Расизмът на трафикантите, или как оцеляването зависи от цвета на кожата

Расизмът на трафикантите, или как оцеляването зависи от цвета на кожата

© Associated PressОколо 1300 британски лири на човек струва опасното пътуване от Северна Африка до южните брегове на Европа. Имигрантите обаче изпълняват и други условия – всеки има определено място според расата си, а някои дори пътуват заключени под палубата. Оцелелите разказват пред The Independent подробностите за невъобразимите ужаси, преживели в лодките: глад, побои и убийства.


Имигрантите от африканските страни на юг от Сахара често са държани под палубата, лишени от вода и слънчева светлина. Това разказват тийнейджъри, пристигнали на италианското пристанище Лампедуза. Едното от момчетата, оцелели по време на опасното пътешествие, моли спасителните екипи да се обръщат към него с името Али. Така се казвал неговият приятел, който бил изхвърлен в морето заедно с други пътници.


"Либийците, които ме доведоха в Италия, не са хора. Те говорят с оръжието, не с думи… изхвърлиха осем нигерийци в морето. Изхвърлиха и моя приятел в морето. Всички се удавиха", разказва Али.
Момчето е един от 400-те пътници на неговата лодка, които успяват да стигнат живи до Европа. Той си спомня и за престоя си, заключен под палубата:


"Те не ни даваха вода. Иначе щеше да ни се ходи до тоалетна. На кораба няма тоалетна. Ако си болен или отидеш на по-горно ниво, за да подишаш въздух, трафикантите ще те застрелят."


Расизмът на трафикантите, или как оцеляването зависи от цвета на кожата

© Associated Press


17-годишният Ибрахим от Сомалия също бил натикан под палубата.


"В моя кораб имаше около 150 души. Сомалийците бяха пратени на най-долното ниво, а хората от останалите националности можеха да отидат на най-горното ниво", разказва Ибрахим.


Палестинецът Юсуф, също на 17 години, е стигнал до Италия през февруари, след като избягал от Газа. По думите му той е бил настанен на по-горно ниво в кораба с други хора от Близкия изток:


"В кораба бяха около 250 души. Той имаше две нива и някои африканци бяха настанени долу."


"Трафикантите имаха оръжия и ако говориш, заплашваха, че ще те хвърлят през борда или ще те застрелят. Те винаги ни заплашваха с оръжията си", разказва момчето.


Расизмът на трафикантите, или как оцеляването зависи от цвета на кожата

© Associated Press


Много от имигрантите казват, че са били разделени на расов принцип. "Хората с по-светла кожа са получили малко по-добро отношение", разказват от "Спасете децата"- организация, която предоставя помощ на стигналите до европейските брегове.


"Това, което чуваме от множество имигранти, пристигащи в Италия, е, че отношението към хората от африканските страни често е по-лошо, отколкото към пътниците от Близкия изток или Азия. Африканците често са принуждавани да стоят в трюма, където има по-голяма опасност да се удавят, ако корабът се преобърне, и могат да се разболеят от вдишването на горивните изпарения", коментира говорителка на организацията.


Расизмът на трафикантите, или как оцеляването зависи от цвета на кожата

© Associated Press


По думите ѝ измежду причините за това отношение са както фактът, че африканските имигранти от страни като Еритрея и Сомалия не могат да платят колкото другите, така и "просто расизъм от страна на хората, извършващи незаконното превозване".


През юли миналата година стотина имигранти бяха избити от трафикантите. Те се опитали да избягат от заключен трюм, когато от двигателя на кораба се разнесли изпарения. След като отровният газ се разпространил под палубата, настанала паника и пътниците успели със сила да отворят вратата. Отвън обаче ги посрещнали въоръжени с ножове трафиканти, които започнали да ги избиват и да ги хвърлят в морето.Петима мъже се нахвърлили върху пътниците, намушкали произволно някои от тях и ги хвърлили през борда. След това предупредили другите да не реагират, за да не бъдат сполетени от същата съдба, разказват полицаи.


Близо 60-ма от имигрантите били нападнати, а телата им – изхвърлени. Предполага се, че около 50-ма са хвърлени направо в морето, за да се удавят. Осемнайсет души бяха намерени загинали от изпаренията сред купчина от тела в корпуса на кораба.


Оцелелите, свалени от кораба от италианските и малтийските власти, са описани предимно като сирийци. В съобщенията се казва, че мъртвите имигранти са "африканци".


Петимата арестувани за убийствата са от Саудитска Арабия, Сирия, окупираните палестински територии и Мароко.


Голяма част от 900-те, издавили се в преобърнатия кораб в неделя, също са  били заключени под палубата, разказва оцелял. (БТА)


Расизмът на трафикантите, или как оцеляването зависи от цвета на кожата

© Associated Press


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Няма право да се оплаква някой, който си плаща за незаконна дейност.

  'Let light surround you' Dream Theater
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Ужас!Все пак се чудя,откъде бедни хора/нали затова повечето идват в Европа/имат толкова пари за пътуване.Кой им ги дава пари и ги води на място,където нито ги искат,нито им обещават добър живот.

 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 770 Гневно

  Само не ни казвайте, че НАСИЛА ви тикат в корабите
  И НАСИЛА ви стоварват в ЕВРОПА! НИКОЙ НЕ ВИ ВОДИ В ЕВРОПА ПРОТИВ ВОЛЯТА ВИ!

  ТОВА Е ГНУСНА МАНИПУЛАЦИЯ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4946 Разстроено

  Ужасяващи истории!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Т'ва е пич някой да те е карал насила да се качваш на тази лодка че и да им плащаш.
  Ако нямаше желаещи сами да си плаят и да се набутат на тия лодки трафикантите щяха да умрат гладни ... ама има такива като този така че т'ва е ... да не се оплаква и да си стои в Африка.

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 939 Неутрално

  И какво търсите там! Да би мирно стояло , не би чудо видяло!
  И защо другарите мюслимани не си ходят да бягат в Саудитска Арабия, Кувейт, ОАР и т.н. ами ни се натрисат тук?!?!

 7. 7 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  След като бъдат спасени/заловени, "бежанците" трябва да бъдат съдени за подбуждане към незаконна дейност (нелегален трафик) и експулсирани от Европа завинаги.

  'Let light surround you' Dream Theater
 8. 8 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Апропо, оцеляването на тези гемии зависи ли от вярата? Или само от оттенъка на цвета, набеден за "раса" (Щом тези на снимките са "светли", какви ли са онези в трюма?

  'Let light surround you' Dream Theater
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Бежански лагер на територията на Африка.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  Ако се върнем към историята на търговията с роби от Африка, именно арабите и техните племенни банди от "ловци" са били доставчиците за корабите. И досега в някои африкански страни на западния бряг плашат децата с арабските търговци. Е, а основните продавачи са били местни вождове, продаващи пленници от други племена или свои съплеменници с нисък ранг.

 11. 11 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#9:"xmm"]Бежански лагер на територията на Африка. [/quote]
  Кой да им го направи и кой да ги храни там? ЕС ли?
  Да си вървят който откъдето е и да се оправят в държавите си.

  'Let light surround you' Dream Theater
 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Трафикантите са престъпници- какво може да се очаква като морал и морален стандарт от едни престъпник в момента на извършване на престъплението от него?! Съжалявам за тези хора, но не може цяла Африка да се пресели в ЕС и в Европа! Дори в Африка собствените държави на незаконните мигранти си имат ясно обозначени държавни граници, които се охраняват доста добре - въпреки , че би могло да се очаква друго... В Европа не е законно да влизаш нежелан в чужд дом, в отсъствието на стопанина или пък да се натрапиш някому, когато не си желан. Всяко гостуване е до време.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Пиратството и търговията с роби са вековен поминък за берберите...

 14. 14 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#10:"daskal1"]именно арабите и техните племенни банди от "ловци" са били доставчиците за корабите.[/quote]

  По-добре, Европа никога да не беше колонизирала и цивилизовала Африка. И до днес тези "бежанци" щяха да си живеят в джунглите и да не подозират за нас...

  'Let light surround you' Dream Theater
 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#11] от "ariel28":

  ЕС се чувства отговорен,не знам защо.
  Освен от гузност.
  А света е по-голям.

 16. 16 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#15:"xmm"]Освен от гузност. [/quote]
  Гузност за какво? Че е центърът на света във всяко отношение, била е и ще бъде?

  'Let light surround you' Dream Theater
 17. 17 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#16:"ariel28"]Че е центърът на света във всяко отношение, била е и ще бъде?[/quote]
  Имам предвид Европа.

  'Let light surround you' Dream Theater
 18. 18 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 1058 Весело

  ЕС да изпрати протестна нота към двете (или бяха три?) Либийски правителства строго осъждаща проявите на расизъм от Либийските трафиканти.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Не знам за расизма на трафикантите на хора, но в българските форуми ( и извън тях) говоренето определено е расистко.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#19:"Jessika"]оворенето определено е расистко.[/quote]
  Например? Или защитавате закононарушителите, защото са черни? ТОВА е расизъм.

  'Let light surround you' Dream Theater
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#10:"daskal1"]И досега в някои африкански страни на западния бряг плашат децата с арабските търговци. [/quote]

  да.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#15] от "xmm":
  ес не се чувства отговорен и гузен е поне не целия
  само една малка група от държави който решиха че просто могат да вземат богатствата на африка и да ги ползват за своя облага
  е тая група държавички изгражда в хората мнението че на практика всички в ес се чувстват гузни

 24. 24 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  хъхъ тва ми напомня на Детския кръстоносен поход през 1212 г. когато папата решил, че само войска от деца ще могат да изгонят мюсюлманите от Светите земи, защото децата са невинни и господ ще им помага.

  За да превозят детската войска през морето, били наети пирати и контрабандисти, щото те имали кораби и ги давали евтино. А последните, взели, че продали всички деца в робство.

  Поне такава е легендата, нали.

  http://kaka-cuuka.com
 25. 25 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Ако питаме разни като социален, дисидент и още няколко индивида във форума трафикантите не са араби...ами са гримирани и декизирани бели американци, французи или шведи....защото нали всичко лошо идва от мръсните империалисти, колониалисти и европейци !

 26. 26 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  никой на никого не е длъжен, тези да се сърдят на себе си и хората около тях, които са допуснали страните им да изостанат толкова много заради една назадничава религия и глупост еми попарата се сърба за проявената глупост от народите

  twitter.com/voxybg
 27. 27 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#23] от "vesko19":

  Смятам,че точно тази малка група държави налагат модела и натрапват гузността си чрез измислено добродушие.

 28. 28 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#2:"rosiraycheva50._"]Все пак се чудя,откъде бедни хора/нали затова повечето идват в Европа/имат толкова пари за пътуване.[/quote]

  Ами по същия начин както в бедна България кафенетата са пълни със здрави хора в работно време, така и в Африка 1300 долара явно не са им проблем.

 29. 29 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А колко по-лесно е да си учат уроците и да бачкат, вместо да се катерят по лодки и да се давят.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 30. 30 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Още на са се отракали да им вадят органите, ама и до това ще стигне както е тръгнало

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 31. 31 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Всички бежанци да ги изпращат към Израел и САЩ - държавите които разпалиха целият Изток.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 32. 32 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Черните мразели разизма, но повече мразели по-черните от тях...

  Ох,, леле, пуста дИмУУУкрация..

 33. 33 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  1300 по 5 = 6500. Паунда! 5 души спокойно могат да си купят лодка и да се предвижат сами.

 34. 34 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1247 Весело


  Еиии тия много бързо са научили опорните точки на разните организации от хелзински тип

  гошо
 35. 35 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Имам един познат, като му поискат назаем 10 лева, отказва с думите: "Кви 10 лева, бе? Аз ако имам 10 лв., ще си купя въже да се обеся!" Та всеки с акъла си, африканците, ако имат 1300 паунда = 3 400 лв., си купуват незаконно пътуване в продънена лодка.

 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  [quote#24:"Longanlon"]тва ми напомня на Детския кръстоносен поход през 1212 г. когато папата решил, че само войска от деца ще могат да изгонят мюсюлманите от Светите земи, защото децата са невинни и господ ще им помага. [/quote]Не е папата - някакъв тинейджър си внушил тази глупост.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  То и при нас има расиЗАН:

  Черен - модерен;
  бял - г*за ми ял.

  Дневник - това е детско ромско стихче.

 38. 38 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Някои същества не заслужават определението хора! Реакцията на мнозина във форума не създава по-различно усещане,за съжаление.....
  Иначе дългосрочното решаване на проблема е тотален контрол на морските граници,изграждане на бежански и емигрантски лагери в Сев. Африка и все по-активна роля на ЕС в Африка и Близкия изток. Ако някои политици или нации от Евросъюза живеят с други илюзии,то е крайно време да ги забравят.....

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  От статията излиза, че ако престъпник трафикант убие черен е расизъм, ако убие бял - не е. Ей това е двоен стандарт.
  Цвета на кожата не дава предимство - нито белия, нито черния.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2948 Весело

  До коментар [#14] от "ariel28":

  [quote#14:"ariel28"]По-добре, Европа никога да не беше колонизирала и цивилизовала Африка. И до днес тези "бежанци" щяха да си живеят в джунглите и да не подозират за нас... [/quote]

  Е да де, и аз така мисля - ама пуста алчност за природни ресурси - и то злато, диаманти - дето освен за престиж на снобите, за друго не стават.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#41:"Johnny B"]Ай от мен дами и господа расисти, дано в Англия ви върнат на паспортна проверка.....[/quote]

  Нямам против, при условие на всеки върнат българин да приемат 2 бедстващи нещастници от корабите. Малко човещина.

 43. 43 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#41] от "Johnny B":

  Към 42.
  И ако може бежанците без паспортна проверка.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  И по испанската телевизия имаше обширен репортаж за това, но на мен друго ми е интересно. Пропищяха ни ушите от доста араби, които се оплакват какво растистко било отношението към тях, особено в България. А, какво се оказва, те самите имат дивашко расистко отношение към сомалийци и други африканци и дори ги обричат на смърт заради расата им. Хелзинскски комитет, някакъв коментар?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 46. 46 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#8:"ariel28"]Или само от оттенъка на цвета, набеден за "раса" (Щом тези на снимките са "светли", какви ли са онези в трюма?[/quote]

  До коментар [#8] от "ariel28":

  Всичките на снимката са черни кат' космоса ама седнали да се делят на светло и тъмно черни! Глупости, че и расизъм го наричат това дето се делят помежду си! И какво - да съчувствам ли? А и мен техния расизъм един към друг какво ме касае или който и да е друг европеец? И тия идиоти дето се хвърлят един друг през борда заради това някой бил една идея по-чер да ги приветстваме в обятията си ли, какво?

 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  "В кораба бяха около 250 души. Той имаше две нива и някои африканци бяха настанени долу."

  Под африканци, очевидно разбират чернокожи. Факт е че, близо двеста години след края на робството, отношението към негрите не се е променило много... Интересно какво отношение очакват да получат бежанците, които не са цветнокожи, при положение, че сънародниците им каналджии третират негрите като роби?!

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Наскоро мюсюлманите имигранти на един един кораб изхвърлиха в морето християните. Обаче лошите сме ний.
  http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=12&p=51263

  Стига сте ме карали да пиша кодове. Без друго ви пълня форумите съвсем безплатно, че иначе ще заглъзнете окончателно в собствените си коментари

 49. 49 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#29:"Rozalina"]А колко по-лесно е да си учат уроците и да бачкат, вместо да се катерят по лодки и да се давят.[/quote]

  Лесно ли? Питайте гърците, какво остава за тези още по на юг

  'Let light surround you' Dream Theater
 50. 50 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#46:"yoankata"]И тия идиоти дето се хвърлят един друг през борда заради това някой бил една идея по-чер да ги приветстваме в обятията си ли, какво?[/quote]
  Ами научиха се, че като хвърлят християните зад борда да се удавят, всички наоколо ще се втурнат да ги спасяват и няма да ги екстрадират.

  'Let light surround you' Dream Theater
 51. 51 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1119 Разстроено

  "Палестинецът Юсуф, също на 17 години, е стигнал до Италия през февруари, след като избягал от Газа. По думите му той е бил настанен на по-горно ниво .."Браво на Юсуф!Срам за богатите арабски държави,които спокойно могат,да купят за всичките му сънародници по един еднопосочен билет лукс класа вместо,да се мъчат по разни макар и по-горни,но некомфортни корабни нива.

 52. 52 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Проблемът на тези хора не е в кожата. Проблемът им е, че са дрипави, необразовани, направо неграмотни, неспособни на какъв да е труд в Европа. Те не могат да се интегрират, не могат да свикнат с европейския начин на живот, с европейските ценности.
  В тези държави има и умни, образовани хора, с висше образование, говорещи 3-4 езика. Тези хора с лекота пътуват по света и са желани навсякъде. Но от просяци и ползватели на социални помощи никой няма нужда, още по-малко работният германец, който бачка по 8 часа на ден, за да храни бежански гърла.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1754 Любопитно

  Нещо не схващам. Нали само белите можеха да проявяват расизъм? В смисъл - само белите хетеросексуални мъже християни. Ако не покриваш тези изисквания не може да си расист (щото както ни учат великите левичарски медии, "обратен расизъм нЕма". Та както и някой по-горе пита - какво ни ангажира нас това, че някакви диваци се избивали по време на незаконен опит да проникнат на чужда територия?!? Може би Европа сега е длъжна да приема всеки по-черен тръгнал на гумена лодка насам, понеже някакви араби изтрепали 60 сомалийци?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#52] от "Lou":

  Европа изпитва остра нужда от болногледачи и чистачи за застаряващото си население, които при това да работят евтино

 55. 55 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Никой не ви е канил в Европа!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 56. 56 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#58] от "Johnny B":

  Не може - докато има гладни, няма да има хляб и сол за тея - да си гният само - стига им.

 61. 61 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тюфлекчия":

  Ако махнеш думата християнин, поста ти ще е 100% верен - защото доста християни са реални расисти, нищо че Христос е говорил против расизма.

 62. 62 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#54:"maria_"]Европа изпитва остра нужда от болногледачи и чистачи за застаряващото си население, които при това да работят евтино[/quote]
  Да, но трябва да са млади, квалифицирани(медицинско образование), с опит няколко години, с добър местен език...и да трият денонощно лай.а за 600-700 Евро... Никой от емигрантите няма и най-малък шанс за такава работа...

 63. 63 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#62] от "Коки":

  Към гледачите на възрастни хора няма изискване да са млади, може да са без медицинско образование, доброжелателността е по-важна от опита, опитът може да е с някой близък, заплащането е двойно от посоченото от вас. Виж език е безусловно необходим.

 64. 64 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#17] от "ariel28":
  Недей така, когато в европа са живеели още в пещерите и в дупки в калта, в египет са строили пирамиди, в долината на Тигър и Ефрат е имало развита цивилизация, китайците са изграждали империя. Светът не започва и не свършва с нас, това че последните 20 века Европа се счита за център на света нищо не означава, това е сравнително малък период в цялата човешка история. И да не забравяме, че хомо-сапиенс е произлязъл от африканския континент, а в европа са били неандерталците, които са изчезнали.

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 65. 65 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#64] от "irc84":

  ОК, но днес всичко живо се стреми към Европа.

  'Let light surround you' Dream Theater
 66. 66 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#65] от "ariel28":
  Африканците се стремят към Европа, мексиканци и кубинци предпиемат убийствени преходи към САЩ, преди 30години бащите ни са рискували живота си да избягат в Гърция или Турция, ирландци са продавали всичко за да идат да живеят като скотове в америка. Всичко е много преходно, не се знае след време дали трафикът няма да се обърне в обратната посока

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  [quote#19:"Jessika"]Не знам за расизма на трафикантите на хора, но в българските форуми ( и извън тях) говоренето определено е расистко.[/quote]

  До коментар [#19] от "Jessika":

  Не я отваряй тази тема защото сме я водили и форума веднага се разделя на тези които сме емигранти на тези които не са. Никога няма да можеш да убедиш никой в тезата си. Българина е звяр спрямо другите емигранти но се обижда като ученичка като му кажат че не го искат в Англия или Испания. В България няма човек, независимо колко е прост и необразован който да си мисли че е равен с тези емигранти на снимката. Всички дълбоко вярват че са нещо повече от тях. Защото ако не са ... то от кой са по-добре тогава? Остави я тази тема. Не е за този форум.

  California Über Alles
 68. 68 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#66:"irc84"]Всичко е много преходно, не се знае след време дали трафикът няма да се обърне в обратната посока [/quote]

  Не и в обозримото бъдеще

 69. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  [quote#67:"Pontif А"]Българина е звяр спрямо другите емигранти но се обижда като ученичка като му кажат че не го искат в Англия или Испания. [/quote]
  Няма работещи българи, върнати от която и да е европейска държава. Виж, лентяите и потребителите на социални помощи никъде не ги искат.
  Не виждам защо нарушителите на законите трябва да бъдат поощрявани да идват незаконно в Европа. Които от тях са с шансове да си намерят работа кандидатстват легално и получават документи да работят и живеят в ЕС. Всъщност и ние бяхме на същия режим преди да влезем в ЕС.
  ЕС да се поучи от опита на Австралия, която има развита система за легална имиграция и не приема нарушители на законите за легално установяване в страната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK