След "На ръба" може да се върви само към производство на смисъл

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Колко много думи, блестящо подредени, аз да кажат простичката истина, че закърменият в социално общество интелигент е всъщост импотент.
  От него освен възхвала на падналия пенис друго не може да се очаква.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Като режисьор сигурно е много добър,но като човек е афиф работа.След протеста срещу Рашидов и плещенето му за напускане на България и след това да приемеш назначението от същия този Рашидов когото си оплюл,не е нормално и не е морално.

 3. 3 Профил на oo
  oo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А лично за мен Морфов уби нормалния театър и вкара кретенията и избиването на комплекси на първо място. Това си е само мое мнение - познавам много хора, за които е връх.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Несръчен опит за реабилитация? След пльосването по корем пред боко-рашидовщината за каква режисура можем изобщо да разговаряме... Нравственото безгръбначие обезсмисля и най-големия талант.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  В наши дни се забелязва симптоматично завръщане към по-стари образци, и то по перверзен начин. Все по-масова става кохортата български интелигенти, превръщащи се в доброволни или платени "апокалиптици" alias оплаквачи пред привиждания гроб на българския етнос. Щедро представени медийно, те не са изключение и в театъра, включително през този сезон. Става дума за един самоопияняващ се интелигентски хленч, според който тук вече всичко е безвъзвратно угаснало. В тази пустиня нищо добро не може да се прихване: тя е мястото на тоталната безнадеждност. "Собствената ни помия" е единственото, което ни е свойствено. Бягството е единствената алтернатива на тихото, но мъчително гаснене. Фактът, че тези вопли намират повече от топъл прием не само от медиите, но и от масовия им български консуматор показва, че "апокалиптиците" добре са си свършили работата. "Думите придават същност на нещата" са казвали едни умни хора още преди векове.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Капутите не са схванали нищо от статията. От "интелигентския хленч и самосъжаление" и бягството. Обръщат всичко на политика, боко-моко, рашид-машид и т.н. драгалевски(Кремълски) простотии!

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Обслужващата тази система интелигенция успява да произведе с надгробните си ридания за "българския народ" още един изгоден за клептократите ефект. Всявайки убеденост в цялостната разруха, пълната яловост на всеки опит за позитивно действие и тотална безнадеждност, те смогват, нека признаем, да възпитат отчаяние, достатъчно масово за производството на социални блокажи практически на всички нива. Отчаянието върви заедно със самосъжалението, следващо от категоричната невъзможност за пълноценно осъществяване в "тези територии".

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1757 Весело

  До коментар [#6] от "Олд Шетърхенд":

  Естествено! Ние капутите не сме кръвни братя на Винету като теб и по сия причина не отбираме от естетическите терзания в кочината.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Съгласен съм с автора и с доста от мненията над мен - вървят тези тенденции от години, този хленч, понякога за културата ( разбирай финансиране на културата, с пари от..от нас де), понякога за народа, едно обобщение което винаги ме е дразнело, и много често вкарване на кич и чалга, понякога под предлог на осмиване/иронизиране, понякога с цел на уж по-разбираемо поднасяне на тезите на автора.
  Като говорим за тази тенденция, не трябва и да обобщаваме, не съм най-големия театрал и затова няма да давам примери, но винаги има различия и постижения, но е факт, че шумното, чалгазирането и оплакването от настъпването на края на нацията в духовен, а често и във физическия смисъл на думата.
  И моето скромно мнение е, че не отива на хора, които било ние сме поставили, било те са се самопоставили ( в добрия смисъл на думата, с работата си) на пиедестала на нещо като духовни водачи или поне в първите им редици, да образно казано "вият на умряло", съжалявам за израза но си е така.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#7] от "Олд Шетърхенд":


  [quote#7:"Олд Шетърхенд"]Обслужващата тази система интелигенция успява да произведе с надгробните си ридания за "българския народ" още един изгоден за клептократите ефект. Всявайки убеденост в цялостната разруха, пълната яловост на всеки опит за позитивно действие и тотална безнадеждност, те смогват, нека признаем, да възпитат отчаяние, [/quote]

  Не знам дали съзнателно или някак от само себе си става това "обслужване". Ако говорим за медии и разни партийни послания, твърдо да, съвсем съзнателно.
  При интелигенцията е малко по-сложно, поне според мен - това че един човек е добър писател, поет, художник или театрал ( най-общо казано) не означава априори, че акъла му е в ред в чисто политически и практически смисъл и може да внушава това отчаяние и безнадеждност, понеже самия той така вижда и чувства нещата.
  Но какъвто и да е случая, няма как да оправдаваме късогледството и на моменти глупостта в чист вид, независимо от иначе наличието на видими таланти и дарования в някаква област. Няма корелация и зависимост между талант и мъдрост.
  И никой не ни е освободил от необходимостта да си използваме главите и да преценяваме и да приемаме или отхвърляме послания, които според нас не са релевантни.

 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsvetko_51":


  [quote#10:"tsvetko_51"]И никой не ни е освободил от необходимостта да си използваме главите и да преценяваме и да приемаме или отхвърляме послания, които според нас не са релевантни. [/quote]

  Да, но става дума за насаждане на стереотипи (тук е адът на земята) и отчаяние. И дори за възпитанието на децата, защото порастват облъчени с това, че българите са боклуци и тук всичко е много зле. Дай да бягаме. Пък се оказва че некадърника където и да иде все е от обслужващия персонал и не му е виновна държавата а собствената му куха глава.

  "Резултатът, постиган от интелигентите-апокалиптици се вижда от една страна в активната емиграция: много повече от можещите, търсещи по-универсална реализация на талантите си, са некомпетентните и навсякъде неконкурентни персони, които хукват "навън", за да "оправят живота си" (тоест, в масовия случай, да го разпокъсат), защото "тук живот няма", както вещае омазващата абстракция..."

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#11] от "Олд Шетърхенд":


  [quote#11:"Олд Шетърхенд"]Да, но става дума за насаждане на стереотипи (тук е адът на земята) и отчаяние. И дори за възпитанието на децата, защото порастват облъчени с това, че българите са боклуци и тук всичко е много зле. Дай да бягаме.[/quote]

  Съгласен съм и поне според мен нямаме друга опция, освен активно да се противопоставяме на подобни внушения.

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1757 Весело

  Блгария заема 134-о място от 158 възможни в World Happiness Report 2015. Упорито държим първото място за най-нещастна нация в Европа, но сме между Камерун Египет и Йемен. Геноцидна Армения е по-щастлива нация.

  http://81c27a5d9c3263e8ebcc-2da201d1ba4d5004cb235610c26ba057.r67.cf5.rackcdn.com/WHR15.pdf

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Ако всяка критика се възприема като хленч ,ще се върнем във времената наЛ. Левчев и Св.Русев.Мерси!

 15. 15 Профил на D.Todorov
  D.Todorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Блгария заема 134-о място от 158 възможни в World Happiness Report 2015...."
  И на такива като Морфов го дължим. Всъщност не съм сигурен на кой е по-голямата заслуга - на възмутени плачещи таланти като него или на многото жълти медии, сеещи шок и ужас всеки ден. След такава масова интервенция човек вече не е сигурен дори, че слънцето грее през повечето дни на годината...

 16. 16 Профил на PS
  PS
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Благодаря на проф. Каприев за проникновения текст.
  Да вижда в него "реабилитация" на Морфов може само функционално неграмотен човек. С други думи - такъв дето познава буквите, но не може да разбере смисъла на думите.
  За функционално неграмотните и за тези които бързат да коментират след като са хвърлили поглед на текста по зигзаг: Професорът казва, че Морфов е виртуоз на мрънкачеството. Че по-убедителен израз на самосъжалението си няма да успеем да произведем. И затова е време да спрем със самосъжалението. Някой против?

 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Важно е винаги да се задава на всеки един прост въпрос:
  "..Какво мислите за Русия?.."
  и ако отговорът е ..." Русия е велика сила, ..... братски народ.... страшна армия....велики писатели...." всичко е ясно.

  Морфов:
  1. Майка - рускиня
  2. Живее и твори и в Русия- там всичко е....велико
  3. ЕС е фашистка организация.
  4. Профански постановки с постоянни провиквания и псувни.

 18. 18 Профил на jj_jj
  jj_jj
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много добър текст на проф. Каприев. Прекалихме с мрънкачеството.

 19. 19 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Георги Каприес е непоносимо умен учен и гражданин.
  Интелигенция е понятие, нямащо място в свободни и що годе образовани общности. Хората са добри или не съвсем добри, творци на живота си. Някои са дори гениални в дадена област.
  Тази театрално-философско-антропологична статия-критика-изследване е поглед от светло към тъмно. Точно затова е оптимистична. Защото се вижда, че сме весели и жизнерадостни в ежедневието и в празниците и апокалиптични, когато се замислим. Иначе сме самонадеяни и светът не може да ни се опъне. Дали?

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 20. 20 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 289 Неутрално

  На английски се "произвежда" смисъл, на български се "създава".

 21. 21 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тази гайда Морфов нали беше против малокултурието на управниците?Ама като те направят директор вече не са прости и им целува ръка,нали?Вярно е ,че ситуацията в България е доста безнадеждна,но най-фрапираща е безнадеждната пустош в дребните душички на родните звездички от типа на Мутафчиев,проснали се в краката на властта и скимтящи доволно за някой лев.Между другото, а няколко изключения,т.нар. културни люде произнасят думата България с някаква смесица от отвращение и презрение.Тези ли ще научат подрастващото поколение на обич или поне уважение към родината?Тези,които плюскат на масата на Илия Павлов,Боко Тиквата и изобщо на всеки,който им подхвърли нещо?Само закръглени идиоти и използвачи могат да пропагандират това.Например Поли Карастоянова-председателката на комисия по култура(?).

 22. 22 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "Олд Шетърхенд":

  Поздравления!

 23. 23 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#13:"Lemmy"]Упорито държим първото място за най-нещастна нация в Европа, но сме между Камерун Египет и Йемен. [/quote]

  Такива класации са най-малкото некоректни, защото няма обективен критерий за щастие. Един ще е нещастен, че няма собствена къща, друг че му липсват 1 000 000 лв във влога, трети че не кара майбах. В крайна сметка човешките възможности са ограничени, а нуждите - по-разтегливи и от ластик и на тая база да определяш степента си на "щастливост" е тъпо.
  Браво на проф. Каприев за смисления текст, няма да се затрие България с такива хора.

 24. 24 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 841 Весело

  Море от приказки с обема на Война и Мир за една постановка. Смели обобщения, полет на мисълта, Гроб Народен, Пенчо Славейков и велик полет на мисълта! Всъщност буря в напръстник вода в който като амеби плуват някакви балкански дребни интелектуалци.

  Общо взето патосът и хиперболизацията са комични с оглед потенциала и постиженията на творческата АнтилЕгенция!

  Преди точно 70 години Германия бе победена, унижена, разделена. Днес е обединена, богата и самоуверена. И въпреки това подобни приказки и обобщения липсват

  Само простите хора си мислят, че има прости неща! Футболът е проста игра, но не е за прости хора ...
 25. 25 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Авторът на тази манджа с грозде, дето се води за театрална рецензия с една камара непознати културологични термини за читателя има много хляб да изяде, докато се научи да пише просто, разбираемо и въпреки това блестящо, за каквато е обявил пиесата на Морфов. Твърдението му, че пиесата отива на границата на антропологичното и отвъд нея ме потресе. Може би авторът намеква, че антрополозите и културолозите в БГ са оставили една огромна празнина в познаването и тълкуването на БГ–ежедневието и действителността и се радват Морфов да им я запълни частично.

 26. 26 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#11] от "Олд Шетърхенд":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  Към всичките ти постове !
  ...........
  Александър Морфов удари тавана на театралното говорене за безнадеждността и безсмислието. Сега не остава друго, освен да се върви към производство на смисъл.
  ............
  Така завършва автора, но не дава идея кой и как да свърши тази работа .... а Морфов, макар много талантлив, е един психически неуравновесен "интелектуалец", и е тъпо да е директор на този точно театър !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 27. 27 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 627 Любопитно

  От изказалите мнение по-горе има ли някой гледал постановката?
  Аз не съм и няма да изказвам мнение по критиката на автора на статията или за моралните и творческите възможности на Морфов.
  За жалост скоро не се очертава да се сдобием с билети, просто няма...

 28. 28 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Статията представлява рядко задълбочен и смислен текст.
  ...Моите лични наблюдения са, че произвеждащите апокалиптични внушения за свършека на българите са хора с ограничен хоризонт и ограничени интелектуални способности.
  Или надарени само в една област хора се изказват генерално за цялото мироздание.
  Друг е въпросът, че има една масова нагласа на приемане на тези апокалиптични тъпизми...

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 29. 29 Профил на Valeri Ivanov
  Valeri Ivanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Интелигенция е понятие, нямащо място в свободни и що годе образовани общности. Хората са добри или не съвсем добри, творци на живота си. Някои са дори гениални в дадена област. "
  +++++++++++++++
  До коментар [#19] от "Bulgerman":

 30. 30 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не съм го гледал , не взимам отношение ...След това - може :) Някой спомена за билети ...Имаше за 30 -ти май - и по 15 ,и по 25 лева , май бяха цените :)
  И по принцип ,такива анализи е рано да излизат - след като не са минали поне 4-5- месеца от премиерата и повече зрители са гледали - пиесата...)

  BIG AL
 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  По принцип , Морфов може и да попрекалява ,
  но ТОВА е и идеята на много пиеси, големи филми и на творци :
  С две думи : Ако не вземем мерки, не се събудим , не реагираме , не се противопоставим - ще има трагични , фатални последици ...Стар похват и правилен , според мен ..
  Ще стигнем до абсурди - изчезване на бълг. народ, ако СЕГА не се събудим ..
  Тези творчески идеи , обикановено ПРЕУВЕЛИЧАВАТ , абсолютизират даден проблем , явление, факти , като целта е да се събудим , да реагираме - защото може да последват лоши последствия , като цяло ..Прееекспонират се- с такава цел..) Ако не спрем и продължим ТАКА - не ни чака нищо добро ..Това е смисъла на такива идеи и внушения :
  Не съм противник на този творчески метод, похват , внушение на автор и т.н...)

  BIG AL
 32. 32 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  Под една добре написана статия дълбоко форумно мъл4аниеМитологията не бива да се пипа!Мъл4анието на посредствеността,която не може да живее без мита за възможното си "оправяне" и преуспяване" там някъде дале4е където специална среда са и приготвили Митове подхранвани от ве4е "оправени" и "интегрирани "с по хиляди приятели в Facebook (все с имена завършващи на - ов и -ова??? Изти4ащи мозъци които реално са изтекли в резултат на Congenital disorder и никаква форма на свободна циркулация не лекува Казваше бг дядо ми "къде иде врана все е насрана ". Поздравления за статията!

  Der Steppenwolf
 33. 33 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Знаят ли професионалните оплаквачи, че по официална статистика българите се вписват в т.нар. златен милиард?
  ===============================
  Абе Каприев с парите дето взима от "проектите" за католицизиране на България може и да се включва в този милиард ама за останалите българи е спорно...

 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#32:"La Loba Esteparia"]Мъл4анието [/quote]

  [quote#32:"La Loba Esteparia"] ве4е[/quote]

  [quote#32:"La Loba Esteparia"]Изти4ащи[/quote]
  Бг дядо ви не ви ли е казвал за българската буква "ч"?

 35. 35 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#32] от "La Loba Esteparia":
  Добре написан бълвоч? Форумът мълчи.
  Под статията на един продажник, агент "Павел" от ДС, доносник и петоколонник, думите са излишни. Просто една кофа с помия, които този другар излива в публичното пространство...
  Георги Каприев философ агент Павел 1986-? ДС, управление II-V-III

  nemo malus felix, minime corruptor.
 36. 36 Профил на La Loba Esteparia
  La Loba Esteparia
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#34] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Познавам буквата,но не ми излиза ползвайки услугата за превод на Дневник и след критиките мисля сам подобрила и пълният 4лен
  До коментар [#35] от "СДС"

  това е първата статия която 4ета от този автор!и ми хареса!има стил и аргумент ! петокласник??

  Der Steppenwolf
 37. 37 Профил на Proynov
  Proynov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Въпрос: какво трябва да съдържа това "производство на смисъл?" Предлагам следната идентификация на проблема и съответен план за действие:
  Елементарна диагноза: България загива преди всичко поради масовото и неандерталско нарушаване на две основни цивилизационни морални норми (закодирани също и като две от десетте основни християнски норми): Не кради и Не лъжи.
  Простичък план в отговор на поставения въпрос: Да се опрем на великата българската история, да почерпим сила от нея, да не забравяме, че е съществувал хан Крум. Нали всеки знае неговите закони? Който краде или лъже - без ръка или език. Днес аналогията трябва да е "съдебна реформа", ама истинска. А не "секира" за случайните, а за нашите - "има грешка - има и прошка". "Секира" или "Прошка" е имало във всички общества и във всички епохи, но нека днес поне бъде в рамките на закона! Ако имаме чувство за мяра и претенции за цивилизация.

  EProynov
 38. 38 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Не съм в състояние да произведа такъв задълбочен анализ, но току що гледах На Ръба и честно казано по-слабо представление в Народния театър не съм гледала. Не говоря за актьорите, нито за сценографията и музиката - те са перфектни. Идеята също е добра, но нещо ме подразни липсата на диалози, принизяването на актьора до клоун , макар и тъжен... не ме грабна по никакъв начин, освен сценографията, голямата група любими актьори и парчето на Васо Гюров... Иван Юруков е велик дори без да казва нищо... Стоян Алексиев, Деян Донков, Пламен Пеев, Радена Вълканова, Деян Ангелов и пр... но не изглеждаха много щастливи че участват в това... Нищо общо с въздействието на Хъшове и Бурята - емблематични за Морфов.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK