Европа и Русия на 9 май 2015 г.

Европа и Русия на 9 май 2015 г.

© Reuters"Дневник" препечатва анализа на политолога Даниел Смилов от портала "Култура".


Днес Европа и Русия са много различни, но в един глобален, все по-пъстър и непонятен свят техните различия се оказват продукт на една и съща културна, локална традиция. Докато и двете страни се преживяват като потенциални спасители на човечеството, това, което те правят, може да се окаже от периферно значение за бъдещето на останалите около седем милиарда от него.


Хектор срещу ноумените
На най-базово, идеологическо ниво Европа и Русия днес проиграват различни произведения от европейската класика. Русия се е върнала към Илиадата и етиката на героя (модерно интерпретирана през Ницше и понятието за свръхчовека). Русия днес се изживява като Хектор в обсадената Троя. Наоколо са враговете, дошли от Запад, които искат да грабнат хубавата Елена и всичко останало. Те са силни, хитри и подли, но си имат своя слабост: не са единни и Ахил, и Агамемнон, Аякс и Одисей лесно могат да бъдат скарани (разбирай САЩ и Европа, Германия и Англия, Меркел и Нюланд и т.н.). Ако не това, то поне някой Терсит под формата на Ципрас, Орбан, Сидеров и т.н. могат да бъдат намерени и подходящо мотивирани. Докато ахейският лагер на западняците е недисциплиран и плуралистичен, Хекторовата Русия пък е единна, патриотична и в нея либералстващите елементи са сведени под 12% с тенденция да бъдат изхвърлени извън стената като "чужди агенти".


За Хекторова Русия решаващи са честта и геройството и затова тя се военизира като общество. Парадът на Червения площад в този смисъл не е панаир на военната промишленост, а показване на същността на държавния модел: щитът и копието на Хектор с всичките им декорации и символики са базата на легитимността на неговата власт. Те са основанието всички руснаци в обсадената Троя да му се подчиняват, да следват общата команда. Парадът за Деня на победата в обсадена Троя има и друг смисъл: най-висшата религия е култът към загиналите в битка предци, към мъртвите герои.


Европа обаче не преживява сама себе си като Ахил, а по-скоро като ноумен, като интелигибилно същество в кантиански смисъл. Европейците – според тази картина – са разумни, следват аргументи, водят се от правила и принципи, които могат да се превърнат във всеобщи "максими". В крайна сметка, тяхната цел е вечният мир – те не искат повторение на братоубийствените войни от ХХ век, а мирно сътрудничество и зачитане на правата на всички народи. Затова Европа се демилитаризира: тя няма свой собствен военен потенциал (сравним с ресурсите й) и не иска да има такъв: в резултат решението от Уелс на НАТО за минимум 2% военни разходи увисна във въздуха и повечето от страните започнаха да търсят извинения, за да не го изпълнят. (Нашето е, че ще го изпълним, но по-нататък).


Европа не вижда в Русия Хектор, а някой с видими поведенчески отклонения, който се мисли за Хектор. В този смисъл отговорът на Европа на руската политика е терапевтичен – като към пациент. Според европейците необходима е първо строга диета, на която развилнялият се да бъде подложен. Ако ограничаването на храната не помага, дозата на санкциите може да бъде постепенно засилена, докато се получи "шокова терапия" и пациентът се върне към нормалното си състояние – т.е. започне отново да разбира, че сътрудничеството, търговията и компромисът са в основата на общуването. Че е изгодно и за Русия, и за Европа да следват едни и същи принципи, да се състезават, но само на икономическата плоскост.


От тази гледна точка се получава класически сблъсък между Хектор, от едната страна, и модерната медицина и теорията на рационалния избор, от другата.


Фантазмите на суверенитета


Европа и Русия виждат суверенитета по различен начин, но пак в рамките на общата си културна традиция. Русия се е фиксирала в абсолютисткото понятие на Боден, според което властта е концентрирана, персонализирана и неделима. Европа следва традиция, тръгваща от Макс Вебер, според която в един все по-сложен свят властта по необходимост се разпръсва, децентрализира, парцелира. Проблемът на Русия е прекалената концентрация на власт (в Хектор) – проблемът на Европа е прекалената й дисперсия. По теория ЕС представлява "полицентрично управление" на "множество нива" (polycentric, multilevel governance). Европа е мрежа, хоризонтална организация от центрове на власт, разположени на местно, регионално, национално и над-национално ниво. Те споделят правомощия помежду си, а всички те заедно споделят суверенитет със САЩ по отношение на отбраната. НАТО е колективната система за сигурност на Европа и украинската криза само затвърди този факт, като де факто привлече и "неутралните" държави (Швеция и Финландия) под общата шапка.


Структурата на властта обяснява и различния характер на протестите срещу нея в Европа и Русия. През 2011-2012 г. руснаците масово протестираха (в Москва и големите градове) срещу единовластието или дирижираната "демокрация" на Путин – т.е. срещу концентрацията на власт в Хектор. Европейските протести са по-скоро срещу липсата на ясен център на власт, който да е демократично отговорен – т.е. те са срещу "оттичането" на властта в "задкулисни" центрове или в демократично неотговорни органи и структури, като ЕЦБ, корпорации и т.н.


Граници и агресия


И Европа, и Русия се страхуват, че границите им ще бъдат нарушени, че ще станат жертва на агресия от другия. И двете страни са прави да се страхуват, защото политическите проекти и на двете не са с фиксирани граници – т.е. те могат неограничено да се разширяват. Те го правят по различен начин, обаче. Русия влезе в модуса на класическа империя: вратата на цитаделата се отваря, от нея излиза тежката конница и завладява дадена територия (която винаги си е била "нейна") – да речем Крим. Или пък през нощта зелени човечета се спускат от крепостната стена и навлизат потайно във вражеска територия, окупират я и на сутринта представят нещата като "бунт" на местното население. Известна е и шегата в този смисъл: Русия граничи с който си поиска.


Европейският проект също подлежи на експанзия. Всъщност, докато е жизненоспособен, той задължително ще се разширява. Това е проект, който е отворен за всеки, който спазва определени принципи, който може да живее при определени правила. Да, географски граници има (Европа), но всички в тези граници по принцип могат да се присъединят – като цяло е въпрос на време кога и при какви условия (има и специален идиосинкретичен термин за това – conditionality). Понякога се спекулира дори, че и неевропейски държави могат да се присъединят (Северна Африка, макар че след Арабската пролет тази тема се позабрави). Да не говорим за Турция, на която само 4% от територията е в Европа и т.н. Експанзията на Европа става, ако определен народ иска това и ако той е готов да се справи с условията, поставени от Брюксел. Цялата украинска драма с Майдана беше по съществото си израз на желанието на украинците да опитат присъединяване, което в техния случай би било дългосрочен проект. Хекторова Русия, обаче, параноично видя в това хитър и коварен план на Европа, подкокоросвана от САЩ, да се разшири, да промени границите, да извърши "агресия" срещу Русия. И Хектор реши да отговори с каквото той може – тежка конница и зелени човечета.


В шеговит тон, ЕС граничи с този, който не иска да е част от него. Т.е. по дефиниция Европа граничи със своето минало и в Украйна тя се сблъска с него под формата на руски отпор. Миналото, обаче, се изживява като нейно бъдеще и има основание за това. Големият проблем за ЕС днес не е Русия, а собствената й вътрешна некохерентност. Да, Европа е силна, докато проектът й е атрактивен и кара държави и народи да искат да се присъединят. Днес обаче има опасност и от такива, които искат да се оттеглят, да се върнат в един Хекторов, по своята същност, свят. Не става дума за Гърция, която плаши – все по-неправдоподобно – че ще се оттегли, но всъщност не го иска. Става дума за Великобритания, където впечатляващият успех на Камерън не може да не тревожи всеки загрижен за съдбата на ЕС. Едно евентуално излизане на Обединеното кралство (което може да стане – макар да е малко вероятно – на референдум през 2017 г.) би било катастрофа за европейския проект. То би показало, че той е неустойчив, че може да бъде дезинтегриран във всеки един момент. Най-лошото е, че то би показало, че това е проект, който не е атрактивен за народи, които искат да се развиват бързо и ефективно. Че той е рецепта за стагнация.


Накратко, съдбата на ЕС няма да се реши на неговата украинска граница, а на Ламанша и като цяло в сърцето на Европа като политически проект.


Доверие, идоли, страхове


Руснаците имат днес доверие в Путин в астрономически мащаби. Европейците – като цяло – нямат подобно доверие на своите лидери. Причината за това е, че Хектор успя да убеди "обсадена" Русия, че чрез властта тя ще си опази границите и – най-важното – че чрез нея могат да се получат блага за народа. Например: сдобиването с Крим, олимпиада, голяма лъскава войска, медийно внимание по света, статут на "велика нация". Можем да сме иронични по отношение на тези "придобивки", но Путиновата стратегия играе по тънките струни на руската душа, а най-тънката от тях е страхът, че никой не се интересува от теб, че могат да спрат да те забелязват. Е, днес тази струна трепти с огромна амплитуда и тя е, която вдига рейтинга на Путин въпреки спорните му управленски резултати.


Европейците – от друга страна – са обект на справедлива завист от останалата част от човечеството заради подредените си държави и фантастичния (в сравнителен план) стандарт на живот. Въпреки това политическите им лидери са мразени, неизвестни или и двете заедно. Една от причините за това е вече споменатото реално разпръсване (дисперсия) на властта, което прави тези лидери да изглеждат като "фасада", зад която други сили дърпат конците. По-фундаменталната причина обаче е, че чрез властта средният европеец вече не се надява да получи допълнителни придобивки, блага. Напротив, поради вечно разширяващата се природа на европейския проект опасността е, че това, което средният европеец вече има, трябва да го споделя с нови, по-гладни и по-нуждаещи се от материална помощ съграждани. Било то от Източна Европа, имигранти, малцинства и пр. В този смисъл стандартният модус на европейска политика става защитен, консервативен – той желае да "ренационализира" властта, да я ограничи така, че тя да не може да променя благата, които дадена общност вече е добила.


В този контекст политиците стават враг, който може да бъде сразен с други политици, чиято единствена цел е да обезсилят, да омаскарят, да ограничат първите. И европейската политическа сцена затова се изпълва с фараджовци, льопеновци, сидеровци, ципровци, орбановци и т.н. Това, че Найджъл Фарадж остана извън парламента в Уестминстър, е добра новина – лошата е, че неговият дух шества доста победоносно из европейската политика като израз на масови страхове от загуба на статус.


Това е състоянието на нещата към момента. Сблъсъкът между Хектор и модерната, рационалистична медицина не е с предизвестен край, макар втората да е ресурсно много по-добре осигурена. За всеки, споделящ просвещенските идеали, настоящата ситуация е тревожна обаче. Европейският проект безспорно в съдържателно отношение е по-привлекателен, по-справедлив, по-демократичен. Но той страда от известна степен на утопичност, самоувереност, и непреодолян национален егоизъм, които могат да му навредят. Тези дефекти се разкриват най-вече при въпроса каква цена сте склонни да платите за запазването на европейския проект. Тук отговорите са тревожни: европейците масово вярват, че САЩ трябвада поемат цената за отбрана и сигурност, те все по-масово вярват, че не трябва да споделят финансова тежест с по-бедните си съграждани от България и Румъния, Гърция и т.н. Някои от тях пък хранят илюзии – като гърците, например – че ЕС е механизъм за прехвърляне на собствените дългове върху останалите. Ако тези тенденции се засилват, ако това стане доминантен модус на правене на политика, европейският проект ще бъде изобличен като Ахил, предрешен в бялата престилка на модерната медицина. И ако това стане, не се подвеждайте от нежеланието на европейците да воюват за родината си (измерено наскоро от Галъп) – може да сте сигурни, че ако просвещенската рамка се разгради, под нея ще лъсне геройската етика, позната ни в Европа още от Илиадата.


За щастие далеч не всичко е загубено и моето предвиждане е, че Европа в крайна сметка ще плати за отстояването на ценностите си, ще преодолее себичността и егоизма на потенциалните си ахиловци и агамемновци. Позицията на Германия по отношение на санкциите спрямо Русия е показателна – макар и губеща най-много, Германия днес е най-твърдият защитник на тази принципна позиция, което прави невъзможно за другите да "изклинчат". Т.е., за да се избегне утопизмът на европейския проект, е необходимо сериозно лидерство – упование на настоящата институционална уредба няма да е достатъчно. Надеждата е, че въпреки дрязгите и противоречията в ахейския лагер на ЕС, в крайна сметка разумът ще надделее и всеки ще направи необходимото, ще поеме съответната тежест, за постигане на общите цели.


Това е локалният европейски дебат, който включва и Русия в себе си. Неговата същност е сблъсъкът на Европа със собственото й минало. Проблемът е, че докато сме ангажирани в този сблъсък, бъдещето се случва някъде другаде.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5230 Весело

  Путин до Мъдурко
  Китаеца ЛиСиЦин
  "Президентите" на
  Северна Осетия
  Южна Осетия
  Западна Осетия
  Източна Осетия
  Тези на
  Босна
  Херцеговина
  Краина
  Още по-Краина
  Най-Краина
  На Дедо Фидел Брат Му
  Това са официалните лица на "парада"
  За толкова ПАРА,такъв ПАРАД
  Ха-хааааа..

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Аз се надявах Волен Сидеров поне един път да се държи като мъж, а не като пудел, и да стане от трибуната на Червения Площад и да прочете писаната от него преди години статия за в-к Демокрация, в която обяснява какви изроди са руснаците, и как се кефи, че след падането на "комунизма" вече няма да сме васали на Русия.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Европа е Русия и Русия е Европа ! Отвъд океана треперят от тази мисъл.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  "Европа не вижда в Русия Хектор, а някой с видими поведенчески отклонения, който се мисли за Хектор. В този смисъл отговорът на Европа на руската политика е терапевтичен – като към пациент. "

  Хахааааа-ха-ха-ха!

  Даниел Смилов е точен като лазер, както винаги.

  Вчера ПОБЕДЕНИТЕ дрънкаха оръжие, тупаха се по раменете, набиваха крак в безкрайни редици като някакви антропоморфни компютърни анимации, докато ПОБЕДИТЕЛИТЕ се разхождаха из прекрасно уредените си държави, похапваха вурстчета с хубава бира, пазаруваха с дебелите си портфейли полезни неща за уютните си къщи иим бешепрез оная работа за някакви голтаци, дето празнуват някаква си "победа".

  Както писа един колега в една друга тема: ерекцията спадна, но гладът остава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Интересна статия. Но ми се струва, че агресията на Русия е доста меко отразена.

 6. 6 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  "Позицията на Германия по отношение на санкциите спрямо Русия е показателна – макар и губеща най-много, Германия днес е най-твърдият защитник на тази принципна позиция, което прави невъзможно за другите да "изклинчат". Т.е., за да се избегне утопизмът на европейския проект, е необходимо сериозно лидерство"
  ..................................

  това е извода - пътя към осъществяването на ЕС като проект е в отстояването на принципите, което винаги си има и своята цена, за щастие в лицето на Германия и Меркел има хора, които го разбират - затова и хората искат да ходят на Запад, не на Изток

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 7. 7 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа ![/quote]

  Да,ама не!Европа си е Европа а Русия си е Азия-по манталитет,начин на живот и поведение.Да си стоят там!

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  косово и македония срамежливо са пропуснати в анализа за същия 9.05 . събитията там също са в Европа , макар и с отвъд океански родител . или дефиницията на ню-ланд за фронтови държави как се пречупва с правилни мисли и анализи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хекторовата Русия пък е единна, патриотична и в нея либералстващите елементи са сведени под 12% с тенденция да бъдат изхвърлени извън стената като "чужди агенти".
  /цитат: "статия"/
  .................................................................
  Явно се задава някакъв тон, защото и либерал-демократите във Великобритания търпят крах:
  "Либералните демократи, съюзници на консерваторите в досегашното правителство, се сринаха от 56 депутати в досегашния парламент до 8 в новия./"Медиапул"/.
  Пожелавам си и у нас ДПС се свие подобаващо. Все пак в Европарламента ДПС "принадлежи към семейството на либералите", както често повтаря Лютфито.

 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Прав си, човек трябва да знае кога е победен
  Освен ако не е зелено човече )))

  И наистина този анализ на Смилов не само е добър, но и заслужава прочит!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа ! Отвъд океана треперят от тази мисъл. [/quote]
  Така е, но отвъд океана са им предоставили "избор" - “Over time it's going to be important for nations to know they will be held accountable for inactivity. You're either with us or against us in the fight against terror".
  Айде сега прегърнете дружно този ТТИП. За ваше европейско добро е.

 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#5] от "stedim":

  И аз я намирам з хубава и интересна, но в нея като по-голям проблем на ЕС от Русия е изтървана бежанската вълна и пълзящата ислямизация!
  Писаното е в стил на завършил НГДК!

 13. 13 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "...най-висшата религия е култът към загиналите в битка предци, към мъртвите герои."
  Естествено, култ към мъртвите. Живите герои са опасни, току-виж изместили злото джудже, който много не е герой ... макар упорито да се прави, та чак тигри лови с голи ръце.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 14. 14 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Добър анализ, включая шеговития тон. "Европа не вижда в Русия Хектор, а някой с видими поведенчески отклонения, който се мисли за Хектор. В този смисъл отговорът на Европа на руската политика е терапевтичен – като към пациент." - е, па, така си е и мурзилиатът след малко ще го потвърди като дружно се обиди.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  [quote#13:"G-man"]Естествено, култ към мъртвите. Живите герои са опасни...[/quote]

  Оживял сталинизъм.

  Сталин, след като убива Киров, го провъзгласява за национален герой.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 395 Гневно

  Дневник, трябва ли да ни заливате ежедневно с помията на Русия?

  Не ни интересува!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Руския болшевик без враг не може да живее.

 19. 19 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Сравнителен анализ на целокупния стар континент,който се тресе,но се прави че няма нищо...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 20. 20 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#3] от "EREBUS":
  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа [/quote]

  Не съвсем.
  Вчера в Европа звучеше Одата на радостта, а в Русия - танкови вериги.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 21. 21 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Европа вижда в Русия Бату хан.
  Въпреки че като се замисля, монголите са създали успешна империя на която никой по онова време не би могъл да се опре.
  Днешните руски ординци най-много да доразсипят Украйна, за по-нататък не ми се вярва да им стигнат силите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа ! Отвъд океана треперят от тази мисъл. [/quote]

  Ейииии, много ги разтрепервате тези отвъд океана ама накрая като ви обрулят крушата и настава рев до небесата.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Добър текст с доста интересно поднесени тези и точни попадения като:
  "Европа не вижда в Русия Хектор, а някой с видими поведенчески отклонения, който се мисли за Хектор."
  или
  "... Путиновата стратегия играе по тънките струни на руската душа, а най-тънката от тях е страхът, че никой не се интересува от теб, че могат да спрат да те забелязват."

  Застъпвам същата теза, че в основата на поведението на руснаците спрямо Европа и другите развите страни е силният национален комплекс за малоценност и завистта към тях. Това поведение е непроменено от времената на Петър І и умело се стимулира от авторитарните лидери на Русия за манипулиране на общественото мнение и консолидиране на нацията в подкрепа на собствената им власт. Путиновата пропаганда достигна виртуозни висоти в това изкуство.

  Що се отнася до ЕС, мисля, че авторът малко незаслужено (може би в интерес на прецизността на метафората) подминава безспорния лидерски авторитет на Ангела Меркел, например. Разбира се, далеч несравним нито по същност, нито по начин на формиране с този на Путин, и слава Богу. Но все пак, Европа също има своите лидери, в този смисъл е малко неточно да се говори за "демократична неотговорност". Дори напротив, фактите говорят, че на европейските политически лидери много по-често им се налага да поемат отговорност за решенията си, отколкото на руските.

 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ian Smith":

  Даваш ли си сметка какво е причинила конкретно на България Златната орда ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа ! Отвъд океана треперят от тази мисъл. [/quote]

  Ти кажи сега защо Ципурката така се отметна и прецака товарищ Путя за парада.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#18:"chicago514"]Руския болшевик без враг не може да живее.[/quote]
  Както е казал великият Оруел в пророческата си книга 1984 (все едно написана за русия през 2015-та):

  Войната е мир!
  Свободата е робство!
  Невежеството е сила!

  #KOЙ номинира бокова!
 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ian Smith":

  Византизъм.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  [quote#25:"EREBUS"]Даваш ли си сметка какво е причинила конкретно на България Златната орда ? [/quote]

  Не толкова зло колкото Русия.
  Но не разбирам въпроса ти - аз не съм казал, че Златната орда е нещо хубаво за нас българите. Но и да отричам това което са били също няма смисъл.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2525 Весело

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа ! Отвъд океана треперят от тази мисъл. [/quote]


  Ааа, треперят, много треперят... Особено от онзи супен танк, който трябваше да се дърпа на буксир и стана за смях на "треперещите"...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#28:"EREBUS"]Византизъм. [/quote]

  Добре казано. Честната позиция винаги има моето уважение.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 32. 32 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 229 Любопитно

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа[/quote]
  мне.
  русия не е, не е била и никога няма да бъде част от Европа.

  Те самите са си избрали така.

  #KOЙ номинира бокова!
 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ian Smith":
  [quote#29:"Ian Smith"]Но и да отричам това което са били също няма смисъл[/quote]

  Това което са били е напаст за Европа и до голяма степен имат решаваща роля за бъдещето на нашия полуостров.Ти,обаче можеш да им се радваш !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 561 Весело

  Май пак е време да цитирам любимия на всички комуняги (и руските също) дедо Маркс:
  Русия е име, узурпирано от московците. Те не са славяни и въобще не принадлежат към индо-германската раса (днешния термин е "индо-европейци", бел. на преводача). Те са натрапници, които трябва да бъдат прогонени на изток.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 35. 35 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  По скоро РФ прилича на Барон Мюнхаузен,който се опитва сам/хващайки се за косите си/ да се изтегли от изолацията в която сам се постави!Европа води тежки спорове колко дявола могат да се поберат/или се намират/ на върха на една игла/Брюксел/Явно пак Добрия Чичо Сам трябва да подбутва двата съседа ЕС и РФ да слязат на Земята и да се заемат с нещо по полезно,особено има нужда от слизане на Земята на Палавия Мечок засилил се да изчисти Световните Авгиеви обори/Световния диктат на Злия Чичо Сам..еднополюсния Свят/за още един мандат на Владимир Владимирович!

 36. 36 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа ! Отвъд океана треперят от тази мисъл[/quote]
  още от първия мандат на Путин в ход е византийска кампания , целяща Клин в отношенията Русия / Европа..

  Връх на тази кампания беше т.н. революция в Киев...
  както и Гражданския самолет-свален брутално
  и "записан" на сметката на Русия ................
  и много зелени финикийски знаци

  онова което византийците не отчитат е ,че никой няма да се жертва за техните интереси

  За това започна "голямото омекване" на Европа...дрънкаха плакати - но саби - НЕ Смеят

  беше Им "обяснено"
  и разбраха посланието 1: 1 ...

  Изправят ли Путин до стената - ще изгори всичко..
  а Разум значи и Страх
  ..........
  следва операция "дипломатически совалки".......
  след едно година всичко ще е забравено ,
  дори в Нета няма да има инфо...


  [quote#23:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]С кви ръчички написа тая помия бе? [/quote]
  не си задавай трудни въпроси....
  и Той самият няма отговор

 37. 37 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#21:"Ian Smith"]Въпреки че като се замисля, монголите са създали успешна империя [/quote]

  Ебати успеха - империя, просъществувала до смъртта на създателя си Чингиз Хан и след това разпаднала се на части в рамките на две поколения. Като завоеватели са страхотни, дума да няма.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 38. 38 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#8:"deribeev"]косово и македония срамежливо са пропуснати в анализа за същия 9.05 . събитията там също са в Европа , макар и с отвъд океански родител .[/quote]

  Брей тия американци бееее Страшна работа ти казвам
  Уж треперели, уж се на*ирали, уж памперси пък те цели държави спретват, под носа на Путя (не)Великий майдани спретват, сега пратиха Асад и Ислямска държава да се млатят като улави ... Голяма работа, ейииии

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 39. 39 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#8:"deribeev"]косово и македония срамежливо са пропуснати в анализа за същия 9.05 . събитията там също са в Европа , макар и с отвъд океански родител .[/quote]

  Какво стана с вас бе дрОгар уж комунистическа революция по целия свят, уж победи, уж Че Гевари пращахте напред и назад пък накрая нищо Едно голямо нищо
  Пък те американците били майсторите на тези работи. На гледай - с едни курабии една женица ви свали сатрапчето в Украйна пък Украйна не е нищо и никаква и е под носа на Путя

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 40. 40 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Господин Смилов, въпреки някои добри материали има лошата наклонност на повечето български интелектуалци да се отплесва в лирични отклонения и красиви, но безсъдържателни беседи по въпроси, които имат конкретни геополитически измерения.
  В този ред на мисли, материала на Кръстев в много по съдържателен, според мен:

  https://www.foreignaffairs.com/articles/western-europe/2015-04-20/europes-shattered-dream-order

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 41. 41 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Те споделят правомощия помежду си, а всички те заедно споделят суверенитет със САЩ по отношение на отбраната."
  По този повод пак твърдя, че естественото развитие на нещата е още по-голямо сближаване на ЕС и САЩ, не само военно, но и всякакво, а не ЕС и Русия, както се привижда на мурзилките.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 42. 42 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#33:"EREBUS"]Това което са били е напаст за Европа и до голяма степен имат решаваща роля за бъдещето на нашия полуостров.[/quote]

  Добре я описваш РАссийката ама защо в минало време - тя и сега е напаст.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 43. 43 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Много интересен анализ, оригинална гледна точка.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 44. 44 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#36:"АфроmurziloWk"]Връх на тази кампания беше т.н. революция в Киев... [/quote]

  Ми чиста революция си беше. Това че вас не ви устройва си е ваш проблем. Вие нямате монопол върху революциите та когато ви изнася да е революция, а когато не, да не е.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 45. 45 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#39] от "Ian Smith":

  И какво сега? Трябва да се радваме на това че около Европейския Съюз е хаос и смърт и че милиони кандидат-имигранти, подгонени от войната и глада, чакат на границата?

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1777 Весело

  Фатална грешка в анализа ... Не Русия е в позицията на Троя, а Запада. На Русия й грабнаха "хубавата Елена" /Украйна/ и Путин в ролата на Менелай събира армии под егидата на по-могъщия си брат Агамемнон /Китай/. На тяхна страна са боеца Ахил /Ким/ и титаните /Индия и Бразилия/, както и лукавия Одисей /Раул Кастро/ . Следват 10 интересни години

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1777 Весело

  На Парада Путин показа не "Армата", а силни съюзници на Запада !!! Пак да питам : Защо нямаше знакова фигура от БСП или АБВ на парада ... дори при Садам и Асад някой ходеше ? Това е знаков ВЪПРОС и важно за България.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#46:"dark'star"] и Путин в ролата на Менелай събира армии под егидата на по-могъщия си брат Агамемнон /Китай/. На тяхна страна са боеца Ахил /Ким/ и титаните /Индия и Бразилия/, както и лукавия Одисей /Раул Кастро/ . Следват 10 интересни години [/quote]
  А накрая всичко ще реши Зевс /САЩ/. Тях къде ги остави?

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 49. 49 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#36:"АфроmurziloWk"]още от първия мандат на Путин в ход е византийска кампания , целяща Клин в отношенията Русия / Европа.. [/quote]

  Никаква кампания не е имало. Точно Щатите също правеха всичко по силите си за да има добри отношения с Русия.
  Клина го вби Путин с агресията си в Украйна. Без неговите простотии до днес всичко щеше да си е ОК.
  Не прехвърляйте от болната глава та на здравата - не ви бива.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1777 Весело

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа ![/quote]От това треперят не само зад океана. Няма на планетата сила равна на ЕС + Русия (ЕАС) !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  [quote#45:"nikero"]И какво сега? Трябва да се радваме на това че около Европейския Съюз е хаос и смърт и че милиони кандидат-имигранти, подгонени от войната и глада, чакат на границата? [/quote]

  Ми не се радвайте, аз какво да направя ?!

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#47] от "dark'star":

  Е все пак там беше другарката Бокова,която "достойно" представи БСП/БКП на Парада !

 54. 54 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#40:"civis_eu_sum"]Господин Смилов, въпреки някои добри материали има лошата наклонност на повечето български интелектуалци да се отплесва в лирични отклонения и красиви, но безсъдържателни беседи по въпроси, които имат конкретни геополитически измерения.

  В този ред на мисли, материала на Кръстев в много по съдържателен, според мен: [/quote]
  това момче смилов е новобранец......

  нали го произведоха ефрейтор миналата година по протестите

  а оня , кръстев.. той си е баш "комита" , "стара Кримка"

  не мож ги сравнява ..

 55. 55 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#46:"dark'star"]Фатална грешка в анализа ... Не Русия е в позицията на Троя, а Запада. На Русия й грабнаха "хубавата Елена" /Украйна/ и Путин в ролата на Менелай[/quote]

  То хубаво ама защо вместо да воюва с Троя рита горката Хубава Елена ( Украйна ) по кокалчетата.
  Май нещо не му стигат силиците за Троя на вашия Менелай ( Путин ) и си изкарва яда на невярната съпруга. Ама на любовника не смее да скочи.
  Така излиза, че Путин е силен ама пред жените, на мъжете нещо не смее да скача

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  [quote#48:"G-man"]А накрая всичко ще реши Зевс /САЩ/. Тях къде ги остави?[/quote]САЩ не са Зевс , а Марс ...
  Оставих ги за копието на Диомед.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#46:"dark'star"]На Русия й грабнаха "хубавата Елена" /Украйна/ и Путин в ролата на Менелай събира армии под егидата на по-могъщия си брат Агамемнон /Китай/.[/quote]

  Добре е че вече признавате, че Китай е по-могъщ от РАссйката
  Виж дали и е брат ... е доста спорно.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 60. 60 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#49:"Ian Smith"]Никаква кампания не е имало. Точно Щатите също правеха всичко по силите си за да има добри отношения с Русия.
  Клина го вби Путин с агресията си в Украйна. Без неговите простотии до днес всичко щеше да си е ОК.
  Не прехвърляйте от болната глава та на здравата - не ви бива. [/quote]

  подписа ми.... + пост № 56

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#53] от "adam1966":
  + Благодаря за отговора ! Бях го пропуснал.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#46:"dark'star"]лукавия Одисей /Раул Кастро/[/quote]

  За лукав не знам ама напоследък доста шавлив ми изглежда.
  Като мулатка изтегната на плажа на Хавана е разтворил бедра по посока север

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  [quote#3:"EREBUS"]Европа е Русия и Русия е Европа ! Отвъд океана треперят от тази мисъл.[/quote]
  Първото изречение може да го каже само някой който нито разбира Европа нити Русия.
  Второто е комично. На 9 Май в Америка нито една минута не беше отделена за така наречената "победа" На 8 Май имаше церемониално прелитане на самолети от Втората Световна Война над Вашингтон и това беше. На 9 Май централните теми бяха погребението на убит полицай в Ню Йорк и преговорите по подписване на Договор за СВободна Търговия на страните от Пасифика - Америка и Азия. Търгоцския обмен между Америка и Азия е много по-голям от този на Америка и ЕС или ЕС и Азия. Това са важните неща в САЩ. Последното нещо което Американците искат е да им се напомня че плащат 73% от целия бюджет на НАТО или пък че ще трябва да защитават пак Европейците.
  На едно интервю на Бил Маер с Гари Каспаров - Каспаров се опита да обясни колко е страшен и вреден Путин и веднага беше контриран с въпроса - Е и? Защо на Америка трябва да и пука какво става в Русия или Украйна? Защо това е наш проблем? Защо пак очаквате от нас пари и жертви? Руснаците, Украинците и Европейците е крайно време да се научат само да се оправят.
  Та не се излагай - на никой в Америка не му пука какво става в Русия или в Европа. Големите пари вече не са там, нито пък големия ръст. Всеки който иска да прави пари се е насочил към Пасифик Рим (в смисъл тези които са около Пасифика)

  California Über Alles
 65. 65 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#47:"dark'star"]На Парада Путин показа не "Армата", а силни съюзници на Запада !!![/quote]

  Нито един от тези не му е съюзник на Путин. Тези съюзи съществуват само в съновиденията ти. Никой няма да си мръдне пръста за Русия освен, ако не става дума за ... точно така - за долари ! За много долари !
  Само Китай може да направи нещо безплатно - да си вземе Далечния Изток

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  [quote#62:"Ian Smith"]За лукав не знам ама напоследък доста шавлив ми изглежда.[/quote]

  И последната крайпътна циганка знае, че доларът е долар, а рублата - рубла.

  Рускините, кстати, също го знаят:
  http://www.russianbridesforsale.org/prices

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#50:"dark'star"]От това треперят не само зад океана. Няма на планетата сила равна на ЕС + Русия (ЕАС) !!! [/quote]

  Пак се лепнахте за батковците
  Въртите сучете да се залепите до някой силен - или ще е Китай или ще е ЕС.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  До коментар [#66] от "Norman Granz":

  Ха-ха-ха, как се предлагат девочките просто не е истина

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 70. 70 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#57] от "Norman Granz":

  Хал хабер си нямаш от зенитни системи. Ракетен комплекс среден обсег какъвто е Бук-М самостоятелно не може да порази въздушна цел. Необходимо му е външно целеуказване и насочване - тоест работещ радар, чието излъчване веднага щеше да бъде открито от украинците и от летящите натовски АУАКС-и. Ако е имало такъв радар и той е бил на руска територия, операторите му със сигурност са можели да различат пътнически лайнер от Ил-76, защото траекторията на лайнера влиза в обсега на този радар още на полска или румънска територия.

 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#55] от "Ian Smith":
  Много добър анализ ... точно по аналогия на Троянската война. На Русия толкова й стигат силите за момента, но събира разни войски. Троя също събира васали от цяла Троада ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  До коментар [#56] от "АфроmurziloWk":

  Двойкарите сте тези дето с едни курабийки една женица ви отмъкна 45 милионна държава под носа - тези сте двойкарите.  За двойката в Студената война въобще да не подхващам темата, че е голяма като планетата Юпитер.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  [quote#67:"Ian Smith"]да се залепите до някой силен - или ще е Китай или ще е ЕС.[/quote]Втората световна война показа, че коалициите се променят в хода на войната ... ЕС + Китай също не е вариант за пренебрегване в някакво бъдеще. Вариант ЕС + Бразилия също не е за пренебрегване. Началото е едно, а края-друг

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#60:"АфроmurziloWk"]подписа ми[/quote]

  Виж сега, всички вече разбрахме за твоя подпис и за начина по който се оценяваш с него
  Самопреценката ти обаче е важна за нас само дотолкова доколкото потвърждава и нашето мнение за теб
  Все пак е добре, че си самокритичен - това все пак е стъпка в правилната посока

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  [quote#70:"nikero"]Хал хабер си нямаш от зенитни системи. [/quote]

  Това е вярно.

  Но имам хабер от руска хвалипръцковщина и показуха.

  Кое от следните твърдения не е вярно:

  1. Стрелков/Гиркин написа в профила си в Туитър, че са свалили украинска "птичка" (военно-транспортен самолет Ан-някакъв си).

  2. Украински Ан-някакъв си не падна от небето, но на мястото, където трябваше да падне, падна малайзийски авиолайнер със 150 души на борда.

  3. Хвалбата на Стрелков/Гиркин от Туитър бе изтрита минути след това.

  4. През първите няколко часа руснаците бяха като гръмнати и започнаха да измислят невероятни идиотщини, за да замажат, отрекат и припишатн на другата страна случилото се.

  5. Първоначално те дори НЕ ОТРИЧАХА, че са го свалили - но това било ЗАПАДНА ПРОВОКАЦИЯ, понеже самолетът бил натоварен с ЧОВЕШКИ ТРУПОВЕ.

  Е, комуне, спори с фактите, а не ме занимавай с технически описания на съветски железарии.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#68:"Norman Granz"]Направих изключение не за теб, комуне. Ти си идиот, но намерих време да ти отговоря.

  Но ти си вреден идиот, затова ще правя изключение и занапред. [/quote]


  не можеш да формираш Гладка и завършена теза..
  прочети си пак поста ... ......

  напъните ти няма да направят съществен , но помагат при свръхемоционалност

  аз обаче няма да ти доставях удоволствие да ти отговарям...
  ниска ти е "основната заплата"...
  като Ви назначат ментор ........с него ще дискутираме ..

  а Той ще Ви уведомява за новите опорни точки

 78. 78 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#48] от "G-man":

  На Зевс му се изхабиха гръмотевиците! Вярна, прави се на бик, за да завлече Европа, но при този спад на икономиката и тук и там нещата няма да са такива, каквито ги описвате ти и автора.

  effi
 79. 79 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  [quote#70:"nikero"]Хал хабер си нямаш от зенитни системи. Ракетен комплекс среден обсег какъвто е Бук-М самостоятелно не може да порази въздушна цел.[/quote]

  Абе альоууу, на ежедневните оперативки в пАсольството не ви ли свеждат последната информация - вече има доклад на конструкторите на Бук и други РУСКИ експерти, че самолета е свален с Бук. Публикуван в руските СМИ при това !
  Ти къде беше през това време - на Марс ли !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  [quote#65:"Ian Smith"]Никой няма да си мръдне пръста за Русия [/quote]Тук си прав. Никой няма да се бие за Русия, но мнозина треперят от страх, че след Русия ТЕ са следващите, които ще бъдат ошамарени от САЩ, ако Русия падне. След наложената традиция диктаторите да бъдат бесени - нямат избор - ще се бият на кило кръв и метър кожа.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#70] от "nikero":

  Бля, бля, бля - каквото е трябвало го е имало - самолета е свален с Бук - по това вече никой не спори.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 83. 83 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ian Smith":

  Лягай да спиш. Видимо си се преуморил от размисли за връзката Европа-Русия. Ама тя не зависи от тебе! Та не се бутай...

  effi
 84. 84 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#76] от "Norman Granz":

  Фактите си ги насосваш, както на тебе ти отърва. По онова време украински военни формирования се намираха дълбоко в територията на т.н. републики. Използваха се транспортни самолети за тяхното снабдяване, а срещу тях се използваха ръчнопреносими ЗРК в момента на захода им за кацане. Теоретически не е възможно пропуснала целта си ракета на 3 километра височина да продължи полета си и да порази самолет летящ на 10 километра, още повече в най-добрия случай щеше да оцели единия от двигателите, тъй като главата на ракетата е с топлинно насочване. Другото са спекулации.

 85. 85 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ian Smith":

  Въпросът е - чий Бук? Ако е руски, защо не е засечен радара му?

 86. 86 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#82] от "Ian Smith":

  Къде са публикувани резултатите от официалното разследване?

 87. 87 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#74:"dark'star"]Втората световна война показа, че коалициите се променят в хода на войната ... ЕС + Китай също не е вариант за пренебрегване в някакво бъдеще. Вариант ЕС + Бразилия също не е за пренебрегване.[/quote]

  Дарки, никой с никого няма да води горещи войни.
  Бразилия не знам въобще за какво я споменавате ?! Това са някакви фантасмагории ! Бразилския военен потенциал е само от континентално значение за Южна Америка.
  Освен това Бразилия е католическа ! страна основана от западноевропейци - португалци основно, но и испанци, италианци и др. С Русия нея не я свързва нищо - нито култура, нито религия, нито икономика.
  Малко политическа куртоазия, малко дипломация и това е всичко.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 88. 88 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#85:"nikero"]Въпросът е - чий Бук? Ако е руски, защо не е засечен радара му? [/quote]

  харчиш ценен мисловен ресурс...............

  за спор с паметници..
  те са инструктирани да пишат едно и също...
  не да влизат в диалог , нямат го в "щата"

 89. 89 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  " Въпреки това политическите им лидери са мразени, неизвестни или и двете заедно. Една от причините за това е вече споменатото реално разпръсване (дисперсия) на властта, което прави тези лидери да изглеждат като "фасада", зад която други сили дърпат конците". И кое не е истина тук?

  effi
 90. 90 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#80:"dark'star"]Тук си прав. Никой няма да се бие за Русия, но мнозина треперят от страх, че след Русия ТЕ са следващите, които ще бъдат ошамарени от САЩ, ако Русия падне. След наложената традиция диктаторите да бъдат бесени - нямат избор - ще се бият на кило кръв и метър кожа. [/quote]

  Просто Щатите ще изчакат диктаторите в Русия и Китай да си ги избесят съответно руснаците и китайците Явлението вече си има име - майдан
  След това никой никого няма да ошамарва - света просто ще мирне.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 91. 91 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#81:"Norman Granz"]Без да иска е налучкал половината истина - че е глупак.

  Втората половина, обаче, му се е изплъзнала: глупак е не по собствен избор, а защото такъв се е родил. [/quote]

  И няма никакви шансове за промяна завалийката

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  [quote#77:"АфроmurziloWk"]не можеш да формираш Гладка и завършена теза..[/quote]

  А ти не можеш да оспориш нищо казано от мен.

  Затова плещиш общи "мъдрости", гарнирани с многоточия.

  Вероятно в пивницата минаваш за много печен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#85:"nikero"]Въпросът е - чий Бук? Ако е руски, защо не е засечен радара му? [/quote]

  [quote#86:"nikero"]Къде са публикувани резултатите от официалното разследване? [/quote]

  Говорим за Бук. Ти отричаш, че е Бук, а аз ти казвам, че това вече е прието от всички.
  Нищо друго не твърдя, нито съм казвал под тази статия поне.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 95. 95 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  9 май е безусловна дата. Подписването на немската капитулация в Западна Европа е в края на 8 май, когато в Русия вече е 9-ти. А Парадът, по който тук мнозина плюят, си беше едно великолепно празненство.Вярно е, обаче, че скърцането със зъби по тоя повод намаля - или зъбите опадаха или няма защо да се размахват юмруци след боя. Та приемете нещата, каквито са и не измисляйте врели-некипели...

  effi
 96. 96 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Весело

  [quote#88:"АфроmurziloWk"]харчиш ценен мисловен ресурс............... [/quote]

  При тази оскъдица при тебе наистина пестене му е майката

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 97. 97 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 545 Неутрално

  И аз, като Смилов съм по- скоро оптимист за бъдещето на Европа. В този смисъл, че в бъдеще ЕС трудно и бавно, но непреклонно ще се развива и ще преодолява различията, които сега на някои хора им се струва ще донесат неговия край. Това е така защото именно Европа си е извадила поуките от ВСВ и ще направи всичко възможно подобно нещо да не се повтори. Русия в същото време гледа назад и се опитва да върне поданиците си в "славните" времена на победата (всъщност на войната). Русия не предлага бъдеще с мир и просперитет, а съмнителна милитаристична гордост, основана на много кръв и пропаганда.

 98. 98 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  [quote#95:"иван"]Парадът, по който тук мнозина плюят, си беше едно великолепно празненство.[/quote]

  Нищо особено.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 99. 99 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#93] от "Ian Smith":

  Мога да ти посоча парцела, където лежи, ако искаш да си легнеш...Но темата е друга, Янчо-о-о, а ти не я хващаш, та го удряш на странни мераци! Европа и Русия имат едно съвместно бъдеще и ако не се реализира - горко им!

  effi
 100. 100 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  [quote#95:"иван"]Вярно е, обаче, че скърцането със зъби по тоя повод намаля - или зъбите опадаха или няма защо да се размахват юмруци след боя. [/quote]

  Какво скърцане със зъби, какъв бой ... И ти си в някаква паралелна действителност ... !?

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK