Медиите - костелив орех за съдебните изпълнители

Акцията в ТВ7

© Юлия Лазарова

Акцията в ТВ7Препубликуваме коментара на Бойко Боев от профила му във "Фейсбук" с негово позволение. Той е  консултант по медийно право в Лондон. Акцентите са на "Дневник".


Изземването на имущество на телевизия е допустимо, само ако е необходимо и пропорционално. 


Реакциите по отношение на действията на съдебните изпълнители спрямо ТВ7 са силни. Това е обяснимо, не само защото те са целени, а и защото са замесени политически и икономически интереси, както и трудовите отношения на работещите в медията. 
Имам усещането, че този случай ще стигне до Европейския съд за правата на човека, затова предлагам един бърз коментар от гледна точка на Европейската конвенция за правата на човека. 


Първо – вмешателство в правото на свобода на изразяване: Каквито и да са ви пристрастията и мнението за качеството на ТВ7


става дума за медия, а не за предприятие, което произвежда картофи или цветя.
Разликата е от значение.


С медиите е свързано правото на свобода на изразяване, а с предприятията за картофи и цветя – не. Европейският съд е категоричен, че свободата на изразяване се отнася не само до съдържанието, но и до средствата, чрез които се изразяват мнения и информация. Следователно, всяко действие на съдебни изпълнители по отношение на медия представлява вмешателство в правото на свобода на изразяване, гарантираното от Европейската конвенция за правата на човека и Конституцията на България


Второ – държавата трябва да осигури, че нейното законодателство и начина на прилагането му е съобразено с принципите на Съвета на Европа и по-специално на член 10 от Европейската конвенция за правата на човека. Казано просто, съдебните изпълнители и съда, в случая трябва да са съобразят с член 10 от Европейската конвенция, когато предприемат мерки спрямо медии.


По отношение на член 10 от Европейската конвенция най-важното в конкретния случай с ТВ7 е


действията на съдебните изпълнители да са НЕОБХОДИМИ и ПРОПОРЦИОНАЛНИ


Ето как изглеждат тези изисквания: 


Ако един ден жалба от ТВ7 достигне до Европейския съд, в тежест на българската държава ще е да докаже, че са били налице ОТНОСИМИ И ДОСТАТЪЧНИ ОСНОВАНИЯ за действията на съдебните изпълнители и съда. Това означава, че съдебните изпълнители трябва да са взели предвид всички възможности за действие в случая и да имат стратегия, която да има предвид свободата на изразяване на медията. Данните в случая с ТВ7 говорят за прибързаност, а коментарите на участниците не включват анализ как действията на овластените лица ще се отразят на свободата на изразяване. 


Най-важният елемент в анализа за Европейския съд в случай като този на ТВ7 е


дали мерките са били ПРОПОРЦИОНАЛНИ от гледна точна на стандартите на едно демократично общество


Това общо изискване се тълкува с контекста на всяко конкретно дело в зависимост от много фактори, като начина и средствата използвани срещу медията, характера на засегнатия от упражняването обществен и личен интерес, както и степента на това засягане. Европейският съд намира нарушения на свободата на изразяване, когато държавите не са потърсили ПО-ЩАДЯЩИ средства по отношение на медиите. В случая това има значение, тъй като е в тежест на държавата (разбирай овластените органи) да покажат, че са направили анализ на всички съществуващи средства за удовлетворяване на кредиторите и след като са решили, че няма друг начин, са преминали към изземане на имуществото. Какво имущество и колко се изземва е също въпрос на анализ за пропорционалност. Последно трябва да се взима имуществото, което би довело до спиране на работа на телевизията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Законите-за едни се прилагат, за други-"друг път"
  Що за дАражава е това, шом не си прилага законите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Това е обяснимо, не само защото те са целени, а и защото са замесени политически и икономически интереси, както и трудовите отношения на работещите в медият.Това е истината.

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Е, както казват православните братя рашисти: Хотели как лучше, а получилось как всегда.

  Съдба!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  Имам едно процедурно питане - когато една електронна медия е обявена в несъстоятелност не е ли по-логично да й бъде отнет лиценза?
  И няма ли това помогне за по-бързото й финансово оздравяване с цел възобновяване
  на лиценза или за ликвидацията й без много упражнения по свобода на словото?

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  По логиката на автора, медиите трябва да бъдат нещо като Столипиново.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Значи медиите могат да си вземат заеми,без да се притесняват дали ще могат и кога ще ги връщат.

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Не разбирам защо в този анализ постоянно се говори за държавата и за нейната отговорност - в случая действа частен съдебен изпълнител /за тези, които не знаят - все още има и държавни такива/, по искане на частен кредитор. Каква отговорност би носила държавата, и за действията на кои свои органи ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на query
  query
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Дали авторът е разбрал, че ТВ7 не е медия. Ако не, то да ни осведоми кой е собственик и така да ни улесни да разберем медийната политика, която произтича от това.
  Иначе материалът е нещо като реферат на лондонски многознайко.

 9. 9 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Еййй, страшна държава. Правят се на ощипани госпожици, никой не знаел, никой ни чул, ни видял. Държавни служители в лицето на полицията, охраняват частния съдебен изпълнител????А онази въпросната юристка си действа, ли действа по инструкции - недопустимо! Целият този спектакъл е една грозна гавра с медията, неправомерна и дебилна.

 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално
 11. 11 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 384 Неутрално

  И какво общо има държвата с този случай?

  Когато не си платиш ипотеката - идва банката и ти взима апартамента. В случая е телевизия - взимат камери и так каквото има. А и според мен наличната техника в телевизията едва ли покрива задълженията и към банката...

  И до кога ще ни занимавате с тая миризлива телевизия? Освен някой останал заблуден фен на баречето, някой въобще гледа ли я?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 12. 12 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И за това ще гризнем едно дърво - всички, като данъкоплатци ще си платим неустойката, наложена съдебно от Европа.

 13. 13 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 715 Неутрално

  оффф, гледах ги сутринта "журналистите" от ТВ7, то беше рев, то беше жалене, те си били изкупили греховете, не знам си кво си, Лара Бериану вика "аз с отвращение" отразявах протестите докато цялата ми рода беше на улицата, абе сълзици едни ненагледни, ама за пари правеха квото им кажат и мятаха л**на по който им кажат.....

 14. 14 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Т.е. като става въпрос за медиа- като за банка или като за умрял: или само хубаво или нищо, така ли?

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 15. 15 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 352 Любопитно

  До коментар [#6] от "rosiraycheva50._":

  [quote#6:"rosiraycheva50._"]Значи медиите могат да си вземат заеми,без да се притесняват дали ще могат и кога ще ги връщат.[/quote]

  Ето че може.
  Всеки може да взема заеми, стига да има кой да му ги дава.
  "НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОИТО ВЗЕМА ЗАЕМИ, ЛУД Е ТОЗИ КОИТО МУ ГИ ДАВА."

 16. 16 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Гледах вчера...останах потресен!!!
  Пародия на държава - една куха кифла, с телефон на ухото само пита "КЪДЕ Е СЪРВЪРА, КЪДЕ Е СЪРВЪРА?".
  Отвън стоят 85 (!) полицая да я охраняват, а тя се върти като муха без глава, в търсене на СЪРВЪРА.
  Кифлата, наречена "помощник-съдебен изпълнител", дори в живота си едва ли е виждала сървър какво представлява, но се оказва, че СЪРВЪРА е това, което интересува даващия задкулисно инструкциите.
  Дотам е дошло падението на тази нещастна държавица...

 17. 17 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#7] от "роджър":

  [quote#7:"роджър"]Не разбирам защо в този анализ постоянно се говори за държавата и за нейната отговорност[/quote]

  Дейността на ЧАСТНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ е регламентирана със специален закон.Държавата прехвърля свои задължения на ЧАСТЕН СУБЕКТ - ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ КАТО Държавата трябва да осъществява надзора им по ред които тя е определила.При нас това е Министъра на правосъдието.
  Това е и причината ЕВРОПЕЙСКИ СЪД ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА да държи отговорна Държавата за евентуално неправомерните действия на ЧСИ.

 18. 18 Профил на wisedown
  wisedown
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всичко хубаво, ама ТВ7 не са медия, а са фабрика за лъжи, дезинформация и манипулация още от самото си създаване. Финансирана ''на вересия'' от народа, по проект на хидроинженера или някой генерал с изгорено досие, с директор Дудуков.
  Къде бяха журналистите, които сега го играят колегиални и хленчат за свобода на словото, когато техните продажни колеги от ТВ7 и прас прес отразяваха протестите? Само в лицемерието на глава на населението водим световните класации...

 19. 19 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Оказа се, че тази медия е била предупредена да си погаси задълженията преди 10 месеца. Щом е така и не ги е погасила, смятам, че държавата с право може да им конфискува имуществото. Аз като не можех да си плащам вноските, банката дойде и клопна кепенците. А на г-на Боев, да му кажа, че няма никаква разлика при прилагане на закона спрямо медии и производители, както се е изцвъкал по-горе. И двете имат свободата да произвеждат желания от тях продукт - едните новини, другите - стока. И освен право на свобода имат и задължения.

 20. 20 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Г-н Боев очевидно не е съвсем наясно с фактите, довели до вчерашните събития. Той говори за това, че, цитирам "съдебните изпълнители трябва да са взели предвид всички възможности за действие в случая и да имат стратегия, която да има предвид свободата на изразяване на медията". Да не забравяме, че говорим за ЧАСТНО съдебно изпълнение, т.е. държавата отдавна си е свършила работата на ниво съд, където е бил издаден изпълнителен лист, т.е. на частният съдебен изпълнител е предадена властта да уреди исканията на ощетената страна към вече намерената за виновна страна - длъжникът, в случая ТВ7. От тук на сетне държавата няма роля, освен да осигури присъствие на полиция в случай на нужда при опис и изземване на имущество, каквото се случва в случая и което се е случвало в рамките на допустимото, когато сутринта съдебният изпълнител се е появил само с няколко униформени. Преди вчерашните събития, управата на ТВ7 и NEWS7 са имали достатъчно време да погасят дълга си към КТБ, което не са направили, имали са 14 дена да предадат ДОБРОВОЛНО ПРЕДВАРИТЕЛНО ДОГОВОРЕНОТО като залог имущество, което не са направили, в следствие на което частният съдебен изпълнител има пълното право да извърши принудително изземване - нещо, което се е знаело перфектно и предварително от ТВ7, поради което и станахме свидетели на този фарс. Що се касае до имуществото за изземване - то е било описано и е подлежало ВСИЧКОТО на изземване, така че редът е без значение, лично според мен. Това имущество е било уточнено в договора по кредита с КТБ и тогавашните шефове на ТВ7 са се подписали в знак на съгласие с този залог. Така че да не се сърдят, че искат сега да им вземат сървърите. Това е процедурата. Имали са време "да си оправят бакиите", както каза премиера Борисов. В това число и да се приготвят за изземването, след като не са могли да изплатят вноските по кредита. В крайна сметка ако става така, както го е описал г-н Боев, то всяка медия ще може спокойно да тегли милиони заеми, които никога да не връща и никога да не я обявят в несъстоятелност, защото, видиш ли, свободата на словото се ограничава. Вярно е, че фирма за картофи е едно, медия е друго, но наказателната отговорност е еднаква за всички. Факт е, че ескалацията на тази обикновена процедура по изземване се дължи на нечии политически и икономически интереси, но държавата, поне в осветената й част, няма друга вина освен тази, че е допуснала сто полицая да се изсипят в ТВ7. Съответните преки отговорници в МВР вече са в оставка. Поуките от случилото се по-скоро трябва да са за медиите (какво се случва, когато си продадеш медията в полза на политически интереси, създадеш обвързаности с прогнили финансови институции, които отварят финансовото си кранче без реална перспектива за възвръщаемост и за капак - застанеш против общественото мнение, където обикновено е истината) и за обществото (до къде се простира наглостта на задкулисието, вършейки мръсните си дела под носовете ни и буквално пред погледите ни, докато ние бездействаме оплаквайки се от всичко и оправдавайки се с всеки друг, но не и обвинявайки себе си).

 21. 21 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#20] от "Александър Тодоров":

  ++++
  Много точно !
  СИ е пристъпил към изпълнение по отношение на заложеното като договорно обезпечение имущество, и този "анализ" на г-на Боева е доста съмнителен и като анализ на фактите, и като юридическа интерпретация ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 22. 22 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#9] от "mihaela77":

  Мадам, като как пропускате факта, че медията дължи милиони ?
  И че това е една гавра с данъкоплатеца, който погаси задълженията на банката, и сега иска медията да погаси задълженията си към банката, за да се върнат парите в бюджета ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 23. 23 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#16] от "manu_chao":

  Само с обидни думи и граматически грешки коментар не става!

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#11] от "stiga_be": някой въобще гледа ли я

  -Да, повечето от умните хора, откакто Боко се отказа да я посещава.


 25. 25 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#23] от "qwerty112":

  Кифлата ли си?

 26. 26 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Икономическта логика изисква да се вземат колкото се може повече пари за ТВ7. Това може да стане като се продаде като телевизия, а не като се разпродадат мебелите и камерите и. Един немски синдик щеше да провери книгите на ТВ7, да установи какви са и текущите приходи и разходи и да прецени да я остави ли да работи (ако приходите превишават разходите защо не). Ако приходите са по-малко от разходите ще види може ли да съкрати разходите. И докато прави тези проверки ще търси купувач. Ако телевизията си работи, цената ще е по-висока. И така щяха да се избегнат всички изцепки. А, че като става дума за телевизия трябва да се пипа и в съгласие със закона за медиите е също очевидно. Ако се затваря атомна централа за фалит никой му позволява на синдика да нарушава изискванията за сигурност и противоатомна защита, нали!
  На мен ми се струва, че някой скрои капа на Борисов и правителството с помощта на полицията. Познайте КОЙ.

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  [quote#16:"manu_chao"]Пародия на държава - една куха кифла, с телефон на ухото само пита "КЪДЕ Е СЪРВЪРА, КЪДЕ Е СЪРВЪРА?". [/quote]
  И повтаря "Такива са инструкциите"

 28. 28 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Любопитно

  До коментар [#26] от "bawarec":

  ТВ7 според запознати работи на тежка загуба, и това е логично, след като основния рекламодател /спонсор/ вече не рекламира нищо ... приказките за продажбата като цяло предприятие са алибали, понеже липсва най-важния участник - потенциалния купувач !
  Ако имаше такъв, отдавна щеше да се е обозначил ... но няма !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 29 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ще има ли някога яснота и какво стана с ВАЦ-овите вестници?

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Освен енергийната, съдебната и още доста мафии вече си имаме и журналистическа мафия. Не че не го знаехме но размерите и се оказаха изненадващо по-големи от това което си мислихме.

  И тази статия казва основният и лозунг - Законите не се отнасят за нас! Ние можем да лъжем, да не си връщаме заемите, да служим като медийна бухалка но не могат да ни наказват защото така нарушават свободата ни да лъжем, да крадем и да сме медийна бухалка.

  Последните дни наблюдавам масово сравнително свестни журналисти да забравят принципите си за да се втурнат в защита на доказани боклуци в журналистическата професия. Същите тези боклуци които те самите преди това са разобличавали.

  А това става защото те поставят интересите на Гилдията над общественият интерес. Това вече създава съмнения доколко честни са били в предишните си приказки, наистина ли са били такива или са се правели на честни и справедливи. Вече го написах, ТВ7 беше добър тест да видим истинското лице на доста хора.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#26] от "bawarec":

  Мнението ти има 2 основни слабости:

  1. Свестни купувачи за ТВ7 няма, такива досега не са се появили. Подчертавам "свестни" защото за нея досега интерес са проявявали само съмнителни офшорки зад които ясно личат руски интереси. Ти би ли се съгласил ТВ7 да стане официално оръжие на Путин в хибридната му война? Именно официално защото неофициално тя си беше такава и изигра доста активна роля в опита за държавен преврат.
  2. Отдавна е известно, че ТВ7 е в тежка загуба от дейността си и беше поддържана от парите на Цветан Василев единствено с политически цели. Така че всичките приказки "да се оздрави ТВ7 и изкара на печалба" са от същото ниво на което бяха и призивите да се оздрави КТБ. По-директно казано призовава се да се подкрепи и продължи съществуването на една мафиотска схема.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#13:"carmello"]Лара Бериану вика "аз с отвращение" отразявах протестите докато цялата ми рода беше на улицата[/quote]
  Много смешно беше. За да скалъпят поне някакво оправдание почна да разправя как целият и род протестирал а нея са я мъмрели защото гледала с безразличие Бареков на екрана. Милото "протестърче", докато хората ги биеха по паветата скапаната им ТВ7 правеше всичко възможно истината за протеста в София да не стигне до останалата част на България и хората в провинцията да не разберат мащаба на ставащото тук.

  И сега се изкарва герой защото "гледах с безразличие Бареков". Щом за това са я мъмрели представям си какво бурно подмазване е имало сред останалите за да се откроява с това. Пълни боклуци са в тази ТВ7, не разбирам защо толкова им се обръща внимание.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Има и по-просто решение. Всички финансови постъпления на ТВ7 се взимат от банката! Спира се тока (ако не са плащали), спират им вода, парно и т.н.т. Пък за да не гладуват всички журналии получават комплек лопата, мотика и т.н.т. и отиват да копат! Колкото продукти могат да изкарат на пазара и продадат с това да живеят! Освен това да са задължени (като Миролюба Бенатова) да защитават ромите, които им крадат продукцията!

 34. 34 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 910 Любопитно

  [quote#0:"статията"] съдебните изпълнители и съда, в случая трябва да са съобразят с член 10 от Европейската конвенция, [/quote]
  Ако пък не,както е пожелал №10?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 35. 35 Профил на Petko Stoev
  Petko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Медиите трябва да станат костелив орех и самия Б. Борисов!!!

 36. 36 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#31:"Fred"] Свестни купувачи за ТВ7 няма, такива досега не са се появили[/quote]
  Това, че досега свестни купувачи няма, не значи че изобщо няма. Зависи кой продава. Едно е да продава Ц.Василев, друго е да продава синдика.

  [quote#31:"Fred"]Отдавна е известно, че ТВ7 е в тежка загуба от дейността си и беше поддържана от парите на Цветан Василев единствено с политически цели. [/quote]
  Може на вас да ви е известно, но дали е вярно може да каже синдика като види книгите. Освен това синдикът може да ореже разходи, да уволни персонал и т.н. Повтарям ви. В Германия нямаше да постъпят така.
  Дори всичко, което казвате да е вярно, пак е глупаво да се прави представление от затварянето на ТВ7, защото от него не спечелиха нито правителството, нито данъкоплатците.

 37. 37 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Защо все още пеевщината е жива и вилнее необезпокоявана?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK