Хибридната победа на "Нощните вълци"

Хибридната победа на "Нощните вълци"

© ReutersУчастници в мотопробега "Пътища на победата" на пропутинския рокерски клуб "Нощни вълци" са минали на полска територия, въпреки че полските гранични служби не ги пускаха. Съобщението за това от името на лидера им Александър Залдостанов "Хирург" се появи в официалната страница на клуба в социалната мрежа "Живой журнал" под заглавието "Спешна новина! Все пак пробихме!". Не се уточнява колко души са преминали и как, но се посочва, че те продължават по планирания си маршрут към словашката столица, където ги очаквали рокери от Балканския полуостров.


"Това вече не е пробег на руски мотоциклетисти. Той вече е пробег на европейците заради присъединилите се рокери от други държави. Невъзможно е да се попречи на този поход", казва Залдостанов и допълва, че европейските правителства се държали като "плъхове, притиснати в ъгъла".


Хибридната победа на "Нощните вълци"

© Reuters
По този повод ви предлагаме коментара на Матвей Ганаполски за Радио "Ехото на Москва":


Русия е родоначалник на нов вид война – хибридната. Дори не е задължително това да е война – просто всяко действие на Русия срещу врага днес носи хибриден характер. По принцип "хибриден" означава многопосочен, многопрофилен.


Но в руския вариант смисълът е "лъжлив".


Говори се едно, а в действителност всичко е наопаки.


По външния периметър се говори за "миньори" и "трактористи", които грабнали оръжието в Донбас. Оръжието, разбира се, е от селската бакалия. На вътрешния фронт (а борба с опозицията в Русия е война с убиването на опозиционери) хибридната война се води, например, като лъжат хората, искащи да се съберат на митинг или на каквато и да е среща. Лъжат, че мястото (дом на културата или селски клуб) са заети или пък изведнъж са останали без ток. Всичко това се прави с веселото хулиганство на властовата всепозволеност.


Но има проблем. За хибридното отношение на Русия по всеки въпрос знаят всички, включително на Запад.


Ето защо опитът на "Нощните вълци" да посетят Берлин на 9 май се възприема не като отдаване почит на Победата и загиналите за нея, а като спецоперация, нещо като това да покажеш среден пръст на Запада.


Доказателство за това има повече от достатъчно. Рокерите на "Хирург" са предани путинци, организатори на Антимайдана, в същността си нов антиукраински и антизападен фронт на народно равнище. "Хирург" сключва сделки с Путин, а когато Западът заявява, че ще забрани пробега на "вълците" на своя територия, отговарят, че така или иначе ще намерят начин да проникнат в Германия.


Което според разбиранията на западния човек означава, че руснаци незаконно ще проникнат на територията на Полша и Германия. Иначе казано, на територията на тези държави ще проникнат путински агенти, целта на които далеч не е полагането на венци на братските могили. Западът помни как в Крим изпълзяха "вежливи хора". Сега много вежливо хора, които са нежелани, се опитват да проникнат на тяхна територия.


Какво ще гледаме в следващите дни? Ще наблюдаваме как с припълзяване и измами "вълците" ще проникват на "вражеска" територия. Поединично, с усмивки за пред граничните служби на врага. А ако не ги пуснат, ще отидат вълчите приятели – без мотори и в елегантни костюми. И там, във вражеска Германия, ще накупят мотори, ще облекат кожени якета и... трогателните им селфита ще обиколят руската преса. А от телевизора ще завият: "Отново стигнахме до Берлин!".


И цялото това грозно безумие ще бъде достоен финал на цялата вакханалия от лъжепатриотизъм, на облепването на германски БВМ, ауди и фолксвагени с георгиевски лентички и надписи "Към Берлин!".


Да излъжеш и да оскърбиш.


Да пропълзиш с измама там, където си нежелан и да получиш награда за това. Да, със сигурност ще ги наградят "За мъжество".


Защото лозунгът на съвременна Русия е прост: "Натискай на всяка цена!"


Тези лъжци-патриоти дори може да попеят за Победата - "она на всех, мы за ценой не постоим!"


Но говорейки за цената, те имат предвид съвсем конкретни цифри и блага.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK