За паметника пред НДК и архитектурата на София

Поглед към паметника пред НДК

© Надежда Чипева, Капитал

Поглед към паметника пред НДК "Дневник" продължава да помества мнения и идеи за възможните решения за съдбата на паметника пред НДК в София и за знакови градски пространства  


Паметните плочи на бойците от Първи и от Шести софийски пехотен полк
задължително трябва да се възстановят


Но за съжаление няма как те да се възстановят там, където са били, и в средата, за която са проектирани. Защото тази среда вече не съществува. Ако искаме да възстановим мемориалните плочи на оригиналното им място, в естествената им среда, ще трябва да съборим не само паметника пред НДК, но и самия НДК.
Както изглежда това пространство днес, паметните плочи на тези близо 3 хиляди бойци, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, ще стоят естетически неуместно, ще изгубят своя церемониален смисъл, ще бъдат смазани символно от сградата на НДК.


Мисля, че подходящо място за възстановяването на войнишкия мемориал е например празното пространство, зейнало срещу Двореца след взривяването на мавзолея на Георги Димитров. Освен че площадът е пространство за военни паради, там мемориалът ще бъде и в стилова хармония с околните сгради.


Да се руши отново паметник (или да се мести, макар че не виждам как може да се премести такъв огромен паметник – той може само да се демонтира, както са били демонтирани плочите), да се прекроява за пореден път цялото това пространство пред НДК едва ли е най-удачното решение. То не е и възможно.


Паметникът на Валентин Старчев сега е в естествената среда,
за която е проектиран

Освен това този паметник е произведение на изкуството, независимо дали ни харесва или не. Не всички произведения на изкуството и архитектурата се харесват от всички хора.


На мен например никак не ми харесва гигантската яйцевидна глава на Стефан Стамболов пред Военния клуб, но не предлагам да се събори. Не ми харесва, изглежда ми самодеен, и паметникът на Георги Марков на площад "Журналист", но не предлагам да се събори. Паметник на големия български писател Георги Марков трябва да има, както, разбира се, трябва да има паметник и на вероятно най-големия български държавник в новата ни история Стефан Стамболов. Те заслужават по-добри паметници от тези, които сега имат. Но аз не предлагам да се съборят съществуващите понеже според мен те са грозни.


Не може градската среда да се съобразява с вкуса на всеки човек, или на "масите". Добре е с нея да се занимава екип от истински специалисти.


Не можем и да продължаваме да събаряме
и възстановяваме хаотично части от града


Взимането на художествени и други изискващи професионализъм решения не може и да става по чисто демократичен начин, чрез гласуване. Защото ако се съобразяваме с масовия вкус, ще трябва да съборим и унищожим всичко, което не е част от чалга културата или реализъм. Реализмът, включително социалистическият, се харесва на масите. А модернизмът, включително соцмодернизмът, изглежда грозен на повечето хора.


Това е и причината да са много повече онези, които искат да се събори или премести паметникът "1300 години България" пред НДК (понеже го виждат като грозен "петохуй" – има впрочем и доста интелектуалци, които го виждат така), отколкото тези, които се възмущават от Паметника на съветската армия - завоевателка срещу Софийския универскитет, на самия вход на централната част на града. Независимо от политическите разбирания на хората, соцреализмът не дразни масовия вкус, както модернизмът.


И моят проблем с Паметника на съветската армия
е чисто политически и патриотически, а не естетически


Унизително е в центъра на София да се развява съветски шмайзер, да се извисява над всичко паметник на чужда армия. Въпреки че е идеален пример за соцреализма, както паметникът на Валентин Старчев е идеален пример за соцмодернизма в българското монументално изкуство. (Грубите ъгловати сгради с много оголен бетон, дошли на мода у нас през 70-те, са били модни и на Запад между 50-те и средата на 70-те. Този архитектурен стил се нарича брутализъм.)


Прав е арх. Янко Апостолов, че ни трябва човек като историка на изкуството на италианското Възраждане Джорджо Вазари, който е бил и художник, и архитект. Трябва ни цял екип от хора с разбиране за история, с разбиране и вкус за изкуство и архитектура, за градоустройство, които да планират градската среда. А не да се работи кампанийно и на парче, или само по политически съображения, или под обществен натиск. Не трябва да се взимат решения от хора, които не разбират нищо от изкуство и градоустройство.


Чудесно е, че така бързо се изгражда метрото, както и важни кръстовища. Чудесно е, че най-после, след толкова години, се завърши и реконструкцията на площада между президентството, ЦУМ и бившия Партиен дом. (Дано сега спешно се направи консервацията на разкопките на древния град Сердика в това пространство, защото те се рушат!)


Новият дизайн на площад "Независимост" обаче
е стилистически сбъркан


"Ларгото" беше един стриктен правоъгълник, който се вписваше в неокласицистичната архитектурна среда на околните сгради. (Това, което наричаме "сталински барок" все пак е неокласицизъм от средата на миналия век, какъвто съм виждал и във Вашингтон например, но политически модифициран неокласицизъм и с барокови елементи.) Сега с тази бетонирана седемдесетарска чупка, която отвежда бул. ‚Дондуков" към жълтите павета на бул "Цар Освободител" се нарушава стилът на това пространство. Дали го намираме грозно или красиво – това е друг въпрос, но то има някакъв стил. А безстилието е по-грозно от всеки стил.


Можеше много по-добре да се направи и пешеходната зона на булевард "Витоша" – едно място за разходка, за кафенета и ресторанти. Новият дизайн на тази пешеходна зона е скучен, провинциален, старомоден. По-добре беше там да се запазят например истински павета и истински стари лампи, а не лоша седемдесетарска имитация на стари лампи и безвкусна настилка. Или пък можеше да има модерни лампи, като на входа на Южния парк и модерна настилка.


Като говорим за местене на паметници, мисля че


дворът на резиденция "Бояна" би бил подходящ
за музей на пропагандното монументално социалистическо изкуство


Безчетните паметници на Ленин, Сталин, Димитров (дори на Живков и на Брежнев имаше) от ония години, чисто пропагандното изкуство без художествена стойност, монументалната пропаганда, както и пропагандната живопис, плакати, лозунги, всякакви агитационни материали – всичко това може да намери своето място в един музей на пропагандното комунистическо изкуство в резиденция "Бояна" /Съществува вече "Музей на социалистическото изкуство", в който са събрани и доста пропагандни произведения - бел. ред./. Става дума само за "пропагандно изкуство", което най-често е със съмнителни художествени качества (а такова се произвеждаше в огромни количества), не изобщо за българското изкуство от "социалистическия" период 1944 – 1989 година. Защото през този период са създавани и много стойностни неща. Дори и сред тези с "идейна" комунистическа тематика.


От друга страна


Историческият музей, който сега се намира в резиденция Бояна,
трябва да се върне в центъра на София


Най-доброто място за този музей е ЦУМ. Но за съжаление сградата на ЦУМ е попаднала в ръцете на Георги Гергов и трябва да се откупи обратно от държавата, за да може да стане национален музей. Но кой чужденец, а и кой софиянец, освен ако не развежда гости, ще тръгне да търси истортическия музей някъде в предградията на столицата? Национални музеи се правят в центъра на столицата!


Националната памет изисква да имаме достоен голям паметник
на хилядите жертви на комунизма


Такъв паметник би могъл да се изгради в близост до композицията за съветската армия – като контрапункт и баланс на това политическо ( ако не естетическо) недоразумение. Но ако се изгражда там, трябва много да се внимава да не се получи стилистичен дисонанс, или направо кич, какъвто би се получил, ако се съвместят неокласицистичния мемориал на Първи и Шести пехотен полк със седемдесетарския модернизъм на НДК.


Идеи има много, хубаво е че има и широко публично обсъждане на идеите. Но не натискът на популярните сантименти или политическите убеждения на част от хората (защото в политиката винаги има крайни пристрастия), а един сериозен екип от професионалисти – архитекти, художници, историци , хора, които разбират от градоустройство и стил, трябва да взима решенията. (Разбира се след съответни конкурси и публични обсъждания.) Трябва да се мисли както за вида на целия столичен град, така и за стиловата специфика на всяко отделно пространство в него.Включвам се късно в полемиката за паметника пред НДК, след като бях провокиран миналата седмица от един статус във "Фейсбук" на художника Чавдар Гюзелев и от статията "В очакване на Вазари" на арх. Янко Апостолов в портала "Култура". Все още има възможност да се реши разумно проблемът с паметните плочи на бойците от Първи и Шести пехотни полкове, премахнати при строежа на НДК, както и с паметника "1300 години България" пред НДК. Не трябва да се взима прибързано и крайно решение от администратори или политици, без публична дискусия и без да се чуе мнението на специалистите по градоустройство и архитектура, както е ставало в миналото.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1348 Весело

  Идеята за премахване на НДК хич не е лоша, дори и лееко прокраднала се.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4349 Неутрално

  Освен това този паметник е произведение на изкуството, независимо дали ни харесва или не. Не всички произведения на изкуството и архитектурата се харесват от всички хора.
  -------------------------------------------------------
  Извинете,
  но дори и след като се демонтира,което би трябвало да стане по причина на силния обществен натиск,това неугледно чудо,пак ще си бъде произведение на изкуството.
  С уточнението,че обществото няма да бъде принудено да му се "наслаждава"
  Обществото не трябва в северокорейски стил да бъде принуждавано да търпи бездарните изцепки на галеници на властта,визирам конкретното "произведение на изкуството",които изцепки са били натрапени на същото това общество със сила и арогантност.
  Без какъвто и да е обществен дебат нужни ли са и за какво са там ?!?!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Айде съборете го и да се приключи с този въпрос един път за винаги.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Прав си, има изкуство и изкуство.

  http://i2.mirror.co.uk/incoming/article5415974.ece/ALTERNATES/s615b/tattooed-pig.jpg

  Петопенисника е от тоя вид.

  Лицемеркел акбар!
 5. 5 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Предлагам този "паметник" да бъде преименуван и сложен до масовите гробове край Радомир.Той и без това има излъчването на нещо лошо,а не е символ на годишнина.
  Относно МОЧА,трябва да се вземат спешни мерки и да се премахне окупаторкото безумие от центъра на една европейска столица.
  Това е все едно да сложиш в центъра на Варшава надписа от Аушвиц- Биркенау(Arbeit macht frei)

  "... (понеже го виждат като грозен "петохуй" – има впрочем и доста интелектуалци, които го виждат така), ..."

  Модераторите,ако аз напиша такова нещо ще ми обяснявате,че съм нарушил правилата за писане в сайта и ще ме цензурирате

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  Не мога да споря в естетически план, но паметник пред НДК просто вече няма - общината трябва само да почисти.

  А паметникът на Съветската армия трябва да бъде премахнат защото той разделя хората - разделя българи от българи и българи от руснаци.

 7. 7 Профил на Преслав Недев
  Преслав Недев
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Начи, аз като един истински реформиран реформатор, бил едно време нереформиран седесар като Евгени Бакърджиев, предлагам да се сложат на петохуйника и на МОЧА по две шашки динамит и да реформираме незабавно и радикално столичната градска среда. Някой ще каже, че това е талибанско отношение към изкуството, но това не е така. Нима можем да търпим в центъра на София да се развява картечен пистолет "Шпагин", наречен неправилно от автора на статията "Шмайзер"? Това е пълно безобразие!
  Затова реформи трябват и незабавна #ЛУСТРАЦИЯ, за да се отървем един път завинаги от комунизма!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2870 Разстроено

  А паметник на жертвите на "прехода" ще има ли ?
  Над милион старци измрели в унизителна и потресаваща мизерия и почти 2 милиона бежанци от демократурата? Да не говорим за децата които измират в родилните отделения и болниците !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Дааа, сложи го до паметника на бай Тошо, той остави държавата фалирала, с похарчени пенсионни фондове, и с 8 млрд долара дългове, без валутни приходи за погасяването им ... още един паметник пред Позитано, те управляваха и крадяха държавата през прехода ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Контрапункт на МОЧА? Сериозно ли? Да търпим ватника с автомата? Левчев, шегуваш се. Но и на шега не бива. Солдата може да бъде пратен а) при пропагандното изкуство, б) на Росенец при Златев, в) двора на савецката амбасада, г) за претопяване.

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1813 Гневно

  Унизително е в центъра на София да се развява съветски шмайзер, да се извисява над всичко паметник на чужда армия. Въпреки че е идеален пример за соцреализма, както паметникът на Валентин Старчев е идеален пример за соцмодернизма в българското монументално изкуство.

  Що за разкрачена позиция? Унизително, а да си стои символът на подчинение на държава, която окупира България, спря развитието и и на всичко отгоре и "от благодарния български народ"! От кого ни освободиха?
  Този грозен и унизителен фалш трябва да изчезне от градската среда!

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  То всичко е изкуство господин Левчев.Това което сте написал в стил -да не остане някой обиден-също е изкуство и е от времето социализма.Комунистическите паметници в музея и да си ги поддържа Партията без изключения барабар със съветския шмайзер.Що се отнася за изкуството на Старчев,някак си по ми харесва да запазим паметта на славните български войницил Паметните плочи на бойците от Първи и от Шести софийски пехотен полк
  задължително трябва да се възстановят.

 13. 13 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Аз бих предложил да се демонтира МОЧА дори по политически причини и без да се разваля архитектурата му, на мястото на озъбените червеноармейци да се сложат барелефи на български царе, така че да стане скулптурен комплекс, посветен на историята на българската държава. На мястото на централната фигура може да се възкачи Симеон, Калоян, Иван-Асен, абе има кандидати.
  В столицата няма нито един паметник на български владетел и това трябва да се поправи.

 14. 14 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 247 Весело

  "Освен това този паметник е произведение на изкуството, независимо дали ни харесва или не. Не всички произведения на изкуството и архитектурата се харесват от всички хора. "

  Ама пък рядко са толкова масово нехаресвани

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Е, този път категорично не мога да се съглася с Владимир Левчев. Мястото на плочите си е където си е било. Паметникът на Старчев не е никакъв модернизъм, а лизане на правешкия вкус. Не е необходим грандиозен паметник на жертвите на комунизма, така само ще заприличаме на живковци и старчевци, има си такъв мемориал и той е точно при НДК.

 16. 16 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 778 Весело


  Ей тая пуста соц-творческа омерта... Да не обидим другарите от съседния творчески съюз...

  Ето го и либералното острие ВЛевчев - ярък борец срещу всичко предмодерно, но пък и позитивен позитивист, все още виждащ красивото и ХХХ (неясно какво друго, но явно го вижда) в скелета на осмокрилия.
  Сакън да не каже нещо, което може да обиди другаря Старчев!

 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#9] от "роджър":Нда . И какво вие , роджерите , приватизирате 25 години и не свършва ?

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Този паметник трябва да е около Позитано. Само за 10г. е пъти фалираха страната.

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  "Паметникът на Валентин Старчев сега е в естествената среда,
  за която е проектиран"
  Не, той още от поставянето си стърчи и съвсем не се вписва в средата.
  "И моят проблем с Паметника на съветската армия
  е чисто политически и патриотически, а не естетически"
  Моят проблем с МОЧА е и естетически. Съветският шмайзер загрозява залеза над парка.


  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#11] от "Alexander97":Груйчо , твоят приятел Чърчил ни пробута на Сталин като компенсация за жертвите и усилията му да победи врага на Англия. Това е паметник на победата над фашизма. А ако помниш и България участвува в тая война на страната на СССР срещу същия враг -фашизма . От септември 44 до май 45 г.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Комунистите разрушиха всичко ,което не им уйдисва на идеологията ,а сега се борят за чужди паметници.МОЧА няма място в центъра на София.Да го закарат на Бузлуджа символът на разрухата оставена от комунистите

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Г-н Левчев , вие май станахте щатен на Дневник ? Редовно ви срещаме тук.
  Силно се съмнявам в стойността на мнението ви от естетическа и политическа гледна точка. Конкретно . Идеите ви за пешеходната зона по Витошка показват ,че много си въртите опашката пред властта. Тази зона е рожба на реформаторския сърбеж на Герберите и лично на Бойко и Фандъчката. И най-голямата глупост от урбанистична , архитектурна , социална и каквато щете гледна точка. Генералният план на София представлява кръст от две направления и вероятно е наследен още от римско време. Остта север-юг се оформя от Витошка и Мария Луиза с едно кръгово кръстовище с другата ос - изток-запад. Превръщането на Витошка в пешеходна зона съсипва , обърква автомобилното движение и прехвърля потока по кривите странични улици където настава хаос.
  Само мнението ви за Витошка ми е достатъчно за да заключа що за "компетент " сте.

 23. 23 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Най-доброто място за този музей е ЦУМ. Но за съжаление сградата на ЦУМ е попаднала в ръцете на Георги Гергов и трябва да се откупи обратно от държавата, за да може да стане национален музей."

  Идеята НИМ да се разположи в сградата на ЦУМ се лансираше от Лаборанта, като за неин "идеолог" се сочеше братът на Асен Агов! ЦУМ нямаше да попадне в ръцете на бившия член на СДС н.в. Свинския цар Гергов, ако не беше приватизиран скандално от правителството на същия лаборант. Ами защо Костов и тогавашния министър на културата(апропо архитект и майка на сегашния министър на Народното Здраве) не преместиха НИМ в ЦУМ? За да се налага сега евентуално да се откупува с пари на данъкоплатците нещо, което по идея си беше тяхно?!

  I Want To Believe
 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Разкарайте петоху-ника немедлено!
  А след това и паметника с вдигнатия шмайзер.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  И аз споделям мнението, че нито паметника ( по скоро грозните безформени остатъци) нито МОЧА трябва да продължават да ни "красят' града.
  Крайно време е и ако трябва и референдум да се направи по въпроса - тук не съм съгласен с автора, че хората няма да могат да вземат правилното решение.
  Варианта експерти в областта да го решат няма да стане никога, не защото няма хора с такива качества, а защото точно тези хора никога няма да застанат на едно мнение, без значение дали то ще е в едната или другата посока.
  Архитект и скулптор може да харесат само едно нещо - това което те са създали, всичко друго е кич и грозотия.

 26. 26 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#17] от "ahasver":

  Ами виж дали ние, "роджерите", приватизираме, или някой друг ... лесно е, провери кои са собственици, или кои бяха първите, които после /след масовата и касовата/ продадоха, и готово ... все БКП/ДС кадри /или децата им/ ... та какъв е въпроса ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 27. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Махайте го този грозен паметник, стига сте обмисляли

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Левчев, на теб и душата ти е червена, затова мислите ти за МОЧА и петохуйника не ме интересуват.
  Ти нали беше се изнесъл в САЩ, защо се върна ? Защо не побягна към матушката и защо всичките чада на комунистически фамилии все на Запад гледате?
  Местото на тези " произведения на изкуството", особено тоя с Шпагина е в музея за соц. реализъм, а не в парка, където играят деца.
  Защото в децата е надеждата ни !

 30. 30 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Разпадащият се паметник пред НДК, комай се харесва освен от автора си и от само дузина още почитетели. За повечето хора въобще не му е мястото там, а е и опасен

 31. 31 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Има рационални неща в позицията на Левчев. Но не е прав за "седмокрилия пето..ник". Защо да е в естествената си среда. Зловещите отблъскващи фигури сред безформени ъгловати конструкции извикват ужас и потрес. Там майки разхождат децата си. Възрастни хора почиват сред градската градина, в която естествено се прелива пешеходния и пасторален булевард "Витоша". И изведнъж - смазващото съоръжение, сякаш декор от Мордор. Нямаше ли анкети по въпроса? Софиянци не се ли произнесоха?

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  За някои паметници не трябва да има никакво колебание.

 33. 33 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Събараяй.

  Пък щом ви е такова "произведение на изкуството", вземете си го у дома. Какво ни го натрапвате.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1989 Гневно

  ЕВРОПЕЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

  "За паметника пред НДК..."

  ПРЕСТЪПНО НЕВЕЖЕСТВО
  ИЛИ УМИШЛЕНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ!

  Пред НДК в София, най-близко, е разположена

  Паметна Мемориална стена с имена на Хора
  жертви на престъпен комунизъм
  (болшевизъм, тоталитаризъм, нацизъм, фашизъм).

  До Паметната мемориална стена е Християнска
  църква параклис.

  Това са Паметници в истински смисъл на думат Паметник.
  Най-близко до НДК. "Пред" НДК.

  Поддържани (ако и епизодично осквернявани от вандали).

  Полуразпадналото се комунистическо съоръжение от години на тоталитаризъм, близо до бул. Патрийрх Евтимий и Фритьоф Нансен,
  далече от НДК,
  никога не е било паметник в нормален смисъл на думата паметник.
  Било е и е (повече и повече неуместно)
  съоръжение за пропаганда на чужда, паразитираща и поганска "култура", облечено в дезинформираща "национална" лъжесимволика.
  Средство да дезориентира и експлоатира национална история за цели на антицивилизационен комунистически колаборационизъм, главно марксистки ленинистки сталинистки.

  # НЕ ДЕЗИНФОРМИРАЙТЕ !

 35. 35 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Браво на № 34! През цялото време докато четях Владимир Левчевите дивотии си мислех за тези паметници, както и този на глаголицата.
  Възможно е обаче, господинът просто да не е обърнал внимание на съществуването им...то, както казва народът :" вълкът козината си мени, но..."

  haokarapora
 36. 36 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  "Петохийникът" трябва да изчезне, това не е паметник, а монументно грозилище и то на най-централно място в столицата.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4914 Неутрално

  Произведение на искуството ? Бошлаф!

  klimentm
 38. 38 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Това е същото като ако някой пусне едно дизайнерско ако да чакаме "твореца" да се спомине за да го изчистим ли?

 39. 39 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Този паметник, няистина сякаш е правен по Толкин. Много прилича на някоя от работилниците за орки.
  А сега като почна ремонта на НДК, ще сложат ли многоцветни плочки? Да си пасва с Витошка, не за друго.

 40. 40 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Дааа, жертвите от близкото ни минало са доста. И от соца и от след соца (което незнам какво да го нарека- постсоц, блато, преддемокрация, какво ли...). Обаче толкова сме политизирани и още толкова близко във времето, че такива паметници ще ни разделят още повече. Мисля си, на първо време, едното уважение към Човека въобще ще е голяма крачка напред.

 41. 41 Профил на neanonimen
  neanonimen
  Рейтинг: 280 Неутрално

  "Ако искаме да възстановим мемориалните плочи на оригиналното им място, в естествената им среда, ще трябва да съборим не само паметника пред НДК, но и самия НДК."

  Ами НДК само загрозява и блокира гледката към Витоша, според мен.

 42. 42 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 548 Неутрално

  За паметника пред НДК- той всъщност сам се разпадна , не издържа на времето, така да се каже. Имам спомен за него още докато беше в (почти) цялостен вид и още тогава будеше недоумение. Кръстиха го с най- различни имена още на времето. Просто някои произведения не се получават толкова сполучливи, не че авторът не е талант, а и явно изпълнението не беше на ниво.
  Ами... по принцип не съм "за" срутване на паметници- документи за дадено време. Но този сам се срутва и разчиства място, например за войнишкия мемориал. Защо да не бъде там?! Всъщност около НДК има доста пространства за такъв.
  За НДК- не е лошо да се постегне, има зали, сцени, пространства за изложби, София има нужда от такива. Паркът и фонтаните също. Когато работеха не бяха лоши. Обаче сме царе да построим нещо и после да НЕ го поддържаме докато се разпадне!
  Съгласна съм с автора на материала, че ЦУМ е подходящ за музея. Тази идея е стара и смислена.
  Както и за грозотата на безстилието и нуждата от погледа на Вазари за облика на София.

 43. 43 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Петохyйника пред НДК не е никакъв паметник, а жалки остатъци от псевдоестетична изцепка. В момента е руина, опасна за околните и категорично трябва да се махне от там. Той дори не може да бъде преместен, защото това което е останало от него е едно нищо.

 44. 44 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 407 Неутрално

  СЪБАРЯЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ

 45. 45 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 499 Неутрално

  двата най-спорни паметника - на съветската армия и петохуйника са част от паметта и атмосферата на града.Изчезнаха много паметни места, паметни сгради, улици и постепенно София се превръща в идеала на провинциалиста, по негов вкус - напълно анонимна и без характер.Колкото и да е еретично точно тези паметници също са част от атмосферата на града.Дали паметника на София до булбанк е мн.готин и естетически издържан?Пълен кич си е, ама няма вложен предварителен смисъл, универсален е, става за всичко и носи всяко заглавие та не дразни никой.

  не е нужно да се махат, местят или взривяват.във Виена има голям, позлатен паметник на съветската армия и не само там, а композицията на Старчев е истинско произведение на изкуството на точното място.Символ на символа.
  Тъпо е да се премахват и взривяват паметници - памет за събитие и история, да се местят и обругават.

 46. 46 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#31] от "nik_177.":

  еее, точно тва му е якото - на голямо пространство голяма купчина неразбираеми символи.
  Никога не ми е харесвал този паметник, дори когато го кичнаха дълго се опитвах да разгадая какво представлява - смачкани летописи, пламък...някой ми каза, че е крило на гълъб и въпреки трудното му приемане от зрителите много си е готин

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1989 Любопитно

  Да...

  Живеех насреща, когато заградиха парка, копаха и строиха НДК.

  Когато скулптурщината бе публично достъпна,
  веднага стана известна с неофициалното си прозвище
  и тихо осмивана, така "протестирана".

  Не помня да съм видял когато и да било да има официален надпис: 1300 години България... България... Каквото и да е
  подсказващо конкретно за България.

  Уж официален повод "посвещение", остана си да е нищо повече от "официален" слух или легенда.

  Надпис, (високо) отвързан от конкретика,
  се четеше ясно:

  Времето е в нас и без нас не може.

  Нещо такова

  До коментар [#42] от "danid":

  За паметника пред НДК- той всъщност сам се разпадна , не издържа на времето, така да се каже. Имам спомен за него още докато беше в (почти) цялостен вид и още тогава будеше недоумение.

  Кръстиха го с най- различни имена още на времето. Просто някои произведения не се получават толкова сполучливи, не че авторът не е талант, а и явно изпълнението не беше на ниво.

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Първият коментар е некоректен.
  Едниният проект - сравнително лесен,
  няма защо да се обвързва с труден друг.

  Дали и как да се разруши НДК и какъв проект как кой ще плати за новия, е отделен .................................. тред.

  Иначе, да, НДК блокира не добре "фона" на Витоша.

  При това, усещането за "Двореца" е като за "леко" потискаща бетонна грамада, чужда на парка и околните сгради.

  пп
  Ама такава (им) беше културата:
  тоталитарна... потискаща... да страхува

  До коментар [#41] от "neanonimen":

  "Ако искаме да възстановим мемориалните плочи на оригиналното им място, в естествената им среда,

  ще трябва да съборим не само паметника пред НДК, но и самия НДК."

  Ами НДК само загрозява и блокира гледката към Витоша, според мен.

 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  "Освен това този паметник е произведение на изкуството..."

  По горе написах, че паметник пред НДК просто вече няма.

  Но добре, щом настоявате, че това е произведение на изкуството моля да ми отговорите на следния въпрос:

  До каква сума би достигнало едно наддаване, организирано от "Кристис" или "Сотбис" за това произведение?

 50. 50 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  За по-младите пак ще повторя. През 50-те години имаше конкурс за Национална опера на мястото на НДК. Спечели колектив от Сараево. Опера не посториха , замълчаха и след време поникна НДК. И пак нямаме опера.

 51. 51 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  комунистическото 'изкуство', особено по-грамадното в една алея на Бузлуджа или на остров Белене летящата чиния на Бузлуджа е идеална за музей.
  тъкмо ще отидат чужди туристи там да видят тези безумни 'паметници'. защо трябва да е в софия?

  Истината ни прави свободни.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах