ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Реформата в здравеопазването: Една малка крачка

Петър Москов

© Георги Кожухаров

Петър МосковПроф. Божимир Давидов е икономист и доктор на медицинските науки


Здравният министър д-р Петър Москов обяви неотдавна намерението си за обединяване на деветте големи болници в "медицинското каре" на София – Александровска болница. Това може да се разчете наистина като малка крачка към голямата реформа на здравната система.


Такива обединения не са новост. В материали на Световната здравна организация се препоръчва да се преорганизира в интегрална помощ традиционното разделяне на медицинското обслужване на първична (извънболнична), вторична (болнична) и третична (рехабилитационна) помощ. Целта е постигане на по-качествена и цялостна медицинска помощ и по-ефективно използване на ресурсите.
Агенция "Блумбърг" класира здравната система на Хонконг по ефективност на първо място в света за 2013 г. и на второ – за 2014 г. В своя статия секретарят по хранене и здраве д-р Ко Винг Ман казва: "Болничните обединения осигуряват на нашите пациенти разнообразие от висококачествени грижи в даден регион: извънболнична помощ, активно лечение, възстановяване и рехабилитация, социална грижа." В Хонконг има девет такива обединения, управлявани от държавната администрация. Държавни са 42 болници, 48 специализирани и 73 общопрофилни извънболнични клиники, които обслужват около 90% от населението.


И в други държави големи обединения на болници функционират успешно.


Крайната цел на тази "крачка" на екипа на д-р Москов вероятно тепърва ще се избистря. Обединяването може да има различни степени, обхват, дълбочина, етапи, цели и прочее в зависимост от получените междинни ефекти.


Най-елементарнo е да се обединят само администрациите: счетоводство, домакинство и пр. Очертава се икономия от поне 4-5 милиона лева годишно, изчислява заместник-министър д-р Бойко Пенков.


Друга степен на обединение може да бъде холдинговата структура. Всяка болница ще има свой мениджмънт, цели, икономика и т.н. в рамките на общи цели. Но има и въпроси: дали добре работещите болници имащи печалби, ще могат да разполагат напълно с тях и няма ли да са принудени да ги споделят с по-лошо работещите? И кой ще отговаря за евентуално натрупаните задължения?


Нататък - обединяване на дейности: организиране на съвкупности от специализирани клиники, отделения и лаборатории със свой мениджмънт и с известна икономическа самостоятелност. Тук ще се наложи интеграция на близкопрофилни звена за по-ефективно използване на капацитета им.


Може да се интегрират и стопански дейности като стерилизация, пералня, транспорт и др. Ще се търси т.нар. икономия от мащаба, т.е. икономия на разходи при увеличаване на обема. Ако деветте болници имат общ бюджет примерно 100 милиона лева годишно, разходите за тези служби са около 30%, т.е. 30 млн. лв. И дори 10% икономия от тях са си значителна сума.


На някакъв етап ще се наложи унификация на информационните системи, на нормативнатата база, на методиките за формиране на трудовите възнаграждения и т.н. Списъкът от следващи "крачки" ще се увеличи с времето и най-вероятно практиката ще покаже нужната последователност.


По тази причина в друг материал на СЗО се препоръчва, ако реформата е прекалено сложна за детайлно предварително програмиране, да се започне с груб проект и да се правят постепенни адаптации, като се запазва цялостната визия за крайната цел.


Съпротивата срещу всяка реформа от страна на обекта й е класическа, нормална и очаквана. Редно е висшите мениджъри да бъдат убедени в необходимостта й и да се включват с компетентни съвети. Защото, ако за всяка отделна стъпка се организира съпротива, реформата просто няма да се случи. Обвинения като това, изказано от д-р Дечев, че болниците се готвят за приватизация под масата, приличат на атака с цел самосъхранение, поради което уволнението му изглежда логично. Другите въпроси, поставени от него - за липсата на пълна и достоверна информация от Здравната каса и за проблемите с новата методика за финансиране, са изключително важни, но и достатъчно известни, за да се изтъкват сега на преден план.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK