно няма претенции да бъде политически аналитик от някакъв ранг, исторически също. [/quote]

  вероятно да, но доколкото съм чел медийните публикации на автора, съм останал с обратното впечатление. както казват мюсюлманските прависти, "Аллах знае най-добре".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "Magen David": Меган, аз живея в САЩ и много добре мога да ти кажа, че Барак Хюсейн, за когото не гласувах за моя голяма гордост! , дойде на власт с помощта и парите на Джордж Сорос, който всячески се мъчеше да свали от власт Джордж Буш-младши, когото всички знаеха, че открит протестант. Знаеш ли, че вашата диаспора масово гласуваха за Барак Хюсейн и като чуят за президент от християнската десница, започват да финансират свалянето му и пропагандата срещу него. Знаеш ли, че в Ливан имахте силни съюзници в лицето на християнските партии, които сформираха Южно Ливанската Армия и платиха с кръвта си като наритаха мюсулманите от Хизбула и ООП, а какво направи вашите Яхуд Барак и Ариел Шарон с тези хора? Продадохте ги на бърза ръка на масата на преговорите за 30 сребърника и подписахте зад гърба им споразумение с Ал Фатах и наследника на Ясер Арафат. На другите в България може да си продаваш евтината пропаганда, но не и на мене, че аз съм добре осведомен какви миьерии вършат вашите хора тука в САЩ! Колко пъти съдихте градски правителства да си приберат християнската коледна украса, след като на вас никой не ви пречи да си празнувате Ханука и да излагате Минората на публично място? Засрамете се! Толкова военна помощ получавахте тука от нас през годините и пак сте неблагодарни. И знаеш ли каво? Престанете с нахалните си претенции , че сте богоизбрани, защото вече не сте! Били сте до 33 година от Раждането на Христа! Имали сте шанс да разберете Кой е минал покрай вас и ви е дал спасението, описано от еврейските пророци в Стария завет. Пропуснали сте шанса си. Сега ще чакате до Второто Му идване. Гледайте и тогава да не Го пропуснете. И само не се опитвай да ми лепваш етикет на антисемит, че всяка неделя пред олтара ми са Христос, и пророците от Стария завет :Мойсей, цар Давид, цар Соломон, пророк Исая, пророк Езикил, пророк Илия и отец ни Абрахам. Всичките са били свети хора, покаяли се за прегрешенията си и следвали заветите на Отца. Не е богоугодно дело да се държиш като фарисей. Защо не следваш примера на един от великите евреи -св. Павел, а си поела по пътя на Кайфас? Нали в моята православна църква има енорияши, които са имигранти от Сирия, Палестинските територии, Йордан, Ирак и Ливан и са ми разправяли добре как ги третирате тези наши православни братя. Защо все те трябва да плащат с кръвта си за вашия интерес? Не е ли срамно това, което вие правите? Ние ви защитаваме вас от мюсулманите и винаги сме ви подкрепяли, за да не ви погълнат малката държавица и да не поругаят светините от Стария завет ( които са и наши светини !) а вие ни предавате, когато на вас ви е изгодно. Я виж какви безобразия вашите хора извършиха на Уолстрийт, защото нямате срама и душата си за пари и личен интерес ще продадете! Не е ли срамно да влезеш в една синагога и да видиш на стената на детската и градина следната сентенция: " Приятелството е временно и според интереса, но еврейското приятелство ( т.е. между евреи) е за вечни времена !" Не е ли срамно да учите така децата си! Аз и останалите православни енорияши учим децата си да не вдигат ръка срещу който и да било, изграден по Божий образ! ( В тази категория влизаш и ти, и мюсулманинът, и чернокожият и азиатецът , и латиносите, и хората живеещи по полярния кръг и всеки жив човек на този Свят, дето Господ го е сътворил). Оставям на твоята съвест да прецениш кое е правилно и угодно на Бога и кое не е. Аз съм подкрепял и ще подкрепям Израиля и неговия народ, щото от тези хора се е родил Нашият Бог и Спасител, ама като християнин няма да ви спестявам истината. Ще ви я кажа направо в очите, както ви го е казал св. Йоан Кръстител: Покайте се докато е време! ". Ваш праведен човек ви го е казал. Не ти ги пиша тези неща да те обиждам и унижавам, а да се осъзнаеш и да не се поддаваш на фарисейската пропаганда при вас в Израиля. Срамота е! Виж колко жертви дадохме на 11 септември 2001 година в центъра на Ню Йорк за това, че ви подкрепяхте, а вие така да сте неблагодарни и да ни имате за нищо. Не сте само вие хора! Тези обезглавени православни египетски християни в Либия са също хора и то всеотдайни на Бога до последния си дъх. Язидите и те са хора! Сирийската православна майка и загиналото и дете са също хора. Не опира всичко само до вашия фарисейски интерес! Хора гинат! Християни гинат. Не сте само вие, дето давате жертви и бързате за изваден зъб и око да извадите 3 зъба и 3 очи!

 45. 45 Профил на jedimonster1
  jedimonster1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колко много без мислени коментари и анализи има тук а всичко е толкова просто! САЩ създадоха "Ислямска Държава" и др. изродчета в миналото като "муджахидините" в Афганистан. За да гътнат един от последните "руски приятели" с излаз на "топло море" Башар-ал Асад син на Хафез (малко по добър от Пол Пот)! Русия чрез Иран косвено създаде конфликта в Йемен затова и тези "хутити" имат такъв бърз успех срещу суадитските марионетки (респективно "американски подлоги" в Йемен. Китай започна леко да контрира САЩ и също подържа иранските интереси (респективно руските) в Йемен (разбира се не официално) заради "погледа към азиатско-тихоокеанският регион" на САЩ! Е това е толкова, просто и ясно! Няма никаква шизофрения от страна на САЩ или нейните "съюзници" (васали)! Принципно САЩ нямат никаква работа нито в близкият изток, нито в средна Азия, народите в тези региони никога няма да им бъдат "естествени съюзници", също се отнася и за Русия те също нямат никаква работа в Куба, Венесуела, Никарагуа и тн. централно и южно американски народи те никога няма да им бъдат "естествени съюзници"!

 46. 46 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Тръпнем от нетърпение кога ще се сбият сериозно шиити срещу сунити. Така едно 15-20-годишна война със съответните последствия за арабския свят - бедност, разруха и отчаяние с последващо умиротворяване under pax americana. При стичащите се обстоятелства тази вероятност придобива все по-сериозни шансове и дай Боже арабите да разчистват сметките помежду си, та останалият свят малко да си отдъхне от вниманието на диваците.

  Естествено, ние ще бъдем на страната на суната, най-малкото защото нашето малцинство е сунитско и поради трайни исторически връзки. След победния завършек и евентуално завръщане към цивилизацията на ислямския арабски свят, без съмнение ще бъдат изчистени и сунитските емирати, леванти и тути кванти радикални маймуни.

 47. 47 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#9] от "smart":

  А колко енергия и ресурси трябва да се използват, за да се произведе електромобила? И откъде идва тази енергия и как се добиват тези ресурси? Само наивните (или тези, които умишлено се правят на глупави с комерсиална цел) вярват, че "колите са проблема". Всичко около нас е направено от пластмаса. Която се прави във нефтохимите от изкопаеми горива като суровина и изкопаеми горива като източник на енергия. А като се качиш в електромобила, откъде ще дойде тока, за да го заредиш? Провери колко са ефективни ветрогенераторите, слънчевите батерии и турбините, въртени от вода и ще видиш, че просто не могат да дадат количеството и постоянното захранване с енергия, от която се нуждаем. И пак се връщаме до изкопаемите горива, които ще произвеждат ток, за да може сноба да си зареди електомобила, да се чувства "грийн" и да размахва пръст. Може да е тъжно, но е факт - петролът остава незаменима суровина и на хоризонта не се вижда промяна.

 48. 48 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ivo Ivanov":

  Приятел, бих ти отговорил ако беше написал едно две неща, ама след като си натракъл десетки глупости, няма как да ти отговоря. На това твое съчинение ще трябва да напиша цяла книга, а форума не позволява това. В този турлу - гювеч, който си създал и библейските пророци си намесил, и убийствата на христяните в Близкия изток (като че ли Израел е виновен за това че нито една хрисстянска държава не защитава едноверците си и гледа равнодушно как исламистите ги избиват) и атентата в Бостон, и Уолстртит и какво ли не! Даже си успял да прочетеш какво е написано (според тебе) на иврит в някаква синагога
  Първо вземи и сложи ред в....мислите си. После се опитай да ги изложиш една по една, и тогава може и да поспорим по някоя от тях.
  Лично лично! Приятен ден.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 49. 49 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "Magen David":
  Имам въпрос към Вас - ционистите демократи ли са?

 50. 50 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Лел колко разбирачи теолози има тук. Чак се плаша. Айде да ви го кажа и аз - богоизбрани няма и не е имало, щото богове няма, сещате ли се?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 51. 51 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#45] от "jedimonster1": ≪САЩ създадоха "Ислямска Държава" и др. изродчета в миналото като "муджахидините" в Афганистан. ....≫

  Браво! Кратко, грапаво, но вярно. Именно САЩ са тези, които в борбата си срещу Русия и за да запази Израел като използва принципа С ЧУЖДА ПИТА МАЙЧИН ПОМЕН, се опитва да използва различни движения в този район в тази си борба и така създаде както талибаните, както Алкайда, така и ИД.

  А аз съм оптимист и предполагам, че те ще продължат по този гибелен за тази част на света начин. В края на краищата чуждата кръв не струва на САЩ почти нищо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK