Близостта с властта укроти финландските популисти

Близостта с властта укроти финландските популисти

© ReutersЕвроскептичната Партия на финландците е пред най-добрата възможност в 20-годишната си история да влезе във властта. Това накара 52-годишния националист Тимо Сойни да ограничи говоренето за изхвърляне на Гърция от еврозоната и да изтъква, че партията му ще работи за разрешаване на икономическите проблеми у дома.


Популистите се класираха на второ място след Партията на центъра на милионера Юха Сипила, който вероятно ще потърси подкрепата им за коалиционно управление. "Партията на финландците може да участва в правителството... Аз лично имам доверие в Сойни, това е съвсем реален шанс", каза Сипила и допълни, че започва преговорите следващата седмица.


Влизането на партията, известна доскоро като "Истински финландци", много вероятно ще доведе до втвърдяване на тона на Хелзинки по повод опитите за трето спасяване на Гърция от фалит. Мнозина финландци приемат такава позиция, защото самите те се борят с бюджетен дефицит отвъд позволеното от ЕС и наложително орязване на публичните разходи.
Близостта с властта укроти финландските популисти

© Reuters


Гръцката тема


През последните седмици Сойни ограничи говоренето по гръцката тема и обърна повече внимание на контрола върху имиграцията, по-добри пенсии и критики срещу премиера Александър Стуб за неспособността на екипа му да измъкне страната от три години на рецесия.


На предишните избори през 2011 г. националистите се представиха по-добре (19%), вероятно защото спорът трябва ли финландците са плащат за грешките на Гърция беше сред централните в кампанията. "Този път ЕС не доминираше дебата, имаме си по-големи проблеми у дома", обяснява Хейди Шауман, икономист в банковата група Nordea. И наистина в двете страници, на които са представени "основните тревоги" на Партията на финландците, няма и дума за Гърция.


"Когато една популистка партия иска да влезе във властта, тя трябва да направи някои трудни избори и компромиси. Гърция е един от въпросите, по които може би ще трябва да направят такъв компромис", казва Икка Рустетсаари, преподавател по политология в Университета на Тампере.


Близостта с властта укроти финландските популисти

© Reuters


"Помощта за Гърция е финансова пирамида"


По традиция втората по резултат партия във финландска коалиция получава финансовото министерство, което се занимава с преговорите в еврозоната, преди договореностите да бъдат представени за одобрение от държавните лидери. Но има сигнали, че Сойни се интересува повече от външното министерство.


Той ръководеше парламентарната комисия за външна политика, често е казвал, че иска Гърция да бъде оставена да напусне еврозоната и е сравнявал помощните програми с финансова измама. "Нуждаем се от Grexit", каза той през март в интервю за "Ройтерс" (Бел.ред. - Grexit е комбинация от Greece и exit и се използва в медиите като термин за напускането на еврозоната от страна на Атина). "Няма лесни решения, но ако Гърция иска да остане в еврозоната, това ще означава нови и нови помощни пакети и продължаване на тази финансова пирамида".


Но миналата седмица на заключителните предизборни дебати Сойни – подобно на останалите партийни лидери - предпочете да не се впуска в гръцката тема, докато не се намеси премиерът Стуб. "Може ли да отговоря от името на всички", каза той в отговор на въпроса, отправен към гостите в студиото, и обясни, че е рано който и да е да отговаря, докато са в ход преговори с Атина за прилагане на вече договорените мерки.


Партията победителка на Сипила също гласува срещу спасяването на Гърция, но не е толкова критична по темата, колкото са Партията на финландците. Помощ за Гърция, финансирана от Европейския механизъм за стабилност, събрал вече средства от страните членки, не изисква парламентарен дебат във Финландия, но трябва одобрение от комисия, включваща всички партии.


Близостта с властта укроти финландските популисти

© Reuters


Край на Партията на протеста


Напълно е възможно Сойни просто да иска да спре да е лидер на една Партия на протеста. "Той очевидно избягва разговори, които биха му затворили вратата към правителството", казва източник от управлявалата до изборите коалиция.


Популистките партии в скандинавските държави станаха популярни поради несъгласието на избирателите с политиките на традиционните партии, особено относно имиграцията.


Но влизането в коалиция може да е рисковано за популистите. В Норвегия Партията на прогреса стана управляваща за пръв път през 2013 г. и популярността ѝ рязко намаля, тя не успя да промени много неща в имиграционната политика и остана в сянката на консервативния премиер Ерна Сьолберг.


Алистър Нютън, анализатор в "Номура интернешънъл", казва, че "Финландия сама ще трябва да орязва разходи и ще е още по-трудно финландците да бъдат убедени да одобрят още отстъпки за гърците." Но все пак според него финландските избори имат периферно влияние – под 50% - върху рисковете Гърция да напусне еврозоната. 


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Едно е да обещаваш, друго е да изпълниш обещаното. Така че ако са се излъгали Финландците, то си е за тяхна сметка( както се излъгаха Българите че ще има безплатен обяд и дадоха властта на Серж , Пеевски и Сидеров, та хуубаво ни сипаха да ядем).

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1992 Весело

  -След, като не могат да си изпълнят обещанията, значи са излъгали ! Мястото им в парламента при следващите избори следва да се заеме от други, които ще си отстояват възгледите !

 3. 3 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Отново извира от епитети, чиято реално стойност и достоверност подлежат на сериозни съмнения.
  "Евроспектичната..." - зад тази дума какъв дълбок смисъл се крие, може ли да обясни "общността" на журналята ?
  Към кое точно са скептични, защо ?
  Това сигурно за пишещите (по скоро преписващите) подобни определения не е важно, защото да критикуваш нещо е много лошо, още по-лошо ако в следствие на критиката се промени моментното статукво. Малката подробност е, че единственото сигурно нещо е промяната и колкото повече зависи от нас и сме част от нея, толкова по-добре, защото ще бъде осмислена. Идеите за промяна в установения ред определено не са на почит сред журналята, които я изчерпват с кратки своеволни и абсолютно пристрастни и избирателни квалификации от типа на "евроскептик" или "популист", без да изпитват чувство на потребност да информират аудиторията си за гледната точка на субекта, който присъства и заема централно място в техните материали.
  Сравнявайки обещания и програми преди избори и свършеното след избори в България, трудно може да се подбере най-правилния епитет.

 4. 4 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Царя и Боко най-добре лъжат. А тия лъжливите можеш да ги познаеш по целия свят - грозни, дебели, сигурно и Тимо Сойни обича да хапва филия с хайвер от туба - еквивалентът на филия с мас в Скандинавието.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Лъжи колкото можеш,пък после ще мажем каквото можем.

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"m_todorov"]Царя и Боко най-добре лъжат[/quote]
  Или си поразен от пропагандата, или си гламав, или се правиш на гламав. Царя лъже, ама Борисов къде го слагаш и него в тази категория?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":
  А бе и сегашните хубавци доста послъгват.
  Да се внушава:
  Борисов никога не лъже и е последователен в решенията си

  Да Ви питам /виждам, чè сте навътре в нещата/ - днес ще сливаме ли митниците и НАП?

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#7:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Да Ви питам /виждам, чè сте навътре в нещата/ - днес ще сливаме ли митниците и НАП? [/quote]
  Няма да се притесняваш! Кабинета работи в полза на гражданите - в моя и твоя полза, така че и да ги слеят и да не ги слеят когато не се краде все тази.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  боко пък особено е най-големият лъжец в държавата. Той сигурно и сутрин в огледалото се лъже себе си. Финладските популисти пасти да ядат пред банкенския балканец.

 10. 10 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":
  Да се внушава:
  Борисов никога не лъже и много последователен в решенията си

  Да Ви питам /виждам, чè сте навътре в нещата/ - Борисов ще подава ли оставка, щото няма 120 /110/, 105.......депутати?

 11. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На гърците им става още по-трудно да си правят циганските мурафети!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Евроскептици във Финландия не означава "пропутинова"партия, на хранилка на рашите, както тук. Финландците са сърбали руската попара и за разлика от нас не са късопаметни!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#14] от "Никола Георгиев":

  Съгласен!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  В опозиция можеш всичко да говориш,но като влезеш във властта много трябва да внимаваш.Това не се отнася до Гърция.

 17. 17 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1768 Весело

  Навсякъде популистите се укротяват като агънца, когато замирише на власт. Не трябва да ходим далеч-стигат ни и нашият парламент и изпълнителна власт....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK