Кой не иска България да бъде следена

Кой не иска България да бъде следена

© Юлия Лазарова 
В интерес на българското общество е европейският мониторинг не само да продължи, но дори да стане още по-интензивен. Българските евродепутати обаче не мислят така, пише в коментара си за "Дойче веле" Ясен Бояджиев.Да смяташ, че европейският мониторинг върху правосъдието и борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България (т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка) е полезен и трябва да продължи, вече е някак си непатриотично. Означава, че се "страхуваш да кажеш нещо на Европейската комисия" и "чинно изпълняваш всичко", което е израз на "васална" политика. Докато пък тази политика продължава, "никога няма да постигнем националните си интереси". От което следва, че ако си "за" мониторинга, си "против" националните интереси.


Горе-долу така, оказва се, мислят българските евродепутати. (Или поне по-голямата част от тях.) При това по въпроса цари трогателно единомислие между опозиция (БСП) и управляващи (ГЕРБ).


Парадоксалното изслушване в европарламента
През последните години, при вече трето поред управление, все по-често и все по-ясно се чува, че е крайно време механизмът да отпадне. Поредният пример е от миналата седмица с организирано за първи път в подобен формат изслушване в Европейския парламент на представители на България и Румъния - двете страни, в които тази форма на контрол беше въведена, за да ги стимулира да наваксат изоставането си в правосъдието и борбата срещу корупцията и да достигнат европейските стандарти за върховенство на закона.


В началото на еврочленството си, а и дълго време след това двете страни се движеха (или по-скоро тъпчеха на място) "в пакет". Днес положението е друго - в последните години Румъния постигна голям напредък, а България дори се придвижи назад.


На този фон изслушването в европарламента изглежда парадоксално. Представителите на Румъния със самочувствие отчитат конкретни резултати и успехи, но въпреки това преобладаващата сред тях позиция е, че е важно механизмът да остане, защото е изключително ефикасен, а и нужен, за да бъдат успехите задържани и подсилени.


Българското представяне е отново в бъдеще време - приета е поредната хубава стратегия и пак има големи намерения за реформа. За конкретни резултати естествено не става дума, защото такива просто няма. Което обаче не пречи на българските евродепутати да се обявят единодушно и решително за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка.


И тук, не щеш ли, думата взима участващата в събитието заместничка на българския министър на правосъдието и заявява, че механизмът е необходим и трябва да бъде спрян едва когато и България постигне конкретни резултати. "Цялата ни защитна кампания беше обезсмислена от тази нейна реплика", разказва българска евродепутатка. Тя и всичките ѝ колеги били "смаяни", "шокирани" и "втрещени" от "скандалното" поведение на заместник-министърката, с което тя "на практика уязвила собствената си държава".


Отклоняване на вниманието от основния въпрос


Техните аргументи за отпадане на мониторинга могат да се разделят в две основни групи. В първата група: корупция и престъпност има не само в България и Румъния, а и в други страни от съюза, затова се нуждаем от общоевропейско законодателство за борба срещу тези явления, за да няма двойни стандарти. И още: България е сред страните с най-малък процент грешки при усвояване на еврофондовете; България е сред държавите с най-висок резултат в спазването на бюджетната дисциплина и нивото на публичния дълг; в България има много ниски доходи, хората търсят начини за оцеляване; механизмът се обвързва с приемането в Шенген, а не бива...


С всичко това могат да се аргументират някакви други тези, но не и точно тази. Това са, така да се каже, "косвени доказателства", които не засягат същността, предмета и целите на мониторинга и звучат като безсилен опит за отклоняване на вниманието от основния въпрос. А той е: постигнати ли са в България осем години след въвеждането на мониторинга удовлетворителни резултати в реформирането на съдебната система и в борбата срещу корупцията или не, зачита ли се в достатъчна степен върховенството на закона или не? Отговорът е очевиден за всички.


Изчерпал ли е мониторингът първоначалните си цели


Този отговор впрочем обезсилва и втората група аргументи. Те вече са по същество, но вътрешно си противоречат. От една страна, казват противниците на Механизма за сътрудничество и проверка, той е изчерпал първоначалните си цели. "България има голям напредък в съдебната система. Преди десет години беше възможно заместник-председател на управляваща парламентарна група да стане по-късно председател на съд... Днес това не е възможно", аргументира бившата министърка на правосъдието в кабинета на Орешарски. Тя очевидно има предвид някогашния депутат от НДСВ, избран после за председател на Върховния административен съд. Днес това може и да не е възможно, но пък именно по време на нейния кабинет се оказа възможно Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС.


Освен това мониторингът щеше да е изчерпал целите си, ако в България вече не бяха възможни случаи като този с Пеевски или пък афери като Костинброд и КТБ; ако вместо да изчезнат тефтерите на Златанов, някой се беше заел да разследва съдържащите се в тях данни за злоупотреба с власт; ако не бяха ширещите се безобразия със "случайното" разпределение на делата и с назначенията в съдебната власт; ако имаше поне една присъда за корупция по върховете на властта; ако осъдените "братя Галеви" бяха в затвора, а не там, където са...


На кого пречи


За всичко това обаче, по логиката на неговите противници, пак е виновен европейският мониторинг, защото не давал резултати и не бил ефективен. Всъщност самите те (за разлика от днешния министър на правосъдието и неговата "скандална" заместничка) са представители на партиите, които имат най-голяма "заслуга" за днешното окаяно положение. Самият факт, че мониторингът е такъв силен дразнител за тях, означава, че, макар да е "неефективен", с нещо той много им пречи. А това вече е достатъчен резултат.


Може и да не е в техен интерес, но е в интерес на обществото мониторингът не само да остане, но дори да бъде заострен. Особено сега, когато стратегията за съдебна реформа трябва да се приведе в действие. За да не последва съдбата на предишните стратегии.


Да се твърди, че тази позиция не е патриотична, означава да се приеме, че и върховенството на закона не е в "национален интерес".Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Да махнат мониторинга само ако наложат Съдебен борд от Европа.

 2. 2 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На БГ партиите им е нужно узаконено беззаконие,някъф си там монитОринг шо ги брига.На тях зорът им е да лапат и да отделят възможно най-големи количества и да се возят в Мерцедес на паразитното НСО ДА впечатляват софийските кифли.Съжалявам за езика,но смятам дори,че е мек за парламентарната фауна.

 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз съм ЗА всичко това, което пречи на политиците да шикалкавят лъжат и крадат и ако мониторингът на ЕК е в тази насока, то значи съм и ЗА продължаване на същият.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Досега ЕС го караха по Ляпчевси со кроитце и со благо но сега трябва да има и со много кютек инак не удеват нашите властници.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Кой не иска,във всеки случай не са българските граждани,а тези ,дето не искат да спазват закона.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  Господин Бояджиев кажете имената“ Ние предполагаме БСП ,ДПС и ГЕРБ ,но хубаво е да знаем със сигурност.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Накратко, трябва спешна реформа в съдебната система, без работеща съдебна система държавата става става еднолична собственост на мафията, а народа - роби.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Кой не иска България да бъде следена"
  Веднага отговарям - който иска да краде.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  Дотук съм разбрал, че в европа са твърде егоистични, за да бъдат добронамерени. А ако са злонамерени, а те са, по-добре да стоят далече от нас. Твърде много станаха бедите на държавата ни от пряка и безпардонна намеса на евро и американски бюрократи. Очевидно и някои депутати го забелязват. Такава загуба на суверинитет не е имало и през комунизма. И резултатът е подчертано негативен.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  [quote#1:"foxa5"]Да махнат мониторинга само ако наложат Съдебен борд от Европа.[/quote]
  Верно, че станахме идиотите на Европа. Валутен, финансов, банков, политически и къв ли не борд ще ни трябва. Срам и позор...

 11. 11 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Изглежда, евродепутатстването дава усещане за безсмъртие...така си обяснявам "позицията" на наще избраници...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 12. 12 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Какво върховенство на какъв закон, ЕС е просто олицетворение на колективната безотговорност, няма кмет, няма премиер, всичко се случва по някаква мистична европрограма, -г-жо зам.кмет по строителството, защо сменят оня здрав тротоар до общината за н-ти път и защо като цяло прахосвате пари за глупости -така е по европрограмата и такива са евроизискванията и ако кмета не се подчинява ще го глоби амнести, нищо че ти гласуваш за кмет а не за амнести.

 13. 13 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "Дневник",моля да назовете поименно заместничката на министъра!Не крийте малкото останали честни хора в България!За следващите избори тази жена спечели моя преференциален глас!!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  Във вида, в който ни го сервират мониторингът е неефективен.
  Ако беше, щеше ли управлението на Орешарски да си развява коня? И пак не е ясно дали няма да ни сурвакат с някоя нова коалиция, като тройната. Избирателят си иска корупция, това е реалността! Електоратът на ДПС не чака пропазарни или демократични реформи, а час по-скоро да осребри лоялността си с назначения в администрацията или сочни договори ня местно и централно ниво... За такова нещо мониторинг, нанай!

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 213 Неутрално

  АЗ държа не само на мониторинга, но съм готов да приема и директно управление на България от Европейските институции за един период от 40-50 години, за да се изгради у хората усещане за това, как всъщност институциите и правителствата ТРЯБВА да работят.

  #KOЙ номинира бокова!
 16. 16 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#13] от "Чичо Ваньо":
  Абсолютно! Дайте името на "скандалната" заместничка, искаме да знаем малкото достойни политици,които имаме! И списък с имената на всички евродепутати "загрижени" за "реномето" на страната ни. Тези хора нямат място повече в българската политика....

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Трябва да има мониторинг.

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#15] от "Emergen-C":

  Не бъди толкова самонадеян. То Господ не може да угоди всеки му, че ти ли. Ще ти скроят шапка на мига.

 19. 19 Профил на Petko Stoev
  Petko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пеевски, Местан, Бойко, Радан, Кунева, Миков, Станишев, Доган, Първанов/Гоце/ и други тем подобни не искат България да бъде следена, а те да следят!!!

 20. 20 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 481 Весело

  Оказа се лесно!

  Вергиния Мичева-Русева - единствената жена замесник-министър на правосъдието!

  Досега "троловете" са я обвинили "само" в :

  "Съмнително" високи доходи.Съмнителното е,че 4 години е работила като международен съдия в Косово!Със заплата 5 000 евро + бонуси и т.н. .Аз там не отивам и за два пъти повече пари!

  "Обвинена" е също,че е командирована в Софийски Градски Съд с протекцията на РБ през 2012!Както сама е отговорила - през 2012 нямаше още РБ!

  Госпожо Мичева-Русева,за мен ще бъде удоволствие да гласувам за Вас!!!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Да, да монитОрингът е полезен! Но никой от вън няма да ни хване за косите и да ни издърпа-иначе казано да ни реши проблемите! Ние трябва да го направим! До тогава ще се въртим в кръг, като барон Мюнхаузен!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Да ни следят ли или да не ни следят? Обичат ли ни З.Е или не ни обичат? Почитат ли ни нашите Депутати или не на почитат?
  Бели кахъра ли са това или черни кахъри?

  'Страхът от Господа е начало на мъдростта, но безумните презират мъдростта и поуката'.

 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Желябов,Йотовица,Джамбазки,Хюсменова-ей тия антибългари не щат България да стане цивилизована европейска държава.Кремълските им кукловоди сън не ги фаща при тая мисъл..

 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#9] от "judjuk":

  " Такава загуба на суверенитет не е имало и през комунизма "


  Я ми отвори очите : В коя държава на планетата Земя е имало комунизъм ?
  Само, че, без простотии !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 486 Неутрално

  По делата им ще ги познаеео.
  Не се берат смокини от тръни.
  Нама ëвропейско развитие" от русофили комунисти ("Приятелство с Русия"в НС председателствано от ГЕРБ??!!)

  Понеже: Кой не иска България да бъде следена.
  ....по въпроса цари трогателно единомислие между опозиция (БСП) и управляващи (ГЕРБ).

  Защото: КОЙ направи премиер от прост охранител и ГЕРБ от БКП.
  ГЕРБ=БСП.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 26. 26 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "Чичо Ваньо":

  Все пак да не забравяме, че тя е изпълнила указанията на ...министър Христо Иванов. Та предполагам вашето мнение, което споделям, ще важи с пълна сила и за него.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 27. 27 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  >Самият факт, че мониторингът е такъв силен дразнител за тях, означава, че, макар да е "неефективен", с нещо той много им пречи. А това вече е достатъчен резултат.<
  А ние като граждани се интересуваме от свястно правосъдие, а не от чувствата на нашите политици. Те са ни наемни работници и ние искаме да ги наблюдават и следят. Като им е обидно да ги следят, наблюдават и проверяват, да си запретнат ръкавите и да оправят правосъдието. Или да се захванат с друга работа.
  Аз ще добавя, че наблюдаването на България от ЕС е едновременно критика и помощ към гражданското ни общество. Ние трябва да си ги наблюдаваме политиците изкъсо, както на Запад.

 28. 28 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Съдебен мораториум! Прокурори и съдии от ЕС!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Напълно съм съгласен с автора и ако има какво да се коментира по отношение на мониторинга, то е само в посока да бъде по-ефективен и конкретен, ако е необходимо и поименен ( според мен е необходимо).
  Дори си мисля, че чуждо участие тук на място, ще ни бъде от голяма полза, защото ще пречи на хора като Цацаров или повечето от ВСС, непрекъснато да говорят и имитират някаква дейност, без никакви резултати.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#14] от "2.5":


  [quote#14:"2.5"]Във вида, в който ни го сервират мониторингът е неефективен.
  Ако беше, щеше ли управлението на Орешарски да си развява коня? И пак не е ясно дали няма да ни сурвакат с някоя нова коалиция, като тройната. Избирателят си иска корупция, това е реалността![/quote]

  Съгласен съм и с двете тези, макар че втората за избирателя, е пресилено обобщение.
  Има една, може би най-голямата част от избирателите, която за съжаление не може да оцени за какво става дума и е доста индиферентна по въпроса.
  Има една част, също не малка, която е за корупцията, но те мислят и използват това на доста ниско, битово и шуро-баджо отношение. Тук всички знаем, че не са единици хората, които за един акт от КАТ тръгват да търсят "връзки" или директно се опитват ( и не малко от тях успяват) да корумпират полицаите.
  Но пак казвам, все пак, колкото и да са неприятни тези случаи, те са много ниското ниво.
  Има и една, не голяма, но с огромни ресурси хора, които печелят много от корупцията на високо ниво и понеже това са хора по върховете на бизнеса, правосъдието, и не малко от политиците и медиите. Тук, според мен е големия проблем, защото те имат институционални, финансови, политически и правни ресурси, да ни държат в това положение и в това отношение, поне засега избирателя е доста безсилен.
  За мен е гарантирано, че голямата част от избирателите, са против точно тази корупция,. която всъщност прецаква цялата държава и живота на хората у нас и затова и се нуждаем от максимално възможната външна помощ.

 31. 31 Профил на Ивайло Атанасов
  Ивайло Атанасов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Имената всеки сам може да ги види.
  Стенограма от изслушването:
  http://www.euinside.eu/bg/free-talk-corner/552d0ae188ee88d70d04f5cf
  Видео-запис:
  http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20150409IPR41240/html/Committee-on-Budgetary-Control-meeting-14-04-2015-15.00-18.30

  Ивайло Атанасов
 32. 32 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Все пак, позицията на българските евродепутати има обяснение!
  Та нали и те са част от статуквото, което е на власт само, за да краде!
  Налага се пак да кажа, че без 100% мажоритарни избори за всички власти, България загива!

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ивайло Атанасов":

  Мерси!

 34. 34 Профил на Ивайло Атанасов
  Ивайло Атанасов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Откъс от репортаж за изслушването:

  „Илияна Йотова от групата на Социалистите и демократите каза, че Механизмът трябва да отпадне, защото вече отдавна няма интерес към него. В България вече никой не чете докладите, на което Моника Маковей й отговори, че Механизмът е предназначен за онези, които искат реформи. Докладите се четат от всички, които имат интерес...“

  http://www.euinside.eu/bg/news/the-cvm-must-stay-did-you-hear-mr-juncker

  Какво повече може да се добави към това откровение...

  Ивайло Атанасов
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  [quote#30:"tsvetko_51"]За мен е гарантирано, че голямата част от избирателите, са против точно тази корупция,. която всъщност прецаква цялата държава и живота на хората у нас и затова и се нуждаем от максимално възможната външна помощ. [/quote]

  Избирателят в провинцията е фамилно детерминиран. Шуробаджанащината, ерго корупцията му е вътрешноприсъща.
  Именно затова и СДС навремето стартира с фиаско в провинцията. Демократичните промени на село минават през уранизацията. Това е обективен процес, който беше изкуствено задържан при комунизма у нас... Трябва да мине доста време, докато обществото се развие до степен, индивидът да намира личната си реализация вън от рода. На Мойсей му е трябвало повече от половин век. Демаек, със сигурност няма да стана свидетел на тези промени...

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  “уранизацията.”

  Съжалявам:
  урбанизацията.

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  ВСИЧКО положително кеото се случва в БГ, всички реформи (макар и част от тах да са имитации) се случва ЕДИНСТВЕНО поради натиска от страна на ЕС!
  Иначе оплетените свински балкански чревца, които имат самочувствието на "елит" биха окончателно преяли с власт и биха я покдарали съвсем пред просото - "понеже у нас е така, те видите ли не разбират "особеностите" на националния ни характер / преход"...
  В идеалния случай някоя луда глава (Яне, Жоржи) обявява война на ЕС, те ни окупират, назначават генерал-губернатор от Холандия, полицаи от Германия, съдии от Франция. И бой по тиквите на прасурсите - поне 45 години. Тогава гарантирано идва оправията. Ама де такъв късмет??!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 38. 38 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#10:"palav_nik"]Верно, че станахме идиотите на Европа. [/quote]
  Факт! Има ли други европейци, които да търпят комуняги 70 години да ги обират и лъжат?! Идиот е дори слаба дума в случая!
  "При това по въпроса цари трогателно единомислие между опозиция (БСП) и управляващи (ГЕРБ)." А нима има някаква съществена разлика в делата на двете "партии", че да е изненада това единомислие?!

 39. 39 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#14:"2.5"]И пак не е ясно дали няма да ни сурвакат с някоя нова коалиция, като тройната. [/quote]
  Не бой се този път коалицията ще е 2.5 !!!!!

 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "Кой не иска България да бъде следена"
  Отговорът е само един: - КОЙ.

 41. 41 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 293 Весело

  До коментар [#40] от "subaru":

  Взе ми думите от клавиатурата

 42. 42 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Сега ясно ли е защо точно тези са евро-депутати?!

  4itatel
 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Институциите трябва да са не само под наблюдение, но и под ПРЯК КОНТРОЛ на народа на дадена страна - добро НАЧАЛО ЗА РАЗВИТИЕ в този смисъл е Швейцария; колкото до външен контрол, едни бюрократи да наблюдават други бюрократи - айде нема нужда, мерси!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 787 Гневно

  Българските политици са доказали през годините на т.н. преход, че са неспособни. Или по-точно са много способни, но да работят за партиите, тоест за сабе си. Защото от 25 години ги слушаме как неуморно са трудят за народните благини, а хората подобни ''екстри'' не видяха. Което означава, че въпросните благини са отишли някъде другаде. Къде? Ми, вижте им скъпите коли, имотите, банковите сметки, фирмите на роднини и приятели. Тези дни пазарджишкият кмет се прочу. Ами, само той да е, с мед да го мажеш, но не е! За това не искат контрол от ЕС. За това се ''обиждат'', ама е крайно време европейците да не се ограничават само с препоръки. Българите ще ги подкрепят. Честните!

 45. 45 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Весело

  Зе само мониторинг, евроченгетата трябват за тия мошенници. Що ли политическият Бай Гню мисли, че в ЕС рупат доматите с колците?!

  chavo64
 46. 46 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  И тук, не щеш ли, думата взима участващата в събитието заместничка на българския министър на правосъдието и заявява, че механизмът е необходим и трябва да бъде спрян едва когато и България постигне конкретни резултати.

  Браво на тази госпожа.

 47. 47 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#15:"Emergen-C"]АЗ държа не само на мониторинга, но съм готов да приема и директно управление на България от Европейските институции за един период от 40-50 години, за да се изгради у хората усещане за това, как всъщност институциите и правителствата ТРЯБВА да работят. [/quote]

  Съгласен! +++

 48. 48 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 980 Гневно

  [quote#27:"bawarec"] Ние трябва да си ги наблюдаваме политиците изкъсо, както на Запад. [/quote]

  И отвреме навреме да вкарваме някой в затвора...
  Румънците натикаха половината парламент и 2-3 министри в тюрмата,ние кога?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK