"Антикорупция" представи дежа вю акция "Ченалова с белезници"

Съдия Румяна Ченалова, 2012 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Румяна Ченалова, 2012 г.Заради огромното значение на темата как прокуратурата изпълнява задълженията си публикуваме статията от сайта "Съдебни репортажи". Случаят "Издирване, задържане и обвинение на Ченалова" показва как не бива да се работи, ако целта е да се стигне до осъдителна присъда. Заглавието е на "Дневник" , оригиналното е "Наказателната политика на арестите".


"Когато и ако стигнем до следващата вълна пресконференции със или без шум, следваща вълна обвинения, задържания на лица от различни ешелони на властта, със страшна тежест ще се появи въпросът какво виждаме ние. Дали този път става въпрос за нещо сериозно, или отново ще видим една кампания, която ще насити това лято с вестникарски заглавия и след три години на много по-задни страници на вестниците тези казуси ще угаснат и изтлеят в съдебните зали".


Думите са на правосъдния министър Христо Иванов от интервю пред бТВ на 6 април.
Няколко дни по-късно, в първия работен ден след Великденските празници, прокуратурата демонстрира, че нищо не се е променило след поредицата провали по дела, започнали като гръмки полицейски акции по задържане на известни обвиняеми, чийто арест е обслужвал конюнктурни цели и е носел съмнителни краткотрайни ползи.


Епизод №1. Производство на опасност от укриване в реално време и на живо


Събитията изглеждаха като треторазрядна филмова продукция, която няма кой знае какво доверие в интелигентността на публиката. Стартът започна сутринта с официално съобщение, че нарочената от френския посланик за "гнила ябълка" съдия Румяна Ченалова е обявена за общодържавно издирване. Това на практика е първата външно изразена проява на току-що създаденото и тайно заработилото звено "Антикорупция", сформирано под ръководството на Сотир Цацаров, което неизбежно беше съпроводено с опасения, че ще повтори съдбата на подобни образования от миналото.


Последваха бомбастичните заглавия в медиите, че съдия от най-големия окръжен съд в страната, разглеждала редица знакови дела, се укрива от правосъдието. За какво точно се преследва Ченалова остана встрани.Впоследствие се оказа, че повдигнатите от прокуратурата обвинения не са резултат на сложно разследване – същите данни бяха изнесени и в доклада на Висшия съдебен съвет за управленските провали на бившия председател на Софийския градски съд и екипа й, станал известен преди две седмици.


Прессъобщението на прокуратурата обаче се фиксираше в усилията да бъде осигурено присъствието на Ченалова пред органите на досъдебното производство за привличането й като обвиняема. Разбрахме, че съдията от Софийския градски съд е представила болничен лист, което е отприщило необичайна в други случаи активност. Проведени са били разпити на тримата лекари, при които съдийката е ходила на прегледи, съмнително съвпадащи с датите на призоваването й. Това накарало разследващите да смятат, че Ченалова бави без основание процеса. Дали е така, не знаем, защото лекарите не са отрекли наличието на заболяването, а били признали, че и болна пациентката може да се явява пред разследващите. Дори обаче Ченалова да е опитала да забави привличането си като обвиняема, това не е основание за общодържавното й издирване, още по-малко за апломба, с който беше обявено.


А когато някой не е изчезнал, намирането му едва ли може да се нарече успех


Вечерта прокуратурата съобщи, че съдията от СГС била задържана. Впоследствие ще се окаже, че опитната юристка, която неизбежно е разбрала, че в ефир се създават предпоставките за задържането й под стража (според НПК то е допустимо, когато съществува опасност обвиняемият да се укрие), сама се е явила пред разследващите.


Прессъобщението за задържането идва късно вечерта, в него липсва информацията, че съдийката се е явила в ДАНС около 15,30, но пък е заявено, че е издадено постановление за 72-часово предварително задържане, което ще бъде последвано от искане до съда за определяне на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.


(Едно уточнение – предварителното задържане може да продължи максимум до 72 часа, като продължителността му би следвало да зависи от времето, което е нужно на прокуратурата, за да изправи обвиняемия пред съда. С други думиq тези 72 часа задържане без разрешение на съд не могат да бъдат оправдани със законното им предназначение.)


Епизод № 2 … А след ефектите следва фиаско, пак


Два дни по-късно, часове след приключване на работното време на Деня на Конституцията и юриста, докато служители и съдии празнуваха професионалния си празник с пищни хора на първия етаж на Съдебната палата след, конвоят на съдебната охрана съпроводи съдия Ченалова с белезници на ръцете към съдебната зала, в която прокуратурата поиска задържането й. Освен десетките журналисти в залата има и граждани, които след сблъсъци със съдийката през годините, просто искат да я видят с белезници. От определението на съда става ясно, че екшънът по издирването не е свършил работа. Съдия Ставрева приема, че няма доказателства за укриване, тъй като през цялото време Ченалова е контактувала с разследващите, а на една от датите, за които е била призована, се е явила, макар и без адвокат. Оказва се, че докато усилията на разследващите са били насочени да установяват истински ли са здравословните проблеми на Ченалова и да разпитват лекарите й, са останали


неизяснени централните въпроси на всеки наказателен процес, ако целта му е осъдителна присъда:


- обвиненията не са изяснени, включително не са уточнени вредните последици от действията на съдията, без които деянието й не е престъпление, а само дисциплинарно нарушение;


- делото е внесено в съда без да бъдат проверени показанията на основния свидетел (според защитата – осъждан и безработен), че Ченалова е взела подкуп, за да реши правилно търговско дело, а стойността на "услугата" е 690 хил. лв. Обвинения за подкуп срещу съдийката не са повдигнати;


- два месеца, след като са образували делото срещу съдийката, не са разпитани главните действащи лица, замесени в твърдяната от прокурорския свидетел корупция. Ето защо в определението си съдия Ставрева посочи поименно лицата, които биха изяснили имало ли е подкуп или не.


- вместо да се съсредоточат в изясняването действително ли е имало финансово стимулиране на магистрата, за да реши в определена посока търговското дело, от прокуратурата анонсираха в съдебната зала бъдещи обвинения (като представиха друг протокол от процеса), но не за подкуп.


И в съдебното заседание прокуратурата се фокусира върху опасността на Ченалова да се укрие. Прокуратурата се позовава на оперативна информация, че се готвела с парите от подкупа да замине за Бразилия.
Доводи като тези – събрани с негодни за пред съда доказателства, преди време бяха използвани , за да бъде задържан в ареста Георги Харизанов, като обвинението се позоваваше на анонимен свидетел, който го чул в кафене да казва, че "ще бяга при негрите". За задържане под стража по оперативна информация България вече е била осъждана от Европейския съд по правата на човека (делото Данов).


В случая, за разлика от задържането на Харизанов, не стана ясно какъв е източникът на информацията.


Двамата прокурори се позоваха и на справка от информационната си система, че са образували няколко дела срещу съдийката. Произведеното от самите тях доказателство (образуването на дела зависи само от прокуратурата и не се контролира от съда) беше използвано, за да установи, че обвиняемата е с лоши характеристични данни.


Изходът от заседанието, което


препращаше към спомените от други шумни дела


беше предсказуем – хладнокръвната Ченалова спечели първата битка с държавното обвинение и в частност с антикорупционното звено.


Така както беше предсказуем завършекът на друг арест по Великден на друг съдия от СГС, който ще се запомни с репликата на вече детронирания зам.-градски прокурор на София Роман Василев: "Днес ще разпнем трима".


Пет години по-късно делото завърши с оправдателната присъда и на тримата – съдията от СГС Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и бившия главен секретар на финансово министерство Тенчо Попов. Сантиров се върна в съда, въпреки че от делото се разбра, че той се е поддал на провокацията към подкуп. Така и няма да разберем дали прокуратурата е могла да го разследва за истинско, а не за произведено от нея престъпление.


Арестът на първия задържан градски съдия Петър Сантиров беше, когато бившият вътрешен министър се зарече, че ще има арестуван съдия.


Този път арестът на Ченалова стана седмица преди да дойдат експертите на Европейската комисия и докато премиерът открива изложба във Франция, държавата, чиито интереси бяха увредени от съдия Ченалова (по делото "Белведере" съдийката наложи недопустими предварителни обезпечителни мерки на две дъщерни компании, собственост на френска фирма и така на практика лиши управителните им органи от контрола върху тях).


Без съмнение да се задържи скандалната съдия, срещу която години наред прокуратурата бездействаше въпреки медийните публикации и сигналите на засегнати, е ефектно като визия. Акцията обаче не може да заглуши


бездействието, разкриващо истинската способност на прокуратурата да се бори с престъпността


- срещу бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, извършил престъпление по делото "Цонев, Сантиров, Попов";


- или пък – срещу Владимира Янева за средата, която е позволила "избуяването" на явлението Ченалова;


- а преди това на Мария Георгиева (наложила несъществуващи обезпечителни мерки по граждански дела);


- или пък – срещу инициалите в изчезналото тефтерче на председателя на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов.


На звуковия фон на това шумно бездействие главният прокурор изрази задоволство, което отново никого не изненада: "Прокуратурата ще продължава оттук нататък да върши работата си по абсолютно същия начин, независимо от това дали на някой му харесва, или не му харесва, или вижда в това някаква репресия или демонстрация. Това не е реформа. Това е нормална работа".


Няма как да не се съгласим частично – че не е реформа, не е –


това, което става, го гледаме от години


Но не би следвало да няма значение, че нито е нормална работа, нито ни харесва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Боковуд представя...с участието на ''ТИ СИ ГО ИЗБРА''.Реформатори?Тишина.

 2. 2 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "...това, което става, го гледаме от години"

  Лошото е, че само гледаме!!!!!

 3. 3 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално
 4. 4 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Не съм фенка на Ченалова,но това с укриването си беше треторазредно театро.Тя ходи в следствието,но следователят е зает и не я разпитва-нали ако толкова я е търсил,ще си отложи другия важен ангажимент-обедната бира и ще отиде да я разпита.Айде холан и ние сме виждали важните ангажименти.И аз съм била на дело в Чепеларе и казаха-прокурорката отиде да си прибира сеното-вие стойте тука и чакайте.

 5. 5 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 333 Гневно

  Кучето е заровено в прокуратурата!

 6. 6 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Любопитно

  А Ца-ца-ров с белезници кога?

 7. 7 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  С такава прокуратура - безотчетна, безконтролна, неквалифицирана, недообразована, стъпила на военния принцип на единоначалието, силно зависима политически и икономически - толкоз.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Безспорни доказателства за корумпираност,рядко има.
  На това почива кефа на цялата българска съдебна биомаса.
  Но безспорните съмнения са изобилни.
  В Рим са казвали : "За жената на цезаря не е достатъчно да е невинна.Необходимо е и да отсъствува съмнение в това.''
  Въобще цялата тая биомаса е за изриване.От мишоците в КС до последния съдебен заседател...

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  А когато някой не е изчезнал, намирането му едва ли може да се нарече успех.Така е всичко си върви по модела КОЙ само,че тази година ще има безплатно саниране за някои.

 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#2:"Emil Dimov"]Лошото е, че само гледаме!!!!! [/quote]

  Не е вярно вече.Излизаме по улиците.Викаме ИМ "Боклуци" в лицата.Окачваме плакати с мръсните истини за ТЯХ.
  Не ИМ е готино.Принудени са да изпълзяват на светло.Преди не ИМ знаехме имената.Сега ГИ знаем.И мутрите ИМ знаем.И ГИ гледаме жалки и стреснати от екраните. И вече всеки един от нас може да ИМ стане прокурор.
  Не ИМ е готино.И ще ИМ става все по-кофти.И така трябва да е.Държавата ще бъде спасена от ТИЯ.От НАРОДА.С или без помоща на прокуратурата и прочие образувания..

 11. 11 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Само като видим, КОЙ оглавява спец. звеното и всичко лъсва!

  Happy face says, adios !
 12. 12 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Гневно

  Следствието непрекъснато прави добре обмислени "грешки", за които няма последствия и виновни!
  Останалото е високо платен от народа безкраен театър на прокуратурата и съда! Политиците са сценаристи, а парламента - режисьор!
  Само 100% мажоритарни избори за всички власти ще ни спаси от тази пасмина!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#12] от "dali_da":

  Това е част от сценария: Внасят негодно обвинение,съдът оправадава и готово...Бисеров го съдят за невярна декларация! Да се смееш ли....

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Може би с малко повече думи, отколкото са нужни, но съвсем вярно описание на събитията и на състоянието на държавното обвинение - и това са хора, на които освен не лошите заплати, ние плащаме всичко свързано с това да мигат да си упражняват професията, от тока, телефоните и отоплението, до сгради, социални придобивки и какво ли не.
  А те... те просто не си вършат работата, а в не малко моменти ние виждаме как те демонстративно работят срещу обществения интерес и ние сме абсолютно безсилни, не можем да ги накажем, да речем с намаление на заплатата, да не говорим просто да ги уволним, въпреки че ние и само ние сме причината, тази професия и длъжности да съществува.
  Е. кажете ми има ли друга област от човешката дейност, в която работодателя да е назначил някой, който не иска и/или не може да си върши работата за която е назначен, но работодателя не може да направи нищо, с което да се опита да промени ситуацията.
  И като връх на всичко, след като получават абсолютен рекорд по неодобрение - 96% от всички нас, дето им плащаме, Цацаров има нахалството, да съди държавата, т.е. нас, че не сме му осигурили средства за увеличение на заплатите и бюджета.

 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  [quote#4:"dolna4erti4ka"]И аз съм била на дело в Чепеларе и казаха-прокурорката отиде да си прибира сеното-вие стойте тука и чакайте.[/quote]
  Шапки долу! Това е направо култово! ++++++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  А къде е бил главният свидетел на прокуратурата?
  И той ли е изчезнал?

  klimentm
 17. 17 Профил на Коле Гурлеф
  Коле Гурлеф
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тарантино може да направи един нов филм-Ченалова без окови!

  Великата Тексаска правда сочи верният път,на младата българска демокрация.
 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Пародия, като цялото ни правосъдие и "борбата" с корупцията

 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Стандартни прокурорски циркове.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Та преди малко, в друга тема ми се роди поредния постулат:
  Цацароцирка ще надмине всички циркове, по всички земни кълбета, по циркаджилък!
  Да ви е весело.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  "...бездействието, разкриващо истинската способност на прокуратурата да се бори с престъпността"
  Българскта прокуратура действа избирателно,а това не може и не трябва да се допуска.

 22. 22 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Имам само един въпрос. И той е към политиците. Всъщност към ГЕРБ и РБ. Кой ще излезе и каже в прав текст,че главния цацаратор и цялата шайка са скандално некомпетентни / меко казано / и че е време за масови оставки / като минимум / . Радан и министър Христов се опитаха да кажат нещо,но тези от учтиви намеци не разбират. Трябва нещата да се казват директно и без увъртания. Народните представители би трябвало да са гласа на избирателите си, правителството днес е на власт, защото огромна част от хората гласуваха за реформи. Докато този е главен цацаратор заедно с индианците си, няма да видим никакви,ама НИКАКВИ промени в съдебната система,никакви осъдени съдии и прокурори....
  Бойко ще каже ли най-сетне със Цацаров ли е или срещу,защото последният лъсна пред цяла България като участник в ОПГ,много нагъл участник. Повече няма място за увъртане - или от едната страна,или от другата.....

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#5] от "abc":

  " Кучето е заровено в прокуратурата "


  Ами, в прокуратурата ... Баш големия пес е в сарайте !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 726 Весело

  Бухаха, от колко време казвам, че прокуратурата или е некадърна кански (а искат увеличение на заплатите?), или определени ключови лица, упражняващи контрол върху дейността ѝ, действат от позиция на личен интерес. От тази гледна точка, в и двата случая, всички по-шумни дела са предварително дирижирани и публичния гняв трябва да се насочи не към подсъдимите, а към обвинителите, които имат основна роля за хода на делото. Като се оправят нещата в прокуратурата, може да се мисли и за съда, там нещата са аналогични, но без читаво обвинение няма как да има справедливи присъди.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 25. 25 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  Каррай, майка му мечка, карррай нарред! Да треперят враговете на мира и прогреса. На КОГО му пука дали Ченаловица ще бъде осъдена заради истински престъпления? Важното е врагът да се натика в кучи г&з, пък ако може, сам да се оправя.

 26. 26 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1009 Весело

  Добре, Ченалова е лицето на българската корупция.
  Ама прокуратурата ще изготви такъв дебилен обвинителен акт, че няма съд, който да я осъди...
  Защото я си представете, че я притиснат и вземе да се разприказва?

 27. 27 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 367 Неутрално
 28. 28 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#26] от "D-r D": И аз подозирам, че тази ще е поредната "доказано невинна", "окончателно оправдана" и пр. Като толкова много други, на които прокуратурата с услужливите си обвинителни актове осигури недосегаемост от закона. Много е страшно.

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 29. 29 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#10] от "aramissss":

  ++++

 30. 30 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Прокуратурата на подчинение на министъра на правосъдието и Цацата на съд.

 31. 31 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#14:"tsvetko_51"]Е. кажете ми има ли друга област от човешката дейност, в която работодателя да е назначил някой, който не иска и/или не може да си върши работата за която е назначен, но работодателя не може да направи нищо, с което да се опита да промени ситуацията. [/quote]
  Дали има?! Ами такива са всички дейности, на които работодател е избирателят. Изобщо не е само съдебната. Няма държавен служител, който да противоречи на системата - такива тя изхвърля, ако изобщо ги приеме. А каква е системата (олигархичната система)... ако някой още не е разбрал, ще е трудно да му се обясни!

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Мдам. Първоначалният медиен възторг секна. Забелязват се фрагментарни размишления по въпроса. Все още не са стигнали до възловите моменти, но има време - виждаме, че сроковете за размисъл се движат между 3 и 5 години. Таман държавата да плаща по-солидни обезщетения накрая. Но най-лошото ще бъде ако направят от Ченалова герой. Нищо чудно и това да стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK