Цар, Църква и все същият кич

Симеон Сакскобургготски

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон СакскобургготскиСпоменаването на г-н Сакскобургготски в богослужения на Българската православна църква като "цар на българите" е обикновена безвкусица. На българското православно отсъствие на елементарен вкус сме свикнали отдавна. Висшите постове в Църквата се заемат от хора, които носят "Ролекси", возят се на грамадни американски лимузини, които и в САЩ се смятат за кичозни, флиртуват с най-ниските съсловия парвенюта, а дори и с всеобщо известни престъпни персонажи. Това е стилът на Българската православна църква. Доминиращият в публичния свят неин стил днес.


От друга страна самият г-н Сакскобургготски е символ на лоботомията, която бе извършена върху незрялата глава на българския парламентарен режим през 2001 година. Този човек говореше български с накълцана като зелка граматика, демонстрираше великодушието си към ченгета и техните служби, насади омраза към честната демократична публичност, с онова незабравимо "вервайте ми" настояваше, че публичната реч лежи зад него някъде в полетата на плебса и употреби символния си ресурс за доста дребни цели.


И сега изведнъж пак тази Православна църква и пак този Кобургготски...
Изписа се лавина статии против решението на Църквата да го споменава като "цар на българите". Аргументациите варират от по-груби (повечето, особено на юристи) към елегантни и ерудирани (Калин Янакиев в Портал "Култура"). По този повод бих искал да кажа няколко думи. Не ми е лесно, тъй като нямам никаква мотивация да говоря за този човек и неговата църковна обвързаност, както и обратно, за тази Църква и нейните нелепи политически позиции. Но ще се опитам да погледна сериозно на спора, за кратко, заради експлозията от коментари в медиите.


Църквата споменава "цар на българите". Срещу този израз се надигна цялата позитивистка правна общност (друга в България няма). Според нея споменаването е противоконституционно, тъй като България е република и така нататък, известни неща. Това, разбира се, не е така. "Цар на българите" би било противоконституционно, ако е израз вътре в езика на конституционно определените власти, органи и отношения между тях, тоест в процедурния език на републиката. Тогава изразът би влязъл в конфликт с конституцията изобщо, по-конкретно с изрази като "република" или "президент", както и с основни процедури. Но това е невъзможно, няма как във формалния език на републиката изразът "цар на българите" да намери свое място, просто не е възможно, дори официални лица по цял ден да си го повтарят на глас. През 2001 година г-н Огнян Герджиков, председател на Народното събрание, произнесе знаменитото изречение "Доверието на Негово Величество към депутатите в някакъв смисъл стои над закона". Но и това "споменаване" няма значение, просто е глупаво и говори нещо за автора си. Така че дори в републикански официален контекст да се спомене изразът "цар на българите" това ще е все едно да се споменава "Мечо Пух", "гнева на Ахила Пелеев" или думите "елфи и орки". В строгия език на републиката тези изрази външно-физически могат да се изричат, но са лишени от значения, така е устроена държавата. Толкова по тази забавна и плоска страна на въпроса.


Втората страна има отношение към въпроса:


Дали е редно Църквата да "споменава" г-н Сакскобургготски като "цар на българите"?
Не е редно, защото е кичозно. Но не е неправилно


Не е неправилно, нито от държавно-правна гледна точка, нито от широко-нормативна, нито от по-свободно взета църковно-правна (казвам свободно, тъй като изключвам някакви специализирани прочити, които не познавам). Аргументът е разчленен и има части.


Преди всичко той твърди, че г-н Кобургготски е загубил царството си през 1946 година и това отменя възможността да бъде наричан "цар на българите". Тази част на аргумента не е коректна. Монархът може да няма своето царство, това не променя нещата с неговия статус (сан, ранг, титла, каквото и да го наречете). Приемането на републиканска конституция променя формата на държавността, а не титлите на монарсите.


В друга част аргументът срещу "споменаването" се фокусира върху обстоятелството, че г-н Сакскобургготски е бил премиер. Като премиер той се е заклел в републиканската Конституция от 1991 година. С клетвата си той се е отказал от монархията сам, доброволно. Отказвайки се, той престава да бъде "цар" и не е коректно Църквата да го "споменава" с тази висша титла. Този аргумент не е солиден.


Първо, Църквата говори за "цар на българите", а не за "цар на България" (аргументът е споменат мимоходом и игнориран като несъществен от Калин Янакиев). Това множество "българите" е неопределено и няма съществена връзка с държавността, още по-малко с конкретната й форма днес. "Българите" е абстракция с пред-конституционен символен статус. Дори не е ясен профилът на "българите", тоест какво включва, какви лица, с какви конкретни емпирични характеристики. (Отделен е въпросът, че и "цар на България" е допустимо по същите причини.)


Второ, "цар на българите" не само е пред-конституционна абстракция, но е твърде далеч дори от относимата към конституцията абстракция "народ". "Народ" също е аморфно, но все пак има известна структурираност, някакви очертания и образ. "Народ" има тази минимална подреденост, която го прави инстанция/основа на конституционния акт, условие, от което възниква държавна форма. Откъдето и "Ние, Народът..." като основно само-референтно назоваване в конституциите. "Българите", от своя страна, е напълно неструктурирано множество, от което конституция не може да произтече. Разликата не е емпирична, е в това, че "народът" може да каже "ние", има този капацитет за само-структуриране.


Трето, ако "царят" е "на българите", той няма първична обвързаност с никаква конституция. Дори Търновската конституция, която поражда монархия, съдържа двойнственост по отношение на конституционната обвързаност на княза/царя. Тя го "конституира", поражда фигурата му, от една страна. От друга, обаче, го дефинира по начин, с който фигурата му надхвърля самата конституция. Всички власти действат от негово име, например. Това е базисно противоречие в конституциите на монархическите режими, Търновската включително. (Изходът от него е пълна деполитизация на монарха, както показва Макс Вебер.) По-съществено, обаче, е това, че князът/царят може временно да се обвързва с определен режим, без да е фатално и необратимо свързан с него. Фигурата на монарха се отнася до "българите", независимо от държавната форма. Ако същият този аргумент се проведе последователно, би трябвало да се твърди, че "царят" не трябва да приема и граждански паспорт. С приемането му той заявява лоялност към републиката и нейния гражданско-политически ред. Подобни зависимости, обаче, не могат да се твърдят, тъй като смесват гражданско-политически и символни редове.


Четвърто, ако се отиде още по-далеч, "българите" в църковното "споменаване" може, подобно на изчезналото царство, да не са действителна в емпиричен смисъл група, множество. Напълно възможно е да се "спомене" от Църквата несъществуващо множество, а царят да бъде "цар на Х". Това може да е комично, но не би било противоречиво. Не би било и концептуално грешно, а още по-малко би имало отношение към каквато и да е конституция.


Ако, не дай Боже, "българите" се изселят до един,
"царят на българите" ще си остане самотен и нещастен


но със своята лелеяна титла "еди-какъв-си на българите".


Пето, изглежда Църквата ще "споменава" г-н Кобургготски с думите "благочестиваго царя болгарскаго Симеон". Това е още по-неопределено и неутрално дори от "цар на българите". Но какво променя формата на въпросното "споменаване". Църквата има право, не влиза в противоречие нито със своя правна доктрина, нито с гражданско-правното условие на републиката. Проблемът не е в това. Ако изобщо се гледа сериозно на тези комични маневри, трябва да се каже, че


монархичесското достойнство, основният ресурс на един монарх днес,
бе напълно разбито от г-н Кобургготски


То бе използвано за политическа кауза от доста нисък порядък. Това падане на достойнство е необратимо, морално необратимо, а не републиканската клетва.


Въпросното църковно "споменаване" повдига въпроса


защо и докога Българската православна църква
ще се занимава с откровени глупости?


И докога, занимавайки се с разнообразни глупости, ще кара православните по тези земи да се чувстват и те като глупаци?


Царят-премиер е една от най-уродливите политически фигури в най-новата история на България. Дори да оставим настрана всички негови особености: например конфликта на интереси при влизане във владение на имотите, които сега съдът му взема един по един; старческо-надменната сръдливост пред нормални за демократична публичност въпроси; заобикалянето на демократични практики като избори и множество други процедури; продажбите на ордени на Фердинанд, които не му принадлежат, както не му принадлежат прословутите имоти; и така нататък. Драматизациите около "споменаването" му от Църквата само създават допълнителна тежест, политическа и общо символическа на една обикновена безвкусица.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Чемодан, вокзал, Мадрид! Време е.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Чемодан, вокзал, Мадрид[/quote]
  С църквата или?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 439 Неутрално

  И от царя и от църквата ни лъха на пошлост,на комунизъм лъха...на лъжа лъха.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  И Църквата, и Царя са изхабени и освен за кич, за друго не се надявайте. Най-много да има пак някой скандал със свещоливница или с "погрешно" възстановени земи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1686 Гневно

  Вие сте мадридчанин, г-н бивш премиер. Отидете си вкъщи и оставете българското общество да се развива по правилния път, защото предложения от Вас от 2002 до днес видяхме, че е неправилен.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Блестящ текст.Браво.Накара ме да си спомня една позабравена песен на трио" Спешен случай"-"Каролайна".
  Между минало страшно и бъдеще неясно живее един малък народ.
  Свободата му приляга, но чепикът го стяга и погрешен е всеки нов ход
  и очаква го глад и очаква го мрак, а не липсват и други беди.
  Напред крачка направи, а със две изостане и така нещо все не върви.
  Припев
  Девет милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета.
  А котараците подхвърлят досиета и си пият кафето.
  Тази песен е правена когато сме били 9 милиона,сега сме около 7 милиона,а песента е актуална.

 7. 7 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Църквата вече не разчита на обикновенните вярващи. Нали си има държавни функционери, които и заделят от нашите данъци и бизнесмени - едри и не толкова, които може и да се окажат клиенти на КТБ например.
  Е, случва се да се появи и такъв като дядо Добри. Вероятно, с оглед на възрастта, не осъзнава точно какво прави, но проси в полза на Църквата.
  Най-големият проблем обаче е нагласата на обществото:
  -не задават неудобни въпроси,
  -нямат идеи,
  -приемат всичко, което им се каже, за вярно,
  -допускат да бъдат заблуждавани по елементарен начин,
  -позволяват да бъдат тритирани като "овце" и "зеленчуци" и дори да ги мачкат и манипулират, не реагират по никакъв начин.
  Дори не се съмняват в правотата на лишени от каквито и да е доказателства и стойност тези.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Според автора понятието "Народ" е "условие, от което възниква държавна форма. Откъдето и "Ние, Народът..." като основно само-референтно назоваване в конституциите". Досещам се за чии конституции хортува Попов, но се е увлякъл и забравя къде живее. Родната българска конституцията започва с "Ние, народните представители..." и никакъв народ не се мярка там, още по-малко като държавотворен субект. Ако бай Стефан си мисли, че това е по-малко комично от православните глупости - прав е, в конституцията говорим за трагедия, но кой знае защо тя не прави впечатление на обръгналите.

 9. 9 Профил на female
  female
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вероятно случайна грешка! Не "лоботимия", а ЛОБОТОМИЯ

  Определение според Уикипедия:

  Лоботомия е хирургическа операция, състояща се в прерязването на снопчетата от вътрешномозъчни нервни влакна, които свързват основата на главния мозък с челната мозъчна кора. Тази техника се използва често до шестдесетте години при лечението на психични разстройства.

 10. 10 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Този път Стефан Попов "изби рибата" с тпзи текст и постави ма мястото им и цар и църква. На заслуженото им място.

 11. 11 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Чемодан, вокзал, Мадрид! Време е. [/quote]

  той "чемоданът" отдавна е готов ,
  с 550 МЛН Евро....надиплени за "старини"

  вместо вокзал - аэропорт

  и времето МУ е дошло

  но от това няма да ни стане по-леко ,
  с тези Умни глАви наши...
  мотиката ни ще е винаги 9 кг

 12. 12 Профил на female
  female
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Българската православна църква (БПЦ) е една голяма въпросителна. В мълчанието си - предизвиква съмнения, в говоренето си - обърква. Публичният й образ е сложна компилация от арогантността на част от Висшето духовенство, спотайваните зависимости на близкото минало, заключеността на финансите и управлениeто й, назидателността й по чувствителни теми, нездравата й прегръдка със силните на деня ."

  Източник:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2013/02/24/2009026_curkvata_za_nachinaeshti/?sp=0#storystart

 13. 13 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]

  Блестящ текст.Браво.Накара ме да си спомня една позабравена песен на трио" Спешен случай"-"Каролайна". [/quote]
  ++++++++
  Много добра аналогия!
  И още нещо: който е писал текста на песента, явно е бил много мъдър човек.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  Цар, Църква и все същия кич!
  Г-н Попов, защо не добавите и "Службите" за сигурност? Кичозните служби!
  Още през 2001г. се появиха сигнали, че Симеон е контролиран от руските служби. Никой не е направил нищо сигналите да бъдат опровергани - значи са достоверни.
  Още тогава бе нарушено изискването висшите държавни
  чиновници и ръководители да са с висше образование - Симеон стана премиер без диплома, както и сладкаря Лучано. Законът бе променен пост фактум.
  Е, нема такава държава!

 15. 15 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дедо Мони Секса Би...никога не е коронаван, за "цар на българите", да той е син на Български Цар, но до тук..По същата логика, трябва да се споменава и Цар Киро, като "цар на циганите", неделима част от българското общество..
  Нямат край простотиите, в милата ни република!!!

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  "От друга страна самият г-н Сакскобургготски е символ на лоботимията, която бе извършена върху незрялата глава на българския парламентарен режим през 2001 година."

  Ще трябва да си го запиша! Евала на автора! Напълни ми деня!
  Както е видно от личния му сайт, www.kinsimeon.bg, Деди е напълно наясно със себе си! Едва ли е избрал този домейн, защото "дот ком" е бил зает! И при Православната ни църква, и при Царят-Дедо пъпната връв е хвърлена в ДС, така че ако не с друго, поне ще сме уникални с това, че монаргическият институт у нас може да отпадне и вследствие на успешно проведена лустрация?! Ама надали...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Колко реторика е изсипал многоуважаваният автор, за да оправдае противоестественото поведение на БПЦ. Дори да приемем, че няма правен проблем (какъвто всъщност има, към този точно въпрос следва да се подходи комплексно, не случайно на повечето бивши монарси диектно им е забранено да ПОСЕЩАВАТ бившите си владения, со страх от затвор и репресии) пак си остава брутално, адски неморална провокация, заплатена с копейки и обслужваща чужди интереси!

 18. 18 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Да си дойдем на думата, първо, колко Симеон е цар и дали заслужава да е ? Цар никога не е бил и не е ! Бил е престолонаследник след смърта на баща му-цар Борис ІІІ, но поради непълнолетието му държавата се е управлявала от регенти ! След това след референдума от 1946 г Симеон е иппратен в изгнание, но когато е трябвало да навърши пълнолетие КГБ(ДС) са го принудили да подпише декларация , че се отказва от трона, за което говори факта, че той никога след това не постави въпроса за възстановяване на монархията и затова се съгласи да стане премиер ! Заслужава ли обаче да го почитаме като цар ? Не, не и не ! И то защото с действията си се подигра с българския народ- докараха го ченгената от ДС, за което той се зае да им изпира имиджа, после се оказа лъжец и крадец, даде на Доган да разпределя порциите и да си урежда обръчите, застана на страната на ченгетата от Максимовия синод(които сега му връщат жеста) срещу Алтернативния синод които бяха донякъде моралния стожер в църквата, накрая взе имоти които не са негови и сега съди държавата в Хага за тях ! Наглец и морален нечистоплътник !
  Сега за църквата ! БПЦ през последните 70години - това е най-срамната част от историята на българската църква от създаването и та досега ! Без изключение нито един от ръководствотона БПЦ през тези години не може да се нарече праведен християнин, повечето бяха ченгета от ДС, а и тези дето не са били с нищо не доказаха, че са благочестиви християни ! Не случайно те не се покаяха за свещенослуженето си през комунистическия период ! Не случайно най -много комунистите се застъпиха за тях! Не случайно точно бившите комунисти сега са най-върлите им фенове и станаха по- вярващи християни и от папата ! В цъквата и нейните върховни органи липсва ли морал тя нищо не трува ! Това е отговора - цъквата и нейните митрополити са недостойни пред бога и пред народа ! Затова храмовете са празни ! И затова техните молитви и споменавания на недостойни царе и личности буди само усмивки и съжаления !

 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  "Не ми е лесно, тъй като нямам никаква мотивация да говоря за този човек и неговата църковна обвързаност, както и обратно, за тази Църква и нейните нелепи политически позиции"

  Е, защо се мъчи тогава авторът. До тук прочетоши по-натам нямам сили просто. И аз бих могъл да спретна една статийка за атомната физика /колкото и да не разбирам от нея и колкото и да ми е безинтересна/. Защо разни хора се чувстват задължени да пишат по въпроси, които не разбират и не ги интересуват

 20. 20 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не само църквата е кич, кич е цялата държава барабар с народа.

 21. 21 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Защо очаквате църквата да е нещо по-различно от всичко друго около нас?
  Тя съществува в същата среда на незаинтересованост, неспазване на нормите, на дребно кокошкарство, в което преминава живота ни в тази страна.

  Каквито сме всички ние - такава ни е църквата, царя-дедо, Вожда, колите по тротоарите и наглостта на смятащите се за по-горни.

 22. 22 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 711 Неутрално

  БПЦ отдавна е загубила доверието на всеки нормално мислещ българин.
  Като свърталище на ченгета, чревоугодници и най-долнопробни търгаши.
  А за мадридския мошеник - да не говорим.

 23. 23 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 791 Гневно

  ''...От друга страна самият г-н Сакскобургготски е символ на лоботимията, която бе извършена върху незрялата глава на българския парламентарен режим през 2001 година.''...

  Добре е, че има кой да припомня на електоралните единици, какво се случи преди 15 години. Защото българинът колкото и пъти да настъпи ''мотиката'', колкото и директни срещи с ''бързия влак'' да има, все му е малко. Точно успяхме да се поотърсим от комуноидната зараза. поизправихме дори и гражданска снага и бкп/дс/кгб ни достави това ''европейско'' менте. ''Цар'' за еднократна употреба. Настани го на трона и му връчи волана. ''Величеството'' и пажовете му, много бързо направиха завоя към блатото в което сме днес. Върнаха ни в руската орбита, та дори искат направо в ЕврАЗИЯ да ни пратят. Естествено получиха сребърниците, кой имоти, кой ВЕЦове, кой хотели, но всички са с банкови сметки, дебели.

 24. 24 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 768 Весело

  Либералното либеро Попов е спретнал малък "дясно"-каскетен празник.

  Ликуй, народе!
  Бий царщината, долу попищата!

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  Хм ...
  Още едно напоително "ама какво пък толкова станало ..." ...

  Ама, като всички защитници на "споменаването", дори Симеон, все на тая струна дрънкат и това набиват, че било "нищо работа" и "какво пък толкоз" и "нама никакво значение" ... то, питам се ... поради что е този усилен труд да се защитава нещо, което било толкова мижаво?
  Толкова усилия, търчане за "прокарване" на тезите, при това достатъчно широко и напоително, явна координация в тезите ... абе, кипи усилен труд ... И това за ... "нЕмало нищо", по наратива на Симеон и държащите исото?
  Те да не са идиоти, та да се хАбят за нЕма нищо, дори като кауза? Не са, не са ...
  И излиза, че мамят, мишкуват и подлъгват и прилъгват. Щом усилията им се различават така явно от прокламираните цели ...

 26. 26 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#24] от "forza":

  Симо и пари за каскет няма да има, ако върне на държавата заграбеното , то дядо му ,баща му и него...

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  БПЦ е чалгата във вярата.Скоро са произвели поредния архонт.Някакъв шеф на ВИК.

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Прекрасно и убедително написана статия, но с един пропуск ... Авторът не споменава, че освен всичко друго, в БПЦ се вихри хомосексуализъм . Може някой да ми възрази, че интимните сек- предпочитания на хората, не би трябвало да се коментират, за което съм съгласен, но, когато това става в Божия дом, между миризливи ченгета от ДС - НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ! Тези типове в един нормален живот ( без лансирането от ДС ), вероятно не биха стигнали по-далече от обществената тоалетна на Централна гара София ! И те да провеждат църковните служби и от амвона да пройзнасят проповеди от рода " Не кради : Не прелюбодеиствай " ми идва в повече !
  Не, благодаря !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  [quote#8:"Lemmy"]Досещам се за чии конституции хортува Попов, но се е увлякъл и забравя къде живее. Родната българска конституцията започва с "Ние, народните представители..." и никакъв народ не се мярка там, още по-малко като държавотворен субект. [/quote]
  Ъъъ ... таквозинка ... па да бехте провЕрили, преди да се изхвърлите?
  На всичкото отгоре е съвсем в началото, точно подцитираното "единствено" според вас за "ние, народните представители ...". Те ви: Член Първи, алинея втора:
  Чл. 1.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

  Та така ...

 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "И докога, занимавайки се с разнообразни глупости, ще кара православните по тези земи да се чувстват и те като глупаци?

  Царят-премиер е една от най-уродливите политически фигури в най-новата история на България."
  Не виждам какво повече може да се добави към тези две констатации.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Какво единство в мненията!?!
  Впечатлен съм!
  Все едно сме 9-ти септември 1944г.- пърдон - 10-ти ноември 1989г.

  И всичко това от хора дето се имат за правилно мислещи.
  Ще ви кажа само едно нещо: Тоя тип "правилно" единомислие подркепено със солидна доза интересчийство и лакомия за властване, закара на бунището на историята СДС и повечето десни партии на тая територия. Вие освен да отблъсквате друго не можете. Продължавайте все така, и ако не се въведе задължителното гласуване, на следващите избори и 20% гласували ще са много. Тамън с 1 млн циганина ще си разпределяте мандатите в НС както ви е угодно, ще си правите каквото искате, но най-важното никой няма да интересувате, защото така както никой сега вече не се сеща за Петко Симеонов, така след 25г никой няма да ви помни, че ви е имало дори.
  Диря в историята не се поставя с омраза и отблъскване. Друго е нужно, ама у вас го няма!
  Така, че дерзайте, бунището на историята е ваше, ГАРАНТИРАНО!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 32. 32 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#19] от "daam":


  [quote#19:"daam"]Е, защо се мъчи тогава авторът[/quote]

  Защото поръчката е постъпила, а либерално-набожният кръжок трябва да се възмути от нещо, към което няма никакво отношение. Няма отношение, но има поръчка и спонсорите на Риск монитор, същите, които са спонсори на разни центрове за либерални, протестантски, католически и други изследвания из недрата на православна България искат своето.

  Ecrasez l’infâme
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  За мен основната теза на автора, че цялата история избива на кич и на ужасна безвкусица, а и безсмислица като църковно решение аз съм напълно съгласен.
  Но да се прави детайлен и опит за обобщаване преглед на всичките аспекти - републикански, юридически и не знам какъв ли не още ми се струва съвсем излишно.
  На всичко отгоре човека, който олицетворява "царя на българите" е толкова посредствена личност, изигра толкова лошо влияние и донесе до толкова неприятни последствия за политическата ни действителност, че църквата с това си действие за пореден път доказа колко встрани от живота на хората в страната се намира - за мен това безобразие е сравнимо с поведението на Цацаров или разните говорители и председатели на комисии във ВСС или с опита Местан да се изкара последния бастион на европейщината.

 34. 34 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  царчето е уморено, ама в кгб-то пенсия няма. До де е жив няма да го оставят на мира...

 35. 35 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Царската власт е от Бога!

 36. 36 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Ако продължа в стила ...първо , трето и пето , виждам, че всички сме си лика-прилика - нито църквата прилича на църква , нито царят има достойнството на цар, нито републиката ни е република, нито ние сме народ.Ако беше обратното много от простотиите които преживяхме нямаше да се случат.А както се казва, не виждам още края на нашата пиеса.Изобщо не е ясно къде ще ни отвее случайността , или... все тая... мафиотите които управляват каруцата наречена България.

 37. 37 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нов съм във форума, но искам да попитам...харесва ми мнение, и го подкрепям с +..а изписва + и - едновременно, явно комунуидите отново...отново преправят общественото мнение!!!

 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  [quote#32:"Graf"]Няма отношение, но има поръчка и спонсорите на Риск монитор, същите, които са спонсори на разни центрове за либерални, протестантски, католически и други изследвания из недрата на православна България искат своето. [/quote]
  Хм ...

  По-скоро съм склонен на "конспирацията", че авторът е засилен да неглижира случилото се плюввайки и връз Църквата, и връз Симеон ...
  Един вид ... детето е идиотче, ония са дебили ... какво да се занимаваме ...
  Писанийцето на Попов няма ни на йота да промени нагласите на публиката, която би го чела и донякъде приела, защото те са априорно синхронни с натрапваното внишение.
  Симеон и Църква 'ич биля не са им от любимците ...
  А масовото мат'рял - то Попов не чете
  Важното е да се пробута дъвката на гръмогласниците, та да се отгръмоотводи енергията в джвакане. Като някои нелицеприятности в джвакането съвсем пък да отвърнат по-широка публика от темата. И така керванът да си замине ...

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Много са изтъркани номерата на милиционерите...! Нямат ли поне малко въображение, че опряха пак до застаряващия мадридски комарджия? Да го слагат в нафталина и да го пращат да гледа Хасанчо!
  Това чучело Симеон, ни направи за смях пред целия свят! Цар, който се е продал за дребни пари на комунистите...!

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  "Дали е редно Църквата да "споменава" г-н Сакскобургготски като "цар на българите"?
  Не е редно, защото е кичозно. Но не е неправилно"

  От целият този словопад разбрах, че споменаването на Царя от Църквата е правилно, щото това е нейно право...

 41. 41 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 647 Весело

  Дневник, явно заради руската връзка спешно се спуснаха задачи да се громи царчето? Не че го харесвам, действително е цирк да имаме цар-премиер (или пожарникар-премиер), но е малко нелепо вече всеки ден нови статии против него да препечатваме от "независими" медии

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 42. 42 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 755 Весело

  [quote#31:"traveler1"]Все едно сме 9-ти септември 1944г.- пърдон - 10-ти ноември 1989г. [/quote]
  И все пак нещо хубаво предстои да се случи.Не се разстройвайте!Щом цялото републиканско войнство е вдигнато на крак,нещо предстои....Няма да е лесно,но на мен ми се струва че работата отива на равносметка.
  Да живее Негово Величество Цар Симеон Втори,Цар на българите и Господ да помага народът ни да се обедини около нещо добро и позитивно,защото напълно го заслужава.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Това не е хубава статия. Не става дума за нечий лош вкус.
  Първо, това (БПЦ) е организация, която има влияние върху известна част от населението. Така че, даже ако само насажда лош вкус, срещу това трябва да се реагира сериозно.
  Второ, това е повече от лош вкус - това е намеса в светски дела от организация, която не бива да агитира членската си маса за такива неща. Сигурно някакви закони регламентират това.

 45. 45 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 443 Весело

  Ако Бинев е "архонт", какво пречи Кобруга да е "цар"?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 46. 46 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Бля-бля статия и бля бля блу ...говорея/пистоларна неразположеност има автора и не позна ,ЦАР или Монарх или каквото и да е ВИСОЧЕСТВО- България днес 21 век НЯМА!

 47. 47 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#42:"vjacho"]Да живее Негово Величество Цар Симеон Втори...[/quote]
  И аз съм на същото мнение. Нека да доживее реформата в съдебната система та да получи справедливо възмездие за всичките си кражби и деяния.

 48. 48 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 433 Гневно

  До коментар [#44] от "take_it_easy":

  Какво нахалство! БПЦ взема пари от държавната хазна, ползва европроекти и търгува без да плаща данъци, меси се в управлението на светската държава, прави гафове, влияещи върху геополитическата ориентация на България, НО имала право на ненамеса в нейните дела.
  Нагли до дупка! Я изчезни!

 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Колко царе сме имали навремето, ма не ги опазихме...Църквата нали уж пазителка беше, па Възраждането нещо имаше принос...
  Та след 500те години -айде цар нов внос...та сега дилема - на българите или на България бил цар...
  Някои хора май имат нужда от мотика...

 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#47] от "petyo9":

  Мечтател...

 51. 51 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Айде бе! Стига сте вадили от политическият и морал моралния гроб този морален и политически труп - Симеон. Стига сте го претопляли и стига сте го раздвижвали, за да изглежда и имитира жив. Не ви ли омръзна? На пъпа ми излезе тоя досадник и дисадните брътвежи около него през ден. Не ви ли писна и на вас? Ужаааааааас!

 52. 52 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#43] от "Максим Александров":

  Значи колега, не съм харесал само едно мнение...и ефекта беше същия, сега за компенсация за 1+, получавам 2+, което пак е неправилно!!!

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#42] от "vjacho":
  И все пак нещо хубаво предстои да се случи.Не се разстройвайте!Щом цялото републиканско войнство е вдигнато на крак,нещо предстои....
  ---------------------------------------------------

  Ъъъъ ... да не се разочаровате в надеждата си на републиканско разочарование?

  Със сигурност има да се случи. Даже се случва, съдейки по усилията у едни, както и бодяща очите липса на усилия у други, ама е още е процес, резултатът тепърва ще идва.
  Предполагам, че основното е покрай подготвяния Вселенски събор. Симеон още миналата година на предварителната среща в Истанбул го мернах, че е в играта, при това не като статист и масовка ... Ще видим, но за мен това е основното обяснение за "признанието". Което ми идва в повече ...
  Със сигурност около църковните обаче се завърта и цял комплекс от други, при това не за подценяване, влияния и въздействия. Например - поддържане на неформална връзка към Русия, плюс още куп други "вектори". Кои видими, кои предполагаеми, кои възможни ...
  Но едно е безспорно - че се посяга ако не "връз", то поне "покрай" Конституцията. Което е недопустимо по принцип и утвърждава, при това силно, налаганото и пуснало достатъчно коренчета управленческо поведение по логиката "може и така, стига да се постигне целта", което е институционалната версия на "законът е врата у пОле".
  И ако приемем, че "има дас е случи нещо хубаво" покрай това, то изпитвам основателното предположение, че покрай хубавото "изписване" на някое око ще се е бръкнало яко и в двете на мат'рял и държава, когато накрая теглим чертата ...
  Целта оправдавала средствата, ама целта е спорна, а средствата - съмнителни ...

 54. 54 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote#53:"xm..."]Но едно е безспорно - че се посяга ако не "връз", то поне "покрай" Конституцията.[/quote]
  Конституцията е една-Търновската.Всички останали имат сериозен проблем със своята легитимност.Правени са от комунисти,нали не възразявате,и са претупани отгоре-отгоре.

 55. 55 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 755 Весело

  [quote#53:"xm..."]И ако приемем, че "има дас е случи нещо хубаво" покрай това, то изпитвам основателното предположение, че покрай хубавото "изписване" на някое око ще се е бръкнало яко и в двете на мат'рял и държава, [/quote]
  На мат'ряла и двете му очи са избодени.Затова го наричат и "мат'рял".

 56. 56 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тя работата ,не е сложна..гласят Дедо ми за ПРЕЗИДЕНТ....и евентуално връщане на монархията....той е обещал Шенген, и пито платено....

 57. 57 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#14:"historama"]Още през 2001г. се появиха сигнали, че Симеон е контролиран от руските служби. Никой не е направил нищо сигналите да бъдат опровергани - значи са достоверни. [/quote]

  Съвсем не значи това. Просто, в целият цивилизован свят, се доказва вина, а не невинност. В конкретният случай, тези, които твърдят, че Н.В. е "контролиран от руските служби" трябва да го докажат с документи, факти и доказателства, а не той да доказва, че не е вярно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 58. 58 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#48] от "М.Георгиева":

  ама нали това казвам - църквата да не се меси в светските дела. Ама не съм толкова емоционален

 59. 59 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Благодаря на Стефан Попов за дисекцията.Ама защо всичко ни е наопъки,Църквата служи на Властта,Храмът не е свещен,ние,българите сме по-скоро безбожници и еретици,политиците ни са,говоря за днес,полуграмотни,народът ни се хваща като удавник за сламка за всеки,който му обещае нещо....

  Tony
 60. 60 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Всичките му Юпита - министри бяха, беха дечица от ЦК на БКП..на прима виста се сещам за Велчев...и Малкия инч хай...другите от ДС..разбирай ДПС!!!

 61. 61 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#31:"traveler1"]Какво единство в мненията!?!
  Впечатлен съм!
  Все едно сме 9-ти септември 1944г.- пърдон - 10-ти ноември 1989г. [/quote]

  А ти какво очакваш? С стар мат'риал нова държава не се прави. Промяната трябва да започне от мисленето и манталитета на хора, няма как да очакваш от някой, свикнал да мисли така, както му наредят "отгоре", вървящ винаги според партийната линия и мислещ с опорни точки да създаде истинска, нова и качествена демократична държава.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 62. 62 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#60] от "pet_1306":

  Че, то има ли български политици, без значение от коя партия, които да не са свързани по някакъв начин с комунистическото управление?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  [quote#37:"pet_1306"]харесва ми мнение, и го подкрепям с +..а изписва + и - едновременно, явно комунуидите отново...[/quote]

  Стига с тази параноя! При гласуването се получава така, защото докато ти си чел, други са оценявали коментарите и, когато ти натиснеш нещо, твоят глас се отчита заедно с тези, гласували докато ти си чел.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#42:"vjacho"]Да живее Негово Величество Цар Симеон Втори,Цар на българите и Господ да помага народът ни да се обедини около нещо добро и позитивно,защото напълно го заслужава. [/quote]

  ++++++++++++++++++++++++

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 65. 65 Профил на female
  female
  Рейтинг: 221 Неутрално

  МРАК

  "Свикнали сме да размахва показалец с божия строгост. Да се възмущава. Да заклеймява. Да забранява. Позата е на съдник, застинал в расото на своята праведност. Гласът - от назидателен до заплашителен. Така изглежда Българската православна църква (БПЦ)."

  "Диагнозата на БПЦ клони към почти клинична неспособност да се адаптира към времето и обществото. Другите симптоми - непрозрачност в начина, по който управлява субсидията, даренията и имотите си, демонстрациите на близост с властта на някои от висшите духовници и мракът, в който продължава да тънат взаимоотношенията й с бившата Държавна сигурност."

  Източник:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2012/01/06/1740164_i_reche_svetiiat_sinod/

 66. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#52] от "pet_1306":

  Колега, нещата са много прости...Не си само ти във форума. Докато четеш и решиш да цъкнеш + или - , някои други са цъкнали нещо. Ако се забавиш и десет човека може вече да са регистрирали своите харесвания, или не. Същото е и с коментарите. Като пуснеш твоя, може да се появат заедно с него и на други съфорумци мненията. Пишете по едно и също време. Всяко презареждане на страницата дава новата, актуална информация.

 67. 67 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#62] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Като не можеш да спечелиш войната си готов и на малка победа, щото малките победи накрая печелят....избираме все по малкото зло..разчитаме на "съвест" във съдебната система, и на "реформа", на народните СЛУГИ...може да не съм жив но прехода ще стане..и то поради простата причина,че комунистическите крадци, ще въведат закони които ,да им пазят имуществото ....пък те ще са общовалидни за всички!!!

 68. 68 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  В началото на статията се говори за "обикновена безвкусица".

  Но ако се допусне хипотезата, че мотивът за решението на Синода е да се изрази благодарност към Симеон Сакскобургготски за неговата позиция по време на черковния разкол, би могло това решение да се разглежда като израз на благодарност, т.е. като една етична проява.

 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#54] от "vjacho":
  Хайде да не ровим, че, както вече веднъж се изразих, всички ще се окажем "незаконни" чада

  Громите "комунистическите", ама ... Търновската е също в условия на окупация На всичкото отгоре Стамболов е нелигитимен, знае се, но го "пускат". "Пускат" и един куп още фатки, както при изборите, така и в работата на събранието, при това съзнателно и без много-много да се прикриват ...
  След това имаме едни проблеми с Фердинанд и Борис, който не е утвърден точно по Търновската конституция от Велико народно събрание.
  За Симеон и яснотата на статута му да не говорим, че той е не само трета производна по три пъти кривваща царска линия, ами и сам си удари един прим отгоре с кълненето връз последната Конституция.
  А ако задълбаем да нищим "българите", връз които бил цар Симеон ... маани-мааани! Там може и в международната тиня да нагазим, че са "му били българи" и извън сегашните граници ...
  Та внимавайте с мераците. И ... черпаците ...

 70. 70 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Глупав ни е царя, ама алчен. Църквата пък се изживява, като оперета на площада, с мощен чалга привкус. Простотия, посредственост и невежество. Страна без разпознаваем елит.
  Като изключим автора и още пет-шест човека. Затова на мърлявия фон, реформаторите изглеждат недолюбвани бяли врани.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 71. 71 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Според мен авторът, упреквайки Симеон в лоботомия, сам изпада в словесни еквилибристики, за да оправдае тезата си, а тя накратко казано е:

  "Дали е редно Църквата да "споменава" г-н Сакскобургготски като "цар на българите"?
  Не е редно, защото е кичозно. Но не е неправилно."

  Тоест - НЕ Е РЕДНО, ЗАЩОТО Е КИЧОЗНО, НО НЕ Е НЕПРАВИЛНО!

  Нека да опитаме да разбием темата (проблема) на две части:

  1) Е ли или не е лицето Симеон "Цар на българите"; и
  2) Редно ли е или не Светият синод да го провъзгласява за такъв и да налага това задължително в съответните молитви и ритуали.

  Предварително искам да подчертая, че ако 1-то условие не е налице, вероятно всеки разумен човек ще се съгласи, че това определя и втория отговор. Най-малкото защото ако не е така, то Светия синод по тази логика може да вземе същото решение и да се споменава в молитвите и...."Цар Киро", например, или Бойко Борисов, или Доган,... (последният като главен разпределч на порциите в държавата, като главен бакар, например!)

  И така, авторът развива тезата си (по първия въпрос), че Симеон е монарх, макар и без монархия (това поне авторът отчита", а след като е монарх, значи е и цар, но БЕЗ ЦАРСТВО, ТОЕСТ БЕЗ ДЪРЖАВА!
  И въореки словестните си еквилибристики, че такова животно по света има и не е непознато, влиза в противоречие, като пояснява, че той всъщност "не бил "цар на България", а "цар на българите", а ... цитирам:

  "Това множество "българите" е неопределено и няма съществена връзка с държавността, още по-малко с конкретната й форма днес. "Българите" е абстракция с пред-конституционен символен статус..."

  Този аргумент на автора е толкова атакуем и хлъзгав, а всъщност нелеп, колкото сходните лакардии на царедворците, от рода на повече от откровените простотии и неистини като тази например:

  "През 2001 година г-н Огнян Герджиков, председател на Народното събрание, произнесе знаменитото изречение "Доверието на Негово Величество към депутатите в някакъв смисъл стои над закона". Но и това "споменаване" няма значение, просто е глупаво и говори нещо за автора си."

  И тук да отворя една скоба - авторът категорично не е прав, че това и подобни изказвания и внушения са без значение и "говорят нещо САМО за авторите им"!
  За човек, който с желание, енергия и усърдност, с интелект се е заел да обяснява и анализира подобна тема по-обстойно Е ДОСТА СТРАННО ДА НЕ РАЗБИРА И ДА СЕ НАЛАГА ДА МУ СЕ ОБЯСНЯВАТ НЯКОИ НАИСТИНА ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА, което освен всичко друго - компетентност, например - навява основателни сумнения и върху аргументираността и истинската му мотивация.
  Точно на автора ли трябва да се обяснява, че да изрече някой подобна глупост може и да не е от значение, АКО ТОЗИ НЯКОЙ НЕ Е ПРАВИСТ, ПРОФЕСОР ПО ПРАВО И ПРЕПОДАВАТЕЛ!
  А АКО ОСВЕН ТОВА ТОЙ Е ДЕПУТАТ, ТОЕСТ ЗАКОНОТВОРЕЦ, И ТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, НА ВЪРХОВНИЯ ЗАКОНОДАТЕЛЕН ОРГАН В ДЪРЖАВАТА, И ИЗРИЧА ПОДОБНА ОТКРОВЕНА ЛЪЖА ОТ ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ТО ТОГАВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО, КРИСТАЛНО ЯСНО, ЧЕ ... ВСИЧКИ ИМАМЕ ПРОБЛЕМ! И ТО ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ!!!

  (Да поясни - иначе авторът следва определена логика в рязсъжденията си, в която има смисъл. Така например той изхожда от дефиницията за "Цар", и опитва да защити тезата си, че монарх е пожизнена титла, и след като някой е "монарх" пожизнено, от там той е и "цар".

  Цар

  Речник на българския език

  1. цар — съществително име, мъжки род

  Значение

  ца̀рят, ца̀ря, мн. царѐ, м.

  1. ТИТЛА НА МОНАРХ в България и Русия в миналото.
  2. Владетел, който има такава титла.
  3. Прен. Най-добър представител на определена група. Цар на животните е лъвът.
  4. Прен.Човек, който най-добре владее някаква дейност; майстор. Цар на топката. Цар на комедията.
  5. В шахмата — най-важната фигура, в защита на която се движат всички останали.
  • Бог високо, цар далеко. — Разг. За подчертаване на ситуации, в които няма кой да помогне."

  и другото определение:

  "мона̀рх — съществително име, мъжки род

  Значение

  мн. мона̀рси, м. Пожизнен държавен глава (цар, крал, император и др.), който не се избира."

  =====================

  Забележете - ПОЖЗИНЕН ... ДЪРЖАВЕН ГЛАВА!?!?!?!
  Или простичко и лаконично казано - ако приемем, че Симеон е ПОЖИЗНЕН ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, (тоест, че е (БИЛ) и/или е ДЪРЖАВЕН ГЛАВА (но отново напомням - не републикански!) ТО ТОГАВА ПО ДЕФИНИЦИЯ И ПЪТЯ НА ЛОГИКАТА МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ ТОЙ ОТГОВАРЯ ФОРМАЛНО НА ОПРЕДЕЛЕНИЕТО "цар"!

  Но тук веднага възниква и доуточнението - напомняне - когато става дума за ДЪРЖАВА, ТО ЯВНО В КОНКРЕТИКАТА СТАВА ДУМА И ЗА ... ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА, ЗАЩОТО ТАКА ТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ!
  И авторът затваря (или се опитва) омагьосания кръг с каламбура, че видите ли - Симеон не бил "цар на България", а на българите, което било само по себе си аморфно и неопределено понятие!?!?!?!?!?!?!?!
  С което влиза неусетно на една наистина много хлъзгава и неубедителна плоскост да опитва да защитава доста актуални и коментирани теми като това например шо е държава, що е народ, шо е държавно устройство и управление... и какви са взаимовръзките между тях...
  Най горещо препоръчва, на автора да си опресни знанията по тези въпроси, започвайки например от дефиницията за "държава", "народ" и "народност"...

  Иначе с изводите, че цялата тази история е и срамна, и неподходяща съм напълно съгласен, а човек ако иска може да я теоретизира, разпъва, разнищва и наглася както о колкото си иска.

  Истината е, че във времена на тежка и всестранна жестока криза И ЗА БЪЛГАРИЯ, И ЗА БЪЛГАРИТЕ, когато имаме масов и тотален упадък, геноцид, безброй мъки и страдания, ежедневен потрес от нечовешки изпитания и събития - малки деца и бебета са измъчвани, тероризирани, убивани и разчленявани, масова престъпност, убийства, корупция и престъпления, когато имаме демографска катастрофа и безброй жестоки проблеми (над половината от българите в Българи живеят в стрес и мизерия), 2.5 милиона са се изнесли от страната и т.н. БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА НЕ АДРЕСИРА И ПОСОЧИ НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ, НО НАМЕРИ ЗА УДАЧНО ДА СЕ ВЪЗМУТИ ОТ ГЕЙОВЕ, МАДОНА И ПР.
  И да се загрижи за "достолепието" и "достойнството" на ... лицето Симеон Кобурготски!?!?!

  А тези уяли се дерибеи ЗАЩО, КАК ПЪК ЕДИН ПЪТ НЕ НАПРАВИХА ИЗЯВЛЕНИЕ ПОНЕ ЗА ЕДНО ОТ БЕЗБРОЙНИТЕ И ЕЖЕДНВЕНИ ФРАПИРАЩИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И БЕЗОБРАЗИЯ!!!

  Цяла Гърция е разтърсена от последното чудовищно издевателство над едно българче, цяла Гърция се тресе и възмущава, КАК ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ ОТ Т.Н. ЦВЕТИ СИНОД НЕ НАМЕРИХА ПОНЕ ЕДНА ДУМА И ЕДНА СЕКУНДА ДА НАПРАВЯТ ОБРЪЩЕНИЕ ЗА ТОВА, ИЛИ НЕЩО ТАКОВА, И ПО-ТОЧНО - КАКВО ПОРАЖДА ПОДОБНИ УРОДЛИВИ ЯВЛЕНИЯ?

  Самият факт, че някой или някои се нуждаят от подобни словестни еквилибристики, че и от ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ - като при Гержиков (КОЕТО НЕ МУ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ТОЗИ) говори красноречиво и за това доколко убедителни и истински са и тезите и мотивите, и убежденията им по въпроса!

 72. 72 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#66] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Колега, понеже не съм рестартирал страницата..трябва да се отчита моя + или –...пък като рестартирам, е логично да видя и мненията на колегите...влизам във форума със име парола и тн...така че...моето желание не води до друго!!!

 73. 73 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПАВЛА":
  Не с Църквата,а с т.н. "свети" синод на БПЦ, и не в Мадрид,а в Москва, в духовната им родина на Любянка....

 74. 74 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Само да вметна - добавя, за сведение на автора, когато твърди, че "българите е аморфно и неопределено понятие" и че Симеон е "цар на българите", но не и "цар на България", че ... българите основно са известни и с това, че ...повечето от тях живеят и/или са родени в България!
  Окло 99.99% от тях
  И да му направя една бърза препратка към тълковния речник:

  народ

  Речник на българския език

  наро̀д — съществително име, мъжки род

  Значение

  мн. наро̀ди, (два) наро̀да, м.

  1. ЖИТЕЛИТЕ НА ЕДНА ДЪРЖАВА!?!?!?
  2. Нация, националност. Български народ.
  3. Само ед. Група хора, трудещи се. Народът е под властта на чорбаджиите.
  4. Само ед. Хора. На улицата се събра много народ.
  същ. умал. наро̀дец, м. (в 3 и 4 знач.)."

  ТОЕСТ - ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НА "НАРОД" Е ... ЖИТЕЛИТЕ НА ЕДНА ДЪРЖАВА!?!?!?

  И ако авторът се опитва да убеждава и доказва НЕОПРЕДЕЛЕНОСТТА на един - българския - народ, като забравя, че той си има и държава, ТО ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ И ДЪРЖАВАТА, ТОЕСТ БЪЛГАРИЯ Е ... НЕОПРЕДЕЛЕНО ПОНЯТИЕ ЗА НЕГО!!!

  По точно тази същата логика излиза, че и "американците". "немците", "англичаните", ... 'китайците" са ... НЕОПРЕДЕЛЕНИ

  За мен когато някой се опитва да зашитава сериозни тези с несериозни аргументи е малко забавно, но и малко тъжно, НО ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ МНОГО КРАСНИОРЕЧИВО ЗА ТОВА ДОКОЛКО И ТОЙ САМИЯТ СИ ВЯРВА В ТОВА, КОЕТО СЕ ОПИТВА ДА ОБЯСНИ И ДА ЗАЩИТИ ПРЕД ДРУГИТЕ...
  Може би около 90% от българите не могат да понасят и не уважават лицето Симеон Кобурготски ПО ОЧЕВАДНИ И ВСЕИЗВЕСТНИ ПРИЧИНИ, ФАКТИ И ОБСТОЯТЕЛСТВА, и то съвсем заслужено, така че тезата на неколцина - много прозрачни и жалки, между другото - "царедворци" е претоплена манджа, кауза пердута, и повече вреди, отколкото помага и на самия "цар", но тези очевадно и това не разбират, или са дотолкова алчни и зависими, че нехаят или са принудени да се правят на идиоти...

 75. 75 Профил на world_citizen
  world_citizen
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#57] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Уважаема Бърси, предвид ревностните ви битки в защита на негово царско Височество, както мило го наричате, че чак мед ЕК капе от устата, предвид павликморозовската ви самоотверженост към него, бих искал да ви запитам: как съчетавате един такъв разноцветен спектър на политически пристрастия и любовна страст? Ако не ни лъже паметта, вие бяхте отявлена атакистка и първа сидеровка. После се обърнахте на чавистка и поклонница на Уго Чавес. Напоследък - върла путинистка и защитница на Путин, а за капак и черешка на многопластовият ви политкейк и тортичка, О! Мили Боже! - и първа писта монархистка! Как, Бърси, живеете с тази многоликост? Не се ли обърквате понякога? Или то в сърцето на една жена има място и за четири мъже. И то какви мъже! Хвани единият, пя го блъсни в другия... Вие сте една енигма, просто...

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  "Царят-премиер е една от най-уродливите политически фигури в най-новата история на България."
  И сега има претенции отново да "работи" за България,някъде в Европа.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Блестящ текст и серия от много добри, адекватни коментари. Царистите просто са жалки и смешни в напъните си да защитават кауза пердута.
  Мадридският козел е отдавна изпят шлагер при това песента е от чалгаджийският фолкор. Едно отиване в манастир би се отразило благотворно и на царичока и на прогресивно оредяващите МУ фенове.

 79. 79 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Според мен авторът трябва да седне и да си изясни за себе си някои основни понятия и значението на съответните думи, защото е боза в главата му. Точно както споменава нелепо и лъжливо изказване на Герджиков като председател на Народното събрание, че доверието ИМ в Симеон, ('"царя" било ... ДОРИ И НАД ЗАКОНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!?!?!? - и забележете, това го казва юрист, професор, преподавател по право в най-стария и престижен български университет, и то в качеството си на председател на Народното събрание, на най-висшия законодателен орган в държавата, от официалната му трибуна, публично!?!?!? Та точно както атворът е прав да заключи, че подобна нелепост говори много преди всичко за автора й, така и някои от откровено самопротиворечащите си тези на автора на тази статия са саморазкриващи и саморазголващи. Не познавам ценностната система и интелекта на автора, но искам да му обърна внимание още на едно конкретно нещо в тезите му.

  Американците имат един популярен израз:

  "Just because you have the right to do something doesn't mean it's right to do it!"

  Тест: "Само защото ИМАШ ПРАВОТО да направиш нещо НЕ ОЗНАЧАВА непременно, ЧЕ Е ПРАВИЛНО ДА ГО (НА)ПРАВИШ!"

  Мисля, че е излишно да го онагледвявам и давам примери - ре са безброй! И всъшност се съдържат в дефиницията за "правилно", и по-точно в онова огромно множество, което НЕ се съдържа в общността на двете множества - "правилно" и "законно", тоест извън тях и сечението им!

  По-горното е във връзка с конкретния текст на автора от статията:

  "Дали е редно Църквата да "споменава" г-н Сакскобургготски като "цар на българите"?
  Не е редно, защото е кичозно. НО НЕ Е НЕПРАВИЛО!!!..."

  Хайда бе, господине! Значи ТОВА ЦЪРКВАТА ДА НЕ СПАЗВА БЛГОПРИЛИЧИЕТО И ОСНОВНИТЕ ЦЪРКОВНИ КАНОНИ, ДА НАЛАГА КИЧА, ЛЪЖАТА, АЛЧНОСТТА... НЕ БИЛО НЕПРАВИЛНО, ЗАЩОТО ... ВСИЧКИ ОТДАВНА СМЕ БИЛИ СВИКНАЛИ С ТОВА?!?!?!?!

  И тук на едно по-ниско ниво авторът негласно приема тезата, че ... КИЧОЗНОТО (по неговите собствени думи и определения) НЕ Е НЕПРАВИЛНО! И да не забравяме - касае се до Църквата, до Светия синод!?!?!?!

  Е, с подобни тези ли авторът се опитва да защитава твърденията си? За мен това просто е несериозно, и авторът трябва да прояви повече уважение и към аудиторията си, и преди всичко към самия себе си!

  Ами той не вижда ли, че сам се опровергава и противоречи, например тук - всъщност порто прочетете началото на статията, първия й абзац, където авторът говори за кича, пошлостта и липсата на елементарен вкус и приличие на българските отци (някои от тях, но от върховете). И добавя, че отдавна било така, и то насякъде в България, и че "отдавна сме били свикнали"!!!
  Ами това, че СТЕ свикнали - които сте свикнали, защото явно авторът говори ОТ ТЯХНО ИМЕ!!!, ПРАВИ ЛИ ГИ ПО-МАЛКО КИЧОЗНИ, ПО-МАЛКО ПРИЕМЛИВИ И ПО-МАЛКО НЕПРАВИЛНИ!?!?!

  Аз лично много дълбоко се съмнявам. Или по-точно - изобшо не се съмнявам в отговора, КОЙТО Е ТВЪРДО НЕ!

 80. 80 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Цялата българска църковна институция е един пошъл кич!

 81. 81 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  Освен всичко останало Симо се оказа и недалновиден политик. Можеше да стане цар ако имаше търпение и ум, но той предпочете бързата печалба пред дългосрочната такава. И слава богу защото сега щяхме да се чудим как да го изгоним!

  klimentm
 82. 82 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Авторът се е опитал от 9 кладенеца да донесе вода, за да докаже, че църквата може да си говори каквото иска и да си споменава всеки разбойник като цар на българите (а не цар на България), без това да има съществено значение.
  Това последното - цар на българите - никак не звучи добре, защото говори повече за родово-племенни отношения, а не за държавност.
  Това споменаване има, ако не политическо, поне морално значение. И си е направо неморално.
  Началната фраза на последния параграф (както и целият той) казва всичко ясно и точно: Царят-премиер е една от най-уродливите политически фигури в най-новата история на България.

 83. 83 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 755 Неутрално

  [quote#69:"xm..."]Хайде да не ровим,[/quote]
  Тогава да сравним.Търновската Конституция е провъзгласила край на робството.Знаете,вероятно,текста,с който това е постановено.Тази не е сложила карай на съветската ера,или както там ще я наречете.Сега готвят промени.Сигурно ще запишат най-накрая,че България скъсва окончателно със съветското си минало.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да си простак и да се изказваш "компетентно" в днешно време също е безвкусица, другарю автор!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Църквата може да го поменава като последния цар, защото след него няма друг. Доста по-кичозно ще е да се споменават председателите на парламентарни групи, например или премиери и президенти, които имат ограничен от конституцията мандат. Царят все пак е без мандат.

  ATX
 88. 88 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  Абе, що ни занимават с тези ретроградни институции...?

 89. 89 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "По този повод бих искал да кажа няколко думи. Не ми е лесно, тъй като нямам никаква мотивация да говоря за този човек и неговата църковна обвързаност, както и обратно, за тази Църква и нейните нелепи политически позиции. "
  Що се мъчиш бе човек тогава ?! "Сърби,боли,драго ми е."Очевидно мъката ти е голяма ,но българското в тебе надделява (т.е.да се изкажеш и ти като ментор без някой да те пита разбира се). Това ли е най - големия и наболял въпрос на нацията ?! На мен да ти кажа ,(а сигурен съм и на огромното мнозинство на народа )изобщо не му пука как и дали ще го споменават Симеон в службите си БПЦ. Дали ви се иска или не обаче факт е ,че той е цар и сигурно комунягите и такива като теб няма да си простят, че 46 г.не са постъпили по примера на "големия брат"да го убият, а са проявили "малодушие и само"са го изгонили.

 90. 90 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#89] от "shule":


  [quote#89:"shule"]че 46 г.не са постъпили по примера на "големия брат"да го убият, а са проявили "малодушие и само"са го изгонили.[/quote]


  ха ха, как да го убият бе, та той е работил за тях, за КГБ, ти не виждаш ли, че най-големите му привърженици и до момента са комунистите и другарите от ДС...

  Симеон Две не е противник на другаря Сталин, той е негов достоен слуга...

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 91. 91 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 232 Неутрално
 92. 92 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 541 Неутрално

  А спомняте ли си, че преди идването на власт на политическото формирование НДСВ, в България имаше земеделска партия, имаше ясно изразено ляво и дясно, имаше патриотична партия, дори и партия-шут в лицето на БББ (Жорж Ганчев).
  След НДСВ, последва потоп - пълно разбиване на дясното пространство, изчезване на земеделците от картинката, разрастване мощта на ДПС, появата на гротескни формирования като Атака, РЗС, а сега и новия полит.клоун - Бареков...
  Мисля си, че десет години след премахването на това формирование с този неизяснен индивид наречен "цар" на чело, нещата започнаха по малко да се нормализират. Казах "по малко".

 93. 93 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Симеон борисов е един празен човек, с празни мисли и празен изказ! Мъка е да слушаш, камо ли да следиш "мисълта" на този Фердинандов потомък! Тойзи человек е истински срам за Българската корона!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 94. 94 Профил на query
  query
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Подобно на всички минали през лапите на ДС и Симеон Втори Говното, както го нарече братовчед му савойския принц, разчита на късата памет на българите. Кобурга майсторски омаловажава престъпните схеми за грабеж и приватизация на държавата от любимите му крадливи юпита и лично от него. Никой не е покварявал в толкова висока степен българите както Симеон, никой не е издигал на толкова високо ниво продажността, рушветчийството и лакомията, никой преди него не е показвал колко лъжлив и непочтен може да бъде човек. Разбира се, неговата безличност и неграмотност биха били пречка за мащабните измами, които успя или не успя да реализира, но с подкрепата на другите трима измамници Гоце, Педи и Меди, изтръскването на брашнения чувал, наречен България, беше доведено до съвършенство.

 95. 95 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Винаги видя това лице(на живо така и не желая)си задавам въпроса ЗАЩО СЕ ВЪРНА в България и прие да е републикански МП?
  И то с хора,които никога не са осъдили публично:фалшивия референдум за република,окупацията на Държавата от ЧА,Народния Съд.....Едва ли и той може да отговори на тези въпроси без да излъже!

 96. 96 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Лицето Симеон Борисов Сакскобурготски има правата на всеки български гражданин и никой не би трябвало да ги застрашава,по никакъв начин.Друг е въпросът,какъв гражданин е той и защо все още БПЦ заиграва с "царското му достойнство",от което той сам се отказа, явявайки се на избори и ставайки премиер на БГ.За съдебните му спорове- само съдът може да се произнесе.

 97. 97 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  I love this guy (Стефан Попов)

 98. 98 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  [quote#95:"samurai11"]Винаги видя това лице(на живо така и не желая)си задавам въпроса ЗАЩО СЕ ВЪРНА в България и прие да е републикански МП?[/quote]  Много просто! Защото е природно тъп човек!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 99. 99 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#98] от "Rim":
  Едва ли е тъп.За момент не съм го подценявал.По-скоро това лице е много близко до Остап Бендер....въжеиграч от класа.Танцуващ по острието...Хубавото е че все пак е "9та Глуха"-мисля за винаги

 100. 100 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#85] от "Другарката Михайловна"-Гаджева?:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK