Какво се крие зад гнева на акушерката

Какво се крие зад гнева на акушерката

© Associated PressЕдин милион седемстотин седемдесет и шест часа, или 74 хиляди дни. Толкова време са работили българските лекари, медицински сестри, акушерки и изобщо медицински персонал над законната норма през 2014 г. Това показват официалните данни на Главната инспекция по труда за извънредния труд за миналата година.


Като се направи по-голяма разбивка, числото вече не звучи толкова фрапиращо - часовете са поделени между 34 773 медицински служители и възлиза средно на 51 часа на човек. Това е дори по-малко от един допълнителен час на седмица за годината. Обаче вече от горчив опит знаем, че не става дума за един допълнителен час на седмица, а за 24- и дори 36-часови дежурства без прекъсване при някои от тях. 


Миналата седмица по време на второто си 12-часово дежурство за денонощието, акушерка в столичната болница "Софиямед" изля умората и напрежението си върху 4-дневно бебе с удари, защото плачело силно. Версиите на психолозите за случая, който иначе никой здравомислещ човек не можеше да си представи, са два - че жената е имала (не съвсем прикрито) психично личностно разстройство, или че е станала жертва на един от най-честите синдроми сред болничните служители - синдромът на емоционалното прегаряне или "бърн аут".
По закон...


Министерството на труда и социалната политика в отговор на гражданско запитване:


Съгласно чл. 136 от Кодекса на труда (КТ) работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа, а нормалната продължителност на работното време през деня е до 8 часа. Разпределението на работното време (включително работните смени) се установява в правилника за вътрешния трудов ред на предприятието (чл. 139, ал. 1 КТ). Работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време - седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 6 месеца.


Максималната продължителност на работна смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа (чл. 142 КТ). При организиране на работното време следва да се спазват разпоредбите на чл. 152 и чл. 153 от КТ за осигуряване съответно на междудневна почивка, която не може да бъде по-малко от 12 ч. и на непрекъсната междуседмична почивка – най-малко 48 часа.


Неспазването на изискването за осигуряване на посочената по-горе междудневна и междуседмична почивка от страна на работодателя е нарушение на трудовото законодателство, за което следва да уведомите съответното териториално поделение на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Извънредният труд в България е забранен в Кодекса на труда с изключения за някои професии, включително на медицинските служители, а също и на охранителите и органите за национална сигурност, служителите на градския транспорт и др.


Фактът, че работата на медиците е свързана с нужда от денонощна грижа за пациентите, позволява на работодателите им да им дават максималния размер на допустимото дежурство - от 12 часа. След това законът е категоричен, че трябва да има поне 12 часа почивка преди следващата смяна. И понеже е забранено, поемането на двойни дежурства се прави тихо, като служителите се уговарят помежду си за размяна.


Другата, при това по-честа причина за претоварването според акушерката Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки, е работата на длъжност и половина в една болница или на две места, за да се заработват повече пари и това е масовата практика при акушерките според изчисленията на Алианса. Средната заплата на акушерките в България е около 600 лева, а "нощният труд е смешен като пари - в порядъка на 90 стотинки на час", уточнява Казълова.


По закон положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 50% върху договореното трудово възнаграждение - за работа през работните дни, 75% – за работа през почивните дни и 100% за работа през дните на официалните празници.


При сумираното изчисление на работното време, каквото има при медицинските служители, и което позволява редовното надхвърляне на нормата на работните часове в болниците - възнаграждението за извънреден труд трябва да е не по-малко от 50%. Освен това допълнителното възнаграждение се изплаща, едва когато се установи наличие на извънреден труд при отчитането от работодателя на работното време, като това изчисление се прави на не повече от 6 месеца. С други думи, ако работодателят е недобросъвестен, дори може да не изплаща допълнителните часове на служителите си в продължение на няколко месеца.


За да опита да предотвратява злоупотреби с времето на служителите, Главната инспекция по труда изисква от работодателите да водят документация за положения в повече труд от работниците и служителите им чрез издаване на заповеди и утвърждаване на графици. Тези документи обаче не винаги отговарят на истината. За пръв път от тази година декларирането на извънредният труд ще става само веднъж за годината, докато преди това се правеше два пъти.


Личното отношение

Една от най-отчетливите прояви на чувството за безперспективност и преумора в професията на акушерките е липсата на отношение към работата и пациентите. Когато се съчетят факторите на стрес от отговорната работа, недостигът на хора и лошите условия на труд, тогава всяка дейност се превръща в рутина, към която може да се развие неприязън, а в случая на акушерките - и изпълнена с неблагодарност.


"Жените не познават акушерката си, те не се срещат преди раждането, те не знаят какво могат да очакват от нея, те нямат отношение към нея и когато няма отношение към нея, не могат да очаква отношение и насреща", коментира акушерката с 37-годишен стаж Емилия Казълова. Според нея професията е загубила същинското си значение и сега е почти административна задача - с много бумащина и задължения извън длажностната характеристика. Вместо в подкрепа на майките, акушерките са прикрепени като помощници на лекарите, което е наопаки на всички западни практики.


Освен това по сметките на Алианса около 40% от акушерките у нас са в предпенсионна възраст или са работещи пенсионерки, т.е. са по-далеч от новите методи и практики за неонатална грижа, за които бъдещите майки са чели и очакват. Заедно с това рутината при тях отдавна е настъпила и благородната идея да помагаш на жени да дадат живот, отдавна е загубила блясъка си. 


На Запад


Случаят в "Софиямед" повдигна въпроси като тези не е ли редно медицинските служители да се набират след психотест и периодично да се оценяват от психолози за емоционално прегаряне, и също - възможно ли е служител да работи 24 часа без почивка и да е адекватен в грижата си.


Българска медицинска сестра в най-голямата университетска болница в Берлин "Шарите" разказа за "Дневник", че макар и център на здравеопазването в Европа, в Германия има същите проблеми като у нас. Персоналът не достига, затова 24- или 36-часовите дежурства са нещо обичайно и е напълно стандартно да има само по един дежурен за цяло отделение.


"Прегарянето е нещо, което много често можеш да видиш тук и е признато заболяване, което се лекува, организират се терапии и рехабилитация. Но психотестовете като цяло не са стандарт за всяка болница и персоналът не се следи за бърн аут, макар че според мен трябва да се прави навсякъде", коментира младата жена.


"Ако колегите забележат симптомите у някого, говорят с него, но ситуацията е много деликатна. Никой няма да отиде при шефа и да каже "ХХ е доста претоварен и има нужда от помощ". Обикновено се чака докато не се стигне до грешка... както и в България", казва още имигрантката в Германия. Според Емилия Казълова в българските болници изобщо липсва културата колегите да се наблюдават взаимно и дори когато се проявяват симптоми се отписват като "черта на характера".


Като оставим настрана грижата за психичното здраве на медицинските служители на запад, ясно е че награда за труда им и перспективите за развитие са далеч над тези в България. Това е и основната причина за изтичането на кадри от тук. Огроммна част от акушерките в България заминали веднага щом се отворил трудовия пазар на ЕС за българи, припомня Казълова. В момента те са около 3500 - наполовината на това, което са били само допреди две десетилетия.


Освен това раждането на Запад изглежда по съвсем различен начин. Акушерката води процеса и лекар се вика само, ако има усложнения, докато у нас присъствието му е задължително във всички случаи. Уважението и търпението към пациентките там е закон, а удобствата които им се осигуряват - невиждани и непознати за нашето здравеопазване. Например - осигуряване на всички необходими принадлежности за престоя в болницата, след това и при отглеждането на бебето, включително и помпа за кърма за целия период на кърменето, също и свободния достъп на бащата до процеса (вместо да се таксува като вип услуга, както тук) и т.н.


Но това, в което най-много се разминават българските и съвременните практики е отношението към новороденото и майката. Тук все още битува остарелият и според съвременната неонатология - грешен подход бебето да се вземе от майката веднага след раждането и да бъде изкъпано и положено отделно. В някои болници у нас за да бъде с бебето си, майката трябва да плати допълнителна такса, иначе ще го вижда като "на свиждане" на всеки три часа за кърмене. Това е в абсолютен разрез с Конвенцията за правата на детето на ООН и препоръките на Световната здравна организация, които са категорични, че бебето не трябва да се отделя от майката.


Вместо това жени, раждали в чужбина, разказват как веднага след раждането бебето се оставя на гърдите им, за да почувства познатата топлина, сърдечен ритъм и аромат и да се успокои след стресиращото преживяване. Никой дори не помисля да го отнеме от майката в първите часове, ако всичко с него е наред и след бързо почистване и измерване остава до леглото на майка си за целия престой в болницата.


В порочния кръг всички са жертви


Тази статия не е единствено за акушерката от "Софиямед", защото покрай случая форумите се препълниха със спомени на жени, раждали в български болници - предимно за унижение, подигравки, пренебрежение и страх около раждането си заради отношението на акушерките. Но жертвите на порочния кръг в тази картина са всички.


Жените отиват да раждат със страх, защото всички са чували ужасни истории от българските родилни отделения. Влизат с негативни очаквания и нерядко опасенията им се потвърждават. Част от акушерките са раздразнителни и заядливи, защото работата им е нещо средно между санитарски и административни задължения, а може би вече са работили 12 часа и им предстоят още (поне) толкова. Те отвръщат с това, което "се очаква" от тях, и порочният кръг продължава.


Психично разстройство или емоционално прегаряне в тежък стадий - няма значение. И в двата случая става дума за дълбока преумора и отчаяние, за загуба на усет и умение да се контролираш, за обезличаване на съществата, които са възложени на грижата ти. И в двата случая става дума за работа без почивка в продължение на 24/36 часа, за мизерен живот с ниска заплата, за липса на уважение към труда ти и безперспективност, при това натрупвани с години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Едва ли нещо ще се промени в тази грозна картинка...

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Каквото и да се крие не трябва да го отнася новородено дете!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  Преумора и изкрейзване ...

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 753 Неутрално

  То не само акушерките изпушват, но понеже по този случай се вдигна много шум сега всички само за това говорят.
  Дотук води мизерията, лидерите на БСП тънат в лукс, печелят милиони на гърба на държавата, обикновените хора работят на по две места и пак едвам свързват двата края, и накрая пак гласуват за същите. Явно не им стига този гърч.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Искахте капшитализъм, имате капитализъм в най-чист вид-частни клиники, бизнес планове, норми на печалба! А, човекът ли? той е СТОКА!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  У нас всичко е сгрешено от начало до край.Моя позната роди в Канада.Когато всичко е нормално ,след 24 ч. изписват майката с бебето ,а в къщи я посещава акушерка 1 седмица.
  А за случая с битото бебе има верия ,че родителите не са дали„дължимото“ на акушерката.

 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 682 Разстроено

  До коментар [#0] от "статията":


  [quote#0:"статията"]И в двата случая става дума за работа без почивка в продължение на 24/36 часа, за мизерен живот с ниска заплата, за липса на уважение към труда ти и безперспективност, при това натрупвани с години.[/quote]

  Май единствено с това бих могъл да се съглася безрезервно. Всичко друго, посочено с цел да се оправдаят дори и съвсем мъничко действията на акушерката, са адвокатски хватки.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 682 Неутрално

  И в допълнение - на този финансов терор са подложени всички работещи и пенсионери, не само лекарското съсловие.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 897 Гневно

  "...Психично разстройство или емоционално прегаряне в тежък стадий - няма значение. И в двата случая става дума за дълбока преумора и отчаяние, за загуба на усет и умение да се контролираш, за обезличаване на съществата, които са възложени на грижата ти. И в двата случая става дума за работа без почивка в продължение на 24/36 часа, за мизерен живот с ниска заплата, за липса на уважение към труда ти и безперспективност, при това натрупвани с години..."

  Смело мога да твърдя, че цитатът се връзва перфектно за всяка професия, не само за акушерките, сестрите и лекарите...
  Песимист съм, че нещата ще се оправят...напротив, мисля, че проблемите ще продължат да се задълбочават...нацията ни - да застарява, народът все по-забележимо да се "самоизяжда" до денят, в който в България няма да има и един българиин...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#6] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Точно при капитализма това го няма, а тук няма капитализъм ,а постсоц. /много простотия претендираща за много пари/

 12. 12 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1027 Гневно

  Каквито и да са причините,нищо не оправдава и не е смекчаващо вината за опит на убийство на новородено .По същия начин,както не смекчава вината на шофьор прегазил пешеходец фактът,че от умора е задрямал зад волана.И в двата случая,наказанието трябва,да бъде възможно най-строго.

 13. 13 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да я пращат в затвора.
  Там да си почине добре.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  Картинката наистина е ГРОЗНА, далеч не само в АГ ... гледането на пациента "в ръцете", грубото отношение, ниската /понякога примитивна/ култура, мизерията в болниците, кражбите на всякакво ниво /включително омертата/, корупцията, все по-ниското ниво на кадрите /много от читавите вече заминаха, и останалите стават несменяеми монополисти/ ... положението е страшно. Не съм по принцип негативист, но в здравеопазването нещата са по-зле и от съдебната система ! Там с махането /арестуването/ на няколкостотин човека, с някои законови промени, нещо все ще се промени ... а как се махат няколкостотин лекари и сестри - кого ще сложим на тяхното място, в кои нови болници ... страшно е !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#7:"hodounski"]А за случая с битото бебе има верия ,че родителите не са дали„дължимото“ на акушерката.[/quote]
  Какво "дължимо"?
  Там е частно заведение!Плаща се на каса!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 16. 16 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Каквото се крие зад гнева на почти всеки български роб - принудата да се работи по 14 часа на ден (че и повече), някъде дори и без почивен ден, за минимална заплата. Да не се забравя, че става дума за истинска работа, а не за "работа" на чиновник.

  Да живее България и българският народ.
 17. 17 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Какво се крие зад гнева на акушерката"?
  ==========================
  Нищо не се крие.
  Струи жестокост.
  Част от тая жестокост, която ни залива ежедневно.
  А, дебатът по темата, който се опитва да оправдае тази жестокост с умора и липса на пари показва къде са корените на злото.
  Комерсиализирането и падението на една професия, която допреди години се считаше за мисия на добрите хора.
  Днес стотици хиляди хора бачкат по 12-15 часа като скотове, но не избиват първото срещнато дете на улицата.


 18. 18 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  "Какво се крие зад гнева на акушерката"

  Аз мисля, че няма нищо скрито. Всички (без изключения) знаят за незаконно полагания труд навсякъде, всички (без изключения) знаят за пресата на която са подложени работещите бедни и всички (без изключения) знаем за воплите за помощ за деца страдащи от най-различни болести (аутисти, епилептици и др.), дали и те не са били жертви на подобно отношение?

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Най- накрая една статия по темата от "Дневник", в която да се направи опит за цялостно обхващане на проблема! Харесва ми статията.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Има и прегаряне на народа. По-скоро - претръпване.
  След този случай побоят над новородени ще се счита за нещо нормално. Случва се.

  И причината за това е реакцията на обществото - липсата на санкция за БОЛНИЦАТА!

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 21. 21 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Отидете в която и да било от обикновените болници и вижте как се отнасят там с възрастните хора.

  Думата е само една.
  Жестокост.

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Зад агресията се крие автоагресия да бъдеш експлоатиран в едно коминистическо гето докато се държиш на краката. Унижения, липса на уважение към професията, безкрайна комунистическа експлоатация на медицинския персонал, докато го има и докато не падне на работно си място или загине като беден пенсионер. Е, младите лекари , пък и много не особено млади са решили да не изпадат до това самоунижение и самоунищожение.
  А гетото няма полезен ход.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#10:"LocoMondo"]Смело мога да твърдя, че цитатът се връзва перфектно за всяка професия, не само за акушерките, сестрите и лекарите..[/quote] Извинете- в колко професии от Вашите професионални действия/ бездействия/ преценка/ знания и умения, зависи ПРЯКО животът на български граждани- независимо деца или възрастни?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dr_Doolittle":
  Да- съгласна съм този коментар.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Съжалявам но гледах видеото за да видя за какво иде реч наистина.. И направо онемях от ужас. Компетентните органи и институции да се заемат по въпроса това нещо да не се повтаря.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#11] от "hodounski":
  [quote#11:"hodounski"]Точно при капитализма това го няма[/quote] Ти като комунистите-това социализЪма може да има
  дефектин, ко комунизЪма идеален! Това е капитализма на българска почва вече 25 години! ТОВА е демокрацията на родна земя 25 години! Става това, което може! Ни повече, ни по-малко! Искахте рИформа в здравеопазването, НА ВИ рИформа в здравната сиситема! Искахте здравена система като в САЩ-имате я! Признай си, че ТОВА ИСКАХТЕ! Не е срамно! С демокраДи като вас обаче, проблемите навсякъде СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ! Но за баш-демократите става още по-изгодно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  До коментар [#12] от "Sabbath":

  С никаква преумора , с никакви смени не могат да извинят действията на акушерката.Ако няма психични отклонения ,значи е сициопат и е чудно ,че толкова време на са го установили. Или пък това е „нормална“ практика , но тази е прекалила.

 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#8:"дедо Андро"] Всичко друго, посочено с цел да се оправдаят дори и съвсем мъничко действията на акушерката, са адвокатски хватки. [/quote]
  Не мога да се съглася с теб. В материала съвсем обективно и точно е описано състоянието на здравеопазването. Дори и сестрата, работеща в Германия е права. Аз работя в Австрия като такава и потвърждавам че проблемите тук са много тежки. Наскоро персонала на виенските болница стачкува именно заради почти перманентно 50-60 часова работна седмица и лекари, които не могат да се приберат по домовете си дни наред. И тук има размяна на смени и 24 часови дежурства при сестрите. Хаосът оказва изключително негативно влияние и на пациентите. Свидетел съм на много драстични ситуации.
  Единствената разлика е че персонала там се насилва докрай да остане ако не любезен, поне ОТКРИТО неагресивен. И натрупаното недоволство и умора много често отключват т. нар. Burn out синдром и колегите напускат клиниките, а някои от тях продължават да работят самостоятелно(еднолична фирма).

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  До коментар [#26] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Това е рзвинтения ви социализъм другарю.
  Тезата 'искахте демокрация ,нà ви демокрация' е чисто комунистическа манипулация
  Комунягите защо не се изправят пред хипотезата каква би била България, ако червените боклуци не бяха дошли на власт заедно със всичките си Пекo Таковци, Мако Даковци и Тошовци?
  Сравнете България другарки и другари например с Гърция през 1938, 1980 и 2008 година. Без нещастните години на червената чума България щеше сега да е с пет класи над такива държави като Португалия, Испания и Гърция. В здравеопазването също.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Крият се още много други и по-сериозни причини от преумората и ниското заплащане. Само че журналистите не могат или не искат да се разровят.

 32. 32 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  [quote#6:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]Искахте капшитализъм, имате капитализъм в най-чист вид-частни клиники, бизнес планове, норми на печалба! А, човекът ли? той е СТОКА![/quote]
  Така ли бе другарю? Ами защо точно с капитализма ти се дават примери в статията? Точно там не е така а детето и родилката се третират с уважение и човещина. Стига сте ни я продавали тази мантра - "ами нали искахте капитализъм". В България няма капитализъм нито демокрация! България тръгна по пътя на Русия - комсомолско-олигархична икономика и псевдо демокрация съставена от множество партии всички до една предвождани от доносници на ДС.
  Ако имаше капитализъм тази болница щеше открито и ясно да напише на вратата си какви са цените и и какво предлага в замяна на парите ти. И ако стане някой гаф болницата ще плаща като за световно. Сега болницата е собственост на Другар чиито пари са с таен произход, цицат пари от Здравната каса и от хората и нямат орговорност пред никой - най-малко пред работещите, родилките, бебетата или семействата им.

  California Über Alles
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Впрочем- сега очаквам хора на православният триумвират- начело с ник "ариел" да си признае, че всички те са мед. сестри, работещи ИЗВЪН България с цел получаване на ДОСТОЙНО И ОКОЛО 7-8 ДО 10 ПЪТИ по-високо трудово възнаграждение, отколкото българската акушерка, но въпреки това се отнесоха с акушерката като ЗАВЪРШЕНИ СОЦИОПАТИ, и се ГАВРЕХА с факта, че е поемала постоянно 24 дежурства с цел получаване на повече ЗАКОННИ доходи...За мен е чест и привилегия, че не се числя към тази клика...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  [quote#31:"princess_x"]Крият се още много други и по-сериозни причини [/quote]

  Да започнем с най-елементарната и първичната: ние сме нация от простаци и диваци. После се наслагват и останалите проблеми и резултатът е трагичен.

  Да започнем с най-простото - медиците да се обръщат към ВСИчКИ пациенти с 'ВИЕ'.

  Сигурно изглежда без никаква връзка със случая, но връзка има и то дълбоко органична.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Акушерката е внемяема, поне така каза следователят. Може да пледира за временна невменяемост, но при тези обстоятелства не вярвам да се докаже такава. Лъжа е и твърдението, че "нищо не си спомняла".
  Факт е, че тя още веднъж през нощта идва при детето, вижда, че то е отпуснато и вероятно не реагира, върти се около леглото си се мъчи да предизвика някаква реакция, и в раздразнението си започва го удря отново. Много добре е наясно, че състоянието му е такова заради предишния побой, който му е нанесла. Затова си е затраяла и не е повикала помощ навреме. Детето е можело да умре, а единственото, което я е интересувало е да си отърве задника.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#27:"hodounski"].Ако няма психични отклонения ,значи е сициопат и е чудно ,че толкова време на са го установили. [/quote]

  "Обикновено социопатите нямат стойностна система и се отнасят с пренебрежение към такава, както и към цената на човешкия живот. Напълно егоистично, те се опитват да задоволят всяка своя духовна или физическа нужда и потребност. Те лесно изпадат в състояния на гняв или ярост, трудно се владеят, лесно избухват и тази тяхна проява има признаците на обикновена психоза."

  "Социопатите никога не изразяват чувство за вина или разкаяние, вследствие на неправомерни действия към другите."
  Акушерката е заявила: "Невинна съм. Искам да се прибера у дома."(цитата е перефразиран по памет).
  Лично за мен, разделителната линия дали тя е осъзнавала какви травми причинява на бебето минава през един малък детайл, за който никъде в медиите не се говори. ЗНАЕЛА ли е тя, че има работещи камери които записват действията и? Защото ако е знаела- тя не може да бъде вменяема в този момент. Няма човек, колкото уморен и лош по характер да е сам да се "самоубие" професионално и социално. Вие как мислите?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 38. 38 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#35] от "pamela":

  точно напротив ,акушерката е прегряла и това е съвсем нормално състояние при тази ситуация ,което не оправдава действията и обаче , трябвало е да има контрол и винаги по двама човека при всяка манипулация ,нещо което никъде не се спазва ,защото няма персонал .В моя район в спешна помощ фелдшерите си дават рутинно по 48 часа ,като си надписват от години празни бройки ,които уж работят там ,а никога не са били на работа ,така си отиват с близо 2000 лв чиста заплата ,но за сметка на това има десетки издънки ,защото след толкова работа никой не е адекватен ,просто няма камери в колите им ,за да се види за какво става въпрос и защо пациентите стигат до болниците вече загинали в повечето случаи ,тези неща се проверяваха преди години ,но никой нищо не промени ,просто няма кой да работи тази работа и затова хората ще мрат ,така е и по цял свят ,защото никой не ще да работи тази високоотоговорна работа ,а още по малко да плаща за нея ,така че проблема с издънки от здравни кадри поради преумора само ще се задълбочава ,даже ще се стигне и до положение да няма никаква медицинска помощ ,поради невъзможност някой да я извърши ,тогава да видим кого ще обвинявате .

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  [quote#38:"ivan ivanov"]точно напротив ,акушерката е прегряла и това е съвсем нормално състояние при тази ситуация[/quote]
  Това, че е прегряла не значи, че е невменяема и не е осъзнавала последиците от действията си. Вторият запис го доказва.
  Ръководството на болницата би трябвало да забрани разместванията на смените, които са ставали главно през почивните дни за удобство на работещите.

 40. 40 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Частните болници трябва да имат тест за приспособимост !
  ---
  Бедни лекари, мед. сестри, санитари и технически персонал трябва да са вярващи за да преодолеят нормалната човешка завист.
  Умората засилва завистта !

  Защо някой ще иска да ползва услуга в частна болница ако персоналът не може да превъзмогне завист и омраза към богатите ?

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#39] от "pamela": Вие юрист ли сте? Лекар ли сте? За да се установи БЕЗСПОРНО дали има или няма краткотрайно разстройство на съзнанието в момента на извършване на престъплението, се назначава съдебно психиатрична експертиза, чието извършване трае от 1 до 1,5 месеца. Т.е.- искате да ни кажете, че Вие сте с по-голени познания от лекар със специалност "психиатрия", който има минимум 15 години стаж по специалността си и който е вписан като вещо лице, имащо право да извършва такива експертизи?! Как пък всички многознайковци сте такива "високообразовани" хора, работещи все в "чужбина",м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Това, че акушерката е изпушила, се вижда и без микроскоп, но това не е оправдание!
  Дъщерите ѝ: "Мамо с тебе сме!"
  Майка ѝ: "Не е виновна, ще я браним!"
  Това е тревожното! Липсата на трезво преценяне на постъпката ѝ!
  .........................
  Какво ми направи впечатление след като се завърнах в България!
  Това е циганизацията на голяма част от българския етнос по манталитет и летаргията и мързела сред голяма част от младите хора!
  "Битието определя съзнанието!"

  А битието на много народ е скотско!

  Да разлая троловете!!
 44. 44 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Вината за побоя над това дете е във всички нас.

 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#36] от "logika":

  Логика, с интерес и уважение чета коментарите ти, но под статиите за акушерката и битото бебе, премина някои граници ! Има ли смисъл да обиждаш около 2 милиона българи, за това, че са избрали да живеят и работят в чужбина БЕЗ ДА ПРЕКЪСВАТ ПЪПНАТА СИ ВРЪВ С БЪЛГАРИЯ ?!
  Нали знаеш какво разваля каца пълна с мед ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#45:"niksan1"]Има ли смисъл да обиждаш около 2 милиона българи[/quote] А има ли смисъл лица, които са извън България и са се махнали от тук, заради ниското заплащане в професията си, и са се изродили до емоционални инвалиди, да пишат в български форуми, че "българската нация била нация на простаци и диваци",м? Това отношение какво е?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "niksan1":
  Моля, коментирайте това:
  [quote#34:"princess_x"]Да започнем с най-елементарната и първичната: ние сме нация от простаци и диваци. После се наслагват и останалите проблеми и резултатът е трагичен. [/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#44] от "tlnet":

  Побоя не трябваше да е над бебето, а има достатъчно за поотупване!
  240 са събрани в центъра на София; в "сараите"; в Панаирното градче или пък в ИК "Родина"
  99% от милите ни политици са за кауша и голямата сопа!

  Да разлая троловете!!
 49. 49 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 661 Гневно

  [quote#30:"logika"]ена”
  Това е невъзможно! Не може социопат да работи като медицинска сестра! Вие също бяхте в хора "дами", които крещяха, че искат публичен линч и изгаряне на кладата за българската акушерка![/quote]

  [quote#36:"logika"]x”
  Това е ЛЪЖА! ВИЕ– българите, емигрирали в други държави от ЕС, се ПРЕВРЪЩАТЕ в простаци и диваци, в родоотстъпници и сте готови ДА ПЛЮЕТЕ на българските си гени [/quote]

  [quote#36:"logika"]НЕ Е характерно за всички българи, установили се в други ЕС държави, а само за нискообразованите, които и в България са си били нискообразовани завършени простаци... [/quote]

  [quote#41:"logika"]високомерни коментари на чужди граждани, пишещи незнайно защо в българските форуми, след като са завършени социопати и българофоби. И тези човешки отрепки тръгнали да дават "съвети" на нас- българите, които останахме в България, и да ни поучат...Гнус, отврат и безумие![/quote]
  ENOUGH IS ENOUGH!!!!
  Дори да приема вероятността да имате някакво психологическо неразположение, толерантността ми си има граници!
  И тъй като не сме в детската градина, няма да използвам удивителната, но се обръщам към колегите съгласни с мен че минахте всички граници на лъжи манипулации и обидни квалификации към някои от нас.
  Да игнорираме ник "логика"!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#41] от "logika":

  " Гнус, отврат и безумие "


  Това вече премина всякакви граници ! Ужасен съм !
  УЖАСЕН СЪМ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#50] от "niksan1":
  А защо не сте отвратен от това:Да започнем с най-елементарната и първичната: ние сме нация от простаци и диваци. После се наслагват и останалите проблеми и резултатът е трагичен. - цитат на коментар #34 от “princess_x” Вие към българската нация ли се числите или понеже вече не сте български гражданин, Ви е безразлично кой, кога и защо се гаври и обижда българите?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#46] от "logika":

  " А има ли смисъл, лица, които са извън България ..."


  Като юрист би трябвало да недоволстваш или цитираш автора на опредеделението, че българите са ... а не всички български емигранти ! Аз, като български гражданин и данъкоплатец, заявявам на висок глас, че НЕ СЪМ ЕМОЦИОНАЛЕН ИНВАЛИД !
  А, като по-възрастен си позволявам да те посъветвам - намали фитила !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#47] от "logika":

  " Моля, коментирайте това : "

  Вече го коментирах в коментар 52 !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 55. 55 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  [quote#42:"logika"]Как пък всички многознайковци сте такива "високообразовани" хора, работещи все в "чужбина",м?
  [/quote]
  Без пяна по устата, моля! Не Ви ли е срам?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#52:"niksan1"]Аз, като български гражданин и данъкоплатец, заявявам на висок глас, че НЕ СЪМ ЕМОЦИОНАЛЕН ИНВАЛИД ! [/quote] Вие не разбрахте ли, че в коментари с № 30, 33, 36,41, 46,47 и 51 става въпрос за онези бивши/ сегашни български граждани, които трайно не живеят в България, а работят и живеят трайно в друга ЕС държава и които с превъзходство, високомерие и наглост се опитват да определят българите, които сме останали в България по свой избор, като "простаци и диваци", постоянно искат линч за акушерката, а обвиняват нас- българите, останали да живеем в България, че сме били едва ли не иди*ти?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#55] от "Black Ice":
  За какво? Българите, които са избрали да живеят и работят в друга държава, не се ли срамуват да ни показват своята емоционална инвалидност и социопатията си по отношение на акушерката, като искат разстрела й, публичният й линч, гаврят се с нещастният й живот, гаврят се с факта, че е полагала предимно 24 часови дежурства, за да има по-високи ЗАКОННИ трудови доходи, а после същите тези мед. сестри под сурдинка признават, че са българи и български граждани, които са заминали да работят в други ЕС държави за получаване на по-високо трудово възнаграждение?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#22:"Dr_Doolittle"]Зад агресията се крие автоагресия да бъдеш експлоатиран в едно комунистическо гето докато се държиш на краката. Унижения, липса на уважение към професията, безкрайна комунистическа експлоатация на медицинския персонал[/quote]
  Айдее... утиде коня в ряката... За сичко комунизма ви виновен... Най-лесното и удобно оправдание за безжалостната капиталистическа експлоатация.


  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 59. 59 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1177 Гневно

  До коментар [#57] от "logika":

  Престанете с тази акушерка! Минахте всякакви граници.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  [quote#42:"logika"]За да се установи БЕЗСПОРНО дали има или няма краткотрайно разстройство на съзнанието в момента на извършване на престъплението, се назначава съдебно психиатрична експертиза, чието извършване трае от 1 до 1,5 месеца.[/quote]
  Аз цитирам какво каза следователят. Пък и действията й след побоя показват, че много добре помни какво е извършила, защото ако не си спомняше и не искаше да прикрие деянието си веднага щеше да извика помощ.
  Ще изчакаме психиатричната експертиза, но поне за мене вероятността да я обявят за невменяема е малка.

 61. 61 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#58:"Ze Roberto"] За сичко комунизма ви виновен... [/quote]
  ДА- ТОВА Е ПРИЧИНАТА! АКО в България нямаше социализъм от 1944 до 1989г. , отдавна щяхме да имаме друг път на развитие като държава! Как може да се сравнява България с Германия или Франция?! България преживя хиперинфлация и държавен банкрут през 1997г.- това преживяха ли го в Германия, Франция, Австрия през 1997г.? А комунистическият фалит от 1987г., за който се разбра едва през 1991г.? А фактът, че има прекъсване на правото на частна собственост? А национализацията и колективизацията в България?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#60:"pamela"]Пък и действията й след побоя показват, че много добре помни какво е извършила,[/quote]
  Отново повтарям, че това се установява не с думите на следователя, а посредством извършване на назначена съдебно психиатрична експертиза на обвиняемата и пиша този коментар в качеството си на български адвокат с 16 годишна практика като адвокат.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Жалкото в случая е, че трябваше едно невинно бебенце да бъде почти убито, за да се заговори мръсотиите и жестокостта, на които са подложени майките - родилки в българските болници и рожбите им в самото начало на житейския им път. Унижението и гаврата са повсеместни и едно цяло съсловие си трае, от срам ли, от нехайство или безразличие - не знам.

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 64. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#56] от "logika":

  " ... които с превъзходство, високомерие и наглост се опитват да определят българите, които сме останали в България по свой избор, като " простаци и диваци " ..."


  В България са двете ми деца и двете ми внучета ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#64] от "niksan1":
  И думите в цитата не Ви засягат; не Ви жегват, така ли? Интересно- ако напиша" австрийците/ германците/ американците/ ит.н. са нация от простаци и диваци" и Вие имате в семейството си австрийски/ германски/ американски гражданин - лице от коренният етнос в тези държави, дали щяхте да реагирате спокойно? Сега разбирате ли за какво точно става въпрос?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  [quote#29:"Dr_Doolittle"]До коментар [#26] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Това е рзвинтения ви социализъм другарю.
  Тезата 'искахте демокрация ,нà ви демокрация' е чисто комунистическа манипулация [/quote]

  Докторе, докоре, на тези хора, докато не измрат, не мож им изби от главите носталгията по ,,развития,, Български социалистически строй. Много са редки такива като мене на 71 да не съжаляват за този строй

 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#65] от "logika":

  " Сега разбирате ли за какво точно става въпрос ? "


  Не, само юристие го разбират, а аз имам музикално образование ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#67:"niksan1"]Не, само юристие го разбират, а аз имам музикално образование ... [/quote] Но явно вече нямате българско самосъзнание и сте изгубили усет кога някой в очите Ви се гаври с българската Ви етническа принадлежност....Това си е Ваш проблем. Аз обаче имам достатъчно сетивност, за да разбера кога някой в български форум се гаври открито с българите, особено като е написано така явно. Доста хора, излизайки от България, нямат реална информация как се живее в България, какви са нашите, чисто български проблеми и бързат да ни поучават как да живеем, като сляпо пренасят практики от държавите си по пребиваване и се опитват да ги насадят на българска почва. Така не става. Не може с цинизъм, високомерие и неприязън към българите да ни се насаждат чужди стереотипи, като считат, че имат право да ни обиждат вербално по всякакъв начин, и когато им отговорим със същата монета, ни обявяват за хора, които са прекалили.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Крият се простотия и злоба. И чувство за безнаказаност. Чакаме пълно разследване на тази акушерка за рецидиви, на цялото отделение, на болницата и на родилните отделения с все персонала им в цяла България.

  'Let light surround you' Dream Theater
 70. 70 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#34:"princess_x"]Да започнем с най-простото - медиците да се обръщат към ВСИчКИ пациенти с 'ВИЕ'. [/quote]

  Друг пример: журналистите да се научат да наричат хората с "г-н", "г-жа" или титлата/званието/длъжността им. Какво означава "Плевнелиев/Цачева/Борисов/Москов/Михов се срещаха с..."? Пълна комунистическа селяния!

  'Let light surround you' Dream Theater
 71. 71 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#39:"pamela"]Това, че е прегряла не значи, че е невменяема и не е осъзнавала последиците от действията си. Вторият запис го доказва. [/quote]
  Съгласна съм с Вас, че съвсем не е прегряла. Напротив, тази ... няма да я наричам "жена" няма сърце, а камък. Бездушно същество, изтезавало с часове едно новородено и после спокойуно отишла си у дома да се наспи. Господ вижда и бави, но не забравя!

  'Let light surround you' Dream Theater
 72. 72 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Прагът за развитие на "бърн аут" не е еднакъв при различните професии. Редно е да се приеме, че отговорността за човешкия живот е свързана с невъобразим стрес. В този смисъл, един медик, при една и съща натовареност, е много по-застрашен от работещ в лунапарк например. Що се касае до заплащането! Държавната регулация на ниско ниво определя и качеството на услугите. За мен е напълно необяснимо, медиците да работят за 600 лева. По-добре е да се преквалифицират или да се преориентират към други държави. Състоянието в здравеопазването и драматично, но това не означава, че свободният избор трябва да бъде подчинен на представите на ползващите услугата. Животът е само един и никой не може да си присвоява права над съдбата на друг.

 73. 73 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#43:"lone_wolf"]Дъщерите ѝ: "Мамо с тебе сме!"
  Майка ѝ: "Не е виновна, ще я браним!" [/quote]
  Естествено, че ще я защитават публично. Но иначе те си знаят... Майка й я е възпитала такава, а дъщерите й може да са опитали от възпитателските й методи. А и кой ще ги храни пак с кървави пари, ако тя влезе в затвора... Взеки гледа интереса си.

  'Let light surround you' Dream Theater
 74. 74 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 588 Неутрално

  А за тези, които искат линч, без да е установено дали се касае за умишлено, съзнателно престъпление (налагащо осъдителна присъда) или психично отклонение (предполагащо лечение) ще кажа, че агресията срещу медиците (вербална или физическа), в крайна сметка ускорява разрухата. От позицията на болните - категорично самоунищожение.

 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#74:"ivanso"]А за тези, които искат линч,[/quote]
  [quote#73:"ariel28"]Но иначе те си знаят... Майка й я е възпитала такава, а дъщерите й може да са опитали от възпитателските й методи. [/quote] Без коментар. Единствено отбелязвам, че лице с явна липса на емпатия вменява противоправно вина на една обвиняема. И това лице има претенциите да е върховен говорител на обективната действителност; християнският морал и моралът на българите като народ.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Голямата вина е на системата,която позволява това да се случва.Човешките възможности имат граници,а това при тази жена е било системно.Съчувстваме на семейството и пожелаваме на малката Никол да се оправи напълно,но изпитвам съчувствие и към тази жена,която сигурно не от хубаво е стигнала дотук.

 77. 77 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#21:"Реформатор Пръмов"]Отидете в която и да било от обикновените болници и вижте как се отнасят там с възрастните хора.

  Думата е само една.
  Жестокост.[/quote]

  О, има и още една думичка, която я придружава. Алчност.

 78. 78 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#34:"princess_x"]
  ... ние сме нация от простаци и диваци.[/quote]
  Вие навярно да. Говорете само за себе си, ако обичате.

 79. 79 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  [quote#62:"logika"]пиша този коментар в качеството си на български адвокат с 16 годишна практика като адвокат. [/quote]
  Да, де! Работата на адвокатите е да защитават извършителите, а останалите се поставят на мястото на жертвите или близките им.

 80. 80 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Докато всички остават вторачени в акушерката, нищо няма да се промени. Проблемът не е в конкретния човек, а в системата! Жената безспорно е виновна. Но ако коментарите останат само около нея, това ще направи страхотна услуга на онези, които печелят луди пари от порочната система. А от това страдаме всички.

  fff
 81. 81 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#79] от "pamela":
  Не съм наета като процесуален защитник по това наказателно дело и не съм процесуален представител на обвиняемата. Апелирам единствено за това- без доказателства, годни за съд и приети от съда като доказателства по делото, да не се твърди, че едно лице е вменяемо в момента на извършване на престъпно деяние и за това е виновно и трябва да бъде осъдено на личн, умишлено убийство и да бъде всячески клеветено и обругавано.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 82 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#46] от "logika":

  Логика, единствената ви грешка е, че пишете твърде яростно и невъздържано. В края на краищата всеки отговаря за себе си, а ние по написаното от някои емигранти и сами можем да си вадим изводите дали претенциите им за нравствено и духовно превъзходство имат основание.

 83. 83 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#65:"logika"]Интересно- ако напиша" австрийците/ германците/ американците/ ит.н. са нация от простаци и диваци" ...[/quote]
  Хе-хе-хе-хе, ако напишете, че циганите или евреите са етнос от простаци и диваци, ще стане още по-интересно. НасърДчавам ви за тази социален експеримент.

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#82] от "gogaroga":
  Визираните от мен лица се нахвърлиха като гладни лъвове върху мен, когато написах, че след като изгледах записите с действията на акушерката, у мен се формира голямо съмнение относно вменяемостта й по време на извършване на тези действия. Обвиниха ме във всевъзможни грехове и когато им отвърнах със същата монета, изведнъж се почувстваха "обидени"- т.е. когато се гавриха умишлено с мен като човек, който е запознат с процесуалните и конституционни права на един обвиняем и който просто ги прилага, тогава не усещаха обидите, които отправяха. Интересна липса на емпатия от лица, твърдящи, че упражняват професията на медицинска сестра, но извън България....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Конституция на Р. България
  Чл. 31. (1) Всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок.
  (2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание.
  (3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
  (4) Не се допускат ограничения на правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието.
  (5) На лишените от свобода се създават условия за осъществяване на основните им права, които не са ограничени от действието на присъдата.
  (6) Наказанието лишаване от свобода се изпълнява единствено в местата, определени със закон.
  (7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 86 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#66:"сидер"]Докторе, докоре, на тези хора, докато не измрат, не мож им изби от главите носталгията по ,,развития,, Български социалистически строй. [/quote]

  Харесваше ми всичко в България да е си е българска собственост, да работят промишлеността и селското стопанство, образованието и здравеопазването да са на добро равнище, да не си заключваме жилищата, да се пенсионират хората на 55/60 и т.н. Кво ма прайш?
  А, ясно кво, желаеш ми смъртта: " ...тези хора, докато не измрат, не мож им изби от главите ...", защото не ти уйдисва, че не можеш да ми избиеш от главата моето мнение и да вбиеш твоето. На това му викат демокрация. Възхитително състояние на обществото и гражданското съзнание.

 87. 87 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#84:"logika"]Визираните от мен лица се нахвърлиха като гладни лъвове върху мен[/quote]

  Е, чак пък лъвове, не отива да бъдат оприличавани на толкова царствени дзверове.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Време беше да се заговори и за отвратителните условия на труд в болниците. Явно преумората и сравнително ниското заплащане са факт дори и в добрите частни болници / поне що се отнася за медицински сестри и акушерки /. За отношението към пациентите да не говорим,уви трябва да се случат ужасяващи неща за да се поразмърда заспалото общество, или тотално претръпнало и безразлично,ако трябва да сме по-точни...

 90. 90 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  станала жертва на един от най-честите синдроми сред болничните служители - синдромът на емоционалното прегаряне

  Стига с това прегаряне. От много години не съм виждал как изглежда прегорял доктор, сестра, стоматолог и т.н.т.

 91. 91 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Има факти,които не знаем - говоря за акушерката и за бебето.Всъщност акушерката първа е алармирала,че бебеъо има анемия и е разпоредено да му бъде прелята кръвта,същата акушерка е предложила и нововъвела монтирането на камерите в това отделение,така че не можем еднозначно да говорим колко черна или бяла е тя.Факт е,че е извършила престъпление,факт е,че преди фаталното дежурство е имала 5/пет/почивни дни.

  Tony
 92. 92 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Логика 46 е в състояние на бърн аут в момента-представете си това нещо да е акушерка.........

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#88] от "Кремена":
  Лично ТИ- чий го дириш в Австрия- защо ТАМ упражняваш професията си на медицинска сестра, а не в България? Нали уж нямало никакво значение заплащането на професията в България и в друга държава от ЕС? Как може да си толкова лицемерна- ТИ искаше линч и убийство на акушерката, без да е доказана по несъмнен начин вината на акушерката от законен български съд!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#66] от "сидер":

  лесно е да громиш и да плямпаш! Стимулиран или не! Правя сравнения! какво се случваше след сгазване на пътя. Тогава и сега! И о, чудо! Сравненията обиконвено НЕ СА в полза на капитализма! Когато фактите говорят, само бойко, ти и такива като вас се опитват да ги заглушат с лъжи, повтаряни многократно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 96. 96 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Ето как в две -три изречения форумния участник с ник "логика" ме обвинява в лъжа, квалифицира ме като социопат и отправя явна клевета към мен относно "линча" за който съм била крещяла. Възмутена съм и цитирам коментара си от вчера, в който ясно се вижда отношението ми към подобно действие. Настоявам, модераторите съвсем точно да преценят дали подобно отношение към мен и други колеги във форума следва да се толерира. Налаганият от вас Бан не нарушава ритъма на живота ми. Но толерирането на подобни изстъпления и невероятно обидни квалификации, особено към нас не живеещите в България са доста негативен Feed Back за медията.
  logikа
  Рейтинг: 3670
  "Това е невъзможно! Не може социопат да работи като медицинска сестра! Вие също бяхте в хора "дами", които крещяха, че искат публичен линч и изгаряне на кладата за българската акушерка!"

  Кремена
  1 май 2015
  "Вече минаха десетина дена от деянието. Гледах записа от камерата докрай. И все пак се обръщам и към вас и останалите коментатори с призив да не споменаваме думата "линч"!
  Нека се протестира пред болницата с искане за дисциплинарно уволнение на шефа на Неонатология, а и докторът заявил безпрецедентно цинично, че този случай бил добра реклама за болницата НЯМА място в лекарската професия. И на собственика на клиниката да се повдигне съдебно обвинение за системно нарушаване на кодекса на труда.
  Да се призовава пред Съда за адекватна присъда, ако е била вменяема в момента на деянието."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 97. 97 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#94:"logika"] да си толкова лицемерна- ТИ искаше линч и убийство на акушерката, без да е доказана по несъмнен начин вината на акушерката от законен български съд! [/quote]
  Цитирай в кой пост съм искала това, както аз цитирах в по-горния доказателство за точно обратното!
  П.П И този коментар, на вниманието на модераторите. Това са недопустими клевети. Медицински работник съм и не мога така да отмина подобни изказвания!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 98. 98 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 661 Неутрално

  [quote#91:"Free person"] ,същата акушерка е предложила и нововъвела монтирането на камерите в това отделение,
  [/quote]
  Тъй като не намерих сама материал в който да се споменава по-горното ви твърдение(а това е доста важен детайл), моля да дадете линк, в който този факт да е направен обществено достояние. Защото ако тя е знаела за работещи камери, няма начин да е била вменяема в момента на деянието.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 99. 99 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#61:"logika"]АКО в България нямаше социализъм от 1944 до 1989г. , отдавна щяхме да имаме друг път на развитие като държава![/quote]

  Щяхме да сме на дереджето на Гърция - с 200 млрд. дългове и 40 % безработица.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 100. 100 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#97] от "Кремена": 3/4ти от коментарите са изтрити, защото призовават към противоправни деяния- ето- от тук си личи отношението ти:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/25/2520067_prokuraturata_poiska_obvinenata_v_opit_za_ubiistvoto/
  Кремена Рейтинг: 2882 Неутрално 30 17:23 25 апр, 2015
  Отговоримайте малко милост ...- цитат на коментар #5 от “роджър” Имам милост. Към беззащитната четиридневна Никол. Тя прояви ли малко поне милост към това плачещо дете? Не искаш да гледаш видеото. Разбирам те. Все едно да погледнеш в очите Злото. НИКОЙ не може да ме убеди, че тя е била неадекватна. Систематично(на три пъти) в рамките на час съвсем вещо и със ужасяващо спокойствие и рутина преби едно новородено. И му причини кръвоизлив в мозъка. Ако зависеше от мен бих я фиксирала на един стол, със залепени клепачи така че да не може да си затвори очите и да трябва да изгледа видеото пак и пак...Дни наред, само с хляб и вода пред нея.
  Непростимо.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/25/2520132_sudut_ostavi_v_aresta_obvinenata_v_opit_za_ubiistvoto/
  Кремена
  Рейтинг: 2882
  Гневно
  6322:0425 апр, 2015
  Отговор

  Честно казано, не ме интересува "приемането" ми от страна на анонимни за мен лица, доста от които лично аз определям за себе си като православни джихадисти. - цитат на коментар #34 от “logika”
  Наистина този път ПРЕКАЛИ с тази категоризация на православните в този форум!
  Настоявам за ИЗВИНЕНИЕ към всички ни!!
  Кремена
  Рейтинг: 2882
  Неутрално
  7722:4025 апр, 2015
  Отговор
  Продължавам да настоявам за извинение са изключително обидната квалификация на част от форумниците като "православни джихадисти"! Няма да ви позволя да ни лепвате такива обвинения само защото сме омерзени от жестоко посегателство над едно беззащитно създание.
  Единствените жертви тук са Никол(така се казва бебето) и родителите му. Моля се за тях, мисля за тях.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/25/2520132_sudut_ostavi_v_aresta_obvinenata_v_opit_za_ubiistvoto/
  Кремена
  Рейтинг: 2882
  Неутрално
  18414:0126 апр, 2015
  Отговор

  На адвокатите им се изплъзва едно друго нещо, нарича се морал (категория, с която предпочитаме да боравим ние, "православните джихадисти". - цитат на коментар #181 от “Valeria”
  Добре казано. Те приемат възмущението и болката ни за израз на злоба. Тотална неадекватност и емоционална инфантилност.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/26/2520396_spored_suda_obvinenieto_na_akusherkata_triabva_da_e/

  Кремена
  Рейтинг: 2882
  Неутрално
  9714:2626 апр, 2015
  Отговор
  Предвид факта, че изгледах записите от камерите в болницата, съставих своите първоначални впечатления и съм категорична , че поведението на акушерката не е нормално и че има нарушения в психичното й състояние. Иначе няма на какво да се опра, за да - цитат на коментар #88 от “logika”
  Аз пък си мислех, че само психически здрави хора биха могли да си съставят мнение по въпроса.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/26/2520589_postradaloto_ot_poboi_bebe_se_vuzstanoviava_dopulnena/
  Кремена
  Рейтинг: 2882
  Разстроено
  1118:5026 апр, 2015
  Отговор
  Злощастната четиридневна история на тази новодошла на Планетата душа разтърси цяла България. И отвори кутията на Пандора. За Човещината, за неглижирането на човешкия живот, застрашило една нация от оскотяване. За дебелоочието и алчността на бюрократите, структурирали грижите за здравто на хората в търг с тайно наддаване в тясно сътрудничество с фармаиндустрията.
  И една от жертвите на тази система, не успя да противостои на оскотяването и изля фрустрацията си върху създанийце плачещо за да се разгърнат белите му дробчета...Тя не се е замислила, дали може да причини смъртта му с тези удари.
  Защото е мислила само за себе си, за нарушения си покой.
  Живей детенце! И нека Бог се смили и не остави следи в душата и тялото ти от тази кошмарна за тебе нощ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK