Бомбардировките на София - съгласувани и продължени по настояване от СССР

Бомбардировките на София - съгласувани и продължени по настояване от СССР

© Портал "Култура"В рубриката "Прочит на историята" публикуваме текста на Асен Генов.


Англоамериканските бомбардировки над България през Втората световна война, най-активни и целенасочени от октомври 1943 до април 1944, са често цитирани като доказателство за агресията на Съюзниците САЩ и Великобритания и "освободителната" роля на СССР. Те все още са неизлекувана травма за българите. Множество новоизпечени български политици-популисти, паразитират върху темата за Втората световна война и бомбардировките – от БСП, през различни политически лилипути, до откровено про-кремълската Атака.


Анализ и изследване на дипломатическите документи на САЩ и Великобритания (разсекретени от Държавния департамент и публикувани в сборник "Дипломатически документи на международните отношения на Съединените щати" (FRUS) и достъпни на сайта на Университета в Уисконсин), относно преговорите им със СССР обаче показват доста различна картина.
Европейската консултативна комисия, започнала работа в началото на 1943, е натоварена със задачата да вземе решение за условията по капитулацията на всяка една европейска страна, която е във война с кой да е от Съюзниците САЩ и Великобритания, вкл. и СССР.


Операция "От упор"


(Pointblank) е част от Съвместната бомбена офанзива на Съюзниците, планирана в Казабланка (14-24 януари 1943), която има за цел да разруши стратегически обекти в Германия, включително и на територията на съюзниците ѝ, в т.ч. и в България.


Западните съюзници се договарят, че няма да предприемат нови бойни действия, включително и в България, без да ги съгласуват със Сталин. В своя телеграма (14 ноември 1942) до Рузвелт, Чърчил пише:


"...Предполагам, след като сме отчели предварителните анализи, че трябва да изпратим малка британо-американска група в Москва, сведена вероятно до двама офицери от всяка страна, които да обсъдят процедурата с г-н Сталин и неговия екип…"


Задачата е, Германия и нейните съюзници да бъдат извадени от войната


Започват дипломатически усилия, вкл. и чрез опити Турция да се присъедини към антихитлеристката коалиция. Дипломатическата кореспонденция на Съюзниците съдържа информация за совалки, включващи и съседката ни, която остава неутрална почти до края на войната. След като България влиза в Оста, позволявайки на Германия да дислоцира войски към Югославия и Гърция, Турция подписва Пакт за ненападение с Германия.


На 21 февруари 1944, Турция е все още е неутрална, а американският посланик в Анкара информира Държавния департамент на САЩ за опитите на българската дипломация да спре бомбардировките:


"Руският посланик ме информира, че миналата вечер българският Пълномощен министър се е обадил на Министъра на външните работи да помоли турското правителство да взаимодейства с американското и британското правителства с цел да се стигне до прекратяване на бомбардировките на София и другите български градове и, че Нуман е решил да приеме неговото предложение, но вместо това е инструктирал турския Пълномощен министър в София да се увери авторитетно какви стъпки ще предприеме българското правителство за да се изключи от Оста и дали смята да се присъедини към Съюзниците. Виноградов изрази мнение, че Нуман полага сериозни усилия да склони българското правителство да следва тази линия, тъй като това ще доведе не само до крах на Оста на Балканския фронт, но и ще позволи на Турция незабавно да се присъедини към войната без особен риск..."


Към началото на 1944 обаче става ясно, че


СССР не желае капитулацията на България, нито преждевременното ни излизане от Оста


(Токио-Рим-Берлин), както и българският въпрос да се разглежда в Европейската конслутлативна комисия. Очевидно е желанието на Сталин да се разправи с България сам, както намери за добре. Американският посланик в Лондон пише на Държавния секретар на САЩ:


"...Разбирам, че Британският посланик в Москва е бил информиран от Молотов, че Съветското правителство не желае въпросът с капитулацията на България да бъде обсъждан в Европейската консултативна комисия…"


Въпреки това, Държавният департамент на САЩ полага усилия да намери общ език със Съветския съюз, така че Съюзниците да начертаят заедно с Москва условията по капитулацията на България. Представителите на СССР блокират процеса. Държавният департамент предлага следното на 17 март 1944:


"...Тъй като СССР не е във война с България, ние можем добре да разберем, че руският Пълномощен министър може да не желеае да участва активно в дискусията по предложените условия, които по тази причина ще са написани от британските и американските членове…"


Идентично съобщение е изпратено и до посланика на САЩ в Москва, на същата дата:


"...Съветското правителство не е склонно формално да обсъжда условията по капитулацията на страна, с която не е във война."


Междувременно, продължаващите бомбардировки постепенно поляризират общественото мнение в България на поддръжници на СССР и поддръжници на Германия и засилват настроенията срещу Англия и САЩ.


На среща в Истанбул между Американския консул и българския индустриалец Георги Киселов (баща на Генерал Киселов), дипломатът установява, че


Русия се възползва от ситуацията с продължаващите и тежки бомбардировки в България, за да привлече България в своята орбита:


"...На срещата, по негова [на Киселов] молба, той направи следното изявление: "Бомбардировките дават предимство на Германия и Съветите и са срещу Англоамериканските интереси… Германия се възползва от бомбардировките, твърдейки, че е единственият приятел и надежда на България и, че е по-добре за България да рискува и да се сражава до края с Германия; Общественото мнение се измества все повече към Съветите. Бивши про-съюзнически настроени лидери, като Буров, се обръщат към Съветите. Буров често се среща със Съветския Пълномощен министър; Ако бомбардировките продължат, това допълнително ще отслаби българската администрация, отваряйки възможност за германската окупация...


Русия се възползва от Ситуацията, за да привлече България в съветска орбита. Съветският Пълномощен министър в София наскоро беше много активен, виждайки българските опозиционни лидери и нарастващото съветско влияние. На българите се казва, че Москва изгражда могъщ Славянски блок, който ще бъде доминираща световна сила; Българите са подтиквани да се присъединят към този блок. Пълномощният министър е на път за Москва, да се отчете за ситуацията в България и на Балканите. Българите очакват съветско действие спрямо България, след като той пристигне в Москва...


Информаторът горещо ни умолява да спрат бомбардировките над невоенните обекти, тъй като продължаването им поставя България директно на подчинение на Германия и Съветите. Умерените хора в България желаят да избегнат и двете. България не може да излезе от войната, докато германците доминират на Балканите, ако Англоамериканските сили навлезнат на Балканите, България ще предприеме незабавни стъпки към мир…"


Надиграна от Сталин, американската дипломация стига до заключението, че ако СССР продължи да отказва да обсъжда условията за капитулацията на България в Европейската консултативна комисия,


съдбата на страната ще трябва да се договаря директно с Москва


а точно това е желанието на Сталин - нищо в България да не се случва без неговото одобрение.


Външният министър Молотов категорично отказва да преговаря за България със Съюзниците, защото "е прекалено рано и в момента има по-актуални въпроси". Това се описва в телеграма до посланика на САЩ във Великобритания, с дата 19 април 1944.


Не е много изненадващо двуличието на Съветския съюз


От една страна СССР твърди пред Съюзниците, че не е във война с България, настоявайки бомбардировките да продължат докато "българите се вразумят", а от друга, обвинява България във враждебно отношение. Съветският Пълномощен министър докладва в Москва, че:

"...Съветското правителство счита, че… Българското правителство е продало страната си на Германия и активно подпомага нацистите…"


По дипломатическите канали Съюзниците продължават да получават потвърждения, че с продължаването на бомбардировките се засилва възможността "комунисти и други екстремни елементи да завземат властта и да установят свой режим."


Отново потича информация, че "бомбардировките увеличават враждебността" към Англия и САЩ.


СССР междувременно предприема стъпки към възстановяване на дипломатически отношения, отваряйки консулства във Варна, Бургас и Русе, но и подготвя бъдещото нахлуване в България чрез ултиматум (от 27 май 1944):


"Съветското правителство предупреди правителството на България, че без да бъдат изпълнени желанията на Съветското правителство, последното ще счете за невъзможно да поддържа отношения с България като страна, която оказва съдействие на Хитлеристка Германия във войната срещу Съветския съюз…"


Сталин дава ясни сигнали, че желае Англоамериканските въздушни атаки над България, "Pointblank", като част от Съвместната бомбена офанзива, да продължат. Ясно защо – СССР настоява за това, с ясното разбиране, че бомбардировките засилват антиамериканските настроения в българското общество, но засилват и подкрепата за Съветския съюз и за Германия.


Сталин не се нуждае от каквито и да било комисии


(в случая Европейската консултативна комисия), които да му се бъркат, докато той сам решава съдбата на България.


И, въпреки че България обявява война на Германия, гони и разоръжава немските части, започва преговори за мир със САЩ и Англия и се опитва да запази неутралитет в последната фаза на войната, демонстрирайки приятелска политика към СССР, вече е твърде късно.


На 8 септември 1944, Червената (по-късно наречена Съветска) армия нахлува в България и установява комунистическа диктатура.


Останалото е история.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (473)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Същото се случва и сега, 70 г. по-късно!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Не бе! Съветския съюз е най-големият приятел на България! Това са измислици на неолибералните соросоиди от англосанксонски тип!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 531 Весело

  "На 8 септември 1944, Червената (по-късно наречена Съветска) армия нахлува в България и установява комунистическа диктатура."
  Как така, те ни освободиха! Освободиха България от ненужната и независимост, освободиха хората от ненужната им собственост, а някои бяха даже освободени от ненужния им живот и бяха пратени направо в Царството небесно. Как да не им благодарим!

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Това е реалното положение на нещата , за жалост .
  Жалкото е , че все още има заблудени люде , които не могат/или не искат!/ да разберат истината .

 6. 6 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 322 Весело

  Ние сами си бомбихме София, български самолети бяха, а англосаксонските ни пречеха, ама не успяха да спасят София и Пловдив от бомбите!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 7. 7 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 493 Весело

  "прочит на историята " с американски грант

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  завършен съвременен патриотизъм . идеята му на тоя е пак да ни спасят от русия , по същия начин ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 431 Неутрално

  И така, 71 години до ден днешен, да си българин който не "люби" Русия е клеймо за неблагонадежност.А русофилистиците, получават ордени от Метрополията си и трибуна за пропаганда от медиите тук!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 10. 10 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Мога да ви разкажа защо е засипано с бомби Марино поле, тогава военно летище до Карлово.

  Над Балкана са прелитали американски самолети-крепости на път за Плоещ, за да бомбят там петролните полета. Един път след основната група самолети летял бомбандировач с един работещ двигател и бил изостанал от групата. Наште храбреци веднага дигнали 2 истребителя и го свалили.

  На следващото прелитане няколко американски самолети си изсипали всички бомби над Марино поле, и до сега стоят стените на сградите от бетон.

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 322 Неутрално

  След измислицата за клането в Батак, озаглавена Баташкото клане е мит, т.е. никога не се е състояло, следват платени измислици защо англо-американците са бомбили София, Пловдив и други градове в България!

  Сталин лично е бил на пулта с копчето с бомбите, те това е !

  Пренаписването на историята за пореден път!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 15. 15 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Поредното доказателство, че Русия винаги е имала само и единствено (имперски) интереси по отношение на България и че теориите за "братската" загриженост при т. нар. "Освобождения" през 1878 и 1944 са чиста проба митове и пропаганда, използвани от "комунисти и други екстремни елементи", обслужващи личните си интереси и тези на Кремъл.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 16. 16 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#1] от "Р. Дражев":

  "Същото се случва и сега, 70 г. по-късно!"

  Тоест янки и ингилизи продължават да ни разсипват в съгласие с и по настояване на Русия?

 17. 17 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Печелим битки и губим войни. Орисия.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Честно казано след прочитането на тази статия дори нямам желание да видя тези документи/доказателства/ за руската наглост,ще се разстроя още повече.

 20. 20 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#18] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":
  Хехехехехеххехехехе
  Не очаквах да прочета смислен коментар под тази статия.
  Деня започчва добре

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 21. 21 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#6] от "такованка $-джия":

  То после почна истинското самобомбене, не на градовете, а на цялата икономика, а политическите оправдания за тези действия на анормално поведение продължават и до ден днешен, докато камък върху камък неостана...

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#15] от "Станислав":
  много точно . дори и сривайки с бомби София , сащ не са могли да ни спасят от лапите на сталин . водени от хуманизъм правят втори опит да ни спасят , подарявайки ни на ...сталин

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 322 Весело

  На 8 септември 1944, Червената (по-късно наречена Съветска) армия нахлува в България и установява комунистическа диктатура.
  ----------------------------------------------------

  Червената армия как установява диктатурата, авторе?

  Така написано е жива манипулация, само в учебник за първи клас може да мине!

  БКП е тази, която взема властта след 9 септември 1944 година, в началото са имали коалиционни партньори, земеделци и други партии, включително от кръга "Звено", които са авторите на военния преврат от 1934 година!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Поредното доказателство, че всеки може да си напише каквато история си иска!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на voltron
  voltron
  Рейтинг: 262 Неутрално

  А американците са метали бомби с отвращение

  ПУТИН АКБАР
 26. 26 Профил на tartarenski
  tartarenski
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Единственият твърдящ, че бомбардировките са съгласувани и продължават по настояване на СССР е авторът. В цитираните документи няма и намек за това.
  Несериозни са твърденията, че СССР не участва в преговорите за капитулация на България, защото иска да ги води сам. Никой нямаше да пита СССР, ако Западът беше открил втори фронт на Балканите или дори беше дал приемливи условия за капитулация на преговорите в Кайро.

 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  "Съветското правителство не е склонно формално да обсъжда условията по капитулацията на страна, с която не е във война."

  В това е разковничето - страна, с която не е във война. И как тогава и на какво основание решават да нахлуят на територията ни и установят тук уродливия си милиционеро -социализъм. Много по-справедливо би било едно "нахлуване" на британците, та нали на тях сме им обявили война. И тогава историята ни щеше да е друга. Ама, не би.
  Колкото до бомбардировките, много по-жестоки са били над редица немски градове. Колкото и условно, да приемем, че те са донякъде обосновани, дори в отговор на унищожаването на британски градове от немците и разрушаване на немската инфраструктура с оглед на военните действия. Не ми се виждат като смислени и оправдани бомбардировките на София. Струват ми се като едно отмъщение за безумното решение да се обяви война на Великобритания.

 28. 28 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#13] от "birata":
  Казваш: гледайте военната мощ на Русия и не мислете. Ние ще запълним липсата на мисли с лъжи.
  Мина това време, товарищь!
  Срамно е да се занимаваме повече с държава, която претендира за място в световната политика само благодарение на оръжието си. Този филм свърши и публиката му се разотива.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  затова и днес южен поток ще ни заобиколи ,а руските рафинерии и фирми ще ни продават произведените си горива на 4 ката отгоре ,така сме една от най скъпите държави в света ,а сравнено с покупателната способност на населението сме най скъпата страна на света ,благодарение на дейността на руските фирми и суровинни доставчици и техните креатури тук ,същото е положението и с нашенците си де , въпреки пък ,че са субсидирани от ЕС и от нашите данъци ,пак ни произвеждат най скъпата селскостопанска продукция в света ,пак щото сме най богатите ,изобщо нация от кръгли идиоти ,а търсим кой ни е виновен ,че се нагъзваме на всеки ,веднъж руснаците ,веднъж европейците ,веднъж турците ,после който си плаща бе .

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#18] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  СКИОРСКИ, толко ли не схващаш, че последните български правителства и народът на България се чудят как да елиминират съветското нахлуване в страната по всякакъв начин, та дотам и действията им се пропагандират и изглеждат неадекватни или него разбираш това.
  СССР Е НЕЖЕЛАН В БЪЛГАРИЯ ОТ НИКОГО, освен от дивите съветски петоколони елементи, които се явяват престъпни предатели на интересите на България.

 33. 33 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Днес е същото! Целия икономически и политически "елит" е в джоба на руснаците. За културен не говорим защото загуби самобитната си култура още през 1944г а в последните 25 години това което беше изкривена Социалистическа халтура се изроди в агресивен кич.
  И сега както и тогава руските поцелуйковци свирепо обвиняват САЩ, Европа, капитализма, демокрацията и всичко друго но не и истиснските врагове на България - руснаците.

  California Über Alles
 34. 34 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Ако има нещо, което да е напълно ясно от всички изнесени документи то е, че нещата рядко са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

  Лично за мен позицията на Русия не е нито изненадваща, нито дори повод за обвинение.

  Всеки дърпа към себе си и да се ползва подобна статия като аргумент, че Русия / СССР е зло , а Америка/Европа - добро е толкова плиткоумно, колкото и обратното , което ни беше набивано от комунистите.

  Българската дипломация явно не е успяла да свърши добра работата си и сме изпаднали (за кой ли път) от едно робство в друго.

  Кой може да обвини победителите, че гледат интереса си?!

  И докога българите ще се фокусират повече на това кой бил добър и кой бил лош (с всичката очевидна безмисленост на подобни обвинения през призмата на времето) вместо да се вземат в ръце и да станат ковачи на собствената си съдба?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Извергът сталин - живял като мръсник и умрял като мръсник.

 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#29] от "birata":

  ПАРАДНОСТА е единствената днешна привилегия станала от и за една провалила се икономически псевдополитическа и популистка държава на вечни сатрапи, владееща една шеста от сушата без да може да я управлява.

 38. 38 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#16] от "marrad":
  Другаря 5-то колонник,
  Принципът на руското влияние у нас след 1989 г. и на нашите комунисти е един и същ: "Колкото по-зле, толкова по-добре". Така демокрацията и пазарната икономика се дискредитират и се прикрива сред по-необразованите пълния провал на социалистическото управление.

 39. 39 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  [quote#33:"Pontif А"]И сега както и тогава руските поцелуйковци свирепо обвиняват САЩ, Европа, капитализма, демокрацията и всичко друго но не и истиснските врагове на България - руснаците. [/quote]

  Хайде по-полека с изводите, моля. Сигурно и турците са ни първи дружки, хм?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 40. 40 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#7:"petrov9"]"прочит на историята " с американски грант [/quote]

  виж , може и да си прав..
  има нещо ,което в статията НЕ е засегнато..

  - Никой не обича Предателите...а ние винаги сме били такива

  - Никой не съди победителите
  ...........
  статията дава субективна оценка на събитията , новите

  новите "Освободители" определят новите Истини

  а БГ Матряла за пореден път получи нов Поробител

 41. 41 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#16:"marrad"]"Същото се случва и сега, 70 г. по-късно!"

  Тоест янки и ингилизи продължават да ни разсипват в съгласие с и по настояване на Русия? [/quote]

  Това е внушението от статията, че САЩ и Англия и сега ни разсипват, с одобрението на Путин, за да могат братушките след време пак да ни освободят!

  За трети и последен път ще се налага Русия да ни освобождава, братя!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#39] от "Bulgarische Motoren Werke":

  ТУРЦИЯ никога не е имала каквито и да е претенции към България вече 137 години време, докато с СССРОССИЯ нещата не са такива.
  Нахалството и бруталноста на съветските руснаци и ръководителите им непознават граници.

 43. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Честит ден на Победата на всички!
  Вечна слава и поклон

 44. 44 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#35] от "birata":
  Страшно е, ако очакваш добро от държава, която е силна само с оръжията си!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Бомбардировките на София - съгласувани и продължени по настояване от СССР
  ____________
  Предполагам ,че играчките бомби които са убивали и осакатявали деца , запалителните бомби за цивилни обекти и бомбите със закъснинел които да убиват пожарникари и доктори притекли се на помощ жени и деца в центъра на София ...всичко това ще да е идея на Масква ??? Британците и американците не правят такива работи нали?
  Нечистоплътни словобудници започнаха да вменяват всякакви гнусотии разчитайки на либертарианския конформизъм с които да се промени историята!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 47. 47 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#41] от "такованка $-джия":

  Статията казва нещо много просто: Русия разсипва сплотяването ни като нация и независимостта ни, като следва вечният комунистически принцип: „Колкото по-зле, толкова по-добре“

 48. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#3:"G-man"]"На 8 септември 1944, Червената (по-късно наречена Съветска) армия нахлува в България и установява комунистическа диктатура." [/quote]
  Толкова ви е ниско нивото ,че даже и не сте чели ,че на 9.IX.1944г. се връща многопартийната система и демокрацията която е отменена с фашизъм от регегентството.
  Диктатурата на Сталин идва 3 години по-късно и съществува до 1956г. когато Бай Тошо отменя режима и закрива лагерите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#41] от "такованка $-джия":

  БЪЛГАРИЯ е съсипвана политически и икономически единствено и само от СССРОССИЯ, поради налагане на популисткия модел на комунизма.
  Североазиатците са ограничени от неблагоприятните си географски положения, затова постояно ги влече стремеж към чужди територии, но винаги без резултат.

 50. 50 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Русия се възползва от ситуацията с продължаващите и тежки бомбардировки в България, за да привлече България в своята орбита"
  Отдавна е известно как завършва всичко това - вече 70 години от девети насам не можем да се оправим от "братската прегръдка" на руските окупатори.
  И все още търпим хиляди руски агенти и подлоги да тровят въздуха на прекрасната ни Родина. Вместо отдавна да са на "бунището на историята", както казваше "великия" им вожд и учител.

 51. 51 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#14:"такованка $-джия"]англо-американците са бомбили София[/quote]
  Дума "бомбя" в българския език не съществува. "Бомбить" е руска дума, която никога не е влизала в езика ни.

 52. 52 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#29:"birata"]Пуснете си RT и гледайте Парада от Владивосток до Севастопол! [/quote]

  "Планирано" ли е за днес теглене на танк на буксир или още не се знае?

 53. 53 Профил на Кремълски дребосък
  Кремълски дребосък
  Рейтинг: 1198 Весело

  [quote#41:"такованка $-джия"]За трети и последен път ще се налага Русия да ни освобождава, братя! [/quote]
  Ходи клечи на Дунава да чакаш руските танкове Армата, каскет болшевишки. Ако евентуално запалят.

 54. 54 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#45] от "birata":

  Алкохол и изключен мисловен процес – това е вече условието да обичаш страна, която развива единствено оръжията си.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#7] от "petrov9":
  Петров, научи английски, отвори сайта и можеш да четеш документите и без грант.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на tonywalker
  tonywalker
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Статията е абсолютно си сгурно доказателство, че не АМЕРИКАНСКИ и АНГЛИЙСКИ самолети бомбардираха градовете ни а тъкмо руснаците го правеха. Нито американците пускаха играчки-бомби, с които убиваха и осакатяваха деца. Поредното оказателство!

 59. 59 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Каквото и както и да коментират руските наемници тук, фактите са си факти и са в документите.
  Важното е повече хора да ги научат и да ги осмислят. В Истината е спасението.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#55] от "birata":

  Лошото е, че няма какво полезно да научим от Русия.
  Тя е водещ модел единствено за това, как мачкането на гражданина чрез оръжие и манипулации може да се използва за запазването на властта на всяка цена.

 62. 62 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#48] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  ТОШО отменя лагерите, но изселванията продължават до края на 60-сете, а въдворяванията и контрола не спират до началото на 80-те...
  Защото България вече е икономически и военен придатък на СССР, с еднострано развит икономически и военен потенциал, базиран на тотални липси в всички други сфери на социалния живот. И открита конфронтация със Запада.

 63. 63 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#55:"birata"]Ние сме братя по кръв! [/quote]
  НЕ сме братя нито по кръв, нито по език. В генеалогичното дърво на езиците братски ни е сръбският. Руският е братовчед. (Впрочем, това не ни пречи да не се обичаме особено.)
  По кръв братството се определя след анализ на гените. Е, по гени сме родствени със средиземноморските народи.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Повече от четвърт век вече (от промените) нито едно правителство и президент не предприеха нужното за връщане на архивите на България. Там е разковничето и за съжаление манипулациите ще продължават. Който владее миналото, управлява и бъдещето. Затова ще и върви пропагандата за "братушките".

 66. 66 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А ето какво казвата самите американци, не тези които получават техните пари:

  Съветският съюз по време на Втората световна война е поел върху себе си основния удар и е изиграл най-важна роля в разгрома на съюзниците на Хитлер. Това се казва в коментарна статия, публикувана във вестник "Вашингтон пост". В статията се отправя призив : да не се забравя как Съветският съюз спаси света от Хитлер.
  "Започвайки от 1941 г. Съветският съюз пое на себе си основния удар на военната машина на нацистите и изигра очевидно най-важната роля в разгрома на съюзниците на Хитлер", пише в текста. "Според една от оценките - на всеки американски войник, убит в боевете с немците, се падат по 80 убити в такива боеве руски войници".
  По мнението на автора сегашните отношения между Запада и Русия затъмняват същността на юбилейните тържества по случай 70-годишнината от Победата. "Във въображението на западната общественост, особено американската, Втората световна война - това е конфликт, в който ние сме победили. Но в Русия, където Втората световна война се нарича Великата отечествена война, я помнят в съвсем друга светлина".
  "Епичните сражения, спрели и в крайна сметка отблъснали назад настъпващите нацисти, не са имали паралел на Западния фронт", пише авторът, който споменава като примери "свирепата зимна обсада" на Сталинград и най-големите в историята танкови сражения при Курск. Дори и зверствата, извършвани там също са имали съвсем различен характер, не като тези, които са преживели хората на Запад", казва авторът.

 67. 67 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Любопитно

  До коментар [#26] от "tartarenski":
  [quote#26:"tartarenski"]Единственият твърдящ, че бомбардировките са съгласувани и продължават по настояване на СССР е авторът. В цитираните документи няма и намек за това. [/quote]
  И аз останах със същото впечатление!
  Умишлено четох много внимателно статията!
  (По логиката, по която разсъждава авторът, можем да кажем че католиците и англиканците са лобирали за бомбардировките, за да съсипят БГ православието!)

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#55] от "birata":

  БРАТЯ ПО КРЪВ немогат да бъдат хора от различни географски региони на планетата. Освен ако не се смятат наследните низходящи на лицата оженили се по любов от двете националности.

 70. 70 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#58] от "tonywalker":

  Това пък с играчките-бомби е такава партенка, че няма накъде повече..

 71. 71 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#60:"birata"]По моите ширини в Меката на капитализма NY е 1.40АМ![/quote]

  А някои разправят, че в Меката на капитализма се правят пари...

  Нооо, явно след няколко глътки в повече (дори да е качествено питие), алкохолът не прощава.

 72. 72 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#67] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  Скиорски, защо се зориш да четеш внимателно, ами ти неразбираш себеси, камо ли статия базирана на архивни документи.
  Против здравето са такива напъни.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#68] от "birata":

  Русия - Индия - Китай...Много население, а резултат нищожен, що така се получава, а?
  Сигурно "birata" е виновна.

 76. 76 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  България дължи територялната си цялост след ВСВ на комунизма и лично на Сталин и Димитров.Няма никакво съмнение,че злините сторени на съседните държави щеше да ги плати много скъпо.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#74] от "Рудолф Сикорски – Exzellenz":

  СКИОРСКИ, кво стаа бе, нещо много отрано започна с псувните.
  Днес е "празник", момченцеий.
  Путен е на парад!

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Рудолф Сикорски – Exzellenz
  *****
  Разстроено

  [quote#27:"daam"]Много по-справедливо би било едно "нахлуване" на британците, та нали на тях сме им обявили война. И тогава историята ни щеше да е друга. Ама, не би. [/quote]
  Спазарили са ни британците със СССР, комай още на Техеранската Конференция на "тримата големи".
  Ама и не са се много пазарили... явно им е държала влага "Дойранската битка" и не са били уверени какво ги чака, ако навлязат в България!

 80. 80 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  След тези поредни разкрития за ролята на СССР за насилственото налагане на комунистическа диктатура в България, ми се иска да чуя още веднъж аргументите на поддръжниците на паметника на съветския шмайзер в София.
  Това ли се нарича "освобождение"?!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 81. 81 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#13] от "birata":

  Какъв пасквил бе зомби!? Документите чети: "Бомбардировките на да продължат!" настояват не друг, а Молотов.
  Пфуу, аман от колорадски бръмбари!

  "Я з москалями не балакаю!"
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  "...Съветското правителство не желае въпросът с капитулацията на България да бъде обсъждан в Европейската консултативна комисия…"

  "Путиновото правителство не желае статутът на "Южен поток" да бъде обсъждан в Европейската комисия"

  Колко са разликите?

 84. 84 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#78] от "birata":

  А падащи "Прогреси" и неподвижни "Армати"?

  "Я з москалями не балакаю!"
 85. 85 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Че някой учудва ли се?

 86. 86 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  Пази Боже дизайнер-технолози на керамика да се занимават с история!!!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Моргана
  Моргана
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Големия специалист Генов!Да не би да си участвал във всичко случило се?
  Българското правителство е взело страната на не който е трябвало,сърдете на тях!

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Каквото и да се пише, истината, горчивата, неоспоримата и нетърпяща тълкувания е една - на самолетите хвърляли бомби над България е имало опознавателни знаци на американските и английските ВВС.
  Което е било нормално, все пак сме били във война с тях.
  След което СССР са ни пожелали, а останалите Съюзници са ни отстъпили, в името на далеч по-съществени за тях цели.
  Малка и победена България не е имала право на какъвто и да било глас.
  За пореден, но не и последн път.
  Останалото са последици от тази история.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 91. 91 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#68] от "birata":

  "С Днём Победы братя българи! "

  Бе ти луд ли си или си пиян?
  Ние сме били откъм победената страна! Няма на какво толкова да се радваш!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 92. 92 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#82] от "kokota":

  Ти за тавариш Молотов ли твърдиш, че е амеба? Щото авторът е той. Той настоява бомбардировките да продължат. Генов само е извадил дипломатическата коренспонденция. Ама аз забравих, че теб те е страх да четеш.

  Мъка!

  "Я з москалями не балакаю!"
 93. 93 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#81:"Инспектор Стрезов"]"Бомбардировките на да продължат!" настояват не друг, а Молотов. [/quote]
  Абе то Молотов настояваше вторият фронт да бъде открит още през 1942 г., но тогава американците и англичаните не го слушаха.
  Защо си мислиш че сега точно него са послушали?

 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  РАЗБЕРЕТЕ - ИСТИНАТА ВИНАГИ ИЗЛИЗА НАЯВЕ! КОЛКОТО И ДА ТРАЕ СЕКРЕТНОСТТА, СЛЕД 50 ДО 70 ГОДИНИ ВИНАГИ ВСИЧКО СЕ РАЗБИРА И ТАЙНОТО СТАВА ЯВНО! ИСТИНАТА Е КАТО СЛЪНЦЕТО- НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ! Сега- руският планктон да си обира крушите от България- т.е. да си продава имотите тук и да си купува имоти в Китай! В Китай има ОГРОМНИ изоставени градове с вече построени жилища, инфраструктура и т.н. - да отиват там да живеят! НА БЪЛГАРИЯ НЕ СА Й НУЖНИ 400 000 ЕДИНСТВЕНО РУСКИ ГРАЖДАНИ - собственици на имоти в България! А руските петоколонници нека видят кого и защо защитават и най- добре да се откажат от българско гражданство и да приемат руско - В БЪЛГАРИЯ НЕ ОБИЧАМЕ националните предатели!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#87] от "kokota":
  "Какви доказателства мари?"
  Исторически! Като нямате доверие на автора, четете линковете, в които са дадени оригиналите на документите. 

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 96. 96 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#78] от "birata":

  "Тополи, Искандери, Панцери, Букове, Дъбове-Красота"

  Пропускаш гордостта на Путин -"Армата". Защо, бе чоджум?

  Освен това,към красотата трябва да добавиш и двадесетината африкански и азиатски гости,заедно с техните телохранители. Що не вземеш да ги изброиш като дърветата по-горе. Така е, дори когато кръщават оръжията, фантазията не стига по-далеч от някое дърво (може би,защото някои от тях са дървени макети). Това ми напомня гениалността на Висоцки,който предсказа нещо подобно: "Но если туп, как дерево,родишься баобабом и будешь баобабом тыщу лет,пока помрешь".

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами кой ни е вкарал във ВСВ?
  Защо СССР не е настоявал да се бомбардира Турция?

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK