Да притиснеш газовия гигант

Да притиснеш газовия гигант

© ReutersГазпром" се наслаждава на неприкосновеността си. Той е основният доставчик на вносен газ за ЕС, възползвайки се както от непосредственото покровителство на Кремъл (руската държава е най-големият му акционер), така и от мрежата от бизнес и политически връзки в страните, на които продава синьото си гориво и особено в Германия.


Алтернативите на руския газ са ограничени, както и желанието на клиентите му да се противопоставят на господстващото положение на "Газпром". Сега обаче ЕС се опитва да усмири руския газов гигант. Най-новият удар на Европа бе нанесен на 22 април, когато еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер обяви дългоочакваното изложение на възраженията (термина на еврожаргон за списък с обвинения), в което се изброяват предполагаемите злоупотреби на компанията с пазарното й положение.


Според ЕС "Газпром" преследва цялостна стратегия за разделяне на централноевропейските и източноевропейските пазари. Компанията ограничава трансграничните газови продажби, което й позволява да налага "несправедливи цени" в пет страни: България, Полша, както и балтийските държави Естония, Латвия и Литва. Освен това ЕС посочва, че "Газпром" се е възползвал неправомерно от господстващата си позиция на пазара, за да се опита да запази контрола върху транзитния тръбопровод "Ямал" през Полша и да сплашва България да подкрепи "Южен поток" - проект, който Кремъл анулира и който трябваше да пренася газ през Черно море.
"Газпром" сондира почвата предходните месеци, за да види дали може да постигне споразумение с ЕС, преди обвиненията да бъдат повдигнати официално. Преговорите обаче се провалиха на фона на охлаждането на руско-европейските отношения заради Украйна. Сега ръководителите на компанията и техните политически господари трябва да решат какво да правят. "Газпром" има 12 седмици да отговори на обвиненията чрез опровержения, отстъпки или чрез двете. Ако не успее да задоволи еврокомисията, следващата стъпка е принудително изпълнение. Това може да означава глоби от милиард или повече евро (на теория до 10% от приходите на компанията) и законово наложени промени на бизнес модела й. "Всички пътища са отворени", посочи Вестагер. "Бихме искали "Газпром" да отговори и бихме искали да разговаряме," допълни тя.


Реакцията от Москва не беше обещаваща


Компанията посочи, че спорът трябва да бъде решен в рамките на съществуващите споразумения между ЕС и руското правителство. Тя заяви, че обвиненията на ЕС са "неоснователни", настоявайки, че се съобразява с международното право и местното законодателство на страните, в които работи. Тя отбелязва, че "Газпром" е учреден "извън пределите на юрисдикцията на ЕС" и според руския закон има специални функции с обществена значимост (...) и статут на стратегически организация, контролирана от държавата. Накратко - Русия не признава правомощията на ЕС в случая с "Газпром".


Непубликуваният списък с обвинения, съставен от стотици страници, е истинска находка за интересуващите се от мрачния свят на руски газов износ: свят, белязан от печеливши посреднически компании с неясни отношения на собствениците, споразумения, сключени от политици (не от бизнесмени), и от внушителна доза проявявано специално отношение в геополитически план. Той също така е признак за нова воля в ЕС да се занимае с енергийната сигурност след дълго и издаващо боязън забавяне. ЕС започна действията си срещу "Газпром" с Третия енергиен пакет през 2007 г.


Основният резултат бе да се забрани на същата компания да притежава едновременно газопроводите и молекулите, които текат по тях.


Русия сериозно се противопостави на това, възприемайки го като политическа атака срещу активите и бизнес модела на "Газпром". Колкото повече обаче ЕС се вглеждаше във вноса на руски газ, толкова по-малко го харесваше. През 2011 г. при най-голямата антитръстова проверка в историята на ЕС служители със заповеди за обиск иззеха документи и компютри от десетки офиси на "Газпром" и негови филиали. Съюзът започна официално разследване през 2012 г.


Това бе голям удар за Русия. Подобно на Microsoft, който се сблъска с европейското законодателство за конкуренцията за свързването на браузъра си Internet Explorer с операционната си система Windows, "Газпром" и съюзниците му в Кремъл не разбраха докъде се простират обвинителските правомощия на ЕС при изграждането на единния пазар. През 2012 г. руският президент Владимир Путин прие указ, който забранява на стратегически компании (включително на "Газпром") да разкриват информация на регулаторни власти, да продават собственост или да променят договори без официално съгласие.


Изложението на възраженията до голяма степен е готово от 2013 г. Предшественикът на госпожа Вестагер - Хоакин Алмуния, неколкократно е обещавал да повдигне обвинения, но напусна поста си, без скалпът на "Газпром" да краси бюрото му. Мнозина обясниха това с политически притеснения по върховете на еврокомисията. Сега Европа е в много по-стабилно състояние на духа. Непреклонната датчанка Вестагер настоява, че политиката не влияе върху поведението на нейната дирекция: това е част от правосъдната система и трябва да действа без страх и предпочитания. Действията срещу "Газпром" станаха факт само седмица след като еврокомисията представи изложение на възраженията срещу поведението на Google.


Противният газов инкасатор


Политиката обаче също се е променила. Приятелите на Русия в Европа са по-малко и по-изолирани. Доверието и търпението са намалели. Притесненията за зависимостта от руския газ са намалели.


Зимата свърши и Европа е в доста по-добра форма откогато и да било, за да може да са устои на руския изблик на гняв. Подобрила е складирането и е изградила газови връзки север-юг, така че прекъсване на доставките през Украйна например да може да бъде компенсирано с доставки от други газопроводи като германско-руския "Северен поток" през Балтийско море. Литва, която бе напълно зависима от руския газ, изгради терминал за внос на втечнен газ, като това незабавно доведе до сериозно понижение на цената от "Газпром". Със започващия тази година износ на втечнен газ от САЩ Европа ще има други източници на доставки. Русия все още може да прекъсне износа за Европа, но това ще се отрази сериозно на приходите й, ще изгуби доверие и ще доведе дори до още по-бързо преминаване към алтернативни горива и доставчици.


Газът остава изключително политизиран бизнес. След като близа рани заради газопровода "Южен поток", сега Русия рекламира друг план, наречен "Турски поток". Планира да изгради газопровод през Черно море, но само до турската граница, за да не се сблъсква с разпоредбите на ЕС. "Газпром" обаче разговаря с Гърция за участието й в проекта, което може да бъде съчетано с руски заем до 5 милиарда долара, ако се вярва на слуховете. Представителите на европейските институции без съмнение също ще имат какво да кажат по въпроса. (БТА)


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Както и се очакваше, чекистите загубиха газовата война на всички фронтове...

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Определено едната страна ще бъде победител.Ще видим коя...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Дано повече чугуни прочетат тази статия и да осмислят защо избрахме ЕС пред СССР(Нова)!

 4. 4 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Общо взето ЕС ясно показва на Северните диваци,че не могат да манипулират вече с доставките на газ.Ако не,тотална изолация и загуба на най-големия пазар на газ
  СеСеСеРе се наигра май

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 5. 5 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Весело

  "....за да може да са устои на руския изблик на гняв.."-хехх..хехехх..Пред този гняв скоро и кучетата даже само ще помахват с опашки..

 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  И санкцията според руските икономисти се намира в рамките от 3.7 до 93 милиарда долара.
  Който както иска да си го смята...
  п.п. Като осноен акционер Руската държава ще е отговорна за плащането на тази санкция. С всичките си активи във и извън страната (напр. Калининградска област, остров Сахалин и т.н.)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Ще бъде добре, ако се уредим с по-ниска цена на газа покрай това, но като си познавам нашите политици... накрая ще изкярат всички с изключение на нас...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  На руснаците май друго, освен да смъкват брюките, не им остана.
  А, да! Могат да налапат тръбата с газа и геройски да се пожертват за Путина...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  А като откажат да платят: Конец фильм

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  " ...На кратко Русия не признава правомощията на ЕС в случая с Газпром..."
  Както винаги,ребятата не са в час..При положение,че имаш продажби за 30-40 млрд.евро в ЕС годишно,няма как да не се съобразяваш с политиката и изискванията му...

 11. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 455 Неутрално

  ЕС ни защитава по-добре и по-последователно от последните български правителства от Сакскобургготски насам. Ако не бяхме в ЕС, жална ни майка!

 12. 12 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3070 Весело

  Хохохо, фуражките и каскетите сега ще нададат вой против сорсоизЪма и колониализЪма.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Да им ударят глоба 50 млрд, и с парите да опънат тръби до Азербайджан, Иран, Израел.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на query
  query
  Рейтинг: 508 Неутрално

  [quote#3:"Моди трий нищо да не остане!"]Дано повече чугуни прочетат тази статия и да осмислят защо избрахме ЕС пред СССР(Нова)! [/quote]
  И да я прочетат файда няма, те обичат родната си рассеея и за тази обич бронебойни патрони няма открити, както и за алчността им, де.

 15. 15 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 455 Неутрално

  [quote#10:"eurogi"]" ...На кратко Русия не признава правомощията на ЕС в случая с Газпром..." [/quote]
  По-запознати фирми като Боинг, преди да купуват някоя фирма (дори и американска) питат и европейската антимонополна служба за разрешение, за да си нямат ядове. И Майкрософт клекна и ГАЗПРОМ ще клекне. Иначе няма да може да продава на европейския пазар. ЕС е най-голямата световна икономика.

 16. 16 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "Депутат 241":

  Мечтите са безплатни. Газпром няма да плати и един долар санкция, наложена от ЕС, така както Русия няма да плати милиардите за Юкос.
  Газпром не е под юрисдикцията на ЕС и не оперира на негова територия, а само търгува със страните-членки.
  Евентуален резултат от тази патаклама може да бъде отпадане на неконкурентни практики като забраната да препродаваш закупено от Газпром газ.

 17. 17 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Зимата свърши [/quote]

  6 месеца по-късно - ще дойде время за нова зимата.

  Слава Украйне!
 18. 18 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Южния поток досега да беше построен , ако руснаците действаха пазарно и ако корупцията не беше до небето...

 19. 19 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Гъзпром ще трябва да съобрази с ЕС, ако не глоба.
  Щрафен както се казва на руски (а и на немски).
  Били на Пу хората. А кой е Пу?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 20. 20 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  [quote#17:"vilson"]6 месеца по-късно - ще дойде время за нова зимата.[/quote]

  До коментар [#17] от "vilson":

  Вие руснаците бизнеса ще го научите по трудния начин, нали?

  [quote#19:"Чарли българоФИЛ"]Щрафен както се казва на руски [/quote]

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Весело

  [quote#16:"simo87"]Газпром няма да плати и един долар санкция, наложена от ЕС[/quote]
  Я питай Майкрософт дали е така.

 22. 22 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  [quote#17:"vilson"]6 месеца по-късно - ще дойде время за нова зимата.[/quote]

  До коментар [#17] от "vilson":

  А ако не изревем за "газ" ще ни нападнете с ядрени ракети, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Любопитно

  [quote#17:"vilson"]6 месеца по-късно - ще дойде время за нова зимата. [/quote]
  Я припомни какво се случи през току-що отминалата зима?

 24. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4377 Любопитно

  [quote#16:"simo87"]Русия няма да плати милиардите за Юкос.
  Газпром не е под юрисдикцията на ЕС и не оперира на негова територия[/quote]
  Ти да си чувал за международно право?
  Не си. Или поне смяташ, че то е измислено от руснаците, за да мачкат останалия свят.
  Да, ама не! В момента Русия ИЗПЛАЩА задълженията си към акционерите на Юкос, както ще си плати и тази санкция. Айде да видим чия юрисдикция е по-голяма!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на bekon
  bekon
  Рейтинг: 0 Неутрално

  През България не успяха да ерозират ЕС. Да видим през Гърция дали ще стане. Ако и Иран започне да внася газ в Ес... Блага работа! Ако пък и Турция реши, че да доставя Азерски газ до Европа не е излишно... Кой каза, че нямало пълно щастие?!

  Ти ри ри рем
 26. 26 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#22:"Чарли българоФИЛ"]А ако не изревем за "газ" ще ни нападнете с ядрени ракети, а? [/quote]

  Разбира се, че не. Не е нужни нашия газ?
  Ако газът не е необходимо - ти ще откаже да го купуват.

  Ние ще умрат от глад.
  Вече половината хора от страната бях умира от глад през зимата 2014.

  Слава Украйне!
 27. 27 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#25:"bekon"]Ако и Иран започне да внася газ в Ес... [/quote]

  + евтин шистов газ от САЩ или Полша.
  + зелена енергия и глобалното затопляне.

  ако, ако...

  Слава Украйне!
 28. 28 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Разликата е във философията. За путландци зага е оръжие, за ЕС бизнес. Та ушанките ще по воюват, па като огладнеят ще клекнат.

  chavo64
 29. 29 Профил на vilson
  vilson
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#28:"chavo64"]за ЕС бизнес. [/quote]
  Бизнес?
  да налага глоби на договора, кой сключен преди 5 години? Съгласно закона, който беше приет преди три години?

  Това е една приказка за вътрешно потребление. Целият свят се смее.

  Слава Украйне!
 30. 30 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 506 Весело

  [quote#16:"simo87"]Газпром не е под юрисдикцията на ЕС и не оперира на негова територия[/quote]

  Разни надписи "Газпром" по бензиностанции ми се привиждат покрай пътя, сигурно пирати-плагиати ще да са...

 31. 31 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Само с помощта на ЕС България ще може да се освободи от задушава щата хватка на Газпром.

 32. 32 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#24] от "Депутат 241":

  Я дай един източник, според който Русия изплаща обезщетения на акционерите от Юкос.

 33. 33 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#30] от "anona":

  Говоря за продажбата на газ. Бензиностанциите са съвсем отделен въпрос, да не говорим, че се доста малко на брой, но те продават петролни продукти, не природен газ, нямат връзка с газовата им дейност.

 34. 34 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#32:"simo87"]Я дай един източник, според който Русия изплаща обезщетения на акционерите от Юкос. [/quote]

  Ще ще, лихвите си вървят.
  http://dnes.dir.bg/news/rusia-ukos-aktzioneri-17117342

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/28/2351661_komersant_rusiia_e_osudena_da_plati_50_mlrd_za/

  Имало едно време ссср...
 35. 35 Профил на darkenthusiasm
  darkenthusiasm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Злоупотреба с господстващо положение на пазара му викали и глобите са доста солени...

 36. 36 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4377 Неутрално

  До коментар [#32] от "simo87":
  До 15.06.15 Русия има дедлайн.
  http://imrussia.org/en/analysis/law/2212-will-russia-pay-the-yukos-settlement

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#7] от "graoveca":
  "Ще бъде добре, ако се уредим с по-ниска цена на газа покрай това"

  Общата политика за газа означава обща цена. От нашите политици не зависи нищо освен ако не се продадат на Путин както до сега.

  подпис
 38. 38 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Българите масово се топлят през зимата на дърва и въглища,ако стане проблем с Газпром да му мислят европейците защото те са газифицирани 100%.Хиляди камини, обикновени и с водна риза се продадоха през последните години в България,а се газифицираха само най-богатите

 39. 39 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Потреблението на газ в ЕС е спаднало за 4 години с 22% - от 524 млрд. м3 на 409

  http://gas.bghot.com/gas-evropa.php

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#36] от "Депутат 241":

  Ааа, не плащала, но щяла да плати, разбрах...
  Колко фьешън змучиш само - имала дедлайн...
  Направо се тресат от страх и си броят рублите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK