Най-предвидимата трагедия

Най-предвидимата трагедия

© Associated Press"Дневник" препечатва текста от блога http://kozzila.com


Една акушерка ужаси цяла България с поведението си. Особено потресени бяха жените – майки, които сякаш не могат да повярват, че подобно нещо е възможно. В интернет пространството се появи видеозапис, на който ясно се вижда как акушерката малтретира пеленаче. Той заедно с информацията за действията на акушерката отприщиха вълна от ярост, отвращение и емоции. И най-вече изумление. "Как е възможно това? Какъв човек трябва да си, за да удариш бебе?"


Подобна реакция би била разбираема за хора, които идват от космоса, където няма нито едно българско АГ отделение. Останалите бих искала да попитам: "Какво ви учудва, дами и господа? Кога започнахте да се учудвате?"
Всяка втора жена в България (ако не и почти всяка) има история за насилие и ужасно отношение в родилно отделение. Но тези истории са като историите от казармата – на никой не му се слушат болезнени, досадни разкази за изморени, притеснени жени и техните шевове, рани, системи, килограми, бебета, кръв и белези. Жените си ги разказват една на друга, опитвайки се да се преборят с травмите. Разказват ги на бременните си приятелки, които слушат наплашени и парализирани, както между децата се разказват страшни истории за вещици и дяволи. Повтарят ги в годините като развалени плочи на всеки, който би ги чул – с малко срам, с малко ирационална гордост, с мъка.


И нищо не се променя.


Аз имам три деца и също имам истории. Съвсем, съвсем обикновени. През 2004 година бях изморена, бременна и огромна. Лежах и чаках един доцент да намери време да ме прегледа. Когато той дойде, санитарката ме изкара с крясъци от стаята: "По-бързо, по-бързо, доцентът няма да те чака." И аз тичах с всичките си 115 килограма, боса, през януари. Тичах по коридора. В кабинета 20 човека ме гледаха и пак крясъци "ЗАЩО СИ ПО ГАЩИ?" "КАКВО СЕ МОТАШ?", "Айде, стига лигавщини".


След като родих в изолатора, където лежах, имаше една малка медицинска сестра, на около 23, която изпитваше огромно удоволствие да върти абоката във вената ми, да ме щипе и да ме измъчва, докато ме гледа усмихната. Никой не ми вярваше. Бях с 39 градуса температура, оперирана, безпомощна и сама в стая. Звънецът в стаята не работеше! Професорът, който ме прегледа, ме нарече "прасе" пред 20 студенти и ме попита "какво ревеш?", докато аз седях в леглото и плачех. Останалото ме е срам да разкажа, защото има и още.  Бях уплашена, млада и готова на всичко, за да изляза жива оттам с детето си.


Колко жени познавате с подобни истории? Колко жени са били карани "да спрат да се лигавят", "да се стегнат", крещяно им е и са били изоставяни без обезболяващи при операция? Колко пъти са били неглижирани и обвинявани за всичко: ако искат да си починат – че са мърли и не искат да си гледат децата; ако си искат веднага децата – че са капризни и нахални; ако искат хапче - че НЕ МОЖЕ; ако искат да кърмят… ако не искат. Виждала съм сестри, които истински ме мразят. Защото лежа, защото създавам проблем, защото ожаднявам, защото бебето ми реве. И искат да ме боли.


Да, жива съм. Децата ми също. Вероятно това има предвид персоналът в почти всяко АГ отделение, когато ме гледа критично в шест часа сутринта, когато влезе с шут в стаята, светне огромните лампи и с дебелашки глас се провикне "Айдеее, ставайтее! Кърмиш ли? Я да видя!" (ощипва ти зърното на гърдата с пръсти, ти пищиш) Не се лигави, ставай!"


Това го търпим всички. Бащите – безпомощни и изолирани по чакални, неадекватни. Майките – в болки, изпълнени със страхове и обзети от постродилна тъга. Децата…


Внезапно всички сме потресени. От какво?


Вместо да се шокирате и изумявате – помнете и говорете. Разкажете на всички, разкажете тук, с коментар. Говорете, дори да не ви се говори. Кажете на мъжете си или на други роднини, според случая. Викайте полиция, ако можете, на място. Оплаквайте се! Посочете конкретни лица и се борете с тях. Плачете, викайте и помнете, че никой не може да ви "пляска", "стяга", "дисциплинира" или "вразумява". Не може дори да ви докосва без ваше позволение, да ви стиска за ръката, да ви дърпа. Имате правото да родите, обградена с уважение и добро отношение, и да излезете от болницата усмихната и с добър спомен. Това е ваше право! Отстоявайте го, наместо да се учудвате, защото все някъде по тази верига сте била жертва и това, което стана при сегашния инцидент с бебето Никол, беше повече от закономерно. То беше напълно предвидимо.


П.П. Най-малкото, което можем да изискаме от властимащите, е максимално бързо да бъдат поставени камери във всички болнични помещения, в които има бебета и родилки. Сега.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  Леле, мале...
  Не е ли малко преекспонирано?
  Защото и аз имам деца, но нито един път не са ми се случвали подобни неща...
  Не казвам, че всичко е "цветя и рози" в родилните/ а и в цялата здравна система/, но описаното горе е малко, хмм целенасочено...
  "...Всяка втора жена в България (ако не и почти всяка) има история за насилие и ужасно отношение ..."
  ============
  Това по коя статистика?
  Или е извадка от БГ-мама и подобни?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  Ужасяващ разказ ,някъде в края на съзнанието ми се таи слабата надежда че е само художествена измислица, но разума и действителноста говорят друго!

  klimentm
 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Човеколюбието, моралът и добротата на българският лекар изчезва обратно пропорционално, както на увеличението на всякакви бюджети за цялото ни некадърно здравеопазване, така и на алчността и надмеността на същият.

  п.п. има и примери и за обратното, но те са малцинство, изчезващо такова малцинство.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Наистина трябва да се говори,но темата става вече тягостно разводнена.
  Няма мнения на специалисти лекари,на близки на семейството,само форумни коментари.И на адвокат,който я жали,че е бедна.

  Чудя се имало ли е "избор на екип" и какво казва целият този "екип"?Платено е,заслужено ли?

 5. 5 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Държавата позната с най-скапаното здраве?опазване !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Гневно

  Не подвеждайте хората, не става върос за "еднократен удар просто"/леко перване по дупето. Аз не успях да изгледам целия запис, но ЖАЛАН НИ МАЙКА , щом прокуратурата не намира това за опит за убийство! Анти-хриситянско поведение, Антиристка поркуратура! Разпускане! Нова! Под ръководството на министър, а не на анонимен и БЕЗотговоред дори пред Бога главен прокурор!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Да описвам ли всичко, което се е случило, и се вижда на видео-записа? Потърсете в Гугъл "запис акушерка" и вижте сами!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Petko Stoev
  Petko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най предвидимата трагедия е трагедията на България. Бог да я пази от ченгета, като Б.Димитров, които се хвалят с кражби от свещенни места , като Света гора, Ватикана и др.

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  Препоръчвам да прочетете също разказите на майки от линка към блога в началото на статията!

  klimentm
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Аз си мислех ,че унизителното отношение на санитарки и сестри е останало в миналото? Нали сега се борят за пациенти?

 11. 11 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Може да звучи пресилено, но уви, вярно е. Мога да потвърдя, че това се случвашв поне пореди 20 години в родилните отделения на България, когато на родилките се гледаше като на добитък, бреме и досада. Имах надеждата подобно отношение да е останало в миналото, но ето че не е.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 12. 12 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Статията ме потресе , но казвам БРАВО!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jessika":

  В статията е спестен Йодбензина

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Време е държавата да обърне внимание внимание здравната услуга раждане която би трябвало да е под специален контрол особено в частните болници които взимат по няколко хиляди за раждане секцио което после се оказва ,че не е нужно а подбират акушерки които им работят за без пари и бързо изперкват !
  Български хелзинкски комитет може да обърне внимание на родилките като най-уязвима група в обществото!
  Никакво отношение от институциите не виждаме за последните 25 години, можеше някое НПО да обръща внимание на терора в родилните отделения !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 707 Неутрално

  НЕ Е ЧОВЕШКО да биеш човек който не може да се изрази и защити, не е човешко да вържеш човек със запушена уста и да го удряш във главата, не е човешко да вържеш куче и да го удряш по главата, има още ХИЛЯДИ неща които не са човешки във 21век.
  Онези маймуняци от вас които са още във 12 век, но се мислят за интелигенти и смятат удари по главата към беззащитно същество за човешка политика - сложете си снимка, излезте от анонимност да ви видим. Да ви видим на какво мязате, анонимни диваци със спряло развитие във 12век.

 16. 16 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Съдебната система удобно се е разположила между върха и средата на социалната стълбица. Упорито раздава правосъдие на тези, които се намират под нея. Групите, които са обект на правораздаване (справедливо или по-скоро - не), се страхуват от духовете в "Приказки от 1001 нощ". Тези, които са позиционирани в горната четвърт на социалната стълбица, нямат грижи, вярвания и страхове.

 17. 17 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "klimentm":

  "Препоръчвам да прочетете също разказите на майки от линка към блога в началото на статията!"

  И аз. Не знам какво повече да кажа освен че съм потресен. 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2073 Разстроено

  [quote#10:"hodounski"]Аз си мислех ,че унизителното отношение на санитарки и сестри е останало в миналото? Нали сега се борят за пациенти? [/quote]
  При няколко хилядарки за секцио + 1500 за екип , без да смятаме с какво източват и държавата има хляб за всички болници и доцентите им, обаче санитарките и акушерките се грижат за около 10-тина бебета при 20-25лв надница на дванадесет часова смяна прави около 2.50лв от новородено на ден ,явно редовно нокалтират бебета за да не им нарушават нощното спокойствие !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  ,,Аз имам три деца и също имам истории. Съвсем, съвсем обикновени. През 2004 година бях изморена, бременна и огромна. Лежах и чаках един доцент да намери време да ме прегледа. ,,

  Аз имам две деца, от които имам внуци. Това беше 1966 година с раждането на първото ни дете. Само да вметна, тогава нямаше доценти да преглеждат, тогава имаше ЛЕКАРИ и СЕСТРИ. Бях свидетел на раждането на първото ни дете. В мое село, на тогавашното родилно и родилната зала, прозорците бяха на един метър над земята. Когато дойдоха последните дни преди раждането, аз бях всеки ден пред родилното, знаех стаята на съпругата си и бях на прозореца. Настъпи денят на раждането, не чух никакви викове освен тези на съпругата, не видях грубости описани както тука. Две сестри подеха съпругата ми под мишници, попитаха я може ли да ходи и и помогнаха да тръгне. На мен една от придружаващите ми каза, бегай пред прозореца на залата защото раждането ще е многа тежко. Отидох пред единия прозорец, като ме видяха ведага отвориха прозореца, с мен беше и едно циганче, чакаше неговата жена също да я види как ражда. Като видя какво става с мойта, а то беше направо лудница, изглежда беше получила голям кръвоизлив защото веднага донесоха стойки две с банки кръв и почна се едно тичане с легени насам натам, циганчето като видя тази картина направо си припадна до мене, че циганчето ли да гледам, там ли да гледам какво става вътре. По едно време лекарят взе да се кръсти и ме погледна едно особено, но слава Богу всичко мина много тежко но сполучливо, роди ни се първото ни дете. Тогава нито в залата нито в стаята не видях да има грубости

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  С тези ужаси съвсем ще уплашат младите жени.Не че те са се засилили да раждат.Родила съм две дежца,вчрно ,че доста отдавна,но такива страхотии не помня да са се случвали.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Неутрално

  До коментар [#19] от "сидер":

  Да са ти живи и здрави,и да видиш и правнуци!

  klimentm
 22. 22 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Госпожата написала горното изложение предполагам, че лекинко е позасилила фактите, но като се знае на какво ниво са нещата у нас , съм склонен да и вярвам, че нещата стоят така.
  И така ще продължават, защото не можеш да искаш морални качества от хора, които живеят в среда отровена от безцеромонен хайдутлук, дебелоочие или накратко казано "войнстваща Бай Ганювщина ". Колко малко и трябва на една обикновена жена с мъка отглеждаща сама децата си , едвам свързваща двата края да изпуши. Един невинен бебешки плач стига....

 23. 23 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  "има история за насилие и ужасно отношение в родилно отделение..." - така е, преди време имаше дискусия за образованието на медицинските кадри, Хипократовата клетва и отношението към пациентите, и колкото и мнения да бяха изказани, промяна към по-добро няма, а и няма да има, ИЗ, НА, В предвид тежненията на лекарите - касата, здравна уж, а винаги с мисъл за пари. Докато се изопачава изначалното призвание на лекуващите, лекуваните ще страдат, а няма как да бъде иначе, не само заради касата, но все повече и заради масата... Мизерията не търпи толерантност, тя се подчинява на страстите, а човешките все повече се губят, въпреки родилните отделения, в които поне трябва всичко да е наред, нали там се заражда живота. На българите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 24. 24 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":
  Цитат от фейсбук по въпроса, който ми се струва насочващ. (Не познавам, и не знам нищо за авторката, но споделям.)

  "Violeta Stanicic

  Текат някакви дебати и обяснения права ли съм, че не искам криминална психология (и глорификация на изродщината) в 8 сутринта и че има нужда от разследваща журналистика.
  Хайде сега да обясня какво ще приема за разследваща журналистика, която прави чест на професионалния пагон:
  1. Проверка има ли други семейства, деца, родители с деца с необясними усложнения след раждане в Софиямед? Разглеждане на списък на пациентите, телефонни обаждания, разговори, cold calls до тях, каквото може да проработи.
  2. Срещи с бивши пациенти на болницата, техните истории,независимо добри или лоши
  3. Ако има лоши, проверка по азбучен ред дали са имали малшанса да имат деца на 2-3 дни в смяната на същата акушерка
  4. Борба да се прегледат записи от други дни или седмици в неонатологията на Софиямед за да се установи дали това е било епизодично "отключване" или почти постоянно явление...Бебетата не говорят, не могат да се оплачат, нали?
  5. Разказ за практиката и условията, в които се работи там. Защо 12 плюс 12 часа? Защо робски труд? По какви причини? Спешна случайност? Инцидент? Постоянна практика на диви капиталисти, за които нито бебетата им, нито персонала са ценност? Срещу какви пари? Таксата за частно раждане? Заплатите на персонала?
  6. Разследване за състоянието на болницата, нейните приходи, задължения, кредити, печалби. Собственици. Практики. Мениджмънт. Досегашни проблеми или постижения.
  7. Личната история на жената: нейното семейство, трудности, обкръжение, образование, травми.
  8. Жертвите. Семейството на бебето. Колко години са го чакали? Защо в частна болница? Какво мислят сега? Вярват ли в бог? В сатаната? В отмъщението?
  Сори, но не ща да гледам изверги, курдисани в едър план на интервю.
  Потрудете се. Искам да знам отговорите на всички горни въпроси. Така си представям качествената журналистика.
  Мнението кой е палач и кой жертва ще мога да си го съставя и сама."

 25. 25 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  колко взимат сестрите ми е любопитно? в смисъл, че ако нещо от сорта на под хиляда евро не можеш да очакваш добро качество. по света за доброто качество се плащат добри пари, у нас винаги плащаме минимум и получаваме адекватен продукт.

  иначе да 115 кг си си прасе общо взето, особено за жена.

 26. 26 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кирето":

  Не - всеки под 20, дете на що годе интелигентни родители, си има собствена холивудска драма съпътстваща раждането му. За съжаление сценариите са еднотипни. Уви.
  По статистиката "една жена каза" - понякога е добре да се ползва и тази статистика.
  Не, не е художествена измислица. Ако познавам 50 деца, знам и 50 "художествени измислици" все от сорта. Има вариации - изнудване за пари на родилната маса. Заплахи, че ще оставят плода да умре, ако нямаш контракции и нещо си не направиш (пари да дадеш основно...). От обикновено грубо отношение до истински терор и мъчения, като в концлагер. После има и сума хипотези защо не раждали българките, особено интелигентните и образованите такива. Или защо раждат другаде, но не и в България. На някой им държи "влага" с години преди да се решат на второ или трето (макар и подсъзнателно - това са от онзи вид преживявания, които човек се опитва да изтрие напълно от спомените си), а други - така и не се решават. Интелигентните и образованите по-трудно преглъщат отношение към тях и новородените им деца като към месо.

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#23:"ЗаНи3А"]Докато се изопачава изначалното призвание на лекуващите, [/quote] А - доброутро! Смених лекарската си професия, защото не желаех от лекар да стана търговец. Сега е много по-лесно да се следва и завърши медицина в това отношение - знае се, че всяка една медицинска манипулация си има цена...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#25:"lol"] в смисъл, че ако нещо от сорта на под хиляда евро [/quote] Зависи- от 400 до около 800 лв.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#20] от "rosiraycheva50._":

  Аз също съм родила две деца и не помня такова нещо. Първият пък на смяна беше началника на болницата, за когото казваха, че бил страшен, строг и т.н. С мен нямаше такова нещо, а не съм и ползвала връзки, за да бъда при него. Също беше и с второто ми раждане, което по лекарско предписание беше в друга болница. Навсякъде персонала се отнасяше добре с родилките.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  До коментар [#25] от "lol":
  Доста самодоволна констатация, не мислите ли? Колцина пенсионери или хора на заплата могат да си позволят над 1000 евро само за сестрите? Имах проблем с тъща ми и плащах непонятно за какво, сега в Ню Йорк тя има две гледачки във варианта 24/7, терапия, лекар, логопед, всичко това в рамките на социалната и осигуровка. Стотинка не се дава за сестри или консумативи. Та хайде пак говорете за "света".

 31. 31 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#24] от "znaya":

  Наистина,права е.Такава трябва да е журналистиката.
  За кърменето в мола се изсипаха сто гледни точки,за този случай една-две.Пуска се заглавие и чакат коментари.Ми мръдни малко,огледай,дай сходни данни.....
  И все пак - върви ли още "избор на екип" и колко струва?

 32. 32 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#19] от "сидер":

  1966 докторите и сестрите още не са били забравили напълно какво е да си доктор и сестра от преди развития социализъм, но тъкмо са почнали да позабравят. И в малко населено място, доколкото разбирам, където хората се познават, по-трудно биха си позволили съгражданите ви да се държат като свине с вас. 70-те вече са позабравили повече, и с всяка деситилетка са забравяли все повече и повече, пък и социалистическото докторско образование е започнала да дава плодове. Днес все още ги берем, тези плодове. Ако внуците ви - да са живи и здрави, са раждани в голям град в България, попитайте майките им, дали е протекло раждането, като в холивудска бозица описваща раждане ...

 33. 33 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Ето такава публикация чаках, за тези неща трябва да започне да се говори, а не да ни пробутват психически разстройства и шокирани ръководства на болници. Всяка от нас (естествено, без връзкарките, роднините и платилите огромни подкупи) носи в душата раната от безцеремонното, цинично и болезнено отношение към нея в родилното. Всеки от нас има близък или лично той е бил обект на просташко и търгашеско отношение от страна на медицински персонал.
  Поздравявам авторката за смелостта да засегне тази болезнена тема и да сподели личната си болка. Нещо, което не всеки от нас може да направи.

 34. 34 Профил на Konstantin Mingov
  Konstantin Mingov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преработването според мен не е критерии, в Токуда работят повече.

 35. 35 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Не е ли срамно за едно общество да бъде облъчвано в продължение на дни по тема, която в нормалните държави няма да намери място. Това е трагедия. Лична, и за извършителката, вероятно травматизирана от ''лек'' живот и за близките на невинното бебенце. Мародерите, жадни за сензации, наричащи себе си журналисти дават мило и драго за да се доберат до подобна житейска съдба. С фалшива загриженост и нездрава страст се отпочва непродуктивен, унизителен ''разговор'' кой, защо, как и пак е причината за ужасяващата постъпка. Но, няма и дори опит за изясняване на истината, а тя е елементарна. В България всеки нормален човек е застрашен. Живота, който води предпоставя опасност от ''избиване на клапана''.

 36. 36 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#27] от "logika":

  "Смених лекарската си професия, защото не желаех от лекар да стана търговец." - повече от похвално, а и няма начин сега да не е по-лесно - "лечението" на съвестта най-вече! Съвестта обаче има стойност сама за себе си и не е нужно да се измерва с нещо - има я или е маска.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#36] от "ЗаНи3А":
  Времето беше "интересно"- за 1-2 месеца се промени цялата нормативна база, регламентираща положението на лекарите. Никому не пожелавам въпреки усилията на един млад лекар, той да получава от пациентите си думите:" Не ви е срам- вие сте лекари ,а не търговци". Дълго мислих, и на следващата година вместо да запиша специализация, кандидатствах в юф, приеха ме и го завърших.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на wikeda
  wikeda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Личен опит с БГ родилни отделения нямам. Синът ми се роди преди близо година във Великобритания, и бяхме изключително доволни от отношението на мед. персонала тук. Аз като татко присъствах на раждането, преди това можех да ходя и стоя в родилното когато и колкото трябва до късно вечер. По време на самото раждане нямаше лекари да се пречкат и изнервят, беше само една акушерка която си пишеше на компютъра през повечето време.

  Ужасявам се като слушам от роднини и приятели каква е системата БГто. Майките отделени от бебетата, държат ги след раждане за щяло и нещяло да източват касата. На бащата се гледа като на спонсор, да почерпи, да плати за екип.

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  [quote#10:"hodounski"]унизителното отношение на санитарки и сестри е останало в миналото? [/quote]

  Напротив, поведението им в миналото беше супер-хуманно и съчувствено в сравнение с днешното. Една от причините е, че днес парите станаха основен фактор, а те, както знаем, корумпират хората. Затова дори и да увеличат стократно заплатите на медиците, ако те не са ХОРА, ако не притежават вродена доброта и емпатия, те ще продължават да се държат грубо и небрежно с болните.

 40. 40 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 474 Неутрално

  [quote#25:"lol"]иначе да 115 кг си си прасе общо взето, особено за жена. [/quote]
  А с коментар като твоят си си идиот общо взето,без значение жена или мъж си.

 41. 41 Профил на wikeda
  wikeda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#39:"princess_x"]. Една от причините е, че днес парите станаха основен фактор, а те, както знаем, корумпират хората.[/quote]

  Точно там е проблема на мен ми се струва, мафиезирането на здравеопазването започна когато позволиха да се доплаща за това кой екип да проведе лечението.

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  В миналото медиците получаваха заплащане дори по-ниско от сегашното, но случаите да искат пари от болните бяха рядкост; те изпълняваха работата и задълженията си въпреки лошите условия. Сега това е нормата - и санитари, и сестри, и доктори смятат едва ли не за саморазбиращо се, че пациентите трябва да им 'бутнат' в брой, иначе да не очакват обслужване. Даже не пиша 'добро обслужване', защото съм била свидетел, когато те не изпълняват и най-елементарните си служебни задължения, какво да говорим за 'екстри' като съчувствие, съпричастност, емпатия!
  Пробелмът е далеч по-дълбок и страшен от 'недостатъчното заплащане'. Проблемът е в цялото ни общество; в това как се промениха ценностите ни; как изчезва нашата доброта и човечност и как се заменя с безогледна жажда за пари. И не ми говорете, че ставало въпрос за бедност и стремеж да се преживее; да се издържа семейство и пр.

 43. 43 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  аз говоря за заплатите им, не че пациентите трябва да плащат по толкова. в ню- йорк не взимат по 200 евро съответно персонала е доста по- читав, квалифициран и мотивиран. мизерията е срашно нещо, много хора за съжаление не го разбират и се сблъскват с нея на неприятни места като българската здравна система...

 44. 44 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Мисля, че има голяма разлика от болница до болница.
  За Тина Киркова само ужасни истории съм чувал - моя колежка плати 2000 лева за избор и ражда в коридора.
  Жена ми ражда в Шейново и не сме платили стотинка за нищо и тя беше много доволна.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 45. 45 Профил на Anastasiya St.
  Anastasiya St.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Камери навсякъде! Контрол! И премахване на мутрещината из болниците! Да започнем с камерите поне!

 46. 46 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Да попитам всички в тая държава- Защо позволявате бебетата да се отделят от майките????!!!!
  Защо това в едни други държави, на които искаме да приличаме- като Германия- не се прави?!!!
  Какви са тия "обори за бебета" уж наглеждани от сестри??!!

  Все се вайкаме, все търчим след събитията като стане най-лошото! А това с този изверг-акушерка направо ми разби всички видове представи! Ума ми не може да го побере!

  Хайде поне този път да говори:
  - за ужасно строги наказания (в законите точно за подобни случаи)
  - за ПСИХО-ТЕСТОВЕ за обслужващия/обгрижващ персонал в болниците
  - за добрите практики на запад, не просто като пожелание..

  Нека този път да не стоим за пореден път като сащисани с пръст в уста, а да изискаме промени до постигането им!

  После се чудят някои защо младия народ емигрира!

 47. 47 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#45:"Anastasiya St."]Да започнем с камерите поне![/quote]

  Тук няма проблем с камерите. Проблемът е, че никой не ги наблюдава, за да се намеси в такива случаи. Оставена е една убийца сама с бебетата. Такъв кошмар и Хичкок не би измислил...

  'Let light surround you' Dream Theater
 48. 48 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#46:"Ritter 1"]Да попитам всички в тая държава- Защо позволявате бебетата да се отделят от майките?[/quote]

  В тази болница е можело по избор да си с бебето или не. В качествените болници не отделят бебетата, за другите не знам.

  'Let light surround you' Dream Theater
 49. 49 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#48] от "ariel28":

  А де, и аз това питам!

 50. 50 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Моя близка си уреди срещу заплащане акушерка,която дойде специално за нея/не и беше смяната/ в болница Шейново и всичко беше ОК,с много внимание и грижи се роди бебчето.а защо трябва да е така?трябва ли да се държим като стадо овчици пред заколение или трябва да крещим с пълно гърло,когато не ни имат за хора и се гаврят с достойнството ни?!

 51. 51 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#24] от "znaya":

  Повечето от тези неща трябва задължително да се свършат от разследващите органи.Но дали?Те вдигнаха врява до небето за изнесен запис.И какво му е секретното на записа?Май по стар обичай ще гледаме да потулим нещата.Да не се размирише повече!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  А питайте после пак кой и защо биел лекарите

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 53. 53 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  баси,ако жена ми каже за такова нещо...може и да ги лежа,ама в тая дупка жив няма да остане,баси изродите...

 54. 54 Профил на kwakson
  kwakson
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Същото отношение получавах и аз двата пъти, в които раждах децата си...и искам завинаги да го забравя

 55. 55 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Както е писала една от майките в коментарите в блога, нещата ще започнат да се променят, когато започне открито да се говори за извращенията в болниците. Те не са само в родилните отделения, навсякъде са.
  Разговорът не трябва да се води по форуми и неформални срещи.
  Всеки пострадал трябва да подава съответните оплаквания, да завежда дела, ако трябва, да осведомява с името и лицето си обществото. В противен случай безнаказаността ще дава сили на болничния персонал да се гаври с пациентите, както и сега.

 56. 56 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 545 Гневно

  Разказаното ми се струва достоверно, защото съм виждала подобни неща. На мен се случиха подобни, не чак толкова отвратителни, но да кажем, че съм извадила късмет.
  Не на насилието в родилните отделения! Насилието не е само физическо.

 57. 57 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мога да потвърдя от личен опит, че статията и коментарите в онзи сайт не са преекспонирани. Маниер на работа ли ще го наречете, "корпоративна култура" ли, но нещата стоят точно така. Някои родилки имат повече късмет и попадат на човечни акушерки, други преживяват нещо подобно на описаното.

 58. 58 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Оооо, това за ненужното секцио, и ненужните операции изобщо, и за идиотските клинични пътеки ... не зная има ли сила, която може да направи реформа в този ужасен порочен кръг !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 59. 59 Профил на lorelei
  lorelei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно съм от щастливките, които не са имали никакви проблеми с персонала в родилния дом - втора градска болница. Не съм плащала нищо, не съм си избирала и екип.
  Първо постоях малко в отделението за рискова бременност, заради високо кръвно. Всички там бяха много мили, изпратиха ме подобаващо, акушерката от там дойде с мен и идваше в родилното, докато раждах, за да не ме е шубе. Санитарката пък успя да вкара в детското отделение таткото, въпреки че не е позволено.
  По време на раждането малко ме стряскаха, без да е обидно или грубо, но честно казано имах нужда.
  Малкият имаше проблем и се наложи първите дни да е в интензивното. Пускаха ме по всяко време при него, независимо от това, че има регламентирано приемно време. Усещах, че някои от лекарите се изнервят леко от постоянното ми висене там, но никой не ми го показа директно Акушерките ми помагаха да стимулирам лактацията, за да изцеждам кърма, с която да го хранят, а в последствие ходех да го кърмя там. В момента, в който нямаше нужда да е под постоянно наблюдение ми го донесоха в стаята.

  Понеже си отвисяхме 9 дни, та имах възможност да засека по няколко пъти различните смени и в родилното и в педиатрията - имаше общителни и приветливи хора и не толкова общителни и приветливи. Всички, обаче, се държаха възпитано и гледаха да са в помощ. Замисляха се дори за това, че само стоенето там ми идва в повече и все гледаха да ме окуражават или да ме похвалят за издръжливостта - не, че нещо, ама е мило.
  Там като цяло поощряват естественото раждане и носят бебетата при майките им в първия възможен момент, дори при раждалите секцио. Забранени са посещенията на външни хора, което, колкото и стресиращо да е за човек, който стои 10тина дни, е по-добър вариант да се запази някаква среда, подходяща за новородени.

 60. 60 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#59] от "lorelei":

  Може би е хубаво, ако споменеш името поне на болницата и отделението - достойните медици заслужават да бъдат назовани, поощрени и дадени за пример.

 61. 61 Профил на lorelei
  lorelei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Написала съм го и в предния коментар, но нали ми се получи дългичко
  Нека да е по-видно - става дума за Втора градска болница, отделението им за рискова бременност, родилното и детското отделение пак там.

 62. 62 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 545 Гневно

  Като една евтина и удачна първа стъпка е задължавнето на всички от мед. екип да носят баджове с името си! Без анонимност. После един сигнал в Медицински одит - поне! И може би ще има известно подобрение. Сега ругаят, крещят, обиждат анонимни, изтрещели лелки с бели престилки - всички анонмни. Стига, всеки има име и да си носи послествията.

 63. 63 Профил на селянка
  селянка
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От няколко години се сблъсквам пряко или косвено с бездушието,некадърността и наглостта на лекари!
  Но не мога да не споделя възхищението и благодарността си на д-р Тонев и акушерките от 7 етаж на АГ болница Варна.Дъщеря ми роди преди повече от година секцио и получаваше много грижи и внимание от екипа!
  Дано има повече като тях!

 64. 64 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТА. Вече познавам достатъчно двойки с бебета и малки деца, много от тях са недоволни от държавните болници, но никой няма толкова отрицателно преживяване там! От частните болници, не мисля че някой може да се оплаква, щом си плащаш имаш пълното право да изискаваш качество и да си търсиш правата по съдебен път ако не го получиш!! (същото важи и за държавните, при гореописаното отношение съдебните искове са най-малкото което трябва да се направи) Никой не ви е виновен че не си търсите правата!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 65. 65 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И никой не задава основният въпрос: Кой носи отговорност? - Само откачилата сестра ли? Или болницата която допуска луди да се грижат за бебета? Или Министърът които е допуснал болниците да назначават които искат без психо тест и без никакъв контрол след това?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 66. 66 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#59:"lorelei"]Явно съм от щастливките, които не са имали никакви проблеми с персонала в родилния дом - втора градска болница. [/quote]
  Браво, може би нещата бавно се подобряват в някои болници. Моите спомени са от началото на века.

 67. 67 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#65] от "vinetu":

  Всички носят отговорност, но ще го отнесе само акушерката и нещата ще продължат по същия начин до следващата трагедия.

 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2243 Разстроено

  Не трябва да се мълчи за насилието! Да се казва смело и високо и да търсим отговорност. Като общество, без да чакаме благоволението на отделни чиновници. Много е мъчително да се четат подобни свидетелства за човешка низост. Виновните да се назовават с техните имена и да бъдат разследвани от полиция и лекарски комисии. Вярвам на авторките и ги подкрепям, въпреки, че за мой късмет имах нормално раждане в нормална атмосфера. Има медици с призвание и чест, нека не ги поставяме под общ знаменател с тези изчадия.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на lorelei
  lorelei
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля си, че в родилните отделения трябва да има и по един психолог - да оказва подкрепа както на родилките, така и на персонала.

  Докато лежах в отделението за рискова бременност във Втора градска, някои от по-младите момичета изпитваха доста голям стрес и страх. В единия от случаите записаха час на момичето при психолог в същата болница. Много се изненадах на тази адекватна реакция към проблема. На персонала му пукаше как се чувстват хората, не само какъв им е физическия проблем.

 70. 70 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бърн аут синдром има в почти всички професии, но много е критично,когато лекарите го проявяват. От по-честички наблюдения върху АГ специалността, мога да се съглася със статията и да добявя, че самите АГ специалисти смятат родилката не за пациент, а за досаден гост в абсурдния им хотел. Мнението на много от тях е, че така или иначе раждането е естествен етап от живота, няма какво толкова да се стараем, а и усложненията са известни, описани в учебниците, та нали и цяла специалност има за това, какво се притеснявате, нищо не може да ни уплаши. Останалото за цинизма като признак на прегряване е в ресора на ЧР специалистите, а те толкова много станаха напоследък, че е леко учудващо как чак сега се заговори за подобни неща. Ум - море - патки пасе.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 71. 71 Профил на alja
  alja
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Абсолютно непочтена и некоректна статия. Изобщо не мога да се съглася с оплювките, които са качени съвсем тенденциозно. Като започнем с това, че аз, моите приятелки и познатите ми жени, с които съм разговаряла по подобни деликатни теми, никога не сме споделяли подобни лъжи. При раждането и на двете ми деца преди хиляда години бях с прекрасни впечатления от екипите в болниците. Дъщеря ми роди в Троян и в Добрич. Също така - чудесни и отговорни хора. Съвсем преки бяха наблюденията ми в Троян - в неделя всички бяха налице, работеха бързо, с чувство за отговорност и уважение както към родилката, така и към близките, които чакаха да видят какво ще се случи.
  Но, наистина, случилото се би могло да се очаква, защото в тази болница наистина работят с огромно натоварване, карат се по няколко смени и всичко в името на непрекъснатите икономии и печалбите на собствениците.

  ai
 72. 72 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#3:"нуцо"]Човеколюбието, моралът и добротата на българският лекар изчезва обратно пропорционално, както на увеличението на всякакви бюджети за цялото ни некадърно здравеопазване, така и на алчността и надмеността на същият[/quote]
  И това е вярно.
  Но човеколюбието си отива главно когато дойде фаянсаджията и за квадрат -два лепене на фаянс иска колкото е надника на лекаря.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 73. 73 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#25:"lol"]колко взимат сестрите ми е любопитно? в смисъл, че ако нещо от сорта на под хиляда евро не можеш да очакваш добро качество. [/quote]
  Щом си подписал трудовия си договор ще си вършиш работата качествено! Като не можеш защо си подписал нещо, което не може да изпълниш??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 74. 74 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#34:"Konstantin Mingov"]Преработването според мен не е критерии, в Токуда работят повече. [/quote]
  Токуда е японска полница и японски стандарти.
  Колкото и да са побългарени все са по-добре.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 75. 75 Профил на Adriana Marinova
  Adriana Marinova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз съм родила 4 деца и също съм нямала проблеми но просто явно съм попаднала на що годе свестен екип.Чувала съм обаче много истории за грубо отношение.Стана така че ако не си плащаш никой не ти обръща внимание.Гледат да ти вземат парите за всичко.При последното ми раждане упорито ме караха да ми сложат епидорална упойка за да не ме боли,аз не исках защото имам висок праг на поносимост на болка а и все пак раждах за 4 път и знам за какво иде реч.У след като отказах ме оставиха на самотек и добре че имах опит та да знам какво е напъни и какво се случва и не ми се мисли аки беше някоя женица която ражда за пръв път.А за случилото се с бебчето нямам думи не затвор с камъни трябва да я замерят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 76. 76 Профил на Ekaterina Filcheva
  Ekaterina Filcheva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Имам две деца и двете родени в различни болници, и в двата случая на никого, нищо не сме плащали. Не мога да се оплача от нищо, даже само хубави неща мога да кажа. Още си спомням усмихнатата акушерка при първото ми раждане преди 13 години. Разказваше ми вицове, а аз се превивах къде от болка къде от смях. Години след това срещнах тази жена, оказа се, че имаме общи приятели. Все така усмихната и позитивна е, пак се посмяхме. Второто си дете родих седалищно при случаен доктор. Появи се ненадейно и моят отсъстваше от града. Уважи изцяло решението ми да родя нормално, даже го подкрепи. Седеше до мен през цялото време и ме напътстваше. Да е жива и здрава д-р Лазарова, в момента е в Токуда и продължавам само хубави неща да чувам за нея. Съвсем честно и пред всички мога да кажа, че никой дори и не намекна за пари.

 77. 77 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#65:"vinetu"]И никой не задава основният въпрос: Кой носи отговорност? - Само откачилата сестра ли? Или болницата която допуска луди да се грижат за бебета? Или Министърът които е допуснал болниците да назначават които искат без психо тест и без никакъв контрол след това? [/quote]
  То тази само като й видиш погледа разбираш, че има психически смущения или е изключително ниско интелигентна. Последното впредвид образованието й не ми се вярва

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 78. 78 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 558 Неутрално

  ефектът от подобни бълвочи (на една организация лансираща домашно раждане) само принизяват лекарската грешка до надписана фуктура от мобилен оператор или поредната снимка на неправилно паркирано МПС...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 79. 79 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  [quote#13:"hodounski"]В статията е спестен Йодбензина[/quote]

  В статията са спедтени много неща, може би защото точно на авторката не са се случили, но не ми се искаше и коментарът ми да заприлича на разказ на ужаса.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 80. 80 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#79] от "Jessika":

  На мен ми е неприятно да говоря за това.Разбирам те.

 81. 81 Профил на milena_zlatarova
  milena_zlatarova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Два пъти съм раждала без уговорка за екип, без секцио и без обезболяващи за без пари в Окръжна болница в София. И двата пъти детето ми беше донесено още на сутринта след визитация и беше взимано от мен само за къпане и поставяне на ваксина. Колкото до самия акт на раждане и двата пъти мина бързо(първия път - 3 часа, втория - половин), всеки от присъстващите лекари(акушер-гинеколог, неонатолог), акушерки и санитарки много добре знаеше какво прави, бяха истински екип-работеха в унисон. Нямаше хаос, нямаше стрес. Е, да, някой може да ми е казал "разтвори си краката, не стискай, какво надуваш бузи", но това ли е важно или е важно, че имам 2 здраво родени деца, които сега ме радват? В днешно време всички сме "изпушили" от работа, от проблеми, но няма оправдание за прилагане на насилие. Самите болници трябва да си проверяват персонала, който наемат, в противен случай ще има и още такива престъпления. Защото хората сме способни на какви ли не гадости... за съжаление.

 82. 82 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Жалкото е, че нито от статията, нито от коментарите под нея не личи желание за дебат - а такъв очевидно е нужен.
  Очевидно е нужно да се види как се прави в цивилизованите държави, защото според мен тук всички жени се молят да влязат и да излязат бързо, с цел и по-бързо да забравят отношението на персонала и се радват, ако само са ги поувикали и децата са им здрави.
  Никой не се замисля, че всъщност тая жена като излезе от родилното ще трябва това дете да го гледа (поне 18 години) и възпитава със самочувствието и представите на родител, човек и личност, грижливо смазани след няколкодневен престой в болница и прекрасно отношение.
  Как го беше казал поета - "Робините не могат да родят свободни хора, а само роби..."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK