Реформата в здравеопазването: Една малка крачка

Петър Москов

© Георги Кожухаров

Петър МосковПроф. Божимир Давидов е икономист и доктор на медицинските науки


Здравният министър д-р Петър Москов обяви неотдавна намерението си за обединяване на деветте големи болници в "медицинското каре" на София – Александровска болница. Това може да се разчете наистина като малка крачка към голямата реформа на здравната система.


Такива обединения не са новост. В материали на Световната здравна организация се препоръчва да се преорганизира в интегрална помощ традиционното разделяне на медицинското обслужване на първична (извънболнична), вторична (болнична) и третична (рехабилитационна) помощ. Целта е постигане на по-качествена и цялостна медицинска помощ и по-ефективно използване на ресурсите.
Агенция "Блумбърг" класира здравната система на Хонконг по ефективност на първо място в света за 2013 г. и на второ – за 2014 г. В своя статия секретарят по хранене и здраве д-р Ко Винг Ман казва: "Болничните обединения осигуряват на нашите пациенти разнообразие от висококачествени грижи в даден регион: извънболнична помощ, активно лечение, възстановяване и рехабилитация, социална грижа." В Хонконг има девет такива обединения, управлявани от държавната администрация. Държавни са 42 болници, 48 специализирани и 73 общопрофилни извънболнични клиники, които обслужват около 90% от населението.


И в други държави големи обединения на болници функционират успешно.


Крайната цел на тази "крачка" на екипа на д-р Москов вероятно тепърва ще се избистря. Обединяването може да има различни степени, обхват, дълбочина, етапи, цели и прочее в зависимост от получените междинни ефекти.


Най-елементарнo е да се обединят само администрациите: счетоводство, домакинство и пр. Очертава се икономия от поне 4-5 милиона лева годишно, изчислява заместник-министър д-р Бойко Пенков.


Друга степен на обединение може да бъде холдинговата структура. Всяка болница ще има свой мениджмънт, цели, икономика и т.н. в рамките на общи цели. Но има и въпроси: дали добре работещите болници имащи печалби, ще могат да разполагат напълно с тях и няма ли да са принудени да ги споделят с по-лошо работещите? И кой ще отговаря за евентуално натрупаните задължения?


Нататък - обединяване на дейности: организиране на съвкупности от специализирани клиники, отделения и лаборатории със свой мениджмънт и с известна икономическа самостоятелност. Тук ще се наложи интеграция на близкопрофилни звена за по-ефективно използване на капацитета им.


Може да се интегрират и стопански дейности като стерилизация, пералня, транспорт и др. Ще се търси т.нар. икономия от мащаба, т.е. икономия на разходи при увеличаване на обема. Ако деветте болници имат общ бюджет примерно 100 милиона лева годишно, разходите за тези служби са около 30%, т.е. 30 млн. лв. И дори 10% икономия от тях са си значителна сума.


На някакъв етап ще се наложи унификация на информационните системи, на нормативнатата база, на методиките за формиране на трудовите възнаграждения и т.н. Списъкът от следващи "крачки" ще се увеличи с времето и най-вероятно практиката ще покаже нужната последователност.


По тази причина в друг материал на СЗО се препоръчва, ако реформата е прекалено сложна за детайлно предварително програмиране, да се започне с груб проект и да се правят постепенни адаптации, като се запазва цялостната визия за крайната цел.


Съпротивата срещу всяка реформа от страна на обекта й е класическа, нормална и очаквана. Редно е висшите мениджъри да бъдат убедени в необходимостта й и да се включват с компетентни съвети. Защото, ако за всяка отделна стъпка се организира съпротива, реформата просто няма да се случи. Обвинения като това, изказано от д-р Дечев, че болниците се готвят за приватизация под масата, приличат на атака с цел самосъхранение, поради което уволнението му изглежда логично. Другите въпроси, поставени от него - за липсата на пълна и достоверна информация от Здравната каса и за проблемите с новата методика за финансиране, са изключително важни, но и достатъчно известни, за да се изтъкват сега на преден план.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Докато не спре източването на здравната каса от частни клиники, парите все няма да стигат! В Румъния са забранили финасирането на честни частни клиники с обществени пари!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Малка крачка назад, голямо реформаторско постижение

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Дечо Дечев откъде ще знае това?

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  реформата във всички области е една-приватизация на безценица=подарък. Както патеките, "продадени"на собственика на "Софиямед" След това държавата налива едни пари, за да пълн и гушата. Отклоняване от общественото, наливане и концентрация в частното!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#1] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Стига като развален грамофон си я повтарял тая мантра!НЗОК не финансира болниците , а плаща за лечението ,толкова ли не го разбра?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":
  [quote#3:"rosiraycheva50._"]
  Дечо Дечев откъде ще знае това? [/quote] Ако дАржавата е лоялна, тя трабва да покаже ПОНЕ ЕДИН договор на Дечо Дечев на съмнително висока цена. За косене на трева например. Щото "държавната" ВМА, на метри от Дечо, с над 60 клиники, 80% от тях губещи. И ВМА харчи за асансьри, климатици, чистачки и охрана повече, от колокто за лекарства. Дали само там е така?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Бих разбрал ,ако се уволнят деветте директора и деветте администрации и се остави само една след конкурси за всяка длъжност. Но да уволниш един за да назначиш на негово място друг , не ми звучи като реформа.
  Бих се съгласил ако лекарствата и апаратурата за тези болници започнат да се поръчват централизирано , което би довело до по добри цени .Но ако остане същата система всеки директор сам да определя търгове за ремонти , лекарства и оборудване няма никаква логика от реформата.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#5] от "Няма дясно в България":

  Кардиологични болници източват Здравната
  каса и застрашават здравето на пациенти
  Лекари поискаха комисия да проверява поставянето на стентове
  Да бяха само кардиолози източващите!!!!!!!!!!!!!!!!
  http://www.mediapool.bg/kardiologichni-bolnitsi-iztochvat-zdravnata-kasa-i-zastrashavat-zdraveto-na-patsienti-news225304.html

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Такаво есе може да напише и студент втори курс в УНСС. И ще получи 4. Съжалявам, но това е несеризоно. Доста повърхностен опит да се защити лутането на Москов.

  nègre littéraire
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Явно съм уморена, не можах да му схвана нещо идеята за обединяване на ДЕВЕТ болници...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#1:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]Докато не спре източването на здравната каса от частни клиники, парите все няма да стигат![/quote]

  И аз съм за това да няма повече обществена каса, за да няма какво да източват частните клиники. Само частни каси, да видим как ще ги източат тях.

  Mутри, вън!
 12. 12 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Като в тангото!
  Една напред,две назад!
  Това е от години!

 13. 13 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 322 Весело

  Туй чудо сме го виждали.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Цяла Европа е с така нар. Е-карти. Нали щеше да ги внедрява? Та каква по-голяма отчетност от това кому какво е правено. лаборатория, рентген, скенер, зъболекари(да не се правят на утепани).

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#8] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Те тоя номер са го научили от държавните.За това трябва да се лежи в затвора и прокуратурата да се самосезира.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  До коментар [#1] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Никой не иска да те чуе.
  Това означава, "фабриката" за пари Софиямед да спре да съществува. Никой няма да допусне това

 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#11:"cinik"]
  И аз съм за това да няма повече обществена каса, за да няма какво да източват частните [/quote]
  не е ли по-добре да разбият монопола на НЗК и да лицензират поне още една, две.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#8] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  И да се вземе лиценза на болницата , не може заради един убитак всички пациенти да страдат.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":
  [quote#11:"cinik"]аз съм за това да няма повече обществена каса, за да няма какво да източват частните клиники[/quote]
  Аза възможността частна каса и частна клиника да са в комбина помисли ли? Частните пенсионни фондове-там всичко наред ли е? Контрол има ли? Злоупотреби в интерес на определни свързани лица? ВСЕ ПАК СМЕ В БЪЛГАРИЯ. А в САЩ 24,9 от здравнните вноски отиват за здравен мениджмънт. "Хомо Балканикус" видял англосаксонски либерализъм...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  До коментар [#11] от "cinik":

  А защо смяташ че няма да източат "частни каси". То е сега има "частни" здравно осигурителни фондове, които вече са поизточени

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Няма как да стане бързо тази реформа и ако повече са тези които помагат от тези които пречат ще стане по бързо.

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 820 Весело

  [quote#11:"cinik"]И аз съм за това да няма повече обществена каса, за да няма какво да източват частните клиники. Само частни каси, да видим как ще ги източат тях. [/quote]

  +++ От Хонконг вода ще докараме това да не случи.

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#20] от "stenli1":

  Сигурно ще има и единици поизточени, предимно собственост на местни играчи, специализирани в подобен развой. Но редом с тях ще дойдат големите здравни фондове от Европа, които са оцелели през няколко войни, няма да се оставят и на местните бандюги да ги източат.

  Mутри, вън!
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  [quote#11:"cinik"]Само частни каси, да видим как ще ги източат тях.[/quote]
  абсолютно солидарно ще ги точат . ктб също частна и с надзор даже . та източват ти касата и следва - пациентът е с прекъснати права . даваха по тв дете глътнало фъстък , 4 болници и пирогов , ето ти го точенето

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  Абе нямам много доверие на частните фондове.
  Особено у нас.

 26. 26 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Щом е частна болница тя не може да се финансира 100% от държавата.Презумпцията е ,че в частни билници ще се лекуват богати пациенти,които могат да си позволят това.А в България частни болници се нароиха като гъби след дъжд,които точат с химикалка държавата

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  До коментар [#23] от "cinik":

  Единственото, което може да секаже със сигурност е, че наличните към момента частни здравно осигурителни фондове са източени

 28. 28 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Гневно

  Обединение-да и то да се помисли какво да се обедини и да се съкрати излишна администрация.Но Москов първо уволнява и съкращава и след това говори за някакво административно обединение!Това не е реформа,а пародия на реформа и д-р Дечев именно за това се съпротиви на "реформите" на Москов!Не може един успешен мениджър да го уволняваш за това,че критикува и казва истината!

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  [quote#23:"cinik"]Но редом с тях ще дойдат големите здравни фондове от Европа, които са оцелели през няколко войни, няма да се оставят и на местните бандюги да ги източат. [/quote] До коментар [#23] от "cinik":
  Кое не е "побългарено"? Падналият покрив на летището, сторен от"Щрабаг"? А нали знаете, как се пазарят и отлагат плащане по щета на автомобили застрахователите? И обикновено не плащат достатъчно. Но за толкова струваща авто застраховка-толкова. Същото ще бъде и със здравни застрахователи "от чужбина" Щото поне 5 от сегашните частни здравни каси са собственост на приближени до БСП бивши министри. Мими Виткова. Тез каси едвам кретат. И се надяват на "чудо"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#29] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  А кой луд ще се осигурява в касата на Мими Виткова, ако на пазара са Бармения, Алианц и другите големи световни фондове?

  Mутри, вън!
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2120 Любопитно

  [quote#19:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]Аза възможността частна каса и частна клиника да са в комбина помисли ли? [/quote]
  Я пак — комбина с противоположни интереси и то на частник срещу частник. Абе вие пиете ли си хапчетата въобще или просто ви плащат на пост?
  В Япония отдавна са частни/частни/частни, а държавата само додава и никой не успява да я източи. То и заради това населението им е от най-дълголетните. Нали ако частният фонд не плати достатъчно, частната болница губи, и обратното — ако болницата успее да надпише фиктивни лечения, то фонда ще загуби.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":
  [quote#30:"cinik"]А кой луд ще се осигурява в касата на Мими Виткова, ако[/quote] Работниците на Ковачки. Или на Георги Гергов. Или на друг червен бизнесмен.
  По-същественият въпрос е, дали с допълнителното здравно осигуряване няма да се получи какот с енергетиката-същото качество, на много по-висока цена. Защото някой трябва да печели...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#32] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Олигархията е друг вид заболяване, което се лекува с други медикаменти. Тя вирее само в сектори с непазарно ценообразуване и държавни свръхрегулации.

  Mутри, вън!
 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Кой вярва на всичко това?! Едно време слушахме МВФ, който направи болниците търговски дружества, гледахме СНН и САЩ. Сега слушаме Световната Здравна Организация, водена от неолиберали, либертарианци и пазарни фундаменталисти, гледаме Блумбърг и Хонконг.
  Една и също грешка я повтаряме за 10.000 път.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#33] от "cinik": [quote#33:"cinik"]Олигархията вирее[/quote] където има публично-частно партньорство. Отрежи възможностите за такова, олигархията ще пукне. Но не искат. Щото хранят и политици и медии.
  А капитализъм е да продаваш същото, на по-висока цена. Без значение дали е за ток, вода, парно, газ или здравеопазване. Нищо ново не се произвежда. Само част от старото. Но на каяпиталистически цени.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Малка крачка към възстановяване на институцията МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ. Когато имаше Медицинска Академия навсякъде по света знаеха по какви програми и учебници и изпитни тестове се придобива званието лекар. Българската Медицинска Академия беше в списъка на Висшите Медицински Университети на СЗО. Назад към истинските, ценните неща в живота. Най--голямата тъпотия, която сътвориха перестройкаджиите беше да разтурят организационно МА.

 37. 37 Профил на ikar82
  ikar82
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това е най-лобистката реформа в българското здравеопазване в полза на частни корпоративни интереси .
  1. Главна цел на така наречената реформа е насочване на обществения финансов ресурс на Здравната каса към правилните частни болници . За тази цел малките държавни и всички общински болници трябва да бъдат задушени финансово . От догодина болниците ще бъдат по-малко и Здравната каса ще избира с кои да сключва договор. Всички сме свидетели , колко много частни болници се нароиха . Явно има пари за усвояване . На някои болници им бяха запазили пари от Здравната каса , още преди да получат лиценз ( Софиямед ).
  В Румъния Здравната каса не работи с частни болници . За частните болници си има частни здравноосигурителни фондове. Но там трудно се краде.
  2. Ще обединим администрациите на болниците за да постигнем
  ефекта на мащаба при далаверите . Един човек на правилната позиция и нашите фирми имат всички договори за доставка на медикаменти , консумативи , кетеринг , охрана на цялото каре на Медицинска академия . Гуша-а-аа.
  Блестящият мениджър д-р Дечо Дечев от " Св. Иван Рилски " ще го уволним , защото има позиция и пречи на тези безумия.
  На глупаците ще обясним , че правим икономия от фонд работна заплата.
  3. С втория пакет заболявания , където ще има лист на чакащите , ще отворим вратата за частните здравни фондове. Като не искат да чакат , да си плащат . Нищо ,че вече са осигурени в Здравната каса. Тази идея ще я лансираме по-късно , като се създадат листи на чакащите. Ще ги принудим да плащат.

  Браво Петьо , браво Москов , браво заместник-председателю на ДСБ . И да си построиш къща по-голяма от тази на хасковския кмет , все пак си софийски гъзар от Витошка . Няма да се излагаме.

 38. 38 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Добре де, едни малко (уж) странични въпроси. Ако в една (здравна) Каца има нещо за точене и то се точи, Кой е проблемът? Кофата в която се точи или кранчето през което се точи? Какво ще се промени ако се смени една кофа с друга(правилна) кофа? А какво ще се промени ако се затегне кранчето? Или пък ако се сложи зло куче пазач на това кранче, за да не може който си иска да си го врътка както му падне? Каква всъщност е целта на Реформата? Кой да ти каже...

 39. 39 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  "Съпротивата срещу всяка реформа от страна на обекта й е класическа, нормална и очаквана. Редно е висшите мениджъри да бъдат убедени в необходимостта й и да се включват с компетентни съвети. Защото, ако за всяка отделна стъпка се организира съпротива, реформата просто няма да се случи. "

  За мен тезата на автора звучи много разумно, освен това е доста добре аргументирана с примери в тази посока.
  А съпротивата срещу всяка реформа, особено от страна на пряко засегнатите, би било чудо да я няма.
  Но освен пряко засегнатите, както в случая шефа на болницата, който престава да бъде шеф ( по-голяма мотивация здраве му кажи), ще има огромна съпротива от всички свързани с реформата бизнес интереси - фирмите които поддържат апаратурата и доставят консумативите, фирмите които доставят лекарствени средства, фирмите които доставят разните видове импланти, всички свързани помощни дейности ( перални, кухни, В и К подръжка, строителна подръжка и какво ли не), ако утре тези разходи се оптимизират, те ще са спечелени за касата, т.е. за нас, но ще бъдат загубени от всички тях и какво да очакваме от тях, освен критика като за последно.

 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#38] от "tach0":


  [quote#38:"tach0"]А какво ще се промени ако се затегне кранчето? Или пък ако се сложи зло куче пазач на това кранче, за да не може който си иска да си го врътка както му падне? [/quote]

  Ами общо взето във въпроса ви се съдържа и отговора.
  Когато има 101 кранчета, трябва да има 101 ( най-малко) верни кучета пазачи и вероятността да изтича от кацата е по-голяма - това се вижда и от практиката.
  Ако се редуцират кранчетата и станат 50, даже наличните 101 кучета може да станат по две на кранче, да се контролират едно - друго и вероятността да се намали точенето ( да изчезне си е утопия) е по-голяма.
  Освен всичко друго автора показва чисто обективното намаляване на разходи - вместо 101 шефове със заплати, секретарки и т.н 50, по-големите поръчки за всичко дейности, няма как да не видят до по-големи отстъпки и респективно цени и т.н. - автора го е показал и според мен и доказал с добри примери.

 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Една малка крачка водеща до един голям хаос и мизерна печалба /на хартия/. А статията е едно голямо подмазване на проф.Божидар Давидов, доста приказки с малко смисъл в тях. Може би пък смисълът е да забележи министъра с какъв героичен плам професора защитава "реформата" му, все някакво номенклатурно местенце ще се открие някъде.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  [quote#40:"tsvetko_51"]Ако се редуцират кранчетата и станат 50...[/quote]
  И съответно ще стане по-лесно да се краде на едро и от "правилните" хора, не по-малко както наивно се надявате. Не разбрахте ли, че големите кражби в БГ са от големите крадци?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  [quote#23:"cinik"]Но редом с тях ще дойдат големите здравни фондове от Европа[/quote]
  Огромна наивност е да се смята, че някой идва в туземна държава като нашата воден от благородни мотиви. Идват да печелят, по много и лесно, толкова ли не го разбрахте? Поне от практиката с ВЕИ-тата където ни налазиха разни чужди фондове трябваше да сте го разбрали.

  Ако в техните си държави те се държат обществено отговорно то не е заради благородното им сърце а защото там държавата и обществото са ги впримчили здраво и удрят през пръстите когато не слушат. При нас този регулатор го няма и съответно си разпасват поясът. Просто сме на ниво колониална държава, гледайте Африка и ще ви стане ясно за какво става дума. Не ги обвинявам, не са те виновните а ние че го разрешаваме и чиновниците и политиците ни са продажни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#43:"Fred"]Идват да печелят, по много и лесно, толкова ли не го разбрахте? [/quote]
  Понякога, се стъпва на даден пазар, само и само да не го оставиш на конкурентите. А и ако имаш свободни производствени мощности, също си струва, дори на минимална печалба...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За мен пък проблемът на всички нас е търсенето на панацеи и упованието в месианството. Положителното е, че ако се отвори вратата за промени, можем постепенно да си поемем трудния път на разнообразието, свободния пазар и реалистичния подход към оценките на всички модели. Но за това трябва мотивация и страст към сателитни дисциплини, като обществено здраве и икономика.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Весело

  [quote#11:"cinik"]Само частни каси, да видим как ще ги източат тях. [/quote]
  Никой няма да ги точи. Сами ще се източат ... като от "Лайф Чойз Интернешънал". В най-добрия случай някой мениджър а ла Майкъл Капустин да "почива" тук под раирано небе.

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  [quote#39:"tsvetko_51"]За мен тезата на автора звучи много разумно, освен това е доста добре аргументирана с примери в тази посока. [/quote]
  Имате предвид тезата, че "Целта (на обединението) е постигане на по-качествена и цялостна медицинска помощ и по-ефективно използване на ресурсите"?

  Същата цел (качество и ефективност ...чрез конкуренция) беше изповядвана преди десет години, когато болниците се дробиха кат търговски дружества.

  Къде са "аргументираните примери"? И каква е ролята на крайният потребител, ако ще говорим за здравеопазването като пазар? Какво ще стане, ако крайният потребител има решаваща дума и отговорност (заплащане, дори чрез кредитиране) за потреблението на здравни "услуги"?

 48. 48 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ...."Но има и въпроси: дали добре работещите болници имащи печалби, ще могат да разполагат напълно с тях и няма ли да са принудени да ги споделят с по-лошо работещите"? "И кой ще отговаря за евентуално натрупаните задължения?".....
  Въпрос към другарят Давидов - каква е функцията на болницата
  и здравеопазването изобщо -дали това да има(т) печалби или това потенцялните пациенти да са по добре лекувани?Печалба и добро здравеопазване са коренно различни неща.Друг е въпорсът кой печели от финасовата печалба на болниците
  -дали това са пациента на болницата ,обществото или собственниците/акционерите на болницата.Ако се правят реформи то би трябвало най напред да се започне от подобряването на здравеопазването . Подобряването на организацията в управлението на болниците е важно но не първостепенно имайки предвид контекста на автора за печалба.Никъде по Света доброто здравеопазване не е на печалба а на "загуба" т.е. доброто здравеопазване струва много много пари и има огромни разходи а не приходи.Ако някой иска приходи от здравеопазване то означава че иска само да краде или облагодетелства за нечия "сметка"

 49. 49 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#3:"rosiraycheva50._"]Дечо Дечев откъде ще знае това?[/quote]
  Гледах д-р Дечев при Люба Кулезич. Не изглеждаше да е настроен срещу реформите и да е срещу министър Москов. Приличаше на човек готов да съдейства и да помага, а и е опитен мениджър.

 50. 50 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Пепи нали щеше да преобразува здравните заведения да не са търговски дружества. Вече замлъкна по медиите тази изцепка и нещо му увехна това червено мушкато . Защото както и да наречеш болниците –манастир, космическа станция или пансион, трябва да ги финансираш. А по това ще познаете комунистите – те не могат да финансират НИЩО ,КОЕТО ПРЕДИ ТОВА НЕ СА ОТКРАДНАЛИ, СЕКВЕСТИРАЛИ ИЛИ ИЗВЗЕЛИ ОТ ДРУГ С НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ИЛИ ДРУГА ФОРМА НА ГРАБЕЖ.
  Това, което виждаме ,е че всеки елементарен тип докопал се до министерско място кръщава глупостите си с гръмкото име 'реформа' и след това се възмущава ,че всички са срещу реформата му тоест срещу глупостите. Дали едно действие е реформа може да се квалифицира според това дали го има или се е случило в нормалните развити държави. Например глупостите на Пепи Левото по нещастие за избирателитепореден нефелен здравен министър ги няма в развитите демократични държави. Ето какво няма на Запад - монопол само на една Каса, неостойностен лекарски труд, експлоатация на медицинския персонал с 24 часов труд за да си изкара хляба, абсолютна липса на солидарност в заплащането на здравните вноски, безконтролна и алчна консумация на здравни услуги защото са незаплащани, 20-30 пъти по-ниски нива на финансиране отколкото аредругите страни в Европа. КЪДЕ Е РЕФОРМАТА и докога някакви типове ще се крият зад тази формулировка.....?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 51. 51 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Против сме още преди да сме разбрали за какво става въпрос. Кражбата и лъжата са лоши, когато ги правят други, но ако сме ние това е бизнес.

 52. 52 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#35] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Капитализма не е продаваш на най-високата цена, на това може да ви учат в комунистическите университети само. Капитализма е продаваш труда си на пазарна цена, а не на регулирана от държават, за справка виж "Крива на Лафер", бас държа, че на такива "сложни" работи не са те учили комунягите.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK