Драмата "Ченалова" отвъд сценичните ефекти

Драмата "Ченалова" отвъд сценичните ефекти

© БГНЕСОбщодържавното издирване на съдия Румяна Ченалова беше сензация за няколко часа във вторник. В края на деня тя е била задържана. По неофициална информация - сама е отишла при следователя, но това се премълчава от обвинителната институция.


Впечатляваща е бързината, с която прокуратурата е успяла да изготви обвинението и по двете дела срещу Ченалова, образувани в края на февруари, е видно от разпространеното напоително съобщение.


Безпрецедентна, дори ако съдим по прокурорската традиция да се завеждат шумно дела и да потъват под пепелта на забравата. Справка: образуваното дело срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева за разрешенията й за СРС по разработката "Червеи", за която все още не е привлечена като обвиняема (да чувате някоя компетентна институция да коментира официално тази разработка, обявена преди два месеца за скандал, застрашил националната сигурност?).
Дори само това сравнение "навежда" на други цели мероприятието "Ченалова":


Да бъде задържана. На всяка цена.


Най-безпроблемно и автоматично това става с обявление за общодържавно издирване.


Резултатите са в много посоки: първо - фактите по обвинението се похлупват със следствена тайна.


Второ - ефирът ще се насити от сензацията "арест на прославената съдийка", общественото недоволство от пороците на съдебната власт ще бъде обрано за известно време, трябва да внуши и колко безкомпромисна и обективна е прокуратурата: нали се възмущавахме, че все на Ченалова се падали делата с обществена значимост, нали тя през юли 2014 г. реши в полза на фирмите на Пеевски и трите търговски спора между свързаните с него компании и тези на Цветан Василев - ето, значи, прокуратурата не работи в полза на "корпорацията Пеевски", щом задържа благосклонните към него съдии, ето - държавното обвинение не стои със скръстени ръце...


Но има и трето - практиката на прокуратурата да се пазари "в килията"


То произтича от неофициално установеното специфично "процедиране" на прокуратурата спрямо уязвими обвиняеми (сред актуалните примери е как напр. потенциални обвиняеми се превръщат в основни свидетели по делото КТБ) .


Съдия Ченалова е опасен обвиняем. В смисъл, че е наивно да повярваме как тя е вършила нарушения на своя глава и как не се е възползвала от тях. От нея се очаква да мълчи за покровителите си. И за многобройните потресаващи нарушения в Софийския градски съд, описани в доклада от проверката, до която се стигна след протестната декларация на съдии от СГС срещу ръководството - след като вече са документирани опороченото "случайно" разпределение, манипулирани съдебни актове, липсващи архиви, че и чести визити на съмнителни лица, и то обвързани с дела на самата Ченалова, в кабинета  на  председателя Владимира Янева, чийто доверен магистрат беше довчера арестуваната сега съдийка. Нарушения, за които впрочем години наред сигнализираха съдии от СГС, но ВСС и главният прокурор ги клеймяха онези, които не мълчаха, като рушители на престижа на съдебната власт.


С други думи - пушилката от сензационното общодържавно издирване и задържане на Ченалова трябва да покрие бездействието и отговорностите на Висшия съдебен съвет и прокуратурата за прогнилата среда, в която стана възможен произволът. Включително и този на един съдия, пригоден за поръчки.


За да останат на завет разпоредителите


А оставането й под постоянен арест, за което ще пледира прокуратурата, трябва да я направи сговорчива.


Ето защо освобождаването на Ченалова от ареста, ако съдът реши, би било малката крачка към минимизиране на щетите, които ще бъдат нанесени на истината, докато тя стои в килията.


Ако въобще истината е подходящата дума да покаже целта на наказателния процес, такъв, какъвто го завежда и вижда нашата прокуратура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 808 Весело

  Брат й-адвоката, занесе ли прословутата кошница с плодове в ареста?

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "Съдия Ченалова е опасен обвиняем. В смисъл, че е наивно да повярваме как тя е вършила нарушения на своя глава и как не се е възползвала от тях."

  Туй то!

  Благодаря, г-жа Владимирова, много поучително четиво!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Някой да направи една сапунка, та да се разпени всичко сега.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 4. 4 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Предлагам, ако разбира се има следващ път включващо Дама Съдия или Г-н Съдия (няма значение пола) или тем подобно. На всички елитни шосета да се поставят техните имена. И да се даде парична награда на първия гражданин с точна информация за тяхното корумпирано местоположение. Защото, така тя сама е отишла да се придаде, няма да стане! Звучи много кофти, и каква наглост срещу още търсещите я. Забележка: Повечето от пътищата в страната са под ремонт. Абре, тя не може да е стигнала на далеч, с толкова много дупки по талона!

 5. 5 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Съдия Ченалова е опасен обвиняем. В смисъл, че е наивно да повярваме как тя е вършила нарушения на своя глава и как не се е възползвала от тях. От нея се очаква да мълчи за покровителите си."
  ______________________________
  Блестящо.
  Извършваше поръчките на Янева,която беше приятелка на ЦвъкитУ.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 6. 6 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Интересно как ще продължи сагата, ще я покрият или ще направят показно. Ако е второто, може да се окаже, че оценяват сериозно степента на недоволство и поне ще се опитат да създадат поне някаква бутафория на реформа.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  На всеки е ясно, че съдия Ченалова отвсякъде е вътрешна гума. Ами най- добре е да вземе и да говори за да излязат наяве много от хората, които стоят над нея.

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Ще се опитат да минимализират щетите само с Каналова! За другите, ще има да чакаме...

  Happy face says, adios !
 9. 9 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Ако не беше посегнала на френска компания и от там намеса на посланик едва ли щяхме да сме чували за госпожа Ченалова. А колко ли български граждани и фирми са обрани и обирани с помощ на нейни колеги...

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#3] от "kалибър":
  Това си е "сапунка" в прекия и преносния смисъл Висшестоящите в правораздаването не ги съдят, но не че няма за какво, а поради тривиалните за нашата държавица причина ... шуробаджанащината Предполагам всичко е въпрос на договорки на принципа ... аре бегай ща сменяме с друг... щото много са ояде
  Ей го и Цацаров ... ще съди бюджета ... а мат'ряла си е перманентно осъден без дори да има дело влязло в съда ... на мизерия

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Гневно

  Изобщо, всичко се прави не заради справедливостта на съдебното решение, а за измиване очите на обществото.
  Така и вълкът е сит.......прокуратурата остава на спокойствие в тихите и заблатени води на статуквото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 482 Весело

  Трактора скоро опече и Пеевски!Не трябваше да се е..бават така с него ,той е отмъстителен и ще ги накаже!

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  "С други думи - пушилката от сензационното общодържавно издирване и задържане на Ченалова трябва да покрие бездействието и отговорностите на Висшия съдебен съвет и прокуратурата ..."
  Много точно. Покровителите и поръчителите ще останат пак на сянка и ще продължат да дирижират

 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  Адвокат Ченалова, подобно на Цветан Василев, е НЕУДОБНИЯТ ПОДСЪДИМ/СВИДЕТЕЛ!!! Реформа в съдебната система в България НЯМА да има, поради липса на височайши интереси. Имено тава ще компрометира и изяде главата на Реформаторите, защото се опитват да променят статуквото!

 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Затова им трябва и Цветан Василев в ареста и не искат да го питат нищо по телевизора.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Ми то на нас простосмъртните какво ни остава да гледаме освен спектакли госпожо Владимирова.С пушеци,гюрултия,мирис на изгоряла гума,гърмежи,светлинни ефекти и разбира се прословутите компетентни органи които 365 дена в година си вършат работата,вследствие на което се вземат различни мерки.

 17. 17 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Аз се повтарям но и с янева и с тази съм замислим ХХХ сапунка в съдебната зала. Осъдените си отмъщават след 10-та минутА...!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 18. 18 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Ще следя сагата с Ченалова и Цветан Василев,но много повече ме интересува РЕФОРМАТА в съдебната система . Ако РБ продължават да настояват и да се борят,на следващите избори,когато и да са те,ще удвоят или утроят присъствието си в НС ! Само хората на реформите ще са интересни като политическа партия/ коалиция !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 19. 19 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 532 Неутрално

  някак не ми се вярва че ще има хепи енд ,т.е. затвор, конфикскация,никакво обезщетение /разбира се.../

 20. 20 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 469 Любопитно

  И все пак ... цитирам статия на Дневник по въпроса: "Съдията не се е явила пред разследващите, които е трябвало да й предяват обвинения за престъпление по служба и документно престъпление. Тя получава призовка на 25 март - лично и срещу подпис да се яви на 31 март, за да получи постановления." ... Ако си се беше явила след като е получила призовка, нямаше да има и сценични ефекти ... Принципно искаме истината, но пък и ни писна от внезапно разболели се подсъдими дето влачат дела и разследвания с години използвайки процедурни хватки ...

  An eye for an eye makes the whole world blind
 21. 21 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Изключително талантлива журналистка-аналитичка е Петя Владимирова! Шапо!
  Без истинска а не както е досега пушилки колкото да мине бурята, съдебна реформа сме обречени като гражданско общество и държава. Със стари курви нов бардак не се прави. Вижте как в Грузия си решиха проблемите. В Украйна където традиците на тотална корупция още от съветско време са много силни и дълбоки реформаторите в лицето на президента и правителство използват изцяло опита на чужденци и украинци-емигранти. Не им ли повярва народа, обречени са.
  У нас в никаквъв случай няма да е по-лесно. Да се вземат у ръце управляващите и да почнат, най-сетне, изриването на авгиевиете обори. Повечето ако почнат от себе си, няма да сгрешат. Ни най-малко. Ден година храни. На работа!

 22. 22 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Посещение на другаря Борисов в Париж, пушилка около ощетилата френски интереси Ченалова?

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 23. 23 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поредната порция Театро.
  Което не е съвсем зле : щом се налага да маневрират, значи има осезателен натиск, който ги принуждава...

  Гледах Джон Оливър ( коментара му относно избираемостта на щатските съдии) и ми се изправи косата! Фрапиращо несъвършенство на закона за избор на съдии в САЩ. Навсякъде по света съдебната система страда от пороци. Важното е дали има воля пороците да се отстраняват. Дали се говори за тях.
  Или е като в братска Русь, където проблеми нету и е все хорошо...

  Искам да кажа, че не се надявам на кой знае какви промени след задържането на ЧанТелова. Но се радвам, че движение има!
  Посоката е вярна.
  Пак бих гласувял за РБ...

  .
 24. 24 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Сега всички гнили ще се превърнат в златни, мълчаливи ябълки.
  Както казва Радан Кънев не е била самотна и своеволна съдебна вещица Ченалова. По-скоро е била удобен изпълнител на договореното в килиите.
  Както съм чувал, пред дрането на прокурорите, уличните и курортни рекетьори са небесни херувими.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 25. 25 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И СЕГА "КОЙ" тихомълком 6те оправи не6тата за ДА ИЗЛЕЗЕ 4иста ина4е тя 6те запла6и с пропяване и омаскаряване НА ПОКРОВИТЕЛЯ СИ

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  "...пушилката от сензационното общодържавно издирване и задържане на Ченалова трябва да покрие бездействието и отговорностите на Висшия съдебен съвет и прокуратурата за прогнилата среда, в която стана възможен произволът."
  И ние почнахме да се досещаме,че това беше целта на занятието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK