Близостта с властта укроти финландските популисти

Близостта с властта укроти финландските популисти

© ReutersЕвроскептичната Партия на финландците е пред най-добрата възможност в 20-годишната си история да влезе във властта. Това накара 52-годишния националист Тимо Сойни да ограничи говоренето за изхвърляне на Гърция от еврозоната и да изтъква, че партията му ще работи за разрешаване на икономическите проблеми у дома.


Популистите се класираха на второ място след Партията на центъра на милионера Юха Сипила, който вероятно ще потърси подкрепата им за коалиционно управление. "Партията на финландците може да участва в правителството... Аз лично имам доверие в Сойни, това е съвсем реален шанс", каза Сипила и допълни, че започва преговорите следващата седмица.


Влизането на партията, известна доскоро като "Истински финландци", много вероятно ще доведе до втвърдяване на тона на Хелзинки по повод опитите за трето спасяване на Гърция от фалит. Мнозина финландци приемат такава позиция, защото самите те се борят с бюджетен дефицит отвъд позволеното от ЕС и наложително орязване на публичните разходи.
Близостта с властта укроти финландските популисти

© Reuters


Гръцката тема


През последните седмици Сойни ограничи говоренето по гръцката тема и обърна повече внимание на контрола върху имиграцията, по-добри пенсии и критики срещу премиера Александър Стуб за неспособността на екипа му да измъкне страната от три години на рецесия.


На предишните избори през 2011 г. националистите се представиха по-добре (19%), вероятно защото спорът трябва ли финландците са плащат за грешките на Гърция беше сред централните в кампанията. "Този път ЕС не доминираше дебата, имаме си по-големи проблеми у дома", обяснява Хейди Шауман, икономист в банковата група Nordea. И наистина в двете страници, на които са представени "основните тревоги" на Партията на финландците, няма и дума за Гърция.


"Когато една популистка партия иска да влезе във властта, тя трябва да направи някои трудни избори и компромиси. Гърция е един от въпросите, по които може би ще трябва да направят такъв компромис", казва Икка Рустетсаари, преподавател по политология в Университета на Тампере.


Близостта с властта укроти финландските популисти

© Reuters


"Помощта за Гърция е финансова пирамида"


По традиция втората по резултат партия във финландска коалиция получава финансовото министерство, което се занимава с преговорите в еврозоната, преди договореностите да бъдат представени за одобрение от държавните лидери. Но има сигнали, че Сойни се интересува повече от външното министерство.


Той ръководеше парламентарната комисия за външна политика, често е казвал, че иска Гърция да бъде оставена да напусне еврозоната и е сравнявал помощните програми с финансова измама. "Нуждаем се от Grexit", каза той през март в интервю за "Ройтерс" (Бел.ред. - Grexit е комбинация от Greece и exit и се използва в медиите като термин за напускането на еврозоната от страна на Атина). "Няма лесни решения, но ако Гърция иска да остане в еврозоната, това ще означава нови и нови помощни пакети и продължаване на тази финансова пирамида".


Но миналата седмица на заключителните предизборни дебати Сойни – подобно на останалите партийни лидери - предпочете да не се впуска в гръцката тема, докато не се намеси премиерът Стуб. "Може ли да отговоря от името на всички", каза той в отговор на въпроса, отправен към гостите в студиото, и обясни, че е рано който и да е да отговаря, докато са в ход преговори с Атина за прилагане на вече договорените мерки.


Партията победителка на Сипила също гласува срещу спасяването на Гърция, но не е толкова критична по темата, колкото са Партията на финландците. Помощ за Гърция, финансирана от Европейския механизъм за стабилност, събрал вече средства от страните членки, не изисква парламентарен дебат във Финландия, но трябва одобрение от комисия, включваща всички партии.


Близостта с властта укроти финландските популисти

© Reuters


Край на Партията на протеста


Напълно е възможно Сойни просто да иска да спре да е лидер на една Партия на протеста. "Той очевидно избягва разговори, които биха му затворили вратата към правителството", казва източник от управлявалата до изборите коалиция.


Популистките партии в скандинавските държави станаха популярни поради несъгласието на избирателите с политиките на традиционните партии, особено относно имиграцията.


Но влизането в коалиция може да е рисковано за популистите. В Норвегия Партията на прогреса стана управляваща за пръв път през 2013 г. и популярността ѝ рязко намаля, тя не успя да промени много неща в имиграционната политика и остана в сянката на консервативния премиер Ерна Сьолберг.


Алистър Нютън, анализатор в "Номура интернешънъл", казва, че "Финландия сама ще трябва да орязва разходи и ще е още по-трудно финландците да бъдат убедени да одобрят още отстъпки за гърците." Но все пак според него финландските избори имат периферно влияние – под 50% - върху рисковете Гърция да напусне еврозоната. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK