Британският проблем на Европа

Британският проблем на Европа

© ReutersЕвропа има британски проблем. Възможността за излизането на Великобритания от ЕС се обсъжда активно в европейските столици през последната година, а Дейвид Камерън обеща, че ще проведе референдум по въпроса за членството на страната в ЕС преди 2017 г. Кои са движещите сили в този дебат? Има ли той наистина значение за ЕС? И в крайна сметка има ли нещо, което ЕС може да направи по въпроса?


Митът, че населението на Великобритания е дълбоко евроскептично и отчаяно иска да напусне ЕС, е широко разпространен. Но общественото мнение във Великобритания не се различава значително от това в останалите страни членки: дори след година разгорещени дебати по въпроса за излизането на Великобритания от ЕС, само 17% от хората считат, че темата за Европа е важна. Разликата между Великобритания и останалата част от ЕС е по-скоро в мнението на елитите: една трета от депутатите в управляващата консервативна партия искат страната да напусне ЕС. Те се радват на подкрепата на медиите и бизнес средите, които допълнително наливат масло в огъня. Казано просто,


Британският проблем на Европа

© Reuters
британският евроскептицизъм е елитарен проект


Геният на евроскептичните елити се изразява в това, че те успяха да придадат на своя проект популистки привкус. Това е основното постижение на Найджъл Фараж – харизматичният лидер на Британската партия на независимостта. Той успя да сведе дебатите около европейския въпрос до това кой ще контролира националните граници, като по този начин се възползва от широко разпространеното сред обществото притеснение по отношение на имигрантите (предизвикано отчасти от това, че преди повече от десет години тогавашното правителство прогнозира, че само 13 хил. източноевропейци биха заживели във Великобритания след разширението на ЕС, а те се оказаха 1.5 млн. души).


Все пак именно успехът на Британската партия на независимостта принуди лидерите на основните партии да сближат позициите си и да започнат да подкрепят реформи в рамките на ЕС. Гласоподавателите на големите партии също преосмислиха своята позиция спрямо излизането на Великобритания от ЕС. Скорошни проучвания показват, че 45% искат страната да остане в ЕС, а 35% подкрепят излизането от съюза. Това е най-голямата разлика в полза на ЕС, документирана през последните години. Референдумът за независимостта на Шотландия показа, че онези, които се противопоставят на излизането на страната от ЕС, ще заложат на възможността за реформи в рамките на съюза, вместо на защитата на статуквото.


А дотогава трябва ли останалите държави членки да се притесняват от възможността Великобритания да напусне ЕС? Някои казват, че смоизключването на Лондон ще премахне главната пречка пред създаването на силен политически съюз, необходим за спасяване на еврото. Но вероятността британското правителство да блокира по-нататъшната интеграция на страните в еврозоната е малка, стига целостта на единния пазар да бъде защитена.


Британският проблем на Европа

© Reuters


Днес държавите, основателки на ЕС, са тези, които възпират по-нататъшната интеграция


Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че не желае промяна в договорите за ЕС, и отхвърли опитите за въвеждане на обвързващи договорености за реформи. Берлин се противопостави на всички мерки за споделяне на риска и отслаби ключови разпоредби на банковия съюз и на енергийния съюз. Същевременно Германия блокира и сливането на EADS и BAE Systems (компании гиганти в областта на отбраната), което можеше да доведе до развитието на истинска европейска отбранителна индустрия.


Хаосът, който ще настъпи след излизането на Великобритания от ЕС, може да доведе до спирала на дезинтеграция и до излизането и на други страни членки. Подобно развитие ще доведе до високи нива на несигурност за 2.5 мил. граждани на страни - членки на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, а също и за европейските компании, инвестирали милиарди в британската икономика. ЕС ще бъде по-малък и по-беден без Обединеното кралство. Съюзът ще загуби една шеста от бюджета си и една четвърт от средствата си за отбрана, ако Великобритания го напусне. Във време, в което центърът на икономическа и политическа мощ се измества от Запад на Изток и САЩ преосмисля приоритетите си, шансовете на Европа да бъде важен играч на световната сцена намаляват значително, ако Великобритания излезе от ЕС.


Британският проблем на Европа

© Reuters


Възможно ли е останалите страни от ЕС да направят нещо по въпроса


Очевидно е, че проевропейски настроените британци са тези, които трябва да убедят съгражданите си в ползите от ЕС. Все пак политиците от други държави членки могат да изиграят важна роля в разединяването на прагматичната британска общественост и еврофобския елит, като окуражат британското правителство да подкрепи реформирането на ЕС като цяло, а не да очаква специално отношение за страната си.


Първо, европейските лидери трябва да прекъснат връзката между въпроса за имигрантите и  евроскептицизма. Въпреки че имигрантите от ЕС на практика имат нетен фискален принос към бюджета на Великобритания, плащанията за имигранти в някои социални сфери растат още повече. Освен че трябва да промени правилата за ползване на социални придобивки, ЕС трябва да помогне на правителствата да преразпределят ресурсите към райони, в които структурата на населението се променя бързо. Един добър начин да се постигне това би бил създаването на Европейски миграционен фонд, от който местните власти да могат да получават средства за финансиране на нови места за ученици, още социални жилища или допълнителен медицински персонал.


Второ, другите държави - членки на ЕС, трябва да приобщят Великобритания към дискусиите, от които страната в момента е изключена. Това се отнася както за икономическата сфера и дискусиите за общия пазар в рамките на еврозоната, така и за сферата на външната политика на ЕС. Не трябва да се дават поводи да се мисли, че Великобритания е изолирана от ЕС, защото те потвърждават внушението на евроскептиците, че за страната е по-добре да напусне съюза.


И накрая, повече гласове от чужбина трябва да говорят ясно за рисковете от напускане на ЕС. Докато обществото е скептично към изказванията на политиците, предупрежденията на работодателите за икономическите опасности от излизането на Великобритания от ЕС вероятно ще бъдат взети насериозно. Ако големите компании – от Ikea и Findus до BMW и Deutsche Bank, споделят притесненията си със своите служители, местните политици и местната преса, това би направило цената на излизането от ЕС по-видима.


Следващата година ще бъде много важна за европейския дебат във Великобритания. Страните от ЕС трябва да направят всичко възможно да въвлекат Лондон в дискусия за конструктивни реформи на ниво ЕС. Дори и Лейбъристката партия да победи на изборите през май, останалите държави членки не трябва да въздъхват с облекчение и да мислят, че всичко ще продължи постарому. Въпросът за излизането на Великобритания от ЕС отново ще дойде на дневен ред, ако не се решат структурните проблеми, които пораждат тази дискусия. В крайна сметка най-добрият начин да се реагира на британския въпрос е да се покаже на новото поколение европейци, че ЕС е решението на техните проблеми в XXI век.


Марк Ленард е директор на Европейския съвет за външна политика и автор на доклада "Британският проблем и какво означава той за Европа".


Текстът е предоставен ексклузивно за "Дневник" от софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Акцентите са на редакцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Британци, опичайте си акълите, хей!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1207 Весело

  Ха ха и какво се оказва накрая - Великобритания харчи луди пари да обгрижва ЕС, пък баба Меркел и франсето си бъркат в носа, като чуят думата реформи.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Британски проблем, Испански проблем, Холандски проблем....или ставаме обединени европейски щати или ще се разпаднем.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Европа има британски проблем, създаден от американците!
  Американците се страхуват от Русия, Китай и ЕС. Битката срещу Русия я водят отдавна, а сега тя уж била срещу Путин. Срещу Китай (Поднебесната империя) няма как да я водят и не се и опитват. Единствено срещу ЕС могат да я проведат успешно с помощта на Троянския си кон - Великобритания!

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#4:"Дедо Либен"]Американците се страхуват от Русия, Китай и ЕС[/quote]
  Дедо, виждам за теб няма тайни в глобалната политика. Четеш ги американците като отворена книга....направа можна да падладееш

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дори на елита на Британия е ясно, че няма да спечелят от излизането си от ЕС (освен някои отделни случаи). Всичко е игра на англичаните за повече привилегии. Индийците, паките и тн. не са им проблем, а европейските мигранти, дрън, дрън. Всичко е игра породена от индустриялната и икономическа мощ на Франция и най вече на Германия.

  chavo64
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Добре бой!
  Американците не се страхуват от никого! Напротив - те са като слънцето, въздуха и водата за всяко живо същество, както и център на Вселената!
  Сейчас ожидаю очень много ++++!

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  По всякакви световни и европейски проблеми британците винаги си разделят мнението. Половината са за, другата половина - против. В крайна сметка всички заедно избират изгодата. Няма да излязат от ЕС. За тях Америка е много по-близо, отколкото е за нас, но все пак си е далеч. Цял океан ги дели.

 9. 9 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 970 Любопитно

  Добър анализ. ЕС наистина има нужда от повече вътрешни промени и засилена интеграция,нещо което не се наблюдава от години насам. От друга страна ЕС стана параван за много от местните елити ,един вид оправдание за нежеланието и некомпетентността да се решават локалните проблеми. Ако нещо не върви - виновен е Брюксел и ЕС,ако е успех - успехът веднага е прикачен към някой президент,премиер или партия в съответната държава. При подобно положение е нормално да се засилват всякакви форми на евроскептицизъм.
  Британия е класически случаи. Хората са притеснени от безконтролността на границите и огромния поток имигранти от цял свят и придружаващите го проблеми - увеличение на престъпността,натиск върху здравната и образователна система,огромни разходи за социални помощи.
  В реалността, обаче, Великобритания не е в Шенген и като остров много лесно би могла да контролира границите си,защо не се прави е друг въпрос. Ако се използват системите на Европол и другите механизми на ЕС, съвсем спокойно може да се контролира и криминалния контингент от Европа. Основният имиграционен проблем същевременно не е от ЕС / не че и това не повдига въпроси /, а от Африка и Азия. Не че и оттам не пристигат млади и образовани хора,но мнозинството не са, и отгоре на всичко говорим за стотици хиляди годишно. Системата им за социално подпомагане е изградена на реалностите от 50-те и 60-те на миналия век. Днес тя просто не работи,а злоупотребите с нея се дължат на изключително слабата администрация и контрол.
  Това са все неща, които британските политици могат да решат сами и нямат нищо или малко общо с Брюксел,но парадоксално се приписват на ЕС......

  ThePirinEagle
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Весело

  Първо, европейските лидери трябва да прекъснат връзката между въпроса за имигрантите и евроскептицизма.
  _________
  Някой знае ли дали от 50 години насам има някой ислямист във Великобритания които се е интегрирал и вече е модерен европеец който без насилие подчинява децата и жената и не ги кара да носят отличителни белези за специфични културни и религиозни особености ?
  Един особен оптимизъм цари в Европа за неизбежното ислямизиране на континента и присъидиняването му към ИД. Не случайно много от бойците на ИД са с британски тескерета !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всичко вярно, ама ми липсваше какво ще загуби ВБ ако напусне ЕС. След като ЕС без нея ще загуби от икономическата, военната и политическата си сила, какво ще преставлява ВБ сама?Ще стане щат на САЩ ли?

 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#6] от "chavo64":

  Точно така ! Притеснява ги немския диктат в ЕС.Въобразяват си,че са все още империя.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Докато има съюз, ще има гласове, които да имат тези за или против. Даже и да се разпадне съюза или измени вида си, пак ще има хора във всяка една страна които да защитават една от двете тези по една доста прозаична причина. Чрез техните тези те се обозначават и съумяват да привличат част от избирателите и с това си осигуряват ( за сметка на собствените си народи разбира) едно прилично съществуване в различните форми и институции на политическата власт.
  Добра е статията, ясно се вижда че тезата с излизане на Великобритания е проект на политическия елит и по-точно на тази негова част, която разчита да да спечели повече във вътрешно-политическо отношение от своите противници, макар че да наричаш един за мен почти вдебилен човек като Фараж харизматичен, ми се струва все едно да обявим Волен за харизматичен.
  Иначе е ясно, че от едно истинско излизане ще загуби ЕС, но много ( бих казал много повече) ще загуби и Великобритания.
  Освен чисто икономическите затруднения да останеш "извън" един пазар с големи покупателни възможности, какъвто е пазара на ЕС, в чисто политически план, тяхната добра цена в очите на САЩ минава през възможностите да влияе на общата политика на ЕС като важен и значим член и съвсем нормално цената им да започне да пада, като си останат не особено атрактивния остров с леко затихващи икономически функции, какъвто си бяха и преди ЕС .
  Аз поне си мисля, че 45% от жителите на острова доста добре схващат ситуацията и няма да позволят нечий елитарен и почти личностен проект да ги вкара в път без перспектива, но знае ли човек, всичко може да се случи.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#8] от "judjuk":


  [quote#8:"judjuk"]По всякакви световни и европейски проблеми британците винаги си разделят мнението. Половината са за, другата половина - против. В крайна сметка всички заедно избират изгодата. [/quote]

  Има ли страна/народ, в който хората да не са ( на казвам коя половина е по-голяма) за или против. Това си е повсеместно и е нормално.
  Въпроса е във втората част - че всички заедно избират изгодата.
  дали те, дали ние, на всеки в момента когато избита, му се струва че избира изгодния вариант, но дали е така се разбира след това.
  Затова се получава, съвсем добре доказано исторически, че се случва на много, вероятно на всички страни и/или народи, да се забиват за някое и друго време, кога по-кратко, кога доста дълго, в което поколения наред плащат цената на сгрешения избор, докато уцелят по някакъв не винаги приятен начин по-вярната посока.

 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Британците са изпечени лицемери и преследват само и единствено техния интерес! Затова успяват и са фактор в европейската и световната дипломация!
  Естествено е да се заиграват на тема членство в ЕС...! Никой не спори, че икономическата полза от членството им в ЕС е по-голяма, отколкото ако не са член! Те са си направили сметката още преди да влязат в съюза! Единственото, което ги дразни е, че трябва да делят властта и влиянието с Германия и Франция, в това е проблема! Ще им трябва още време, за да го преглътнат, но и това ще се случи...! След има-няма стотина години, Европа ще се превърне в Европейските съединени щати...! Нашите пра-правнуци ще доживеят този момент...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1046 Весело

  Британците и гърците като се махнат, ще останем ние и германците.

  Евроатлантида
 18. 18 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Англия не и е мястото в обединена Европа.

  Исторически тя винаги е поддържала разделението на Европа, за да има по добри позии като балансираща сила.

  Това прави и сега.

 19. 19 Профил на mseven
  mseven
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#16:"tww09306483"]Британците са изпечени лицемери и преследват само и единствено техния интерес! Затова успяват и са фактор в европейската и световната дипломация! [/quote]

  Няма по големи лицемери от англиичаните.
  Това са го култивирали столетия.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  [quote#15:"tsvetko_51"]Има ли страна/народ, в който хората да не са ( на казвам коя половина е по-голяма) за или против. [/quote]

  [quote#16:"tww09306483"]Британците са изпечени лицемери и преследват само и единствено техния интерес! Затова успяват и са фактор в европейската и световната дипломация![/quote]

  Според мене пост 16 дава правилния отговор за пост 15.

 21. 21 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Британската империя не иска да има нищо общо с Европа, освен ако Европа не стане част от нея или част от държавите от Британската общност. По време на втората световна война британците участваха най- активно в разрушаването на големите европейски градове и то не само в Германия. София, абсолютно мирен град беше зверски бомбардиран от англичаните и американците. Винаги са се държали гадно. Те нямат приятели, а само вечни интереси. Към Европа трябва задължително да се присъедини Русия, защото и принадлежи изцяло! Путин или следващият след него трябва да поведат тази огромна Християнска, европейска държава към присъединяване към обществото на Европейските народи. Грозна гледка е да дискриминират такъв супер европейски народ като сръбския например при преминаване на границата към Словения или Хърватско: нареждат ги на отделна опашка. Манйната им на англичаните и да им с-а на интересите!

 22. 22 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Поредния лъжлив анализ. Авторът най-вероятно и той е на някоя брюкселска хранилка/проект/грант... Европейският съюз прекалява с интеграцията и бюрокрацията от 20 години насам. Великобритания е права да иска връщане към изконните ценности - свободна търговия и свободно движение, но без Брюкселски чиновници (които дори не си плащат данъците) да определят на отделните страни как да живеят.

  Великобритания също е права да не иска да субсидира френското земеделие, но това е друга тема. Известно ли ви е колко европейски субсидии получават френските фермери и колко българските?

 23. 23 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "една трета от депутатите в управляващата консервативна партия искат страната да напусне ЕС. Те се радват на подкрепата на медиите и бизнес средите"

  радват се на подкрепа от Сън, което е вестник Шок, а за бизнеса просто не е вярно- кои са тия бизнес среди които ще искат да им се сложи мито на един 400 милионен пазар ???

 24. 24 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Колега, дори и да си прав, това ли ти е нивото на аргументацията?

  Sic transit gloria mundi...
 25. 25 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":
  Пълни тъпотии. Цялата американска администрация плюс, водещите американски конгресмени и от двете партии, нееднократно са предопреждавали Камерън и то публично , че ако Англия озлезе от ЕС, ще загуби най-много тя, но и целия западен свят.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 26. 26 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Няма статистически данни, които да подкрепят разбирането, че имигрантите натоварват социалните системи на ВБ. Хората, които идват там, работят и плащат данъци. Няма данни и безработицата да се е повишила, а няма и логика, ако тя се беше повишила, най-засегнато от това да е коренното "чисто" английско население. И на края, едва ли проблемната имиграция идва по линия ЕС, а по линия на старите им колонии. Така че анти-ЕС емоциите са най-див популизъм. Ако някога се материализират в излизане от ЕС, това ще бъде безпрецедентна и идиотска цивилизационна грешка - в името на 1-2 мандата на власт ще бъде поставен на риск изборът на следвоенна Европа да търси общо и мирно бъдеще. Да не говорим, че на световно ниво всички ще паднем жертва на големите държави, ако не сме обединени.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  Хи-хи-хи!
  Ако се вярва на автора, то една част от елита им сън ги не хваща да се наместят в статут като на Исландия спрямо ЕС - хем на пазаро вътре, с всичките му привилегии - хем душата в рая ... демек да са непричьом към европейските тегоби ...

  Е, ако е вярно ... И нЕма да стане ...
  Исландия не е излизала, а вече си имаше статута спрямо ЕС.
  Големобританците ако тръгнат да излизат - ще трябва да се договарят тепърва и специално взаимоотношенията с ЕС.
  Коренно различна ситуация, а Францата даже има и спомена и опита от дьо Гол как ги режеше за пазара като горчиви краставици ... Та като тръгне пазаренето след евентуално излизане ... Не, че ще се случи, де ...

  А за евроскептицизма, мигрантите и сичкото партайкипеж ... прастатии, другарки и другаре. Пропагандни прастатии колкото и доколкото отърва.
  На всеки, който джвака тая дъвка ...

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "шансовете на Европа да бъде важен играч на световната сцена намаляват значително, ако Великобритания излезе от ЕС"

  Това трябва да мотивари ЕС за значителни реформи, защото не само британците се дразнят от неефективността и бюрокрацията в Брюксел

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  Европа няма британски проблем. Някои среди във Велокобритания си играят на политика с Евросъюза за вътрешна консумация.

 30. 30 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 697 Весело

  Леле каква боза!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  То няма съюз,в който сме влезли,да не се е разпаднал.

 32. 32 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  И нито дума за преговорите за трансатлантическия договор САЩ-Канада-ЕС. Образно казано САЩ се присъединяват към пазара на ЕС, а УК излиза?!? ВТФ?

  Конспиративна теория: подсилват позициите на САЩ в гореспоменатите преговори.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 33. 33 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#24:"Максим Александров"]Колега, дори и да си прав, това ли ти е нивото на аргументацията?[/quote]
  Виж сега, таковатаа...аз съм завеждащ ентусиазма, та много много аргументи от мен не чакай

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  Казано с други думи всички ще загубят от излизането на Великобритания от ЕС и трябва да се работи по реформи и "стопляне" на отношенията между ЕС и Острова!

 35. 35 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 264 Гневно

  Ми да се махат. То и ЕС май си отива поради европейската склонност към неразбирателство. Хора, светът оглупява прогресивно. Само какви идиоти ни управляват в последните години... За българските политици е ясно - парцал до парцала. Никаква надежда. Европа допреди време се държа, но сега тия двамата горе от снимките са пример за агресия, простотия и расизъм. Езикът на омразата ги е пропил. Как го виждате тоя идиот Фарадж като прайминистър? Ами кретенът Камерън с отявлената си ненавист към Изт. Европа? Такава омраза към Румъния, България, поляците и Изт. Европа... Непонятно... Колкото ценя британската култура, толкова ненавиждам британската политика в последно време. Майната им!

 36. 36 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#18:"mseven"]Англия не и е мястото в обединена Европа.

  Исторически тя винаги е поддържала разделението на Европа, за да има по добри позии като балансираща сила.

  Това прави и сега.[/quote]

  Браво, отличен извод и наблюдение! Според мен Великобритания ще напусне ЕС, само ако успее да го разедини. Ако се провалят и Европа остане единна, ще се снишат и ще станат първи европейци. Така че битката за запазване на целостта ни е битка за оставане на Лондон в ЕС. Великобриатания живее още във времената на Империята, гледат с високомерие целия свят и очакват техния звезден миг. Истината е че нищо не са забравили и нищо не са научили. Аз лично обаче не съжалявам толкова за Европа(ние все още се държим), колкото за Русия, която се включи в тази игра зачеркна пътя си на миролюбива страна, която се е поучила се от грешките на сталинизма и имперското.

 37. 37 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Колкото и иронично да звучи Британците са единствената сила която бута ЕС към реформи. И Франция и Германия са си заровили главите в пясъка и не искат нищо да се променя. Фактите са ясни! Британците допринасят за 17% от бюджета и 25% от отбраната на ЕС! Като знаем колко са като население и територия - допринасят повече от много други "верни" членове.
  А тая Путиновска мантра че Америка искала да унищожи ЕС е най-голямата лъжа. На Америка и трябва силен търговски и военен партньор. Един обединен пазар ще обогати и двете страни. Ще загубят само мързеливите, неспособните и глупавите. Изглежда много хора в ЕС вече сами са се сложили в тази група.

  California Über Alles
 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  "В крайна сметка най-добрият начин да се реагира на британския въпрос е да се покаже на новото поколение европейци, че ЕС е решението на техните проблеми в XXI век."

  Новото поколение българи, като част от новите европейци, какво решение биха могли да търсят на своите проблеми? Образование и/или да хващат пътя по-далеч оттук! Тези които имат намерение да остават, ще трябва да се съобразят със старото поколение българи, които е по-трудно да определим генерално като европейци... Това си е неблагодарна работа, без ясни ползи в рамките на един човешки живот!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 475 Весело

  "Велика Британия" - искате да говорим за история, да си спомняме за "величието" на тази островна държава и да се връщаме към отдавна отминалите времена ?!
  Налял съм си и отпивам от бирата, хапвам си шунка и слушам "Preussens Gloria".
  Невероятно е !
  Германия е Моторът на Европа !
  https://www.youtube.com/watch?v=d_D1mYBBHgM

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 40. 40 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#35] от "world_citizen":

  За каква британска култура говориш? Ми то такова животно няма! Виж да цениш френската, немската или италианската култура - бива...

 41. 41 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Великобритания е най-губеща от ВСВ. (Днешните резултати го доказват.) От първокласна империя се превръща във второстепенна държава - загуби си мсичките колонии, на които дължеше икономическата си мощ. Чърчил е най-неудачният политик на времето си - подари Източна Европа на Сталин, срина колониалната система, даде икономическото първенство на САЩ... Какво още? А, да - успя да фалира държавата си и само благодарение на американците островът не потъна. Уреди франсетата да участват от страната на победителите на Потсдамската конференция, а след това Де Гол им върна жеста като ги държа цяла петилетка извън ЕИО. Неслучайно веднага след войната го изчибват от политиката... Дори сринатата от тях Германия се възстанови и задмина УК като бърз влак каручка.

 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Тази държава е принудена да направи това най вече защото е кралство. В противен случай трябва да промени този статут. А кралицата хич няма намерение да се пенсионира и това дразни някои държави в ЕС. Дори терминът ,,UK ,, (обединено кралство) създава комплекс на една Германия например . А Британия винаги е желала да е велика . За нас дребни но за тях тези терминологии винаги са на почит.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Bukalemun
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Любопитно

  WWW

  Ако тя родена с дръжка беше мъжка
  или То не беше тя...

  Някой някак е слънчасъл
  От безспир войни за шир или

  Гдето нивга не залязвало
  Слънцето.

  При все: на Изток
  Всяка сутрин то изгрявало.

  Excuse me.

  Континентална Европа е разположена на Изток
  от Британия и се шири до Урал

  Британският остров е Западна периферия
  на континента Европа.

  Проверете си континента... контингента... географския атлаз
  и... разчет.


  "Във време, в което

  центърът на икономическа и политическа мощ
  се измества от Запад на Изток

  и САЩ преосмисля приоритетите си,

  шансовете на Европа да бъде важен играч
  на световната сцена намаляват значително,

  ако Великобритания излезе от ЕС.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  мурзилажен хленч...

  Отдай почит поне на прахитлериста Ленин.

  Ленин сринал Руската империя и на нейното място
  учредил СССР.

  От този момент нататък Сталин и Хитлер
  поели кормилото на нацизма.

  Но двата хилядолетни райха се сринали скоропостижно
  (1945, 1991).

  пп
  Сега е лето Господне 2015.

  Свети Георгиев ден.
  Честито на имениците!

  До коментар [#41] от "BoKa":

  Великобритания е най-губеща от ВСВ.
  (Днешните резултати го доказват.)
  От първокласна империя се превръща във второстепенна държава - загуби си мсичките колонии, на които дължеше икономическата си мощ. Чърчил е най-неудачният политик на времето си - подари Източна Европа на Сталин, срина колониалната система, даде икономическото първенство на САЩ...

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Любопитно

  Драги чифте форумци,

  Вие лично - изпитвате ли разединяващо влияние
  от страна на Великобритания?

  До коментар [#36] от "nando":

  Англия не и е мястото в обединена Европа.

  Исторически тя винаги е поддържала разделението на Европа, за да има по добри позии като балансираща сила.

  Това прави и сега.
  - цитат на коментар #18 от “mseven”

  Браво, отличен извод и наблюдение! Според мен Великобритания ще напусне ЕС, само ако успее да го разедини

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Доброволно ли влязохте в османското присъствие
  и в болшевишкото?

  До коментар [#31] от "rosiraycheva50._":

  То няма съюз,в който сме влезли,да не се е разпаднал.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  ЕВРОАМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

  Глупости...

  Всяка нация храни своя доза шовинизъм и Британия има защо,
  но британците са реалисти.

  Адаптивно и сравнително цивилизовано са приемали промени в съотношение на интереси и сили.

  Британия печели рано от християнските реформи в Римската империя при Констанций и Константин.

  Морска държава, печели и чрез обмен на стоки и култура
  по морета и океани, особено след като Константинопол пада под турски мохамедани и сухоземните пътища на Изток завзети.

  Световна колониална империя, сравнително рано признава
  независимостта на САЩ. Заедно с Франция - и на Канада.

  Рано признава СССР и това е било грешка.

  Под мирния политически натиск на Ганди признава независимостта на Индия.

  Към края на 20 век цивилизовано върна суверенитета на други колонии около Индия и Китай.

  Естествено е САЩ, Канада и ЕС да се обединят в някаква форма на Обединение (Union), Съюз (Conjunct??)
  или Щати.

  Да, и Русия, но не под путинистки ссср.

  Да, християнско обединение, на светски държави.

  Исторически "Мала" Азия, Европа, Русия и Америка
  са в Християнска цивилизация.

  Английски език е световен свързващ лингвистичен "медиум".

  Езиковите национални "бариери" са част от проблемите за Европа (и Русия).

  До коментар [#21] от "bobhunter":

  Британската империя не иска да има нищо общо с Европа, освен ако Европа не стане част от нея или част от държавите от Британската общност...

 48. 48 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Великобритания отдавна е извън ЕС. Тя е член на АНГЛОСФЕРАТА, съю многократно по-мощен от ЕС. Англосферата се състои от САЩ, Канада, Англия, Австралия, Нова Зеландия. Огромна част от иновациите, Нобеловите награди, космическите изследвания се падат на Англосферата. Мощна световна военна сила. Имат зони за свободна търговия в Американския континент, стоят солидно с независимите си валути, имат огромни изкопаеми богатства. Въобще не издържа сравнение с ЕС, който нито има армия, нито има достатъчно нефт и газ, има болни членове като Гърция, Италия, Испания, Португалия и страда от хроничен Цоцализъм!

  Това е истинският мотив за поведението на Англия, а не разни семейни дрязги с ЕС. ЕС трябва да се промени и то бързо. Моделът е ясен и проверен.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 49 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":


  [quote#10:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Някой знае ли дали от 50 години насам има някой ислямист във Великобритания които се е интегрирал и вече е модерен европеец който без насилие подчинява децата и жената и не ги кара да носят отличителни белези за специфични културни и религиозни особености ? [/quote]

  Това е използване на подвеждащи пропагандни термини. "Мюсюлмани", които са приели британския (и европейския) начин на живот, са милиони. "Ислямисти"--тези които са го преболедували--също. Които не са го преболедували--или воюват нейде, или са се самовзривили, или скоро ще го направят.
  Мюсюлманските дядковци виждат себе си като патриарси които колят и бесят и всичко режават. Старите индусити--също. Старите католици--също.

  Ето това е картината. Ако имате още подвеждащи въпроси целящи не отговори, а просто нагнетяване на евтина истерия--попитайте се следното: "Добре, аз сега ще се почувствам важен, значим, и могъщ, като разпространя малко истерийка. Но ако още милион души го правят в същия момент, дали след три години като се окаже че сме задействали сили от които икономики се рушат, кръв се лее, и цивилизацията отстъпва със столетия назад, ще се чувставам пак толкова важен, значим, и могъщ? Дали аз имам отговорност пред обществото или не? Дали евтината истерийка днес няма да донесе скъпи плодове утре?"
  Лек ден.

 50. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#49] от "yxm09384148":

  ++++++++++

  И аз мисля така! Само новите имигранти все още външно в дрехите не са се променили. Старите имигранти се обличат по европейски. Вътрешно те никога няма да се интегрират. Както и аз никога не мога да се интегрирам с англо-саксонските пуритански навици или немската дребнава педантичност изискваща сляпо подчинение и никаква самоинициатива. Важното е да не се правят бомби - точно преди първи май във Франкфурт полицията арестува турско семейство, германски граждани обаче, с готова бомба, 100 пистолетни патрона и учебна противотанкова ракета. Отменен бе традиционният първомайски велокрос във Франкфурт на Майн. Българската преса не спомена този случай. Но тези случаи не дават лице на имиграцията в Германия. Тя отчаяно има нужда от свестни имигранти поради демографски срив и липса на нисш и среден технически персонал. И в рамките на шегата - от красиви свежи млади девойки за удоволствия! Шега!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#2] от "rainbou1":

  Баба Меркел проблем с реформите няма и затова Германия има балансиран бюджет и забалежете ОТРИЦАТЕЛНА основна лихви.
  Да му мисли Орланд и сие щото от 35 години Франция не е виждала балансиран бюджет и вече 10 години не успяват да го вкарат под 3% дефицит дори. И междувременно е натрупала масивни дългове които дори инфлацията причинена от печатницата на ЕЦБ няма как да отмие.

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#50] от "vxa15365434":

  Специално за младите образовани немци хич не мога да се съглася че са педантични и неинициативни. Дори напротив - спорят за щяло и нещало и непракъснато бълват идеи, повечето фантасмагорични. А работата им като качество е на средно ниво - над индийци разбира се но далеч под "нейтив" американци/англичани.

 53. 53 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  европеиските народи и държави са със стокхолмския синдром относно членството в ЕС половината народ иска европа другата половина не иска европа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK