Ципрас в страната на мечтите

Ципрас в страната на мечтите

© ReutersКоментарът е написан за портала "Проджект синдикейт" и се публикува в "Дневник" с тяхно разрешение. 


Гърция може да предизвика единствено съжаление. В продължение на повече от 5 години Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) я превърнаха в обект на провалил се експеримент със съкращаване на бюджетни разходи, който само засили икономическата криза в страната. Сега правителството на премиера Алексис Ципрас изглежда обречено на това да хвърли Гърция в пропастта.


А не биваше да става така.
Когато СИРИЗА, лявата партия на Ципрас, дойде на власт през януари, изглеждаше възможен един нов и ориентиран към растеж компромис. Дори твърдолинейните германски привърженици на бюджетната дисциплина - и определено канцлерът Ангела Меркел - започнаха да преосмислят позицията си. Причината е, че техните рецепти доведоха до безспорни нежелани последици за еврото и за стабилността на Европейския съюз.


Правителството на Ципрас с известно основание можеше да се представи като най-добрият партньор на Европа за прилагане на обширната програма за реформи и модернизация на Гърция. Мерките за компенсиране на най-бедните бяха посрещани с относителна симпатия в столиците на ЕС, а благосклонното отношение можеше да се подсили, стига Гърция да бе започнала да съкращава раздутия си бюджет за отбрана (както би могло да се очаква от едно ляво правителство).


Но Ципрас пропиля шанса на Гърция


защото лично той, както и други от лидерите на СИРИЗА се оказаха неспособни са погледнат отвъд хоризонта на собствената си партия с корени, залегнали в действията на една радикална опозиция. Те не схванаха - и не искат да разберат - разликата между предизборната кампания и управлението. Според тях да водиш Realpolitik е равносилно на това да се продадат.


Разбира се, именно приемането на неизбежните и наложителни мерки е линията, разделяща едно правителство от опозицията. Една опозиционна партия може да заявява претенциите си, да дава обещания и дори мъничко да си фантазира. Управляващата партия не може да пребивава в някакъв илюзорен свят на теоретични системи. И колкото по-фантасмагорични са обещанията на една опозиционна партия, толкова по-голямо е предизвикателството да се затвори пропастта, отделящо я от реалността, когато тя, подобно на СИРИЗА, действително победи на избори и дойде на власт.


Ципрас изглежда забрави акцента, който марксистката традиция поставя върху диалектичното единство на теория и практика. Ако искаш да преговаряш за промяна на посоката и темпото с кредиторите си, едва ли ще успееш, ако унищожаваш доверието към себе си и се надсмиваш и подиграваш на онези, от чиито пари се нуждаеш, за да не фалираш. Най-малкото, това е поуката, която сме си извлекли от теорията и практиката (известни още като реалният живот).


Ципрас в страната на мечтите

© Reuters


Но неспособността на СИРИЗА да се измъкне от радикалния си затворен свят не ни казва защо сформира коалиция с крайно десните "Независими гърци", след като можеше да направи правителство с една от центристките проевропейски партии. Надявам се, че не споделят общи политически приоритети, особено по отношение на стратегическите съюзи, което може да бъде еднакво лошо и за Гърция, и за Европа.


Две стъпки, които Ципрас направи скоро, след като дойде на власт, засилиха скептицизма ми. Първото е


флиртът му с руския президент Владимир Путин


Второто е опитът му да изолира Германия в еврозоната, което просто няма как да се случи.


Във валутния съюз на Европа се бе установил консенсус, че трябва да се стори всичко възможно Гърция да бъде задържана в него. Но гръцкото правителство трябва да разбере, че другите членове на еврозоната няма да са склонни да приемат исканията ѝ, ако това ще означава делегитимация на собствените им болезнени реформи. Нещо повече - докато времето за избягване на фалита изтича (а той може да настъпи още през юли), гръцките власти трябва убедят партньорите си с действия, а не с обещания.


Ципрас в страната на мечтите

© Reuters


Хаотичното напускане на еврозоната от Гърция - което в момента е най-голямата опасност - може да се избегне единствено, ако и двете страни действат с презумпцията, че преговорите не са за това кой ще спечели и кой ще изгуби в тях.


Няма да е лесно: всички страни са изправени пред сходен вътрешен натиск и какъвто и да е компромис ще принуди всички да дават обяснения у дома. Но дори да ги нямаше Тройката и валутният съюз,


Гърция пак щеше спешно да се нуждае от дълбоки реформи, за да стъпи на крака


Тя се нуждае от време и пари, които ЕС да ѝ предоставят, но също така и от това гръцките власти да приемат реалността.


Някои в Европа също ще трябва да се разделят с илюзиите си. Гръцката криза не може да бъде използвана нито да отслаби европейските консерватори и да промени баланса на силите вътре в ЕС, нито да бъде свалена от власт гръцката левица.


Сегашната криза и преговорите за уреждането ѝ са само за едно единствено нещо: бъдещето на Гърция в Европа и бъдещето на общия европейски проект. В интересите на Европа - политически и икономически - е да се помогне на Гърция отново да се изправи и да бъде задържана в еврозоната.


Но каквото е да е споразумение относно това как да бъде изпълнена тази задача, в момента изисква Гърция да докаже, че преследва същата цел.


Ципрас в страната на мечтите

© Reuters


Авторът е бивш министър на външните работи на Германия (1998 - 2005), когато страната категорично подкрепяше намесата на НАТО в Косово, и се обяви против войната в Ирак. През 60-те и 70-те години той участва в протести срещу елита на страната и играе ключова роля в основаването на Зелената партия в Германия, която ръководи почти две десетилетия. Коментарът му е написан за портала "Проджект синдикейт".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 627 Весело

  Ципрас в страната на мечтите
  *****************************

  Ципрас НЕ е в страната на мечтите ,
  той е Реалист

  други са заспали "сън дълбок"

  за съжаление обаче дори заспалите сън дълбок" нямат проблем

  докато има такива като Нас , да им плащаме сиртакитУ и бозукитУ..........

  и да им вършим черната работа

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  "не искат да разберат - разликата между предизборната кампания и управлението."

  Не че някой в ЕС им имаше доверие, но с поведението си на циркаджии ги ужасиха и потвърдиха, че не може да им се вярва

 3. 3 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Пет истини които левичарите мразят:
  1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни.
  2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи.
  3. Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг.
  4. Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация.
  5. Не можеш да умножиш богатството, като го делиш.

  Маргарет Тачър навремето беше произнесла култовата фраза:
  "Пътищата за излизане от криза са два - единият е десен, а другият е грешен."

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  „Да се подиграваш на тези от чиито пари се нуждаеш“ Точно определение.Да видим докога ще издържи ЕС.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Ципрас е ЧАО! Варуфакис е персона нон грата! Комарджия и некомпетентен, както се изразиха водещите в ЕС икономисти! От такива подобрение не чакай! Все едно да дадеш на куче, да ти охранява салама!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  ЕС в страната на мантрите - реформи , ценности... . великобритания е на малка крачка от генерална реформа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3261 Весело

  Ако беше викторианската епоха , Луис Карол щеше да го опише вместо Алиса !

 9. 9 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 426 Неутрално

  " канцлерът Ангела Меркел - започнаха да преосмислят позицията си. Причината е, че техните рецепти доведоха до безспорни нежелани последици за еврото и за стабилността на Европейския съюз."

  Кога пък точно Меркел и ЕС като цяло, са преосмисляли позицията си за Ципрас? Никога не са го одобрявали, одобряваха единствено реформите. Защото в Гърция само се вземат пари и не се връщат, за да не живеят бедно, живеят богато на гърба на целия ЕС, а май всички теглиха чертата.

 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1080 Любопитно

  Левичаря си е левичар. Дори като уж критикува Гърция, намира оправдания за действията на гърците. А признанието му че докато е в опозиция една партия говори едно, а като дойде на власт трябва да прави друго е еманация на левите идеи и илюстрация как действат левите популисти по цял свят. Лявото е болест!!!

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ove4encence":


  [quote#9:"4ove4encence"]Кога пък точно Меркел и ЕС като цяло, са преосмисляли позицията си за Ципрас? Никога не са го одобрявали, одобряваха единствено реформите.[/quote]

  Абе Йошката е типичното ляво нещо. Дрънкане едно към гьотере, изкривяване на фактите, откровени лъжи и популизъм. "Зелен" дето се борел срещу лошоте политици, пък после като дошъл на власт подкрепил НАТО в Косово, щото разбирал от "Реалполитик". И що лъжете така нагло докато сте в опозиция и обещавате реки от мед и мляко, бе левите???

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Тя се нуждае от време и пари, които ЕС да ѝ предоставят, но също така и от това гръцките власти да приемат реалността."Така е.Гръцките власти трябва да приемат реалността.Популизма беше преди изборите.

 13. 13
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  ще се сбъдне предсказанието на една гръцка пенсионерка преди 2 години ,която ми се оплакваше ,лежайки на верандата на къщата си на първа линия на морето ,че пенсията и паднала на 2000 евра месечно и било криза ,ама още щяла да падне и да станат като нашите ,а аз я апострофирах ,че баща ми и майка ми са общо с 250 евра месечно ,ама ще се сбъдне

 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Пак добре, че в началото на статията си, Фишер споменава, макар и без удоволствие, че катасТройката (МВФ, ЕЦБ и ЕК) вкара Гърция за 5 години в невиждана досега макроикономическа, социална, дългова и хуманитарна катастрофа.
  Да не забравяме, че 5 години катасТройката работеше с голямо удоволствие с корумпираната гръцка политическа класа от ляво и дясно и теми като данъци и прочие не бяха на дневен ред.
  Сега, като дойде СИРИЗА преди 2.5 месеца на власт, всички ревнаха как нямало данъчна система. Жалка картина. Безморална.
  Добре е, че благодарение на СИРИЗА, лъсна истинския облик на финансовия Капитализъм.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "kam27":

  Тя Меркел да му мисли ама ти почни от правописа...

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#13:"socialen"]Трагичното е, че за 35 години дяснолиберален англосаксонски финансов Капитализъм по американски образец, познат днес като Неолиберализъм и Либертарианство, [/quote]
  Щом започнах да чета и разбрах,, че Мунчо го е писал! Едно и също- всички дето мамят са добри, всички, които не дават да ги мамят са "дяснолиберален англосаксонски финансов Капитализъм по американски образец! Путин е готин, а всичката друга газ по света е вредна и скъпа! Ааааа, и комшиите печелят вместо нас!...От нищото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Политици като Фишер, които преди да се докапат до властта и се предадат на интересите на Олигархията и финансовия сектор, са били силно уважавани сред обикновените и прогресивни хора на Запад.
  Сега, като пенсионери, ходят и четат лекции, финансирани от неолибералните, неоконсервативните, либертарианските и северноатлантическите тиин-танкове на Олигархията, за чиито интереси работиха като бяха политици.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2033 Любопитно

  Германия и Европейската Централната Банка получиха жесток урок по инвестиционно банкиране. Германските банки губят 60 милиарда евро, ЕЦБ - хитро прехвърля на гърба на европейския данъкоплатец 140 милиарда евро закупени гръцки облигации. Франция и Швейцария също губят заемите си. Така че нервността и загрижеността са разбираеми, но е късно, твърде късно ... Какво са правили финансовите разузнавания на ЕС не знам, но САЩ и Китай нищо не са дали на Гърция. Значи са знаели за ... някои деликатни особености на гръцката икономика!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Видя ли, че пак съм прав.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#13] от "socialen":

  Аха, специално за Тачър - като поема УК са една горе долу пропаднала държава (е не чак колкото сесесере), и понеже нищо не прави днес са единия от двата локомотива в Европа.

  За Рейгън какво да кажем, този пост си го написал бе за дползваш нито една не-американска технология, Made in China не се брои, r&d-то си е пак в щатите.

  Това достатъчно ли ти е за някои теми за размисъл?

 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#6] от "kam27":

  " Меркел да ну мисли "


  Да, Меркел, германската икономика и германския стандарт на живот са поставени на карта, докато Ципрас, СИРИЗА и гръцкия начин на живот - просто благоденстват !
  В България вероятно има и хора с по- скромни умствени възможности, но във форума идиоти и олигофрени, почти няма ! Казвам " почти ", защото, ако анализираме внимателно коментарите на задунайците, ще видим, че правилото има изключения ...!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Огромен бюджетен сектор на хранилка от държавата и високи социални плащания - това е причината за загробването. Не е логично нашите чиновници да взимат 300-400-500 €, а гръцките им колеги - по 1000-1500. Намаляването им до нашите нива е неизбежно. Частниците сами ще се оправят.

 24. 24 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#15] от "socialen":

  пич ,не коментирай западните политики и политици и да ни казваш колко е хубав социализъма ,все още вашите деца и пари не са в СССР ,нито в Китай ,а на запад ,защо ли , защо ли не спестявате в социалистически рубли и юани ,а в империалистическите долари и евра ,не ни разказвай истории ,а мисли реално

 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#23] от "aleko":

  ха ха ха ,преди беще 2000 евра ,към 100 евра в тяхна полза ,затова са напред с матреала ,ама ще се оправят нещата ,взехме да се сравняваме вече и то реално

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3801 Весело

  До коментар [#15] от "socialen":

  товарищ, лозунгите от 70те години са за вътрешна употреба сред твоите другари пенсионери. Тук не ти е местния клуб на АБПФК.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#26] от "Полувишис":

  Когато е трябвало съм работил инак и днес нямаше да имате и това, което остана след 25 години дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец. Нормално е, че фактите не ти харесват. Факт е, че след 25 години сляпа вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила разградихте държавата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  ЕК е решила.. Контролиран фалит....Държави рекетьори в ЕС няма....

 31. 31 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#20] от "socialen":

  [quote#20:"socialen"]Видя ли, че пак съм прав.[/quote]

  Ти си паметник на социализЪма, само твоите коментари и интелектуалното ти ниво са достатъчни, за да се рабере защо във всяка една страна се е провалил. СоциализЪмА е философия на неграмотните папагали повтарящи до безсвяст безумни лозунги, чакащи в замяна подаяния от "бащицата", повече от логично трябва да си и русофил...

  Продължавай да громиш либертарианци, соросоиди, капиталисти, гейропейци - пишещ от компютър създаден от тези капиталисти, ползващ операционна система съдадена от либерасти на свободния пазар, свързан със света чрез соросоидското създание Интернет...

  Мдааа в креативността и създаването на нещо полезно социалистите не ги бива, ама виж за папагалски лозунги сте царе....

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 32. 32 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 525 Весело

  [quote#6:"kam27"]Меркел да ну мисли [/quote]

  Ну, Меркел, ну, помисли! (да се чете памисли)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 33. 33 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "petyo9":

  Свалям шапка. Много добре казано

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 665 Весело

  Според мен МВФ, ЕК, ЕЦБ и страните членки на ЕЗ готвят контролиран банкрут на гърчулята, но се чудят как да остане и в ЕС.
  Гърция повече пари няма да види, просто защото страните членки на ЕЗ, които кредитират Гърция през европейския фонд ще бъдат пометени от собствените си народи.

  Ще им отпускат по еврофондовете някакви пари и това ще е.
  Вчерашният ултиматум на МВФ към страните от ЕЗ или да отпишат дълг или фондът няма да дава пари, всъщност е оправданието на ЕЦБ и ЕЗ за да спрат новите кредити към Гърция.
  Гърция ще има драхма, но ще остане в ЕС, защото фондовете ще бъдат последният буфер пред пълният й разпад.

  В Гърция скоро ще има избори и си мисля че на власт ще дойдат консерваторите.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Водещите неолиберали и либертарианци, които визираш, вярващи в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила в полза на финансовия сектор и банките, и Олигархията, ги видяхме колко разбират на 15.09.2008 година, както и в периода 2009-2015 година в Гърция, която вкараха в невиждана макроикономическа, социална, дългова и хуманитарна катастрофа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Уф, аре стига с тия Гърци..
  Да излизат от Еврозоната и да си фалират, та най- сетне да се научат, че на чужд гръб не може вечно да се живее. А финансовите институции давали милиарди срещу ... нищо, да си вземат поука и да спрат да надуват балони.

 40. 40 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#3:"petyo9"]Пет истини които левичарите мразят: [/quote]

  Това новите лъжи на либералите ли са?
  Ами тогава като гледам така да вземат да махнат и данъците.Що богатите ще издържат армия,полиция,здравеопазване,що да делят с бедните,който има пари той е,само дето тогава няма да има лекари да ги лекуват,няма да има кой да им пази заграбеното.Когато си толкова богат,че да набуташ всички да ти слугуват и мизерстват да не стане да изгубиш всичко,че и живота си.

 41. 41 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Гърците винаги са си били левичари по манталитет. И искам някой да ми обясни при подялбата на Европа в Ялта от какъв зор Чърчил е поискал Гърция, а не нас?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 42. 42 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 258 Неутрално

  до социален. абе ти защо не отидеш в парка да поседнеш на една пейка и да поплачеш малко. нормалните хора получават малко минути повече плюсове получаваш само минуси би следвало да те накара да се замислиш малко дали си прав или не.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 258 Неутрално

  до социален. абе ти защо не отидеш в парка да поседнеш на една пейка и да поплачеш малко. нормалните хора получават малко минути повече плюсове получаваш само минуси би следвало да те накара да се замислиш малко дали си прав или не.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 258 Неутрално

  до социален. абе ти защо не отидеш в парка да поседнеш на една пейка и да поплачеш малко. нормалните хора получават малко минути повече плюсове получаваш само минуси би следвало да те накара да се замислиш малко дали си прав или не.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#41] от "lion555":
  [quote#41:"lion555"] И искам някой да ми обясни при подялбата на Европа в Ялта от какъв зор Чърчил е поискал Гърция, а не нас?[/quote]

  Бил е сам срещу останалите. Рузвелт се е интересувал само от това, Русия да се намеси във войната срещу Япония.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#26] от "Полувишис":

  " Чичка, вземи работи нещо, стига си се молил за подаяния в канцеларията на Антон Кутев ..."


  " Чичката " отдавна, отдавна е пенсионер и с помоща на Кутев си изкарва нещо към мизерната пенсийка ! Е, може да е мечтал да получава АБПФК-пенсия, но пропадането на СССР и Горбачовата перестройка, малко са му пообъркали плановете, де ...! И все пак е по- добре от онзи, когото всички във форума наричат " бай Таньо ", който се е спациализирал в борбата среду капитализЪма, трошейки мигачи, фарове, огледала и отмъквайки крушките от асансьорите, а вече повече от 20+ години е безработен и дори на си търси работа .
  Та така с Кутевата " банка кадри " ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Т.е. Йошка Фишер казва директно - топката е у гърците и от тях зависи как ще играят с нея или ще си забият окончателен автогол.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  ,,Ципрас в страната на мечтите,,
  .............................................................................................

  ,,...Мерките за компенсиране на най-бедните бяха посрещани с относителна симпатия в столиците на ЕС, ...,,
  .........................................................................................

  ,,....стига Гърция да бе започнала да съкращава раздутия си бюджет за отбрана (както би могло да се очаква от едно ляво правителство).....,,
  ....................................................................................
  ,,....Разбира се, именно приемането на неизбежните и наложителни мерки е линията, разделяща едно правителство от опозицията.....,,

  А какви са тези наложителни мерки?
  1. Да вземеш от тези на които си давал без да заслужават.
  За Гърция:
  А. 13,14,15 заплати на държавната администрация, абсолютно не ги заслужават, те и без това си получават много добри пари.
  Б. Заплатите на жените домакини, били готвели и чистели у домовете си, тяхно и без това задължение.
  В. Стотиците хиляди пенсии на умрели пенсионери, които пенсии се получават от несъвестни чиновници
  Г. И не на последно място както го пише в статията раздутия военен бюджет.

  А иначе
  Един призрак броди из света. И това е негово величество компютърът с неговия компютърен интелект, станал причина за появата на новите най бедни.
  Не Ципрас и Гърция са в страната на мечтите, целият свят е в страната на мечтите, защо. Защото в целият свят настъпва компютърната революция, която изхвърля стотици милиони без работа и без препитание на улицата. А след компютърната революция, пристига и революцията на роботите. А настанят ли се роботите във веригата на производството заемана от хората, цялото общество ще трябва да се преустрои, от общество на производители и консуматори, в общество на надзиратели над роботите, и мислители. Надзирателите ще се грижат за правилната работа на роботите и тяхното ,,здраве,,. Мислителите (т.н евристици) ще дават насоките на развитие на обществото

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1512 Весело

  До коментар [#13] от "socialen":


  [quote#13:"socialen"]Според Фишер Realpolitik означава да загърбиш принципите на Демокрацията и да се предадеш за пореден път на финансовия Капитализъм и на неговите виждания как би трябвало да функционира Света. [/quote]Нали!?Фишер е от твоите хора-крайно-ляв екстремист като млад,после "загладил косъм" във власттаЕди

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#23] от "aleko":


  [quote#23:"aleko"]Огромен бюджетен сектор на хранилка от държавата и високи социални плащания - това е причината за загробването.[/quote]В гърция държавни служители са около 1 милион.Като сложиш и семействата им и пенсионерите и инвалидите,се вижда,че към 1/3 та от цялото население на Гърция чака директно на държавата.друга 1/3 та индиректно.То си е жив комунизъм.

 51. 51 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Според мен ЕК е взела своето решение. Бавно фалиране на Гърция.. По добре да прежалят едни пари отколкото да изтърват да се разпространи заразата чрез това да се остави еана държава рекетьор

 52. 52 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#11] от "Олд Шетърхенд":

  Никой не обещава това, единственото нещо, което левите трябва да обещават и реализират са безплатно образование и здравеопазване, всички други сфери на обществения живот и икономиката трябва да се саморегулират по пазарен принцип и да се конкурират свободно! Здравата работа и труд ще донесат просперитета, това трябва да го знаят още малките деца, но трябва да им се даде равен старт.

 53. 53 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Йошка Фишер е абсолютно прав,дори доста мек,всъщност в оценките си за СИРИЗА,Ципрас и сегашното гръцко правителство. Проблемът е че подобни безумни левичарско-популистки убеждения и празни надежди преобладават в гръцкото общество и именно затова не се вижда и чува никаква и опозицията. С такива нагласи се налага неизбежният извод,че катастрофата на юг от Кулата е неминуема и всички шансове за разумно и взаимноприемливо решение вече са проиграни или ще бъдат проиграни следващите няколко седмици / ако са им останали толкова /....

 54. 54 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#49] от "yanne":

  А така! Е ся си дойдохме на думата!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Весело

  Вий си говоирте за "мечти", но вчера МВФ е заплашил, че ако ЕС кредиторите на Гърция не опростят голяма част от дълга й, МВФ щял "да се оттегли" Това, защото Гърция изпаднала в рецесия. Отново. Гърция има подкрепата на САЩ. Това какво ви говори? Че ново опрощаване на гръцки дълг е В КЪРПА ВЪРЗАНО

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Не им е Гърция единствен проблем на западняците. Гръцкият дълг е малък в сравнение с германския, френския и британския. За южна Европа да не говолим. Еврото се тресе така или иначе, а Гърция е само катализатор. Ама каквото има да става, ще стане.

 58. 58 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не мога да позная Йошка!
  Някой му е сипал нещо в питието!
  Та това сте вие Йошка - вашите са на власт...

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 59. 59 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#35:"socialen"]Пролетариатът възприехте 1:1 идеите на капиталистите. Това, обаче, няма да ви направи от пролетарии капитплисти. [/quote]
  Явно - голяма каша е в главата ти. Даже без да се замислиш употребяваш дъми без съдържание. "Капитализъм" например. Занеш ли какво означава, че го използваш?

  [quote#40:"mimeto71"]Когато си толкова богат,че да набуташ всички да ти слугуват и мизерстват да не стане да изгубиш всичко,че и живота си. [/quote]
  Много патетично! Но емоцията измества логиката. Защото само в богатите, "капиталистически" (според "socialen" страни е постигнат жизнен стандарти благосъстояние, здравеопазване, пенсионно и социално осигуряване, майчинство и купища други социални придобивки за което нашите комунисти само мечтаеха и сънуваха мокри сънища. Преди за това бягаха на запад - там като безработен живееш няколко пъти по-добре отколкото тук живееше началник-цеха. А като работиш - знаеш за какво работиш и се чувстваш горд, че си данъкоплатец. Да не забравяме, че и там издържат армия. Но икономическите закони са обективни - тоест те действат и извън нашето съзнание. Доколкото пазарната икономика ги следва и се радва заслужено на резултатите от труда си, в социалистическите страни всичко беше като в огледалният свят, пък и всички огледала се оказаха криви. Заради това уродливата социалистическа икономикане можа да осигури и една стотна от благоденствието в една демократична страна и затова - в крайна сметка, се провали.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#3:"petyo9"]Пет истини които левичарите мразят: [/quote]

  От мен +++++ за петте истини.
  До коментар [#3] от "petyo9":

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 62. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  [quote#6:"kam27"]количествените олеснения и неопредиленоса са истинските опасения за инвеститорите [/quote]
  Ъ?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  ?" Те не схванаха - и не искат да разберат - разликата между предизборната кампания и управлението."
  Истината е ,че всичко обещават и Луната и Слънцето,докато са в опозиция.Но да искаш същото и след като си спечелил изборите,си е глупост откъдето и да го погледнеш.

 64. 65 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  [quote#41:"lion555"]И искам някой да ми обясни при подялбата на Европа в Ялта от какъв зор Чърчил е поискал Гърция, а не нас? [/quote]


  Много проста сметка. По този начин е затворил Средиземно море за Руснаците. Сега, за да влезнат в средиземно море големи Руски военни кораби трябва да заобиколят цяла Европа. Докато, ако Гърция беше Руска Дарданелите ставаха Руски, почти всички гръцки острови щяха да станат Руски военни бази. А и Сталин е казал Гърция, или България

 65. 66 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#62:"Lady Zeppelin"]От мен +++++ за петте истини.
  До коментар [#3] от "petyo9":
  [/quote]

  Благодаря. Авторството не е мое, но и аз ги харесах много и от време на време ги припомням защото с малко думи се разбиват едновременно много опорни точки.

 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 68 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#23:"aleko"]Не е логично нашите чиновници да взимат 300-400-500 €, а гръцките им колеги - по 1000-1500. [/quote]
  Колега, след като пенсиите на тези чиновници бяха 1500-2000 евра, заплатките им са били 3-4000 без рушветите.

 68. 69 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "petyo9":

  "Пет истини които левичарите мразят:
  1. Не можеш да превърнеш бедните в богати чрез закон, който превръща богатите в бедни.
  2. Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи..."

  Много точно казано и добре, лаконично синтезирано.
  Но аз - като отказващ да се идентифицирам нито с "леви", нито с "десни", и наблюдавайки доста как различни държави и управления се лутат "А НАЛЯВО, А НАДЯСНО, А ПРАВО В ЛА.НОТО ПРЯСНО", бих опитал в непретенциозно шеговит тон да изведа и някои правила и за "десните".

  1) Не можеш да превърнеш престъпници, крадци, корумпирани и мошеници в богати чрез НЕСПАЗВАНЕТО, ПОГАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИ ИЛИ ЧРЕЗ ОБСЛУЖВАЩИ ГИ ТАКИВА в достатъчно големи мащаби и достатъчно дълго време и да претендираш, че това е съвременна демократична държава, демокрация!

  2) Когато някой получава нещо, за което не е работил, друг трябва да е работил за него, без да го получи... и по този начин е натрупал сериозно богатство - чрез лъжи, измами, кражби, корупция, престъпления, ... И СЕРИОЗНО ОБЩЕСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ И ВЛАСТОВИ ПОЗИЦИИ, и когато такива станат твърде много, ТО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ НЕ Е УСТОЙЧИВО И НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДЪЛГО (ВЕЧНО), ЗАЩОТО СТАНДАРТЪТ НА ЖИВОТ НА ОГРАБЕНОТО МНОЗИНСТВО ПАДА, А ГНЕВЪТ МУ РАСТЕ!

  3). Държавата не може да даде на някого нещо, което преди това не е взела от друг, НО ДЪРЖАВАТА КАТО ИСТОРИЧЕСКИ СЪЗДАЛА СЕ И НАЛОЖЕНА ФОРМА НА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ПОЗНАТА И ВЪЗМОЖНА ДОСЕГА (в съвременната история на човечеството и създаването на блага, респ. натрупването на богатства СТАВА САМО И ЕДИНСТВЕНО В НЕЙНИТЕ РАМКИ!?!
  Никой не е създал значими блага и/или богатство ИЗВЪН РАМКИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ И СИСТЕМА, тоест извън ДЪРЖАВАЪА, независимо дали Зго съзнава и признава, или не, и независимо дали е с нейната помощ и съдействие, или въпреки нея!

  4."Когато половината хора разберат, че няма нужда да се работи, защото другата половина ще се грижат за тях, и когато другата половина разбере, че няма смисъл да се работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили, това е началото на края на една нация" - това е пример за добре звучащ и начешващ егото и самочувствието на някои припев и парадигма, и затова редовно употребяван, но ако си направим труда малко да се позадълбочим и анализираме, може да видим, че нещата не стоят съвсем тка. Но е по-добре да изтъкна какво имам предвид в отделен постинг,

  5. "Не можеш да умножиш богатството, като го делиш." е така.
  Дори и защото чисто математически умножението се дефинира като ... СЪБИРАНЕ НА ЕДНОТО ЧИСЛО (МНОЖИТЕЛ) ... толкова пъти, колкото е ДРУГОТО ЧИСЛО (МНОЖИТЕЛ) - ако са два.
  Но... това не означава, че не съществуват и други действия - операции - като изваждане и делене например.
  ИЛИ ЧЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО БОГАТСТВОТО - и то разглеждано отделно - Е ЕДИНСТВЕНИЯТ И НЕ КОМПЛЕКСЕН (несвързан с. други) КРИТЕРИИ И ЦЕЛИ НА ЕДНО ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВА!
  Той е важен показател, НО Е КОМПЛЕКСЕН И СИНТЕТИЧЕН, ФУНКЦИЯ И В РАМКИТЕ, РЕЗУЛТАТ И НА ДЪРЖАВАТА!

 69. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 72 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#6] от "kam27":

  Чае шукарие?

  Да разлая троловете!!
 72. 73 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#28] от "socialen":

  да, добре си работил. комбинати, които изтровиха и разболяха населението, а в огромни области отровихте земята и реките.

  да не отварям и темата, че с вашите работни повинности унищожихте трудовите навици на българите.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 73. 74 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#38] от "lz2":

  и как точно смяташ, че Мунчо ще бие отбой с дежурните си простотии? Мунчо цял живот си е получавал заплатката и премийките си като си изработва нормата. норма, която няма нищо общо с качествен продукт или услуга, а просто с някакво некачествено количество.

  виж го, и до днес продължава да повтаря една и съща глупости, просто защото касиерката на Кутев му "брои" стотачка, ако напише 200 поста

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 74. 75 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#46] от "niksan1":

  да, точно такава е кутевата банка кадри... тотални некадърници, които искат да управляват с "твърда ръка".

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 75. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 77 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#76] от "Травис Титев":

  аз съм демократ, да.
  и не, не се кефя на кризата в Гърция.

  искам много скоро да има нови избори в Гърция и център-дясно коалиционно правителство да сключи споразумение с кредиторите си, да има частично отписване на дълг, начало на приватизация и реформи и създаване на антикорупционно звено, което да изгони олигарсите и от Гърция. искам Гърция да бъде стабилен и надежден член на ЕС и НАТО.

  но презирам комунистите разбра го, нали? презирам тези жалки безгръбначни предателски твари

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 77. 78 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#15] от "socialen":

  Най-забавното е че такива "социални" като теб никога няма да си продадат компютъра и да купят храна за нуждаещите се. Такива като теб говорят за хората ровещи по кофите, но не им купуваш и една баничка когато ги срещнеш. Щото десни "глупаци" като мен правят такива жестове. Ти нямаш време да им купиш баничката щото се бориш неуморно за правата им и за светлото им бъдеще.

  Лицемери....

 78. 79 Профил на старихораовчари
  старихораовчари
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Извинете.
  Нямам време да чета в детайли всички коментари, та само да попитам набързо: Socialen обяснява ли как всичкото зло на света идва от "Невидимата Ръка На Пазара И Неговата Чудодейна Самолековита Сила"?

 79. 80 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  До коментар [#28] от "socialen":
  Пич, я ми обясни какво лично си направил за МТБ на РСО... и ще ти повярвам. Знаеш ли какво се крие зад съкращенията? Напиши го и ще ти повярвам, че не си трол.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 80. 81 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Ципрас пак клати лодката и това никак не е добре...

 81. 82 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#18] от "socialen":

  Прост, по-прост,Мунчо!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 82. 83 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В страната на красивите лъжи. Надява се да подкваси морето.

 83. 84 Профил на Просто десен!
  Просто десен!
  Рейтинг: 8 Весело

  Гледате ли шествието по случай Гергьовден по БНТ 1? И гърците са покени.

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 86 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#82] от "Captain Shakespeare":

  Сам се издаде.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#10:"Олд Шетърхенд"]Левичаря си е левичар. [/quote]
  Комунист та чак дрънка. И много добре познава комунистическата идеология и теория, това за единството на противоположностите съм го учил като студент, цели 4 предмета имахме такива. И следа нямаше от осъждане на тази марксистка идеологема, личи си че вярва в нея и му е пътеводна звезда.

  Отгоре на това и циник, съвсем открито си съветва Ципрас да гледа на предизборните обещания като на предизборни лъжи, да се откаже от тях веднага след като с тях е спечелил властта.

  Всъщност това е единствената му критика, че Ципрас не е достатъчно циничен и закоравял лъжец. Не за налудничавите обещания и планове, приема че те могат да бъдат използвани за спечелване на властта. Независимо че обещанията на Ципрас са направо лудост все пак той не ги захвърли на боклука веднага след като с тях получи властта, не е хладнокръвен закоравял лъжец както го съветва Йошка Фишер и какъвто изглежда е той за да го препоръчва.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 94 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Ципрас се старае да изиграе добре всичките си козове.Немците бяха свикнали последните 5 години да пращат един e'mail/заповед и продажните ПАСОК и Нова Демокрация да подскачат.Това свърши !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 94. 95 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  [quote#53:"thepirineagle"]Проблемът е че подобни безумни левичарско-популистки убеждения и празни надежди преобладават в гръцкото общество [/quote]
  ++++++
  И затова единственото решение е горчивото лекарство. МНОГО горчиво, да им държи влага няколко поколения и служи за обица на ухото да не се връщат отново на същият път.

  Според мен националният характер на гърците които са общоизвестни хитреци и ментарджии няма да се промени, невъзможно е. Но ако не може със съвестта то може да бъдат вкарани в правият път с тоягата. Ясно да видят, че или ще се държат (полу)нормално или ще страдат и то силно. Накратко "со кротце со благо" не стана, време е за кютека.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 95. 96 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  До коментар [#87] от "socialen":
  + от мен, за това, че признаваш неграмотноста си. Защо ли е единствен плюс на коментарите ти?
  Разбери, че не може да коментираш социално/несоциално, що е капитализъм, ляво/дясно.....след като ни си учил нито философия, нито диалектика, материализъм, да не познаваш трудовете на Хегел, Маркс, Кейнс....
  МТБ на РСО е материално техническа база на развитото социалистическо общество! Щом това не си минал....замълчи.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 100 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#92:"socialen"]Когато пролетарий като тебе "разяснява" нещо, то се получава такъв коментар. Винаги се радвам, когато Пролетариатът се правите на капиталисти. [/quote]
  Ееее.... само толква ли? За това какъв надник очакваш? Или от толкова жигосване във форума се е поизпарил трудовият ти ентусиазъм? Бъди по-агресивен, нападай, спори! Иначе мъни - нанай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK